Gemeenten vaker in geldnood

Steeds meer gemeenten kunnen hun financiën niet meer rond krijgen. Door de verliezen op de aankoop van te grote hoeveelheden grond raken ze in geldnood. Zo’n 25 gemeenten dreigen onder verscherpt toezicht van de provincie te komen. Dat schrijft het Financieele Dagblad woensdag.

bron: Nederlands Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
50 comments on “Gemeenten vaker in geldnood
 1. dr.t says:

  Zo dat is toch al gauw gemiddeld 10 miljoen verlies per gemeente, 50 ambtenaren per gemeente ontslaan en het probleem is weer opgelost.

 2. Slim Shady says:

  @ Dr. Trol

  Dat is dan 20.750 ambtenaren met een gemiddeld salaris van 2 ton. Dat gaat niets kosten aan wachtgeld en WW?

 3. ll says:

  Ach nee toch Dr.t. De gemeenten gaan lekker lenen door een derivaten contractje te kopen, waar ze miljoenen mee zullen gaan verdienen 😉 en gelijk deze schulden buiten de balans kunnen plaatsen , buiten de controle om……..

  Daar zorgt Deutsche Bank wel voor, onze Europese Goldman………., maar je maar niet druk, komt wel goed……

 4. nhz says:

  Slim Shady: Dat is dan 20.750 ambtenaren met een gemiddeld salaris van 2 ton. Dat gaat niets kosten aan wachtgeld en WW?

  helemaal waar; maar het voorkomt misschien dat de schade nog veel verder oploopt, als ze tenminste de juiste ambtenaren ontslaan. Per ambtenaar gaat het hier tenslotte om zeer aanzienlijke schade 😎

  Overigens denk ik dat het aantal gemeenten in problemen véél groter is, maar dat de meesten (waaronder mijn gemeente) nog steeds ‘mark to fantasy’ toepassen. Pas als de rentelasten de cashflow van de gemeente overstijgen zullen ze toegeven dat ze fout zitten.

 5. Slim Shady says:

  nhz: helemaal waar; maar het voorkomt misschien dat de schade nog veel verder oploopt, als ze tenminste de juiste ambtenaren ontslaan. Per ambtenaar gaat het hier tenslotte om zeer aanzienlijke schade

  Overigens denk ik dat het aantal gemeenten in problemen véél groter is, maar dat de meesten (waaronder mijn gemeente) nog steeds ‘mark to fantasy’ toepassen. Pas als de rentelasten de cashflow van de gemeente overstijgen zullen ze toegeven dat ze fout zitten.

  Geen enkele ambtenaar is 2 ton (of zelfs meer) waard, dus elke ambtenaar die ze ontslaan met dat salaris is de juiste ambtenaar 😉

 6. Kapotjeplov says:

  Tsja, hoe gaat dat ook al weer in de “normale” economie: als je iets hebt wat je wilt verkopen en je raakt het niet kwijt, dat gaat het in de aanbieding!

  Dus gemeentes: de grondprijs fors omlaag en de kavels los verkopen aan pariculieren. Beter een hlaf ei dan een lege dop.

 7. Frans K. says:

  @ 4.Slim Shady:
  En wie gaat er voor de infrastructuur zorgen(riolering, wegen, groen, water, afval etc) in jou woonplaats?
  En uitvoeren wat de door jouw gekozen volksvertegenwoordiging wil?

  Wat ik wil zeggen is dat er waarschijnlijk best taken bij de gemeente weggehaald kunnen worden (belastingen, uitkeringen, etc), maar dat er altijd kerntaken overblijven.

 8. Heiny says:

  @Frans: Altijd leuk die illusie van democratie met “gekozen volksvertegenwoordiging”…

  1- Je kunt het als de partij het niet goed doet pas na 4 jaar er op afrekenen

  2- Geen één partij die naar je luistert wat “jij” wil(hooguit pijlen wat een gemiddeld iemand uit een bepaalde groepering in Nederland misschien zou willen)

  Wie van ons heeft er serieus gekozen voor hoe het nu allemaal loopt en wat kunnen wij er nu ECHT aan doen? Verder dan elkaar informeren en proberen een soort van buzz te veroorzaken is de absolute max. Tenslotte is er nog veel meer aan te merken aan Nederland dan enkel de huizen en de economie ;).

