De kijker aan Z met Hans André de la Porte en Peter Boelhouwer

Vandaag was bij RTLZ de rubriek ‘kijker aan Z’, met Hans André de la Porte van vereniging eigen huis en Peter Boelhouwer van de TU Delft / OTB. Zij waren aanwezig om de vragen van de kijker te beantwoorden binnen het thema: ‘kopen of huren’. Hoewel de kijker aan zet was kon deze slechts vooraf vragen indienen en moest deze met lede ogen toezien hoe de vragen vooral als set-up werden gebruikt om de bekende lobbyverhalen t.b.v. de koopsector te brengen. Vandaar bij deze dan maar een tegen Z, aan de hand van de meest opvallende fragmenten:

In dit filmpje beweert dhr. André de la Porte dat er sinds begin dit jaar een sterke toename is in het aantal mensen dat wil kopen en dat wil verhuizen. Ik liet eerder al zien dat de indicator van eigen huis vooral ook wordt beïnvloed door verwachtingen van mensen die helemaal niet van plan zijn te gaan verhuizen, maar bovenstaande beweringen heb ik nog even samengevat met behulp van de gegevens uit de eigen onderzoeken van VEH (die het linkje naar de bronbestanden snel hebben weggepoetst na verschijnen van mijn blogpost). De gegevens lopen tot en met juni omdat detailgegevens over het derde kwartaal nog niet zijn gepubliceerd:

In deze grafiek kun je zien dat weliswaar iets minder mensen zeker niet gaan verhuizen, maar dat het aantal mensen dat waarschijnlijk niet gaat verhuizen even hard is toegenomen. Een zelfde beweging is te zien bij de mensen die zeker wel gaan verhuizen en de mensen die misschien wel gaan verhuizen. Mensen die zeker van hun zaak waren werden minder zeker, maar er is beslist geen toename in verhuisgeneigdheid.

Zoals je ziet is het een beetje stuivertje wisselen tussen huur en koop qua voorkeur. Uiteindelijk neemt de voorkeur voor huren licht toe sinds januari. Sinds de crisis nam de voorkeur voor huren sowieso sterk toe, geheel los van de bewegingen die de VEH indicator in deze tijd liet zien. Er is dus ook beslist geen toename in voorkeur voor koop.

Hier maakt Boelhouwer een zeer discutabele vergelijking van het huidige- met het vorige kwartaal. Vrijwel alle onafhankelijke experts zijn van mening dat je beter kunt vergelijken met een jaar eerder, of in het geval van het buitengewoon turbulente 2012 kun je wellicht beter vergelijken met twee jaar eerder. In ieder geval is een stijgende lijn in het derde kwartaal niet heel vreemd omdat eigenlijk iedereen vorig jaar voor de keuze stond om toen te kopen, óf te wachten tot de prijsdaling van de nieuwe belastingregels in de woningmarkt verwerkt zou zijn. Mensen die toen kozen om te wachten deden dat dus niet voor een maand of twee.

Als je vergelijkt met een redelijk gemiddeld post-crisis jaar 2011, zie je dat er nog helemaal geen opleving te bespeuren is in het aantal transacties en dat de prijzen niet alleen lager liggen, maar ook nogsteeds dalen.

Ook opmerkelijk is dat hier wordt aangehaald dat de PBK van het kadaster al een paar maanden stijgt. Deze loopt immers 3 tot 6 maanden achter op de cijfers van NVM, toch? Heb ik Boelhouwer ook weleens horen zeggen. Dus waarom zou je die cijfers aanhalen als er gister een blik in de toekomst is gegeven die de cijfers van het Kadaster hoogst achterhaald maken?

DNB voorspelt in 2014 geen groei, maar verdere prijsdaling. Klaas Knot was onlangs even de weg kwijt en riep dat hij ‘het gevoel’ had dat prijzen zouden kunnen gaan stijgen, tegen de officiële raming van zijn instituut in.

Sowieso vroeg ik me al af waarom deze twee heren aan tafel zaten, aangezien ik van VEH en OTB geen verschillende meningen verwacht. Als beide heren het voortdurend met elkaar eens zijn kun je dus ook met een van beide af, en bovenstaand fragment was het moment waarop André de la Porte gewoon op de gang had moeten worden gezet. Als je durft te suggereren dat de euro tot hoge huizenprijzen heeft geleid neem je deze discussie niet serieus, of weet je gewoon veel te weinig van de materie om mee te kunnen praten.

De euro werd op 1 januari 2002 ingevoerd. In de vijf jaar die hieraan voorafgingen stegen de huizenprijzen jaarlijks tussen de 9 en 19,7 procent.  In de vijf jaar volgend op de invoering van de euro was dit tussen de 3,5 en 4,6 procent per jaar. Werkelijk een aanfluiting dat dit gesuggereerd mag worden op TV zonder tegenspraak.

Hier leren we dat er niet al jaren wordt geroepen dat de bodem in zicht is. Heeft collegablogger van huizenmarkt-zeepbel ander materiaal bij. Toegegeven, ook de uitspraak dat je nu niet moet kopen als het voor een jaartje is staat in zijn archief. Maar dat uitstapje is niet hoe ik Peter zal herinneren denk ik.

Ook beweert dhr Boelhouwer hier dat in 2010 de prijzen in 3 kwartalen stegen. In werkelijkheid waren dit er twee, of drie maanden als je nauwkeuriger kijkt. Zou ook zomaar een tijdelijke opleving kunnen zijn geweest door de kort daarvoor verhoogde NHG grens, maar dat zal wel altijd een discussiepunt blijven.

Geweldig. Boelhouwer moet het even nakijken, maar volgens hem lag de piek van de bubble in de jaren 70 toch hoger. Dan moet je het dus óf nakijken en niks zeggen, óf weten en erkennen. Ik denk dat hij het wel weet en dat hij hier liegt. De huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie liggen nu boven de piek van de bubble toen. Staat ook gewoon in promotieonderzoeken waar hij de promotor van was.

Met beide handen pakt hij vervolgens de suggestie aan dat huizenprijzen gecorrigeerd voor inflatie wel 30% zijn gedaald. Best raar om daarmee te komen als je net nog aangeeft dat inflatie geen ‘fundamental’ is voor huizenprijzen. In dat geval zouden in zijn wereld  inkomens een fundamental moeten zijn en niet de inflatie, en die stegen een stuk minder hard afgelopen tijd. Afgezien daarvan toont nationaal en internationaal onderzoek aan dat op de lange duur huizenprijzen de inflatie volgen, was zelfs ook een conclusie van de commissie huizenprijzen.

Een paar weken geleden kreeg het ECB onderzoek uit mei inderdaad grote bekendheid. Hierin wordt gesteld dat huizen licht ondergewaardeerd zijn, tot licht overgewaardeerd, binnen een bandbreedte van onzekerheid. Ook in mei verschenen onderzoeken van de economist, IMF en OESO waarin wordt gesteld dat Nederlandse huizen nog te duur zijn. Zal aan de aandacht van Peter zijn ontgaan.

