Ed van de Bijl verwacht prijsexplosie nieuwbouwwoningen

Ed van de Bijl was te gast bij BNR voor een uitgebreid interview inzake de woningmarkt. Hij deed daar wat typische makelaars uitspraken, leuk om hem daar over een jaar of 2 mee om de oren te slaan 😉

Klik hier om het gehele gesprek te beluisteren. (kan gewoon met 1 linkje meneer van de Bijl. Gelukkig heeft u meer verstand van de makelaardij) 😉

bron:  Spacemakers Weblog

Share Button
Tagged with:
230 comments on “Ed van de Bijl verwacht prijsexplosie nieuwbouwwoningen
 1. J says:

  Briljante opmerkingen. Straks zijn de woningen zó duur, dat niemand ze kan betalen 😀

  Staat straks verdomme 90% van de woningen leeg en wordt de woningnood nog groter, waardoor de prijzen wéér harder stijgen.

  Prachtig stukje Hukkeristiek.

  Kwam vandaag ook nog een mooi berichtje tegen van CBS: http://twitter.com/statistiekcbs/status/24473041320

 2. Juan Belmonte says:

  Allemaal Ludwig’s (von Mises, niet von Beethoven) op BNR ….

  Terwijl die 7e 30/8 toch zo mooi uitgevoerd werd.

  Goed dat Paul van Liempt eens aandacht aan de huizenmarkt brdteedt, er is nog steeds weinig zicht op de Schuldvraag …

 3. lorenzo says:

  Nou , ik hou er een anti-cyclische denkwijze op na in het leven en heb zo me centen verdient , dat blaadje van Ed hoeft ie me ook niet meer toe te sturen .
  Stuur anders de Viva maar …

 4. huizenhyper says:

  Ze zijn knettergek geworden.
  Die lui zijn nog gekker dan ik dacht. Ik word er bijna bang van. Huizenhyper is van ellende maar gaan huren. Tot over 5 jaar. Zien we wel weer verder.
  Momt u morgen maar terug..

 5. Juan Belmonte says:

  @ huizenhyper

  morgen ?

  Oktober !

  Oktober is de wreedste maand oktober
  Met de dingen die voorbij gaan maar wel ergens blijven hangen
  Ze komen steeds weer bij ons terug
  En meestal in oktober

  http://www.youtube.com/watch?v=YihZI9oMnws

  …..

 6. Juan Belmonte says:

  Voor alle duidelijkheid: Juan verwacht óók een prijsexplosie in de nieuwbouw, zeker wanneer
  – k.k. en
  – HRA
  eraan gaan.
  Alleen kan het zijn dat Juan en de heren van de radio verschillen over de richting van de explosie 🙂

  Er is namelijk helemaal géén onduidelijkheid over HRA, wie de heer Trichet begrepen heeft weet datti over tien jaar niet meer op volledige HRA kan rekenen.

  Alleen kamikaze kopers geloven de verhalen van NVM.

  7 redenen om nu een huis te kopen ?
  1 reden om even te wachten: gezond verstand.

 7. FT says:

  Gaat iemand dat rekenwonder het verschil tussen modus (modaal) en gemiddeld eens uitleggen?

  Ik was wel blij verrast met de visie van de heren over mechalomane projecten als blauwe stad. Nog even en we de communistische heilstaat is een feit, de planeconomie hebben we al.

 8. FT says:

  Juan,

  Je hebt het verkeerde woord gebruikt 🙂

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Implosie

 9. Juan Belmonte says:

  Debet credit,
  Groningen Friesland
  Blauwe of Rode stad
  en nu dan ook
  explosie implosie

  Juan meldt zich aan voor de lagere school (snelcursus 🙂 )

 10. Dawg says:

  Als je van loven en bieden je beroep heb maakt, leer je vanzelf dat waarde een relatief begrip is. Met name de waarde van woorden.

  Niettemin, nice try Ed. Als je bluft moet je ‘t ook goed doen.

 11. Willem says:

  Die mensen leven in een andere wereld, eentje van roze konijnen….een veld vol roze en oranje knuffels..leuke beeldspraak, hoorde ik vandaag op dezelfde zender.

 12. Simply Henky says:

  Deze man is partijdig en heeft maar een doel: uitstellen van de grote klap.

 13. Sigmund says:

  Die gast is echt volslagen van het pad! Heeft die nooit economie gevolgd? Als niemand een huis kan betalen, dan is er dus geen vraag. Aan wie worden al die onbetaalbare huizen dan wel verkocht? Wat een grap! Die vastgoedjongens krijgen zeker in hun NLP cursusjes niet geleerd dat een prijs wordt bepaald door vraag en aanbod en gaan er blijkbaar vanuit dat de huizenprijs niet kan dalen.

  Huizen niet te vinden in de randstad? In mijn straat alleen al een stuk of drie.

  Hij moet het verhaal omdraaien. Al die leegstaande huizen, die moeten een keer verkocht. Mensen kunnen moeilijker lenen en met die enorme tophypotheken is het wel even klaar. Minder geld bij de vragers, dus die huizenprijs moet omlaag. Mensen blijven doodgaan en die erfenis moet verdeeld worden. Als je je huis niet verkocht krijgt, dan moet de prijs omlaag.

 14. Koen says:

  De kinderen gaan wel ergens anders wonen, maar die huren nu wat langer een appartement en gaan niet meteen een duur huis kopen, helemaal niet als die huizen volgens zijn eigen zeggen onbetaalbaar zijn/worden. Ze zullen dus op zoek gaan naar een klein appartementje. Die zullen er steeds meer nodig zijn.

  ‘De economische crisis loopt op z’n eind’. Er hoeven maar weer wat problemen te komen met de overheidsschulden van één of ander land en alles zakt weer in. Economische zekerheid bestaat even niet meer, de tijd van de jaren 90 en midden 2000 zijn voorbij.

  Het is een kopersmarkt als er veel huizen worden verkocht. De woningverkopen en de huizenprijzen dalen echter nog altijd, dus ik denk dat dit meer wishful thinking is, dan een objectieve beschouwing van de huizenmarkt.

 15. Juanito Belmonte says:

  Die mensen leven in een andere wereld, eentje van roze konijnen….een veld vol roze en oranje knuffels

  Gevalletje Priemus (drie maal daags, even slikken zonder met de ogen te knipperen)

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-03-2010/hugo-priemus-de-huizenprijzen-zullen-waarschijnlijk-jaren-blijven-dalen/#comment-33842

  Maar ja, zou er ook een medicijn zijn voor de derde ronde ?

 16. Hans says:

  Woningen in NL zijn gemiddeld anderhalf maal duurder dan de reele bouwkosten. Of te wel een derde van de vraagprijs bestaat uit gebakken lucht.

  De woonlasten zijn in NL ook aanderhalf maal zo duur als het gemiddelde in de EU.

  De hypotheekkostensubsidie kunnen we in een periode van 5 tot 10 jaar afschaffen, als we de eigenwoningforfait, de overdrachtebelasting en het resterende bedrag aan de burgers terug geven in de vorm van verlaging van het tarief van de tweede belastingschijf.

  Bijna de helft van de hypotheekkostnesubsidie komt nu bij de 20% hoogste inkomensgroep, de mensen die helemaal geen hypotheekkostneaftrek nodig hebben om een woning te kunnen betalen.

 17. Okkie says:

  “Mensen overlijden nog steeds … mensen moeten nog steeds verhuizen.” Edje geeft een paar mooie voorbeelden die drukkend werken op de huizenprijs. Mensen die *moeten* verhuizen, zijn een ander soort koper dan speculatieve doorschuivers die niet hoeven te verhuizen.
  “Het aanbod in nieuwbouwwoningen, maar ook het aanbod in de bestaande bouw dat zit compleet op slot.” Meneer De Bijl is hier aan het fantaseren. Het aanbod zit niet op slot, maar de vraag zit op slot. Het aanbod in nieuwbouw en bestaande bouw is nog nooit zo hoog geweest.
  “De economie hoeft maar iets aan te gaan trekken…”. Ik denk dat de koopkracht voor de meeste mensen op korte termijn omlaag zal gaan als gevolg van het kabinetsbeleid. Ook merkwaardig dat iemand met 2 woningen blijft zitten als gevolg van de aanslag op de Twin Towers.

 18. Dawg says:

  Rolls Royce, Ferrari, Maserati en you name it; ze krimpen allemaal hun productielijnen in. Maar de economische crisis loopt op z’n eind. Nu is er nog een kopersmarkt voor die krengen, maar voor je weet ontstaan er gigantische tekorten en rijzen de prijzen de pan uit. Is een beetje knappe Silver Shadow niet meer te betalen voor de gewone man. Kijk, daar hoor je helemaal niemand over. Laat staan een overheid die een samenhangende visie op dit probleem ontvouwt.

 19. Dawg says:

  @17 Okkie,

  “Ook merkwaardig dat iemand met 2 woningen blijft zitten als gevolg van de aanslag op de Twin Towers.”

  Viel me ook op. Je kan als makelaar natuurlijk ook moeilijk gaan toegeven dat je de markt een beetje verkeerd had getaxeerd.

 20. FT says:

  Zou onze makelaar zijn prijs direct omhoog gegooid hebben?

  Immers vraag en aanbod, als er m2 verloren gaan, gaat de prijs omhoog.
  Het zou wel passen bij het niveau vaan de discussie.

 21. Jack says:

  Wat mij verbaasde is dat Paul van Liempt, toch een uitstekend interviewer, niet reageerde op het lariekoek verhaal(ongeveer: bijna niemand +300K lenen + de vraag is laag en het aanbod is gigantisch, dus: de prijzen zulen stijgen?????!!! :-).

  Ik had verwacht dat hij tenminste zou vragen: “kunt U dat nog een keer uitleggen?”.

  Blijkbaar is de angst zo groot in de media, dat zelfs bij BNR (buitenom KdK) men niet durft te denken of spreken van een (verdere) daling…

 22. Nick says:

  Totaal Off-topic maar toch,

  http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1405180.ece/Vaccins_Mexicaanse_griep_vernietigd

  Ik voel me niet zo goed vandaag 🙁

 23. ll says:

  Hier bij ons is iedereen al ziek.

 24. Okkie says:

  Misschien rekent Ed van de Bijl op de geweldige boost die het vrijgegeven spaarloon zal opleveren. Haha, daar kun je net een (spaar)lamp van kopen voor in je nieuwe huis.

 25. Okkie says:

  @Jack
  Ik had ook wat meer kritische vragen verwacht.

  @Dawg
  Als je zulke beroerde smoesjes gaat gebruiken als makelaar, ben je totaal ongeloofwaardig als toekomstvoorspeller. Ik geloof niet dat mensen in NL ineens stoppen met verhuizen als gevolg van 9-11 in NY.

 26. Peter says:

  Ik ga dat geld in ieder geval niet in Nederland spenderen! Reisje boeken in Duitslands(scheelt de helft) en de knaken laten rollen in een lekker warm land, heerlijk. Als je er iets leuks voor gaat kopen in Nederland dan is het eerste wat de mensen zeggen ‘zo… spaarloon binnen?’ kut land met dito inwoners…

 27. Nick says:

  Ik kijk ook wel uit, hier is alles minstens 2x te duur en ik ben dat spuug zat. Een boost onder de reet kan Nederland krijgen!

 28. Okkie says:

  Volgens cijfers van de NVM zie je niets van 9/11 terug in de huizenprijs. Ik denk dat Edje echt de sukkel onder de makelaars is als hij zijn eigen huis niet verkocht kreeg.

 29. Juan Belmonte says:

  @Okkie

  Juan denkt dat Ed weet dat u dat concludeert.

  Waarme Ed wellicht zo gek nog niet is. Het feit dat hij hiermee op de radio komt zegt genoeg.

  De laatste spastische trekken zijn het meest duidelijk.

  Gewoon geduld 🙂

 30. tinus says:

  Natuurlijk praten deze mensen in hun straatje.
  Maar het is wel een gek verhaal.
  Want we horen het volgende.

  mensen gaan dood.
  moeten verhuizen.
  vergrijzing.
  leegloop.
  krimp.

  Met als conclusie dat de prijzen gaan stijgen.
  Tja…

 31. Goudbelegger says:

  Past precies in het BNR straatje, de slechtste presentatoren ooit, waaien met elke geïnterviewde mee. Je hebt achterlijk, totaal achterlijk en bnr.

  Vraag me ook af of ze overheidssubsidie krijgen, weet bijna zeker van wel, via een of andere subsidie. Ze zijn enorm links en overheidsgezind. Dat mag, maar noem jezelf dan niet ‘business’ news radio.

 32. Goudbelegger says:

  Als je te vet/ oud bent moet je voorzichtig zijn bij een boot. Als het met schulden nou ook zo’n duidelijk filmpje hadden maar het is te abstract he..

  http://www.youtube.com/watch?v=TM7GB3dPI6Q&feature=grec_index

 33. adamus says:

  Nog even en we de communistische heilstaat is een feit, de planeconomie hebben we al.

  en iedere nvm’er een dacha aan het blauwe meer.
  Welverdiend, “nooit meer slapen” van de muggen.

 34. adamus says:

  lorenzo Zegt:
  14 September 2010 om 8:47 pm
  Nou , ik hou er een anti-cyclische denkwijze op na in het leven en heb zo me centen verdient , dat blaadje van Ed hoeft ie me ook niet meer toe te sturen .
  Stuur anders de Viva maar …

  cover gedateerd? “scheefneuken” met de ex.

 35. adamus says:

  red. dawg?

 36. adamus says:

  sigmund,

  visualiseer en bestel nu. Kunnen is een kwestie van willen.

 37. lorenzo says:

  adammus : je begint je thuis te voelen hier merk ik…dat mag.
  Dawg : Ferrari heeft net zijn verkoop record gebroken , met RR gaat het beter als ooit …ff nadenken .

