Hans Hoogervorst: de VVD heeft de huizenmarkt te veel opgejaagd

Hans Hoogervorst, voormalig bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), praatte bij Pauw & Witteman over het falende toezichtsysteem bij banken en de grote fouten van de politiek.

Share Button
Tagged with: , ,
342 comments on “Hans Hoogervorst: de VVD heeft de huizenmarkt te veel opgejaagd
 1. snorkel says:

  Weer een politicus / toezichthouder die, nadat hij uit de greep van de nationale politiek is, ineens wél durft te zeggen waar het op staat… Geeft je toch te denken over de betrouwbaarheid van huidige politici.

 2. snorkel says:

  Spin, spin spin… buitenlandse investeerders stuwen de Amsterdamse huizenprijzen… dus wees er snel bij! Nu kopen? Slimme Z!

  Het parool is niet te beroerd om een clubje van vastgoedinvesteerders en een makelaar hun volledig objectieve en onzelfzuchtige visie te laten etaleren. Vastgoedinvesteerders en makelaars hebben immers het beste met u voor! http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3388909/2013/02/05/Kooplustige-Russen-en-Chinezen-stuwen-Amsterdamse-huizenprijzen.dhtml

  4 Dagen later in hetelfde Parool: Woningmarkt in de stad [Amsterdam] valt totaal stil: http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3391228/2013/02/09/Woningmarkt-in-de-stad-valt-totaal-stil.dhtml

  Wat is het nou? 😉

 3. Maria says:

  Goed verhaal van Hans, heeft duidelijk het licht gezien!!

 4. snorkel says:

  Maria,

  Ja heh? Ik krijg toch het gevoel dat er in de (main stream) media steeds meer realisme begint to gloren aan de horizon. Zou kunnen komen doordat
  – Of de “experts” langzaamaan het licht beginnen te zien (al dan niet vanuit opportunisme)
  – Of die “experts” het licht al hadden gezien, maar daar pas nu voor uit durven komen
  – Of de media het licht begint te zien en “experts” die het licht ook hebben gezien nu wél een podium geeft
  – Of het sentiment in de maatschappij begint te kantelen, en de media zoeken hier (vanuit opportunisme) passende “experts” bij

  Wat de oorzaak ook moge wezen; goede ontwikkelingen wat mij betreft! 😉

 5. Deutsche Mark says:

  snorkel,

  Zullen we het gewoon “nakaarten” noemen?

 6. snorkel says:

  Deutsche Mark,

  Haha, ja bezien vanuit huizenmarkt-zeepbel is het dat zeker. Lees zonet een column in de Volkskrant waar financiele producten en goedkoop krediet met drugs vergeleken worden en bankiers met dealers. Dat deden we hier een paar jaar geleden al… http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3390664/2013/02/08/Bankiers-zijn-junkie-en-drugsdealer-tegelijk.dhtml – Column zegt trouwens nog bar weinig over wat we nu moet doen om af te kicken

  Maar de main stream media en de publieke opinie beschouwende, meen ik toch te zien dat er een kentering van het sentiment plaatsvindt. Maar misschien is dat wishful thinking van mij? 😉

 7. dawg says:

  snorkel,

  Hij is hier misschien als eens gepasseerd:

  “All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.”

  (Schopenhauer)

 8. HNK says:

  De gemeente Amsterdam gaat voor bepaalde huursegmenten de grondprijs verlagen. Op die manier wil de gemeente het aantal nieuwe huurhuizen op peil houden. Een deel vloeit natuurlijk de koopsector weer in dus dan is de vraag wat zal het lange termijn effect van zo’n beslissing worden.

  http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3391228/2013/02/09/Woningmarkt-in-de-stad-valt-totaal-stil.dhtml

 9. Adamus says:

  ll,
  Kan ik je niet ergens retweeten ipv steeds al je links naar twitter te kopieren?

  Moet ll misschien twittermailtjes naar je sturen.

 10. erik says:

  De druk wordt nu van alle kanten opgevoerd, zoals gezegd Blok kan willen wat hij wil, de verplichte aflossing gaat er aan, en hypotheken mogen over 35 jaar afgelost gaan worden. De verhuurdersbelasting gaat terug en er gaat weer geinversteerd worden in bouwen, je kan niet alles kapot bezuinigen. Volgend punt op de agenda is dat mensen weer een hypotheek kunnen krijgen. Kan nog even duren maar als de markt dreigt verder in te storten gaan alle registers open, let maar op!

 11. nhz says:

  snorkel: Weer een politicus / toezichthouder die, nadat hij uit de greep van de nationale politiek is, ineens wél durft te zeggen waar het op staat… Geeft je toch te denken over de betrouwbaarheid van huidige politici.

  eens, maar je zou ook kunnen vermoeden dat een aanzienlijk deel het wél in de gaten heeft maar stiekum profiteert van het blijven oppompen van de bubble, via de stembus of via mooie baantjes. Neem nou die Brabantse maffiabaas die het stokje van partijgenoot Elco overneemt …
  Hans is sinds hij veilig in London zit vrij duidelijk over wat er allemaal mis is in de polder, maar zijn partijgenoten blijven Oostindisch doof.

 12. nhz says:

  erik: Volgend punt op de agenda is dat mensen weer een hypotheek kunnen krijgen.

  Je bedoelt dat mensen weer een super onverantwoorde subprime hypotheek kunnen krijgen, voor risico van de belastingbetaler, om jouw positie als scheeflener veilig te stellen ?

  Iedereen denkt dat er onbeperkt geld beschikbaar is, de PIGS en de EU bobo’s voorop; daarna komen de landelijke politici (die net als bijv. Hollande eindeloze mooie dingen gaan doen met al dat geld), en dan gewone burgers aan de beurt. Als die allemaal hun zin krijgen heb je 100% zeker hyperinflatie en dat is meestal helemaal niet zo vrolijk voor huiseigenaars. ,emBe careful what you wish for …

 13. Jan says:

  @zeepbel

  Hoogervorst zegt dat “politici, waaronder zijn eigen VVD” de huizenprijzen te ver hebben opgevoerd.

  Je blog zou een sterker verhaal hebben, als je niet zo nodig voortdurend moest VVD-bashen.

  Naast de banken zijn ook gemeentelijke overheden verantwoordelijk, omdat de big spenders in gemeenteland allerlei voorzieningen en projecten (waaronder stadsvernieuwing) lieten betalen uit bouwkavels. En nogal veel big spenders in gemeenteland hebben een linkse signatuur.

 14. HNK says:

  erik: De druk wordt nu van alle kanten opgevoerd, zoals gezegd Blok kan willen wat hij wil, de verplichte aflossing gaat er aan, en hypotheken mogen over 35 jaar afgelost gaan worden. De verhuurdersbelasting gaat terug en er gaat weer geinversteerd worden in bouwen, je kan niet alles kapot bezuinigen.

  Klinkt een beetje als whishfull thinking… Zoals ik het zie is het de nationale lobby van de bouwsector tegenover de internationale lobby van de kapitaal sector. De bouw wil een ruimere krediet verstrekking, de kapitaal sector zal dat hard afstraffen want ruimere krediet verstrekking ligt niet in de plannen van Basel III e.d. Zelfs al zou Blok alles terugdraaien zou dat banken motiveren in de huidige kapitaalmarkt en woningmarkt om weer kredieten te verstrekken? Ik betwijfel het.

 15. Maria says:

  HNK: Klinkt een beetje als whishfull thinking… Zoals ik het zie is het de nationale lobby van de bouwsector tegenover de internationale lobby van de kapitaal sector. De bouw wil een ruimere krediet verstrekking, de kapitaal sector zal dat hard afstraffen want ruimere krediet verstrekking ligt niet in de plannen van Basel III e.d. Zelfs al zou Blok alles terugdraaien zou dat banken motiveren in de huidige kapitaalmarkt en woningmarkt om weer kredieten te verstrekken? Ik betwijfel het.

  Zeker niet, gisteren een bankier gesproken, de geldkraan is dichtgedraaid!!

 16. HNK says:

  HNK: En nogal veel big spenders in gemeenteland hebben een linkse signatuur.

  Links/ rechts is in deze kwestie wat achterhaald denk ik. Er zitten in de lobby van de bouwsector gewoon meer VVD-ers, dus daar hoor je vaker van. Het kop in het zand steken gedrag is bij de VVD wat sterker uitgedragen.

  Wat geld verslindende projecten betreft, deze zijn meestal zo groot dat er een breed scala aan partijen bij betrokken is geweest.

  Betuwelijn 4,7 miljard (hoofdzakelijk PVDA en VVD), de Noord-zuid lijn, dat project kreeg uiteindelijk ook kamer steun van de de VVD en het CDA. Ca 3 miljard.

 17. HNK says:

  Mijn quote was van jan reactie 12.

 18. tinus says:

  Erik praat zichzelf moed in.

  Feit is dat het geld op is. Banken kunnen en willen niet meer uitlenen.

  Voorts is de kans groot dat Holland binnenkort zijn gekoesterede triple A verliest.

  Afstempelen van pensioenen, niet of nauwelijks loongroei de komende jaren, vergrijzing en steeds flexibelere arbeidsmarkt….

  Niet echt indicaties die erop wijzen dat we straks weer 3 ton euros kunnen lenen voor een aftandse tussenwoning.

  Hoogervorst liet dit geluid ook horen in zijn AFM tijd.
  En was daarmee een van de eersten uit het establishment.

  Respect daarvoor.

 19. FrankL says:

  nhz: eens, maar je zou ook kunnen vermoeden dat een aanzienlijk deel het wél in de gaten heeft maar stiekum profiteert van het blijven oppompen van de bubble, via de stembus of via mooie baantjes. Neem nou die Brabantse maffiabaas die het stokje van partijgenoot Elco overneemt …
  Hans is sinds hij veilig in London zit vrij duidelijk over wat er allemaal mis is in de polder, maar zijn partijgenoten blijven Oostindisch doof.

  Ben het met je karakterisatie van Hoovervorst niet helemaal eens.

  Hij heeft nooit veel problemen gehad zijn visie te geven, zelfs als dat bepaalde personen tegen de haren instrijkt. Zie zijn poging om in functie bij de AFM de tophypotheken af te schaffen:

  http://925.nl/archief/2009/04/23/financien-en-afm-maken-ruzie-over-tophypotheek

  Een idioot voorbeeld van hoe een toezichthouder monddood gemaakt kan worden omdat de patiënt de bittere pil niet wil slikken.

 20. Marketwatch says:

  erik:
  De druk wordt nu van alle kanten opgevoerd, zoals gezegd Blok kan willen wat hij wil, de verplichte aflossing gaat er aan, en hypotheken mogen over 35 jaar afgelost gaan worden. De verhuurdersbelasting gaat terug en er gaat weer geinversteerd worden in bouwen, je kan niet alles kapot bezuinigen. Volgend punt op de agenda is dat mensen weer een hypotheek kunnen krijgen. Kan nog even duren maar als de markt dreigt verder in te storten gaan alle registers open, let maar op!

  Blok zou niets liever willen natuurlijk maar is met handen en voeten gebonden aan de EU en de bankensector (komende Basel 3 akkoord). Als er al wat gaat veranderen dan is het eerder dat bestaande hypotheken (afgesloten voor 2013) toch ook verplicht moeten gaan aflossen.

 21. Marketwatch says:

  Als in 2013 door het CPB blijkt dat de ‘groei’ stevig tegenvalt en het begrotingstekort nog harder oploopt dan verwacht dan zie ik dit in 2014 al wel gebeuren. Win-win situatie namelijk, de staat scheelt het uitgaven aan HRA en de banken worden sneller ‘gezond’ omdat hun kapitaalbuffers sneller toenemen.

 22. nhz says:

  FrankL: Ben het met je karakterisatie van Hoovervorst niet helemaal eens.

  Ik ben niet negatief over Hoogervorst hoor, ik ben blij dat hij zijn mond open doet en de laatste jaren vaak met hem eens. Maar die kritiek begon pas nadat hij buiten het directe gedoe in de politiek kwam, een jaar of vijf geleden. Kan natuurlijk dat hij eerder niks in de gaten had, maar hoe aannemelijk is dat? Ik ken diverse VVD politici die privé ook toegeven wat een puinhoop het allemaal is in Nederland resp. in de EU, maar in het openbaar zullen ze dat nooit zeggen.

 23. nhz says:

  Marketwatch: en de banken worden sneller ‘gezond’ omdat hun kapitaalbuffers sneller toenemen.

  Als hun balansen dan maar niet nog sneller dalen door al die in prijs kelderende woningen 😎

 24. Marketwatch says:

  Daar heb we die befaamde waarderingmethodiek: marked-to-fantasy toch voor om dat te voorkomen? 😉

 25. Ma Ling says:

  nhz: eens, maar je zou ook kunnen vermoeden dat een aanzienlijk deel het wél in de gaten heeft maar stiekum profiteert van het blijven oppompen van de bubble, via de stembus of via mooie baantjes. Neem nou die Brabantse maffiabaas die het stokje van partijgenoot Elco overneemt …

  Brabantse maffiabaas? Als je Maxime ‘the rat’ Verhagen bedoelt; Da’s toch een echte Limburger.

  Ik wil echt zo min mogelijk gemeen hebben met die man, behalve dat hij even ver van mij woont als ik van hem.

  ontopic: Hoogervorst is typisch gevalletje van een eerlijk verhaal ophangen als ie zn schaapjes op het droge heeft.
  Van mij had ‘ie verder mogen gaan: Politici bij naam noemen die destijds het hardst geschreeuwd om een soepelere kredeitverstrekking. Noem man en paard en volgens mij heeft de Tijdelijke Commissie Huizenprijzen antwoord op de vraag wie er schuldig is geweest aan het opblazen van de huizenmarkt.

 26. Henk 6 says:

  Het voorspellen van het failliet van SNS dat kon iedereen.

  Hoe is de situatie met ING? Ik heb het gevoel dat we in de media langzaam voorbereid worden op slecht nieuws. Wanneer staat de splitsing voor de deur? pas daarna kan de zaak ploffen, daarvoor kunnen we als BV NL de last niet dragen en zal een ieder de funny waarderingen van de balans door de vingers zien.

 27. Deutsche Mark says:

  Henk 6,

  Het is erg stil rond de RABO.
  Als daar problemen optreden kan de BV NL eveneens inpakken. Dan is het game-over.

 28. Henk 6 says:

  Deutsche Mark:
  Henk 6,

  Het is erg stil rond de RABO.
  Als daar problemen optreden kan de BV NL eveneens inpakken. Dan is het game-over.

  Moeten wij niet als de bliksem het spaarbankbedrijf scheiden van de rest. dam kan de rest ;lekker failliet gaan, maar dan gaan we er niet met z’n allen aan.

 29. snorkel says:

  Deutsche Mark: Het is erg stil rond de RABO.

  En dat willen ze zelf graag zo houden! Ze zijn zelfs gestopt met het voorspellen van de (daling van de) huizenprijzen en hebben de stekker uit de (sponsoring van de) wielerploeg getrokken om maar uit het nieuws te blijven 😉

 30. De ontwikkelaar says:

  Betekent wel dat banken nog vele jaren moeilijk blijven doen met het verstrekken van hypotheken met bijkomend effect op de huizenprijzen.

  Best mogelijk dat daardoor de prijzen onnodig veel naar beneden doorschieten en de economie zullen schaden.

 31. snorkel says:

  De ontwikkelaar: Betekent wel dat banken nog vele jaren moeilijk blijven doen met het verstrekken van hypotheken met bijkomend effect op de huizenprijzen.

  Ze doen niet nú te moeilijk, ze deden in het verleden te makkelijk

  De ontwikkelaar: Best mogelijk dat daardoor de prijzen onnodig veel naar beneden doorschieten en de economie zullen schaden.

  “Doorschieten naar beneden” is een eigenschap van elke (doorgeprikte) bubbel. Als je die wetmatigheid niet kunt handelen moet je geen bubbels blazen.

 32. Deutsche Mark says:

  De ontwikkelaar,

  Van een “naar beneden doorschieten” zijn we vooralsnog een heel eind verwijderd. 😉

 33. De ontwikkelaar says:

  Heren,

  Met doorschieten bedoel ik meer dan 40% naar beneden.
  En daar zijn we nog lang niet.

  Het lijkt wel heel stoer om te blijven roepen dat de prijzen niet ver genoeg naar beneden kunnen maar de schade aan de economie zou ik toch maar niet onderschatten.

  Trouwens wel aardig om Hoogervorst te horen zeggen dat op 3 delen eigen vermogen 33 delen schuld staat.

  Hij bedoelt natuurlijk op elk deel staat 33x…..
  Niemand die dat ziet maar wat maakt het uit…….

 34. Hans- says:

  In de vruchtenbuurt in Den Haag zit men nog in de -DENIAL- faze.
  Huizen gebouwd in jaren ’30.
  Nagenoeg onveranderde vraagprijs t.o.v. 2008.

 35. Frans says:

  nhz: Ik ken diverse VVD politici die privé ook toegeven wat een puinhoop het allemaal is in Nederland resp. in de EU, maar in het openbaar zullen ze dat nooit zeggen.

  Precies, dat is in mijn beleving hoe het werkt in de wereld.
  ik heb al een paar jaar geleden hier over Jan Kees de Jager gezegd toen hij minister van financieen werd dat hij twee keuzes had: of meedraaien in de mallemolen, of exit uit zijn functie.
  Je wordt ineens geplaatst in een joekel van een ijzeren gebouw: of je gaat erin werken, of je stapt op: te denken dat je het gebouw totaal kunt verbouwen, want dat is wat nodig is, is natuurlijk een idee fixe.
  Ook heb ik uit betrouwbare bron vernomen (al jaren gelden) dat de rechterhand van JkdeJ erover dacht om zijn functie te stoppen, omdat hij de spanning niet aankon en nauwelijks een oog dicht deed s’nachts.

  Stel je voor: je komt ineens met de “groten” der aarde in contact, luxe hotelkamers, eigen chauffeur, media aandacht, champagne, alles triple A. Je ego wordt op een enorme manier gestreeld. (En andere delen misschien). Je ziet een wereldwijde geinstutionaliseerde fraude, verpakt in magische woorden, die wereldwijd worden gebruikt, waar meedoen bevestiging betekent.
  Als je op school al niet de instelling had om niet perse bij het populaire groepje te willen horen, no way dat je bestand hier tegen bent.
  Ondergetekende heeft zelf enige tijd op een ander vlak mee kunnen maken wat het is om voor groot publiek te spelen, luxe hotels. Ik kan zeggen dat dit hele aparte stofjes in de hersenen aanmaken, en dat onthouding echte afkick verschijnselen geeft die niet misselijk zijn.
  Ik heb gemerkt dat bij TV optredens vage dames aanwezig zijn, kennelijk bedoeld voor het strelen van het ego en misschien meer: nooit uitgeprobeerd.
  Ineens allerlei mensen die je groeten en meisjes die belangstelling hebben omdat je op TV bent geweest.
  (gelukkig had ik meteen door dat deze aandacht over zou zijn op het moment dat het succes over was)
  Ergo: de zwakke menselijke natuur is een niet te onderschatten factor, en het gevestigte bolwerk van macht is geen podium waar je eerlijk en open kunt zijn.
  Dit kan wel op het internet, maar daar beginnen ook al steeds meer bedenkelijke verschijnselen van censuur plaats te vinden, bijvoorbeeld op jew tube.

 36. snorkel says:

  De ontwikkelaar: Met doorschieten bedoel ik meer dan 40% naar beneden.

  Ik bedoel nog wel meer dan 40% (vanaf de top 2008)

  En daar zijn we nog lang niet.

  Eind van dit jaar zijn we (net over?) halverwege

 37. Frans says:

  Als naschrift: hieruit volgt natuurlijk dat het hopeloos is qua het proberen oplossingen te bedenken, het systeem te veranderen.
  We zitten al naar verluid 5000 jaar in het systeem van gecontrole door een ueberklasse, waarin het instituut kerk als massa medium werkt gebruikt voor het domhouden van de mens, en nu is het de TV en radio. Vandaar dat ik geen TV meer kijk.
  Het enige wat gaat werken is dat de dynamiek dusdanig verandert dat de elite het onderspit gaat delven. Hierbij speelt het wakker worden van het volk een cruciale rol.

 38. Frans says:

  ah! Ik had het over champagne! http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/06/polen-ontkurkt-champagne-om-zak-eu_geld.xml
  Lovely synchronicity! 🙂 🙂 🙂

 39. snorkel says:

  De ontwikkelaar: maar de schade aan de economie zou ik toch maar niet onderschatten.

  Dat doet niemand hier toch? Je zou zelfs eerder kunnen zeggen dat de outlook voor de economie hier op dit blog wel érg negatief is 😉

  Over een jaartje of 30 zijn we (mensheid) dit allemaal al weer vergeten en beginnen we vrolijk de volgende bubbel te blazen; kan vanalles zijn als het maar speculatie- / schuldgerelateerd is

 40. Frans says:

  Deutsche Mark:
  Het is erg stil rond de RABO.

  Stilte voor de storm?

 41. zilverreiger says:

  Waar nu nog niemand het over heeft, maar volgende week wel, is de dramatische daling aantal verkochte huizen in januari 2013. Kon wel eens met 50% dalen naar 5000 stuks.

  Ook de prijsdaling kan groot zijn tussen de 4 en 8 %

  Wie kan hier zijn mening over geven ??

  Als in de loop van 2014 vanaf 2008 alle huizen gemiddeld met 100.000 Euro zijn gedaald, is er voor 350 miljard Euro verdampt.

 42. zilverreiger says:

  Wanneer deze enorme verdamping van 350 miljard goed doordringt, is het duidelijk dat ook de Rabo, ING en ABN failliet zijn. DE garantie van 100.000 is dan waardeloos en het gejammer en geweeklaag zijn dan niet aan te horen. Duizenden plegen zelfmoord, waar vergeleken met de krach van 1929,destijds een wandeling in Euro disney zal zijn geweest

  De waarde vermindering van de 350 miljard zitten immers in de hypotheek portefeuille van de banken

 43. tufkaj says:

  Onlangs verhoogde gemeente Teylingen de startersleningen naar 50.000 euro (http://www.hartvansassenheim.nl/Actueel/getArticle?id=1709). Nu laat Haarlem de leeftijdsgrens vallen (http://www.jouwfm.nl/2013/02/09/haarlemse-startersregeling-vanaf-8-maart-open-voor-alle-starters/)

  De ‘goldrush’ van gemeenten op de pot van 20 miljoen van Blok is in volle gang. En als de pot leeg is, komt er gewoon weer een nieuw op-is-op budgetje en rekken gemeenten de boel nog verder op…

  De ontwikkelaar: Het lijkt wel heel stoer om te blijven roepen dat de prijzen niet ver genoeg naar beneden kunnen maar de schade aan de economie zou ik toch maar niet onderschatten.

  De schade ontstaat niet bij de rit omlaag, maar was al ontstaan bij de rit omhoog wmb.

