Hypotheken in Nederland worden fors duurder

De hypotheken in vooral Nederland worden binnenkort fors duurder. De kosten van nieuwe internationale regels zijn voor de rekening van de klant.

Nieuwe internationale regels schrijven voor dat banken meer reserves moeten aanhouden voor risico’s op hun hypotheekportefeuilles. De kosten daarvan berekenen zij door aan de klant.

Dit meldde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank maandag bij een presentatie van een rapport over hoe het met de Nederlandse economie gaat. Internationaal zijn banken het er over eens geworden dat de risico’s van hypotheken beter moeten worden afgedekt.

Lees verder op de site van Het Parool

 

Share Button
Tagged with: , ,
628 comments on “Hypotheken in Nederland worden fors duurder
 1. Arjan says:

  Hoe zit het dan met hypotheken die niet bij een bank worden afgesloten? Een steeds groter wordende groep.

 2. BBB says:

  Wet Hillen in 30 jaar afbouwen. Na mij de zondvloed. Babyboomers ga je schamen. Schandalig!

 3. Latida says:

  Het in eigendom hebben van een afbetaald huis is met de recente beleidswijzigingen nu al in 1 klap ineens een stuk duurder geworden met de verplichte jaarlijkse belastingen.

  Verder zijn de contouren van de ernst van de situatie in Nederland nu duidelijk waar te nemen.

  Zoals ik al eerder zei, gaan we dus nu pas over van de ‘return-to-normal’-fase naar de ‘angst’-fase van de hypecycle.

 4. Magnum says:

  Zo ben ik weer eens. Hoe lang geleden is dat hier al niet geroepen dat wet Hillen er aan zou gaan…

  Het is te lekker heerlijk laaghangend fruit om de opbrengst niet in de begroting te persen. En de het tarief is straks hoe lang nog 0,6 %

  Dikke kans dat bij de herziening van de vermogensrendements heffing later in de race het `budget neutrale` verhaal nog een keer voorbij gaat komen en ze in de loop van de tijd dicht(er) bij elkaar komen te liggen.

  Zit ook een planologische component in gok ik. Ouderen wonen kennelijk naar de smaak van DH te lang in een veel te groot huis en is er nu een tekort aan passende huizen voor gezinnen. Als we die echt allemaal zouden gaan bouwen en de Babyboomers gaan het tijdelijke voor het eeuwige verruilen staat er ergens halverwege deze eeuw enkele hele desolate vinex? locaties te verkommeren. Of deze `uitrook` maatregel helpen is de vraag

  Met het verkleinen van het verschil in behandeling van geld op de bank en eigen woning is de gedachte. Nu kost wonen in een veel te groot huis, behalve de vaste lasten niets extra.

  Oma in het eensgezinshuis van 450k laten wonen kostte haar qua tax nu nul
  Oma in een appartement van 250k en 200K cash een extra aanslag van 8k
  en hoeveel rendement kan ze met weinig risico halen. Dat is per saldo wel even wat minder dan de nul van nu. Dus ze verstookt liever wat meer en blijft lekker zitten. Verhuizen gaat ze alleen als het echt niet meer gaat.

  Afschaffen wet Hillen & combo met de eenmalige verhoogde schenking (rond die tijd van invoer heb ik het hier ook voor bekeken gehouden) maakt het ook mogelijk om een koppel dat van beide ouders een ton krijgt er niet niet 8k wegvalt en er voor de fiscus bij het koppel aan de andere kant niets te halen. Niet zo gek dat dit op grote schaal aan het gebeuren is.

  Heeft iemand de rencente aantallen daarvan beschikbaar want in jaar een (1) liep het echt storm!

 5. Mr. Marty says:

  Duurdere hypotheek vertaald naar hogere rente zal de leencapaciteit doen verkleinen. Dit betekent een neerwaartse druk op de huizenprijzen. Tel daarbij op dat de starters momenteel het onderspit delven doordat de huizenprijzen te hoog zijn en nu zijn weggelegd voor doorstromers die hun uitgestelde koop/verkoop de afgelopen tijd hebben ingelopen. Samen met het opdrogen van de woningvoorraad en de dringende oproep om te bouwen, bouwen, bouwen. Geeft alleen maar aan de markt verstoord is en onder druk staat. Als de rente 1% stijgt scheelt dat op 400k al gauw 200 euro per maand. De hypotheekrente aftrek wordt verder afgebouwd wat de maandlasten aanzienlijk zal verhogen. Allemaal impulsen die voor een neerwaartse druk zorgen in de huizenprijzen. Vanaf nu zak een dalende trend in het aantal transacties worden gezien en zullen de normaliseren. Een normale prijs is wat je fatsoenlijk en acceptabel vind voor bijvoorbeeld een eensgezinswoning voor Jan en Jannie met een gezamenlijke inkomen van 50.000 – 60.000 euro. Dat is dus 250.000. Iedere euro meer is gebakken lucht. Voor dat geld wil je een energiezuinige woning die toekomstbestendig is en geen krot met een energielabel D of hoger. Je moet als potentiële koper een realistische bril op zetten en geen roze bril met de naïeve instelling dat de huizenprijzen eindeloos kunnen blijven stijgen. Tel je knopen. Daarmee wil ik zeggen dat je een weloverwogen beslissing moet nemen die rekening houdt met alle facetten van het kopen van een huis met in achtneming van de fiscale regelgeving, rentebeleid, financiële middelen en economische ontwikkelingen. Een weldenkend mens komt dan tot de conclusie dat je vandaag de dag te veel betaald voor een woning. De vis wordt duur betaald. Of het ooit goedkoper/betaalbaarste wordt ligt aan jou. Als jij je eisen/wense opschroeft en daar naar gaat handelen wel! Succes!

 6. Latida says:

  Wedden dat er zeer binnenkort een half leger financiele adviseurs met een heel scala van sale- en leaseback plannetjes bij ouderen voor de deur staat om ze onder het mom van ‘als u het nou zo doet bent u veel beter af’ de meest kwetsbare ouderen van hun bezit af te helpen?

  Banken staan er al decennialang bekend om dat ze dit doen.

  Ik zal nooit het oude dametje (80+) vergeten die in het midden van de jaren negentig als laatst overgeblevene van een familie met een hoop vastgoed bezit terwijl ze in haar laatste dagen op deze aardbol liep haar complete inboedel aan het weggeven was zodat ‘die rotzakken van de bank het in ieder geval niet in handen krijgen’.

  Inderdaad, ze had haar huis al aan de bank verkocht met als voorwaarde dat ze er ‘mocht’ blijven wonen. De befaamde sale- en leaseback constructie welke in het bedrijfsleven inmiddels zo gangbaar is geworden.

  Het financieel uitbenen van burgers, daar zijn ze heel gewiekst in geworden in Nederland.

  Dat heeft men oa. kunnen zien aan de woekerpolis en de verkoop van swaps, waarbij miljoenen zijn opgelicht.

  Zal het ze nog een keer gaan lukken?

 7. Arjan says:

  BBB: Wet Hillen in 30 jaar afbouwen.

  In 4 jaar of eerder denk ik. Het volgende kabinet haalt er definitief een streep door. Net als die rente-aftrek, 4 jaar geleden was het nog 0.5% per jaar, nu 3%, what’s next?

  Het valt me op dat Klaas Knot op het moment vaak in het nieuws is, heeft natuurlijk alles te maken met de boterzachte maatregelen op de huizenmarkt, zal ie gedurende de regeringsperiode alsnog een verlaging van de LTV kunnen bewerkstelligen? Want die blijft gewoon op 100% staan vanaf 2018. De internationale druk om die te verlagen wordt steeds groter.

 8. Arjan says:

  Ben trouwens ook erg benieuwd hoe de nieuwe regering denkt meer betaalbare vrijsectorwoningen te willen realiseren.

 9. Mr. Marty says:

  @ Arjan,
  Rijksvastgoeddientst kan heel goed een tender uitschrijven en zelf voor projectontwikkelaartje spelen.

  Deze bezit veel grond en gebouwen (rijp voor de sloop of herbestemming).

  Daarnaast is er ook recent een wet aangenomen die grondeigenaren versneld kunnen onteigenen indien de gemeente/overheid vindt dat het een bouwbestemming moet krijgen.

  Kwestie dus van middelen de juiste inzetten.

 10. Mr. Marty says:

  Ze kunnen ook woco’s sommeren om te ontwikkelen.

 11. Steven says:

  Ik rijd voor mijn werk steeds door het groene hart van Nederland. Ook daar kan natuurlijk gebouwd worden. De babyboomers in hun mooie woningen daar willen dat natuurlijk niet, maar het KAN wel.

 12. maff says:

  Basel IV en de NL

  ‘ Voor de onderzochte zes Nederlandse banken leiden de compromissen waarschijnlijk tot een kapitaaltekort van tussen de 18 en 25 miljard euro.’ PWC

  Bankrunnetje ? http://www.caglecartoons.com/media/cartoons/89/2011/09/29/98679_600.jpg

 13. Nico de Geit says:

  maff: Ab Flipse en de aflosboete

  twitter.com/abflip…s/917742806579466240

  Je zou verwachten dat dit een neerwaartse druk op de huizenprijzen zou geven. Echter, mensen kopen op hun gevoel. En ‘huizen worden altijd meer waard’.

  Van je grote woning verhuizen naar een ‘betaalbaar’ appartement? Die appartementen zijn er nauwelijks/niet.

  Ik denk dat het wel even gaat duren voordat mensen gewend zijn aan de nieuwe situatie. Het moet eerst even goed doordringen, gevoeld worden. Vooralsnog kunnen ze in 2018 weer meer lenen, voor de laagste rente ooit.

 14. Nico de Geit says:

  Mensen die hun woning hebben betaald zullen voor het overgrote deel gewoon de jaarlijkse ‘aflosboete’ betalen. Straks de heffing in box 3.

  Het gaat om veel oudere mensen die leven van een pensioenuitkering + AOW. Het ziet er naar uit dat er straks alleen nog AOW is voor hen die het echt nodig hebben – niet voor mensen met honderdduizenden euro’s op de bank of in hun woning. Dat gaat dan in sommige gevallen problemen opleveren.

 15. Arjan says:

  Mr. Marty,

  We zullen zien, moet nog zien of het kabinet er lang zit.

 16. Arjan says:

  maff: aflosboete

  Waarom wordt dit overal aflosboete genoemd? Het is gewoon een kadootje wat veel ouderen niet meer krijgen. Dat moet jullie toch als muziek ik de oren klinken dat die ‘verwende babyboomers’ eens worden aangepakt.

 17. Arjan says:

  Arjan: ouderen

  Henk Krol is woest hoe ouderen keihard gepakt worden. 😀

 18. Nico de Geit says:

  Voor een uitgeleefd appartementje uit de jaren ’80 vragen ze hier 275k. En om het leefbaar te krijgen zal er toch stevig in geïnvesteerd moeten worden.

  Als appartementjes zo duur zijn kun je beter in je veel te grote woning blijven zitten. Dan hou je het wooncomfort dat bij een grote woning hoort, en financieel maakt het ook niet veel uit.

  Beter: huur gewoon iets in de vrije sector.

  Ooit was een eigen woning een goede belegging voor de oude dag. Om te verhuren of om zelf in te wonen, in sommige gevallen allebei. Maar zodra de waarde daalt kun je beter geen eigenaar zijn.

  Wederom maakt de overheid zwaar misbruik van goed gedrag van haar burgers. Mensen werken hard om zelfredzaam te blijven, middels een eigen betaalde woning, de overheid plundert ze.

 19. Latida says:

  Arjan: een kadootje wat veel ouderen niet meer krijgen.

  Heeft niets met leeftijd te maken. Gaat om mensen die een (zo goed als) afbetaald huis hebben.

  Afhankelijk van de waarde van je huis en hoeveel jaar je er nog woont, kan dat best een flinke kostenpost zijn, omdat het ieder jaar weer terugkomt en waarschijnlijk ook regelmatig zal worden verhoogd.

  Gaat het om een huis van een miljoen waar je nog een jaar of 30 wilt wonen heb je het al gauw over 100,000 extra aan belasting wat erin moet.

 20. Nico de Geit says:

  Mensen vinden 900 euro aftikken voor een appartementje ‘weggegooid geld’, maar een krankzinnige investering van tonnen in een oud krot om hetzelfde woongenot te krijgen ‘is een goede belegging’. Want….. eigen woningbezit heeft nu eenmaal een hoge status. En dat verander je niet zomaar.

 21. Nico de Geit says:

  Arjan: Waarom wordt dit overal aflosboete genoemd?

  Omdat die mensen er niet vanuit gingen dat de eigen woning uiteindelijk naar box 3 zou verhuizen. Als ze dit forum hadden gevolgd was het niet als een verassing gekomen.

 22. Latida says:

  Vereniging Eigen Huis is niet blij:

  “Het vermogen dat mensen met hun eigen huis opbouwen wordt in toenemende mate belast. Dat past niet bij het streven om een eigen huis deel te laten zijn van het toekomstige pensioen. Vooral niet omdat het voor ouderen momenteel niet of nauwelijks mogelijk is de overwaarde van hun huis te gebruiken als pensioenaanvulling of voor noodzakelijke aanpassingen van het huis. ”

  en

  “De overheid toont zich hier onbetrouwbaar: de afspraak dat de renteaftrek met 0,5% per jaar wordt afgebouwd gaat vanaf 2020 maar liefst zes keer zo snel. Vooral mensen met hogere inkomens, hogere hypotheken en hogere hypotheekrente worden hierdoor zwaar getroffen.”

  https://www.eigenhuis.nl/actueel/nieuws/2017/10/10/16/00/reactie-op-regeerakkoord

 23. Nico de Geit says:

  De overheid heeft geld nodig om het systeem overeind te houden. Fatsoenlijke hardwerkende mensen hebben vaak iets opgebouwd, klaplopers meestal niet. Bij de klaplopers is dus niks te halen. Dus haalt de overheid het bij de fatsoenlijke hardwerkende mensen, opnieuw.

  Waarom zou je nog veel moeite doen als de vruchten van je arbeid constant worden weggekaapt?

  Ook zoiets: belasting op dingen die een gezin nodig heeft, een auto om naar je werk te rijden bijvoorbeeld. Vind je het gek dat er veel te weinig autochtone kinderen geboren worden?!

  Nieuwkomers die alles voor niks krijgen, ja, die dromen van een islamitische heilstaat op Nederlandse bodem. Daar moeten we het van hebben. Mooi.

  Mijn motto: red jezelf.

 24. BBB says:

  Arjan: Waaromwordtditoveralaflosboetegenoemd?Hetisgewooneenkadootjewatveelouderennietmeerkrijgen.Datmoetjullietochalsmuziekikdeorenklinkendatdie‘verwendebabyboomers’eenswordenaangepakt.

  Admin, doe wat aan die apple bug.

  Het eigenwoningforfait en de vermogensbelasting is pure volksverlakkerij van de overheid. Belasting betalen over vermogen waar al belasting over is betaald is m.i. oplichting. Misschien moet de overheid eens over de grens met Duitsland kijken hoe het daar gaat.

  Dit kabinet gaat falen en schuift de rekening wederom naar voren. Vertrouwen in de toekomst is niet mogelijk met een mislukte democratie bestuurd door onbekwame poltici die iedere 4 jaar met andere plannen komen.

  Ik denk dat Arjan gelijk heeft als hij zegt dat HRA en EWF nog sneller aangepast gaan worden door het volgende kabinet in 2021.

  Alles wordt duidelijk na 2030. Dat wordt een periode dat de uitdrukking “Na mij de zondvloed” werkelijkheid wordt voor de babyboomers en hun kroost.

 25. Nico de Geit says:

  De hoge belastingen zijn noodzakelijk om de omvolking te betalen. Je betaalt dus voor je eigen ondergang als je even niet uitkijkt. Veel mensen hebben dat helemaal niet in de gaten. Sterker, ze spelen nog steeds de racismekaart, grapjassen/mafkezen/kneuzen/losers/tv-kijkers/dom volk/ zombies/Nederlanders. Kansloos.

 26. Arjan says:

  Latida: Heeft niets met leeftijd te maken. Gaat om mensen die een (zo goed als) afbetaald huis hebben.

  Joh je meent het. De meeste hypotheken lopen 30 jaar.

 27. Latida says:

  3 miljoen mensen(!) hebben minder dan €940(1) per maand

  “De telraamtoppers van het CBS komen heden ochtend met een licht verontrustend bericht. Drie miljoen Nederlanders zijn financieel kwetsbaar. Hieronder verstaan de statistici individuen tussen de 15 en 64 (scholieren, studenten tellen niet mee) die zelfstandig minder dan de netto bijstand van een alleenstaande à €940 per maand binnenharken.”

  http://daskapital.nl/2017/10/drie_miljoen_nederlanders_zitt.html

 28. Arjan says:

  Latida: 100,000 extra aan belasting wat erin moet.

  Schande!

 29. Voerman says:

  BBB: Wet Hillen in 30 jaar afbouwen. Na mij de zondvloed. Babyboomers ga je schamen. Schandalig!

  Valt allemaal wel mee voor de verstandige ouderen.
  Zij hebben immers hun hypotheek reeds jaren geleden afgelost en door de besparing op woonkosten ook nog een aardig spaartegoed opgebouwd.
  Verder ga je de eerste paar jaren nog helemaal niets merken van het schrappen van de wet Hillen en daarna wordt het effect pas over een aantal jaren langzaam voelbaar. Voerman is tevreden, blijft zitten waar hij zit en verroert zich niet.

  De echte slachtoffers zijn waarschijnlijk de onverstandige 50+ers van nu. Maarja….., na de zondvloed geldt voor die dommen: “Nieuwe toekomst – nieuwe kansen.” 🙂

 30. BBB says:

  Voerman: Verder ga je de eerste paar jaren nog helemaal niets merken van het schrappen van de wet Hillen en daarna wordt het effect pas over een aantal jaren langzaam voelbaar. Voerman is tevreden, blijft zitten waar hij zit en verroert zich niet.

  I rest my case. Na Voerman de zondvloed.

 31. Nico de Geit says:

  Ik heb Horrmann – bekend van zijn afgeloste huis – nog niet gehoord over de jaarlijkse aflosboete.

 32. Voerman says:

  Nico de Geit: nog niet gehoord over de jaarlijkse aflosboete.

  Heeft ook nog nooit bestaan.
  Met het beeindigen van de wet Hillen wordt het huurwaardeforfait wat dan betaald moet worden (30 jaar lang ieder jaar aan te passen) met een nieuw woord “aflosboete” genoemd. Dat woord in deze betekenis kon dus door Hormann nooit gebruikt zijn omdat het eerder nooit bestond. 🙂

  Eigenlijk is het een nieuwe en milde vorm van diefstal.

 33. zeurduif says:

  Maximaal jackpot hier, huis gekocht op top, 18.000 overdrachtsbelasting afgetikt, jaar daarna overdachtbelasting naar 2% en na 9 jaar huis afgelost eindelijk een klein voordeeltje, de wet Hillen.

  Eerst ook pissed dat die afgeschaft werd maar het gaat zoals ik het begrijp geleidelijk. En Rutte maakte nog een zinvolle opmerking : anders valt iedereen over 30 jaar onder de wet Hillen i.v.m. verplicht aflossen. Dan zouden ze het geld wat ze nodig hebben toch rechts of linksom komen halen.

 34. afbetaalde huiseigenaar says:

  had het zien aankomen..always expect the worse.. nederlandse overheid is gewoon je grootste vijand, ze propageren financiele prudentia.. en daarna ben je de sjaak. ze programeren zelfredzaamheid.. je bent de sjaak. ouderen moeten vooral langer thuisblijven, prima.. maar je bent de sjaak. je wil in een groepje voor jezelf zorgen onder 1 dak.. je bent de sjaak.
  je betaalt je leve lang aow premie maar de partner wordt gekort. de lijst is lang..
  mijn zorgtaak zit erop en heb mijn huis net verkocht. in 4 weken zitten we bij de notaris. en dan gelijk door naar het buitenland.
  dag vogels dag bloemen dag nederland.

 35. argon says:

  Welkom in de diaspora, vergeet niet contact op te nemen met je lokale Nederlandse vereniging, Wij halen de sint binnen en smokkelen dropjes en rauwe haring waar ook ter wereld.

 36. Jo says:

  diaspora

 37. Arjan says:

  Nico de Geit: Omdat die mensen er niet vanuit gingen dat de eigen woning uiteindelijk naar box 3 zou verhuizen.

  He? Eigen woning is nog steeds in box 1.

 38. Voerman says:

  Arjan: He? Eigen woning is nog steeds in box 1.

  Correct!
  Geit haalt soms wat zaken door elkaar.

 39. Jo says:

  Diaspora

 40. Jo says:

  Halleluja ben eindelijk doorgelaten in de blog met mijn Diaspora en wel 2 keer lol.
  Toch wel grappig dat ik ongeveer anderhalf jaar geleden hetzelfde las als wat nu gebeurt.
  Met de extra belasting op huizen wat waarschijnlijk een nieuwe wet wordt, Hoe dan ook ik heb nog steeds niet gekocht ben er ook wel blij mee. Maar ik denk wel dat een afgelost huis van 2 ton altijd nog goedkoper is als huren.

 41. Voerman says:

  Voerman: Correct!
  Geit haalt soms wat zaken door elkaar.

  Hier dus heel simpel en duidelijk beschreven het ontstaan van de HRA en het eigenwoning forfait:

  https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/10741/de-hypotheekrenteaftrek.html

 42. Jo says:

  Heb net een grot gekocht in Bulgarije voor 500 ga de diaspora achterna, over 50 jaar kom ik terug als gastarbeider krijg ik meteen een huis sta al 50 jaar ingeschreven!!!!!

 43. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Horrmann

  Twitter van Gerhard Hormann:

  https://twitter.com/gerhardhormann

 44. Arjan says:

  Latida: Vereniging Eigen Huis is niet blij

  En wat is jouw mening hierover? Goede of slechte maatregel die versnelde afbouw van deze aftrekpost?

 45. Voerman says:

  Latida: Vooral niet omdat het voor ouderen momenteel niet of nauwelijks mogelijk is de overwaarde van hun huis te gebruiken als pensioenaanvulling of voor noodzakelijke aanpassingen van het huis.

  Een afgelost huis is sowieso een aanvulling van het pensioen
  alleen al, omdat je geen huurlasten hebt!
  Dat geldt natuurlijk minder, wanneer het huis nog met een hypotheek belast is. Maarja……, dat is een keuze die nu eenmaal bewust – of onbewust gemaakt is.

 46. Latida says:

  Arjan: En wat is jouw mening hierover? Goede of slechte maatregel die versnelde afbouw van deze aftrekpost?

  Het blijft makkelijk roepen als je aan de zijlijn staat natuurlijk.

  Maar ik vind het gerommel in de marge wat geen zoden aan de dijk zet teneinde zo min mogelijk politiek kapitaal te verliezen.

  Kijkt men eigenlijk wel naar hoe dit soort zaken in het buitenland is geregeld of denkt men dat Nederland een eiland is in het midden van de stille oceaan?

  Ik bedoel daarmee, schaf dat het Eigenwoningforfait dan gelijk helemaal af en gebruik dat dan ook ten volle om de HRA zo snel mogelijk helemaal af te bouwen voordat de rentes straks weer omhoog gaan.

  Verder zou je bij gehele afschaffing van HRA ook de WOZ wet en de OGB en de Wet Hillen kunnen samenvoegen met het HWF en dat is dan gewoon je onroerend goed belasting, zodat het hele systeem makkelijker te begrijpen is, maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.

  Maar goed, ik wil best geloven dat deze uitkomst politiek het maximaal haalbare is.

  Alleen komt het wel weer over als zo min mogelijk draaien aan de knopjes in de goede richting om te laten zien dat er iets gebeurt, ook als is dat uiteindelijk minimaal. Voor de bühne (IMF, ECB, DNB) is het blijkbaar net aan afdoende, en dat zal het enige zijn dat telt.

  De problemen rondom huisvesting zijn inmiddels echter veel fundamenteler van aard, terwijl de aangereikte maatregelen eerder verdere speculatie stimuleren over wat er in de toekomst nog staat te veranderen.

  Ik durf wel een voorspelling aan dat er in de komende 10 jaar een regeling komt om met je pensioengeld je hypotheek af te lossen, wat nooit de bedoeling geweest kan zijn als een eigen huis bedoeld is als aanvulling op dat pensioen.

  Nederland wordt in snel tempo armer, ouder en zieker, en het inzetten op hogere huizenprijzen is jezelf voor de gek houden.

  Met de huren is het al net zo. Nu wordt voedsel weer 3% duurder gemaakt, en daarboven komen weer huurverhogingen.

  Dat betekent in de praktijk weer meer huurtoeslagen, weer meer afhankelijkheid van het toeslagen circus, en weer een groter percentage van kleine inkomens dat richting primaire levensbehoeften wordt gedirigeerd, waardoor er zonder enige twijfel volgens jaar weer meer gezinnen in de (schuld)problemen komen.

  Verder kun je nog opmerken dat een afbetaald huis belasten er niet toe zal leiden dat een groter percentage werkelijk het eigen huis ooit zal afbetalen.

  Persoonlijk zal ik ten alle tijden de voorkeur geven aan een afbetaald huis, met zo min mogelijk terugkerende vaste kosten. ‘Cost of ownership’ gaat nu in NL dus structureel omhoog op de lange termijn, en dat zal remmend werken op de prijsontwikkeling.

  Nu in Nederland de verplichte ziektekostenverzekering is ingevoerd, en met in de toekomst een belasting op het bezit van je eigen huis, heeft een twee persoons huishoudens straks jaarlijks vele duizenden euro’s betalingsverplichtingen waar men in feite bij leven en welzijn (ie gezond zijn) niets van terugziet.

  Daarmee wordt het steeds aantrekkelijker om de verschillende systemen in verschillende landen naast elkaar te leggen en daaruit een land te kiezen welke het beste bij je past, nu en in de toekomst, gelijk een multinational die voor Nederland kiest omdat daar de belasting op intellectuele eigendomsrechten het minst belast worden.

  Alleen door het stemmen met je voeten kun je als burger nog onder het juk van een steeds verder uit de hand lopend openbaar bestuur ontkomen.

  Vraag het maar eens aan een turk, een pool, een chinees of aan een van de vele geïmmigreerde Nederlanders. De voornaamste reden van het vertrek is vrijwel altijd een gebrek aan toekomstperspectief, overmatige overheidsbemoeienis (regeldruk) in het dagelijkse leven, elders meer kunnen verdienen, minder stress willen ervaren, e.d.

  Emigratie uit Nederland staat op recordniveau, dus tel uit je winst.

  Zonder immigratie is het aantal mensen dat in Nederland woont reeds dalende, en ik durf te stellen dat dit rechtstreeks te maken heeft met decennialange kunstmatig georchestreerde schaarste op de woningmarkt, waardoor men in andere landen vaak van een hogere levensstandaard kan genieten dan in Nederland zelf, vanwege meer en beter betaalbare woonruimte, collectieve (niet geprivatiseerde) zorg, minder files, schoner milieu, etc. etc.

  Vele honderduizenden, zo niet miljoenen, gingen u reeds voor. En terwijl je in een florerend Nederland dat het in alle opzichten voor de wind gaat eerder zou mogen verwachten dat emigratie niet iets is waar veel mensen voor opteren, zie je dat dus bepaald niet terug in de veelvuldig onder de tafel geschoven emigratiecijfers.

  Als ik op dit moment als oudere in Nederland een eigen afbetaald huis zou hebben, zou ik eventueel ook overwegen het te verkopen en te verhuizen naar een land met goede en betaalbare gezondheidszorg en lage belasting op vermogen, en lekker daar in de zon van de oude dag genieten (o wacht…).

  Het zal geen toeval zijn dat er in het buitenland complete Nederlandse enclaves bestaan. We lezen er liever niets over in Nederland, want dat het gras elders groener zou zijn, dat is blijkbaar te confronterend.

  Nogmaals, er is werkelijk geen enkele technische reden dat men in Nederland onvoldoende betaalbare woningen kan bouwen voor haar inwoners en hen daarmee bestaanszekerheid kan bieden. Het is een van bovenaf geregisseerd en gecontroleerd gebeuren, waarbij vrijwel iedere bewoner een leven lang schuldplichtige is voor de primaire levensbehoeften, met alle gevolgen (zoals een groeiende onderklasse, spanningen in de samenleving, etc) van dien.

  De nu aangekondigde beperking van de HRA was reeds voorspelbaar en is enkel tot stand gekomen als gevolg van internationale druk, en niet vanuit een dieper inzicht vanuit het kabinet zelf om het algemene welvaartsniveau van de Nederlandse burger te verbeteren. Het komt over als het krampachtig in stand houden van de huizenprijzen teneinde de banken te beschermen.

  Want wat gaat men doen aan de woningnood zelf? De leegstand van BOG? Het op waarde taxeren van de grond en het OG in bezit van gemeentes, provincies en overheid? Laat me raden: Daar gaan we het niet over hebben.

  In Nederland is men bij uitstek bedreven in het doen ontstaan van fictieve financiele werkelijkheden op papier. Ik vrees echter dat de financiele rapportages steeds verder van de werkelijkheid in de samenleving af komen te staan, waardoor opdoemende problemen niet snel genoeg worden onderkend om ze tijdig aan te pakken.

  Het vrij besteedbaar inkomen wijkt negatief af tegenover andere landen in de EU. De private schulden zijn torenhoog. Nu gaan we straks met de pensioengelden de hypotheekschulden aflossen.

  Dan blijft er dus weinig over van ‘een van de rijkste landen ter wereld’ als er nu al ruim 3 miljoen mensen nog niet eens een inkomen van €1000 kunnen verwerven, en men straks het eigen pensioen moet opeten om te kunnen wonen.

  #justsaying

 47. maff says:

  Energiebelasting ( global warming ? )

  ‘Energienota 200 euro hoger door kabinetsplannen’

  https://www.ad.nl/politiek/energienota-200-euro-hoger-door-kabinetsplannen~ada14355/

  Ps 🙂 watch them growing glaciers https://i0.wp.com/media.cagle.com/205/2014/01/27/143546_600.jpg

 48. maff says:

  Nico de Geit: Ik heb Horrmann – bekend van zijn afgeloste huis – nog niet gehoord over de jaarlijkse aflosboete.

  Komt ie toch nog 😉 ‘ Toch nog even een paar opmerkingen over die aflosboete’ http://hypotheekvrij.blogspot.nl/2017/10/toch-nog-even-een-paar-opmerkingen-over.html

 49. afbetaalde huiseigenaar says:

  argon:
  Welkomindediaspora,vergeetnietcontactoptenemenmetjelokaleNederlandsevereniging,Wijhalendesintbinnenensmokkelendropjesenrauweharingwaarookterwereld.

  argan- misschien wist je het nog niet maar de sint bestaat niet? sowieso sinds de zwarte piet histery in NL is het voorbij.
  drop krijg ik overal en haring lust ik niet.

  netzomin lust ik een nederlandse verening in het buitenland.. vol met gebakken lucht..
  had ik vroeger al niet nodig toen ik het buitenland woonde en straks dus ook niet.
  25 jaar buitenland, kleine 4 jaar terug in Nederland- done my duty, en heb genoeg gezien.

  uiteraard heeft ieder (buiten)land zijn eigen individuele kruis en problemen of iets wat je niet aanstaat.
  Echter- Zelfredzaamheid was altijd al mijn credo, en dat voer ik in alle kategorieen konsekwent door- zo dus kijk ik waar ik de beste omstandigheden voor mijn situatie en mijn persoonlijke voorkeuren krijg ..
  het betreft een individuele keus en zeker geen oproep aan iedereen om het na te doen-
  ik ben dankbaar dat ik het kan doen en dat is niet alleen een kwestie van geld- maareerder verbonden met immateriele dingen.
  het ga jullie goed- en vooral kritisch blijven- en waar mogelijk daar naar handelen.

