Stevige krimp in hypotheekadviesmarkt

De hypotheekadviesmarkt krimpt met 70 procent in vergelijking met 2007. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau IG&H Consulting & Interim.

In 2007 was de adviesmarkt goed voor 17.170 voltijds arbeidsplaatsen, in 2011 is daar slechts een derde van over (6075 fte). De verwachting is dat eind 2013 de branche draait met 4295 fulltime medewerkers.

Als klanten bereid zijn om te betalen voor advies op het gebied van het onderhoud van hun hypotheek zou het aantal werknemers eind 2013 iets hoger kunnen liggen, namelijk op 4995 voltijds medewerkers.

Lees verder  op nu.nl

Share Button
43 comments on “Stevige krimp in hypotheekadviesmarkt
 1. Paul99 says:

  Betalen voor “onderhoud van hun hypotheek”, ze verzinnen wat tegenwoordig. Waar moet ik aan denken ?
  Olie verversen, remmen controleren, winterbanden, ruitenvloeistof ? Ach, laat ook maar.

 2. Paul99 says:

  Ah, nu weet ik het:

  Het winterklaar maken van uw tuin en auto,

  het recessieklaar maken van uw hypotheek.

 3. Adamus says:

  CBS ziet, zoals het er nu naar uitziet een opleving van de economie In de tweede helft van dit jaar. “deze dip is minder erg dan die van 2009”.
  Voor de bouw ziet het er weer wel slecht uit 🙁
  Aldus dhr van Mulligen – de nieuwe prof.Mallebroodje?

 4. ll says:

  400.689.412.937 staatsschuld
  900.000.000.000 hypotheekschuld volgens CDA ?
  2.700.000.000.000 externe schulden.

  http://ryankett.hubpages.com/hub/External-Debt

  Het begint door te dringen in Den Haag, hoorde ik gisteren 🙂

  Dit is allemaal echt geld, geen fiat geld, dat komt er nog bij, fiat staat buiten de balansen, dat in de toekomst moet worden ONTTROKKEN aan de oekoenomie, vergeet dat niet, het is al geconsumeerd 😉

  Al dit geld verdwijnt straks in het niets………

  Dat is nou het nadeel van lenen 🙂

 5. Paul99 says:

  ll:
  400.689.412.937 staatsschuld
  900.000.000.000 hypotheekschuld volgens CDA ?
  2.700.000.000.000 externe schulden.

  Kleine correctie: 2.270.000.000.000 USD externe schulden, zal in EUR 1.746.000.000.000 ongeveer zijn.
  Is toch een ruime 100.000 EUR per inwoner, babies en grijsaards meegerekend, reken maar uit voor een doorsnee huisgezin. En dat alles bovenop de staatsschuld en hypotheekschuld.

 6. Paul99 says:

  We moeten wel even begrijpen wat externe schulden precies zijn. Alle buitenlandse personen en organisaties die hier een bankrekening hebben met geld er op, tellen mee voor deze externe schulden. Zolang er geen bankrun plaats vindt, is er niets aan de hand, zo lang……

 7. dalen says:

  De krimp in de adviesmarkt zit natuurlijk ook in de eisen van o.a. de AFM mbt opleidingen, diploma’s en bonusverbod en meer transparantie.

  De juffouw in de winkelstraat die iedere ongeletterde even een advies gaf, is verboden. Daarnaast mag je het er niet zomaar even bijdoen, hetgeen veel administrtiekantoortjes graag deden ivm de jaarlijkse fee.

  Hetzelfde als de autoverkoper die bij iedere auto een bordje heeft staan dat hij de financiering wel even kan regelen. Zo’n bordje betekent vergunningsplichtig en alle andere vereisten. Dat schimmige zaken doen wordt steeds verder (nog te weinig m.i.) aan banden gelegd en dat is maar goed ook.

  Onafhankelijk advies…..vergeet het maar!!

 8. Voerman says:

  So what?
  Ook beroepen sterven uit.
  De ketellapper komt immers ook niet meer aan de deur.

