Makelaars: tweede dip op komst

Nederland krabbelt langzaam op uit de crisis, maar woningmakelaars zijn er nog niet gerust op: zij verwachten het komende jaar een tweede dip. Er wordt nauwelijks of geen groei van omzet of winst verwacht en de werkgelegenheid zal zelfs weer licht dalen, zo schatten zij in. Dat blijkt uit de Vastgoed Trendmeter, de halfjaarlijkse barometer van de stemming in de woningmakelaardij.

Anderhalf jaar geleden leek de stemming in de woningmakelaardij al op het dieptepunt te zijn, maar in de peilingen van december 2009 en juni 2010 waren makelaars optimistischer over de ontwikkeling van met name hun omzet en winstgevendheid. Intussen is de stemming weer omgeslagen. Woningmakelaars voorzien nauwelijks of geen groei van omzet of winst en zelfs weer een licht dalende werkgelegenheid.
De verwachtingen van de makelaars lijken voor een deel gebaseerd op het aanhoudende slechte nieuws over de woningmarkt. Daarnaast speelt de – vaak tegenvallende – ontwikkeling van het eigen bedrijf in de afgelopen twaalf maanden ongetwijfeld ook een rol

Lees verder op  Vastgoedactueel

Share Button
Tagged with:
53 comments on “Makelaars: tweede dip op komst
  1. Jaap says:

    Het wachten is op een dikke dip in China, wat doorwerkt naar de rest van den wereldeconomie. Dus ook naar Duitsland en Nederland.

  2. Nou says:

    Dit is fantastisch nieuws. Het betekend namelijk dat de dip nu voorbij is. 🙂

  3. TheRealJohn says:

    @2 hehe, de kogel is inderdaad eindelijk door de kerk!

  4. kk says:

    We zijn er gewoon aan in nederland alleen wil het” establishment” dit zelf nog niet accepteren. Zolang ze niet met harde hervormingen komen in de koopmarkt zal dit niet opgelost worden. Helemaal niet nu na jaren van kunstmatige lage hypotheekrente deze de aankomende jaren weer wat gaat stijgen. Conclusie: alles aanpakken en dan komt het ooooooooit vast weer goed. Of ik dat nog mee ga maken dat weet ik niet.

  5. kk says:

    het is gewoon wachten op nog een mondiale crisis die zo rond 2012 gaat klappen. Dan heeft het gehele westen zoveel (geleend)geld er in gepompt dat ze wel wat moeten veranderen op monetair niveau.Ze gaan het namelijk niet redden om oneindig geld te blijven bij drukken. Gewoon blijven zitten waar je zit en de tijd zijn werk laten doen.

  6. sdb says:

    Waarom spreek ik dan alleen maar makelaars die beledigd reageren als je 10 – 15% onder de vraagprijs bied? Prijzen van 3000 euro per m2 woonoppervlak vinden ze normaal?!
    Ik kan niet wachten tot er nog een paar makelaars gedwongen de handdoek in de ring gooien, want ik vind de meeste nog steeds behoorlijk arrogant.

  7. Robald says:

    In 2011 en 2012 krijgen we een iets hogere stijging van de koopsommen dan in 2010 (0,5%).

    Vanaf 2013 krijgen we vervroegde verkiezingen en gaan we net als in 2009 (-7%) weer flink zakken!

  8. Robald says:

    Het Kadaster geeft me al gelijk:

    Het aantal verkochte woningen in januari 2011 steeg met 9% en de gemiddelde koopsom met 0,14% tot €240.983

  9. Pieter says:

    Dat komt omdat in december een run op woningen is geweest, wees gerust dit zal de komende maanden alleen maar minder worden. Zowel verkochte woningen als de prijs.