Iemand vraagt dus of hij zijn huurwoning moet opzeggen om te gaan kopen en er wordt vervolgens uitgebreid uitgeweid dat een huurwoning moeilijk te vinden is. Klopt, komt door HRA, maar was niet de vraag. Gelukkig komt Hans daarna meer to the point; het verschil of je voor duizend euro per maand huurt of voor duizend euro per maand koopt merk je zodra je weg wilt, want het koophuis moet je verkopen. Mee eens. Huur opzeggen is veel flexibeler en als je met een koophuis zit kun je in deze markt zomaar flinke averij oplopen, tenzij je een hele flinke periode aan het aflossen was (een jaar of 10 bijvoorbeeld).

Ook jammer dat Hans hier vergeet aan te halen dat je bij koop iedere maand op zo’n 300 euro aan onderhoud moet rekenen. Zo jammer is dat, wanneer het gaat om de fiscale behandeling van kopers versus huurders herinnert men zich dit wel altijd.

Share Button
115 comments on “De kijker aan Z met Hans André de la Porte en Peter Boelhouwer
 1. Rexpat says:

  Wat een heerlijke analyse

 2. Voerman says:

  Gaat U binnen 2 jaar verhuizen?

  De te verwachten reacties:

  Blijf zitten waar je zit.

 3. Nico de Geit says:

  Ik betaal 980 euro huur voor mijn pensioenfondswoning. Ze willen de woning verkopen voor 330.000 euro kk. De woning is leefbaar maar moet eigenlijk toch wel voor enkele tienduizenden euro’s gerenoveerd worden – nieuwbouw zou beter zijn, zeker als energieprijzen fors stijgen.

  Kopen beter dan huren? Ik wil de woning best kopen voor 500 euro per maand (980 euro min onderhoud) als hij dan in 30 jaar is afbetaald. Maar dat gaat niet lukken.

  Over 30 jaar is dit echt een oud huis, ook met 480 euro per maand onderhoud. Wat brengt het dan nog op?

 4. tufkaj says:

  Waarom is OTB eigenlijk door bouwkunde geannexeerd en niet door mijnbouw? Peter lijkt behoorlijk geobsedeerd door de bodem.

 5. AC says:

  Goochelaars maken graag gebruik van hoge hoeden met dubbele bodems 😉 Knap staaltje debunking dat de nederlandse pers zich aan zou mogen trekken ook willen ze niet nog meer mee gaan delen in het gebrek aan vertrouwen van de bevolking. De kijker? De nakijker.
  Dat ben jij!

 6. optimist says:

  #3

  wat denk je dat je huur is over 30 jaar 🙂 Zoals ik al vaker heb gezegd, ja het is balen, maar blijven huren is op de lange termijn nog erger! gewoon een huis kopen voor circa 200.000 dat is minder dan 980 (totaal) en over 30 jaar geen huur meer van 3000!!! (berekend met ca. 4% en waarschijnlijk is het meer)

 7. makelaar2 says:

  Ja de optimist heeft gelijk, jullie praten met ze alleen één kant op! Volgens mij durven jullie niet te kopen. Inderdaad de huur van 980 is over 30 jaar minimaal 3000 per maand ook is zou je koophuis dalen (wat op een termijn van 30 jaar gemiddeld niet snel zal gebeuren. Zolang je niet verkoop woon je heel wat goedkoper dan 3000 per maand, ook geen huurwaarde forfait (bij geen hypotheek!!!) een beetje onderhoud en een beetje WOZ alles samen circa 250 per maand dat is toch heel wat minder dan die 3000!!!!!

 8. tufkaj says:

  makelaar2,

  kun je mij uitleggen hoe het je lukt te reageren op een nog niet goedgekeurde reactie van iemand anders svp?

 9. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Kopen beter dan huren? Ik wil de woning best kopen voor 500 euro per maand (980 euro min onderhoud) als hij dan in 30 jaar is afbetaald. Maar dat gaat niet lukken.

  Ik vergeet voor het gemak even alle onzekerheden en veranderingen die de komende 30 jaar met zich meebrengen.

 10. De Pessimist says:

  tufkaj: Waarom is OTB eigenlijk door bouwkunde geannexeerd en niet door mijnbouw? Peter lijkt behoorlijk geobsedeerd door de bodem.

  Geniaal! Bedankt voor het hele mooie stukje werk

 11. Latida says:

  Topstuk van Tufkaj die feilloos blootlegt hoe er rookgordijnen worden gebruikt om het sentiment voor de realiteit uit te laten lopen.

  Exact hetzelfde mechamisme waarmee men de massa heeft opgezweept om maar vooral zoveel mogelijk te lenen en aflossingsvrij te kopen.

  Dat dit soort propaganda grote schade aan kan richten blijkt uit de 1,3 miljoen onder water staande hypotheken.

  Schaamteloos bellenblazen, dank voor het doorprikken.

 12. diesel says:

  Nederland gaat nog goed omdat er mensen in een huurhut wonen anders was de schuld nog gekker geweest.
  Nu nog een koopstaking van de mensen in een huurhuis en dan breekt de hel los.
  Het Griekse Noorden arriveert.

  Vervolg// De leugenaars moeten hangen er is genoeg te halen bij dat soort MIN\dere mensen.

 13. ps says:

  https://www.youtube.com/watch?v=devckzZaEPs

  Dat was weer een lachen, gieren, brullen aflevering van Babbelonië met Hans-André-aan-de-port en Peter-pak-je-boel-nu-maar-en-hau-ab!

  Volgende keer met het geFOOL van Klaas Knot en de gein van het Conijn.

  🙂

 14. AC says:

  makelaar2:
  Volgens mij durven jullie niet te kopen.

  Hahaha Nee we willen niet, we zijn laf.
  We laten het door anderen betalen, daar hebben we onze mensen voor. #maffia

 15. Heinz says:

  Benieuwd wat er gebeurt al door de huurverhogingen vele mensen deze niet meer kunnen opbrengen. Ik lees in het superakkoord dat de huishoudtoeslag (opvolger van de huurtoeslag) gekort gaat worden om o.a. een kazerne in Assen open te houden. Gaat het druk onder de brug worden? Deze mensen kunnen waarschijnlijk ook niets kopen. Heeft Blok daar al aan gedacht?

 16. AC says:

  makelaar2:
  Volgens mij durven jullie niet te kopen.

  Daar huren we iemand voor in! 😛

 17. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  De analyse van de fundamentele veranderingen in de NL woningmarkt:

  waar maandlasten eest gebaseerd waren op:
  – topfinancieringen van >100% woningwaarde
  – topfinancieringen op 2 volledige inkomens
  – 100% HRA
  – 100% aflossingsvrij.

  is nu het realisme in de maandlasten gemeengoed.
  – 100% aflossen
  – HRA deels (afbouw 0,5% per jaar)
  – geen topfinancieringen meer.

  Gevolg: huizenprijzen zullen 30%-40% gemiddeld dalen (zie analyse Redevco).
  Dat is nu de verandering die de huidige woningmarkt kenmerkt.