 50. Nico de Geit says:

  Voerman: Een afgelost huis is sowieso een aanvulling van het pensioen

  Een kruiwagen met geld is dat ook. De vraag is waar je beter mee af bent.

 51. Nico de Geit says:

  Voerman: Een afgelost huis is sowieso een aanvulling van het pensioen

  Een kruiwagen met geld kun je helemaal opmaken. Met een woning is dat wat lastiger. Het kan met een opeethypotheek, maar dat is erg duur. Doe dan toch maar die kruiwagen met geld. Dat geeft ook meer vrijheid.

  Wonen wordt duur, eigen woning bezit wordt duur, omdat de overheid de zittende eenden gaat grijpen. De waarde daalt, en dan ben je als huurder helemaal beter af.

  Verder is Nederland een zinkend schip vol snel voortplantende vluchtelingen uit de derde wereld. Daar moet je niet in willen zitten. Mooie plekjes nog steeds in Nederland, maar die kun je beter huren.

 52. Voerman says:

  Nico de Geit: Een kruiwagen met geld is dat ook. De vraag is waar je beter mee af bent.

  Met een beetje verstand heb je beide! 🙂

 53. Nico de Geit says:

  Voerman: Meteenbeetjeverstandhebjebeide!

  Een betaalde woning op een prettige locatie, een kruiwagen met geld om de rest van je leven alle rekeningen te betalen – en ik bedoel dus zonder AOW, want dat is er straks alleen nog hooguit ‘voor hen die het echt nodig hebben’. En vanuit die kruiwagen moeten dus ook alle belastingen betaald worden. Nee, dat is bijna, of helemaal niet te doen.

 54. Nico de Geit says:

  Een kruiwagen met geld waarop nauwelijks rendement wordt gemaakt, maar waar de overheid wel ieder jaar geld af pakt, die raakt op een gegeven moment leeg. Ook al zou je er zelf niks af pakken.

  De oplossing is dus doorwerken, er in ieder geval voor zorgen dat je inkomsten door blijven lopen. De eigen woning zal een slechte belegging blijken. Je kunt je zelfs afvragen of die kruiwagen met geld/afbetaalde woning veel inspanning waard is.

 55. ps says:

  Maff 🙂

  …huisje, boompje, beestje, wolkje…
  https://pbs.twimg.com/media/DL3D6HfXUAA1Mtw.jpg

 56. maff says:

  psss, lol hij is er nog steeds

  Niet alleen dat NL de hoogste hypo-schuld heeft ter wereld, maar kijk ook eens naar het huisbezit. Iets van 17-20% van de huizen heeft geen hypo. In Griekenland/Italië etc is 80% hypo-vrij.
  Waar de staat rijk is en de bewoners arm vreest men de overheid, en vv.
  Wij denken het goed voor elkaar te hebben, maar zij hebben het veel beter. Daar kan de staat omvallen en het zal ze jeuken, hier breekt acuut de pleuris uit.
  orca

 57. maff says:

  Moet er nog bij

  Gepikt van Ook makelaars zeggen het nu: woningmarkt = OVERVERHIT

  http://daskapital.nl/2017/10/ook_makelaars_zeggen_het_nu_wo.html

 58. Eric406 says:

  Latida:
  3miljoenmensen(!)hebbenminderdan€940(1)permaand

  “DetelraamtoppersvanhetCBSkomenhedenochtendmeteenlichtverontrustendbericht.DriemiljoenNederlanderszijnfinancieelkwetsbaar.Hieronderverstaandestatisticiindividuentussende15en64(scholieren,studententellennietmee)diezelfstandigminderdandenettobijstandvaneenalleenstaandeà€940permaandbinnenharken.”

  daskapital.nl/2017…derlanders_zitt.html

  Het is niet zo erg als het lijkt. De financieel broze vrouw (2 miljoen) heeft in 68% van de gevallen een partner, terwijl 46% van de mannen een levensgezel aan zijn zijde weet. De partners van vrouwen verdienen met een persoonlijk inkomen van €49.000 meer dan gemiddelde man (€39k) en meer dan het dubbele van de €21.000 die partners van kwetsbare mannen binnentrekken.
  Mijn vrouw is ook financieel kwetsbaar: ze werkt niet. Maar ik hark genoeg binnen voor beiden.

 59. Eric406 says:

  maff:
  Energiebelasting(globalwarming?)

  ‘Energienota200eurohogerdoorkabinetsplannen’

  ad.nl/politiek/ene…etsplannen~ada14355/

  Pswatchthemgrowingglaciersi0.wp.com/media.ca…01/27/143546_600.jpg

  Dat zijn pas smerige streken.
  Bijna niemand kan zijn woning electrisch verwarmen, maar ondertussen wel de belasting op gas verhogen.

 60. NewKidInTown says:

  Op volle kracht bouwen brengt ineenstorting huizenmarkt dichterbij.

  De hosanna-geluiden over de woningmarkt zijn overal te beluisteren maar wie goed naar de cycli op de woningmarkt kijkt beseft dat als er niets gedaan wordt over een paar jaar de woningmarkt weer in elkaar stort. Dat is de mening van Robert Peels en Rolf Dankers die op basis van een dynamisch model voor de Nederlandse woningmarkt laten zien dat deze zich nog het beste laat karakteriseren als een varkenscyclus. Zij waarschuwen voor het starten van te veel woningbouwprojecten, omdat dit op termijn een nieuwe, diepe crisis in de woningbouw zal veroorzaken, met alle gevolgen van dien voor de rest van de Nederlandse economie.

  Figuur 1: Golven in woningbouwproductie en behoefte

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/op-volle-kracht-bouwen-brengt-ineenstorting-huizenmarkt-dichterbij

 61. NewKidInTown says:

  “De Amsterdamse huizenprijs daalt voor het eerst in lange tijd – is de gekte dan eindelijk voorbij?”

  https://www.businessinsider.nl/amsterdam-huizenprijzen-nvm-derde-kwartaal-2017/

 62. Latida says:

  Eric406: Hetisnietzoergalshetlijkt.Definancieelbrozevrouw(2miljoen)heeftin68%vandegevalleneenpartner,terwijl46%vandemanneneenlevensgezelaanzijnzijdeweet.Departnersvanvrouwenverdienenmeteenpersoonlijkinkomenvan€49.000meerdangemiddeldeman(€39k)enmeerdanhetdubbelevande€21.000diepartnersvankwetsbaremannenbinnentrekken.
  Mijnvrouwisookfinancieelkwetsbaar:zewerktniet.Maarikharkgenoegbinnenvoorbeiden.

  Daarom hakken de vele scheidingen er ook zo in, net als jongeren die op een gegeven moment gewoon het beste op zichzelf zouden kunnen gaan wonen maar daar de kans niet voor krijgen.

 63. Latida says:

  ““In Amsterdam is het aantal transacties tot 200.000 euro met 67 procent gedaald in een jaar tijd”, aldus NVM-voorzitter Ger Jaarsma. “Voor mensen met een beperkte financieringsruimte lijkt daarmee geen plaats meer te zijn in de regio Amsterdam.””

  en

  “Bijna een kwart van de woningen wordt inmiddels boven de vraagprijs verkocht. Nog eens 15 procent wisselt voor de vraagprijs van eigenaar. “Dit zijn ongekend hoge percentages”, aldus Jaarsma, die opmerkt dat naast de ‘reguliere’ woningzoekers ook particuliere beleggers actief zijn op de woningmarkt.”

  en

  ““De voornaamste reden is volgens mij dat veel mensen hun huis niet te koop zetten voor ze een nieuwe woning hebben gevonden. Ze wachten op elkaar”, denkt de NVM-voorzitter.

  Verder belemmert het gebrek aan nieuwbouw de afgelopen jaren de doorstroming. “En voor een deel kunnen het nog huishoudens zijn die wachten tot hun woning ‘boven water’ is, voordat zij tot koop over willen gaan.””

  https://www.businessinsider.nl/amsterdam-huizenprijzen-nvm-derde-kwartaal-2017/

 64. Arjan says:

  maff: psss, lol hij is er nog steeds

  Niet alleen dat NL de hoogste hypo-schuld heeft ter wereld, maar kijk ook eens naar het huisbezit. Iets van 17-20% van de huizen heeft geen hypo. In Griekenland/Italië etc is 80% hypo-vrij.
  Waar de staat rijk is en de bewoners arm vreest men de overheid, en vv.
  Wij denken het goed voor elkaar te hebben, maar zij hebben het veel beter. Daar kan de staat omvallen en het zal ze jeuken, hier breekt acuut de pleuris uit.
  orca

  Ik zou zeggen: ga lekker emigreren naar zo’n schatrijk Zuid-Europees land. Ha ha ha…

 65. Arjan says:

  Latida: net als jongeren die op een gegeven moment gewoon het beste op zichzelf zouden kunnen gaan wonen maar daar de kans niet voor krijgen.

  De nieuwe regering wil dit probleem serieus gaan aanpakken. Gewoon weer in het negatieve blijven hangen. Daar kick je blijkbaar op. Jammer!

 66. Steven says:

  Als dat “negatieve” uiteindelijk zorgt voor lagere huizenprijzen zie ik dat ook als positief inderdaad.

  Meer bouwen
  Minder HRA
  Ook bij een afbetaald huis wat huurwaardeforfait betalen. (is dat nou zo erg?)

  Ook een duidelijke mindset verandering van de vereniging eigen huis; dat betaalbare woningen fijn zijn voor starters en niet hogere leningen: want dat vond men vroeger wel. Als de starters meer kunnen lenen is het goed was het devies… maar nu ziet men ook wel in dat dat nergens toe leidt behalve tot hogere schulden.

 67. Steven says:

  al met al wellicht eindelijk weer lagere huizenprijzen lijkt me toch. De trigger heb ik nog niet gezien, maar misschien was het wel de Brexit.
  In londen is de huizenhype al wel een beetje aan het stuklopen hoorde ik vandaag op BNR in de auto.

 68. Nico de Geit says:

  De rente is lager dan ooit, volgend jaar kunnen ze weer meer lenen. 2018 wordt vast een mooi jaar.

 69. Steven says:

  Nico de Geit: 2018 wordt vast een mooi jaar.

  Vind die vergelijking met brommers altijd zo leuk. Tweedehands brommers worden in 2018 fors duurder: iedereen blij.

 70. Jo says:

  Steven,

  Ik wist het wel weer een kans gemist

 71. Steven says:

  Jo: Ik wist het wel weer een kans gemist

  Ik leef lekker zonder schuld en doe wat ik kan. Uiteraard mis ik kansen, maar die mis jij ook.

 72. Steven says:

  wellicht met een dikke schuld?

 73. Jo says:

  Ik leef ook zonder schuld

 74. Steven says:

  ok. 😉

 75. maff says:

  ‘Banken doen niets meer en niets minder dan het faciliteren van hebzucht. ‘

  IJSBERGEN IN RUSTIG WATER
  https://www.bnr.nl/podcast/kees-de-kort/10331590/ijsbergen-in-rustig-water

  ps 🙂 keep calm https://i.pinimg.com/736x/33/be/ec/33beec6cfa42852a24126fc2c7624836–cow-art-thoughts-of-you.jpg

 76. maff says:

  Typisch, en de gemiddelde vraagprijs stijgt nog steeds

  Nog ff en we zijn allemaal vraagprijs miljonairs, in guldens dat dan weer wel ( 3/4 miljoen is de gemiddelde vraagprijs nu )

  https://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

 77. Nico de Geit says:

  Steven: Tweedehands brommers worden in 2018 fors duurder

  Die brommers staan er momenteel mooi bij, worden uitstekend onderhouden. Er worden bijna geen nieuwe brommers gebouwd. Logisch dat brommers heel duur zijn, er worden giga-hypotheken op verstrekt.

  En brommers worden altijd meer waard.

 78. Nico de Geit says:

  Steven: Tweedehands brommers worden in 2018 fors duurder

  Dat draagt dus weer bij aan het herstel van de wereldeconomie. Zonder dure oude brommers stort alles in elkaar.

 79. Nico de Geit says:

  Aanbod huizen daalt en er is structureel te weinig nieuwbouw

  Straks is er geen enkel huis meer te koop

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/804104/straks-is-er-geen-enkel-huis-meer-te-koop

  Achter betaalmuur

 80. Nico de Geit says:

  Appartement kopen in de stad? Vergeet het maar

  Door de toenemende krapte op de huizenmarkt is het voor starters in de grotere steden nagenoeg onmogelijk geworden om een betaalbaar appartement te kopen.

  http://www.elsevierweekblad.nl/economie/achtergrond/2017/10/startersappartement-in-de-stad-vergeet-het-maar-549137/

 81. Luisindepels says:

  Latida: Gaat het om een huis van een miljoen waar je nog een jaar of 30 wilt

  Hoeveel zijn dat er in Nederland en hoeveel ken jij er?

  Latida: jaar of 30 wilt wonen heb je het al gauw over 100,000 extra aan belasting wat erin moet.

  100k in 30 jaar, oei, erg als je miljonair bent.

 82. Nico de Geit says:

  Luisindepels: 100k in 30 jaar, oei, erg als je miljonair bent.

  Als het aan alle kanten gekort wordt en ook nog belast, dan is die miljoen zo verdampt.

 83. Nico de Geit says:

  2017 – Over het vermogen vanaf € 75.001 tot en met € 975.000 gaat de belastingdienst er vanuit dat je 5,39% rendement maakt. 30% daarvan wordt bijgeteld in box 3. 5,39 * 0,3 = 1,617%

  Het vermogen voor 2017 heeft als peildatum 01-01-2017. Leuker kunnen ze het niet maken.

 84. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: 5,39 * 0,3 = 1,617%

  Klopt niet helemaal, moet zijn 4,6 * 0,3 = 1,38%

  ‘In schijf 2 berekenen wij over 21% van uw vermogen een rendement van 1,63%, en over 79% van uw vermogen een rendement van 5,39%.’

  Het is gewoon roof.

 85. Nico de Geit says:

  Vroeger verkocht de Nederlandse overheid kapersbrieven. Die gaven het recht een ander te beroven.

 86. Nico de Geit says:

  Het percentage van 1,63% is berekend door het gemiddelde te nemen van het landelijke rendement op spaargeld over 5 jaar.

  Het percentage van 5,39% is berekend door het gemiddelde landelijke langetermijnrendement te nemen op aandelen, obligaties en onroerende zaken over 15 jaar.

  Deze percentages worden ieder jaar opnieuw berekend.

  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/belasting_betalen_over_uw_vermogen/grondslag_sparen_en_beleggen/berekenen_belasting_over_uw_inkomsten_uit_vermogen_vanaf_2017

  En nu dus ook de eigen woning richting box 3.

 87. Luisindepels says:

  Latida: Verder belemmert het gebrek aan nieuwbouw de afgelopen jaren de doorstroming.

  Doorstroming is laatste jaren groter dan ooit, zowel in huur als koop… probleem is eerder dat het met teveel mensen te goed gaat, waardoor teveel mensen hun woonsituatie willen upgraden (let op: niet de basisbehoefte wonen, maar luxe consumptie). En iedereen wil nou eenmaal op de mooiste/beste/gunstigste locatie wonen. Et voila. Hollen maar.

 88. Latida says:

  Ik las ergens iets over een lezing van de DNB welke pleitte voor minder bouwen om het risico te beperken op een woningen overschot.

  EChter, als ik in CBS op dit zoekresultaat kijk, dan zie ik dat er toch echt dat er de afgelopen 15 jaar stelselmatig steeds meer immigranten bijkomen, en dat het geboorteoverschot toch echt structureel steeds kleiner wordt.

  De bevolkingsgroei wordt echter tegelijkertijd ook sterk afgeremd door een tevens tegelijkertijd over deze periode gestaag groter wordende groep emigranten. Daardoor was er in de jaren 2003-2007 zelfs sprake van een negatief migratiesaldo.

  Tegelijkertijd groeit het aantal woningen structureel ieder jaar, alleen wel in een steeds lager tempo. In 2016 zijn er per saldo slechts 59000 woningen bijgekomen, een laagterecord, in ieder geval zijn er sinds 1995 niet zo weinig woningen bijgekomen.

  De woningdichtheid in Nederland neemt ieder jaar hoe dan ook toe.

  Er doet zich in Nederland de situatie voor dat er ondanks een steeds lager wordend geboorteoverschot en een continue groeiende hoeveelheid emigratie toch ieder jaar weer bevolkingsgroei te noteren valt.

  Verder valt uit deze cijfers op te maken dat de gemiddelde woningwaarde in 2016 voor heel Nederland nog steeds op het niveau van 2006 stond. 10 jaar hollen om uiteindelijk alsnog stil te staan als huizenkoper.

  Als huisjesmelker echter zijn er door de huurverhogingen en de doelbewust in stand gehouden woningschaarste flinke private winsten op te halen. Mede hierdoor zijn de prijzen gestegen.

  Dat de behoefte aan betaalbare woonruimte steeds groter wordt, valt ook op de maken uit het groeiende aantal 1 persoonshuishouens.

  Hierdoor zal er meer behoefte zijn voor relatief kleine en goedkope woonruimte, welke typisch gevonden werd in de sociale huurwoningenmarkt welke voorraad nu wederom van bovenaf ontoegankelijk gemaakt is voor mensen die er net iets te veel voor verdienen.

  Verder wreekt zicht hier het extra belasten van de woningcorporaties met 2 miljard per jaar. Juist die vanuit de samenleving opgerichte organisaties die de taak hadden zorg te dragen voor voldoende betaalbare woonruimte, worden na de privatisatie door een leger aan incompetente en corrupte lui de goot ingereden om vervolgens te worden uitgebeend middels de verkoop van de deze sociale woningvoorraad aan oa. private en buitenlandse investeerders waardoor de Nederlandse huurpenningen in veel gevallen uiteindelijk buiten de Nederlandse grenzen terechtkomen.

  Verder snap ik de cijfers van het totale aantal uitkeringsontvangers van het CBS niet. Daar staan wat opmerkelijker grote schommelingen in, die wellicht het gevolg zijn van een andere manier van berekenen.

  Maar ik zie daar van 2013-2015 toch echt getallen staan die rondom de 5 miljoen uitkeringsontvangers rapporteren.

  Een schrikbarend hoog aantal met een verdere groei van dit getal in het vooruitzicht.

  http://statline.cbs.nl/Statweb/publication/?DM=SLNL&PA=70072ned&D1=61,70,73-75,78,89-93,98,139,143-145,155-157&D2=0&D3=a&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T

  Arjan: De nieuwe regering wil dit probleem serieus gaan aanpakken.

  Leg eens uit met voorbeelden graag.

 89. Latida says:

  Luisindepels: Doorstroming is laatste jaren groter dan ooit, zowel in huur als koop… probleem is eerder dat het met teveel mensen te goed gaat, waardoor teveel mensen hun woonsituatie willen upgraden (let op: niet de basisbehoefte wonen, maar luxe consumptie)

  Dat is een direct gevolg van de lage rente, welke van bovenaf is bepaald. Men kiest er beleidsmatig voor om prijsontwikkeling van huizen te stimuleren. Dat is ze nog gelukt ook.

  Al moet natuurlijk wel gezegd dat zoiets onvoorstelbaars altijd net iets makkelijker gaat als je honderden miljarden zelfgemaakt geld daarvoor mag gebruiken natuurlijk.

  Wat overblijft is de vraag in hoeverre dit een stabiele lange termijnontwikkeling van diezelfde huizenprijzen faciliteert, oftewel , hoe geloofwaardig is het nog om uit te gaan van eeuwig stijgende prijzen en eeuwigdurende lage rente?

  En als ze bij de ECB zouden stoppen met QE wat gebeurt er dan? Dan gaat waarschijnlijk de rente weer omhoog.

 90. Latida says:

  Nico de Geit: Vroeger verkocht de Nederlandse overheid kapersbrieven. Die gaven het recht een ander te beroven.

  Jij bedoelt het huidige vergunningenstelsel welke daaruit is voortgesproten.

 91. Latida says:

  Luisindepels: Doorstroming is laatste jaren groter dan ooit, zowel in huur als koop… probleem is eerder dat het met teveel mensen te goed gaat, waardoor teveel mensen hun woonsituatie willen upgraden (let op: niet de basisbehoefte wonen, maar luxe consumptie). En iedereen wil nou eenmaal op de mooiste/beste/gunstigste locatie wonen. Et voila. Hollen maar.

  En niet te vergeten dankzij MUNT, waardoor er munt geslagen wordt uit de grote pensioenpot door netto pensioenbetalers tegen rente hun eigen inleg te laten teruglenen.

 92. Latida says:

  Luisindepels: Hoeveel zijn dat er in Nederland en hoeveel ken jij er?

  “Nog nooit waren zoveel woningen in Nederland één miljoen euro of meer waard. De afgelopen drie jaar is het aantal miljoenenwoningen met 75 procent toegenomen, nu in totaal 48.300.”

  en hoeveel ik er ken gaat je niets aan.

  Toch mooi 48,300 x 100,000 = minstens 48,3 miljoen extra belasting als het eenmaal zo ver is, en het kraantje kan later natuurlijk altijd nog beetje bij beetje iets verder worden opengedraaid.

 93. Arjan says:

  Latida: Leg eens uit met voorbeelden graag.

  Zie regeerakkoord

 94. Latida says:

  “Het merendeel van het vermogen van pensioenfondsen gaat inderdaad naar investeringen over de grens: 85,3% van het totale vermogen. Van de 12,4% dat in Nederland wordt geïnvestereerd gaat het grootste gedeelte (22%) naar vastgoed en een measly 2,2% naar Nederlandse bedrijven in de vorm van aandelenportefeuilles. Wat dat betreft doen lijken verzekeraars veel meer last te hebben van een home bias, met bijvoorbeeld een volledig Nederlandse vastgoedportefeuille.”

  http://daskapital.nl/2017/10/nederlandse_pensioenfondsen_be.html

 95. Nico de Geit says:

  Luisindepels: En iedereen wil nou eenmaal op de mooiste/beste/gunstigste locatie wonen.

  En die mensen denken vaak echt dat zij de enigen zijn die dat willen. Vaak gaat het om een soort mensen met een hoge eigendunk. Mooi.

 96. Nico de Geit says:

  Latida: kapersbrieven

  ‘Een kaperbrief was een brief die door de overheid of koning werd geschreven, waarmee een schip dat die brieven aan boord had het recht werd gegeven om schepen van vijandelijke mogendheden aan te vallen en leeg te roven.’

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaperbrief

  Je liep dan wel het risico dat je later door je eigen regering vervolgd werd wegens piraterij.

 97. Nico de Geit says:

  Latida: kapersbrieven

  Ik dacht altijd dat zeerovers illegaal bezig waren. Maar dat was dus niet zo. Alvorens een ander te beroven moesten ze dus eerst een kapersbrief kopen. En dat zal niet goedkoop geweest zijn.

 98. Latida says:

  Arjan: Zie regeerakkoord

  Naar een document met 68 pagina’s verwijzen, sterk.

  Dus je kunt je eigen argument niet eens onderbouwen?

  Nou dan ben ik zeer benieuwd wat je inhoudelijk te melden zult hebben als ik er heel snel eventjes doorheen wandel:

  Laten we eens kijken. Hoofdstuk 2.1 gaat over Arbeidsmarkt en sociale zekerheid.

  Ik ben benieuwd wat dit kabinet concreet gaat doen aan het schuldenprobleem. Laten we eens kijken op pagina 27.

  Daar staat:

  “Schuldhulpverlening is en blijft een gemeentelijke verantwoordelijkheid. Via programmatische afspraken wenst het kabinet met gemeenten tot een vernieuwende schuldenaanpak en een verbeterd schuldhulpverleningstraject te komen.”

  en

  “Ruimte geven aan gemeenten om op lokaal niveau met vernieuwende aanpakken en maatwerk te experimenteren.”

  en

  “De overheid heeft als schuldeiser een bijzondere verantwoordelijkheid om onnodige vergroting van
  schulden te voorkomen. De overheid dient de beslagvrije voet te respecteren. Om escalatie van schulden te voorkomen, wordt meer ingezet op direct contact met schuldenaren. De stapeling van boetes vanwege te laat betalen en bestuursrechtelijke premies wordt gemaximeerd. Mogelijkheden voor betalingsregelingen worden uitgebreid.

   Bij incasso worden misstanden effectiever bestreden. De maximale incassokosten die in rekening mogen worden gebracht, worden gehandhaafd en er wordt bezien of het minimumbedrag omlaag kan. Er komt een incassoregister waarin incassobureaus worden opgenomen, die voldoen aan eisen met betrekking tot oprichting, bedrijfsvoering en opleiding. Indien een incassobureau te vaak de fout ingaat, wordt het beboet en verliest het de registratie.

   Excessen in kredietverlening zullen worden tegengegaan, net als verdienmodellen waarbij hoge rentes mensenindeproblemenbrengenendekostenvanwanbetalingopdesamenleving wordenafgewenteld.

   De juridische afhandeling van schulden wordt verbeterd. Schuldeisers dienen eerst de mogelijkheden van een betalingsregeling te onderzoeken voor een zaak voor de rechter wordt gebracht. Er komt een experiment met een schuldenrechter, die alle zaken van een schuldenaar geconcentreerd behandelt. Gemeenten krijgen een adviesrecht in de gerechtelijke procedure rondom schuldenbewind.

   Met gemeenten en erkende vrijwilligersorganisaties wordt gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van vrijwilligersprojecten gericht op schuldhulp en financiële begeleiding.

   Het kabinet zal extra middelen beschikbaar stellen voor het voorkomen van schulden en de bestrijding van armoede – in het bijzonder onder kinderen.”

  Zo dan. Mooie woorden. En dan nu de hamvraag: Zal het resultaat van deze mooie intenties volgend jaar, en aan het einde van de komende 4 jaar, tot resultaat hebben dat er minder mensen zijn met problematische schulden, met name onder jongeren? Waar is de meer cijfermatige onderbouwing van de analyse van de huidige situatie en wat zijn de concrete cijfermatige doelstellingen die het resultaat van deze intenties, want dat zijn het, op resultaat zouden kunnen afrekenen?

  En wat betekent dit bijvoorbeeld concreet voor het operationele model voor de rigide incasso methodes van organisaties zoals het CJIB en de belastingdienst?

  Waarom wordt er olie op het vuur gegooid door voedselprijzen, huren, zorg, energie prijzen te verhogen en zo het probleem groter te maken?

  (pag 28) – Verdere ondersteuning van oudere werkelozen

  “Voor die oudere werknemers die ondanks inspanningen van werkgevers en werknemers toch werkloos of arbeidsongeschikt worden, wordt de Wet Inkomensvoorziening voor oudere werklozen (IOW) verlengd met vier jaar, zodat deze werknemers na het aflopen van de WW- of WGA-uitkering niet hun eigen vermogen of dat van hun partner hoeven ‘op te eten’ voordat zij in aanmerking komen voor inkomensondersteuning. ”

  (Pag 29) – Huh wat? Voorkomen dat er op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd? Hoe dan??

  “Een internationaal gelijk speelveld
  o Handhaving in eigen land gaat hand in hand met goede internationale afspraken, bijvoorbeeld door
  aanscherping van de detacheringsrichtlijn. We blijven ons in Europa inzetten voor een internationaal gelijk speelveld voor bedrijven en werknemers om te voorkomen dat op arbeidsvoorwaarden wordt geconcurreerd tussen werknemers uit verschillende EU-lidstaten. Gelijk werk op dezelfde plaats moet beloond worden met gelijk loon.”

  De Wet Verbeterde Premieregeling – Nog nooit van gehoord.

  “Eerder heeft de SER een verkenning gedaan naar een nieuw pensioencontract met een persoonlijk pensioenvermogen. Hierdoor wordt inzichtelijk wat je als deelnemer hebt opgebouwd en kan de rentegevoeligheid afnemen. Voor een zo stabiel mogelijk pensioen blijft er sprake van een collectieve uitkeringsfase, waarbij in principe wordt aangesloten bij de spelregels van de wet verbeterde premieregeling.”

  Kijk daar staat ie: #DeGrotePensioenRoof

  “Per 1 september 2016 is de Wet verbeterde premieregeling (Stb. 2016, 248) in werking getreden. Met deze wet is het wettelijk kader voor premie- en kapitaalovereenkomsten (premieregelingen) gewijzigd: het kapitaal dat in deze regeling wordt opgebouwd, hoeft niet meer op de pensioendatum in een vaste uitkering omgezet te worden, maar kan ook in de uitkeringsfase (deels) risicodragend worden belegd. Hiervoor is een nieuw pensioentype geïntroduceerd: een variabel pensioen. Doorbeleggen leidt naar verwachting tot een hoger pensioenresultaat dan de bestaande, vaste uitkering, maar geeft tegelijkertijd meer onzekerheid over de hoogte van de uitkering.”

  http://www.toezicht.dnb.nl/2/50-235754.jsp

  Goed, dan komen we bij 3. Het hoofdstuk wonen. (Pag 31)

  “De economische crisis na 2008 heeft grote impact gehad op de woningmarkt, de woningbouw en de capaciteit van de bouwsector. Nu de economie sterk aantrekt, is de vraag naar woningen weer enorm toegenomen. Er zijn meer woningen nodig van goede kwaliteit, passend bij de financiële mogelijkheden en hedendaagse wensen van mensen. We geven prioriteit aan middenhuurwoningen in de vrije sector.”

  Lekker hoge huren = flick cashen voor huisjesmelkers. Goed voor de prijsontwikkeling. Nu kopen dus, markt = opgedroogd. Wat nu?

  ” Voor komende periode is het doel om meer nieuwe koop- en huurwoningen te bouwen, voldoende koop- en huuraanbod voor specifieke groepen te realiseren en flinke stappen te zetten voor de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad.”

  We gaan lekker bouwen en alles nog maar eens goed renoveren.

  “Met de nieuwe Omgevingswet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden, meer instrumenten en meer vrijheidsgraden in het ruimtelijk beleid en het woonbeleid.”

  Lees: Ze zoeken het maar lekker zelf uit.

  “Dat biedt mogelijkheden tot regionaal en lokaal maatwerk om te sturen op omvang, samenstelling en kwaliteit van de woningbouwproductie.”

  Het is een zootje en iedereen doet maar wat en het is goed zo. Gemeentes hebben zelf volledige controle over de woningbouwproductie. De vraag vanuit de markt doet niet ter zake.

  “Het kabinet zal in overleg met medeoverheden, woningcorporaties en andere stakeholders afspraken maken over het aanjagen van de woningbouwproductie. ”

  Welke afspraken dan?

  “Dat het aanbod van woningen traag reageert op de aantrekkende vraag, is deels inherent aan het bouwproces, maar deels ook het gevolg van onnodig belemmerend overheidsbeleid.”

  Dus de schrijver van het document is zelf het probleem? Mogen we dan niet wat meer zelfreflectie verwachten? Welke fouten zijn er precies gemaakt en wat heeft men daar van geleerd en wat is er gedaan om te voorkomen dat dezelfde fouten weer worden gemaakt?

  “In de afspraken willen we belemmeringen zoveel mogelijk wegnemen.”

  Wat betekent dat concreet?

