Woningverkopen kelderen 31% in september

Het aantal verkochte woningen is in de maand september uitgekomen op 7143, een daling van bijna 31 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Kadaster. Vergeleken met augustus bedroeg de afname 14,8 procent. Over de eerste drie kwartalen registreerde het Kadaster 8 procent minder woningen.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
90 comments on “Woningverkopen kelderen 31% in september
 1. long time lurker says:

  first

 2. Long Time Lurker says:

  Waarom post er iemand anders onder mijn naam?

  In ieder geval van het kadaster:

  Verkochte woningen:
  September 2012: 7.143
  September 2011: 10.327
  September 2010: 10.411
  September 2009: 10.425
  September 2008: 15.374
  September 2007: 14.386
  September 2006: 17.004
  September 2005: 18.123

  http://www.kadaster.nl/perskamer/dashboard/default.html

  Kortom vanaf de top van verkopen dat we terug kunnen kijken: 60.5% daling van het aantal verkopen..

 3. Get a Life! says:

  De keiharde realiteit slaat toe. Ongelooflijk hoeveel leed dit de komende jaren zal veroorzaken..

  Maar naast verliezers zijn er gelukkig ook winnaars! 😉

 4. V says:

  Het mooie is ook nog dat de verwachtte “nog even snel kopen voordat de nieuwe regels volgens jaar in gaan” koopgolf volledig uitblijft. Na oktober zal het lastig worden om nog dit jaar de overdracht te regelen als het huis niet leeg staat.
  Er is dus hoop: mensen snappen eindelijk dat het gewoon een kwestie van tijd is (misschien zelfs de duur van de formatie) voordat ook bestaande gevallen worden aangepakt. Bovendien houden de betere adviseurs hier ook al rekening mee richting hun potentiële klanten. Alleen verkopers schijnen nog niet te realiseren dat ze nu 20% moeten zakken met de prijs om op korte termijn nog kans te maken (dat is ongeveer het verschil in maandlasten onder de nieuwe regeling). Als kopers eenmaal doorhebben dat hun koopkracht volgend jaar achteruit denderd dan zal zelfs die 20% niet voldoende blijken.

 5. edjebel says:

  Hmm tijd voor een hypotheek euribor +1% 10 jaar vast
  om de markt te ondersteunen.

  Werkt in spanje ook niet maar ja Nederland is anders.

 6. Johan says:

  Ongelofelijk dat Samson en Rutte hun nek breken over de koopzondag terwijl er een financiele orkaan op de deur staat te bonken….
  Misschien beseffen ze wel dat ze er geen reet aan kunnen doen. De zachte landing waar ze op hoopten zal de starters doen afbreken van hun enkels tot aan hun middel.

  Ik huur scheef dus het zal mij mijn tijd wel duren maar je zou toch maar een huis gekocht hebben de afgelopen…uhhh…8 jaar!

 7. Long Time Lurker says:

  Gemiddelde koopsom in 3 pronvincies onder de 2 ton! Groningen, Friesland, Zeeland.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/42/gemiddelde-hypotheeksom-zakt-in-3-provincies-onder-2-ton.xml

  In Noord-Holland daalde de gemiddelde koopsom met 15% van €331.000 naar €282.000!

 8. Long Time Lurker says:

  Excuses ik bedoel hypotheeksom

 9. tufkaj says:

  Gister lazen we in op site nieuwsuur nog het volgende:

  Wethouder Lucas Vokurka (D66) uit Delft, die 23 miljoen euro verlies moest nemen, noemt de situatie dramatisch. Hij bepleit ingrijpen van de landelijke overheid. “Wij hebben grote lappen bouwgrond, maar onze buurgemeenten ook. Er is een grote overcapaciteit, en dat laat de prijzen nog verder dalen.

  Vandaag kwam uit buurgemeente Rijswijk het antwoord:

  Sterker nog, het nieuwbouwproject RijswijkBuiten is een jaar naar voren gehaald. Mateman: “We zijn er namelijk van overtuigd dat het zichzelf zal verkopen.” Het gaat hier om een project in het voormalige kassengebied van Rijswijk. Hier zullen naar verwachting in 2022 zo’n 3500 nieuwe woningen en kleine bedrijven staan.

  http://www.bouwendnederland.nl/artikelen/Pages/Gemeente_Rijswijk_bouwt_ondanks_crisis_gewoon_door_7325.aspx?source=%252fweb%252fpages%252fdefault.aspx

 10. tufkaj says:

  Ohja, had ik ook nog niet hier vermeld:
  Van de 5 gemeenten met meeste verlies op grond bieden er 4 een starterslening.
  Van de 6 gemeenten zonder verlies op grond biedt er 1 een starterslening.

 11. Steven says:

  tufkaj:
  Ohja, had ik ook nog niet hier vermeld:
  Van de 5 gemeenten met meeste verlies op grond bieden er 4 een starterslening.
  Van de 6 gemeenten zonder verlies op grond biedt er 1 een starterslening.