  Die analyse ontbreekt in bovenstaand TV fragment, dat fragment heet daarmee broddelwerk, journalistiek gezien.
  Dat is niet nieuw, dat is al 5 jaar het geval.

 18. Voerman says:

  diesel: Nederland gaat nog goed omdat er mensen in een huurhut wonen anders was de schuld nog gekker geweest.

  Huurders subsidieren met hun huur woco’s die schulden genereren door te beleggen in riskante financiele produkten en zich laten bestelen door corrupte bestuurders en graaiers.
  Iedereen draagt zijn steentje bij aan de rotzooi! 🙂

 19. Steven says:

  De

  Latida: Topstuk van Tufkaj die feilloos blootlegt hoe er rookgordijnen worden gebruikt om het sentiment voor de realiteit uit te laten lopen.

  Feiten voor de toekomst van de Nederlandse huizenprijzen zijn er natuurlijk niet. Maar aangezien de bouwkosten veel minder zijn dan de uiteindelijke koper er voor moet betalen.. lijkt het me makkelijk om te kijken naar Ierland en Spanje waar de bubble al wel een beetje is doorgeprikt. : een nette rustige 50 procent er af is een goed vervolg.

  Daarna gaan de huren ook omlaag en kunnen we weer aan een frisse toekomst beginnen.

 20. Paul says:

  Als ik deze 2 mannen al op tv zie. Zet ik het gewoon af. Ze zitten er al 5 jaar totaal langs.
  Wanneer wordt hun titel hoog leraar in getrokken?
  Wat als je zo lang langs zit ben je niet geloofwaardig voor onderwijs en maatschappij.

 21. Nico de Geit says:

  diesel: Vervolg// De leugenaars moeten hangen er is genoeg te halen bij dat soort MIN\dere mensen.

  De (pensioen)spaarder wordt opgehangen.

 22. AC says:

  makelaar2:
  Ja de optimist heeft gelijk, jullie praten met ze alleen één kant op! Volgens mij durven jullie niet te kopen.

  Deze snap je vast niet.

  All that is necessary for the triumph of evil is that good men do nothing. – Edmund Burke

  Nou, nou, nou?

 23. De Pessimist says:

  Heinz: Benieuwd wat er gebeurt al door de huurverhogingen vele mensen deze niet meer kunnen opbrengen.

  En wie gaan er in de vrijgekomen woningen wonen ?Ik denk de losers die uit hun koophut zijn geramd met 80K restschuld en verder op kosten van de samenleving mogen wonen met heel veel maatschapenrijke ondersteuning .

 24. Steven says:

  De Pessimist,

  huizenkopers zijn belangrijker als huurders voor het systeem…. Maakt mij niet uit. : dan emigreer ik wel als het echt te gek wordt.

  Maar het gaat toch de goede kant op? Huizenprijzen dalen en die maffe HRA wordt toch wel langzaam afgebouwd.

 25. optimist: huur meer van 3000!!!

  Dan woon je met het huurplafond van Blok in een huis met een WOZ van €800.000. Kun jij een huis van €800.000 kopen met maandlasten van minder dan €980? Dan hoor ik graag hoe je dat doet

 26. makelaar2: Inderdaad de huur van 980 is over 30 jaar minimaal 3000 per maand

  Bij een huur van €3000 per maand woon je met het Blok-huurplafond in een huis van 8 ton. Kun jij een huis van 8 ton financieren voor €980 in de maand? Zo ja, laat dan even weten hoe je dat precies doet. Dan kan ik het ook doen… of aangifte tegen je doen 😉

 27. tufkaj:
  makelaar2,

  kun je mij uitleggen hoe het je lukt te reageren op een nog niet goedgekeurde reactie van iemand anders svp?

  Hmm, hou zouden ze dat nou toch voor elkaar krijgen. Reageren op een reactie die op dat moment alleen vanaf het Ip-adres van de eerste poster gezien kan worden. Moet bij wel dezelfde magie zijn waarmee de huizenprijzen binnenkort weer gaan exploderen! 😉

 28. AC says:

  We zitten ons wel vrolijk te maken natuurlijk ( 😉 ) maar, eerlijk is eerlijk, het is ook lachen met kiespijn. Straks denken ze nog dat ze te maken hebben met mensen die zich vervelen in hun vrije tijd (wat voor mij eventueel best opgaat)

  Wellicht beter wachten op serieus commentaar van de ‘Deskundigen’ die het zo goed voor hebben met de hervorming van de woningmarkt? Die hun stinkende best doen om er wat van te maken? Ze kunnen hier geschiedenis schrijven! Leef je uit zou ik zo zeggen.

 29. Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Ohja, makelaar. Als uitgerekend wat onderhoud, verzekeringen, OZB en EWF kosten op een huis van 8 ton? En dan hebben we het nog niet eens over de rente en aflossing op een hypotheek van 8 ton.

 30. Steven says:

  Het daalt gewoon en het werd een keer tijd. Er komt zelfs een tijd binnenkort (nou ja zeg vijf jaar) dat er geen goede redenen zijn voor een verdere daling, maar dat het wel verder daalt: dat heet sentiment. nu is het idiote sentiment nog steeds dat men hoge huizenprijzen wil. (althans dat zie je op het reguliere nieuws)

 31. Hey makelaar2, even een serieuze vraag tussendoor.

  Huizen zijn anno 2013 nog steeds extréém duur. Nog NOOIT eerder in de hele geschiedenis zijn huizen zo duur geweest als in de piek waar we nog steeds in zitten. Alle voorgaande tijdsvakken dat huizen ook maar in de buurt kwamen van de huidige prijs is er zonder uitzondering een forse correctie gekomen van 40% of meer. En al die correcties deden zich telkens voor óndanks stijgende bevolkingsomvang, bouwkosten, welvaartsniveau en verbeterde kwaliteit van huizen. Er lag ook niet elke keer een oorlog oid aan ten grondslag, maar wel meestal een crisis. De meeste voorgaande crises zijn financieel gezien overigens kinderspel bij wat er anno 2013 allemaal gebeurt.

  Dus, met deze kennis in je achterhoofd en gezien het hiernavolgende plaatje, welke van de drie lijkt jou het meest realistische scenario? A, B of C? Ben heel benieuwd.

  https://pbs.twimg.com/media/BWT39OuCMAAy6bW.jpg:large

 32. ps,

  Hahahahahahaha! Ja, sommige makelaars (gelukkig niet alle) maken het vrij bont ja. Als je op Twitter ziet hoe sommige zelfs de uitspraken van “hun” eigen Ger Hukker nog schaamteloos weten te verdraaien dan staat het plaatsvervangende schaamrood je op de kaken.

  Gelukkig reageren er ook realistische makelaars die heus wel inzien dat de huizenmarkt één grote bubble is. Lijkt me best nog moeilijk om in zon situatie toch goed werk te blijven doen voor mensen die graag ZORGENVRIJ en VERANTWOORD willen wonen (huren óf kopen).

 33. Nico de Geit says:

  optimist: maar blijven huren is op de lange termijn nog erger!

