Betaalbaarheid van woningen neemt af

Hoe staat het met de betaalbaarheid van de Nederlandse koopwoning? In 2007 zijn de huizenprijzen en de financieringskosten van een hypotheek weer hoger dan in 2006. De inkomensstijging is onvoldoende om de toegenomen kosten te compensenen, waardoor de betaalbaarheid van koopwoningen verder af is genomen. Voor starters blijft het lastig om hun woonwensen te vervullen.

De betaalbaarheid van een gemiddelde koopwoning voor een gezin met een gemiddeld huishoudinkomen in Nederland wordt door de Rabobank gemeten aan de hand van de Rabobank-betaalbaarheidindex. Een indexwaarde van meer dan 100 wil zeggen dat de bruto maandlasten minder dan 30% van het bruto inkomen bedragen, waarbij wordt uitgegaan van een gemiddeld gezinsinkomen en een gemiddeld geprijsde woning. Bij een waarde minder dan 100 is de woning zonder inzet van eigenvermogen slecht betaalbaar.

Betaalbaarheidsindex

 • 2004 = 105
 • 2005 = 108
 • 2006 = 95
 • 2007 = 91

De Rabobank verwacht voor 2008 een betaalbaarheidindex van 81.

Volgens de Rabo is het ‘bijzonder slecht nieuws’ dat de kosten van nieuwbouwwoningen flink zijn toegenomen en de investeringsbereidheid bij ontwikkelaars afneemt.

Rabobank-betaalbaarheidindex

U ziet dat eind jaren 70 voor het laatst dit lage niveau behaald is.

Zie ook: Het instorten van de huizenprijzen / huizenmarkt begin jaren 80

Share Button
Tagged with: , ,
3 comments on “Betaalbaarheid van woningen neemt af
 1. Freddy H says:

  ik wil de achterliggende cijfers wel eens zien, daarnaast vraag ik me af hoeveel mensen van de kennisbank op dit moment bezig zijn een huis te kopen.

  Ik vraag me af hoe het kan dat de betaalbaarheid van woningen “sterk is verbeterd”, terwijl “de hypotheekrente haar top heeft bereikt” en de huizenprijs “slechts met 0.1% zijn gedaald”. Is het zo dat inkomens met meer dan 10% zijn gestegen??

 2. Martijn says:

  Ook leuk: betaalbaarheid.

 3. Trevon says:

  What’s it take to bcmoee a sublime expounder of prose like yourself?

1 Pings/Trackbacks for "Betaalbaarheid van woningen neemt af"

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*