  10. Pieter says:

    Dit is het bericht van het Kadaster:

    8,6% stijging verkochte woningen in januari 2011

    Het aantal verkochte woningen is in januari 2011 met 8,6% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ten opzichte van december 2010 is er sprake van een daling van 40,5%. Traditiegetrouw worden er in de maand december veel akten bij het Kadaster aangeboden. Van de verschillende woningtypen stijgen de 2-onder-1-kapwoningen met 21,2% het meest ten opzichte van januari 2010. De kleinste stijging is te zien bij de appartementen (4,0%).

    De gemiddelde hypotheeksom stijgt in januari 2011 met 34,9% ten opzichte van januari 2010. Het aantal hypotheken laat in dezelfde periode een stijging zien van 23,9%.

    In januari 2011 vonden 393 onvrijwillige veilingen plaats. In januari 2010 waren dat er nog 206.

  11. Pieter says:

    40,5% daling van maand op maand…

  12. Adamus says:

    8 GELUL!!!!

    Gemiddelde koopsom in een buurt, randje veluwe, allemaal dezelfde woningen, gebouwd iets rond 1968: 170k. In december is er daar een verkocht voor 430k en een half jaar ervoor een voor bijna 480k. Er staan er meer in de stille verkoop voor >520k.

    Vertel mij even hoe het kadaster die cijfers verwerkt in vergrijzend NL??????

  13. Bouke says:

    @Pieter

    Dat heet nou seizoenseffect.
    Autoverkopen hebben dat ook (en ook hoog in dec en laag in jan). Zegt helemaal niets. Het enige waar je wat mee kan is in dit geval de jaar op jaar vergelijking.
    Als de cijfers seizoensgecorrigeerd zouden zijn geweest, dan was het natuurlijk een heel ander verhaal.

  14. Robald says:

    Je kan hoog en laag springen maar het Kadaster registreert slechts.

    Je voorbeelden zeggen niks, het gaat om de grote getallen. En die zeggen dat in 2010 de gemiddelde woning met 0,5% in (verkoop)waarde is gestegen t.o.v. 2009.

    Dat we een probleem hebben op de woningmarkt lijkt iedereen hier wel duidelijk, maar we moeten de cijfers van het heden wel onder ogen zien.
    Er hangen inmiddels zulke donkere wolken boven de woningmarkt dat de bui wel haast móet losbarsten.

    Vraag is alleen wanneer en hoe hard het gaat regenen. We kunnen bijvoorbeeld ook een jarenlange motregen tegemoet gaan.

  15. Robald says:

    @13 that is.

  16. TheRealJohn says:

    @16 Robald
    Helemaal mee eens, het gaat om de grote aantallen.
    Alle tombola dalingen ten spijt zijn de cijfers van het kadaster de meest betrouwbare.
    Een jarenlange motregen(10-20% daling) is veruit het waarschijnlijkste scenario.

  17. TheRealJohn says:

    Wat ik me trouwens realiseerde is dat de hypotheekmarkt van 650 miljard, in combinatie met een gemiddelde renteopslag van 1,6% de banken dus 10,6 miljard opleveren per jaar.

  18. BenBau says:

    @Robald

    Ik heb het hier al vele malen gezegd, maar de gemiddelde verkoopPRIJS is geen verkoop- of huizenWAARDE. Dat zou alleen zo zijn als er allemaal dezelfde huizen zouden zijn verkocht. De gemiddelde PRIJS stijgt, omdat alleen de meest coulante huizen worden verkocht. Deze kunnen allemaal wel een ton in prijs gezakt zijn! Veel interessanter zou zijn hoe het verschil tussen vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs zicht ontwikkelt. Ik denk dat dit verschil niet afneemt, maar we weten het niet omdat het kadaster dit niet registreert.

  19. Joachim says:

    @20 Ik heb zo het idee dat je gelijk hebt, in elk geval wat Noord-Nederland betreft. Nog mooi even de kat uit de boom kijken dus…..

  20. Robald says:

    @20: Natuurlijk worden courante huizen meer verkocht dan incourante. De naam zegt het al.

    Verkoopprijs = verkoopwaarde.
    Het de markt van vraag en aanbod. Elke huis wordt vanzelf courant als ie de juiste prijs heeft.