  Als de huizenprijzen 3% per jaar dalen is huren in ieder geval goedkoper. 3% van 330k is 9.900 euro. Mijn huur steeg afgelopen jaar met 1,2%.

  Ik weet helemaal niet of ik over een paar jaar nog in Nederland woon. Ik heb het hier steeds minder naar mijn zin.

  Kijk voor de grap eens op audi.ru of porsche.ru. Prijzen staan erbij in roebels. 1 euro is 44 roebel. Auto’s kosten daar ongeveer de helft, brandstof ook. De Bijenkorf wordt hier gesloten, daar geopend.

  Ik wil niet zeggen dat in Rusland alles zo geweldig is maar Nederland verpaupert wel in razendsnel tempo. Het leven van de paupers in de toekomst is anders dan in het verleden – ze zijn nergens meer veilig.

  Je zou gerust kunnen stellen dat ik als pauper geboren ben en lange tijd als pauper heb geleefd. Ik ben dus ervaren. Vier jaar geleden ontvluchtte ik de wijk waar ik een deel van mijn jeugd doorbracht. Ik was daar terecht gekomen in een sociale huurwoning. Ik betaalde 670 euro huur per maand, de buren 240 euro netto.

  Ik ben er nog één keer gaan kijken maar heb er niets meer mee. Ik mis het totaal niet. Zo kan het ook met Nederland gaan: leuk om een keer te bezoeken maar verder niet. Op het moment dat ik voor mijn inkomen niet meer in Nederland hoef te wonen dan zien we wel verder.

 34. Nico de Geit says:

  makelaar2: Inderdaad de huur van 980 is over 30 jaar minimaal 3000 per maand

  Dan woon ik hier al lang niet meer. Zeker niet tegen zulke bedragen. Over 30 jaar word ik echt te oud om die tuin bij te houden.

 35. Steven says:

  Nico de Geit,

  die presentator komt een beetje maf over, maar wat Albert Spits zegt is mooi:

  http://www.youtube.com/watch?v=UTwNlip3QXY

 36. De Pessimist says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Een keurmerk maatschappelijk makelaren? uitgegeven door bubbelonia?

 37. Nico de Geit says:

  Voor de goede orde: ik betaal 980 euro huur per maand en niet 3.000. Je kunt ook redeneren dat als je nu een gouden muntje koopt van 31 gram, dat muntje nu 1300 euro doet en over 30 jaar 10.000. Maar dat moet je natuurlijk maar afwachten. De huizenmarkt in Detroit laat zien dat prijzen ook kunnen dalen – voorgoed.

  Als je nu een woning koopt doe je naar alle waarschijnlijkheid een slechte belegging omdat prijzen waarschijnlijk blijven dalen. Als je de woning contant af kunt tikken ligt dat misschien anders als je zeker bent van je zaak. Maar als je het geld moet lenen ben je wel heel riskant bezig.

 38. ps says:

  De Pessimist,

  En de rest is van de rangorde ‘Maison Prettyboy’.

  http://www.youtube.com/watch?v=TfXArwYR6fU

 39. De Pessimist says:

  Steven: die presentator komt een beetje maf over, maar wat Albert Spits zegt is mooi:

  Als die man voor pensioenfondsen werkt wil ik gelijk stoppen met het verplicht sparen.

 40. Nico de Geit,

  En dan heb je nog de mensen die over 30 jaar helemaal niet meer huren.

  Of omdat ze ondertussen hebben gekocht, maar dan OP DE ECHTE BODEM. En dus over 30 jaar al lang en breed hun huis afbetaald hebben.

  Of omdat ze lekker in een hangmat op een tropisch strand onder een palmboom hangen.

  Maar dat is allemaal echt te moeilijk te begrijpen voor sommige ‘optimisten’ 😉

 41. latida says:

  ps:
  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  Makelaars doen mij altijd aan dit filmpje denken.

  http://www.youtube.com/watch?v=tbBz2e7kAoA

  Hahaha bedankt ps, die is leuk *en toepasselijk*

 42. Stukje over verliesaversie.

  Er stond een reactie onder van een mevrouw, OVERDUIDELIJK met verliesaversie. Die begon direct dat “verkopers hebben al genoeg water bij de wijn gedaan” en “de banken willen de koper niet genoeg lenen”

  Ze had dus zelf niet door dat ze het hele punt PERFECT illustreerde!

  Nee mevrouwtje. Het hele punt van een markt is nou juist dat u marktconform moet prijzen. Als u dat niet doet, niet verkoopt, en consequent weigert te dalen in prijs… DAN PRIJST U ZICHZELF ONGELUKKIG.

 43. Steven says:

  de tijdplaatsing klopt niet helemaal bij deze site.. Maar maakt allemaal niet uit.. zo lang de prijzen van huizen dalen ben ik blij.

  dit is een leuke: (en grond gekocht in Duitsland en dat nieuwe Bankstel en die keuken en dat espresso apparaat.. (maar echt iets kunnen vraag ik me af)

  http://www.youtube.com/watch?v=CwLEwOi_CtI

 44. Steven says:

  Zo lang het zoiets is als: Ja we hebben heel veel schulden en we vinden het heel vervelend…. (zie mijn vorige post) dan heb ik zoiets van: jammer dan.. : werken kreng!

 45. Juan Belmonte says:

  Laten we het eens omdraaien.

  Huren of kopen is niet zo’n thema.
  Dat huren verstandiger is, daar is zèlfs Voerman het mee eens.

  Van de personen die op dit moment hun woning te koop hebben staan, is 20% van plan te gaan huren. Dit blijkt uit de Vastgoed Trendmeter, een onderzoek van Vastgoed en KijkMijnHuis. Ook steeds meer starters gaan huren, zegt het CBS.
  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1467:20-woningverkopers-wil-naar-huurwoning&Itemid=2

  Voerman eens met Juan dat wie nu huurt voorlopig maar even beter kan blijven huren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/06-04-2012/vraag-naar-huurwoningen-neemt-fors-toe/#comment-102769

  Nee de vastgelopen woning-“markt” gaat niet zozeer over nieuwe intreders (starters) maar meer over de mensen die verkopen.

  Méér dan de helft van het aanbod staat langer dan een jaar onverkocht te wezen. Die huizen staan niet serieus te koop anders waren ze wel verkocht.

  Niemand die nou eens een Onrealistische Overwaarde Klant in beeld brengt. Tsja huis nog steeds niet verkocht, … nee aan de prijs zal niet niet liggen, dat zeggen immers alle makelleugenaars 🙂

  Wordt ooit een keer vervolgd.

 46. De Pessimist says:

  Steven: an heb ik zoiets van: jammer dan.. : werken kreng!

  Niet iedereen kan hard werken voor niemand 🙂 De kern van het probleem is dat de schulden niet afbetaald kunnen worden wanneer de schuldeisers niks willen afnemen van de schuldenaren.