  Maar betreffende de werkzaamheden die gedaan moeten worden heb je absoluut gelijk. We hebben ambtenaren nodig om die dingen te regelen, zodat de rest nog beter zijn of haar werk kan uitvoeren om de economie draaiende te houden. Hoe meer tevreden de mensen zijn, des te beter loopt alles.

 9. Kees says:

  Ja, iedereen deed mee aan het pyramide-spel. En nu staan ze allemaal te klagen. Deze voor hun ongewenste revolutie zal Nederland erg veranderen (positief). Eerst een paar harde klappen en dan zal een linkse partij het wonen weer betaalbaar maken !

  Hopelijk een coalitie tussen SP, PVDA en CDA ! Het is alleen maar afwachten tot de PVV of VVD een dikke misstap maakt en er staan zo weer verkiezingen voor de deur ! Vol verwachting bonkt ons socialistisch hart !

 10. de ontwikkelaar says:

  Persoonlijk aansprakelijk stellen.

  Wethouders, Raadsleden en de burgemeesters.

 11. Slavink says:

  Misschien kunnen ze eens dit soort overbodige functies gaan schrappen: http://vacatures.binnenlandsbestuur.nl/web/vacatureportal-bb/job-detail?vacancyId=409381&pageNumber=

 12. Peter2 says:

  @Kees:

  Eerst een paar harde klappen en dan zal een linkse partij het wonen weer betaalbaar maken !

  En tot het einde politiek bedrijven natuurlijk, je weet best wel dat geen van de politieke partijen echte oplossingen heeft/nastreeft.

  Op veel punten is met name de SP een gruwelijke economische doodsteek voor ons welzijn om er maar even 1 uit te lichten. Alle nu onzichtbare en dus onbesproken slachtoffers van de vorige kabinetten worden dan nog eens extra verkracht en dat zal weer het nieuws niet halen.

  Dat is de politiek, veel graaien (heel veel zelfs) en dan voor een beperkte doelgroep mooi weer spelen door de regels en regelingen zo in te richten dat het de voor die partij gewenste uitkomst geeft.

  Daarom heb ik bij de vorige verkiezingen besloten gewoon niet meer te stemmen. Als je stemt verleen je expliciet je medewerking aan het resultaat, daar pas ik voor! Ieder weldenkende Nederlander zou deze actie moeten volgen wat mij betreft! Laat maar aan het licht komen in wat voor democratische farce we leven en stop om als stemvee tussen partijen een leven lang heen en weer geslingerd te worden en het spel te mogen financieren.

 13. Peter2 says:

  @Kees,

  ! Vol verwachting bonkt ons socialistisch hart !

  Dat betekend alleen maar dat je geen hart EN geen hoofd hebt! Staats socialisme is niets anders dan pure onderdrukking, daar ga je niet vol verwachting op wachten tenzij je zelf aan de foute kant zit of gewoon meeloopt en dit niet kan inzien!

  Men zegt van Wilders PVV altijd dat het een populisten zijn, en dat klopt. Voor de SP geld dat net zo goed, alleen wordt dat vaker gepresenteerd dat ze sociaal zijn, wat vervolgens complete onzin is, maar mensen vallen er makkelijk voor.

 14. Slim Shady says:

  Frans K.:
  @ 4.Slim Shady:
  En wie gaat er voor de infrastructuur zorgen(riolering, wegen, groen, water, afval etc) in jou woonplaats?
  En uitvoeren wat de door jouw gekozen volksvertegenwoordiging wil?

  Wat ik wil zeggen is dat er waarschijnlijk best taken bij de gemeente weggehaald kunnen worden (belastingen, uitkeringen, etc), maar dat er altijd kerntaken overblijven.