 44. Steven says:

  ondertussen dalen huizen met 5 procent per jaar minstens in prijs. Ze (ja ik niet) moeten ook nog rente betalen over de schuld en krijgen via het gedrocht nog wat betaalde rente terug. Laten we een huis nemen van 300.000 euro. 5 procent daling is 15.000 euro per jaar. plus een 3 procent rente (2 wordt betaald door de belastingslaven zoals ik): dan kost een huis van 300.000 euro dus alleen al aan kapitaalvernietiging 8 procent per jaar en dat is dus: 24000 per jaar netto. Het besef begint langzaam te komen, maar het is toch altijd weer bijna vermakelijk dat Henk en Ingrid het pas snappen als ze in de rij voor de voedselbank staan.

  ja als de huizenprijzen stijgen is het een ander verhaal, maar dat is nu dus niet zo. 🙂

 45. snorkel says:

  De ontwikkelaar,

  Het is wel grappig dat je er dezelfde logica op nahoudt als de meeste huizenbezitters. Die logica komt ongeveer op het volgende neer:

  “Mijn vrouw gaat niet bij me weg, want dat zou slecht voor ons huwelijk zijn.” Je wilt maar niet onder ogen zien dat je huwelijk al slecht is en je vrouw dáárom weg gaat. Je vrouw heeft er al een ander naast, alleen de scheidingspapieren zijn nog niet ondertekend. Je kunt het wel blijven ontkennen , maar daar wordt je huwelijk heus niet beter van.

 46. Steven says:

  @ Frans

  nu wel heel erg benieuwd: welke ariest ben je? Frans Bauer? 😉

 47. tufkaj says:

  Besefte me van de week ineens dat er een enorme groep stemgerechtigden belang heeft bij prijsdaling, zodra huren aan WOZ worden gekoppeld. Zou VVD dat wel helemaal naar omvang hebben ingeschat?

 48. xenobinol says:

  snorkel:
  Deutsche Mark,

  Haha, ja bezien vanuit huizenmarkt-zeepbel is het dat zeker. Lees zonet een column in de Volkskrant waar financiele producten en goedkoop krediet met drugs vergeleken worden en bankiers met dealers. Dat deden we hier een paar jaar geleden al…

  Klopt helemaal…. is ook niet zo heel moeilijk om de analogie te zien 🙂

 49. Steven says:

  ariest= artieSt

 50. Voerman says:

  http://nos.nl/artikel/472078-50plus-rijke-ouderen-meer-betalen.html

  Sommigen komen twee keer uit de kast……

  Daar zal dat ouderwetse, onverwoestbare CDA van profiteren en misschien nog dit jaar!

  Dit kabinet is in een paar maanden tijd meer procenten gezakt dan de huizenprijzen sins 2008. 🙂
  Nou ja, Voerman had toch al niets met politici.

 51. latida says:

  Frans,

  Het is niet onmogelijk het systeem te veranderen, zeker niet als je beseft aan welke veranderingen het systeem sowieso onderhevig is.

  Neem bijvoorbeeld het Internet. Dat veranderd wel degelijk het patroon van mediaconsumptie. Virtuele geld systemen zoals bitcoin zetten het monetaire stelsel onder druk. Verder kunnen consumenten in steeds grotere mate dankzij het internet invloed uitoefenen op allerlei zaken en als het ware ‘stemmen via de portemonnee’.

  Verder zie je dat overheden, zelfs de EU, steeds minder grip krijgen op het daadwerkelijke gedrag van mensen. Bewust leven, moestuintje, zonnepanelen, dingen binnen je netwerk regelen in plaats van naar de overheid te stappen, al deze micro-kleine veranderingen bij elkaar opgeteld hebben tezamen wel degelijk een groot effect.

  Wat dat betreft heb ik een groot vertrouwen in de jeugd, die toch vrij pragmatisch en creatief bovendien hun eigen oplossingen zoeken die vaak ver voorlopen op wat de oudere generaties bedenken om ze in een keurslijf te proppen.

  Feit is en blijft dat de wereld gerund wordt door oudere generaties die over het algemeen toch veel minder flexibel zijn in hun denken.

  Hierover valt op te merken: Zij die niet van verandering houden, zullen irrelevantie waarschijnlijk nog veel minder weten te waarderen.

  De jeugd bepaald zelf wel relevant is en wat niet, en op dit moment zijn ze over het algemeen slim bezig door geen huizen te kopen.

  Wat dat betreft zie ik de toekomst juist positief; de kracht van het groeiende bewustzijn van het collectief is nu eenmaal groter dan de beperkte bandbreedte van de zelfbenoemde elite; al is de leugen nog zo snel, de twitterende tiener achterhaalt hem wel.

 52. Steven says:

  @Frans

  Ben het steeds in heel grote lijnen met je eens, maar denk nog steeds dat de mensen in Brussel bijv. geen idee hebben over wat er in de bevolking speelt. Ze hebben hun leer-studie Europees recht of zo gedaan en met hun beperkte vermogens rollen ze door in een leidinggevende functie. Ook het begrip op een houtje bijten en keihard werken kennen ze uiteraard niet met een salaris boven de 100.000 euro. Maar jij zit steeds te hameren op een soort complot. Daar geloof ik niet in, maar wel in een soort: samen voor ons eigen.. (van Kooten en de Bie)

 53. Voerman says:

  Steven: nu wel heel erg benieuwd: welke ariest ben je? Frans Bauer?

  Hoe kom je d’r bij.
  Onze Frans is een gitarist en niet de eerste de beste!
  Als je met zoveel liefde over een oude Fender kan praten… 🙂

  Maar laten wij elkaar onze anonimiteit gunnen!
  De enige manier om zonder gevaar te kunnen zeggen wat je denkt.
  En dan nog alleen voor zolang het nog duurt en alleen op het WWW.

 54. Afbetaalde huiseigenaar says:

  Marketwatch:
  Als in 2013 door het CPB blijkt dat de ‘groei’ stevig tegenvalt en het begrotingstekort nog harder oploopt dan verwacht dan zie ik dit in 2014 al wel gebeuren. Win-win situatie namelijk, de staat scheelt het uitgaven aan HRA en de banken worden sneller ‘gezond’ omdat hun kapitaalbuffers sneller toenemen.

  helemaal mee eens…wacht al weken dat men zich weer als “verrast over de tegenvallende ontwikkeling” uit..

 55. lapje says:

  erik:
  De druk wordt nu van alle kanten opgevoerd, zoals gezegd Blok kan willen wat hij wil, de verplichte aflossing gaat er aan, en hypotheken mogen over 35 jaar afgelost gaan worden. De verhuurdersbelasting gaat terug en er gaat weer geinversteerd worden in bouwen, je kan niet alles kapot bezuinigen. Volgend punt op de agenda is dat mensen weer een hypotheek kunnen krijgen. Kan nog even duren maar als de markt dreigt verder in te storten gaan alle registers open, let maar op!

  De geest is al uit de fles. Al kon je 100x je salaris aflossingsvrij op 0% lenen, de marginale koper weet wel beter. De marginale verkoper zoekt naar manieren om z’n restschuld te financieren. De politiek kan zich beter daar op focussen. Dat is ook waar de banklobby op aanstuurt. Bovendien is er geen geld voor het terugdraaien van alle maatregelen, dus het is een politieke non-discussie van het CDA.

 56. Frans says:

  Steven:
  @ Frans

  nu wel heel erg benieuwd: welke ariest ben je? Frans Bauer?

  Ja zoiets, maar veeeeel minder bekend! (Gelukkig maar)
  Nou ja, helemaal het tegenovergestelde: slechts onderdeel van een band die vooral in het buitenland meer aanzien genoot dan in Nederland.
  Nothing to be worried about…

 57. Voerman says:

  latida,

  Voerman vindt jou een generatiemekkeraar.
  Hebben we er veel van op dit log.
  Niet erg origineel en evenmin constructief.
  Verder ben je waarschijnlijk wel aardig.

 58. Frans says:

  Steven: maar denk nog steeds dat de mensen in Brussel bijv. geen idee hebben over wat er in de bevolking speelt

  Dit is eigenlijk wat ik duidelijk probeer te maken..

  En nee, het is geen complot in de zin dat alles en iedereen precies bestuurd wordt of iets dergelijks.
  Er is bovendien geen precieze eenheid aan de top.
  Het is moeilijk uit te leggen: het heeft zowel chaotische als georganiseerde kenmerken.
  Hier wat snippets op een rijtje:
  1) het moet toch wel duidelijk zijn: dat de mensen met heel veel macht deze ook zullen gebruiken om dit tot eigen voordeel aan te wenden.
  2) de schulden worden steeds meer gecentraliseerd, de macht daarmee natuurlijk ook
  3) Er bestaan allerlei vormen van overleg tussen de machtigen der aarde.
  4) De EU leidt tot steeds minder democratie
  5) De machtsstructuren worden steeds meer piramidisch: neem als voorbeeld de scholen die steeds groter worden en waar meer bestuurlijke lagen worden toegevoegd: leidt tot meer onmacht, dus minder zelfbeschikkingsrecht op de werkvloer
  6) Je wel eens afgevraagd wie in godsnaam de NAVO aanstuurt?
  7) Kijk naar de rol van centraal bankieren door de eeuwen heen.
  8) Oneindig veel bewijzen van macht en corruptie die te vinden is op via het internet en zelfs ook in de MSM.

  Dus: het is niet een complot in de kinderlijke padvinderij zin, maar een machststructuur die veel te veel invloed heeft buiten elk democratisch proces om, zich niet bekommerend om de gevoelens en economische gevolgen voor de burger.
  Wat onderzoek zou snel tot het inzicht moeten leiden dat ze letterlijk over lijken gaan.
  Verder is het ook niet zo’n toer om er achter te komen dat er een splitsing is in het recht van de burger en het recht van de elite.
  Nu ik dit opschrijf ben ik eigenlijk weer verbijsterd hoe mensen het NIET kunnen zien…
  Het is allemaal zo overduidelijk…
  Je zou kunnen kijken naar de conferences van George Carlin: ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat hij SPOT ON was, en dat al jaren terug.
  Er zijn bovendien ZOVEEL grote denkers geweest door de eeuwen heen die het allemaal WEL gezien hebben.
  Het complot is dus geen kinderlijke fantasie, maar de lijnen van de macht.
  Het is zo gemakkelijk te ontdekken dat als je veel studeerd op geo-politiek, dat allerlei ogenschijnlijk chaotische gebeurtenissen ineens een perfecte samenhang vertonen, een 1 + 1 = 2 begrijpelijkheid krijgen. It hits you right in the face!!!!!!

 59. Steven says:

  Voerman,

  .. valt me van je tegen Voerman.. (of geloof je nog in huizenprijsstijging binnen 5 jaar?)

 60. Frans says:

  latida:
  Frans,

  Het is niet onmogelijk het systeem te veranderen, zeker niet als je beseft aan welke veranderingen het systeem sowieso onderhevig is.

  Neem bijvoorbeeld het Internet. Dat veranderd wel degelijk het patroon van mediaconsumptie. Virtuele geld systemen zoals bitcoin zetten het monetaire stelsel onder druk. Verder kunnen consumenten in steeds grotere mate dankzij het internet invloed uitoefenen op allerlei zaken en als het ware ‘stemmen via de portemonnee’.

  Verder zie je dat overheden, zelfs de EU, steeds minder grip krijgen op het daadwerkelijke gedrag van mensen. Bewust leven, moestuintje, zonnepanelen, dingen binnen je netwerk regelen in plaats van naar de overheid te stappen, al deze micro-kleine veranderingen bij elkaar opgeteld hebben tezamen wel degelijk een groot effect.

  Wat dat betreft heb ik een groot vertrouwen in de jeugd, die toch vrij pragmatisch en creatief bovendien hun eigen oplossingen zoeken die vaak ver voorlopen op wat de oudere generaties bedenken om ze in een keurslijf te proppen.

  Feit is en blijft dat de wereld gerund wordt door oudere generaties die over het algemeen toch veel minder flexibel zijn in hun denken.

  Hierover valt op te merken: Zij die niet van verandering houden, zullen irrelevantie waarschijnlijk nog veel minder weten te waarderen.

  De jeugd bepaald zelf wel relevant is en wat niet, en op dit moment zijn ze over het algemeen slim bezig door geen huizen te kopen.

  Wat dat betreft zie ik de toekomst juist positief; de kracht van het groeiende bewustzijn van het collectief is nu eenmaal groter dan de beperkte bandbreedte van de zelfbenoemde elite; al is de leugen nog zo snel, de twitterende tiener achterhaalt hem wel.

  Latida, je noemt precies op wat de positieve krachten zijn: helemaal mee eens.
  Wat ik echter denk en vrees is dat eerst het oude kappot moet voordat het nieuwe echt kan gaan floreren”.
  Ik denk dat uiteindelijk deze nieuwe krachte gaan overheersen en dat het oude vernietigd zal worden.
  Dat “oude” is iets wat generatie op generatie is overgedragen, dus een nieuwe generatie op zich is geen enkele garantie.
  Inderdaad het internet en het wakker worden van de mensen is DE kracht die nodig is.

 61. latida says:

  Voerman,

  Haha die Voerman toch die zou zo in de nieuwe van Dale kunnen, ‘generatiemekkeraar’, hij is goed en dat vind ik niet erg dat je dat zegt.

  Ik heb echter niets tegen mensen die van een oudere generatie zijn. Daar is ook nogal een verschil in wie je bent, wat je kunt etc. Maar ben je het dan oneens met de stelling dat het overgrote deel van de mensen die nu de touwtjes in handen hebben van de oudere generaties zijn?

  Mijn bezorgheid gaat hierom dat hun inzichten vaak (niet altijd) niet meer van deze tijd zijn. Kijk eens naar een Opstelten, en het feit dat deze beste man op justitie verantwoordelijk is voor mistanden op internet aan te pakken.

  Ik zie tegelijkertijd veel innovatie en creatieve oplossingen bij de jeugd waarop door de regelgeving niet wordt geanticipeerd.

  Hier een aantal voorbeelden:

  – Muziek downloaden
  – Films downloaden
  – Communiceren via sociale netwerken en Internet
  – Gratis SMS versturen via Whatsapp etc.
  – Eigen virtuele betaalsystemen via systemen zoals bitcoin
  – Jeugd kijkt geen TV, leest geen kranten

  Met andere woorden de regelgeving van het openbaar bestuur loopt bijna per definitie achter de feiten aan.

  Dat is geen verwijt aan oudere generaties in het algemeen, maar wel aan de manier waarop het openbaar bestuur op conservatieve leest is geschoeid en dus gedoemd is onmachtig te zijn om daadwerkelijke veranderingen tegen te houden.

  Ik zie nog vele andere takken van industrie die nu nog als oude bolwerken fungeren maar met de tijd op de schop gaan. Dat de woningmarkt daarbij zit geeft al aan dat de jeugd geenszins meer van plan is om zich knollen voor citroenen te laten verkopen.

  Dat zie ik dus als een positieve ontwikkeling die dankzij internet nog wel eens veel sneller kan gaan dan dat huidige bestuurders in staat zijn om in te zien welk een impact nieuwe generaties op de wereld om ons heen gaan hebben.

  Zo zie je nu al dat jongeren niet gauw zullen kiezen voor werkgevers die verwachten dat ze op ouderwetse manier moeten werken.

  Dus die verandering, daar konden we wel eens middenin zitten.

 62. Frans says:

  zilverreiger: Duizenden plegen zelfmoord

  Hoop dat er veel bankiers tussen zitten haha! 🙂

 63. Nico de Geit says:

  De ING, ABN-AMRO, de RABOBANK en de Nederlandse staat blijven gewoon overeind. Nederland heeft een goed gevulde pensioenkas en als het nodig is zal die worden ingezet om het systeem overeind te houden.

  ‘De gezamenlijke Nederlandse pensioenfondsen hadden eind 2009 € 731 miljard aan beleggingen’

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Pensioenfonds

  731 miljard euro lijkt me vooralsnog genoeg om het systeem overeind te houden. Daarna zien we wel verder.

 64. Steven says:

  Frans,

  Het afkopen van een nietszeggende bank als de SNS is eigenlijk al een bewijs.. : is helemaal geen systeembank: en als dat het wel zou zijn: laat het systeem dan maar eens vallen. Denk dat we makkelijk zonder een Elco Brinkman en Verhagen kunnen. (om maar eens wat IQ 100 mannetjes te noemen)

  ok. Frans. je hebt me overtuigd.

 65. Frans says:

  zilverreiger: Als in de loop van 2014 vanaf 2008 alle huizen gemiddeld met 100.000 Euro zijn gedaald, is er voor 350 miljard Euro verdampt.

  precies!
  Dit is wat ik bedoelde met de “spreidstant”
  Steeds wordt er geruststellend gezegd dat de Nederlander welliswaar de hoogste schuld per inwoner heeft gemeten aan het BNP, maar dat daartegenover de bezittingen staan (huizen) en de pensioenen.
  Dit wordt op deze manier bijna impliciet gelijk gesteld aan minder bezittingen, minder pensioengelden, en minder schuld. Wat echter niet wordt meegenomen is het VEEL grotere risico als boven de streep en onder de streep erg grote bedragen staan.
  Waarom? Omdat natuurlijk de schulden blijven staan en de pensioengelden en prijzen van de huizen zo goed als fictief zijn.
  De rethoriek van de grote compensatie van de schulden middels bezit en pensioenen is dus bankster talk,en daarmee political talk, oftewel gelul.
  Nederland gaat daat op zeer pijnlijke wijze achter komen!

 66. Voerman says:

  Steven: .. valt me van je tegen Voerman.. (of geloof je nog in huizenprijsstijging binnen 5 jaar?)

  Steven toch….
  Lees compleet en zorgvuldig! Latida heeft het niet specifiek over de huizenmarkt, maar over met name algemene kwaliteiten van jongeren t.o.v. ouderen.

  Zoals je weet heb ik geen belang bij huizenprijzen of de ontwikkeling daarvan; laat me koud.
  Wel ben ik ervan overtuigd, dat als prijzen teveel zouden dalen, wij economisch gezien in het zwaarst mogelijke weer terecht zouden komen.
  Voerman denkt echter, dat het moment nabij is, dat de prijs- of waarde van een huis niet meer te definieren is en economisch niet relevant. Voerman heeft de waarde van zijn huis zoals bekend al afgewaardeerd tot 0,0 euro.

  Waarom? Niet te koop en belangstelling wordt niet gewaardeerd en dat moet, als het aan Voerman ligt zo blijven. 🙂

 67. Frans says:

  Steven: Het afkopen van een nietszeggende bank als de SNS is eigenlijk al een bewijs.. : is helemaal geen systeembank:

  Precies!! Dat is wat ik bedoel!!!
  Nadat het systeem plafond en systeem keuken is uitgevonden komen ze met een buzz word: systeem bank, en daar wordt alles aan opgehangen. En de politiek en het volk luistert ademloos toe: Oooohhh! Een systeembank!!! ja, ik begrijp het die kan natuurlijk niet omvallen.
  In de US koopt de FED en masse MBS-en op, (MBS= mortgage backed securities, oftewel derivaten van hypotheken) in Nederland is het “opkopen” van SNS een variant daarvan: precies hetzelfde in een ander jasje.
  En dit alles om de piramide niet in te laten storten.
  Natuurlijk krijg je deze waarheid nooit te horen uit officiele kanalen.

 68. latida says:

  @Voerman haha Generatiemekkeraar nomineer ik bij deze voor de van Dale!

  Voorbeeldje: Zodra de ouders op Facebook zitten zoeken jongeren een andere manier om met elkaar van gedachten te wisselen.

  @Frans

  Met en zonder internet kan de jeugd beschikken over inzichten die oudere generaties niet hebben. ProjectX in Haren bv. Was maar voor de lol, mijn punt is dat ze al lang wakker zijn en initiatieven ontplooien waar oudere generaties en overheid al helemaal niet grip op heeft. Kun ne je voorstellen wat ze teweeg kunnen brengen als echt iets op hun lever hebben?

  Bitcoin is hier een mooi voorbeeld van, maar er zijn vele voorbeelden te bedenken.

 69. Steven says:

  Voerman,

  nee voerman: hij heeft het niet over kwaliteiten, maar over keuzes die jongeren moeten maken.

  geen duur huis kopen met schulden is prio 1.

 70. latida says:

  Als geld de manier wordt om mensen te controleren dan komt er een generatie die het geld zelf opnieuw bedenkt.

  Van koffiepunten en spaarzegels naar iets wat aan de behoeftes van de huidige tijd voldoet zeg maar.

  @Voerman Ik heb niets tegen oudere generaties, maar ik constateer wel dat huidig openbaar bestuur over het algemeen conservatief is. Zo’n Opstelten bijvoorbeeld die verantwoordelijk is voor internet beleid, zo’n EU dat 2 miljoen besteedt om op sociale netwerken propaganda te verspreiden, het zijn druppels op een gloeiende plaat.

  Encryptie, persoonlijke netwerken, kleinschaligheid, stemmen met je portemonnee, negeren van krant en televisie, zomaar wat kenmerken van de nieuwe generatie die goed gewapend met kennis en nieuwe inzichten de wereld naar hun hand proberen te zetten, daar kan geen bureacratisch triljardenmechanisme tegenop.

 71. Voerman says:

  Nico de Geit: 731 miljard euro lijkt me vooralsnog genoeg om het systeem overeind te houden. Daarna zien we wel verder.

  Niet zo’n slimme redenatie. Elke investering in een bedrijf wat door systeemmankementen naar de knoppen aan het gaan is zorgt alleen voor een vermindering van de snelheid maar zal niet van invloed zijn op de richting.

  Voor verandering van richting is een cultuurverandering nodig.

 72. Voerman says:

  latida: Kun ne je voorstellen wat ze teweeg kunnen brengen als echt iets op hun lever hebben?

  Nog niets constructiefs van gezien.
  Wel al verschillende jaren geleden iets destructiefs; denk aan voetbalsupporters in Beverwijk.
  Kan nog wel een aantal van dat soort zaken in andere steden noemen. Aanvallen op hulpverleners in aktie schijnen zo ook georganiseerd te worden.

 73. Steven says:

  Voerman,

  telegraaflezer en borreltjes op? wat ik zie op mijn werk is vooral angst en enorme ambitie onder de jeugd. (maar verandering in het systeem zie ik vooral in mijn eigen kop)

 74. Voerman says:

  Steven,

  Steven, je hebt nog steeds niet goed gelezen.
  Voerman geeft het voor vanavond op met je… 🙂

 75. latida says:

  Voerman,

  Waar, denkt U dat jongeren tegenwoordig hun kennis vandaan halen? Uit het onderwijs, of van Internet?

  En klinkt U niet zelf enigzins negatief over jongere generaties?

  Ik heb zelf kinderen in de tienerleeftijd, en zij zijn bijzonder creatief met het omzeilen van ‘toezicht’ en het bedenken van alternatieve oplossingen.

  Wat de voetbalrellen in Beverwijk van ruim 10 jaar geleden daar mee te maken hebben snap ik niet.

  Whatsapp, Airbnb, virtuele geld systemen, spreken in voor ouderen onbegrijpelijke taal, het negeren van krant en televisie zijn slechts enkele voorbeelden.

  Zij maken hun eigen cultuur en laten zich maar al te vaak niets meer aanpraten.

  Net als toen U jong was en de hypocrisie en tekortkomingen van oudere generaties doorzag, is dat ook nu het geval, met dat verschil dat zij superieure technologie tot hun beschikking hebben en over vaardigheden beschikken die oudere generaties niet hebben.

 76. Steven says:

  De ouders van de jongeren nu (zeg maar mijn leeftijd) worden het hardst getroffen door de crisis. Zware hypotheek, studerende kinderen, drijgend ontslag; weinig toekomstperspectief enz. Ik merk dus ook dat juist die jongeren enorm azen op een vast baantje en dan… je raadt het al een huis willen lenen. Wat ik ook zeg en wat voor grafieken ik ook toon.. het maakt niet uit. Lijkt wel of men compleet gebrainwashed is als het over huizen gaat. gewoon niet kopen als ze met procenten per jaar dalen en over the top zijn…

  toch?