 47. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  Als het goed is zetten wij al onze fabrieken in Griekenland om ze te laten werken en gaan wij in een hangmat liggen totdat zij hun schulden hebben afbetaald .Het tegenovergestelde gebeurt helaas

 48. Steven says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel),

  “Verkopers die te lang wachten met het laten zakken van hun verkoopprijs naar een marktconform niveau, blijven echter zitten met enorm hoge extra maandelijkse lasten”

  Dus hup zakken met die prijs: voor kopers, verkopers en de economie gewoon de duidelijke win optie.

 49. Steven says:

  De Pessimist: De kern van het probleem is dat de schulden niet afbetaald kunnen worden wanneer de schuldeisers niks willen afnemen van de schuldenaren.

  ze moeten pakken wat ze pakken kunnen. maar wel voor lagere prijzen. Ik ben persoonlijk het gezeur zat. Laat gvd die prijzen van onroerend goed eens zakken zeg! (overigens vind ik je statement vrij vaag)

 50. Steven says:

  Ik vind in ieder geval dat de mensen die hebben gegokt op hogere huizenprijzen de afgelopen 10 jaar niet gecompenseerd moeten worden door de overheid als het een paar jaar daalt.

  Ik ben alleen maar gestraft door niet te kopen.. en hoop als het daalt niet weer de lul te zijn.

  Ik kom er wel steeds geestelijk sterker uit, maar hoop niet als Hulk.

 51. De Pessimist says:

  Steven,

  Schulden niet kunnen worden terugbetaald worden ook niet terug betaald .

 52. Steven says:

  De Pessimist,

  Mooie is als de prijzen zakken dat ook de lobby groepen zakken in power, (het wordt minder interessant)…: machtige mannetjes verliezen hun ballen en het gaat back to normal.. Het gaat echt gebeuren. Maar tjeezus wat duurt het lang in Nederland.

 53. De Pessimist says:

  Steven: : machtige mannetjes verliezen hun ballen en het gaat back to normal..

  Terug naar normaal wordt het nooit en machtige mannetjes worden vervangen door nieuwe machtige mannetjes en een grootte kans dat het een fascist wordt.zo ging dat in Europa in 1932 en later in zuid America in de jaren ’60 nadat het kapitalisme zich zelf had opgeblazen .We zijn misschien wel waanzinnig bevoorrecht geweest na WWII een tijd dat je niet bang hoefde te zijn om uit een vliegtuig geflikkerd te worden wanneer je een andere mening had en geen zin had om slaaf te zijn.

 54. ll says:

  Woonlasten, daar draait het toch om ?

  http://leiden.sp.nl/speerpunten/vhv/woonvisie/woonlasten368.jpg

  Woonlasten 15% inkomen 1982 – 2006 37% van inkomen.

  Woonquote Europa

  https://abonneren.rijksoverheid.nl/media/00/66/040531/1023/mediane_woonquote_eu.png

  Welk deel van inkomen is starter kwijt aan wonen ?

  http://static1.trouw.nl/static/photo/2012/6/15/7/20121111160506/media_xl_1420807.jpg

  Tufkaj voor jou heleboel cijfertjes 🙂

  http://www.rijksbegroting.nl/algemeen/gerefereerd/1/5/9/kst159193.html en het hierbij horende plaatje http://www.rijksbegroting.nl/binaries/images/1/5/9/kst159193_004.gif

  Deze is ( denk ik ) interessant, maar kan hem absoluut niet duiden ……., lijkt wel een soort van Minsky Moment ? Verschil huizenprijs een BBP

  http://1.bp.blogspot.com/_p2FR89jgqBc/Sj89MVD2pQI/AAAAAAAAABM/EhD9AIHzmnE/s320/verschil.jpg

 55. ll says:

  (die het linkje naar de bronbestanden snel hebben weggepoetst na verschijnen van mijn blogpost).

  Kijk en dat gebeurt hier op dit blog nou ook regelmatig, héél flauw is dat 🙂

  Bewijzen wegpoetsen, en wat je niet ziet is er niet, bewijzen gaan ook ‘ off-balance ‘ tegenwoordig 😉

 56. ll says:

  Van ander draadje Choke, moet ik altijd erg om lachen, hij zegt het altijd zo grappig 🙂

  ‘ Confiskeren van koopkracht is nu all op vollen toeren’

  Consumerspending NL terug naar 1988 ?

  http://www.tradingeconomics.com/netherlands/consumer-spending

 57. ll says:

  De Pessimist: Schulden niet kunnen worden terugbetaald worden ook niet terug betaald .

  A never ending story ……..

  http://www.munknee.com/wp-content/uploads/2011/07/debt-mountain-cartoon.gif

 58. Pinball says:

  Steven,

  Huizenkopers zijn voor het oude systeem belangrijker, het nieuwe systeem zal gewoon weer het nog oudere systeem zijn, mensen kopen een woning die bij het inkomen past, klein inkomen, kleine woning, groot inkomen, grote woning.
  En voor de kleinste inkomens is er een huurwoning, zo moeilijk ziet de toekomst er niet uit

  Het systeem van starters en “woning carrière” is voorbij, het duurt even voor dat het bij mensen is doorgedrongen, vandaar die flauwekul praat bij de kijker aan z.
  (Toch proberen nog een paar mensen zo gek te krijgen een woning te laten kopen in de huidige kopersmarkt))

 59. Wortel says:

  Wacht maar tot huizen in box 3 gaan vallen, dan kan men ieder jaar 1,2% vermogensbelasting betalen over de waarde van zijn huis.

 60. Voerman says:

  Wortel: Wacht maar tot huizen in box 3 gaan vallen, dan kan men ieder jaar 1,2% vermogensbelasting betalen over de waarde van zijn huis.

  Dat is zo lastig voor heel rijke mensen met een heel duur huis. Gaat dus waarschijnlijk voorlopig niet gebeuren, anders heel gefaseerd. Soms valt er voordeel te behalen uit kopieren van rijkemensengedrag.

 61. Keesje says:

  Wortel:
  Wacht maar tot huizen in box 3 gaan vallen, dan kan men ieder jaar 1,2% vermogensbelasting betalen over de waarde van zijn huis.

  Dan mag ik hopen dat dat ook voor huurders geldt….

 62. ll says:

  Wortel: Wacht maar tot huizen in box 3 gaan vallen

  Was net bezig met een aangifte, voor de lol er ff een huis erbij gezet van 3 ton in box 3, verschil 3740 bij te betalen 🙂 Nu zal er wel een drempel inkomen denk ik van 140 of 150k ……. 😉 erboven 12 euro per 1000 ongeveer …….

 63. Keesje says:

  ll,

  Je zal je spaarhypotheek met waarde in box 3 maar vergeten omgezet te hebben….of nog erger onwetend te zijn……

 64. lorenzo says:

  Latida: Topstuk van Tufkaj die feilloos blootlegt hoe er rookgordijnen worden gebruikt om het sentiment voor de realiteit uit te laten lopen.

  Exact hetzelfde mechamisme waarmee men de massa heeft opgezweept om maar vooral zoveel mogelijk te lenen en aflossingsvrij te kopen.

  En waarom zou het vanaf nu dan niet lukken ?

