8 redenen om nu geen huis te kopen

Catch a falling knife!Binnenkort komt de NVM met de campagne: “7 redenen om nu een huis te kopen“. De NVM zegt hiermee te willen benadrukken dat de al jaren gespannen woningmarkt een stuk ontspannender is geworden. Volgens de makelaars heeft een gezonde prijscorrectie plaatsgevonden en is de betaalbaarheid van de huizen toegenomen.

Wij voelen ons hierdoor geroepen om met een eigen campagne te komen: “Koop nu als starter een huis! Catch a falling knife!.

Onze 8 redenen om ver weg te blijven van de huizenmarkt:

Het is net een stoelendans. Als straks de muziek stopt, gaan er klappen vallen. Waar zit u dan?

8 redenen om nu geen huis te kopen!

Share Button
Tagged with: , , , ,
24 comments on “8 redenen om nu geen huis te kopen
  1. xandr says:

    Als NL niet in de Euro had gezeten, had ik AL mijn geld al naar de Deutchmark overgeheveld.

  2. johnny says:

    De NVM en hun verdeel en heersmaatschappij.
    Hoe kun je nu met zo’n campagne komen ? Niet te geloven .
    Jaren terug hebben ze de markt ondoorzichtig gelaten door niet mee te doen met een op te zetten certificerings traject , ze waren immers beeedigd (..).
    De NVM had de markt in handen .
    HAD, de tijd is voorbij en daar draagt dit soort campagnes rijkelijk aan mee. De consument is wakkerder dan ooit.

  3. House says:

    Mensen praten elkaar ziek!
    De NVM een club van landlopers, moet je geen zaken mee doen.
    Het beste advies, laat uitrekenen door een bouwkundig adviesburo wat een woning naar jou wens kost en betaal nooit meer dan de nieuwprijs dus koopprijs vrij op naam.

  4. Eric says:

    -slecht betaalbaar
    :Is dat ooit anders geweest voor een starter?

    -de prijzen zijn gecorrigeerd voor inflatie nog 30% hoger dan de top van 1978
    :De vraag-aanbod zijde is totaal niet meegenomen, dit is een scheve vergelijking. kijk naar de bevolkingsgroei en het aantal bijgebouwde huizen. Dan weet je al genoeg.

    -het drie eeuwen oude prijsrecord uit 1736 is vorig jaar verbroken
    :1736, ja dat lijkt me een uitstekend vergelijk.

    -in Nederland wordt tussen de 70 en 80 procent van het bruto binnenlands product in de zakelijke dienstensector gerealiseerd.
    :En wat is daar dan precies niet goed aan?

    -de Nederlandse economie draait voor 60% op consumptie
    : Volgens mij draait elke economie voor 100% op consumptie.

    -Nederland heeft een veel te grote financiële sector
    : Ik snap de relatie niet. Weet je hoeveel buitenlands geld er in deze sector zit?

    -grote kans op het ontstaan van een Liquidity trap en dus deflatie in de eurozone
    : Eurozone, wat heeft deze te maken met het nederlandse huizenprijs probleem? Ik dacht dat het aan de NVM lag.

    -Het IMF, The Economist, Moody’s en vele economen waarschuwen al vele jaren voor toekomstige problemen.
    : wat voor problemen? waar? op welke markt en op welke schaal? Dit is een extreem veel te vaag argument. Graag staven met verwijzingen naar artikelen.

    In beginsel ben ik het eens met de bewering dat de waarde van huizen overgewaardeerd is in NL. Laten we evenwel niet gaan lopen brallen. Er gaat pas een zware prijsdaling volgen als mensen hun huizen gedwongen moeten verkopen, en dat gebeurt alleen bij een enorme toename van de werkloosheid. Ook aan deze daling zal een grens zitten, er zijn immers mensen zat die in een huurwoning zitten, en graag willen overstappen op het juiste moment, helemaal als dit goedkoper of even duur gaat zijn als een huurwoning. Of denken jullie nu echt dat de huren ook naar beneden gaan?

  5. Lars says:

    @Eric:
    Op een aantal vragen kan ik vrij eenvoudig antwoord geven.

    betaalbaarheid: de grafiek geeft duidelijk aan dat de huizen alleen eind jaren 70 zo slecht betaalbaar waren.

    historisch hoog = historisch hoog

    afhankelijk van consumptie en lenen = zie VS

    grote bankensector = zie IJsland

    liquidity trap = geleuter van Keynes

    IMF en the Economist zijn goede bronnen.