 38. adamus says:

  Ook merkwaardig dat iemand met 2 woningen blijft zitten als gevolg van de aanslag op de Twin Towers.

  dan helpt stemmen op “de enige echte JoChri partij” ook niet meer 🙂

 39. adamus says:

  adammus : je begint je thuis te voelen hier merk ik…dat mag.

  heerlijk, als een warm bad, wegdromen met de viva en een ex op de motorkap.

 40. Nick says:

  http://www.nu.nl/economie/2333952/bouw-ruikt-kansen.html

  Prima maatregel om nog een extra slot op de ‘markt’ te zetten…

  Spaarloon in je huis steken dat is wel een hele slecht investering lijkt mij. Met een maand of twee is de investering gedaalt naar -0

 41. adamus says:

  Ik voel me niet zo goed vandaag

  hebben het bijna een jaar geleden hier ook over gehad 🙂

  “Kijk eens hoe goed de overheid voor je zorgt”
  “er zijn weinig of geen (bewezen) doden gevallen”
  “dus het vaccin heeft geholpen”

  maar de oude voorraad moet plaats maken voor nieuwe!

  Alles moet per stuk vernietigd worden, kan niet door shredder anders kunnen virusjes met elkaar kruisen? Biochemicus kom er maar in.

 42. adamus says:

  Je hebt achterlijk, totaal achterlijk en bnr.

  vervolgstap in de carriere is naar de grootste familie van NL. Waarbij ik niets wil zeggen over de familie.

 43. KariZ says:

  ‘Het diploma verdwijnt uit zicht’

  Zal wel loslopen…in het HBO hebben ze daar ook wat opgevonden.

 44. adamus says:

  Ik had ook wat meer kritische vragen verwacht.

  ik kreeg ook niet de indruk dat interviewer zo link was dat hij de makelaar bewust liet leeglopen, zodat de doortraptheid/dommigheid er voor iedereen vanaf zou druipen.
  Bovendien heeft interviewer ook een huisje.

 45. adamus says:

  Zal wel loslopen…in het HBO hebben ze daar ook wat opgevonden.

  toevallig dat die scholen nu net uit Den Haag komen 😉

 46. adamus says:

  “ik studeer aan het ROC” vmbo 🙂

 47. lorenzo says:

  Je kan je ook productief maken in het leven , ook 1 reden minder om boos te zijn op en tegen deze wereld….

 48. KariZ says:

  @46 Heb alleen Midd. school gedaan hier, daarna elders gestudeerd.

  @48…waarom productief zijn als je kunt hefbomen op kosten van de maatschappij? Zie ABN / ING / scheefleners etcetc

 49. KariZ says:

  Hier kijk de overheid doet het ook!

  http://www.fd.nl/artikel/20266342/nl-staat-wil-eur3-7-5-mrd-ophalen-drie-leningen

  Waarom productief zijn? Gewoon je oude lening afbetalen met een nieuwe.

  En als de rente gaat stijgen laten we de Centrale Banken toch gewoon kopen?

  Top systeem!

 50. Claude says:

  Voor wat het waard is: Marc Calon die pleit voor beperkte huurstijgingen bij Woco’s en aanpak hra in de Volkskrant vandaag: http://www.aedesnet.nl/binaries/beeld/calon-opinie-volkskrant-15sep2010.pdf

 51. adamus says:

  hefbomen als tijdverdrijf wordt inmiddels armpje drukken ? Als we maar leut hebben Lorenzo.

 52. adamus says:

  Voor wat het waard is: Marc Calon die pleit voor beperkte huurstijgingen bij Woco’s en aanpak hra in de Volkskrant vandaag:

  die -160K huizen staan op de recreatieparken.
  Gemeenten zullen streng gaan handhaven en natuurlijk heel veel forensenbelasting gaan heffen.

 53. Okkie says:

  @31
  De grootste overheidssubsidies aan de huizenmarkt komen van rechts. Ik zie niet op grond waarvan je iemand die een makelaar naar de mond praat links kan noemen. We hebben de huizenmarktzeepbel aan rechts te danken en het is links die hier wat aan probeert te doen.

 54. adamus says:

  Okkie: 🙂

 55. dalen says:

  off topic.

  Paar draadjes terug was er iemand die zich zorgen maakt over zijn spaargeld op de bank. Ik heb hem toen geantwoord maar misschien stellen deze nieuwe maatregelen hem/haar meer gerust.

  “EU Commissie stelt pakket voor om de consumentenbescherming te verbeteren en het vertrouwen in financiële diensten te versterken”

  http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/918&format=HTML&aged=0&language=NL&guiLanguage=en

  Ikzelf vind de maatregel m.b.t. beleggingsondernemingen wanneer de activa van de belegger niet terugbetaald wordt als gevolg van fraude, administratieve wanpraktijken of operationele fouten prima. Het blijft natuurlijk altijd lastig zoiets te bewijzen maar misschien kan de EU commissie eens denken aan ‘omkering van de bewijslast’ in dit soort zaken, met name bij consumenten.

  Ik heb zelf nog wat tegoed van Ahold, Fortis, Landis en er lopen nog enkele zaken.

  Misschien kan de rechter anticiperen op de nieuwe regeling.

 56. adamus says:

  Landis, Detron, Verkopen, Terugkopen…..treintjes blijven rijden Dalen. En allemaal zendtijd bij H.Mens op zondag gehad.

 57. adamus says:

  ja mhr van de Bijl op enig moment komt de man met de zeis.

 58. adamus says:

  Ook wordt komt hier “mobiliteitscrisis” ter tafel.
  Blijkt dan op het treintje te slaag. Handige klok en klepel kletsers.

 59. nhz says:

  @41:
  voor die maximaal 2500 euro spaarloon komen ze graag je voordeur schilderen (misschien inclusief een minimaal stukje rot hout vervangen, als je geluk hebt).

  @42:
  sorry voor de late reactie, was de afgelopen dagen aan het verhuizen 😉
  Meestal worden vaccins ‘vernietigd’ door ze tegen sterk gereduceerd tarief naar Afrika te sturen. Meestal is er dan door de Bill & Melinda Gates Foundation of een of andere Rockefeller stichting wat aan het vaccin verandert zodat het ‘interessante’ informatie oplevert. En die Afrikanen vertel je dan dat het een nieuw middel is tegen AIDS ofzo. Zo werkt dat.

  virusjes kruisen doorgaans niet in de shredder maar in landbouwhuisdieren (of eventueel mensen).

  @55:
  ik zag deze week bij Radar (?) dat je ook bij levensverzekeringen etc. het risico loopt dat ze net voor ze jou gaan uitbetalen even failliet gaan, en dat je dan gewoon 30 jaar voor niks betaald hebt. Ondertussen wordt het salaris voor de bandieten en de curator en vele andere belachelijke kostenposten wel normaal uitbetaald, voorzover dat nog kan. Boevenbende is het, die hele fin. dienstverlening. Mijn eerste polisje loopt in 2012 af, we zullen zien …

  @56:
  hmm, weet niet … ik zie aan de lopende band dat er nieuwe modellen geintroduceerd worden met steeds meer stratosferische prijskaartjes. Er was er pas zelfs een die een auto van 15 miljoen per stuk gaat maken. Die miljoenenauto’s worden niet in grote aantallen verkocht, maar toch. Ik denk wel dat de gemiddelde koper die een Porsche of Lambo kocht op kosten van de zaak (allemaal geleend geld) nu wellicht een nivo lager moet uitkiezen. Maar bovenin de maatschappij spat het geld als nooit tevoren rond. Bij Amels jachtbouw (instappertjes vanaf 10 miljoen ofzo) is de portefeuille vast ook nog steeds voor jaren vooruit volgeboekt, en daar moet je ook nog serieus aanbetalen anders doen ze niks.

 60. adamus says:

  het woord crisismiljonair is al gevallen nhz bij
  Wakker NL vanavond.
  Zat ook een incassopeuter bij die zichzelf beloond had met een gemotoriseerde roeiboot, hij was tenslotte succesvol. Ook D.Samson van de pvdarbeiders, “achter ieder balkje van de grafiek zit een mens en niet 1.5% bezuiniging. Hij werd erg bedankt door verpleeghuisbewoners die met 5 ipv 6 op een kamer mogen “leven” zei hij.

  Heb je om 19.30 op NL nog de goudzoekers gezien of stond je nog te witten?

 61. adamus says:

  voor die maximaal 2500 euro spaarloon

  2.5 Kruger of maple leaf.

 62. Dawg says:

  Oef!!!

  “Uiteraard heeft niet iedereen een volledig aflossingsvrije hypotheek. Toch is in de praktijk volgens GfK zo’n 50 procent van de totale hypotheekschuld in Nederland aflossingsvrij.”

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_58965.z24/Helft_hypotheeksom_wordt_niet_afgelost.html#articlecomments

 63. nhz says:

  @61:
  goudzoekers bij toeval grotendeels gezien, was net de TV aansluiting aan het testen 😉

  witten doet de huisbaas natuurlijk, stel je voor :P.

  @63:
  ik denk dat dat niet klopt. Als het echt zo is dan moet een groot deel van de bestaande hypotheken zijn overgesloten naar aflossingsvrij, dat kan ik me toch moeilijk voorstellen. Ik weet wel dat de hypo maffia erg actief is, maar dat zou toch een hele prestatie zijn.

  Heb overigens niet alle reacties op het artikel (van 1.5 jaar geleden alweer …) gelezen want dan ben je wel een dagje bezig …

  Ik zou zeggen: interessant punt voor Juan om toe voegen bij zijn vragen. Ik krijg sterk de indruk dat DNB niet wil weten hoe het zit. Als het verhaal klopt dat is dat zeer verontrustend, en des te opmerkelijker dat het nog steeds (naar verhouding) goed gaat met de huizenprijzen.

 64. Dawg says:

  @64 nzh

  Da’s elke keer weer de grote vraag: hoe betrouwbaar is datgene wat je leest?

  Nog een fijne wat dat betref:

  “BIS data from March 31 indicates that French banks were holding about €20 billion of Greek sovereign debt and €35 billion of Spanish sovereign debt. In the stress tests, four French banks, which represent nearly 80% of the assets in France’s banking system, reported holding a total of €11.6 billion of Greek government debt and €6.6 billion of Spanish debt.”

  in:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704392104575475520949440394.html#mod=todays_europe_front_section

  Agitprop of barre realiteit?

 65. Dawg says:

  Toevoeging Dawg 63

  De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) schat bijvoorbeeld dat 60 procent van de hypotheken aflossingsvrij is, 20 procent een spaarhypotheek en 20 procent een lineaire, annuitaire, consumptaire of beleggingshypotheek.

  Op basis van eigen waarnemingen zegt Vereniging Eigen Huis (VEH) het afgelopen jaar en eerste maanden dit jaar zo’n 60 procent van de afgesloten hypotheken aflossingsvrij is, 30 procent spaar en 10 procent hybride

  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_58965.z24/Helft_hypotheeksom_wordt_niet_afgelost.html

  Of die 50% gehaald gaat worden? Wie zal het zeggen? Ik vind dit soort cijfers schokkend genoeg.
  Nooit geweten dat de remmen zo los gegooid zijn de afgelopen jaren.

 66. nhz says:

  @66:
  ik denk dat het 60% van de nieuw afgesloten hypotheken is. Dat is iets heel anders, en zou goed kloppen met wat VEH en diverse andere bronnen zeggen. De extrapolatie naar het totale hypotheekbestand van Nederland (waarvan Juan ondanks goed spitten niet eens kan achterhalen wat de omvang is) lijkt me onjuist.

 67. John says:

  http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/serie?serID=4149&md5=702cbab290ecda61deb3acf08d690214

  leuke aflevering goudzoeker 15sep over grondprijzen en over livingstone.org (bedrijf voor kant en klaren villa’s)

 68. Dawg says:

  @67 nzh

  Zou best wel eens kunnen. Ik heb het vermoeden dat het niet eens zo moeilijk moet zijn om tot een betrouwbare schatting te komen voor degenen die enigszins thuis zijn in de materie en die tijd en zin hebben om er achter aan te
  gaan.

  Maar goed het blote feit dat op niet minder dan 60% van de nieuw afgesloten hypotheken wordt afgelost blijft wat mij betreft onheilspellend. ‘k Moet denken aan een vraag die Mises
  aan Hugo stelde in een discussie in een ander draad: wat is nu echt de betekenis van deflatie? Het antwoord kwam niet, maar deflatie betekent toch uiteindelijk een voorkeur voor liquiditeit boven goederen nu of in de toekomst omdat het vertrouwen in de kredietwaardigheid van debiteuren wegsmelt?

 69. Okkie says:

  Het CBS houdt het op 34% van de hypotheken volledig aflossingsvrij. 24% van de hypotheken is deels aflossingsvrij (78% van 31%).
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/BECF56EB-8FF4-47C3-AE01-84E25C9B2439/0/pb10n020.pdf
  De AFM spreekt van hogere percentages aflossingsvrij.
  http://www.afm.nl/layouts/afm/default.aspx~/media/files/consultaties/consultatie-hypotheken/consultatie-document-hypotheken.ashx

 70. Okkie says:

  De reactie van de consumentenbond op de vaststelling van de AFM dat er teveel (aflossingsvrij) wordt geleend.
  http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/508993/20091102_Reactie_Consumente1.pdf
  “Dat betekent dat de kosten koper, gevoelsmatig rond de 10% à 12% op een andere wijze moeten worden gefinancierd.
  Voor de hand ligt dan dit met consumptief krediet te financieren.”
  De consumentenbond vindt het kennelijk normaal dat je de kosten koper leent desnoods via consumentenkrediet. Ik vind het normaal te sparen voor iets dat je nog niet hebt.

