Gemeente Hoorn onderzoekt lokale woningmarkt

De gemeente Hoorn doet onderzoek naar de lokale woningmarkt. Het onderzoek onder 1.000 huiseigenaren moet antwoord geven op de vraag hoe de doorstroming op de koopwoningmarkt bevorderd kan worden. Deelnemende huiseigenaren maken kans op een professioneel verkoopstyling advies.

De Hoornse woningmarkt kent moeilijke tijden. Op dit moment staan bijna 1.000 woningen te koop en een flink deel daarvan al behoorlijk lang. Dat is 100 procent meer dan normaal is voor Hoorn. Deze situatie heeft een negatief effect op de doorstroming en het functioneren van de woningmarkt in zijn algemeen.

โ€˜Wij willen zo snel mogelijk een beeld hebben van wat er leeft en speelt in de huidige markt,โ€™ legt wethouder Ronald Louwman uit. โ€˜Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen wij bepalen wat de wensen van woonconsumenten zijn en hoe de markt en ook de gemeente Hoorn daar op in kunnen spelen. Uiteraard kunnen wij als gemeente deze problemen niet alleen oplossen, maar dat neemt niet weg dat wij ook een taak hebben bij het goed functioneren van de woningmarkt. Uitgangspunt is wel dat we de verantwoordelijkheid samen met marktpartijen delen en aanpakken.โ€™

bron: Gemeente Hoorn

Share Button
85 comments on “Gemeente Hoorn onderzoekt lokale woningmarkt
 1. Nou, says:

  LOL, Zo’n stukje maakt mijn dag weer helemaal goed.

  Om te kijken wat de wensen van de woonconsument zijn vraag je gewoon de mening van huiseigenaren die gratis verkoopstyling willen hebben. vraag vooral niets aan andere mensen want die wonen toch niet.

  1000 eigenaren is niet hetzelfde als 1000 woningen. Hiervan staan er slechts 620 op funda.

  Als je daar eentje van aanklikt zie je vanzelf wat er mis is met de woningmarkt.

  198 euro servicekosten is niet zo veel voor zo’n mooi appartement:
  http://www.funda.nl/koop/hoorn-nh/appartement-4597263-binnenluiendijk-33/

 2. adamus says:

  allen die gaan sterven* groeten Hoorn ๐Ÿ™‚

  *scheefleners

 3. adamus says:

  @1

  en de westfriese dga’tjes die in dit stukje verkracht Hoorn aan de Karperkuil zijn gaan wonen zijn inmiddels ook ver 65plus. Dus ook hier nog veel nieuwe bewoners nodig de komende jaren.

 4. lorenzo says:

  Die mensen willen helemaal niet doorstromen , hebben net vakantie gehad en de buurman gesproken….

 5. tinus says:

  Starters doen in het referentiekader van de bezitters, ehm, “woonconsumenten” niet mee, anders dan dat ze de exorbitante vraagprijs moeten betalen, liefst met een glimlach.

  Zo ging het de laatste jaren tenminste.
  Nu het tij gaat keren, wordt het weer tijd om de starter te vragen wat *zijn* wensen zijn.

  Ik vermoed dat een reele prijs hoog op het lijstje staat.

 6. Okkie says:

  Laten we vooral niet aan de starter vragen wat er mis is met de woningmarkt. Ik denk niet dat de ‘styling’ iets gaat helpen.

 7. adamus says:

  Okkie, maar daarom kan er nog wel een budget voor vrijgemaakt worden. Alle waarde is maakbaar.

 8. KariZ says:

  Ja idd.

  We moeten Hoorn eigenlijk overstelpen met meels waarin de vraag waarom ‘woonconsument’ alleen betrekking heeft op de huidige huizenbezitters en niet de toekomstige kopers…

  Ik doe alleen niet mee…irriteer me mateloos aan zoveel domheid.