  Verlies van de grond afwentelen op starters met extra lening. Ja zo is het gewoon.. Ha ha. zo’n dalende markt geeft net zulke rare regels als tijdens het stijgen. Uiteindelijk betaalt men in een dalende markt gewoon steeds minder voor een huis. (ik zal jullie niet vervelen met Technische Analyse, maar de huizenmarktgrafiek van Japan volgen we bijna precies en dat zegt niet veel goeds voorlopig)

 12. tufkaj says:

  Over de -31%: ik denk dat ik toch even de roze bril moet uithangen. Mijn funda statistieken liepen altijd een maand of twee voor t.o.v de kadaster rapporten. Op 1/7 liepen de cijfers vrijwel in sync. Mijn beeld is dat men vroeger 2 maanden deed om een transactie door het kadaster heen te krijgen, tijdens de rush op lage ovb misschien 2 weken.
  Dit geeft een hogere piek dan ‘werkelijk’. Nu loopt de overdrachtsperiode weer op naar 2 maanden. Dit geeft dus een dieper dal dan werkelijk. Maar de richting van de beweging is helder.

 13. tufkaj says:

  Gemiddelde tussenwoning heeft 2-ton barrière doorbroken: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/koopsom.png

 14. Steven says:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-04-2009/de-grote-deflatie-in-japan/

  komt van deze site dus misschien met een korrel zout nemen, maar ik vind het volkomen logisch (ook dat de huren gaan dalen)

 15. philippulus says:

  Even leentjebuur bij twitter:

  http://nieuwsuur.nl/video/426115-problemen-op-de-woningmarkt.html

  En wég zijn mijn laatste empatische gevoelens voor de leners, ga maar lekker heel hard op je bek, verongelijkte huilebalk.

 16. Steven says:

  Waar ik me dus echt over verbaas is dat mensen met HBO en Universitair niveau nog geen 5 jaar geleden niet wilden luisteren naar de bekende boom en kelder wijsheden. Gewoon 500.000 euro lenen voor een bunker op IJburg en denken dat het nog verder stijgt in prijs: en geen tegengeluid (van mij o.a) serieus nemen. Blijkbaar maakt een lange up in een grafiek mensen niet meer redelijk denkend. Er zijn zat boeken over geschreven zoals over de tulpenmanie en dichter bij huis de vasgoedbubbles in Amerika en Japan (zijn toch niet de kleinsten?), maar het gebeurt toch: blijkbaar zit het ingebakken in de menselijke geest.

 17. Steven says:

  boom en kelder= boom and bust (engels)

 18. tufkaj says:

  Steven:
  boom en kelder= boom and bust (engels)

  C’mon people, look at the tree and basement!

  Maar serieus, de default grafiek op het journaal gaat niet verder terug dan 2000. Die ziet er redelijk vlak uit.

 19. tufkaj says:

  Ik zit trouwens Bromet: ‘dubbele zorgen’ te kijken op uitzending gemist. Vraagprijs van dat huis was 239, naar 219. Bod afgeslagen van 185.

  Zie ik het nu op Funda verkocht met laatste vraagprijs 179? http://www.funda.nl/koop/verkocht/zwaag/huis-83277508-dijkgraaf-52/

  (of kwam dit later in het verhaal terug en kan ik gewoon niet tegen zo’n lineair medium als TV?)

 20. Olijfhout says:

  Erg aandoenlijk. Volgens het meisje i.d.video hierboven van #15 philippulus moeten starters meer geld kunnen lenen en dient zij geholpen te worden met haar slechts 10.000 Euro. Gratis geld voor iedereen. Aan het inpakken te zien zit haar geld in schoenen/laarzen. Wellicht even wat geld scoren via Marktplaats?

 21. tinus says:

  @Steven,

  “Never underestimate the power of denial”.

  Dat opleidingsniveau zegt niks. Of het moet zijn dat ze de valse voorstellen van zaken en drogredenen kunnen verpakken in mooiere praatjes.

  Anno 2007 speelde ik nog weleens met mijn academische vrienden het spelletje “noem een indicator die wijst op een stijging van de prijzen in de komende 15 jaar” of
  “welke kans acht jij groter, dat de huizenprijzen de komende 15 jaar nóg eens vier keer over de kop gaan of dat er een daling plaatsvindt?”

  De larie die ik vervolgens voor mijn kiezen kreeg, zal ik jullie besparen…

 22. tinus says:

  Vraag:

  “Wat vind je dat er moet gebeuren?”

  Antwoord:

  Dat de starter mijn schuld overneemt”

 23. Steven says:

  ha ha ja die wel. 🙂 Ze gaan misschien nog een paar hele lelijke maatregelen nemen: zoals de NHG, maar dat het eindelijk daalt maakt mijn gemoed een stuk rustiger..: neem aan die van jou ook. pff gelukkig echt… irritatie grens was een paar jaar geleden echt maximaal. Gaf wel eens als voorbeeld die kennis in de negentiger jaren die altijd leende/kreeg van mij en andere vrienden en opeens het licht had gezien met zijn dikke hypotheek.. (waar die zijn schulden op afwentelde). dat kan gelukkig niet meer. Met wat fiscale trucjes misschien vast nog wel, maar ook dat houdt op. ben maar weer off want heb weer wat veel bier op. (nalezen morgen wordt dan weer wat tenenkrommend)

 24. nhz says:

  edjebel: Werkt in spanje ook niet maar ja Nederland is anders.

  nou, dat werkt tot nu toe in Spanje veel beter dan jij denkt. Hele volksstammen zitten daar al jaren tegen pakweg 200-300 euro per maand in een groot huis dat ze anders met geen mogelijkheid zouden kunnen betalen (aflossingsvrij eurobor + 0.5%, aanbetaling niet nodig). Met dank aan de ECB en de talloze spaarders in de eurozone die genaaid worden om dit mogelijk te maken. Wacht maar tot de euribor gaat stijgen, dan zul je pas zien hoe het werkelijk gesteld is in Spanje – tot nu toe zie je daar namelijk heel weinig van.