  “Er is een structureel tekort aan woningen op de markt en de voorziene groei van woningbehoeftigen bepaald (!) naast de fiscale aftrek van hypotheekrente voor een belangrijk deel de prijsontwikkeling van
  woningen in Nederland.”
  Ik heb eerder het idee dat ik een blaadje van Ger Hukker aan het lezen ben dan van een organisatie die zegt voor de belangen van consumenten op te komen.
  “Hoewel het altijd beter is om af te lossen, te sparen, of op welke manier dan ook een appeltje voor de dorst te hebben, wil dat nog niet zeggen dat het overhouden van een restschuld aan het einde van de looptijd zonder meer risico’s met zich mee brengt. Dat hangt af van de persoonlijke situatie en de wens van een individu of die een meer of minder verzorgde oudedag tegemoet
  wil gaan.” Ik neem aan dat iemand op zijn oudedag schuldenvrij wil zijn. Als het 30 jaar lang niet gelukt is om iets af te lossen, lukt het daarna zeker niet meer.

 71. adamus says:

  Toch is in de praktijk volgens GfK zo’n 50 procent van de totale hypotheekschuld in Nederland aflossingsvrij.”

  van iedereen beneden de 50jr in mijn kennissen/familiekring.
  En dan hebben de meesten nog een deel beleggingshyp. ook.

 72. adamus says:

  Hugo P. zegt dat er nog een miljoen huizen bijgebouwd moeten worden op dit kleine stukje aarde. Dat gaat ook iets met de huizenprijs doen z.i. Hugo is met emeritaat.

 73. adamus says:

  “Hoewel het altijd beter is om af te lossen, te sparen,

  wat doet dit met de kredietmachine van DNB als er niet wordt afgelost? Of i.p.v. 30jr het verschuift naar 40jr. Er wordt meer geld gecreëerd uit het niets.

 74. adamus says:

  Maar gelukkig hebben we Diederik Samson nog die voor ons gaat zorgen. Castro mag het licht dan wel uitdoen, DS (niet DirkS) blijft ons bijlichten als laatste centralist.

 75. adamus says:

  wat is nu echt de betekenis van deflatie?

  waar is deflatie?

  Dat de huurverhoging dit jaar niet doorging? Om even bij M. te blijven. De paspoorten goedkoper werden? Het zwembadkaartje in prijs omlaag ging?
  Eneco de transportkosten verlaagde?

 76. adamus says:

  Goed, de partytenten staan in de ramsj.

 77. Dawg says:

  @ 71 Okkie

  “Ruim 3,5 miljoen huishoudens financieren hun woning met een hypotheek. Dit komt neer op zes van de zeven eigenaars-bewoners. In 2009 bestaat
  69 procent van alle hypotheken uit één hypotheekvorm. Hiervan is de helft een aflossingvrije hypotheek van gemiddeld 120 duizend euro”

  Dat zou dus betekenen dat van het totale uitstaande hypotheekbedrag 145 miljard geheel en al aflossingsvrij is.
  Welke besparingen de hypotheekgevers hier tegenover stellen laat zich slecht raden.

  “De overige 31 procent van alle hypotheken bestaat uit zogenaamde combinatiehypotheken, opgebouwd uit meer dan één hypotheekvorm. De gemiddelde hoogte van combinatiehypotheken is 185 duizend euro,”

  Als ik veronderstel dat van de combinatiehypotheken de helft aflossingsvrij is dan kom ik nog eens op een slordige 100 miljard.

  Zou betekenen dat van de totale hypotheekschuld dus zo’n 245 miljard aflossingsvrij is.

  Als de totale hypotheekschuld van Nederlandse gezinnen inderdaad “slechts” 600 miljard is (Laat Juan het niet lezen) dan is dus 40% van dat bedrag aflossingsvrij.

 78. adamus says:

  liquiditeit boven goederen nu of in de toekomst omdat het vertrouwen in de kredietwaardigheid van debiteuren wegsmelt?

  of er is geen liquiditeit. Wordt het krediet minder dan werkt dat door. Liquiditeit wordt gevormd door krediet. Kraantje staat uiteindelijk bij DNB en de banken zijn de kraandrijvers.

  M. gaf geen antwoord 😉

 79. Dawg says:

  @77 adamus

  Vergis je niet, de AEX heeft ooit eens op 700 gestaan. Centrale banken proberen niet voor niet een verdere asset deflation te voorkomen.

 80. Dawg says:

  @80 adamus

  “of er is geen liquiditeit. Wordt het krediet minder dan werkt dat door. Liquiditeit wordt gevormd door krediet. Kraantje staat uiteindelijk bij DNB en de banken zijn de kraandrijvers.”

  Geef je daarmee geen bevestigend antwoord op mijn vraag? Waarmee zijn banken minder gaan uitlenen of alleen tegen een hogere rente? En waarom moest de ECB die Griekse T-bills opkopen?

 81. Dawg says:

  Waarmee = waarom

 82. Adamus says:

  AEX 700 euri = 1540 oude guldens!

  Mede geholpen door het goedkope geld wat ook tot de huizenbubbel heeft geleid.

 83. Dawg says:

  @84 adamus

  Maar nu dus niet meer. Claims op inkomen in de toekomst zijn minder waard geworden? Why?

 84. ll says:

  Voor aflossingsvrije hypotheken met een variable rente kunnen de banken gewoon geld creeeren, via de ECB. Hypotheken vast VANAF 10 jaar, moeten de banken zelf geld lenen op de kapitaalmarkt.

 85. John says:

  @79 Dawg

  De inschatting die je maakt lijkt me de beste.
  NB.
  Op het moment (en in het afgelopen jaar) wordt 80-90% van de hypotheken verstrekt onder NHG-voorwaarden.
  Hierbij moet aan het eind van de looptijd minimaal 55% afgelost worden via een spaarhypotheek constructie.
  Het verhogen van de NHG grens heeft dus een dempende werking op het aantal mensen dat voor een volledig aflossingsvrije hypotheek gaat.

 86. adamus says:

  Tegenvaller zeg. Ik had graag de vraag berantwoord zien worden hoe het mogelijk was dat al het land daar bij Utrecht al in handen was van speculanten/ontwikkelaars?

  Maar goed, andere foum maar

  kan best zo zijn dat bijv. Fortis daar meer land had maar om de boeken wat op orde te krijgen stukken aan projectontwikkelaars heeft verkocht. Wel meteen voor financiering gezorgd natuurlijk.
  Boeren hebben ook geen land meer nodig, die kunnen op een bedrijvenpark terecht, hoewel de bouwgrond daar weer duurder is. Mest is enige probleem nog.

 87. adamus says:

  Het verhogen van de NHG grens heeft dus een dempende werking op het aantal mensen dat voor een volledig aflossingsvrije hypotheek gaat.

  dus de rekensom “hoe er het meest uit te peuren” wordt nog steeds gemaakt.

 88. nhz says:

  @72:
  in ieder geval doen ze hun naam eer aan bij de bond, consumptie boven alles. In nauwe samenspraak met het grote bedrijfsleven, dat spreekt vanzelf. Zou me niet verbazen als ze mensen straks aanraden om te zorgen dat je met je oude dag maximale schulden hebt: laat de maatschappij (c.q. de erfgenamen) er maar voor opdraaien, zo kun je véél meer consumeren dan wanneer je netjes (af)betaalt.

  @74:
  waarde adamus, je snapt het weer niet: veel huizen bouwen betekent enorme druk op de grondprijzen, dus gaat ALLES keihard verder omhoog 😛
  Niks vraag en aanbod, dat is in de poldereconomie al lang geleden afgeschaft.

  @84:
  inderdaad, de AEX is kenmerkend voor de financiele bubble die Nederland sinds de jaren tachtig overspoelde. Eerst vooral rond de financiele centra, daarna werd snel het hele land ermee overspoeld. Die bubble is nu voor een deel leeggelopen maar de huizenbubble die er een gevolg van was loopt jaren achter. Logisch ook, de AEX wordt tenslotte niet met 30 miljard per jaar direct gesteund door de overheid.

  @87:
  volgens de lettertjes wel, maar tot een jaar geleden werd er op grote schaal NHG hypotheek verstrekt aan constructies die hier helemaal niet onder vielen. Ik ken via-via diverse voorbeelden van mensen die een groot deel van de hypotheek aflossingsvrij hebben, en dan het topdeel van bijv. 20% een aparte NHG hypotheek. Het zou me niet verbazen als dat vaker voorkomt.

  @88:
  voor het uitrijden van de mest hebben ze de wingewesten zoals Zeeland en Groningen. Dus de Randstad kan helemaal volgebouwd resp. geasfalteerd worden, de agrariers hebben het land niet meer nodig en dan weet het CDA wel wat ze gaan doen.

 89. Nick says:

  Ach.. als ze maar de hypotheek blijven betalen toch?

  http://www.nu.nl/economie/2334759/aantal-wanbetalers-rijst-pan-uit.html

  De echte ellende moet nog beginnen!

 90. nhz says:

  @91:
  “Het aantal mensen dat bijvoorbeeld een auto of een wasmachine heeft aangeschaft en vervolgens de rekening niet heeft betaald, steeg in één jaar tijd van 3 miljoen naar 3,5 miljoen.”

  dat zal toch een broodje aap verhaal zijn neem ik aan? Of zijn er nauwelijks meer Nederlanders die nog betalen voor spullen die ze besteld hebben? Of is de groep die toch niet van plan was te betalen snel goederen aan het hamsteren zolang het gratis geld nog in het rond spuit, en worden die meermalen meegeteld?

 91. nhz says:

  @91:
  en nog een pareltje uit dit bericht:

  “,,Steeds meer mensen bouwen steeds hogere schulden op”, zei NVI-voorzitter Jet Creemers zorgelijk. ,,Dit zet een enorme rem op de groei van de economie.””

  Gelukkig werkt het op de huizenmarkt precies andersom 😛

 92. lorenzo says:

  oooh , weer een boertje van mij , sorry.

 93. Het is inderdaad een kopersmarkt. Als je wilt kopen, moet je het juist nu doen. Veel aanbod, weinig andere kopers.

  Deze blog zegt: wachten tot de bubbel leeg is. Daar staan 2 dingen die door iedereen anders geinterpreteerd worden:

  1. Wat is de bubbel?
  2. Wanneer is ie leeg dan?

  Met goed onderhandelen krijg je nu een huis voor een historische lage prijs. En dat door externe (wanbeleid USA)factoren. Het is een periode van buitenkansen voor mensen die een huis willen kopen.

 94. spongebob says:

  @ makelaar

  1) De bubbel is de onrealistische verwachting dat een huis een belegging is, dat je er goed mee kan verdienen , dat de risico’s heel klein zijn en dat de regering wel bijspringt als je over de rand valt.

  2) De bubbel is leeg als niemand meer een huis wil kopen om bovenstaande redenen. Als er alleen nog huizen worden gekocht door mensen die dit kunnen betalen en financieren.

 95. ll says:

  @ makelaar. Als U gelijk heeft, waarom kopen de mensen dan niet meer.

  De mensen wachten nu al met het kopen van een fiets, laat staan een huis.

 96. Claude says:

  @95

  “Met goed onderhandelen krijg je nu een huis voor een historische lage prijs.”

  Op dit moment staan de huizen hooguit op de ‘historisch lage prijs’ van 2005. Ik denk dat de ‘historisch lage prijs’ van 1997, je weet wel, net voordat de huizenprijzen verdriedubbelden, pas met recht een ‘historisch lage prijs’ genoemd kan worden.

  En dat door externe (wanbeleid USA)factoren.

  Volgens mij kon je in de VS niet 8 keer je jaarsalaris lenen tegen 125% van de waarde van de woning. Dat was geloof ik een ander land. Maar ik kan me vergissen.

 97. nhz says:

  @95:
  gratis cabaret 🙂

  “Met goed onderhandelen krijg je nu een huis voor een historische lage prijs. ”

  We zijn nu op prijsnivo 2007 zo ongeveer, zolang we niet terug zijn op prijsnivo 1995 of daaromtrend (net als bij de AEX een tijdje geleden) is er m.i. sprake van een ernstige bubble. De bubble startte rond 1990, de meeste bubbles corrigeren tot terug naar de trendlijn (plus inflatie, dus wellicht 50% duurder dan de prijs van 1990) en daarna nog even extra omlaag om het voorgoed af te leren.

  @97:
  waarom kopen al die makelaars en projectontwikkelaars die weten wat een waanzinnige koopjes er nu te halen zijn niet het hele land op? De prijs kan alleen maar omhoog (vraag maar aan Ed van Bijl). Waarom zouden ze gewone kopers een voordeeltje gunnen en zelf aan de verkoopkant opereren? Merkwaardig, zijn ze door de crisis ineens allemaal filantropisch geworden?

  @98:
  extreme hypotheken kwamen in diverse landen voor, vooral zgn. liar loons van 8-10x stated income (o.a. in de hotspots van VS en UK). Maar dat er op zeer grote schaal standaard 8x inkomen bij 115-125% hypotheek verstrekt werd (en dan ook nog met riskante extra’s als aflossingsvrij enz), dat is bij mijn weten alleen in de polder het geval (geweest).

 98. dalen says:

  @ 92

  “dat zal toch een broodje aap verhaal zijn neem ik aan? Of zijn er nauwelijks meer Nederlanders die nog betalen voor spullen die ze besteld hebben?”

  Je laatste zin klopt wel. Zie steeds meer zaken met het verzoek tot beslaglegging omdat bijvoorbeeld het gelegde laminaat niet wordt betaald. Meestal draait het uit op een betalingsregeling van jaren omdat er niets te halen is.

  @ 95

  Welkom makelaar. We horen graag berichten van uw bedrijfstak.Ik lees regelmatig het tijdschrift Vastgoed en zie daar ook interessante verhalen, zoals in het laatste nummer het artikel over Dubai met Marco de Baat dat het weer big business wordt en vooral niet vergeten het artikel over de 60 plussers die je klant zou moeten maken.