 65. Henk 6 says:

  Pinball:
  Steven,

  Het systeem van starters en “woning carrière” is voorbij, het duurt even voor dat het bij mensen is doorgedrongen, vandaar die flauwekul praat bij de kijker aan z.
  (Toch proberen nog een paar mensen zo gek te krijgen een woning te laten kopen in de huidige kopersmarkt))

  Inderdaad

  Daarnaast :
  huidige 20igers niet gericht op bezit
  carrière? De huidige topmannen worden uitgekotst daar wil mnniet bijhoren.

  Dus een woon carrière, het is om te lachen….

 66. ll says:

  EBT down ( foodstamps ) Geen eten ?

  http://www.ajc.com/news/news/national-govt-politics/ebt-benefits-system-down-across-atlanta/nbMcR/

  ‘EBT is down so Walmart is complete chaos right now, so glad I’m leaving in 2 hours
  9:36 PM – 12 Oct 2013’

 67. Voerman says:

  Henk 6: huidige 20igers niet gericht op bezit

  Wablief? 🙂

 68. tufkaj says:

  ll:

  Welk deel van inkomen is starter kwijt aan wonen ?

  static1.trouw.nl/s…media_xl_1420807.jpg

  Volgens mij rapporteert Calcasa helemaal niet over starters.. Heb ik weleens gevraagd via twitter, maar stuitte op praktische bezwaren. Bovendien ide financieringslast van de starter gewoon de max van NIBUD en is de vraag wat je daarvoor krijgt 🙂

  Tufkaj voor jou heleboel cijfertjes :-)

  http://www.rijksbegroting.nl/algemeen/gerefereerd/1/5/9/kst159193.html en het hierbij horende plaatjerijksbegroting.nl/…/9/kst159193_004.gif

  thx

  Deze is ( denk ik ) interessant, maar kan hem absoluut niet duiden ……., lijkt wel een soort van Minsky Moment ?Verschil huizenprijs een BBP

  1.bp.blogspot.com/…nE/s320/verschil.jpg

  Wat is het verhaal bij die plaat, en wat is ‘verschil’?

 69. Klaas V says:

  Het is gewoon zo dat de huizenprijzen nu niet meer dramatisch zullen zakken. Stijgen ook niet maar de lucht is wel uit de bubble.

 70. schanuleke says:

  Klaas V,

  Wat een gelul. Er is niets dat erop wijst dat we de bodem nu echt bereikt hebben (behalve het gekakel van alle zogenaamde “deskundigen”).

  De bodem ligt op nul.

 71. Heinz says:

  Klaas V:
  Het is gewoon zo dat de huizenprijzen nu niet meer dramatisch zullen zakken. Stijgen ook niet maar de lucht is wel uit de bubble.

  Is dat “gevoel”, Klaas? Of kun je het onderbouwen?

 72. Stoelgang says:

  AC: Hahaha Nee we willen niet, we zijn laf.
  We laten het door anderen betalen, daar hebben we onze mensen voor. #maffia

  De makelaar heeft gelijk, ik durf in deze idiote overspannen markt niet te kopen inderdaad 🙂 Wie dat nu doet is (copyright Juan) met recht een kamikazekoper.

  De aanstaande economische rampspoed verandert NL de komende tijd in een sterfhuis en het ALLERLAATSTE dat je dan moet willen is een koophuis in een sterk verarmende omgeving. Die ellende wil ik mijn naasten en mijzelf zeker niet aandoen.

 73. Hans- says:

  Voor mensen die twijfelen over de bodem,we zijn er nog lang niet.
  Detroit geeft aan waar de boden ongeveer licht!

 74. Stoelgang says:

  makelaar2:
  Volgens mij durven jullie niet te kopen.

  Anders gezegd: ja, dat klopt! Hoewel ik een dergelijke keuze op rationele gronden zou maken overstemt het gegeven dat ik in de huidige ellende in NL geen huis durf te kopen 🙂

 75. Stoelgang says:

  ps:
  https://www.youtube.com/watch?v=devckzZaEPs

  Dat was weer een lachen, gieren, brullen aflevering van Babbelonië met Hans-André-aan-de-port en Peter-pak-je-boel-nu-maar-en-hau-ab!

  Volgende keer met het geFOOL van Klaas Knot en de gein van het Conijn.

  ps, ook nog bedankt voor het linkje ‘peter, ik vertrouw je voor geen meter’. Was weer lachen hier 😀

 76. Stoelgang says:

  Heinz:
  Benieuwd wat er gebeurt al door de huurverhogingen vele mensen deze niet meer kunnen opbrengen. Ik lees in het superakkoord dat de huishoudtoeslag (opvolger van de huurtoeslag) gekort gaat worden om o.a. een kazerne in Assen open te houden. Gaat het druk onder de brug worden? Deze mensen kunnen waarschijnlijk ook niets kopen. Heeft Blok daar al aan gedacht?

  Dat gaat ervoor zorgen dat eindelijk de vlam in de pan slaat in NL. Voeg daar een rentstijging bij en het is druk op het Malieveld (alsof je daar zaken kunt doen, maar à la).

 77. tufkaj says:

  schanuleke: De bodem ligt op nul.

  Niet mee eens. In krimpregio’s wonen straks alleen maar oude vandagen. Als die veel te besteden hebben en toch mensen nodig hebben die werk verrichten kan ik me zomaar inbeelden dat je werkende mensen geld biedt om jouw kant op te komen.

 78. mark says:

  Ze zijn eruit…autorijden wordt weer duurder. 2 maanden geleden probeerde rutte ons nog een nieuw auto aan te praten.blij dat er nu een solide akkoord ligt….jonge jonge, dagen en nachten vergaderen en men komt niet verder dan de wegenbelasting een beetje verhogen, ze zouden zich kapot moeten schamen maar in plaats daarvan zijn ze apentrots?!?!

 79. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel): Dan woon je met het huurplafond van Blok in een huis met een WOZ van €800.000. Kun jij een huis van €800.000 kopen met maandlasten van minder dan €980? Dan hoor ik graag hoe je dat doet

  Vermakelijk 😀 Niet vergeten dat makelleugenaarsvolk niet gewend is dat men op de forum inhoudelijk weerwoord geeft en zelf nadenkt en dat de heilige huisjes zichzelf niet langer verkopen 😉

 80. Klaas V:
  Het is gewoon zo dat de huizenprijzen nu niet meer dramatisch zullen zakken. Stijgen ook niet maar de lucht is wel uit de bubble.

  Ja? Is dat gewoon zo? Jij gaat voor scenario B? Waarin huizen vanaf nu ALTIJD het allerduurste ooit blijven?

  https://pbs.twimg.com/media/BWT39OuCMAAy6bW.jpg:large

  En wat ga jij doen als het toch niet zo is? Klagen dat je ‘gecompenseerd’ wilt worden om ‘niemand je gezegd heeft dat huizenprijzen konden dalen’ en ‘niemand het kon zien aankomen’? Wie weet krijg je wel je eigen item in Radar! 😉

 81. mark,

  Goeie tip!

  Onlangs moest iedereen van MediaMark een nieuwe auto kopen. Nu wordt de wegenbelasting verhoogd.