  Hoho geen woorden in mijn mond leggen. Ik heb niet gezegd dat we zonder ambtenaren kunnen. Mijn punt was alleen dat het prijskaartje, het salaris, van de betreffende ambtenaren in vrijwel alle gevallen over de top is.

  Als een gemeente net als een bedrijf gerund zou worden zouden deze salarissen geen stand houden.

 15. Henk says:

  dr.t,

  Jammer, zo’n populistische bijdrage. De meeste gemeenten zitten echt niet ruim bij kas of hebben te veel personeel, maar zullen keuzes moeten maken die de burgers direct treffen.

 16. nhz says:

  Heiny: Maar betreffende de werkzaamheden die gedaan moeten worden heb je absoluut gelijk. We hebben ambtenaren nodig om die dingen te regelen, zodat de rest nog beter zijn of haar werk kan uitvoeren om de economie draaiende te houden.

  daar zijn nauwelijks ambtenaren voor nodig, alles waar de overheid zich mee bemoeit betekent verspilling en corruptie (niet dat de grote bedrijven en semi-overheid veel beter zijn, want dat is twee handen op één buik). Dus hoe minder de overheid doet, hoe beter.

  Kees: Eerst een paar harde klappen en dan zal een linkse partij het wonen weer betaalbaar maken !

  ach kom, PvdA en CDA hebben net zo hard meegewerkt aan de huizenbubble als de dom-rechtse partijen (VVD en PVV). Daar hoef je echt niks van te verwachten. Die salonsocialisten zijn alleen voor voorstellen waarbij veel aan de strijkstok blijft hangen, bijv. een flinke huurverhoging door de WBV’s, met wellicht extra compensatie voor een deel van de achterban.
  __________

  ondertussen, OT:

  Iran heeft de olie-export gestopt naar zes EU-landen waaronder Nederland. Het is een reactie op het besluit van de Europese Unie vorige maand om Iran een olieboycot op te leggen. Dat meldde het Iraanse tv-station Press TV woensdag.

  Het gaat naast Nederland om Griekenland, Frankrijk, Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië, aldus de zender.

  De Iraanse minister van Olie had op 4 februari al gezegd dat de olie-export naar ,,sommige” Europese landen zeker zou worden gestopt. De EU legde de Iraanse regering een olie-importboycot op vanwege haar nucleaire programma.

  We zullen zien hoeveel de Zionistische propaganda van onze regering mag kosten, ik wed dat het de mannetjes in Den Haag geen snars interesseert want u gaat het toch zelf betalen via de benzinepomp en de energierekening. Goed voor de economie dit soort manipulatieve politiek van Rosenthal, Wilders & Co 😎

 17. nhz says:

  en ondertussen: Euro op laagste waarde ooit t.o.v. de Australische en NZ dollar (enkele van de weinige landen waar de centrale bank niet door een gek met een snelle printer beheerd wordt). Energieprijzen nabij de hoogste waarde in vier jaar, en dan is het faillissement van Griekenland nog niet eens ingeprijsd door de markt, want dat komt allemaal goed volgens onze kleptocraten (sterker nog, al dat geld komt terug met rente, Jan Kees heeft het ons verzekerd).

 18. dalen says:

  OT excuses

  Vandaag

  Het kabinet doorbreekt het taboe op het ontslagrecht en de hypotheekrenteaftrek. ‘Het is geen tijd voor heilige huisjes,’ zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag tijdens een bijeenkomst op zijn departement.

  Lees hier verder

  http://www.sconline.nl/artikelen/details/2012/02-jan/15/Hypotheekrenteaftrek-en-ontslagrecht-niet-langer-h.html

  Het HRA woord is steeds minder taboe. Nog niet lang geleden brak iederen zijn b#k om iedere discussie af te breken.

 19. dalen says:

  @ 18

  “al dat geld komt terug met rente, Jan Kees heeft het ons verzekerd”

  En hij is een politicus dus absoluut (on)betrouwbaar.

  Het is net als bij een advies van je onafhankelijke beleggingsadviseur. “kopen” betekent zo snel mogelijk “verkopen”.

