Marlies Pernot VEH: ‘Schaf overdrachtsbelasting nu af’

De hypotheekrenteaftrek moet pas op lange termijn verdwijnen. De overdrachtsbelasting moet zo snel mogelijk worden afgeschaft, stelt Marlies Pernot van de Vereniging Eigen (Geleend) Huis. Iedereen zal profiteren, ook de overheid.

lees verder op Z24.nlMarlies in betere tijden…

Share Button
Tagged with:
26 comments on “Marlies Pernot VEH: ‘Schaf overdrachtsbelasting nu af’
 1. dalen says:

  “De overheid wint uiteindelijk bij het nemen van die maatregel die de aanschafprijs van huizen met zes procent zal laten dalen, stelt Pernot.”

  Dat is natuurlijk de vraag of men bereid is 6% te zakken in de vraagprijs. Daarnaast heb ik nog niet veel maatregelen gezien m.b.t. afschaffing van melkkoetjes. Gebeurt het wel dan is dit een open deur voor Gemeentes die wel een gemeentelijke belasting verzinnen.

 2. Claude says:

  Aantal huizen te koop op Funda naar nieuw all-time high: http://www.floris.nu/funda/

  On-topic: Pernot: “De overdrachtbelasting is geld dat meteen verdampt zodra je je handtekening zet. Het is enorm veel geld, misschien wel een jaarinkomen.” Als de overdrachtsbelasting zo hoog is als je jaarinkomen, dan ben je een scheeflener.

 3. Henri says:

  @1 Dalen
  Marlies Pernot heeft het niet over een daling van de vraagprijs, maar over afschaffing van de overdrachtsbelasting. Hierdoor is een koper niet de aankoopsprijs + 6% kwijt, maar slechts de aankoopsprijs.

 4. rick says:

  Huiseigenaren kunnen beter de realiteit gaan accepteren dan verwachten dat de overheid nog meer geld naar ze overmaakt. Kijk eens op:
  http://www.youtube.com/watch?v=d__GPqOVNbE&feature=player_embedded

 5. nhz says:

  “Iedereen zal profiteren, ook de overheid.”

  iedereen van de VEH zal profiteren, en de rest kan stikken. Huurders en belastingbetalers mogen er voor opdraaien; ja, aan juristen zoals mevrouw Pernot kun je wel overlaten wat eerlijk is. Dat de overheid hiervan profiteert, slaat helemaal nergens op. Aangezien de huizenprijzen met deze maatregel gewoon 6% omhoog gaat (Henri in 3 snapt er dus niks van) zal er helemaal geen extra BTW binnenkomen en resteert onder de streep een dikke verliespost waar de belastingbetaler voor opdraait.

  leuk geprobeerd ;(

 6. Daphne says:

  Eens met nhz in 5 dat Henri in 3 er niks van snapt. Tuurlijk gaat het gewoon in de vraagprijs zitten, zeker in deze tijden van angst voor dalende huizenprijzen. Weinig verkopers zullen zichtbaar hun vraagprijs opschroeven, maar, ze zullen hem gewoon minder laten dalen. Nieuwe aanbieders kunnen door wegvallen overdrachtsbelasting hoger inzetten. Afschaffen overdrachtsbelasting moet absoluut gepaard gaan met verscherping regels rondom hypotheekverstrekking en afschaf HRA.

 7. Simba says:

  En de mensen die al meerdere keren een huis hebben gekocht en overdrachtsbelasting hebben betaald. Daar hoor ik nooit iemand over. Als ik terugkijk over afgelopen 18 jr heb ik al zo,n 36/37.00 euro in de staatskas gegooid.

 8. bigD says:

  Elke belasting is een rem op economische activiteit en dat geldt dus ook voor overdrachtsbelasting. Afschaffing komt de betaalbaarheid van huizen niet ten goede, maar het vergroot wel de marktliquiditeit, wat toch ook belangrijk is voor prijstransparantie en (ver-)koopbereidheid. Het kan zelfs de marktcorrectie versnellen, om voornoemde redenen alleen al.

  Nog een positief neveneffect is dat de arbeidsmobiliteit vergroot wordt en ik denk dat die economische impact een groter “plus” is voor de staatskas dan de “min” van het wegvallen van de overdrachtsbelastinginkomsten.

 9. Ralph says:

  Het gaat in de vraagprijs zitten? Nee, zo werkt het niet. Op zeer lange termijn wellicht, maar op korte termijn absoluut niet. Persoon A met een huis van prijs X wilt doorstromen naar een huis met een prijs van Y. Zij zullen hun eigen huis tegen prijs X kunnen verlagen met, zeg voor het gemak, 5-10% aangezien huis met prijs Y procentueel een stuk goedkoper wordt. Daardoor kan persoon B het huis van persoon A dus ook goedkoper krijgen, wat uiteraard de doorstroom bevordert.