  Long Time Lurker: Excuses ik bedoel hypotheeksom

  misschien besluiten er daar meer mensen dat een beetje aanbetalen, of een wat minder maximale hypotheek, ook wel goed is?

  tufkaj: Van de 5 gemeenten met meeste verlies op grond bieden er 4 een starterslening

  gelukkig dan maar dat ze die startersleningen nog niet hebben moeten afboeken (dat komt over een paar jaar pas), dan zou het verlies pas echt schrikbarend worden 😎

  Steven: Verlies van de grond afwentelen op starters met extra lening.

  NEE, dat is afwentelen op de belastingbetaler want bij die starters valt niks te halen. En veel startersleningen zitten zo in elkaar dat je alleen rente / aflossing hoeft te betalen als je inkomen of de waarde van het huis significant stijgt. Kans de komende jaren nul komma nul denk ik.

  tufkaj: Gemiddelde tussenwoning heeft 2-ton barrière doorbroken:

  Wow, een aftandse tussenwoning voor bijna een half miljoen gulden, hoe is het mogelijk! Nog even en ook niet-miljonairs kunnen in de polder weer een huis betalen 😎

  Steven: Blijkbaar maakt een lange up in een grafiek mensen niet meer redelijk denkend

  mensen die slim denken te zijn, d.w.z. met een academische titel, denken dan blijkbaar aan masse dat ze het snappen: gewoon het lijntje doortrekken! Dat is ook wat bij oenconomie onderwezen wordt …

  Over lijntjes doortrekken gesproken: als die verkoop aantallen zich zo blijven ontwikkelen, dan is de huizenprijs binnen 2 jaar geen enkel probleem meer. Dan kan Kareltje van het WeW door iedere maand een paar miljonairswoningen op te kopen gewoon zorgen dat de gemiddelde transactieprijs vér boven de NHG grens blijft, niks aan het handje, iedereen in Nederland weer voorzien van een huis dat een miljoen of meer waard is! 😉

 25. Steven says:

  was aan Tufkaj

  aan Tinus: heel herkenbaar 🙂

 26. Hijdieandersnooitietszegt says:

  Als we met z’n allen op ons kop gaan staan gaan de huizenprijzen VET omhoog !!

  http://www.youtube.com/watch?v=M1owcncKCHg

  T’is de vraag of we net als Felix Baumgartner binnen 5 minuten een zachte landing maken na 39km klimmen in 2,5 uur……

 27. tufkaj says:

  Hijdieandersnooitietszegt,

  ha, mooie om eens de twitters op te sturen zodra NVM weer eens met een rozebrillenbericht komt 🙂

 28. Hugo says:

  Wow dat is amazing. De cijfers van Utrecht herken ik niet in mijn buurt. De afgelopen maand zijn er eindelijk woningen verkocht. Ok niet in sync met de cijfers van het Kadaster….

  OT

  Denk terug aan de OLAF (anti fraude ding van de EU) welke de klokkenluider van Olaf als een wassenneus blootlegde. Vervolgens Europa transparant partij geworden en nu dood als partij :(. Dit is geen fraude volgens Olaf…..

  http://www.powned.tv/nieuws/buitenland/2012/10/eurocommissaris_opgestapt_vanw.html

  Wat is het westen laag gezonken….. Om over na te denken (inc zeer serieuze bronnen) ”Even Slaves in 1774 Colonial America Experienced Less Economic Inequality than We Have Today”
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-10-16/even-slaves-1774-colonial-america-experienced-less-inequality-we-have-today

 29. jim says:

  De laatste zin in de video opgevallen?
  Dat was het laatste nieuws voor alle huizenbezitters, ok!
  🙂 🙂 🙂

 30. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Duidelijk signaal dat mevrouw Dr.ir. Maartje Martens wel een vooruitziende blik had.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  Dédain voor de rest van de wetenschap.
  (minimaal tot het moment waarop die oekoenomen enig zelfreinigend vermogen hebben getoond)
  Oekoenoemie is een geloofswetenschap 🙂

  Maar het kan ook zijn
  dat stierenvechters
  op rare snijbonen
  lijken

 31. jim says:

  Juan Belmonte,

  Oekonoemie, oenokomisch whatever. Je kunt er vooralsnog een aardige boterham mee verdienen. Het aan je kinderen uitleggen is een andere zaak. Die snappen niet dat de stier te groot is geworden 🙂

 32. Hendrik says:

  tinus:
  @Steven,

  “Never underestimate the power of denial”.

  Dat opleidingsniveau zegt niks. Of het moet zijn dat ze de valse voorstellen van zaken en drogredenen kunnen verpakken in mooiere praatjes.

