Ozb hoger ondanks dalende huizenprijs

Onroerende zaakbelasting Ondanks de haperingen in de woningmarkt moeten huizeneigenaren dit jaar in hun belastingaangifte uitgaan van een hogere aanslag voor de onroerendezaakbelasting (ozb).

Op de peildatum van 1 januari vorig jaar bedroeg de gemiddelde woningprijs 233.000 euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van de vorige peildatum, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afkoeling van de woningmarkt zullen huizeneigenaren op zijn vroegst volgend jaar terugzien in hun aangifte. Maar volgens het CBS moeten ze niet al te grote verwachtingen hebben, omdat de prijzen ook vorig jaar zijn blijven stijgen, zij het minder sterk. In november nog stegen de prijzen met één procent, maar het aantal woningen dat van eigenaar wisselde, was wel een stuk lager dan een jaar eerder.

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat Nederland op 1 januari vorig jaar 24.500 woningen telde van een miljoen euro of meer. De meeste daarvan staan in Noord-Holland, waar ook de Gooise gemeenten Blaricum en Laren onder vallen.
De duurste gemeente is Bloemendaal (ook Noord-Holland), de goedkoopste Reiderland in de provincie Groningen. (HET PAROOL)

Boven 1 miljoen
N.-Holland: 9831
Z.-Holland: 6202
Utrecht: 3874
N.-Brabant: 2633
Gelderland: 1344
Overijssel: 314
Limburg: 156
Zeeland: 127
Friesland: 98
Groningen: 90
Drenthe: 51
Flevoland: 47

bron: PAROOL

Share Button
3 comments on “Ozb hoger ondanks dalende huizenprijs
 1. Lex says:

  Dat geld voor Fortis, spaarrekeningen bij IJslandse banken en de enorm toegenomen staatsschuld moeten natuurlijk wel ergens van betaald worden, kuch.

 2. Joop Kl; says:

  En wat dachten we van de sterk gedaalde inkomsten vwbt de overdrachtsbelasting? Zou Woutertje B. daar ook rekening mee gehouden hebben in zijn/onze begroting??

 3. xandr says:

  @Joop Kl: herhaal na mij: “voorjaarsnota, voorjaarsnota”…
  😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*