    Vraagprijzen doen niet ter zake. Alleen de gemiddelde koopsom is goed vergelijkbaar van jaar tot jaar.

    De vraagprijzen zakken vanzelf als de markt zo blijft. Niet van harte en dus ook niet zo snel, maar langzaam en zeker.

  21. Goudbelegger says:
  22. xenobinol says:

    Het leuke aan de kadaster cijfers is dat er goed te zien is dat december 2010 een goede maand was voor vooral ‘goedkope’ koopwoningen. Daarna steeg de koopsom direct door na de prijs voor de ‘december rush’. De aantal liepen direct sterk terug en wat geweest is gaat de komende tijd ook niet meer komen.

  23. Robald says:

    @19: Kan je nagaan hoe terecht al die bonussen zijn!

  24. nhz says:

    @15:
    tja, onvoorstelbaar. Het hele openbaar bestuur in dit land zit blijkbaar vol met zwakzinnigen. Gelijk even meenemen als ze straks gaan slopen zou ik zeggen.

    @20:
    “Veel interessanter zou zijn hoe het verschil tussen vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs zicht ontwikkelt. Ik denk dat dit verschil niet afneemt, maar we weten het niet omdat het kadaster dit niet registreert.”

    Ik denk dat dit nog minder zegt want zowel vraagprijs als korting bij verkoop kunnen stijgen. NVM houdt het wel bij overigens, en de tendens wat stijgende. Het enige wat iets zegt is een repeat sales index. Het Kadaster kan die met gemak maken, maar het is blijkbaar een politieke keuze om dit niet te willen weten.

    Ik denk dat we al met al heel weinig weten t.a.v. de echte prijsontwikkeling, en vermoedelijk zijn de regionale verschillen enorm. Bij mij in de stad is nog steeds geen enkele prijsdaling te bespeuren, ik hoor van sommige anderen hier op ‘betere’ locaties hetzelfde. Anderszijds zijn er ook regio’s waar de prijzen tientallen procenten omlaag zijn. Sterk afhankelijk van wat voor mensen er wonen (bijv. veel ambtenaren = geen centje crisispijn) en wellicht ook van zaken als aanbod op de vrije huurmarkt (bepaalt de alternatieven).

  25. RealisT says:

    Lekker kort filmpje (1:20) over de Amerikaanse schuldenlast:

    http://www.youtube.com/watch?v=Q-w-8fXzwQE&feature=player_embedded

    Nu begrijp ik ineens het nut van extra grote schermen…

    Ondernemers verwachten inflatie:

    http://www.rtl.nl/xl/#/u/b46a6500-bbca-45b5-b8c7-4902a08373b9

    Gelukkig is het een goed teken dat ze de prijzen weer durven verhogen. Dat betekent immers dat de economie weer aantrekt. Binnenkort waarschijnlijk terug te zien in de cijfers van het CBS op de fabeltjeskrant.

    inflatie = groei. Yeeha!

  26. Adamus says:

    Nhz, ik vermoed bij jou in de regio een hoog “volendamgehalte”, mensen verkassen niet, die blijven daar zitten en bevestigen elkaar met de hoge prijzen.
    Ik zie in de veluwezoom toch andere ontwikkelingen. Behoorlijke huizen, maar allemaal van mensen die er voor werk zijn neergestreken. Eenmaal gepensioneerd verhuizen ze zonder probleem.

  27. nhz says:

    @27:
    1.7% groei BNP in 2010, o.a. dankzij hogere aardgasprijs (yippie!!) en extra veel autoverkoop (dankzij duizenden pleuro’s subsidie enz.). Ik wed dat als je de inflatiecomponent weglaat de groei flink negatief was.

    @28:
    in mijn stad zit tegenwoordig redelijk wat import, vooral in de buitenwijken (die werken dan soms ver weg, Rotterdam ofzo). Dankzij provinciale overheid en allerlei rijksdienten zoals Rijkswaterstaat, Waterschap enz. enz. zijn er hier vette baantjes in overvloed, al valt te bezien hoe lang dat zo blijft. In de wat ruimere omgeving is men doorgaans wel heel honkvast denk ik ja.