  Het tijdschrift zorgt in ieder geval voor de “roze bril”.

 99. Okkie says:

  @100
  Ik hoop dat we nog geen 3,5 miljoen wanbetalers hebben. Is het toevallig dat dit aantal overeen komt met het aantal huiseigenaren?

 100. Johan says:

  @ 95 Makelaar,

  Ten eerste, dapper dat je je in het hol van de leeuw durft te begeven. Ik zou zeggen, lees de komende tijd gerust wat rond op dit blog want je zult je op het werk waarschijnlijk gaan vervelen. Als je goed leest zul je beter gaan begrijpen wat een bubbel precies is. Uiteraard valt er te discussiëren of de lucht er echt helemaal uit gaat. Daarvoor hebben we de politici nodig om de HRA en andere huis-gerelateerde subsidies af te schaffen. Daarvoor hebben we de juristen nodig om de kartels in de bouwsector aan te pakken.
  We hebben de bankiers nodig die op een verstandige en eerlijke manier geld uitlenen.
  Ten slotte hebben we ook de makelaars nodig om eerlijk mensen voor te lichten over de conditie en oppervlakte van de huizen en daarnaast meer respect te tonen voor potentiële kopers die realistisch bieden.
  Alhoewel je uit ethische overwegingen natuurlijk niks tegen de bovenstaande mentaliteitsverandering kan hebben, geloof ik ook niet in zo’n utopie. In tegenstelling tot een paar fanatieke bloggers hier, denk ik dan ook niet dat de lucht (schatting: 50%-70%) er helemaal uit zal gaan. Maar om nu te stellen dat het dieptepunt bereikt is getuigd toch wel van (intentionele?) naiviteit.

 101. nhz says:

  @100:
  wat ik mij afvraag, komen al die wanbetalers straks ook voor rekening van de belastingbetaler? Want alle middelgrote en grote bedrijven hebben zo ongeveer onbeperkt krediet van onze vriendelijke overheid gekregen, vanwege de crisis. Zouden ze hier op grote schaal misbruik van maken door produkten er uit te pompen naar klanten die 100% zeker niet kunnen betalen, maar nu gewoon kunnen kopen omdat de overheid toch de schade betaalt? Ik bedoel maar, als het toch al moeilijk is het hoofd boven water te houden dan ga je toch niet je markt uitbreiden naar het subprime publiek?

  @102:
  dat mag je hopen, stel je voor dat er naast 5 miljoen scheefleners ook nog 3.5 miljoen wanbetalers zijn. Dan blijven er heel weinig meer over om echt de rekening te betalen.

  @103:
  ik denk wel dat de lucht er grotendeels uit zal gaan, maar misschien gaat het heel lang duren. Kijk eens naar de VS, de bubble is daar al voor zo’n driekwart leeggelopen. Alleen de echte speculatie staten zoals CA en FL (waar het soms bijna net zo erg was al in Nederland) hebben nog een lange weg te gaan; eerlijk gezegd verwacht ik dat die staten gewoon als totaal failliet gaan, en niet alleen de huiseigenaars. Dat zou hier ook de afloop kunnen zijn, als de politiek stug het handje onder de markt blijft houden en zo de hele economie kapot maakt om de huiseigenaars te ‘redden’ (zal weinig helpen als de BV Nederland straks failliet is).

 102. lorenzo says:

  Konden we tot voor 2007 maar alles zo goed in kaart brengen….ooh , komt weer een boertje.

 103. Dawg says:

  @105 lorenzo

  Dat kon ook wel en sommigen deden dat ook, maar een meerderheid van opportunisten vond al dat zand om z’n kop zo’n lekker warm gevoel geven.

 104. Onderwaarde says:

  Ik heb ook gehoord dat voor zeezand een prijsexplosie verwacht word door sommigen….

 105. lorenzo says:

  ..derhalve mijn anti-cyclische leefwijze geresulteerd heeft het nu (..) vele boertjes laten ?

  Waarom ben ik dan als enige zo slim ? Niemand wilde in genoemde periode naar me luisteren …..

 106. lorenzo says:

  ..dat de massa in een Golf rijdt omdat deze niet stuk gaat en de massa aan het oversluiten was , en de massa maar aan het verhuizen bleef….

 107. lorenzo says:

  en dat de massa historisch gezien nooit veel heeft opgeleverd ….

 108. lorenzo says:

  en dat de massa op de beurs nooit rijk wordt ….

 109. lorenzo says:

  en dat Paris Hilton nooit vrolijk is….

 110. lorenzo says:

  en wij , de massa ook niet .

 111. lorenzo says:

  Kortom , we een goede tijd tegemoet gaan …

 112. BenBau says:

  Die makelaar dacht hier wat “zendingswerk” te kunnen verrichten, maar is ‘m inmiddels met de staart tussen de benen gesmeerd 🙂

 113. Omei says:

  In je hummer bij de lidl boodschappen doen, das pas stoer! Zal volgende keer een foto ervan maken.

 114. H@ns says:

  Hahaha die Lorenzo… je klinkt alsof je op het hoogte punt bent ingestapt en je vrouw/jezelf geen werk meer hebt.

 115. nhz says:

  @107:
  ja, da’s spreekwoordelijk in o.a. de VS, op voorwaarde dat je de overheid de distributie laat regelen. In een aantal landen is het al min of meer zo, al gaat het dan meestal om zand dat in de huizenbouw gebruikt wordt.

 116. Okkie says:

  @115
  Ik dacht gelijk aan een troll, maar hij heeft een echte website.

 117. FT says:

  @nhz en Dalen 92,

  dat zal toch een broodje aap verhaal zijn neem ik aan? Of zijn er nauwelijks meer Nederlanders die nog betalen voor spullen die ze besteld hebben?

  Even een ECHT waar gebeurd verhaal:

  Ik heb mijn huidige auto nu 3 jaar, een Audi (dus een van de grote 3 duitse merken).
  De oude, die van dezelfde dealer kwam, was ondertussen flink op. Ik heb goed kunnen onderhandelen, er moest nog bijna 40.000 euro bijgelegd worden.
  Vraagt de dealer aan mij: hoe gaan we dat financieren? Ik kijk hem dom(niet begrijpend) aan en zeg: Nou gewoon als hij binnen is, bel je me op en stuur je mij de rekening, dan maak ik deze even over. Of heb je het liever contant? 😉
  Waarop de man zegt: maar niemand betaald de auto meer in een keer, iedereen neemt een financiering.

  Ik dacht eerst dat hij teveel had weggegeven en het zo wilde terug verdienen. Maar toen ik hem er later op aansprak werd mij duidelijk dat hij oprecht verbaasd was.

 118. FT says:

  Aanvullend:

  Vlak voor de vakantie periode mijn auto even gebracht voor een beurtje. Ik moest even wachten en stond even bij een duur modelletje te kijken, in een oude spijkerbroek en trui. (meestal een garantie dat je niet serieus wordt genomen door de verkopers). Staat zo’n mannetje te vertellen dat het wel mooi apparaat is, blablabla.

  Ik zit even in de auto komt de collega lang vanwie ik mijn auto gekocht heb. Ze smoesten even, ik kreeg een handje en ineens bleek daarna de nieuwe verkoper zeer geintereseerd te zijn. Koffie, proefritje we konden alles direct regelen, terwijl ik nergens omgevraagd had.
  Ik kreeg het gevoel dat het mannetje even te horen had gekregen wie ik was (zeg maar de ervaring uit posting 120).

 119. Willem says:

  @120
  Inderdaad ook voor het autootje wordt “en masse” geleend. Zie dat hier ook veel in de buurt. Mensen met een regulier baantje en dikke hypotheek die elke 3-4 jaar splinternieuwe auto rijden. Is heel vaak van de bank, verbaasde me er een jaar of 10 geleden al over, Toen viel me op dat veel generatiegenoten met een eerste autootje van heb ik jouw daar aan kwam zetten. Ook heel vaak van de bank i.p.v. de rijke papa(wat ik eerst dacht, want ze zouden toch niet allemaal…)
  Voor het leeuwendeel van mijn “generatie” (na 1980 geboren, en wellicht die daarvoor maar daarvan ken ik persoonlijk weinig voorbeelden) is het de normaalste zaak van de wereld te lenen voor van alles en nog wat. Wij, gevormd zijnde tijdens de “gouden jaren 90”, zijn denk ik de grootste particuliere schuldenaars.

 120. nhz says:

  @121:
  blijkbaar is de autobranche erg veranderd, 15 jaar geleden was het nog een tak die er om bekend stond dat er veel briefjes van duizend (vaak zwart…) in om gingen en dat er veel cash betaald werd.

  Wat betreft inschatten van klanten op basis van uiterlijk: de meeste verkopers zijn daar notoir slecht in, zeker bij autobedrijven, makelaars etc. Een kennis van mij had nooit een cent te makken, maar wist altijd piekfijn gekleed (met geleend pak enzo) binnen te stappen en zo van alles gedaan te krijgen; hij werd zelfs bij de Nederlandse Bank een keer met alle egards binnengehaald. Ik had zelf vroeger diverse klanten die multimiljonair waren en waar je het op basis van de kleding (of auto, soms) geen moment van zou vermoeden.

  Ik wordt zelf op basis van mijn kleding/houding vaak ook als ‘oninteressante klant’ ingeschat. Bij o.a. makelaars erg vermakelijk als ze dan later nog een keer zaken met je moeten doen, als de klanten in het nette pak afgehaakt hebben 😛

 121. lorenzo says:

  Gemiddeld maakt 3,5% van de mensen bezwaar tegen de WOZ-aanslag….

  tijd voor weer een boertje derhalve.

 122. Juan Belmonte says:

  Met goed onderhandelen krijg je nu een huis voor een historische lage prijs.

  Dat is één van die statements die altijd waar is. Immers als een reële prijs volgende maand lager is dan kan die makelaar die het statement zeggen “maar u heeft niet goed onderhandeld 🙂

  Laten we, pratend over historische evenementen, nu wel even wederom vaststellen dat wonen nu historisch duur is, u kunt er deze site op naslaan, Juan helpt u graag, mocht u er niet uitkomen.

  Faisiez-vos jeux, rien ne va plus …

  🙂

 123. Juan Belmonte says:

  No se toca a los toritos 🙂

 124. FT says:

  @122 en 123,

  Ik heb het merk uitdrukkelijk genoemd. De 3 duitse merken (BMW, Audi en Mercedes) worden deels door lease rijders gereden maar daarnaast ook door mensen die het breedt (kunnen?) laten hangen. (ik hoor min of meer tot de eerste groep) 🙂

  Blijkbaar moet ik constateren dat die patsers blijkbaar allemaal (om met Juan te spreken) lid zijn van de VGB. (Verenigen Geleende Bolide)

 125. nhz says:

  @127:
  ik heb ooit wel eens naar een Audi TT gekeken; maar ik betaal altijd cash, dus dan paste ik toch niet in de klantenkring 😉

  Overigens zal een deel van de patsers ook om een andere reden leasen: er zitten vooral onder de vrije jongens uit het bedrijfsleven de nodige lieden die alles (inclusief hun huis etc) leasen/huren, zodat er nooit wat te halen valt als ze weer eens een grote streek uitgehaald hebben. Zeker met dure auto’s is dat iets waar ze op letten, want die kan een incassoburo of curator relatief makkelijk in beslag nemen.

 126. Dalen says:

  @ 127

  Cash betalen is tegenwoordig verdacht. Je zou een terrorist kunnen zijn. Ook wij moeten alle transacties die cash meer zijn dan 15.000 euro melden ivm de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties. Daarnaast zitten wij ook nog vast aan de wet Identificatieplicht.

  Handelaren financieren, althans bemiddelen ze, liever want dat brengt geld op. Ze hebben wel een vergunning nodig op het moment dat ze een bordje “wij kunnen zorgen voor uw financiering” hebben staan. De meesten weten dat niet eens en zijn strafbaar. Dat geldt ook voor makelaars natuurlijk die bemiddelen.

  @ 124 Lorenzo

  Zeg Lorenzo zit jij ‘s middags al aan de drank met je boertjes? Ik dacht dat jij ook een makelaar was en het dus vreselijk druk hebt? Maar dat ter zijde en niets persoonlijks. Je opmerkingen zijn welkom.

  @ 128

  Oplichting gaat tegenwoordig zeer sofisticated. De overheid loopt decennia achter de feiten aan te rennen. Het uitbannen van het contante geld speelt die lui in de kaart. Geld gaat tegenwoordig veel sneller door de lucht en op een microchip kunnen miljarden staan. Koffers met geld komen alleen nog in films voor en bij Jan Kees die met zijn snuffelhonden op Schiphol en aan de grens staat.

 127. nhz says:

  @129:
  zoals een kennis van mij lang geleden al zei: nog even en er gaat een belletje rinkelen in de supermarkt als je probeert cash te betalen. Terwijl je dan wellicht de enige bent die eerlijk betaalt. Het begint nu wel heel dichtbij te komen.
  Ook erg makkelijk voor de Heliben’s onder ons, gewoon iedere dag 100.000 euro extra bijschrijven op iedere pinpas en kijken hoe lang je daarmee de economie nog draaiende houdt ;(

 128. Nou, says:

  In Amerika heb ik wel eens een auto van 7000 $ gekocht. toen begonnen ze over de financiering.(nee bedankt). Toen zegt die gast:Als je zo veel geld hebt, dan koop je toch een duurdere wagen 😀

  Bij de financiering horen allerlei leuke verzekeringetjes waar je lekker marges op kan pakken.

  Soms weet een bezitter zelfs hoe veel rentie ‘ie betaald maar van verzekeren weten ze niets kan ik je verzekeren.

  Waarschijnlijk werkt dat bij hypotheken ook zo?