 20. Tufkaj says:

  Kees:
  Ja, iedereen deed mee aan het pyramide-spel. En nu staan ze allemaal te klagen. Deze voor hun ongewenste revolutie zal Nederland erg veranderen (positief). Eerst een paar harde klappen en dan zal een linkse partij het wonen weer betaalbaar maken !

  Hopelijk een coalitie tussen SP, PVDA en CDA ! Het is alleen maar afwachten tot de PVV of VVD een dikke misstap maakt en er staan zo weer verkiezingen voor de deur ! Vol verwachting bonkt ons socialistisch hart !

  Ik hoop toch echt op wat hervormingsgezindere partijen. Van de partijen die je noemt is het gros economisch links-conservatief (pvv, pvda, sp) of rechts conservatief (vvd). Alleen het cda is er na vrijwel uit de peilingen te zijn verdwenen in geslaagd iets van een voorzichtige visie op de toekomst (na dit kabinet) te formuleren.

  Qua woningmarkt verwacht ik veel meer van d66. Die willen de boel echt op de shop nemen.

 21. magnum says:

  k’zou graag namen en rugnummers van dat lijstje gemeenten willen hebben.

  iemand dat bij de hand?

  Oke pole position in het land zullen wel de apeldoorn en deventer kunnen zijn maar wie o wie zijn die andere toppers

 22. Slim Shady says:

  magnum:
  k’zou graag namen en rugnummers van dat lijstje gemeenten willen hebben.

  iemand dat bij de hand?

  Oke pole position in het land zullen wel de apeldoorn en deventer kunnen zijn maar wie o wie zijn die andere toppers

  Misschien kun je iets met deze link: http://www.vng.nl/Documenten/actueel/beleidsvelden/gemeentefinancien/2011/20110628_Lijst_schuldpositie_gemeenten_op_31_december_2009.pdf

  Zijn wel cijfers van eind 2009 maar volgens mij kun je er wel een indicatie uithalen betreffend grond etc.

 23. ll says:

  Ondertussen in Olland.

  Weer 1 miljard in de stroppenpot…..

  Toegevoegd: woensdag 15 feb 2012, 16:21
  Update: woensdag 15 feb 2012, 16:25

  Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zegt dat HSA, het consortium dat de HSL-Zuid exploiteert, op omvallen staat.

  Ook rentederivaten gekocht zeker 😉

 24. Schandalig says:

  magnum:
  k’zou graag namen en rugnummers van dat lijstje gemeenten willen hebben.

  iemand dat bij de hand?

  Oke pole position in het land zullen wel de apeldoorn en deventer kunnen zijn maar wie o wie zijn die andere toppers

  De gemeente die echt in zwaar weer zitten / zaten:
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gemeenten/gemeentelijke-financien/artikel-12-gemeenten

 25. floor says:

  Pfff in Rotterdam valt het alles mee, het tekort valt 100 miljoen minder uit dan verwacht.
  Dat overkomt mij nou nooit hè een rekenfoutje van een miljoen.
  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/binnenland/)/components/actueel/rtlnieuws/2012/02_februari/15/binnenland/tekort-rotterdam-100-miljoen-lager.xml

 26. nhz says:

  Tufkaj: Qua woningmarkt verwacht ik veel meer van d66. Die willen de boel echt op de shop nemen.

  de partij van veel praatjes en nooit doorbijten.

  ll: Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu zegt dat HSA, het consortium dat de HSL-Zuid exploiteert, op omvallen staat.

  zijn de bonussen voor het management al uitgekeerd? Tot die tijd zal het zaakje wel overeind blijven ;(

  floor: Pfff in Rotterdam valt het alles mee, het tekort valt 100 miljoen minder uit dan verwacht.

  gelukkig, hebben ze weer wat meer buffer voor als straks blijkt dat de inschattingen over de garantie/lening voor Vestia te rooskleurig waren (die zijn volledig van het nivo JanKees t.a.v. Griekenland).

 27. dr.t says:

  Tsja, hoe gaat dat ook al weer in de “normale” economie: als je iets hebt wat je wilt verkopen en je raakt het niet kwijt, dat gaat het in de aanbieding!