 9. nhz says:

  Paul99: Alle buitenlandse personen en organisaties die hier een bankrekening hebben met geld er op, tellen mee voor deze externe schulden.

  tja, aangezien Nederland een notoir belastingparadijs is kan dat de zaak enorm vertekenen. Al zullen veel van die buitenlandse organisaties vast zo handig zijn om eventuele verliezen straks bij de NL belastingbetaler te dumpen, geholpen door hun vrindjes in de Tweede Kamer.

  Voerman: So what?
  Ook beroepen sterven uit.

  precies; 70% krimp, nog 30% te gaan. Deze criminele organisaties kunnen we missen als kiespijn. Wil de laatste het licht uitdoen en zorgen dat ze nooit meer terug komen?

 10. Voerman says:

  TP: “Liever één harde klap dan vijf zachte.”

  Als die ene harde klap dan maar op de juiste bek terecht komt.

 11. Frans says:

  Toch wel schokkend dat zodra de zaken eerlijk worden voorgesteld de prijs van de “dienst” ineens een fractie moet worden van wat het eerst kostte, en bovendien het een decimatie van het aantal klanten betekent!
  Zou je ook advies bureaus hebben voor de adviesbureaus, die advizeren welk bureau je moet hebben, en die het ook kunnen afraden een adviesbureau in te schakelen?

 12. renren says:

  @12 Frans

  Zo zie je maar weer wat voor een “waarde” financieel advies heeft/had.

 13. renren says:

  @11 Voerman
  Dat valt te betwijfelen.

 14. Voerman says:

  Cinelux: Zal dit de start zijn voor de echte daling van de prijzen?

  Eerder een accelerator voor het mechanisme wat het aantal transacties reduceert.

 15. ll says:

  Onder druk, S&P, Moody’s en Fitch wordt alles vloeibaar 🙂 Wilders HRA GEEN breekpunt meer………

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/07/wilders-hypotheekreneaftrek-geen-breekpunt.xml

  Sorry Paul 99, je hebt helemaal gelijk, foutje 😉

 16. Steven says:

  aan Frans

  Het gemiddelde IQ is nou eenmaal 100. Ik zou ook een advies buro kunnen beginnen voor mensen die in edelmetaal willen investeren. Voor elke ton die ze er in steken eis ik 2000 euro. 🙂

  kansloze baan uiteraard, maar toch kon dat blijkbaar bij huizen.

 17. Voerman says:

  ll: Wilders HRA GEEN breekpunt meer………

  Je kiezers staan niet onder water door de ontwikkelingshulp Geert!
  Ben bang dat je nog meer fouten gaat maken.
  Nou ja, gelukkig profiteert alleen de SP daarvan.
  Met een kleinbeetje verstand pak je kiezers wel terug als het er echt op aan komt.

 18. Marketwatch says:

  Wilders draait alweer terug, gezien zijn zojuist geplaatste Twitter-bericht:

  “RTL nieuws bericht klopt niets van. Alles mag ter tafel worden gebracht maar standpunt pvv hypotheekrenteaftrek is ongewijzigd: no way!!

 19. erlise says:

  Bij de komende ronde onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen is de hypotheekrenteaftrek niet langer een breekpunt voor Geert Wilders. Dat heeft hij tegen RTL Nieuws gezegd. http://www.onzestem.eu/2012/02/wilders-hypotheekrenteaftrek-niet-langer-taboe/ dus weinig te adviseren

 20. jvjv says:

  offtopic even wat cijfers om te lachen

  Grienkenland krijgt lening van 130.000.000.000 maar moet het 325.000.000 bezuiningen volgens EU dat is rente van 18dagen bij 5% van het bedrag wie is er gek!!!!!!!!!!

 21. Voerman says:

  jvjv: Grienkenland krijgt lening van 130.000.000.000 maar moet het 325.000.000 bezuiningen volgens EU dat is rente van 18dagen bij 5% van het bedrag wie is er gek!!!!!!!!!!

  Wat nog gekker is, is dat geld oa opgebracht moet worden door Ingrid en Henk.
  Wat misdadig is, dat is dat dat geld niet naar Theo en Dimitra in Griekenland zal gaan. Naar wie dan wel?