  28. dalen says:

    @ 8 “Het aantal verkochte woningen in januari 2011 steeg met 9%”

    Indien er voorheen 1 is verkocht en naderhand 2 dan hebben we een 100% stijging.

    Pim Fortuyn zei al “stop toch eens met die cijfertjes”.

  29. RealisT says:

    @29

    ‘Ik wed dat als je de inflatiecomponent weglaat de groei flink negatief was.’

    Of het flink negatief was, weet ik niet. Ik denk eerder aan stagflatie die dankzij het gesjoemel met cijfers + echte inflatie wordt uitgelegd als ‘groei’.

    Valt w.m.b. in dezelfde categorie als een minder groot verlies uitleggen als ‘winst’.

  30. Rien says:

    Ik geloof dat de inflatie zal toenemen. Tot nog toe leek het mij dat huizenprijzen dus ook zouden stijgen. Maar Gonzalo Lira legt uit waarom huizenprijzen dan juist stagneren, of in een hyperinflatie zelfs vallen.
    http://www.overbeterleven.nl/2011/02/16/huizenprijzen-gedurende-hyperinflatie
    Een dubbel dip is daarom dan ook onvermijdbaar imo.

  31. Robald says:

    @30 Dalen:

    Stoppen met cijfertjes?
    Kijk eens naar onderstaanse grafiek:

    https://dashboard.kpilibrary.com/a/portal/getchart.asp?img=chart10&id=531634091_6

  32. nhz says:

    @32:
    ik schrok vandaag in de supermarkt alweer van de voedselprijzen, vergeleken met 2-3 weken geleden. Ongelooflijk, alerlei zaken die (alweer) 10-20% duurder zijn. En het Ministry of Truth maar beweren dat de inflatie minder dan 2% is (minder dan 2% per dag, dat redden we misschien net …).

  33. AVE says:

    @32
    Lijkt me logisch dat ten tijde van hyperinflatie de huizenprijzen vallen.
    Volgens mij gaat het dan alleen nog maar om het overleven, de rest is bijzaak geworden

  34. nhz says:

    @35:
    nog even en onze vriendelijke overheid geeft je bij aankoop van een huis 5 jaar gratis winkelen bij AH kado, zodat je toch al je inkomen aan de hypotheek kunt besteden. Nee, ik zou er echt niet van verbaasd staan, gezien alle criminele plannetjes die hier de laatste maanden voorbij kwamen om de bubble in stand te houden.

  35. Juan Belmonte says:

    @artikel

    Pessimistische makelaars ?

    Da’s
    wel
    héél kras

    (Juan moet even wennen)

  36. AVE says:

    @36
    In de VS is dat realiteit, krijg je food stamps, behalve degenen die hun woning (af)betaald hebben, die moeten de woning trachten te verkopen.
    Ik zie een vergelijkbare situatie ook echt opdoemen voor degenen die gekocht hebben op basis van een aflossingsvrije hypotheek.
    Ik snap niet hoe ze dat hebben kunnen toestaan.

  37. Maria says:

    Die tweede dip komt er! Vandaag gehoord dat, regelgeving van de DNB, per 1 juli aanstaande nog maar een hypotheek verstrekt mag worden van maximaal 106% van de executiewaarde.

  38. Bug says:

    @38 AVE

    Als iemand een aflossingsvrije hypotheek neemt wil dat niet zeggen dat deze ook niet (alles) aflost. Alleen kan de persoon zelf bepalen wanneer en hoeveel deze aflost. Dit is een regeling tussen hypotheeknemer en gever en heeft de overheid geen fluit mee te maken. Indien de risico’s afgedekt worden door NHG wordt dit uiteraard een andere zaak.

