DNB: Stevige aanpak aflossingsvrije hypotheken nodig

Volgens De Nederlandsche Bank moeten kredietverstrekkers klanten actief wijzen op het risico van aflossingsvrije hypotheken en ze helpen bij het vinden van een passende oplossing.

Klanten van deze kredietverstrekkers moeten gestimuleerd worden om het aflossingsvrije deel van hun hypotheek te beperken, bijvoorbeeld door extra aflossingen mogelijk te maken met oversluiting van de hypotheek, tegen een lagere rente. De Nederlandse hypotheekschuld bestaat voor meer dan de helft uit leningen waarop niet regulier wordt afgelost.

‘Het zijn hypotheken waar gedurende de looptijd niet op hoeft te worden afgelast’, legt Knot uit. ‘Maar dat betekent dat dit aan het einde van het contract in één keer moet. Dat kan problemen geven.’

Bron: BNR

Share Button
Tagged with: , ,
8 comments on “DNB: Stevige aanpak aflossingsvrije hypotheken nodig
 1. BBB says:

  2030.

 2. maff says:

  Basel IV is in aantocht, en het risico van de aflossingsvrijen in de NL moet worden afgedekt met een hogere rente ! ……

  https://nos.nl/artikel/2197079-de-nederlandsche-bank-is-bezorgd-te-veel-aflossingsvrije-hypotheken.html

  Ps 🙂 in the long run …….. https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/iRAobUDcWG2c/v2/800x-1.jpg

 3. maff says:

  pssss lost post 🙂

 4. Nico de Geit says:

  Ik heb een beetje moeite zijn relaas te volgen. Minder fiscale prikkels, maar wél de eigen woning naar box 3, en belasten tegen 30%. Vervolgens heeft hij het over aflossen, aflossen, aflossen, en ik hoor niets meer over box 3.

  Hypotheken moeten dus straks worden afgelost met pensioen en AOW. En het is nu al bekend dat de AOW straks onbetaalbaar wordt. Er is dus straks hooguit alleen AOW ‘voor hen die het echt nodig hebben’, en dus niet voor ‘rijke mensen’ met een (deels) betaalde woning.

 5. Steven says:

  Het klif-effect.. 🙂

 6. Nico de Geit says:

  Hypotheekrente daalt naar bizar laag niveau

  De rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van dertig jaar heeft voor het eerst de magische grens van 3% geslecht.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/744927/hypotheekrente-daalt-naar-bizar-laag-niveau

  Als vermogende partijen bereid zijn hun geld langdurig weg te zetten voor zulke lage tarieven betekent dat dat ze elders geen hoger rendement zien. En dat over de aankomende periode van 30 jaar!

  Dat geldt voor zover het geld afkomstig is van marktpartijen, niet voor gratis geld van de ECB. Je begint je toch af te vragen wat geld nog waard is.

 7. Liza says:

  Het lijkt mij zeer waarschijnlijk dat velen hun huis, dat jarenlang als eigenendom werd gezien, op oude dag zullen verliezen. Misschien moet men een nieuw betaalmiddel beginnen te bedenken, aangezien (ons) geld steeds minder waard is.

  Er zullen gauw betere oplossingen moeten komen om het hebben van een eigen woning te stimuleren, dus wacht ik geduldig af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*