Rabobank:”Beleidsrust en structurele krapte leiden op termijn tot herstel Nederlandse woningmarkt”

De Nederlandse woningmarkt zal de eerste maanden van dit jaar naar verwachting nog geen herstel laten zien. De weinig rooskleurige economische vooruitzichten, dalende koopkracht en oplopende werkloosheid en de daarmee gepaard gaande onzekerheid zorgen ervoor dat de prijzen in 2013 nog onder druk blijven staan.

zie ook: Kwartaalbericht Woningmarkt van de Rabobank is erg onrealistisch , Rabobank: daling huizenprijs tot dertig procent , Risico’s Rabobank Ledencertificaten

Maar voor de middellange termijn ligt een gematigd herstel in de lijn der verwachting. Als de beleidsonrust is verdwenen, zal de structurele krapte op de Nederlandse koopwoningmarkt zorgen voor het loskomen van de latente vraag met een opwaartse druk op de huizenprijzen. Dat en meer staat in ons vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

maarten-van-der-molen-rabo

zie ook:  Rabobank durft geen voorspellingen over de huizenprijzen meer te doen

Ook de veronderstelling bij een deel van de huishoudens dat de woningprijzen verder zullen dalen, speelt een belangrijke rol. Potentiële kopers stellen de aankoop van een woning uit met het idee dat zij eenzelfde woning in de toekomst goedkoper kunnen kopen. Bij starters is deze prikkel groter dan bij doorstromers, aangezien doorstromers bij zowel de huidige als de toekomstige woning te maken krijgen met de verwachte prijsdaling. Daarnaast is door de verwachting van een voortdurende daling de periode toegenomen waarin de eenmalige kosten voor de aanschaf van een woning worden ‘terugverdiend’. Huishoudens willen daarom een stap in de woonladder overslaan. Starters willen geen woning waar ze binnen drie tot vijf jaar alweer ‘uitgegroeid’ zijn, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding. Dit heeft als gevolg dat de vraag naar koopwoningen momenteel afneemt. Starters en doorstromers zullen de aankoop van een woning echter niet uit blijven stellen. Als de huidige woning niet meer voldoet –door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of verandering van baan- zullen deze huishoudens toetreden tot de woningmarkt.

A_SbplsCUAAauBf

 huishoudens CBS

Meer oudere alleenstaanden

duitsland

Share Button
Tagged with: ,
108 comments on “Rabobank:”Beleidsrust en structurele krapte leiden op termijn tot herstel Nederlandse woningmarkt”
  1. Beurse Beurs says:

    Beleidsrust? Moet je net mee aankomen op een dag als vandaag. Als er weer een halfbakken (lees: onhoudbaar) compromis uitkomt dan kan je op je vingers natellen dat er over een jaar of wat weer een beleidswijziging nodig is, en nog een, en nog een, net zolang totdat de HRA toch echt gewoon niet meer bestaat (want onbetaalbaar).

  2. Claude says:

    Dacht dat de glazen bol van Rabobank kwijt was.

  3. Claude says:

    Dijsselbloem to save the day vandaag trouwens? We zullen zien.

  4. Harrie says:

    De Rabobank wordt de volgende bank met een probleem.

  5. Tja says:

    Graag ook een inhoudelijke reactie op het kwartaalbericht. Ze geven wel een aantal argumenten voor hun voorspelling die op zijn minst weersproken moeten worden, voordat het weggezet wordt als onzin.

  6. Claude says:

    Tja, figuur 3 van hetzelfde kwartaalbericht (ontwikkeling huizenprijzen sinds 1995). Daarbij eventjes nadenken wat er gebeurd is in landen die eenzelfde ontwikkeling hadden. Tel daarbij op de punten van vergrijzing, hoogste hypotheekschuld ter wereld, een tekort op de balans en een relatief lage rente. En natuurlijk dat een tekort op de woningmarkt een fabel is. En al zeker in het hogere segment. Had ik Basel en de EU al genoemd? Nee, bij dezen.