    I

  39. AVE says:

    @40
    Daar heb je gelijk in. Ik vraag me alleen af hoeveel hypotheek er zijn met een aflossingsvrije hypotheek die niet terug betalen.
    Ik heb ooit wel eens gelezen dat 65% van de verstrekte hypotheeksom voor Leidsche Rijn aflossingsvrij is.
    Dat lijkt me erg hoog en gevaarlijk

  40. nhz says:

    @38:
    erger nog, hele volksstammen betalen de hypotheek gewoon niet meer, krijgen voedselbonnen en kunnen alles wat ze verdienen met zwart werken dus uitgeven aan consumptie artikelen zoals flatscreens en nieuwe auto’s. Het is eigenlijk opmerkelijk dat er nog Amerikanen zijn die wél netjes de hypotheek betalen. Ik vrees dat we zoiets hier straks ook gaan krijgen, dat de overheid alle scheefleners in bescherming neemt die de hypotheek ‘niet meer kunnen betalen’. Als je ziet dat er nu al gemeentes zijn die bij een inkomen van 150K per jaar de hypotheeklasten van de huiseigenaar betalen, dan weet je wel wat een krankzinnig en corrupt landje dit is.

    @39:
    106%, betekent dat dat ze per 1 juli de KK afschaffen?

    @40:
    en hoeveel van deze scheefleners gaan uiteindelijk via de WSNP van de hele hypotheekschuld afkomen? uiteindelijk draait ook daar, via het verlies van de bank of de kosten van overheidsgaranties voor de verpatste hypotheek, de belastingbetaler voor op. Ik ken diverse gevallen in de omgeving. Jaren lang van gefeest en in drie jaar ben je van alle verplichtingen af. Zou echt per direct verboden moeten worden, levenslang afbetalen wat mij betreft.

    @41:
    volgens mij heeft een meerderheid het plan om nooit af te betalen. Van uitstel komt afstel, dat is het plan.

  41. Ralph says:

    @39 Of te wel hetzelfde als nu al het geval is.

  42. Claude says:

    @39 “per 1 juli aanstaande nog maar een hypotheek verstrekt mag worden van maximaal 106% van de executiewaarde”

    Executiewaarde of de verkoopprijs? Zit namelijk een groot verschil tussen. Als het echt de executiewaarde is, wat ik niet verwacht gelet op de 100-en-zes-procent, dan is het een grote trendbreuk. Vanuitgaande dat het de verkoopprijs is, dan vallen de notariskosten en de makelaarskosten buiten de boot en mag je die direct aftikken. Dat is in ieder geval een lichte aanscherping.

    Voor de keukens en badkamers ga ik er maar vanuit dat die wel in de hypotheek meegenomen mogen worden, in het kader van verwachte ‘waardevermeerdering’.

  43. nhz says:

    @44:
    “Voor de keukens en badkamers ga ik er maar vanuit dat die wel in de hypotheek meegenomen mogen worden, in het kader van verwachte ‘waardevermeerdering’.”

    tja, ook daar zou direct een eind aan mogen komen. Want dat zijn de eerste zaken die verouderen, al na vijf jaar gaat de nieuwe eigenaar vaak tot vervanging over omdat het niet meer trendy genoeg is. Al zullen mensen misschien iets makkelijker worden als het geld van de housing piggybank niet meer vanzelf binnenstroomt.

    Ik denk dat financieren van nieuwe keuken en badkamer (en tuin, zwembad, enz.) voor 50% al heel optimistisch is; ik heb wel eens begrepen dat zoiets in veel andere landen helemaal niet meegefinancierd kan worden resp. aftrekbaar is voor de belasting.

  44. AVE says:

    @42 NHZ
    Kun je de navolgende passage toelichten:

    “Als je ziet dat er nu al gemeentes zijn die bij een inkomen van 150K per jaar de hypotheeklasten van de huiseigenaar betalen”

    Ik kan me dat namelijk niet voorstellen.