 129. spongebob says:

  Bij deze de veilingresultaten van http://www.nvmwb.nl/page.asp?id=11428 op 16 september.

  Oude Antwerpsepostbaan 81, Hoeven opbrengst € 63.000 kosten ca. € 8.600 WOZ € 90.000
  Vraggelsebaan 00, Oosterhout opbrengst € 18.000 kosten ca. € 11.750
  Wildhage 26, TETERINGEN opbrengst € 599.000 kosten ca. € 15.000 WOZ € 750.000
  Drimmelenseweg 6 A, MADE opbrengst € 230.000 kosten ca. € 12.500 WOZ € 340.000
  Molenstraat 168, ROOSENDAAL opbrengst € 59.000 kosten ca. € 8.100 WOZ € 150.000
  Valkenierstraat 11, TILBURG opbrengst € 113.000 kosten ca. € 5.200 WOZ ?
  Witbrantlaan West 33, TILBURG opbrengst € 345.000 kosten ca. € 4.600 WOZ € 460.000
  Vredeman de Vriesstraat 72, TILBURG opbrengst € 103.000 kosten ca. € 8.000 WOZ ?
  Megenstraat 109, TILBURG opbrengst € 148.000 kosten ca. € 9.000 WOZ ?
  Harrie Janssenstraat 9, OISTERWIJK opbrengst € 284.000 kosten ca. € 10.000 WOZ ?
  Nieuwstraat 99, TILBURG bedrijf opbrengst € 58.000 kosten ca. € 7.000 WOZ ?
  Nieuwstraat 99, TILBURG woning opbrengst € 180.000 kosten ca. € 7.000 WOZ ?
  Bisschop van Mierlostraat 62 MIERLO opbrengst € 177.000 kosten ca. € 6.100 WOZ € 309.000
  Bachstraat 41, OOSTERHOUT opbrengst € 152.000 kosten ca. € 8.200 WOZ € 183.000
  Munselstraat 17, TILBURG opbrengst € 168.000 kosten ca. € 5.600 WOZ € 205.000
  Geer 1, ALPHEN NB opbrengst € 143.000 kosten ca. € 8.500 WOZ € 187.000

  alle opbrengsten ex. overdrachtsbelasting en eventueel 1% inzetpremie.

 130. spongebob says:

  Op de link staat al een nieuwe veiling, deze veiling staat nu in het archief op http://www.nvmwb.nl/veilingen-archief.asp

 131. alek_a says:

  @Nou

  Waarschijnlijk werkt dat bij hypotheken ook zo?

  Je moet es bij de heer Scheringa informeren. Die weet er alles van.

 132. alek_a says:

  Molenstraat 168, ROOSENDAAL opbrengst € 59.000 kosten ca. € 8.100 WOZ € 150.000

  Wat een bom. Da’s hard man.

 133. Juan Belmonte says:

  Het was pas 10 maanden geleden toen Maurice de Hond opnieuw het beeld neerzette als zouden de huizenprijzen niet kunnen dalen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/

  Inmiddels weten we beter.

  En voor wie dat blijft ontkennen, is de Tombola Top Tien wegens doorslaand succes uitgebreid naar:

  De Tombola Top Tienduizend versie 1
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal

  voetnoot: de geveilde huizen staan nu niet meer keurig geordend, dat wordt teveel werk. De laatste -53% staat b.v. onder de voorlaatste -34%.

  Wie nog veilingen heeft toe te voegen, voelt u zich vrij deze met ons te delen.

 134. Juan Belmonte says:

  Het is zo’n negen maanden geleden dat een Spaanse stierenvechter (Joselito) de arena van http://www.huizenmarkt-zeepbel heeft verlaten omdatti geen bal begreep van de cijfers omtrent de NL schulden.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/16-12-2009/vraagprijs-huizen-blijft-stijgen/#comment-23753

  Het is drie maanden geleden dat een oud-directielid van ABN AMRO beschreef hoe vastgoed zeepbellen samenhangen met schuldenbergen (nee, geen boterberg, schuldenberg):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/

  Het is ruim een maand geleden dat de heer Trichet, toch iemand om rekening mee te houden, in niet mis te verstane woorden HRA in de ban deed:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-08-2010/trichet-heeft-ferme-kritiek-op-de-hypotheekrente-aftrek

  En waar staan we anno 17/09/2010 ? We volharden in HRA verlengen, de eerste en Tweede kamer zijn nog steeds ingeslapen de de NL kwaliteitspers volhard in de houding om reële vragen omtrent de schulden te helpen beantwoorden.

  Daar staan we nu 17/09/2010. 🙂

  De wereld draait door en vastgoedveiling nemen toe in aantal, de markt zit nog verder op slot en al deze druk is kennelijk nodig om om onuitstelbare bespreekbaar te maken…

  bye bye HRA…

 135. Nick says:

  Ik kan de opbrengst van Molenstraat 168, ROOSENDAAL niet vinden op de site??

 136. Juan Belmonte says:

  Waarom begreep Joselito er niks van?

  In de USA zijn huizenprijzen met zo’n 30% gedaald en de daling in NL zo’n 5% is:
  – terwijl in NL de hypotheekschulden GROTER zijn dan in de USA
  – terwijl NL HRA heeft en USA niet.

  Heel raar, ofwel heel traag die Hollanders….

 137. lorenzo says:

  129 , Lorenzo moet iedere keer boertjes laten omdat hij min. 15 jaar lang zich in weelde heeft gebaad. Hij is iets slimmer als de gemiddelde mens namelijk en klaarblijkelijk.
  Hij heeft de kans gehad zijn eigen pensioen op te bouwen in al die overvloed , niet meegdaan aan die miljarden lening uitgifte in 2009 nog , de cyclische huizenhandel, hij een auto rijd die niet gefinancieerd is en niet boos is en….nou meer niet zegt , de belastingdienst vind dit soort sites heel erg interessant.
  Hij heeft trouwens ook nooit beweerd makelaar te zijn …
  wel een soort Einstein , maar dan VOOR 2008. Nu een paard in de kont kijken is niet zo effectief. De hele natie doet het nu…..

 138. Nick says:

  Dan mag ik jouw hand schudden Lorenzo hetzelfde is mij overkomen! Ik weet alleen niet of je daar een Einstein voor moet zijn om dat te snappen. Denk meer een kwestie van hebben, hebben en hebben is (geweest).

 139. ll says:

  Ik geniet van het grote genieten van Lorenzo.

 140. spongebob says:

  138 @ Nick
  “Ik kan de opbrengst van Molenstraat 168, ROOSENDAAL niet vinden op de site?”

  Het is de verantwoordelijkheid van de notaris om 5 dagen na de veiling, de datum waarop bekend gemaakt wordt of een object gegund/niet gegund wordt, op de veilingsite de opbrengst bekend te maken.
  Slechts een enkele notaris neemt de moeite om, of vindt transparantie van de markt zo belangrijk, dat deze zijn/haar werk ook volledig doet.
  In de praktijk blijkt dat slechts ca. 10% van het notariaat in de praktijk brengt wat de beroepsgroep met de mond belijdt, namelijk het publiek voorlichten en veilingen aantrekkelijker maken .

  140
  De druiven zijn heel zuur in de Blauwe Stad.
  Cobouw houdt weer eens een wollig verhaal en vermijdt angstvallig om man en paard te noemen.
  De verantwoordelijken zouden eens ter verantwoording kunnen worden geroepen ! . . . . stel je voor . . . . . het is toch ondenkbaar dat zulke onaantastbare openbare figuren zoals Marc Calon in een negatief daglicht worden gesteld.
  (De journalist die dat zou durven kan zijn verdere carriere dan wel vergeten)

  Ik begrijp niet dat Lorenzo , met zijn capaciteiten, niet op de bahama’s zit in plaats van in dit regenachtige land vanachter zijn PC misnoegens te uiten .

 141. adamus says:

  .nou meer niet zegt , de belastingdienst vind dit soort sites heel erg interessant.

  gaan ze achter elke forumjokkebrok aan? Meer tipgevers dacht ik. Hiermee zich ik niet dat lorenzo jokt 🙂

  of de fiscus kan hier nog wat opsteken.

 142. nhz says:

  @135:
  moeilijk te zeggen, je kent de situatie niet. Misschien is er een wietplantage geweest? (bij mij in de stad wel eens reden voor lage verkoopprijs, kan kapitale schade veroorzaken). Dat neemt niet weg dat het gemiddeld weer om forse kortingen t.o.v. WOZ waarde gaat.

  @139:
  USA al gemiddeld 30% gedaald, terwijl diverse (onafhankelijke) deskundigen daar denken dat de daling nog zeker twee jaar aanhoudt, voor nog eens 20% extra van de prijzen af.

  @140:
  ” Maar – zeker zo opvallend – is het dat ondanks alle overeenkomsten en afspraken in pps-verband de financiële risico’s onvoldoende waren gespreid. Het oorspronkelijke uitgangspunt dat alle risico’s bij private partijen zouden moeten liggen blijken niet voldoende geregeld te zijn geweest, ”

  voor zover ik begrepen heb komt de hele strop bij de overheid terecht. Dat hebben de jongens van Elco weer goed geregeld.

  Ach ja, ik heb er in 2001 al eens met een kennis naar gekeken, en we snapten toen al niet hoe ze dat project rendabel konden krijgen.

  @142:
  ik denk eerder dat je daar geen Einstein voor moet zijn. Academici zijn gemiddeld gesproken notoir slechte beleggers en ondernemers; met name medici staan hierom bekend. Een bekend historisch voorbeeld is genie Isaac Newton die het familiekapitaal verspeelde in de South Sea Bubble (één van de klassieke bubbles, na de vaderlandse tulpenbollen manie). Niet gehinderd door kennis van zaken (of ethiek …) kun je echter snel rijk worden.

  @144-140:
  zou de Cayman eilanden niet meer wat voor lorenzo zijn, als hij zo goed geboerd heeft?

 143. adamus says:

  het is toch ondenkbaar dat zulke onaantastbare openbare figuren zoals Marc Calon in een negatief daglicht worden gesteld.

  Calon heeft het er maar druk mee, iedereen in de gaten te houden.

 144. Claude says:

  10% korting op alle nieuwbouw-woningen in Nieuw-West (A’dam): http://www.jamboni.nl/index.asp . Leuk voor die mensen die 360k hebben betaald. Kunnen gelijk een netto jaarsalaris afschrijven. Maar let op: alleen in augustus en september. Daarna zijn de overgebleven woningen weer de oude vertrouwde prijs. 😉

 145. W. Bos says:

  @149

  1.460.000.000 waarvan een kwart afgelost is…

 146. ll says:

  @ 151, komt toch heel dichtbij het bedrag van het kadaster is 1.004.000.000, grappig…..

 147. Claude says:

  Aan de verkoopzijde, ik weet het, maar toch wel aardig: http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html .

  Ik denk dat de m2-prijs de komende maanden verder omhoog gaat. Je ziet dat de nieuwe norm om m2 te berekenen meer en meer gebruikt wordt. Een aantal huizen die ik volg zijn er al eens afgehaald om erna 10% tot 15% minder m2 terug te komen (met een licht lagere prijs). Dus dat is ook wel aardig om naar te blijven kijken. Ook de vraagprijzen laten een neerwaartse tendens zien de laatste twee/drie maanden. Tevens een vrij forse stijging van zo’n 16% in het aantal koopwoningen tussen januari en nu.

  De vrijstaande woningen vangen zoals verwacht de meeste klappen op.

 148. nhz says:

  @148:
  Calon heeft het er maar druk mee … heeft ie gelijk een goede smoes als hij het in zijn nieuwe WBV baan weer uitgebreid verprutst 😉

  @150:
  of misschien in oktober 20% korting? In de VS gaven ze na verloop van tijd 40-50% korting op leegstaande nieuwbouw; soms zelfs met de garantie dat bij verdere prijsdaling (van identieke huizen) eerdere kopers het verschil terugbetaald krijgen. Nog een lange weg te gaan in de polder 🙂

  @151:
  drie nullen vergeten? Ach, bij Wouter Bos kijken we niet op van zo’n klein foutje 😛

 149. Claude says:

  @154 Zo’n clausule zou je als koper verplicht in het contract moeten (kunnen) eisen. Ik heb het nog niet van gehoord of gezien hier in de polder.

 150. W. Bos says:

  Oeps…boertje…klote calculator, te weinig digits…boertje

 151. piep de clown says:

  Laatst een hele interessante statement gehoord. Iedereen zegt dat de huizenprijs beperky is gedaald met maar 10%, maar hoorde dat dit in feite al 20% is.

  20% omdat de prijzen tov 2006 met ongeveer 10% gedaald en tevens 10% inflatie beperking aangezien we de afgelopen 4 jaar met ongeveer 10% inflatie zijn belast. Dus nu al 20% en we zijn er nog lang niet. Als de prijzen de komende jaren met 10% exclusief inflatie dan is dit in feite veel meer. toch??

 152. Claude says:

  @157 Dit lijkt me ook het doel van de banken/politici/etc: het forceren van een ‘zachte landing’. Alleen vraag ik me af hoe houdbaar dat zal zijn de komende paar jaren. Belangrijk zullen de komende maanden zijn. Gelet op de verlaging van de toetsrente per 1 oktober lijkt het me dat ze weer een nieuwe neerwaartse tranche kunnen uitzetten, waar weer een x aantal mensen extra kunnen lenen voor een bepaalde periode (zeg maar de dolle dagen bij de DSB) voor een woning dat inderdaad -10% (excl. inflatie) is t.o.v. de top. Zo is er weer wat vers bloed en is er weer wat doorgestroomd. Als het rentefeest voorbij is kan het wellicht weer op een wat lager niveau worden verkocht, met weer wat nieuwe maatregelen. En zo verder. Op het einde is er nooit landelijke paniek geweest, maar zijn de woningen wel gemiddeld bijvoorbeeld -20% van de top af over een periode van 8 jaar.