  “Daarnaast moet regionaal maatwerk mogelijk zijn, zowel in grote steden als regio’s met demografische krimp en leegstand.”

  Dus de landelijke overheid gaat zich nergens tegenaan bemoeien. Als dingen mogelijk moeten zijn, dan verwijst dat naar geen enkele concrete actie.

  “Doelgroepen en differentiatie zijn eveneens onderdeel van de opgave. Het woningaanbod moet meebewegen met de veranderende eisen en wensen. Dat heeft implicaties voor het type woning dat moet passen bij ieders financiële mogelijkheden (zoals sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en koopwoningen) en woningen die zijn toegesneden op doelgroepen als ouderen, alleenstaanden, statushouders, starters, gehandicapten en studenten.”

  Nietzeggende zin. De implicaties die wel worden genoemd worden niet benoemd. Daarmee kunnen die implicaties zowel positief als negatief zijn. We weten het niet.

  “Huurmarkt
   Er moeten meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector komen. ”

  Betekent dat een einde aan de jaarlijkse huurverhogingen en de verhuurdersheffing voor corporaties? Al was het om de voorraad te moderniseren en werkgelegenheid te stimuleren?

  “De mogelijkheden in het gemeentelijk beleid om het aanbod te vergroten, te sturen op prijs en sociale huurwoningen te verkopen, moeten ten volle worden benut. ”

  Ik lees: Verpatsen aan de hoogste bieder.

  “In de afspraken met mede-overheden betrekken we de aanbevelingen van de Samenwerkingstafel Middenhuur.”

  De Samenwerkingstafel Middenhuur. Even googelen:

  http://huurregelgeving.nl/kennisbank/ontwikkeling-middensegment-woningmarkt/samenwerkingstafel-middenhuur

  “Meerdere gemeenten hebben behoefte aan middenhuurwoningen, maar vaak verschillen de redenen waarom het middenhuursegment op lokaal niveau niet van de grond komt. Elke gemeente pakt de realisatie van meer middenhuurwoningen anders aan. De Samenwerkingstafel middenhuur, onder leiding van Rob van Gijzel, kan gemeenten hierbij helpen.”

  Wie is Rob van Gijzel, vraagt u?

  “On 9 November 2001 Rob van Gijzel was a guest on the television program Zembla, in an episode regarding the building industry fraud.[2] The program revealed that a cartel of the largest building contractors in The Netherlands had been defrauding the ministry of public works, the Nederlandse Spoorwegen and Schiphol Airport for years; the total damage was between 500 million and one billion guilders. Van Gijzel referred to this in the program as “the largest fraud in the history of The Netherlands”. ”

  Nou dan weten we dat ook weer. Lijkt me een goeie gast.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rob_van_Gijzel

  “Corporaties die investeren in verduurzaming komen in aanmerking voor een korting op de verhuurdersheffing. Het kabinet reserveert hier 100 mìljoen euro per jaar voor.”

  Op twee miljard is dat 5%; een schijntje.

  “De huurtoeslag wordt in de toekomst over een langer inkomenstraject afgebouwd. De eigen bijdrage in de huurtoeslag wordt geïndexeerd met de huurverhoging. Daartoe wordt de zogeheten ‘Kan-bepaling’ in de huurtoeslag geschrapt. Daarnaast voeren we mogelijke vereenvoudigingen van de huurtoeslag door.”

  Wat is nu weer een Kan-bepaling?

  “Een “kan bepaling” geeft het college beleidsvrijheid. Het kan zo zijn dat de gemeente liever een strikt geformuleerde weigeringsgrond heeft in plaats van beleidsvrijheid. Indien de gemeente liever een strikt geformuleerde weigeringsgrond hanteert, kan dat uiteraard. In het ontwerp van de model-ASV wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de Awb. Ook artikel 4:35 ASV is een “kan” ipv een “wordt” bepaling. Het nadeel van de strikt geformuleerde weigeringsgrond “wordt geweigerd” is bovendien dat de gemeente deze dan ook consequent bij iedere aanvraag moet toepassen.”

  https://vng.nl/onderwerpenindex/recht/subsidierecht/vraag-en-antwoord/waarom-bevat-art-8-een-kan-bepaling-dit-betekent-nl-dat-in-geval-van-twijfel-een-collegebesluit

  Gooi dat maar in mijn pet. Gaan we verder naar het kopje Koopwoningenmarkt:

  “Koopwoningmarkt
   Om risico’s op de balansen van banken en gezinnen te beperken zijn de hypotheekregels de afgelopen kabinetsperiode aangepast. De maximale hypotheek wordt stapsgewijs afgebouwd tot maximaal de waarde van de woning. ”

  Uh, dat is toch al zo?

  “Daaraan wordt vastgehouden. ”

  Dat dan weer wel. Betekent dat dat dit kabinet de max. LTV niet zal verlagen de komende 4 jaar? Mag je dat hieruit opmaken?

  “De zogenaamde maximale “loan to value” zal niet verder worden verlaagd om de toegang van starters tot de koopwoningmarkt niet onnodig te belemmeren.”

  Aww wat lief. Ze doen het voor de starters.

  Toch is dat de zaak omdraaien. Starters bepalen mede de woningprijs. Als de LTV naar 90% zou verlagen dan zouden de huizenprijzen zich aanpassen, en zouden starters een minder hoge hypotheek nodig hebben, en dus ook minder eigen geld hoeven mee te nemen. Maar goed.

  Het feit blijft staan dat Nederland hiermee met haar 100% LTV nog altijd uit de pas loopt met wat in de internationale (EU) financiele markten gebruikelijk is. Dus verdere daling van die LTV zal dan de komende 4 jaar nog in de lucht blijven hangen totdat het net als de HRA stapje voor stapje wordt teruggebracht totdat zaken internationaal geharmoniseerd zijn.

  “De wet ter bevordering van het financieren van de eigen woning met eigen middelen wordt door de in 2014 ingevoerde aflossingsverplichting onhoudbaar. De regeling wordt in 20 jaar uitgefaseerd.”

  Toch knap dat je over iets dat je onhoudbaar acht nog 20 jaar laat voortbestaan. Maar het is wel een tipping point natuurlijk. Het begin van het einde van de overheidssteun voor eigen woningen.Op de lange termijn een prijsdrukkend effect, met name ook omdat men hiermee een bepaalde richting is ingeslagen en die leidt naar internationale harmonisatie, en dat is veelzeggend.

  “De hervorming van het tweede-pijlerpensioenstelsel leidt in de opbouwfase tot duidelijkere eigendomsrechten ten aanzien van het pensioenvermogen. Bijkomend voordeel hiervan is dat het eenvoudiger wordt om in de opbouwfase vermogensopbouw in de eigen woning te integreren in de vermogensopbouw in het pensioen. Dit kan aan de orde komen nadat de hervorming van het pensioenstelsel is afgerond.”

  Het tweede-pijlerpensioenstelsel: Je pensioengelden aan je hypotheek uitgeven wordt mogelijk gemaakt.

  Nu pas begrijp ik de openingsparagraaf van het akkoord: “Mogelijkheden voor betalingsregelingen worden uitgebreid.”

  “Aan het eind van de kabinetsperiode zullen nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden. Stapsgewijs zal ook de markt voor verduurzaming van de bestaande woningvoorraad op gang gebracht worden. Naarmate de expertise en ervaring in de bouwsector toenemen, zullen de kosten dalen en kan de verduurzamingsmarkt meer op eigen benen staan. De ambitie is dat aan het eind van de kabinetsperiode circa 50.000 nieuwbouwwoningen per jaar aardgasloos worden opgeleverd. Daarmee is in 2021 een substantieel deel van de jaarlijkse nieuwbouw en de woningvoorraad aardgasvrij.”

  Stookt u nog op aardgas? Dat zal straks een drukkende werking hebben op de prijs van de woning, want het moet worden vervangen.

  “Hiermee wordt een eerste stap gezet op weg naar een verduurzaming van 200.000 huizen per jaar, een tempo dat nodig is om in de 30 jaar tot 2050 de hele voorraad van 6 miljoen woningen te verduurzamen.”

  Of u eventjes de nu noodzakelijk geworden verbouwing wilt afrekenen, bijvoorbeeld door bij te lenen of middels een hogere VVE-bijdrage.

  Geen op gas gestookt huis meer kopen dus.

  “Uitgewerkt zal worden welke vormen van gebouw-gebonden financiering gebruikt zullen worden om besparingsopties aantrekkelijk te maken voor particuliere woningeigenaren. Financiering kan plaatsvinden door pensioenfondsen of banken die een lening verstrekken om te investeren in verduurzaming. Aflossing en rente worden betaald uit de besparing op de energiekosten. Indien de lening kan worden gekoppeld aan de woning, worden grotere investeringen met een langere looptijd aantrekkelijk en blijft het risico voor de woningeigenaar en de financiers beperkt waardoor risico-opslagen ook beperkt blijven. Indien nodig wordt de Wet Financieel Toezicht en bepalingen in het Burgerlijk Wetboek rond de bescherming van de consument bij financiering aangepast.”

  Zo kun je het ook zeggen.

  Kindregelingen

  “Kindregelingen
  o Het kabinet trekt 250 miljoen euro per jaar extra uit voor de kinderopvangtoeslag.
  Ouderparticipatiecrèches behouden hun bestaansrecht.
  o Gezinnen worden daarnaast ondersteund met een verhoging van de kinderbijslag (250 miljoen euro)
  en het kindgebonden budget (bijna 500 miljoen euro extra).
  o Er wordt momenteel gewerkt aan een voorstel voor een nieuwe financieringssystematiek voor de
  kinderopvang, waarbij sprake is van directe financieringsstroom van het Rijk naar kinderopvanginstellingen, in plaats van via ouders. ”

  De overheid zorgt voor u kinderen zodat u kunt blijven doorwerken.

  Ok, dus nu hebben de Gemeentes essentiele taken gekregen.

  Maar wat staat er verder in het stukje over de vernieuwing van het openbaar bestuur op pagina 7?

  “Veel kleinere gemeenten zijn voor belangrijke taken die de directe levenssfeer van mensen raken in sterke mate afhankelijk geworden van regionale samenwerking op grond van de Wet Gemeenschappelijke regelingen (Wgr), waarbij de democratische controle door gemeenteraden op afstand staat. Op verschillende plaatsen hebben gemeenten daarom in samenspraak met de provincie het initiatief genomen tot gemeentelijke herindeling. Het kabinet ondersteunt die beweging. Blauwdrukken van bovenaf werken hiervoor niet, maar het proces helemaal van onderop laten komen levert ook niet altijd een optimaal resultaat op. Een proces van herindeling is gewenst voor gemeenten die langjarig en in hoge mate afhankelijk zijn van gemeenschappelijke regelingen voor essentiële taken. Het is dan aan de provincie de herindelingsprocedure op basis van de Wet Algemene regels herindeling (Wet Arhi) te starten.”

  We krijgen minder gemeentes. Dat betekent meer centralisatie van gemeentetaken, en minder gemeentes. En wat houdt die Wet ARHI dan wel niet in?

  “Herindeling is een omvangrijk proces en in de Grondwet geregeld. Artikel 123 van de Grondwet regelt dat provincies en gemeenten bij wet kunnen worden opgeheven of ingesteld.

  Dit artikel heeft ook betrekking op de wijziging van provinciale en gemeentelijke grenzen. De twee onderdelen van art. 123 vormen de basis voor de wet Arhi (wet Algemene regels herindeling).

  De kern van de wet Arhi bestaat uit vier delen:

  onderscheid tussen herindeling en grenscorrectie
  processtappen bij initiatie door gemeenten, provincies of minister
  financieel toezicht en financiële consequenties bij herindeling
  overgang van rechten en plichten van de voormalige gemeenten naar de nieuwe gemeente
  Het doel van de wet is om het proces te begeleiden en alle gevolgen te ondervangen.
  De wet Arhi is sinds 1984 niet meer gewijzigd.”

  https://vng.nl/onderwerpenindex/bestuur/herindeling/wet-arhi

  En bovendien:

  Arjan: Latida: net als jongeren die op een gegeven moment gewoon het beste op zichzelf zouden kunnen gaan wonen maar daar de kans niet voor krijgen.

  De nieuwe regering wil dit probleem serieus gaan aanpakken. Gewoon weer in het negatieve blijven hangen. Daar kick je blijkbaar op. Jammer!

  Nou ik heb gezocht, maar ik zie vooralsnog nergens waar je op doelt. Bovendien dien je de mooie woorden te staven met concrete acties en voorbeelden. Zeggen dat je betaalbare woonruimte wilt is een ding, maar als je vervolgens ieder jaar de huren verhoogt en de verhuurdersheffing gewoon in stand houdt, dat is iets heel anders.

  En de LTV op 100% houden op starters te helpen, waarom legt men niet eens uit wat er is gebeurt met al die startersleningen die verstrekt zijn en waarom die ineens als sneeuw voor de zon verdwenen zijn?

  Over jongeren in het kabinetsakkoord: (Pag. 10)

  “Om jongeren in staat te stellen een bijdrage te leveren aan onze samenleving wordt de mogelijkheid van een maatschappelijke diensttijd ingevoerd (van maximaal 6 maanden). Deze dienst kan tegen bescheiden vergoeding vrijwillig worden ingevuld door jongeren. Samen met maatschappelijke organisaties, gemeenten en provincies wordt deze maatschappelijke diensttijd opgezet. Maatschappelijke organisaties kunnen ieder jaar bij mede-overheden projecten voorstellen die voor deze diensttijd in aanmerking komen. Belangrijk aandachtspunt hierbij is het zoveel mogelijk ontzorgen van deelnemende organisaties. Voor de maatschappelijke diensttijd is budget beschikbaar dat oploopt tot 100 miljoen euro per jaar.

   Het vervullen van de maatschappelijke dienst geeft een diplomasupplement als getuigschrift van maatschappelijke betrokkenheid. Bij een sollicitatie naar een functie bij de overheid geldt het diplomasupplement als een pré. Met het bedrijfsleven worden afspraken gemaakt om hetzelfde te doen.

   Het kabinet zal bezien hoe een meer verplichtende variant van de maatschappelijke diensttijd een rol kan spelen in de verlengde kwalificatieplicht.

   Het kabinet heeft het voornemen de kwalificatieplicht te verhogen naar 21 jaar. Er worden pilots uitgevoerd in de grote steden.”

  Een Maatschappelijke dienstplicht en een Kwalificatieplicht tot 21 jaar. Daar mogen jongeren het mee doen.

  en tenslotte, deze paragraaf uit de inleiding op Pagina 1:

  “Er zijn jongeren en mensen met middeninkomens die moeite hebben om vaste grond onder de voeten te krijgen, bijvoorbeeld omdat ze als flexwerker moeilijk een hypotheek kunnen afsluiten of geen betaalbare huurwoning kunnen vinden. En voor lang niet iedereen voelt de eigen buurt als een herkenbaar en veilig thuis. Sommigen vervreemden er zelfs van. Mede door gebrekkige integratie van nieuwkomers voelen zij zich niet langer thuis in hun eigen omgeving. Anderen vragen zich weer af of ze wel geaccepteerd worden in onze samenleving. Daarnaast zien we sinds jaar en dag dat heel veel Nederlanders zorgen om de zorg hebben. Ze vragen zich af of zorg beschikbaar en betaalbaar is als zij dat nodig hebben.

  Nog te veel mensen denken: prachtig, al die goede economische cijfers, maar ze gelden niet voor mij. Als veel mensen achterblijven, is uiteindelijk de hele samenleving de dupe. Tegenstellingen worden dan spanningen, die snel kunnen groeien nu internationale instabiliteit en onrust ook effect hebben op het gevoel van onbehagen en vervreemding in ons land. Bijvoorbeeld als de toename van migratie ongecontroleerde vormen lijkt aan te nemen of wanneer buitenlandse spanningen geïmporteerd worden naar Nederlandse straten.

  Politiek moet gaan over Nederland én Nederlanders, minder over cijfers en Den Haag.”

  Dat gaat dan alleen nog maar over de mensen met middeninkomens.

  Daar zit nog een onderklasse onder van miljoenen mensen. 3 miljoen mensen die minder dan €1000 euro verdienen en 5 miljoen mensen die enkel uitkeringen ontvangen. Hoe zouden die zich voelen?

  “We brengen de groep mensen met een (licht) verstandelijke beperking, daklozen en zwerfjongeren beter in beeld en zorgen dat verschillende vormen van zorg en ondersteuning beter op elkaar aansluiten. Daarbij geven we ook aandacht aan de overgang naar volwassenheid.”

  Hoe dan?

  “We verkennen of er voor specifieke voorzieningen een landelijke of bovengemeentelijke regeling moet komen (zoals bij de Kindertelefoon) om specifieke kennis en expertise te behouden.”

  Die was er toch al?

  “Vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie kunnen voortaan een gratis Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen. We verhogen de maximaal onbelaste vrijwilligersvergoeding.”

  Vrijwillig voor geld. Ik zie echter het verband niet tussen om het even welk vrijwilligerswerk en een VOG, dat volgens mij dient na te zien op antecedenten. Worden eventuele antecedenten niet met deze regeling onder het tapijt geveegd?

  “Gemeenten worden verder gestimuleerd met woningcorporaties afspraken te maken over voldoende en passende woonruimte, met bijzondere aandacht voor kleinschalige en innovatieve wooninitiatieven en doorstroom. We komen met een voorstel voor de organisatie en financiering van beschermd wonen op basis van het rapport-Dannenberg.”

  Hoe worden gemeentes gestimuleerd om afspraken te maken?

  “Mensen met psychiatrische en sociaal-maatschappelijke problemen kunnen meer zelfstandigheid behouden als sneller passende en samenhangende ondersteuning, bescherming en zorg in de thuissituatie geboden wordt. Daarvoor moeten gemeenten met andere partijen onder meer nieuwe betaalbare woningen regelen. Dit stelt de Commissie Toekomst Beschermd Wonen die in opdracht van de VNG is ingesteld in haar advies ‘Van beschermd wonen naar een beschermd thuis.’

  Gemeenten hebben per 1 januari 2015 met andere taken ook de verantwoordelijkheid gekregen voor Beschermd Wonen. In Nederland maken ruim 20.000 mensen hiervan gebruik. Het gaat daarbij om mensen die vanwege niet zelfstandig kunnen wonen en dus toezicht en begeleiding nodig hebben. Gemeenten willen deze taak goed kunnen uitvoeren. Om dit goed te kunnen doen zijn een aantal veranderingen in de organisatie van Beschermd Wonen noodzakelijk stelt de Commissie onder leiding van Erik Dannenberg.”

  en

  “In nauwe samenwerking met zorgaanbieders, zorgverzekeraars en woningcorporaties moeten gemeenten daarvoor een aantal zaken regelen:

  -Toereikende dagbesteding, vrijwilligerswerk en betaald werk;
  -Optimale ondersteuning van het sociale netwerk;
  -Ondersteuning en zorg moet dichtbij en snel beschikbaar zijn;
  -Geschikte algemene voorzieningen;
  -Nieuwe betaalbare woningen: in sommige regio’s zijn er extra betaalbare woningen nodig.”

  Begeleid wonen is een groeimarkt en dus winstgevend.

  Eigen betalingen in de zorg

  “Gemeenten stellen aan aanbieders veel verschillende voorwaarden als het gaat om contractering, gegevensuitwisseling en verantwoording. Om de administratieve lasten te verminderen worden i-Wmo en i-Jeugd de standaard.

   Met zorgaanbieders, zorgverleners, verzekeraars en toezichthouders zetten we met schrapsessies fors in op minder bureaucratie en minder regels. Met gemeenten organiseren we ook een schrapsessie met vrijwilligers en mantelzorgers.”

  Wij beslissen met elkaar welke regels wij aan onze laars lappen.

  Maar wat zijn de i-Wmo en de i-Jeugd standaard?

  “In de wet is vastgelegd dat aanbieders van maatwerkvoorzieningen persoonsgegevens aan gemeenten, CAK, SVB en toezichthoudende ambtenaren mogen verwerken en uitwisselen, voor zover dit noodzakelijk is voor de uitoefening van hun taak. ”

  en

  “In de Wmo staat dat gemeenten bevoegd zijn om de volgende gegevens te verwerken:

  Persoonsgegevens van de cliënt. Hieronder valt informatie over de gezondheid, die is bedoeld om de behoefte aan ondersteuning te kunnen vaststellen en om in kaart te brengen of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening.
  Gegevens van de echtgeno(o)t(e), ouders, inwonende kinderen en huisgenoten, om te kunnen vaststellen welke hulp zij kunnen bieden. Deze informatie maakt ook duidelijk of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening.
  Gegevens van mantelzorgers en andere personen uit een sociaal netwerk (met dezelfde reden en doel als hierboven).
  Met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt: persoonsgegevens van cliënten of gegevens van partners, ouders, inwonende kinderen en huisgenoten. Het college heeft deze gegevens uit de uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet of de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De data kunnen ook verstrekt zijn door een zorgverzekeraar, zorgaanbieder of het indicatieorgaan van de Wlz (CIZ).

  Gemeenten mogen aanbieders van maatwerkvoorzieningen de volgende persoonsgegevens (waaronder informatie over de gezondheid) verstrekken:

  Gegevens uit het onderzoek die uitsluitsel geven of iemand in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening.
  Met uitdrukkelijke toestemming van de cliënt: gegevens die het college heeft verkregen op grond van de uitvoering van de Jeugdwet, de Participatiewet of de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. De data kunnen ook verstrekt zijn door een zorgverzekeraar, een zorgaanbieder of het CIZ.
  Relevante gegevens van zorgverzekeraars en zorgaanbieders vanuit uitvoering van de Zorgverzekeringswet of van het CIZ, om een passend integraal aanbod te waarborgen.”

  http://www.vgn.nl/artikel/22189

  En dan the jeugdwet, ook die wordt over de schutting gegooid bij de gemeentes, die in sommige gevallen ondertussen ook andere gemeentes zullen inlijven

  “Uitgangspunten
  De jeugdzorg is overgeheveld naar de gemeenten die zich in hun beleid moeten richten op:

  – het inschakelen, herstellen en versterken van het probleemoplossend vermogen van kinderen en jongeren, hun ouders en sociale omgeving;
  -het bevorderen van de opvoedcapaciteiten van de ouders en de sociale omgeving;
  -preventie en vroegsignalering;
  -het tijdig bieden van de juiste hulp op maat;
  -effectieve en efficiënte samenwerking rond gezinnen.”

  Hoe dan?

  “Taken gemeenten
  In de Jeugdwet is de verantwoordelijkheid van de gemeenten uitgebreid met de provinciale (geïndiceerde) jeugdzorg, de gesloten jeugdzorg, geestelijke gezondheidzorg voor kinderen en jongeren (jeugd-ggz), zorg voor jeugd met een lichte verstandelijke beperking (jeugd-lvb), ggz in het kader van het jeugdstrafrecht (forensische zorg), jeugdbescherming en jeugdreclassering. De verantwoordelijkheid van de gemeenten bestaat onder meer uit:

  het versterken van het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken, buurten, scholen en kinderopvang;
  het voorzien in een kwalitatief en kwantitatief toereikend aanbod van jeugdhulp;
  het adviseren over en het bepalen en inzetten van de aangewezen vorm van jeugdhulp;
  het adviseren van professionals met zorgen over een kind;
  het adviseren van kinderen en jongeren met vragen en problemen;
  het doen van een verzoek tot onderzoek bij de Raad voor de Kinderbescherming als een kinderbeschermingsmaatregel nodig is;
  het compenseren van beperkingen in de zelfredzaamheid en de maatschappelijke participatie van kinderen en jongeren;
  het voorzien in een toereikend aanbod van gecertificeerde instellingen;
  het voorzien in maatregelen om kindermishandeling te voorkomen.
  Recht op jeugdzorg?
  Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. In de Jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.”

  Conclusie: Iedere gemeente zal hier een andere uitvoering aan geven.

  Gelukkig is daar dan i-jeugd als de nieuwe standaard voor gegevensuitwisseling:

  “In het Jeugdwet-berichtenverkeer wisselen partijen informatie uit over de producten en diensten die worden geleverd. Hierbij is het uitgangspunt dat gemeenten beleidsvrijheid hebben in de uitvoering van de Jeugdwet. De iJw-standaard is daarvoor een uitstekend ondersteunend instrument.

  Specificaties iJw
  Vanaf 12 juni 2017 werken gemeenten en zorgaanbieders met iJw 2.1. Specificaties van iJw komen tot stand in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers uit het hele werkveld van zorgaanbieders, gemeenten, softwareleveranciers, CAK, SVB, KING, VNG, Vektis, VWS en Zorginstituut Nederland.

  Informatiemodellen voor iJw
  De specificaties van iJw worden vastgelegd in een informatiemodel. Daarin wordt duidelijk hoe de Jeugdwet-berichten zich door de keten bewegen en welke afspraken, regels en processen daarbij horen. Het Informatiemodel iStandaarden (iJw 2.1) is leidend voor de lopende release. In het Informatiemodel iStandaarden (iJw 2.2) is iJw 2.2 gepubliceerd, de release die in 2018 van kracht wordt.

  Modules en Servicedesk
  Zorginstituut Nederland beheert de iJw-standaard en ondersteunt het werkveld bij het gebruik van iJw. Met vragen, opmerkingen en suggesties – over iJw in het algemeen of releases in het bijzonder – kunt u terecht bij de Servicedesk iStandaarden. Nuttige informatie biedt ook de uitgave ‘Wat u moet weten over iStandaarden’.”

  Het gaat hier dan dus OVER de jeugd.

  “Dit is het Informatiemodel voor jeugdhulp in het kader van de Jeugdwet van Zorginstituut Nederland. U vindt hier de specificaties van de berichtenstandaard iJw 2.1. Deze versie is op 12 juni 2017 in gebruik genomen.

  In dit informatiemodel worden processen, regels en berichten beschreven die worden ingezet voor de informatievoorziening voor jeugdhulp en voor activiteiten in het preventief justitieel kader zoals bedoeld in de Jeugdwet. In de beschrijvingen is dit aangeduid als “jeugdhulp”. ”

  https://modellen.istandaarden.nl/jw/ijw2_1/index.php/Hoofdpagina

  “De keten van Jeugdwet processen voor jeugdhulp start op het moment dat een cliënt of zijn of haar gezagsdrager een aanvraag doet voor jeugdhulp. Hierop wordt samen met de cliënt en de gezagsdrager(s) bekeken wat de hulpvraag is en wat de beste oplossing is voor de cliënt. Afhankelijk van deze beoordeling wordt vastgesteld of de cliënt toegang heeft tot jeugdhulp. De toegang tot jeugdhulp kan door verschillende partijen bepaald worden:

  – De gemeente, of bijv. een sociaal wijkteam in opdracht van de gemeente, beoordeelt de cliënt en legt in een beschikking de toegang tot jeugdhulp vast.
  – -Een huisarts, jeugdarts of medisch specialist verwijst een cliënt door naar jeugdhulp
  – Een rechter, Raad voor de Kinderbescherming of Officier van Justitie legt de cliënt jeugdhulp op.
  – Een gecertificeerde instelling kan jeugdhulp bepalen in overleg met gemeente. Na overleg met gemeente bepaalt gecertificeerde instelling welke jeugdhulp, die door de gemeente is ingekocht, wordt ingezet. (Zie voor meer informatie over toeleiding door een gecertificeerde instelling de Factsheet Woonplaatsbeginsel [1]).

  Wanneer de toegang is vastgesteld door een andere partij dan de gemeente, is de jeugdhulp rechtstreeks toegankelijk. Er is geen beoordeling door de gemeente nodig, de jeugdhulp aanbieder kan direct starten met leveren. De jeugdhulp aanbieder informeert de gemeente over de (geplande) start van de levering. Hierop legt de gemeente deze gegevens vast in de vorm van een beschikking. Vervolgens stuurt de gemeente nog een officiële opdracht tot levering van de jeugdhulp (Toeleiding).”

  De gemeente gaat er wel over, maar heeft er in de praktijk niets over te zeggen en wordt per decreet een verplichting opgelegd.

  “Wanneer de gemeente een cliënt beoordeelt en de aanvraag toewijst, wordt er een toekenningsbeschikking aangemaakt. In deze beschikking is vastgelegd welke zorg of ondersteuning de cliënt nodig heeft en voor welke periode. De gemeente stuurt vervolgens een opdracht tot levering van deze jeugdhulp naar een aanbieder waar hij de hulp heeft ingekocht (Toeleiding).

  De aanbieder start met het leveren van de jeugdhulp aan de cliënt. Afhankelijk van de lokale afspraken meldt de aanbieder aan de gemeente wanneer de levering gestart wordt en wanneer deze weer beëindigd wordt (Levering). Na afloop van een periode of na afronding van een traject factureert de aanbieder de geleverde ondersteuning bij de gemeente (Financiering).”

  Op geen enkel moment is de ‘client’ in staat om een per decreet opgelegde aanvraag te annuleren en wordt het individu verplicht een relatie aan te gaan met verschillende zorgaanbieders welke tevens worden opgelegd. De ‘client’ heeft dus geen enkele invloed met op met wie hij/zij een langdurige, levensbepalende financiele relatie aan dient te gaan. Dit is dus een vrijheidsbeperkende maatregel in de praktijk, waar ondertussen wel een heleboel mensen financieel afhankelijk van zijn voor hun broodwinning.

  Nergens wordt er gerept om in de eerste plaats te borgen dat een individu recht heeft op zelfstandige woonruimte. Men wordt vaak eerst de straat opgejaagd, om daarna in handen te komen van ‘zorgverleners’ welke in ieder hupbehoefitge de facto een nieuwe ‘client’ zien die in het geprivatiseerde zorgstelsel geld opleveren.

  Dit kan worden opgelegd door verschillende partijen: Een gemeente, een huisarts, een rechter, een officier van justin, of ‘een gecertificeerde instelling’. Welk certificering precies staat er niet bij vermeld.

  Dit lijkt erg op dwang, en niet op ‘Jeugdhulp’.

  Jeugdhulp is vaak in de eerste plaats een veilige haven, oftewel zelfstandige woonruimte en voldoende te eten. Daarmee voorkom je 90% van de problemen, en is het optuigen van honderden individuele ‘Jeugdhulporganisaties’ in iedere Nederlandse gemeente in het licht daarvan een voorbeeld van hoe het nu juist moet.

  Het zou veel beter voor de nederlandse jeugd zijn als ze bijvoorbeeld gratis onderwijs, of gratis lunch op school zouden ontvangen. Daarmee doe je iets concreets waarmee je daadwerkelijk jongeren helpt, en verzand je niet in het optuigen van instanties met vele duizenden mensen die allemaal iedere maand een leuk salaris willen hebben om de hypotheek mee te betalen. Je kunt beter ervoor zorg dragen dat jongeren voldoende inkomen danwel mogelijkheden hebben om wanneer zij dat zelf willen zelfstandig te gaan wonen.

 99. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Alvorens een ander te beroven moesten ze dus eerst een kapersbrief kopen.

  Er zullen wel een aantal parallellen zijn naar het huidige tijdperk.

 100. b says:

  Off-Topic:
  Risico’s hypotheek bij samenwoners groter dan bij anderen
  https://www.wijlimburg.nl/nieuws-overzicht/risicos-hypotheek-bij-samenwoners-groter-dan-bij-anderen/
  ‘De crux zit hem in het verschil tussen een verblijvensbeding in het samenlevingscontract en testamenten van beide partners.’

  ‘Bij overlijden kan een aflossingsvrije hypotheek niet doorlopen onder de oude fiscale regels.’

