Studieschuld als spotgoedkope hypotheek

Het sociaal leenstelsel dat (mits goedgekeurd door de Eerste Kamer) per september 2015 geïntroduceerd wordt, zal mogelijk leiden tot veelvuldig misbruik als hypotheek. HomeFinance.nl en hypotheekspecialist Jos Koets analyseerden het nieuwe leenstelsel en zien vooral voordelen voor de studenten die het nieuwe studievoorschot helemaal niet nodig hebben. Juist deze studenten kunnen het maximale studievoorschot opnemen om daarmee uiteindelijk hun eigen woning onder zeer gunstige voorwaarden te financieren.

Supergunstige voorwaarden

Vanwege het sociale karakter van het leenstelsel kent het nieuwe studievoorschot veel betere voorwaarden dan een hypotheek:

 • De rente over het opgenomen studievoorschot ligt fors lager dan de hypotheekrente.
 • Na afronding van de studie mag de student 35 jaar doen over de terugbetaling.
 • De plicht tot terugbetalen is afhankelijk van het inkomen.

Goedkoop lenen – winst met sparen – huis kopen

De enorm gunstige leenvoorwaarden maken het op zich al interessant voor studenten om altijd maximaal te lenen. De spaarrente is ruim hoger dan de rente op het studievoorschot. Door het geleende geld op een spaarrekening te zetten maakt de student simpelweg winst tijdens zijn studie. Welke student wil dat niet? Daarnaast heeft het nieuwe sociale leenstelsel verschillende effecten op de mogelijkheden om een woning te kopen na de studie:

 • Maximale hypotheek wordt minder verlaagd dan bij het huidige leenstelsel
 • Goedkope manier om de aankoop van een woning deels te financieren
 • Oplossing voor het gat tussen aankoopkosten en maximale hypotheek

Hogere hypotheek

In het nieuwe leenstelsel hoeven studenten hun studieschuld minder snel terug te betalen dan de huidige studieleningen. De maandlasten van het studievoorschot halveren. Daardoor drukken deze maandlasten veel minder op de hypotheeklasten, wat het effect van de studieschuld op de maximale hypotheek flink verkleint. Zo leidt een studieschuld van € 40.000 bij een inkomen van € 40.000 en een hypotheekrente van 4% naar verwachting nog maar tot een € 27.928 tot € 33.514 lagere maximale hypotheek dan zonder studieschuld. Op dit moment zorgt een dergelijke studieschuld nog voor een € 62.838 lagere maximale hypotheek.

Goedkoper dan hypotheek

Studenten die gebruik willen gaan maken van het studievoorschot, betalen op basis van de actuele leenrente slechts 0,81% rente. Deze rente is direct gekoppeld aan de 5 jaars-Nederlandse staatsleningen en staat daarmee dus 5 jaar vast. Momenteel bedraagt de laagste vergelijkbare hypotheekrente 2,65% (5 jaar vast met NHG). Dat geeft een renteverschil van 1,84%. De maandlasten van een studievoorschot van € 40.000 zijn daarmee fors lager dan een hypotheek, ook al is er bij het studievoorschot geen recht op hypotheekrenteaftrek. Netto geeft het terugbetalen van een studievoorschot van € 40.000 in 30 jaar bij een rente van 0,81% een netto maandlast van € 125, voor een hypotheek (bij 2,65% rente) is dat € 146.

Betalen kosten woningaankoop

De maximale hypotheek ten opzichte van de woningwaarde wordt steeds lager. Was in 2008 112% van de woningwaarde nog heel gewoon, vanaf 2018 is 100% het maximum. De Nederlandse Bank (DNB) wil uiteindelijk het liefst naar een maximale hypotheek van 80% tot 90%.

Bij het kopen van een woning komen echter wel kosten kijken. Startende huizenkopers hebben daarom vanaf 2018 minimaal 5% van de koopsom aan spaargeld nodig. Dit geld heeft een recent afgestudeerde meestal niet, waardoor aankoop van een woning vaak onmogelijk is. Voor dit ‘financieringsgat’ kan het studievoorschot gebruikt worden – als de student dit apart heeft kunnen zetten. Een student die het maximale bedrag van € 986 per maand leent en tegen gemiddeld 2,15% rente wegzet op deposito’s, heeft na 4 jaar studie een bedrag bij elkaar gespaard van € 49.444. Ruim voldoende als eigen middelen bij aanschaf van een woning.

Jos Koets: “Hypotheek onmogelijk met een studievoorschot? Het studievoorschot zelf is dé perfecte hypotheek! Het is verbazingwekkend hoe de regering het nieuwe sociaal leenstelsel heeft ingericht. Enig moreel risico voor studenten om maximaal te lenen of regels om misbruik van het studievoorschot als goedkope hypotheek tegen te gaan; beiden ontbreken volledig. (Versneld) aflossen wordt op geen enkele manier gestimuleerd. Het lijkt wel of de hypotheekrenteaftrek speciaal in studentenvorm opnieuw is uitgevonden. Het Centraal PlanBureau (CPB) verwacht slechts een minieme stijging van de gemiddelde studieschuld van € 15.000 naar € 21.000. Ik denk er echter heel anders over. Ik verwacht minimaal een verdubbeling per studieschuld en een forse toename van het percentage studenten met een hoge studieschuld. Deze studieschuld zal veelvuldig gebruikt worden als financiering voor een eigen woning. Momenteel studeert 1/3 van de studenten zonder studieschuld af. Juist deze groep zal vanaf 2015 steeds meer gaan lenen voor een spotgoedkope, risicoloze hypotheek bij de Nederlandse Staatshypotheekbank.”

In de uitgebreide analyse van Jos Koets en HomeFinance vindt u een uitgebreide uitleg en cijfermatige toelichtingen op de bevindingen in dit artikel.

bron: homefinance.nl

Share Button
Tagged with: , ,
335 comments on “Studieschuld als spotgoedkope hypotheek
 1. Latida says:

  Dat kan vast geen toeval zijn. Uit de analyse:

  “juist studenten die het studievoorschot niet nodig hebben, kunnen het studievoorschot
  volledig lenen en apart zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening. Na het afstuderen kan het gespaarde
  studievoorschot vervolgens benut worden voor een hogere hypotheek die door de lagere rente van het
  studievoorschot ook nog eens flink lagere maandlasten kent.”

 2. László says:

  Latida:
  Dat kan vast geen toeval zijn. Uit de analyse:

  “juist studenten die het studievoorschot niet nodig hebben, kunnen het studievoorschot
  volledig lenen en apart zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening. Na het afstuderen kan het gespaarde
  studievoorschot vervolgens benut worden voor een hogere hypotheek die door de lagere rente van het
  studievoorschot ook nog eens flink lagere maandlasten kent.”

  Met gratis overlijdensrisicoverzekering, vergeet dat niet.

 3. mafketell says:

  “juist studenten die het studievoorschot niet nodig hebben, kunnen het studievoorschot
  volledig lenen en apart zetten op bijvoorbeeld een spaarrekening.

  Gebeurt nu ook al hoor …… 🙂

 4. Steven says:

  begin zo langzamerhand echt regeltjes moe te worden. Iedereen zou een professionele boekhouder nodig moeten hebben. Zelfs bij zoiets basics als een zorgverzekering of bij gas en licht moet je het internet afturen. Allemaal zonde van de tijd en het is er niet goedkoper op geworden. Leuk hoor dat gratis lenen voor studenten.. : Ik gun het ze van harte, maar doe het dan niet in leenvorm, maar geef ze gewoon een studiebeurs. Vrees dat er weer wat anders achter zit… (zie plaatje)

  http://anticap.files.wordpress.com/2014/01/cool-cartoon-economy-greed-money.jpg

 5. Willem Nass says:

  Een studielening kan dienen als zeer voordelige starterslening of hypotheek. Misschien was dat wel heimelijk de bedoeling van de politici die dat bedacht hebben want die politici hebben bijna allemaal dure koophuizen met hoge hypotheken en laten geen middel onbenut om het piramidespel van de huizenmarkt overeind te houden. Als je het zo bekijkt past de studielening in het rijtje waarin ook de huurverhogingen en de verhuurdersheffing voorkomen.

 6. Stan says:

  Lenen en nog eens lenen dus.

  Interessant stukje. Ik ken wel enkele studenten die het geld apart gaan zetten om later een bedrijfje mee te beginnen. Een stuk voordeliger dan een lening bij een commerciële bank.
  Kortom; wanneer gaat de bankenlobby en andere belangengroepen zich ermee bemoeien?

 7. Steven says:

  Stan: Kortom; wanneer gaat de bankenlobby en andere belangengroepen zich ermee bemoeien?

  Denk dat die dat verzonnen hebben: immers elke uitgeleende euro geeft macht. Geld geven doen ze uiteraard niet.

 8. Latida says:

  De lening is als een ketting van 35 jaar lang

  Wil je studeren? Lenen zul je! Wij reserveren ons het recht om 4% van je inkomen af te romen tot in lengte van dagen af totdat we het terug hebben, met rente.

 9. Juan belmonte says:

  @ artikel

  De Bankenwereld geeft aan
  Holland gaat naar
  Eerst SPAREN (20% volgens dr Wijffels)
  En dan lenen en weer terugbetalen
  (Geen aflossingsvrij dus)

  En het is natuurlijk logisch
  In de Hogehuizenprijsminnende gedachte
  Dat afstudeerders meteen na afronding studie een huis kopen….

  Logisch 🙂

 10. Juan belmonte says:

  En wel direct 🙂

 11. Latida says:

  Ze proberen het zo te brengen naar de studenten toe dat het een cadaeautje is, alsof het een voorrecht is om jezelf in de schulden te mogen steken, omdat het een bevestiging zou zijn van iemands vermeende kredietwaardigheid.

 12. Juan belmonte says:

  Hoe wordt een koophuizen WEL bereikbaar ?

  Verlaag de grondprijzen

  http://www.gelderlander.nl/regio/achterhoek/doetinchem-verlaagt-grondprijzen-woningbouw-1.4400208#.U5mlmo-TUqk.twitter

  -/- 16% op grondprijzen in Doetinchem
  Bouwend NL stelt -/-40% voor

  IMF huizenprijzen juni 2014 nog 22% boven langjarig gemiddelde.
  Prof dr Peter boelhouwer in juni 2014 huizenprijzen gaan 5% stijgen dit jaar.

  Jajajajaja
  Wat een idiotie !

 13. Adamus says:

  De nieuwe leners worden gedwongen vertrouwen in het systeem te houden! De slaven.

 14. Adamus says:

  <
  IMF huizenprijzen juni 2014 nog 22% boven langjarig gemiddelde.
  Prof dr Peter boelhouwer in juni 2014 huizenprijzen gaan 5% stijgen dit jaar.

  Jajajajaja
  Wat een idiotie !

  Een wetenschapper komt daar mee weg: die begint met een aanname in zijn model.

 15. Adamus says:

  Juan belmonte,

  Maar Wijffels is een hele foute kerel. Daarom hangt hij nu de softie uit. Om ermee weg te komem.

 16. Juan belmonte says:

  Adamus,

  Beter ten halve gekeerd
  Dan ….

 17. Steven says:

  Adamus: Maar Wijffels is een hele foute kerel.

  hij ziet er wel een beetje uit als een Nazi, maar heb bij hem vroeger nooit die gedachte gehad. 🙂

  http://moneycrisis.files.wordpress.com/2012/05/ab3385358f1.png

 18. mafketell says:

  Koopstarters, ze sparen 🙂 om een huis te kunnen kopen …., ze moeten wel, krijgen geen financiering …. een grappig stukje, 10 tot 20k sparen voor een gezellig rijtjeshuis ……. is vinex uit ?

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/06/12/Financiering-blijft-probleem-voor-koopstarters

 19. Juan belmonte says:

  mafketell,

  Starters op de woningmarkt slagen er nauwelijks in financiering voor een woning te krijgen. Maar liefst 79 procent van de jongeren geeft aan dat het bijna onmogelijk is om een woning alleen te kopen.

  Ja maar dat kan toch niet als prof dr Peter boelhouwer en ook de rabobank zeggen dat de huizenprijzen dit jaar 5% stijgen ?

  Volstrekt logisch als er 4 jaar woningverkopen aangeboden wordt in topsegment en iets minder midden en toch ook nog een jaar in lage segment.

  Dat zijn tekenen van een overwaardespiraal 🙂

 20. Juan belmonte says:

  Heeeee

  Drs Rob “aflossen is onwenselijk” laat weer eens van zich horen.

  Is dan alles verloren? Nee, natuurlijk niet! Er is maar één ding dat de overheid moet doen: ons pleidooi overnemen om een restschuld bij verhuizing aftrekbaar te houden voor dezelfde periode als de oorspronkelijke hypotheek. Dan word je niet fiscaal gestraft omdat je verhuist (bijvoorbeeld voor je werk), dan blijft de renteaftrek hetzelfde als wanneer je blijft zitten waar je zit (en je werkloos wordt) en dan hoeft de bank geen versnelde aflossing te vragen (waarvan je de lasten niet kunt opbrengen). Dan is niemand de dupe en wint iedereen! Waar wacht minister Blok nog op?

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/blog/2014/518724-renteaftrek-op-restschuld-in-stand-houden/

  DUS eerst pleidooien houden om maar aflossingsvrije leaseconstructies op de top van de zeepbel in stand te houden.
  Dan als de zeepbel barst, stellen dat HRA de subsidiecomponent van van gesubsidieerd huizen leasen.

  Laten we dewetgeving lekker meer gecompliceerd maken.
  Als mensen verhuizen in een straal van meer dan 50 kilometer na verkoop en restschuld overhouden dan mogen ze wel langer dan 10 jaar de helft van de rentekosten door de rest van werkend Nederland op laten hoesten vanaf het moment van verhuizing.

  Juan ziet het belastingformulier al weer groter worden….. 🙂

  Polderperikelen ……

 21. mafketell says:

  http://www.youtube.com/watch?v=3DSu78Ap8a0

  Huizenprijzen nog 22% te hoog LTI in de NL …..

 22. Tsjaa.. says:

  Het IMF met Lagarde is echt het voorbeeld van mosterd na de maaltijd. Dit hoeft helemaal geen probleem ten zijn. Ze komen altijd te laat met een verkeerde reactie. Ze vergelijken nu alleen het inkomen met de relatieve uitgaven aan woonlasten. Dat is echter niet het gehele plaatje. Kijk bijvoorbeeld naar de uitgaven aan kleding in de VS de afgelopen decennia:

  http://mjperry.blogspot.nl/2010/03/spending-on-clothing-and-footwear-falls.html

  die zijn in de VS gedaald van 10% van het uitgavenpatroon in 1950 naar nu 3%. Mijn oma stopte nog regelmatig sokken, maar als ik mijn vrienden zeg dat ik mijn sokken ga stoppen dan verklaren ze me voor gek, want ik kan 3 paar sokken kopen voor €5. Ik kan overigens de kop van het IMF al lezen: “kleding veel te goedkoop, IMF roept op tot verplichte kleding quota om kledinguitgaven weer op historisch niveau te krijgen.”

  Hetzelfde geldt voor voedsel,

  http://mjperry.blogspot.nl/2009/07/spending-on-food-at-all-time-historical.html

  Oh, mijn god! Voedsel kostte eerst een kwart van ons inkomen en nu net onder de 10%. Voedsel is vast veel te goedkoop. De kop: “IMF roept regeringsleiders op om het voedselaanbod drastisch te beperken, zodat de prijzen kunnen gaan stijgen en de voedseluitgaven ten opzichte van inkomen weer op een historisch niveau komen.”

  Tuurlijk zijn de huizenprijzen te hoog geweest en is de rente historisch laag, maar we moeten nu ook weer niet gaan overdrijven. De uitgaven aan wonen zijn historisch hoog, maar tegelijkertijd wordt ook 7% minder aan kleding en 15% minder aan voedsel uitgegeven en zijn die uitgaven historisch laag, misschien is een bepaald gedeelte van het uitgavenpatroon aan voedsel en kleding wel verschoven naar wonen. Daarbij valt op dat juist voedsel- en kledingmarkten internationale markten zijn waar de prijzen relatief zijn gedaald door internationale vrijhandel en juist de woningmarkt zeer lokaal is met zeer sterke overheidsregulering. Corporaties, huursubsidie, hypotheekrenteaftrek, grondbeleid, etcetera.

  Waarom dus nu weer de banken extra gaan reguleren? Misschien geven mensen wel relatief meer uit aan wonen dan in het verleden, omdat voedsel en kleding uitgaven relatief gedaald zijn, en nemen ze daardoor hogere leningen ten opzichte van hun inkomen. Laat dit echter vooral een zaak blijven tussen consument en bank, maar een gevolg is dan ook dat ze niet de bank moeten gaan redden van belastinggeld mocht deze onverantwoorde risico’s genomen hebben.

 23. Juan belmonte says:

  mafketell,

  MINIMAAL

  22% tov langjarig gemiddelde.

  Maar wie zegt dat ALLES altijd bovengemiddeld blijft.
  Het is waarschijnlijk dat er een periode komt met ondergemiddelde prijzen.

 24. mafketell says:

  Over inkomensdaling en schulden en de negatieve spiraal ….. debt and deflation http://media.economist.com/images/20081115/D4608FN1.jpg

  Compounded evolution of real wages since 2009
  http://www.social-europe.eu/wp-content/uploads/2013/05/1.png

  Met inkomensdaling stijgen de schulden
  Met inkomensdaling + inflatie stijgen schulden sneller
  Met inkomensdaling + inflatie + bezuinigingen stijgen schulden nog sneller

  Hoef je geen oekoenoom voor te zijn hoor ……

  Gewoon een boek lezen ……. van een historicus 🙂 http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/1/2/8/6/1001004002526821.jpg

 25. mafketell says:

  Juan belmonte:
  mafketell,

  MINIMAAL

  22% tov langjarig gemiddelde.

  Maar wie zegt dat ALLES altijd bovengemiddeld blijft.
  Het is waarschijnlijk dat er een periode komt met ondergemiddelde prijzen.

  Japan is er 40% onder gezakt in 35 jaar …….. wie het weet mag het zeggen 🙂 Er bestaan geen deflatiemodellen ……. Steve Keen schijnt er eentje te hebben 😉 ……..

 26. Tsjaa.. says:

  mafketell: is er 40% onder gezakt in 35 jaar …….. wie het weet mag het zeggen Er bestaan geen deflatiemodellen ……. Steve Keen schijnt er eentje te

  Ach,mijn doet nu of Japan zo verschrikkelijk is, maar het is helemaal niet zo erg. Daarnaast denk ik dat ze monetair veel aggressiever zullen zijn dan de Japanners. Nominaal zijn de huizenprijzen in Japan gehalveerd sinds de top. http://www.economist.com/blogs/dailychart/2011/11/global-house-prices

  Op de top (1989) kostte een vierkante meter in het duurste district van Tokyo U$218,978. Zo hoog zijn de prijzen bij ons nog nooit geweest.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_asset_price_bubble

  Als Japan ons voorbeeld is dan zijn er nu al 25% nominaal af en dan neem ik voor het gemak de 4% daling overdrachtsbelasting ook mee. De toppen zijn bij ons nog nooit zo gestoord geweest, dus ik denk dat de dalen ook minder zijn. Laten we zeggen dat er in het ergste geval er nog 25% nominaal af zou kunnen gaan. Dat is over een periode van 15 jaar 2% nominale daling (samengestelde rente) per jaar. Gaat er nu nog nominaal 15% per jaar af, dan dalen de huizenprijzen 1% per jaar. Ik vraag me af of op deze termijn huren meer oplevert dan kopen en aflossen. Als investeringsklasse is een huis kopen nu niet interessant, andere klassen leveren denk ik meer op, maar als huisvesting is het misschien niet verkeerd. Overigens heeft Steve Keen hier ook nog een leuk verhaaltje over.

  http://www.businessspectator.com.au/article/2013/11/12/property/i-will-be-wrong-house-prices

  http://www.businessspectator.com.au/article/2013/11/12/property/i-will-be-wrong-house-prices

 27. lorenzo says:

  Nog meer als nu wil je als student ”ook een fatsoenlijk leven hebben ” , ken er teveel die teveel reizen en de terassen te fijn vinden . De kredieten zijn eenvoudiger aan te gaan dan een brood aanschaffen in de supermarkt.
  Op blogs / forums hoor ik dit te zelden . We hebben dus nog even te gaan.

 28. lorenzo says:

  Tsjaa..: Als Japan ons voorbeeld is

  Nee.

 29. Quentor says:

  Ik begrijp niet helemaal wat het plotselinge probleem nu zou zijn. Dat de lening als hypotheek kan worden gebruikt is natuurlijk niet fraai. Maar hiervoor kreeg iedereen een basisbeurs. Gratis, 0% rente. Dat kon men ook gaan gebruiken om je huis mee te financieren. Daar bovenop kon je ook geld lenen. Tegen dezelfde 5-jaars rente. Die overigens in mijn tijd bijna 4% was. Dus mijns inziens is er geen nieuw probleem ontstaan.