    Ik vind het redelijke argumenten…

  6. johnny says:

    Erik , je vraagt naar de problemen die het IMF, The Economist, Moody’s hebben met onze huizenmarkt.
    Je zou het ook zelf kunnen opzoeken …

  7. Mark says:

    @eric
    “Er gaat pas een zware prijsdaling volgen als mensen hun huizen gedwongen moeten verkopen, en dat gebeurt alleen bij een enorme toename van de werkloosheid”
    Dat is niet waar. Als mensen masaal hun baan verliezen zullen de prijzen een duikvlucht nemen. Als er geen massa ontslagen vallen zal er een langzame glijvlucht naar beneden ontstaan. Maar dit kan nog steeds 40%% zijn. Maar dat betekend dat het laagste punt pas over 6 jaar ligt.

  8. Deflatie is slechts van tijdelijke aard, en is het gevolg van de plotsklaps dalende vraag naar allerlei goederen.
    Wat de waarde van geld werkelijk bepaald is de hoeveelheid ervan ten opzichte van de productie van goederen. De productie van goederen is redelijk constant (vandaar nu de prijsdalingen) maar van geld niet. Centrale banken pompen enorme hoeveelheden krediet in het systeem wat onherroepelijk gaat leiden tot een geldoverschot, in andere woorden: inflatie.

    De situatie is erg verschillend van die van 1929: de economie was toen lang niet zo overgewaardeerd en de centrale banken hadden niet de mogelijkheid om zoveel extra schuld te creëren.

    Nu zijn ze de oorzaak van de crisis: namelijk teveel krediet, teveel schulden, aan het bestrijden met nog meer krediet en nog meer schulden.

    Ditzijn Zimbabwaanse tactieken die rampzalige gevolgen kunnen hebben voor uw en mijn koopkracht. Zet daarom beter vandaag dan morgen uw geld op iets vasts: grond(stoffen) of aandelen van een bedrijf dat essentiële producten maakt. Onroerend goed zal nog even blijven dalen, maar zodra inflatie toeneemt zal die daling ten einde kopen. Als u nu een huis zoekt kunt u het beter nu dan morgen kopen.

    tax-planning.nl

  9. In de hele discussie over wel of niet een huis kopen gaat het vooral over of je er arm of rijk van wordt.

    Is het nog belangrijk dat je fijn kunt wonen? Of is dat tegenwoordig helemaal niet meer belangrijk.

  10. el eli says:

    Ik vraag me af wat er met de huren, en vooral de verhuurders gaat gebeuren. Want niet iedereen die z’n baan verliest woont in een koophuis. Huren kunnen denk ik zeker wel omlaag gaan wanneer er anders leegstand is.

  11. charles says:

    @ 10

    nee , dat is niet belangrijk het gaat erom dat er een gek achter mij het huis koopt die ik nu van plan ben te kopen , zo gaat dat al jaren dus nu niet opeens zeggen dat fijn wonen ook belangrijk is.

  12. Niek says:

    @Jeroen(10):
    zeker belangrijk, maar dankzij de bubble is het erg moeilijk geworden om financieel verantwoord én ook nog fijn te wonen. Het is ofwel financieel onverantwoord, ofwel behelpen (klein, achterstallig onderhoud, slechte buurt oid). Sterk afhankelijk van de regio en de persoonlijke situatie natuurlijk … (huur/koopsubsidie enzo). En behelpen heeft ook zo zijn voordelen, ik woon nu 10x kleiner dan vroeger, dat scheelt een hoop werk met opruimen en schoonmaken 😉

  13. Niek says:

    @el eli(12):
    er is in NL vrijwel geen vrije huurmarkt, dus leegstand enz. hebben weinig invloed op de prijzen. Uiteindelijk bepaalt de politiek wat er met de huren gebeurt, en niet de markt.
    Ik denk dat de huren in de vrije sector wél flink omlaag zullen gaan, ik schat zo’n 15-30% lager in 1-2 jaar.

