Woningbezitters die door een torenhoge hypotheek in de problemen komen, kunnen hun bank of tussenpersoon met succes voor de rechter slepen.
Dat stellen juridische experts naar aanleiding van berichten dat een groeiend aantal Nederlanders door hoge woonlasten in betalingsproblemen komt.
Advocaten zien mogelijkheden om hypotheekverstrekkers voor de rechter aan te spreken op hun zorgplicht. Die schrijft voor dat zij het belang van de klant voorop moeten stellen.
“Dat er vaak sprake is van overkreditering, is een feit”, stelt advocaat Adriaan de Gier. “Dat is niet alleen de klant aan te rekenen die om de lening vraagt, maar ook de bank die het krediet verstrekt. De wet schrijft voor dat banken zorgvuldig moeten handelen.” Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt al jaren tegen overmatige hypotheekverstrekking. Nederland is kampioen ‘tophypotheken’: een relatief groot aantal hypotheken is hoger dan wat de woning bij gedwongen verkoop opbrengt.
Sinds 2007 geldt de vuistregel – vastgelegd in een gedragscode – dat banken in beginsel niet meer dan 4,5 keer het bruto jaarinkomen mogen uitlenen. Volgens DNB wordt die code nog steeds onvoldoende nageleefd.
“Als ik advocaat was, dan zou ik die code er nog eens bij pakken”, zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de universiteit Nyenrode. “Ongetwijfeld zijn er gevallen waarin de bank heel wat heeft uit te leggen. Als zonneklaar blijkt dat er sprake is van overkreditering, dan kan een gedupeerde de bank of tussenpersoon daar op aanspreken.” Uit een rondgang langs advocatenkantoren blijkt dat zich nog geen gedupeerde woningbezitters hebben gemeld, maar dat die wel binnenkort worden verwacht.
“Huizenkopers die in problemen zitten of nog komen, zullen proberen een ander als schuldige aan te wijzen om een deel van de schade te verhalen”, voorspelt Sanjeev Loilargosain van Bartels Advocaten.
Volgens de experts is de gedragscode weliswaar geen wet, maar wel normgevend als moet worden vastgesteld of de hypotheekverstrekker onverantwoord heeft gehandeld.
bron: bndestem.nl
Is de gedragscode rechtsgeldig of niet?
Zo ja, kunnen we nog heel wat vuurwerk verwachten de komende jaren.
Banken aangeklaagd door huizenbezitters ipv andersom, dit kan nog interessant worden!
Wanneer is die gedragscode ingevoerd? Ook in 2007? Want dan geldt het uiteraard alleen voor hypotheken die na deze datum zijn afgesloten. Voor de DSB bank zou het denk ik wel funest zijn, want die hebben volgens mij in de afgelopen 2 jaar een redelijk groot percentage van de markt ingepikt met hun maffia hypotheken.
Legiolease in het kwadraat; natuurlijk zijn alle huiseigenaars erin geluisd en waren ze absoluut niet hebberig.
ik voorspel een bubble in de advocatuur …
@Sven
Volgens de opsteller van de herengrachtindex valt het in Nederland allemaal redelijk mee.
http://www.mejudice.nl/node/137
Kan hij nu ook geen index lezen?
Nog een stukje over Dirk S met zijn subprime hypotheken:
http://www.depers.nl/economie/300594/Dirk-moet-ook-sorry-zeggen.html
@Okkie
Uit het stuk: Dit alles roept de vraag op of de miljarden aan obligaties die DSB heeft verkocht wel zo goed zijn als beweerd.
Met 7mio huizen in Nederland vind ik het knap als je als bank voor miljarden aan mortgage-backed securities weet te verkopen.
Verder interessant stuk.
@M: met ongeveer 21.000 hypotheken van 250.000 euro zit je al op 5.25 miljard euro. Dus zo moeilijk is het niet.
Is waar inderdaad, zat er even naast.
Dank je wel Niek!
@Niek:
Wil je sven niet alles voorzeggen ;-).
@M:
Er staan enkele ongeloofwaardige beweringen en tegenstrijdigheden in het betoog van Eichholtz.
De betaalbaarheid zou in Nederland niet slecht zijn, ondanks dat de huizenprijs in 20 jaar is verviervoudigd. Ik zou wel graag een berekening ziet waaruit deze betaalbaarheid blijkt in plaats van een irrelevante vergelijking met andere landen. Het IMF vindt de betaalbaarheid in Nederland juist erg slecht.
Hij beweert zelf dat de rente is toegenomen, terwijl dit ook afdoet van de betaalbaarheid.
Het feit dat een rentestijging niet onmiddellijk tot een prijsdaling heeft geleid zie ik niet als bewijs dat er niet gespeculeerd wordt. Het rendement door middel van de stijgende huizenprijzen was kennelijk hoog genoeg om de netto rentelast te kunnen betalen. Ondertussen is deze prijsdaling trouwens wel gaande.
De bewering dat er te weinig zou worden gebouwd, wordt niet gestaafd. Er wordt genoeg gebouwd, maar niet voor starters. Zijn argument van de wachtlijsten voor huurwoningen snijdt geen hout, aangezien de meeste woningen worden gekocht door doorstromers. Deze doorstroom is inmiddels gestokt omdat de verwachte overwaarde niet kan worden geïncasseerd.
De grootste rentestijging zou al achter de rug zijn. Bij mijn weten is er nog niet echt een grote rentestijging geweest en ik sluit deze dan ook niet uit.
De werkloosheid zou vergelijkbaar zijn met 2001-2003, maar dat is duidelijk te optimistisch gesteld. Hij stelt eerst dat de bevolkingsgroei stagneert als argument dat de werkloosheid niet structureel zou zijn om daarna te stellen dat er demografische groei is en dus een aanhoudende vraag naar woningen.
Het klopt dat er steeds meer eenpersoonshuishoudens bijkomen, maar dat zijn extra werkzoekenden als ze tenminste een huis willen kopen. Een bijstandsmoeder komt hier niet voor in aanmerking. Eichholtz houdt geen rekening met het toenemend aantal bejaarden dat in een aanleunwoning zal trekken.
@ Okkie
Dank je wel Okkie!
Mensen waarom al die negativiteit?We staan aan het begin van een schitterende periode. Niet zo ver van nu heeft een groot deel van ons een aanleunwoning voor doordeweeks. Een heerlijk huisje en tuintje waar lekker ontspannen kan worden voor de het weekend. Plus een derde huis voor de vakanties aan de costa’s. Gezellig met heel veel andere senioren genieten van de luxe waar zo hard voor is gewerkt.
op mijn site kun je uitzoeken , ver weg van nederland ! Geen frustraties en rustig aan .
Het leven is zo kort ….