  7. John says:

    Rabobank zit tot over de oren in de (top)hypotheken. Alles maar dan ook alles wat Rabo naar buiten brengt, hetzij via dit soort berichten, hetzij via nieuwe statistische grafieken, het zij via “lekken”…damens en heren: Allemaal SPIN.
    Rabo is geen objectieve partij maar een handelaar in schuld. Als de huidige neergaande trend doorzet is het een simpele rekensom dat er verliezen bij de bank gaan ontstaan.
    Ook de rabo is sterk ge-leveraged d.w.z. ze hebben 30 keer meer uitstaan dan ze “eigen geld” hebben. De verliezen verschijnen met deze zelfde faktor 30 op hun balans.
    Maar wacht even totdat v. lanschot door de knieen gaat. Ook zo’n sterke bank….

  8. Tsjaa.. says:

    Wat dacht je van eerst niks meer zeggen over verwachtingen en vervolgens een uitspraak doen.

  9. Axel says:

    Tja,

    Inhoudelijk?
    Nou, waar denken ze dat de financiering vandaan komt om die prijsstijging te rechtvaardigen? Ik denk dat dat zelfs met krapte op de markt (voor betaalbare woningen dus) de enige die verkoopt, die enige is die ook iets lager geprijsd is dan de rest vergelijkbare woningen. De prijzen gaan dus nog altijd dalen.

  10. RealisT says:

    Op de markt voor Ferari’s is ook sprake van krapte, zowel aan de kant van het aanbod als aan de kant van potentiele kopers.

    Het hele verhaal van krapte staat of valt gewoon met financierbaarheid. No money = no movement.

  11. RealisT says:

    en ferari = natuurlijk Ferrari

  12. nhz says:

    Tja: Ze geven wel een aantal argumenten voor hun voorspelling die op zijn minst weersproken moeten worden, voordat het weggezet wordt als onzin.

    je gaat toch niet beweren dat je dit soort PR kolder serieus neemt? 😎

    RealisT: Op de markt voor Ferari’s is ook sprake van krapte, zowel aan de kant van het aanbod als aan de kant van potentiele kopers.

    ik wacht ook nog op de (door)starterssubsidie, voor iedereen die graag wil doorstarten van een fiets naar een nieuwe Porsche 918 maar even het geld niet heeft. Vraag maar aan sukkeltje Canoy van Ecorys hoe goed zo’n subsidie werkt. Liegbeest Valentijn Nieuwenhuijzen van ING is er niks bij …

    ***

    Toch even inhoudelijk reageren: aansluitend bij het plaatje denk ik dat de Rabo nog even flink wil doorzetten met oudere (of desnoods nieuwere) woonwijken platgooien op kosten van de belastingbetaler, om zo de krapte nog wat op te voeren. En natuurlijk hopen dat Blok vrolijk doorgaat met alle ‘scheefhuurders’ (binnenkort iedereen die meer dan bijstand heeft) uit hun huurwoning pesten; voor je het weet heb je dan inderdaad serieuze krapte op de koopmarkt. Leve de marktwerking! Wel hopen voor Rabo dat ze nog bestaan als het zover is.

    Even afgezien daarvan laat de grafiek zien dat de grootste (toekomstige) vraag zit bij eenpersoons
    huishoudens waarvoor helemaal niks gebouwd wordt …

  13. asd says:

    Niet de moeite waard om op te reageren, wat één van de vele NL-jochies meent te moeten beweren. Wat een nonsens!

    Daarom, nhz, chapeau voor je reactie.

  14. lapje says:

    Latente vraag is er inderdaad… maar het latente aanbod is echt schrikbarend. Economisch is er schaarste in (bijna) alles. Het is de prijs die de variabele is voor de balans tussen vraag en aanbod. De Rabobank ziet de prijs en het aanbod als constante en de vraag als variabele. Communistisch denken noem ik dat. Binnenkort mogen we op de wachtlijst voor één van de tien huizen die ieder jaar gebouwd gaan worden. Voor de droomprijs van 200.000 euro. Zo werkte het ook met de vraag en aanbod in Trabanten in Oost-Duitsland. Oh wacht… zo gebeurt het al in de sociale (huur-)woningbouw. Wat een luxe toch!

  15. dawg says:

    Structurele krapte en latente vraag. En heel veel huizen die maar niet verkocht raken. Economie, best moeilijk.