  14. Andreetjuh says:

    Mijn vader zei tegen mij dat ik een huis moest kopen omdat je dan investeert in jezelf en niet geld afstaat aan een huurder. Tegenwoordig lijkt het juist alsof mensen dus willen kopen om er rijk van te worden.
    Het is in Zoetermeer al jaren een rage. Oude woningen uit de huur kopen, opknappen, nog geen half jaar later verkopen voor dikke winst. Die weer opknappen, verder verkopen voor nog meer winst, enzovoorts. Het sloeg pas in bij me toen een vriend van me een huis kocht in 2008 en compleet afbrak en opnieuw renoveerde, terwijl het oudste onderdeel een oven was uit 2005.
    In de afgelopen vier jaar dat ik een zelf huis zocht en hier nu woon, heb ik heel Zoetermeer geloof ik al op Funda zien staan. Dus we doen het ook ergens onszelf aan. Wanneer hebben we genoeg en zijn we tevreden? We jagen zelf de prijzen door het plafond heen. Inderdaad, wanneer woon je naar je zin? Of heb je een huis om er rijker van te worden?

  15. Michelle says:

    De klapper die andere mensen hebben gemaakt van de omslag van gulden naar de euro zullen wij nooit meer meemaken.
    Het gaat erom dat je er fijn woont en er ooit nog hetzelfde bedrag voor terug krijgt.

  16. plafond says:

    Fijn wonen, hahaha, waar dan? In een gehorig rijtjes huis van 225k of een geschakelde 2-onder-1-kap(=rijtjeshuis) van 300k? Met uitzicht op de slaapkamer van de buren en altijd een luisterend oor! Scheuren van hier tot Tokio en lekkende leidingen allemaal verborgen achter en goedkoop stukje vliesbehang! En tegenwoordig is het ook heel normaal om de voortuin 2x groter te hebben dan de achtertuin, waarom? Laat die prijzen toch instorten!
    Dan kunnen de mensen(die niet alles op de pof hebben gekocht,en en dus spaargeld hebben) weer een mooi huis uit 1930 kopen met een kleine hypotheek. En deze professioneel in de oude of in een moderne staat laten verbouwen. Zo hebben de bouwvakkers ook eindelijk weer eens leuk werk. Iedereen tevreden en een beetje privacy…

  17. kees says:

    @17
    Gewoon wennen aan het idee dat je moet afschrijven en voor onderhoud gaat reserveren.
    Het als gevolg dat men niet meer met geleend geld op vakantie kan en veel andere leuke dingen moet laten of je moet dit allemaal gaan lenen uit je onderhoudspotje;-)

  18. michiel says:

    Ik ben ervan overtuigd dat er ook iets totaal iets misloopt met de economie van ons land.
    De economie is namelijk als het ware opgeblazen (zie het als eem motor die over zijn toeren is gedraaid)15 jaar terug kon iedereen met een gemiddeld inkomen nog een huis kopen maar nu zijn we al zo ver dat je partner bijna verplicht moet meewerken om te kunnen rondkomen.Ik voorspel ook een toekomst dat er een verplichting komt huisvrouwen die geen huisvrouw meer mogen zijn maar ook verplicht moeten gaan werken (kinderen of geen:maakt niet uit)Dit om nog meer geld naar de belasting en indirect naar de overheidspot te sluisen. Die grens is helaas bijna bereikt…
    En de overheid steekt weer zijn kop in het zand…
    De oplossing ligt bij de overheid zelf die geven te veel uit of verkeerd en de burgers zijn altijd de klos totdat het echt mis gaat. dan ontploft de motor….DE ECONOMIE DIE OOIT GEWOON GOED WAS!

  19. @Michiel

    Tja. Wat zijn we welvarend geworden nu een tophypotheek op twee inkomens de norm is voor starters en aflossingsvrij financieren heel gewoon is/was.

    Maar met de huidige koersen kunt u wel heel veel speelgoed, midelmatig gereedschap en fietsjes uit China kopen 🙂

  20. nhz says:

    @21,22:
    en vergeet niet hoeveel die NL economie gegroeid is door al die ineens noodzakelijke (extra) kinderdagverblijven, gratis-geld-kantoortjes en financieel adviseurs die het onderste uit de hypotheekkan halen, ADHD begeleidingsburootjes voor gestresste kindertjes en psychologische hulp voor gestresste ouders, en niet te vergeten alle ambtenaren en politici om dat in goede banen te leiden. Allemaal dankzij het feit dat de huizen nu zo duur zijn dat je daarvoor twee inkomens nodig hebt; tel uit je winst 🙂

  21. @22 Mogelijk een goede manier om de economie op te peppen:

    – ouders (of andere verzorgenden) belasten hun activiteiten voor hun kinderen tegen minimum loon door aan hun kinderen, die hiervoor een lening krijgen bij de StaatsBank.