  Anno 2007 speelde ik nog weleens met mijn academische vrienden het spelletje “noem een indicator die wijst op een stijging van de prijzen in de komende 15 jaar” of
  “welke kans acht jij groter, dat de huizenprijzen de komende 15 jaar nóg eens vier keer over de kop gaan of dat er een daling plaatsvindt?”

  De larie die ik vervolgens voor mijn kiezen kreeg, zal ik jullie besparen…

  De grote massa is helaas slechts in staat om de lijntjes van grafieken door te trekken. Men rechtvaardigt zijn vasthoudendheid aan de eenmaal ingezette trend met steeds uitzinniger argumenten en houdt zich vast aan ‘deskundigen’ die zelf belangen hebben bij het draaiend houden van het vliegwiel. Tot slot vindt men geborgenheid in diezelfde massa en schuift men impliciet de verantwoordelijkheid daarop af.

  Als het dan toch fout gaat, krijg je de beteuterde of zelfs verontwaardigde reacties zoals we die al kennen van de professionals uit de bancaire sector: ‘niemand had dit aan zien komen’, ‘een crisis als deze heeft zich nog nooit voorgedaan’ etc.

  Nee, inderdaad, in het leven van de meesten onder ons heeft een crisis van deze omvang zich nog niet voorgedaan. Maar ja, had men zich maar eens wat meer in de geschiedenis verdiept; daar had je van kunnen leren.

  Voor wie dat niet heeft gedaan eindig ik met een bemoediging: we leven in een interessante tijd, waarvan wij (en toekomstige generaties) veel van kunnen leren.

 33. Ma Ling says:

  tufkaj: Ik zit trouwens Bromet: ‘dubbele zorgen’ te kijken op uitzending gemist. Vraagprijs van dat huis was 239, naar 219. Bod afgeslagen van 185.Zie ik het nu op Funda verkocht met laatste vraagprijs 179? funda.nl/koop/verk…277508-dijkgraaf-52/(of kwam dit later in het verhaal terug en kan ik gewoon niet tegen zo’n lineair medium als TV?)

  Ik zou de laatste minuten nog maar snel kijken. Bas stapelt stommiteit op stommiteit. Uiteindelijk koopt ie hond, vraagt ie Nanda ten huwelijk, loopt zn overbruggingskrediet af, verkoopt toko 1 voor € 176,5 k, ziet Nanda weglopen, heeft bijna € 4500 aan 2 makelaars betaald, en nog wat klussers voor zn zolder en wegwerken trappegat.

  Kortom: toen het voor € 220k te koop stond en er een bod van € 185k binnenkwam, had hij nog op € 200k uit kunnen komen.

  Bas bas bas toch…

 34. .. says:

  Maar het meest sneue is nog wel dat Nanda uiteindelijk ook pleite is, Ah gossie

 35. .. says:

  Misschien had ze geen zin in die restschuld…

 36. L.Eedvermaak says:

  De mensen die dit jaar nog gekocht hebben, zoals in de grote piek, zullen toch wel behoorlijk op verlies staan? Zijn dat nou sufferds of konden ze niet beter weten?

 37. L.Eedvermaak says:

  L.Eedvermaak:
  De mensen die dit jaar nog gekocht hebben, zoals in de grote piek, zullen toch wel behoorlijk op verlies staan? Zijn dat nou sufferds of konden ze niet beter weten?

  Laat ik mezelf maar antwoorden: het zijn sukkels, tenzij ze een dikke restschuld niet erg vinden.

 38. Adamus says:

  Steven:
  Waar ik me dus echt over verbaas is dat mensen met HBO en Universitair niveau nog geen 5 jaar geleden niet wilden luisteren naar de bekende boom en kelder wijsheden. Gewoon 500.000 euro lenen voor een bunker op IJburg en denken dat het nog verder stijgt in prijs: en geen tegengeluid (van mij o.a) serieus nemen. Blijkbaar maakt een lange up in een grafiek mensen niet meer redelijk denkend. Er zijn zat boeken over geschreven zoals over de tulpenmanie en dichter bij huis de vasgoedbubbles in Amerika en Japan (zijn toch niet de kleinsten?), maar het gebeurt toch: blijkbaar zit het ingebakken in de menselijke geest.

  En dan liet de blijburger het ook nog af en toe taxeren om te weten of ze weer rijker waren geworden. “Iets verderop verkocht voor 525 (happy)”

 39. Adamus says:

  Dat opleidingsniveau zegt niks. Of het moet zijn dat ze de valse voorstellen van zaken en drogredenen kunnen verpakken in mooiere praatjes.

  Worden dan financiëel arroganter: “iemand die tot 10 kan tellen gaat ons -highpotentials- een hypotheeklening verschaffen”.

 40. ll says:

  Adamus: Garanties

  Ja, en tel die maar even op bij de staatsschuld, want dat zijn de regeltjes, maar nu even niet……., anders zijn we failliet.

  Maar gelukkig hebben we de pensioenfondsen nog 🙂

 41. ll says:

  Ondertussen in Portugal.

  Tramkaartjes van 1.20 naar 2.80

 42. ll says:

  Ondertussen in Portugal

  1 maandsalaris per jaar inleveren.