 9. KariZ says:

  Echte toppers daaro in Hoorn..

  http://www.werkeninnoordhollandnoord.nl/frontend/frontendIndex/0,1004,6076,00.html?id=3266

  ‘Wat ik verder mooi vind aan het werken bij de gemeente Hoorn is de combinatie van werk/prive. Ik woon redelijk dichtbij (Enkhuizen) en als het nodig is dat ik een dagje thuis werk, dan is dat geen probleem. En dat vind ik prettig, want ik heb net een zoontje en dan is het goed om te weten dat mocht het nodig zijn, je ook even thuis kunt werken. Als laatste heerst er op het stadhuis een ongedwongen en gezellige sfeer. Iedereen is zich bewust van het vele werk dat er ligt en zet zijn schouders eronder. Ondanks de drastische bezuinigingen waarmee we te maken zullen krijgen, denk ik dat het in de toekomst ook leuk zal zijn om voor de gemeente te blijven werken. Daar zorgt het ‘Nieuwe Werken’ ook wel voor. Ik zie daar wel naar uit?..’

 10. KariZ says:

  ‘Graag stel ik mij voor. Ik ben 26 jaar en ik werk bijna 7 jaar bij de gemeente Hoorn. In 2002, net na de verkiezingen en de invoering van het dualisme, ben ik als MBO-stagiaire begonnen.

  Let u even op!!!!!!! Na de invoering van het dualisme.

  whahahahaha! Dualisme is gewoon beleid. Vastgelegd in een rapport met regels.

  ‘Jongens stoppen nu, vandaag genoeg dualisme, moet de trein nog hale nvan kwart voor 5’.

 11. KariZ says:

  Wat een fuckin triest land is dit.

  Ben bijna in staat om mijn huurwoning op te blazen.

  Bijna dan hรจ….

 12. adamus says:

  en als het nodig is dat ik een dagje thuis werk, dan is dat geen probleem.

  produktie maak je thuis ๐Ÿ™‚

  goudbelegger kom er maar in.

 13. adamus says:

  Ja, Kariz en dan te bedenken dat het een stukje NL is van de harde werkers. Zo dicht bij Wognum……

  Ik vraag me al heel lang af waar men trouwens van leeft in Hoorn e.o. Huizenprijzen zijn echt toppie en de snuif is volop voorradig.

 14. adamus says:

  kariz,

  ๐Ÿ™‚

 15. Goudbelegger says:

  Lijkt me ook met die pensioenen wat je aangaf Adamus. Tevelen jagen rendement na en op een gegeven moment gaat dat gewoon niet meer. Hadden al die econometristjes zo kunnen berekenen maar wat ze nu gedaan hebben levert meer op.

  Wat ook ‘grappig’ is, de mens loopt zo’n 5.000 jaar enigszins georganiseerd rond op deze aarde, voor het eerst willen we een enorm pensioenstelsel laten werken en dat is dan zeker dat dat kan???? Heb ik het nog niet eens over de verzorgingsstaat.

  Het is echt de tijd om een beetje na te denken? Op zich wel leuk.

 16. adamus says:

  ja, denksport doen we ook al sinds we rechtop lopen?
  Wanneer is de hangmat uitgevonden?

  Niet hangplek, dat is hier ๐Ÿ™‚

 17. adamus says:

  van de 1000 verkopende Horineesjes niet een hier op forum!?

 18. Martijn says:

  413.522 Absoluut unieke bezoekers de afgelopen 2 jaar.

  Het loopt nog steeds op als ik me niet vergis…

  Op zich geen positief signaal voor de huizenprijzen.

 19. adamus says:

  Tja, wat ister aan de hand?

 20. adamus says:

  http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=118629

  het subsidiegeld is nog lang niet op.