  Hiervoor mag er natuurlijk niets gebeuren met de HRA en mogen de rentetarieven natuurlijk niet hoger worden dan 6% voor 5 jaar. Want dan kan het hard gaan. Ook mag de AFM niet al te veel zeuren over maximum hypotheken van 100% of iets dergelijks, want dat bevordert de zachte landing ook niet. En oh ja, die dubbele dip mag er ook niet komen (no worries trouwens, volgens JC komt ie er niet, en dan bedoel ik niet de Verlosser of de Voetballer, maar de Jager). En mensen mogen zich ook niet teveel zorgen maken over bezuinigingen of pensioenen. En het heel normaal blijven vinden dat een regering meer uitgeeft dan het binnenkrijgt. En nog wel wat meer van dit soort dingetjes.

 153. Hugo says:

  @157 (Piep)

  Ik denk dat je met 10% inflatie over de afgelopen 4 jaar veel te conservatief bent. Het is volgens mij minstens het dubbele. Alle officiele cijfers dien je minstens te verdubbelen. Zelf neig ik naar verdrievoudigen.

 154. Adamus says:

  Hugo, 3x = vuistregel

 155. lorenzo says:

  Goed geboert heeft de massa (…aversie)allemaal, maar dacht cyclisch en daar lag en ligt het probleem.

 156. Martijn says:

  Laatst een hele interessante statement gehoord. Iedereen zegt dat de huizenprijs beperky is gedaald met maar 10%, maar hoorde dat dit in feite al 20% is.

  Voor wie een flinke hypotheekschuld heeft maakt de daling door inflatie minder uit. Zijn lening blijft immers even groot en zijn vaste lasten ook.

  Huis is dus 10% minder waard ten opzichte van de lening, en 20% minder ten opzichte van een blikje cola (en andere dagelijkse dingen).

  Als het loon van de persoon in kwestie nog wat is meestegen werkt via die kant de inflatie weer in zijn voordeel.

  Huis is dan 10% minder waard, de schuld gelijk, maar hij heeft 5% (= loonsverhoging) meer te besteden. De lasten van de lening wegen dan relatief ook minder zwaar, en de daling van de huizenprijs gaat gelijk met een daling van de druk van zijn lening.

  Met zijn loonsverhoging gaat het hem niet lukken het gat tussen huizenprijs en lening te vullen, maar hij kan het er wel mee beperken.

 157. piep de clown says:

  @159 Hugo,

  De inflatie opzich valt best mee. Je gevoelsinflatie lijkt heel veel en dit is veroorzaakt door de waanzinnige stijging van de overheidlasten (lees WOZ, OZB, afvalstof, belasting electra, gas, water, accijnzen, boetes, etc).
  Deze zijn zeker het veelvoud van de inflatie. Ik weet niet of ze dit meenemen ter berekening van de inflatie.. weet iemand dat??

 158. Nick says:

  @163

  Whahahaha… loonsverhoging! 5 nog wel! Hahaha denk dat de meeste een loonverhioging van -2 to -15% te verwerken krijgen. En dan hebben ze ook nog 125% gefinancierd dus…. 35% in de min!!!

 159. FT says:

  @Spongebob 132,

  De 1% inzet premie wordt betaald door de koper. Kijk even in de AVVE2006

  Dus voor die molenstraat zijn dit de getallen:

  Opbrengst 59.000 -1%
  Kosten 8100
  Scatting notaris kosten 2500-3000.

  Dus de koper heeft 70.000 betaald.

  @Juan,

  In de TTT zou je niet alleen de opbrengst moeten tellen, maar de kosten voor de koper. Immers als de kosten niet 8100 waren maar 58100, denk je dat dit pand dan 59.000 of 9.000 had opgeleverd?

 160. Hugo says:

  @162 Je kan ook naar de Shadow Statistics van John Williams kijken. Geeft net wat waarschijnlijker beeld (ze zitten volgens ‘verouderde’ definities op +-6%)

  @164 (piep)

  Nope die worden niet meegenomen. Voor meer belasting krijg je heel veel goeds terug wat niet te meten is dus geen inflatie….

  Daarnaast hanteert men ook ‘hedonics’ een tv kan 20 nutteloze dingen meer, prijs hetzelfde dus deflatie. Tevens hebben we ook substitutie, eerst at je biefstuk nu half om half gehakt voor hetzelfde geld. Geen inflatie.

  Daarnaast heeft het CBS wat ‘foutjes’ gemaakt. Kennisje welke modelbouw voor CBS heeft gedaan bekende dat de ziektenkosten prijsontwikkeling na de verzelfstandiging jaren niet is meegenomen. Geen inflatie daar dus.

  Zo definieren we lekker alle inflatie weg.

 161. nhz says:

  @155:
  ik heb wel een paar voorbeelden gehoord afgelopen jaar; maar het lijkt me hier heel zeldzaam, misschien omdat mensen – vergeleken met de VS – niet zo snel gaan procederen als ze ‘beetgenomen zijn’.

  @157:
  dat hangt heel erg van de situatie af, of hoe je het bekijkt. Ben het met Hugo eens dat de inflatie veel hoger is dan 10% in vier jaar, maar is dat hier ook van belang? Voor iemand die een huis wil kopen, even afwacht en zijn spaargeld op de bank zet is de effectieve prijsdaling weinig meer dan die 10%. Want je krijgt bijna geen rente op je spaarrekening (na aftrek van box3 heffing etc.) en als het bij DSB stond ben je misschien een flink deel kwijt.
  Voor iemand die al zijn geld in goud geinvesteerd heeft zijn huizen misschien wel 50% goedkoper geworden in een jaar tijd, maar zulke gevallen zijn heel zeldzaam.
  Voor iemand die al gekocht heeft en een tophypotheek heeft is de situatie weer heel anders.

  @158:
  ja, ik denk ook dat ze zoiets proberen: een geleidelijke prijsdaling van de huizen, stevige inflatie en loonstijging en kunstmatig lage hypotheekrente. In hoeverre dat mogelijk is in een globale economie is zeer de vraag, er zijn grenzen aan de manipulatie mogelijkheden van centrale banken en politiek en daar lopen we de laatste tijd overal tegen aan.

  @162:
  ja, voor de kleuters die de Fabeltjeskrant van de overheid geloven. Actuele inflatie volgens shadowstats.com: 8%.

  @165:
  de afgelopen jaren waren de loonsverhogingen heel stevig, vooral bij de overheid. Ik denk dat ze daar makkelijk 10% stijging in vier jaar halen. Of dat zo door blijft gaan is de vraag, maar de vakbonden mikken er wel op.

 162. nhz says:

  @167:
  en we wachten nog steeds wanneer het Ministry of Truth de prijsontwikkeling van huizen (of vrije sector huren) in de inflatiecijfers gaat meenemen. Ik denk dat ze dat gaan doen zodra de prijsdaling serieuze vormen aanneemt. Ook Eurostat heeft aangekondigd dat ze de huizenprijzen gaan meenemen in de inflatie berekening, maar ook daar nog steeds niet ingevoerd.

 163. Juan Belmonte says:

  @166

  Juan hanteert ook meestal het perspectief van de verkoper: wat levert het op. Kosten Koper leveren voor zowel de koper als verkoper niets op en verzwaren de huizenmarkt.

 164. Juan Belmonte says:

  @ 149 Martijn

  De updates over wat er wel en niet geburd rondom Juan’s vijf vragen staan hier:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-09-2010/economie-en-vastgoed-terug-naar-1982/#comment-50780

 165. Hugo says:

  @169

  ‘n we wachten nog steeds wanneer het Ministry of Truth de prijsontwikkeling van huizen (of vrije sector huren) in de inflatiecijfers gaat meenemen. Ik denk dat ze dat gaan doen zodra de prijsdaling serieuze vormen aanneemt.”

  Was ik zomaar vergeten op te nemen in de rant. Lijkt me inderdaad ideaal om dat ongeveer nu in de cijfers te gaan meenemen.

 166. Juan Belmonte says:

  De vraag is natuurlijk: wanneer breekt de derde ronde aan?
  Gaan we Joselito hier hier weer zien ?

  Belmonte espera, hij wacht, verwacht, totti de derde ronde ziet aanbreken en mag aantreden, op verzoek van de president.

  “Geduld” zei de oude grootmeester Freek in het verre Volendam, en “komt u volgend jaar maar terug”.
  Waarom ook niet, Freek kreeg dan ook witte doeken van het publiek

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-01-2010/vijf-griezelgrafieken-voor-huiseigenaren/#comment-26607

 167. Joselito says:

  Presente
  cuando quiera !

  het mooie van de Spaanse taal is dat het soms lastig te zien welke persoonsvorm bedoeld wordt (usted of yo?)

  Los doble sentidos 🙂

  Joselito heeft nog wat last van wartaal, maar kan inmiddels wel debet van credit onderscheiden, een hele aanwinst….

 168. Juan Belmonte says:

  Welcome back trouwens, Joselito, goed om weer van u te horen.

  Al zijn de meningen over wie het beste de arena bestiert verdeeld 🙂

 169. Dawg says:

  @176 Juan

  De totale hypotheekschuld in Nederland is 600/800/1000/1200 mld. Wat de feitelijke hoogte van die schuld is doet uiteraard ter zake, maar waarom is die feitelijke hoogte voor jou zo’n halszaak?

  Just curious.

 170. Juan Belmonte says:

  Halszaak zijn uw woorden, het is geen halszaak.

  Wèl kan het een goede reden zijn om nog eens heel goed naar de huizenmarkt en de schulden te kijken, hoe kan het dat die schulden de hoogtste van EU zijn en welke zijn dan stappen voorwaards ? De heer Trichet gaf al aan dat alles wat voorkomt dat huizenprijzen te hoog worden in een omgeving waar land relatief schaars is, een goede zaak is. Juan is dat eens met de heer Trichet.

  Het blijft ook raar om héle verschillende versies van die hypotheekschuld te zien. Juan begrijpt het gewoon niet, heeft hier een hoop geleerd over SPV’s en dergelijke maar antwoorden op de vijf vragen zijn er nog niet. Terwijl de bronnen van die vijf vragen betrouwbaar zouden moeten zijn. Betrouwbare bronnen die elkaar tegenspreken, dat is toch raar ?

  Kunt u Juan helpen met antwoorden op die vijf vragen ?

 171. spongebob says:

  166 @ FT

  Die 1% is niet altijd het zelfde.
  meestal betaalt de koper het maar soms betaalt de verkoper het .
  Meestal wordt die 1% inzetpremie uitbetaald aan degene die het hoogst heeft ingezet ook als er achteraf NIET gegund wordt en soms wordt die 1% NIET uitbetaald als na de bedenkperiode er niet gegund wordt.
  Bij de meeste veilingen zijn er wel afwijkende af aanvullende voorwaarden t.o.v. AVVE2006 van toepassing.
  Het is best wel ingewikkeld

 172. Juan Belmonte says:

  @179 spongebob

  Het kan bloedlink zijn om bij een gedwongen veiling te kopen:
  – diverse juridische adders onder het gras
  – wie garandeert dat degene die er woont de zaak netjes achterlaat?

  Er is ook een brochure de notaris en een huis kopen op een veilig voor wie de details in wil duiken.

  Zo’n beetje alle kopersbescherming die geldt voor een koper bij een vrij verkoop vervalt bij een gedwongen veiling…

 173. spongebob says:

  Klopt helemaal Juan.
  Soms moet je ook nog eens een procedure starten om de bewoner er uit te krijgen. Kost ook weer extra geld. Het notariele ambt doet eigenlijk erg weinig voor het vele geld dat zij in rekening brengen bij een veilingkoper.
  Bij een koop op de veiling is er achteraf geen mogelijkheid om te klagen over de toestand van het gekochte pand.
  Uitzondering is natuurlijk als de notaris slecht werk geleverd heeft en dingen heeft verzwegen of anders vermeld.

 174. Juan Belmonte says:

  Exact spongebob.

  Dus De Tombola TopTienDuizend is voor waaghalzen en handelaren met “de zware jongens” om maar in Donald Duck termen te vervallen …

 175. Dawg says:

  @178 Juan

  “hoe kan het dat die schulden de hoogtste van EU zijn”

  Ik doe een poging:

  Inkomen dat niet wordt besteed slaat neer in besparingen. Door ons, in Europese context, tamelijk unieke pensioensysteem, kent Nederland relatief hoge (gedwongen) besparingen. Als die besparinge niet worden aangewend door binnenlandse investeringen of fianciering van het tekort op de begroting van de overheid kunnen ze maar een kant op: het buitenland. Is niet zo goed voor de binnenlandse bedrijvigheid. Misschien wordt dat scheeflenen gezien als compensatie voor het pensioensparen. ‘t Is alleen een beetje uit de hand aan ‘t lopen.

 176. Juan Belmonte says:

  Achtergrond van scheeflenen:
  – HRA
  – aflossingsvrij (loslaten van afbetalen)
  – meerdere inkomens
  – tophypotheken

  Mocht het u niet opgevallen zijn: met het pensioensparen gaat het ook weer niet zo goed dat de welvaartsvaste beloften nagekomen kunnen worden.

  Bovendien vergrijst NL bevolking.

  Hogehuizenprijsminnend NL zal ooit de realiteit moeten onderkennen en zoals Prof Dolf vd Brink al schreef: Hoe langer we dus wachten met afschaffen, hoe groter deze groep en hoe asocialer het wordt. Partijen die hier niet eens over willen nadenken, ontberen financieel-economisch inzicht en politieke moed.

  Als de journalisten al niet eens de moed hebben om de politici hierop te wijzen, kunnen ons te sappel zitten bloggen alhier, maar dan gebeurt er in the real world (om de VPRO maar weer eens aan te halen) helemaal niets.