 43. Adamus says:

  Leap2020
  The Dutch economy will be hit by a housing crash by summer 2013
  In common with most other real estate markets the Dutch real estate market has suffered a serious downturn since
  2009; however the cause of the downturn is different from countries like Spain and Ireland…

 44. ll says:

  Adamus: however the cause of the downturn is different

  Olland is toch anders 🙂

 45. nhz says:

  Ma Ling: Bas bas bas toch…

  gelukkig is er nu het rapport Dijkhuizen dat sukkels als Bas in de korste keren weer vooraan zet in de maatschappij. Want wie zo slecht met geld om kan gaan, die moet aan alle kanten beloond worden.

  L.Eedvermaak: De mensen die dit jaar nog gekocht hebben, zoals in de grote piek, zullen toch wel behoorlijk op verlies staan? Zijn dat nou sufferds of konden ze niet beter weten?

  Misschien was het wel pure calculatie: er valt toch niks te halen als het misgaat.

  Henk 6: fd.nl/economie-pol…id=home:breakingnews

  Vlak tax/, bestaande gevallen,….

  Het meest brutale voorstel dat ik in jaren gehoord heb rondom de huizenmarkt, was ook niet anders te verwachten van een bankier. Werkelijk crimineel plan dat huurders en verantwoordelijke huiseigenaars pakt, voorlopig weinig doet aan de HRA en alle financiele sukkels extra gaat helpen op kosten van de gewone burger. En natuurlijk gaat de overheid geen cent minder uitgeven, wat denk je! Ik wed dat die 140.000 banen extra die Dijkhuizen voorspelt 140.000 extra ambtenaren zijn (zou me niks verbazen als het er nog veel meer worden).
  Met een vlaktaks en afschaffing van HRA en huursubsidie kan de inkomstenbelasting naar 20 resp. 25% in schijf 1/2. Maar nee, lekker stelen van de burgers dus Dijkhuizen doet het met een paar procentjes minder dan eerst, en verhoogt allerlei andere belastingen. Maar ja, gezien zijn afkomst behoort hij vast tot de elite die boven de wet staat, dus dit plan is bij voorbaat kansrijk.

  Hervorming? Laat me niet lachen 🙁

 46. Floor says:

  Henk 6:
  fd.nl/economie-pol…id=home:breakingnews

  Vlak tax/, bestaande gevallen,….

  Hieruit blijkt wederom dat de staat van de huizenmarkt in Nederland de nachtmerrie van politiek den Haag is en alles, maar dan ook alles daarvoor zal moeten wijken.
  Ook dit voorstel met slechts 2 schijven, waarvan de laagste 37%, dient uitsluitend om jan en alleman dat koophuis in te jagen.

 47. Adamus says:

  Hijdieandersnooitietszegt:
  Als we met z’n allen op ons kop gaan staan gaan de huizenprijzen VET omhoog !!

  http://www.youtube.com/watch?v=M1owcncKCHg

  T’is de vraag of we net als Felix Baumgartner binnen 5 minuten een zachte landing maken na 39km klimmen in 2,5 uur……

  Die is net op tijd uitgestapt.

 48. nhz says:

  ll: 1 maandsalaris per jaar inleveren.

  niet bijzonder hoor, in Spanje hebben veel ambtenaren al grotere correcties gehad; bijv. 5-7% salariskorting, dertiende maand kwijt en aanzienlijk langer werken. De belasting was in Portugal natuurlijk veel te laag voor een land dat vol mee wil doen met het Westerse welvaartscircus.

  Adamus: Leap2020
  The Dutch economy will be hit by a housing crash by summer 2013

  Misschien wel dankzij de plannen van Dijkhuizen! Stel je voor, de elite watertandt al bij alle mogelijkheden van de restschuld aftrek op huizen, belasting betalen is voor de dommen! Je kunt straks dik verdienen aan de huizencrash, gratis rapen voor bankiers en mensen met sluwe accountants!

 49. nhz says:

  ll: Knot, het duurt decades voordat de Euro uit de schulden is.

  tja, hoeveel kleutertjes zouden geloven dat de euro of DNB over tientallen jaren nog bestaat? Zeg maar ‘nooit’.

 50. Adamus says:

  Stel je voor, de elite watertandt al bij alle mogelijkheden van de restschuld aftrek op huizen, belasting betalen is voor de dommen! Je kunt straks dik verdienen aan de huizencrash, gratis rapen voor bankiers en mensen met sluwe accountants!

  Elite betaalt geen belasting. Hoeft dus ook geen aftrekpostje. = andere wereld. Of jij moet een andere beleving bij elite hebben.

 51. Adamus says:

  ll: Ja, en tel die maar even op bij de staatsschuld, want dat zijn de regeltjes, maar nu even niet……., anders zijn we failliet.

  Maar gelukkig hebben we de pensioenfondsen nog

  PF = paper

 52. tufkaj says:

  Ma Ling: Bas bas bas toch…

  Toch sterk programma. Kon me prima verbeelden wat er door Bas heen ging en had best een beetje medelijden. Bassen zijn er in alle tijden, deze heeft de pech nu te leven.

 53. lorenzo says:

  nhz: Wacht maar tot de euribor gaat stijgen, dan zul je pas zien hoe het werkelijk gesteld is in Spanje – tot nu toe zie je daar namelijk heel weinig van.

  Ik kan je uitnodigen eens terplaatse te kijken . Spanje is wel een populair land merk ik hier . Het ligt trouwens ten zuiden van Frankrijk en aan de middelandse zee.

 54. Loki says:

  @16
  Lekker triest, wel een eigen huis kopen en geen 10k op de bank hebben. Hoe haal je het in je hoofd…

  @20,@34
  Mwaw, die 185k lui haakte toch af dus dat zou echt geen 200k zijn geworden. Pas toen het overbruggingskrediet dreigde af te lopen zakte hij serieus met zijn prijs naar vanaf 179k en dat werd dus 176.5k 🙂

  Wat mij vooral opviel was dat Bas zich als de gemiddelde verkoper gedroeg. Qua vraagprijs steeds te hoog met als argument: ik kan niet zakken want dan hou ik een restschuld over. Gevolg: later veel meer moeten zakken want bank begint moeilijk te doen en dus veel hogere restschuld dan nodig.

 55. nhz says:

  Adamus: Elite betaalt geen belasting. Hoeft dus ook geen aftrekpostje. = andere wereld. Of jij moet een andere beleving bij elite hebben.

  De ambtelijke elite bedoelde ik, de nep-ondernemers die 200-500K verdienen in een semi-overheidsbaantje.

  lorenzo: Ik kan je uitnodigen eens terplaatse te kijken . Spanje is wel een populair land merk ik hier .

  Zoals je weet heb ik er familie wonen, dus ik ben prima op de hoogte van wat er daar speelt; en dan niet alleen van de Costa’s met al hun buitenlandse speculanten en renteniers, maar het echte Spanje.

 56. Adamus says:

  tufkaj: Toch sterk programma. Kon me prima verbeelden wat er door Bas heen ging en had best een beetje medelijden. Bassen zijn er in alle tijden, deze heeft de pech nu te leven.

  “Alles is voor Bassie” : soms.

 57. lorenzo says:

  nhz: Zoals je weet heb ik er familie wonen, dus ik ben prima op de hoogte van wat er daar speelt; en dan niet alleen van de Costa’s met al hun buitenlandse speculanten en renteniers, maar het echte Spanje.

  Kijk eens aan , dan is het verklaart .

 58. Claude says:

  De starterslening in de praktijk: http://www.foliaweb.nl/wp-content/uploads/2012/10/FM07-lowres1.pdf . Jonge mensen met nu al 50 tot 120k restschuld voor mini-appartement. Vanaf pagina 12: “Gevangen in je peperdure huis”.

 59. de markies says:

  Adamus:
  925.nl/archief/201…akke-financiele-maag

  Garanties

  Kan iemand mij uitleggen wat Target2 is…(liefst in Jip&Janneketaal)?

 60. tufkaj says:

  Zal toch niet waar zijn dat 1/3 kopers anno 2012 nog boven NIBUD normen koopt? https://twitter.com/MiaBuddingh/status/258487031276126208

  – én dat zelfs de prijsdumpende corporaties 1/3 van de woningen niet kunnen slijten zonder kunstgreep?

 61. Claude says:

  tufkaj, huis werd op het einde verkocht voor 175k. Hij had (slechts) 19k restschuld. Deze schuld kon hij bij zijn huidige hypotheek optellen. De woning had 37 maanden te koop gestaan. Al met al een best sympathieke kerel. Stuk sympathieker dan dat nieuwsuur-meisje, dat wellicht zelfs eigen geld moest aanwenden voor schulden.

  Symptomatisch was natuurlijk dat hij, evenals zijn buren, al uit een huis van 2007 wegwilden na twee jaar. Dat waren waarschijnlijk nieuwbouw-hoppers. Kopen, twee jaar zitten, verkopen, twee netto jaarsalarissen extra winst, etc.

 62. Claude says:

  Kan me overigens best vinden in de nieuwe voorstellen, waarbij HRA naar schaal 1 gaat en annuitair (fictief) beperkt wordt. Ook worden de voordelen bij schijn-ZZP’ers aangepakt. Ik zeg: invoeren die hap, zo spoedig mogelijk graag.

 63. nhz says:

  Claude: Ik zeg: invoeren die hap, zo spoedig mogelijk graag.

  Ik zeg vooral niet invoeren, want dan komt er nooit een echte hervorming. En dat voorstel dat restschuld aftrekbaar is van de belasting is te gek voor woorden. Eerst belastingvrij en vet gesubsidieerd verdienen, en als het dan mis gaat mag je het opnieuw van de belasting aftrekken. Zoiets kan alleen een bankier of oencoenomisch topambtenaar verzinnen 😎

 64. Claude says:

  nhz, eens, maar die restschuld, mits natuurlijk verplicht af te lossen in die twaalf jaar ( http://www.findinet.nl/news/hypotheken/regelgeving-en-toezicht/commissie-daadwerkelijk-aflossen-hypotheek-niet-verplicht/ ) is niet veel. Zeg een restschuld van 50k, rente 6%, tegen 37% aftrekbaar, dan hebben we het over 1.100 euro netto voordeel of iets dergelijks eerste jaar, aflopend naar 0 in het twaalfde jaar. Dat is niet bepaald de feestneus op.