 10. Starter says:

  @ Daphne en Ralph;

  dan had Jan Nagel (http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-02-2011/schultz-vvd-tophypotheek-normaal/)nog niet zo’n gek plan voor de woningmarkt, met z’n KK afschaffen en HRA laten bestaan maar lineair afbouwen voor ieder in de loop van 30 jaren naar 0,0 aftrekmogelijkheid.

 11. nhz says:

  @7:
  je vergeet nog dat ze over de van hun huizenwinst gekochte vette auto’s, buitenlandse vakanties enz. ook nog BTW betaalden, echt helemaal schandalig!!!

  @8:
  gelijk maar de BTW afschaffen dan?

 12. RealisT says:

  nhz heeft gelijk. Afschaffen van de overdrachtsbelasting zal de koper net zo veel voordeel opleveren als de de kappersklant destijds had toen de BTW naar 6% ging. Gewoon meer winst voor de eigenaar dus.

  Eigenlijk zou alleen de verkopende partij belasting moeten betalen over het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs en de resterende KK zouden gewoon NIET meer meegefinancierd moeten kunnen worden.

 13. nhz says:

  @12:
  “Eigenlijk zou alleen de verkopende partij belasting moeten betalen over het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs en de resterende KK zouden gewoon NIET meer meegefinancierd moeten kunnen worden.”

  dat lijkt me inderdaad een VEEL betere oplossing. Voorlopig tenminste, want uiteindelijk zou het beter zijn het eigen huis gewoon helemaal in box3 te plaatsen óf op een andere manier de rare uitzondering voor huiseigenaars opheffen. Dat je een huis koopt met enorme belastingsubsidie en vervolgens geen belasting betaalt over de (vaak enorme, vergeleken met bijv. sparen) winst is krankzinnig. Ik bedoel maar: waarom niet goud in box1 en eigen huis in box3? Bij uitstek een politieke beslissing…

 14. nhz says:

  P.S.: ik snap dat sommige huiseigenaars de KK als een winstbelasting zien, maar dat is het dus niet. Het wordt feitelijk betaalt door de koper die het steeds probeert door te schuiven, en de hoogte van het bedrag heeft niets te maken met de boekwinst. En vergeleken met de belasting op een vergelijkbaar bedrag aan spaargeld is de KK helemaal niks.

 15. Nou says:

  Wat een heerlijke visie,

  Omdat de woningmarkt al totaal stagneert (3:20) is het beter om de HRA discussie nog even als een zwaard van damocles boven de markt te laten hangen. hahaaha heel mn dag weer goed. wat een lolbroek

 16. Juan Belmonte says:

  @ admin

  Vereniging Eigen (Geleend) Huis, alias Stichting Strophypotheek spreekt.

  @ artikel

  Mensen kunnen niet van hun huizen af. 6% op een huis is zóóo’n investering…

  Juan: (die overige 94% natuurlijk niet). En daarom vanuit de VGH een pleidooi voor NOG MEER KUNSTGREPEN zoals starterssubsides etc. 🙂

  Stichting Strophypotheek raadt u nog steeds van harte aan toe te treden tot het Kameraadschaadschap der Kamikaze Kopers….

  Hahahahahaaaa, wat een bak.

  een heleboel instellingen zich permitteren om meningen te geven die toch van invloed zijn op de woningmarkt…
  AFM stelt eisen die misschien wel goed zijn voor de consument beschermen maar die geen goed doen op de woningmarkt.

  WAARMEE weer eens aangetoond dat de Vereniging Geleend Huis Hogehuizenprijsminnend NL is, na de NVM, de kop van Jut, een goede tweede 🙂

  en daar zien we gewoon dat echt een regie op het beleid op de woningmarkt totaal onbreekt

  Laten we het maar weer eens omdraaien…

  Godzijdank begint de Regie eindelijk te ontbreken op de woning-“markt” en kan er een markt ontstaan en is er aandacht voor de risico’s van onbeperkt aflossingsvrij lenen.

  Ziezoo

 17. djantje says:

  Marlies zegt;
  “De overdrachtsbelasting is misschien wel een jaarinkomen” ?

  Dat zal wel mee vallen..
  6% van 4,5x je jaarsalaris, dat is rond 25% van het jaarsalaris. (als starter..)