  Maar de samenleving is niet zo maakbaar dat geen politieke sturing tot oneindig uitstsel kan leiden.

  We zullen zien.

 177. Juan Belmonte says:

  Daarom Dawg, zijn de werkelijke schulden van belang.

  Als er zaken onder de pet worden gehouden, tijd om er in te duiken, tijd om het te begrijpen.

  Alleen als we het weten kunnen we er iets aan doen.
  En als we weten dat er niks aan de hand is, dan weten we dat.

  Het is raar dat een aantal experts met wie Juan getoetst heeft of het redelijk is om hier een journalistiek onderzoek naar te vragen aangeeft dat dat inderdaad zo is, terwijl de journalistiek tot nu toe de boot afhoudt.

  Dus naast de 5 vragen, begrijpt Juan ook de houding van de journalisten niet.

  De tijd zal het leren.

 178. Dawg says:

  @ 184

  “Achtergrond van scheeflenen:
  – HRA
  – aflossingsvrij (loslaten van afbetalen)
  – meerdere inkomens
  – tophypotheken”

  Is juist, maar de vraag is waarom deze, tot excessief lenen aanleiding gevende omstandigheden, getolereerd worden.

  Mijn antwoord is dat Nederland vanuit macro-economisch perspectief, verslaafd is geraakt aan lenen (via het Special Hypotheek Vehicle) als compensatie voor dat pensioensparen en langdurige loonmatiging. De bestedingen moeten ten slotte ergens vandaan komen.

 179. ll says:

  Dwag, denk ik ook, pensioenstelsel is een pyramide spel, daar moet een negatieve schuldenpyramide tegenover staan, dat is het spel dat de banken [ en de staat ] spelen. De schuldenpyramide dient nu in stand te worden gehouden, anders is het spel over en uit.

 180. Goudbelegger says:

  @187 weer zo’n goede posting. De huidige Westerse maatschappij is daar bovenop door de schulden ook nog eens een leveraged pyramidespel, erger dan een gewoon pyramidespel..

  Coulag casino corruptus.

 181. nhz says:

  @177:
  mij persoonlijk interesseert het zeker omdat de uitkomst van groot belang is als er een sterke daling van de huizenprijzen gaat optreden. Want dan is de grote vraag of er netto nog vermogen resteert in de polder. In 1980 hadden we na 100% stijging een daling van 40%; hoeveel daling is er mogelijk na 1000% stijging? De BV Nederland zou zomaar uitgewist kunnen worden.

  @180:
  gut, het lijkt de vrije huurmarkt wel. Alles wat niet mag in de sociale sector is in de vrije sector ineens toegestaan. Tweedeling in de samenleving: de ‘onbenulligen’ die door de overheid aan alle kanten beschermd moeten worden tegen marktwerking, en de mensen die hun eigen broek ophouden die je op alle mogelijke manieren mag beetnemen.

  @186:
  ik denk dat dit verregaand georganiseerd is door de overheid, als onderdeel van de orientatie op het angelsaksische model vanaf ongeveer half jaren 70. Daarbij heeft Nederland al eeuwenlang de reputatie van een landje dat snel warmloopt voor financiele speculatie.

  @187:
  vandaar dat er zoveel pensioengeld in vastgoed, grond en staatsobligaties (rente omlaag drukken) gaat?

 182. Dow Jones says:

  Mooi ook: “Het is een kopersmarkt, nu is het moment om te kopen.”

  – Ja, inderdaad, tussen nu en 2025…

 183. Dawg says:

  @187 ll

  Is niet wat ik bedoel. Ons pensioenstelsel is geen piramidespel. Come on. Vorige jaar bijvoorbeeld bedroeg de premieinleg bij bedrijfspensioenfondsen nog 25 miljard euro terwijl 20 miljard aan pensioen werd uitbetaald.

  Wat je wel zou kunnen zeggen is dat klaarblijkelijk de buffers van de fondsen niet hoog genoeg zijn gegeven hun risicoprofiel. Maar je kunt net zo goed zeggen dat het monetaire beleid van de centrale banken de pensioenfondsen in de problemen brengt. Dat veroorzaakt namelijk de speculatieve bubbels. Als straks de obligatiemarkt in elkaar zakt komen de fondsen nog meer in de problemen. Te lage buffers of een veel te lang volgehouden lage rentestand?

  Ik ben geneigd het laatste te zeggen: te lage rente(s). Dat veroorzaakt overal in ons economisch systeem een opeenhoping van schulden. Je ziet dat terug op nationaal niveau bij de groei van de hypotheekschuld, binnen de EU in de verhouding tussen de noordelijke lidstaten en de PIIGS en op mondiaal niveau in de schuldopbouw van de USA ten opzichte van de rest van de wereld.

  En nu zijn we dus op het punt aangekomen dat de crediteuren de debiteuren niet langer meer kunnen betalen. En dat is niet alleen probleem voor de crediteuren.

 184. nhz says:

  @191:
  “Ons pensioenstelsel is geen piramidespel.”

  Is het niet, maar is het wel steeds meer aan het worden. Er is een groep die hiermee veel meer binnenkrijgt dan ze ooit betaald hebben (de boomers met hun eindloonregeling etc.). En in de toekomst zullen velen daarom minder terug krijgen dan ze betaald hebben. Het huidige systeem is uiteindelijk onhoudbaar tenzij het fors gewijzigd wordt; pensioenleeftijd naar 67 is een eerste maar onvoldoende stap.

  Ik zie wel degelijk overeenkomsten met de huizenmarkt en allerlei andere ponzi schemes. Het is een grote herverdeling van kapitaal, in dit geval vooral tussen de generaties.

 185. Goudbelegger says:

  Pensioenen zijn 100% een pyramidespel omdat inderdaad iedereen er meer uit wil halen dan hij erin stopt. Daarom wordt het ook belegd…… als mensen eruit wilden halen wat ze erin stopten hoefde het niet eens op een bank gezet te worden, kon het papiergeld in een kluis bewaard worden.

  In IJsland is alles weer goed. Zo snel, geloof er niks van..

  „We hebben absoluut nog een flinke weg te gaan”, vertelt Sigfússon. „Vooral omdat veel gezinnen door de ingestorte kroon diep in de schulden zitten en we met een voor ons land ongekende werkloosheid kampen. Maar je ziet dat het nu stabiliseert. We hebben waarschijnlijk de bodem bereikt.”

  Vorig jaar was het zwaarst, maar een krimp die volgens voorspellingen in de dubbele cijfers zou lopen bleef uit. „Het werd min 7%. Onder meer door de voordelen van de gedevalueerde munt.

  Nu ook de financiële sector weer begint te draaien beseft het land dat er ook snel een oplossing moet komen voor de Icesave-discussie, waar Nederland een claim van liefst € 1,3 miljard heeft liggen.

  „Veel mensen lijken niet te beseffen wat voor enorme bedragen dit zijn voor een land met slecht 320.000 inwoners. HAD DAN NIET GELEVERAGED GOULAG CORRUPTUS GEDAAN.. : )

  Maar de IJslanders zijn deze maand meer in de ban van een cruciale uitspraak van het Hooggerechtshof, dat volgende week een oordeel zal vellen over de omstreden indexatie van hypotheken en leningen. Doordat hun schulden aan buitenlandse valuta gekoppeld waren, betaalde men een lage rente, maar met het instorten van de munt zitten veel IJslanders nu met enorme schulden.

  „Een op de tien gezinnen kampt met dit probleem en wil dat de rechters dit illegaal verklaren en terugdraaien.”

 186. Ain says:

  Het nieuws dat het leven duurder wordt: kinderopgang. In bijgevoegd artikel wordt in de reacties opvallend veel ook gesproken over de hoge huizenprijzen…en dat de vrouw beter weer kan zorgen voor de kinderen..en dat het eigenlijk niet kan omdat velen een te duur huis hebben…

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/7686325/__Crche_wordt__onbetaalbaar___.html?p=13,1

 187. Dawg says:

  @ 189 nzh

  Uiteindelijk is Nederland niet meer dan een sloepje dat meedobbert op de golven van de globale economie. En van de autonomie die nog resteert wordt steeds meer overgedragen aan de EU. Zelf zou ik wel eens willen weten wat de werkelijke drijfveren zijn achter het monetaire beleid van de ECB. Dat beleid is sinds de invoering van de euro niet een jaar binnen de vooraf aangegeven grenzen van de geldschepping gebleven. Toch blijft de bank met nadruk beweren dat het handhaven van prijsstabiliteit de centrale beleidsdoelstelling is.

 188. Dawg says:

  @192 nzh

  Ik ben niet blind voor de scheve verdeling van lusten en lasten bij de pensioenvoorzieningen. Nu al is het zo dat deelnemers met een inkomen beneden de 30.000 euro zo ongeveer 100 jaar moeten worden om quitte te spelen. En op die manier dat backservice gedoe van de veelverdieners met eindloonpensioen sponsoren. (Waarbij, o ironie, de levensverwachting van die veelverdieners als regel en stuk hoger ligt dan die van het tokkievolk ment minder dan 30.000 per jaar.

  Of het stelsel als geheel in haar huidige vorm te handhaven is kan ik niet beoordelen. En wie wel? Hoe langer de kredietcrisis doorzet des te meer de fondsen zullen moeten afschrijven op besparingen die nu nog als bezittingen in hun boeken staan.

 189. Dawg says:

  @ 177 nzh

  Uiteraard doet die omvang ter zake. Hoe hoger de totale schuld, des te groter het probleem. En dan heb je nog niet over het commerciele vastgoed of de projectjes van WBV’s. Mijn vraag aan Juan had meer de strekking van “maakt het wat uit of je van 400 meter hoogte van een klif lazert of van 500 meter?”

 190. Adamus says:

  Ja de og handel die zicht buiten het zicht van het kadaster bevindt. Opgesloten in BV’s .

 191. FT says:

  @nhz 99,

  We zijn nu op prijsnivo 2007 zo ongeveer

  VRAAG-prijsnivo 2007 daar hoort nog bij dat de transactie prijs zo ongeveer 20% lager ligt.

  In het kader van de vraag hoeveel mensen zijn er even geredt voor de dubbele aftrek van 2 naar 3 jaar, zat ik even te kijken wat er al meer dan 2 jaar te koop staat.
  http://www.miljoenhuizen.nl is toch een leuke site. Erg opvallend is dat de prijzen in veel gevallen de prijzen van 2005 beginnen te benaderen. Echter ook hier een twee-deling. In de betere wijken stijgen de vraagrpijzen nog steeds. In de slechtere wijken lijkt het bezef door te dringen.

 192. FT says:

  @198,

  Een kleine correctie:
  Is het de buurt of is het de makelaar?
  Het begint me op te vallen dat veel te hoge prijzen vooral bij bepaalde makelaars voor komen.

  Overigens mijn opmerking over vraagprijs 2007 heeft natuurlijk te maken met het feit dat enkele jaren geleden een bod onder de vraagprijs werd gezien als belediging door L&B Garantie makelaars.

  Is het jullie trouwens wel eens opgevallen dat er vaak GARANTIE in de naam van een makelaarskantoor staat? Waarom eigenlijk?

 193. spongebob says:

  @ Ain 193

  dat zou de staat en het CBS wel eens heel goed uit kunnen komen.
  Als tweeverdieners stoppen met dubbel werken omdat de kinderopvang te duur wordt dan heeft dat tot gevolg dat veel vrouwen(soms mannen) niet meer als werkeloze werkzoekende in de statistieken voorkomen.
  Net als het plannetje om de huizenprijzen in de inflatiecijfers mee te nemen.
  Met de rekenmethode’s van het CBS (lage inflatie en lage werkloosheid) gaat nederland weer gouden tijden tegemoet.
  Daar kunnen de politici dus weer goede sier mee maken.

 194. Adamus says:

  En de pensioenfondsen straks een beetje naar de beurs.

 195. nhz says:

  @193:
  ik denk dat IJsland wel op de goede weg is, voor henzelf gezien dan: de meesten hadden voor de crisis hoge schulden opgebouwd die ze nooit meer terug gaan betalen. De huizen, auto’s etc. die ze daarmee financierden kunnen ze gewoon houden. Winst voor IJsland, verlies voor de belastingbetalers elders.

  @195:
  doelstelling? bij politici moet je altijd goed luisteren wat ze zeggen en dan het omgekeerde denken. Partij van de Arbeid? partij voor wie niet wil werken. Partij voor de Vrijheid? Partij die alle andersdenkenden wil opsluiten of het land uit gooien. VVD: partij van ondemocratische accoorden en absolute vrijheid voor grote schurken. enz.

  @196:
  ik zag vanavond bij Kassa een meneer namens de 55+ers aankondigen dat hij gaat procederen om het volle pensioen te eisen van de staat voor zijn achterban, geen cent minder. Niks stopzetten indexatie etc.; degenen die jonger zijn kunnen oprotten, ze gaan het geld lekker allemaal zelf opmaken. De vroege instappers in het pyramidespel eisen dat de rechter hun de volle winst toekent. Solidair systeem, die pensioenen.

  @199:
  het vraagprijsnivo is bij mij in de omgeving hoger dan ooit, en zeker veel hoger dan in 2007. Ik denk dat dat op veel lokaties nog zo is (kun je niet direct uit de gemiddelde funda prijs halen, vanwege de Mickey Mouse rekenmethode die daarbij gebruikt wordt). Alleen gaat er nu gemiddeld 10-20% van die vraagprijs af.

  @200:
  ja, ik zie in mijn omgeving hetzelfde. Of dat alleen aan de makelaar ligt is de vraag; ik denk dat veel verkopers nog steeds standaard naar de makelaar gaan die het pand voor de hoogste prijs wil aanbieden. Dat het dan pakweg 3 jaar te koop staat nemen ze voor lief. Je mag hopen dat ooit doordringt dat dit gemiddeld gesproken niet slim is.