  In de praktijk gebeurde het overigens weinig dat de basisbeurs of de extra lening werd opgespaard en voor de financiering van iets anders werd gebruikt. Veel studenten hebben het geld gewoon nodig. En van het renteverschil tussen 5-jaars staatslening en de gemiddelde spaarrekening voor de pak hem beet 200 euro in de maand die je zou kunnen opsparen word je volgens mij niet echt rijk.

 30. hj says:

  maf, maffer, mafst:

  http://www.telegraaf.nl/watuzegt/22735608/___Commissie_te_licht___.html

  en dan dat commentaar ook……..

  frans erop zetten?

 31. Francois van Fleppesteijn says:

  @hj 1 groot toneelstuk idd.

  Wat ik niet begrijp, waarom klaagt Staal of Vestia de bank niet aan waarvan ze de derivaten hebben gekocht?

  Ik bedoel als het net zulke naaiproducten zijn als de renteswaps die zijn verkocht aan het Nederlandse midden en kleinbedrijf dan kun je volgens mij, zij het dat het een tijdrovend proces is, een succesvolle schadevergoeding claimen.

 32. Frans says:

  Willem Nass: Misschien was dat wel heimelijk de bedoeling van de politici die dat bedacht hebben want die politici hebben bijna allemaal dure koophuizen met hoge hypotheken en laten geen middel onbenut om het piramidespel van de huizenmarkt overeind te houden

  Natuurlijk is het een een tweetje tusen de banken en de overheid. Waarom denk je dat de rente gebaseerd is op de 5 jarige staatsobligaties?
  Het is allemaal zo doorzichtig.
  Corporate fascism….

 33. Stan says:

  Steven,

  Maar hoe profiteren de banken nu van meer leenslaven? Door de overheid weer geld te lenen d.m.v. staatsobligaties wellicht?
  Ik begrijp nog niet helemaal hoe de banken hier nu weer in verwikkeld zijn.

 34. Stan says:

  Steven,

  Leuke spotprent.

 35. Flipper says:

  Wie geen prijs wint of erft,
  die leent tot hij sterft. 🙂

 36. Steven says:

  Stan: Maar hoe profiteren de banken nu van meer leenslaven?

  Banken hebben niet echt veel geld, maar kunnen vreemd genoeg wel veel uitlenen via een centrale bank. Zo zit het rare wereldje in elkaar vrees ik. Ze hebben dan dus vorderingen op elke student. Als ze gewoon geld printen en geven krijg je inflatie dus doen ze het via krediet..

  op een gegeven moment ben je het gezeur zat:
  http://www.youtube.com/watch?v=uGuW60T0l7A

 37. Steven says:

  Steven: maar kunnen vreemd genoeg wel veel uitlenen via een centrale bank

  Dat komt omdat we afgestapt zijn van de goud- standaard. Als iemand 500.000 euro leent voor een huis dan tikt men dat even in op de computer: er hoeft dus geen 20 kilo goud versleept te worden. Iedereen vindt dat de normaalste zaak van de wereld, maar ik blijf het krankzinnig vinden dat banken het alleenrecht hebben “gratis” geld te kunnen maken.

 38. mafketell says:

  Vertrouwen in oekoenomie is positief …….
  modaal heeft het zwaar ……..
  minder dan de helft kan goed rondkomen …… dat is dus 53% die niet of nauwelijks kan rondkomen …..

  Wat is dit ? Zit er ook een spych in dit landschap ? 🙂

  http://www.managersonline.nl/nieuws/14876/nederlander-positief-over-economie,-maar-komt-slecht-rond.html

 39. Steven says:

  mafketell,

  alleen al de eerste zin is best raar. 🙂
  “Nederlanders zijn positiever over hun persoonlijke economische situatie dan vorig jaar. In werkelijkheid zijn de geldproblemen echter toegenomen”

 40. László says:

  Francois van Fleppesteijn: Wat ik niet begrijp, waarom klaagt Staal of Vestia de bank niet aan waarvan ze de derivaten hebben gekocht?

  Omdat je van een organisatie die miljarden beheert verwacht dat die wel weet waar die mee bezig is. Anders dan van het MKB.

 41. mafketell says:

  DNB ‘waaronder perverse fiscale prikkels die bijdragen aan excessieve kredietgroei ( perverse prikkels regelgeving niet voorzien nieuwe financiële instrumenten 2008 Elandproef ) en stijging van de huizenprijzen.’

  Tjonge, wat een wijsheid ineens, wel een beetje laat, dat dan weer wel 😉 6 jaar later ………..

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2014/dnb304600.jsp

 42. Juan belmonte says:

  László,

  Stichting maserati rijders verwelkomt de “woningbouw Lutjebroek”, die recente een andere naam kreeg en wel “Quattroporte”, met een knipoog naar die vier deuren van een janmo woning. Dat op advies van een vermaard Amsterdams reclame buro.
  In de communicatieven zin, traditioneel een zwak punt in de wocowereld, kan nu niets meer mis gaan 🙂

 43. mafketell says:

  Perverse fiscale prikkels en het ontbreken van controle ………

  10% werkloosheid
  Kwakkelende oekoenomie
  53% kan net of niet meer rondkomen

  Met dank aan DNB …….

  Of toch gewoon de Kondratieff Golf ? …… 🙂

 44. Juan belmonte says:

  mafketell,

  De eerste verdedigingslinie tegen de opbouw van financiële onevenwichtigheden is het aanpakken van verstoringen bij de bron, waaronder perverse fiscale prikkels die bijdragen aan excessieve kredietgroei en stijging van de huizenprijzen.

  Zizo, dat is DNB anno 2014, een totaal ander geluid dan onder dr Wellink.

  De 1
  Alhier uitgemaakt voor pessimist en “domme eikel”
  Ziet dat als een bevestiging van de geest van deze blog,
  De ander weer heel anders 🙂

 45. Juan belmonte says:

  Met meteen weer een herinnering
  Aan de bevestiging van de theorie van dr ir Maartje Martens

  In het topsegment staat ruim 4 jaar woningaanbod te koop
  Middensegment 2,5 jaar
  Lage segment ruim 1 jaar.

  Alle tekenen van een stabiele woningmarkt zijn aanwezig, reden voor prof dr Peter boelhouwer en de rabobank om 5% groei in huizenprijzen te voorspellen voor dit jaar.

  HahahahahHahHahahHahHahHahaaaaaaa.

  Die grap is al 5 jaar doodleuk 🙂

 46. Juan belmonte says:

  De graties cabaret
  Zit wederom opnieuw nogmaals en nog steeds
  In de LICHTPUNTEN
  van Hogehuizenprijsminnend Nederland.

  Geniet ervan 🙂

 47. Juan belmonte says:

  Mooi he
  DNB duidelijk wijzend op risico’s van hogeschuldenminnend. Nl
  Terwijl de makelleugenaarsslogan NVM in 2012 de schuldensituatie nog
  “Over het algemeen behoudend Gefinancierd ” noemde.

  Nooit een NOS journaal vraag van gekomen
  HOE ZIT DAT NU ?

  De onafhafhankelijke pers heeft een prima rol vervuld
  In het inzichtelijk maken van de financiële stabiliteit
  Die te voorzien was ten tijde van
  gesubsidieerd huizen leasen met ltv >100% op twee inkomens

  Ook de analyse van de bewegingen op de huizenmarkt
  worden prima inzichtelijk gemaakt voor het grote publiek.
  De wetenschap draagt hier ook haar steentje aan bij…..

  Sjappoooo 🙂

 48. Steven says:

  mafketell: Of toch gewoon de Kondratieff Golf ? ……

  tuurlijk.. en nog erger.. Zoals in de Romeinse tijd: bergen schuld, maar wel brood en spelen.. : Nederland tegen Spanje: vind het overigens ook best leuk.

 49. Adamus says:

  Steven: Banken hebben niet echt veel geld, maar kunnen vreemd genoeg wel veel uitlenen via een centrale bank. Zo zit het rare wereldje in elkaar vrees ik. Ze hebben dan dus vorderingen op elke student. Als ze gewoon geld printen en geven krijg je inflatie dus doen ze het via krediet..

  op een gegeven moment ben je het gezeur zat:
  http://www.youtube.com/watch?v=uGuW60T0l7A

  Is er wel een leerstoel ‘bankieren’ ?

 50. Adamus says:

  Steven: tuurlijk.. en nog erger.. Zoals in de Romeinse tijd:bergen schuld, maar wel brood en spelen.. : Nederland tegen Spanje: vind het overigens ook best leuk.

  Niet gezien, maar Brazilië ‘geen respect voor Croatia’ vlgs de coach.

  Zie nu ook oranje juntapetten in beeld bij doelpunt Persie 🙂

  Maxima com er maar in …….

 51. Adamus says:

  Juan belmonte:
  Met meteen weer een herinnering
  Aan de bevestiging van de theorie van dr ir Maartje Martens

  In het topsegment staat ruim 4 jaar woningaanbod te koop
  Middensegment 2,5 jaar
  Lage segment ruim 1 jaar.

  Alle tekenen van een stabiele woningmarkt zijn aanwezig, reden voor prof dr Peter boelhouwer en de rabobank om 5% groei in huizenprijzen te voorspellen voor dit jaar.

  HahahahahHahHahahHahHahHahaaaaaaa.

  Die grap is al 5 jaar doodleuk

  Topsegment met geleend geld via BV. Neemt bank de aandelen dan over?

 52. Adamus says:

  Juan belmonte:
  mafketell,

  De eerste verdedigingslinie tegen de opbouw van financiële onevenwichtigheden is het aanpakken van verstoringen bij de bron, waaronder perverse fiscale prikkels die bijdragen aan excessieve kredietgroei en stijging van de huizenprijzen.

  Zizo, dat is DNB anno 2014, een totaal ander geluid dan onder dr Wellink.

  De 1
  Alhier uitgemaakt voor pessimist en “domme eikel”
  Ziet dat als een bevestigingvan de geest van deze blog,
  De ander weer heel anders

  Je gaat voor vrijdenker(.nl )

 53. Adamus says:

  Juan belmonte:
  László,

  Stichting maserati rijders verwelkomt de “woningbouw Lutjebroek”, die recente een andere naam kreeg en wel “Quattroporte”, met een knipoog naar die vier deuren van een janmo woning. Dat op advies van een vermaard Amsterdams reclame buro.
  In de communicatieven zin, traditioneel een zwak punt in de wocowereld, kan nu niets meer mis gaan

  Lutjebroek is meer gelinkt met Sint Nicolaas……http://nl.wikipedia.org/wiki/Lutjebroek

 54. hj says:

  als nederland met 5-1 kan winnen van spanje, gaan dan ook weer de huizenprijzen omhoog?

  vragen, vragen, vragen

 55. Frans says:

  “Indeed, the real estate bubble in many of these places in Europe should peak next year and turn down rather hard into 2020.”

  Martin Armstrong:
  http://armstrongeconomics.com/2014/06/13/swedish-real-estate-bubble-peaking-2015/

 56. Apekool says:

  Adamus: Topsegment met geleend geld via BV. Neemt bank de aandelen dan over?

  Lenen van je eigen BV: leuke rente op overtollige middelen in de BV, en privé krijg je HRA. Afhankelijk hoe goedkoop je het geld weer uit je BV kan halen zeer lucratief – gratis geld van vadertje staat. Zit verder geen bank tussen.

 57. Adamus says:

  Apekool: Lenen van je eigen BV: leuke rente op overtollige middelen in de BV, en privé krijg je HRA.Afhankelijk hoe goedkoop je het geld weer uit je BV kan halen zeer lucratief – gratis geld van vadertje staat. Zit verder geen bank tussen.

  Technisch geen bank ertussen. Zolang alles boven water staat en er niets boven water komt. Ik heb gezien dat de boeken wel eens anders geconstrueerd worden.-met goedvinden van regiobank??

 58. Adamus says:

  Frans:
  “Indeed, the real estate bubble in many of these places in Europe should peak next year and turn down rather hard into 2020.”

  Martin Armstrong:
  armstrongeconomics…bubble-peaking-2015/

  Tja, je moet de tijd hebben om te kunnen ‘zitten.’

  Vraag me nog steeds af welke deal Amstrong met de FED heeft. Laat ‘m zijn bek houden over EU, that’s our business.

 59. mafketell says:

  Waren de lichtpunten perverse prikkels

  Schulden werden wachsen, Sinn………

  gek eigenlijk ……

  alles is omgedraaid, na het Minsky Moment 🙂

 60. Juan belmonte says:

  huisje-gekocht:
  funda.nl/koop/emme…/#groot&foto-22

  blijf vooral rustig huren a 500 euro

  Kijkt u ook even naar de kenmerken.

  Vraagprijs € 135.000 k.k.
  Oorspronkelijke vraagprijs € 225.000 k.k.

 61. Juan belmonte says:

  hj:
  als nederland met 5-1 kan winnen van spanje, gaan dan ook weer de huizenprijzen omhoog?

  vragen, vragen, vragen

  Eindelijk een echt lichtpunt
  Vier jaar eerder was beter getimed, nu weergaloos goed.

 62. Juan belmonte says:

  Juan belmonte: Kijkt u ook even naar de kenmerken.

  Vraagprijs€ 135.000 k.k.
  Oorspronkelijke vraagprijs€ 225.000 k.k.

  Gehalveerd vanaf een lage prijs en nu nog steeds te kop

  Er is een enorm gebrek aan Kamikazkopers 🙂

 63. Frans says:

  Adamus: Vraag me nog steeds af welke deal Amstrong met de FED heeft. Laat ‘m zijn bek houden over EU, that’s our business.

  Eerste: ach, je moet eruithalen waar je wat aan hebt, interpreteren, natuurlijk nooit klakkeloos overnemen en denken dat iemand neutraal is, op wat voor een manier ook.
  Ten tweede: hoe meer hij over Europa schrijft hoe beter. Het kenmerk van Armstrong, naar mijn idee juist hetgeen een sterk onderdeel vormt van zijn waarde, is dat hij wereldwijd kijkt, en naar werreldwijde geldstromen. Ik snap niet dat je daar bezwaar tegen hebt. Juist de egocentrische benadering van economen en beleggers zuiver op de US stoort me. Ik heb altijd me afgevraagd: O.K. de goudprijs heeft zus en zo een technische structuur in de USD, maar wat dan in andere currencies?? Martin Armstrong geeft hier antwoord op.
  Martin Armstrong heeft een bepaalde nuchterheid die me erg goed bevalt als tegengif tegen de goldbugs.
  Ik kan we vaak wel ergereren aan bepaalde standpunten van hem, des te meer reden om hem te blijven volgen: die fout om te eenzijdig naar de markt te kijken heb ik al eerder gemaakt.

 64. Frans says:

  huisje-gekocht:
  funda.nl/koop/emme…/#groot&foto-22

  blijf vooral rustig huren a 500 euro

  Wat?? wonen in Emmer-Compascuum en daar moet je ook nog voor betalen????
  Het moet niet gekker worden….

  Als je het er uit kunt houden waarschijnlijk geen gekke Z, het zou niets voor mij zijn. Ik huur voor 300 Euro, en zit wat dichter bij de bewoonde wereld.

 65. lorenzo says:

  Francois van Fleppesteijn: Wat ik niet begrijp, waarom klaagt Staal of Vestia de bank niet aan waarvan ze de derivaten hebben gekocht?

  Zou wel eens aanhangig kunnen zijn . Stilte natuurlijk.

 66. lorenzo says:

  btw ,die man is een lopend (nou ja zittend..)zij het langzaam orgasme , wellicht eentje of velen achterelkaar , in ieder geval van 13.00 uur tot 17.00 uur.
  Wel het karakter die je nodig hebt om 3.500.000 eurotjes mee te krijgen . Maar goed , boef zijn loont .

 67. Frans says:

  WOW!! Weer twee artikelen die precies aangeven wat ik hierboven vertelde: de reden dat ik Martin Armstrong zeer de moeite waard vind om te volgen!
  http://armstrongeconomics.com/2014/06/14/gold-4/
  http://armstrongeconomics.com/2014/06/13/euro-under-pressure/

 68. László says:

  Juan belmonte:
  László,

  Stichting maserati rijders verwelkomt de “woningbouw Lutjebroek”, die recente een andere naam kreeg en wel “Quattroporte”, met een knipoog naar die vier deuren van een janmo woning. Dat op advies van een vermaard Amsterdams reclame buro.
  In de communicatieven zin, traditioneel een zwak punt in de wocowereld, kan nu niets meer mis gaan

  Wat dacht je dat ik bedoel met ‘verwacht’.

  Fijn dat je het snapt en even uitlegt.

 69. Juan belmonte says:

  László,

  Too big not. to fail 🙂

 70. lorenzo says:

  Nu de man zo beroemd is heeft het een groot gevolg dientengevolge , Maserati kan de productie moeilijk aan .
  http://www.autoweek.nl/nieuws/28676/maserati-maakt-meer-ghiblis-quattroportes

 71. Adamus says:

  Nog geen japanistan te bekennen http://www.platomania.eu/album/2394291/made-in-japan-ltd-edition-/deep-purple laat de deflatie maar komen.

 72. Steven says:

  Best wel een goedkoop huis. Maar die slaapkamer…. 😉

  http://www.funda.nl/koop/emmer-compascuum/huis-83092259-verlengde-tweede-groenedijk-9/fotos/#foto-16

  (alsof je elke dag wakker wordt in een LSD trip..)

 73. Juan belmonte says:

  lorenzo:
  Nu de man zo beroemd is heeft het een groot gevolg dientengevolge , Maserati kan de productie moeilijk aan .
  autoweek.nl/nieuws…hiblis-quattroportes

  Europa is zo welvarend en Nederland in het bizonder.
  Eigenilijk moeten alle topambtenaren in een gechauffeerde maserati rijden, dit model heeft niet voor niets 4 deuren 🙂

 74. bay says:

  En toen stonden er weer 259.000 op funda! Lichtpunten? Laat me niet lachen

 75. Dawg says:

  Steven: alsof je elke dag wakker wordt in een LSD trip

  Vreemd, ik kreeg meer associaties met een als slaapkamer vermomd mortuarium.

  Veel prachtige bruin tegelwerk en overigens met bijpasend plavuisgebeuren. Ach, ach,…

 76. Steven says:

  Dawg: slaapkamer vermomd mortuarium

  ha ha ha. ja inderdaad!

 77. Steven says:

  wel grappig overigens dat je nu al dus voor 135.000 een redelijk groot huis met land kan kopen.

  het schiet lekker op. 🙂

 78. Nico de Geit says:

  Steven:
  Best wel een goedkoop huis. Maar die slaapkamer….

  funda.nl/koop/emme…ijk-9/fotos/#foto-16

  (alsof je elke dag wakker wordt in een LSD trip..)

  Ik vind die woning het opknappen niet waard.

 79. hj says:

  Nico de Geit: Ik vind die woning het opknappen niet waard.

  kopen, zorgboerderij van maken, PGB’s innen, en als je binnen bent gelopen, schitterend huis op bouwen

  is dat wat?

 80. Steven says:

  Nico de Geit: Ik vind die woning het opknappen niet waard.

  Daarbij is 135.000 euro voor mij 250 maanden huur dus kan ik net zo goed blijven zitten waar ik nu zit. (zonder er rente, verzekering, onderhoud en andere vervelende shit er over te hoeven betalen)

 81. Starter says:

  Het is ook wel een uithoek!

  Locatie is bepalend voor de prijs. Wel appels met appels vergelijken.

 82. Keesje says:

  Starter,

  Precies:

  Emmercompascuum, Drenthe Woningen. Aantal woningen: 2.150: Gemiddelde waarde: € 138.000: Koopwoningen: 55 %: Te koop: 180 woningen: Huurwoningen: 45 %:

  Oftewel, 1 op de 5 koopwoningen staat te koop en van funda: 270 te koop, 50 afgelopen jaar verkocht……dus gemiddelde verkooptijd is nu 5 jaar in dit plaatsje….

 83. Keesje says:

  Liever deze enorme dubbelwoning met stallen en 6800 m2 grond:

  http://www.funda.nl/koop/gieterveen/huis-47319285-veenakkers-15/kenmerken/

  Afgeprijsd van 449.000 naar 199.000.

 84. Keesje says:

  bay:
  En toen stonden er weer 259.000 op funda! Lichtpunten? Laat me niet lachen

  Tja…..mensen denken dat de hele wereld hun huis wel weer snel zal opkopen…..zoals in 2002. De prijzen zijn dan wel weer zo 2002, de koopzucht helaas niet.

 85. Frans says:

  Steven, ik stem voor de LSD trip hoor! 🙂

 86. Adamus says:

  Keesje: Tja…..mensen denken dat de hele wereld hun huis wel weer snel zal opkopen…..zoals in 2002. De prijzen zijn dan wel weer zo 2002, de koopzuchthelaas niet.

  Was het vorige maand? Konden we de goegemeente over ons heenkrijgen……..de huizenprijzen stijgen weer. Enfin E. de Trol is op vakantie dus geen laatste inzichten.