  Dus gemeentes: de grondprijs fors omlaag en de kavels los verkopen aan pariculieren. Beter een hlaf ei dan een lege dop.

  Je vergeet dat een huis en grond over een x aantal jaar evengoed nog waarde vertegenwoordigt. Dat in tegenstelling tot de euro en dus het spaartegoed wat menig huurder op de bank heeft staan, omdat ie met de wijsheid van achteraf zo verstandig bezig is geweest.

 28. dr.t says:

  Ongetwijfeld kunnen in dat scenario de rentes op leningen oplopen, wat weer een drukkend effect kan hebben op de prijs, maar een huis blijft staan en hoe minder de euro waard wordt des te leuker is om iets concreets in het bezit te hebben.
  De koper kan net als een aandeelhouder ervoor kiezen wanneer de tijd geschikt is om iets te verkopen.
  Het gevoel van haast, oftewel angst, is de slechtse raadgever.

 29. dr.t says:

  Komt nog bij dat de schulden ook vanzelf minder waard worden wegens de inflatie, wat wil je nog meer?

 30. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Geen nieuws.
  De Poelgeest zal uit de fles komen in vele gemeenten.

  Poelgeest is uit de fles in Rdam waar een boom kappen opeens 700 euro kost
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2011/91-procent-gaat-geen-woning-kopen/#comment-92252

 31. Juan Belmonte says:

  dr.t: Komt nog bij dat de schulden ook vanzelf minder waard worden wegens de inflatie, wat wil je nog meer?

  Als schulden minder waard worden vanwege inflatie -zoals u verondersteld- zullen huizenprijzen die men veracht te gaan dalen ook fors minder waard worden.

  Zie ook Japan. Bizarre waarderingen Japanse gronden (Japan kon heel USA opkopen):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-05-2010/bob-janjuah-ziet-grote-problemen/#comment-40055

 32. Ralph says:

  Juan Belmonte: Als schulden minder waard worden vanwege inflatie -zoals u verondersteld- zullen huizenprijzen die men veracht te gaan dalen ook fors minder waard worden.

  Zie ook Japan. Bizarre waarderingen Japanse gronden (Japan kon heel USA opkopen):
  huizenmarkt-zeepbe…lemen/#comment-40055

  Japan en inflatie? Huh?

 33. Dawg says:

  dr.t,

  Tegen de tijd dat je moet aflossen stelt die schuld als gevolg van de inflatie misschien niet zo veel meer voor. Moet wel de rente een paar decennia doodstil blijven liggen, want anders betaal je daar in de tussentijd een veelvoud van de aangegane schuld aan (terwijl je huis steeds minder waard wordt.

 34. Voerman says:

  Juan Belmonte: Zie ook Japan. Bizarre waarderingen Japanse gronden (Japan kon heel USA opkopen):

  In Japan staan momenteel zelfs de kerncentrales onder water.

 35. nhz says:

  Juan Belmonte: Poelgeest is uit de fles in Rdam waar een boom kappen opeens 700 euro kost

  20 euro voor het kappen en 680 euro voor de vergunning?
  dat betekent vermoedelijk dat 10 ambtenaren daar samen een hele middag over moeten vergaderen …

  Voerman: In Japan staan momenteel zelfs de kerncentrales onder water.

  over de gevolgen voor de waarde van de omliggende grond zullen we het dan maar niet hebben 😎

 36. Henk 6 says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10756737/__Onderzoek_naar_mogelijke_manipulaties_van_Euribor-tarief__.html

  Ik zou wel wat meer willen weten over de euribor. Ik vind het interessant dat deze zo laag is terwijl gelijk tijdig de banken elkaar geen geld durven te lenen, dat kan niet samen. Dit kan wel eens een grote zaak zijn als hier fraude aan de hand is.

  Wie weet meer?

 37. Juan Belmonte says:

  nhz: 20 euro voor het kappen en 680 euro voor de vergunning?

  Het is een vergunning om een boom te mogen kappen.
  Het betreft niet de activiteit van het kappen zèlf.