  @201:
  maar dan gaat het BNP wel flink omlaag, krijgen de pensioenfondsen nog meer problemen, enz.

  @202:
  kunnen we allemaal meebeleggen in de fondsen die de beurskoersen en grondprijzen omhoog manipuleren. Wat is het fijn om allemaal pyramidespeler te zijn 😛

 196. Dawg says:

  @ 193 Goudpiramidespeler

  “Pensioenen zijn 100% een pyramidespel omdat inderdaad iedereen er meer uit wil halen dan hij erin stopt.”

  Zo’n opmerking kan je alleen maar maken als je het verschil tussen beleggen en deelnemen aan een piramidespel niet ziet.

 197. Dawg says:

  @195 nzh

  Ok, laat dat dan zo zijn. Maar wat zou dan die verborgen agenda van de ECB kunnen zijn?

 198. Dawg says:

  @196 nzh

  Wel heel eenzijdig. Hoe staat het met de solidariteit van de werkgevers die in de tweede helft van de jaren ’90 te weinig premie in de fondsen hebben gestort of zelfs vermogen aan de fondsen hebben onttrokken? Stopzetten van de indexering treft trouwens iedere deelnemer aan een pensioenregeling.

 199. nhz says:

  @205:
  ik denk dat de ECB een politiek orgaan is, dat dient om één politiek verenigd Europa te maken met alle macht bij de burocraten in Brussel (en natuurlijk vooral de internationale elite waarvoor die de loopjongens zijn).

  @206:
  ja, werkgevers (de overheid voorop) hebben ook jarenlang te weinig bijgedragen. Maar het lijkt me heel moeilijk om dat achteraf nog terug te draaien, daar zouden uiteindelijk vooral de verkeerde mensen voor opdraaien. Het lijkt me eerlijker om vast te stellen dat de huidige pensionado’s gewoon te weinig betaald hebben voor de pensioenen waarop ze menen recht te hebben, en dat er dus wél gekort gaat worden. Beter dan nog één lichting (de boomers) riant in de watten leggen en die daarna extra hard pakken, wat deze meneer nu voorstelt.

 200. Dawg says:

  @207 nzh

  Er is onder de voorstanders van een federaal Europa inderdaad een stroming die de EMU beschouwt als een hefboom om politieke eenwording van de EU af te dwingen. Gebruikmakend van de omstandigheid dat een monetaire unie zonder politieke eenwording op bijv. het terrein van belasting- en begrotingspolitiek uiteindelijk geen lang leven beschoren is. (Denk alleen maar aan de perikelen rond de Griekse staatsschuld.

  Dat de bedoelde stroming geen kans onbenut zal laten om meer federale macht te verwerven laat zich denken. Dat ze in staat zal zijn de ECB doelbewust een monetair beleid te laten voeren dat tot financiele chaos leidt vind ik echter wel heel ongeloofwaardig.

 201. Dawg says:

  @ 207 nzh

  Eerst maar eens kijken hoe de kredietcrisis zich de komende twee, drie jaar ontwikkeld. Verlaging van de uitkeringen treft alle pensioendeelnemers. Voorzover de fondsen geld te kort komen door te lage premieafdracht van werkgevers moet daar ook de oplossing gevonden worden. Als we het toch over eerlijkheid hebben.

 202. adamus says:

  Ons pensioenstelsel is geen piramidespel.

  maar wel een belediging aan het adres van de uitvinders van de pyramide.

  Je denkt nog teveel in Keynes.

 203. adamus says:

  Whahahaha… loonsverhoging! 5 nog wel! Hahaha denk dat de meeste een loonverhioging van -2 to -15% te verwerken krijgen. En dan hebben ze ook nog 125% gefinancierd dus…. 35% in de min!!!

  weet zeker dat in de categorie 70/100K inkomen, die met een bonusje, 14de mnd en dergelijke de klapjes gaan vallen ja.

 204. adamus says:

  Ok, laat dat dan zo zijn. Maar wat zou dan die verborgen agenda van de ECB kunnen zijn?

  heb je ze wel eens op concrete uitspraken kunnen betrappen?

 205. adamus says:

  Eerst maar eens kijken hoe de kredietcrisis zich de komende twee, drie jaar ontwikkeld.

  SCHULDENCRISIS! Een systeem wat zich honderd jaar lang heeft kunnen ontwikkelen door alleen maar schulden te maken. Er is dus sec helemaal geen geld meer bij de pensioenfondsen. Wat zij vermogen noemen is geleende welvaart. Welvaart die de inleggers met hun premie eigenlijk meteen hebben afgekocht. Er valt dus binnenkort niets meer te snoepen DAWG.

 206. adamus says:

  Als we het toch over eerlijkheid hebben.

  misschien voor mensen tot 35 jaar een “dienstplicht” instellen om te pezen voor de ouderen.

 207. KariZ says:

  @209…wordt wakker!

  FOFOA heeft gave om complexe structuren simpel uit te leggen.

  Zoals deze:

  ‘Systemic collapse is inevitable as long as the item used for lending is the same item used for saving.’

 208. KariZ says:

  The bottom line is that ALL money systems are debt based as long as you have lending and borrowing. And the process of lending and borrowing always dilutes the money supply and hurts the value of the money. So why should savers save that same money?

 209. Dawg says:

  @21o adamus

  Waar leidt jij uit af dat ik “in Keynes denk” en dan nog wel teveel ook?

 210. adamus says:

  dawg, eigenlijk had ik moeten zeggen, ouderwets, mainstream, zoals we bijv. van Prof. Boot horen.

 211. Dawg says:

  @211 adamus

  ‘t Spijt me, maar wat je nu stelt is volslagen onzin. Schulden hangen niet in het luchtledige. Zeker, een schuld is geleende welvaart, maar ‘t is tegelijkertijd ook uitgeleende welvaart.

  Probleem met de kredietcrisis is dat de rente te laag is gehouden waardoor te veel risico’s zijn genomen met geleend vermogen. En de vraag der vragen is nu hoeveel van dat vermogen moet als definitief verloren worden beschouwd en hoeveel ervan nog gaat terugkeren. Dat weet jij niet en dat weet ik ook niet. Is koffiedik kijken.

  Veronderstel bijvoorbeeld nu eens dat de totale hypothecaire schuld van Nedelandse gezinnen 900 miljard bedraagt en dat banken hun onderpand daarop waarderen op 1.200 miljard. Wat betekent in zo’n situatie een luchtbel van 50% in de woningprijzen? Dat banken failliet zijn en dat pensioenfondsen die hun geld in die banken hebben gestoken naar hun centen kunnen fluiten?

  Hangt er maar helemaal van af. Als huiseigenaren niet teveel gaan scheiden of hun baan verliezen dan kunnen ze gewoon blijven zitten in hun overgewaardeerde huis en even gewoon hun hypotheek aflossen

 212. Dawg says:

  Site telt een beetje vreemd.

  @ Kariz

  Zonder nadere context zegt die uitspraak me helemaal niets. Komt zelf heel erg onlogisch over op me.

 213. Dawg says:

  @7adamus

  In welk opzicht dan?

 214. Hugo says:

  @208 (dwag)

  ”Dat ze in staat zal zijn de ECB doelbewust een monetair beleid te laten voeren dat tot financiele chaos leidt vind ik echter wel heel ongeloofwaardig.”

  Wat ik ongeloofwaardig vind is is stellen dat het gevoerde beleid een ongelukje zou zijn.

  Feit is dat men in de VS nadat de FED was opgericht exact het zelfde beleid heeft gevoerd als de ECB nu. De resulterende chaos van dat beleid heeft er tot geleid dat de federale overheid daar een enorme powergrab heeft doorgedrukt en tevens federale belastingheffing er door heeft gekregen. Feit is tevens dat hierdoor de rijkdom in een paar banken is gecentraliseerd. Daarnaast is het ook feit dat die club op oorlog uit was en deze heeft gekregen waardoor de eigenaren van de FED enorme rijkdommen hebben vergaard en de bevolking in armoede werd geduwd.

  Feit is dat men nu EU belasting wil invoeren en dat men soevereiniteit van landen wil beperken. Het centraliseren van financiele macht zit ook hier lekker op schema is het niet? Feit is ook dat we lekker oorlogje aan het voeren zijn waar een aantal partijen (oa Bea Shell) extreem veel geld aan verdienen. Feit is ook dat de massa verarmt. Denk even aan de 1 miljard bonus voor de ING bobo’s nadat ze 10 miljard aan bailout kregen.

  Daarnaast is het heel toevallig dat de structuur van de ECB een kopie is van de FED (locale afvaardigingen) en dat er over de pipos die de show runnen amper wat informatie te vinden is. Een aantal waar we wel wat van weten is duidelijk dat ze een dubbele of driedubbele agenda hebben. Denk je nou echt dat men om de koopkracht van jouw geld geeft? Vind je het niet opvallend dat er geen transparantie is mbt de oprichting van de ECB en hoe de eigendomsstructuur is geregeld? Hier is een leerzaam filmpje over het FED kartel. FED kan je vervangen door ECB.
  http://video.google.com/videoplay?docid=6507136891691870450#

  Weet je trouwens wie er over de uitbreiding van Europa ging? Europa, van corporaties voor corporaties. Al die ellendige rechten van mensen zijn sta in de wegs. Maak ze arm en wanhopig dan kan je meters maken. Er zijn al wat meters afgelegd, many more to come.

 215. floor says:

  Dawg, volgens mij zit er een foutje in de volgorde van je verhaal.
  De rente MOEST op een gegeven moment laag worden en gehouden worden, om de al jarenlange dreiging van een complete implosie nog ff uit te stellen.
  Het “pray and delay” of “pretend and extend” symptoom waar we nog immer onder gebukt gaan.

 216. Hugo says:

  @ Dwag,

  Nog een laatste overweging. Waarom zou Tricky Trichet zo boos zijn op de Roemenen die weigeren de Grieken te bailen? Hij gaat zelfs zo ver te stellen dat als hij dit had geweten toen ze toetraden (2009) hij ze niet had toegelaten tot de Euro.

  Opvallend dat een land welke zich aan het verdrag houdt zo aangepakt wordt? Lijkt mij dat er in 2009 dus al stiekeme afspraken waren om het verdrag te verscheuren.

 217. Dawg says:

  @11 Hugo

  De EU is een ondemocratisch gedrocht en de ECB heeft ze zolang ze bestaat een inflatoir beleid gevoerd. Zoveel is zeker.
  De rest is speculatie.

 218. floor says:

  @11 Huug, denk dat de noordelijke lidstaten daar onder dwang van de bevolking uiteindelijk niet aan mee zullen doen.
  Het enige voordeel voor ons van de EU is dat we vrij verkeer van goederen hebben. Maar vrij verkeer van personen dat levert alleen maar ellende op.
  We moeten de EU gewoon duidelijk maken dat we ons aan bepaalde EU-wetgeving niet wensen te houden en anders uit de EU stappen en geassocieerd lid willen worden net als Zwitserland en Noorwegen.
  Reken maar dat de EU haar grootste netto betaler niet kwijt wil als lid.
  Een nieuwe noordelijke EU zou een zegen zijn voor de grootste netto-bijdragers.
  Dus gewoon ff met de schoen op tafel timmeren.

 219. Dawg says:

  @12 floor

  ‘k Bekeek gisteren een documentaire

  http//freeonlinedocumentary.com/super-rich-the-greed-game/

  en daarin werd het ontstaan van de schuldenberg toegeschreven aan de liberalisering van het geldwereldje en de verlaging van de rente. Maar hoe ‘t ook zij, we zijn op een punt aangekomen waar onze onze economie geen hogere rente meer kan verdragen. En dus moet de rente laag worden gehouden. Zodat de schulden weer verder oplopen. Inderdaad: extent and pretend.

 220. floor says:

  En ja, de roemenen, maak je buik maar nat per 1-1-2012, voor die 5-7 miljoen roma die daar rond zwerven zullen we hier even een plekje voor moeten verzinnen. Afgezien van de kosten voor uitkering, kinderbijslag, ziektekosten en onderwijs (alhoewel dat laatste zullen ze waarschijnlijk geen gebruik van maken).
  Denk ook niet dat ze hier gespreid over tientallen jaren naartoe komen, in een half jaartje zal het wel gebeurd zijn.

 221. Dawg says:

  @ Hugo

  Ach, hetzelfde overkwam de Polen en de Tsjechen toen ze zich uitspraken tegen de bail out. ‘t Is kenmerkend voor de arrogantie van het Brusselse machtscentrum, maar ook weer niet meer dan dat.

  Over het einddoel van de EU circuleren meerdere conplots op het internet. Google bijvoorbeeld maar op Eurabia. Is trouwens een behoorlijk goed gedocumenteerde plot.

 222. Dawg says:

  @ 17 floor

  De werkelijke inspraak van de Europese burgers is nog steeds geworteld en georganiseerd in instituties die langs nationale lijnen georganiseerd zijn. Echter, niet alleen in Nederland maar eigenlijk overal in Europa raken bevolkingen hopeloos verdeeld en hun democratische instituties verlamd door een zich voortslepend debat over de multiculturele samenleving. Brussel werpt zich als geen ander op als de grote voorvechter van die multicultuur. Afgelopen week liet eurokommissar Reding daar weer een mooi staaltje van zien.
  Toeval?

 223. floor says:

  Volgens mij hebben we helemaal geen plots nodig, alleen gezond verstand.

 224. Noch de heer vd Bijl, noch de heer vd Ploeg bepalen wat er gaat gebueren. Vast staat dat een woning van € 240.000,00 een inkomen vereist van ca. € 60.000,00. Als dat inkomen niet voldoende voorhanden is, betekent dat simpelweg dat woningen goedkoper moeten worden om verkocht te kunnen worden. Woningen zullen uiteindelijk dus gewoon betaalbaar worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*