    Er moet toch een manier zijn om al die “zwarte zorg” wit (en belastbaar) te maken ?

    Baby Sofie had (volgens de heer Van Geel) toch al zo’n 160.000 euro (staats-)schuld bij geboorte dus wat extra schuld door oudelijke zorg-activiteiten maakt dan ook niet meer uit, toch ????

  22. Peer says:

    Ik baal ook ontzettend van de huizenmarkt. Ben getrouwd, 1e koter op komst en zijn allebij landelijk opgegroeit. Willen een huis kopen (vrijstaand) maar het is gewoon niet te betalen. Rijtjeshuis op 130m2 kaveltje = 2 ton. Waar gaat dit over?
    Ze moeten maar eens heel snel wat bouwgrond aanmaken, zodat het met dat loten afgelopen is. Wat natuurbehoud? praktisch heel Nederland is kunstmatig. Omploegen die zooi.

  23. Eelco says:

    Looking in hindsight, oftewel met de kennis van nu…. ik lees de berichten hierboven met een ontstellende verbazing. Onze huizenzeepbel was en is ongekend groot. We zijn inmiddels meer dan 4 jaar verder sinds de eerste reactie op bovenstaand stuk. En waar staan we nu? Staatsschuld schiet omhoog, op naar de 8% werkloosheid, jeugdwerkloosheid naar reëel 25% (!) ,consumentenvertrouwen in NL het laagst in de EU, bedrijfsinvesteringen op een belabberd laag niveau, huizenprijzen meer dan 20% gedaald and counting. Laten we eerlijk zijn dit is nogal wat. De onzekerheid is gi-ga-groot. En dat zorgt voor een nog verder dalende spiraal naar beneden, WANT DE FINANCIËLE MARKT DICTEERT en onzekerheid is killing! De inflatie houdt het nog wel, maar alles en dan ook alles wordt gecorrigeerd qua waarde. En de lucht is er nog lang niet uit naar mijn mening. We worden soms blij gemaakt met een 0,1% groeimomentje. Vergelijk dat eens met de eerdere dalingen van tientallen procenten in diverse sectoren, en dan nu blij worden van stagnatie? Eén zwaluw maakt nog geen zomer… de zwaluwen zijn allemaal het land uit, er is geen vraag meer naar. De deuren van bedrijven zitten op slot, vooral voor ouderen en jongeren, schandalig maar het is nu eenmaal zo.
    Toch ben ik ook persoonlijk optimistisch. Heb vorig jaar mijn appartement verkocht, dik verlies gemaakt (15%, en in reële euro’s dus gewoon 20k spaargeld stukgeslagen)Ik woon nu in een huurhuisje, ben er gelukkig mee. Streep onder het verlies en weer door. Oh ja, in de afgelopen 4 jaar ook 2 x mijn baan verloren door reorganisaties (met een jaarcontract sta je zo weer buiten..) mijn vrouw trouwens 3 keer. Dat gaat niet in de koude kleren zitten. We zijn er hard door geworden, veel eelt is er gecreëerd. Maar ook zijn we doorzetters en dat helpt. We hadden dit beide niet verwacht natuurlijk, ik ben 34 en mijn vrouw 32, allebei HBO-ers met gezonde ambities. Jong nog en nu in verwachting van een kleine spruit. De afgelopen 5 jaar waren zo ongelooflijk leerzaam, lessen die we kunnen doorgeven, wijsheid, op een harde manier gekregen. Het leven heeft z’n ups and downs. Looking in hindsight, weet ik dat ons volgend koophuis aantrekkelijker geprijsd zal zijn zodat woonplezier en levensgeluk weer zullen stijgen. Maar nu doen we lekker even niets qua kopen, want een vallend mes wil niemand vangen.

1 Pings/Trackbacks for "8 redenen om nu geen huis te kopen"
  1. […] zie ook: 8 redenen om nu geen huis te kopen & […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*