 22. Pieter says:

  Even offtopic, las gister een tweet van Willem Middelkoop:
  Geen goed teken: De Nederlandse Staat gaat donderdag voor 1e keer een 5-jaars in Amerikaanse $-gedenomineerde obligatie uitgeven.

 23. floor says:

  ll,
  Dat de HRA geen breekpunt meer is heb ik Wilders toch echt niet horen zeggen, die woorden heeft ‘ie niet in de mond genomen, dat doet RTL wel voor hem.

 24. wilson says:

  Paul99

  “het recessieklaar maken van uw hypotheek”

  Precies, met echte neutronenkorrels, lol.

 25. Dow Jones says:

  Dat was me ook al opgevallen in het straatbeeld, onder andere op de Kop van Zuid in Rotterdam (financiën, verzekeringen, belastingen, rechtspraak, telecom). Het woordje “HYPOTHEEK” op de gevels van de makelaars / hypotheekadviseurs is daar in nog geen twee jaar tijd gewoon vervangen door het woordje “PENSIOEN”. Het woordje “ZORG” doet het ook goed. Degenen die de switch van hypotheekadvies naar pensioenadvies niet weten te maken gaan namelijk gewoon failliet. Hoe was het ook alweer met ratten en zinkende schepen?

  Het is toch vreemd dat blijkbaar nog steeds veel mensen geloven dat de adviseur die je destijds een foute hypotheek heeft aangesmeerd, je nu een goed pensioen gaat bezorgen…

  Cheerio,

  Dow Jones

 26. Dow Jones says:

  Pieter: Even offtopic, las gister een tweet van Willem Middelkoop:Geen goed teken: De Nederlandse Staat gaat donderdag voor 1e keer een 5-jaars in Amerikaanse $-gedenomineerde obligatie uitgeven.

  Leg eens uit, Pieter. Dit klinkt namelijk erg interessant. Verwacht de Nederlandse Staat een vallende dollar? Of is dit een politieke steunbetuiging aan de VS?

  Cheerio,

  DJ

 27. Adamus says:

  ll,

  Werken voor niets 🙁

 28. Adamus says:

  Steven:
  aan Frans

  Het gemiddelde IQ is nou eenmaal 100. Ik zou ook een advies buro kunnen beginnen voor mensen die in edelmetaal willen investeren. Voor elke ton die ze er in steken eis ik 2000 euro.

  kansloze baan uiteraard, maar toch kon dat blijkbaar bij huizen.

  Op het gebied van “recycling” worden de touwtjes ook aangehaald;-)
  Een rekening openen bij Goldmoney.com in Zwitsersland is voor de nederlandse ingezetenen ook niet meer weggelegd. Staatsobligaties kopen is geen risico, die worden door de volgende generatie kopers afbetaald……(.aldus de AFM)

 29. Adamus says:

  Pieter:
  Even offtopic, las gister een tweet van Willem Middelkoop:
  Geen goed teken: De Nederlandse Staat gaat donderdag voor 1e keer een 5-jaars in Amerikaanse $-gedenomineerde obligatie uitgeven.

  Advies van Hans Hogervorst? Die ziet de euro niet meer hangen van de mist. Op zich niet vreemd omdat alle munteenheden een afgeleide van de USD zijn. Maar ergens klopt iets niet.

 30. Dow Jones says:

  floor: Dow Jones, rtl.nl/components/…-dowjones1062245.xml

  Hahaha, dank je Floor, maar die link roept nog meer vragen op. Wat denk jij hier zelf van? Wat zou er achter deze obligatie zitten? Ik vind obligaties altijd erg grappig, omdat het altijd zo duidelijk is dat de lenende partij de geld verschaffende partij aan het afzetten is (ik zal onderaan deze post nog een link naar een mooi voorbeeld plaatsen). Het enige waar obligaties goed voor zijn is de handel in obligaties zelf. De rendementen stellen namelijk niets voor. Als er renteverlagingen dreigen, moet je ervoor zorgen dat je een flinke positie in ouder staatspapier hebt opgebouwd. De prijs van dat goed renderende papier gaat dan namelijk omhoog. De “oude” obligatie is immers gedekt door de staat (en die kan belasting heffen bij tekorten – de zogenaamde Rothschildgarantie) en hij geeft meer rendement (ROI). Denk je dus eens in wat Amerikaanse, Duitse, Nederlandse, Zwitserse en Canadese staatsobligaties uit juli 2008 met een looptijd van tien jaar nu waard zijn. Precies.