 21. Roland says:

  Maybe anyone should tell the Gemeente that they will get their doorstroming if the owners stop asking fantasy prices. The party is already over sice 2008, how long can it take to face reality ? Nobody believes in rising prices anymore, no one is willing to bet his money on this market -> there is only one way prices can go. Let them go and you will get your ‘doorstroming’:-)

 22. J.Homan says:

  Het probleem van Hoorn en ook de andere Westfriese gemeenten zijn wat betreft de woningmarkt de volgende: teveel kunstmatig gegroeid in de jaren zeventig en tachtig door als overloop gemeente van vooral Amsterdammers te fungeren zonder dat er een economische basis is om deze nieuwe bewoners van werk te voorzien.
  Er is daarnaast veel te veel nieuwbouw gebouwd en nog in ontwikkeling, vooral geinitieerd door vele vastgoedboeren en bouwbedrijven in Westfriesland zoals Scholtens, Zeeman, Heddes die graag goedkoop bouwen in de vele niet beschermde groengebieden en akkerlanden rond stad en dorp; de bouwsector is ook een van de pijlers van de Westfriese economie met veel werknemers (o.a. ook veel ZZP ‘ers รญn de bouwsector), dus die moeten aan het werk worden gehouden door steeds weer nieuwe woningen te bouwen in West Friesland, dat gaat ten koste gaat van de oude meuk woningen uit vooral de jaren zeventig en tachtig.
  Als derde is er natuurlijk de vergrijzing die in deze regio ook al redelijk toeslaat en ook voor extra aanbod van vooral jaren zeventig en tachtig woningen zorgt.

 23. Speel geen mooi weer says:

  Tja, gemeentes zijn hier een onderzoek voor nodig. Elke Jan Boerenlul begrijpt dat de prijzen gewoon te hoog zijn. Kees de Kort zou hier vast een veel leukere benaming voor hebben kunnen vinden.

 24. adamus says:

  Scholtens, Zeeman = 1 hoedje + BAM.

  Heddes (ING)

  De lokale politici/ corporatie bestuurders hebben veel plezier gehad van deze bedrijven. Ze kennen allen de boot in de haven van Hoorn.
  Z. regelde elke procedure ook nog voor ze bij de provincie en dat in no time.

 25. adamus says:

  Overloopgebied Bovenkarspel liep in de jaren 70 al vol met WAO’ers. Dat was toen de doelgroep, er was nog geen A7.

 26. adamus says:

  Ook mag Hoorn Meijdam exburg. Zaandam en toenmalig VVD gedeputeerde natuurlijk dankbaar zijn en vooral zijn opvolger Ton Hooijmaijers ๐Ÿ™‚

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/7595700/__Hooijmaijers_officieel_verdacht__.html

 27. ll says:

  Friesland Bank, Rabo, RBS, en SNS hebben allen de smaak weer te pakken. Ze gaan weer pakketjes met hypotheken verpakken.

  We zijn nog 10 tot 20 jaar aan het betalen voor de oude pakketjes, en nu dit weer.

  Basel 111 pakt voorlopig niets aan, laat gewoon het volk bloeden. Arme Juan, het is nu niet meer bij te houden, de off-balance.

 28. Martijn says:

  @28 Inderdaad. De koffie komt daar niet van Max Havelaar…

 29. Martijn says:

  Goede link trouwens. In de ‘lokale’ politiek ben je altijd goed thuis.

 30. Jeroen says:

  Hulde voor Jeroen; duidelijk verhaal!

  Ik ga er bijna van blozen….

  ๐Ÿ™‚

  Maar we doen ons best met z’n allen, toch?

 31. Jeroen says:

  @mezelf, 33:

  Al zijn de getallen in mijn voorbeeld wellicht wat erg random gekozen, er is toch ook 600 miljard aan hypotheeken (800?, 1000?). Ach, als de gemiddelde lezer maar het idee krijgt dat er nogal wat wordt gemanipuleerd met de cijfers, dan zijn we al een eind verder met de bewustwording.

 32. dalen says:

  @ 32

  Inderdaad goed gedaan. En nu met zijn allen reageren op de reactie van Jeroen. Gaan ze misschien snappen dat niet iedereen het eens is met het gevoerde beleid.

  Misschien ook een link naar deze website.

 33. adamus says:

  Jeroen, maar het is niet eerlijk voor de mensen die nu een huis moeten kopen ๐Ÿ™‚

  Femke zegt: we doen er 35 jaar over.

