Projectontwikkelaars vestigen hoop op tweede kwartaal

De projectontwikkelingsbranche vestigt alle hoop op het tweede kwartaal van 2009. Indien de dramatisch ingezakte nieuwbouwmarkt dan weer aantrekt, zal de omzet in die sector in 2010 en 2011 weer op gang komen. Wanneer de verkoopcijfers zich niet herstellen, dan krijgen de ontwikkelaars het in 2010 en 2011 moeilijk.

Ze zullen dan verder moeten bezuinigen. Tot deze conclusie komt Scief Houben, algemeen directeur van het Rotterdamse ontwikkelingsbedrijf Blauwhoed. `Dan zul je in de hele sector verdere sanering zien. Het gaat om het tweede kwartaal, dan kunnen we de markt beter overzien. Slaan onze huizen niet aan, dan krijgen we in de hele markt een verdere teruggang te zien.` De sector heeft de eerste bezuinigingsronde net achter de rug. Veel ontwikkelaars hebben flink in hun kosten gesneden en deze met een tiende tot een vijfde verminderd. Projectontwikkelaar AM schrapte bijvoorbeeld 60 van de 380 banen, en reduceerde de kosten met 10%. Rabo Vastgoed bezuinigde ook al 10% op de kosten en Blauwhoed reduceerde de kosten met 20 a 25% en verkleinde het aantal personeelsleden van 105 naar 80.

Bron: vastgoedjournaal.nl

Share Button
Tagged with: ,
7 comments on “Projectontwikkelaars vestigen hoop op tweede kwartaal
 1. Jorge says:

  Wij zullen tijdens en rond de komende MIPIM, welke gehouden zal worden van 10 t/m 13 maart in CANNES, kunnen zien wat ‘bezuinigen’ inhoudt volgens de projectontwikkelaars.

  Geen ‘beluga’ dit jaar ?

  Ik ben benieuwd…

 2. Mark says:

  Sufferds, waarom zouden mensen gaan kopen.
  Zie vorige berichtje over koperstaking bijvoorbeeld.

 3. Lex says:

  @Mark Ze kunnen nog steeds niet echt geloven dat er echt een crisis is, dus klampen ze zich maar aan een wonderbaarljk herstel op korte termijn vast.

 4. Igor says:

  hmm, de ontkenningsfase is nog niet voorbij

 5. Zielig says:

  Projectontwikkelaars zijn overbodige schakels (klootzakken) in de huizenmarkt die vooral de prijs opdrijven.

 6. Priya says:

  Projectontwikkelaars zijn echt wel nodig in nederland. Er komt een hoop kijken bij het ontwikkelen van een nieuwe locatie niet alleen moet men rekening houden met alle wetten en regels maar ook hoe kostten verhaalt moeten worden. waneer er geen ontwikkelaar is wie wil het dan doen?
  je eingen grond kopen en bouwen? dan krijg je een rotzooi

  prijs opdrijven komt door de gemeente zij vragen te veel voor een stuk grond en VTA kosten die veeeel te hoog zijn!

 7. Niek says:

  @6:
  zelf werkzaam als projectontwikkelaar misschien?

  “je eigen grond kopen en bouwen? dan krijg je een rotzooi”

  dat wordt altijd gezegd en het blijkt onzin. De ervaring met zelf bouwen in NL is juist uitstekend, het resultaat is vaak VEEL beter dan wanneer je het aan projectontwikkelaars overlaat (die uitsluitend voor maximale winst gaan, een enkele uitzondering daargelaten). Mensen die zelf bouwen blijken doorgaans prima te weten waar je op moet letten. Natuurlijk moeten de randvoorwaarden wel goed zijn (bijv. zorgen dat mensen niet in hun uppie alles gaan doen, maar samenwerken).

  @6:
  “prijs opdrijven komt door de gemeente “

  Ach kom … de nieuwste woonwijk in mijn gemeente heeft de projectontwikkelaar ongeveer 10 euro/m2 gekost. Dankzij een sneaky deal met de boer (oorspronkelijke eigenaar) en geantedateerde kontrakten via een handige notaris mochten ze een groot deel in eigen beheer ontwikkelen en vragen nu 350-500 euro/m2. Over prijs opdrijven gesproken … de meeste deelnemers van dit gilde zijn ongekende geldwolven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*