  Nu even terug naar Nederland en de dollarobligatie. Als de staat nu dollars leent, zal men de lening ook moeten aflossen in dollars. Dit wordt dus eenvoudiger wanneer de dollar sterk devalueert tegenover de eigen munt. Dit kan alleen wanneer de rente in de VS nog lang laag blijft en de Federal Reserve ruim liquiditeit beschikbaar stelt. We weten dat deze scenario’s reëel zijn. Gaat de Nederlandse overheid er dus van uit dat de dollar de komende jaren meer onder druk zal komen te staan dan de euro?

  Cheerio,

  Dow Jones

 31. nhz says:

  Dow Jones: Dit kan alleen wanneer de rente in de VS nog lang laag blijft en de Federal Reserve ruim liquiditeit beschikbaar stelt. We weten dat deze scenario’s reëel zijn. Gaat de Nederlandse overheid er dus van uit dat de dollar de komende jaren meer onder druk zal komen te staan dan de euro?

  misschien heeft de staat via ECB al de garantie van Heliben dat de Amerikaanse rente nog minstens vijf jaar op nul blijft? Zelfs als ze het niet garanderen kun je er m.i. vrijwel zeker van zijn, want bij een renteverhoging klapt het hele kaartenhuis daar, het kan gewoon niet meer omhoog. De enige gok is dan of over vijf jaar de dollar nog bestaat, kun je een obligatie afbetalen met een munt die er niet meer is?

 32. floor says:

  Dow Jones,

  Heb je link nog niet doorgenomen, eerst even nr. 33.
  Zou heel goed kunnen wat je daar zegt, alhoewel ik momenteel op de wat kortere termijn dan 5 jaar eerder denk aan een dalende euro t.o.v. dollar.
  2 miljard is natuurlijk niet extreem veel geld, olie misschien ivm dalende euro? ING ivm met verkoop ING Direct, misschien moeten ze wel bijbetalen ipv ontvangen om die zooi kwijt te raken?

  Als ik moet kiezen ga ik voor de dalende euro t.o.v. dollar en daardoor voorlopig á raison van 2 miljard “goedkope” olie. Het volk mag natuurlijk in euro’s blijven betalen, dat spreekt voor zich.

 33. nhz says:

  floor: Als ik moet kiezen ga ik voor de dalende euro t.o.v. dollar en daardoor voorlopig á raison van 2 miljard “goedkope” olie. Het volk mag natuurlijk in euro’s blijven betalen, dat spreekt voor zich.

  het werkt zo: als de valutagok goed uitpakt dan heeft JC een paar honder miljoen extra om leuke dingen mee te doen voor de achterban; en als de gok fout uitpakt dan zullen de belastingbetalers gewoon een beetje extra moeten betalen, zoals dat altijd gaat.

 34. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  in 2007 17.170 FTE
  in 2007 210.000 transacties op de woningmarkt

  Stel 1 FTE = 50.000 euro
  Stel 70% maakte gebruik van adviseur.

  Dan: 858 miljoen euro totale advieskosten
  gedeeld door 140.000 hypotheken = aantal adviezen met transactie.

  Ruim 6 duizend euro per hypotheek. Da’s niet mis voor een paar adviesgesprekken 🙂

  Uiteindelijk betaalt de klant het zelf.

 35. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  De advieskosten zijn aftrekbaar en worden uitgesmeerd over de looptijd van de hypotheek,
  meestal 30 jaar zegt de optimistische huizenkoper en “huizen worden steeds meer waard”. Zichzelf voor het lapje houden zit geen woord spaans bij.

 36. Juan Belmonte says:

  Adamus: De advieskosten zijn aftrekbaar en worden uitgesmeerd over de looptijd van de hypotheek,

  haha, on-balance da’s helemaal niet hip adamus:
  off-balance is schijnbaar het toverwoord van de financial engineering (wat dat ook precies moge zijn).