 101. Nico de Geit says:

  Eric406: Bijna niemand kan zijn woning electrisch verwarmen

  Ik heb voor de rest van mijn leven gloeilampen ingeslagen, toen het nog kon, dus ik zit er warm en gezellig bij.

 102. maff says:

  Verhaal van een overwaarde zonder waarde

  Woningbezitters klem door onbruikbare overwaarde

  https://www.ad.nl/economie/woningbezitters-klem-door-onbruikbare-overwaarde~a9e5dfa7/

  en die overwaarde gaat straks ook nog veel geld kosten ( Wet Hillen ) typisch, wie snapt dit nog ?

  ps 🙂 home sweet home http://static.shoplightspeed.com/shops/608844/files/003548430/800x1024x2/home-sweet-home.jpg

 103. maff says:

  De wet Hillen,
  de wet die niemand kende
  totdat hij werd afgeschaft
  lol

  https://trends.google.nl/trends/explore?q=wet%20hillen

 104. Nico de Geit says:

  maff: Woningbezitters klem door onbruikbare overwaarde

  Het is NU al bekend dat de AOW straks onbetaalbaar wordt. Ook zijn er straks geen kopers voor de oude veel te dure woningen van de babyboomers. Als ze het geld vrij willen maken dan zouden ze nu kunnen verkopen.

  Blijkbaar zijn banken niet zo zeker van een hoge verkoopopbrengst van de woning in de (verre) toekomst, anders zouden met graagte lenen.

  (Ongekende) armoede dreigt op de oude dag. Veel mensen zien de bui totaal niet hangen, ze denken dat alles blijft zoals het nu is.

 105. voorheen huurder says:

  Nico de Geit: HetisNUalbekenddatdeAOWstraksonbetaalbaarwordt.Ookzijnerstraksgeenkopersvoordeoudeveeltedurewoningenvandebabyboomers.Alszehetgeldvrijwillenmakendanzoudenzenukunnenverkopen.

  Blijkbaarzijnbankennietzozekervaneenhogeverkoopopbrengstvandewoninginde(verre)toekomst,anderszoudenmetgraagtelenen.

  (Ongekende)armoededreigtopdeoudedag.Veelmensenziendebuitotaalniethangen,zedenkendatallesblijftzoalshetnuis.

  Nico de Geit: HetisNUalbekenddatdeAOWstraksonbetaalbaarwordt.Ookzijnerstraksgeenkopersvoordeoudeveeltedurewoningenvandebabyboomers.Alszehetgeldvrijwillenmakendanzoudenzenukunnenverkopen.

  Blijkbaarzijnbankennietzozekervaneenhogeverkoopopbrengstvandewoninginde(verre)toekomst,anderszoudenmetgraagtelenen.

  (Ongekende)armoededreigtopdeoudedag.Veelmensenziendebuitotaalniethangen,zedenkendatallesblijftzoalshetnuis.

  Nico de Geit: HetisNUalbekenddatdeAOWstraksonbetaalbaarwordt.Ookzijnerstraksgeenkopersvoordeoudeveeltedurewoningenvandebabyboomers.Alszehetgeldvrijwillenmakendanzoudenzenukunnenverkopen.

  Blijkbaarzijnbankennietzozekervaneenhogeverkoopopbrengstvandewoninginde(verre)toekomst,anderszoudenmetgraagtelenen.

  (Ongekende)armoededreigtopdeoudedag.Veelmensenziendebuitotaalniethangen,zedenkendatallesblijftzoalshetnuis.

  Beste Geit, je moest je glazen bol maar eens gaan vervangen, want deze laat je behoorlijk in de steek.
  Het verleden is niet altijd een garantie voor de toekomst.

 106. Latida says:

  “China will “compel” Saudi Arabia to trade oil in yuan and, when this happens, the rest of the oil market will follow suit and abandon the U.S. dollar as the world’s reserve currency, a leading economist told CNBC on Monday.

  Carl Weinberg, chief economist and managing director at High Frequency Economics, said Beijing stands to become the most dominant global player in oil demand since China usurped the U.S. as the “biggest oil importer on the planet.”

  Saudi Arabia has “to pay attention to this because even as much as one or two years from now, Chinese demand will dwarf U.S. demand,” Weinberg said.”

  https://www.cnbc.com/2017/10/11/china-will-compel-saudi-arabia-to-trade-oil-in-yuan–and-thats-going-to-affect-the-us-dollar.html

 107. Nico de Geit says:

  Ook weer dat steeds terugkerende riedeltje: ‘Zzp’ers hebben geen pensioen’. Daarmee suggererend dat alle anderen het prima voor elkaar hebben: afbetaalde woning plus een onuitputtelijke kruiwagen met geld om de oude dag volledig te financieren plus alle belastingen en heffingen te betalen. Want ‘de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’.

  https://media1.shmoop.com/media/covers/literature/Character_Boxer_AnimalFarm.png

 108. Latida says:

  maff: Verhaal van een overwaarde zonder waarde

  Woningbezitters klem door onbruikbare overwaarde

  ad.nl/economie/won…overwaarde~a9e5dfa7/

  en die overwaarde gaat straks ook nog veel geld kosten ( Wet Hillen ) typisch, wie snapt dit nog ?

  “De overheid heeft er dus een belang bij dat mensen langer thuis blijven wonen. Het geld van de overwaarde kan gebruikt worden om zorgkosten van te betalen.”

  Alleen in Nederland:

  Met je Hypotheek je eigen Pensioengelden tegen rente teruglenen,

  om vervolgens met je pensioen je hypotheek af te lossen,

  zodat je met de overwaarde je zorgkosten kunt betalen.

 109. svg says:

  Latida post 102 helemaal zelf getypt??????

 110. Nico de Geit says:

  Latida: om vervolgens met je pensioen je hypotheek af te lossen

  Nee. Haar betoog is dus dat de overwaarde geconsumeerd moet worden. De hypotheek wordt binnen dat plan niet afgelost maar blijft gewoon open staan. (nul overwaarde).

  Uiteindelijk zal het huis verkocht moeten worden voor het beoogde bedrag. En daar zit een risico.

  Banken willen natuurlijk niets te maken hebben met ouderen, zieken, zwakkeren, die in de problemen komen. Met jonge, gezonde, werkende muppets is het risico op grote ellende veel kleiner. Hun ellende zoals ziekte, werkloosheid en scheiding wordt maatschappelijk makkelijker geaccepteerd dan de ellende van ouderen die platzak zijn. Zij zijn al snel zielig.

 111. Nico de Geit says:

  Latida: Met je Hypotheek je eigen Pensioengelden tegen rente teruglenen,

  om vervolgens met je pensioen je hypotheek af te lossen,

  zodat je met de overwaarde je zorgkosten kunt betalen.

  Ze willen gewoon een nieuwe hypotheek, zodat ze door kunnen blijven consumeren, hun woning normaal kunnen onderhouden en verwarmen, en de rente over lopende leningen kunnen betalen. Kortom: zoals het ‘altijd’ was (in hun beleving).

 112. Arjan says:

  Latida: Naar een document met 68 pagina’s verwijzen, sterk.

  Dus je kunt je eigen argument niet eens onderbouwen?

  Nou dan ben ik zeer benieuwd wat je inhoudelijk te melden zult hebben als ik er heel snel eventjes doorheen wandel:

  Moet ik dan potjandorie je eigen enorme plaksel gaan citeren?

  “Er moeten meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector komen. ”

  Dat je moeite hebt met lezen was me al bekend, maar je leest zelfs je eigen posts niet! Te triest voor woorden dit…

 113. Latida says:

  De verdwijning van de rechtstaat; Arno Wellens en Sven Hulleman

  https://www.youtube.com/watch?v=T3dk4T9K96k

 114. Luisindepels says:

  maff: Aan die Amsterdamse grachten ………….

  Tja. Volgens CBS is laatste stand 106, geen 111. En een stuk lager dan 2008-2009. En nu?

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/38/schulden-huishoudens-iets-omhoog

 115. Luisindepels says:

  Nico de Geit: Het is NU al bekend dat de AOW straks onbetaalbaar wordt.

  Miljardenmeevallers bij AOW
  Het AOW-fonds puilt uit. Doordat veel meer mensen werken en premie afdragen en doordat anderen later stoppen, bespaart het Rijk dit jaar €1,6 mrd en volgend jaar €2,4 mrd op zijn bijdrage aan de ouderdomsvoorziening.

  In het blad etc.
  https://fd.nl/economie-politiek/1221288/miljardenmeevallers-bij-aow

  Gemist? Voorlopig klotst het geld nog tegen de plinten op. Wanneer komt de omslag? Oja, zoals veel mensen (zelfs mensen die wel wat van de materie weten) zit je enigszins verkeerd met je sommetje werkenden / AOW’ers. Betaalbaarheid gaat niet alleen over de werkenden, maar aantal belastingplichtigen. Gepensioneerden betalen ook ib en dat aantal neemt sterk toe komende jaren. En een aanzienlijk aantal betaald ook meer ib over hun pensioentje dan harde werkers zoals jij en Steven aan ib betalen.

 116. Latida says:

  En dit soort mensen waakt over uw welzijn, pensioen en interesses. Niet te filmen.

  “Over de kosten voor de ouderenzorg, zegt @APechtold: „Ik heb nog wel een oplossing: voltooid leven.””

  https://twitter.com/andrevanwanrooy/status/919265657664999424

 117. Latida says:

  “There are three kinds of “bubbles” – a term often used loosely when asset prices rise a great deal and then fall sharply, without an obvious corresponding shift in “fundamentals“.

  1. – A short-run bubble. Think about 17th century Dutch Tulip Mania: spectacular, probably disruptive, but not a major reason for the decline of the Netherlands as a global power.

  2. – A distorting bubble. In this case, the increase in asset prices contributes to a reallocation of resources across sectors. Think of the Dot-com Bubble: fortunes were made and lost, the collapse was scary to many, and – at the end of the day – you’ve built the Internet and some good companies.

  3. – A political bubble. Here rising asset prices generate resources that can be fed into the political process, through bribes, building politicians’ careers, and lobbying of all kinds. Bubbles in Emerging Markets often generate resources that impact the political process, sometimes in good ways – but most often in bad ways, which eventually contribute to a collapse.”

  https://baselinescenario.com/2009/07/24/after-peak-finance-larry-summers-bubble/

 118. maff says:

  Voor Latida 🙂

  Beleggen in vastgoed minder aantrekkelijk

  ‘ Dit raakt niet alleen de zakelijk markt, maar ook middensegment-woningen, waar zo’n grote vraag naar is.’

  https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10331530/kabinet-maakt-beleggen-in-vastgoed-minder-aantrekkelijk

 119. BBB says:

  Luisindepels: Tja.VolgensCBSislaatstestand106,geen111.Eneenstuklagerdan2008-2009.Ennu?

  cbs.nl/nl-nl/nieuw…shoudens-iets-omhoog

  De schuldquote van huishoudens is alleen maar naar beneden gegaan omdat het BBP harder groeide dan de private schuld. De totale schuld is toegenomen.
  We zitten in een “return to normal” die mogelijk gemaakt wordt door extreme lage rentes. Hoe langer deze fase duurt hoe groter de crash zal zijn. Riemen vast, op naar 2030.

 120. Nico de Geit says:

  Latida: “Over de kosten voor de ouderenzorg, zegt @APechtold: „Ik heb nog wel een oplossing: voltooid leven.””

  Soylent green, dat zei ik toch?! ‘De toekomst is groen’.

 121. Tijl says:

  ‘Vastgoedbeleggers vrezen financiële dreun door regeerakkoord’ https://fd.nl/beurs/1222549/vastgoedbeleggers-vrezen-financiele-dreun-door-regeerakkoord

  Wat denk jij, minder dividend of hogere huren?
  Ik weet het wel.

 122. Latida says:

  Wat gaat het nieuwe kabinet doen aan de woningnood?

  https://www.ftm.nl/artikelen/wat-gaat-het-nieuwe-kabinet-doen-aan-de-woningnood

 123. adamus says:

  Mr. Marty:
  Zekunnenookwoco’ssommerenomteontwikkelen.

  die hebben ze al nodig voor de verhuurdersbelasting -die ook voor de vrije sector ingevoerd gaat worden.

 124. adamus says:

  Nico de Geit:
  IkhebHorrmann–bekendvanzijnafgelostehuis–nognietgehoordoverdejaarlijkseaflosboete.

  jawel, op zijn blog.

 125. Arjan says:

  adamus,

  Uit zijn artikel: “Datzelfde zou ook kunnen gebeuren met deze maatregel, zeker nu tegenstanders massaal roepen dat het gaat om een “aflosboete”. Dat is een slimme frame die alleen al door de woordkeuze weerstand oproept.”

  Niets aan toe te voegen.

 126. Arjan says:

  adamus: die hebben ze al nodig voor de verhuurdersbelasting -die ook voor de vrije sector ingevoerd gaat worden.

  Duidelijk.

 127. Steven says:

  adamus,

  Bedankt voor de link! Leuk om het van zijn kant te zien.

 128. Arjan says:

  @adamus

  Ook Horrmann ergert zich in dit artikel aan het woord ‘aflosboete’.

 129. maff says:

  ‘ meer dan 1 miljoen keer werd er beslag gelegd op loon, uitkering of bankrekening ‘

  Onderteken dit manifest en maak Nederland #Schuldvrij!

  https://decorrespondent.nl/7407/onderteken-dit-manifest-en-maak-nederland-schuldvrij/445614741693-b6824438

  Jesse for president 🙂

 130. maff says:

  ‘Wensen hebben behoeften verdrongen’

  Leve de vrijheid Tom Hodgkinson

  https://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase3/large/FC/5/1/4/0/1001004004800415.jpg

 131. maff says:

  Luisindepels,

  No worry, het gaat weer crescendo 😉 van plaats 7 naar plaats 5 in de wereld https://www.mapsofworld.com/world-top-ten/maps/countries-most-in-debt-map-2016.jpg

 132. Nico de Geit says:

  Hormann heeft dus hard gewerkt om zijn woning af te lossen. En veel leuke dingen niet gedaan. Zoals lekker en gezond eten, af en toe op vakantie en meer.

  En straks, als hij oud is, gaat zijn woning naar box 3 en krijgt hij geen AOW. Want dat is er dan hooguit alleen nog voor de mensen die het echt nodig hebben. Die dus niet hard werkten, niet spaarzaam waren, enz.

  Sterker: aflossen is/wordt verplicht. Zijn dat de mensen die straks gaan betalen voor anderen?!

 133. BBB says:

  Nico de Geit,

  Je krijgt misschien wel gelijk. Voor mij een reden om nooit meer in te stappen en Nederland voorgoed achter mij te laten.

 134. Latida says:

  Volksgezondheid

  “Haagse bronnen bevestigen ook dat CDA-wethouder in Rotterdam Hugo de Jonge minister wordt van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Jonge (40) wordt ook vicepremier. De keuze is opmerkelijk. De Rotterdamse wethouder staat weliswaar alom te boek als politiek talent, maar veel Haagse ervaring heeft hij niet; hij was politiek assistent van de ministers Van der Hoeven en Bijsterveld. Als wethouder viel hij onder meer op door zijn voorstel om verslaafde, psychiatrische of dakloze ouders tot gebruik van anticonceptie te bewegen.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/831822/bijleveld-minister-van-defensie-in-rutte-iii

  “In zes jaar tijd zijn er in Nederland 13.000 daklozen bij gekomen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een stijging van 74 procent. De toename van daklozen met een niet-westerse achtergrond was het grootst; die groep is verdubbeld.

  Volgens het CBS waren er vorig jaar zo’n 31.000 mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats.”

  https://nos.nl/artikel/2090325-veel-meer-daklozen-in-nederland.html

  Hoeveel mensen in Nederland zijn verslaafd?

  Totaal 1.847.121

  Bron: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoeveel-mensen-zijn-verslaafd-en-hoeveel-zijn-er-in-behandeling/

  Hoeveel ernstig psychiatrische patiënten zijn er in Nederland?

  “Het aantal patiënten met een ernstige psychiatrische aandoening (epa) in Nederland is in een jaar tijd met 5000 gestegen tot ruim 220.000.”

  Bron: https://www.telegraaf.nl/nieuws/282336/5000-ernstig-psychiatrische-patienten-meer

  Dat is bijzonder zeg een minister van Volksgezondheid die ruim twee miljoen burgers aan de anticonceptie wil.

  En dan maar hopen dat die asielinstroom niet opdroogt.

 135. Latida says:

  Zo zijn we getrouwd:

  “Het regeerakkoord maakt één ding duidelijk: het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie is vooral een verstandshuwelijk. Dat zegt politiek commentator Frits Wester: “Over de meest kleine onderwerpen zijn afspraken gemaakt. Het is alsof je in een samenlevingscontract vastlegt wie de bioscoopkaartjes betaalt.””

  https://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/dichtgetimmerd-regeerakkoord-duidt-op-wantrouwen

 136. Nico de Geit says:

  Ik hoorde iets over mensen in de VS die in het bos leven, hun eigen voedsel verbouwen, en….. hun bankrekening opzeggen. Het opzeggen van de bankrekening, daar zitten nogal wat consequenties aan.

 137. A.Verlof says:

  Duidelijk mag zijn,dat degenen die zich netjes houden en verantwoordelijk zijn met aflossing,mee moeten betalen voor degenen die aflossingsvrije hypotheken hebben ?
  Ik zie nog steeds heel veel mensen om mij heen in de wijk,die NIETS aflossen,er lekker op los feesten,leuke dingen doen enz. luxe vakanties boten caravans enz. dus wij als nette betalers moeten meer rente betalen straks om hun manier van royaal leven te bekostigen ?
  ben ik nou GEK of zie ik het niet helder wie kan mij een zinnig antwoord geven ??
  graag reactie.

 138. Steven says:

  A.Verlof: Duidelijk mag zijn,dat degenen die zich netjes houden en verantwoordelijk zijn met aflossing,mee moeten betalen voor degenen die aflossingsvrije hypotheken hebben ?

  Ik snap niet precies wat je bedoelt.. (maar ik ben geen koper)
  Hoezo betaal je als aflosser mee aan het soms rare consumptie gedrag van anderen? Jij hebt gewoon minder schuld en dat lijkt me prima. Wel zou het kunnen zijn dat de grote leners straks in de problemen komen en wij ze moeten redden via de schuldsanering of zo, maar het kan ook best dat zij gewoon constant met een hoge schuld zitten en daarmee later het graf in gaan, Is hun keuze.

 139. Nico de Geit says:

  A.Verlof: wie kan mij een zinnig antwoord geven

  Tegenover iedere AOW’er staan nu vier werkenden. Straks staan er tegenover iedere AOW’er twee werkenden, waarvan één van die werkenden uit een derde wereldland komt. De verwachting, herstel de huidige situatie is dat de arbeidsproductiviteit van de mensen uit de derde wereld achterblijft. 1,5 werkende dus? Of erger?

  AOW wordt straks dus te duur, er zal gesneden moeten worden. Daarom is het logisch dat mensen met een riant pensioeninkomen of een enorm saldo op de bank of in hun huis straks geen aanspraak meer kunnen maken op AOW. Of beter: dat ze misschien wel AOW krijgen uitbetaald, maar dat ze dat aan het belastingloket weer terug moeten geven.

  AOW wordt bijstand, of erger. En de bijstand is ook niet meer wat het ooit was.

 140. Steven says:

  Wel is het natuurlijk zo dat een huurder helemaal geen subsidie krijgt en een aflosser steeds minder, maar dat is natuurlijk op te lossen door die HRA gewoon helemaal af te schaffen uiteindelijk.

 141. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ik zag jou post niet: was uiteraard aan A. Verlof.

 142. KoophuisXXL says:

  Nico de Geit,

  Wat een gezwets..
  Feitelijk wordt er gewoon een belastingvoordeeltje voor de huizenbezitter terug gedraaid.
  Hypotheek vrij is zonder rente en aflossing, altijd nog goedkoper dan rente en aflossing + eigen woning forfait.

  Zuur jazeker… Ook voor mij met afgeloste woning.
  Ondanks dat is het nog steeds goedkoper dan huur.
  Hormann zal dan ook de vruchten blijven plukken van zijn actie.
  Over 30 jaar pas de volle mep. Althans belooft voor deze kabinets periode door rupsje nooitgenoeg hahaha.

 143. Arjan says:

  A.Verlof: wie kan mij een zinnig antwoord geven ??

  Voor 2005 gold dezelfde situatie voor mensen met een (bijna) afgelost huis. Namelijk dezelfde positie als mensen zonder afgelost huis. Gewoon dat EWF betalen. Die ‘aflosboete’ is geblaat van de Telegraaf en opportunistische politici. Dat mensen met een afgeloste woning dat niet hoefden te betalen was eerder een gunst en niet een automatisch gegeven.

  Die mensen die niets aflossen betalen straks een veel hogere rekening. Zie een van de vorige threads op dit forum. Zij moeten in het ergste geval hun huis verkopen als zij opeens alles in één keer moeten aflossen. Zij krijgen straks ook geen hypotheekrenteaftrek meer.

  Een afgelost huis hebben is altijd het meest gunstige t.o.v. huren een hypotheek. Dat EWF, tja het is een belasting en ik ben er niet per se voor, maar de overheid moet het geld ergens vandaan halen.

 144. Arjan says:

  A.Verlof: ben ik nou GEK of zie ik het niet helder wie kan mij een zinnig antwoord geven ??
  graag reactie.

  Google even Wet Hillen en je hebt het antwoord.

 145. Arjan says:

  En aflossingsvrije hypotheken moeten in principe ook gedurende de looptijd afgelost worden

 146. Arjan says:

  KoophuisXXL: Wat een gezwets..
  Feitelijk wordt er gewoon een belastingvoordeeltje voor de huizenbezitter terug gedraaid.
  Hypotheek vrij is zonder rente en aflossing, altijd nog goedkoper dan rente en aflossing + eigen woning forfait.

  Zuur jazeker… Ook voor mij met afgeloste woning.
  Ondanks dat is het nog steeds goedkoper dan huur.
  Hormann zal dan ook de vruchten blijven plukken van zijn actie.
  Over 30 jaar pas de volle mep. Althans belooft voor deze kabinets periode door rupsje nooitgenoeg hahaha.

  Ik had een soortgelijke reactie geplaatst, maar blijft weer eens in dat filter hangen. Helemaal eens met je reactie.

 147. Arjan says:

  En Geit bedient zich graag van feitenvrij geblaat

  Steven: dat een huurder helemaal geen subsidie krijgt

  Wat een onzin

 148. Steven says:

  Arjan,

  Als je meer dan 22000 verdient per jaar krijg je geen subsidie. (dat is geen onzin)

  maximaal inkomen van 21.950 euro en 21.330 euro vermogen.

  https://hoeveelkrijgjij.nl/blog/toeslagen/huurtoeslag/heb-ik-recht-op-huurtoeslag-en-hoeveel/

  Feiten zijn feiten.

 149. Steven says:

  Beste bewijs is misschien dat ik geen huursubsidie krijg, maar wel meebetaal aan die achterlijke verhuurdersheffing.

  Ik krijg dus negatieve subsidie…: De huren werden o.a daardoor niet verlaagt toen de huizenprijzen daalden, maar verhoogt. Ja het is echt zo.

 150. Arjan says:

  Steven: Als je meer dan 22000 verdient per jaar krijg je geen subsidie. (dat is geen onzin)

  Maar die zin begon met ‘Als…’

 151. Steven says:

  Arjan: Maar die zin begon met ‘Als…’

  Daar heb je wel gelijk in, maar ik ga er vanuit dat de meesten hier niet in de bijstand zitten of zo. Huursubsidie is ook een gedrocht dat niet nodig zou moeten zijn.

 152. Arjan says:

  Steven: Beste bewijs is misschien dat ik geen huursubsidie krijg, maar wel meebetaal aan die achterlijke verhuurdersheffing.

  De hele huursector in NL is achterlijk. Zo hebben we ook een achterlijk grote sociale huursector met gesubsidieerde huurwoningen die tegelijkertijd belast worden. Moet alles beneden de 711 euro sociale huurwoning heten en is er veel te weinig aan huurwoningen gebouwd de afgelopen jaren.

 153. Steven says:

  Ik weet nog toen NHZ steeds op dit blog was dat we al voorspelden dat ze de huren zouden verhogen als de huizenprijzen daalden en ze deden het dus gewoon echt.

 154. Arjan says:

  Steven: Ik weet nog toen NHZ steeds op dit blog was dat we al voorspelden dat ze de huren zouden verhogen als de huizenprijzen daalden en ze deden het dus gewoon echt.

  Als je de statistieken van het CBS erop naslaat lijkt dat zelfs al vaker gebeurd te zijn.

 155. Steven says:

  Arjan: Als je de statistieken van het CBS erop naslaat lijkt dat zelfs al vaker gebeurd te zijn.

  Ja maar niet zo duidelijk vanuit de politiek. Die en die krijgen 4 procent er bovenop en die anderen 2 procent en zo.. Terwijl de onroerendgoed prijzen daalden… Ik stond er bij en keek er naar…

 156. Steven says:

  Mijn poolse kennissen leven ergens met zijn vijven opgehokt in Beverwijk in een appartement en verdienen zich suf en onderhouden hun villa’ s en gezin in Polen en kopen hier uiteraard niets.

 157. Nico de Geit says:

  Arjan: De hele huursector in NL is achterlijk

  Nee hoor. Met de verhuur van woningen is in principe niets mis. Met sociale huur, daar zijn veel scheve situaties.

  ‘De hele koopsector in NL is achterlijk’ – dat is meer van toepassing. Of beter: scheef door allerlei overheidsregelingen en (te) goedkoop lenen.

 158. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: ‘De hele koopsector in NL is achterlijk’ – dat is meer van toepassing. Of beter: scheef door allerlei overheidsregelingen en (te) goedkoop lenen.

  In tijden van recessie kan de overheid de economie aanjagen door geld te lenen en dit geld in de economie te pompen. Nu is gezkozen voor een systeem waarin mensen die een huis willen kopen enorme bedragen lenen, en met dit geld de economie aanjagen.

  Slim: nu blijft de staatsschuld beperkt en komt de schuld op naam van individuen. Voor de staatsschuld heb je nooit getekend, met een hypotheekschuld ligt dit anders.

  Van een hypotheekschuld kom je in de regel alleen af als je een andere bekwame slaaf vindt die de schuld van je over wil nemen. Hoe het (verplicht) aflossen van de hypotheekschuld in de toekomst zal gaan moet nog blijken.

 159. Nico de Geit says:

  ‘Koopwoning motor achter vermogensongelijkheid’

  Met de liberalisering kregen kopers ruimere financieringsmogelijkheden, waardoor groepen met een lagere sociaal-economische status een woning konden aanschaffen. Zij betalen vaker hun woning niet af en bouwen daarom ook weinig vermogen op. Zeker wanneer de overwaarde van de woning is gebruikt om een relatief laag inkomen aan te vullen.

  Tegelijkertijd heeft de liberalisering de huizenprijzen opgeblazen, waar woningeigenaars die voor de liberalisering hun huis kochten, van profiteren. Zij hebben het woonvermogen het meest zien groeien.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/850245/koopwoning-motor-achter-vermogensongelijkheid

 160. Nico de Geit says:

  Er lopen nogal wat mensen met een verknipt beeld over woningbezit. Vermogen opbouwen kan ook zonder eigen woning. En er zijn genoeg mensen die flink in de schulden terecht zijn gekomen vanwege hun eigen woning.

  Geit: ‘Iemand die meer verdient dan hij uitgeeft bouwt vermogen op’.

  Eigen huis promotors: ‘Iemand die een woning koopt bouwt vermogen op’ . Later toegevoegd: ‘Iemand die een woning koopt en aflost bouwt vermogen op’. Maar zelfs dat hoeft niet zo te zijn. Waardedaling kan sneller gaan dan aflossen.

 161. Steven says:

  http://www.hebbes.be/artikel/huizen-te-koop-voor-1-euro-in-roubaix

  1 euro voor een woning in Frankrijk? Laatst ook veel huisjes voor 1 dollar in Detroit. 1 euro voor een huis in Amsterdam en ik word wellicht ook een koper. 🙂

 162. Arjan says:

  Nico de Geit: Waardedaling kan sneller gaan dan aflossen.

  Wat maakt het nou uit als het sneller gaat dan aflossen?

 163. Arjan says:

  Nico de Geit: Met de verhuur van woningen is in principe niets mis.

  Huursector, niet de verhuur van woningen.

 164. Deutsche Mark says:

  A.Verlof:
  dus wij als nette betalers moeten meer rente betalen straks om hun manier van royaal leven te bekostigen?

  Ja.

 165. Deutsche Mark says:

  A.Verlof:

  ben ik nou GEK ……. wie kan mij een zinnig antwoord geven??

  Nee en nee.

 166. Arjan says:

  Steven: Beste bewijs is misschien dat ik geen huursubsidie krijg, maar wel meebetaal aan die achterlijke verhuurdersheffing.

  Overigens betaal ik ook mee aan die achterlijke huursubsidie. 😉 Werkloze tokkies die lekker een uitkerinkje trekken en hun hele huurwoning uitwonen. Dat wordt ook beloond in Nederland.

 167. Deutsche Mark says:

  Steven: …met een hoge schuld zitten en daarmee later het graf in gaan, Is hun keuze.

  Schuld kun je niet zo eenvoudig begraven als dode mensen.
  Die schuld blijft onder ons, en er zal iemand anders voor moeten werken, om ze te vereffenen. Of de schuldeiser ziet z’n poen niet terug en heeft in het verleden voor jan lul werkzaamheden verricht, om het uitgeleende geld te verkrijgen.

  In m’n glazen bol, zie ik een toekomst met veel boze mensen, die menen genaaid te zijn (,door mensen die op het kerkhof liggen…) en deze boosheid gaan uiten.
  Geen leuke tijden gaan dat worden.

  Red jezelf…

 168. Latida says:

  “Nederland is koploper in Europa wat betreft de ongelijkheid in vermogen dat in de eigen woning zit. Daarmee is de woningmarkt een belangrijke motor achter vermogensongelijkheid.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/850245/koopwoning-motor-achter-vermogensongelijkheid

  ” ‘Dit is een schokkende conclusie, aangezien vermogensopbouw decennialang één van de belangrijkste motieven achter het beleid gericht op de uitbreiding van het eigenwoningbezit is geweest. Woonvermogen dreigt één van de belangrijkste scheidslijnen in de Nederlandse samenleving te worden, vergelijkbaar met inkomen of opleidingsniveau.’”

  en

  “Tegelijkertijd heeft de liberalisering van de hypotheekmarkt geresulteerd in structureel opgeblazen en volatiele woningprijzen.”

  https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/persbericht-woningbeleid-vergroot-inkomensongelijkheid-barend-wind.htm

 169. Latida says:

  “De woekerpolis, een oplichting van 30 miljard”

  https://www.youtube.com/watch?v=jzZ3GzAoeis

 170. maff says:

  Steve Mnuchin Threatens Stock Market Crash If Tax Reform Doesn’t Pass

  http://fortune.com/2017/10/18/stock-market-tax-reform-steve-mnuchin/

  Nieuwe politiek ?

 171. Nico de Geit says:

  Arjan: Werkloze tokkies die lekker een uitkerinkje trekken en hun hele huurwoning uitwonen.

  Dat is niet iets om jaloers op te zijn.

 172. Nico de Geit says:

  Arjan: Werkloze tokkies die lekker een uitkerinkje trekken en hun hele huurwoning uitwonen.

