Amerikaanse toestanden in Nederland

De kredietcrisis begon met de instabiele hypotheekmarkt van de VS. Maar na de Amerikaanse problemen, lijken ook Nederlandse huizenbezitters hun hypotheekpremie niet meer te kunnen betalen. Het gaat om een groep woningbezitters die een extra hoog leenrisico heeft. Doordat ze een onregelmatig inkomen hebben of met schulden staan geregistreerd bij de BKR, zijn ze aangewezen op extra dure hypotheekverstrekkers met een variabele rente. Daarom betalen die mensen nu rentes tot 10 procent. Netwerk ging langs bij een huizenbezitter die in de knel zit door een torenhoge rente.

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar internationale economie aan de UvA, reageert…

bron: Netwerk

Share Button
Tagged with: , ,
4 comments on “Amerikaanse toestanden in Nederland
 1. Zielig says:

  Sorry hoor, maar met de mensen uit dit filmpje kan ik gewoon geen medelijden hebben. Meneer heeft zelf een onderneming, dan weet ie toch ook dat hoe je financieel een onderneming gezond houdt, hetzelfde geldt natuurlijk voor het huishoudboekje. En dat de rente niet eeuwig superlaag blijft had ie ook kunnen weten, er zijn wel vaker periodes (jaren 90 nog) met een veel hogere rente geweest. Ik kan me voorstellen dat je graag een huis wilt kopen, en als je daarvoor extra risico wilt lopen prima, maar neem dan ook je verantwoording als het misloopt. Verkoop gewoon je huis, je hebt gegokt en verloren. Ik ben zelf kleine ondernemer en heb met moeite een hypotheek bij een normale (abn/amro) bank gekregen, als het misgaat is het mijn eigen schuld en ga ik niet mekkeren over verkeerde voorlichting. Wie heeft die inkomenscijfers ook al weer ingevuld op die verklaring? En wie ging akkoord met een variabele rente? Precies!

 2. koopjesjager says:

  dit is echt een hypotheek afsluiten met een roze bril op tis gewoon eigen schuld moet je maar de tijd nemen alles naar te rekenen als je nog niks gekocht heb 213000 voor een rijtteswoning ja daar heb je in duitsland een vrijstaand voor

 3. Zielig says:

  Precies, ik heb dus ook in Duitsland een huis gekocht 2 jaar geleden, vrijstaand met 1600 vierkante meter grond voor 130.000 euro. Blijft de hypotheek tenminste betaalbaar. De rente heb ik 12 jaar vastgezet. Als ondernemer moet je vooruit zien.

 4. woutje says:

  Tja als je kijkt naar dat bedrag van 213.000 euro, dat zijn maar liefst 470.000 keiharde Pietermannen van vóór de euro,
  wat heb je dan hedentendage…? Nou niets meer en minder dan een rijtjeswoning… Puffff. Je deelt de muren met de buren, je hebt wat dakpannen in eigen beheer en een paar vloertjes en verder mag je je verheugen op enkele inferieure binnenmuren en verder alleen maar lucht heel veel lucht…

  Het is een absolute schande dat je voor zoiets 213.000 euro moet betalen in NL. Met dank aan de regering -de hypotheek rente vergoeding- en vooral met heel veel dank aan de banken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*