Stunten met nieuwbouw

Projectontwikkelaars en banken werken aan stuntpakketten om huizenkopers te trekken.
De Zwijndrechtse bouwer De Koning Wessels geeft dertig procent korting op een nieuwbouwhuis en financiële hulp bij verkoop van het oude.

De ontwikkelaar, onderdeel van bouwconcern Volker Wessels, heeft drie slechtlopende projecten in Zuidland en Zwijndrecht waarbij hij nu een koopgarantregeling aanbiedt. Tot nu toe gaven alleen woningcorporaties kopers korting bij de aankoop van een huis, waarbij die corporatie later bij de verkoop deelt in de winst of het verlies.

,,Mensen willen nu zekerheid,” zegt directeur René Biesheuvel over vergelijkbare aanbiedingen bij de Zwijndrechtse projecten De Bakens en Uilenhof en bij de Kreken van Nibbeland in Zuidland. ,,Wij gaan er vanuit dat die huizen straks toch meer waard worden. De rente die we nu mislopen, verdienen we dan terug.”

Bij die Zuidlandse nieuwbouwwijk gaat de ontwikkelaar samen met de plaatselijke Rabobank nog verder om de, vanwege de crisis onzekere, koper over de streep te trekken. De bank geeft korting op de hypotheekrente en wie bijvoorbeeld zijn oude huis niet kan verkopen, kan maandelijks van de ontwikkelaar een tegemoetkoming voor de dubbele lasten krijgen. En wie zijn huis ver onder de prijs verkoopt kan ook weer bij de projectontwikkelaar aankloppen. Ook is de plaatselijke woningcorporatie De Zes Kernen bereid gevonden om lastig te verkopen huizen op te kopen.

Volgens Nico Zevenbergen van de Rabobank Voorne-Putten Rozenburg zitten meer banken, projectontwikkelaars, corporaties en gemeenten in Nederland rond de tafel samen stuntpakketten te verzinnen om hun nieuwbouwprojecten weer vlot te trekken, maar loopt zijn bank met de Kreken van Nibbeland voorop. ,,Wij zijn nu de eersten die potentiële huizenkopers een concreet pakket kunnen aanbieden.”

bron: AD.nl

Share Button
Tagged with:
18 comments on “Stunten met nieuwbouw
 1. Get a Life! says:

  Maar… het valt allemaal wel mee in de huizenmarkt… Uhu!

 2. chantal says:

  volgens mij voelen ze de inflatie aankomen. En willen ze enkel maar ‘de bouw’ redden.
  Tis misserie als je 75% van je goede werkmannen de laan moet uitsturen en binnen enkele jaren als de inflatie super stijgt en de bouwmarkt weer aantrekt terug goede teams bij elkaar te krijgen. Dat zou hun ook veel geld kosten. Dus ben ik akkoord met wat ze doen. Een win-win situatie voor iedereen.

 3. belastingbetaler says:

  Quote: “Volgens Nico Zevenbergen van de Rabobank Voorne-Putten Rozenburg zitten meer banken, projectontwikkelaars, corporaties en gemeenten in Nederland rond de tafel samen stuntpakketten te verzinnen …”

  Waar gemeenten staat, lees: belastingbetalers. Ze hebben het voor elkaar hoor! We gaan dus allemaal meebetalen aan die stuntpakketten. Sigaren uit eigen doos voor de bewoners van die gemeenten!

  Hulde aan de vastgoedmaffia! Nog maar eens snoepen uit de schatkist.

 4. chantal says:

  tzijn maar ‘gewoon’ trukken uit de trukkendoos. Je hebt nog niets gezien… wacht maar.

 5. Niek says:

  @2:
  ach kom, als dat echt zo was dan zouden ze al die huizen gewoon vasthouden (zijn immers over een paar jaar minstens het dubbele waard) en als een gek gaan bouwen om straks aan de vraag te kunnen voldoen. Nee, volgens mij ziet de maffia inderdaa de bui hangen en proberen ze de zwarte piet zoveel mogelijk af te schuiven op de belastingbetalers.

  @3: in mijn gemeente is ook zo’n voorstel in discussie. Ligt gevoelig, maar ik twijfel er niet aan dat het doorgaat want ook hier regeert de bouwmaffia. Of dat komt door corruptie of door pure onnozelheid daar ben ik nog niet achter, vermoedelijk beide 🙁

 6. Marktfundamentalist says:

  Na de banken adviseert nu ook VEH om alle riemen vast te maken

  http://www.z24.nl/bedrijven/bouw_vastgoed/artikel_83133.z24/Zorgen_onder_huiseigenaren_over_hypotheek_nemen_toe.html

  It’s gonna be a wild ride!