  Het gaat vaak om uitgerangeerde arbeidsmigranten die hier blijven hangen vanwege de sociale voorzieningen.

 173. Voerman says:

  Nico de Geit: Waardedaling kan sneller gaan dan aflossen.

  Evenzo kan waardestijging sneller gaan als sparen.
  Bespaar me nu je domme reactie, geit. 🙂

 174. Magnum says:

  2e inkomen telt nu voor 60% mee (2016 50%) en mag in 2018 voor 70% meetellen. Stapsgewijs verder omhoog naar 100%

  Lekker timing Ronald. Op de valreep. Net wat een nodig hebben, not!

  Misschien een goed moment om simultaan aan de max finance knop te draaien richting < 100%

  https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2017/10/19/kamerbrief-over-leennormen-2018/kamerbrief-over-leennormen-2018.pdf

 175. Arjan says:

  Latida: “Nederland is koploper in Europa wat betreft de ongelijkheid in vermogen dat in de eigen woning zit. Daarmee is de woningmarkt een belangrijke motor achter vermogensongelijkheid.”

  Och wat erg zeg. Gelukkig is Monaco wat dat betreft een stuk egalitairder, als je maar niet arm bent.

 176. Latida says:

  Arjan: Ochwatergzeg.GelukkigisMonacowatdatbetrefteenstukegalitairder,alsjemaarnietarmbent.

  Nee een natte dweil zoals jij met afgunst- en jaloezie problemen en een gebrek aan empathie, daar heb je pas wat aan.

  Klinkt niet echt als een man, meer als een onzekere puber.

 177. Latida says:

  Magnum: 2e inkomen telt nu voor 60% mee (2016 50%) en mag in 2018 voor 70% meetellen. Stapsgewijs verder omhoog naar 100%

  Lekker timing Ronald. Op de valreep. Net wat een nodig hebben, not!

  Misschien een goed moment om simultaan aan de max finance knop te draaien richting < 100%

  rijksoverheid.nl/b…-leennormen-2018.pdf

  Dan voor je bijdrage, dat soort gedraai aan grotendeels onzichtbare knopjes moet zo zichtbaar mogelijk zijn, net als de degenen die er aan draaien.

 178. Latida says:

  Voerman: Evenzo kan waardestijging sneller gaan als sparen.

  Alles kan. Als je maar achter de knoppen zit.

  Maar betekent ook duurzame economische groei?

  Zelfs wetenschappelijk onderzoek wijst nu uit dat het geheel nu onnodig volatiel is gemaakt door prijzen letterlijk van bovenaf te sturen.

  Met een gezonde marktwerking heeft het natuurlijk allang niets meer te maken, er wordt gewoon een numerieke fictie in stand gehouden die volledig is losgezongen van wat jij en ik normaal gesproken onder marktwerking of een stabiele economie zouden verstaan.

  Dat betekent hollen of in het ravijn storten ipv. stilstaan.

 179. Latida says:

  “Woningmarkteconomen, die vrijwel allen de woningmarktcrisis niet zagen aankomen, bleken bijvoorbeeld ook weinig geneigd hun standpunten te herzien. ‘Allesoverziend heeft Nederland een gezonde woningmarkt’, schreef Peter Boelhouwer, directeur van vastgoedinstituut OTB Delft, nog in 2008. ‘Het zou best wel eens kunnen zijn dat we rond de zomer het ergste gehad hebben.’ Drie maanden later dacht Boelhouwer nog steeds dat de woningmarkt in de kern gezond was. ‘De werkloosheid is nog laag, de rente is stabiel en de schaarste op de huizenmarkt blijft’, zei Boelhouwer.”

  https://www.ftm.nl/artikelen/een-glibberige-blunderjacht

 180. Arjan says:

  Latida: Nee een natte dweil zoals jij met afgunst- en jaloezie problemen en een gebrek aan empathie, daar heb je pas wat aan.

  Klinkt niet echt als een man, meer als een onzekere puber.

  Jaloezie is een emotie die mij redelijk vreemd is. Ik ben content met mijn leven en hoef echt geen miljonair te zijn.

  Maar zelfs als ik dat wel was, waar zou ik dan jaloers op moeten zijn? Want van jouw verhaal dat je een eigen bedrijf hebt en in Monaco woont geloof ik helemaal niets. Daarvoor steek je veel te veel tijd en energie in het posten van negatieve informatie over Nederland op dit forum.

 181. Latida says:

  “In hoofdstuk twee van het rapport maakt het IMF pijnlijk duidelijk dat er forse nadelen kleven aan stijgende hypotheekschulden. En dan heeft het fonds het niet over de hoge woonlasten. Volgens het IMF staan tegenover forse groei-effecten op de korte termijn namelijk grote risico’s op de lange termijn. Na drie tot vijf jaar de groei kunstmatig te hebben aangewakkerd, hebben huizenzeepbellen de neiging erna het tegenovergestelde te doen. ”

  https://www.groene.nl/artikel/huizenmaffia

 182. Latida says:

  Arjan,

  Great story bro

 183. Latida says:

  “De laatste keer dat het IMF Nederland waarschuwde was in april 2008, een half jaar voor de crisis. Toen werd Nederland met Ierland en Spanje in een rij landen geplaatst waar de stijging van de huizenprijzen niet verklaard kon worden door vraag- en aanbodfactoren. De Nederlandse reactie? Hoog (CPB, ministerie van Financiën, CBS) en laag (media-economen, makelaardij, projectontwikkelaars) veegden de vloer aan met het IMF. Het fonds zou niets begrepen hebben van de Nederlandse huizenmarkt. Twee jaar later lag de huizenmarkt op z’n gat, hadden woningen een kwart van hun waarde verloren, stond de helft van de hypotheken onder water en hadden burgers 135 miljard euro gefourneerd om hypotheekbanken te redden.”

  https://www.groene.nl/artikel/huizenmaffia

 184. Tijl says:

  Latida,

  Gefourneerd, prachtig woord.

 185. Jo says:

  Met deze waarschuwing voegt het IMF zich in een groeiende rij supranationale organisaties die vrezen dat de lessen van de crisis niet zijn geleerd. De OESO en de Bank voor Internationale Betalingen gingen het fonds voor. Alle drie hebben zij de afgelopen jaren de kat de bel aangebonden en gepleit voor een politieke breuk met het schuldgedreven groeipad van voor de crisis.

  Wat in deze waarschuwingen vooralsnog ontbreekt is een bredere analyse van het mondiale financiële stelsel. Niet alleen veroorzaakt het macro-economische instabiliteiten, het doet ook niet wat het zou moeten doen: zorgen dat ons spaargeld nuttig wordt besteed. In plaats van openbaar vervoer, verduurzaming van de economie en ontwikkeling in arme landen te financieren, wordt het vooral speculatief gebruikt. We kopen er bestaande huizen en aandelen mee en drijven zo de prijs ervan alleen maar op. Goed voor banken en makelaars; slecht voor kopers en huurders.

 186. Deutsche Mark says:

  Hoort verplichte leesstof voor iedere NL’er te zijn:

  https://www.groene.nl/artikel/de-global-war-on-cash

  Dat de duitse bevolking nog minder dom is dan de nederlandse, blijkt wel uit het feit, dat ze het digitaal geldverkeer meer wantrouwt, en het papier en muntgeld niet wil verliezen. Onze Merkel-dictatuur denkt daar helaas anders over, en poogt onze financiele rechten successive in te perken, om zodoende aan onze mensenrechten te tornen.

 187. Voerman says:

  Arjan: Dat moet jullie toch als muziek ik de oren klinken dat die ‘verwende babyboomers’ eens worden aangepakt.

  Maakt voor babyboomers weinig uit, omdat het ‘hun tijd wel zal duren’.
  De jongeren die het ‘pakken’ van de babyboomers met plezierig leedvermaak aanzien beseffen veelal niet, dat zij uiteindelijk zelf het slachtoffer zijn, wan alle ellende die nu gebrouwen wordt.
  Bovendien lopen ze de nalatenschap van de babyboomers mis.
  Dubbele pech dus voor de jongeren.

  Knap ‘verdeel en heerswerk’ van de overheid! 🙂

 188. Voerman says:

  Deutsche Mark: Dat de duitse bevolking nog minder dom is dan de nederlandse, blijkt wel uit het feit, dat ze het digitaal geldverkeer meer wantrouwt, en het papier en muntgeld niet wil verliezen.

  Waar haal je de opvatting vandaan, dat de Nederlandse bevolking in dat opzicht dommer zou zijn, dan de Duitse bevolking?

 189. Nico de Geit says:

  Voerman: Maakt voor babyboomers weinig uit, omdat het ‘hun tijd wel zal duren’.

  Op het moment dat babyboomers massaal met pensioen gaan, en alles dat bijgevolg in de jaren daarna komt, kan hier en daar toch wel probleempjes veroorzaken.

 190. Nico de Geit says:

  Voerman: de nalatenschap van de babyboomers

  Onder de babyboomers werd de koers uitgezet richting derde wereldland. Dat is echt erg.

 191. adamus says:

  Jo,

  IMF heeft ook weer een ‘agenda’.

 192. adamus says:

  Deutsche Mark:
  HoortverplichteleesstofvooriedereNL’ertezijn:

  groene.nl/artikel/…e-global-war-on-cash

  Datdeduitsebevolkingnogminderdomisdandenederlandse,blijktweluithetfeit,datzehetdigitaalgeldverkeermeerwantrouwt,enhetpapierenmuntgeldnietwilverliezen.OnzeMerkel-dictatuurdenktdaarhelaasandersover,enpoogtonzefinancielerechtensuccessiveinteperken,omzodoendeaanonzemensenrechtentetornen.

  de Polen deden voor de Euro veel met DM en zullen nu de ‘USD coming home to roost’ graag als tussenstation fungeren. Denk ook ff aan de honderdduizenden Polen in UK.

 193. Jo says:

  adamus,

  Inderdaad slecht voor het IMF, volgend jaar hebben we weer meer te besteden. Inkomstenbelasting gaat omlaag dus zeggen banken en makelaars prijzen omhoog van de huizen. Logisch toch boodschappen gaan meer kosten maar eet dan maar een banaan minder.

 194. BBB says:

  Nico de Geit: Onderdebabyboomerswerddekoersuitgezetrichtingderdewereldland.Datisechterg.

  De babyboomers (60+) staan voor korte termijn denken, ikke en de rest kan stikke
  en “na mij de zondvloed”.

 195. Jo says:

  Zo zie je maar weer

 196. Jo says:

  Jo,
  Hoe verstandig is het om alles wat je hebt in bitcoins te stoppen?
  VANDAAG, 09:12ECONOMIE

  GESCHREVEN DOOR
  Susan Sjouwerman
  redacteur Economie
  In het voorjaar van 2016 hebben Didi Taihuttu en zijn vrouw Romaine uit Venlo een halfvrijstaande woning, een eigen bedrijf, drie auto’s en een motor. Anderhalf jaar later hebben ze alles verkocht en wonen ze met hun dochters in een chalet op een camping in de buurt. Niet uit noodzaak, maar uit vrije wil. En ze hopen er rijk van te worden.

 197. ruud says:

  Bitcoin haalt ook na de segwit migratie niet meer dan slechts 14 transacties per seconden.
  Visa haalt 1500 transacties per seconde. Dus heeft bitcoin geen schijn van kans dus op een mondiaal nut. De transacties duren te lang en zijn veels te duur. Precies het omgekeerde was 1 van doelen van de bitcoin
  Het zal dus volledig afhankelijk zijn van een succesvolle implementatie van een secundair peer to peer netwerk genaamd het lightning netwerk. Die technologie heeft zich alleen nog lang niet bewezen.
  Ondertussen zijn er tig andere cryptocurrencies verschenen die wel met hun tijd mee gaan en Visa makkelijk kunnen evenaren qua snelheid alsmede nu al transactie kosten kunnen behalen welke nagenoeg nihil zijn.

  Dus nee, ik snap Didi zijn beslissing om voor de bejaarde bitcoin te gaan niet helemaal.

 198. Steven says:

  Jo: Hoe verstandig is het om alles wat je hebt in bitcoins te stoppen?

  Als het het enige alternatieve betaalmiddel zou zijn is het vast heel verstandig…Maar. (er is altijd een maar). Er komen en zijn al een heel aantal andere cryptomunten dus daar komt dus weer een soort inflatie op. Laat er nou 1 ding zijn dat alles al 5000 jaar steeds weer overleeft en dat is edelmetaal. Er is niet veel van en iedereen weet wat het is en is nu goedkoop. Goud niet, maar bijvoorbeeld zilver wel: En laat ik daar nou net heel veel van hebben. (niet toevallig hoor: ik weet hoe de poppetjes dansen)

 199. Deutsche Mark says:

  Voerman: Waar haal je de opvatting vandaan, dat de Nederlandse bevolking in dat opzicht dommer zou zijn, dan de Duitse bevolking?

  Digitaal geld (bij afschaffing chartaal geld) kost je je vrijheid. Die vrijwillig op te geven vind ik dom. Je wordt een glazen, eenvoudig te pakken burger, zonder chartaal geld. Als je graag een onvrije slaaf wilt zijn, is het dus slim. (heb je het artikel überhaupt gelezen?)

 200. Deutsche Mark says:

  Jo,

  Op het moment dat mensen zulke debiele dingen gaan doen, zijn zeepbellen doorgaans kort voor het uiteenspatten. Was bij de dotcombubbel iig zo.

 201. Latida says:

  “Een substantieel aantal kentekens voor een parkeervergunning blijkt voorts niet op naam van een gehandicapte te staan, maar op naam van een stichting of een leasemaatschappij. ”

  https://www.parool.nl/amsterdam/grootschalig-misbruik-parkeerplekken-voor-gehandicapten-vermoed~a4522882

 202. Nico de Geit says:

  Jo: Hoe verstandig is het om alles wat je hebt in bitcoins te stoppen?

  Het lijkt me een gevalletje voor de kinderbescherming. Het gaat nu misschien nog goed, maar periodiek de vinger aan de pols houden lijkt me op zijn plaats. Dat soort mensen kunnen rare dingen gaan doen. Wegdoen woning en bedrijf, naar Bali.

  Ze kunnen in de categorie geplaatst worden van mensen die verwachten dat Jezus volgende week terug komt – en dat is niet alles – daarbij ook nu alvast alles verkopen wat ze hebben. Kinderen hebben stabiliteit en zekerheid nodig.

  Als bitcoins inderdaad 100 maal in waarde toenemen is een investering van 10.000 € al genoeg om een miljoen te verkrijgen. Ze hoeven dus niet hun woning en bedrijf weg te doen en een zwervend bestaan te gaan leiden.

  Gevalletje voor de hulpverlening dus.

 203. Nico de Geit says:

  Bitcoins – het zal wel een CIA-project zijn. Dat bitcoins anoniem zijn, ik geloof daar niks van. Het gaat over het internet, en alles dat over het internet gaat is te volgen.

  Ik heb nul bitcoins en ook geen enkele interesse. Eventueel zou ik wel zelf een digitale munt uit willen geven, dan kunnen anderen mij dingen van waarde geven voor een zelf gemaakte munt.

 204. Nico de Geit says:

  Tegen de machtigste ondernemer van Kroatië, Ivica Todoric, is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd, omdat hij wordt verdacht van onder meer boekhoudfraude. Todoric (66) is oprichter van Agrokor, de grootste retailer van Kroatië.

  Het bedrijf verkeert echter in grote financiële moeilijkheden en staat op de rand van een faillissement.
  Kroatië heeft de onderneming genationaliseerd om zo het bedrijf voor omvallen te behoeden. Er werken ruim 60.000 mensen bij Agrokor. Een faillissement zou veel impact hebben op het Balkanland.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/878796/machtigste-magnaat-van-kroatie-wordt-gezocht

  Alsof het heel gewoon is om bedrijven te ‘nationaliseren’. Je moet blijven leveren, want anders ben je een boef. Openstaande tegoeden worden bevroren. En als je daardoor zelf omvalt word je genationaliseerd, en mogelijk op de opsporingslijst geplaatst. Rare tijden.

 205. Nico de Geit says:

  Het sociale contract staat steeds verder onder druk. Multikul is daar één oorzaak van, maar ook het sociale contract tussen mannen en vrouwen is niet meer wat het ooit was.

  De eisende kant, doorgaans vluchtelingen en vrouwen, zij vinden dat anderen alles voor hen moeten betalen, dat ze daar recht op hebben. De betalende kant, doorgaans werkende mannen, hebben daar steeds minder zin in.

  Bewustwording kan even duren. Maar als er eenmaal een nieuwe balans is gevonden ziet alles er anders uit. Met grote dank aan de babyboomgeneratie die alles sloopte dat in eeuwen was opgebouwd.

 206. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit:
  Eventueel zou ik wel zelf een digitale munt uit willen geven, dan kunnen anderen mij dingen van waarde geven voor een zelf gemaakte munt.

  Er zijn al honderden/duizenden cryptomunten. De jouwe past daar ook nog wel bij. Met de opbrengst kun je bijv. onroerend goed of goud kopen. Super deal!

 207. Arjan says:

  Voerman: Maakt voor babyboomers weinig uit, omdat het ‘hun tijd wel zal duren’.
  De jongeren die het ‘pakken’ van de babyboomers met plezierig leedvermaak aanzien beseffen veelal niet, dat zij uiteindelijk zelf het slachtoffer zijn, wan alle ellende die nu gebrouwen wordt.
  Bovendien lopen ze de nalatenschap van de babyboomers mis.
  Dubbele pech dus voor de jongeren.

  Knap ‘verdeel en heerswerk’ van de overheid!

  Klopt in 30 jaar afbouwen is gewoon lachwekkend. Maar ja, met 4 totaal verschillende partijen krijg je dit soort compromissen en de kiezer heeft het zo gewild. In ieder geval gebeurt er iets en het volgende kabinet kan het alsnog veranderen.

  Het meest interessante plan vind ik dat ze ‘meer betaalbare huurwoningen’ in de vrije sector willen gaan realiseren. Nu vraag ik mij af wat nu wordt verstaan onder ‘betaalbaar’, waarschijnlijk wordt hier 700-1000 euro huur bedoeld. Ik blijf erbij dat ik dit torenhoge bedragen vind voor gewone huurwoningen. Zeker voor alleenstaanden.

 208. Jo says:

  Arjan,
  Inderdaad zelfs voor zogenaamde scheefwoners. En of scheefwoners die alleen werken in een meerpersoons huishouden

 209. adamus says:

  ik zie nu jongelui vrije sector huren waar de ouders voor hebben getekend. Pa doet zelfs de tuin ;-). Dat doet i ook bij zijn eigen koophuis.

 210. adamus says:

  Nico de Geit,

  de echte economie is een farce geworden.

 211. adamus says:

  Latida:
  “Eensubstantieelaantalkentekensvooreenparkeervergunningblijktvoortsnietopnaamvaneengehandicaptetestaan,maaropnaamvaneenstichtingofeenleasemaatschappij.”

  parool.nl/amsterda…ten-vermoed~a4522882

  wat voor IT hebben ze daar in Mokum? Genoeg managers IT in ieder geval.

 212. adamus says:

  ps:
  DeutscheMark,

  HupDeutscheMark!

  Zezijneenbeetje…?
  schmulladdertjeond…10/doorgedraaid.html

  schmull leest Martin Armstrong 😉

 213. Dalen says:

  BBB

  “De babyboomers (60+) staan voor korte termijn denken, ikke en de rest kan stikke
  en “na mij de zondvloed”.”

  Eens en ik ga dat ook steeds meer denken als babyboomer. Jongeren leven er op los zonder na te denken.

  De laatste 5 jaar diverse woningen gekocht die nu 30% meer opbrengen. Het geld ligt op straat. Verhuur ze nu en woon al jaren in het buitenland. Slaap gerust verder in Holland. De HG

 214. maff says:

  Ab Flipse en de gesecuritiseerden ( gepiepeld voor 30 miljard )

  ‘Nog altijd hebben honderdduizenden slachtoffers van woekerpolissen zich niet gemeld voor een schadeclaim.’

  Geld laten liggen ……

  https://www.ad.nl/economie/mensen-laten-hun-geld-liggen~a3d0f907/

 215. Latida says:

  Toch even natrekken voordat je een huis koopt of dit een verhoogd risico is.

  “In de eerste negen maanden van 2017 zijn in totaal al 2.808 autobranden gesignaleerd, het hoogste aantal in vijf jaar tijd.

  Autobezitters in Noord-Brabant en Zuid-Holland moeten het meeste vrezen dat hun voertuig in vlammen opgaat, blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek.

  Zij tellen dit jaar tot en met 30 september al 506 branden in Noord-Brabant en 463 in Zuid-Holland. “En dan hebben we het alleen nog maar over auto’s die (beperkt) casco zijn verzekerd”, benadrukt woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars.

  Als de WA-verzekerde auto’s daarbij moeten worden opgeteld, liggen de echte cijfers veel hoger.”

  https://www.verzekeraars.nl/publicaties/actueel/autobranden-bereiken-dieptepunt

 216. Steven says:

  Nico de Geit: Bitcoins – het zal wel een CIA-project zijn. Dat bitcoins anoniem zijn, ik geloof daar niks van. Het gaat over het internet, en alles dat over het internet gaat is te volgen.

  De man die het verzonnen heeft, heeft zelf 20 procent van de coins en is dus stinkend rijk. Je zou alles kunnen verhandelen via het ingenieuze blockchain principe dus het hoeven helemaal geen bitcoins te zijn. Daar denken kopers van bitcoins niet aan en kopen nu voor duizenden euro’ s slechts getallen. (het is allemaal wat ingewikkelder, maar zo zie ik het globaal)

  Je zou via het blockchain principe namelijk ook gewoon euro’ s kunnen verhandelen en geen bitcoins. Leuke is wel dat je op die manier de banken op veel punten op een zijspoor kan zetten.

 217. Deutsche Mark says:

  Steven: Je zou alles kunnen verhandelen via het ingenieuze blockchain principe dus het hoeven helemaal geen bitcoins te zijn. Daar denken kopers van bitcoins niet aan en kopen nu voor duizenden euro’s slechts getallen.

  Precies.
  En iemand met 20% van al het op aarde voorhanden geld (als bitcoin ooit enig betaalmiddel zou worden) belonen voor z’n uitvindinkje lijkt me behoorlijk overdreven. Die wordt dan rijker dan bijv. de succesvolste 30 miljardairs, maar zonder ooit een tastbaar product op de markt gebracht te hebben. Knap!
  Slechts debielen kunnen hier intrappen. Ben je met een te duur huis kopen nog verstandiger bezig.

 218. adamus says:

  Nico de Geit:
  Mensenvinden900euroaftikkenvooreenappartementje‘weggegooidgeld’,maareenkrankzinnigeinvesteringvantonnenineenoudkrotomhetzelfdewoongenottekrijgen‘iseengoedebelegging’.Want…..eigenwoningbezitheeftnueenmaaleenhogestatus.Endatveranderjenietzomaar.

  status vertegenwoordigt ook een waarde.

 219. adamus says:

  Steven:
  IkweetnogtoenNHZsteedsopditblogwasdatwealvoorspeldendatzedehurenzoudenverhogenalsdehuizenprijzendaaldenenzededenhetdusgewoonecht.

  in de jaarlijkse brief staat dan ook ‘omdat het kan’ (of mag) 3% erbij.

 220. Arjan says:

  adamus: in de jaarlijkse brief staat dan ook ‘omdat het kan’ (of mag) 3% erbij.

  Ja, de huur stijgt ook nog eens boven inflatie, al decennialang.
  Nog een reden voor mij om niet te huren.

 221. Steven says:

  Arjan: Ja, de huur stijgt ook nog eens boven inflatie

  Huizenprijzen stijgen ook decennia lang boven inflatie. Reden om nu zeker niet te kopen. (te duur) 😉

 222. Arjan says:

  Steven: Huizenprijzen stijgen ook decennia lang boven inflatie. Reden om nu zeker niet te kopen. (te duur)

  Nou nee, pas sinds 2015.

 223. Latida says:

  ” In 2015 schrijft RFS Holland Holding, waar Wehkamp onder valt, in haar jaarverslag dat zo’n 285.000 consumenten een krediet hebben bij het bedrijf. Afgelopen april hadden consumenten in totaal voor ruim € 450 miljoen euro bij Wehkamp geleend.”

  http://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2017/10/nederland-dit-voorjaar-voor-e-450-miljoen-op-de-lat-bij-wehkamp-101104315

 224. adamus says:

  Latida:
  ”In2015schrijftRFSHollandHolding,waarWehkampondervalt,inhaarjaarverslagdatzo’n285.000consumenteneenkrediethebbenbijhetbedrijf.Afgelopenaprilhaddenconsumentenintotaalvoorruim€450miljoeneurobijWehkampgeleend.”

  amweb.nl/financiel…ij-wehkamp-101104315

  de vrienden van de voormalige PTT baas beleggen ook in Fonq en Coolblue.

 225. adamus says:

  maff:
  PSD2:denieuweEuropesebetaalwet
  Bedrijventoeganggeventotuwbetaalrekening

  https://www.rabobank.nl/particulieren/betalen/psd2

  radar.avrotros.nl/…jouw-gegevens-delen/

  en net over de grens (brd) zie ik de pakketdienst contant afrekenen met de filiaalhoudster.

 226. adamus says:

  Nico de Geit:
  Hetsocialecontractstaatsteedsverderonderdruk.Multikulisdaaréénoorzaakvan,maarookhetsocialecontracttussenmannenenvrouwenisnietmeerwathetooitwas.

  Deeisendekant,doorgaansvluchtelingenenvrouwen,zijvindendatanderenallesvoorhenmoetenbetalen,datzedaarrechtophebben.Debetalendekant,doorgaanswerkendemannen,hebbendaarsteedsminderzinin.

  Bewustwordingkanevenduren.Maaralsereenmaaleennieuwebalansisgevondenzietalleserandersuit.Metgrotedankaandebabyboomgeneratiedieallesslooptedatineeuwenwasopgebouwd.

  hun zerkje zal niet lang worden onderhouden.

 227. maff says:

  Beware, waterkoker in de aanval

  ‘ A MASSIVE botnet that has been gathering steam over the past few weeks is threatening to ravage the web, security researchers have warned.’

 228. maff says:

  Botnet

  Broertjelieff die in Huize Maff de computers altijd veilig houdt, heeft de veiligheidsgarantie INGETROKKEN en dit is een zeer serieuze zaak …… triest

  Pssss 🙂 Het nieuwe motherboard https://st.depositphotos.com/2069237/2292/i/950/depositphotos_22922718-stock-photo-question-mark-on-green-chalkboard.jpg

 229. ps says:

  Maff 🙂

  Werd het toch nog gezellig!
  https://pbs.twimg.com/media/DI-DGE9WAAQmFTl.jpg

 230. Jo says:

  Volgens nu.nl,

  Nederland kent minder hypotheekbezitters die problemen met hun hypotheeklast ondervinden. Was dit aantal een halfjaar geleden nog 105.000, per 1 oktober waren er 90.600 mensen met langdurige betalingsachterstanden op de hypotheek.
  Dat meldt het Centraal Krediet Informatiesysteem van Stichting BKR, dat het aantal mensen met hypotheekproblemen registreert.

  Het is het tiende achtereenvolgende kwartaal waarin sprake is van een daling. Wel is het aantal probleemgevallen onder hypotheekbezitters nog zo’n derde hoger dan vijf jaar geleden. Stichting BKR noteerde in juli 2015 de voorlopige top, met 113.000 mensen met hypotheekproblemen.

  Binnen Nederland is sprake van een totaal aantal van 3,5 miljoen afgesloten hypotheken voor koopwoningen. Dat 90.600 mensen te maken hebben met betalingsachterstanden op hun hypotheek, betekent overigens niet dat alle woningen ‘onder water’ staan. Dit is pas het geval indien de hypotheekverplichting hoger is dan de woningwaarde.

  Stichting BKR noemt de afname positief, maar heeft ook oog voor degenen die last ondervinden van hypotheekachterstanden.

  Het is volgens de stichting niet iets wat slechts de laagste inkomens treft; ook de hogere middeninkomens zijn volgens het orgaan dikwijls de pineut. Wel stelt Stichting BKR dat Nederland relatief weinig hypotheekachterstanden kent.

 231. Latida says:

  Gelukkig eindelijk dan een lichtpuntje oftewel goed nieuws.

  Het aantal onderwaterstaanders zal echter nog steeds wel een stuk hoger liggen dan 100,000, daar horen we trouwens nooit meer wat over.

  Schattingen liepen uiteen variërend van 700,000 tot 1,5 miljoen nog niet zo lang geleden, hoe staat het er nu voor daarmee, weet iemand dat?

 232. Nico de Geit says:

  Het aantal Italiaanse mannen tussen de 30 en 34 jaar dat nog steeds bij hun moeder woont, is gestegen. In 2000 woonde 28 procent van deze zoons nog thuis, terwijl tien jaar later dat percentage op 38,5 ligt.

  Volgens het rapport zorgen hoge woonlasten en de slechte werkgelegenheid ervoor dat mannen langer thuis blijven wonen. De bank waarschuwt voor demografisch gevolgen als de trend niet wordt gekeerd. Italianen stellen gezinsvorming nu al langer uit dan andere Europeanen. Ook het geboortecijfer behoort tot een van de laagste van Europa.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/935322/italiaanse-man-woont-nog-altijd-lang-in-casa-di-mama

 233. dr.t says:

  Latida:
  Gelukkigeindelijkdaneenlichtpuntjeoftewelgoednieuws.

  Hetaantalonderwaterstaanderszalechternogsteedsweleenstukhogerliggendan100,000,daarhorenwetrouwensnooitmeerwatover.

  Schattingenliepenuiteenvariërendvan700,000tot1,5miljoennognietzolanggeleden,hoestaatheternuvoordaarmee,weetiemanddat?

  Dat zijn degenen die zonder eigen financiering in de periode om en nabij 2008 (nietwaar Nico?) aflossingsvrij een huis kochten. In alle andere gevallen is men er op vooruit gegaan door de prijsontwikkeling,
  Als 10 procent onder water zou blijken te dan zou ik het al hoog vinden.
  Het zal met het stijgen van de woningprijs en/ of het aflossen van de hypotheek een probleem zijn, dat alleen maar kleiner wordt.

  Is dat wat je goed nieuws noemt?

 234. Jo says:

  Jo,

  En volgens het NOS:
  ECB maakt begin met afbouw van opkoopprogramma
  VANDAAG, 14:10ECONOMIE

  De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma volgend jaar afbouwen. Van januari tot september wordt maandelijks nog maar 30 miljard euro aan schulden opgekocht, de helft van wat nu gangbaar is.

  Wat er na september gebeurt is niet duidelijk. De verwachting is dat het opkoopprogramma in de resterende maanden van 2018 stapsgewijs helemaal stopgezet wordt.

  De beslissing is conform de verwachting van veel economen. De Europese aandelenbeurzen stijgen licht na bekendmaking van het besluit, op de obligatiemarkten daalt de rente.

  2165 miljard euro

  Met het besluit is het einde in zicht van een ongekend grootschalig stimuleringsprogramma, dat in maart 2015 begon. Er is nu voor in totaal 2165 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opgekocht. In september 2018 zal de teller op 2570 miljard euro staan.

  De ECB kiest voor een geleidelijke afbouw om schrikreacties op de financiële markten te voorkomen.

  De rente zal naar verwachting voorlopig onveranderd op nul procent blijven staan. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen.