 34. adamus says:

  Politici zijn preventie-types? Gokken met andermans centen, toch?

  Eens zien of je telegraafreacties krijgt.

 35. Peter says:

  Inderdaad, mooi gedaan Jeroen. Ze doen alsof de virtuele waardestijging een verworven recht is die ten koste van alles behouden moet blijven.

  Zijn ze er al achter waarom Nederland achter loop w.b.t. particulier eigen huizenbezit en waardoor dat komt? Je zou al realist denken dat alle stimulerende regelingen een averechts effect blijken te hebben. Dus in stand houden die stimulans zegt woning minnend Nederland dan. Zijn wij nou dom, of zijn zij dat?

 36. Martijn says:

  Gewoon ook onder het stuk daar reageren jongens.

  Wordt het misschien ook nog gelezen door anderen dan de bezoekers van deze site.

  En wellicht een klein signaal richting de VEH.

 37. ll says:

  Waarom lees ik dit nergens.

  De gemiddelde waarde van nieuwbouwwoningen is gezakt met 50.000

  Was 290.000 is nu 240.000

 38. ll says:

  Dit impliceert, dat nu alle nieuwbouwhuizen met een volledige hypotheek nu reeds een onderwaarde hebben, van zo’n 50.000 euro. Een sub-prime hypotheek.

  Maar het werkt ook door in de WOZ waarde, zie http://www.waarderingskamer.nl/documents/notitie%20toelichting%20modelmatige%20waardebepaling.pdf

  Dus nu is de marktwaarde bekend, en MOET de gemeente alle nieuwbouwwoningen naar beneden afwaarderen.

  Dit hoorde ik in de radio-uitzending van BNR.

 39. Juan Belmonte says:

  @40 Il

  Juan weet het ook niet…

  Juan heeft ook een boel vragen, de juiste vragen stellen is misschien wel belangrijker dan allerlei antwoorden bedenken ๐Ÿ™‚

  Kortom gewoon blijven vragen…

  En Juan geeft ook af een toe een update over antwoorden…

 40. adamus says:

  veh heeft het paard van troje binnengehaald? Wie weet.

 41. adamus says:

  Juan, reageert anoniem?

 42. Juan Belmonte says:

  Juan is alleen Juan als er Juan opstaat ๐Ÿ™‚

 43. Martijn says:

  De gemiddelde waarde van nieuwbouwwoningen is gezakt met 50.000

  Was 290.000 is nu 240.000

  Doe er dan een linkie bij?

 44. ll says:

  @ martijn, het is gezegd, maar niet geschreven.

  Twee makelmannetjes op BNR vandaag.

 45. FT says:

  @40,

  Waarom lees ik dit nergens.

  De gemiddelde waarde van nieuwbouwwoningen is gezakt met 50.000

  Je hebt het verkeerd begrepen. Het betekend namelijk dat je op elk nieuwbouwhuis 50.000 “korting” kunt bedingen.

  Ik was zaterdag even kijken bij een nieuwbouwprojectje. Daar stonden nog een paar pandjes te koop. Ik heb een lijstje met nog 9 huizen meegekregen met de oorspronkelijk en de nieuwe prijs.
  even 2 voorbeeldjes:
  van 349850 voor 299000
  van 285850 voor 256000
  Het makelmannetje vertelde me bij het rondkijken dat die van 256 ook voor 240 kon.

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-47578263-beeklaan-60/

 46. ll says:

  @ FT, maar de mensen die al WEL hebben gekocht, hebben dan teveel betaald, want de laatste prijs geldt [ omlaag of, zoals vroeger omhoog ], bij het kadaster, dus MOET de WOZ waarde voor alles dat al is verkocht nu omlaag. Nu zal de gemeente hier echt geen verlies op draaien, want die schroeven gewoon het percentage omhoog. Maar voor de hypotheken is het different cookkie.