 77. nhz says:

  Ma Ling: Brabantse maffiabaas? Als je Maxime ‘the rat’ Verhagen bedoelt; Da’s toch een echte Limburger.

  Oh, excuus; nog erger dus …

  Deutsche Mark: Het is erg stil rond de RABO.

  projectontwikkelaar de Vlieger deed anders wel zijn best om wat in dat potje te roeren; maar ja, die heeft blijkbaar nog een appeltje met Rabo te schillen.

  De ontwikkelaar: Met doorschieten bedoel ik meer dan 40% naar beneden.
  En daar zijn we nog lang niet.

  -40% is voor mij geen doorschieten naar beneden hoor, dat is het begin van een serieuze correctie 🙂
  Maar verder eens, daar zijn we nog lang niet.

  De ontwikkelaar: Het lijkt wel heel stoer om te blijven roepen dat de prijzen niet ver genoeg naar beneden kunnen maar de schade aan de economie zou ik toch maar niet onderschatten.

  oneens, als het straks eindelijk eens over en uit is met dat infantiele investeren in luchtkastelen dan kunnen we in NL weer eens wat nuttigs gaan doen en zaken maken waar het buitenland wat voor over heeft.
  Dat lijkt me uitstekend voor de economie, met elkaar huizen verkopen tegen steeds hogere prijzen schiet je niks op, behalve als je bouwmaffioso of bankier bent.

  zilverreiger: Duizenden plegen zelfmoord, waar vergeleken met de krach van 1929,destijds een wandeling in Euro disney zal zijn geweest

  hoezo? Die blijven straks allemaal gratis in hun woning zetten, zoals het er nu naar uit ziet.

  latida: Verder zie je dat overheden, zelfs de EU, steeds minder grip krijgen op het daadwerkelijke gedrag van mensen.

  ik zie het omgekeerde, niks makkelijker om mensen efficient te manipuleren dan de massamedia, debieltjes, igadgets en vergelijkbaar spul.

  latida: Wat dat betreft heb ik een groot vertrouwen in de jeugd, die toch vrij pragmatisch en creatief bovendien hun eigen oplossingen zoeken die vaak ver voorlopen op wat de oudere generaties bedenken om ze in een keurslijf te proppen.

  Pff, ben je zelf van de jonge generatie? Ik zie eerder het omgekeerde …

  latida: Bitcoin is hier een mooi voorbeeld van, maar er zijn vele voorbeelden te bedenken.

  voorzover mij bekend is dat ontwikkeld door een duister iemand van de oude generatie, men fluisters een Japanse bankier.

  latida: Encryptie, persoonlijke netwerken, kleinschaligheid, stemmen met je portemonnee, negeren van krant en televisie, zomaar wat kenmerken van de nieuwe generatie die goed gewapend met kennis en nieuwe inzichten de wereld naar hun hand proberen te zetten, daar kan geen bureacratisch triljardenmechanisme tegenop.

  en waarom merken we dan niks van bijv. die talloze Spaanse jongeren die genadeloos knel zitten en tijd in overvloed hebben?

  Voerman: Nog niets constructiefs van gezien.
  Wel al verschillende jaren geleden iets destructiefs; denk aan voetbalsupporters in Beverwijk.
  Kan nog wel een aantal van dat soort zaken in andere steden noemen. Aanvallen op hulpverleners in aktie schijnen zo ook georganiseerd te worden.

  +1

 78. Voerman says:

  latida: Voorbeeldje: Zodra de ouders op Facebook zitten zoeken jongeren een andere manier om met elkaar van gedachten te wisselen.

  Mooi voorbeeld.
  Mijn kinderen(+/-) 45-ers gingen op facebook om hun kleintjes (+/- 12-ers) te kunnen volgen. Deze oude man heeft aan zijn volwassen kinderen gevraagd of ze gek geworden waren om in navolging van hun kinderen zichzelf te laten chanteren door de social media.
  Kleinkinderen nemen na een paar incidentjes hun mobieltje niet meer bij opa Voerman mee naar binnen.
  Samen met opa Voerman motorcrossen is echter nog steeds leuk. Lange gesprekken voeren over allerlei onderwerpen ook. 🙂

 79. latida says:

  Voerman,

  Dat bedoel ik dus. Dat de jeugd kwalitatieve ervaringen weet te onderscheiden van onzin. Niet alle oudere mensen zijn bestuurders, maar de meeste bestuurders zijn wel oud.

  Oudere mensen met levenservaring zijn mateloos interessant en mijn indruk is dat jonge generaties het in zich hebben om daadwerkelijke veranderingen teweeg te brengen.

 80. Frans says:

  “Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat de gemeenten de stijging compenseren als de cijfers kloppen. Hij wil nog wel eerst de officiële cijfers van het COELO afwachten. “We hebben daar duidelijke regels voor, maximaal 3 procent stijging over de hele breedte. Als dat niet gehaald wordt, moet dat worden gecomenseerd in een volgende periode.”
  Weer zo’n voorbeeld dat er bewust voor een onmogelijke regeling wordt gekozen. De overheid wil meer, meer en meer, en daar kan natuurlijk geen regelgeving tussen komen. Dan maar voor het publiek gebruik een farce regeling die nooit gaat werken.
  @)#@_}_#. Natuurlijk ziet ieder mens met een redelijk IQ dat dit niet gaat werken. Hoe kun je in godsnaam zo’n gedrocht van een bestuurlijke maatregel nemen?
  En als het niet werkt kun je geen schuldige aanwijzen, en moet er dus, omdat er geen correctie kan worden gedaan op deze maatregel, weer een nieuwe komen: weer een paar jaar “gered”. En natuurlijk het bekende: “dit hadden we niet aan zien komen”….
  Ja, de politici zeker niet, maar de helft van de bevolking wel.
  Prutsers? Nee, fraude!

 81. Hermanes says:

  d

 82. nhz says:

  Frans: Prutsers? Nee, fraude!

  nee, beide 😎

 83. Hermanes says:

  Zo hier ben ik weer,ik was even geweigerd maar heb nu een ander ip adres omdat ik verhuis ben naar mijn mooie koopwoning

 84. Hermanes says:

  Als de administratie me voor de tweede keer gaat weigeren zonder dat daar reden voor is zou ik triest vinden.

 85. latida says:

  Voerman,

  Sociale Media is nu al mainstream, de zittende machten zijn er als de dood voor en zijn met een inhaal slag bezig.

  Echter, die inhaal slag haalt niets in, Men wordt simpelweg meegezogen in de richting die de jeugd bepaalt.

  Hyves, Twitter, Facebook, dat is 30+.

  De jeugd heeft zo haar eigen platforms waar ze gebruik van maken en zodra die op de radar verschijnen vertrekken ze en masse verder naar het volgende nieuwe.

  Eerst was er napster, tegenwoordig heb je Youtube. De wetgeving hobbelt er nog steeds achteraan maar voor nog geen 100 euro koop je een extern geheugen met ruimte voor meer dan 1 miljoen liedjes; het hele internet zelf komt er niet eens meer aan te pas, en de regelgeving heeft er geen enkele vat op, en zelfs geen vooruitzicht om dat wel te hebben.

  Als de jeugd morgen beslist om brommers te verhandelen op basis van knikkers en kalebassen heeft ook daar de overheid geen grip erop.

  Kortom, de jeugd heeft de toekomst laten we ons best doen ze daar zo goed als mogelijk op voor te bereiden en niet dezelfde fouten te maken van voorgaande generaties.

  Wat woonruimte betreft denk ik dat ook daar het probleem zich voor de jeugd wel oplost. Nu al zie je dat ze de tijd aan hun zijde hebben, en dat vind ik mooi om te zien..

 86. dawg says:

  Veerkrachtiger, meer flexibiliteit, beter aanpassingsvermogen:

  http://www.nuzakelijk.nl/werk/3132442/oudere-werknemer-veerkrachtiger.html

  ‘t Moet niet gekker worden.

 87. Voerman says:

  latida: mijn indruk is dat jonge generaties het in zich hebben om daadwerkelijke veranderingen teweeg te brengen.

  Eens. De generatie van Voerman was eens ook jong. Het aanbrengen van ingrijpende veranderingen is niet zo’n gepland proces maar meer het jezelf afzetten tegen heersende waarden waar je last van hebt. Paar voorbeelden waar de generatie van de oude Voerman voor gezorgd heeft:

  Ten eerste de macht die de geestelijkheid vroeger over onze ouders had. Die macht is (althans in ons Landschap) gebroken. Angst voor God en angst om te zondigen zijn verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een vrijheid waar de huidige jeugd van profiteert. Neem van mij aan, dat dat geen eenvoudig proces was.

  Ten tweede de sexuele revolutie die door mijn generatie is teweeggebracht. Samen met je vriendin in een bed slapen, gewoon bij je ouders! Heden normaal. Vroeger werd je bij betrapt worden in de ban gedaan door de ouders van je meiske. Door de bekrompenheid van die ouders die die bekrompenheid zagen als de beste vorm van anti-conceptie kwamen heel veel “gedwongen huwelijken” voor met alle nare gevolgen achteraf. Daar heeft de generatie van Voerman een redelijk forse strijd voor moeten voeren en de huidige jongeren profiteren daarvan.

  Beide zaken hebben elementair te maken met het begrip “vrijheid”.
  Een veelheid van vrijheden op allerlei terreinen zijn daar een afgeleide van en de verdienste van de generatie van Voerman is zeker weten, dat de huidige laatste twee generaties niet voor vrijheid hoeven te knokken. Ben wel eens bang, dat de huidige ontwikkelingen in de samenleving die vrijheden weer gaan beperken.
  Hoop oprecht van niet.

 88. Steven says:

  Hermanes,

  zullen we het maar gewoon ervaring noemen.. het verbaasd me niets overigens.

 89. Steven says:

  en het was aan dawg.. (sorry)

 90. maarten says:

  Voerman,

  Voerman, jou vrijheid is mijn onvrijheid en vice versa

 91. maarten says:

  jouw

 92. Voerman says:

  Hermanes: Als de administratie me voor de tweede keer gaat weigeren zonder dat daar reden voor is zou ik triest vinden.

  Voerman had je nog zo gewaarschuwd! Weet je nog van die pek en geplukte kippen. 🙂
  Oké, welkom maar weer en niet provoceren met het doel om mensen te kwetsen.

 93. maarten says:

  joe

 94. Voerman says:

  maarten: Voerman, jou vrijheid is mijn onvrijheid en vice versa

  Hoeft niet, Maarten.
  Kwestie van elkaar respecteren en niet tegelijk op hetzelfde plekje willen staan.

 95. latida says:

  Voerman,

  Dat zijn inderdaad verworvenheden waar niet lichtzinnig over gedacht moet worden en die misschien nu voor lief worden aangenomen. Toch ben ik niet bang dat die niet te vuur en te zwaard verdedigd zullen worden mochten die onder druk komen te staan.

  Maar de wereld om ons heen is ook enorm veranderd in de afgelopen pakweg 30 jaar. Tegenwoordig zijn er een duizendtal meerdere verschillende subculturen en vanwege de technologie en de overvloed aan informatie is Men uitstekend in staat alternatieve realiteiten te maken die jarenlang ondergronds, buiten het zicht van anderen de tijd hebben om zich te ontwikkelen.

  Daarbij is het ook nog eens makkelijker om gangbare opvattingen te negeren en te vervangen voor eigen inzichten.

  Als je ergens halverwege de jaren negentig bent geboren ben je opgegroeid in een wereld waar het hebben van een mobiele telefoon en internet gemeengoed is. Je hebt dan via internet de mogelijkheid gehad om vele malen meer informatie tot je te nemen dan je ooit via school had kunnen leren. Bovendien heb je de mogelijkheid gehad om in realtime te netwerken met meer mensen dan ooit in de geschiedenis van de mensheid het geval is geweest. Niet zelden zie ik mijn kinderen simultane Online gesprekken voeren met meerdere personen tegelijk. De gevolgen en implicaties hiervan moeten niet worden overschat.

  Het betekent immers dat jongeren een factor x sneller kunnen netwerken dan Old boys netwerken ooit in staat waren om te doen.

  En terwijl oudere generaties zich vergapen aan de mogelijkheden die moderne technologien ons bieden, en wellicht beetje bij beetje aan deelnemen, maken de jongere generaties hier van Nature volop gebruik van.

  Kortom, de omloopsnelheid van informatie is bij jongere generaties vele malen hoger dan bij oudere generaties, en dat is niets Ten nadele van de oudere generaties maar geeft jongeren wel het gereedschap om steeds de oudere generaties voor te zijn en in toenemende mate ‘toezicht’ te ontlopen, of dat nu op micro of macro niveau is.

 96. Frans says:

  Steven: d=t

  Not in my world…
  No it isn’t
  Are you kidding?
  no way!
  not in a million years!
  🙂

 97. Frans says:

  Hermanes:
  Als de administratie me voor de tweede keer gaat weigerenzonder dat daar reden voor is zou ik triest vinden.

  De administratie haalt af en toe posts van mij weg, (zelden) en ik begrijp altijd waarom, en soms ben ik er zelfs blij mee. Nooit iets gemerkt van onredelijkheid van die kant.

 98. dawg says:

  Steven,

  Ja, ervaring zal wel zo’n beetje de vlag zijn die de lading dekt. Belang daarvan op de werkplek wordt voor veel banen misschien alleen maar belangrijker naarmate zwaar lichamelijk werk wordt weggemechaniseerd of -geautomatiseerd.

 99. Steven says:

  dawg,

  Ik merk in ieder geval op mijn werkplek dat het handig is om wat ouder te zijn als meerdere afdelingen belang hebben bij een zaak. Dan heb je liever iemand van 50 die de boel aan elkaar knoopt dan een snelle 25tiger. (sommige 20tigers zijn overigens niet half zo snel als ik)

 100. Steven says:

  ben overigens 47 hoor.. Maar ben er van overtuigd dat ervaring wel steeds meer gaat tellen. Niet omdat ik dat wil, maar omdat het gewoon handig is. Kijk bijvoorbeeld naar Microsoft.. Vanaf ongeveer 2000 is er weinig veranderd dus heb je niets aan wizz-kids die een groot bedrijf moeten beheren. En dan heb ik het niet eens over bijv. mooie biefstukjes hakken of broden bakken (allemaal door ervaring beter en sneller). Er moet echt iets nieuws komen anders zie ik geen enkel voordeel in jonge werknemers. Kijk maar naar Spanje. zo lang de oudjes de SEAT’s maken komen er geen jongeren aan de bak.

 101. Adamus says:

  Maria: Zeker niet, gisteren een bankier gesproken, de geldkraan is dichtgedraaid!!

  “Money is coming home” zoals Armstrong zijn “geïnteresseerde” publiek vertelde. Banken moeten daar hun schulden mee aflossen. De eriken van deze wereld kunnen hun rug op 😉

 102. Voerman says:

  Truste allemaal.

 103. Adamus says:

  Steven:
  @Frans

  Ben het steeds in heel grote lijnen met je eens, maar denk nog steeds dat de mensen in Brussel bijv. geen idee hebben over wat er in de bevolking speelt. Ze hebben hun leer-studie Europees recht of zo gedaan en met hun beperkte vermogens rollen ze door in een leidinggevende functie. Ook het begrip op een houtje bijten en keihard werken kennen ze uiteraard niet met een salaris boven de 100.000 euro. Maar jij zit steeds te hameren op een soort complot. Daar geloof ik niet in, maar wel in een soort: samen voor ons eigen.. (van Kooten en de Bie)

  Hoorde niet lang geleden in de jonge kring hier om me heen dat een “peer” een prachtige baan had verworven in Bruxelles. Een van de 2500 mensen die onder die engelse mevrouw de afdeling buitenlandse zaken van de EU gaat bemannen. Applaus onder de dertigplussers. Ik weet het niet hoor. Ik vind dertigers aardsconservatief ondanks hoge opleidingen.

 104. Adamus says:

  “Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil ……

  Zoals M P zegt: “alfa’s schrijven geschiedenis en beta’s maken de geschiedenis. Diep gezakt die man 🙂

 105. Adamus says:

  Hermanes:
  Zo hier ben ik weer,ik was even geweigerd maar heb nu een ander ip adres omdat ik verhuis ben naar mijn mooie koopwoning

  Laat de foto’s maar binnenstromen.

 106. Adamus says:

  Voerman,

  Gekke wereld. De kleinkinderen komen met vriendje of vriendinnetje bij Voerman kamperen
  “Voor de leuke gesprekken bij de open haard” 🙂

 107. Drummer says:

  Sure, een politieke vingerwijzing bij P&W.
  Dan weet je al hoe laat het is.

  Het is niet alleen de VVD, of alleen rechts, of zelfs alleen de totale politiek geweest die nu verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie.

  Het was ook geen onwetendheid, van geen enkele partij.
  Ook niet van degenen die nu zielig doen dat ze maar door iedereen werden geadviseerd om schulden te maken e.d.: zij wilden alleen maar horen wat ze wilden horen, om er maar ‘bij te kunnen horen’.

  Kuddementaliteit can be a bitch…

  Het was lekker meerijden met het treintje.
  Welbewust.
  En toen kwam opeens de afgrond in zicht.
  Van een rijdende trein afspringen zonder kleerscheuren echter, dat doen ze alleen maar in films.

 108. ll says:

  Drummer: En toen kwam opeens de afgrond in zicht.

  Yup

  Credit Super Nova. Pimco, Gross

  http://europe.pimco.com/EN/Insights/Pages/Credit-Supernova.aspx

 109. azijnseikerT says:

  Hoogervorst: “VVD heeft de heeft de huizenmarkt teveel opgejaagd” 😉 Willen jullie concurreren met GS? tendentieus, ongefundeerd en nodeloos kwetsend.

 110. Voerman says:

  Adamus,

  Jij moet minstens misdienaar geweest zijn!
  Misschien wel het seminarie?
  Probeer er van los te komen!
  Het was allemaal niet echt. 🙂

 111. zilverreiger says:

  Wie heeft een idee, hoe de woningverkopen in januari 2013 zijn geweest.

  Ook de verwachte prijsdaling is interessant.

  Gaarne Uw idee.

  Tevens over heel 2013

 112. tufkaj says:

  Voerman,

  Je moet wel een keer kiezen of je de verworvenheden van de vooroorlogse, of de naoorlogse generatie op je conto wilt krijgen hoor 😉 Dit gehink op twee benen steeds…

 113. nhz says:

  latida: Als de jeugd morgen beslist om brommers te verhandelen op basis van knikkers en kalebassen heeft ook daar de overheid geen grip erop.

  ach kom … kleine wijziging in de registratie eisen en het ligt gelijk weer stil 😎

  Voerman: Ben wel eens bang, dat de huidige ontwikkelingen in de samenleving die vrijheden weer gaan beperken.
  Hoop oprecht van niet.

  Het risico is ook dat men alle vrijheden gaat zien als ‘verworven rechten’ waar je niks voor hoeft te doen.

  latida: Je hebt dan via internet de mogelijkheid gehad om vele malen meer informatie tot je te nemen dan je ooit via school had kunnen leren. Bovendien heb je de mogelijkheid gehad om in realtime te netwerken met meer mensen dan ooit in de geschiedenis van de mensheid het geval is geweest.

  waarom merk ik dan zo weinig van die super-briljante en wereldwijze jonge generatie? Volgens mij hebben ze vooral kennis van de virtuele wereld en ontbreekt het ernstig aan gebrek van ervaring met en kennis van de realiteit.

  latida: Kortom, de omloopsnelheid van informatie is bij jongere generaties vele malen hoger dan bij oudere generaties, en dat is niets Ten nadele van de oudere generaties maar geeft jongeren wel het gereedschap om steeds de oudere generaties voor te zijn en in toenemende mate ‘toezicht’ te ontlopen, of dat nu op micro of macro niveau is.

  ik geloof er echt helemaal niks van, een enkeling daargelaten misschien.

  Steven: Er moet echt iets nieuws komen anders zie ik geen enkel voordeel in jonge werknemers.

  eens

 114. tufkaj says:

  zilverreiger:
  Wie heeft een idee, hoe de woningverkopen in januari 2013 zijn geweest.

  Ook de verwachte prijsdaling is interessant.

  Gaarne Uw idee.

  Tevens over heel 2013

  Heel 2013 kun je zo vinden bij kadaster/NVM.

  Van januari is alleen nog bekend dat het aantal hypotheekaanvragen flink lager is dan vorig jaar. Omdat tot 31/12 een koop onder oud regime kon worden gesloten duurt het nog wel een maand voordat het kadaster kan rapporteren over de periode daar na.

  Ook wordt op funda nog volop geregistreerd dat woningen vorig jaar zijn verkocht, dus het zou zomaar eens kunnen dat tot dik in januari mensen iets kochten om onder oude regels te vallen.

  De komende cijfers van het Kadaster verwacht ik een prijsstijging van een procentje ofzo, daarna flinke terugval.

 115. Bor de Wolf says:

  Brinkman gooit zijn gewicht achter hoge huize prijzen:
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3391464/2013/02/10/CDA-er-Brinkman-Stop-met-miljarden-uit-de-woningmarkt-te-halen.dhtml

  Waarom is er niemand in de media die er op wijst dat deze man gewoon corrupt is?

 116. Voerman says:

  tufkaj: Je moet wel een keer kiezen of je de verworvenheden van de vooroorlogse, of de naoorlogse generatie op je conto wilt krijgen hoor Dit gehink op twee benen steeds…

  Voerman hinkt alleen op zijn eigen benen en die zijn allebij naoorlogs. Voerman praat verder niet over verworvenheden, maar over vrijheden. Het is kennelijk zo, dat de laatste generaties aannemen dat de wereld inclusief de cadeautjes die de generatie van Voerman voor ze heeft klaargelegd altijd en zonder strijd al zo was, dat dat allemaal in een soort oertijd vanzelf is ontstaan. Het begrip vrijheid wordt helaas niet door de jongeren van nu als zodanig ervaren en begrepen. De huidige generaties maken zich voornamelijk druk om materiele zaken, waar ze zelf part noch deel hebben gehad aan de totstandkoming daarvan. Voor de rest wordt voornamelijk in een fantasiewereld geleefd. Wij zijn vandaag allemaal bezig om de eeste aanbetalingen te doen voor de toekomst. Voerman zou graag zien, dat de generaties na hem ook een positief stempel zouden drukken, maar er is behalve wat sloopwerk nog geen klap van te merken.

 117. Voerman says:

  nhz: Het risico is ook dat men alle vrijheden gaat zien als ‘verworven rechten’ waar je niks voor hoeft te doen.

  Mij uit het hart gegrepen!
  Vrees echt, dat het verlies van die vrijheden al is ingezet.

 118. Adamus says:

  Bor de Wolf:
  Brinkman gooit zijn gewicht achter hoge huize prijzen:
  volkskrant.nl/vk/n…markt-te-halen.dhtml

  Waarom is er niemand in de media die er op wijst dat deze man gewoon corrupt is?