  Over het ruime monetaire beleid wordt onder economen verdeeld gedacht. De ECB zou er te te lang mee doorgaan en daardoor risico’s en bubbels in de markten aanwakkeren, zeggen critici.

 235. Jo says:

  Jo,
  Het NOS:

  ECB maakt begin met afbouw van opkoopprogramma
  VANDAAG, 14:10ECONOMIE

  De Europese Centrale Bank (ECB) gaat het opkoopprogramma volgend jaar afbouwen. Van januari tot september wordt maandelijks nog maar 30 miljard euro aan schulden opgekocht, de helft van wat nu gangbaar is.

  Wat er na september gebeurt is niet duidelijk. De verwachting is dat het opkoopprogramma in de resterende maanden van 2018 stapsgewijs helemaal stopgezet wordt.

  De beslissing is conform de verwachting van veel economen. De Europese aandelenbeurzen stijgen licht na bekendmaking van het besluit, op de obligatiemarkten daalt de rente.

 236. Jo says:

  2165 miljard euro

  Met het besluit is het einde in zicht van een ongekend grootschalig stimuleringsprogramma, dat in maart 2015 begon. Er is nu voor in totaal 2165 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opgekocht. In september 2018 zal de teller op 2570 miljard euro staan.

  De ECB kiest voor een geleidelijke afbouw om schrikreacties op de financiële markten te voorkomen.

  De rente zal naar verwachting voorlopig onveranderd op nul procent blijven staan. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen.

 237. Jo says:

  2165 miljard euro

  Met het besluit is het einde in zicht van een ongekend grootschalig stimuleringsprogramma, dat in maart 2015 begon. Er is nu voor in totaal 2165 miljard euro aan staatsleningen en bedrijfsobligaties opgekocht. In september 2018 zal de teller op 2570 miljard euro staan.

  Over het ruime monetaire beleid wordt onder economen verdeeld gedacht. De ECB zou er te te lang mee doorgaan en daardoor risico’s en bubbels in de markten aanwakkeren, zeggen critici.

  De ECB kiest voor een geleidelijke afbouw om schrikreacties op de financiële markten te voorkomen.

  De rente zal naar verwachting voorlopig onveranderd op nul procent blijven staan. Economen verwachten dat de ECB pas in 2019 de rente weer stapsgewijs zal verhogen.

 238. Jo says:

  Over bubbelen gesproken:

  Over het ruime monetaire beleid wordt onder economen verdeeld gedacht. De ECB zou er te te lang mee doorgaan en daardoor risico’s en bubbels in de markten aanwakkeren, zeggen critici.
  De teller zal in september 2018 op 2570 miljard plus de rest van de schulden van het ECB

 239. Tijl says:

  Jo,

  Hoeveel mensen zijn erbij gekomen in de schuld hulpverlenenig? Wanneer je hypotheek wordt omgezet in een restschuld dan heb je geen betalingsachterstand meer op je hypotheek lijkt me. Dit zijn de gedwongen en de onderhandse verkopen door de bank, geen idee hoeveel dat er precies zijn.

 240. Nico de Geit says:

  De elektrische douche:

  https://www.showerstoyou.co.uk/uploads/product/zoom_triton-aspirante-9-5kw-brushed-steel-electric-shower-_1_20140213155447.jpg

  Uitgelegd in een filmpje:

  https://www.youtube.com/watch?v=TmjtCW_gHIA

  Discussie:

  ‘Wij willen een elektrischedoorstroom verwarmer in plaats van de gasgeiser in onze keuken.Er is bij Eneco geïnformeerd die vertelde dat er in de meterkast zware zekeringen van 35 amp.moesten komen.Wat begrijpelijk is,maar wat we niet begrijpen is dat we daar ruim €700 per jaar voor moeten betalen.We zijn dan ineens een bedrijf. We wonen 6 hoog in een flat.’

  https://kassa.bnnvara.nl/vraag-beantwoord/vraag/elektronica-tv/elektrische-doorstroomverwarmer

  Als je elektrisch rijdt, en je auto staat voor de deur, kun je die 10kw ook uit je accu trekken. Dan kun je vier uur douchen op een volle accu. Ik vraag me wel af, als je elektrisch gaat rijden en je zwaardere zekeringen moet hebben, of je dan ook die 700 euro per jaar af moet tikken.

  Nederland is er nog niet klaar voor.

 241. Jo says:

  Tijl,

  Ik weet niet hoeveel mensen erbij zijn gekomen in de schuldhulpverlening staat ook niet in het artikel. Dat de banken weer een slaatje slaan uit de verkopen van huizen is erg verontrustend. Schijnbaar is het nu hollen voor een lening zometeen is het huilen met de pet op als dat gratis geld verdwijnt wie weet stopt de economie met al die megaprojecten in de bouw en op zee en dan klapt die economie in elkaar want er is geld gecreëerd uit het niets voor het niets. En als er geen geld meer is is er ook geen geld meer om uit te geven. Dalen de huizenprijzen eindelijk. Zijn we weer terug bij af. Lichtpuntje is wel dat we dan allemaal het armenhuis in kunnen en wellicht doodgaan aan ondervoeding van waterige pap dat we krijgen van de moskee. Wellicht komt aangeboren syfilis ook weer voor iedereen blij

 242. Jo says:

  Tijl,

  Weet ik niet stond dat in het artikel dan? Ik denk dat er Steeds meer bijkomen er hoeft niet veel mis te gaan in een mensenleven bijvoorbeeld verlies van werk of ziekte en betaal maar een een keer niet je ziektekostenverzekering ben je aan de beurt hoor.

 243. Arjan says:

  Jo: hoeft niet veel mis te gaan in een mensenleven bijvoorbeeld verlies van werk of ziekte en betaal maar een een keer niet je ziektekostenverzekering ben je aan de beurt hoor.

  Onder water staan heeft niets te maken met risico’s als werkloosheid, ziekte, scheiding, etc. Onder water staan betekent niets meer dan dat de lening afgesloten voor het huis hoger is dan de waarde ervan. Zelfs dat hoeft geen probleem te zijn. Waarom zeepbellers hier daar maar over blijven doorzeuren is mij een raadsel. Misschien een gebrek aan intelligentie?
  En daarbij, de mensen in de schuldhulpverlening zijn meestal niet de types met een koophuis.

 244. Arjan says:

  JoIk denk dat er Steeds meer bijkomen er hoeft niet veel mis te gaan in een mensenleven bijvoorbeeld verlies van werk of ziekte en betaal maar een een keer niet je ziektekostenverzekering ben je aan de beurt hoor.

  Onder water staan heeft niets te maken met risico’s als werkloosheid, ziekte, scheiding, etc. Onder water staan betekent niets meer dan dat de lening afgesloten voor het huis hoger is dan de waarde ervan.

 245. Arjan says:

  Jo,

  Onder water staan heeft niets te maken met het risico dat je je hypotheek niet meer kunt betalen.

 246. Arjan says:

  Arjan,

  Onder water staan betekent niets meer dan dat de lening afgesloten voor het huis hoger is dan de waarde ervan. Zelfs dat hoeft geen probleem te zijn. Waarom zeepbellers hier daar maar over blijven doorzeuren is mij een raadsel. Misschien een gebrek aan intelligentie?
  En daarbij, de mensen in de schuldhulpverlening zijn meestal niet de types met een koophuis.

 247. Arjan says:

  Arjan,

  Onder water staan betekent niets meer dan dat de lening afgesloten voor het huis hoger is dan de waarde ervan.

 248. Arjan says:

  Onder water staan betekent niets meer dan dat de lening afgesloten voor het huis hoger is dan de waarde ervan.

  En daarbij, de mensen in de schuldhulpverlening zijn meestal niet de types met een koophuis.

 249. Jo says:

  Arjan
  Gaat over dat steeds minder hypotheekbezitters problemen met hun hypotheek ondervinden.

 250. Jo says:

  Arjan,

  Gaat
  Arjan,
  Weet ik staat in het artikel dat steeds minder hypotheekbezitters problemen met hun hypotheek ondervinden. His onder water is iets anders.

  Arjan,

  Arjan,

  Arjan,

 251. Jo says:

  Arjan,

  Gaat
  Arjan,
  Weet ik staat in het artikel

  Arjan,

  Arjan,

  Arjan,

 252. Jo says:

  Arjan,

  Ja weet ik

 253. Jo says:

  Veel mensen hebben een te hoge hypotheek. Ook al staan ze niet onder water.

 254. Jo says:

  Bij de bank laatst zei de bankmedewerker ook dat ik geld weggooide omdat ik huurde maar later zei die doodleuk dat die een auto leasde. Want hij zou nooit genoeg geld hebben voor een nieuwe auto wie is hier nou gek.

 255. maff says:

  ps: Werd het toch nog gezellig!

  🙂 missing link happy cow
  https://i.pinimg.com/originals/03/1f/ec/031fecbc353595e159c5ede98ea24d2b.jpg

 256. Nico de Geit says:

  Jo:
  Bijdebanklaatstzeidebankmedewerkerookdatikgeldweggooideomdatikhuurdemaarlaterzeidiedoodleukdatdieeenautoleasde.Wanthijzounooitgenoeggeldhebbenvooreennieuweautowieishiernougek.

  De beste man gelooft in de producten die hij verkoopt.

 257. Nico de Geit says:

  maff: Wat kost een kind ?

  Ik zie dat toch wat anders: zij scoort een kind, ze heeft de buit binnen, en denkt alleen nog maar aan zichzelf en haar kind. Dat ze haar haar kort knipt en 20 kilo aankomt schijnt standaard te zijn.

  Seks was er alleen om zwanger te raken, je moet niet iets proberen of zo. Ga maar op de bank slapen.

  Op een goeie ochtend wordt ze wakker en speelt de huiselijk geweld kaart. Echt. Vervolgens komt er een onderzoek dat jaren duurt, en een straatverbod. In tussentijd mag je alles betalen, kinderalimentatie duurt zolang ze naar school gaan.

  Misschien is bovenstaande dreiging een reden dat meer dan 40% van de Italiaanse mannen bij mammie blijven wonen. Hun moeder weet bij uitstek hoe giftig en kwaadaardig vrouwen kunnen zijn, en in hun ‘zwakheid’ ook nog eens gesteund worden door de overheid.

  Het gevolg: te weinig kinderen en de verkeerde mensen nemen kinderen. Aangevuld met mensen uit de derde wereld. Er is geen oplossing voor het probleem, alleen berusting. Gewoon accepteren dat het schip zinkt, en jezelf redden. En vooral afstand houden van vrouwen die je partner willen worden.

  In de VS wonen nogal wat mannen in hun auto vanwege ‘een kind’. In Nederland is het ook geen uitzondering dat mannen financieel worden uitgekleed vanwege ‘een kind’, met alles dat erbij hoort.

  Steeds meer vrouwen vragen zich af: ‘where have all the good men gone?’

  https://www.youtube.com/watch?v=HgHH6RnXQ50&t=10s

 258. Nico de Geit says:

  Er zullen hier ongetwijfeld mensen zijn die menen dat als 40% van de Italiaanse mannen bij mammie blijft wonen dat niets met de huizenmarkt te maken heeft.

 259. Jo says:

  Nico de Geit,

  Ja misschien omdat je in Italië soms niet uitbetaalt wordt na gedane arbeid en slecht betaalt. Sowieso zijn er steeds meer Italianen in Nederland en Duitsland voor het “vele” werk.
  Maar er blijven ook steeds meer mensen in Nederland langer thuis wonen. Ouders die garant staan voor de hoge huren schijnt ook normaal te zijn in Nederland.Studenten blijven ook al langer thuis wonen in Nederland hoe zou dat nou komen?!? Misschien afschaffing studiefinanciering en alles wordt een lening.

 260. Jo says:

  Nico de Geit,

  Ook met de huizenmarkt maar vooral met de werkloosheid en lage lonen.

 261. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: huiselijk geweld

  Heeft ze eindelijk haar huis, en dan, speelt ze de huiselijk geweld kaart. Dan is het huis van haar. Krijgt de man zelfs een straatverbod, mag niet bij zijn/haar/het huis komen.

  Het is toch iets dat je je af dient te vragen als je samen met een vrouw een woning koopt: wat als zij op enig moment in de toekomst de huiselijk geweld kaart speelt? En dat kan zomaar, op ieder moment. Ze hoeft niets te bewijzen.

  Ik zit net een filmpje te kijken: getrouwd stel in India, zijn vader is eigenaar van de woning. Ze krijgen ruzie, vrouw blijft in woning wonen. Rechter geeft de vrouw gelijk, zij mag daar blijven wonen.

 262. Nico de Geit says:

  Rechter geeft de vrouw gelijk, zij mag daar blijven wonen.

  (MGTOW-filmpje)

  https://www.youtube.com/watch?v=835dm1agj5k

 263. Jo says:

  Nico de Geit,

  En stekeltjes

 264. ps says:

  maff, 🙂

  …back to nature, it is!

  https://pbs.twimg.com/media/DMMIdKOVQAAacVN.jpg
  #clueless

 265. Nico de Geit says:

  Een zolderwoning van 23 vierkante meter in de Amsterdamse buurt de Pijp, die te koop stond voor 200.000 euro, is binnen drie dagen verkocht.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/945333/zolder-in-amsterdam-van-23-m2-200-000-euro

 266. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Het gehele “object” incl. dakterras past met een beetje wringen in mijn woonkamer. En echt groot vind ik m’n huis eigenlijk niet…

  Leuk dat je nog 7 buren, met een net zo “groot” terras als jezelf hebt, op het dak tegenkomt: https://www.google.de/maps/@52.3568005,4.8990244,35m/data=!3m1!1e3

  Kortom, een unieke woning!

 267. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Legbatterijwonen…

  (alleen bij mensen komen er geen eieren, en ook geen kindertjes van: rare wereld…)

 268. Deutsche Mark says:

  Spendondebtnaarinkomen1v1d1e1lmiki1lgcvx…2016/09/0916debt.png

  Ondanks de op vele punten toch niet erg grote verschillen tussen NL en Dld, is het percentage van het inkomen dat aan schuld wordt uitgegeven wel op een heel ander niveau. Mij lijkt “onze” mentaliteit persoonlijk handiger, en vooral: goedkoper.

 269. Deutsche Mark says:

  maff:

  Spendondebtnaarinkomen1v1d1e1lmiki1lgcvx…2016/09/0916debt.png

  Nochmaal met nu hopelijk wel de juiste quote.

 270. Deutsche Mark says:

  maff:

  Spend on debt naar inkomen 1v1d1e1lmiki1lgcvx…2016/09/0916debt.png

  3x is scheepsrecht!

 271. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Mispoes.
  De site moet maar eens opgeknapt worden.

 272. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: dakterras

  Wat ik me afvroeg, is dat dakterras veilig voor kinderen? Niet hè? Het is dus helemaal geen dakterras maar een dak, dat eigenlijk alleen door daartoe geschoolde professionals betreden zou mogen worden wegens valgevaar.

 273. Jo says:

  Net een koopwoning bekeken 179000 duizend in Lent Supermooi als je van houtje touwtje houdt, 1954 gebouwd afgewerkt met plintjes schots en scheef geverfd door de oude eigenaars druipers krijg je er gratis bij ook een mooi douche donkergroen en ook stromend water vandaar de prijs

 274. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Afhankelijk van de browser die je gebruikt, is de oude danwel nieuwe daksituatie te zien op google-maps.
  Ze hebben het dak met heuphoog hekwerk in 8 stukken verdeeld. Voor elke woning een stukje dak van 19m². Echt gezellig als op een warme zomeravond meer dan de helft van de bewoners er aan het recreeren is, en verschillende opvattingen heeft over de wijze waarop dat leuk is…

 275. Eric406 says:

  Deutsche Mark: 3xisscheepsrecht!

  Duitsland-Nederland
  Argentinië-Nederland
  Spanje-Nederland

  3 keer is scheepsrecht bestaat niet. (Schrap maar uit de dikke Van Dale)

 276. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: nieuwe daksituatie

  Ik zie het inderdaad. Zolang je binnen het hek blijft komt het vast goed.

 277. Jo says:

  Vijf jaar geleden volgens Loes op de webpagina:
  https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/scherpe-daling-vraagprijs-huis/
  Hierbij wilde ik even reageren op de scherpe daling huizenprijzen.In de meeste gevallen moeten de mensen wel,achterstand hypotheek of andere schulden dubbel woning.Ons huis staat al sinds mei 2009 te koop wij hebben de derde makelaar in gebruik .De eerste zei alleen de wijk ligt niet zo lekker bij de kopers.Maar andere woningen krijgt hij wel verkocht binnen de kortste keren.Makelaar twee geen bezichtingen wel open huis tegenbetaling van allerlei kosten en telkens daling van prijs. Derde makelaar geen bezichtingen wel telefonisch vragen of de prijs omlaag kan.wij zijn al gezakt van 179,000,= naar 160.000,= Lager kan niet want dan houden wij restschuld en dit willen wij ook niet..Je zit gewoon in de houtgreep en de regering werkt ook nog eens tegen.Moeilijk hoor om toch sterk te blijven en je eigen koers te varen.

 278. Jo says:

  Vijf jaar geleden aldus Loes op de webpagina:
  https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/scherpe-daling-vraagprijs-huis/
  Hierbij wilde ik even reageren op de scherpe daling huizenprijzen.In de meeste gevallen moeten de mensen wel,achterstand hypotheek of andere schulden dubbel woning.Ons huis staat al sinds mei 2009 te koop wij hebben de derde makelaar in gebruik .De eerste zei alleen de wijk ligt niet zo lekker bij de kopers.Maar andere woningen krijgt hij wel verkocht binnen de kortste keren.Makelaar twee geen bezichtingen wel open huis tegenbetaling van allerlei kosten en telkens daling van prijs. Derde makelaar geen bezichtingen wel telefonisch vragen of de prijs omlaag kan.wij zijn al gezakt van 179,000,= naar 160.000,= Lager kan niet want dan houden wij restschuld en dit willen wij ook niet..Je zit gewoon in de houtgreep en de regering werkt ook nog eens tegen.Moeilijk hoor om toch sterk te blijven en je eigen koers te varen.

 279. Jo says:

  Wat een gezeik en alles voor niets geweest nu lacht ze weer in haar vuistje iedereen blij

 280. maff says:

  ‘Kabinet zal uitslag referendum over sleepwet negeren’

  Helder ……

  het nieuwe regeren
  is negeren

  Ps 🙂 Spielerei
  https://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2017/10/17/the_political_game__ivailo_tsvetkov.jpeg

 281. adamus says:

  maff:
  DirectPaystoptperdirectmethetvoerenvanrechtszaken

  groene.nl/artikel/…eren-van-rechtszaken

  ‘datadealers’ Curieus is dat de GBA zo makkelijk is te plukken.

 282. Deutsche Mark says:

  maff:
  ‘Kabinet zal uitslag referendum over sleepwet negeren’

  Stemrechtdictatuur…

 283. adamus says:

  Arjan:
  Onderwaterstaanbetekentnietsmeerdandatdeleningafgeslotenvoorhethuishogerisdandewaardeervan.

  Endaarbij,demensenindeschuldhulpverleningzijnmeestalnietdetypesmeteenkoophuis.

  de bank kijkt wel lekker uit. Die gaat een melkkoetje dat nog 40 jaar inkomsten genereert (ook via SVB) niet delen met derden.

 284. adamus says:

  Arjan:
  Onderwaterstaanbetekentnietsmeerdandatdeleningafgeslotenvoorhethuishogerisdandewaardeervan.

  Endaarbij,demensenindeschuldhulpverleningzijnmeestalnietdetypesmeteenkoophuis.

  de gemeente staat als eerste op de stoep met huisvuilbelasting. Meestal uitbesteed aan een gezamelijk administratiekantoor die haar prijs aanpast aan meer of minder inzage in de GBA.

 285. Latida says:

  “Lastenverzwaring voor ouderen

  Het nieuwe kabinet wil die belastingvrijstelling vanaf 2019 stapsgewijs opheffen, omdat er teveel gebruik van wordt gemaakt. Het schrappen van de vrijstelling resulteert op den duur in een lastenverzwaring van 1 miljard voor huiseigenaren. Vooral ouderen worden hierdoor getroffen.”

  http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/10/50plus-rutte-iii-pleegt-overval-met-aflosboete-554215/

 286. Eric406 says:

  Latida:
  “Lastenverzwaringvoorouderen

  Hetnieuwekabinetwildiebelastingvrijstellingvanaf2019stapsgewijsopheffen,omdaterteveelgebruikvanwordtgemaakt.Hetschrappenvandevrijstellingresulteertopdenduurineenlastenverzwaringvan1miljardvoorhuiseigenaren.Vooralouderenwordenhierdoorgetroffen.”

  elsevierweekblad.n…t-aflosboete-554215/

  De babyboomers ontspringen ook hier de dans weer. Voor dat het afgeschaft is zijn ze allang de pijp uit.

 287. Nico de Geit says:

  Latida:
  “Eenaandeelinelkaar”

  missethoreca.nl/ca…et-de-bank-101285658

  In de Gelderlander heeft toen iets gestaan over criminele ondernemers in het uitgaansgebied in en rond de Korenmarkt in Arnhem. Drugshandel en heel veel rottigheid. Wie laat zijn dochters (en zonen) met een gerust hart daar uit gaan?

  Gemeente Arnhem trok aan de noodrem. De bezem erdoor, criminelen horen in de gevangenis. Rabobank was blijkbaar financier.

 288. Nico de Geit says:

  Latida: “10 miljard pensioengeld verdampt door hogere rente”

  Speculeren op een dalende rente en mekkeren als de rente een heel klein beetje opkrabbelt.

 289. Steven says:

  Dat lenen (hypotheek) van te dure huizen is tegenwoordig toch eigenlijk alleen iets voor het plebs…. (geintje , maar ik meen het ergens natuurlijk wel: pas er toch voor op)

  http://www.quotenet.nl/Nieuws/Kickbokser-Melvin-Manhoef-knokt-tegen-financiele-problemen-205997

 290. Latida says:

  “Dit is de tijd de regels voor de banken nóg strenger te maken met kapitaalseisen om ze grotere buffers te laten opbouwen. Dat kan ook makkelijk, je ziet hele grote winsten. Je ziet al weer bubbels ontstaan, hier en daar raakt het weer oververhit. Let op! Dit is de tijd om de teugels aan te trekken, ook voor de overheid.’’

  https://www.ad.nl/politiek/trek-teugels-voor-banken-weer-aan~ab302392

 291. Jo says:

  maff,

  Nijmegen ik woon er zelf ik zie de meest rare dingen gebeuren in de sociale huurwoningen nieuwe mensen die aankomen met een dikke Mercedes krijgen een sociale huurwoning slopen de keuken eruit maken een kookeiland. Ik bedoel als je niet veel verdient kan je niet veel doen lijkt me en iemand je tuin laten opknappen voor een kratje bier gaat ook niet altijd. Dit zijn
  Mensen die niet meer verdienen dan 33000 euro, anders krijg je de woning niet. Misschien corruptie?
  Me buren uit Syrië krijgen een woning twee jaar gewoond, en krijgen nu een andere omdat hun gezin te groot is en ze hebben ook een invalide kind verschrikkelijk natuurlijk, totaal 6 mensen. Als iedereen zich aan de regels houdt mogen ze daar natuurlijk niet wonen maar zouden ze aangepast moeten wonen en dat gebeurt nu. Maar als ze in. Turkije of Jordanië vluchteling waren dan was fort oranje nog luxe geweest. Ik wil maar zeggen Nederland is zo goed en gastvrij, hartverwarmend. Beste man geen dag gewerkt maar uiteraard een auto hoe kan dit. Ikzelf heb negen jaar gewacht en toen zei de wobo dat ik blij mocht zijn. Kortom ze moeten bijbouwen! Hier net over de grens in Kleve heb je zo een huur woning of appartement. En dan nu zoveel zwerfjongeren vind je het gek. Kopen is de norm geworden! Steek jezelf maar in de schulden dan is het goed is toch geen mentaliteit. Ik snap dat mensen soms geen keuze meer hebben als er gewoon geen huurwoningen zijn en ze vast werk hebben of een zak met geld is de keuze gauw gemaakt maar is het wel de juiste?! Niemand die het weet. Of heeft iemand een glazen bol.

 292. ps says:

  maff, 🙂

  …dat doet de deur dicht, daar zijn geen woorden voor…
  https://anticap.files.wordpress.com/2017/10/pettj20171017a_low.jpg

 293. Latida says:

  “”We houden met elkaar de illusie in stand dat we ieder ongeluk of incident kunnen bestrijden met nieuwe regels”, zegt filosoof Ben Kuiken die een boek met de weinig subtiele titel ‘Fuck de regels’ schreef. “Regels worden vaker dan eens gemaakt op basis van incidenten, terwijl het in 99 procent van de gevallen goed gaat. Achter deze reflex gaat het geloof schuil dat we alles maar kunnen voorkomen.”

  Ontregelen
  Rutte III is niet het eerste kabinet dat de strijd met de regeldruk aanbindt. In ieder regeerakkoord sinds Kok II in 1998 staat wel iets over minder regels, leert een inventarisatie. In 2002 zijn de ambities het hoogst: regelzucht en bureaucratie moeten over de hele linie worden teruggedrongen, schrijft het kabinet Balkenende I. In 2003 is ‘minder regels’ zelfs onderdeel van de titel van het regeerakkoord van Balkenende II.

  Het vorige kabinet, Rutte ll, zorgde ervoor dat het onderwijs een ‘regeldrukagenda’ kreeg en zorginstanties oefenden met ‘regelarme zorg’, al bleek dat de instellingen die proef draaiden in het begin juist méér regeldruk ervoeren. De onvrede onder zorgpersoneel en onderwijzers is er in ieder geval niet minder om.

  Nu wil ook het nieuwe kabinet ‘ontregelen’. ”

  https://www.trouw.nl/samenleving/waarom-ontregelen-in-zorg-en-onderwijs-steeds-mislukt~ab39b0db/

 294. Latida says:

  Wat denken jullie, zouden er ooit in Nederland gekozen burgemeesters komen na het afschaffen van de referendumwet?

  In het land dat al jarenlang kampioen telefoontappen is, en met de komst van de sleepwet, waar blijft er over van het recht om met rust gelaten te worden?

  Van de privacy van de Nederlandse burger en daarboven het democratische process in het algemeen?

  https://twitter.com/marcelvandenber/status/924371272494125056

  Waarom zou bijvoorbeeld een bindend referendum naar Zwitsers model in Nederland niet kunnen werken of juist wel?

  “Over referenda wordt in Nederland al decennia lang gediscussieerd. Voorstanders vinden deze volksstemmingen een goede manier om burgers meer invloed te geven. Referenda zullen er volgens hen voor zorgen dat kiezers actiever deelnemen aan het publieke debat. Tegenstanders zeggen dat referenda niet passen binnen de representatieve democratie: zij vinden dat volksvertegenwoordigers zijn gekozen om zorgvuldige belangenafwegingen te maken.

  Sinds 1 juli 2015 is het in Nederland mogelijk een raadgevend referendum i aan te vragen voor bepaalde wetsvoorstellen en verdragen. Het referendum over de associatie-overeenkomst EU-Oekraïne is tot nog toe het enige referendum dat op grond van deze wet is gehouden.

  Een bindend referendum is vooralsnog niet mogelijk omdat daarvoor de Grondwet gewijzigd moet worden. PvdA, D66 en GroenLinks namen in 2005 het initiatief voor een voorstel in eerste lezing voor een correctief referendum, dat in 2014 werd afgerond.”

  https://www.parlement.com/id/vh8lnhrsk1yn/referendum

 295. Latida says:

  “Er zijn ook bezwaren tegen referenda te noemen. Het belangrijkste bezwaar is dat het niet zou passen binnen het representatieve stelsel zoals we dat nu kennen in Nederland. In zo’n stelsel stelt de kiezer volksvertegenwoordigers aan die geacht worden een zorgvuldige belangenafweging te maken bij het opstellen van een wetsvoorstel.”

  Het idee van een referendum is nu juist dat deze alleen dan plaats vindt wanneer voldoende mensen van mening zijn dat er geen zorgvuldige belangenafweging heeft plaatsgevonden. Daarvoor is er een minimum aantal stemmen vereist voordat er een referendum zelfs maar kan plaatsvinden.

  “Het idee van representatieve democratie kwam op in de tijd van de Verlichting, en vormt nog altijd een kernpunt in de liberale staatsfilosofie. Verlichte denkers stelden dat democratie, in de Atheense zin, in de moderne maatschappij niet mogelijk of zelfs onwenselijk was, om verschillende redenen. Madison vreesde voor het verschijnsel dat wel “dictatuur van de meerderheid” wordt genoemd: het opleggen van de wil van een meerderheid aan een minderheid. Ook pleitte Madison voor een politieke elite van vertegenwoordigers, die de belangen van het gehele volk zouden dienen, in plaats van die van de meerderheid.

  Voor Rousseau gold echter dat vertegenwoordiging tegen de volkssoevereiniteit inging:

  Soevereiniteit laat zich niet vertegenwoordigen, om dezelfde reden als waarom zij ook niet ontvreemd kan worden. Zij bestaat in haar diepste wezen in de algemene wil, en die wil kan niet vertegenwoordigd worden. Zij is het of zelf of het is iets anders. Een tussenweg bestaat niet.

  De afgevaardigden van het volk zijn geen vertegenwoordigers en kunnen dat ook niet zijn; het zijn slechts lasthebbers en zij kunnen geen definitieve beslissingen nemen.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Representatieve_democratie

 296. Latida says:

  “Het aantal zwerfjongeren groeit landelijk. Het zijn er volgens kennisinstituut Movisie inmiddels naar schatting 32.000”

  https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/honderden-spookjongeren-thuisloos-in-nijmegen~a8eddac8/

 297. Dr.t says:

  Ben Kuiken heeft het begrepen, controle is een illusie dus je kan beter ontspannen in het leven staan.