 47. ll says:

  Want als de WOZ waarde daalt [ en dat moet, dat zijn de regels ] zitten al die mensen die al wel hebben gekocht nu ineens, pardoes, met een onderwaarde van 50000, en dat zullen de banken niet leuk vinden, want de onderliggende waarde mag niet lager zijn dan de geldlening. [ daar zijn ook weer regels voor ]

 48. Claude says:

  @50 Dat er regels voor zijn kan ik me voorstellen, maar leeft de bank deze ook na? Het CBS stelt: 15% van de hypotheken is hoger dan de WOZ-waarde. Wat doen de banken in deze gevallen concreet? (en dan als voorbeeld: een ouderwets 100% aflossingsvrije hypotheek)

 49. adamus says:

  want de onderliggende waarde mag niet lager zijn dan de geldlening. [ daar zijn ook weer regels voor ]

  dan zullen Okkie’s SP vrienden zeggen dat de regels aangepast moeten worden. Waarom bij pensioenen wel en huizen niet?

 50. adamus says:

  Banken krijgen dan een vordering op de hypotheekgever. Als die vordering niet direct opeisbaar wordt gemaakt is het een krediet in de boeken.

 51. Okkie says:

  @39
  Grappig op de VEH blog is http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2010/09/eerlijke-makelaars.html
  “Mocht u niet geloven dat ‘eerlijke makelaars’ bestaan, dan moet u maar denken dat het slechts een beeldspraak is. Het gaat hier immers over de rol van de wetenschap in het beleidsdebat.”

 52. Juan Belmonte says:

  @54

  Overal praten economen met het grootste gemak over mee.

  Hahaha, en ze missen gewoon de hoofdzaak, geen benul van de Totale NL Hypotheekschuld.

  Sie haben es echt nicht gewusst, de casametristen van deze polder.

 53. nhz says:

  @29:
  ja, in triest als je ziet hoe de boeven weer bezig zijn met business as usual. En dan ook nog de volstrekt onbenullige berichtjes daarover van bijv. RTL-Z, echt misselijk wordt ik er van. Leuk, we gaan het systeem nog eens een keertje opblazen en dan goed, het klootjes volk betaalt toch de rekening.

  @40:
  niet de waarde maar de vraagprijs is gezakt. Ik denk dat het komt doordat er gemiddeld kleiner en goedkoper (kwalitatief, ze gaan natuurlijk niet hun eigen salaris verminderen) gebouwd wordt.

  @48:
  misschien hebben ze de strategie rondom tweedehands huizen op funda een tijdje gevolgd en vastgesteld dat het een goed idee is …

  @50,52
  “de onderliggende waarde mag niet lager zijn dan de geldlening”

  natuurlijk mag dat wel, de gemiddelde hypotheek is momenteel 113% …
  in de polder dan, want in omringende landen is meestal 80-85% het maximum. VS zit dankzij Obama wel weer terug op 95% trouwens, zou me niet verbazen als ze daar straks boven de 100% zitten.

  @53:
  dat wordt dan een vordering op WeW / belastingbetaler, lijkt me …

 54. adamus says:

  Juan, ze konden het ook niet weten. Wie had het ze moeten vertellen? Wij? Wij delen geen diploma’s uit.

 55. adamus says:

  dat wordt dan een vordering op WeW / belastingbetaler, lijkt me โ€ฆ

  too small to fall.

 56. Juan Belmonte says:

  @57 klopt

  Laten we dan ook maar hopen dat http://www.Mejudice.nl de vijf vragen aandurft, de topeconomen zitten daar.

  Tot op heden ook niets van mogen vernemen….

 57. Juan Belmonte says:

  Maar als een niet econoom op basis van zijn gevoel en berichten in de pers tot een aantal scherpe vragen komt, hoe kan het dan dat mensen die er wel verstand van hebben er niet op komen ?

  Belangen ๐Ÿ™‚
  Ze durven niet ?