  700 euro om de toestemming te krijgen om een boom te verwijderen in de Stad Rotterdam.

  Planten is vooralsnog gratis 🙂
  Maar daarna onomkeerbaar.

  Welke woeste weldoener
  kan het zich nog veroorloven
  om een boom te planten
  in de Stad Rotterdam ?

 38. Juan Belmonte says:

  Ralph: Japan en inflatie? Huh?

  Perdón.

  Japan heeft deflatie ondanks 20 jaar Keynessiaanse geldinjecties een florerende wereldhandel
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-06-2010/strengere-regels-hypotheek-voorzien-in-2011/#comment-42559

 39. simon snouckaert says:

  Welja. Haal de provincies er maar weer bij als het fout loopt. We hebben toch artikel 12. Die provincies kunnen allemaal worden opgeheven. Taken verdelen tussen het rijk en (grotere) gemeenten.

 40. king says:

  Als ik Maxim hoor roepen dat de arbeidsmarkt hervormd moet worden en ook de woningmarkt, terwijl hij tegelijkertijd met droge ogen beweert dat mensen meer zekerheid en vertrouwen moeten krijgen in de economie om Nederland weer op de rit te krijgen, denk ik: “Dat zijn toch wel zaken die op gespannen voet met elkaar staan”.
  Als je mensen hun baanzekerheid ontneemt (zeker starters door ze tijdelijke contractjes aan te bieden) en ook nog eens gaat morrelen aan de betaalbaarheid van de woninghypo, dan blijven die starters lekker huren. Zorgeloos wonen was nog nooit zo mooi gedefinieerd. Het zal de prijzen nog harder doen zakken.

 41. Paul99 says:

  nhz:
  tijd voor een grapje tussendoor:
  zerohedge.com/cont…mocracy-athens-4-1-9

  Haha,
  op deze site hebben ze ook een Dr.:

  http://www.doctorhousingbubble.com/

 42. Maralunga says:

  Knap dat ze bij gemeenten opeens WEL weten hoeveel geld ze hebben. Accountant Leo Verhoef bewijst al jaren dat ze de boel belazeren en/of Geen. Flauw. Idee. hebben. http://www.leoverhoef.nl/index.html

 43. lorenzo (de echte) says:

  even geen tijd …moet werken.

 44. Paul99 says:

  Slavink:
  Misschien kunnen ze eens dit soort overbodige functies gaan schrappen: vacatures.binnenla…9381&pageNumber=

  Ik lees o.a. :
  “De afdeling Advies en Ondersteuning (A&O)
  Het ontwikkelen van de organisatie en het verbeteren van de bedrijfsvoering, dat zijn de twee hoofdtaken van de afdeling Advies en Ondersteuning. De gehele afdeling A&O wil haar professionele ondersteuning verbreden in woord en daad. Steekwoorden hierin zijn lef, realistisch, integraal kijken en verbindingen leggen met andere afdelingen. De afdeling bestaat uit drie teams met in totaal zo’n 35 medewerkers (strategisch medewerkers, specialisten en ondersteuners).”

  Het lijkt wel, en dat zou me niks verbazen, of ze in elke gemeente het wiel opnieuw uitvinden hoe ze de gemeentelijke administraties en “bedrijfs”voering moeten inrichten en organiseren.
  Van die 35 medewerkers kunnen er volgens mij ruim 30 uit.

 45. nhz says:

  Juan Belmonte: Planten is vooralsnog gratis 🙂
  Maar daarna onomkeerbaar.

  nog even en de Poelgeesten van Rotterdam laten het leger werkelozen verplicht talloze boompjes planten op hinderlijke plaatsen; kost wel 10-20 jaar voordat het rendement oplevert, maar dan heb je ook wat.