  Nu moet iedereen een huis kopen… I smell a setup

  Heb ‘m meteen getweet 😉

 82. Stoelgang says:

  Bubbelonia (voorheen snorkel):
  ps,

  Hahahahahahaha! Ja, sommige makelaars (gelukkig niet alle) maken het vrij bont ja. Als je op Twitter ziet hoe sommige zelfs de uitspraken van “hun” eigen Ger Hukker nog schaamteloos weten te verdraaien dan staat het plaatsvervangende schaamrood je op de kaken.

  Gelukkig reageren er ook realistische makelaars die heus wel inzien dat de huizenmarkt één grote bubble is. Lijkt me best nog moeilijk om in zon situatie toch goed werk te blijven doen voor mensen die graag ZORGENVRIJ en VERANTWOORD willen wonen (huren óf kopen).

  Ik begrijp eigenlijk niet waarom een makelleugenaarsclub als het NVM het doet voorkomen alsof zij gebaat zijn bij exorbitant hoge huizenprijzen. Het gaat die gladde palings (meervoud?) toch om transacties?

  Dat individuele makelleugenaars geen eerlijk advies aan hun gastheer (dat heet zo bij parasieten) geven, is anderzijds wel begrijpelijk. De gastheer wil een onrealistisch hoge prijs of is wanhopig door de schuldmolensteen.

 83. Onderzoek Erasmus Universiteit Rotterdam:
  – “Geen eenduidige bewijzen positief effect eigenwoningbezit op leefbaarheid buurt”
  – “Bij >40% a 50% geen effect meer”

  http://www.socialevraagstukken.nl/site/2013/10/12/effect-van-eigen-woningbezit-op-leefbaarheid-in-de-buurt-is-beperkt/

 84. tufkaj says:

  Stoelgang: waarom een club als het NVM het doet voorkomen alsof zij gebaat zijn bij exorbitant hoge huizenprijzen.

  Zij en iedereen heeft baat bij stijgende prijzen. Niemand heeft baat bij hoge prijzen. Niemand heeft baat bij dalende prijzen. Iedereen heeft baat bij lage prijzen.

 85. Stoelgang: Ik begrijp eigenlijk niet waarom een makelleugenaarsclub als het NVM het doet voorkomen alsof zij gebaat zijn bij exorbitant hoge huizenprijzen. Het gaat die gladde palings (meervoud?) toch om transacties?

  Het mantra is nog steeds dat mensen gaan instappen / upgraden als ze vertrouwen hebben in prijsstijgingen. Dus zonder vertrouwen in prijsstijgingen geen transacties.

  NVM en consorten hebben niet door dat dit op termijn een doodlopende weg is. Ze zullen in deze tijden toch echt een andere insteek moeten gaan vinden. Bijvoorbeeld het aanzetten tot marktconforme prijzen, of helpen van clienten het hoge restschulden.

  Maarja, dan komt er een maand voorbij waarin ze de cijfers lekker kunnen spinnen. En dan vervallen ze meteen weer in de oude reflex. Op lange termijn gaan zulke jokers het natuurlijk niet overleven. Alleen makelaars die met hun klanten 9zowel koper als verkoper) meedenken en met expertise en oplossingen komen hebben bestaansrecht wat mij betreft. Kakelaars die als enige trucje hebben dat ze heel hard kunnen roepen “KOOP NU!” kunnen beter sinaasappelen gaan verkopen op de markt.

 86. tufkaj: Zij en iedereen heeft baat bij stijgende prijzen. Niemand heeft baat bij hoge prijzen.

  Niemand heeft baat bij dalende prijzen. Iedereen heeft baat bij lage prijzen.

  Juist!

 87. gast says:

  Betrek ook eens de arbeidsparticipatie van vrouwen er bij en het daarmee gestegen gezinsinkomen er bij en de grafiek zal er anders uit zien. Dan nog de aflossingsvrije hypotheek, het 5x lenen gezamenlijk inkomen en de piek is verklaard. Het gemiddelde daarvoor zegt dus helemaal niets

 88. Deutsche Mark says:

  tufkaj,

  Dat is heel eenvoudig:

  Makelaar2 = optimist (= eric-trollemans)

  Spel-, en stijlfouten in de reacties zijn dezelfde.
  Simpele zielen menen op deze manier intelligente mensen bij de neus te kunnen nemen. Ze overschatten zich…

 89. Michel says:

  Steven,

  Ik denk dat veel mensen gewoon een huis gekocht hebben, zonder te gokken op….. je moet ergens wonen toch?

  Dus hou eens met dat Calimero gedrag. Je bent helemaal niet gestraft door geen huis te kopen.

  Ik ben ook niet gestraft door geen kinderen te nemem, of door geen kékke belastingvrije auto te kopen.

 90. Michel says:

  schanuleke:
  Klaas V,

  Wat een gelul. Er is niets dat erop wijst dat we de bodem nu echt bereikt hebben (behalve het gekakel van alle zogenaamde “deskundigen”).

  De bodem ligt op nul.

  De letterlijke bodem kán naar nul.

  Voor de andere geldt:

  De stenen die erop staan vertegenwoordigen nog altijd materiaal + arbeid en woongenot.

 91. gast,

  Dat je iets kunt VERKLAREN zegt ook niks 😉 De bubble in de jaren 80 was ook te verklaren. De tulpenmanie was ook te verklaren. De aandelenbubble van de jaren 20 was ook te verklaren. De internetbubble van rond 2000 was ook te verklaren.

  En de crashes van al die bubbles zijn ook te verklaren 😉

 92. Daniel54 says:

  Bouwgrond in Portugal tussen de 2 en 40 Euro per m2, in Duitsland tussen de 10 en 100 Euro en in Nederland tussen de 200 en 1000 Euro per m2. Daar zit het meeste lucht in dus. De gemeentes en projektontwikkelaars hebben de prijzen opgedreven. (en de vraag natuurlijk)

 93. Deutsche Mark says:

  Daniel54:
  … in Duitsland tussen de 10 en 100 Euro …

  Was het maar waar.
  Ik betaalde 10 jaar geleden al 140€/m², en het kan nog stukken duurder. In het zuiden van het land is boven de 500€ probleemloos mogelijk.
  Niettemin net als in NL te duur.

 94. gast,

  Trouwens, als je toch bezig bent… Kun je dan meteen ook even deze grafiekjes verklaren?

  https://pbs.twimg.com/media/BWcnIZmCYAAGpoa.jpg:large

  https://pbs.twimg.com/media/BWcoKwjCYAAbLVF.png:large

 95. gast says:

  Geen idee wat de verklaring van die twee grafiekjes is. Mogelijk dat de overige dingen (eten vakanties etc) relatief goedkoper werden waardoor het percentage wat in wonen ging zitten steeg? Maar zolang vrouwen blijven werken en beide inkomens mee telen bij hoeveel een gezin kan verwonen is de grafiek wel blijvend veranderd en het gemiddelde omhoog verschoven.

