Jaap.nl: huizenzoekers verwachten dalende huizenprijzen

Jaap.nl geeft de temperatuur van de woningmarkt Opvallende resultaten bij het onderzoek dat Jaap.nl heeft gedaan onder 1857 woningzoekers en -verkopers. Maar liefst 69% van deze actieve potentiële kopers verwacht dat de prijzen op de woningmarkt de komende tijd gaat dalen. 26% voorziet zelfs een daling van 5% of meer. Dit negatieve beeld van de woningmarkt wordt met name gevoed door het gevoel dat de hypotheekrente de komende tijd zal stijgen. Van degenen die nu hun huis in verkoop hebben staan, verwacht slechts een kwart binnen 3 maanden succes bij verkoop te hebben. Deze cijfers tonen aan dat de markt veel meer op slot zit dan recente woningmarktcijfers doen vermoeden. “Met deze thermometer kijken wij vooruit”, zegt Hans Voorn, directeur van Jaap.nl, “de cijfers van de NVM betreffen alleen een indicatie van wat achter ons ligt”.

Jaap thermometer

Om de markt weer aan te zwengelen zou een daling van de hypotheekrente welkom zijn. Slechts 20% van de respondenten verwacht een bijstelling naar beneden. Als de indicatoren voor een rentedaling krachtiger zouden zijn, is het mogelijk dat, tezamen met licht lagere prijzen, dit een motor voor herstel zou kunnen zijn. Uit reacties bij de enquête blijkt dat veel zoekers wachten op die lagere prijzen. Niet gek als je bedenkt dat de gemiddelde woningprijs hoger dan ooit is.

Vervolgonderzoek
Bij Jaap.nl is men voornemens om de thermometer elke maand in de woningmarkt te steken. Volgens de woordvoerder van Jaap.nl boB Kuijs geen lastige opgave. “Je merkt dat we bij Jaap veel actieve zoekers hebben. Zij staan ingeschreven om dagelijks het meest actuele aanbod te krijgen. Dat het merendeel potentiële kopers zijn, merken wij aan de afmeldingen. Als men zich afmeldt, dient men een reden op te geven waarom. Het merendeel geeft aan dat zij een huis gekocht hebben”.

De Jaap.nl Thermometer wordt in de komende maanden uitgebreid met statistische gegevens over de aantallen huizenzoekers, vraag- en transactieprijzen, aantal maanden dat huizen te koop staan, plaatsen met de grootste prijsdaling, etc..

bron: Jaap.nl

Share Button
Tagged with: , ,
3 comments on “Jaap.nl: huizenzoekers verwachten dalende huizenprijzen
 1. Mark says:

  alsjeblieft geen herstel van de huidige markt, huizenprijzen & rente zijn (veel) te hoog.

 2. Igor says:

  Men gelooft niet meer in constant stijgende huizenprijzen. Kopers worden voorzichtig en haasten zich niet meer met aankopen. Verkopers gaan twijfelen en zijn eerder bereid om prijs te verlagen. Dat zal prijsdalingen in gang zetten. De prijsdalingen zullen kopers afschrikken. Gevolg: Versnelling van prijsdalingen.

  Kortom: herhaling van toestanden in Japan. Daar heeft men tekort aan woningen (Tokyo bijvoorbeeld) en een zeer lage rente (veel lager dan in Europa).

 3. koopjesjager says:

  daling daling daaaaaaling ik kan haast niet wachten koop een geschikt huisje met 900000 euro eigen geld CASH IS THE KING HA HA HA HAA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*