Robert Shiller – On home prices always going up

Volgens Robert Shiller ontstaan huizenbubbels door “animal spirits”.  In Nederland beter bekent als kuddegedrag

bron: canadabubble.com

Share Button
Tagged with:
78 comments on “Robert Shiller – On home prices always going up
 1. Frans says:

  Tja, oorzaak en gevolg. Ik ben het ermee eens dat er kuddegedrag kan ontstaan, echter is de huizenbubbel in de US maar ook in Nederland natuurlijk gefabriceert met voorbedachte rade door de financieele terroristen. (lees met name de banken en de overheid die door de false propaganda van de financieele experts zich hebben laten lijden)

 2. Frans says:

  Tjonge jonge: Lijden moet natuurlijk leiden zein, uhh.. zijn.

 3. bigD says:

  Helemaal met Frans eens: de banken dwongen mij met een pistool om een tophypotheek te nemen op een huis dat al 200% in waarde was gestegen de afgelopen 15 jaar.

  En de pensioenfondsbeheerders werden door de bankiers ontvoerd om ze zo te dwingen CDO’s en andere subprime papier te kopen.

  Het meest schandalige was nog wel dat mij door de banken werd voorgehouden dat huizenprijzen de komende dertig jaar met 8% per jaar zouden blijven stijgen. Nou, ik voel me goed belazerd nu ik met negatief eigen vermogen zit: een huis, een vakantiehuis en een boot. Ik sleep ze voor de rechter! De overheid moet NU iets doen voor al die schrijnende gevallen zoals ik!

 4. rick says:

  @Frans,

  De financiële experts vertellen het verhaal dat huiseigenaren graag willen horen. Waarom denk je anders dat vooral de commerciële omroepen hier zoveel programma’s over maken? Kwestie van de meeste kijkcijfers. En dit geldt ook niet alleen voor ‘domme’ televisiekijker, Shiller zelf werd ook jarenlang genegeerd omdat zijn mening te afwijkend was. Dat is nu wel anders.

 5. Frans says:

  @ Rick, ja je hebt gelijk. Ik denk echter ook dat het een kwestie is van algemeen bewustzijn en dat de media vanuit daar hun eigen keuze maken voor hun programma’s.
  Ik kan niet meer naar de gewone media luisteren als het over politiek gaat en over de financieele wereld. Tussen neus en lippen door bijvoorbeeld dat Jan Kees de Jager vele miljarden in het steunfonds vand de EU heeft gestort: ik ga hier helemaal van over mijn nek. Ook de vele miljarden garanties voor Ierland. Sorry, ik moet nu maar opouden want ik voel dat mijn bloed begint te koken!

 6. nhz says:

  @1:
  ik zou zeggen gefaciliteerd, niet georganiseerd. Nederland heeft een lange historie van bubbles, en de meeste daarvan zijn wel degelijk verregaand aan kuddegedrag toe te schrijven, niet aan boosaardige organisatie van bovenaf – dat komt pas in een later stadium, als de bal al rolt. Shillers boeken gaan niet voor niks voor een deel over Nederland 😉

  @4:
  kun je ook investeren in journalisten en blogschrijvertjes die positief over kernenergie zijn? ze zijn luidruchtiger dan ooit, en gaan vast helemaal binnenlopen de komende maanden. Nog nooit was er zoveel reden om kernenergie te promoten, voor de nucleaire industrie en hun aanhang dan 🙁

  Maar wel heel mooi als iedereen die in deze foute branche investeert nu harde klappen krijgt, ik hoop dat de klappen nog veel groter worden (tot nu toe trekt de beurs zich er eigenlijk weinig van aan). Ik hoop dat de bouwers/eigenaars aansprakelijk gesteld worden voor de schade, dan is het gelijk game over. Maar helaas zal ook deze sector TBTFW blijken – To Big To Fail zijn ze niet, dat blijkt maar weer 🙁

 7. ll says:

  Vanavond in Radar, particulier erfpacht, over 125.000 onverkoopbare woningen

  http://www.trosradar.nl/uitzending/

 8. Frans says:

  @ 7 nhz: ik denk dat je inderdaad gelijk hebt als je stelt dat het bedrog begint als de bal al rolt in geval van de huizenmarkt. In dat licht gezien is het allemaal ook wel begrijpelijk: het onvermogen en de onwil om in te zien dat een beweging die is ingezet zijn fundamentele ondergrond is verloren en dat wat aan de buitenkant hetzelfde lijkt in de tussentijd een totaal andere dimensie heeft gekregen. Ook zou je kunnen zeggen dat de “greed factor” op een gegegeven moment aan beide kanten (consument en faciliterende instellingen zoals banken, gemeentes) inzet. Ik blijf echter de hoofdverantwoordelijkheid leggen bij de “specialisten” die 100% van hun tijd in de materie zich verdiepen in tegenstelling tot de consument die gemiddeld een paar keer in hun leven met de materie te maken krijgen. Op het moment dat “de greed factor” intreed moeten er al bellen gaan rinkelen, zeker bij de professionals. Ik zie ook de invloed van de banken als een invloed van decennia lang en ben niet zo naief om te geloven dat hoog aan de top niet doelmatig gepland wordt op louter winstmaximalisatie en hoe daarmee weg te komen (denk aan media campagnes en strategieen). Dit is het kenmerk van psychopatie: het zal de bank worst wezen of de consument wordt benadeeld. Ik meen dat dit toch uitgebreid en hard kan worden aangetoond: voorbeelde ten overvloed. In dit licht gezien is er wel degelijk sprake van een van boven gemanipuleerde gang van zaken, alhoewel meer de parameters van te voren vast liggen en de dynamiek en de richting meer “on the fly” zal worden bepaald, in plaats van een vooropgezet master plan. Echter ook valt aan te tonen dat wel degelijk bust en boom strategieen zijn ontwikkeld in bijvoorbeeld de US. Ook al is misschien in Nederland dit minder aan de hand en / of aantoonbaar, ik kom meer en meer tot het inzicht dat Europa veel meer van het kwaad deelt van de US als ik voorheen voor mogelijk had gehouden.