 298. Latida says:

  “Poldermodel werkt corruptie in de hand”

  https://www.youtube.com/watch?v=tJaq2SzrIUM

 299. maff says:

  ps: …dat doet de deur dicht, daar zijn geen woorden voor…

  🙂 inside, outside, what’s in a name https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/miscellaneous-door-open_door-open_door_policy-confusion-work-sden289_low.jpg

 300. maff says:

  Oeps, linkje vergeten, een beetje dom

  MORTGAGE DEBT
  Heading Towards A Mortgage Crisis In The Netherlands?

  https://www.statista.com/chart/11412/heading-towards-a-mortgage-crisis-in-the-netherlands/

 301. maff says:

  U staat op een zwarte lijst – De Groene Amsterdammer

 302. maff says:

  ‘ Between public and household debt, but before corporate debt, both financial and non-financial, every Dutch household is on the hook for $478.428,’

  Wilt u even ALLES afrekenen ? 😉

  https://www.theautomaticearth.com/2014/05/debt-rattle-may-28-2014-everything-you-think-you-own-has-been-borrowed/

 303. maff says:

  Op slot

  De Groene Amsterdammer,
  no show today
  the party is over

 304. Latida says:

  “De databases bevatten incassogegevens en ‘negatieve betaalervaringen’ van miljoenen mensen. Databedrijf EDR bijvoorbeeld heeft gegevens van 7,5 miljoen mensen. Het bedrijf Lindorff beschikt over de vuile was van 10,3 miljoen consumenten en Focum is kampioen met 10,5 miljoen Nederlanders, oftewel bijna iedere volwassene met een eigen portemonnee. Bedrijven analyseren de herkomst van je achternaam en hoeveel je verdient. Ze registreren openstaande rekeningen die je een keer over het hoofd hebt gezien. En ze knopen daar subjectieve conclusies aan vast die zeer nadelig kunnen zijn. Dat gebeurt ongezien, ongereguleerd en zonder je toestemming. Je wordt er niet eens over geïnformeerd, en dat is in schaamteloze overtreding van de wet.”

  https://www.groene.nl/artikel/u-staat-op-een-zwarte-lijst

 305. Latida says:

  “Om het ideaal van zelfredzaamheid overeind te houden heeft de overheid een ingewikkelde dubbelrol aangenomen. Aan de ene kant is ze een steunpilaar voor wie het financieel krap heeft en tegelijk is ze een strenge ouder die beoordeelt of er wel genoeg eigen kracht is getoond. Pas als dat oordeel positief uitvalt, gaat de poort naar de verzorgingsstaat open. Wie naar binnen glipt zonder goedkeuring wordt bestraft. Zo moet worden voorkomen dat mensen gebruik proberen te maken van regelingen zonder daarvoor het recht te hebben verkregen. Op die manier is onze verzorgingsstaat tegelijk een beoordelingsstaat, met de overheid als arbiter die beslist of ieder individu wel genoeg eigen verantwoordelijkheid neemt.”

  https://www.groene.nl/artikel/heeft-u-daar-wel-recht-op

 306. maff says:

  maff,

  Oude artikelen kan je nog lezen, gelukkig maar …… anders heeft Dirk Bezemer ( my hero ) alles voor niets geschreven. 🙂

 307. Latida says:

  “Nederlanders minder tevreden met hun woning”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/953724/nederlanders-minder-tevreden-met-hun-woning

  Wordt als groot nieuws gebracht..

 308. Latida says:

  “Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit zich aan bij een lange lijst organisaties en deskundigen die ernstige twijfels hebben bij het wetsvoorstel voor een vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Volgens de AP is het huidige voorstel in strijd met voorwaarden van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).”

  https://www.villamedia.nl/artikel/autoriteit-persoonsgegevens-nieuwe-wiv-in-strijd-met-evrm

 309. Nico de Geit says:

  maff: Heading Towards A Mortgage Crisis In The Netherlands?

  De pensioenkassen zijn uitstekend gevuld, en kunnen/zullen worden ingezet voor een zachte landing. Nederland is (nog) een rijk land.

 310. Giel says:

  Ik heb zelf niet echt de indruk dat hypotheken fors duurder worden. Of althans, niet alle hypotheken. Banken zullen afgerekend worden op uitstaande schulden ten opzichte van woningwaarde die daar tegenover staat. Er zijn banken die zich heel erg richten op leningen met een lage LTV. Dit zijn de relatief gezonde banken die op hun beurt geen berisping krijgen. Zij kunnen deze hypotheken dus ook prima tegen dezelfde tarieven blijven aanbieden. Ik vermoed dus dat het vooral gaat om mensen die de maximale 100% willen lenen. Ander artikel dat dit onderschrijft hier: http://www.movent.nl/nieuws/hypotheekrente-voorlopig-omhoog/

 311. Arjan says:

  Gaat lekker zo mensen. Nog 3 actieve posters hier. 🙂

 312. Jo says:

  Arjan,

  Het gaat veel te goed in Nederland

 313. Latida says:

  “Onroerend goed in Amsterdam versus gebrek aan betaalbare woningen. Steven Lenderink is onroerendgoed handelaar uit Amsterdam en heeft grote kritiek op de gemeentelijke huisvestings- politiek en de coöperaties.”

  https://www.youtube.com/watch?v=GALUpVGUVf4

 314. Latida says:

  Voorsorteren om straks hypotheekschulden met pensioengelden af te lossen:

  “Werkgevers en werknemers moeten werk maken van een individueler pensioenstelsel. Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord, en de grote pensioenfondsen kunnen niet wachten tot die werkelijkheid worden.”

  https://www.telegraaf.nl/financieel/979455/pensioenfondsen-stellen-ultimatum-aan-polder

 315. Latida says:

  “Een woordvoerder van Financiën legt uit hoe het mogelijk is dat de nieuwe staatssecretaris Menno Snel al op zijn eerste werkdag zeven wetswijzigingen af heeft.

  Zodra het regeerakkoord bekend werd bereidden ambtenaren van zijn ministerie zich al voor op mogelijke scenario’s.

  De wetsvoorstellen lagen waarschijnlijk dus al klaar op het bureau van Snel toen hij na zijn beëdiging op donderdag voor het eerst op zijn ministerie arriveerde.”

  https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10332095/kabinet-wijzigde-op-eerste-werkdag-al-de-belastingwetten

 316. Latida says:

  “Als ik even terug kijk dan kan ik niet anders concluderen dat er vanaf 2001 al aardig wat wijzigingen zijn doorgevoerd.

  – Dertig jaar renteaftrek voor iedere huizenbezitter vanaf 1-1-2001.
  – Invoering van de bijleenregeling vanaf 1-1-2004.
  – Invoering gedragscode per 1-1-2007 (vaste woonquotes, toetsrente naar tien jaar).
  – Invoering van het banksparen vanaf 1-1-2008.
  – Maximale aflossingsvrije hypotheek 50% van de waarde van de woning vanaf 1-8-2011 (nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen).
  – Vervallen van de goedkoperwonenregeling vanaf 1-1-2010.
  – Invoering BGFO 2 vanaf 1-1-2010 (verbod bonusprovisie, provisie moet passend zijn).
  – Invoering van de verplichte aflossing voor starters vanaf 1-1-2013.
  – Beperking van de kosten koper naar 5% vanaf 2013, dit percentage wordt verder afgebouwd de komende jaren naar 0%.
  – Per 1-1-2014 een verder beperking van de renteaftrek met 0,5% per jaar voor de hoge inkomens. De renteaftrek is nog 51,5% (was 52%) in 2014.
  – Afschaffing van diverse subsidies voor starters vanaf 1-1-2013.
  – Beperking van lopende box 1-polissen en rekeningen voor doorstromers vanaf 1-1-2013.
  – Fiscaliteit vanaf 1-1-2013 wordt zeer ingewikkeld doordat er twee groepen ontstaan (starters en doorstromers).
  – Afschaffing provisie (adviseurs moeten op factuur gaan werken).
  – Studiefinanciering wordt als lening beoordeeld.
  – Blokhypotheek zit vanaf 2014 in de NHG-regels, maar welke bank biedt die al aan?
  – Nieuwe NHG-regels met betrekking tot het toetsen van de maximale hypotheek bij scheiding (werkelijke last toets).
  – De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2020 in stapjes verlaagd naar 36,9%.
  – Verlaging van het Eigen Woning Forfait naar 0,6% (is nu 0,75%).
  – Afschaffen van de Wet Hillen.”

  https://www.iex.nl/Column/271367/Kabinet-beperkt-hypotheekrenteaftrek.aspx

 317. Latida says:

  “Gegoochel met vierkante meters woonruimte op Amsterdamse huizenmarkt

  Makelaars verkochten vorig jaar in Amsterdam 10% meer woonruimte dan volgens het Kadaster voorhanden was.”

  https://fd.nl/werk-en-geld/1220869/gegoochel-met-vierkante-meters-woonruimte-op-amsterdamse-huizenmarkt

 318. Latida says:

  “Amsterdamse makelaars verkochten vorig jaar volgens hun advertenties opgeteld 100.852 meer vierkante meters woonruimte dan de omvang van de verkochte woningen volgens het BAG-register. Dat verschil heeft de grootte van 1231 gemiddelde woningen en vertegenwoordigt een waarde van € 449 mln.”

 319. Latida says:

  “Afgelopen maand kwam uit heel verschillende hoeken van het netwerk van politici en monetaire beleidsmakers een opmerkelijk eensgezinde boodschap: we moeten nu echt doen iets aan schuldafbouw en huizenbubbels. Er is daar een idee gemeengoed aan het worden.”

  https://www.groene.nl/artikel/bubbeljacht

 320. Latida says:

  “UBS Global Real Estate Bubble Index”

  https://www.ubs.com/global/en/wealth-management/chief-investment-office/features/global-real-estate-bubble-index-2017.html

  Uit .pdf (pag. 8)

  “Europe – heating up
  Over the last four quarters the UBS Global Real Estate
  Bubble Index rose in all cities in continental Europe.
  Sharp increases were measured in Paris, Amsterdam,
  Frankfurt and Munich. All European cities, apart from
  Milan, are at least in overvalued territory.
  Improving economic sentiment, partly accompanied by
  robust income growth in the key cities, has conspired
  with excessively low borrowing rates to spur vigorous
  demand for urban housing. As supply is always a constraint
  in the most appealing cities, soaring prices are
  the consequence. The combination of inexpensive
  financing and bullish expectations caused valuations to
  skyrocket and encouraged local bubble risks to grow.
  Prices in Munich, Amsterdam or Stockholm have set
  records after being adjusted for inflation.”

  en op Pag. 18 over Amsterdam:

  “Since 2015 real prices have increased by 30%
  and the city has entered bubble-risk territory.
  The city’s housing market sharply decoupled
  from the weak countrywide housing market.”

 321. Latida says:

  maff: Kwart van de huurders heeft te weinig geld

  woonbond.nl/nieuws…heeft-te-weinig-geld

  “Met de stijgende kosten voor zorgverzekering, energie en btw zullen betalingsproblemen bij huurders naar verwachting toenemen. ”

 322. Nico de Geit says:

  Door immigratie blijft bevolking rap groeien

  http://cdn.prod.elseone.nl/uploads/2017/10/cbsgroei-720×360.jpg

  Ik vraag me af hoe dat van dichtbij er uitziet.

 323. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Ik vraag me af hoe dat van dichtbij er uitziet.

  ‘Het zal leiden tot een totaal andere samenleving, waarin de verzorgingsstaat wordt geminimaliseerd en de sociale samenhang zal verminderen,’

  http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/10/door-immigratie-blijft-bevolking-rap-groeien-554966/

  Duidelijk. ‘Een totaal andere samenleving’.

 324. cees says:

  Mijn glazen bol zegt dat de prijzen in Haarlem Centrum echt veel en veel hoger kunnen. Het is zo’n leuke stad en wat er nog bebouwd kan worden wordt bebouwd. Bovendien valt er nog ontzettend veel te renoveren / strak te trekken omdat er nog veel wansmaak en achterstallig onderhoud is bij diverse panden. Als je Amsterdam Concertgebouwbuurt of Grachtengordel niet (meer) wilt of te duur vindt voor wat je krijgt zit je in Haarlem ideaal en voor een prikkie.

 325. Latida says:

  Hoor je het eens van een ander voor de verandering:

  “He said that instead of being thrown in jail for dishonest conduct, bankers were paid too much and could fall back on state support if things went wrong.

  Mr Brown added that in the next crisis regulators “would still not know what is owed and by whom and to whom” because of the way assets have shifted out of banks into the more lightly regulated “shadow banking” system. He said that “2009 has proved to be the turning point at which history has failed to turn”.”

  https://www.ft.com/content/fc4e6e66-bd98-11e7-9836-b25f8adaa111

 326. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Door immigratie blijft bevolking rap groeien

  Nico de Geit: ‘Het zal leiden tot een totaal andere samenleving

  Steeds is er aandacht voor het veranderende Nederland. Waar het vertrekkende deel heengaat, om wie het precies gaat, 114.981 mensen in het afgelopen jaar, daar is nauwelijks of geen aandacht voor.

 327. Latida says:

  Nico de Geit: Steeds is er aandacht voor het veranderende Nederland. Waar het vertrekkende deel heengaat, om wie het precies gaat, 114.981 mensen in het afgelopen jaar, daar is nauwelijks of geen aandacht voor.

  Dat klopt.

  De houding tegenover mensen die Nederlander verlaten varieert van ‘Dan ga je toch’, tot’ Dan Rot je toch op’ tot ‘Opgeruimd staat netjes’ en zelfs ‘Landverrader’ wordt niet geschuwd.

  Ondertussen is het verloop onder de Nederlandse burger als zeker twintig jaar enorm hoog. Tel de verhuisbewegingen (immigratie + emigratie) van en naar Nederland bij elkaar op en je schrikt je een hoedje.

  Ik schat dat het iedere vier jaar ruim een miljoen mensen betreft, nog nooit eerder was het verloop zo groot.

  En nergens, maar dan ook nergens, wordt dit aangekaart of besproken.

  De vraag is ook in hoeverre het beleid op de woningmarkt bijdraagt tot emigratie, met name van jongeren die in Nederland geen woonruimte kunnen vinden, die zullen eerder geneigd zijn te emigreren bij schaarste.

  En terwijl de internationale studenten prinsheerlijk in de studentenhuizen van de Universiteit aan de Amsterdamse grachten worden gehuisvest, kan een Nederlandse student nog geen aftands zolderkamertje vinden en mag men zich maximaal in de schulden steken om zelfs maar te kunnen studeren.

 328. Nico de Geit says:

  Latida: De houding tegenover mensen die Nederlander verlaten varieert van ‘Dan ga je toch’, tot’ Dan Rot je toch op’ tot ‘Opgeruimd staat netjes’ en zelfs ‘Landverrader’

  ‘De ratten verlaten het schip’. Het is niet uit te sluiten dat er op enig moment vanuit de Nederlandse massamedia een heel negatief beeld neergezet gaat worden over ‘de ratten’. Enerzijds dat het ratten zijn, anderzijds dat ze het niet redden verderop en met hangende pootjes terugkeren.

  De massamedia staat vol, overvol over, voornamelijk, geklaag over de immigranten, maar over emigranten hoor ik helemaal niets. En het is ook een heel grote groep.

  Ik zit eigenlijk ook al bij de blanke vluchtelingen, want ik ben weggevlucht uit de multiculturele wijk waar ik eerst woonde. De volgende stap zou weleens over de grens kunnen zijn.

  Steeds meer mensen uit de Randstad hier. Ze zeggen vaak dat het daar ‘druk’ is, ‘niet leuk meer’. Inclusief één Surinaamse mevrouw.

 329. Latida says:

  “Het Centraal Planbureau (CPB) heeft berekend dat de zorgverzekering deze kabinetsperiode zo’n 300 euro duurder zal worden.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/991846/berekening-zorgpremie-naar-1600-euro

  Nico de Geit: anderzijds dat ze het niet redden verderop en met hangende pootjes terugkeren

  Het klopt in zoverre dat alleen degenen die het in het buitenland niet redden uiteindelijk weer terugkomen, al dan niet berooid.

  Maar mensen met meer dan gemiddelde kwaliteiten die zie je vervolgens nooit meer terug. Kun je je voorstellen hoe dom het beleid daarmee uitpakt op de lange termijn.

  Volgens Rutte is een visie niet nodig. Dan ben je snel uitgepraat.

  Het punt is en blijft dat er in Nederland toch nog echt een soort van regentenklasse bestaat, die geen prijs stelt op tegenspraak. Mondige burgers die slimmer zijn dan zij, die worden al snel als bedreigend ervaren. Dat zie je ook terug bij het ondernemertje pesten.

  Daarom willen ze ook geen referenda. Ze willen niet dat het gepeupel zich met de ‘bedrijfsvoering’ van het land gaat bezig houden.

  Dan zie ze liever dat je oprot en dan halen ze ter vervanging van jou vervolgens wel mensen binnen die niet aan ‘het systeem’ gaan zitten morrelen en lastige vragen stellen.

  Dat je niets over emigranten hoort komt omdat ze je liever zien gaan dan komen. Het liefst pakken ze je na een aantal jaren ook nog je Nederlanderschap en dat van je kinderen af.

  Verder hebben we hier wel een aardige Ambassadeur, met wie prima een vorkje te prikken is. Maar die is toch voornamelijk geïnteresseerd in het verstevigen van zakelijke belangen. Over stemmin in Nederland, dat het mogelijk is of zou kunnen, daar hoor je nu net weer precies nooit iets over.

  Terwijl er wereldwijd minstens een miljoen Nederlandse stemmen op te halen zijn vanuit het buitenland. Maar probeer er maar eens achter te komen hoeveel dat er precies zijn.

  Op deze site lees je er in ieder geval niets over:

  https://www.nederlandwereldwijd.nl

  Hier wel een draadje van 13 jaar geleden uit 2004 waar men het aantal al op 700,000 schatte

  http://forum.fok.nl/topic/622977/1/999?token=443793bfc9304c6523b161a2859e21e2&allowcookies=ACCEPTEER+ALLE+COOKIES

 330. Latida says:

  Sinds 1977 zijn er ruim 3 miljoen Nederlanders geëmigreerd uit Nederland, en nu is het zo dat zonder immigratie de Nederlandse bevolking zelf, de autochtone bevolking dus, daadwerkelijk reeds aan het krimpen is.

  En dus is er de (economische) noodzaak van immigratie, anders lopen de schulden per inwoner nog harder op dan ze al doen.

 331. Latida says:

  “Bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen maart zijn 919 stembiljetten uit het buitenland te laat binnengekomen. Dat komt overeen met 1,3 procent van het aantal Nederlanders dat zich had geregistreerd in het buitenland, zegt de gemeente Den Haag, die de stemmen uit het buitenland coördineerde.

  Vijf jaar geleden, bij de verkiezingen in 2012, waren er veel minder geregistreerde kiezers in het buitenland: 40.493 tegen 69.132.”

  https://nos.nl/artikel/2169942-919-nederlanders-in-het-buitenland-stemden-voor-niets.html

 332. Latida says:

  “begin 2011 woonden bijna een half miljoen Nederlanders in andere Europese landen.”

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/19/bijna-half-miljoen-nederlanders-wonen-elders-in-europa

 333. Latida says:

  1 Bron gevonden:

  “Volgens de International Organization for Emigration woonden er in 2015 in totaal ruim 980.000 Nederlanders buiten hun geboorteland, wat neerkomt op 5,48% van de totale Nederlandse bevolking ”

  http://www.besabine.com/emigreren-cijfers/

  http://www.iom.int/world-migration

  “Outward migration from Netherlands: 980,328.
  In 2015, 5.48% of all citizens of Netherlands lived outside their country of origin.”

  “Inward migration to Netherlands: 1,979,486.
  In 2015, the immigrant population of Netherlands was 11.70% of total resident population.”

  Dus een miljoen mensen vertrokken maar omdat er consequent ruim twee keer zoveel immigranten zijn blijft de bevolking groeien.

  Zo kun je op je vingers natellen dat je dan met een woningtekort te maken krijgt.

 334. Deutsche Mark says:

  Latida:

  “Outward migration from Netherlands: 980,328.
  In 2015, 5.48% of all citizens of Netherlands lived outside their country of origin.”

  1 op 19: ik wist altijd al, dat ik iets bijzonders was. 🙂
  Aan de andere kant: 980.327 anderen deden het ook. Dus toch een heel gewone Nederlander… 🙁

 335. Deutsche Mark says:

  Latida:

  Dan zie ze liever dat je oprot en dan halen ze ter vervanging van jou vervolgens wel mensen binnen die niet aan ‘hetsysteem’ gaan zitten morrelen en lastige vragen stellen.

  In het land der blinden is éénoog Rutte koning…
  (met flink grauwe staar)

 336. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit:
  … ,maar over emigranten hoor ik helemaal niets.

  De “thuisblijvers” zouden, als ze de overwegend positieve verhalen met als conclusie “ik wil nooit meer terug” horen, gaan twijfelen of NL echt wel zo’n “gaaf land” is.
  Dat past niet in het plaatje…

 337. Latida says:

  “tussen 1947 en 1961 vertrokken ongeveer een half miljoen mensen ook daadwerkelijk uit ons land.

  Er zijn verschillende redenen waarom de mensen destijds vertrokken. Europa lag in puin, de economie moest in grote delen van Nederland weer van de grond af worden opgebouwd. Bovendien vonden Nederlanders hun land (pakweg tien miljoen inwoners) toen ook al druk. Niet geheel ongegrond, want er was een nijpend huizentekort.”

  en

  “Tot slot voert de overheid in die jaren een actief emigratie-beleid omdat ze overbevolking vreest.”

  en

  “Met een emigratiegolf hebben we de afgelopen jaren zeker te maken gehad. De vraag is welke mensen vertrekken, waar ze naartoe gaan en hoe ze eenmaal aangekomen hun leven inrichten. Uit analyse van CBS-cijfers over emigratie blijkt dat mannen meer dan twee keer zo vaak emigreren als vrouwen. Emigranten zijn vaak jongeren onder de dertig en vaker dan gemiddeld alleenstaand. Ook behoren emigranten die uit Nederland weggaan meestal tot de bovenste inkomensklassen.”

  en

  “Maar liefst 69 procent van hen verlaat Europa niet. België en Duitsland zijn de populairste bestemmingen. Voor beide landen worden de huizenprijzen als motivator genoemd en van België gaat ook een fiscale aantrekkingskracht uit.”

  en

  “Maar waarom vertrekken deze mensen uit Nederland? Het interessante is dat uit enquêtes blijkt dat het niet in de eerste plaats, zoals vroeger, de mogelijkheden van het nieuwe thuisland zijn die lonken, maar vooral de ontevredenheid met Nederland. Emigranten zijn ontevreden over het Nederlandse politieke klimaat en de publieke ruimte.”

  https://financialfocus.abnamro.nl/familie-wonen/waarom-emigreren-nederlanders

 338. Latida says:

  “Veel Nederlanders hadden in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog een wens om te emigreren. De Nederlandse overheid speelde vanaf 1949 actief in op deze verlangens. De demografische prognoses voor Nederland lieten een snelle bevolkingsgroei zien. Met het oog op de werkgelegenheidsproblematiek die deze naar verwachting met zich mee zou brengen, ontwikkelden opeenvolgende kabinetten een emigratiebeleid dat gericht was op het stimuleren en faciliteren van vertrek.”

  en

  “n samenspraak met het maatschappelijk middenveld kwam een nieuw organisatorisch raamwerk tot stand om vorm te geven aan de initiëring, advisering en uitvoering van dit beleid.

  Dit emigratiebestel kreeg in 1952 een wettelijke grondslag. In 1967 werd een beperkte wetswijziging doorgevoerd die tot 1999 standhield. Het bestel bestond uit een zorgvuldig uitgedachte, maar ingewikkelde constructie van bestuurs- en uitvoeringsorganen. Hierin werkten instellingen van de Nederlandse overheid, belangenorganisaties en vrijwillige associaties samen. Nederland sloot hiermee tevens aan bij internationale tendensen om internationale migratie te willen reguleren. ”

  http://resources.huygens.knaw.nl/emigratie

 339. Latida says:

  “In zijn nieuwjaarstoespraak van 1950 zei premier Drees: “Een deel van ons volk moet het aandurven zijn toekomst te zoeken in grotere gebieden dan eigen land”. De premier liet koningin Juliana in de troonrede van 1950 vervolgens melden: “De snelle bevolkingsgroei en de beperkte oppervlakte beschikbare grond vereisen een krachtdadige bevordering van de emigratie”.”

  en

  “De verschillende emigratiediensten kregen subsidies voor hun activiteiten, waaronder de zeer druk bezochte voorlichtingsbijeenkomsten. De overheid produceerde ook een aantal voorlichtingsfilms over emigratie, die op deze bijeenkomsten konden worden vertoond. Er werden taalcursussen voor weinig geld gegeven en zelfs omscholingscursussen. Want in Canada zat men niet op ‘kantoorbediendes’ te wachten, daar wilde men vooral agrariërs hebben. En dus werd het op verschillende plaatsen in het land mogelijk om in een half jaar koeien te leren melken.
  Geheel onbaatzuchtig was de overheid niet bij het toekennen van subsidies. Er werd voorrang gegeven aan “overschotberoepen”. Ongeschoolde arbeiders, kappers, sigarenmakers, kantoorbedienden; ze vielen allen onder de categorie “misbaren”, zoals het Ministerie van Sociale Zaken deze mensen betitelde. Ook kinderrijke gezinnen vielen onder deze categorie. Tot de “moeilijk misbaren” behoorden onder meer timmerlieden, metselaars, stucadoors en andere geschoolde arbeiders in industrie en bouwnijverheid. Mensen in deze beroepen kwamen minder snel in aanmerking voor subsidie.
  Naast dit nationale beleid, probeerde de overheid ook gunstige emigratieverdragen af te sluiten met landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Bij die laatste twee landen lukte dat zonder veel problemen, maar Canada bleef vasthouden aan eigen criteria. Eind 1952 vroeg de hoogste immigratie-ambtenaar van Canada zich openlijk af of “de beperkte ervaring van sommige agrariërs die zich aanmelden voor emigratie, er niet op wees dat de Nederlandse autoriteiten het liefst mensen steunden en subsidieerden die een probleem vormden”.”

  https://anderetijden.nl/aflevering/542/Emigratie-naar-Canada

 340. Latida says:

  “in 1961, schreef de cabarettier Wim Kan in zijn dagboek: ‘Onderwerpen voor conference. Laos is weer spannend. Kennedy wil ingrijpen. Spionage in Hengelo (Holland Signaal apparaten). Onthulling in een landelijk dagblad, Henk van der Meyden. Emigratie? (en werkkrachten te kort in Nederland).’ Zijn laatste overpeinzing zou resulteren in een grap over Ch. J.M.A. van Rooij, de druk bezette minister van Sociale Zaken. De man zwaaide het ene moment emigranten aan de Javakade vaarwel, om zich vervolgens naar het Centraal Station te spoeden om daar de Italiaanse en Spaanse arbeiders welkom te heten.”

  en

  “Kan’s satirische voorstelling van de tussen haven en Centraal Station heen en weer vliegende minister duidt er echter al op dat er in de loop van de jaren vijftig een merkwaardige situatie ontstond. Doordat Marshallhulp en industrialisatiebeleid hun vruchten begonnen af te werpen, was er eerder sprake van een tekort aan arbeidskrachten dan van een overschot. Zelf zag de regering niets paradoxaals in de oplossing voor dit probleem: het binnenhalen van gastarbeid. Deze immigratie zou immers tijdelijk van karakter zijn, de emigratie permanent! Zowel bij werkgevers als in de publieke opinie stuitte dit beleid echter op veel onbegrip.”

  Bron: Min of Meer Misbaar http://www.academia.edu/1417686/_Min_of_meer_misbaar._Naoorlogse_emigratie_vanuit_Nederland_achtergrond_en_organisatie_particuliere_motieven_en_overheidsprikkels_1946-1967_in_Saskia_Poldervaart_Willem_Schilt_en_Hanneke_Willems_red._Van_hot_naar_her._Nederlandse_migratie_vroeger_nu_en_morgen_Amsterdam_2001_50-67

 341. Latida says:

  “De Nederlandse overheid zag emigratie als internationale arbeidsbemiddeling. De Wet op de Organen voor de Emigratie regelde in 1952 de uitvoering van het emigratiebeleid en de invloed van de organisaties er op.

  De emigratieorganisaties claimden zich te richten op het belang van de emigranten en hun geestelijke verzorging. De organisaties hadden echter ook belang zoveel mogelijk emigranten. Voor iedere emigrant kregen ze een bedrag aan subsidie.”

  http://www.ru.nl/kdc/over_het_kdc/archief/over_de_archieven/caritas_en/archieven/archieven_van/algemene-emigratie/

 342. Latida says:

  “Tussen 1946 en 1957 migreerden 3.618 Nederlanders naar Brazilië, ongeveer 1.2 % van het totaal aantal van de 307.312 Nederlandse emigranten in deze periode.”

  en

  “De emigranten werden aanvankelijk vooral ondersteund door de boerenbonden die emigratiecommissies en emigratiediensten vormden. De arbeiders- en middenstandsverenigingen, vrouwenorganisaties, werkgevers- en werknemersverenigingen volgden toen de urbane emigratie belangrijker werd. Er vond een bundeling van krachten plaats en uiteindelijk ontstonden er drie grote emigratiecentrales: de Christelijke Emigratie Centrale (1938), de Katholieke Centrale Emigratie-Stichting (1949) en de Algemene Emigratie Centrale (1952). De geestelijke en praktische begeleiding en de nazorg van de emigranten stond bij deze organisaties voorop.[8]

  De regels voor het nieuwe emigratiebeleid en de uitvoering ervan werden in 1952 vastgelegd in de Wet op de Organen voor de Emigratie. Door deze Wet werd de SLN buiten werking gesteld. De taken van de SLN werden ondergebracht bij de nieuw ingestelde Nederlandse Emigratiedienst (NED) van het Ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Laatstgenoemde dienst was het centrale administratieve en uitvoerende orgaan voor de landverhuizing. Ze overlegde met andere landen, overzag de (door het Emigratiebestuur erkende) emigratie aanmeldingskantoren, voerde subsidieregelingen ten behoeve van emigranten uit en verstrekte informatie.

  Een emigratie attaché in het betreffende bestemmingsland onderzocht de mogelijkheden tot vestiging van Nederlanders in zijn ambtsgebied. Daarnaast onderhield hij werkcontacten inzake emigratieaangelegenheden met de overheids- en andere instellingen in zijn ambtsgebied.”

  Bron: http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00428/achtergrond

 343. Latida says:

  Advies van de Sociaal Economische Raad (SER) uit 1969 – Inzake de aan emigranten en geëmigreerden te verlenen financiele hulp

  “Bij schrijven d.d. 1 april 1968, no, 165452, Directoraat-Generaal voor Internationale Zaken, Directie Emigratie, heeft U aan de door de Raad ex artikel 43 van de Wet op de Bedrijfsorganisatie ingestelde Emigratie- Commissie advies gevraagd over de aan emigranten en geemigreerden te verlenen financiele hulp, naar aanleiding van de op 1 januari 1968 in wer- king getreden 1) wet van 30 januari 1967 tot wijziging van de Wet op de organen voor de emigratie (Stb. 1952, 279).

  Uit Uw adviesaanvrage (zie bijlage I) blijkt dat de reeds bestaande, van overheidswege te bieden financiele hulp kan worden onderscheiden in:

  a. subsidiering, i.e. het verlenen van rijksbijdragen in de emigratiekos- ten;
  b. verlening en garandering van kredieten ten behoeve van de huisvestlng en zelfstandige vestiging in bedrijf of beroep.”

  en

  “De commissie wil voorop stellen dat zij de algemene beginselen waarop de huidige regeling inzake het verlenen van financiele hulp aan emigranten en geemigreerden is gebaseerd, gezien de inhoud van de adviesaanvrage, als een feitelijk gegeven heeft aanvaard en dus nietindiscussie heeft gebracht. Deze beginselen raken namelijk het huidige “positieve emigratiebeleid”, waarin, naar de commissie is gebleken, thans geen wijziging zal worden aangebracht.”

  en


  Het verlenen van rijksbijdragen in de emigratiekosten vindt thans plaats ingevolge de zgn. Emigratie-Bijslagregeling 2). De inhoud van deze rege- ling steunt voornamelijk op subsidiebeginselen of subsidiedoeleinden, wel- ke in 1954 door de Raad voor de Emigratie in zijn advies betreffende de subsidiering van emigranten, als grondslag voor die subsidiering werden aanbevolen. ”

  en

  “Naast de in de vorige paragraaf besproken aspecten van de Emigratie- Bijslagregeling, welke zich beperken tot de emigratiekosten in engere zin, heeft de commissie – mede ten gevolge van eerdervermelde brieven van de emigratie-organisaties – ook nog aandacht geschonken aan de zgn. “aanloopkosten”.

  Tot deze kosten worden gerekend uitgaven van de emigrant in verband met de emigratieprocedure: kosten van keuringen, pas- en rbntgenfoto’s, reis- kosten, aanvulling garderobe, gereedschappen, paspoorten, emballage, etc.