 96. gast,

  Dat is natuurlijk wel héél makkelijk heh 😉

  Maar je lijkt niet zo veel van statistiek te snappen, dus misschien kan ik het je niet kwalijk nemen. Als het % van huishoudinkomns dat aan wonen wordt besteed explosief stijgt, TERWIJL VROUWEN ER BIJ ZIJN GAAN WERKEN en dus voor hogere huishoudinkomens zorgen, dan zijn de woonkosten dus dubbel zo hard gestegen!

  Jouw theorie dat de stijging van huizenprijzen is te verklaren klopt dus niet. Dan zou de woonquote gelijk gebleven zijn. En dan zouden huizenprijzen op zijn meest verdubbeld kunnen zijn sinds midden jaren ’80. Of heb jij meerdere vrouwen aan het werk voor je?

 97. svg says:

  Daniel54:
  Bouwgrond in Portugal tussen de 2 en 40 Euro per m2, in Duitsland tussen de 10 en 100 Euro en in Nederland tussen de 200 en 1000 Euro per m2. Daar zit het meeste lucht in dus. De gemeentes en projektontwikkelaars hebben de prijzen opgedreven. (en de vraag natuurlijk)

  Bladgoud is ongeveer 61 euro per vierkante meter iets meer per vierkante meter voor bouwgrond kan misschien nog wel, maar een kind kan natuurlijk zien dat 1000 euro per vierkante meter kompleet mesjogge is en dus volstrekt onhoudbaar.

 98. Daniel54 says:

  Deutsche Mark,

  Ja rond Munchen is het heel duur, maar ik heb het over plattelandsprijzen.

 99. Keesje says:

  gast,

  Kinderopvangtoeslag is flink verlaagd, vergis je niet……en opas en omas willen wel even een paar jaar helpen, maar jaaaaren aan een stuk??

 100. Keesje says:

  Daniel54:
  Bouwgrond in Portugal tussen de 2 en 40 Euro per m2, in Duitsland tussen de 10 en 100 Euro en in Nederland tussen de 200 en 1000 Euro per m2. Daar zit het meeste lucht in dus. De gemeentes en projektontwikkelaars hebben de prijzen opgedreven. (en de vraag natuurlijk)

  In Nederland: hier in de buurt gemeentegrond naast je huis opkopen nu: 800 euro als tuingrond en 1500 euro de vierkante meter voor bouwgrond.

  Omzeilen kan niet, koop je als tuingrond maar later wordt het bouwgrond moet je alsnog extra afrekenen 🙁

 101. De Pessimist says:

  ll,

  Zo iets lulligs zal ooit overslaan in een systeem chance denk ik

 102. tufkaj says:

  Keesje: In Nederland: hier in de buurt gemeentegrond naast je huis opkopen nu: 800 euro als tuingrond en 1500 euro de vierkante meter voor bouwgrond.

  Omzeilen kan niet, koop je als tuingrond maar later wordt het bouwgrond moet je alsnog extra afrekenen :(

  Dat is wel heel duur. Was laatst bij een huis in Loenen a/d Vecht waar gemeente de grond voor 150/m2 zou verkopen volgens de verkoopster. Even verderop staan kavels voor 880 voor bouw. Welke regio heb jij het over?

 103. huizenhyper says:

  Nederland gaat kapot aan vastgoed.
  De politiek (voornamelijk VVD) in combinatie met de vastgoedmaffia probeert kost wat kost de onroerend-goed prijzen hoog te houden. Ik ken veel kleine bedrijven en winkels die voornamelijk vanwege de hoge huur hun zaak hebben gesloten. Uitspraken zoals ” ik sta alleen nog maar te werken voor de huur”. Sommige straten zien er griezelig en troosteloos uit.
  De betreffende winkelpanden waren ook al redelijk oud (jaren 70-80). Wel triest dat winkeliers er mede hierdoor door stoppen. Dat terwijl de prijzen helemaal niet zo hoog hadden hoeven zijn. Maar ze hebben het opgeklopt tot belachelijke hoogtes.
  Allemaal omwille van de winst van de pandjesmelkers.
  Veel diversiteit aan bedrijfjes gaat hierdoor voor eens en altijd verloren, en daarmee ook banen…

  Wat ik vaak zie om mij heen bij bekenden ed met een bedrijf is dat op een gegeven ogenblik de inkomsten drastisch reduceren, en de kosten van onroerend goed hoog blijven, of zelfs stijgen (schuld van de overheid). Ze hebben dan hun bedrijf gesloten, en dan komt er een moment dat het pand LEEG moet worden opgeleverd aan de verhuurder. Veel machines en dergelijke verdwijnen dan in de oud-ijzer container, of worden opgekocht door handelaren.
  Als deze machines eenmaal weg zijn komen deze NOOIT meer terug. Indien de prijzen voor huur en onroerend goed ooit weer terugvallen op een normaal nivo (ik schat dat de bodem over 10-15 jaar bereikt is) en bedrijvigheid weer enigszins rendabel is, moet alles weer van 0 af aan opgebouwd worden.

  De politiek moet zich een ding realiseren:
  Door onroerend goed kunstmatig op een veel te hoog nivo te houden wordt de middenstand en industrie uitgeroeid.

 104. Dawg says:

  gast:
  Betrek ook eens de arbeidsparticipatie van vrouwen er bij en het daarmee gestegen gezinsinkomen er bij en de grafiek zal er anders uit zien. Dan nog de aflossingsvrije hypotheek, het 5x lenen gezamenlijk inkomen en de piek is verklaard. Het gemiddelde daarvoor zegt dus helemaal niets

  De huizenprijs piekte in 2008 op een, voor inflatie gecorrigeerde, gemiddelde prijs die circa 50% hoger lag dan de piek aan het eind van de jaren ’70. Die 50% zou overeen kunnen komen met de stijging van het gemiddelde gezinsinkomen gedurende de periode dat de arbeidsparticipatie van vrouwen steeg naar het huidige niveau. Na het knappen van de bubbel uit de jaren zeventig daalden de huizenprijzen met zo’n 40%. Zou nu ook zo maar kunnen gebeuren.

 105. Deutsche Mark says:

  Daniel54,

  Ik woon vrij landelijk in NRW.
  In München kost grond op veel locaties boven de 1000€/m².
  Bij ons is met een rente onder de 3% vrijwel dezelfde gekte uitgebroken als in NL.

 106. Keesje says:

  tufkaj,

  Amstelveen 1181

 107. huizenhyper says:

  De eerste tekenen…
  Veel huurders in De Bosch kunnen niet meer rondkomen door de (te) hoge huur.
  En dat is niet alleen in den Bosch…
  Nu is het wachten op eenzelfde bericht in de krant over Eindhoven, Utrecht, Apeldoorn etc.

  Voorstel:
  Minister van wonen zo snel mogelijk ontslaan, en zijn “beleid” terugdraaien en mensen die te veel hebben betaald door zijn maatregelen financieel schadeloos stellen met terugwerkende kracht.
  Verder moet het geld dat van de woningcorporaties is afgeperst ook worden terugbetaald.

 108. Voerman,

  WONEN IS TE DUUR IN NL!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*