 9. dr.t says:

  1. Er zullen factoren en belangen zijn, die er toe bijdragen omde huizenprijs in stand te houden.
  Maar kuddegedag heeft wel degelijk ook zijn eigen dimensie.
  Een vergeijking met aandelenkoersen ligt voor de hand.Toen het alleen maar beter leek te gaan waren mensen zelfs bereid om van een dubieuze organisatie als legiolease geld te lenen om zelf ook aandelen te kunnen kopen. Onder het idee dat je wel gek moet zijn om geen hapje van de taart mee te pakken.

  Kuddegedrag kan ook weer omslaan naar het tegendeel en vaak slaat het dan ook weer te ver door.

  Het beste is om anti-cyclisch te reageren.

  Lijkt me zowel voor beurs als de huizenmarkt een eenvoudige methode om rijk te worden.

  En BigD naar voor je te horen, dat je onder druk in deze situatie bent beland.

 10. flore says:

  In de categorie grafieken hierbij een link naar een van de Franse “huizenmarkt zeepbel” websites.

  Het idee van Friggit is dat er een bepaalde verhouding moet zijn tussen de huizenprijzen en het gemiddelde inkomen (cijfers van de belastingdienst geloof ik), dit wordt de tunnel van Friggit genoemd.

  In de eerste tabel is de zwarte lijn de verhouding huizenprijs/gemiddeld inkomen en de groene lijn het aantal transacties in bestaande huizen (dus nieuwbouw valt hier buiten)

  Interessant is ook tabel 3.2 waarin duidelijk wordt hoe financierbaar huizen zijn ondanks de lage rente.

  Natuurlijk is er best iets aan te merken op de werkwijze maar toch interessant lijkt mij. Bestaat dergelijke grafieken ook in Nederland of zouden de gegevens beschikbaar zijn om dit in kaart te brengen.

  http://www.immobilier-danger.com/Courbes-de-Friggit-en-mars-2011-406.html

 11. Nico de Geit says:

  @ 8 IL Erfpacht

  Een huis is altijd verhandelbaar, maar de prijs zal wel niet naar hun zin zijn. Verhuur is een optie.

 12. ll says:

  @ nico, particulier erfpacht kan je alleen cash betalen, maar de banken geven er geen hypotheken meer op.

  OT. Op IJburg krijg je als retailer geld toe 😉

  http://propertynl.com/index-newsletter/helft-bedrijfs-en-winkelruimte-op-ijburg-staat-leeg/

 13. Nico de Geit says:

  Ik geniet er toch wel van dat ik me nooit heb laten verleiden tot het kopen van een huis. Ik huur op een schitterende locatie van een pensioenfonds.

  Dat burgers zich in de schulden steken is nog steeds overheidsbeleid. De HRA is een subsidie op lenen.

  En inderdaad: bankiers en politici zijn nogal eens familie van elkaar. Ik weet nog dat Nelie Smit zich vanuit Brussel inzette voor het vergroten van het eigen woningbezit. Ze is familie van Strauss-Kahn van het IMF, Greenspan, Bernanke, maar ook van Madoff en Nina Brink. Ze hebben vast het beste met ons voor, en als je dat niet gelooft ben je een antisemiet.

 14. Nico de Geit says:

  @ 15 IL Erfpacht

  Er zijn ook mensen met veel spaargeld. Een woning kopen en verhuren kan best een redelijk rendement geven.

 15. Nico de Geit says:

  @ 15 II Ijburg

  “Ondernemers krijgen van corporaties soms tot € 10.000 als ze er een zaak willen beginnen.”

  Misschien heeft het met de multiculturele samenstelling te maken. 10k is een lachertje. Een bedijf beginnen begint met marktonderzoek. Als de locatie niet geschikt is houdt het op.

  Een (tijdelijke) korting op de huurprijs is mogelijk een oplossing.

 16. flore says:

  Hij heeft ook een tabel (2.3) waarin hij laat zien hoe de huurprijzen zich hebben ontwikkeld ten opzichte van de huizenprijzen. Maar die lijkt mij voor Nederland minder relevant omdat hier door allerlei “innovatieve” financieringsmogelijkheden en de HRA maandlasten bij kopen vaak lager uitpakken dan huren.

  In Frankrijk was de vuistregel jarenlang dat kopen rendabel is als een huis ongeveer 180-200 maanden huur beslaat. Nu is de prijs soms 500 maanden huur.