  16. Steven says:

    ja het is natuurlijk raar om te denken dat als je het maar flink financiert men toch gaat kopen in een dalende markt. Je zou het inderdaad met Ferrari’s kunnen vergelijken waar opeens een subsidie op de rente komt, maar bij huizen is nog meer aan de hand: Het gaat om zo veel geld dat ik me afvraag hoeveel potentieel echte starters er eigenlijk zijn?

    Daarbij zal er steeds aan de bovenkant van de markt veel verkocht worden (door de babyboomers) en aan de onderkant juist wel veel vraag zijn. Wat gaat er dus volgens mij gebeuren? : die grote onverkochte huizen zullen niet verkocht worden , maar verhuurd. Toen mijn ouders in 1974 een redelijk groot huis kochten zat het bijv. vol met huurders die een soort oprot premie kregen. Leuk detail is ook hier weer dat dat huis belachelijk in prijs is gestegen later, maar die discussies hebben we al zo vaak gehad.

  17. tufkaj says:

    Beleidsduidelijkheid *proest* En alleen maar focus op latente koopvraag, niks over latente verkoopvraag en dubbele lasten.

    Oplopende werkloosheid moeten we in perspectief zien van veel slechter presterende landen en qua prijsindex poetsen we wat selectief bij. Waarom loopt de lijn van Duitsland niet terug vóór 2005?
    http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/wp-content/uploads/duitslan.png

  18. nhz says:

    Steven: Het gaat om zo veel geld dat ik me afvraag hoeveel potentieel echte starters er eigenlijk zijn?

    vandaar dat de hele maffia blijft hameren op starterssubsidies en nog soepeler leenvoorwaarden voor starters: ze moeten kunnen kopen zonder een cent op zak, en geheel voor risico van een ander. Op zulke voorwaarden zal een grote groep graag instappen, ongeacht de prijs. Als later blijkt dat ze niet aan de voorwaarden (bijv. de te betalen rente) kunnen voldoen dan zijn ze ‘beetgenomen’ en moet de politiek wat doen, starters zijn tenslotte een troetelkindje van Den Haag, van links tot rechts.

    Steven: Daarbij zal er steeds aan de bovenkant van de markt veel verkocht worden (door de babyboomers)

    vraag is wel wat dat oplevert, behalve een statistische vertekening van de gemiddelde huizenprijs. Want die boomers kunnen alleen nog aan elkaar verkopen, of aan een bobo van een semi-overheids instantie (maar die voorraad is ook beperkt) of in een enkel geval kinderen van rijke ouders. Bijna niemand kan die talloze miljoenenhuizen van de boomers echt betalen. En degenen die het wél kunnen betalen zijn hopelijk financieel verstandig genoeg om het niet te doen.

    Steven: Wat gaat er dus volgens mij gebeuren? : die grote onverkochte huizen zullen niet verkocht worden , maar verhuurd.

    Ach, misschien kan Den Haag iets bedenken om – analoog aan het wetje voor studentenhuizen van een jaar of 5-10 gelezen – het mogelijk te maken dat grote huizen worden opgesplitst in appartementen ondanks dat er maar één voordeur en niet voor ieder ‘appartement’ een keuken of douche is. Als de vastgoed maffia maar kan profiteren, dan is alles geoorloofd. Misschien kan Maxime voorstellen om al die grote boomer panden op kosten van de belastingbetaler om te bouwen naar mooie appartementjes?

    tufkaj: Oplopende werkloosheid moeten we in perspectief zien van veel slechter presterende landen en qua prijsindex poetsen we wat selectief bij.

    ja, werkloosheid is meestal dé bepalende factor voor de huizenprijzen. Daar is ook jarenlang het handje onder gehouden, vooral vanaf 2009 met de crisis- en herstelwet waar uitgebreid van geprofiteerd is door grote bedrijven en hun werknemers. Lekker twee jaar thuiszitten voor het volle loon, op kosten van de belastingbetaler. Maar ooit zal een deel van die mensen toch echt werkeloos worden, zo langzamerhand moet dat gevolgen voor de inkomens van deze groep krijgen (nog 2-3 jaar recht op gewone WW?).

  19. maarten says:

    waarom eigenlijk niet hypotheekrenteaftrek aanpakken?