 7. Niek says:

  @6:
  ik heb het al eerder gezegd hier, ik vermoed dat VEH haar leden aanraadt om zich zoveel mogelijk in te dekken nu het nog kan. Dus snel hypotheek oversluiten onder NHG (alle risico voor werkeloosheid, scheiding enz. naar de belastingbetaler) of nog even een passende risicoverzekering afsluiten voordat de premies onbetaalbaar worden.

 8. Jeroen says:

  Lijkt me op het eerste gezicht geen slecht plan 🙂 De gemiddelde Nederlander rekent niet verder en ziet dus nieuwbouwhuizen aangeboden worden 30 % ‘onder de marktprijs’ (wat dat ook moge zijn…). Huizen die gewoon aan de prijs blijven vasthouden (bv bestaande woningen) worden dan helemaal niet meer verkocht, waarom zou je ook als je ergens anders eentje met veel korting kan krijgen. Gevlog: een paar stuntpakketen kunnen er wel eens voor zorgen dat het prijsniveau van de complete woningmarkt onderuit wordt gehaald.

  Ga zo door!

  🙂

 9. belastingbetaler says:

  @ 5

  M.i. ook beide. Colleges van B&W zijn overal zo corrupt als maar kan. Maar in de gem.raden overheerst toch vooral de onnozelheid. Zie hier de fatale combinatie.

  Kost de vastgoedmaffia en banken geen enkele moeite om zulk zooitje in te palmen en om de tuin te leiden. En wij mogen bloeden.

  De lokale politiek is voor de burger nog erger dan de landelijke. Het relaas van de Haagse pand brigade van Norder wel eens op allerhande blogs en fora gevolgd? Dan weet je genoeg…

 10. kees says:

  Toch geen bedrijfje van DSB? 😉

 11. kees says:

  @2
  Het is maar de vraag hoeveel mensen er bij de bouwmij’en in dienst zijn. Vaak wordt het projekt gedaan met Woningcorp., bank, projektontwikkelaar, makelaar, bouwmij, aannemer. Bij de aannemer zit het personeel, dus los van de rest.

  Het is misschien een mooie manier om de manier van bouwen eens goed op de schop te gooien.
  Voor de kleinbouw blijven er genoeg over schat ik in.

 12. kees says:

  Een win-win situatie voor iedereen.

  komt dat niet uit de reclame van mcDonalds?

 13. chantal says:

  @kees
  De Quick kan ook.

  @Niek 5
  Ze zoeken natuurlijk ook kapitaal, die projectontwikkelaars. Hun vorige en laatste huizen zijn amper verkocht. Stilvallen = werkloos worden.
  En mits wat mafia invloeden, krijgen ze zich zo weer recht.

  En over inflatie : http://www.aandelen.com/blog/category/warren-buffett/

 14. Bouke says:

  Ook al koopgarant…
  trap er niet in mensen, die korting wil je niet!

 15. christoffel says:

  @Bouke: weet je waar je het over hebt??
  Even ter info:
  Er is maar 1 Koopgarantregeling, die inderdaad door Woningcorporaties wordt toegepast. Als Volker Wessels deze regeling zonder tussenkomst van een corporatie toepast, schendt hij het merkenrecht. Bovendien moet zo’n project goedgekeurd worden door belastingdienst, anders kan de hypotheekrente-aftrek niet toepasbaar zijn. Bovendien geldt voor de koopgarantregeling ook een terugkoopplicht (ook bij waardedaling!) voor degene die de woning als eerste verkoopt; dat zal Volker niet als verplichting op zijn balans willen hebben. Het zal wel een onjuiste formulering van het AD betreffen. zie ook http://www.opmaat.net

 16. Startert says:

  @ Chantal 13,

  Gelukkig hebben wij ook de dollar hier he
  En mocht hyperinflatie ook toeslaan dan kun je beter nu alles verkopen en in een momenteel goedkoop vruchtbaar land gaan wonen waar je in je eigen voeding kan voorzien (bv Suriname voor Nederlanders)
  Bij hyperinflatie zal jij namelijk honger gaan lijden in het armoedige Belgie 😉

 17. Okkie says:

  @christoffel:
  Ik neem aan dat anderen het concept van Koopgarant ook mogen toepassen zonder gebruik van de merknaam.

 18. christoffel says:

  @Okkie
  Het concept -onherkenbaar, en zonder enige verwijzing naar de merknaam Koopgarant- wel, maar in dat concept staan ook de zekerheden die goedkeuring van de Belastingdienst behoeven.
  Het concept behelst winst/verliesdeling, de terugkoopplicht en de projectgebonden goedkeuring van de Belastingdienst. Vermoed dat Volker Wessels daar niet aan voldoet, dus de waarschuwing van @Bouke is volkomen terecht. Overigens hebben twee ontwikkelaars/beleggers in overleg met OpMaat een voor hun aangepast en goedgekeurd concept in de markt gebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*