  Overdrachtsbelasting weggegooid geld?
  Dat zou kunnen, maar je krijgt er wel hypotheekrente aftrek voor terug. Dat heb je er binnen een paar jaar uit, volgens mij.

  Nieuwbouw is bij het afschaffen van de overdrachtsbelasting direct minder interessant.

  Het is allemaal erg moeilijk op de woningmarkt blijkbaar, maar een markt heeft meestal iets te maken met vraag en aanbod..

 18. Bug says:

  Djantje @17

  Je vergeet alleen dat je de kk direct of indirect bij je hypotheeksom moet optellen. Daar dus rente over moet betalen dat je direkt ten laste gaat van de HRA zonder dat daar enig voordeel/woongenot tegenover staat. Het in een paar jaar terugverdienen kun je dus wel vergeten. Zeg maar gerust een jaar of zeven… is dat niet de periode dat de gemiddelde Nederlander in een koopwoning woont.

  -Nieuwbouw is bij het afschaffen van de overdrachtsbelasting direct minder interessant.-

  De kosten van de overdrachtsbelasting is gewoon de BTW. Daarnaast mag je nog bouwrente betalen. Nieuwbouw goedkoper ? Vergeet het maar.

 19. xenobinol says:

  Wat een irritante dame is ze eigenlijk toch ook, ipv de zeepbel te erkennen denkt zij dat het gewoon verder kan gaan ‘business as usual’ toch?

 20. bigD says:

  @nhz(11)
  gelijk maar de BTW afschaffen dan?

  Met welk doel?

 21. magnum says:

  Die Marlies heeft van dat merkwaardige P&W optreden niet veel geleerd. Zou mij verwonderen dat ze d´r na dit optreden nog zal blijven zitten. Insteek is gewoon verkeerd.

  Ze heeft het standpunt van een vakbonds-/boerenleider…. dan is het easy. Loon en prijzen zijn altijd te laag

  Ze moeten daar veel neutraler instaan. In het beste geval zijn de leden 50% koper en 50% verkoper.

  Maar als er toch zo nodig een kant gekozen moet worden… de andere kant zou beter zijn. Ik gok dat mensen in eerste instantie lid worden/werden omdat ze voor het eerst een huis willen/wilden kopen er de ballen vanaf weten en advies zoeken.

  Maar in het hele verhaal het woord vraagprijs in het hele verhaal niet noemen is gewoon fout.

  En het afbranden Nibud (en AFM) Die hebben toch volledig gelijk. Wat zijn de vaste lasten en kosten voor levensonderhoud (en niet te vergeten wat extra financieële buffers buiten de pensioenfondsen om), reservering voor studiekosten kids, etc. …… en van wat je dan nog overhoud kun je kiezen tussen kartonen doos of kasteel… en niet eerst een kasteel uitzoeken en er dan pas achter komen dat je de eindjes niet aan elkaar kunt knopen.

  VEH is prima voor advies over bouwen, woonlasten en de hele juridische reutemeteut

  Mekken over frictie’s of geen hypotheek voor particuliere erfpacht, WOZ gekkigheid etc. is ook prima

  Miskleun nr. zoveeel is dat geklets over die 6% is een jaarsalaris… man man wat een drama…

 22. Adamus says:

  Btw voor bouwvakwerk is al bijna afgeschaft.

 23. koos says:

  Overdrachts belasting evenals de ridikuul hoge tarieven van de notaris cq bank en makelaar.DEZE LEGALE DIEVEN moeten nodig is aan de kant gezet worden.

 24. Jan Willem says:

  We zijn de eigenaren al genoeg te gemoed gekomen. BTW verlaging, dubbele hypotheek, aftrek, €50.000,- van ouders voor het huis voor kinderen tot 35jaar zonder belasting betalen , Nationale Hypotheek Garantie naar € 350.000,- hoever moeten we nog gaan!!!DE huizen prijzen zijn gewoon te hoog. Gecorrigeerd voor inflatie 60% volgens onderzoek. Gewoon de bubbel instant houden mevrouw doe je best!!!!

 25. David says:

  6% kan best een jaar salaris zijn als je genoeg spaargeld + overwaarde hebt.
  Maar ok, dat soort mensen hebben al genoeg geprofiteerd van de prijsstijging.

 26. Roy says:

  Nog niet zo’n gek idee. Het is maar de vraag of de huizenprijzen daadwerkelijk met 6% omhoog gaan als de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft. Nu de banken minder geld uitlenen, is er lijkt me weinig opwaartse druk voor de huizenprijzen. Er kan immers minder geleend worden. Wel worden zowel koper als verkoper beter van afschaffing van de overdrachtsbelasting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*