  20. maarten says:

    maarten,

    en het geld dat je hierop bezuinigd investeer je in de bouwsector

  21. azijnseikerT says:

    Jammer, zo stellen ze de correctie steeds langer uit. Misschien noodzakelijk voor de banken, maar de woningmarkt zit straks potdicht. Op Funda zie ik trouwens erg weinig huizen er bij komen. Februari lijkt nog erger dan januari. Verkocht zie ik al helemaal niet meer. Op vrijwillige prijsdalingen hoef je niet te rekenen.

  22. Steven says:

    tufkaj,

    alleen al die onderste grafiek.. Pff je hoeft toch echt geen jaren op TA hebben gestudeerd dat dat naar beneden speert. Denk gewoon echt dat veel van de up-publicaties komen van mensen met dikke hypotheekschulden. (klinkt misschien wat kinderlijk eenvoudig, maar dat is het inderdaad ook)

  23. Steven says:

    dat dat naar beneden speert.= om eenvoudig te zien dat het naar beneden gaat..

  24. maarten says:

    hypotheekrenteaftrek is ook een ongezonde vermenging van de staat met de financiële sector. Het fiscaal bevorderen van een bevolking onder een druk van schulden bij financiers. Niks vrije markt

  25. maarten says:

    de overheid als dope dealer

  26. Steven says:

    maarten,

    yep maar we zijn nu een stap verder. Helpt het nog om de huizenprijzen op te stuwen? De emigratie stijgt nog steeds. En als ze mij mijn huurhuis uitpesten dan ga ik ook maar verkassen naar die Heimat.. brr

  27. maarten says:

    Steven,

    je moet fiksen wat kaput is, dan valt het allemaal nogal mee waarschijnlijk

  28. maarten says:

    in een dalende markt schulden fiscaal bevorderen is volgens mij wel superdom of niet?

  29. maarten says:

    tenzij je aan de ontvangende kant staat

  30. maarten says:

    als ontvanger van rente op de uitstaande schuld

  31. Maria says:

    John: Maar wacht even totdat v. lanschot door de knieen gaat. Ook zo’n sterke bank….

    What about Robeco?

  32. Maria says:

    John:
    Rabobank zit tot over de oren in de (top)hypotheken. Alles maar dan ook alles wat Rabo naar buiten brengt, hetzij via dit soort berichten, hetzij via nieuwe statistische grafieken, het zij via “lekken”…damens en heren: Allemaal SPIN.
    Rabo is geen objectieve partij maar een handelaar in schuld. Als de huidige neergaande trend doorzet is het een simpele rekensom dat er verliezen bij de bank gaan ontstaan.
    Ook de rabo is sterk ge-leveraged d.w.z. ze hebben 30 keer meer uitstaan dan ze “eigen geld” hebben. De verliezen verschijnen met deze zelfde faktor 30 op hun balans.
    Maar wacht even totdat v. lanschot door de knieen gaat. Ook zo’n sterke bank….

    Je hebt zeker geen ledencertificaten gekocht van de Rabobank??

  33. Steven says:

    maarten: in een dalende markt schulden fiscaal bevorderen is volgens mij wel superdom of niet?

    iedereen is het daar mee eens behalve de mensen met een strop-hypotheek

  34. maarten says:

    maarten,

    daarom verbaasd het me eerlijk gezegd zo dat die banken er zo slecht voor staan, waarschijnlijk met enorme rente inkomsten op uitstaande schulden

  35. Beurse Beurs says:

    Maria: What about Robeco?

    Robeco is een handelshuis, heeft -voor zover ik weet- geen bergen schulden staan die niet afgelost worden. Maar of het een rendabele tent is, dat is een tweede vraag. Of bedoel je Rabo?

  36. maarten says:

    Steven,

    stropdas, strophypotheek… het is de mode

  37. Maria says:

    Beurse Beurs,

    Nee, Robeco, je weet wel dat wat Rabo wil gaan verkopen!!

  38. Steven says:

    maarten,

    banken produceren niets dus als het economisch een beetje mis gaat moeten ze vallen. maar ze hebben liever dat we betalen. is volgens mij gewoon een keuze die men niet wil maken toch? (pff heb weer meer dan 1,5 liter wijn op dus ben maar weer even off).

  39. maarten says:

    Steven,

    zeg Steven, doe je rustig aan met de drank? ga maar wat thee drinken 😉

  40. Steve says:

    Stucturele krapte op al die braakliggende hectares bouwgrond???