  Ter tegemoetkoming in deze kosten heeft de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid bij schrijven van 7 juli 1955 de gemeentebesturen verzocht, medewerking te verlenen aan een in dit schrijven genoem.de “regeling voor de verlening van tegemoetkomingen in de aanloopkosten bij. emigratie onder het “bijslagstelsel”.

  Ingevolge deze regeling wordt van ‘s rijkswege een bijdrage van 75% der verleende tegemoetkoming in deze aanloopkosten verstrekt, zodat de resterende 25% voor rekening van de gemeenten blijven.”

  en


  “Een onderwerp, dat tengevolge van de wijziging der emigratiewetgeving eveneens op korte termijn nadere beschouwing verdient, is de financiele hulp, welke van overheidswege aan emigranten en geemigreerden wordt geboden.

  Zoals bekend bestaat deze hulp voornamelijk uit het verlenen van rijks- bijdragen in de emigratiekosten en van garanties op door derden aan emi- granten ten behoeve van hun huisve^ting of zelfstandige vestiging in beroep of bedrijf te verlenen kredieten. ”

  https://www.ser.nl/~/media/db_adviezen/1960_1969/1969/b04967.ashx

 344. Latida says:

  In het kort heeft men dus decennialang na de 2e wereldoorlog emigratie bevorderd en gesubsidieerd.

  Tegenwoordig zien we recordaantallen emigranten, zonder deze subsidies.

  Echter vervolgens is op enig punt het beleid compleet omgedraaid en heeft men immigratie omarmd en is men vervolgens dit gaan subsidiëren door werkgevers toe te staan goedkope arbeidskrachten uit het buitenland te halen.

  Dus om het cru te zeggen, arbeidskracht is al decennialang zowel een exportproduct als een importproduct, en de Nederlandse overheid is actief geweest in het subsidiëren van beide, voornamelijk gemotiveerd vanuit aan werkgelegenheid gerelateerde motieven.

 345. Latida says:

  De Emigratie Bijslagregeling

  “Inhoud der regeling

  Naar aanleiding van het advies van de Raad voor de Emigratie is een subsidieregeling ontworpen welker inhoud in grote lijnen de in het advies ge- dane aanbevelingen volgt.

  De met die aanbevelingen corresponderende elementen der regeling, waaraan de naam Emigratie-Bijslagregeling ward gegeven, waren:

  a. iedere inwoner van Nederland heeft bij emigratie in beginsel aanspraak op bijslag ongeacht zijn vermogenstoestand;

  b. de eigen bijdrage van de emigrant is niet afhankelijk van de kosten van zijn emigratie;

  c. alle emigranten betalen een eigen bijdrage naar draagkracht op basis van de door hen verschuldigde loon- en/of inkomstenbelasting, doch
  in verband met a. niet meer dan een voor alien gelijk maximum;

  d. de bijdrage van de emigrant is aan een minimum gebonden;

  e. in het bijdrageniveau wordt gedifferentieerd door vermenigvuldiging van
  het belastingbedrag met een naar bestemmingsland wisselende coeffi-
  cient;

  f. de emigranten ontvangen niet meer dan de aan hun emigratie verbonden
  werkelijke en niet boven vastgestelde’normen ultgaande kosten minus hun eigen bijdrage daarin.”

  https://www.ser.nl/~/media/db_adviezen/1960_1969/1969/b04967.ashx

 346. Latida says:

  “In de tweede plaats is het een misvatting te menen dat behoudens de verhuizing over grotere afstand emigratie niet wezenlijk verschilt van het veranderen van woon- en werkplaats in eigen land.

  Soms is men bij vertrek nog niet verzekerd van werk en huisvesting en is dit wel het geval dan hebben beide veelal een voorlopig karakter.

  De onvermijdelijk bij emigratie optredende aanpassingsmoeilijkheden hebben repercussies in de financiele sfeer welke moeten kunnen worden opgevangen.

  Uit een oogpunt van kostenbesparing, andere leefgewoonten e.d. zal niet de volledige inboedel kunnen worden medegenomen.

  Verkoop van niet mede te nemen bezittingen gaat vrijwel steeds gepaard met geldelijk verlies.

  In het immigratieland zal de eerste tijd een deel van het inkomen moeten worden gereserveerd voor een compensatie van dit verlies via de noodzakelijke herinrichting.

  Het voorgaande voert tot de slotsom dat noch door de hantering van be- zitscriteria noch door de toepassing van inkomenscriteria uitsluiting van emigratiesubsidie c.q. een hoog opvoeren van het maximale niveau der eigen bijdragen op verantwoorde wijze mogelijk is.”

 347. Latida says:

  En tot slotte deze zin:

  “De uitkomst van deze tabel kan afhankelijk van de plaatsvindende afweging van belangen van ‘s Rijks schatkist en de emigrant worden bijgeschaafd tot het uit financieel en emigratiepolitiek oogpunt gewenste resultaat is verkregen.”

  (Pag. 40) https://www.ser.nl/~/media/db_adviezen/1960_1969/1969/b04967.ashx

 348. Latida says:

  BRIEF VAN DE KATHOLIEKE CENTRALE EMIGRATIESTICHTING V AN 27 MEI 1968 AAN DE EMIGRATIE-COMMISSIE

  “Het komt ons gewenst voor dat Uw commissie zou nagaan of de kriteria, die aangelegd worden voor de credietverlening t. b. v. de huisvesting, een sterker sociaal karakter zouden kunnen krijgen dan thans het geval is.

  Het verkrijgen van een redelijke huisvestir^ in de immigratielanden is over het algemeen moeilijk te noemen.

  Het is in het bijzonder moeilijk voor gezinnen met meerdere kinderen.

  Een credietverlening waarin het sociale element, meer dan thans, een sterker accent zou kunnen krijgen, zou ons inziens de huisvestings- problematiek der emigranten aanzienlijk kunnen verlichten.

  M.b.t. de vestiging in bedrijf of beroep komt het ons gewenst voor, dat
  door de commissie nagegaan wordt in hoeverre in de voorwaarden, voor financiele hulp, een zekere differentiatie zou kunnen worden aangebracht afhankelijk van de specifieke situatie in de immigratielanden.”

  en

  “Het Nederlandse Vrouwen Comite is van oordeel dat onder geen enkele omstandigheid de emigrant de dupe mag worden van een verschillend beleid van gemeentebesturen.

  Het zou daarom een eenvormige regeling te dier zake op prijs stellen,
  Wat betreft de Rijkskredietgarantieregeling moge ik opmerken dat het Nederlandse Vrouwen Comite, in tegenstelling tot de Emigratie-centrales, ver van het direct operationele vlak van de Emigratie verwijderd is.

  Het wil daarom wat deze materie betreft volstaan met een opmerking t. a. v.
  de regeling voor de huisvesting van de emigranten.

  Een grotere differentiatie in die regelingen en het meer rekening houden met het sociale belang, verbonden aan een goede huisvesting van de emigrant, komt het Nederlandse Vrouwen Comite gewenst voor.

  De spanningen, welke vestiging in een ander land toch dikwijls al meebrengen, kunnen door een slechte huisvesting worden vergroot en de emigratie doen mislukken.”

  (Pag. 64-65, Bijlage V) https://www.ser.nl/~/media/db_adviezen/1960_1969/1969/b04967.ashx

 349. S says:

  Jo,

  Ik denk jij
  Ik heb ook een zakelijke leaseauto van de werkgever en de kosten die ik hieraan kwijt ben tank ik aan de pomp op kosten van de baas ruimschoots terug. Dan heb ik het nog niet eens over wegenbelasting verzekering, afschrijving en onderhoud. Bovendien rijd ik een nieuwe auto.
  Lease is echt heel voordelig, hoe je het ook went of keert. Dat komt omdat mijn werkgever de 750 euro voor de leaseauto betaald en ik alleen de 150 euro bijtelling

 350. Jo says:

  S,

  Nee ik heb geen leaseauto van de zaak en dat is inderdaad heel voordelig als ik er wel een had zoals u. Maar dit was private lease en dat is niet voordelig en als het economisch wat tegenzit dan is het een dure grap en blijf je met een fiets achter. Het ging erom dat hij zei dat huren geld weggooien is maar private lease ook. Maar private lease is natuurlijk wel luxe, je hoeft nergens meer aan te denken behalve de benzine. En je hoeft geen hoog aankoopbedrag meer neer te leggen voor een nieuwe auto. Zoals een huis huren dus.

 351. maff says:

  Computer science

  Sorting Algorithms Visualized

  https://imgur.com/gallery/voutF

 352. adamus says:

  S:
  Jo,

  Ikdenkjij
  Ikhebookeenzakelijkeleaseautovandewerkgeverendekostendieikhieraankwijtbentankikaandepompopkostenvandebaasruimschootsterug.Danhebikhetnognieteensoverwegenbelastingverzekering,afschrijvingenonderhoud.Bovendienrijdikeennieuweauto.
  Leaseisechtheelvoordelig,hoejehetookwentofkeert.Datkomtomdatmijnwerkgeverde750eurovoordeleaseautobetaaldenikalleende150eurobijtelling

  moet wel uit de omzet komen -waar jij je voor moet uitsloven.

 353. adamus says:

  Latida:
  1Brongevonden:

  “VolgensdeInternationalOrganizationforEmigrationwoondenerin2015intotaalruim980.000Nederlandersbuitenhungeboorteland,watneerkomtop5,48%vandetotaleNederlandsebevolking”

  http://www.besabine.com/emigreren-cijfers/

  http://www.iom.int/world-migration

  “OutwardmigrationfromNetherlands:980,328.
  In2015,5.48%ofallcitizensofNetherlandslivedoutsidetheircountryoforigin.”

  “InwardmigrationtoNetherlands:1,979,486.
  In2015,theimmigrantpopulationofNetherlandswas11.70%oftotalresidentpopulation.”

  Duseenmiljoenmensenvertrokkenmaaromdaterconsequentruimtweekeerzoveelimmigrantenzijnblijftdebevolkinggroeien.

  Zokunjeopjevingersnatellendatjedanmeteenwoningtekorttemakenkrijgt.

  daarom ook een CDA’er bij bouwend Nederland.

 354. adamus says:

  Latida:
  “Afgelopenmaandkwamuitheelverschillendehoekenvanhetnetwerkvanpoliticienmonetairebeleidsmakerseenopmerkelijkeensgezindeboodschap:wemoetennuechtdoenietsaanschuldafbouwenhuizenbubbels.Erisdaareenideegemeengoedaanhetworden.”

  https://www.groene.nl/artikel/bubbeljacht

  er is geen weg terug.
  Woco’s verkopen nu huizen voor 178K. Dezelfde huizen een jaar geleden voor 152.
  Achterhoek: goedkope huur voor probleemgevallen als ‘begeleid wonen’ en ‘nieuwkomers. Starterskoopwoningen voor lui die niet voor vrije sector in aanmerking komen.

  er is geen weg terug mr Draghi.

 355. adamus says:

  Nico de Geit,

  framen is in volle gang. Niet alleen bij programma’s als ‘met hangende pootjes terug’

 356. adamus says:

  Nico de Geit:
  SteedsiseraandachtvoorhetveranderendeNederland.Waarhetvertrekkendedeelheengaat,omwiehetpreciesgaat,114.981menseninhetafgelopenjaar,daarisnauwelijksofgeenaandachtvoor.

  tel daarbij degenen die hier nog wel ingeschreven zijn, maar elders bivakkeren. #uruguay bijvoorbeeld. Duizenden.

 357. adamus says:

  uit bijna eerste hand 😉 Geldshop/Interbank kan rekeningen toeleveranciers niet voldoen. Zover zou Scheringa het niet laten komen. Restschuldfinancierinkjes zitten straks weer bij overheid/abn ! Ik geef de huizenmarkt en banken nog 1 jaar voordat nieuwe nationalisatieronde plaats vindt. Dit keer via Bruxelles. Endgame Rutte 3 😉

 358. adamus says:

  maff:
  Computerscience

  SortingAlgorithmsVisualized

  https://imgur.com/gallery/voutF

  de grote knikkermachine.

 359. adamus says:

  Latida:
  “Dedatabasesbevattenincassogegevensen‘negatievebetaalervaringen’vanmiljoenenmensen.DatabedrijfEDRbijvoorbeeldheeftgegevensvan7,5miljoenmensen.HetbedrijfLindorffbeschiktoverdevuilewasvan10,3miljoenconsumentenenFocumiskampioenmet10,5miljoenNederlanders,oftewelbijnaiederevolwassenemeteeneigenportemonnee.Bedrijvenanalyserendeherkomstvanjeachternaamenhoeveeljeverdient.Zeregistrerenopenstaanderekeningendiejeeenkeeroverhethoofdhebtgezien.Enzeknopendaarsubjectieveconclusiesaanvastdiezeernadeligkunnenzijn.Datgebeurtongezien,ongereguleerdenzonderjetoestemming.Jewordternieteensovergeïnformeerd,endatisinschaamtelozeovertredingvandewet.”

  groene.nl/artikel/…-op-een-zwarte-lijst

  totdat alles op hun manier aanelkaar is geknoopt en ze niets meer kunnen verdienen. Is een bedrijfsmodel dat zichzelf in de voet schiet.

 360. adamus says:

  Latida:
  “Hetaantalzwerfjongerengroeitlandelijk.HetzijnervolgenskennisinstituutMovisieinmiddelsnaarschatting32.000”

  gelderlander.nl/ni…n-nijmegen~a8eddac8/

  groot deel van studenten is al zwervende.

 361. adamus says:

  Latida:
  “Nederlandersmindertevredenmethunwoning”

  telegraaf.nl/finan…reden-met-hun-woning

  Wordtalsgrootnieuwsgebracht..

  doorstroming zou de oplossing zijn? Of de kosten van de financiering maakt ‘de Nederlander’ minder positief. Of zzp’ers betalen geen belasting…er is altijd wel iets te zeiken.

 362. adamus says:

  Latida,

  Bouwhuys Wiegel 1 deed al iets aan de regeldruk: 20% meer rijksambtenaren.

 363. adamus says:

  Latida:
  Hoorjeheteensvaneenandervoordeverandering:

  “Hesaidthatinsteadofbeingthrowninjailfordishonestconduct,bankerswerepaidtoomuchandcouldfallbackonstatesupportifthingswentwrong.

  MrBrownaddedthatinthenextcrisisregulators“wouldstillnotknowwhatisowedandbywhomandtowhom”becauseofthewayassetshaveshiftedoutofbanksintothemorelightlyregulated“shadowbanking”system.Hesaidthat“2009hasprovedtobetheturningpointatwhichhistoryhasfailedtoturn”.”

  ft.com/content/fc4…e7-9836-b25f8adaa111

  Brown is degene die de kaken opelkaar houdt over de onder zijn bewind uitgevoerde verkopen van de Engelse goudvoorraad. Zal nu ook wel zwammen.

 364. Nico de Geit says:

  adamus: groot deel van studenten is al zwervende.

  Prinsessen, en alles wat daar in de verste verte op lijkt, komen altijd wel onder dak. Voor een aantal vrouwen komt er een moment dat ze zelfs in de verste verte niet meer op een prinses lijken. Ik kan daar ook niks aan doen.

  Ze lijken alleen maar op prinsessen, ze zijn er zelfs in gaan geloven dat ze prinsessen zijn en als prinses behandeld moeten worden. Het moet wel hard zijn als dat op een gegeven moment stopt.

  Wat veel jonge mannen ervaren als ze jong zijn (afwijzing, niks waard, hooguit goed als kanonnenvoer) komt bij veel vrouwen later.

 365. Nico de Geit says:

  Daklozenopvang voor mannen, gemiddeld 20k per persoon per jaar. Daklozenopvang voor vrouwen, gemiddeld 50k per persoon per jaar. Terwijl ze dezelfde problemen hebben. (zie café Weltschmerz filmpje op Youtube, de nieuwe minister gaat er wat aan doen) Geen prinsessenbehandeling meer? 🙂 Of de mannen voortaan als prins behandeld?

 366. maff says:

  ps: …trick or treat?

  🙂 row, row, row your boat …… https://www.youtube.com/watch?v=SumWtHOOvy0

 367. Nico de Geit says:

  maff: Nederland keldert op ranglijst gelijkheid vrouwen en mannen

  Als het goed gaat met een land, als mensen lekker in hun vel zitten, worden er veel kinderen geboren. Als mensen niet lekker in hun vel zitten vermindert de voortplanting. En dat is wat we dus nu zien.

  In plaats van te kijken naar het aantal geboortes kijken ze of vrouwen een baan hebben gevonden, want alleen dan gaat het goed.

  Ondertussen zijn de eerste kinderen van de Ritalin-generatie van school gekomen. Ze kunnen geen (duurzame) relaties aangaan.Duurzame relaties staan steeds verder onder druk.

  Steeds meer mannen kiezen voor het celibaat. Dat kan door relaties uit te stellen of er helemaal vanaf te zien. Is in het verre verleden al vaker gebeurt. De groep groeit momenteel explosief. Uiteindelijk komt de overheid met een verbod en dwang.

  Baas in eigen buik? Blijf van me lijf? Veel vrouwen zijn wanhopig op zoek naar een geschikte partner, te laat en in een heel foute maatschappij. Gelukkig is er altijd wel een vluchteling die met hen wil.

  #zinkend.schip

 368. Nico de Geit says:

  Je krijgt nogal eens hysterische reacties als je in Nederland begint over het dalend aantal bio-Nederlandse babies. Veel Nederlanders zijn van mening dat etnische achtergrond niet uitmaakt, het gaat om je schoolopleiding. Vandaar dat in Duitsland de leerplicht naar 25 jaar gaat.

  Misschien zijn Nederlanders er niet helemaal eerlijk over, want wie wil er in een wijk vol immigranten wonen? Naïeve lesbische vrouwen bijvoorbeeld? Toen ze werden aangevallen door de derde wereldmensen gingen ze weg.

  Misschien is het een leerproces. Misschien is de gemiddelde Nederlander zo dom dat hij alles gelooft dat hij op school heeft geleerd, en daar nog trots op is ook.

  #hou_je_exit_open

 369. Latida says:

  “het verschil tussen de seksen in het nadeel van vrouwen, is groter geworden op het gebied van economische participatie, gezondheid en politieke invloed. Vooral op het laatste punt scoren vrouwen in Nederland slecht.”

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1016025/gelijkheid-man-vrouw-onder-druk-in-nederland

 370. Latida says:

  “Denk aan financiële journalisten die klakkeloos het begrotingsdogma van Rutte hebben uitgedragen en die anno 2017, na vier jaar diepe recessie, critici nog altijd wegzetten als dwazen.”

  https://www.groene.nl/artikel/klimaat-meevaller

 371. Latida says:

  Deze column is ook ijzersterk:

  https://www.groene.nl/artikel/fiscale-apartheid

 372. adamus says:

  Nico de Geit:
  JekrijgtnogaleenshysterischereactiesalsjeinNederlandbegintoverhetdalendaantalbio-Nederlandsebabies.VeelNederlanderszijnvanmeningdatetnischeachtergrondnietuitmaakt,hetgaatomjeschoolopleiding.VandaardatinDuitslanddeleerplichtnaar25jaargaat.

  MisschienzijnNederlanderserniethelemaaleerlijkover,wantwiewilerineenwijkvolimmigrantenwonen?Naïevelesbischevrouwenbijvoorbeeld?Toenzewerdenaangevallendoordederdewereldmensengingenzeweg.

  Misschienisheteenleerproces.MisschienisdegemiddeldeNederlanderzodomdathijallesgelooftdathijopschoolheeftgeleerd,endaarnogtrotsopisook.

  #hou_je_exit_open

  naar 25 jaar optrekken is uitkering tot 25 jaar. In NL kennen we dit ook. #tijdrekken #praydelay

 373. adamus says:

  Latida:
  “DenkaanfinanciëlejournalistendieklakkelooshetbegrotingsdogmavanRuttehebbenuitgedragenendieanno2017,navierjaardieperecessie,criticinogaltijdwegzettenalsdwazen.”

  https://www.groene.nl/artikel/klimaat-meevaller

  mijn klimaatmeevaller is 1972 SP bestuurslid Koos van Zomeren met ‘alle vogels’.

  We zouden bijna blij zijn dat de Haagse dienst wordt uitgemaakt in Bruxelles -dat was toen nog een bruisende stad.

 374. adamus says:

  Latida:
  Dezecolumnisookijzersterk:

  https://www.groene.nl/artikel/fiscale-apartheid

  probleem van Engelen is dat hij op zenden staat. Inmiddels laat ik hem lullen.

 375. adamus says:

  Nico de Geit: Alshetgoedgaatmeteenland,alsmensenlekkerinhunvelzitten,wordenerveelkinderengeboren.Alsmensennietlekkerinhunvelzittenvermindertdevoortplanting.Endatiswatwedusnuzien.

  Inplaatsvantekijkennaarhetaantalgeboorteskijkenzeofvrouweneenbaanhebbengevonden,wantalleendangaathetgoed.

  OndertussenzijndeeerstekinderenvandeRitalin-generatievanschoolgekomen.Zekunnengeen(duurzame)relatiesaangaan.Duurzamerelatiesstaansteedsverderonderdruk.

  Steedsmeermannenkiezenvoorhetcelibaat.Datkandoorrelatiesuittestellenoferhelemaalvanaftezien.Isinhetverreverledenalvakergebeurt.Degroepgroeitmomenteelexplosief.Uiteindelijkkomtdeoverheidmeteenverbodendwang.

  Baasineigenbuik?Blijfvanmelijf?Veelvrouwenzijnwanhopigopzoeknaareengeschiktepartner,telaatenineenheelfoutemaatschappij.Gelukkigiseraltijdweleenvluchtelingdiemethenwil.

  #zinkend.schip

  Nico, we gaan voor een Benedictijnse levensstijl. Heerlijk een weekendje Slangenburg.

 376. Latida says:

  Betalen is voor de dommen – Flip de Kam

  “Dit boek brengt een verslag uit over een verkenningstocht door de schemergebieden van de belastingheffing in ons land. Alles over belastingparadijzen en fiscaal-juridische manipulaties”

  https://www.bol.com/nl/p/betalen-is-voor-de-dommen/1001004005080498/?suggestionType=typedsearch

 377. Nico de Geit says:

  De vanwege belastingfraude tot twee maanden cel veroordeelde Robin Linschoten (61) heeft zijn villa in Eemnes ver onder de vraagprijs moeten verkopen.

  https://www.telegraaf.nl/entertainment/1033912/linschoten-verkoopt-dik-onder-de-vraagprijs

 378. Dr.t says:

  Hoe kun je negatieve mensen herkennen? Een kenmerk van energieslurpers is dat ze elkaar opzoeken…

 379. Nico de Geit says:

  Dr.t: Hoe kun je negatieve mensen herkennen?

  Vertel, dr.t, wat bedoel je daar precies mee?

 380. Steven says:

  Dr.t,

  Energieslurpers zijn natuurlijk te dure huizen. Voor de economie zou het mooi zijn als ze eens halveren in prijs.

  Fijn voor de consumenten en een schop onder de kont voor de vele nietsdoeners die tot nu toe genieten van die belachelijk stijgende prijzen.

 381. maff says:

  twittertjes

  “They’re Ba-ack!” – Citi Says Synthetic CDOs May Reach $100 Billion In 2017, 5x Increase In 2 Years

  http://www.zerohedge.com/news/2017-11-02/theyre-ba-ack-citi-says-synthetic-cdos-may-reach-100-billion-2017-5x-increase-2-year

  Short on QE ?

 382. Arjan says:

  Steven: Fijn voor de consumenten en een schop onder de kont voor de vele nietsdoeners die tot nu toe genieten van die belachelijk stijgende prijzen.

  Al vaak uitgelegd hier dat een waardestijging van je huis niets doet met het geld wat je in je portemonnee hebt. Hooguit betaal je ieder jaar hogere belasting. Het tegendeel is dus eigenlijk waar, je wordt er een beetje armer van. Dat sommige mensen zich rijker vóelen klopt wel.

  Je gaat het pas zien als je het door hebt.

 383. Steven says:

  Arjan: Dat sommige mensen zich rijker vóelen klopt wel.

  Bankem
  Makelaars
  huisjesmelkers
  woniningcorporaties
  enz.

  worden rijker. alleen de bewoners moeten dat betalen.

 384. Arjan says:

  Steven: alleen de bewoners moeten dat betalen.

  Klopt. Ik zie dat geld in stenen dan ook maar een beetje als speelgoedgeld, het kan zo verdampen maar ook zo meer worden en je kunt het verder niet uitgeven. Het maakt niet zoveel uit als je toch ergens moet wonen. Het onderwaterrisico is er altijd wel natuurlijk, maar met het stimuleren van aflossen sinds 2013 is ook dat probleem flink kleiner geworden.

 385. Latida says:

  “Volgens Hans Thunnissen, eigenaar van het adviesbureau PolskaPorada dat Poolse werknemers in Westland bijstaat, is deze propvolle woning vol gebreken geen uitzondering. Terwijl een bewoonster hem een foto laat zien van een rat die ze in de woning aantroffen, vertelt hij over de vele misstanden die dagelijks bij hem gemeld worden. „Mensen krijgen slechte huisvesting en betalen daar de hoofdprijs voor. ”

  en

  “Uitbuiting en onderbetaling van Oost-Europese arbeidskrachten komt op grote schaal voor in ons land”

  en

  “Volgens FNV-bestuurder Zwart zijn er ook misstanden in de bouw, distributiecentra, scheepsbouw, transport en de vleesverwerking. „De twee laatstgenoemde sectoren vormen zelfs de afvoerput van de arbeidsmarkt. Daar zijn zo veel misstanden met Oost-Europese werknemers dat uitbuiting inmiddels de regel is.””

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1050155/roofbouw-in-de-kassen

 386. Nico de Geit says:
 387. Nico de Geit says:

  Arjan: Ik zie dat geld in stenen dan ook maar een beetje als speelgoedgeld

  Meer mensen hebben dat. Het lijkt me toch wel een (potentieel) probleem.

 388. cees says:

  “AMSTERDAM – Rijke ondernemers, vermogende families, huisjesmelkers en professionele beleggers, Wallenkoningen, investeerders namens pensioenfondsen en zelfs prins Bernhard (102 huizen) handelen flink op de Amsterdamse woningmarkt, aangetrokken door de almaar stijgende huizenprijzen. Dat blijkt uit onderzoek van Het Parool.”

  Oh, oh, oh wat een muppets. Ze kunnen zeker geen grafieken lezen!!!

  Ik weet wel wie de echte muppets zijn…

 389. Nico de Geit says:

  cees: Oh, oh, oh wat een muppets. Ze kunnen zeker geen grafieken lezen!!!

  Ik weet wel wie de echte muppets zijn…

  Je bedoelt dat ze straks niet op hun bek gaan? Nou ja, als je iets van de geschiedenis weet, dan zou je weten dat dat dus wel gebeurt. Steeds opnieuw. Het idee dat het nu anders is zal niet opgaan.

 390. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Je bedoelt dat ze straks niet op hun bek gaan?

  De één wel veel harder dan een ander natuurlijk. Sommigen kunnen tegenslag en moeilijke tijden zonder problemen aan, anderen totaal niet.

  Denk eraan dat met het goedkope geld alleen tijd is gekocht, het probleem van te hoge schulden dat in 2008 uit de hand liep is nog altijd niet opgelost. Er is nog geen oplossing voor gevonden, behalve het goedkope geld dan. Hoe duurzaam goedkoop geld is zal blijken.

  Haal uw lammeren op tijd op het droge!

 391. Arjan says:

  Nico de Geit: Meer mensen hebben dat. Het lijkt me toch wel een (potentieel) probleem.

  Tja, wat zie jij nou niet als een probleem?

 392. Nico de Geit says:

  cees: Oh, oh, oh wat een muppets. Ze kunnen zeker geen grafieken lezen!!!

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/huizenprijzen_300jaar.jpg

  De grafiek is van toepassing op de Herengracht in Amsterdam. Momenteel zijn de prijzen daar weer op het niveau van 2008 of zelfs iets daarboven. De vraag is: is een flinke prijsstijging te verwachten?

 393. Nico de Geit says:

  cees: Rijke ondernemers, vermogende families, huisjesmelkers en professionele beleggers, Wallenkoningen, investeerders namens pensioenfondsen en zelfs prins Bernhard (102 huizen) handelen flink op de Amsterdamse woningmarkt, aangetrokken door de almaar stijgende huizenprijzen.

  De massamedia zijn al jaren bezig met het schrijven van artikelen om de handel aan te jagen. Deze past daar prima bij.

 394. Nico de Geit says:

  maff: Hoe krijgen we mensen weer gelukkig?

  Weer een vrouw die het artikel schrijft. Als het de bedoeling was geweest dat mensen gelukkig zouden zijn waren we dat al lang geweest. De ellende en/of de verveling proberen te vermijden schijnt het hoogst haalbare te zijn.

 395. Nico de Geit says:

  De economie draait als een tierelier. Geweldig: trek er geld uit. Als Kondratief gelijk heeft zitten we in de nazomer, een kunstmatig lange nazomer. De winter wordt uitgesteld met goedkoop geld.

  In plaats van geld uit de economie te trekken en in veiligheid te brengen zie ik het tegendeel: mensen gaan mega-leningen aan. Overvloed baart nu eenmaal overmoed, dat is van alle tijden.

 396. Latida says:

  “De dakloze Eric Mercier slaapt deze winter op het parkeerterrein van Tuinpark De Groote Braak in Nieuw-West. Hij heeft daar een volkstuinhuisje, maar mag er in de winter niet overnachten.

  Mercier heeft in het wagentje een matras neergelegd en hij slaapt daar met zijn hond. De afgelopen twee jaar kreeg hij wel een ‘wintervergunning’ om in zijn volsktuin te slapen, maar dit jaar mocht dat niet”

  http://www.at5.nl/artikelen/174912/eric-moet-deze-winter-in-wagentje-slapen-heel-hard

 397. Nico de Geit says:

  Latida: maar mag er in de winter niet overnachten.

  Meldpunt woonfraude

  Meldpunt woonfraude biedt u de gelegenheid om uw vermoedens van woonfraude te rapporteren. Wilt u direct een vermoeden kenbaar maken klik dan HIER voor een meldingsformulier. Wij zijn gespecialiseerd in het aanpakken van alle vormen van woonfraude en doen dit zorgvuldig en effectief volgens een werkwijze die is vastgelegd in onze huisregels.

  http://www.meldwoonfraude.nl/

 398. Nico de Geit says:

  Latida: De afgelopen twee jaar kreeg hij wel een ‘wintervergunning’ om in zijn volsktuin te slapen, maar dit jaar mocht dat niet”

  Terecht natuurlijk. Huisjes/krotten in een volkstuin zijn niet geschikt of bestemd om in te wonen. Wonen doe je in een woning. En over ‘wonen’ hebben we het op dit forum.

  Misschien kan hij een mini-woninkje huren van Prins Bernhard junior???

 399. Voerman says:

  Nico de Geit: Weer een vrouw die het artikel schrijft.

  Ach Geit,
  Deze mevrouw beschikt waarschijnlijk zoals de meeste vrouwen over een paar goede tools om mensen als bijv. een Voerman en Voerman’s goede vriend Frans gelukkige momenten te bezorgen.
  Een Geit die voortdurend vrouwen verbaal vernedert heeft mogelijk voorkeur voor het bedrijven van de Heerenliefde.
  Eenieder zijn meug! 🙂

 400. Nico de Geit says: