Er lijkt geen einde te komen aan de spaarwoede onder de Nederlanders. Volgens de jongste cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) groeide de totale omvang van de spaarmarkt in de maand mei tot een recordbedrag van bijna 284 miljard euro. Dat betekent een stijging van ruwweg 40 miljard euro, ofwel 16 procent, ten opzichte van een jaar eerder.De economische onzekerheid is volgens economen de belangrijkste reden voor de spaarzucht. „Mensen zijn voorzichtiger geworden en ze geven minder geld uit. Ze hebben de aandelenkoersen en de huizenprijzen zien dalen en zien de werkloosheid oplopen”, zegt econoom Marten van Garderen van het ING Economische Bureau.
Opmerkelijk is dat sinds het begin van het jaar een behoorlijke verschuiving heeft plaatsgevonden van spaarrekeningen met een vaste looptijd, de zogenoemde spaardeposito’s, naar vrij opneembare spaarrekeningen. Het totaal op de deposito’s daalde van 96 miljard euro in januari tot bijna 82 miljard euro in mei.
bron: de Telegraaf
Huizenprijzen zien dalen? Ik zal eerst een een mailtje de deur uit doen naar GER? Want die ING heeft ook weer een andere rekenmethode klaarblijkelijk 😉
Hier kunnen we eindelijk wat mee.
Beetje combineren hier, hier of hier bijvoorbeeld:
De waarde van de uitstaande hypothecaire leningen is opgelopen van circa 160 miljard euro in 1996 tot ongeveer 540 miljard euro in 2006.
Toch lekker. Tegenover 540mia (in 2006) staat in elk geval een bedrag van 366mia aan spaarcenten.
De stap van een hypotheekschuld van 60 procent van het bbp naar 80 procent nam tussen 1998 en 2003 vijf jaar in beslag; de stap van 80 procent naar 100 procent bbp werd vervolgens in twee jaar gezet.
De verhouding tussen de hypotheekschuld en het bbp is in Europa nergens zo hoog als in Nederland. Uit internationale statistieken van de European Mortgage Federation blijkt dat er eind 2005 slechts enkele landen waren die het niveau van Nederland benaderden.
Hier dan ook de spaarcenten erbij. Nu de verhouding met andere landen nog.
“Opmerkelijk is dat sinds het begin van het jaar een behoorlijke verschuiving heeft plaatsgevonden van spaarrekeningen met een vaste looptijd”
Zo opmerkelijk is dat niet aangezien de banken hun bestaande deposito regeninghouders opbellen om deze om te zetten naar andere regeningen. Ze schroeven de rente zwaar terug en de DNB vindt het opmerkelijk dat spaarders van deposito afstappen?
Daarbij komt natuurlijk dat je als spaarder ook snel over je geld wilt kunnen beschikken nu de toekomst wat onzekerder is vor jan modaal.
Wat heet oppotten… als men een tophypo heeft, dat is-negatief kapitaal, dan is al het oppotten voor velen tevergeefs geweest in de toekomst. er zullen maar weinig potters zijn zonder schulden of hypolasten.,…komt voor de banken wel mooi uit, want dan is het makkelijker om beslag te leggen op spaargeld….duidelijk is ,dat als de huizenprijzen zakken ,en de waarde is lager dan de openstaande hypo, dat het verschil per direct aangezuiverd dient te worden…kijk maar in de hypocontracten….misschien is menigeen daar juist voor aan het potten
“Zo opmerkelijk is dat niet aangezien de banken hun bestaande deposito regeninghouders opbellen om deze om te zetten naar andere regeningen.”
Is dat uit eigen ervaring?
Voor zover ik weet zijn de deposito spaarrente voor 1 en 2 jaar vast gezakt van 5.2% naar 2.5% sinds begin dit jaar. Wie zet er nu nog geld vast voor 2.5% als je op een normale rekening meer kan krijgen?
en de waarde is lager dan de openstaande hypo, dat het verschil per direct aangezuiverd dient te worden…kijk maar in de hypocontracten….misschien is menigeen daar juist voor aan het potten
ik geloof niet dat er mensen bewust mee bezig zijn.
@ Kees 5 ,Kan zo zijn dat het niet bewust is, maar als het onbewust is dan ben je t.z.t toch je poen kwijt als de hypo hoger is., dat bedoelde ik met deze reactie.
Elders op deze site staat dat de totale hypotheekschuld in 2006 ongeveer 590mia was.
Daar staat dus 284mia tegenover aan spaarcentjes. De helft dus.
18k voor elke Nederlander..
Wilde mij deposito omzetten 2 weken geleden, was 1jaarvast 4,85% en nu boden zevoor 1 jaarvast 2,2%. Terwijl geld schaarser wordt. Dus nu gezetop vrij opneembaar met 3,5%. Ik denk dat er nog grotere verschuivingen gaan plaatsvinden naar vrij opneembaar. Volgens mij is over half jaar tot een jaar de lange rente veel hoger. Terug naar de 7 a 8,5% van begin jaren negentig.
@7
M Zegt:
16 July 2009 om 11:41 pm
Daar staat dus 284mia tegenover aan spaarcentjes. De helft dus.
incl. het geld van huurders!
Terug naar de 7 a 8,5% van begin jaren negentig.
—–
was dat niet ongeveer 1980, echt lang geleden.
Die 40 miljard aan extra spaargeld hadden de mensen ook 80.000 woningen van gemiddeld een half miljoen kunnen kopen. Precies de soort woningen (en aantallen) die in het afgelopen jaar onverkocht bleven.
We bulken nog van het geld als we zomaar 40 miljard, wat overeenkomt met 8 procent van ons looninkomen, kunnen sparen in een jaar van crisis.
Mocht (eventueel) blijken dat de economische crisis meevalt, dan kan dat uit voorzorg gespaard geld erg snel worden ingezet voor bestedingen en woningen.
@Bouke
Dit gaat niet helemaal op. Hoeveel geld zit er in aandelen? Is dat net zoveel gedaald als de stijging van het spaargeld?
@Bouke:
Ja, alleen zit die 40 miljard niet bij 80.000 mensen. Een huis van een half miljoen is ook onverstandig als je ziet dat er in die prijsklasse de hardste klappen vallen. Misschien als er een ton of anderhalf tot twee af gaat. Zolang er nog HRA bestaat ga je een dergelijk huis natuurlijk niet cash betalen.
@J:
Het onttrekken van geld aan aandelen is een meer plausibele verklaring dan dat mensen plotseling meer opzij konden leggen tijdens een crisis.
@4
Ja dit is uit eigen ervaring, ben wel 2 keer gebeld om eens te komen praten over mijn deposito rekening. Dit was bij de ABN-Amro, en ja de deposito rente werdt daar opeens lager dan die van een direct opneembare vrije rekening.
De crisis is ook niet voor iedereen voelbaar. Ik voel er allessinds niets van, integendeel. En zoals ik zullen er nog wel meerderen zijn.
Wat wel is, is dat iedereen nu voorzichtig is. Werkonzekerheid die heerst, die zorgt ook dat mensen willen beschikken over ‘reserve’. Dus ook mensen die eigenlijk niets voelen van die crisis, zijn nu aan het besparen. Minder of minder dure reisjes, uitstellen van die high gadget gsm, etc… Wat dus resulteert in oppotten van geld.
Het vertrouwen in banken is weg, terecht ook een beetje, ze zijn te gek geweest. Dus gaan ze sparen in mogelijkheden waarin ze direct terug kunnen beschikken over hun geld, normaal ook. Maar ook hier zien we weer dat banken hun taak niet doen zoals hoort. Ze hebben dus wel geld, alleen willen ze nergens meer lossen. Geven moeilijker leningen aan de mensen die het nodig hebben etc…
Belgische link weer ‘banken wurgen de eonomie’ : http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/933000/2009/07/17/Banken-wurgen-economie.dhtml
En terwijl de Belgen, net zoals de Nederlanders nu massaal aan het potten zijn, zijn de schulden van de belgen ook naar een tophoogte gegaan :
http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/931473/2009/07/16/Schulden-van-Belgische-gezinnen-naar-recordhoogte.dhtml
Ik weet het, Belgische praat, als Nederlander moet je zelf wat je leest van me relativeren.
Natuurlijk komt een deel van de toename uit de aandelenmarkt.
Maar toch, als land lijken we de hypotheekschuld voor de helft (280mia op 600) gedekt te hebben met spaargeld.
Er staat dus wel wat geld aan de zijlijn. En als de rente lang genoeg laag wordt gehouden gaat het misschien weer terug de beurs op.
Ik ben erg benieuwd hoe de verhouding spaargeld/hypotheken in andere landen is.
@ZK,
De spaarrente gaat niet heel snel meer dan 8% worden lijkt me. Bij de ECB konden de banken praktisch zoveel ze wilden lenen voor een jaar tegen 1%. Dat was nieuw geld. De banken hebben dat ook en masse gedaan en je ziet de Euribor rentes nieuwe dieptes bereiken ( http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/euribor.asp ). Er komen nog twee dergelijke acties van de ECB in het najaar, tegen naar ik aanneem gelijksoortige of iets hogere rente-percentages. Banken hoeven je geld dus niet per se, of zijn er niet bereid veel voor te betalen.
Opvallend van de ECB actie was dat het een jaar betrof. Dat is lang. Ik ga ervan uit dat de rente nog een tijdje moedwillig laag gehouden wordt om de economie aan te zwengelen en dat bedrijven en overheden hun leningen opnieuw kunnen afsluiten tegen lagere rente-lasten. Geld levert voorlopig even niet zo gek veel, uhm, geld op.
Of dit ook een eerste aanzwengeling van inflatie zal zijn laat ik graag aan de heren economen over.
Oh ja, ik zag ergens een keer hier een linkje voorbij komen met de cijfers van het dagelijks nieuws. Iets zoals: http://www.fd.nl/beleggen/agenda/ maar dan met de cijfers (incl. de vergelijking met de vorige maand, kwartaal of jaar) erbij. Heeft iemand die link?
Land telt tegenwoordig 16 miljoen economen 😉
@Peter:
Hmm, mijn ervaring is dat banken het juist nalaten te waarschuwen dat de rente verlaagd wordt, ook als diezelfde bank een rekening met hogere rente heeft.
22,8:
cijfers uit 2006, reken maar dat ze inmiddels gigantisch gewijzigd zijn; met name de hypotheekschuld. Ik dacht inmiddels al 120% van nationaal inkomen.
@11:
stel je voor dat de bulk van het spaargeld zit bij huurders zoals die op deze website, en alle schuld bij de huiseigenaars … ik denk niet dat het goed verdeeld is.
@19:
volgens mij is dit niet korrekt, want banken zijn verplicht een bepaalde verhouding tussen spaargeld en andere bronnen van financiering (zoals ECB) aan te houden. Of is dat recent allemaal overboord gezet?
@21:
is ook mijn ervaring, en ik heb veel geld op de bank staan en ben dus een relatief belangrijke klant. Over renteverlagingen wordt ik NOOIT gebeld of anderszins bericht, alleen voor mijn bedrijfsdeposito melden ze vrolijk hoeveel de rente nu weer gezakt is (maar daar heb je helemaal geen alternatieven …). Soms moet je echt dreigen met overstappen voordat ze je influisteren dat er misschien toch een beter alternatief is; van kennissen hoor ik hetzelfde.
Ik denk dat het een enorm risico is dat banken verslaafd raken aan gratis ECB geld (in ruil voor waardeloze onderpandjes zoals hypotheken en obligaties van bijna failliete bedrijven). Spaargeld is steeds meer flitskapitaal aan het worden, en zou ook zo kunnen verdwijnen (bijv. richting beurs als die door bijv. inflatie gaat stijgen terwijl de spaarrente laag wordt gehouden). Dan worden de banken permanent afhankelijk van ‘QE’ en dat lijkt me het begin van het einde.
@21
Land telt tegenwoordig 16 miljoen economen
is ook geen harde wetenschap, maar sociale bezigheid. Dat zullen de “jaspers” kunnen bevestigen.
@22 (Okkie)
Het kan een poging zijn om een klant met geld te behouden. Ik heb serious overwogen om mijn geld in iets anders te stoppen of elders onder te brengen.
Door actief te bellen blijven ze in contact met ‘het geld’, en dat zal best wel een positief werken voor de bank. Het kan natuurlijk ook een gevolg zijn van hoe mensen bij de bank beloond worden. Als jij extra inkomsten krijgt om mensen te strikken voor “jou” product, dan concureer je dus met andere activiteiten bij dezelfde bank.
Zou me in het geheel niets verbazen.
@Peter:
Ik heb mijn geld over een paar banken verspreid, vermoedelijk heb ik niet genoeg geld bij 1 bank die tot actie maant als ik het weg wil halen. Overigens hou ik ook niet van telefoontjes rond etenstijd waarin mij van financieel advies wil voorzien. Een onherkenbaar gemaakt nummer neem ik niet op.
Een mailtje na aanpassingen van rentestanden volstaat wat mij betreft. Bijvoorbeeld Aegon doet dit wel goed. ING, voorheen Postbank, staat berucht om zijn slechte voorlichting. De rentestanden staan niet al te duidelijk op de website.
Aan de ene kant sparen nederlanders massaal, aan de andere kant staat de gehele financiële sector wankel waardoor dezelfde spaarders een risico lopen. Gelukkig is spaargeld gegarandeert tot 100.000 mits aangesluiten bij de DNB.