    Van Poelgeest in het Parool:
    ‘Als de problemen aanhouden, wordt tot 2023 maar dertig procent gebouwd van wat we gewend waren.’
    http://www.parool.nl/parool/nl/6/WONEN/article/detail/3391228/2013/02/09/Woningmarkt-in-de-stad-valt-totaal-stil.dhtml

    Tot 2023 kan de andere 70% van de Amsterdamse grondportfolio dus nog met gras ingezaaid worden en uiteindelijk over 30 jaar zouden al die lappen grond zo langzaam aan vol zijn gebouwd.

    Voor A’dam is “op termijn” dus 30 jaar. Waarom zeggen ze dat dan niet gewoon 🙂

    Japan here we come!!!!

  41. Frans says:

    Misschien is het zo dat als de RaboBank zijn werkelijke voorspelling doet daarmee meteen zijn ondergang voorspelt? 🙂
    Staat wat raar achteraf, kunnen ze niet zeggen “hadden we niet zien aankomen” als ze zelf een forse daling zouden voorspellen!

  42. asd says:

    @38 (Steven),

    Kinderen en dronken mensen (dat zal toch wel meevallen?) zeggen de waarheid.

    Banken hebben een heel andere opvatting van produceren, namelijk manipuleren. Dat doen ze niet alleen onder elkaar met de Libor en Euribor maar ook met de hypotheekrente.

    Daardoor zijn bankklanten in NL gemiddeld 1,5% duurder uit dan in het buitenland.

    Wat er ook uit de koker van banken komt, alles dient met de grootst mogelijke scepsis te worden bekeken.

    Zo ook de nieuwste vlieger, die de RABO-bank probeert op te laten.

    Maar die gaat niet op. Hoe onnozel kan een bank zijn!

  43. Apekool says:

    Nog even een leuke quote uit de rabo publicatie:

    “Onlangs is uit onderzoek van het NIBUD en de ING
    gebleken dat huurders van 30-jarige leeftijd zonder kinderen met een netto maandinkomen van € 3.500 een gemiddelde spaarpot hebben van € 16.600. Deze potentiële koopstarters zijn goed in staat een eigen woning aan te schaffen, maar blijkbaar zien zij hier onvoldoende aanleiding toe.”

    Even gezocht: http://www.spaarbaak.nl/NIBUD_Veel_huishoudens_sparen_te_weinig.txt

    Hoe groot zou die groep nu werkelijk zijn? En de retorische vraag: is 16000 euro eigen geld voldoende om een huis te gaan kopen?

    Ik vermoed dat je vrijwel alle beweringen kan weghonen zodra de brondata erbij gehaald wordt.

  44. Steven says:

    een bank is zowieso een beetje raar als alles naar beneden gaat. Een mooi groot kantoor vol met mensen die allemaal toekijken hoe het naar de kl.ten gaat levert per definitie niet veel geld op. Jammer dat we er wel voor moeten lappen elke maand zo lang er niet 90 procent van de nietsnutten ontslagen worden.

  45. Adamus says:

    Leuk wat er allemaal gebeurt op “dikke dinsdag”

  46. Adamus says:

    Steven:
    een bank is zowieso een beetje raar als alles naar beneden gaat. Een mooi groot kantoor vol met mensen die allemaal toekijken hoe het naar de kl.ten gaat levert per definitie niet veel geld op. Jammer dat we er wel voor moeten lappen elke maand zo lang er niet 90 procent van de nietsnutten ontslagen worden.

    Dat wil de ouderenpartij van Krol ook niet. Ouderen willen baangarantie voor hun kinderen. Denk aan al die gezinnetjes…..volgens de Unie werken er alleen maar modalen bij de bank.

  47. Steven says:

    bedankt NHZ. altijd de logica zelve.. Je post zag ik pas erg laat.

  48. Adamus says:

    Maar wacht even totdat v. lanschot door de knieen gaat. Ook zo’n sterke bank….

    Rabo heeft vLanschot van blokaanhetbeen Frieslandbank afgeholpen. Waarom? Rabo wil private banking netwerk?