 87. Adamus says:

  Keesje:
  Starter,

  Precies:

  Emmercompascuum, Drenthe Woningen. Aantal woningen: 2.150: Gemiddelde waarde: € 138.000: Koopwoningen: 55 %: Te koop: 180 woningen: Huurwoningen: 45 %:

  Oftewel, 1 op de 5 koopwoningen staat te koopen van funda: 270 te koop, 50 afgelopen jaar verkocht……dus gemiddelde verkooptijd is nu 5 jaar in dit plaatsje….

  Forse prijssenkung omdat familie van het onderhoud af wil. En ruzie omdat dezelfden voor klussen opdraaien 😉

 88. László says:

  Het is niet onlogisch dat er meer huizen te koop gezet worden want de prijzen dalen sinds augustus vorig jaar niet meer.
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/90983960/BodemBerijkt.PNG
  Als je nu je huis te koop zet is de kans kleiner dat je de prijs moet verlagen omdat de markt verder inzakt.

  Jullie kunnen in de toekomst kijken, maar dat kunnen gewone stervelingen op de huizen markt niet, die kijken naar het CBS en gesponserde kanalen zoals nu.nl en het NOS journaal.

  Maartje M zegt overigens ook dat als de rust een jaartje terug is op de markt de prijzen weer zullen stijgen.
  Omdat jullie wel naar haar verwijzen maar haar werk blijkbaar niet helemaal uit jullie hoofd kennen heb ik het zelf nog even opgezocht.
  http://youtu.be/DQccATfT6oE?t=11m59s
  Wanneer het opgenomen is weet ik niet maar de reacties zijn van meer dan 12 maanden geleden, toen was wat nu het diepte punt lijkt te zijn, juli 2013 nog niet geweest.
  Maar ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, ik volg mijn grote voorbeeld Maartje M en volgens haar theorie zou het dal weleens voorbij kunnen zijn.
  Het aan hypotheek aanvragen in mei was overigens nauwelijks gestegen tov van april, het blijft dus nog wel even spannend.

 89. László says:

  László: Wanneer het opgenomen is weet ik niet

  Nu wel, Maart 2013.

 90. hj says:

  doordenkertje: in Nederland kom je nietom van de honger, maar van de hebzucht

  zucht

  of is dat hetzelfde

 91. mafketell says:

  Het nieuwe Nederland……

  Naar de RECHTER voor schuldhulpverlening …..

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/661051-meer-nederlanders-dieper-in-de-schulden.html

  Zie het filmpje ernaast …… schulden tot 500 ton

  Schulden werden wachsen …… Sinn

 92. mafketell says:

  Van overheidswege opgepompte inflatie 🙂 Volgend WEER meer voor alles ( alles dat gerelateerd is aan inflatie ) gaan betalen zeker ……. dacht het niet 🙂 Van de twittertjes

  http://www.woonbond.nl/nieuws/3490

 93. mafketell says:

  De QE van Abe ….. en Japan in armoede, speciaal voor Dr.t. 🙂 Missie geslaagd ( inflatie http://www.tradingeconomics.com/japan/inflation-cpi ) patiënt overleden

  http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/abenomics-duwt-japan-in-armoede/article-4000654130027.htm

 94. Adamus says:

  mafketell:
  Van overheidswege opgepompte inflatieVolgend WEER meer voor alles( alles dat gerelateerd is aan inflatie ) gaan betalen zeker ……. dacht het niet Van de twittertjes

  http://www.woonbond.nl/nieuws/3490

  Eerst geld ontwaarden en dan deflatie en dan ook echte deflatie. Ik zie nu niks goedkoper worden. Ga ik met net zo’n natte vinger rekenen als WB dan kom ik eerder op 10%.

  Gaat Mecking nu zeggen ‘ga in cash’? Hij promoot zijn goud&zilver boekie nog steeds.

 95. Adamus says:

  mafketell:
  De QE van Abe….. en Japan in armoede, speciaal voor Dr.t. Missie geslaagd ( inflatietradingeconomics.c…/japan/inflation-cpi) patiënt overleden

  moneytalk.knack.be…le-4000654130027.htm

  ‘………want terwijl de voedingsprijzen fors zijn gestegen hebben de lonen dat tempo niet kunnen volgen’

  En wat we nodig hebben wordt goeikoper?

 96. Keesje says:

  Moerdijkers hun woning wordt getaxeerd op 1 januari 2013 en moerdijkers mogen hun huis tot 10 jaar later voor die prijs verkopen aan gemeente Moerdijk.

  http://www.nu.nl/politiek/3802586/geen-leegloop-moerdijk-vertrekregeling.html

  Gouden regeling! Wil ik ook!

 97. Emmercompas says:

  Starter:
  Het is ook wel een uithoek!

  Locatie is bepalend voor de prijs. Wel appels met appels vergelijken.

  Eerlijk waar, ben er op nog geen 200 meter afstand geboren en ben er ruim 5 jaar “getogen”. Lijkt me helemaal niks voor een randstedeling, maar als je uit die streek komt en het gewend bent, zeg ik doen: 110k bieden en dan maar kijken.
  Ik zou er niet meer willen wonen, ook niet uit nieuwsgierigheid nog eens willen kijken, mij iets te veel reisafstand van m’n huidige woonplaats, circa 12.000 km.

 98. jaap says:

  Let niemand op het feit dat het gekoppeld is aan de rente van de Nederlandse staat? Nu bijna niets…maar wat als dat weer 6% wordt? Helemaal niet raar historisch. Dan lopen die studieschulden snel op en red je het niet met de max 4%.

  Is daarin voorzien?

  Wie weet hoe dat zit?

 99. Starter says:

  Mijn locatie is geen randstad maar wel een waar interesse is vanuit toerisme en de omgeving zelf omdat de locatie top is.

 100. Starter says:

  jaap,

  6% gaat het echt niet worden. Als wij 6% betalen dan betaald Zuid-Europa nog meer en zal de Euro onhoudbaar zijn. Dit gaat niet gebeuren. Er eerder kans dat de rentes nog lager worden.

 101. Cynicus economicus says:

  mafketell: Er bestaan geen deflatiemodellen ……

  Integendeel, ze liggen voor het oprapen, zoals deze
  En nog zo’n tientallen andere.

 102. Adamus says:

  Starter:
  jaap,

  6% gaat het echt niet worden. Als wij 6% betalen dan betaald Zuid-Europa nog meer en zal de Euro onhoudbaar zijn. Dit gaat niet gebeuren. Er eerder kans dat de rentes nog lager worden.

  Dat betekent dat geld niets waard is of wordt! Door bankenunie en target2 http://en.wikipedia.org/wiki/TARGET2 kan e.e.a. Wel uotgevlakt worden? Aan kunstgrepen geen gebrek…..

 103. Adamus says:

  Cynicus economicus: Integendeel, ze liggen voor het oprapen, zoals deze
  En nog zo’n tientallen andere.

  Minstens zoveel als casametrische modellen.

 104. Adamus says:

  Starter:
  jaap,

  6% gaat het echt niet worden. Als wij 6% betalen dan betaald Zuid-Europa nog meer en zal de Euro onhoudbaar zijn. Dit gaat niet gebeuren. Er eerder kans dat de rentes nog lager worden.

  Spanje levert ook veel voeding aan ons, dus als we het over ‘transfer of wealth’ hebben 😉
  (Hoeveel goedkope olie en water zit hier bijvoorbeeld in verdisconteerd?)

 105. mafketell says:

  Proest de NL gaat NORMAAL doen 🙂 , nou ja nu het te laat is, dat dan weer wel ( sub-prime ) ………

  Hypotheekachterstanden, wat kan je doen …… Z24

  Advies voor nieuwe hypotheek ….. ‘ Sluit geen te hoge hypotheek af. Woon je samen, zorg er dan voor dat de woonlasten met één inkomen te dragen zijn.’

  http://www.z24.nl/geld/hypotheekachterstand-wat-kun-je-doen-469990

  http://www.cartoonaday.com/images/cartoons/2011/09/jobs-economy-cartoon-2012-c-598×555.jpg

 106. mafketell says:

  Welkom in Corpocratië! Daar waar de machtigsten de minste belasting betalen en de machtelozen het meeste afdragen. Doemdenkerij? Professor Ewald Engelen geeft op Lowlands University een scherp college over de oorzaken van de financiële crisis, legale corruptie en de rol van het Nederlandse schaduwbankstelsel in het creëren en bestendigen van mondiale ongelijkheid. Want dat de rijkste 85 mensen in de wereld evenveel vermogen bezitten als de onderste helft van de wereldbevolking – 3,5 miljard mensen – weten we al. Maar hoe zit het nou verder?

  http://lowlands.nl/programma/

 107. mafketell says:

  Ook staatsgarantie de NHG 🙂 Per 31 december 2012 heeft de stichting € 154 miljard aan leningen gewaarborgd en bedraagt het fondsvermogen circa € 771 miljoen

 108. mafketell says:

  Draadje werkt niet …… oeps

 109. mafketell says:

  Probeersel 🙂

  Nieuwe woningproductie krimpt met 9% procent, dieper dal woningbouwproductie

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2014/06/13/eib-dieper-dal-woningbouwproductie

 110. Adamus says:

  Poot/chipshol: alle grondposities rond Schiphol in de aanbieding

  http://www.nu.nl/ondernemen/3801136/familie-poot-verkoopt-bedrijf-chipshol.html

  Lelystad, Eelde, Enschedé en nu dan Schiphol.

 111. Adamus says:

  mafketell:
  Zwarte Zwaan ?

  armstrongeconomics…-default-once-again/

  Welnee joh, laat hem naar eigen ‘Detroit’ kijken. Black Swan komt uit het niets, dus zit ook niet in het model van MA.

 112. Adamus says:

  mafketell:
  Ook staatsgarantie de NHG Per 31 december 2012 heeft de stichting € 154 miljard aan leningen gewaarborgd en bedraagt het fondsvermogen circa € 771 miljoen

  Staatsgarantie is niet verkocht?

 113. Adamus says:

  Keesje:
  Moerdijkershun woning wordt getaxeerd op 1 januari 2013 en moerdijkers mogen hun huis tot 10 jaar later voor die prijs verkopen aan gemeente Moerdijk.

  nu.nl/politiek/380…vertrekregeling.html

  Gouden regeling! Wil ik ook!

  Planschade? Probleempje voor overheid is dat grond niet meer gewild is op een manier zoals de gemeente denkt dat het gaat……zie ook chipshol.

 114. lorenzo says:

  László: Maartje M zegt overigens ook dat als de rust een jaartje terug is op de markt de prijzen weer zullen stijgen.

  2 personen die volgens mij niet helemaal hebben bijgehouden de veranderende actuatoren , veelal publiekelijk ingegeven , die blijvend voor een veranderende prijsstelling zullen gaan zorgen .
  Mijn zorg (nou ja..) is echter dat het lang gaat duren , itt vele andere landen . Dat heeft weer een relatie met onze rijkdom , een nadeel dus.

 115. Adamus says:

  Maartje M zegt overigens ook dat als de rust een jaartje terug is op de markt de prijzen weer zullen stijgen.
  Omdat jullie wel naar haar verwijzen maar haar werk blijkbaar niet helemaal uit jullie hoofd kennen heb ik het zelf nog even opgezocht.

  Wie is de baas van Maartje M????

 116. Adamus says:

  mafketell,

  Zie wel een finale van Corporatië(wij eisen respekt) vs Oranje.

 117. Latida says:

  László:
  Het is niet onlogisch dat er meer huizen te koop gezet worden want de prijzen dalen sinds augustus vorig jaar niet meer.
  dl.dropboxusercont…960/BodemBerijkt.PNG
  Als je nu je huis te koop zet is de kans kleiner dat je de prijs moet verlagen omdat de markt verder inzakt.

  Jullie kunnen in de toekomst kijken, maar dat kunnen gewone stervelingen op de huizen markt niet, die kijken naar het CBS en gesponserde kanalen zoals nu.nl en het NOS journaal.

  Maartje M zegt overigens ook dat als de rust een jaartje terug is op de markt de prijzen weer zullen stijgen.
  Omdat jullie wel naar haar verwijzen maar haar werk blijkbaar niet helemaal uit jullie hoofd kennen heb ik het zelf nog even opgezocht.
  http://youtu.be/DQccATfT6oE?t=11m59s
  Wanneer het opgenomen is weet ik niet maar de reacties zijn van meer dan 12 maanden geleden, toen was wat nu het diepte punt lijkt te zijn, juli 2013 nog niet geweest.
  Maar ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken, ik volg mijn grote voorbeeld Maartje M en volgens haar theorie zou het dal weleens voorbij kunnen zijn.
  Het aan hypotheek aanvragen in mei was overigens nauwelijks gestegen tov van april, het blijft dus nog wel even spannend.

  Het dal is nog lang niet voorbij. Hier wordt niet in de toekomst gekeken maar voor zover ik kan beoodelen naar de realiteit op de koude grond.

  Kijk eens om je heen zou ik zeggen als je denkt dat de crisis voorbij is. De economische vooruitzichten zijn niet bepaald rooskleurig. Er komen steeds meer problemen bij op zowel micro- als macro-niveau.

  Neem alleen al de afgelopen week. 55.000 banen weg in de zorg, het CPB stelt economische prognose naar beneden bij, de olieprijs gaat vanwege meer oorlog weer omhoog en steeds meer mensen zitten in uitzichtloze schulden. Daarbij zijn er inmiddels waarschijnlijk meer dan een half miljoen ‘spookburgers’

  http://www.nujij.nl/algemeen/aantal-spookburgers-stijgt-tot-bijna-half-miljoen.22028887.lynkx

  Denk nu eens gewoon logisch na. Immigranten komen iets halen, dat zijn er grofweg zo’n 150,000 per jaar. Emigranten nemen met zich mee kennis, kunde en zowel menselijk als financieel kapitaal als vermogen een vluchten het land uit.

  Het vertrouwen in de bestuurlijke bovenlaag is op een lager niveau an ooit, en je mag met recht spreken van een vertrouwenscrisis in de politiek onder de bevolking.

  Tel dat maar op bij de vele, vele financiele aderlatingen die miljoenen mensen nu al reeds achter de rug hebben, en bedenk dan zelf even wat daar nog de komende jaren bbij gaat komen.

  Dan kun je met gezond verstand en een objectieve blik op de dingen om je heen niet tot een andere conclusie komen dat het nog heel, heel moeilijk gaat worden en dat het zomaar zou kunnen dat het ergste van de economische crisis nog moet komen.

  De politiek heeft nu eenmaal geen reputatie van voortvarend, vooruitziend en voortschrijdend handelen – integendeel. Het is meer een als het kalf verdronken is dempt men de put beleid dat gevoerd wordt. Brandjes blussen dus.. Daarmee alleen houdt men zich momenteel bezig – niet met het structureel oplossen van de oorzaken van de problemen.

 118. Latida says:

  En voor wie mij niet gelooft lees anders de reacties eens door onder dit artkel:

  http://www.nujij.nl/economie/039-meer-nederlanders-met-grotere-schulden-039.28526017.lynkx

 119. Adamus says:

  Latida:
  En voor wie mij niet gelooft lees anders de reacties eens door onder dit artkel:

  nujij.nl/economie/…n-039.28526017.lynkx

  m, v, 2k: wonen niet in caravan maar in tent. In een land waarbij het voeren van een groene smoothie reden voor jeugdzorg is om in te grijpen……zullen ze daar de langste tijd wel gezamelijk hebben gewoond.

 120. Latida says:

  “De LOSR/MOgroep roept de Eerste Kamer op om de wetsvoorstellen Maatregelen WWB en Hervorming kindregelingen tegen te houden of aan te passen. Ze zijn onwerkbaar.
  Door deze wetsvoorstellen gaat het mes per 1 januari 2015 in het recht op het wettelijk vastgelegde bestaansminimum, de beslagvrije voet. Dat stellen de sociaal raadslieden, verenigd in de LOSR/MOgroep. Zij hebben de wetsvoorstellen kritisch getoetst op de gevolgen voor de beslagvrije voet.

  De huidige regelingen rond de beslagvrije voet zijn al zo ingewikkeld dat jaarlijks tientalen miljoenen teveel wordt ingehouden op het inkomen van mensen met schulden. Daardoor belanden mensen met schulden ten onrechte onder het wettelijk bestaansminimum, met nog meer schulden en schuldeisers tot gevolg. ”

  http://www.mogroep.nl/actueel/nieuws/3152-sociaal-raadslieden-beslagvrije-voet-is-vogelvrij

  It is going to be a g*dd*mn f**cking mess

 121. Cartoonist says:

  mafketell: Doemdenkerij? Professor Ewald Engelen geeft op Lowlands University een scherp college over de oorzaken van de financiële crisis, legale corruptie en de rol van het Nederlandse schaduwbankstelsel in het creëren en bestendigen van mondiale ongelijkheid. Want dat de rijkste 85 mensen in de wereld evenveel vermogen bezitten als de onderste helft van de wereldbevolking – 3,5 miljard mensen – weten we al. Maar hoe zit het nou verder?

  ALs Ewald het niet zegt dan zeg ik het maar:

  Want het ziet er naar uit dat die 85 rijkste mensen/families er op uit zijn om de zogenaamde rijken, zij die met eerlijk hard werken een ton of misschien wel een miljoen per jaar verdienen, veel meer belasting te laten betalen, b.v. door het steeds duurder maken van wonen via o.a. CO2 energie-heffing en restricties op bouwlocaties. De arme helft v/d mensheid wordt wijsgemaakt dat die belasting op de rijke helft (minus die 85 superrijke families die zichzelf altijd vrijstellen van belastingen en wetten) ten goede gaat komen aan die arme helft. Niets is echter minder waar.

  Een langzame communistische wereldstaatsgreep via de VN-(agenda21), Unicef-(kinderen behoren de staat toe), NAVO-(controle over alles en iedereen via een totalitair veiligheidsapparaat), en al die andere supranationale organisaties vind op dit moment plaats. Het doel van die 85 superrijke families is om de belastingen die geind gaan worden in de zakken van henzelf te laten vloeien via nieuwe banken bail-outs die er ongetwijffeld moeten gaan komen.
  Als die superrijke 85 families hun gang kunnen gaan bezitten zij binnenkort evenveel als de rest van de hele wereldbevolking (7 miljard mensen)

  Laat je niet langer voorliegen door de gestuurde media, de omgekochte professortjes en de corrupte politici.

 122. Cartoonist says:

  Het andere nieuws wordt door de langharige goed-ogende brunette Martine Hafkamp gebracht:
  http://www.nuzakelijk.nl/column-martine-hafkamp-/3803397/schot-boeg.html

  Zij zegt :De crisis lijkt voorbij.

  Dus leent u gerust een paar ton bij de bank en leg de toekomst van uzelf, vrouw, kinderen en kleinkinderen in handen van de bank.

 123. hj says:

  maak je borst maar nat:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/22745483/___Miljarden_nodig_voor_dijken___.html

  dit gaat nog een heel groot probleem worden ben ik bang

 124. hj says:

  Latida:
  “De LOSR/MOgroep roept de Eerste Kamer op om de wetsvoorstellen Maatregelen WWB en Hervorming kindregelingen tegen te houden of aan te passen. Ze zijn onwerkbaar.
  Door deze wetsvoorstellen gaat het mes per 1 januari 2015 in het recht op het wettelijk vastgelegde bestaansminimum, de beslagvrije voet. Dat stellen de sociaal raadslieden, verenigd in de LOSR/MOgroep. Zij hebben de wetsvoorstellen kritisch getoetst op de gevolgen voor de beslagvrije voet.

  De huidige regelingen rond de beslagvrije voet zijn al zo ingewikkeld dat jaarlijks tientalen miljoenen teveel wordt ingehouden op het inkomen van mensen met schulden. Daardoor belanden mensen met schulden ten onrechte onder het wettelijk bestaansminimum, met nog meer schulden en schuldeisers tot gevolg.”

  mogroep.nl/actueel…je-voet-is-vogelvrij

  It is going to be a g*dd*mn f**cking mess

  was het al hoor, ik zal daar verder op terugkomen

 125. hj says:

  even de papieren erbij zoeken

 126. Adamus says:

  ALs Ewald het niet zegt dan zeg ik het maar:

  Ewald is straks ook afhankelijk van het ABP.

 127. Adamus says:

  Cartoonist,

  En allemaal een ebolavirusje syraks…..de sterksten overleven en dat hoeven niet de 85 rijksten te zijn! Ook zij decimeren dan en wordt hun clubje nog rijker 😉

 128. Adamus says:

  Cartoonist,

  En allemaal een ebolavirusje syraks…..de sterksten overleven en dat hoeven niet de 85 rijksten te zijn! Ook zij decimeren dan en wordt hun clubje nog rijker 😉

 129. Adamus says:

  Cartoonist:
  Het andere nieuws wordt door de langharige goed-ogende brunette Martine Hafkamp gebracht:
  nuzakelijk.nl/colu…3397/schot-boeg.html

  Zij zegt :De crisis lijkt voorbij.