 58. nhz says:

  @59:
  is dezelfde club die in NRC meestal debatteert over huizenmarkt en economie. Maakt op mijn geen briljante indruk, vooral het soort trendextrapolatie (oogkleppen) waar het Ministry or Truth etc. ook al zo goed in zijn. Heb je helemaal niks aan voor beleid.

  @60:
  als het gemiddelde linkse Kamerlid een hypotheek van pakweg 750.000 euro heeft, hoeveel hypotheek heeft een gemiddelde topeconoom dan?

 59. FT says:

  @NHZ 56-40,

  Daar ben ik het niet mee eens.
  De huizen die nu opgeleverd/verkocht worden zijn veelal de huizen uit de bubble tijd. Er zal nog maar een beperkt deel volgens de nieuwe specs (lees kleiner) verkocht worden. De oplevering duurt nog wel even. Het zal ongetwijfeld zo zijn dat vooral de echt dure huizen in de projecten zitten die afgelazen worden, dus het zal wel een deel van het drukkende effect hebben.

 60. Dawg says:

  @59 Juan

  Het zal je verbazen/verbijsteren hoe weinig die topeconomen soms in staat zijn om, als dat moet, out of the box te denken. Men kan hele bomen opzetten en verhitte debatten voeren over de voors en tegens van hogere cq lagere financieringstekorten of staatsschuld, maar gaat tegelijkertijd net zo makkelijk voorbij aan de explosief gegroeide hypotheekschuld die een veelvoud van die staatsschuld is. En macro economisch dezelfde effecten heeft op de Nederlandse economie. Bas Jacobs vind ik een schoolvoorbeeld van een dergelijk type economen.

 61. spongebob says:

  (Top)Economen zijn net mensen

  Economen zullen altijd die teorieen verdedigen die hun eigenbelang en hun status dient.

  Dus iedere econoom die een link met de politiek heeft zal de teorieen verdedigen die de politiek het beste uitkomt.

  Iedere econoom die een link met een bank of verzekering heeft zal die teorieen verdedigen die de bank het beste dient.

  Er zijn eigenlijk maar heel weinig onafhankelijke economen.

 62. Dawg says:

  @64

  Jammer en helaas want economen kunnen best zinnige dingen naar voren brengen, maar helaas prostitueren ze zich te vaak voor deelbelangen.

 63. nhz says:

  62:
  bij mij in de buurt worden vrijwel uitsluitend nog superkleine (40-50 m2) appartementjes gebouwd en inmiddels opgeleverd, รฉรฉn woonblok is misschien 6 of 12 woningen. Dat telt in de statistiek even hard mee als een hele straat nieuwbouw buiten de stad. Van de grote betonnen bunkers uit het bubble tijdperk wordt nauwelijks wat verkocht, er wordt wel bijgebouwd maar als er niet verkocht wordt …
  Reken maar dat dat een grote invloed heeft op de gemiddelde nieuwbouwprijs. Misschien reageren ze in de Randstad wat trager, maar dat zou me verbazen.

 64. nhz says:

  “Uitgangspunt is wel dat we de verantwoordelijkheid samen met marktpartijen delen ”

  NewSpeak: als politici zulke uitspraken gaan doen over samen delen, dan weet je zeker dat er een grote strop aan komt (voor de burger). Als er wat te vieren valt zouden ze de buit zelf wel claimen en binnenhalen.

 65. alek_a says:

  Oekonomie is net hetzelfde als het recht: het is geinterpreteerd in een politiek context.

  Geen “harde science” dus.

 66. Hugo says:

  @67 (nhz)

  ”ls politici zulke uitspraken gaan doen over samen delen, dan weet je zeker dat er een grote strop aan komt (voor de burger).”

  Ziet er naar uit dat we flink wat chemisch afval uit Ierland op ons bordje krijgen. De Euro stijgt dus tijd om weer wat junk weg te werken;

  ”as a major new report warned the country was perilously close to calling in outside help from the EU or the IMF.”

  ””In the coming months the Government may need to seek outside help.””