  Wat belangrijker is, is dat er meer verkopen komen. Dat de hele huizenportefeuille wordt gereset naar de strengere regels van nu, in plaats van de feestregels van de afgelopen twaalf jaar. Dan ben je er ook. En dit voorstel draagt er mijns inziens en met alle oneerlijke elementen die er nog steeds inzitten er een stuk meer aan bij, dan nog vijf jaar niets doen.

 65. maarten says:

  @65: restschuld aftrekbaar? Te zot voor woorden en zeer oneerlijk.
  mensen die gokken in hun levens worden heerlijk gepamperd, even boud gesteld, de rest mag betalen.

 66. Claude says:

  Bovendien, ik lees ook het volgende:

  “De vrijstelling voor de uitkeringen uit kapitaalverzekering eigen woning en vergelijkbare regelingen wordt voor nieuwe hypotheken afgeschaft. Het wordt dus niet langer mogelijk om enerzijds een hoge woningschuld te houden en anderzijds belastingvrij kapitaal op te bouwen.”

  Dat roep ik, en eigenlijk iedereen hier, hier al jaren. Spaarhypotheken zijn totaal van de zotte.

  Dit zouden ze echt direct moeten invoeren.

 67. Claude says:

  maarten, mwoah. Rente op restschuld voor 37% aftrekbaar is nog geen ‘pamperen’. Erger was het geweest, en dat wordt ook voorgesteld, om restschulden in het geheel af te kunnen zetten tegen je inkomsten. Dit is kleingeld. Ik zit ook niet te wachten op een bijltjesdag. Ik wil een gezonde woningmarkt. En dit draagt er erg sterk in bij:

  * Geen spaarhypotheken
  * Geen overdrachtsbelasting
  * Fictief annuitair aflossen, waar aflossen de facto verplicht zal zijn (waarom aanhouden?)
  * Lager tarief waar je de rente mag aftrekken
  * Het geldt voor bestaande en nieuwe hypotheken

  Prima plan. Mensen raken overigens direct een derde van de HRA kwijt, als ze 52% betalen. Dit loopt verder op de komende jaren. Daartegen staat dat ze 3 procent punt minder belasting betalen. Dat lijkt me echter niet afdoende om het directe verlies in jaar 1 te compenseren.

 68. nhz says:

  Claude: De starterslening in de praktijk: foliaweb.nl/wp-con…/10/FM07-lowres1.pdf . Jonge mensen met nu al 50 tot 120k restschuld voor mini-appartement. Vanaf pagina 12: “Gevangen in je peperdure huis”.

  Dat gaat helemaal niet om startersleningen, dit is gewoon het soort oplichters constructies waarmee de huizenbubble groot geworden is. Tragisch voor deze jongelui, maar wie als student zonder serieuze werkervaring een woning van 2-3 ton denk te kunnen kopen heeft een harde les nodig. Duidelijk de generatie die is opgegroeid met ‘gratis’ iPhones waarvan pa en ma noodgedwongen de rekening betalen.

  Niet dat Henk&Ingrid zoveel slimmer zijn maar toch, dit moet dan de fine fleur van Nederland zijn 😎

 69. nhz says:

  P.S.: de gratis iPhones bij wijze van spreke 😉

 70. Zilversmid says:

  Off topic:

  Straks op BNR Annemarie Jorritsma (als voorz. VNG) over o.a. grondpolitiek gemeenten.

  Ben benieuwd!

 71. SchuurHuurder says:

  Die aftrekbare restschuld, is die jaarlijks aftrekbaar of eenmalig? Als het jaarlijks is koop ik vandaag nog een woning met tophypotheek die ik afbrand. Ik los dan geen cent af en koop een pandje of 10 die ik bedrijfsmatig ga verhuren d.m.v. ter beschikking stelling aan mijn B.V., zonder dat ik hier een cent belasting over ga betalen vanwege mijn afgebrande woning die ook in box 1 staat. Spaargeld stort ik ook lekker af aan de B.V. zodat dit ook belastingvrij wordt. Nee, lekker plan inderdaad.

 72. SchuurHuurder says:

  SchuurHuurder:
  Die aftrekbare restschuld, is die jaarlijks aftrekbaar of eenmalig? Als het jaarlijks is koop ik vandaag nog een woning met tophypotheek die ik afbrand. Ik los dan geen cent af en koop een pandje of 10 die ik bedrijfsmatig ga verhuren d.m.v. ter beschikking stelling aan mijn B.V., zonder dat ik hier een cent belasting over ga betalen vanwege mijn afgebrande woning die ook in box 1 staat. Spaargeld stort ik ook lekker af aan de B.V. zodat dit ook belastingvrij wordt. Nee, lekker plan inderdaad.

  Ah, zie net pas het bericht van Claude, bij 37% aftrekbaarheid van de rente is het allemaal te overzien. Mensen met restschuld nog meer gaan steunen blijft m.i. nog steeds onzin.

 73. SchuurHuurder says:

  Overigens blijf ik erbij dat fictief annuïtair aflossen gewoon teaserrates zijn en vragen om problemen als aflossingsvrij optioneel is. De bevolking in dit land gaat dan toch massaal voor zoveel mogelijk lenen met de laagst mogelijk maandlasten kiezen. Dat ze na 5 jaar in de problemen komen zien ze dan wel weer. Verder kan ik mij redelijk vinden in het plan.