  Dus leent u gerust een paar ton bij de bank en leg de toekomst van uzelf, vrouw, kinderen en kleinkinderen in handen van de bank.

  Reakties: 0,0

 130. Adamus says:

  Cartoonist:
  Het andere nieuws wordt door de langharige goed-ogende brunette Martine Hafkamp gebracht:
  nuzakelijk.nl/colu…3397/schot-boeg.html

  Zij zegt :De crisis lijkt voorbij.

  Dus leent u gerust een paar ton bij de bank en leg de toekomst van uzelf, vrouw, kinderen en kleinkinderen in handen van de bank.

  Uw toekomst…..er zijn kids die door een veel te hoge hypotheek de erfenis van hun ouders al hebben verkocht aan de bank.

 131. Cartoonist says:

  Adamus,

  liefhebber van s.f. genre zoals 12 monkeys ?

  Adamus: Uw toekomst…..er zijn kids die door een veel te hoge hypotheek de erfenis van hun ouders al hebben verkocht aan de bank.

  en tevens de mogelijkheid om de (klein)kinderen op een ´vrije´ wijze te laten studeren hebben verpacht aan diezelfde bank.

 132. Frans says:

  Adamus: In een land waarbij het voeren van een groene smoothie reden voor jeugdzorg is om in te grijpen

  Fascism sucks!

 133. Keesje says:

  Frans,

  Dat joch had een groeiachterstand en at Alleen maar groentes de hele dag door…

 134. Juan belmonte says:

  Latida:
  En voor wie mij niet gelooft lees anders de reacties eens door onder dit artkel:

  nujij.nl/economie/…n-039.28526017.lynkx

  Het aantal mensen met grote financiële problemen is vorig jaar met 50.000 toegenomen tot 89.000. Ook de hoogte van de schulden is gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

  Lichtpunt.

 135. Juan belmonte says:

  Op landelijk niveau neemt de werkgelegenheid in 2013 af met 88 duizend banen van werknemers (-1,1%).

  Een groei van de economie kan dan samengaan met minder vraag naar arbeid. Al met al daalt de werkgelegenheid voor werknemers in 2014 met 23 duizend banen (-0,3%).

  http://www.uwv.nl/overuwv/Images/UWV_Arbeidsmarktprognose%202013-2014_def.pdf

  -111.000 banen over 2013 en 2014.
  Alweer een lichtpunt.

 136. Latida says:

  Cartoonist:
  Het andere nieuws wordt door de langharige goed-ogende brunette Martine Hafkamp gebracht:
  nuzakelijk.nl/colu…3397/schot-boeg.html

  Zij zegt :De crisis lijkt voorbij.

  Dus leent u gerust een paar ton bij de bank en leg de toekomst van uzelf, vrouw, kinderen en kleinkinderen in handen van de bank.

  Zij zegt ook:

  “Werkloosheid wordt steeds minder een probleem. De crisis lijkt voorbij.”

  Maar voor wie het steeds minder ‘een probleem is’ vertelt ze er niet bij. Oplopende en verborgen werkeloosheid wordt gewoon onder het tapijt geschoven, zowel in de VS als in Nederland. Het zijn zwakkere sociale groepen die niet evenredig worden vertegenwoordigd in de politiek, en dus is het steeds minder een probleem voor politici.

 137. Juan belmonte says:

  Bron: Woonbond – Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie in mei 2014 berekend op 0,8 procent. Daarmee is de inflatie ten opzichte van vorig jaar fors gedaald. Maar zonder de enorme huurstijging van 2013 van 4,6 procent zou er in Nederland helemaal geen inflatie meer zijn. De inflatie wordt namelijk volledig verklaard door de huurverhoging. Huurders worden dus extra getroffen in hun koopkracht. – See more at: http://www.spacemakers.nl/2014/06/zonder-de-forse-huursverhogingen-zou-er.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+spacemakers+%28Spacemakers+nieuws%29#sthash.xMZ6rNLZ.dpuf
  http://www.spacemakers.nl/2014/06/zonder-de-forse-huursverhogingen-zou-er.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+spacemakers+%28Spacemakers+nieuws%29

  Huurverhoging voorkomt deflatie.

  Lichtpunt !!!
  Hogehuizenprijsminnend nl dankt alle huurders 🙂

 138. Juan belmonte says:

  Den Haag – Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) keurde het gebruik van alle derivatenproducten goed waarmee Vestia later bijna ten onder zou gaan.
  Dat zei voormalig Vestia-kasbeheerder Marcel de Vries vandaag ten overstaan van de enquêtecommissie woningcorporaties. Het WSW toonde tien jaar geleden al riskante financiële producten waarmee alle corporaties konden werken. Daarmee legde het fonds de kiem voor de latere giftige derivaten, vond De Vries.

  Wsw wie zat daar ook alweer in, blauwe stedenbouwer ir Marc Calon neemt de volledig verantwoordelijkheid door te stellen dat toezichthouders op Woco’s zo slecht verdient dat er geen capabele mensen zitten.

  Marc CalonPersoonlijk Naam: Ir. Marc Calon
  Geboortejaar: 1959
  Nationaliteit: Nederlandse Huidige functies Marc Calon Bestuurslid Amsterdam School of Real Estate Bestuurslid Cecodhas Voorzitter Aedes Bestuurslid Stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing Agrariër Bestuurslid STAK AeDex Bestuurslid MKB Nederland Commissaris WSW Lid Raad van Toezicht Woonservices Holding BV Commissaris Enexis

  Logisch 🙂

 139. Latida says:

  Juan belmonte,

  Aha! dus de werkelijke economie zit in een deflationaire spiraal en dat betekent geen goed nieuws voor hen die in de schulden zitten. De schuld die men heeft of nu aangaat wordt dus niet automatisch kleiner door inflatie, maar automatisch groter door deflatie.

  Neem er nog een studielening en een starterslening bij. Oh wat worden e jongeren toch weer vals voorgelicht. Je mag nu nog meer hypotheek nemen dankzij een langere, grotere studieschuld!

  Het is overigens ook logisch, als er minder geld is, gaat de waarde ervan omhoog vanwege schaarste. De vele miljarden die zijn geschapen zijn overal terecht gekomen behalve in de binnenlandse economie.

 140. Juan belmonte says:

  Het wsw heeft zich ook dit jaar sterk ingezet om de gevolgen van de kredietcrisis op de financiering, financiële positie en activiteiten van deelnemers zo veel mogelijk te beperken. om de beschikbaarheid van financiering te kunnen waarborgen en de financieringscondities optimaal te houden voert het wsw frequent overleg met kapitaalmarktpartijen, pensioenfondsen, overheid en corporaties. Het wsw monitort de ontwikkelingen op de markt en faciliteert waar mogelijk de ontwikkeling van nieuwe producten. Voor de beoordeling van nieuwe producten is de zogenoemde productacceptatieprocedure verder verfijnd.
  Hiernaast heeft het wsw in het verslagjaar periodieke treasurybijeenkomsten georganiseerd met deelnemers die zich hebben aangemeld voor het treasuryplatform. inmiddels zijn zo’n 50 corporaties bij het platform aangesloten. doel van de bijeenkomsten is het uitwisselen van informatie over de markt, advisering en klankborden en het ontwikkelen van gezamenlijke standpunten over diverse treasurygerelateerde onderwerpen.

  http://www.wsw.nl/uploads/_media/_94_Jaarverslag%202009.pdf

  WSW heeft trendy activiteiten in een platform gebundeld.
  Dat had WoCo Lutjebroek in zijn uppie nooit kunnen doen 🙂

  Lichtpunt !

 141. Juan belmonte says:

  om onze positie op de internationale markten te ondersteunen hebben wij als wsw twee ratings: een aaa-rating van standard & poor’s en een aaa-rating van moody’s investors service. deze respectievelijke ratings, de hoogst mogelijke, zijn sinds 1997 en 1998 stabiel en hebben beide een ‘outlook stable’. de triple-a ratings zijn in 2009 opnieuw verlengd na het reguliere jaarlijkse onderzoek van de ratingbureaus. Zeker in de huidige markt is het wsw zeer gelukkig met deze rating.
  http://www.wsw.nl/uploads/_media/_94_Jaarverslag%202009.pdf

  WSW had in 2009 de hoogst mogelijke rating.

  ………
  Herhaling is is de kracht van reclame dus
  Beste toeschouwers van deze arena
  Daar komt nog een

  LICHTPUNT

 142. Frans says:

  Tis me het zaakje wel zeg die Vestia affaire: de ene na de andere fininaciele hoer die aanschuift in het bankje om verhoord te worden.

 143. László says:

  Latida: Het dal is nog lang niet voorbij. Hier wordt niet in de toekomst gekeken maar voor zover ik kan beoodelen naar de realiteit op de koude grond.

  Wanneer is de crisis voorbij?
  Voor veel mensen zal dat zijn als ze weer op hetzelfde welvaartsniveau zitten als voor de crisis begon en dat is begrijpelijk. Daarnaast is er niet één crisis maar zijn er meerdere, deze hebben wel invloed op elkaar, maar lopen niet altijd synchroon.
  Het gevoel dat je vanuit je straat, wijk, stad of familie (wat jij bedoeld met realiteit op de koude grond neem ik aan) is belangrijk en bepaald hoe jij je voelt en je geld uitgeeft of spaart. En dat geldt dan voor die hele groep. Volgens mij heb je het dan over het consumentenvertrouwen.
  Als ik in mijn omgeving kijk, dan zie ik geen verslechtering en gaat iedereen op vakantie deze zomer. Dat het consumentenvertrouwen stijgt kan ik me wel voorstellen, als 7% werkeloos is dan heeft 93% gewoon werk, misschien onder mindere voorwaarden dan 6 jaar geleden, maar je eigen broek op kunnen houden geeft uiteindelijk toch vertrouwen.
  De huizenmarkt moet het hebben van vertrouwen en die twee versterken elkaar ook nog. De prijzen dalen nu sinds augustus niet meer, daardoor stijgt het vertrouwen en daardoor gaan er meer mensen kopen.
  Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen belang bij stijgende prijzen. Sterker nog, als ze echt nog 30% zouden dalen ga ik misschien wel groter wonen omdat de opstap dan kleiner geworden is.
  Voor het vertrouwen op de huizenmarkt maakt het volgens mij niet uit hoe de daling tot een eind gekomen is (hogere giften vrijstelling og hogere huren).
  Wat mij echt verbaasd heeft is het doorzetten van de stijging na 1 januari. Lagere LTV en LTI normen zou de kopers afschrikken, maar niets is minder waar.
  Wat me opvalt is dat dat hier ontkend wordt, er wordt verwezen naar het enorme aantal huizen dat te koop staat en naar Maartje M die gezegt heeft dat de daling 40% zou kunnen zijn. Ze geeft aan dat dat waarschijnlijk is, maar niet dat dat zeker gaat gebeuren daar is ze wetenschapper genoeg voor. Ik zou haar nu wel eens willen horen, niet omdat ze ongelijk gehad zou hebben want dat heeft ze niet, maar wat haar visie nu is.
  De mensen die ik gesproken heb die het afgelopen jaar een huis gekocht hebben, hebben daar goed over nagedacht (op één salaris lenen, niet twee). Hopelijk geldt dat voor de andere kopers ook.
  Al die zaken die je noemt over het vertrouwen in de politiek spelen natuurlijk mee, maar een huizenkoper zal zich voornamelijk richten op de ‘duidelijkheid’ mbt de HRA. Immigranten hebben we al tientallen jaren en die 55000 ontslagen in de zorg werden door de staatssecretaris afgezwakt naar 11000, omdat er geen moord en brand geschreeuwd werd zal de waarheid wel in het midden liggen. Voor die mensen verschrikkelijk, maar of mensen (aan de onderkant) van de zorg invloed op hebben van de huizenmarkt betwijfel ik.

  Het zou niet gek zijn als de mensen die hier reageren aangeven waar hun voeten in de maatschappij staan en aan welke regio ze economisch gebonden zijn.
  De Nederlandse huizenmarkt bestaat niet. Als je een lijn rond Eindhoven, Hoek van Holland, Alkmaar en Amersfoort trekt vang je denk ik 80% van de huizen, wat daarbuiten ligt zou best eens de hier genoemde sceanrio’s kunnen ondergaan en dat dempt de totale groei.

  Mijn regio: Almere, Utrecht, Amsterdam.

 144. Frans says:

  Het gaat zo goed in de EUR landen dankzij de invoering van diezelfde EUR dat de rente van de ECB naar negatief kan, -0,1%.

 145. Frans says:

  Keesje: Dat joch had een groeiachterstand en at Alleen maar groentes de hele dag door…

  O! Ja, je kunt het ook overdrijven! (zei ik, nadat ik net mijn green smoothie met superfoods achterover heb geslagen.)

 146. Juan belmonte says:

  Off-topic

  De lobby van de Vereniging Geleased Huys van m.n. Drs Rob “aflossen is onwenselijk” Mulder wordt door de minister terecht niet gehonoreerd.

  VGH wist zelfs de consumentenbond voor haar karretje te spannen.

  Minister Blok erkent dat het voorstel van Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond past bij het kabinetsstreven om restschulden en gedwongen verkopen te beperken. Maar de uitbreiding van het zogeheten overgangsrecht vraagt bij de Belastingdienst om extra capaciteit, die er momenteel niet is.

  Bovendien zou het zorgen voor meer complexiteit in de fiscale wetgeving, terwijl de overheid juist vereenvoudiging wil. Van belang is ook dat de voorgestelde versoepeling volgens de minister niet vaak het verschil maakt tussen woningbehoud en woningverkoop. In de meeste gevallen kan de achterblijvende partner de hypotheek toch niet betalen, aldus Blok.


  http://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2014/520255-minister-versoepelt-regels-niet/

  De verlening van huizenleasers stelde tot einde vorig jaar voor om mensen vooral aflossingsvrij te laten financieren,

  ……..

  Een van de oorzaken achter de huidige onderwatersituatie in de polder is de lobby van de VGH.

  Sie haben es wissen koennen und Selbst gewohlt 🙂

 147. Juan belmonte says:

  Als het aan Drs rob “aflossen is onwenselijk” Mulder ligt wordt de belasting aangifte voor eenieder met een paar pagina’s extra vragen uitgebreid.

  De beste man is niet te stoppen met het bedenken van prachtige uitzonderingen
  Die in de hoogtijd van Hogehuizenprijsminnend NL nog voor briljant
  Zouden zijn gesleten…

  http://www.eigenhuis.nl/actueel/blog/2014/518724-renteaftrek-op-restschuld-in-stand-houden/

 148. Juan belmonte says:

  Times do have changed

 149. Juan belmonte says:

  Het wachten is op Wonen 5.0 🙂

 150. mafketell says:

  Juan belmonte: zijn sinds 1997 en 1998

  Juan, u zet mij aan het denken 🙂 n.a.v. die derivaten WOCO’s vanaf 1997 ……

  Derivatenpositie 1995 ( guldens duzzzz ) …… tja ….

  Rabo 2,1 maal het balanstotaal van de bank.
  ABN Amro met 1229 miljard (bijna 2,5 maal het balanstotaal)

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/398565/1995/04/26/Laatkomer-Rabobank-loopt-achterstand-op-ABN-Amro-en-ING-snel-in-Derivaten-zijn-voor-banken-niet-meer-weg-te-denken.dhtml

  In 1995 was het krediet al op, banken werden als het ware gedwongen ( door wie ? ) ……… de aarde was toen al MINSTENS voor 2 x beleend on- en off-balance ….. dit is voor een leek niet meer te overzien …… de schade ook niet ….. Nou ja misschien is moon-lending een optie ? Dan belenen we toch gewoon de maan ? Off-balance uiteraard 🙂

 151. mafketell says:

  Juan belmonte: Huurverhoging voorkomt deflatie.

  Kunstmatig opgepompte inflatie, dat probeert de ECB ook 😉 …..

  Een Schmulletje ……

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2014/06/tip-dat-varkentje-zullen-we-wel-even.html

  We hebben recht op deflatie 🙂

 152. Adamus says:

  mafketell,

  Deflatie in een Über schuldsysteem. Lijkt me onmogelijk.

 153. Adamus says:

  mafketell: Kunstmatig opgepompte inflatie, dat probeert de ECB ook…..

  Een Schmulletje ……

  schmulladdertjeond…len-we-wel-even.html

  We hebben recht op deflatie

  Schmull resideert in London, daar werkt de ‘printer’ nog volop. Hij snapt ook niets van €’s, moneyissuers los van de overheid etc.

 154. Adamus says:

  Keesje:
  Frans,

  Dat joch had een groeiachterstand en at Alleen maar groentes de hele dag door…

  Moet je toch niet aan denken: de hele dag groenten. Toegediend door een heksenmoeder. Nee, dan mijn buurjongetje, moeder een leuk wijffie, kan geen eten klaarmaken, maar oké; can’t win them all. Gastje krijgt nu groeihormonen toegediend door een professor……..wel al 3 jaar research achter de rug en elke dag pasta met saus uit een pakkie. Bij een heks denk ik aan Fresco 😉

 155. Adamus says:

  Frans: O! Ja, je kunt het ook overdrijven! (zei ik, nadat ik net mijn green smoothie met superfoods achterover heb geslagen.)

  …..maar dat is compensatie voor die fles wijn? 1:1 ongeveer?

 156. Adamus says:

  <
  Marc CalonPersoonlijk Naam: Ir. Marc Calon
  Geboortejaar: 1959
  Nationaliteit: Nederlandse Huidige functies Marc Calon Bestuurslid Amsterdam School of Real Estate Bestuurslid Cecodhas Voorzitter Aedes Bestuurslid Stichting Forum voor Stedelijke Vernieuwing Agrariër Bestuurslid STAK AeDex Bestuurslid MKB Nederland Commissaris WSW Lid Raad van Toezicht Woonservices Holding BV Commissaris Enexis

  Duidelijk iemand uit het werkveld en man van hoed en rand.

 157. Nico de Geit says:

  László: Wanneer is de crisis voorbij?

  De Moderne Maatschappij is al lang over zijn hoogtepunt heen.

 158. Francois van Fleppesteijn says:

  Een leeuw op voetbalschoenen kan de hele wereld aan, alleen wanneer gaan de Nederlandse bankiersgoden lieslaarzen uitdelen? Nederland heeft natuurlijk wel zijn naam hoog te houden wat betreft waterbouw, alleen misschien dat Nederland qua financiële liquiditeitsconstructies is te veel boven zijn pet heeft geleefd?

 159. Frans says:

  Adamus: wel al 3 jaar research achter de rug en elke dag pasta met saus uit een pakkie.

  Inderdaad!! 🙂 🙂
  Wel zeuren over smoothies, maar je mag al het gif uit de supermarkt wat “voedsel” wordt genoemd gewoon onbeperkt eten. Aspartaam is gewoon ook toegestaan, niets aan de hand volgens dezelfde “experts”.

 160. Frans says:

  Adamus: …..maar dat is compensatie voor die fles wijn? 1:1 ongeveer?

  huh? Er komen dagen voor waarin het niet er niet van komt, maar normaal gesproken zo’n anderhalve liter smoothie per dag. Biologisch natuurlijk! 🙂
  Die ene fles grand cru per week ben ik inderdaad vanaf gestapt. (hee, is dit nou wel erg gerelateerd aan de huizenmarkt? Ik geloof van niet) 🙂

 161. Frans says:

  Geinig van die derivaten die verkocht zijn (de meeste zijn rente derivaten: als de rente omhoog gaat kun je er winst op maken) is dat de rente van de centrale banken kunstmatig omlaag is gegaan. Aangezien de centrale banken de overkoepelende belangenvereniging is van de banken, eigendom van deze banken, is het geen wonder dat die derivaten verlies opleveren: de bank gaat toch met voorkennis geen zaken verkopen waarop ze gaan verliezen?? 🙂 🙂

  Remember the London Whale? Het schandaal van het verlies van miljarden door zogenaamd 1 handelaar van JP Morgan? Dat bedrag is waarschijnlijk veel hoger dan gezegd, denk aan 100 miljard, en volgens Jim Willie hebben de “ongelukjes” van de bankiers de laatste tijd daar het alles mee te maken, om het in de doofpot te stoppen. (dit ging om CDS, ook een vorm van derivaten)

  Met andere woorden: er wordt vaak gerefereerd aan de tijdbom die de derivaten vormen: de eerste explosies hebben al plaatsgevonden, en ik verwacht dat dit richting eind 2015 erg gaat versnellen.

 162. Frans says:

  Nico de Geit: De Moderne Maatschappij is al lang over zijn hoogtepunt heen.

  Yep, de moderne westerse rat faced zionistische banksters maarschappij.