  Elco als “een van de jongens” 😉
  Gaat geen geld meer komen 😉 kan alleen nog met borg-garantstellingen worden gefinancierd. De vraag is of daar de betonfabriek van kan worden betaald. In iedergeval niet de medewerkers die brood moeten kopen. DDR lonkt met een bonnenstelsel. Elco als Honecker

 119. Voerman says:

  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2013/2/CDA-pleit-voor-cultuuromslag-in-de-bankensector-1170456W/

  Wat cultuuromslag; hell!
  Dat normen en waardengelul hebben we al gehad en het gaat de uitvinder daarvan persoonlijk heden goed.

  Straffe wetgeving voor de bankenclub is nodig en vervolging en afstraffing bij overtredingen.

  Maar zolang in dit landschap criminelen in allerlei soorten vrijuit gaan en alleen een parkeerfout of kleine snelheidsovertreding wordt bestraft wordt het niks. Dus wordt het niks!

 120. nhz says:

  Voerman: Vrees echt, dat het verlies van die vrijheden al is ingezet.

  ja, en voor mij is de alomtegenwoordige acceptatie van Big Brother in het prive leven via Facebook, debieltjes, Google en de waarheid van internet in het algemeen daarvoor het ultieme bewijs. George Orwell zou verbijsterd zijn hoe simpel de massa zich laat gebruiken, en via Facebook c.s. zichzelf tot onbetaalde werknemer van de geheime diensten maakt.
  Nee, van kritisch nadenken merk ik bij de jonge generatie bar weinig; laten we hopen dat dat komt doordat degenen die wel nadenken zich voorlopig stilhouden of het internet zekerheidshalve vermijden.

  Adamus: Gaat geen geld meer komen

  gaat wél geld voor komen, vandaar dat het CDA nu al dwang inzet om de hogere huur die wordt afgeperst van de ‘scheefhuurders’ (nog even en dat is iedereen die geen maximale huursubsidie heeft) wordt gebruikt om de bouwmaffia te spekken.

 121. Ma Ling says:

  Bor de Wolf: Brinkman gooit zijn gewicht achter hoge huize prijzen:
  volkskrant.nl/vk/n…markt-te-halen.dhtml
  Waarom is er niemand in de media die er op wijst dat deze man gewoon corrupt is?

  artikel op vk is zelfde als op ad.nl. BNR gaat qua berichtgeving nog een stapje verder: http://www.bnr.nl/nieuws/politiek/999260-1302/brinkman-woninglasten-moeten-omhoog?s_cid=HUD

  in deze tijden pleiten voor hogere woonlasten; daarvoor moet je pas echt volledig lak hebben aan alle ontwikkelingen die nu op sociaal-economisch vlak gaande zijn in NL.

 122. Tijl says:

  Waarom vraagt niemand aan Elco waar all megawinsten uit het verleden zijn gebleven dan?

 123. tufkaj says:

  Voerman,

  Ik dacht dat je ooit zei in de zeventig te zijn, vandaar. Naar mijn beste weten hebben niet de boomers dit land wederopgebouwd, maar hun ouders.

  Over rijkdom hebben we al eens eerder gediscussieerd. Ik blijf op mijn standpunt dat je niet rijk bent als je veel hebt, maar als je steeds meer hebt. Tov iemand in Afrika waren de mensen hier in de jaren 50 zelfs rijk, zo kun je blijven vergelijken.

  Generatie babyboom heeft de welvaartsgroei meegemaakt. Ik maak de piek mee, en de krimp. Wellicht heb ik over 10 jaar evenveel rijkdom als iemand in de jaren 80, maar het is minder dan nu. Een boomer in de jaren 80 was daarmee rijker dan ik in 2023 😉

 124. Adamus says:

  nhz: ja, en voor mij is de alomtegenwoordige acceptatie van Big Brother in het prive leven via Facebook, debieltjes, Google en de waarheid van internet in het algemeen daarvoor het ultieme bewijs. George Orwell zou verbijsterd zijn hoe simpel de massa zich laat gebruiken, en via Facebook c.s. zichzelf tot onbetaalde werknemer van de geheime diensten maakt.
  Nee, van kritisch nadenken merk ik bij de jonge generatie bar weinig; laten we hopen dat dat komt doordat degenen die wel nadenken zich voorlopig stilhouden of het internet zekerheidshalve vermijden.

  gaat wél geld voor komen, vandaar dat het CDA nu al dwang inzet om de hogere huur die wordt afgeperst van de ‘scheefhuurders’ (nog even en dat is iedereen die geen maximale huursubsidie heeft) wordt gebruikt om de bouwmaffia te spekken.

  Denk effe aan de Dropbox/Amazone/google/cloudservers. Allemaal amerikaanse databanken waar de terrorismebestrijders vrijelijk kunnen rondneuzen.

 125. Adamus says:

  En ondertussen zijn we ook “betrokken” bij Mali met de operatie “schiet ze lek”:
  http://www.bnr.nl/nieuws/374650-1302/eerste-nederlandse-transportvlucht-voor-mali

 126. Adamus says:

  gaat wél geld voor komen, vandaar dat het CDA nu al dwang inzet om de hogere huur die wordt afgeperst van de ‘scheefhuurders’ (nog even en dat is iedereen die geen maximale huursubsidie heeft) wordt gebruikt om de bouwmaffia te spekken.

  Allemaal marginaal. Koopkracht achteruit, minder belastinginkomsten.

 127. Voerman says:

  tufkaj: Ik dacht dat je ooit zei in de zeventig te zijn, vandaar. Naar mijn beste weten hebben niet de boomers dit land wederopgebouwd, maar hun ouders.

  Voerman is bijna 70.
  Mooie leeftijd als je nog zo gezond bent als Voerman!

  Ik heb er een hekel aan om generaties vanuit een competitiegevoel met elkaar te vergelijken.
  Dat maakt – en versterkt tegenstellingen die in wezen niet bestaan.
  Toch is het steeds weer boeiend om als oudere (te proberen) je levenservaring te delen met jongeren. Het wordt zelden in dank afgenomen, maar voor elke generatie is het een wezenlijke verrijking om nu en dan “in het leven te kruipen” van een andere generatie.
  Het begrip vrijheid is het mooiste en duidelijkste voorbeeld. Vrijheid is de ultieme rijkdom en overstijgt het materiele met een faktor oneindig.
  Ik vind het werkelijk mateloos jammer, dat dat begrip vrijheid is verdwenen in de abstractie en virtualiteit van de huidige tijd. Mensen hebben heden als voornaamste eigenschap om hun (niet ervaren) vrijheid te verkwanselen door het najagen van materiele rijkdom. Het slaaf zijn van een huis of hypotheek is voor de meesten op dit log herkenbaar als onvrijheid wat hetzelfde aanvoelt als armoede.
  Wat echte vrijheid is, weet je pas als je daarvoor gevochten hebt, maar dat is een ander verhaal.
  Tufkaj, echte rijkdom is een gevoel; kan je niet uitdrukken in geld of procenten. Helaas krijg je dat vaak pas door tegen de tijd dat je de meeste boterhammen achter je kiezen hebt. Sommigen snappen het nooit! 🙂

 128. Adamus says:

  Voerman:
  elsevier.nl/Econom…nkensector-1170456W/

  Wat cultuuromslag; hell!
  Dat normen en waardengelul hebben we al gehad en het gaat de uitvinder daarvan persoonlijk heden goed.

  Straffe wetgeving voor de bankenclub is nodig en vervolging en afstraffing bij overtredingen.

  Maar zolang in dit landschap criminelen in allerlei soorten vrijuit gaan en alleen een parkeerfout of kleine snelheidsovertreding wordt bestraft wordt het niks. Dus wordt het niks!

  Gelukkig is de sanctie van parkeren met een half wiel op een invalidenparkeerplaats verhoogd naar €350. Veel invaliden met hoofdpijn en een rijbewijs 🙂
  Verder een cda pleidooi voor de Rabo, de sponsor van barbecuend Nederland.

 129. FrankL says:

  latida,
  Latida, je verhaal klinkt in mijn oren als de mening van een wat ouder persoon die geen kaas gegeten heeft van technologie en haar uitwerking op de mens. Door het maar ‘goed te vinden’ lijkt het net dat je het omarmt als een echte kenner, maar ik vrees dat je mening de plank volledig mis slaat.

  De meeste jongeren zijn vooral bezig hun tijd te verdoen met elkaar via hun smartphone op Facebook/Twitter/Whatsapp/social-network-smaak-van-de-week te vertellen hoe erg hun hoofdpijn wel niet is na een avond stappen, of wat een dikke drol de hond van de buren op het trottoir heeft achtergelaten.

  En dat doen ze dan vooral tijdens schooltijd of op het moment dat ze informatie tot zich nemen, terwijl hun aandacht elke 5 seconden op iets anders gericht is.

  Mijn conclusie:
  Social networking is ruwweg gezien een tijdverslindende bezigheid die oppervlakkigheid en narcisme aanmoedigt. Verder getuigt elke 10 seconden je aandacht verleggen van a naar b niet van superieure multitasking kwaliteiten, maar vooral van een gebrek van het kunnen concentreren op één onderwerp.

  De mens is simpelweg niet gemaakt voor deze vorm van communicatie, en hoewel de één er minder last van heeft dan de ander, is het netto resultaat niet positief.

 130. nhz says:

  Adamus: En ondertussen zijn we ook “betrokken” bij Mali met de operatie “schiet ze lek”:

  met de complimenten van Gijs Berman (PvdA) die al begon te kwijlen zodra hij deze mogelijkheid zag om vet te profiteren van menselijk leed. Nederland is weer volop aanwezig in de ‘Forever War’, alleen het decor is een beetje aangepast; en de media slikken het weer voor zoete koek net als bij Iraq, Syrie en talloze andere gevallen.

  Adamus: Allemaal marginaal. Koopkracht achteruit, minder belastinginkomsten.

  helemaal niet marginaal voor de achterban van Elco en Maxime, ze kunnen weer lekker rapen. Waar het geld vandaan komt zal hun een zorg wezen.

 131. nhz says:

  nhz: Gijs Berman

  correctie, Thijs Berman …

 132. Bekijkhetookeensanders says:

  15 jaar na dato komt de hele Nederlandse politiek collectief tot een ander inzicht. Niet 1 partij die 15 jaar geleden zich gewaarschuwd voelde door de forse prijsstijgingen. Je vraagt je af wat onze democratie waard is.

 133. Voerman says:

  FrankL,

  Ja, dat gedoe doet Voerman altijd denken aan ouwewijvengeroddel. Schoon- en kleindochters zijn het daar niet mee eens! Is maar het beste ook. 🙂

 134. Voerman says:

  Bekijkhetookeensanders: 15 jaar na dato komt de hele Nederlandse politiek collectief tot een ander inzicht. Niet 1 partij die 15 jaar geleden zich gewaarschuwd voelde door de forse prijsstijgingen. Je vraagt je af wat onze democratie waard is.

  En wat dan nog, als iemand zich gewaarschuwd gevoeld had? Denk je nu werkelijk dat dat wat uitgemaakt had?

  Ook op dit moment gebeuren er in dit landschap meer dan genoeg dingen waarvan iedereen weet, dat wij er in de nabije toekomst de rekening voor gepresenteerd krijgen.
  Door het aan de orde te stellen, onverschillig waar, wordt je alleen een idioot genoemd, of je hebt een gebrekkige realiteitszin. Toch?

 135. asd says:

  De VVD heeft de huizenmarkt opgejaagd. Ja, an m’n retro, niet alleen dat meneer Hoogervorst.

  De VVD heeft nog wel meer op z’n geweten, zoals de bevordering van een crimineel financieel stelsel middels wanprodukten sinds de jaren zeventig.

  Bij zo’n stelsel sluit intussen zich ook de P.v.d.A (met op het regeringspluche Dijsselbloem en Samsom) aan door bijvoorbeeld te streven naar het weer naar de markt brengen van de zwaar gesubsidieerde SNS en ABN-AMRO-banken.

  Dan geef je die lieden toch gewoon weer de gelegenheid op de oude voet door te gaan met het aanbieden van hedgefundprodukten en het incasseren van daaraan verbonden bonussen? Een vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken.

  Zie ook Goldman Sachs, die intussen alweer miljarden heeft verdiend, voornamelijk met short selling en het speculeren op de afgang van landen en bedrijven.

  Daar inmiddels de Libor- en Euribormanipulaties – d.w.z. het effe onder mekaar rondbellen over de vaststelling van de refentierente – banken steeds meer de reputatie van een criminele organisatie bezorgt, zal aan die melkkoe binnenkort een einde komen.

  Wat dan? De z.g. “rainmakers” (overwegend kinderen van de babyboomers!), die zich daarmee bezig houden (binnenkort: hielden) zullen niet aarzelen nieuwe “bankprodukten” te bedenken, als het maar genoeg schuift. En het spel kan opnieuw beginnen.

  En passant ziet deze generatie er ook geen probleem in de ouderen te pakken, mogelijk gemaakt door zwabberende politici (als het voor hen ook maar genoeg schuift). Naar volkje hoor, die huidige generatie NL-ers.

  Nu hebben de heren Dijsselbloem, Samsom, Krol en verdere politici met een greintje verantwoordelijkheidsbesef nog de kans af te rekenen met een crimineel bankwezen door allereerst er voor te zorgen, dat banken als ABN-AMRO en SNS nooit meer op de markt kunnen opereren en vervolgens het hele bankwezen te saneren.

  Zolang het geldwezen niet terugkeert in gezonde handen (heer Wellink is mede verantwoordelijk, dat het in NL zover met die banken heeft kunnen komen!), zal het met de huizenmarkt ook niets worden.

  Uhh, die is trouwens (met heer Brinkman en die ander uit Limburg) net zo marode als de financiële sector.

  Dus huizenmarkt-zeepbelbloggers ga er maar voor onbepaalde tijd aan staan.

 136. tufkaj says:

  Voerman: Ik heb er een hekel aan om generaties vanuit een competitiegevoel met elkaar te vergelijken.

  Ik ben bang dat je het onderwerp zelf het vaakst oprakelt 😉 Maar een clown als Henk Krol zet de boel ook aardig op scherp als je het mij vraagt.

  Voerman: Tufkaj, echte rijkdom is een gevoel; kan je niet uitdrukken in geld of procenten. Helaas krijg je dat vaak pas door tegen de tijd dat je de meeste boterhammen achter je kiezen hebt. Sommigen snappen het nooit!

  sja, zo kun je een discussie ook de kop indrukken natuurlijk. Wie weet nog wat vrijheid is nadat er kinderen komen 😀

  Bekijkhetookeensanders: Niet 1 partij die 15 jaar geleden zich gewaarschuwd voelde door de forse prijsstijgingen. Je vraagt je af wat onze democratie waard is.

  Democratie is het belang van de meerderheid dienen. Wie had er baat bij het stoppen van de prijsstijgingen? Zometeen ja, als huren aan WOZ zijn gekoppeld. Dan is er electoraat dat prijsdaling wil.

  Verder: mini-onderzoekje gedaan. Je kunt je huis het best voor een op een hele ton afgerond bedrag op Funda zetten: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/02/10/funda-de-winnende-eindcijfers-zijn/

 137. Voerman says:

  tufkaj: Maar een clown als Henk Krol zet de boel ook aardig op scherp als je het mij vraagt.

  Voerman behoort niet tot zijn aanhang!
  Ander soort volk.

  tufkaj: Ik ben bang dat je het onderwerp zelf het vaakst oprakelt

  Op mijn leeftijd ontkom je daar niet aan. De enige veilige plek is het bejaardenhuis, alleen maar gelijkgestemden, maar is niet meer te betalen.

  tufkaj: Wie weet nog wat vrijheid is nadat er kinderen komen

  Die komen tegenwoordig alleen na uitnodiging!
  Dat zij daarna lang blijven dat kan je weten!

  tufkaj: sja, zo kun je een discussie ook de kop indrukken natuurlijk

  Nog mooier! Eerst stel je vast, dat Voerman het meest voorkomende woord is op dit log en vervolgens zeg je dat ik de discussie de kop indruk! 🙂

 138. Voerman says:

  Voerman: Op mijn leeftijd ontkom je daar niet aan. De enige veilige plek is het bejaardenhuis, alleen maar gelijkgestemden, maar is niet meer te betalen.

  Bedoel natuurlijk: ‘alleen maar te betalen als je zelf geen geld hebt’. 🙂

 139. nhz says:

  Adamus: Denk effe aan de Dropbox/Amazone/google/cloudservers. Allemaal amerikaanse databanken waar de terrorismebestrijders vrijelijk kunnen rondneuzen.

  ja, en al die nieuwe camera’s met Wifi zijn ook reuze handig. Nog even en je wordt beschoten door een patrouillerende drone zodra je een foute foto maakt (van een vies bedrijf, een foute ME’er of bijvoorbeeld een schone dame met iets teveel bloot voor de hypocriete Amerikaantjes).

  Voerman: Bedoel natuurlijk: ‘alleen maar te betalen als je zelf geen geld hebt’.

  precies; nog even en hetzelfde geldt voor alle huurwoningen …

 140. lapje says:

  5 mei is een popfestival voor de na-oorlogse generatie. Ik neem het de vooroorlogse generatie kwalijk dat het belang van vrijheid nooit is overgedragen aan (klein-)kinderen. Vrijheid is betaald met bloed. Het wordt nu verkocht voor narcisisme (facebook) en schijnveiligheid.

 141. Voerman says:

  lapje: Vrijheid is betaald met bloed. Het wordt nu verkocht voor narcisisme (facebook) en schijnveiligheid.
  Voerman heeft hier een paar keer wat aan gedaan oa:

  STELLING VAN EEN BLOGGER:
  NewGen: Mijn kinderen zullen de waarheid zelf leren en hopenlijk kunnen ze dan in de toekomst keihard lachen om de onnozelheid van voorgaande generaties.

  COMMENTAAR VAN VOERMAN:
  Achteraf bezien kunnen wij altijd lachen om voorgaande generaties, maar dat is natuurlijk niet goed. Iedere generatie leeft in de context van zijn eigen tijd. Zo is het niet eerlijk om bijv. op de Grebbeberg naar het oorlogskerkhof te gaan en daar onverschillig te zeggen, dat al die jonglui voor niets hun leven gegeven hebben. In de context van hun eigen tijd bezien waren het jongens die wisten dat ze voor een goede zaak vochten. Dat was hun menselijke waarde op dat moment en zij verdienen om ook door latere generaties in die waarde gehouden te worden.
  Als je dat niet snapt, dan ga maar kort na een bezoek aan de grebbeberg bijv. in concentratiekamp Vught kijken.

  Ook jouw en mijn generatie heeft het recht om door de latere generaties om dezelfde redenen gerespecteerd te worden.

  Als je je kinderen zelf die waarheid bijgebracht kunt krijgen dan heb je als ouder goed werk gedaan.

  Ik wens je toe, dat je eens zult kunnen relativeren, zelfrespect kunt ontwikkelen en dat op je kinderen kunt overdragen. Als dat lukt wordt een generatiekloof een generatiebrug.

 142. asd says:

  @147(lapje),

  Je kletst uit je nek.

  Als je wilt zeggen, dat vijf mei inmiddels een hypocriete vertoning is geworden, komt dat op konto van de huidige generatie.

  Hoe anders de eerste jaren nà de oorlog!

 143. tufkaj says:

  asd:
  @147(lapje),

  Je kletst uit je nek.

  Als je wilt zeggen, dat vijf mei inmiddels een hypocriete vertoning is geworden, komt dat op konto van de huidige generatie.

  Hoe anders de eerste jaren nà de oorlog!

  Of het zo is of niet; ik kan werkelijk helemaal niets met het gegeven.

 144. Voerman says:

  tufkaj: Of het zo is of niet; ik kan werkelijk helemaal niets met het gegeven.

  Lees mijn antwoord op de post van lapje.
  Als er dan nog geen vleugje van respect of eerbied voelbaar wordt, dan snap ik dat je het gevoel wat hoort bij het woord “vrijheid” ook niet kent.
  Ik denk, dat ik je graag mag, Tufkaj. Natuurlijk had die tijd ook aan beide kanten zijn criminelen in de politiek, maar je moet wel weten waar je bij hoort als het erop aan komt.

 145. asd says:

  @149( tufkaj),

  Nee, dat sowieso, maar zelfs dat gegeven op zich slaat de plank mis.

 146. lapje says:

  Moral hazard is overal. Het zal Calvinistisch klinken, maar zonder afstraffing wordt een les nooit geleerd en blijft al helemaal niet hangen. Achteraf lijkt alles logisch, maar zelfs dan wordt de geschiedenis geschreven door de ogen van de overlevenden. Enige vorm van medeverantwoordelijkheidsbesef wordt omgevormd tot schuldtoewijzing aan de hogere machten, alsof vrije keuze niet bestaat.
  Terug naar vrijheid, hoe kunnen onze kinderen weten wat het is als hen nooit de donkere zijde van de mensheid en geschiedenis getoond is? Wat wordt er op scholen meegegeven van WO2? We weten meer van het interbellum en de gouden eeuw dan van onze recente geschiedenis. Is het een taboe? Is er een collectieve wroeging? Over de doden al helemaal geen kwaad. Geen volledig plastje? Geen lering!

 147. tufkaj says:

  Voerman: Lees mijn antwoord op de post van lapje.
  Als er dan nog geen vleugje van respect of eerbied voelbaar wordt, dan snap ik dat je het gevoel wat hoort bij het woord “vrijheid” ook niet kent.
  Ik denk, dat ik je graag mag, Tufkaj. Natuurlijk had die tijd ook aan beide kanten zijn criminelen in de politiek, maar je moet wel weten waar je bij hoort als het erop aan komt.

  Ik hecht zeer aan vrijheid en ben heel blij met de mensen die daar 70 jaar geleden voor gevochten hebben. Ik kan echter helemaal niets met de kritiek (is het kritiek?) dat mijn leeftijdsgenoten niets of minder met 5 mei zouden hebben. Moet ik me schuldig voelen? Wil je dat ik met een spandoek naar het maliveld trek? Hoeveel feeling heb je zelf nog met de 80 jarige oorlog? En hoeveel feeling heb je met netneutraliteit? die vrijheidsstrijd gaat aan oudere generaties voorbij – als ze al niet aan de inperkende kant staan.

  Van mij mag de nadruk minder op 40-45 komen te liggen en meer op vrijheid in het algemeen en dan ook de directe bedreigingen/toepasbaarheid op vandaag. Maar we gaan nu wel heul ver offtopic.

 148. lapje says:

  @asd
  Waarom voel je je aangesproken?

  @voerman
  Ik zie uit naar uw wijze woorden, maar ze zijn nog niet gepubliceerd.

  @tufkaj
  De 80-jarige oorlog heeft geen directe verbinding met het heden. Waar er voor is gevochten in 40-45, daar plukken wij nu nog de vruchten van. Niet dat alles in ’45 gelijk goed was, maar het is een (mar-)keerpunt in de moderne geschiedenis geweest.

  OT op een zondagavond is een verrijking op dit forum.

 149. Voerman says:

  tufkaj: Ik kan echter helemaal niets met de kritiek (is het kritiek?) dat mijn leeftijdsgenoten niets of minder met 5 mei zouden hebben.

  Is geen kritiek, Tufkaj. Respect voor je antwoord wat niet getuigt van achteloosheid. Dat off topic dat valt wel mee. Vrijheid, wat ook onafhankelijkheid is heeft veel te maken met de manier waarop je met schuld omgaat en dat is vaak het kernthema op dit log. Daarom denk ik dat de hier aanwezigen beter dan gemiddeld weten wat je in de waagschaal stelt door het maken van schulden. Maar je hebt gelijk; genoeg daarover.