  Juan Belmonte: Japan heeft deflatie ondanks 20 jaar Keynessiaanse geldinjecties een florerende wereldhandel

  nou, daar kun je over twisten hoor; de export kraakt in zijn voegen, en er worden steeds brutalere interventies gedaan door de centrale bank, massieve inflatie om de yen onder water te houden. Dit kan niet lang meer goed gaan, zeggen veel mensen die het weten kunnen.

  simon snouckaert: Taken verdelen tussen het rijk en (grotere) gemeenten.

  nog beter: geef ieder kamerlid gewoon zijn eigen wingewest, lekker efficient.

  king: Als je mensen hun baanzekerheid ontneemt (zeker starters door ze tijdelijke contractjes aan te bieden) en ook nog eens gaat morrelen aan de betaalbaarheid van de woninghypo, dan blijven die starters lekker huren.

  behalve als je met hervormen bedoelt dat huurders extra uitgeknepen moeten worden om ze de koopmarkt op te jagen – want dat is wat Maxim bedoelt.

  Maralunga: Accountant Leo Verhoef bewijst al jaren dat ze de boel belazeren en/of Geen

  afgaande op wat ze bij mijn gemeente zeggen (die met stip al jaren in de lijst van Leo staat) gaat het vooral om interpretatieverschillen over boekhoudregels, waarbij Leo zeker niet altijd ‘gelijk’ heeft en je dus niet kunt stellen dat de gemeentes per definitie de zaak belazeren. Ik ben geen boekhouder, maar ik zag wel dat de fouten die hij bij mijn gemeente ziet vrijwel uitmiddelen als je een paar jaar achter elkaar neemt; blijkbaar heeft veel ‘fraude’ te maken met in welk jaar iets geboekt wordt.

  Paul99: Het ontwikkelen van de organisatie en het verbeteren van de bedrijfsvoering, dat zijn de twee hoofdtaken van de afdeling Advies en Ondersteuning.

  naar mijn indruk praten we hier over het één na grootste contingent van de NL economie, na de financiële dienstverlening 😎
  Dus ik zou zeggen dat er eerder 300.000 van de 350.000 medewerkers uit kunnen.

 46. floor says:

  floor: Pfff in Rotterdam valt het alles mee, het tekort valt 100 miljoen minder uit dan verwacht.Dat overkomt mij nou nooit hè een rekenfoutje van een miljoen.rtl.nl/(/actueel/r…00-miljoen-lager.xml

  Ik ben vandaag even aan de slag gegaan met de cijfers van Leo Verhoef en kom tot de conclusie dat de gem. Rotterdam met deze voorlopige jaarrekening 2011 een negatief saldo van maar liefst E 305.410.000, een dikke E300 miljoen dus, aan het zicht onttrokken heeft.
  De Rotterdammer mag dus kennelijk niet weten dat de gemeenteraad er een puinhoop van gemaakt heeft vorig jaar.

 47. floor says:

  nhz,
  Daar draait het ook niet om bij Leo Verhoef nhz.
  Er zijn jaren vette winsten gemaakt en jaren dikke verliezen.
  Momenteel is mijn stad Rotterdam de vette winsten van voorheen er doorheen aan het jagen en dat gaat net zo lang goed als dat die pot met winst groot is.
  Hetgeen waar het om draait is dat de burger die toch die gemeenteraad moet kiezen door dit geschuif met miljoenen nooit een behoorlijk inzicht kan krijgen in hoeverre het financieële beleid van het zittende bestuur ok is of niet.
  Afgezien nog van het feit dat de OZB bijv. in vette jaren dus eigenlijk veel te hoog is en die te hoge OZB opbrengsten in magere jaren niet gebruikt wordt om de OZB gelijk te houden, maar om daar andere verliezen mee te dekken.
  Zo kan ik ook boekhouden met andermans geld hoor.

 48. floor says:

  En even ter aanvulling, wat deze Rotterdammer betreft valt het gesjoemel van mijn gemeenteraad toch echt onder de noemer “fraude”.

 49. floor says:

  Marketwatch,

  Tja, het lijkt er op dat Zwolle al helemaal door de “reserves” heen is.
  Volgens Verhoef is het echte nadelig saldo van kosten en opbrengsten over 2011 E 18.192.000, 18 miljoen dus.
  En de begroting voor 2012 zit er E 46.725.000, bijna 47 miljoen dus, naast.
  Ik zou zeggen maak je borst maar nat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*