 163. Adamus says:

  Frans: huh? Er komen dagen voor waarin het niet er niet van komt, maar normaal gesproken zo’n anderhalve liter smoothie per dag. Biologisch natuurlijk!
  Die ene fles grand cru per week ben ik inderdaad vanaf gestapt. (hee, is dit nou wel erg gerelateerd aan de huizenmarkt? Ik geloof van niet)

  Derivaten worden ook niet meteen aan huizenmarkt gerelateerd door man in de straat hoor……wel met banksters misschien -zolang ze maar van ons bankrekeningetje afblijven alles oké

  (Tony Blair komt ook weg met de shit……en dat zal de man in de straat een rotzorg zijn. Onze Pim, hun mannetje was ook niet tegen het uitroken van het middenoosten tenslotte)

 164. Adamus says:

  Frans: huh? Er komen dagen voor waarin het niet er niet van komt, maar normaal gesproken zo’n anderhalve liter smoothie per dag. Biologisch natuurlijk!
  Die ene fles grand cru per week ben ik inderdaad vanaf gestapt. (hee, is dit nou wel erg gerelateerd aan de huizenmarkt? Ik geloof van niet)

  Niets genuttigd, maar speakerkabel op versterker laten vallen: apparaat stinkt nu ………welk forum raad je aan? Zal iets met een H zijn ? Straks als therapie maar plaatjes wassen.

 165. Cynicus economicus says:

  Frans: Er komen dagen voor waarin het niet er niet van komt, maar normaal gesproken zo’n anderhalve liter smoothie per dag.

  De ideale voeding voor iemand die zich aan het inwerken is tot Nietzscheaanse ‘Umwerfer aller Werte’.

 166. Adamus says:

  http://www.groenedag.org/R1/NL/fmWelkom.html

  Om maar ff te spamme over groenvoer 😉

 167. Adamus says:

  Adamus: Niets genuttigd, maar speakerkabel op versterker laten vallen: apparaat stinkt nu ………welk forum raad je aan? Zal iets met een H zijn ? Straks als therapie maar plaatjes wassen.

  En het juiste soppie erbij zoeken.

 168. Adamus says:

  Frans: Yep, de moderne westerse rat faced zionistische banksters maarschappij.

  Dat dacht ik als scholier ook in 1972: bacchanten van euripides.
  Las dezelfde week in het lokale sufferdje dat kermisgangers een geitje aan de waslijn hadden gehangen……..

 169. László says:

  Nico de Geit: De Moderne Maatschappij is al lang over zijn hoogtepunt heen.

  Uit welke regio kom jij 🙂

 170. Adamus says:

  Adamus: Dat dacht ik als scholier ook in 1972: bacchanten van euripides.
  Las dezelfde week in het lokale sufferdje dat kermisgangers een geitje aan de waslijn hadden gehangen……..

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/analyse/140617-analyse-ivanollevier-blair-irak%2B koppel dit over de engelse soldaat eraan.

 171. Frans says:

  Cynicus economicus: De ideale voeding voor iemand die zich aan het inwerken is tot Nietzscheaanse ‘Umwerfer aller Werte’.

  hahaha! 🙂 🙂
  Het helpt zeker om “de trilling omhoog te brengen”.
  Tja, zelfs het eten is afgestemd om ons dom te houden…

 172. Frans says:

  Adamus:
  http://www.groenedag.org/R1/NL/fmWelkom.html

  Om maar ff te spamme over groenvoer

  De Vitamix die op die bladzijde van het internet staat, de blender van de beroeps groeneter, staat bij mij ook al jaren als belangrijkste huishoudapparaat in de keuken.

 173. eric406 says:

  László: die 55000 ontslagen in de zorg werden door de staatssecretaris afgezwakt naar 11000, omdat er geen moord en brand geschreeuwd werd zal de waarheid wel in het midden liggen. Voor die mensen verschrikkelijk, maar of mensen (aan de onderkant) van de zorg invloed op hebben van de huizenmarkt betwijfel ik

  De minister heeft het waarschijnlijk over 11.000 voltijdbanen, en die worden ingevuld door 55.000 mensen. En ga er maar gerust vanuit dat van enorme invloed kan zijn. Dit soort parttime baantjes maakt vaak net het verschil tussen voedselbank en vakantie.
  En er wordt al gesproken over 100.000 parttimers die hun baantje verliezen.

 174. Adamus says:

  Frans: De Vitamix die op die bladzijde van het internet staat, de blender van de beroeps groeneter, staat bij mij ook al jaren als belangrijkste huishoudapparaat in de keuken.

  Geweldig apparaat. Voedt er nu ook al 3/4 jaar kleinkind mee. Gaan ze twee weken op vakantie dan wordt kind ziek. Geen wetenschap, maar een succesje.

 175. Adamus says:

  . Dit soort parttime baantjes maakt vaak net het verschil tussen voedselbank en vakantie.
  En er wordt al gesproken over 100.000 parttimers die hun baantje verliezen.

  Zo is ist maar net.

 176. ps says:

  Het wordt steeds gessselliger in Mokum:
  http://www.parool.nl/parool/nl/4024/AMSTERDAM-CENTRUM/article/detail/3673741/2014/06/17/Ymere-zet-180-huishoudens-uit-huurwoningen-in-Centrum.dhtml
  Dan moet je vast niet met je klachten bij de nieuwe ombudsman Guido van Woerkom zijn, ex hoofddirecteur ANWB en nog steeds president commissaris van…jawel de sociale woningbouwvereniging Ymere!

 177. László says:

  Adamus: Zo is ist maar net.

  Dat denk jij ook bedoel je.

  Als het werk toch gedaan moet worden levert het voor iemand anders (of via andere werkgever) werk op. Als het werk niet gedaan hoeft te worden is het een terechte bezuiniging.

 178. László says:

  Adamus: Zo is ist maar net.

  Dat denk jij ook bedoel je.

  Als het werk toch gedaan moet worden levert het voor iemand anders (of via andere werkgever) werk op. Als het werk niet gedaan hoeft te worden is het een terechte bezuiniging. Voor die mensen nog steeds niet prettig, maar of het effect heeft op de huizenmarkt? Denk het niet.

 179. László says:

  eric406: De minister heeft het waarschijnlijk over 11.000 voltijdbanen, en die worden ingevuld door 55.000 mensen.

  Dat zou een dag per persoon per week zijn, vind je het gek dat de overhead in de zorg te hoog is?
  Voor die mensen nog steeds zuur, maar kloppen doen de cijfers volgens mij nog niet.

 180. Nico de Geit says:

  László: Uit welke regio kom jij

  Het hoogtepunt van de westerse (moderne) maatschappij schijnt rond het jaar 1900 te liggen.

 181. László says:

  Nico de Geit: Het hoogtepunt van de westerse (moderne) maatschappij schijnt rond het jaar 1900 te liggen.

  Daar maak ik dan Zuid-Limburg van.

 182. ps says:

  ps,

  Heeeej…Van Woerkom toch geen ombudsman?
  Zou dat verband houden met Ymere?

 183. mafketell says:

  ps: Het wordt steeds gessselliger in Mokum:

  Lees net hiernaast dat ie geen ombudsman wordt 🙂

  Knack be is altijd zó geinig ….. Grootbanken wankelen onder het gewicht van derivatencontracten …. http://moneytalk.knack.be/economie/geld-en-beurs/beursnieuws/grootbanken-wankelen-onder-het-gewicht-van-derivatencontracten/article-4000661534908.htm

 184. Latida says:

  László: Wanneer is de crisis voorbij?

  Zolang je die vraag nog moet stellen, is het in ieder geval nog niet voorbij.

  Je lange antwoord boezemt al helemaal geen vertrouwen in. Je draagt argumenten aan waarom deze nog niet voorbij zou zijn, maar eigenlijk beschrijf je precies die elementen die nog niet in acute problemen verkeren.

  Dat op zich is al veelzeggend.

 185. ps says:

  mafketell,

  Misschien weet Guido van Woekerkom daar raad mee? 🙂

 186. Latida says:

  “Het gevoel dat je vanuit je straat, wijk, stad of familie (wat jij bedoeld met realiteit op de koude grond neem ik aan)”

  Nou nee. Ik baseer dat op een grote verscheidenheid aan bronnen en niet uit een soort kleinburgelijk wereldbeeld.

  De realiteit op de koude grond bestaat uit waarneming van ontwikkelingen in verschillende sectoren, zowel op macro als op micro niveau.

  Daarbij heb ik altijd geleerd een eigen opnie te vormen en niet blind te varen op wat een enkele bron beweert, zeker niet als die bron een deel-belang heeft bij hetgeen dat wordt verkondigd.

 187. Latida says:

  “Het zou niet gek zijn als de mensen die hier reageren aangeven waar hun voeten in de maatschappij staan en aan welke regio ze economisch gebonden zijn.”

  Dat maakt niets uit. Ik ben in het geheel niet economisch aan Nederland gebonden/ Misschien dat ik juist daarom wel van een afstand een objectievere blik heb van de ontwikkelingen in Nederland op makroniveau.

  Kijk naar de ontwikkeling van het BBP. Kijk naar de ontwikkelingen binnen de verschillende sectoren. Kijk naar wat de banken doen. Kijk naar de verschillende lange termijn factoren die van invloed zijn. Kijk naar de werkeloosheid. Kijk naar wat er gebeurt in de rest van de wereld.

  Immigratie is inmiddels noodzakelijk in Nederland omdat zonder deze de omvang van de bevolking de afgelopen 10 jaar zou zijn gedaald.

  Dat mensen op daarbij nog steeds op vakantie gaan is daarbij volstrekt niet relevant. Wat relevant is wat er werkelijk gebeurt dat een economie uit een crisis tilt.

  Zijn er nieuwe groeikansen? Komen er nieuwe banen bij? Stijgt de koopkracht op middellange termijn? Op welke manier zal de samenstelling van de bevolking van invloed zijn op de economische ontwikkeling? Op welke manier zal het gemiddeld inkomen zich ontwikkelen?

  Dat soort vragen dus.. Ik hoor graag antwoorden hierop!

 188. László says:

  Latida: De realiteit op de koude grond bestaat uit waarneming van ontwikkelingen in verschillende sectoren, zowel op macro als op micro niveau.

  Daarbij heb ik altijd geleerd een eigen opnie te vormen en niet blind te varen op wat een enkele bron beweert, zeker niet als die bron een deel-belang heeft bij hetgeen dat wordt verkondigd.

  Blij dat dat voor jou geldt. Ik neem dat jij de cijfers van het CBS wel als een van je uitgangspunten gebruikt. Dat is niet voor iedereen hier even makkelijk. Als de cijfers ze niet uitkomen in hun eigen idee, zijn de cijfers gemanipuleerd op basis van eigen waarneming, vandaar dat het me goed leek om is naar de regio te vragen.
  Wel zelf na blijven denken natuurlijk ook bij cijfers van het CBS.

 189. László says:

  Latida: Kijk naar de ontwikkeling van het BBP. Kijk naar de ontwikkelingen binnen de verschillende sectoren. Kijk naar wat de banken doen. Kijk naar de verschillende lange termijn factoren die van invloed zijn. Kijk naar de werkeloosheid. Kijk naar wat er gebeurt in de rest van de wereld.

  Allemaal in meer of mindere mate van invloed op huizenmarkt. Maar waarom lijkt die dan door het dal te zijn, vooral in het licht van de strengere normen per januari, dat is de vraag die ik hier meermalen gesteld heb. Met manipulitie van de cijfers hoef je niet aan te komen, dan zouden die andere cijfers ook gemanipuleerd worden.

 190. Quentor says:

  László: Dat denk jij ook bedoel je.

  Als het werk toch gedaan moet worden levert het voor iemand anders (of via andere werkgever) werk op. Als het werk niet gedaan hoeft te worden is het een terechte bezuiniging. Voor die mensen nog steeds niet prettig, maar of het effect heeft op de huizenmarkt? Denk het niet.

  Of het werk wordt gewoon niet gedaan, we hebben 11.000 banen minder, bejaarden mogen voortaan in hun eigen stront slapen en nutteloze kwaliteitsmedewerkers zitten te berekenen hoeveel washandjes je maximaal mag gebruiken om diezelfde stront op te ruimen.

  Het is vrij naïef om te denken dat werk vanzelf gedaan wordt als het nodig is en er ontslagen vallen op plekken waar het gedane werk nutteloos is. Er is wel een zekere correlatie, maar de wereld werkt nu eenmaal zo dat beide effecten niet direct door natuurlijke noodzakelijkheden worden gestuurd, maar veel sterker door overheidsbeslissingen, keuzes van managers en financiele mogelijkheden.

 191. László says:

  Latida: Zijn er nieuwe groeikansen? Komen er nieuwe banen bij? Stijgt de koopkracht op middellange termijn? Op welke manier zal de samenstelling van de bevolking van invloed zijn op de economische ontwikkeling? Op welke manier zal het gemiddeld inkomen zich ontwikkelen?

  Dat soort vragen dus.. Ik hoor graag antwoorden hierop!

  Daar gaat het inderdaad om bij de huizenmarkt en daar gaat het op dit blog maar weinig om. Het geroep van wij hebben gelijk, nog 20% er af (liefst in hoofdletters) heeft ver de overhand op discussies over de onderwerpen die jij noemt.
  De vraag is natuurlijk of je je als individu los van de negatieve economische vooruitzichten als koper op de huizenmarkt kunt begeven. Volgens de meeste hier niet. Ik denk dat dat wel kan, goede opleiding, goede baan, rekensommetje tov van huren. Verplicht aflossen, zelfs zonder HRA ben je na 15 jaar al beter uit. Of denk je dat de huren gaan dalen?
  Er wordt hier gedaan of kopen per definitie een foute keuze is en dat als je koopt max leent. Slimme mensen deden dat al niet en zijn nu nog voorzichtiger. De waaghalzen die misgegokt hebben komen in het nieuws en de groep die echt een loer gedraaid is door makelaar en tussenpersoon. Deze groepen zijn alletwee niet echt groot (in % wel in aantallen). Met de tweede groep heb ik medelijden, met de eerste niet, die gokt de volgende keer gewoon weer.
  Met andere woorden: de huizenmarkt is zeker niet ongevaarlijk, maar dodelijk, nee dat niet.

 192. Latida says:

  László: Blij dat dat voor jou geldt. Ik neem dat jij de cijfers van het CBS wel als een van je uitgangspunten gebruikt. Dat is niet voor iedereen hier even makkelijk. Als de cijfers ze niet uitkomen in hun eigen idee, zijn de cijfers gemanipuleerd op basis van eigen waarneming, vandaar dat het me goed leek om is naar de regio te vragen.
  Wel zelf na blijven denken natuurlijk ook bij cijfers van het CBS.

  De cijfers van het CPB zijn een belangrijke indicator, maar vertellen niet alles. Wat achter de cijfers schuilgaat, daar gaat het uiteindelijk om. De interpretatie daarvan dus.

  Die liegen er soms overigens niet om. Zeker niet als je beseft dat het niet de eerste keer zou zijn dat het CPB er een procentje naast zit. Met een beraamde groei dit jaar van 0.75% zou dat dus ook een werkelijke krimp kunnen zijn.

  En met een export overshot van 7-9% is de onderliggende binnenlandse economie er slechter aan toe dan de cijfers je doen geloven, helaas.

  http://cpb.nl/persbericht/3214920/herstel-nederlandse-economie-zet-voorzichtig-door

 193. László says:

  Latida: Daarbij heb ik altijd geleerd een eigen opnie te vormen en niet blind te varen op wat een enkele bron beweert, zeker niet als die bron een deel-belang heeft bij hetgeen dat wordt verkondigd.

  Daar wordt ik ook zo moe van, links naar stukjes uit 2009 waaruit blijkt dat de crisis ontkend werd!

 194. Juan belmonte says:

  László,

  U bent kenner van de theorie van dr ir Maartje Martens.
  Mening oekoenoom en makelleugenaar (VBO uitgezonderd) heeft geen blijk gegeven hiervan kennis te hebben.
  U bent hiermee, als zelfbenoemd kenner van de nl woningmarkt, zie post hierboven, minimaal vooruitstrevend en wellicht zelfs ook realistisch.
  Dat zijn Grote complimenten van Juan.

  In heel Nederland staan in het 500k+ segment 4 jaar woningverkopen te koop
  250-500k ruim twee
  Daaronder ruim een jaar.
  Bron: Funda (NVM)

  Herkent u hierin de theorie van mevrouw Martens: “de implosie van de woningmarkt” of niet ? Immers zij voorspelde precies een dergelijke beweging waarbij instortende verkopen in de topsegment zowel qua aantallen als qua prijs, de prijzen op de gehele woningmarkt voorzien van een terechte correctie.

  Een kort helder antwoord is vaan helderder dan een lang ontwijkend relaas 🙂

 195. László says:

  Latida: De cijfers van het CPB zijn een belangrijke indicator

  Ik zei CBS, de mensen de terugkijken (ook zij corrigeren trouwens). CPB is inderdaad in eerste instantie verdacht.
  Het grafiekje met de prijsindex bestaande koopwoningen zijn van het CBS, vrijdag komen de gegevens over mei.

 196. Juan belmonte says:

  László,

  Penny wise pond fotolijn

  Het gaat om de grote lijn
  Niet om nanoseconde op nanoseconde bewegingen.

  Grote lijnen zijn volgens Juan:
  Overgang van gesubsidieerd huizen leasen op twee inkomens
  Naar
  Eerst sparen en dan lenen en weer terugbetalen.

  Krimpende beroepsbevolking en zichzelf pensioenerende babyboomers
  Steeds minder vaste banen met zekerheden die banken graag zien bij afsluiten van hypotheken.

 197. Latida says:

  László: Maar waarom lijkt die dan door het dal te zijn, vooral in het licht van de strengere normen per januari, dat is de vraag die ik hier meermalen gesteld heb. Met man

  Dat is het punt juist. Als je de fiscale stimulatie maatregelen objectief onder de loep legt en je vergelijkt ze met andere europese landen dan valt op dan zonder de fiscale bevoordeling van hypotheekgevers in Nederland er sowieso tientallen procenten aan lucht in de prijzen zit, nog steeds.

  En de internationale ontwikkelingen dicteren dat deze ongelijke, en zelfs a-morele bevoordeling van een deel van de bevolking, niet in de haak is, en afgeschaft dient te worden. Dat men hier opteert voor ‘langzaam afbouwen’ doet daar niets aan af.

  Alleen daaraan kun je zien dat er iets niet in de haak is.

  Kijk je dan even verder, naar de LTV en LTI, dan slaat NL helemaal uit het lood.

  En dan werkeloosheid. 7%, toch? Maar wat dan van de grote verbrogen werkeloosheid van hen die niet meer actief voor dde arbeidsmarkt beschikbaar zijn en in andere regelingen schuilgaan? WAO, en noem de hele alfabetsoep van regelingen maar op. Komt bij het grote aantal parttime banen in nederland en het nu al internationaal relatief lage participatiegraad van vrouwen.

  Er zijn niet genoeg banen voor iedereen. Gaan er ook niet komen. Zeg maar waar ze vandaan moeten komen. Ook stelde ik een aantal vragen hierboven, heb je daar misschien antwoorden op?

  Wellicht dat een wereldkampioenschap van Nederland op het WK nog de grootste impuls aan de huidige economie zou kunnen geven, zal een procentje helpen dit jaar. Maar volgend jaar?

  Dan zijn de verkiezingen alweer nabij.

 198. DenVrolijkeHuurder says:

  László: Allemaal in meer of mindere mate van invloed op huizenmarkt. Maar waarom lijkt die dan door het dal te zijn, vooral in het licht van de strengere normen per januari, dat is de vraag die ik hier meermalen gesteld heb. Met manipulitie van de cijfers hoef je niet aan te komen, dan zouden die andere cijfers ook gemanipuleerd worden.

  Zucht.

  Stel jezelf even de volgende vraag: als leennormen etc strenger worden, verdisconteren verkopers die dan direct in hun vraagprijs?

  Nee he? Dst duurt maar en wordt bovendien gestut door tijdelijke maatregelen in de vorm van startersleningen en HRA op 2 huizen. Daarnaast is er nog het psychologisch fenomeen ‘verliesaversie’. Verkopers verlagen veel trager hun vraagprijs dan kopers aan leencapaciteit inboeten.

  Het is niet erg om wat kritische vragen te poneren, maar wat je over het hoofd ziet is dat er hier een groot aantal posters rondloopt dat jouw denkstapjes 3 stappen voor is. Dit is je daarnaast al meerdere keren uitgelegd. In vrij simpele termen, dus te ingewikkeld kan het ook niet zijn. Hardleers dan toch?

 199. Latida says:

  László: Ik zei CBS, de mensen de terugkijken (ook zij corrigeren trouwens). CPB is inderdaad in eerste instantie verdacht.
  Het grafiekje met de prijsindex bestaande koopwoningen zijn van het CBS, vrijdag komen de gegevens over mei.

  Zodra ze bij het CBS over het weer beginnen om economische ontwikkelingen te duiden, weet je dat geen echt objectief werk afleveren.

  Probeer maar eens in de afgelopen tien jaar voor de crisis een persbericht te vinden waarin de economische groei aan de weersomstandigheden werd toegescheven.

  Het CBS zal een natuurlijke neiging hebben in de berichtgeving gekleurd te berichten. Alleen de cijfers, daar heb je wat aan. Die zijn vrij makkelijk te herinterpreteren. Hangt er maar net vanaf welke bril je opzet.