 150. Adamus says:

  Frans:
  zerohedge.com/news…-and-poor-get-poorer

  Ook Frankrijk heeft haar Elco’s. Dit bedoelt nhz met geld dat er gaat komen?

 151. Voerman says:

  lapje: Ik zie uit naar uw wijze woorden, maar ze zijn nog niet gepubliceerd

  Och, Voerman is slechts een simpele oude man en als de meesten van ons ook een beetje het slachtoffer van zijn tijd. Alleen zijn de meesten nog te jong om dat te definieren en Voerman heeft dat door zijn leeftijd alreeds duidelijk. 😐

 152. asd says:

  @154(lapje), Hoezo?

 153. lapje says:

  Voerman: Och, Voerman is slechts een simpele oude man en als de meesten van ons ook een beetje het slachtoffer van zijn tijd.

  Hier moest ik even goed over nadenken, maar u heeft gelijk.

  Voerman: Lees mijn antwoord op de post van lapje.

  Hier doelde ik eigenlijk op. Er is geen antwoord van u gepubliceerd. Gevalletje “foutje van de computer”?

 154. lapje says:

  Zonder verder commentaar:

  asd: @147(lapje),
  Je kletst uit je nek.

  lapje: @asd
  Waarom voel je je aangesproken?

  asd: @154(lapje), Hoezo?

  Dus ik was wel heel benieuwd ter bevordering van de discussie.

 155. asd says:

  @160(lapje),
  Nog één keer dan: Als je het discussiëren wilt bevorderen, moet je natuurlijk niet zoiets onzinnigs droppen als in @147.

 156. Voerman says:

  lapje: Dus ik was wel heel benieuwd ter bevordering van de discussie.

  asd: Nog één keer dan: Als je het discussiëren wilt bevorderen

  Mensen hou der mee op.
  Babylonische spraakverwarring met verwijzing naar veranderde postnummers etc.

 157. latida says:

  FrankL,

  Om te spreken over wat ‘de meeste jongeren’ doen of laten moet je of zelf jong zijn of in contact staan met jongeren. Ongefundeerde meningen zijn waardeloos en zeggen meer over jezelf dan over de jongeren waar je over oordeelt.

 158. Hugo says:

  lapje: Wat wordt er op scholen meegegeven van WO2?

  Zeker niet hoe eea gefinancierd is. Het meest onderbelichte stukje WO2 geschiedenis. Je slaat slijl van achterover.

 159. lapje says:

  @asd
  Ik ben soms bewust cryptisch of leg zeer cruciale nuances in mijn woordkeuze. Dat zet aan tot nadenken, althans dat hoop ik. Lees in mijn post wat je wil, maar als je de reactie van Voerman leest (die inmiddels wel gepubliceerd is – vandaar de nummerverwarring) dan heeft hij mijn nuanceverschil wel opgepakt.
  Voor de rest ben ik ook regelmatig onzinnig hoor. Zeker als ik bijdragen uit het verleden teruglees, denk ik ‘wat een onnozel’. Dus wellicht ben ik het over een jaar met je eens, maar waarschijnlijk om andere redenen dan de jouwe.

 160. latida says:

  Overigens sprak ik vanmiddag nog een 19 jarige ondernemer met 3 volwassenen in dienst. Hij loopt er niet mee te koop. Jammer dat jullie zo’n slechte indruk hebben van jongere generaties. Ik heb daar andere ervaringen mee. Overigens zijn het de 30 plussers die de bekende sociale media bevolken. Jongeren hebben hun eigen netwerken en manieren om die te onderhouden, en die lopen per definitie vooruit op wat ‘de grijze massa’ doet om zich ‘hip en slim’ te voelen.

  Maar goed. ZE kopen geen huizen en zien de huizen prijzen graag omlaag gaan. Dat ze daar zelf een hand in hebben door niet te kopen, is dan wel weer een teken van verstand.

 161. latida says:

  Hugo,

  Jongeren informeren zich niet op scholen. ZE houden wijselijk de schone schijn op om het benodigde papiertje te halen maar ze informeren zich voornamelijk op internet en via elkaar. 😃

 162. Voerman says:

  Hugo: Zeker niet hoe eea gefinancierd is. Het meest onderbelichte stukje WO2 geschiedenis. Je slaat slijl van achterover.

  Hugo, wij weten, dat wij beiden elkaar niet liggen en totaal verschillende mensen zijn.
  Dat neemt niet weg, dat wij beiden op belangrijke momenten keuses moeten maken. Het zover boven de geschiedenis – of zaak gaan staan, dat je het maken van keuzes voor jezelf onmogelijk maakt geeft blijk van een distantiering van het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen roots. Kenmerk van pacsifisme uit lafheid. Denk niet, dat jij echt zo in elkaar zit, maar laat het er dan ook niet op lijken.
  Belangrijk om te weten waar je bij hoort. De tegenpartij heeft ook zijn slechte kanten.

 163. Voerman says:

  Truste allemaal! 🙂

 164. asd says:

  @165 (Voerman), lijkt mij inderdaad beter. Inmiddels gaat het helemaal over lapje in zijn @169, terwijl Hugo in zijn @168 één van de juiste vragen stelt.

 165. Steven says:

  latida: Maar goed. ZE kopen geen huizen en zien de huizen prijzen graag omlaag gaan. Dat ze daar zelf een hand in hebben door niet te kopen, is dan wel weer een teken van verstand.

  ik zie nog vaak het omgekeerde: kunnen ze een huis lenen dan doen ze dat ook. De weinige verstandigen zien wel in dat je dat nu niet moet doen, maar het gros doet het gewoon wel (als ze de kans krijgen)

 166. Steven says:

  kopen = lenen : als je een huis zo cash neerflapt is het kopen en anders is het dus lenen. Lijkt wel of men (ook Voerman) die begrippen door elkaar haalt.

 167. Deutsche Mark says:

  lapje:
  … Waar er voor is gevochten in 40-45, daar plukken wij nu nog de vruchten van. Niet dat alles in ’45 gelijk goed was, maar het is een (mar-)keerpunt in de moderne geschiedenis geweest. …

  Flauwekul, en tevens een tenenkrommend staaltje van navelstaarderij:
  In de WERELDoorlog van ’39(!!)-’45 speelde Nederland slechts een piepklein bijrolletje. Het echte gevecht vond op andere fronten(vooral in figuurlijke zin) plaats en de deelnemers plukken er niet allemaal de vruchten van. Velen plukten nooit meer vruchten, anderen minder dan voorheen.
  Dat Nederland na deze vreselijke oorlog meer vruchten mocht/kon plukken dan voorheen is een toevallige uitkomst, deels gevolg van wedden op het winnende paard en van de kansen die het herstel bood. Van “waar er voor is gevochten in 40-45” plukken we helemaal niets, want het was een volledig overbodige strijd.

  Mijn mening over alles wat met WO2 te maken heeft (en dan het europese deel in het bijzonder) is na mijn vertrek naar Dld. nogal veranderd. Ik zie er minder een dader/schlachtoffer-conflict in, dan een geopolitische/economische aardverschuiving die een scheefgroei rechtzette welke door de politiek in die tijd niet serieus werd genomen/aangepakt, daarentegen zelfs werd versterkt.
  Ze speelden met hetzelfde vuur, waarmee de machthebbers van nu ook aan het pielen zijn. Nog lukt het ze, de brandhaarden naar wens tot bepaalde delen der aarde te beperken, maar de vraag is: hoe lang nog?
  Het econiomische spanningsveld binnen Europa baart me daar ernstig zorgen.

  Als de machthebbers zich serieus met de toekomst bezig houden, en daarin geweld niet als een makkelijke jackpot beschouwen, kunnen ook zonder verschrikkelijke oorlogen de mooiste vruchten geplukt worden.
  De mislukte mutatie “mens” gaat dat echter helaas nooit voor elkaar krijgen.
  Truste…

 168. latida says:

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/gemeenten-laten-ozb-meer-stijgen-dan-toegestaan.8830182.lynkx

  @Steven

  Je hebt gelijk wat betreft het verschil tussen kopen of lenen. Maar ze doen er wel verstandig aan om te sparen waardoor ze misschien straks wel 50% zelf kunnen inleggen op een starterswoning in zeg 2015, al dan niet met een beetje hulp van de ouders.

  Meer dan ooit is het belangrijk dit soort lessen door te geven aan de jeugd. Schandalig dat hier op onderwijsinstellingen niets maar dan ook niets over wordt meegegeven.

 169. ll says:

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article9789571.ece/Gemeenteraad-zucht-en-neemt-verlies-Meerstad

  In Grunn zitten nu ze al bijna op 100 miljoen verlies, voor één projectje……… een beetje dom. 😉

 170. ll says:

  De gemiddelde huizenprijs in NL wil nog maar niet zakken, staat nog steeds op ongeveer 10x modaal ?, zakt modaal ook al ?

  http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html

 171. ll says:

  ll: De gemiddelde huizenprijs

  Moet zijn gemiddelde vraagprijs, uiteraard …..

 172. ll says:

  BOG nog steeds dalende………

  Dutch commercial property values still falling

  http://www.pie-mag.com/articles/4732/dutch-commercial-property-values-still-falling-ipd-roz/

 173. dalen says:

  @ 179

  Niemand wordt ter verantwoording geroepen, bizar gewoon. De gemeentelijke belastingen gaan fors omhoog in groningen en de grootste werkgever, de Gasunie, staat ook zwaar onder druk.

  Wel hebben ze in 2009 de toeristenbelasting afgeschaft. Uiteraard om Meerstad te promoten, weer zo’n blunder.

  Ze wilden waarschijnlijk de megaprojecten in Dubai kopieren.

 174. Adamus says:

  Nrc vandaag: “bankiers niet enige probleem, jet is het hele model”

 175. Adamus says:

  ll: Moet zijn gemiddelde vraagprijs, uiteraard…..

  Er staan in bog-management heel veel banen op de tocht. Categorie 1.5/2x modaal.

 176. svg says:

  ll:
  De gemiddelde huizenprijs in NL wil nog maar niet zakken, staat nog steeds op ongeveer 10x modaal ?, zakt modaal ook al ?

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

  ll ik begrijp je niet ,volgens mij daalt het wel degelijk , maar misschien niet zo snel als jij/we/wij zouden willen , het is maar net wat sneller daalt ; de groningse bodem of de huizenprijzen , en dan ook nog geleidelijk of met vraagprijsbevingen.

 177. Adamus says:

  ll:
  De gemiddelde huizenprijs in NL wil nog maar niet zakken, staat nog steeds op ongeveer 10x modaal ?, zakt modaal ook al ?

  huizenzoeker.nl/wo…markt/grafieken.html

  Kijk naar koopkracht. Stijgt die?

 178. Adamus says:

  svg: ll ik begrijp je niet ,volgens mij daalt het wel degelijk , maar misschien niet zo snel als jij/we/wij zouden willen , het is maar net wat sneller daalt ; de groningse bodem of de huizenprijzen , en dan ook nog geleidelijk of met vraagprijsbevingen.

  Gr. wordt letterlijk opgeschud. Het oude land klinkt al eeuwen in, bodemdaling kennen ze daar dus al 😉

 179. svg says:

  svg: ll ik begrijp je niet ,volgens mij daalt het wel degelijk , maar misschien niet zo snel als jij/we/wij zouden willen , het is maar net wat sneller daalt ; de groningse bodem of de huizenprijzen , en dan ook nog geleidelijk of met vraagprijsbevingen.

  Heb nog even gekeken naar de cijfers van Januari 2013 , toch echt cijfers in het rood -0,10 en – 0,19 misschien niet veel maar toch .

 180. Adamus says:

  dalen:
  @ 179

  Niemand wordt ter verantwoording geroepen, bizar gewoon. De gemeentelijke belastingen gaan fors omhoog in groningen en de grootste werkgever, de Gasunie, staat ook zwaar onder druk.

  Wel hebben ze in 2009 de toeristenbelasting afgeschaft. Uiteraard om Meerstad te promoten, weer zo’n blunder.

  Ze wilden waarschijnlijk de megaprojecten in Dubai kopieren.

  Waar blieven die olde westerlingen met hun poet?

 181. Adamus says:

  svg: Heb nog even gekeken naar de cijfers van Januari 2013 , toch echt cijfers in het rood -0,10 en – 0,19misschien niet veel maar toch .

  De richting is wel duidelijk.

 182. lorenzo says:

  Bor de Wolf: Brinkman gooit zijn gewicht achter hoge huize prijzen:
  volkskrant.nl/vk/n…markt-te-halen.dhtml
  Waarom is er niemand in de media die er op wijst dat deze man gewoon corrupt

  boef zijn loont , de omstandigehden maken de mens , of deze nu brinkman heet of anders , verschil zal er niet zijn .

 183. Voerman says:

  lorenzo: de omstandigehden maken de mens

  Het is nog erger!
  “De mens maakt de omstandigheden”. 🙂

 184. snorkel says:

  Bor de Wolf:
  Brinkman gooit zijn gewicht achter hoge huize prijzen:
  volkskrant.nl/vk/n…markt-te-halen.dhtml

  Waarom is er niemand in de media die er op wijst dat deze man gewoon corrupt is?

  En waarom kan deze clown uitspraken als “Mensen moeten zelf wel iets meer overhebben voor huur- of koopwoningen, ” doen terwijl NL de slechtste betaalbaarheid van zowel kopen als wonen heeft in heel Europa?

 185. aleksandar says:

  Onder curatele stellen de hele bouwsector met een nood regeling. CDA heeft niks meer te verliezen en dringt aan op de status quo om nog een jaartje of twee mee te kunnen draaien. Waarom? Daar is geen oplossing behalve massale sanering, inclusief onderwater particulieren.

 186. lorenzo says:

  Voerman: Het is nog erger!
  “De mens maakt de omstandigheden”.

  jammer dat je nu zo druk bent het naar je zelf te trekken , maar wat vind je van de stelling !
  Eens of oneens ?

 187. Keesje says:

  Nog een makelaar die heel eerlijk is over de Amstelveense woningmarkt: neeee, in Amstelveen is de looptijd niet zo lang…..Tenzij je je huis te duur te koop hebt staan…..wat een logica…

  http://static.vergelijkjewijk.nl/attachments/000/000/004/Nieuwsflash_Brockhoff_Makelaars_februari_2013_-_def.pdf?1360404713

 188. Voerman says:

  lorenzo: Eens of oneens ?

  Goede vraag.
  Antwoord is beide.

 189. Voerman says:

  svg: De PVV probeert te scoren in Groningen, hoe gaat dit verder?

  Op het eerste gezicht een zeer terechte benadering door de PVV.
  Dat deze mensen tegemoetgekomen moeten worden staat buiten kijf.
  De NAM zal hier weinig zin in hebben of zichzelf zodanig juridisch ingedekt hebben, dat het op het bordje van “ons allemaal samen” terecht zal komen.
  Och, we hebben er toch zat. Kannieop. 🙂

 190. Ma Ling says:

  Adamus: Waar blieven die olde westerlingen met hun poet?

  Dat vragen ze zich niet alleen af in Groningen, maar ook in Zeeland, Brabant, Gelderland, Overijssel en zelfs Limburg.

  Allemaal vinex-postzegel-meuk (geheel naar huidige leefomstandigheden van de randstedeling). Ruimtelijke plannen die allemaal inspelen op de verwachte lokale/regionale aanwas en daarnaast mikken op de rijke Hollandse westerling, waar vanuit wordt gegaan dat ie dagelijks best 3 uur wil forensen…

  Man man man, hoe heeft het toch zo ver kunnen komen dat we ooit zo zijn gaan redeneren. Wat een zeepbel is het toch, die grondmarkt.

  svg: ll ik begrijp je niet ,volgens mij daalt het wel degelijk , maar misschien niet zo snel als jij/we/wij zouden willen , het is maar net wat sneller daalt ; de groningse bodem of de huizenprijzen , en dan ook nog geleidelijk of met vraagprijsbevingen.

  De lucht in de groningse grond gaat eruit, straks een rijtjewoning in meerstand/blauwe stad voor Oostgroningse prijzen!

 191. lorenzo says:

  Voerman: Goede vraag.Antwoord is beide.

  een tijdje geleden reed een geldwagen op de snelweg , vloog de achterdeur open , iedereen (.) stoppen en geld oprapen .
  Dat is netjes ….. enkel slechts een bracht 10 euro terug naar het politie bureau .

  ”de omstandigheden maken de mens ”.

 192. Keesje says:

  Boelhorst in de bocht, eigenlijk meer UIT de bocht: “laten we de financieringsmogelijkheden terug brengen naar nivo 2008-2009, dan brengen we de woningmarkt weer op gang”. En dan na 2 jaar een plan hebben hoe we toch weer de boel aan gaan trekken…..mijn oren klapperen, die
  Van hem ook?

  http://www.mejudice.nl/video/detail/peter-boelhouwer-over-de-woningmarkt

 193. Deutsche Mark says:

  dalen,

  Strokarton in de bovenkamer, die locale groningse politici.

 194. Deutsche Mark says:

  Voerman,

  “De boef maakt de omstandigheden” om precieser te zijn.

 195. Voerman says:

  lorenzo: een tijdje geleden reed een geldwagen op de snelweg , vloog de achterdeur open ,

  Die klotewagen was gebouwd door mensen en iemand heeft de deur niet goed afgesloten.

  Deutsche Mark: “De boef maakt de omstandigheden”

  Ook waar.

  Mensen en materiaal zijn onbetrouwbaar in dit Landschap! 🙂
  Kajenagaan hoe het elders is!

 196. Hans- says:

  Goed opgemerkt, Voerman.
  Respect heeft de overheid reeds lang geleden verspeeld.
  ( Den Uil ?)
  sorry, overheid= roverheid

 197. Ma Ling says:

  Keesje: mejudice.nl/video/…-over-de-woningmarkt

  Bedankt voor de link. Waar mijn oren van klapperen is rond 4min40sec: Boelhouwer die de NVM een maatschappelijke organisatie noemt…

  In een eerdere post van me vandaag vroeg ik me af hoe het zover heeft kunnen komen. ik beantwoord m zelf wel: o.m. door Boelhouwers die een telkens weer een podium krijgen. Let wel: wij belastingbetalers betalen gewoon voor deze onzin.
  Meer geld naar onderwijs? Ik weet nog wel waar besparingen te behalen zijn 😉

 198. Frank B. says:

  Zit me de laatste tijd zowiezo te ergeren aan die Boelhouwer. ‘Pak gewoon de norm uit 2008’…

  Tuurlijk, laat alles lekker zoals het was, laat mensen hun nek maar in de strop steken…

  Ik ben niet zo goed onderlegd als de meeste mensen hier maar zelfs ik begrijp dat ie uit zijn nek zwamt..

  Grr, kan er boos om worden…

 199. Adamus says:

  Van Rompuy: “Als het Par­le­ment het be­gro­tings­ak­koord ver­werpt, dreigt de wel­vaart in Eu­ro­pa in het ge­drang te komen”

  En weer gaat het licht uit 🙂

 200. Voerman says:

  Deutsche Mark,

  Denk, dat mijn ouders op 10 mei 1940 toen de Duitsers ineens onuitgenodigd op de stoep stonden weinig met je verhaal zouden zijn opgeschoten.
  Ken nog wel wat meer onschuldige mensen die er al heel kort daarna helemaal niets meer over konden vertellen; gewoon vermoord.
  De context van de tijd waarin dingen zich sfspelen is de enige waarheid die telt.

 201. Voerman says:

  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3392041/2013/02/11/Consumenten-betalen-1-3-procent-te-veel-hypotheekrente.dhtml

  Wat moeten wij hier nu van denken.
  Renteverlaging zou de financierbaarheid vergroten en dus prijsopdrijvend werken. Willen wij dat wel in dit café? 🙂

 202. Deutsche Mark says:

  Voerman,

  De waarheid van toen speelde zich echter niet uitsluitend in NL af, dat was wat ik zeggen wilde.
  De waarheid was elders nog stukken vervelender. Dat er in NL mensen omgekomen zijn wordt daar niet minder erg door, maar om de strijd destijds als “vrijheidsstrijd der Nederlanders” te bestempelen gaat mij te ver. We dobberden mee op golven die ons “overkwamen”, en de storm werd beeindigd door externe krachten. Nederland was een podium, maar de bewoners vaak niet meer dan toeschouwers die er het beste van wilden maken.

  Mijn familie had destijds zowiezo grotendeels geluk. Ter werkstelling in Dld. was het ergste. Niet leuk, maar de verhalen van een duitser uit mijn dorp, die als zeer jonge soldaat richting sovjets “mocht” hebben toch een andere dimensie. En erom gevraagd had ie niet. Integendeel, hij was liever thuis gebleven.

 203. Deutsche Mark says:

  wilden=probeerden

 204. Voerman says:

  Ach, wij kunnen er nu langzamerhand ongeemotioneerd over napraten.
  Wij zitten allemaal in de draaimolen die wereld heet en soms is er oorlog en misschien binnenkort weer.
  We kunnen nu zelfs vooraf wel wat redenen bedenken.
  Wij, gewone mensen willen dat niet, maar het overkomt ons zo nu en dan.
  De enige manier om dan te overleven is terugschieten. Ook als het een jonge soldaat uit jouw dorp is. Zo simpel is het. Maar wij snappen elkaar vast!
  Laten wij de overigen hier niet langer vervelen met deze materie, want vrede, pascifisme en gebroken geweertjes zijn in.

 205. Bor de Wolf says:

  Het CDA met tulpenhandelaar Brinkman voorop, staat ineens weer buitenspel:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11698/Kabinet-Rutte-II/article/detail/3392111/2013/02/11/Blok-praat-niet-meer-met-CDA-over-woningmarkt.dhtml

  De hand overspeelt, blijkbaar. Goede zaak: D66, CU en SGP zitten niet in de pocket van de bouwers, voor zover ik weet (of vergis ik me? Zitten daar weer bankmannetjes tussen? VEH’ers?) Weg met die Eerste Kamer, nooit zo beseft dat dat zo’n corrupt apparaat is.

 206. snorkel says:

  Bor de Wolf,

  Boele Staal is D66’er (maar zit zelf niet in de EK): http://www.parlement.com/id/vg09llpa6izs/b_boele_staal – oud inspecteur van politie turned bankster 😉

  Maar de banken zijn tenminste vóór aflossen, dus dat is al heel wat…

 207. snorkel says:

  Voerman:
  parool.nl/parool/n…hypotheekrente.dhtml

  Wat moeten wij hier nu van denken.
  Renteverlaging zou de financierbaarheid vergroten en dus prijsopdrijvend werken. Willen wij dat wel in dit café?

  Wat wij hier van moeten denken is ‘t volgende: Rente zou de ‘prijs van het huren van geld’ moeten weergeven. Hierin zouden factoren als de volgende moeten worden meegerekend:
  – Wat is het risico dat het verhuurde goed (geld dus) zijn waarde verliest, beschadigd wordt, of helemaal niet meer terug gebracht wordt?
  – Hoe is de verhuurder verzekerd tegen beschadiging of ‘diefstal’ (bijv doormiddel van een onderpand) en wat kost die verzekering?
  – Wat is de prijs van het verhuurde goed?
  – Hoe lang wordt het goed verhuurd en aan wie?
  – Wat zijn de huurprijzen bij de concurrentie?
  – etc etc
  De rente zou dan realistisch een stuk hoger moeten liggen volgens mij…

  Maar dat doet allemaal niet ter zake! Rente is gewoon een manipulatiemiddel geworden om kapitaal (bijna) gratis uit te delen aan banken en beleggers. De consument speelt geen enkele rol hierin en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de consument hier voordeel uit trekt.

 208. Voerman says:

  snorkel: Renteverlaging zou de financierbaarheid vergroten en dus prijsopdrijvend werken. Willen wij dat wel in dit café?

  Het algemene verhaal is duidelijk, maar wat betreft die te verwachten,prijsopdrijving door renteverlaging?

 209. dawg says:

  “In samenhang met de heffing zullen
  verhuurders in de gelegenheid worden gesteld om de huren extra te verhogen. Het regeerakkoord
  stelt in het vooruitzicht dat de huren met 1,5% boven inflatie stijgen voor inkomens tot € 33.000, met
  2,5% boven inflatie voor inkomens tussen € 33.000 en € 43.000, en een extra huurverhoging van
  6,5% boven inflatie voor inkomens boven € 43.000. Daarnaast vervalt het maximum huurniveau op
  basis van het woningwaarderingstelsel. Het maximum huurniveau wordt 4,5% van de WOZ-waarde
  van de huurwoning. Bij inkomens boven € 43.000 vormt dit maximum geen plafond; bij deze
  huishoudens mogen de huren jaarlijks met 6,5% plus inflatie worden verhoogd totdat de huurder is
  vertrokken of zijn inkomen lager is dan de grens van € 43.000.”

  http://www.aedes.nl/binaries/downloads/financien/201302-effecten-regeerakkoord–60-corporaties.pdf

  Ze betalen met € 500 tot € 600 huur op een netto inkomen van circa € 2.200 per maand zo’n 25% van dat inkomen aan woonlasten maar sinds de zeepbel aan het leeglopen is mogen ze gewoon als asociale profiteurs en witteboordencriminelen worden weggezet en behandeld.

  “Bij inkomens boven € 43.000 vormt dit maximum geen plafond; bij deze
  huishoudens mogen de huren jaarlijks met 6,5% plus inflatie worden verhoogd totdat de huurder is
  vertrokken.”

  Niet eens een gelimiteerde verhoging, maar eentje die in principe onbeperkt is, jaar in jaar uit. Kan me geen situatie herinneren waar een kabinet een bevolkingsgroep zo schaamteloos te grazen nam.

 210. ll says:

  T’is ook nooit goed. Gaan de mensen eindelijk eens aflossen, is de rente weer te hoog……..

  Vandaag in het blad dat niet genoemd mag worden.

  VEH richt woede op banken…….

  Paniekfase in volle gang……. 🙂

 211. snorkel says:

  Voerman: Het algemene verhaal is duidelijk, maar wat betreft die te verwachten,prijsopdrijving door renteverlaging?

  Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Ja als de huur van iets (in dit geval geld) goedkoper wordt dan zou je kunnen verwachten dat het meer wordt verhuurd. En aangezien hypothecaire-lening-huurders vaak denken in “hoeveel kan ik maximaal lenen bij een bepaald maandbedrag” mag je verwachten dat ze meer gaan proberen te lenen t.o.v hun inkomen. Of dat over de gehele linie de prijzen gaat opdrijven moet ik nog zien. De volumes zijn zó laag dat deze mensen misschien gewoon meer huis voor hun geld gaan kopen ipv meer geld voor hun huis overhebben. Situaties waarin men elkaar op de stoep voor het pand, zelfs zonder binnen geweest te zijn, staat te overbieden zie ik de eerst komende jaren echt niet meer terugkomen. Ik mag toch hopen dat de consument anno 2013 door heeft dat de keuze reuze is…

  En vergeet ook vooral niet dat er allerlei andere zaken tegenover staan, die al veel ‘zekerder’ zijn dan een renteverlaging; verplicht aflossen, gegarandeerde verdere daling van huizenprijzen, dreigende afschrijvingen vastgoedportefeuille banken, etc. Die zaken drukken de prijzen een stuk harder dan een hypothetische verlaging van de rente ze nu opdrijft denk ik.

 212. Bor de Wolf says:

  dawg,

  Die huurverhogingen zijn natuurlijk ook niet goed, maar als Brinkman het voor het zeggen zou hebben dan zouden EN de huurverhoging doorgaan (om via ‘investeringen’ weer bij de bouwers terecht te komen) EN de strengere hypotheekregels afgeschaft worden (zodat we meer kunnen lenen voor de bouwers). Worst of both worlds.

 213. Mastah says:

  Ik quote even uit het DSON artikel:

  Mastah Zegt:
  6 February 2013 om 2:43 pm (Quote) (Reply)
  erik,

  Het CDA overspeelt haar hand, allereerst waren ze al akkoord met die 100% aflossing, die willen ze nu minder streng maken als ‘ruil’ voor het alsnog steunen van de verhuurdersheffing van 2 miljard waar ze hun zo’n heisa over maken.
  Maar VVD en PvdA hebben helemaal niet per se CDA nodig, ze kunnen ook gewoon met GL, CU, D66 of zelfs SGP een akkoord vinden. Die partijen steunen namelijk wel de 100% aflossing maar willen die extreme huurstijging voor (net iets boven)modaal verdieners om die 2 miljard te bekostigen niet.
  Straks kunnen ze dus het CDA voor het blok zetten: of je steunt onze 100% aflossing en verhuurdersheffing, of we gaan over de linkerkant die verhuurdersheffing en huurstijging gedeeltelijk laten vallen. Het geld zal daarvoor dan weer gevonden gaan worden bij rechtse hobbies.

  http://www.nu.nl/economie/3181395/overleg-blok-met-cda-huurmarkt-mislukt.html
  ik quote daaruit: “Blok richt zich nu op een meerderheid via D66, ChristenUnie en SGP.”

  Volgens mij heb ik al voor de helft gelijk gekregen 😉

 214. FrankL says:

  latida:
  FrankL,

  Om te spreken over wat ‘de meeste jongeren’ doen of laten moet je of zelf jong zijn of in contact staan met jongeren. Ongefundeerde meningen zijn waardeloos en zeggen meer over jezelf dan over de jongeren waar je over oordeelt.

  Datgene wat je aanhaalt kan ik net zo makkelijk terugkaatsen met als enige wijziging jouw naam ipv. de mijne.

  even wat empirisch onderzoek: hoeveel van jouw jongeren zijn bijvoorbeeld actief hier, ipv op facebook/twitter/social-media-smaak-van-de-week? ik zie er bar weinig…

 215. dawg says:

  Voerman,

  Als je dertig jaar lang iedere maand 1.000 euro kunt missen voor annuitaire aflossing dan kun je bij een rente van 5% per jaar(40% hra meegerekend) 237.000 lenen. Bij 2,4, 6 en 8 procent zijn deze bedragen respectievelijk

  302.000, 256.000, 220.000 en 191.000

 216. Deutsche Mark says:

  Voerman:
  Maar wij snappen elkaar vast!

  Dat geloof ik ook.
  Maar met de insteek van lapje had ik een probleem. Die schreef minder zinnigs dan jij.

 217. dawg says:

  Bor de Wolf: dawg, Die huurverhogingen zijn natuurlijk ook niet goed, maar als Brinkman het voor het zeggen zou hebben dan zouden EN de huurverhoging doorgaan (om via ‘investeringen’ weer bij de bouwers terecht te komen) EN de strengere hypotheekregels afgeschaft worden (zodat we meer kunnen lenen voor de bouwers). Worst of both worlds.

  Oh ja, zeker weten.

 218. Voerman says:

  dawg: Kan me geen situatie herinneren waar een kabinet een bevolkingsgroep zo schaamteloos te grazen nam.

  Ach, je kiest een groep mensen.

  Kweekt wat antipatie aan tegen deze groep bij de rest van de bevolking met een paar kreten zoals scheefhuurders etc.

  Vervolgens kan de groep te grazen nemen zonder dat de rest van de bevolking zich daar druk over maakt.

  Zo ging dat ook bij de laatste “nivellerende” belastingmaatregel die de ouderen hard heeft gepakt in hun pensioen.
  Zo ging dat ook bij het snoeien in de zorg van zieken en bejaarden.

  Bij repeterend succes van dit misbruik van de democratie zullen vervolgens veel groepen in de samenleving gepakt worden.
  Kwestie van op je beurt wachten. Je hoeft slechts evn “alleen” gezet te worden.
  Maak me sterk, dat het draaiboek al klaar ligt.

 219. Nico de Geit says:

  ‘Derde Wereldoorlog staat voor de deur – grootste oorlog ooit – Paus treedt af’

  Of is er iets anders aan de hand?

 220. Bor de Wolf says:

  Voerman,

  Erg vervelend dat er een paar procenten van de pensioenen af zijn. Maar goed, men betaalt nog uit op grond van eindloon, voor de club na de babyboom zal dat middelloon zijn. En een paar procent minder pensioen vallen in het niet bij, bijvoorbeeld, de studiebeurs die gewoon min of meer totaal af wordt geschaft. Dat was een jaar of 30 geleden nog een “studieloon” op bijstandsniveau. Aanpassen van rekenrente, dat is natuurlijk ook een truc die een ongedekte cheque belooft aan latere generaties. Kortom: ik ben niet zo onder de indruk van de 50 plus ellende. En anders verkoop je toch gewoon je huis?

 221. Voerman says:

  snorkel: Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. Ja als de huur van iets (in dit geval geld) goedkoper wordt dan zou je kunnen verwachten dat het meer wordt verhuurd.

  dawg: Bij 2,4, 6 en 8 procent zijn deze bedragen respectievelijk
  302.000, 256.000, 220.000 en 191.000

  Je hebt de vraag begrepen en dawg rekent ons voor waarom. 🙂

 222. asd says:

  @214(Deutsche Mark),

  Exactly. Waar het op neer komt is een ontstellend gebrek aan kennis en inzicht in NL over het interbellum, de oorlog en daarna ten gevolge van éénzijdig geschiedenisonderwijs, die de babyboomers en hun nazaten ´ten deel´is gevallen.

  Hoewel razend interessant, voert het te ver op dit blog de materie uit te diepen.

  Dat hadden universiteiten en middelbare scholen, jazelfs lagere scholen, de afgelopen decennia moeten doen dan hadden we niet met zulke domme consumerende, huizenverkwanselende niet goed op de hoogte zijnde generaties te doen.

  Klein voorbeeld. Nauwelijks iemand weet dat het hypocriete Nederland, dat sinds het Wener Congres neutraal is gebleven, Hitler in 1939 na diens inval in Polen, heeft gesmeekt om het op Polen veroverde oorlogsmateriaal voor een zacht prijsje over te mogen nemen.

  Het NL leger verkeerde in een deplorabele toestand. Maakte niet uit waar de spullen vandaan kwamen.

  Dat meende NL te kunnen doen, omdat de verstandhouding met Hitler niet bepaald slecht was, want ons neutrale landje kon toch niets gebeuren met Colijn aan het roer. Echt een handelslandje evenals Zwitserland, een belangrijke financier van Hitler.

  Helaas werden we toch de pineut, het geen beletsel was voor veel Nederlanders te collaboreren, een groot deel van de Joden af te laten voeren, anders dan bijv. in Frankrijk en actief dienst te nemen bij de SS en Waffen SS, relatief meer dan in enig ander Europees land.

  Na de oorlog kwamen heel wat van die Waffen SSers terug, die vervolgens heel discreet werden gevraagd, wanneer ze het niet te bont hadden gemaakt, dienst te nemen in het NL leger om de politionele acties onder verantwoordelijkheid van de koningin en het kabinet Drees in ons Indie tot een succes te maken.

  Menigeen van die lieden zou daar in de Oost getuige zijn van misdaden, die de activiteiten aan het Oostfront in wreedheid zouden overtreffen.

  We dobberden mee op de golven, jazeker, dat geldt voor een deel van de bevolking, maar een belangrijk deel kon zich vinden in het Nationaal Socialisme alsmede het Fascisme en handelde daar naar.

  Vrijheidsstrijd der Nederlanders in 1940/45, laat mij niet lachen. Nou ja op de goede uitzonderingen na dan. En die waren er ook net zoals bij de Duitsers.

 223. Voerman says:

  Bor de Wolf: Kortom: ik ben niet zo onder de indruk van de 50 plus ellende. En anders verkoop je toch gewoon je huis?

  Borretje, Voerman was alleen bezig om aan te geven welke strategie gebruikt wordt om ons groep – voor groep te naaien. Je reactie en de manier waarop bevestigt precies wat ik zei.
  Verder zit Voerman niet te wachten op enige empathie van jouw kant, want Voerman kan wel een stootje hebben.

 224. ll says:

  Hmmmm ik mis een gebrek, moet nog even worden aangepast voor het Noorden, o.a. scheuren in de gevels……..

  VEH het gebrekenhuis.

  http://www.eigenhuis.nl/onderhoud-en-verbouwen/Onderhoud/achterstallig-onderhoud/gebrekenhuis/

 225. Belletje says:

  Als de rentetarieven voor hypotheken verplicht omlaag gaan, zullen de banken de toelatingscriteria moeten aanscherpen. Er is immers minder ruimte om risico te lopen. Dus een lagere maximale LTV en LTI.

  De consument zal dus voor het huis van 200K een lagere rente hebben, maar van tevoren ook meer moeten sparen en wachten op een hoger inkomen. Hij zal dus ouder zijn bij de aankoop van het eerste huis en geen interesse hebben in een starterswoning maar als eerste huis kiezen voor de gezinswoning. Klushuizen worden ook lastiger.

 226. tufkaj says:

  ABN amro woningmarktmonitor: http://t.co/GtjRLll0

  “door achterblijvende bouw ontstaat schaarste”. Tegelijk tonen ze een tabelletje waar in staat dat er nogsteeds meer dan 30.000 koopwoningen per jaar worden opgeleverd. Er worden er minder dan 20.000 per jaar verkocht.

  Soort van stagflatie/biflatie – maar dan met schaarste…

 227. tufkaj says:

  of is het na de spaaradox de schaaradox?

 228. ll says:

  Iemand een idee wat hier nou eigenlijk staat ?

  Gaat over WEW NHG hypotheken securitisatie , veel te technisch voor mij ……

  http://www.reuters.com/article/2013/02/11/idUSWLA006R120130211

 229. Deutsche Mark says:

  ll,

  Toch:
  Gevel/metselwerk/scheurvorming
  Ok, over aardbevingen wordt in het tekstje niets gemeld.

 230. tufkaj says:

  ll:
  Iemand een idee wat hier nou eigenlijk staat ?

  Gaat over WEW NHG hypotheken securitisatie , veel te technisch voor mij ……

  reuters.com/articl…idUSWLA006R120130211

  De aanpassing van ‘stable’ naar ‘negative’ is niet om aan te geven dat de kans van een default van WEW/NHG toeneemt, maar de kans dat ze een claim afwijzen stijgt.

  (denk ik)

 231. ll says:

  Deutsche Mark: Gevel/metselwerk/scheurvorming

  Maar het is geen scheurvorming in het metselwerk, maar scheurvorming in de bakstenen zelf …….

 232. EJS says:

  Interessante ontwikkeling. Zou D66 dan toch via de achterdeur een stevige afbouw van de HRA bestaande gevallen voor elkaar weten te krijgen? Nu niet alleen blaffen, maar doorbijten Alexander! Ga voor de kill!

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21286149/__Pechtold__vertrouwen_moet_terug_op_woningmarkt__.html

  Bizar om te zien hoe de woningmarktbelangen in een 8-baan zijn beland. Bijna Russisch roulette.

 233. Adamus says:

  Voerman: Borretje, Voerman was alleen bezig om aan te geven welke strategie gebruikt wordt om ons groep – voor groep te naaien. Je reactie en de manier waarop bevestigt precies wat ik zei.
  Verder zit Voerman niet te wachten op enige empathie van jouw kant, want Voerman kan wel een stootje hebben.

  Inderdaad, first they come for…….etc. in the end they come for you and nobody cares…..zoiets. Iedereen komt aan de beurt om de kasstroom “den Haag” te spijzen.

 234. Bor de Wolf says:

  Voerman,

  Bon, je hebt een punt.

 235. Adamus says:

  Nico de Geit,

  Leuk voor de VARA 🙂 -die willen als paus een dikke gehandicapte 23 jarige Malinese met een soa en antwoord op de vraag waarom de pastoor het niet op links commando doet.
  Morgen meer in het linkse theater: Hugo BC gaat weer bankiers stalken. Hij wil zijn geld terug.

 236. Voerman says:

  Bor de Wolf: Bon, je hebt een punt.

  Whaaaoeoeoe. 🙂

 237. Voerman says:

  Adamus: Iedereen komt aan de beurt om de kasstroom “den Haag” te spijzen.

  Vraag me af wat ze in den Haag gaan verzinnen als er echt nix meer bij de Landschappers te halen valt!

 238. Keesje says:

  @voerman

  In Amstelveen hebben ze een leuke nieuwe belasting. sinds 5 maanden nog maar 1x in de 2 weken een grijze bak aan de weg…… Gedoe natuurlijk met vuilnis…..2e vuilnisbak is 100 euro per jaar….gedaan maar, want na een paar maanden was ik het gedoe met losse vuilniszakken toch echt zat…….pak het af en laat het betalen……

 239. Adamus says:

  Keesje:
  @voerman

  In Amstelveen hebben ze een leuke nieuwe belasting. sinds 5 maanden nog maar 1x in de 2 weken een grijze bak aan de weg…… Gedoe natuurlijk met vuilnis…..2e vuilnisbak is 100 euro per jaar….gedaan maar, want na een paar maanden was ik het gedoe met losse vuilniszakken toch echt zat…….pak het af en laat het betalen……

  Hier is de grijze bak in tweeën gedeeld…..

 240. Henk 6 says:

  tufkaj:
  ABN amro woningmarktmonitor: http://t.co/GtjRLll0

  “door achterblijvende bouw ontstaat schaarste”. Tegelijk tonen ze een tabelletje waar in staat dat er nogsteeds meer dan 30.000 koopwoningen per jaar worden opgeleverd. Er worden er minder dan 20.000 per jaar verkocht.

  Soort van stagflatie/biflatie – maar dan met schaarste…

  woningschaarste is een sprookje

  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/3E1D543F-B1A9-4B6A-BCB3-92FA3B0D97B9/0/pb13n007.pdf

  de trend van bevolkingsgroei is aan het omslaan. kijk naar de cijfers en huiver

 241. Hugo says:

  voor Frans, Jim Willie mocht je hem gemist hebben. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FIYdu6k1r6E

 242. Laurens says:

  geheel off topic maar ik heb een vraag.
  Waarom is het zo druk met het oversluiten van hypotheken.

  zit daar een fiscaal voordeel aan of zijn mensen gewoon dom en willen ze verplicht worden alles af te lossen.
  je kunt in het geval van een aflossingsvrije hypotheek toch altijd 10% boete vrij aflossen.

  Hoor graag jullie mening

 243. Voerman says:

  Laurens: Waarom is het zo druk met het oversluiten van hypotheken.

  http://financieel.infonu.nl/hypotheek/67954-hypotheek-oversluiten-voordelen-nadelen.html

  Alle vvor – en nadelen op een rijtje.

 244. edje-bel says:

  Nico de Geit:
  ‘Derde Wereldoorlog staat voor de deur – grootste oorlog ooit – Paus treedt af’

  Of is er iets anders aan de hand?

  Ik denk dat hij zijn hypotheek niet meer kan betalen dus gaat hij eruit, er komt nu een huurder in totdat zich een koper aandient.

 245. Steven says:

  Hier een babyboomer die ook ziet dat er iets niet klopt: http://biflatie.nl/

  (of hij is er één van een generatie er voor, maar filmpje bovenaan is gewwon weer goed)

 246. Scheefwoner says:

  EJS:
  Interessante ontwikkeling. Zou D66 dan toch via de achterdeur een stevige afbouw van de HRA bestaande gevallen voor elkaar weten te krijgen? Nu niet alleen blaffen, maar doorbijten Alexander! Ga voor de kill!

  telegraaf.nl/binne…p_woningmarkt__.html

  Bizar om te zien hoe de woningmarktbelangen in een 8-baan zijn beland. Bijna Russisch roulette.

  Alexander en doorbijten? Bedoel je ipv 0,5% jaarlijkse afbouw HRA naar 1% jaarlijkse afbouw? Zet niet echt zoden aan de dijk. D66 wil wel een verschuiving van eigen woning van box 1 naar box 3, zal Meneer Voerman niet vrolijk van worden. Moet ie ineens belasting betalen over gebakken lucht.

 247. Voerman says:

  Scheefwoner: Meneer Voerman niet vrolijk van worden. Moet ie ineens belasting betalen over gebakken lucht.

  Het hol van de Voerman heeft meerdere uitgangen. 🙂

 248. Voerman says:

  Truste allemaal!
  En niet teveel piekeren. 🙂

  Speciaal voor boomers na 1955:
  Belasting betalen over het geld wat je nog dagelijs met hard werken verdient is erger dan gebakken lucht betalen voor gebakken lucht.

 249. Frank says:

  …of we gaan massaal aan het kraken, pandjes in de gaten houden die een tijdje leegstaan…handig toch en ook nog legaal(getolereerd bezig)

  De tijd van 250K voor een middenklasse woning is voorbij…en die komt nooit meer terug, it’s way down from now!

 250. latida says:

  FrankL,

  Ik heb hier iedere week <10 jongeren over de vloer, heb 2 kinderen in de betreffende doelgroep, en geef regelmatig lezingen aan universiteiten waar ik met jongeren spreek. Jou zgn. 'empirisch onderzoek' laat enkel zien dat je ver van de leefwereld van jongeren afstaat. Als je van mening bent dat jongeren zich tegenwoordig knollen voor citroenen laten verkopen, waarom zijn er geen starters meer te vinden? Het antwoord is simpel: Men is berekenend, en is beter geïnformeerd dan 20 jaar geleden. Men wordt vanuit het eigen netwerk uitstekend op de hoogte gebracht van wat er speelt. Men reageert niet op blogs zoals deze, omdat hier voornamelijk 30 plussers komen. Men bespreekt zaken in eigen kringen, en weet waar ze de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben om beslissingen te maken. Ook zullen ze hierbij beter dan ooit worden geholpen door volwassenen die inmiddels door schade en schande wijzer zijn geworden. Als ik naar mijn eigen kinderen kijk, dan wordt er gespaard, wil men zo lang mogelijk thuis blijven wonen als dat nodig is om niet in een financiële val te stappen. Het zijn mu eenmaal andere tijden. Als ze eenmaal uit huis gaan zullen ze minimaal de helft van het geld bijeen hebben om te kopen, zeg tussen de 50-75k, al dan niet met de hulp van ouders.

  Uiteraard zullen er velen zijn die dat niet doen, die overmatig lenen, maar dat zijn niet diegenen die in staat zijn om te kopen.

  Verder is geen enkele sprake van gebrek aan woonruimte. Wel aan betaalbare woonruimte voor normale prijzen, maar de markt beweegt de goede kant op, en dat is omlaag voor de komende 2-5 jaar. Genoeg tijd om iedere maand 200-500 opzij te leggen, geen studielening te nemen, en zonder onnodig risico onbekommerd van het leven te genieten.

  Ze zien echt wel in dat bv. Zorgverzekeringen de pan uitrijzen. Ze zijn niet blind voor mogelijkheden in het buitenland, en zijn echt niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken door bv. Bijbaantjes te nemen naast de studie. Bovendien worden ze op vele fronten door hun omgeving ondersteund en geïnformeerd om de juiste keuzes te maken.

  Dus dat afgeven op de jeugd is, uitzonderingen en drop-outs daargelaten, wat mij betreft zeer onterecht en getuigt eerder van afgunst en eigen frustratie dan iets anders.

  Overigens doen grootouders er verstandig aan om belastingvrije schenkingen te doen, doen ouders er verstandig aan hun kinderen te behoeden voor hebzucht en egoïsme, maar ik heb inderdaad meer vertrouwen in de jeugd dan in de huidige generatie openbaar bestuurders.

  En tenslotte, als er jongeren zijn die worstelen met zaken, bedenk dan dat het nog altijd de verantwoordelijkheid is van de hun voorgaande generaties om hun voldoende perspectief voor de toekomst te bieden.

  Doemdenken en negatief oordelen over hen aan wie de toekomst is, daar ontbreekt het volgens mij toch echt aan zelfreflectie en is een teken van het onvoldoende nemen van eigen verantwoordelijkheid.

  Mobiel en internet, dat zijn geen luxe artikelen meer maar eerste levensbehoeftes om in staat te zijn zichzelf voldoende te informeren. Men ziet heus wel het egoïsme en de hebzucht in de samenleving en men is daardoor juist met solidair met elkaar of zelfs met de zwakkeren in de samenleving. Bovendien komt men met nieuwe inzichten, is men bereid nieuwe initiatieven te ontplooien en zelfs risico's te nemen voor zaken waar men ideologisch achter staat.

  Tot zover mijn positieve indruk van jongeren, die blijbaar niet in de media tot uiting komt. Stel je voor zeg, dat we positief naar de toekomst zouden kijken.

  In plaats daarvan worden we overstelpt met mensen die over hun hoogtepunt heen zijn, die van klagen een levenswijze hebben gemaakt, die wellicht hun einde zien naderen en geen afstand wensen te doen van de uiterst bevoorrechte posities in de maatschappij. Zij die nooit iets te klagen hebben gehad, die altijd maar weer meer willen, een ander niets gunnen en enkel oog hebben voor het eigenbelang. En het dan vreemd vinden dat dat gedrag overslaat op de wereld om hen heen. Dat is leven met oogkleppen op, kortzichtig, egoïstisch en uiteindelijk zelfdestructief. Ik kan er geen traan om laten, hoe eerder dit soort lui de rekening van eigen handelen gepresenteerd krijgen, hoe liever het me is. Doortrekken die handel, kunnen we eindelijk beginnen aan de hoognodige veranderingen die al veel te lang zijn uitgesteld. 🏠

 251. lapje says:

  In reactie op alle reacties van slecht-lezenden die zaken proberen te weerleggen die ik helemaal niet gezegd heb – sterker nog, grotendeels met hen eens ben – nog één woord: soevereiniteit.

 252. Wilbert says:

  ll:
  Iemand een idee wat hier nou eigenlijk staat ?

  Gaat over WEW NHG hypotheken securitisatie , veel te technisch voor mij ……

  reuters.com/articl…idUSWLA006R120130211

  Samengevat:

  De rating van RMBS (residential-mortgage-backed-securities) wordt niet aangepast. [RMBS bevat overigens alle hypotheken, niet alleen hypotheken met NHG].

  De rating van de WEW zijn eerder naar beneden bijgesteld omdat de rating voor de achtervanger, zijnde Nederland naar beneden werd bijgesteld. (beide nog wel AAA, maar outlook negative).

  Verder gelooft men dat Nederland deze dekking voor zijn rekening zal blijven nemen. Men ziet wel een risico mocht Nederland zelf verder afzakken tot AA, dan zouden we wel eens naar manieren kunnen gaan zoeken om ons onder de garantiestelling uit te draaien. Men is daar op dit moment een uitgebreider documentje van aan het maken [waarschijnlijk tegen betaling te verkrijgen].

  Van andere financiele instellingen die door staat worden gegarandeerd werd rating ook aangepast door de negatieve outlook op de AAA rating van NL.

 253. ll says:

  Wilbert, helder thankxxxx

  Ondertussen in NL

  Heeft het Kurhaus in Scheveningen ook al een onderwaterbrief ontvangen ?

  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2013/02/11/kurhaus-hotel-scheveningen-in-grote-problemen

 254. ll says:

  Morgen mensen, morgen is er welgesteld 1 uur en een kwartier uitgetrokken voor de hypotheekmarkt, ben zéér benieuwd of de off-balans gesecuritiseerden ook mogen worden genoemd. 😉

  Het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet. 🙂

  Live te volgen op de website van de TK 10.00 – 13.30h.

  http://amweb.nl/-/kamer-wil-meer-weten-over-kredietmarkt

 255. Adamus says:

  Wilbert,

  Zo voert NL haar currency war buiten de euro om. Beetje als Venezuela.

 256. Voerman says:

  lapje: In reactie op alle reacties van slecht-lezenden die zaken proberen te weerleggen die ik helemaal niet gezegd heb – sterker nog, grotendeels met hen eens ben –

  Voerman begrijpt dat helemaal.
  Tamelijk complexe manier van communiceren ook op zo’n log. Knap, dat er nog zoveel goed gaat, zeker gezien de complexheid van de onderwerpen. Af en toe effe zuchten……. 🙂

 257. snorkel says:

  Slappe hap: Hypotheek toch maar voor 50% aflossen en aflossingstermijn gaat zelfs naar 35 jaar.
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/07/hypotheek-toch-maar-50-aflossen.xml

  Waar gaat het geld vandaan komen om dit te subsidieren?

 258. HNK says:

  O, oh daar gaan we weer: ‘Kabinet versoepelt hypotheekregels’

  http://www.nu.nl/economie/3189578/kabinet-versoepelt-hypotheekregels.html

 259. Tsjaa.. says:

  Wat een kansloos gedoe weer met dat kabinet. Daarnaast is die Korthals Altes ook lekker bezig ……….. wat een waanzin!

 260. Mastah says:

  snorkel,
  HNK,

  Ik denk dat de politiek nog steeds niet doorheeft of is vergeten dat de banken hun LTV’s naar beneden moeten zien te krijgen. Voornamelijk voor Basel-III.
  Denk dat de bank-lobby machine straks wel weer gaat draaien, die gaan in een gesloten kamertje tegen de politici zeggen: maar 50% aflossen -> hoge LTV’s (krijgen ze het gemiddelde niet beneden de 80%) -> slecht voor kredietwaardigheid banken -> slecht voor kredietwaardigheid NL -> hogere rente voor staatsleningen -> minder geld voor linkse/rechtse hobby’s.

  De keuze voor maar 50% aflossen is gewoonweg niet houdbaar. Vooral ook als straks de demografische verandering een enorm aanbod aan koophuizen veroorzaakt terwijl de vraag niet meer groeit. Een leeg, onverkocht/onverkoopbaar huis is niets waard.

 261. Bor de Wolf says:

  HNK,

  Gek, voor zover mij bekend waren D66 en CU juist erg voor aflossen (SGP is me minder bekend).

 262. dawg says:

  OT

  Die depositogarantie op spaargeld bij de banken is helemaal niets waard. Nakko. Stoepgarantie die nog minder waard is dan de belofte van de eerste de beste handelaar in tweedehandswagens.

  “Maar het spaargarantiefonds is leeg. Financiën voorziet dat ongeveer 32 miljard euro voorgefinancierd zal moeten worden door de staat, omdat de grootbanken en DNB zelf het niet kunnen. De overheid moet het bedragen lenen en de rentekosten bedragen naar schatting 1,2 miljard.”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/07/bankroet-sns-reaal-overheid-miljarden-kosten.xml

 263. erik says:

  Zoals gezegd, hypotheken naar 50% aflossen en 35 jaar i.p.v. 30 jaar. Zie zojuist mijn net aangekocht woning met 20k in waarde stijgen, whahhahhaha.

 264. afbetaalde huiseigenaar says:

  Bor de Wolf:
  HNK,

  Gek, voor zover mij bekend waren D66 en CU juist erg voor aflossen (SGP is me minder bekend).

  </blockquote

  hier het standpunt van D 66 op zoals op hun site:
  "e hypotheekrente staat symbool voor het slot dat jarenlang op de woningmarkt heeft gezeten. Met het Begrotingsakkoord is dankzij D66 eindelijk de noodzakelijke beweging in de regels rond de woningmarkt gebracht. Wij willen de hypotheekrenteaftrek beperken en zó vormgeven dat het hebben van schuld niet langer gestimuleerd wordt. D66 gaat daarom uit van (annuïtaire) aflossing van de hypotheek in 30 jaar.

  Voor bestaande gevallen stellen we voor deze verandering een overgangsregeling van 5 jaar in. Daarmee hebben huizenbezitters de tijd en financiële ruimte om met hun bank nieuwe afspraken te maken en zich aan deze nieuwe regels aan te passen.

  Verder wil D66 de bevoordeling van de hoogste inkomens verminderen. Het percentage inkomstenbelasting waar tegen afgetrokken mag worden, wordt geleidelijk, elk jaar met 1% beginnend met het toptarief, teruggebracht tot 30% in 2035. Het eigenwoningforfait (een belasting) wordt in onze voorstellen afgebouwd en de overdrachtsbelasting wordt uiteindelijk afgeschaft. Om te beginnen voor starters."

  slogann..en nu vooruit..
  persoonlijke note:
  Brinkman / Wientjes / Verhagen en consorten op de composthoop der politiek..

 265. king says:

  Ik dacht dat er rust op de woningmarkt moest komen.

  De politieke arena doet anders vermoeden.

  Ik heb zelden zo’n chaotische regering gezien die absoluut niet weet waarhet mee bezig is.

  Ik snapte van de PvdA ook al helemaal niks dat ze zo snel met de VVD gingen zitten.

  Nu is de chaos zowel politie, economisch en nog belangrijker qua consumentenvertrouwen nog groter dan toen het kabinet aantrad.

  Ik zeg: chapeau

 266. king says:

  Vergat nog te zeggen dat dit allemaal duidt op:

  PANIEK !!!

 267. king says:

  263.118

  Loopt het aantal huisjes weer op?

 268. HNK says:

  erik: Zoals gezegd, hypotheken naar 50% aflossen en 35 jaar i.p.v. 30 jaar. Zie zojuist mijn net aangekocht woning met 20k in waarde stijgen, whahhahhaha.

  Ach ik zie het als paniek voetbal, een deel van de senaat is verweven met de old boy netwerken van het vastgoed. Ze doen hun best het te voorkomen maar ze zakken steeds dieper in de stront van de schuldenberg.

  Eerst maar eens afwachten wat er echt gebeurt. Het zou mij verbazen als alles terug gedraaid wordt want het gaat niks uithalen, alle kredieten op boven de 100% financiering worden pot dicht gedraaid door druk van de internationale kapitaalmarkt.

 269. ll says:

  De Eurozone.

  Massaal aan het Hormannen 🙂

  Je kan het paard wel naar de bron brengen, maar niet dwingen te drinken…….

  Plaatje van Luxetveritas

  http://www.luxetveritas.nl/blog/wp-content/uploads/2013/02/image001.jpg

 270. afbetaalde huiseigenaar says:

  Onrust bij Tweede Kamerleden over lager salaris
  artikel AD

  “Kamerleden vinden het best een groot bedrag dat ze minder krijgen –

  Onder Tweede Kamerleden is commotie ontstaan nadat bekend werd dat ze erop achteruit gaan in salaris. De meeste Kamerleden zagen in januari hun brutoloon van 7.300 euro met 170 euro dalen”

  persoonlijke note:
  what is the problem: een beetje korting.. ze kunne nog blij zijn met een vast bedrag iedere maand. zou je ze beoordelen op basis van bedrijfsmatige criteria zoals: qualiteit, effektifiteit en het behalen van vastgestelde doelstellingen dan zou de belastingbetaler een forse claim kunnen neerleggen voor restitutie bij de heren politici van de afgelopen 15 jaar.

  voor flexibiliteit scoren de nederlandse politici natuurlijk een volle 10 met een pluim.. niet zo moeilijk: je in alle bochten wringen gaat natuurlijk altijd iets makkelijker als je geen ruggegraat hebt.

 271. Bor de Wolf says:

  HNK,

  Precies, volgens mij is de berichtgeving spin van het CDA. Kunnen ze straks zeggen dat er met hen een veel ‘aantrekkelijker’ pakket op tafel lag. Kan me niet voorstellen dat Pechtold dit goed vindt; maar goed, misschien zit het CDA weer aan tafel… Hoe dan ook zal in het nu opgeworpen arrangement blijvend aan de knoppen worden gedraaid en de onzekerheid alleen maar toenemen; en de markt dus nog verder stilvallen.

 272. afbetaalde huiseigenaar says:

  HNK: Ach ik zie het als paniek voetbal, een deel van de senaat is verweven met de old boy netwerken van het vastgoed. Ze doen hun best het te voorkomen maar ze zakken steeds dieper in de stront van de schuldenberg.

  Eerst maar eens afwachten wat er echt gebeurt. Het zou mij verbazen als alles terug gedraaid wordt want het gaat niks uithalen, alle kredieten op boven de 100% financiering worden pot dicht gedraaid door druk van de internationale kapitaalmarkt.

  +1 ja zie ik ook zo

 273. peter says:

  HNK: Ach ik zie het als paniek voetbal, een deel van de senaat is verweven met de old boy netwerken van het vastgoed. Ze doen hun best het te voorkomen maar ze zakken steeds dieper in de stront van de schuldenberg.

  Eerst maar eens afwachten wat er echt gebeurt. Het zou mij verbazen als alles terug gedraaid wordt want het gaat niks uithalen, alle kredieten op boven de 100% financiering worden pot dicht gedraaid door druk van de internationale kapitaalmarkt.

  precies, international money is al lang tijd weg, of bijna klaar om te vertrekken. HRA maakt niet zo veel uit eigelijk..
  het is veel antrekkelijker om te investeeren in Vietnam, China, Afrika, enz..
  Ook banken willen niet meer dan 100% verstrekken want ze realizieren dat morgen sta ze onder water..
  dus, only patience..

  vandaag na dit nieuws mensen gaan wachten/hopen voor betere regels.. ik hoop dat het overleg duurt paar weken – dan ga je geen enlkele transacties in de markt zien gebeuren..

  die verandering spelen arbitrary role – ze gaan daling versnellen (denk ik).

 274. Voerman says:

  ll: De Eurozone.
  Massaal aan het Hormannen

  Eens. We zijn aan het sparen voor de volgende bezuiniging! Landschappers hebben er geen zak vertrouwen meer in. 😐
  Wel lekker rustig. 🙂

 275. Nederduitser says:

  Hypotheek naar 35 jaar, en maar 50% aflossen… Welkom in Nederland, het land waar je alleen fatsoenlijk mag wonen als je bereid bent je zelf voor 35 jaar als slaaf in dienst van de (r)overheid te stellen.

  Een land vol slapende schapen…

  ‘k heb zojuist besloten mijn spaargeld uit dit land weg te halen….

 276. Voerman says:

  Nederduitser: ‘k heb zojuist besloten mijn spaargeld uit dit land weg te halen….

  En dan maar snel uitgeven, want anders loop je de kans dat een andere categorie collectanten aan de deur komt. Ook daar kan je op wachten. 🙂

 277. Adamus says:

  snorkel:
  Slappe hap: Hypotheek toch maar voor 50% aflossen en aflossingstermijn gaat zelfs naar 35 jaar.
  rtl.nl/components/…maar-50-aflossen.xml

  Waar gaat het geld vandaan komen om dit te subsidieren?

  Komt er tzt een Noordelijke Euro met o.l.v. Duitsland dan mag NL niet meer meedoen. Zo wordt dat betaald.

 278. snorkel says:

  Adamus: Komt er tzt een Noordelijke Euro met o.l.v. Duitsland dan mag NL niet meer meedoen.

  Ik zou NL er ook niet bijlaten met al die belachelijke geldverslindende regelingen en die enorme risico’s 😉

 279. king says:

  In welke fase zitten we nu in een neergaande markt?

  Ontkenning hebben we al gehad.
  Acceptatie?
  Paniek?
  Realisme?

  Als het bloed door de straten vloeit moet je aandelen kopen heb ik geleerd.
  Dat gevoel heb ik bij de huidige huizenmarkt nog niet, maar de paniek in de politiek kan wel een voorbode zijn.

  De druk wordt opgevoerd.

 280. Adamus says:

  snorkel: Ik zou NL er ook niet bijlaten met al die belachelijke geldverslindende regelingen en die enorme risico’s

  Zoals zo’n 10 jaar geleden een bayerische asbakkenontwerper van BMW zei: “ah Holland, nur Handel”. Kwam voor mijn gevoel uit zijn tenen. Dacht dat ik een noordduits dialect had
  🙂

 281. KoophuisXXL says:

  Ons kabinet komt niet helemaal uit een ei…

  Alles is er aan gelegen de huizenprijzen niet te laten instorten. Wel instorten is waarschijnlijk einde oefening banken met alle gevolgen van dien voor(alle)belastingbetalers.

  Ik denk trouwens dat er geen ontkomen aan is dat het Alsnog misgaat, en dat het nog knokken wordt voor een plaatsje onder een of andere brug.

 282. RealisT says:

  erik: Zoals gezegd, hypotheken naar 50% aflossen en 35 jaar i.p.v. 30 jaar. Zie zojuist mijn net aangekocht woning met 20k in waarde stijgen, whahhahhaha.

  Ziehier de mentaliteit van menig huis(schuld)eigenaar: Als ik er maar op vooruit ga, mag een ander (voorlopig) rekening de betalen.

  Maar al is de kortzichtige profiteur nog zo snel, de toekomstige realiteit achterhaalt hem wel!

 283. Marketwatch says:

  Bor de Wolf:
  HNK,

  Gek, voor zover mij bekend waren D66 en CU juist erg voor aflossen (SGP is me minder bekend).

  Klopt, deze partijen wilden beide aflossen voor alle gevallen, dus ook voor bestaande gevallen en het huis zou naar box 3 gaan verdwijnen ipv box 1 en daardoor dus op termijn nog maar maximaal 30% HRA. Eens kijken wat ze binnen gaan halen…

 284. tinus says:

  Blokkiaans “gambiet” dit.

  De spanning en tijdsdruk op het besluit om de huren te verhogen gebruiken om…

  (nee, beste lezers, niet het besluit over de huurverhoging te overdenken)

  …het (enige verstandige) besluit om het aflossen van de hypotheek te stimuleren terug te draaien.

  De doorsnee D66 heeft een dikke hypotheek, dus het zou me niks verbazen als dit werkelijkheid wordt (alle mooie woorden over hervormen ten spijt, want dat is gewoon pr).

  We wachten maar af…

 285. Marketwatch says:

  Standpunt D66:

  D66 wil de hypotheekrenteaftrek beperken en zó vormgeven dat het hebben van schuld niet langer wordt gestimuleerd. D66 gaat daarom uit van (annuïtaire) aflossing van de hypotheek in 30 jaar. Voor bestaande gevallen stellen we voor deze verandering een overgangsregeling van 5 jaar in. Daarmee hebben huizenbezitters de tijd en financiële ruimte om met hun bank nieuwe afspraken te maken en zich aan deze nieuwe regels aan te passen. Verder wil D66 de bevoordeling van de hoogste inkomens verminderen. Het percentage inkomstenbelasting waar tegen afgetrokken mag worden, wordt geleidelijk, elk jaar met 1% beginnend met het toptarief, teruggebracht tot 30% in 2035. Het eigenwoningforfait (een belasting) wordt in onze voorstellen afgebouwd en de overdrachtsbelasting wordt uiteindelijk afgeschaft, beginnend met starters. In ons eindbeeld wordt een woning fiscaal net als ander vermogen behandeld (box 3). Met deze lange termijn duidelijkheid wordt gezorgd dat de woningmarkt weer in beweging komt.

  Standpunt CU:

  Lenen en aflossen horen bij elkaar. In het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek zijn lenen en aflossen van elkaar losgeraakt. De ChristenUnie wil aflossen bevorderen en is daarom voorstander van een systeem waarin een annuïtaire belastingaftrek gedurende 30 jaar wordt gehanteerd. Deze maatregel gaat gelden voor nieuwe gevallen.
  De hypotheekrente wordt aftrekbaar tot een woningschuld van maximaal € 750.000. Met deze keuze worden de gevolgen voor de woningmarkt geminimaliseerd.
  De hypotheekrenteaftrek wordt in een periode van 22 jaar met jaarlijks 1 procent afgebouwd, totdat een voor iedere woningeigenaar gelijke hypotheekrenteaftrek is bereikt van 30 procent. Dit is gelijk aan het belastingpercentage van box 3.
  Voor nieuwe gevallen wordt de hypotheekrenteaftrek gelijk beperkt tot 42 procent (belastingpercentage derde schijf van box 1). Vervolgens start over 10 jaar (vanaf 2020) de afbouw van dit percentage met 1 procent per jaar; dit loopt mee met de hiervoor beschreven geleidelijke beperking van de hypotheekrenteaftrek, totdat een aftrek van 30 procent is bereikt.

  Beste Erik ik hoef niet te vertellen wat dit gaat betekenen voor de woningwaardes neem ik aan…

 286. snorkel says:

  Marketwatch: Eens kijken wat ze binnen gaan halen…

  Wordt nog een leuke soap:
  – Blok heeft haast en MOET érgens steun vinden (want zelf geen meerderheid in EK)
  – CDA wil méér lekkers voor de bouwwereld (evt via een omweg), maar Blok heeft daar geen geld voor
  – Andere partijen willen meer realistische regels wat betreft aflossen en HRA. Is voor de schatkist ook lekker, maar valt weer niet goed bij de huizenbezittende achterban van de VVD
  – Niks doen is ook geen optie, met de EU en banken in de nek hijgende, én een post van 2 miljard (verhuurdersheffing) die al als opbrengst voor de schatkist is meegeteld

  Lekker baantje heeft Mister Stef Blok Burns toch 😉

 287. dawg says:

  snorkel,

  Eens te meer wordt uit dit besluitvormingscircus zichtbaar dat de huizenprijzen in Nederland een ponzi zijn. Er moet, via de starter, meer geld in de woningmarkt worden gepompt of ‘t einde oefening.

 288. Mastah says:

  snorkel: Lekker baantje heeft Mister Stef Blok Burns toch

  Misschien dan tijd om er een ander geanimeerd figuur voor zijn aanzicht te gebruiken?
  Ipv Mr. Burns de grote baas, lijkt hij meer degene die tussen alles en iedereen inzit en tevreden moet houden/maken zonder dat ie er de middelen voor heeft.

 289. asd says:

  @286(RealisT),

  Inderdaad een nare mentaliteit, wijd en zijd verbreid in NL.

  Kortzichtig ook, wanneer je “het buitengebeuren” van NL met zijn open “diensteneconomie” tot je door laat dringen en bijvoorbeeld alleen al de gevolgen daarvan beziet voor de woningmarkt. Trend: gestaag dalend.

 290. afbetaalde huiseigenaar says:

  dawg:
  snorkel,

  Eens te meer wordt uit dit besluitvormingscircus zichtbaar dat de huizenprijzen in Nederland een ponzi zijn. Er moet, via de starter, meer geld in de woningmarkt worden gepompt of ‘t einde oefening.

  is waar ..the monster needs to be fed..
  er moet fris vlees geofferd worden..
  nu ook weer zo een slimme slungel bij ecorys die weer een starters en doorstarter lening oppert..
  naar eigen zeggen: het is geen oplossing maar er is even soulaas..
  daar kan je toch alleen maar lachen:
  even een boertje laten en dan gaat het de terminale patient beter..??

