‘Geheime plannen banken exit HRA’

Er zijn een “aantal geheime initiatieven” van de bankensector om de hypotheekrenteaftrek ‘uit te faseren’. Dat zegt professor Arnoud Boot in het interviewprogramma Room for Discussion van de Universiteit van Amsterdam. Boot vreest echter dat de politiek uit angst voor de kiezer niet durft door te pakken. Bekijk hier het hele interview, ook met econoom Sweder van Wijnbergen.

bron: Blikopdebeurs.com

.

Share Button
Tagged with: , , ,
14 comments on “‘Geheime plannen banken exit HRA’
 1. Satbuggy says:

  Dus wij wachten nog even……. Een jaar of tien?

 2. bankschroef says:

  minstens een jaar of 20, vergeet gewoon het idee van een normale woningmarkt
  leegstand en verval voor vele kantoren en huizen is de toekomst

 3. ll says:

  Er worden nog steeds sub-prime-mortgages verkocht, t.b.v. de doorstroming 🙂 voor dappere starters 😉 …….

  http://www.goorsnieuws.nl/index.php/algemeen/6205-voldoende-budget-voor-startersleningen

 4. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Waarschijnlijk is er al 20 jaar geheim HRA-beraad,
  immers iedereen weet datti eraan gaat

  Geduld, het gebeurt dit jaar. 🙂

 5. Juan Belmonte says:

  en inmiddels op deze blog 1200 stemmen (niet geheim) over HOE HRA aangepakt wordt.

  een nanodruppel op een hete HRA-plaat 🙁

 6. Jodha says:

  These, antithese en synthese is het principe waarmee het Rotschild huis en consorten rijk zijn geworden en momenteel steeds rijker worden, over de rug van de andere mensen in de wereld. De NL discussie over wat de banken allemaal doen en afspreken valt binnen het kader dat via onderwijs en media wordt gecreeerd. Werken van Eustace Mullins en Edward Griffin geven de hele historie van de banken, vanaf het begin van deze instellingen, via de oprichting van centrale banken, tot aan de huidige situatie. Bijzonder leerzaam. Beter begrip hiervan zal leiden tot verminderde schulden en meer zelfbehoud. Helaas heeft de politiek in NL geen enkele mogelijkheid om dit in onderwijs te brengen, dus dan maar doorleren als je groot bent. Als De Jager deze historie niet kent is dat erg jammer, en als hij het wel weet dan is zijn gedrag in electorale zin niet heel netjes.

 7. Frans says:

  De banken ruiken hun kans: nu er de laatste maanden al een noodnet is gespannen middels geldinfusie via de ECB (niet van, want het geld komt uiteindelijk weer van de FED) naar noodlijdende banken denken ze: nu is het onze kans om de onvermijdelijke klap op te vangen.
  (dacht ik zo…)

 8. nhz says:

  @1,2: de kans dat de politiek doorpakt lijkt mij ook nul komma nul; er komt straks een waardeloos aftrekseltje waarin de scheefleners van nu minstens zoveel belastingsubsidie ontvangen als onder HRA. En ondertussen laten we de economie van de polder steeds verder achteruit kachelen, nog even zo door en het hele land bestaat uit financiële dienstverlening. Tegen de tijd dat onze politici serieus wat aan de HRA, NHG etc. gaan doen is Nederland een achterlijke provincie van Duitsland waar niemand meer wil wonen.

  Jodha: Helaas heeft de politiek in NL geen enkele mogelijkheid om dit in onderwijs te brengen, dus dan maar doorleren als je groot bent.

  geen mogelijkheid? Ik zou eerder zeggen dat de wil ontbreekt, want minder schuld is niet in het belang van de politici en hun bazen. Ze hebben liefst dat iedereen afhankelijk is van de overheid en tot zijn dood eigendom van de banken. Mondige, zelfstandige burgers: dat is wel het laatste wat Den Haag wil.

  Frans: nu is het onze kans om de onvermijdelijke klap op te vangen.

  waarbij wel de vraag is of de banken de komende klap door de onrust in de eurozone gaan overleven.

 9. RealisT says:

  Wat Boot zegt over het onvermogen van de politiek om het HRA-monster voor eens en altijd aan te pakken, lijkt mij een no-brainer. Ik maakte zelf bij het vorige draadje ook een opmerking van gelijke strekking.

  Het zal inderdaad wel gaan zoals nhz zegt: de huidige scheefleners worden nog steeds ontzien en starters worden geacht de prijs te betalen. Alleen willen (en kunnen) die dat niet, dus modderen we nog jaren door. En ondertussen gaat men elders in wereld wel verder…

 10. Tijl says:

  Zo zie je maar weer, HRA blijft een verkapte vorm van stemmen kopen, gefinancieerd met belastinggeld. Normaal gesproken zou dit bij wet verboden moeten zijn.

 11. Cinelux says:

  Op termijn zal er een tweedeling ontstaan met of zonder HRA.Ik zie dat ook al in mijn omgeving.

  De huizen die “redelijk/laag” geprijsd zijn worden verkocht, de “normaal” geprijsde woningen worden niet meer verkocht.

 12. Dow Jones says:

  nhz: Tegen de tijd dat onze politici serieus wat aan de HRA, NHG etc. gaan doen is Nederland een achterlijke provincie van Duitsland waar niemand meer wil wonen.

  Dat is de enige échte reden waarom ik weiger in Nederland een huis te kopen. Het geld is immers geen probleem. Ik wil me niet aan dit land committeren door een huis (liability) te kopen voordat men orde op zaken heeft gesteld.

  Hoe definieer ik orde op zaken?

  1.) Afschaffen HRA
  2.) Afschaffen NHG
  3.) Verplicht aflossen van hypotheekschulden door “huiseigenaren” – gedwongen door bank (hypotheekovereenkomst) of overheid (door fiscale stimulering via drastische verhoging van het huurwaardeforfait)
  4.) Maximale hypotheek tot 80% van de aankoopprijs van de woning beperken
  5.) Garanderen dat het eigen huis in de toekomst niet als fiscale melkkoe van de overheid gebruikt gaat worden (dat is inderdaad een lastige)

  Cheerio,

  Dow Jones

 13. renren says:

  “drastische verhoging van het huurwaardeforfait” spreekt “Garanderen dat het eigen huis in de toekomst niet als fiscale melkkoe van de overheid gebruikt gaat worden” meteen tegen.

  Is makkelijk praten als je zelf geen huis hebt.

  2,4 en 5 zijn natuurlijk goede punten.

  “Verplicht aflossen gedwongen door bank”: maak het
  even.

  indien 2,4 en 5 gaan gelden verdwijnt het overkrediet vanzelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*