  Het CBS is een dienende organisatie die het algemeen nut beoogt. Wat dat nut is wordt in principe voorgescreven. Thomas Cool kan daar leuke verhaaltjes over vertellen bijvoorbeeld.

  http://thomascool.eu/papengli.html

 200. László says:

  Juan belmonte: In heel Nederland staan in het 500k+ segment 4 jaar woningverkopen te koop
  250-500k ruim twee
  Daaronder ruim een jaar.

  Ik volg ook wat er te koop staat, maar ik kijk vooral naar wat er gekocht wordt. Van de huizen die te koop staat vraag ik me soms af waarom die nog op funda staan. Meer dan 6 maanden te koop, geen fotos of alleen fotos van de buitenkant, bende in huis, willen die mensen eigenlijk wel verkopen?

  Juan belmonte: Een kort helder antwoord is vaan helderder dan een lang ontwijkend relaas

  Vertel me dan is eindelijk waarom de prijzen niet meer dalen en de transactieaantallen toenemen. Maartje M heeft daar een mening over, klopt die.
  Ik moet er trouwens niet aan denken dat Blok gaat roepen: Zie je wel, ik zei het toch.

 201. Latida says:

  Juan belmonte:
  László,

  Penny wise pond fotolijn

  Het gaat om de grote lijn
  Niet om nanoseconde op nanoseconde bewegingen.

  Grote lijnen zijn volgens Juan:
  Overgang van gesubsidieerd huizen leasen op twee inkomens
  Naar
  Eerst sparen en dan lenen en weer terugbetalen.

  Krimpende beroepsbevolking en zichzelf pensioenerende babyboomers
  Steeds minder vaste banen met zekerheden die banken graag zien bij afsluiten van hypotheken.

  Helemaal mee eens. Bovendien hebben banken in NL aangegeven hun hypotheekportefeuilles ‘op termijn’ te willen halveren. Dan gaat het dus over volume, niet over aantallen.

 202. Adamus says:

  Latida,

  De verzuiling heeft haar peek bereikt. S

 203. Adamus says:

  Peak

 204. Latida says:

  “Rabobank, a mutual lender and the country’s No 2 bank, says it expects its stock of mortgage loans to halve within 30 years.”

  http://www.iol.co.za/business/international/dutch-banks-start-again-in-tough-market-1.1664780#.U6CJ4vmSzzN

 205. DenVrolijkeHuurder says:

  László:
  Vertel me dan is eindelijk waarom de prijzen niet meer dalen en de transactieaantallen toenemen. Maartje M heeft daar een mening over, klopt die.
  Ik moet er trouwens niet aan denken dat Blok gaat roepen: Zie je wel, ik zei het toch.

  Funda-teller staat al geruime tijd stabiel tussen de 255K-260K.

  Waar is is dat afnemende aanbod dan?

 206. Latida says:

  László:
  Vertel me dan is eindelijk waarom de prijzen niet meer dalen en de transactieaantallen toenemen.

  Je luistert slecht en je geeft zelf geen antwoorden.

  De prijzen dalen niet meer vanwege perverse fiscale stimulatie, dezelfde reden waarom de transactieaantallen toenemen. Tijdelijke matregelen om een brand te blussen en een wanhoopspoging om een volgende generatie de lasten te laten dragen. Gelukkig is het gros van de jongeren inmiddels wijzer.

  Er zijn uiteraard altijd greater fools te vinden. Laat dat maar aan banken, makelaars en overheden over.

  Dus graag antwoord op mijn vragen:

  “Zijn er nieuwe groeikansen? Komen er nieuwe banen bij? Stijgt de koopkracht op middellange termijn? Op welke manier zal de samenstelling van de bevolking van invloed zijn op de economische ontwikkeling? Op welke manier zal het gemiddeld inkomen zich ontwikkelen?

  Dat soort vragen dus.. Ik hoor graag antwoorden hierop!”

 207. László says:

  Latida: Alleen daaraan kun je zien dat er iets niet in de haak is.

  Volgens mij kunnen ze nu gewoon roepen dat er aan gewerkt wordt. Alleen HRA bij volledige aflossing en dat dan afbouwen naar 38%, gaat echt een stuk schelen, vooral bij mensen die nu de hele aftrek in de 52% hebben.
  Zelf 2 keer een huis gekocht en rekening gehouden met het afschaffen van de HRA, ik kon me niet voorstellen dat dat zou blijven bestaan.

 208. László says:

  DenVrolijkeHuurder: Funda-teller staat al geruime tijd stabiel tussen de 255K-260K.

  Waar is is dat afnemende aanbod dan?

  Daar gaat het niet om, het gaat om de verkopen, als het aanbod daalt gaan de prijzen waarschijnlijk weer te hard stijgen en dat moeten we zeker niet willen.

 209. Latida says:

  Overigens zijn bij de verkopen waarschijnlijk doodleuk ook de woningen meegenomen die de corporaties na jaaaaren huur erover te hebben ontvangen nu onder de rpijs op de markt aan het dumpen zijn, aangemoedigd door startersleningen van allerlei pluimage in ruim 300 gemeentes.

  Ziedaar de verhoogde transactieaantallen verklaard.

  Je zou voor de grap eens alleen de transactieaantallen boven de 200,000 moeten bekijken. Of beter nog: Transactieaantallen boven de NHG grens.

 210. Latida says:

  Latida:
  CBS Q1 2014 heel nederland: Prijzen 1,5% gedaald

  cbs.nl/nl-NL/menu/…zen-visualisatie.htm

  We zijn weer op koers voor 6% daling dit jaar als in Q1 de prijzen volgens het CBS 1,5% gedaald zijn.

  Dat heet dan ‘stabiliseren’ en ‘de daling is vertraagd’

  Hier op dit blog werd het herstel een ‘dead cat bounce’ genoemd en dat zou zomaar eens waar kunnen zijn.

 211. László says:

  Latida: We zijn weer op koers voor 6% daling dit jaar als in Q1 de prijzen volgens het CBS 1,5% gedaald zijn.

  Het dieptepunt lijkt nu juli 2013, kijk dan bij het kadaster (cijfers CBS).
  http://www.kadaster.nl/web/pagina/Vastgoed-Dashboard.htm
  ‘dead cat bounce’, alleen vanwege starterslening, giften verruiming en hogere huurprijzen, zou kunnen.

 212. DenVrolijkeHuurder says:

  László:
  Latida,

  Dat gaat er voor Q2 er anders uitzien
  dl.dropboxusercont…960/BodemBerijkt.PNG
  en het zijn de jongeren die kopen
  dl.dropboxusercont…/JongerenGaanLos.PNG
  Bron: kadaster.nl/web/pa…stgoed-Dashboard.htm

  In 2010 was er ook al zo’n mooi plateau.

  Jij bent zeker ook iemand die beurskoersen voorspelt door naar lijntjes te kijken en deze door te trekken?

 213. László says:

  Latida: Helemaal mee eens. Bovendien hebben banken in NL aangegeven hun hypotheekportefeuilles ‘op termijn’ te willen halveren. Dan gaat het dus over volume, niet over aantallen.

  Ze gaan de hypotheken toch niet opeisen, ze zullen proberen ze te verkopen (weinig kans LTV te hoog) maar als het lukt krijgen we hopelijk meer concurentie.

 214. Latida says:

  László:
  Latida,

  Dat gaat er voor Q2 er anders uitzien
  dl.dropboxusercont…960/BodemBerijkt.PNG
  en het zijn de jongeren die kopen
  dl.dropboxusercont…/JongerenGaanLos.PNG
  Bron: kadaster.nl/web/pa…stgoed-Dashboard.htm

  Kijk eens goed naar die eerste grafiek, we zijn nog niet eens terug op het niveau van begin vorig jaar en moet je eens kijken wat er kort daarvoor is gebeurd.

  En dat jongeren kopen, is geen verassing. Voor de vierde keer: off-balance leningen.

  En denk je dat je ertoe genegen zou zijn om mijn vragen te beantwoorden?

  Als je de huizenmarkt wilt isoleren van al het andere wat er gebeurt, dan geloof je in de maakbaarheid van de prijzen per decreet en fiscale stimulatie.

  Dat is ten eerste geen marktbeweging en ten tweede is het geen duurzaam herstel van de prijzen; zodra de tijdelijke maatregelen wegvallen haat de langjarige trend vrolijk verder.

  Als jij om een luchtbed zit en er zit een gat in de bodem kun je wel keihard met een voetpompje er nieuwe lucht in blazen maar of je lekker zult slapen durf ik dan te betwijfelen.

  En 1,5% daling van het CBS in Q1 is op koers voor 6% daling voor dit jaar. Is een feit.

 215. László says:

  DenVrolijkeHuurder: In 2010 was er ook al zo’n mooi plateau.

  Toen leken we de euro crisis nog te ontlopen (was ons ook beloofd door Bos :-()

 216. Latida says:

  Ps. “BodemBerijkt.PNG”

  Lol freudiaanse spelfout?

 217. Latida says:

  László: Ze gaan de hypotheken toch niet opeisen, ze zullen proberen ze te verkopen (weinig kans LTV te hoog) maar als het lukt krijgen we hopelijk meer concurentie.

  Ze gaan ze niet op dezelfde hoogte verstrekken. Vandaar de nieuwe focus op transactieaantallen en niet meer op lange termijn prijsontwikkelingen. Daarover wordt gezegd dat ‘het wel 10 jaar kan duren’ voordat ze weer op het niveau van 2008 staan.

  Met andere woorden, politiek gezien, “het zal mijn tijd wel duren”

  Willem Buiter is een andere uitstekende bron trouwens.

  https://www.youtube.com/watch?v=r0ZS-NuW4og

 218. László says:

  Latida:
  Ps. “BodemBerijkt.PNG”

  Lol freudiaanse spelfout?

  Ouch! en herstellen levert dode links op. Shame on me.

 219. Juan belmonte says:

  László:
  Vertel me dan is eindelijk waarom de prijzen niet meer dalen en de transactieaantallen toenemen. Maartje M heeft daar een mening over, klopt die.
  Ik moet er trouwens niet aan denken dat Blok gaat roepen: Zie je wel, ik zei het toch.

  Juan is door eerdere bloggers en pessimist genoemd en door u een domme eikel.

  U blinkt uit door als kenner van de theorie van mevrouw Martens deze niet te herkennen aan de hand van bovenstaande en wel voor de tweede maal.
  U kunt nog een hoop leren op deze blog, in dit theater, in deze arena.

  Net als Voerman, dr t, Jeroen en anderen die Juan allemaal sterker in de discussie gemaakt hebben, waarvoor onmetelijke dank.

  Dank dus wederom van Juan, een domme eikel in uw woorden.

 220. László says:

  Juan belmonte: U kunt nog een hoop leren op deze blog, in dit theater, in deze arena.

  Met jouw erbij theater.

  BTW het gaat om mevrouw Mertens, maar tikfouten kan iedereen overkomen.

  En eikel, dat was om kracht te geven aan het advies aan jou om niet te kopen, ik denk niet dat je de onzekerheid aankan.

 221. Juan belmonte says:

  László,

  In de huidige markt bent u doorgaans het beste af met een snelle verkoop, het liefst binnen drie maanden. Dan heeft u de grootste kans op succes en beperkt u eventuele dubbele woonlasten. Een actieve houding tijdens het verkoopproces is erg belangrijk. Uit cijfers van de NVM blijkt dat woningen die al meer dan 6 maanden te koop staan zonder hun prijs aan te passen, vrijwel kansloos zijn in de huidige markt.

  http://www.nvm.nl/nl-nl/thema/huis_verkopen_in_huidige_markt.aspx

  Weergaloos vervolg op die prachtige NVM slogan
  Huis KOPEN in 2011 slimme Z !

 222. Latida says:

  László: Ze gaan de hypotheken toch niet opeisen, ze zullen proberen ze te verkopen (weinig kans LTV te hoog) maar als het lukt krijgen we hopelijk meer concurentie.

  De woorden “als” en “hopelijk” zijn een schamel taalgebruik voor een economie die volgens sommigen in een herstelfase zou verkeren.

  En zelfs als mijn naam niet mijnheer van Dalen zou zijn, zit ik nog steeds op een antwoord op mijn vragen te wachten..

  ““Zijn er nieuwe groeikansen? Komen er nieuwe banen bij? Stijgt de koopkracht op middellange termijn? Op welke manier zal de samenstelling van de bevolking van invloed zijn op de economische ontwikkeling? Op welke manier zal het gemiddeld inkomen zich ontwikkelen?”

 223. Juan belmonte says:

  László: Met jouw erbij theater.

  BTW het gaat om mevrouw Mertens, maar tikfouten kan iedereen overkomen.

  En eikel, dat was om kracht te geven aan het advies aan jou om niet te kopen, ik denk niet dat je de onzekerheid aankan.

  Mevrouw dr ir Maartje Martens.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/

  U gebruikt de taal die u belieft, Juan houdt meer van poëzie.

  Sin poesia
  Querido lazslo
  No se puede torear 🙂

 224. Juan belmonte says:

  Lazslo doet Juan denken aan de heer Smit.

  In 1982 raadde de voorman van de makelleugenaarsorganisatie NBM, de heer G. Ch. H. Smit, mensen ook met droge aan op TOEN te kopen.

  Huis kopen in 1982 Slimme Z !

  Daling was toen 6% en zou doorgaan tot zo’n 40%.
  http://www.digibron.nl/search/detail/012ea07372f900ca21007f7b/marktwaarde-bestaande-woningen-nu-bijna-re-el/4

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2013/huizentreintje-is-spoorloos/#comment-164568

 225. Latida says:

  Bij deze een tip voor de babyboomer:

  Verkoop, als je de ruimte en de mogelijkheid hebt, je huis aan je kind(eren). Betaal hun vervolgens huur, op voorwaarde dat je er ook zelf in kunt blijven wonen. dat is financieel gezien in sommige gevallen het meest aantrekkelijk. Ik ken mensen die het op deze manier hebben opgelost en er happy mee zijn. Of dat voor de kinderen ook geldt is een tweede, dat hangt vooral af van je relatie met je kinderen en het soort huis dat je hebt.

 226. László says:

  Juan belmonte: Mevrouw dr ir Maartje Martens.
  huizenmarkt-zeepbe…zullen-scherp-dalen/

  Uit dat plaatje lees ik dat de daling stopt in 2013. Een crisis schijnt 5 tot 7 jaar te duren.
  Oeps, Martens, daar heb je dan weer wel gelijk.

 227. László says:

  Juan belmonte: In 1982 raadde de voorman van de makelleugenaarsorganisatie NBM, de heer G. Ch. H. Smit, mensen ook met droge aan op TOEN te kopen.

  Heb jij wel eens een auto gekocht? Van een oud vrouwtje geweest en altijd in de garage gestaan.
  Hoe kan een verkoper nou zeggen dat je niet moet kopen?
  Je zou bijna denken dat jij er in gestonken bent.

 228. Keesje says:

  László: Uit dat plaatje lees ik dat de daling stopt in 2013. Een crisis schijnt 5 tot 7 jaar te duren.
  Oeps, Martens, daar heb je dan weer wel gelijk.

  De tijd zal het leren……. 😀

 229. Juan belmonte says:

  László,

  De vraag was niet of het plaatje in 2013 stopte.

  De bescheiden vraag van Juan was of met de huidige verhoudingen tussen aantallen verkopen en te koop staande woningen u de theorie van dr ir Maartje Martens herkende, namelijk een imploderende woningmarkt

  Ondersteund met enkele vraagprijsverlagende adviezen van de NVM
  mogelijk helpt u dat wat

  Maar Juan is hier te pessimistisch, u herkent het niet, totaal niet.
  Dat is een prestatie van formaat maar zeker niet uniek want geen enkele oekoenoom ziet het.
  En ook geen enkele Makelleugenaar, die Jin Holland met 1.000.000 woningen onder warter en een bruto hypotheekschuld van 285% van netto huishoudinkomens! waar het EU gemiddelde 100% is! nog steeds als behoudend gefinancierd.

  Logisch 🙂

 230. László says:

  Latida: Bij deze een tip voor de babyboomer:

  Reken maar dat menigeen dat slim regelt, eigen woning naar Box3 gaat volgens mij dan ook niet gebeuren? Schenken op papier is ook een beproefde methode. Daar hebben notarissen het nog steeds druk mee. In beide gevallen zitten de kinderen dan wel met inkomen in Box3.

 231. DenVrolijkeHuurder says:

  László: Toen leken we de euro crisis nog te ontlopen (was ons ook beloofd door Bos :-()

  But this time it’s different!

  Dit keer lijkt er inderdaad totaal geen sprake van het omhoog praten door politici en makelaars.

  Toch?

  l’histoire se répète

  Nu moet jij alleen nog even je ogen opendoen.

 232. Juan belmonte says:

  László,

  Nee, zie de film “Juan belmonte”, van Sebastián Bollaín Juan rijdt graag op 1 pk.
  http://es.wikipedia.org/wiki/Belmonte_(pel%C3%ADcula)

 233. László says:

  Juan belmonte: De vraag was niet of het plaatje in 2013 stopte.

  Ik leg slechts de toekomstverwachting van Maartje M naast de grafiek van het CBS en het einde van de daling lijkt te kloppen, het percentage niet voor mij is dat nuance, het einde voorspellen vind ik al heel knap.
  Het klopt dat de te verkopen voorraad groot is en dat tempert de stijging gelukkig. Veel huizen zullen niet verkocht worden en veel daarvan zijn hypotheek vrij, daarom blijven ze ook te koop staan, kost weinig.
  Ik kan er ook niets aan doen juli 2013 lijkt het dal worden.
  Dan heeft Maartje M het toch goed gedaan.
  Wat vindt ze zelf, dat is de grote vraag.

 234. Steven says:

  Latida: Hier op dit blog werd het herstel een ‘dead cat bounce’ genoemd en dat zou zomaar eens waar kunnen zijn.

  uiteraard! meer schulden lossen een te dure huizenprijs niet op. Het gezemel is soms leuk, maar dat houdt de verdere daling echt niet tegen. (zie Spanje, USA en Ierland)

 235. László says:

  Juan belmonte:
  László,

  Nee, zie de film “Juan belmonte”, vanSebastián BollaínJuan rijdt graag op 1 pk.
  es.wikipedia.org/w…onte_(pel%C3%ADcula)

  Op welke markt heb je dan ervaring? Je praat niet als iemand die winst gemaakt heeft op de huizenmarkt en ook nog nooit een auto gekocht. Woon je nog bij je ouders?

 236. Steven says:

  dat houdt een daling van te dure prijzen natuurlijk niet tegen: bedoel ik uiteraard.

 237. Juan belmonte says:

  László,

  U maakt er een mooi verhaal van. Prima.

  De theorie van dr ir Maartje Martens niet zien.
  Ook niet als deze op een presenteerblaadje komt.

  MAAR WEL feilloos inzien dat Juan bij zijn ouders inwoont.
  Bijna helderziend.
  Nogmaals grote complimenten 🙂

 238. Latida says:

  “A temporary recovery from a prolonged decline or bear market, followed by the continuation of the downtrend. A dead cat bounce is a small, short-lived recovery in the price of a declining security, such as a stock. Frequently, downtrends are interrupted by brief periods of recovery – or small rallies – where prices temporarily rise. This can be a result of traders or investors closing out short positions or buying on the assumption that the security has reached a bottom. A dead cat bounce is a price pattern that is usually identified in hindsight. Analysts may attempt to predict that the recovery will be only temporary by using certain technical and fundamental analysis tools.”

  http://www.investopedia.com/terms/d/deadcatbounce.asp

  Nog maar eens Willem Buiter aan het woord, een gouwe ouwe van de Citi bank topman:

  https://www.youtube.com/watch?v=oJJzFKU97KE

  en deze dan:

  https://www.youtube.com/watch?v=M5gRpIR_654

  – Einde hypotheekaftrek

  “een no-brainer”

  en

  “Politieke beloftes zijn het papier niet waard waarop ze geschreven worden”

  Er staat ons dus bovendien nog een versnelde afbouw van de HRA te wachten. Naast de halvering van de hypotheekportefeuilles van de banken.

  En deze voorspelling is WEL uitgekomen.

  En dat deze uitspraak van dezelfde man

  “Willem Buiter – now chief economist at Citibank – once famously said that housing isn’t net wealth at all.”

  http://www.investorschronicle.co.uk/2014/06/16/comment/chris-dillow/house-prices-why-worry-oGVg7ZLFROcUwjaUrXXnoL/article.html

  En ook daar heeft hij gelijk in.

  De schulden daarentegen, die zijn wel echt, en moeten toch echt terugbetaald worden.

  En dan dit..

  “Foreign firms have tended to steer clear of the Dutch residential market, but there are high-level efforts under way to lure them. Dutch housing minister Stef Blok has traveled to the U.K. and Germany to meet potential investors, and has plans for a similar roadshow in the U.S. this autumn”

  http://online.wsj.com/articles/u-k-s-round-hill-capital-buys-portfolio-of-homes-in-netherlands-1401802320

  Waarom zou onze minister van Wonen nu persoonlijk in het buitenland bij investeerders op de deur aan het kloppen zijn.. vragen vragen..

  als… hopelijk…

  Yeah right. Waarom zouden buitenlandse firmas nu uit Nederland wegblijven? Het antwoord daarop moge duidelijk zijn.