 37. Juan Belmonte says:

  Adamus: Zichzelf voor het lapje houden zit geen woord spaans bij.

  Exactemundo.
  Een Bepperiaanse verspreking 🙂

 38. Paul99 says:

  Kom ik op IEX nog een bijdrage tegen die me uit het hart gegrepen is en die ik jullie niet wil onthouden:

  “Ik verbaas me nogal over de langdurige discussie over de voordelen van kopen of huren.
  In het kort gezegd zijn de aanvangslasten van kopen ietsje hoger dan van huren, nog wel afhankelijk van gesubsidieerde sociale huur of in de vrije sector. In het laatste geval is kopen GEMIDDELD een stuk voordeliger dan huren. T.o.v. sociale huur, is kopen GEMIDDELD een stuk ONvoordeliger.

  Natuurlijk kun je op verschillende manieren naar de aflossingscomponent kijken, als kosten of als min of meer verplicht sparen, feit is wel dat de aflossingscomponent niet kan worden geconsumeerd, behalve als je aanmerkelijk goedkoper gaat wonen of wanneer je uiteindelijk weer gaat huren of gaat emigreren en daar niet gaat kopen of aanzienlijk goedkoper.

  Feit is de waardestijging die vele jaren bovengemiddeld was, anderhalve generatie weten niet beter of het is een automatisme en was eigenlijk HET argument om te kopen wilde je niet het lulletje van de familie, collega’s of vrienden zijn.
  Ik gebruikte hierboven al even het woord GEMIDDELD, inderdaad een waardestijging over een groot aantal jaren GEMIDDELD circa op inflatieniveau met vooral de laatste 20 jaar een enorme uitschieter naar boven. Deze zal, onder invloed van de economische recessie en hoogstwaarschijnlijk onder invloed van wijziging fiscale regelgeving, lees afschaffing HRA, worden gecorrigeerd. Dat betekent dat als er bijvoorbeeld in 2020 wordt gekeken hoe de woningprijzen zich ontwikkeld hebben, we weer op circa het inflatiepercentage terecht zijn gekomen.
  Dat betekent ook dat er na de enorme hausse van 1990 t/m 2008 ook een grote daling gaat plaatsvinden, al bezig is, maar we staan slechts aan het begin, u aint seen nothing yet.

  Hoewel GEMIDDELD en op de LANGE termijn kopen voordeliger is dan huren, is het op dit moment uiterst riskant om pas aan het begin van de daling te gaan kopen. Vergelijk het maar met het kopen van een aandeel APPLE, kun je miljonair mee zijn geworden, maar als je timing niet goed was en je hebt uit teleurstelling te vroeg verkocht, was je er ook het schip mee in gegaan.

  Met het kopen van een woning is het nog veel riskanter omdat je daar normaal gesproken een enorme hefboom hebt omdat het grootste deel wordt gefinancierd. Een eventuele inbreng van bijvoorbeeld 50.000 euro kan zo maar omslaan naar een onderwaarde van 50.000 euro.
  Een voor meer dan 100% gefinancierde woning kan zomaar resulteren in een onderwaarde van 100.000 euro.

  Mensen, mensen, wees toch voorzichtig nu, denk eens aan je partner en eventuele kinderen, als je je nu in dit avontuur stort en je kunt over een jaar of wat, ‘s nachts niet meer slapen en je naasten overdag niet meer de aandacht geven die ze verdienen en waar ze recht op hebben.
  En je overdag niet meer concentreren op datgene waar je voor betaald wordt. Dan heb je twee voorwaarden die een rampscenario een heel stuk dichterbij brengen, ontslag of scheiding.

  Denk na, denk na, voor dat je NU een woning koopt.”

  http://www.iex.nl/Forum/Topic/1263132/48/Huizenprijzen-dalen-met-60-in-7-jaar-en-nog-veel-meer.aspx

 39. @PAUL99!

  Indien goud en stenen niets meer waard zijn………….. maakt het voor niemand meer uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*