  45. nhz says:

    @46:
    er zijn er minstens twee die dat doen, is hier maanden geleden al eens uitgebreid langsgekomen. Het verhaal is grofweg dat die mensen zoveel vaste lasten hebben (alle dure hobbies, clubs voor de kinderen, drie auto’s voor de deur, vijf verre vakanties per jaar etc. dat het logisch is dat bij een kleine tegenvaller de hypotheek niet meer betaald kan worden. Je kunt toch moeilijk zeggen dat de kinderen niet meer naar hockey mogen. En het zou dan zonde zijn dat die mensen hun miljonairswoning moeten verkopen, dus de gemeente betaalt dan voorlopig voor 1 jaar hun hypotheek. Na één jaar kijken ze verder wat er moet gebeuren; ik voorspel dat dit soort subsidie voor de rijken doorgaat totdat de gemeentekast leeg is, vanwege de precedentwerking. Net als de inmiddels bijna eeuwige subsidie van JanKees voor dubbelscheefleners.

  46. Kees says:

    Met een groeiende hypotheekrente kan deze dip wel eens een nachtmerrie worden. Dat weten ze zelf ook. Eind 2009 waren ze zooo positief. Medio 2010 zouden de huizenprijzen zelfs weer stijgen. Dus je kan wel nagaan wat er nu komt. Makelaars van Nederland, maak je borst maar nat !!!

  47. AVE says:

    Beste NHZ,

    Kun je met concrete voorbeelden komen? Ik ben werkelijk perplex!

  48. nhz says:

    @49:
    ik hou dat allemaal niet bij en herinner mij de naam van de betreffende stad (steden) niet meer. Het staat gewoon op deze site, heel konkreet verhaal ergens tussen de posts van 2010. Misschien kun je zoeken op 150.000 euro als trefwoord …

  49. Bug says:

    @42 nhz

    Die snap ik niet helemaal. Als ik een huis koop en voor 125 % verhypothekiseer in de vorm van een spaarhypotheek. Het geld lekker verbras in een paar jaar en me failliet laat verklaren. Kost dat de belastingbetaleer toch ook veel geld ? O ja tuurlijk ik heb vermogen opgebouwd via het spaardeel… of toch niet de kosten moeten er nog even van af getrokken worden.

    De hypotheekvorm is niet de oorzaak maar de hoeveelheid dat verstrekt wordt is de oorzaak. Als kopers eigen geld (10%) in hun huis moeten stoppen zal dit gedrag vanzelf behoorlijk verminderen. Maar waarschijnlijk gaan deze mensen huren aangezien ze niet met geld om kunnen gaan. Dus ook niet die 10% bij elkaar kunnen sparen

  50. nhz says:

    @51:
    dat mensen standaard veel meer dan 100% kunnen lenen is een deel van het probleem ja. Zowel bij lage als bij hoge inkomens zijn er mensen die niet met geld kunnen omgaan, als die zo’n hypotheek afsluiten dan is het gewoon wachten op de brokken want het is dan veel te aantrekkelijk om de rekening steeds verder te laten oplopen. Ik snap dus niet waarom een gemeente in zo’n situatie helpt, zulke gevallen hebben gewoon een harde les nodig (nou ja, de ambtenaren zullen zich wel identificeren met dit soort scheefleners, of het zijn wellicht vriendjes van de locale politici). Overigens had één van de gemeentes als argument dat als de eigenaar gedwongen moet verkopen (en dus praktisch failliet gaat), het de gemeente ook veel geld kost want dan moeten ze voor een passende woning enzo zorgen (zeg maar het verhaal van Den Haag). Je kunt mensen die een miljonairswoning gewend zijn nu eenmaal niet even in een sociale huurwoning tussen de buitenlanders zetten, dat zou pas echt zielig zijn.

  51. prins says:

    het verleden leert dat het na een crisis herstel nog ongeveer zes jaar duurt voor de daling van de prijzen in de huizenmarkt stopt.

  52. Maria says:

    @44 Het is echt 106% van de executiewaarde welke op ongeveer 85% van de verkoopprijs gesteld kan worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*