 239. Jodha says:

  Prijsverloop van huizen heb ik ooit in een xls gezet voor jaargangen vanaf 1970. Komt erop neer dat de prijzen ongeveer de inflatiecijfers volgen, ex onderhoud. Martens komt hier ook op uit.
  Nieuw in afschaffen hra; ltv; werkeloosheid; deflatie; veranderend sentiment re. ‘hebben’ eigen woning als status symbool cq beloning.
  Ik begrijpbderhalve niet hoe iemand op het idee te komen dat Martens nu desgevraagd zal aangeven dat de bodem spoedig in nominale termenbwordt bereikt. Het gaat nog even door, helaas voor de satanistische makeleugenaars alhier.

 240. Jodha says:

  Prijsverloop van huizen heb ik ooit in een xls gezet voor jaargangen vanaf 1970. Komt erop neer dat de prijzen ongeveer de inflatiecijfers volgen, ex onderhoud. Martens komt hier ook op uit.
  Nieuw in afschaffen hra; ltv; werkeloosheid; deflatie; veranderend sentiment re. ‘hebben’ eigen woning als status symbool cq beloning.
  Ik begrijpbderhalve niet hoe iemand op het idee te komen dat Martens nu desgevraagd zal aangeven dat de bodem spoedig in nominale termenbwordt bereikt. Het gaat nog even door, helaas voor de satanistische makeleugenaars alhier.

 241. Jodha says:

  Prijsverloop van huizen heb ik ooit in een xls gezet voor jaargangen vanaf 1970. Komt erop neer dat de prijzen ongeveer de inflatiecijfers volgen, ex onderhoud. Martens komt hier ook op uit.
  Nieuw in afschaffen hra; ltv; werkeloosheid; deflatie; veranderend sentiment re. ‘hebben’ eigen woning als status symbool cq beloning.
  Ik begrijpbderhalve niet hoe iemand op het idee te komen dat Martens nu desgevraagd zal aangeven dat de bodem spoedig in nominale termenbwordt bereikt. Het gaat nog even door, helaas voor de satanistische makeleugenaars alhier.

 242. Juan belmonte says:

  ► 29:14► 29:14
  http://www.youtube.com/watch?v=GT2xWDnFd-E
  13 dec. 2012 – Geüpload door MaestranzaFilms

  THE Making of BELMONTE, de Juan Sebastián Bollaín (Maestranza Films) 1995. …

 243. Steven says:

  Maartje Martens denkt gewoon dat ze gaan dalen. (It is that simple)

 244. Latida says:

  Dus als de WSJ zegt dat er op hoog niveau initiatieven worden ontplooid om investeerders aan te trekken en er zelfs persoonlijk naar toe reist, wat lezen we dan in de vakliteratuur?

  “Het sentiment onder buitenlandse beleggers over de Nederlandse residentiële en commerciële vastgoedmarkt is binnen zes maanden ten goede gekeerd. Nederland werd van Europese brekebeen tot begerenswaardige hotspot. Ook steeds meer Duitse banken hebben grote interesse in de financiering van Nederlands vastgoed.”

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/06/10/Provada-Nederland-hotspot-voor-buitenlandse-partijen

  hahahaha Zo werkt dat dus..

  Meneer van Dalen wacht nog steeds op antwoord..

  “Zijn er nieuwe groeikansen? Komen er nieuwe banen bij? Stijgt de koopkracht op middellange termijn? Op welke manier zal de samenstelling van de bevolking van invloed zijn op de economische ontwikkeling? Op welke manier zal het gemiddeld inkomen zich ontwikkelen?”

 245. Steven says:

  Maartje Martens “We maken een uitzonderlijke tijd mee. De verkoop van huizen stagneert en woningprijzen dalen voor het eerst in 25 jaar. Het einde is nog niet in zicht en niemand weet waar het heen gaat. Wachten op betere tijden is niet verstandig. Mijn stelling is dat de koopwoningmarkt op dit moment een structurele verandering doormaakt In plaats van doorstromers zal de markt voornamelijk startende kopers gaan bedienen. De rol van opdrachtgevers, bouwers, financiers en overheden zal anders worden, evenals de relatie tussen kopen en huren. Hoe dit precies vorm gaat krijgen zal onderzocht moeten worden. ”

  gewoon dalen dus en dat is fijn!

 246. Frans says:

  Latida: Zodra ze bij het CBS over het weer beginnen om economische ontwikkelingen te duiden, weet je dat geen echt objectief werk afleveren.

  Ik zal een geheimpje verklappen: ik kijk vaak naar de US om te weten hoe het later in Nederland zal gaan…

  In de US is het al een tijdje “modern” om het weer er te pas, maar vooral te onpas te gebruiken voor tegenvallende economische data. Meevallende data speelt het weer natuurlijk nooit een rol haha! 🙂

  Ik zal het nogmaals maar herhalen: ALLES is corrupt en gemanipuleerd op financieel economisch gebied: de aandelen, de (staats) obligaties, de inflatiecijfers, de rentevoeten bijvoorbeeld.

  Omdat er in de US veel meer te lezen viel in de alternatieve bronnen was ik daar veel eerder op de hoogte van de fraude, maar zo langzaam aan wordt het in Nederland ook duidelijk. Destijds was deze site een van de weinigen waar er kritisch gekeken werd naar de huizenmarkt, en omdat de huizenmarkt natuurlijk HET grote instrument van fraude, of laten we het in ieder geval maar houden op “economisch, financieel onevenwichtige ontwikkelingen”, was dit de site waar ik nu denk ik 6 jaar geleden geland ben.

  Met grote tevredenheid stel ik vast dat het net zo corrupt en destructief hier is als in de US. 🙂

  We are doomed!

 247. Frans says:

  De banken stappen big time in aandelen: nog een manier om rendement te maken, of noem het kapitaalvlucht.
  Dit helpt mee om het volk nog een sugar-high te geven, waarvan natuurlijk driftig gebruik moet worden gemaakt om het dode paard van de huizenmarkt nog een rotschop te geven. Zoalang de muziek nog speelt wordt het niet ernstig duidelijk dat er VEEL te weinig stoelen zijn…

 248. Latida says:

  Ter duiding… Als Nederland een hotspot was voor investeerders had Stef Blok niet persoonlijk naar Duitsland en Engeland toe te gaan om bij investeerders te bedelen of ze alsjeblieft hier willen investeren.

  Hij heeft ze waarschijnlijk een hoop winst moeten voorspiegelen. Winst die betaald zou moeten worden van… ja van wat eigenlijk?

  Zelfde voor de pensieonfondsen, die hebben er ook al geen trek in, het wordt ze zelfs sterk afgeraden door IMF en BIS.

  Nederland gaat de boot in, en dus moet onze Minister van Wonen in de herfst met zijn hoed in de hand zijn handje gaan ophouden in de Verengide Staten.

  Dat kan er volgens mij alleen maar op wijzen dat er grote gaten zijn van miljarden. Dat er problemen bij banken liggen waar we nog geen weet van hebben.

  En dat we dus nog steeds in de paniekfase zitten. Een rondreizende minister van wonen, een beter bewijs is er niet.

  Waarom zou de minister van wonen anders investeerders moeten proberen over te halen om in Nederlandse huizen willen investeren als het een hotspot en een vetpot is komen ze vanzelf wel.

  “Round Hill Capital, kersverse eigenaar van ruim 1.500 woningen, werd aangetrokken door de prijsdaling van 20 procent, de woningbehoefte van 1 miljoen in de komende twintig jaar en de te liberaliseren voorraad van 1 miljoen corporatiewoningen met een opwaarts huurpotentieel van 20 tot 25 procent.”

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2014/06/10/Provada-Nederland-hotspot-voor-buitenlandse-partijen

  Het is gewoon schofterig om in het buitenland huurverhogingen van 20/25% te verkopen gezien de situatie in het land.

  En DAT is de manier waarop de minister van wonen probeert om wat noemt het tij te keren.

  Door de sociale woningvoorraad te kannibaliseren dus, ten koste van opgebouwd sociaal welzijn.

  Zo iemand zit er niet voor het belang van de burger, lijkt me. Die zit er om de branden te blussen die zich bij banken binnenshuis afspelen.

 249. Latida says:

  En ja Frans, er wordt een hoop verdoezeld, dat ben ik wel met je eens.

  Deze vind je vast ook interessant

  http://www.slate.com/blogs/moneybox/2012/05/09/william_buiter_digital_currency.html

 250. Latida says:

  Gehoord dat je in Utrecht 3000 euro voor je oude dieselauto kunt krijgen als je een nieuwe koopt? Verwacht maar vast meer van dat soort dingetjes. Verdeel en heers naar een heel nieuw level.

 251. Frans says:

  Alles is OK in de huizenmarkt!!
  http://www.liveleak.com/view?i=bd8c248ca2

  (oftwel een mooie “best of” van Bagdad Bob!) 🙂

 252. Frans says:

  Latida:
  En ja Frans, er wordt een hoop verdoezeld, dat ben ik wel met je eens.

  Deze vind je vast ook interessant

  slate.com/blogs/mo…igital_currency.html

  Willem Buiter is net zoiets als George Soros: doen moeite om er uit te zien als sympathieke “out of the matrix” figuren, maar het zijn natuurlijk ongelofelijke rotzakken.

 253. Frans says:

  Latida,

  Latida, de wereld is FUBAR. Alle schijnbare hulpzame ideeen van banksters zijn er alleen maar om deze wereld zoals hij nu is in stand te houden. De enige opolossing is weg met de (prive) centrale banken.
  Het probleem IS JUIST centralisatie. De mensen aan de macht zijn zo ongelofelijk stom dat nog meer centralisatie de oplossing zou zijn.

 254. Frans says:

  Je zou al die bemoeienissen van de overheid met de huizenmarkt ook als centralisatie kunnen zien: niet de marktwerking zijn gang laten gaan maar sturden optreden.

  Dan kun je je afvragen: waarom??

  Het antwoord is simpel: om er zelf beter van de worden, en vooral om de banken er beter van te laten worden, want de politici zijn bijna zonder uitzondering bankhoeren, ook al zijn de meeste te achterlijk om dat zelf te begrijpen haha!! 🙂

 255. Frans says:

  Waarom geen fysiek geld meer? Omdat ze dan alles qua belasting te pakken kunnen krijgen wat er te pakken valt. Het is dan niet meer mogelijk om geld in de oude sok te bewaren. Maximale controle.
  Het is allemaal niet zo moeilijk te begrijpen….

 256. Latida says:

  Frans: Willem Buiter is net zoiets als George Soros: doen moeite om er uit te zien als sympathieke “out of the matrix” figuren, maar het zijn natuurlijk ongelofelijke rotzakken.

  Maar blijft wel een betrouwbare bron. De man spreekt geen onzin. Je wordt niet zomaar topman bij Citi Bank, en wat hij zegt zie je later ook gebeuren. Heeft een track record waar zelfs een Heleen Mees nat van wordt.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/20/irene-de-bel-wordt-de-nieuwe-hoofdredacteur-van-opzij/

  “Bel is een aanhanger van Heleen Mees’ no-nonsense-feminisme:

  „Het belangrijkste onderwerp is dat vrouwen zelf de verantwoordelijkheid nemen voor hun financiële onafhankelijkheid. Zij moeten er bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat ze niet minder verdienen dan mannen. Maar niet klagen en zeuren, niet parttime gaan werken; vrouwen moeten daar zelf werk van maken. Als dat ze niet lukt, is dat hun persoonlijke probleem. Daar zijn andere bladen voor.”

  http://www.government.nl/issues/gender-equality/womens-labour-force-participation

  “In the Netherlands, many women work only part-time and therefore earn too little to be financially independent.”

  en

  “Functional illiteracy is still very common among women.”

  Dus wat doet de overheid bij een stijgende werkeloosheid? Zij probeert NU sec meer vrouwen aan het werk te krijgen.

  Maar die banen zijn er niet en gaat dus ook omlaag

  http://data.worldbank.org/indicator/SL.TLF.CACT.ZS/countries/NL?display=graph

  Als we het hier dus over de werkeloosheidcijfers hebben, dan hebben we het niet over de ele honderduizenden vrouwen die werkeloos thuis zitten maar niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

  In andere landen waar de participatiegraad van vrouwen hoger is, lijkt de werkeloosheid percentueel gezien hoger, maar zitten er in werkelijkheid dus minder mensen thuis op hun krent.

  Dat wordt vaak vergeten, dat er in Nederland minder tweeverdieners zijn met volledige banen dan in andere landen. Wat betekent dat Nederland relatief kwetsbaarder is voor problemen bij een stijgende werkeloosheid.

  En dat is nog maar 1 voorbeeld van factoren van de koude grond die niet in het voordeel van Nederland uitpakken. Er gebeurt van alles, er zijn een hoop bewegende en schijnbewegende ontwikkelingen, maar uiteindelijk kom je erachter dat sommige ontwikkelingen het beste vanuit de internationale ccontext verklaard kunnen worden. Maar dan moet je die wel in acht nemen, en ze zijn o zo makkelijk om te negeren.

  In NL denkt men dan wat niet weet dat niet deert, maar die vlieger gaat niet op.

  Maar goed, als we maar genoeg sociale woningvoorraad dumpen en de huurprijzen als een razende omhoogschroeven kunnen we dat ook herstel noemen natuurlijk.

  Er is zo ontzetten veel wat niet benoemd wordt. Niet adequaat wordt geanalyseerd. Onder het tapijt geschoven. Stemmen die worden genegeerd niet omdat ze niet ter zake kundig zouden zijn, maar omdat de boodschap niet gewenst is. Zo ontstaat een kunstmtige werkelijkheid die steeds verder af ligt van wat er werkelijk speelt. Een soort massa deceptie. We zitten er aan de ene kant middenin en aan de andere kant zie je ook dat de collectieve intelligentie steeds sneller bijleert.Het wordt dus steeds moeilijker om goed leiding te geven zonder visie of voeling met wat er aan de onderkant zich roert. De werld informeert zich steeds sneller. En dat is pure winst.

 257. Latida says:

  Dit feestje gaat in ieder geval voorlopig niet door..

  http://daskapital.nl/2014/06/pensioen_aflossen_hypotheek_ui.html

  Maar of afstel ook uitstel is..

 258. Steven says:

  Latida,

  Nederlanders zullen een keer doorhebben dat je op paarden, loterijen, roulette en op huizen kunt gokken. En dat je juist bij extreem gestegen huizenprijzen misschien beter op paarden kunt wedden dan op NOG meer stijgende huizenprijzen.

  (maar leg dat maar eens uit aan Henk en Ingrid met een tonnetje+ schuld)

 259. Steven says:

  Guido van Woerkom neemt het ambt niet aan. Mooi zo; zou ook niet weten wat zo’ n domme vvd lobbyist op die plaats iets nuttigs zou kunnen doen.

 260. Steven says:

  hmm. nederlands..

 261. mafketell says:

  ING pijnlijke sanering kansarme winkels noodzakelijk
  ABNAMRO en verzekeraars fonds voor kleine MKB bedrijven …….
  Ik snap het niet meer …..

  Fonds voor MKB http://nos.nl/artikel/662370-fonds-voor-mkbbedrijven.html
  Het fonds moet vooral kleinere mkb-bedrijven helpen.

  Pijnlijke sanering van kansarme winkels …..
  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/ing-pijnlijke-sanering-van-kansarme-winkels-noodzakelijk

  Zal wel iets te maken hebben met bijzonder Beheer ofzo ……..

 262. Latida says:

  Zakkenvuller en slippenddrager TV

  http://www.youtube.com/playlist?list=PLJKP3p2vpcUVBtdGPw069LO5T751KPu-p

  Maar waar o waar zijn de banken?

  Zitten een hoop pareltjes tussen..

 263. mafketell says:

  It’s the household balance sheets, stupid … ( en waarom we hier nu in de touwen hangen )

  US nu dalend tot op bijna 100%
  NL nu op 285% ( gesubsidieerde schuld en stijgend )

  Heard on the street ……

  http://online.wsj.com/articles/heard-on-the-street-feds-plans-hang-in-household-balance-sheets-1402948721

  https://d21uq3hx4esec9.cloudfront.net/images/uploads/ttmygh/6579/image/Household%20Debt_fmt.jpeg

 264. Juan belmonte says:

  mafketell,

  Dat plaatje is het toonbeeld van behoudende financiering, zoals de heer Mr Ger Hukker dat zo mooi verwoordde in 2012 ?

  Schuldennivo’s op huizen zijn in Nederland bijna twee maal hoger dan in Spanje.

 265. Juan belmonte says:

  In een plaats als Ede staat in het 500k+ segment ruim zes jaar woningverkopen te koop.

  En wij maar prof dr Peter Boelhoewer geloven
  Met zijn voorspellingen van stijgende huizenprijzen ?

  Geen onafhankelijk journalist die eens een kritische vraag stelt.
  Geen makelaar die een eigen geluid heeft.
  Enkel hogehuizenprijsminnenden en makelleugenaars.

 266. Latida says:

  Juan belmonte:
  In een plaats als Ede staat in het 500k+ segment ruim zes jaar woningverkopen te koop.

  En wij maar prof dr Peter Boelhoewer geloven
  Met zijn voorspellingen van stijgende huizenprijzen ?

  Geen onafhankelijk journalist die eens een kritische vraag stelt.
  Geen makelaar die een eigen geluid heeft.
  Enkel hogehuizenprijsminnenden en makelleugenaars.

  En trollen. Vergeet de trollen niet! Minkukeltjes zijn het. Kleine hebberige handenwrijvende mannetjes met gladde praatjes. Het zijn natuurlijk gewoon dieven die ook voor diefstal voor de rechter moeten.

  Een winkeldief gooien we de cel in, maar iemand die miljoenen of zelfs miljarden in eigen zak steekt die mag blijven zitten. Onbegrijpelijk.

 267. mafketell says:

  Hmmmm …… Alleen de staatsgarantie houdt deze bank nog overeind ?

  http://in.reuters.com/article/2014/06/17/fitch-affirms-nibc-bank-at-bbb-outlook-s-idINFit70484520140617

 268. mafketell says:

  Vanmiddag (18 juni) wordt Martijn Rink, oud-manager Investor Relations bij het WSW, door de parlementaire enquêtecommissie verhoord.

  Zal het WSW ook goed gevulde enveloppen, flessen wijn, reisjes en weet ik veel wat nog meer hebben gekregen ? 🙂 En wordt Marc Calon ook nog gehoord ? Soap ……..

 269. mafketell says:

  Het ‘integere’ gebouw van de woningbouw Nijestee 😉 Het is om te huilen ……. je ziet de woningen ernaast bijna helemaal niet meer ……… alleen nog ‘het gebouw’

  http://janderoos.nl/wp-content/uploads/2014/04/Nije-Stee.jpg

 270. mafketell says:

  mafketell: Het ‘integere’ gebouw van de woningbouw Nijestee

  Dom, dom, dom, het is een WOCO sukkel 🙂 http://janderoos.nl/wp-content/uploads/2014/04/Nije-Stee.jpg

 271. Keesje says:

  Tijd voor een nieuw draadje:

  Ymere zet 180 huishoudens uit huurwoningen in Centrum Amsterdam: vanwege renovatie moeten ze er echt uit:

  weinig inkomen onder 34.000 krijgt sociale huurwoning met passende huur
  Tot 43.000 krijgt andere woning met de maximale huur
  Daarboven mag vrije sector gaan huren of kopen

  http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3673741/2014/06/17/Ymere-zet-180-huishoudens-uit-huurwoningen-in-Centrum.dhtml

  De gemiddelde huur voor allen was 234 euro.

 272. Nico de Geit says:

  Juan belmonte: Krimpende beroepsbevolking en zichzelf pensioenerende babyboomers
  Steeds minder vaste banen met zekerheden die banken graag zien bij afsluiten van hypotheken.

  Vanaf eind jaren ’60 werden er minder kinderen geboren – die kinderen zijn onderhand ook al de 45 gepasseerd. Een deel van hen is uitgerangeerd of erg onzeker over de toekomst.

  Het tekort aan mensen werd aangevuld met immigranten. Maar dat is ook niet geworden wat werd gehoopt.

  Kortom: binnenkort heel veel aanbod en weinig potentiële kopers. En als de banken dan ook nog moeilijk gaan doen over lenen dan kan de huizenprijs slechts één kant op.

 273. Keesje says:

  Keesje,

  De Huurdersvereniging Centrum is al in gesprek met een advocaat. ‘Bij een opknapbeurt twee derde van de huurders hun huis uitzetten en ze hun huis ontnemen, is bizar,’ zegt Mieneke Demirdjan. ‘We begrijpen ook niet dat dit kan. Wij hebben het overleg met Ymere opgeschort.’