  ”Ireland is expected to post a deficit of 25pc of GDP this year, when bank losses are added”

  http://www.independent.ie/national-news/government-perilously-close-to-calling-in-imf-report-warns-2341197.html

  Zo en dat is landje 2 waar de soevereiniteit kan worden afgepakt. Ligt de EU op schema?

 67. Adamus says:

  Hugo misschien ook tombtoptien maken?

 68. Hugo says:

  Eurozone of heel de EU? In dit filmpje wordt Europa op lollige manier toegelicht (meen dat ik m al eens had gepost) http://www.youtube.com/watch?v=NOzR3UAyXao&p=0E70673497FE42E7&playnext=1&index=8 . Why is the US so much stronger then the Euro?… Because its owned by China ๐Ÿ™‚ .

  Portugal heeft trouwens ook net een SOS afgegeven.

  ”Former finance ministers say that foreign intervention will be needed to cover issues of public debt”
  http://www.zerohedge.com/article/next-imf-bailout-wagon-portugal-dn-reports-country-may-be-required-seek-imf-assistance

  Wat was de slogan ook al weer? Ein Volk, Ein Reich Ein Euro. O nee Europa, best belangrijk.
  http://www.zazzle.com/ein_volk_ein_reich_ein_euro_tshirt-235836270747682639

 69. nhz says:

  @69:
  Ierland, dat was toch dat landje dat recent nog voor kapitalen aan Griekse staatsobligaties kocht (niet de enige, maar toch …)?
  Blijkbaar besloten dat als ze dan toch failliet moeten dat ze het dan goed doen ๐Ÿ˜‰

  @71:
  de afgelopen maand was de euro goudprijs echter heel stabiel …

 70. Hugo says:

  @72

  Lol, dat had ik gemist. Was de rente daar toen niet onder de 5%? Konden ze met garantie van de EU wat Euro’s binnenharken om eigen gaten te dichten.

  Het Noorse Souvereign Wealth Fund heeft wel wat miljardjes van de Grieken opgekocht.

  Eens dat de prijs in Euro redelijk stabiel was. In Yen, Pond $ ging er 4-5% bij. Zo komt de Duitse *kuch* Europese werkgelegenheid/export in gevaar. Dat moet worden voorkomen en de soevereine schuldenangst is de manier om dit op te lossen.

  Kijk als we nu eens een keer zouden zeggen de vervuiler betaald (ECB) zouden we ergens komen. Bijvoorbeeld door een 100 jarige lening aan zichzelf verstekken voor 0% en van alle landen 30% van uitstaande staatsschuld opkopen en dat door de schredder halen. Dan heb je tenminste duurzaam resultaat.

 71. Adamus says:

  “Ierland dat was toch dat landje dat recent nog voor kapitalen aan Griekse staatsobligaties kocht”

  Nhz, in USA. Lenen de pensioenfondsen ook van elkaar.
  Goed teken dus….

 72. Adamus says:

  Hugo ook een shredder laat afval achter

 73. Joselito says:

  @Adamus

  Is Kees hier nog, ik ben een tijdje weggeweest, zie eigenlijk weinig verschil met toen ik de tweede ronde voortijds verliet maar heb van Kees het nodige geleerd onder andere : – ) ๐Ÿ™‚

 74. Dawg says:

  @72

  “Ein Volk, Ein Reich Ein Euro.”

  Behalve dan dat als er 1 volk is dat bunzig aan ‘t worden is van EU en euro ‘t wel het Duitse is.

  Vraag:

  DE ECB heeft zich, naar mijn weten, niet 1 jaar aan haar openlijk beleden geldgroeilimiet van 4,5% gehouden.

  Why?

 75. Dawg says:

  @72 = @73 Hugo

 76. Hugo says:

  @77

  Wat voor land / volk is het gemakkelijkst te domineren? Met onbetaalbare schuld of betaalbare schuld? Denk je dat het toeval is dat men soevereiniteit wil stippen van landen die de begroting niet op orde hebben?