  Verder lijkt het mij evident dat er een relatie is tussen het inkomen en de huizenprijs. Op een gegeven moment is het gewoon niet meer betaalbaar als de prijs van huizen blijft stijgen en de lonen niet evenreding meestijgen. De financierbaarheidsdiscussie waarover op dit forum al zoveel is gezegd. Of het gemiddelde inkomen een goede parameter daar kan natuurlijk best een kanttekening bij geplaatst worden.

 17. nhz says:

  @9:
  mee eens dat de mensen die de bubble (uiteindelijk) organiseren, of niks doen om hem door te prikken terwijl ze dat wel kunnen, een zeer grote verantwoordelijkheid hebben. Helaas is het bij ons zo geregeld dat beide partijen de schade grotendeels afwentelen op de mensen die hun gezond verstand bewaarden en niet meededen.

  @12:
  natuurlijk is dat verband er, op langere termijn. Want een prive huis levert geen inkomsten (behalve dan in Nederland, zullen we maar zeggen …) dus het moet betaald worden uit het inkomen. De groep die een huis cash betaalt (kan betalen) is tenslotte te verwaarlozen. En dat is een waarheid die door de eeuwen heen zo is en zal blijven, behalve in sprookjes.

  @16:
  vergeet niet de relatie tussen Kroes en de mega vastgoed magnaat die nu tijdelijk een stukje krapper moet wonen dan vroeger op zijn luxe landgoed.

  @18:
  van die 10.000 euro kunnen ze misschien net de lokale belastingen in het eerste jaar betalen ;(

 18. nhz says:

  @19:
  in Nederland was de vuistregel vroeger 100-125 maanden huur; 200 maanden lijkt me al heel extreem, dan is het bijna onmogelijk om een positief rendement te halen op basis van de huur en financierings/onderhouds kosten.
  Het appartement dat ik momenteel huur kost 350 maanden huur; maar ik ken hier in de buurt nog veel extremer waarden tussen vraagprijs en de huur die het maximaal zou opbrengen.

  Sinds de jaren ’90 zijn de prijzen steeds meer gebaseerd op vermogenswinst (verwachte prijsstijging); nog een paar jaar en mensen gaan extra conservatief rekenen vanwege de verwachte prijsdaling 😛

  Naar de relatief tussen inkomen en huizenprijs zijn talloze studies gedaan, o.a. door Shiller en Eichholz (Herengracht index). Het verband is duielijk en MeMyselfAndI slaat dus volledig de plank mis.

 19. Nou says:

  Woningbouwvereningingen zetten dus meer dan 5% van de aangeboden inventaris af.

 20. nhz says:

  @21:
  ik voorspel over 5-10 jaar vele items bij Kassa en Radar over hoe mensen ‘beetgenomen’ zijn met deze Koopgarantregeling, omdat het niet lukt de voorgespiegelde winst binnen te halen en er aan het eind van de rekening bijbetaald moet worden. Ik heb de brochure van de lokale WBV gelezen en er wordt met geen woord gerept over de mogelijkheid dat de WBV nog geld van je krijgt als je uiteindelijk (met verlies) moet verkopen omdat de ‘waarde’ veel te hoog bleek ingeschat.

 21. Dow Jones says:

  @10 (dr t)…

  Het beste is om anti-cyclisch te reageren. Lijkt me zowel voor beurs als de huizenmarkt een eenvoudige methode om rijk te worden.

  Interessant. Even puur uit interesse… hoe stelt u zich dat precies voor, anti-cyclisch reageren op de huizenmarkt? Ik dacht namelijk dat de huizenmarkt een minder liquide markt was, een van de belangrijkste redenen waarom real estate bubbles meestal niet barsten, maar altijd langzaam als een piepende ballon leeglopen…

  Ik ben het toch wel een beetje met u eens, in die zin dat je natuurlijk je huis had moeten verkopen toen iedereen riep dat huizenprijzen eigenlijk alleen maar omhoog konden (2000-2007) en de rentestanden crimineel laag waren. Maar dat andere anti-cyclische moment, waarop het “slim” is om onroerend goed te kopen, zie ik nog niet zo snel terugkomen.

  Dan toch eerst maar even dat pricing gap (volgens de meest bescheiden schattingen zo’n 20%) wegwerken, dacht ik zo. Als een gemiddelde eengezinswoning weer gewoon 3,5 tot 4,0 keer een modaal jaarsalaris kost, dan kun je wel weer eens gaan denken dat er kansen zijn om op de huizenmarkt een leuke koop te sluiten.

  Intelligent customers, it’s a bitch for real estate brokers…

  Cheerio,

  Dow Jones

 22. Nico de Geit says:

  @ 20 nhz

  “vergeet niet de relatie tussen Kroes en de mega vastgoed magnaat die nu tijdelijk een stukje krapper moet wonen dan vroeger op zijn luxe landgoed.”

  Paarlberg als ik me niet vergis, ook familie. Opmerkelijk dat het nogal eens misgaat: Paarlberg zit vast, Madoff zit vast, en met Nina Brink scheelde het niet veel.

  Ik zou ook best een landgoed willen, maar niet tegen iedere prijs. Andere mensen belazeren is slecht voor je karma en uiteindelijk komt alles bij je terug, in dit leven of in een volgend leven. Sommigen beweren dat dat in dezelfde bloedlijn gebeurt, maar dat is natuurlijk niet rationeel te bewijzen.

  Wat je zaait zul je ook oogsten.

  Hoe ‘de familie’ naar macht streeft schijnt volgens een bepaald patroon te gaan. Je vindt het hier: http://www.vrijspreker.nl/wp/2009/08/de-weg-naar-een-nieuwe-wereldorde-van-bijbel-tot-holocaust-3/

 23. Nou says:

  Dat denk ik ook NHZ,

  Een nicht van me heeft zo’n uitgewoonde betonnen doos gekocht met wel 20% korting. Online kun je niet veel vinden over wat voor voorwaarden je allemaal moet tekenen. Maar de kopers willen het toch allemaal niet weten.

  Ik denk dat het iets is als een eeuwigdurend pacht. dat itt wat mensen denken slechts 100 jaar duurt?

 24. dr.t says:

  Dow Jones

  Dat moment is er ook nu nog niet. Een mooi moment daarvoor zou zijn als de huizenprijzen daadwerkelijk onderuit gaan.
  Dan nog even een tijdje wachten en vervolgens inspringen.

  Spanje (Juan?) zou nu een leuk investeringsidee kunnen zijn. En dan niet alleen kijken naar de waardeling van een object, maar vooral ook kijken naar de locatie (waardebepaling op lange termijn).

  Geduld blijft het toverwoord. Als je op veilig wil spelen wacht dan op het omslagpunt (dat prijzen weer omhoogkruipen) is bereikt.

 25. nhz says:

  @26:
  tja, Madoff had teveel ERG belangrijke mensen van de eigen bloedgroep beetgenomen; dat is het enige dat écht niet mag in de VS (of elders). Voor Paalberg geldt misschien wel hetzelfde, gezien de handel waarin hij actief was. Ik hou niet zo bij wie er allemaal bij die grote familie hoort, maar ben wel steeds opnieuw verbaasd – of eigenlijk niet want het is zo voorspelbaar allemaal.

  @27:
  ik denk ook dat Koopgarant gewoon een variant op huur is, waarbij de WBV op een slimme manier haar balans schoont. Ik denk dat die huizen grotendeels terechtkomen bij mensen waarbij toch niks te halen valt, zodat uiteindelijk de belastingbetaler voor de verliezen op mag draaien. Ondertussen heeft de WBV dan wel extra mooie cijfertjes, en extra hoge inkomens voor het management.

 26. dr.t says:

  Sowieso lastig te bepalen waar de bodem igt.
  Wat ik heb betoogd is dat regionale invloeden sterk een rol zullen spelen.
  In een stad als Amsterdam is de bodem allang bereikt. Er was eigenlijk niet eens sprake van een bodem, hoogstens alleen van een tijdelijk afvlakkende lijn.

  In een provincie als Limburg is het echter alle hens aan dek.
  Het zal daar heel heel erg lang duren voordat de lijn opwaarts zal wederkeren.

  Idee erachter is dat talent trekt naar economische bloeigebieden,waarna deze bloei
  zichzelf zal versterken en omgekeerd.
  Dat heeft een effect op de huizenmarkt, al is de socialistische gemeente in A’dam daar helemaal niet blij mee.
  Vandaar het lage perecntage woningen dat aldaar beschikbaar aan de vrije sector wordt gesteld.
  Men is daar in de gemeente als de dood ervoor dat men kansrijke personen de stad gaat bevolken, hetgeen wel een logisch resultaat zou zijn van het bovenstaande.

  Wat op zich weer voor deze sector een prijsopdrijvend effect genereerd.

  Instappen in Amsterdam dus.

 27. Juan Belmonte says:

  Spanje (Juan?) zou nu een leuk investeringsidee kunnen zijn.

  Se lo juro
  que en España
  no se acabo
  la caida
  de la casa

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-02-2011/ing-huis-kopen-moeilijker-voor-starters-in-2011/#comment-64566

  Lees: Juan denkt dat zowel in Amsterdam als Madrid het nodige zal dalen, maarueh die Juan kunt u maar beter niet al te serieus nemen, Juan is vast een poco loco, haha 🙂

 28. Charlie says:

  Het is weer gratis cabaret over erfpacht op Tros Radar. Huizen met particulier erfpacht worden niet gefinancierd door welke bank dan ook.

  Vereniging Geleend Huis, NVB, gedupeerde huisspeculanten… Iedereen wijst naar elkaar. De klucht gaat lekker door.

 29. Juan Belmonte says:

  Huizen met particulier erfpacht worden niet gefinancierd door welke bank dan ook.

  Eindelijk een maatregel om de werkelijkheid niet langer te ontkennen.

  Eindelijk: gebrek aan Regie

 30. wesley says:

  @32;

  inderdaad. Iedereen wijst naar elkaar en kijkt de kat uit de boom. Het probleem licht natuurlijk heel ergens anders. “We hoeven geen fienanciering uit te geven”. Nee, het liefst geeft de bank helemaal geen geld meer uit aan hypotheken. Dat is geld ineen bodemloze put gooien. Niemand koopt meer een huis, en al helemaal geen erfpacht. Ik wacht i.i.g tot al die babyboomers in het bejaardentehuis zitten.

 31. nhz says:

  @32:
  hadden ze geen politici erbij die direct Kamervragen gaan stellen, en voorstellen dat de regering ‘iets gaat doen’?

 32. j says:

  @21 http://www.nu.nl/geldzaken/2467539/meer-woningen-met-korting-verkocht.html

  Dus bij een gestagneerd aantal verkochte huizen is voorig jaar niet alleen het aantal verkochte nieuwbouwwoningen flink gestegen, maar ook het aantal verkochte huurwoningen.

  De bestaande huizen die moeten worden doorverkocht hebben het nakijken. En was het niet voor iedere starter op die markt dat er 3 a 4 verhuisbewegingen op gang kwamen?

  Corporaties en projectontwikkelaars kanibaliseren dus de krapper wordende markt, terwijl de gewone man “nog even wacht tot het is overgewaaid” ipv de prijs te verlagen…

 33. ll says:

  Even ter herinnering 😉

  Ludwig von Mises Zegt:
  29 September 2009 om 8:06 pm
  Gepaste stilte gegeven de nieuwe functie. Die erop neer komt dat Ludwig zijn opvolger gaat vertellen dat ie geen cent meer uit mag lenen. Precies waar Ludwig in de organisatie voor pleit sinds lang voor deze krediet crisis.

  Heeft Ludwig niet altijd gezegd dat de rente zou oplopen? Heeft Ludwig niet het punt gemaakt dat de betaalbaarheid zou afnemen?

  Heeft Victorino wel begrepen wat Ludwig bedoeld?

  Er wordt de komende decennia geen huis meer bijgebouwd vanaf nu als het aan Ludwig ligt.

  De rente gaat hard omhoog, als het aan Ludwig ligt – en dat ligt het in steeds meer toenemende mate.

  Hoera!

 34. wesley says:

  Die curve op http://www.floris.nu/funda is ook echt geweldig. Het zou zo een etappe uit de tour de france kunnen zijn. Ik vermoed dat we nu een berg van de zwaardere categorie aan het beklimmen zijn. Als mensen nog meer van dit soort interessante links weten, geef het dan door.

 35. Juan Belmonte says:

  @Il

  Tsja, die Victorino, nou die heeft er echt geen bal van begrepen 🙂

 36. ll says:

  @ Juan 🙂

 37. Juan Belmonte says:

  Het wachten, Il, is op Joselito, voor de Derde Ronde in de Polder.
  …..
  Maar Joselito, die ligt met zijn bruine stierenvechterskadaver cocktails te drinken op Mallorca, hij zit in de stierenvechters-WAO wegens psychische problemen en vindt het wel best zo 🙂

 38. Juan Belmonte says:

  Het overigens prima met Joselito:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-01-2010/vijf-griezelgrafieken-voor-huiseigenaren/#comment-26607

  De beste therapie blijken cocktails op Mallorca te zijn, we kunnen als maatschappij dus enorm veel besparen door alle stiernvechters met een burnout naar de cocktails op Mallorca te verbannen.

  Maar ooit is-i weer klaar om te wapperen 🙂

 39. Mieke says:

  Instappen ? Haha…..die Dr T….in een blok aan je been….!

 40. Juan Belmonte says:

  Juan wacht nog even…

  Op de prijsexplosie van nieuwbouwwoningen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-09-2010/ed-van-de-bijl-verwacht-prijsexplosie-nieuwbouwwoningen/

  Hahahahahahaaaaaaaaaaaaaaá

 41. Juan Belmonte says:

  14/3/2011

  exact
  3 jaar
  en 6 maanden

  na
  de
  val
  van
  Lehman

  Is ook de polder aan enig realisme toe ?

  Neeeee, toch ?

 42. Dow Jones says:

  @28 (dr t)…

  Dat moment is er ook nu nog niet. […] Geduld blijft het toverwoord. Als je op veilig wilt spelen, wacht dan op het omslagpunt (dat prijzen weer omhoogkruipen) is bereikt.

  Toch nog maar even: 2491?

  http://www.youtube.com/watch?v=1obwMjzUY9M

  Cheerio,

  Dow Jones

 43. Frans says:

  @ 16:
  “It is unbelievable. Goldman Sachs, no one has any criminal convictions. The whole new regulatory reform is a joke. The whole government is a Ponzi scheme.” ~ Bernie Madoff

  Madoff is het topje van de ijsberg, de pion die ze hebben laten vallen. Madoff is een CIA operatie, en het gerucht gaat dat de vele miljarden naar Israel zijn doorgesluisd.

  De SEC (toezichthoudende instantie) heeft tot 3 keer toe een waarschuwing gekregen van een onafhankelijk financieel expert, die het op een presenteerblaadje heeft aangeboden, inclusief bewijs. Dit beslaat een periode van vele jaren voordat Madoff is opgepakt.

  het is duidelijk dat de SEC en ook de CFTC in de broekzak zit van het grote geld.

 44. Frans says:

  By the way: ook al is Madoff een crimineel: reken maar dat zijn uitspraak niet zomaar een uitspraak is: het is de waarheid letter voor letter: Letterlijk!!

 45. Juan Belmonte says:
 46. ll says:

  Gelukkig zit Joselito niet in Tokyo, want er gebeuren daar rare dingen, die nooit hadden mogen gebeuren, maar de lobby van de atoomkraftwerken is minstens zo groot, misschien wel groter als de lobby van de banken……..

  ”De radioactieve wolk waait in de richting van Tokio, maar volgens meteorologen zal die woensdag draaien. Op dit moment waait de radioactieve wolk met een snelheid van 7,2 à 10,8 kilometer per uur in zuidwestelijke richting waar Tokio ligt, op een afstand van zo’n 250 kilometer. Woensdag draait de wind eerst richting zuid en vervolgens richting oost, naar de Stille Oceaan, aldus het officiële Japanse meteorologische agentschap.”’

 47. Goudbelegger says:

  Momenteel onbelangrijk vanwege Japan maar als je denkt dat meteen na de top, 2007/ 2008, de bodem er al is en huizen weer gaan stijgen heb je niet genoeg gestudeerd op financiële mania.

  Ik ga ook wel weer eens nadenken over een huis kopen over een jaar of 5 of misschien zijn ze dan gewoon gratis, staan er duizenden leeg en ga je er gewoon in. Wie weet..

  —–

  Sowieso lastig te bepalen waar de bodem igt.
  Wat ik heb betoogd is dat regionale invloeden sterk een rol zullen spelen.
  In een stad als Amsterdam is de bodem allang bereikt. Er was eigenlijk niet eens sprake van een bodem, hoogstens alleen van een tijdelijk afvlakkende lijn.

 48. nhz says:

  @50:
  ja, en in de Fabeltjeskrant gisteravond beweerden de reactorprof uit Delft en zijn vrindje de stralingsdeskundige uit Amsterdam nog steeds dat er geen enkel gevaar was, alles onder kontrole, geen significante straling vrijgekomen. Ondertussen was al bekend dat een dag eerder de Amerikaanse vloot op 60km afstand al verplaatst was vanwege veel te hoge stralingsnivo’s. Echt schandalig dat NOS alleen dit soort criminelen aan het woord laat; ze zullen wel weer opslag krijgen voor deze geslaagde actie. Mooie eindsprint voor directeur Hans Laroes; misschien kan hij na afzwaaien terug naar zijn roots en woordvoerder voor de kerncentrale Borsele worden.

 49. nhz says:

  @51:
  Nikkei -11%, resp. -15% op het dieptepunt.
  De durfals zonder verstand van zaken kopen nu Japanse aandelen, Japans vastgoed, Uranium mijnen, nog een fabrikant van jodiumtabletjes en een extra kontraktje bij atoomstroom.nl. Maar als men echt gaat nadenken kan dit enorme gevolgen voor de wereldeconomie krijgen (internationale schadeclaims, discussie over alternatieven, faillissement Japan enz.).

  Ik ben benieuwd of de propagandamachine hier zo overheen walst. Minister Verhagen van EZ in ieder geval wel, nieuwe kerncentrales gaan gewoon door.

 50. Adamus says:

  Ze is familie van Strauss-Kahn van het IMF, Greenspan, Bernanke, maar ook van Madoff en Nina Brink gedraagt zich als familie van hen bedoel je?

 51. Adamus says:

  Nhz, je hebt de jodium-pilletjes standaard in huis?

 52. Adamus says:

  Ik wacht i.i.g tot al die babyboomers in het bejaardentehuis zitten

  Ook die sessie moet nog betaald worden; het wordt wachten tot ze de pijp uit zijn gegaan. Jaartje of 20 tot 30. Vervolgens moeten de schulden, de aflossingsvrije hypotheken van hun kinderen nog ingelost worden. Wie gaan dat doen?

 53. nhz says:

  @55:
  nee, ik krijg ze niet van de gemeente. Niet nodig voor mensen boven de 45 hier, die zijn blijkbaar al afgeschreven 😉

  Heb nog geprobeerd in discussie te gaan met de ambtenaren, maar het is duidelijk dat alle voorlichting en foldertjes rechtstreeks van de kerncentrale (of wellicht het ministrie van Verhage) komt, ze weten van niks.

  Niet dat ik jodiumpilletjes zou slikken overigens, helpt toch niet behalve dan om de schaapjes nog iets langer rustig te houden. Als het hier mis gaat dan sluiten ze gewoon de A58 af bij BoZ en wordt heel Zeeland in één keer afgeschreven; evacueren is toch onmogelijk.

 54. Adamus says:

  Heeft Victorino wel begrepen wat Ludwig bedoeld?

  Er wordt de komende decennia geen huis meer bijgebouwd vanaf nu als het aan Ludwig ligt.

  Met als toevoeging: “de huurverhoging al op de mat horen vallen?”

 55. Goudbelegger says:

  Net babyboom ouders aan de lijn. Hihihi, lalalalalaalaa. Net als 99% van de nederlanders, familie, vrienden, bekenden, hihihi. Andere scenario’s dan hoe het de afgelopen 10 jaar was? Waar heb je het over?

 56. Adamus says:

  Is het bovengenoemde financiële- en bankmedewerkers niet gelukt om de laatste 10 jaar te sparen?

  Toch wel visie van die projectonrwikkelaars 😉 weer een andere categorie dan de “roze brillen mannetjes”.

 57. Adamus says:

  Politiek aan zet: de belastingbetaler dus.

  Wat zei Thatcher over het probleem van socialisten?

 58. nhz says:

  @60:
  walgelijke sensatie journalistiek. Deze domme huiseigenaars hebben blijkbaar nog steeds het idee dat een huis kopen een garantie is voor gratis geld verdienen. Niks gegijzeld, gewoon verlies nemen en weg wezen als je daar niet meer wilt wonen. Of waren ze zo enthousiast om daar te gaan wonen dat ze te veel betaald hebben?

  Bankmedewerkers, meer hoef je niet te weten om het verhaal te begrijpen.

 59. nhz says:

  P.S.: de beurs lijkt de gebeurtenissen in Japan beter te begrijpen dan de lokale politiek. De Solar Energy Index is al twee dagen enorm gestegen (+15%, terwijl de rest van de beurs hard achteruit gaat).
  De afgelopen twee jaar deed deze sector het niet denderend, ik denk vooral omdat ze sterk afhankelijk was van subsidies. Dat zou zomaar kunnen veranderen als de zwaar gesubsidieerde kernenergiesector uit de gratie raakt.

 60. RealisT says:

  @nhz mbt solar energy:

  Hoe zit het toch met dat wunderkind William Yuan. Hij zou een methode hebben ontdekt om zonnecellen 500x meer energie te laten absorberen. Het zou onze afhankelijkheid van olie en kernenergie doen verdampen.

  http://en.wikipedia.org/wiki/William_Yuan

  Het Georgia Tech Research Institute werkt al jaren aan een soortgelijke oplossing. Tot nu toe zonder commercieel succes geloof ik.

  Maar als dit soort producten op de markt komen, zou ik wel ergens op een beetje zonnige plek een huisje met cellen op het dak willen laten bouwen.

  Misschien ook iets voor krimpgebieden?

 61. RealisT says:

  @60

  Mijn grootvader is ooit eens slachtoffer geworden van erfpacht. Het ging gelukkig maar om een vakantiehuis dat hij uiteindelijk niet kon verkopen. Behalve aan de grondeigenaar dan voor een appel en een ei. Het contract leek goed in elkaar te steken, maar blijkbaar waren er toch mazen. De details weet ik alleen niet meer.

  Ik begrijp de terughoudende opstelling van de banken dus wel, ondanks alle mooie beloftes die de huiseigenaren op tafel leggen.

 62. nhz says:

  @65:
  de ‘uitvinding’ van Yuan is mij niet bekend, maar 500x meer kan echt niet tenzij je vergelijkt met een volkomen achterhaald type zonnecel. Moderne zonnecellen zitten gemiddeld op zo’n 20% rendement (speciale types zelfs op 40% dacht ik), en de goedkopere thinfilm versies ergens rond de 10%.

  De natuur haalt maximaal iets van 4-6% rendement dacht ik (gemeten van invallend zonlicht naar chemische output), maar dat is dan wel gemiddeld over dag en nacht en over alle jaargetijden, en inclusief gratis onderhoud. Ik denk niet dat wij dat makkelijk gaan halen.

  Er zijn recent wat ontwikkelingen rond zonnecellen die behalve zichtbaar licht ook infrarood absorberen, dan kan de energieproduktie een factor 2-3 hoger worden, in het gunstigste geval. Verder kun je truken uithalen zoals lenzen die het licht op de cel concentreren, zodat je theoretisch een rendement boven 100% kunt halen, als je wat rommelt met de definities.

  Ik denk dat thinfilm technieken nu al rendabel zijn bij nieuwbouw, en binnen enkele jaren zelfs bij bestaande bouw (bijv. films die je op het raam kunt plakken, of materiaal dat geintegreerd wordt in dakpannen of muurpanelen). Maar de politiek zal dit met alle macht tegenhouden, want de grote schurken kunnen hier niet aan verdienen; en het levert in tegenstelling tot kerncentrales geen vette bestuursbaantjes op. Eerst één of andere superbelasting op zonnepanelen bedenken, dan mag het misschien.

 63. RealisT says:

  @67

  “speciale types zelfs op 40% dacht ik)”

  Ja, dat zijn de types die NASA gebruikt. De oplossing van Yuan zou 9x beter zijn. Klinkt te mooi om waar te zijn en dat is dan ook. Desondanks verwacht spectaculaire doorbraken. Net als bij electronica dachten we ooit dat 90nm al heel klein was, nu gaan we al naar 32/25nm.

  “Eerst één of andere superbelasting op zonnepanelen bedenken, dan mag het misschien.”

  Daar kun je (landbouw)vergif op innemen 🙂
  Als zonne-energie en elektrische auto’s te populair worden, gaat het teveel belasting schelen. Dus dan maar zuurstoftax of zoiets, maar betalen zul je.

 64. nhz says:

  @68:
  ik vermoed dat de ruim 40% gehaald wordt met GaAs cellen, extreem duur en milieu onvriendelijk. Voor ruimtevaart geen probleem, maar verder niet aantrekkelijk.

  Doorbraken zullen eerder gaan komen uit de biochemie / biotechnologie dan uit de microelectronica. Erg jammer dat de overheid het onderzoek op dit gebied (waar ik lang geleden bij betrokken was) de nek omgedraaid heeft, omdat het ‘onvoldoende perspectief’ had.

 65. Adamus says:

  Denk je dat onze electronicareus de biotech op prijs stelt? ik twijfel.

 66. papo says:

  @69 NHZ, behoorde jij dan ook tot die groep van verderfelijke ambtenaren of was je werkzaam in een door de overheid gesubsidieerd baantje?

 67. RealisT says:

  @69

  “Doorbraken zullen eerder gaan komen uit de biochemie / biotechnologie dan uit de microelectronica.”

  Waarschijnlijk wel, maar de steeds krachtiger electronica icm met een afname in energieverbruik, kan wel een positieve rol in die andere technologien spelen. Sommige processen zijn immers moeilijk te controleren zijn en daar kunnen zuinige controllers wellicht helpen.

  “Erg jammer dat de overheid het onderzoek op dit gebied (waar ik lang geleden bij betrokken was) de nek omgedraaid heeft, omdat het ‘onvoldoende perspectief’ had.”

  Overheden houden niet van out-of-the-box denken of echte innovatie. Liever liften ze mee op hypes. Ik heb daar met de NL overheidsinstanties mijn eigen negatieve ervaringen mee.

 68. Adamus says:

  Nieuwkomers krijgen geen repliek, die moeten zich eerst inlezen :-p

 69. Nou says:

  Concentrating solar power (CSP)

 70. Nico de Geit says:

  @ 54 Adamus

  “Ze is familie van Strauss-Kahn van het IMF, Greenspan, Bernanke, maar ook van Madoff en Nina Brink – gedraagt zich als familie van hen bedoel je?”

  Nee, ik bedoel ‘afstammelingen van Jacob of wat er voor doorgaat’.

  Ik heb niets tegen kernenergie als ze er maar geen rotzooitje van maken zoals nu het geval is. Er schijnen tegenwoordig ook drijvende kerncentrales te bestaan: prefab gebouwd, betrouwbaar en goedkoop. Gaat het mis dan sleep je hem de oceaan op.

  Achter de schermen van de kernenergie-lobby zal wel stevig met geld gestrooid worden.

 71. nhz says:

  @75:
  “Gaat het mis dan sleep je hem de oceaan op. ”

  .. en laat je de troep lekker in de oceaan lopen zodat niemand het echt kan nagaan; behalve dan dat je 100.000 jaar verhoogd radioactieve tonijn, krab, zeewier enz. op je bord krijgt. Niet dat het nu in Japan veel beter toegaat, want wat dacht je dat er met al dat zeewater gebeurt wat ze op alle mogelijke manieren naar binnen pompen/spuiten. Dat komt verzadigd met radioactieve troep weer naar buiten stomen of stromen, maar daar praten we maar niet over.

  Kernenergie is gewoon achterlijke technologie, en niet alleen vanwege de problematische veiligheid. Deze branche heeft er 50 jaar lang een potje van gemaakt, als je dan gelooft dat het netjes kan ben je erg naief; net zoiets als banksters hun eigen bonussen laten regelen. Grotendeels dezelfde partijen trouwens die daar in geloven.

 72. Nico de Geit says:

  @ 76

  Als je de drijvende kerncentrale laat zinken is het koelingsprobleem opgelost.

 73. Nico de Geit says:

  @ 76

  Of een nieuwe tsunami natuurlijk. Kan maar zo gebeuren daar, maar dat was niet te voorzien.

 74. spongebob says:

  @nhz zegt:
  “Kernenergie is gewoon achterlijke technologie, en niet alleen vanwege de problematische veiligheid. Deze branche heeft er 50 jaar lang een potje van gemaakt, als je dan gelooft dat het netjes kan ben je erg naief; net zoiets als banksters hun eigen bonussen laten regelen. Grotendeels dezelfde partijen trouwens die daar in geloven.”

  Ik zie veel parallellen tussen de wereld van kernenergie en de bankierswereld.

  Beide werken met frauduleuze risicoanalyses, die de risico’s altijd verwaarloosbaar klein voorstellen.
  (Black Swan van Taleb zou verplichte kost moeten zijn voor banksters en politici.)
  De achterliggende reden van deze geprivatiseerde ondernemingen om frauduleus te handelen is altijd om de winst en de bonussen te maximaliseren. Eventuele schade , en die is in zulke gevallen altijd gigantisch en niet te verzekeren, wordt gewoon op de gemeenschap afgewenteld.

  In japan zou de directie van Tohoku Electric Power Co collectief harakiri moeten plegen, vrijwillig of gedwongen.
  In Europa zou de guillotine weer uit het museum gehaald moeten worden.

 75. beurse beurs says:

  Het is wel grappig dat deze video van Schiller wordt aangehaald. Als iemand de moeite neemt om zijn (uitstekende) boek leest dan zie je dat hij een aanhanger is van Keynes…wat helemaal not done is hier op dit forum van ‘echte expert economen’.

  (wat niet wil zeggen dat ze geen gelijk hebben dat de prijzen gaan dalen, de analyse en hun hang naar gouden standaard en austrian school is alleen lekker inconsistent met deze visie)

 76. nhz says:

  @80:
  ik heb ‘Irrational Exuberance’ maar daar staat helemaal niet zoveel Keynesiaans in hoor. Ik ben het niet overal met Shillers analyse eens, maar hij geeft een tamelijk eerlijk beeld van de US huizenbubble en diverse andere historische bubbles, en hoe zoiets afloopt.

  Ik kom ook nergens het in K. kringen populaire idee tegen dat je door vooral veel geld bij te drukken bubbles tot in het oneindige kunt laten groeien of overeind houden.

  Het voornaamste verwijt lijkt me dat hij vooraf nauwelijks gewaarschuwd heeft, of hooguit in zulke bedekte termen dat niemand in de politiek of fin. sector hoefde te luisteren (beetje vergelijkbaar met onze professor Boot).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*