  49. nhz says:

    maarten: waarom eigenlijk niet hypotheekrenteaftrek aanpakken?

    vloeken in de kerk 😉

    maarten: hypotheekrenteaftrek is ook een ongezonde vermenging van de staat met de financiële sector. Het fiscaal bevorderen van een bevolking onder een druk van schulden bij financiers. Niks vrije markt

    inderdaad, er stond toevallig vandaag een stukje over de incestueuze verhouding tussen overheid, makelaars en banken. In de VS wordt inmiddels meer dan 90% van de hyotheken gegarandeerd door de overheid, in NL (met al zijn staatsbanken resp. binnenkort-staatsbanken) is het niet anders. Iedereen in deze maffia profiteert, en de belastingbetaler mag de rekening betalen.
    http://www.zerohedge.com/news/2013-02-12/look-real-agenda-behind-nar

    asd: Daardoor zijn bankklanten in NL gemiddeld 1,5% duurder uit dan in het buitenland

    Die 1.25-1.5% verschil met het buitenland komt grotendeels door de hogere risico premie in NL, en dat is dus volkomen terecht. Dat er geen echte concurrentie meer is speelt ook mee, maar zelfs Blok heeft al aangegeven dat hij inziet dat buitenlandse banken geen trek hebben in onze hypotheekmarkt, gezien de riskante hypotheken die hier ‘normaal’ worden geacht.

    asd: Wat er ook uit de koker van banken komt, alles dient met de grootst mogelijke scepsis te worden bekeken.

    wat dat betreft helemaal eens …

    Apekool: En de retorische vraag: is 16000 euro eigen geld voldoende om een huis te gaan kopen?

    dat is dan 16.000 euro voor de nieuwe auto die bij een nieuw huis hoort denk ik 😎
    je kunt nog steeds zonder een cent op zak een huis kopen in Nederland, hoewel misschien niet via Rabo.

    Steven: een bank is zowieso een beetje raar als alles naar beneden gaat.

    springen er al banksters uit het raam dan?
    Oh, jammer, geduld …

    Adamus: Denk aan al die gezinnetjes…..volgens de Unie werken er alleen maar modalen bij de bank.

    ja, van die mensen die denken dat 70K per jaar modaal is …

  50. Adamus says:

    lapje:
    Latente vraag is er inderdaad… maar het latente aanbod is echt schrikbarend. Economisch is er schaarste in (bijna) alles. Het is de prijs die de variabele is voor de balans tussen vraag en aanbod. De Rabobank ziet de prijs en het aanbod als constante en de vraag als variabele. Communistisch denken noem ik dat. Binnenkort mogen we op de wachtlijst voor één van de tien huizen die ieder jaar gebouwd gaan worden. Voor de droomprijs van 200.000 euro. Zo werkte het ook met de vraag en aanbod in Trabanten in Oost-Duitsland. Oh wacht… zo gebeurt het al in de sociale (huur-)woningbouw. Wat een luxe toch!

    Rowen heze: “allemaal met de klep omhoog”. DDR met dun laagje chroom.

  51. Adamus says:

    maarten:
    maarten,

    en het geld dat je hierop bezuinigd investeer je in de bouwsector

    Hra afschaffen en de overheid moet verder met de poten uit de ruif blijven. IB erg veel omlaag zodat mensen zelf kunnen beslissen of ze de centen naar Maxime c.s. brengen.

  52. dawg says:

    Een betere voorlichtingsvideo om je spaargeld bij de banken weg te halen ga je voorlopig waarschijnlijk niet zien.

    http://www.rtl.nl/xl/#/u/c929e653-ebae-47fd-ac73-0fde1f6593d4/

  53. snorkel says:

    nhz: starters zijn tenslotte een troetelkindje van Den Haag, van links tot rechts.

    Ik zou het, met grote lijn in het hart, eerder “offerlammeren” noemen 😉

    maarten:
    waarom eigenlijk niet hypotheekrenteaftrek aanpakken?

