Brandbrief: red de huizenmarkt

Nog nooit zijn de verschillende partijen op de woningmarkt zo eensgezind geweest als nu. In een gezamenlijke brandbrief aan de Tweede Kamer roepen huurders van de Woonbond, woningcorporaties, Vereniging Eigen Huis, NVM-makelaars, bouwers en projectontwikkelaars de politiek op om snel met steunmaatregelen te komen. De eerste stap heeft Den Haag mogelijk al gezet.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft minister Eberhard van der Laan (Wonen) opgedragen de Nationale Hypotheek Garantie op te trekken van 265.000 euro naar 350.000 euro. Daardoor zouden banken eerder geneigd zijn hypotheken te verstrekken. Maar minister Wouter Bos van Financiën heeft grote bedenkingen over die verhoging. In het debat gisteren over de financiële crisis zei hij dat de Kamer de financiële dekking van 40 miljoen er niet heeft bijgeleverd. Hij vroeg zich bovendien hardop af of een hogere hypotheekgarantie wel het meeste geschikte instrument is om de woningmarkt er weer bovenop te helpen.

De initiatiefnemers van de brandbrief willen ook dat het kabinet garant gaat staan voor de kredieten van projectontwikkelaars, zodat er volgend jaar nog nieuwbouwhuizen gebouwd worden. Nu krijgen bouwers de financiering van nieuwbouwprojecten niet rond, zeggen zij. Daarnaast moet de overdrachtsbelasting (zes procent van de koopsom bij aanschaf bestaande woning) worden verlaagd.

Een “ijzersterk optreden” van Marlies Pernot
(directeur van de Vereniging Eigen Huis)
in Pauw en Witteman

De altijd geloofwaardige Ger Hukker

bron: bndestem.nl

Share Button
Tagged with: , , , , , ,
7 comments on “Brandbrief: red de huizenmarkt
 1. Niels says:

  Mijn mond valt open van deze dramatische voorstelling van de mevrouw in deze video.

  Eerst de woning markt willen stimuleren en vervolgens zeggen dat je beter kan wachten…

  Ze vertegenwoordigt inderdaad een verdachte groep die allemaal een belang hebben in het hoog houden van de huizenprijzen en doorstroming op de woning markt.

  Shockerend slecht zeg. Ik neem aan dat iedereen door deze vertoning heen kijkt, toch?

 2. Joop Kl; says:

  Ik heb gisteren ook die dame gezien bij P&W. Inderdaad wat een vertoning. Duidelijk werd wel dat zij zelf blijkbaar ook geen vertrouwen heeft in de plannen die ze probeert te “verkopen”…

 3. Niels says:

  Had de video met Ger Hukker nog niet gezien maar dat maakt het er niet beter op. Hij probeert de situatie te sussen door te ontkennen dat er iets aan de hand is..

  Heel apart. Ik vraag me af hoelang mensen deze verhalen nog geloven.

 4. Jeff says:

  Is dit nou een open economie, vrije handel? Notabene de liberale VVD is voor staatssteun om kunstmatig de huizenprijzen hoog te houden. In open economie en vrije handel moeten communistische maatregelen uit de kast worden gehaald om de boel te redden. Privatiseren was het toverwoord een decennia geleden en nu is het de boel weer nationaliseren? Ik weet het niet meer..

 5. xandr says:

  Simpel: “privatize the profits, socialize the losses”. Standaard klepto-kapitalisme. En we zijn hier in NL echt pas net begonnen…

 6. Me says:

  Als de huizen procentueel allemaal in waarde dalen is iedereen daarbij gebaat. om ger hukkers voorbeeld er even bij te pakken, bij 10% daling wordt een huis van 4 ton 3,6 en een huis van 2 ton 1,8. dan hoeft men ipv 1 ton nog maar 0,8 ton bij te lenen. en de starter hoeft nog maar 1,8 ipv 2 ton te lenen. iedreen blij, toch?

 7. richard says:

  wat valt er te redden aan de huizen markt!!!??? toch zeker niet dat ze een paar procentjes zakken zeker!!!of is er meer aan de hand wat ik niet weet.of gaan ze misschien meer staters woningen bouwen… met de nadruk op starters..ze worden in de beton fabriek al voor gegoten.. metsel er een mooi muurtje omheen.. mooi dakje er op.. kan makkelijk voor 100.000 euro…zo duur zijn de matrialen niet!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*