 291. Mastah says:

  Het houdt niet op, geld er in blijven pompen terwijl ze zelf al letterlijk in het artikel zeggen ‘huizen zijn eigenlijk te duur, en alle subsidies verstoren de markt’: http://www.bnr.nl/nieuws/beurs/422855-1302/eureka-de-oplossing-voor-de-crisis-op-de-woningmarkt?s_cid=blogitems

  Gewoon nog meer geld er in… ipv de prijzen gewoon te laten dalen tot een normaal niveau.

 292. erik says:

  Realist, nou geen jankie jankie gaan doen, jullie waren er allemaal zo van overtuigd dat de markt nog vele procenten zou gaan inzakken, dit terwijl jullie weten dat de markt helemaal niet bestaat maar dat de financierbaarheid gewoon wordt bepaald door hoeveel je kan lenen, voor het grootste gedeelte. Denken jullie nou echt dat men het toelaat dat er nog veel meer vanaf gaat. Lekker gaan kopen en opdoeken dit forum. Zoals gezegd iedereen kon zien aankomen dat de druk vanzelf wordt opgevoerd en dat dit er aan zat de komen, iedereen, behalve de meeste op dit forum dan……….andere hobby zoeken!

 293. tinus says:

  Jongens, don’t feed the troll (lees: Erik).

 294. Frank says:

  erik,

  Erik, je loopt een beetje voor je schoenen. Wacht eerst maar eens af wat er besloten wordt, en hoe de markt zich daarna gaat ontwikkelen.

 295. snorkel says:

  erik: Realist, nou geen jankie jankie gaan doen, jullie waren er allemaal zo van overtuigd dat de markt nog vele procenten zou gaan inzakken

  Gaat uiteindelijk ook gebeuren… alleen met elke uitstellende maatregel gaat de wond meer ontsteken en wordt het risico voor de patient groter, want zachte heelmeesters maken…. juistem! Volgens mij heeft niemand hier iets tegen herstel, maar dit is geen herstel! Dit is kicking the can down the road

 296. erik says:

  Zo nu maar is gaan kijken naar een passende vakantie bij mij nieuwe budget, voel me vandaag zoveel rijker dan gisteren. Laat die economie maar knallen! Gelijk maar even kijken of ik toch niet die grotere woning hier op de hoek moet kopen, nu de prijzen nog laag zijn en ik toch bijna geen overdrachtsbelasting hoef te betalen, mmmm nog nieuwe bankie nodig ook.Heerlijk wat een fijne dag vandaag.

 297. erik says:

  Frank: Je hebt helemaal gelijk, maar laat mij even blij zijn vandaag, wie weet is het morgen weer anders hahahha.

 298. bosa says:

  Ik kocht mijn huis in 1995 voor € 85.000,- welke in 2008 € 240.000,- waard geweest zou zijn. Gekte. Net zo goed als ik al zeker 15 jaar geleden riep: ‘dit gaat een keer mis’. Zeg ik nu: ‘het blijf nog zeker 7 jaar dalen. Ik zou nooit gestart zijn voor de huidig geldige prijzen. Hier een woningbezitter die een absurde stijging heeft gezien. Prijsbewegingen kunnen absurd zijn. Er gaan een hoop mensen spijt krijgen.

 299. Adamus says:

  KoophuisXXL:
  Ons kabinet komt niet helemaal uit een ei…

  Alles is er aan gelegen de huizenprijzen niet te laten instorten. Wel instorten is waarschijnlijk einde oefening banken met alle gevolgen van dien voor(alle)belastingbetalers.

  Ik denk trouwens dat er geen ontkomen aan is dat het Alsnog misgaat, en dat het nog knokken wordt voor een plaatsje onder een of andere brug.

  Links- of rechtsom is het einde oefening. TINA. Op een zeker moment is de “buurman” ook geplukt.

 300. tinus says:

  Verder in het nieuws (vorige week):

  “Hypotheekrente op Nederlandse markt te hoog.”

  De reden: te weinig aanbieders, te weinig concurrentie.

  Diepere reden: buitenlandse banken schuwen de Nederlandse markt.

  Nog diepere reden: buitenlandse banken gruwen van het idee van hypotheken zonder volledige aflossing (zeker in een markt waar nog veel lucht in zit).

  Wat doet de Nederlandse politiek om het probleem op te lossen?

  Vul maar in….

 301. Axel says:

  erik,

  Lach maar. Ondertussen worden de hoeveelheid te lenen bedragen bij hypotheken verder naar beneden gesteld want vanuit Brussel zal men dit niet zomaar accepteren.
  De prijzen zakken dus rustig verder. Blijkt dus maar weer dat geduld met kopen wel degelijk loont.

 302. xenobinol says:

  Inderdaad TINA maar Stef Blok ziet nog wel een paar centjes in de portemonnee van de huurder. Die moet en zal deze voormalige bankmedewerker er uit zien te graaien want dat heeft hij zo geleerd.

 303. KariZ says:

  Adamus,

  Yup! Het enige verschil tussen koper en huurder is flexibiliteit.

  Je kunt kiezen: ik word hard genaaid of keihard genaaid. 🙂

 304. Mastah says:

  erik: dat de markt helemaal niet bestaat maar dat de financierbaarheid gewoon wordt bepaald door hoeveel je kan lenen

  Nu je niet blindstaren op dat de hoeveelheid lenen alles bepaalt. De hoeveelheid lenen bepaalt aan de lucht. In 2008 mocht iedereen die wilde instappen nog ongezond veel lenen, hoor. Het piramidespel kwam alleen tot zijn eind, er waren geen “greater fools” meer. Daardoor kwam de omslag, prijzen konden in 1x ook gaan dalen. De banken calculeerden meer risico in, en gaven minder makkelijk hypotheken. Hierdoor is de markt gedwongen terug te bewegen naar normale hypotheken ipv de bubble-hypotheken waar de toekomstige winst (=lucht) in meegenomen was.

  Denk nu echter niet, dat zodra de POLITIEK (niet de banken!) gaat bedenken hypotheken wel weer wat ruimer mogen, dat de BANKEN ook daadwerkelijk ruimere hypotheken gaan geven. En bedenk al helemaal niet dat iedereen (zoals in de goede jaren) nu wel weer en masse weer het huizen-piramidespel instappen. Enkelen zullen wel willen gaan kopen, maar velen zullen op hun hoede zijn. De prijzen zullen dus onder druk blijven door het grote aanbod en de kleine vraag.

  erik: laat mij even blij zijn vandaag, wie weet is het morgen weer anders

  of vanavond…

 305. Mastah says:

  tinus: Nog diepere reden: buitenlandse banken gruwen van het idee van hypotheken zonder volledige aflossing (zeker in een markt waar nog veel lucht in zit).

  Iedereen zou moeten gruwelen van het idee geld uit te lenen aan een partij en na een periode van 35 of 40 jaar nog steeds pas de helft aan aflossing te hebben ontvangen.
  Alsof een partij die in die jaren niet tot extra aflossen over gaat, dan in 1x plots cash de overige helft af zou kunnen tikken… Dat is het niet het geval, dus het risico ligt dan bij de uitlenende partij. Een beetje financier loopt met grote bogen om dat soort volk/constructies heen…

 306. erik says:

  Mastah, zoals wel vaker echt volkomen bullshit. In 35 jaar is die schuld al zou je het niet aflossen gewoon vrijwel weg door inflatie. Voor de helft aflossen is gewoon goed, je hebt flexibiliteit wanneer het jou uitkomt kan je extra aflossen. Ze moeten wel een prikkel inbouwen om te gaan aflossen. En als 50% aflossen en geen 30 maar 35 jaar hypotheek door gaat, dan zal dat zeker toch gevolg hebben dat de hypotheekrente aftrek versneld naar beneden worden bijgesteld.

 307. dawg says:

  OT

  Snip uit een strict vertrouwelijke brief die het Nederlandse Min van Fin. in november 2012 aan de Europese commissie stuurde. Boven water gehaald door RTL Z (HULDE!)

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2013/07/bankroet-sns-reaal-overheid-miljarden-kosten.xml

  “In the event of a default of SNS Bank the DGS (depositogarantiestelsel) would come into effect. This means that DNB, as executor of the DGS, would have to pay out € 32 billon of guaranteed deposits to approximately 1 million account holders. Mainly because of the large numers of account holders and the large amount of deposits, several weeks would lapse before account holders would be paid out and would be able to access their deposits again.

  DNB would have to devide the € 32 billion among the other Dutch banks That participate in the DGS (“participants”). However, according to DNB, this amount would be too large to be immediately pais up by the participants (the own financial resources of the participants would not be sufficient and they would not be able to fund such amounts externally in such a short period of time). Because DNB is not allowed to lend the money for this extended period of time, the Dutch Statewould have to lend the money instead.

  Assuming a recovery rate of 85%, the DGS (and its participants)would suffer a loss of approximately € 5 billion. According to DNB a loss of this magnitude ios too large for the participants to bear and would directly undermine the viability of these participants.”

  blz 7 en 8 van bedoelde brief.

  Wat gedachten mijnerzijds:

  * SNS Bank kwam in de problemen door een slechte portefeuille met vastgoedfinanciering. Die porteuille besloeg slechts 10% van het balanstotaal van SNS. Dat balanstotaal van SNS Bank is met € 120 miljard slechts weer een fractie van het geconsolideerde balanstotaal (€ 2.200 miljard) van alle Nederlandse banken.

  * Klaarblijkelijk gaat het DGS bij het kleinste beetje tegenwind al door de hoeven.

  * Je zou verwachten dat de feitelijke zwakte van het DGS een belangrijk, zo niet het belangrijkste gespreksonderwerp was geweest in de parlementaire nasleep van het SNS debacle. Maar nee, het lukte wederom een groot maatschappelijk probleem te reduceren tot praatjes bij de dorpspomp over salarissen en CAO’s in het bankwezen.

  *Wat een typhuszooi.

 308. RealisT says:

  erik: Zo nu maar is gaan kijken naar een passende vakantie bij mij nieuwe budget, voel me vandaag zoveel rijker dan gisteren. Laat die economie maar knallen! Gelijk maar even kijken of ik toch niet die grotere woning hier op de hoek moet kopen, nu de prijzen nog laag zijn en ik toch bijna geen overdrachtsbelasting hoef te betalen, mmmm nog nieuwe bankie nodig ook.Heerlijk wat een fijne dag vandaag.

  Ik hoop maar van ganser harte dat je inderdaad een troll bent, want als dit werkelijk je werk- en denknivo is heb ik het zwaar met je te doen.

  Past goed in het gezelschap van al die mafketels die in december nog snel even wilden profiteren van de soepeler regels. En nu blijkt (als de plannen idd weer aangepast worden) dat men net zo goed nog even had kunnen wachten en de winst van een lagere prijs direct in de zak had kunnen steken ipv er 30 jaar op moeten wachten. Goed gedaan van de spindokters. Angst is nog steeds een goede manier om de massa te manipuleren.

  En maar lachen om maar niet om je domheid te hoeven huilen…

 309. dawg says:

  erik: In 35 jaar is die schuld al zou je het niet aflossen gewoon vrijwel weg door inflatie.

  Geeft wel goed aan wat er is mis is met ons financiele systeem. ‘t Stelt bepaalde marktpartijen in staat iets(zeg maar gerust: veel)voor niets te krijgen. En dat heeft ons dus gebracht waar we nu zijn: een schuldenberg die ons dreigt te verpletteren.

 310. RealisT says:

  erik: Mastah, zoals wel vaker echt volkomen bullshit. In 35 jaar is die schuld al zou je het niet aflossen gewoon vrijwel weg door inflatie.

  Hallo, de vorige eeuw heeft zojuist gebeld of ze haar denkbeelden terug kan krijgen!

 311. Mastah says:

  erik: Mastah, zoals wel vaker echt volkomen bullshit. In 35 jaar is die schuld al zou je het niet aflossen gewoon vrijwel weg door inflatie. Voor de helft aflossen is gewoon goed, je hebt flexibiliteit wanneer het jou uitkomt kan je extra aflossen. Ze moeten wel een prikkel inbouwen om te gaan aflossen. En als 50% aflossen en geen 30 maar 35 jaar hypotheek door gaat, dan zal dat zeker toch gevolg hebben dat de hypotheekrente aftrek versneld naar beneden worden bijgesteld.

  Dat je schuld relatief kleiner wordt over een lange periode door inflatie, dat is waar. Maar het blijft een aanzienlijk bedrag wat dan nog steeds afgelost moet worden. En als de inflatie sterk oploopt, wat denk je dan dat de rente en dus met je maandlasten gaat gebeuren? Als je veel aan rente betaald wordt het alleen maar moeilijker om ook nog eens de aflossing op te hoesten.
  Dan de waarde van het onderpand tov de hypotheek. Denk jij echt dat de huidige huizenwaarde de komende 35 jaar in bubble-proporties blijft? Ieder macro-economische analyse duidt onze huizenmarkt nog fors in de bubbel-zone. Als je 50% aflost over die 35 jaar, los je mogelijk alleen de lucht af en ben je na al die tijd niks verder. Daarnaast (zoals al vaker vermeld) zal onze bevolking flink vergrijzen, en huishoudensgrootte is inmiddels stabiel. Aanbod van huizen zal toenemen, vraag zal inzakken. Wat denk je dat dat met de prijzen doet? En wat betekent dat met die 50%-aflossingsvrij op je huis? Zelfs na jaren inflatie zal dat betekenen dat je nog een aardige schuld op je huis zult hebben.

  En die flexibiliteit, dat is natuurlijk maar beperkt. Even extra aflossen wanneer het kan is natuurlijk gewenst. Maar vaak blijkt die flexibiliteit voor de mensen te laat in de rit te zitten. Die verhuizen vaak al een keertje voordat de kinderen het huis uit zijn (en de financiële ruimte voor extra aflossen ontstaat). Dan zijn ze dus alsnog overgeleverd aan de schommelingen van de markt.

  Het beste voor iedereen is gewoon 100% aflossen. Strikt regime a la Duitse stijl. Na de huidige forse sanering naar normale prijzen zou doel #1 stabiliteit moeten zijn. Geen rare trucjes meer door stukjes niet af te lossen. Dat maakt de mensen kwetsbaar, de banken kwetsbaar en de economie kwetsbaar.

 312. RealisT says:

  Mastah: Het beste voor iedereen is gewoon 100% aflossen. Strikt regime a la Duitse stijl. Na de huidige forse sanering naar normale prijzen zou doel #1 stabiliteit moeten zijn. Geen rare trucjes meer door stukjes niet af te lossen. Dat maakt de mensen kwetsbaar, de banken kwetsbaar en de economie kwetsbaar.

  Eens!

  En als de prijzen zo ver zijn opgeblazen dat men in feite alleen nog maar kan kopen door hooguit 50% te betalen, is het product gewoon 2x te duur.

  Voor Erik:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=sd72VTs0phk

  Veel succes!

 313. Trol! says:

  RealistT. Als dit inderdaad de nieuwe regels gaan worden, gaan de prijzen niet meer omlaag en heb ik dus op de bodem van de huidige markt gekocht, met een zeer lage rente voor langere tijd. Blijf jij maar lekker huren, over 3 jaar betaal je voor je flexibiliteit van huren een ongekende hoofdprijs en zijn de prijzen van koopwoningen gelijk of stukje duurder dan nu maar wel met een veel hogere rente! Veel wijsheid toegewenst!

 314. Claude says:

  Trol!:
  RealistT. Als dit inderdaad de nieuwe regels gaan worden, gaan de prijzen niet meer omlaag en heb ik dus op de bodem van de huidige markt gekocht, met een zeer lage rente voor langere tijd. Blijf jij maar lekker huren, over 3 jaar betaal je voor je flexibiliteit van huren een ongekende hoofdprijs en zijn de prijzen van koopwoningen gelijk of stukje duurder dan nu maar wel met een veel hogere rente! Veel wijsheid toegewenst!

  Hogere prijzen met hogere rente nog wel. Voerman zit nu in afgrijzen.

  Maar even serieus: de huidige leennormen zijn vastgesteld op 100% annuitair. Die van vorig jaar echter ook. En die van komend jaar ook, waar ze ook op uit komen. Aan het leenniveau verandert er dus niets wat er ook uitkomt vandaag. Door de beperkingen van het Nibud de komende jaren echter wel. De geest is uit de fles. Niemand gelooft meer in stijgende prijzen. Ook de financiers niet van het afgelopen feest.

 315. RealisT says:

  Trol!:
  RealistT. Als dit inderdaad de nieuwe regels gaan worden, gaan de prijzen niet meer omlaag en heb ik dus op de bodem van de huidige markt gekocht, met een zeer lage rente voor langere tijd. Blijf jij maar lekker huren, over 3 jaar betaal je voor je flexibiliteit van huren een ongekende hoofdprijs en zijn de prijzen van koopwoningen gelijk of stukje duurder dan nu maar wel met een veel hogere rente! Veel wijsheid toegewenst!

  Dus als ik het goed begrijp is kopen straks voor tokkies die een huurhuis niet kunnen veroorloven…

  En dat nog wel bij een STIJGENDE rente, net als alle overige kosten voor levensonderhoud, flexibele arbeidscontracten, etc?

  Ik denk eerder dat je de bodem van de fles hebt bereikt.

 316. Maria says:

  latida: In plaats daarvan worden we overstelpt met mensen die over hun hoogtepunt heen zijn, die van klagen een levenswijze hebben gemaakt, die wellicht hun einde zien naderen en geen afstand wensen te doen van de uiterst bevoorrechte posities in de maatschappij. Zij die nooit iets te klagen hebben gehad, die altijd maar weer meer willen, een ander niets gunnen en enkel oog hebben voor het eigenbelang. En het dan vreemd vinden dat dat gedrag overslaat op de wereld om hen heen. Dat is leven met oogkleppen op, kortzichtig, egoïstisch en uiteindelijk zelfdestructief. Ik kan er geen traan om laten, hoe eerder dit soort lui de rekening van eigen handelen gepresenteerd krijgen, hoe liever het me is. Doortrekken die handel, kunnen we eindelijk beginnen aan de hoognodige veranderingen die al veel te lang zijn uitgesteld. 🏠

  Kun jij niet eens een keer met Eelco praten?

 317. Maria says:

  dawg: Maar het spaargarantiefonds is leeg. Financiën voorziet dat ongeveer 32 miljard euro voorgefinancierd zal moeten worden door de staat, omdat de grootbanken en DNB zelf het niet kunnen. De overheid moet het bedragen lenen en de rentekosten bedragen naar schatting 1,2 miljard.”

  Lees: de overheid dat ben jij!!!!!

 318. dawg says:

  Maria,

  Dat was me zeker niet ontgaan.

 319. Adamus says:

  RealisT: Ik hoop maar van ganser harte dat je inderdaad een troll bent, want als dit werkelijk je werk- en denknivo is heb ik het zwaar met je te doen.

  Zal nog een hele hijs voor hem zijn om een havodiploma te halen voor zijn achtiende verjaardag 😉

 320. Adamus says:

  Maria: Lees: de overheid dat ben jij!!!!!

  Grote gros denkt dat de overheid alleen de buurman/vr betreft.

 321. Adamus says:

  Blok http://youtu.be/IqhlQfXUk7w ministry of silly walk(s)

 322. Maria says:

  dawg: * Klaarblijkelijk gaat het DGS bij het kleinste beetje tegenwind al door de hoeven.
  * Je zou verwachten dat de feitelijke zwakte van het DGS een belangrijk, zo niet het belangrijkste gespreksonderwerp was geweest in de parlementaire nasleep van het SNS debacle. Maar nee, het lukte wederom een groot maatschappelijk probleem te reduceren tot praatjes bij de dorpspomp over salarissen en CAO’s in het bankwezen.
  *Wat een typhuszooi.

  Voegen we daar nog de NHG bij, wat een verschrikkelijke typhuszooi!!

 323. Voerman says:

  Claude: Hogere prijzen met hogere rente nog wel. Voerman zit nu in afgrijzen.

  Leg dat eens uit, Claude!
  Voerman heeft zijn huis afgelost dus geen last van hogere rente. Integendeel, want dat betekent ook hogere rente voor spaartegoed.
  Hogere prijzen ook leuk, want dan wordt Voerman zijn huis weer meer waard, hoewel hij het toch niet verkopen wil.
  Wat zie ik verkeerd?

 324. Adamus says:

  Voerman: Leg dat eens uit, Claude!
  Voerman heeft zijn huis afgelost dus geen last van hogere rente. Integendeel, want dat betekent ook hogere rente voor spaartegoed.
  Hogere prijzen ook leuk, want dan wordt Voerman zijn huis weer meer waard, hoewel hij het toch niet verkopen wil.
  Wat zie ik verkeerd?

  Waarom gaat spaarrente ook omhoog? Kwestie van vraag en aanbod. Bij ECB halen banken geld voor bijna nop als ze het nodig zouden hebben.

 325. Voerman says:

  Adamus: Waarom gaat spaarrente ook omhoog? Kwestie van vraag en aanbod. Bij ECB halen banken geld voor bijna nop als ze het nodig zouden hebben.

  Voerman gaat ervan uit, dat dat niet meer zo lang goed kan gaan.

 326. Deutsche Mark says:

  Mastah:
  Het beste voor iedereen is gewoon 100% aflossen. Strikt regime a la Duitse stijl. Na de huidige forse sanering naar normale prijzen zou doel #1 stabiliteit moeten zijn. Geen rare trucjes meer door stukjes niet af te lossen. Dat maakt de mensen kwetsbaar, de banken kwetsbaar en de economie kwetsbaar.

  Deze wijze en ware woorden lezen zo lekker weg, dat ik ze gewoon voor de lol even quote. 🙂

 327. Deutsche Mark says:

  Trol!:
  … over 3 jaar ……. zijn de prijzen van koopwoningen gelijk of stukje duurder dan nu maar wel met een veel hogere rente! Veel wijsheid toegewenst!

  En Sinterklaas bestaat?!

 328. svg says:

  RealisT: Dus als ik het goed begrijp is kopen straks voor tokkies die een huurhuis niet kunnen veroorloven…
  Ik denk eerder dat je de bodem van de fles hebt bereikt.

  (bulderend)Hahahahaha!, Thanks, mijn avond kan niet meer stuk.

 329. Draaikont says:

  Al die ouderen en jongeren die elkaar lopen af te zeiken, de werkelijke aanstichters van deze rommel (die waarschijnlijk nog nooit een werkdag buiten een vergaderstoel hebben doorgebracht) wrijven zichzelf in hun handjes.

2 Pings/Trackbacks for "Hans Hoogervorst: de VVD heeft de huizenmarkt te veel opgejaagd"
 1. […] . De aanstichter van al die huizenellende is ook o.a. veroorzaakt door VVD http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2013/hans-hoogervorst-de-vvd-heeft-de-huizenmarkt-te-veel-op…   . afijn…. dat ingehuurde tuig heeft u een oor aangenaaid en eigen schuld dikke bult en […]

 2. […] . De aanstichter van al die huizenellende is ook o.a. veroorzaakt door deVVD http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2013/hans-hoogervorst-de-vvd-heeft-de-huizenmarkt-te-veel-op…   . afijn…. dat ingehuurde tuig heeft u een oor aangenaaid en eigen schuld dikke bult en volgend […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*