  Ik denk dat de ECB doelbewust heeft aangestuurd op een zo zwaar mogelijke crash om zo een en ander voor elkaar te krijgen dat anders nooit doorgang zouden kunnen vinden. Oftewel veel meer macht voor Europa. Een Unie van Westerse landen zou ook zo maar kunnen om zo de gefaalde Euro, Dollar, Yen Pond etc op te kunnen volgen en macht (+ rijkdom) nog verder te kunnen consolideren.

  De ECB weet dit heus wel;
  There is no means of avoiding the final collapse of a boom brought about by credit expansion. The alternative is only whether the crisis should come sooner as a result of voluntary abandonment of further credit expansion, or later as a final and total catastrophe of the currency system involved.

  Mocht jij een andere reden weten waarom men dit heeft gedaan hoor ik dat graag aangezien ik ook maar speculeer naar de redenen.

 77. Hugo says:

  @Adamus

  Inderdaad, laat de ECB zijn goud gebruiken om al het afval op te ruimen. Mogen TPTB bijstorten als ze dat speeltje dan nog steeds willen.

 78. Dawg says:

  @79 Hugo

  ‘k Heb me eerlijk gezegd nooit zo verdiept in het monetaire beleid van de ECB. Ging er tot voor kort eigenlijk voetstoots van uit dat de ECB in de praktijk ook daadwerkelijk als centrale doelstelling streefde naar prijsstabiliteit en met het oog daarop de geldgroei beperkte tot de referentiewaarde. Tegen de achtergrond van wat we nu weten lijkt dat me echter een aanname die moeilijk te verdedigen is.

  Dat de ECB het karretje opzettelijk in de poep rijdt om een crisis te veroorzaken die Brussel nog meer macht zal geven is een wel heel boude veronderstelling. Misschien is de ECB verwikkeld in een moeilijke evenwichtsact die haar dwingt het belang van prijsstabiliteit uit te ruilen tegen ander belangen. Bijvoorbeeld om de euro niet te ver weg te laten lopen van de US$ of de beurzen niet nog verder omlaag te laten gaan.

  ‘t Zijn ook maar veronderstellingen, maar ik zou er wel meer van willen weten. Op deze manier wordt de euro in ieder geval niet de waardevaste munt die de burgers van Europa beloofd was bij de introductie ervan.

 79. Adamus says:

  Is K hier nog, ik ben een tijdje weggeweest, zie eigenlijk weinig verschil met toen ik de tweede ronde voortijds verliet

  Moet dit weekeinde op een klein vechtersmeisje passen, houdt zich met flesjes en pampers bezig.
  Na het weekeinde moet hij bijkomen. Dan nemen de ouders of dat dure kinderdagverblijf het weer over ๐Ÿ˜‰
  Joselito was met ouderschapsverlof?

 80. Adamus says:

  Misschien dat ECB meebeweegt omdat eu historisch gezien vergeven is van valse munten uit de USA ?
  En men deze ooit genode gast langer dan drie dagen te gast heeft gehad als klusjesman. I.p.v. Kostgeld krijgen moeten we nu toebetalen. Bevrijders hรจ.

  Juan, om met Maurice de hond mee te gaan: Laten we de zerk maar niet gaan ligten. Maak er maar wat van.

 81. nhz says:

  @81:
  “Dat de ECB het karretje opzettelijk in de poep rijdt om een crisis te veroorzaken die Brussel nog meer macht zal geven is een wel heel boude veronderstelling. ”

  Gezien de vele uitspraken in het verleden van (ook Nederlandse) EU politici zou het me niet verbazen als dat het plan is. Het is heel duidelijk dat men de bevolking het groot-EU plan door de strot wil duwen, wat ze er ook van vinden. Een financiรซle crisis is de makkelijkste manier om overal het heft in handen te krijgen.

 82. Dawg says:

  @84 nzh

  Ik zie het Verdrag van Lissabon als een fluwelen staatsgreep en beschouw de EU als een ondemocratisch misbaksel, maar kan ook niet zo veel met allerlei speculatieve complttheorieen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*