 74. tufkaj says:

  SchuurHuurder: Ah, zie net pas het bericht van Claude, bij 37% aftrekbaarheid van de rente is het allemaal te overzien. Mensen met restschuld nog meer gaan steunen blijft m.i. nog steeds onzin.

  Misschien is het onrecht. Maar het helpt mij als starter wel. Mensen die nu niet kunnen verkopen, kunnen dat dan wel. Aanbod neemt dus toe, en de vraagprijzen dalen. En Als we dan toch iets moeten subsidieren in dit land…

  (nieuw topic is open)

 75. Adamus says:

  The LEAP/E2020 team expects that the Dutch market will reach a bottom: 1. When there is no further supply of newly constructed houses; 2. There is still a demand for affordable houses; 3. Interest rates are very low; 4. Tax-deductions make buying a 180,000 Euro house cheaper than renting; 5. Spread between renting and buying costs narrows; 6. Low number of unoccupied houses; 7. Growing Dutch population; 8. At low price levels the incentive for new developments will be low.

 76. Adamus says:

  Claude:
  Bovendien, ik lees ook het volgende:

  “De vrijstelling voor de uitkeringen uit kapitaalverzekering eigen woning en vergelijkbare regelingen wordt voor nieuwe hypotheken afgeschaft. Het wordt dus niet langer mogelijk om enerzijds een hoge woningschuld te houden en anderzijds belastingvrij kapitaal op te bouwen.”

  Dat roep ik, en eigenlijk iedereen hier, hier al jaren. Spaarhypotheken zijn totaal van de zotte.

  Dit zouden ze echt direct moeten invoeren.

  Afschaffen lijkt mij beter. Men gokt er op dat de inflatie haar werk gaat doen. Dat is de achterliggende gedachte van iedere “regel”.

 77. Claude says:

  Adamus, dit schaft spaarhypotheken direct af. Daarmee bespaar je direct al zo’n 10 tot 15% van de totale HRA elk jaar.

 78. SchuurHuurder says:

  tufkaj: Misschien is het onrecht. Maar het helpt mij als starter wel. Mensen die nu niet kunnen verkopen, kunnen dat dan wel. Aanbod neemt dus toe, en de vraagprijzen dalen. En Als we dan toch iets moeten subsidieren in dit land…

  (nieuw topic is open)

  Bedankt voor de tip, vond het al zo stil in dit topic ;). Wij als starters zullen links- of rechtsom inderdaad gedeeltelijk moeten opdraaien voor de fouten van mensen die voor ons gestart zijn, dan inderdaad liever op een manier waar wij ook nog baat bij hebben.

 79. Claude says:

  Claude, klopt geen zak van Claude. Geldt alleen voor nieuwe hypotheken.

 80. Keesje says:

  Ik hoop dat ze de aflosboete voor spaarhypotheken dan ook meteen weggooien…..WIL ik aflossen vooor de wettelijke termijn van 15 jaar, maken ze dat onvoordelig. Dus hra minderen, dan ook die stomme regel weg van 15 jaar weg voor spaarhypotheken…..

 81. nhz says:

  SchuurHuurder: Dat ze na 5 jaar in de problemen komen zien ze dan wel weer.

  kortom, na die 5 jaar mag de belastingbetaler er alsnog voor opdraaien; is inderdaad dezelfde oplichterij als de oude constructies. Het enige wat helpt is categorisch verbieden, anders weet je bij voorbaat dat alle hypothekers een complex produkt gaan aanbieden met minimale maandlasten voor de hypotheekgever en maximaal risico en kosten voor de belastingbetaler.

 82. Klaas says:

  In september is de gemiddelde koopsom t.o.v. augustus met 1,3% gestegen.
  Dat dan weer wel.

 83. Ma Ling says:

  Loki: @16Lekker triest, wel een eigen huis kopen en geen 10k op de bank hebben. Hoe haal je het in je hoofd…@20,@34Mwaw, die 185k lui haakte toch af dus dat zou echt geen 200k zijn geworden. Pas toen het overbruggingskrediet dreigde af te lopen zakte hij serieus met zijn prijs naar vanaf 179k en dat werd dus 176.5k Wat mij vooral opviel was dat Bas zich als de gemiddelde verkoper gedroeg. Qua vraagprijs steeds te hoog met als argument: ik kan niet zakken want dan hou ik een restschuld over. Gevolg: later veel meer moeten zakken want bank begint moeilijk te doen en dus veel hogere restschuld dan nodig.

  we zouden de ncrv-jongen en het nieuwsuur-meisje ook aan elkaar kunnen voorstellen. Doe er een budgetcoach bij (kind van 6 dat voor de eerste keer zakgeld krijgt) en je hebt een prachtig programma voor net5.

1 Pings/Trackbacks for "Woningverkopen kelderen 31% in september"
 1. […] er komt een hoop ellende aan hoor en geloof mij nu maar en zie ook HUIZENMARKT ZEEPBEL     http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-10-2012/woningverkopen-kelderen-31-in-september/ Maar ja zo gaat het nu eenmaal want niks in de wereld is blijvend en aan veranderingen onderhevig […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*