  Een meerderheid van de uit huis te plaatsen bewoners ziet een huurstijging van honderd procent of 100. Volgens hem is er vanwege de crisis en de verhuurdersheffing geen geld meer om de renovatie anders te bekostigen. Die kost ongeveer een ton per woning.

 274. Nico de Geit says:

  Latida: Bij deze een tip voor de babyboomer:

  Verkoop, als je de ruimte en de mogelijkheid hebt, je huis aan je kind(eren). Betaal hun vervolgens huur

  Daar zitten natuurlijk wel risico’s aan. Financiële onafhankelijkheid is mij heel wat waard.

 275. Flipper says:

  Juan belmonte: In een plaats als Ede staat in het 500k+ segment ruim zes jaar woningverkopen te koop.

  Vindt U dat segment representatief om conclusies aan te verbinden voor bewegingen betreffende de gehele woningmarkt?

 276. DenVrolijkeHuurder says:

  Keesje:
  Tijd voor een nieuw draadje:

  Ymere zet 180 huishoudens uit huurwoningen in Centrum Amsterdam: vanwege renovatie moeten ze er echt uit:

  weinig inkomen onder 34.000 krijgt sociale huurwoning met passende huur
  Tot 43.000 krijgt andere woning met de maximale huur
  Daarboven mag vrije sector gaan huren of kopen

  parool.nl/parool/n…gen-in-Centrum.dhtml

  De gemiddelde huur voor allen was 234 euro.

  Wel mooi hoor, huur van 234,- in hartje amsterdam. Doe mij dat ook maar. Daar betaal je nog nieteens het onderhoud voor…

  Zal wel even slikken zijn als ze nu a raison de 900,- 5 hoog achter buiten de ring in een prachtig particulier huurflatje worden gehuisvest.

 277. Philippulus says:

  Meer woningen verkocht in mei

  In mei zijn 11.966 woningen verkocht, een stijging van 43,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

  http://www.nu.nl/economie/3805383/meer-woningen-verkocht-in-mei.html

 278. Keesje says:

  Latida:
  En ja Frans, er wordt een hoop verdoezeld, dat ben ik wel met je eens.

  Deze vind je vast ook interessant

  slate.com/blogs/mo…igital_currency.html

  Haha geweldig. Geen fysiek geld meer, negatieve rente op bezit en schulden maakt de rijken armer en de schuldenaren rijker……de omgekeerde econmie van de afgelopen eeuw(en)…..zo komen we weer langzaam bij 0……..

 279. DenVrolijkeHuurder says:

  Flipper: Vindt U dat segment representatief om conclusies aan te verbinden voor bewegingen betreffende de gehele woningmarkt?

  Nee, conclusies voor de gehele huizenmarkt kunnen we trekken op basis van cijfers voor de gehele huizenmarkt. Daar staat momenteel nog een woningvoorraad voor 4 jaar te koop.

  Dat is ongeveer 2x zoveel als voor de crisis. Rooskleurig he?

 280. Lolke says:

  Waarom zie ik op huizenmarkt-zeepbel geen reactie(s) op nieuws als dit: http://www.nu.nl/economie/3805383/meer-woningen-verkocht-in-mei.html

  Staat in het bericht overigens niet bij hoe de bijhorende prijs zich ontwikkelde…

 281. Keesje says:

  Lolke:
  Waarom zie ik op huizenmarkt-zeepbel geen reactie(s) op nieuws als dit: nu.nl/economie/380…verkocht-in-mei.html

  Staat in het bericht overigens niet bij hoe de bijhorende prijs zich ontwikkelde…

  Omdat het nieuws is van 1 uur geleden denk ik 😀

 282. Keesje says:

  Nog een nieuw artikel tip:

  Per 1 januari 2015 : Duizenden mensen in grensstreek verliezen aftrek hypotheekrente. Het gaat om waarschijnlijk 25.000 van de 45.000 mensen.

  Grensarbeiders behouden de volledige aftrek alleen nog wanneer minimaal 90 procent van het gezamenlijke inkomen in Nederland wordt verdiend. Heeft de partner bijvoorbeeld een klein inkomen uit een baan in België of Duitsland, dan is de kans zeer groot dat nog maar de helft van de hypotheekrente aftrekbaar is bij de fiscus.

  Nog iets: Bij flink spaargegoed ook geen recht meer op HRA.

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/duizenden-mensen-in-grensstreek-verliezen-aftrek-hypotheekrente-1.4369188

 283. Jay says:

  Oh wat een drama’s weer in huizenland. Mijn huis kan ik nu 2 jaar later met 25% winst verkopen. Zelf gerestaureerd en redelijk voordelig gekocht, maar ik doe dit pand nooit meer weg zo mooi en ideaal vind ik het. Mijn zilverportefeuille echter staat op dik 40% verlies. Ik houd m’n huis, ik houd m’n zilver, maar zo zie je maar… Zo blij dat ik maar half naar Albert Spits heb geluisterd. “Koop geen huis! Koop zilver!” Je zou GVD maar je hele cash kapitaal in zilver hebben gestoken ipv cash een huis kopen, dat voelt niet echt lekker…

 284. Steven says:

  mafketell: Het ‘integere’ gebouw van de woningbouw Nijestee

  het is echt niet te geloven dat ze zoiets nu als kantoor bouwen. Hoe veel mensen heb je nodig voor een woco?

 285. Erik says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22753583/__Huizenverkopen_schieten_44_procent_omhoog__.html

  Huizenverkopen schieten 44 procent omhoog (in mei). Gevalletje aankomende NHG verlaging? Ben benieuwd naar volgende maanden.

 286. Marketwatch says:

  Keesje: Omdat het nieuws is van 1 uur geleden denk ik

  De prijsontwikkeling komt altijd een paar dagen later, zo hebben ze mooi 2 persmomentjes gecreëerd. Transacties nemen inderdaad weer toe maar 2013 was tot nu toe ook wel een dramatisch slecht jaar kwa transacties. Op het hoogtepunt in 2006 zaten we nog op zo’n 210.000 stuks verkochte woningen, in 2013 was dit nog maar zo’n 110.000 stuks.

  Ik vermoed dat de verder dalende rente en de ruimere maximale hypotheek die dit veroorzaakt, een grote rol speelt in de langzaam aantrekkende transactie-aantallen.

 287. DenVrolijkeHuurder says:

  Erik:
  telegraaf.nl/dft/n…rocent_omhoog__.html

  Huizenverkopen schieten 44 procent omhoog (in mei). Gevalletje aankomende NHG verlaging? Ben benieuwd naar volgende maanden.

  Kijk even naar dat aantal: 11K verkochte woningen.

  Stel jezelf dan de volgende twee vragen:

  – is dat positief nieuws over stijgende verkopen?
  – of zegt het vooral iets over de abominabele verkoopcijfers in mei 2013?

  Laten de trollen het even weten zodra ze het antwoord hebben?

 288. erik(trolnogimmerhier) says:

  Wederom terug van vakantie. En kijk aan het belooft weer een mooie dagen te worden. BAM +44% t.o.v. vorig jaar. Snorkeltje, je zou nou toch serieus moeten gaan twijfelen aan je praatjes!

 289. Tim says:

  Aantal verkochte woningen in 2005: 206.629

  2010 t/m 2013 Rond de 120.000

  Waar gaan we dit jaar op uitkomen? 135.000
  Een stijging van een procent of 10 op dramatische jaren!

  Stijgingen van 40%, verkopen die door het dak gaan, nu is de tijd om te kopen. Ik lach er maar om…

  Er komt nog een hoop ellende aan, wacht geduldig af is mijn advies en spaar een leuk bedrag bij elkaar

 290. Adamus says:

  Lolke:
  Waarom zie ik op huizenmarkt-zeepbel geen reactie(s) op nieuws als dit: nu.nl/economie/380…verkocht-in-mei.html

  Staat in het bericht overigens niet bij hoe de bijhorende prijs zich ontwikkelde…

  De nieuwssite waar Nederland komt voor zoete koek 😉

 291. Zilversmid says:

  Tim:
  Er komt nog een hoop ellende aan, wacht geduldig af is mijn advies en spaar een leuk bedrag bij elkaar

  Bij nieuwbouw projecten in mijn regio (West Nederland / aan de kust) gaan de prijzen van de tweede fase met 5 tot 7 procent omhoog. Dus kijk uit waar je voor gaat sparen!

 292. Frans says:

  Latida: en wat hij zegt zie je later ook gebeuren.

  O bedoelde je dat…
  Tja, dat hing al jaren in de lucht….

 293. Frans says:

  Latida: Er is zo ontzetten veel wat niet benoemd wordt. Niet adequaat wordt geanalyseerd. Onder het tapijt geschoven. Stemmen die worden genegeerd niet omdat ze niet ter zake kundig zouden zijn, maar omdat de boodschap niet gewenst is. Zo ontstaat een kunstmtige werkelijkheid die steeds verder af ligt van wat er werkelijk speelt

  Tuurlijk, hoort er allemaal bij, geen toeval natuurlijk.
  Kijk wat er met klokkenluiders gebeurt, niet alleen in Nederland, overal ter wereld. Zolang dit nog gebeurt weet je dat nog steeds “the rule of law” niet heerst.
  Het probleem is dat nog steeds bijna niemand het (echt) doorheeft.
  De zaak Vestia is een druppel op een gloeiende plaat, daar zijn er denk ik nog heel wat van nodig voordat men wakker wordt.
  Nu lijkt het of het een uizondering is, maar het is standaard deze praktijken, het is hoe de wereld nu in elkaar zit.
  Misschien wordt het wel gebruikt om te laten zien: “zie je wel, we doen er wat aan” door de corrupte overheid.
  Anyway, we are doomed.
  De enige oplossing is dat mensen wakker worden en dat het kwaad aan zichzelf ten onder gaat.
  Steeds meer wordt het zichtbaar, maar het valt niet mee voor mensen om decennia van hersenspoelen achter zich te laten en de ogen open te doen.

 294. Adamus says:

  mafketell:
  ING pijnlijke sanering kansarme winkels noodzakelijk
  ABNAMRO en verzekeraarsfonds voor kleine MKB bedrijven …….
  Ik snap het niet meer …..

  Fonds voor MKBnos.nl/artikel/662…or-mkbbedrijven.html
  Het fonds moet vooral kleinere mkb-bedrijven helpen.

  Pijnlijke sanering van kansarme winkels …..
  rtlnieuws.nl/econo…winkels-noodzakelijk

  Zal wel iets te maken hebben met bijzonder Beheer ofzo ……..

  Lening om de rente te betalen. Hoeven de banken de komende 7 jaar niks af te boeken.

 295. dr.t says:

  Tim,

  Een daling van de verkoop met 10 procent zou meteen een vette kop opleveren op deze site, dus niet meteen gaan jammeren nu de markt lijkt aan te trekken.

 296. Tim says:

  dr.t

  Dat is zeker! En de markt lijkt idd aan te trekken.

  Berichtgeving over 10% stijging heb ik ook totaal geen moeite mee… en is appels met appels vergelijken, dus prima!

  Maar lees VETTE KOPPEN, die misleidend zijn!

 297. eric406 says:

  svg: Misschien een beetje off topic , maar wel opmerkelijk.

  Wat ook opmerkelijk is, dat er een paar huizen extra zijn verkocht en zowel de huistrol als dr.t niet weten hoe snel ze moeten reageren. 🙂
  De vleesgeworden dead cat bounce

 298. Latida says:

  Wat is het aandeel corporatiewoningen in de verkoopcijfers?

  Bij hoeveel van de verkopen in mei is een starterslening of ander off-balance lening verstrekt?

  Best belangrijk om te weten, maar dat lees je er dan weer net niet bij.

  Wel juichende berichten over toenemende transactieaantallen, maar er niet bijvertellen wat er nu precies achter de cijfertjes zit.

 299. Adamus says:

  eric406: Wat ook opmerkelijk is, dat er een paar huizen extra zijn verkocht en zowel de huistrol als dr.t niet weten hoe snel ze moeten reageren.
  De vleesgeworden dead cat bounce

  🙂

 300. Steven says:

  op rtlZ: Dijsselbloem zegt dat ie niets kan doen tegen de 20 procent stijging van de lonen van de 100 “toptalenten” van ABN. Het is echt belachelijk om dat als wetgevende macht te zeggen toch?

 301. Inon says:

  http://nos.nl/artikel/663005-sollicitanten-ombudsman-gelekt.html

  Mulder (VEH) zou op lijstje staan van kandidaten voor Nationale Ombudsman functie.

 302. Cynicus economicus says:

  Inon: Mulder (VEH) zou op lijstje staan van kandidaten voor Nationale Ombudsman functie.

  Van bubbelman tot ombudsman.

 303. Adamus says:

  Steven:
  op rtlZ: Dijsselbloem zegt dat ie niets kan doen tegen de 20 procent stijging van de lonen van de 100 “toptalenten” van ABN. Het is echt belachelijk om dat als wetgevende macht te zeggen toch?

  Geen invloed op particuliere bedrijven 😉

 304. László says:

  Marketwatch: De prijsontwikkeling komt altijd een paar dagen later, zo hebben ze mooi 2 persmomentjes gecreëerd.

  De verkoopcijfers zijn van het kadaster, als die definitief zijn gaan ze naar het CBS en die maken de Prijsindex Bestaande Koopwoningen. Was ook zo toen ze cijfers en prijzen naar beneden gingen.
  Niet zo zielig doen!

 305. László says:

  Tim: nu is de tijd om te kopen. Ik lach er maar om…

  Waar heb je dat gelezen?

 306. László says:

  DenVrolijkeHuurder: – of zegt het vooral iets over de abominabele verkoopcijfers in mei 2013?

  Ja en nee.
  https://dl.dropboxusercontent.com/u/90983960/VerkopenMei.PNG
  Het percentage wel, maar het is ook hoger dan de vier jaar ervoor.

 307. Tijl says:

  László: Ja en nee.
  dl.dropboxusercont…3960/VerkopenMei.PNG
  Het percentage wel, maar het is ook hoger dan de vier jaar ervoor.

  Het verlagen van de NHG grens op 1 juli zal er meer mee te maken hebben lijkt mij.

 308. Juan belmonte says:

  Flipper: Vindt U dat segment representatief om conclusies aan te verbinden voor bewegingen betreffende de gehele woningmarkt?

  Jazekers

  Als in mainstream media Amsterdam aangehaald wordt als voorbeeld waar wel eens een prijsstijging is waargenomen.

  Dan is Ede ook op zijn plaats om belicht te worden.
  Onder Ede 🙂

 309. Juan belmonte says:

  Tim:
  Aantal verkochte woningen in 2005: 206.629

  2010 t/m 2013 Rond de 120.000

  Waar gaan we dit jaar op uitkomen? 135.000
  Een stijging van een procent of 10 op dramatische jaren!

  Stijgingen van 40%, verkopen die door het dak gaan, nu is de tijd om te kopen. Ik lach er maar om…

  Er komt nog een hoop ellende aan, wacht geduldig af is mijn advies en spaar een leuk bedrag bij elkaar

  Wie nog even wacht
  Koopt meer pracht

  Stijging van verkoopaantallen is HEEL HARD nodig om de 400% jaarverkopen in het topsegment weg te werken

 310. Steven says:

  Adamus: Geen invloed op particuliere bedrijven

  Ja maar ABN is genationaliseerd en die “toptalenten”
  verdienen al 3 ton. (keer 100 is dus 30 miljoen)

 311. Steven says:

  Latida: Wel juichende berichten over toenemende transactieaantallen, maar er niet bijvertellen wat er nu precies achter de cijfertjes zit.

  Mijn beide buurwoningen zijn inderdaad verkochte woco woningen. Éen daarvan verkocht in mei. Denk dat we gewoon even moeten wachten op welk prijssegment er veel en weinig verkocht werd, dan wordt denk ik een hoop duidelijk.

 312. Juan belmonte says:

  Banken mogen van de VVD doorgaan met het verstrekken van hoge hypotheken, juist die waar de ECB over struikelt in de stresstest. De VVD toont het ware gezicht. Een Neofeodaal gelaat: starters worden als kanonnenvoer gebruikt. Hans de Geus ziet de rode vlaggen al wapperen.

  Dat is wel een adekate beschrijving
  Van KamikazeKoperKweken
  Alias hogeschuldenminnend = Hogehuizenprijsminnend NL

 313. Latida says:

  Juan belmonte,

  Juan belmonte:
  rtlnieuws.nl/econo…rters-hun-restschuld

  Verassend geluid bij RTL nieuws. Zouden ze soms deze site lezen?

  Nu nog het schaarste fabeltje doorprikken. En staan gewoon 409,000 woningen leeg volgens het CBS, dus ga er maar van uit dat het er inmiddels al een half miljoen zijn.

  Ben er inmiddels van overtuigd dat de daling gewoon gaat doorzetten. Een bedelende minister in het buitenland met een blok voor het hoofd zal daar weinig tegen kunnen beginnen.

  Ik zet in op gemiddeld 6% daling dut jaar. Beseffen mensen wel dat ondanks alle gejubel de prijzen in Q1 2014 gewoon met 1,5% zijn gedaalf?

 314. luisindepels says:

  Steven,

  En van wanneer is die tekst? 2009 toch? Wat zegt ze nu, na de daling? Dat is veel spannender…

 315. luisindepels says:

  Latida

  En 1,5% daling van het CBS in Q1 is op koers voor 6% daling voor dit jaar. Is een feit.

  Hahaha. Zo vol zijn van jezelf en zo jezelf op de borst slaan vanwege je onmetelijke kennis en dan zulke aandoenlijke fouten maken.

 316. Adamus says:

  Steven: Mijn beide buurwoningen zijn inderdaad verkochte woco woningen. Éen daarvan verkocht in mei. Denk dat we gewoon even moeten wachten op welk prijssegment er veel en weinig verkocht werd, dan wordt denk ik een hoop duidelijk.

  Heb er in een rijtje 3 zien staan als verkocht en op 2 stond eerder een bord ‘te koop’. Ongeveer 140K. Zal de gemiddelde prijs wel omlaag trekken.

 317. Adamus says:

  Steven: Ja maar ABN is genationaliseerd en die “toptalenten”verdienen al 3 ton. (keer 100 is dus 30 miljoen)

  Wat is het criterium voor ‘toptalent’? Hoe wordt dat beoordeelt?

 318. Steven says:

  Adamus: Wat is het criterium voor ‘toptalent’? Hoe wordt dat beoordeelt?

  Er wordt vast niet bedoeld dat ze zo verschrikkelijk aardig zijn voor de klant, maar goed baasje kunnen spelen en zo veel mogelijk geld overal (ook van de staat) kunnen wegtrekken. 😉

 319. László says:

  Latida: Nu nog het schaarste fabeltje doorprikken. En staan gewoon 409,000 woningen leeg volgens het CBS, dus ga er maar van uit dat het er inmiddels al een half miljoen zijn.

  Is bekend wat de verhouding koop/huur is in die half miljoen?

 320. László says:

  Kijk nou eens:
  Wat is een leegstaande woning?
  Een leegstaande woning is in dit onderzoek een woning die tot de woningvoorraad wordt gerekend en waarbij niemand op het bijbehorende adres in een gemeente staat ingeschreven. Dit betekent dat de leegstand waar we het in dit rapport over hebben, in de eerste plaats een leegstand van administratieve aard is.
  Een andere reden waarom een woning leeg staat, kan zijn omdat het gaat om een tweede woning. Het hoofdverblijf van de eigenaar is dan een woning in een andere gemeente of in het buitenland.

  Lees het artikel zelf zou ik zeggen, het lijkt er niet op dat die woningen boven de markt hangen.
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/E5CDDD84-6EDD-40B5-8B43-B87C2DA86EFB/0/leegstandinnederland2013.pdf

 321. László says:

  Latida: Beseffen mensen wel dat ondanks alle gejubel de prijzen in Q1 2014 gewoon met 1,5% zijn gedaalf?

  Besef je wel dat als je zelf chagrijning bent, het net lijkt of iedereen jubelt.
  Volgens het CBS is de Prijsindex Bestaande Koopwoningen sinds juli 2013 niet meer gedaald. Van de daling Q1 2014 tov Q1 2013 die 1.5% een daling van 6% voor 2014 maken is wel erg lachwekkend.
  Q3 2013 tov jaar eerder = -4.6%
  Q4 2013 tov jaar eerder = -4.3%
  Q1 2014 tov jaar eerder = -1.5%
  Geen garantie voor de toekomst, maar als de prijzen gelijk blijven, hebben we over een maand een Q2 met een kleine min en in Q3 komt er een klein plusje.

  Let op dit is geen voorspelling maar een rekenvoorbeeld bij gelijk blijvende prijzen.

  PBK van CBS wordt hier uitgelegd. http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/04/22/hoe-zit-dat-nou-met-die-huizenprijzen/

 322. The importance of minimizing the wound size in any surgical
  procedure can not be over emphasized and hair transplantation is no exception. All you
  have to do is brush your hair with this product for about fifteen minutes at a time.
  The magnitude, the effect rate, and the duration of the hair loss depend on the phase when the interference occurred.

  Look into my page :: hair care products at walmart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*