    Tja, waarom eigenlijk niet? Omdat de meeste politici zelf een (top)hypotheek hebben en zelf ook wel begrijpen dat ze nu meer profiteren dan ze in elk ander scenario zouden doen (hoe veel eerlijker alle andere scenario’s ook zijn)? Of omdat door de HRA de bankbalansen nog even lekker gespekt kunnen worden op kosten van de belastingbetaler? Of omdat HRA jarenlang voor lekkere winsten op grond en gelegde stenen heeft gezorgd, en het nogal moeilijk is om dit adagium los te laten? Of gewoon omdat het gepeupel denk dat HRA en soort van cadeautje is en half NL op zijn kop staat als er ook maar over gepraat wordt… dat de consument (incl de huizenbezitter) er beter van wordt als het afgeschaft wordt en de loonbelasting over de gehele linie met 30% wordt verlaagd is nogal moeilijk te begrijpen blijkbaar. Want ja, dat maandelijkse shotje voelt zo lekker…

  54. snorkel says:

    snorkel: grote lijn in het hart

    …met grote PIJN in het hart…

  55. Henk 6 says:

    Fraude van de bouwsector op het tien uur journaal. Ww vangen tijdens de vorst terwijl er wel gewerkt wordt. 20%. Van de bedrijven doen mee.

    Brinkman Bashen? D66 zit aan tafel ipv CDA , bouwend Nederland zijn fraudeurs.

  56. Voerman says:

    Adamus: IB erg veel omlaag zodat mensen zelf kunnen beslissen of ze de centen naar Maxime c.s. brengen.

    Dat kost afhankelijk van de wijze van inschaling mogelijk net zo veel als afschaffing van de HRA en heeft dan mogelijk soortgelijk effect als instandhouding van de HRA. Ligt eraan welk systeem voor belastingschalen je gaat hanteren. Voerman zou het je eventueel wel kunnen voorspellen: voor iedereen vestzak-broekzak.

    Maar onzinnige gedachte, gaat niet gebeuren. 🙂

    De denktanks zijn waarschijnlijk bezig met het verzinnen van zaken die wij gewone- en hoogbegaafde mensen in onze stoutste dromen nog niet kunnen verbeelden.

  57. tufkaj says:

    Bloomberg: hoge huizenprijzen grotere reden voor emigratie uit staten dan belastingdruk in de VS. http://www.bloomberg.com/news/2013-02-12/home-prices-drive-people-out-of-california.html

  58. Steven says:

    Adamus: Omdat de meeste politici zelf een (top)hypotheek hebben en zelf ook wel begrijpen dat ze nu meer profiteren dan ze in elk ander scenario zouden doen

    dat zal het wel zijn…

  59. Beurse Beurs says:

    Maria,

    ja, om de balans van rabo te versterken. Op zich is er niet iets mis met Robeco.

  60. maarten says:

    schandelijk huurders worden genaaid, kopers worden geaaid

  61. Steven says:

    het gaat ook niet om wat eurootjes. mensen leenden zo 8 jaarlonen voor een hutje. (ook politici: en die zijn nou niet bepaald briljant of zo)

  62. Maria says:

    Adamus: Rowen heze: “allemaal met de klep omhoog”. DDR met dun laagje chroom.

    De neus Adamus, de neus!!!

  63. jip says:

    @Henk6 gelukkig worden ze hard gestraft, ze mogen dit jaar geen gebruik meer maken van de regeling. En dat te bedenken dat we pas half februari zitten en de zware koude wintermaanden nog moeten krijgen.

  64. maarten says:

    die dikke vette volgevreten lui van veh zijn tevreden, huursector is het slacht schaap. Starten? nooit! uit principe niet, ik heb niets tegen bouwvakkers maar huurders zijn geen slacht schapen. Als het me te gortig wordt dan vertrek ik definitief, er is hier niets wat me bindt

  65. Maria says:

    Beurse Beurs:
    Maria,

    ja, om de balans van rabo te versterken. Op zich is er niet iets mis met Robeco.

    Oke, slaapt weer een stukje rustiger!!

  66. Hugo says:

    asd: Hoe onnozel kan een bank zijn!

    Zo onnozel dat de SNS de junk onroerendgoed van ABN (officieel bouwfonds) voor een topprijs overnam (of zat daar meer achter, ik gok van wel)
    http://www.ftm.nl/followleader/hoe-abn-amro-aan-de-sns-dans-ontsnapte.aspx
    Lees ook deel 1 btw

  67. Hugo says:

    Adamus: Rabo heeft vLanschot van blokaanhetbeen Frieslandbank afgeholpen. Waarom? Rabo wil private banking netwerk?

    Of gewoon ”keeping up appearances” dat NL bancair solide is.

  68. Hugo says:

    snorkel: omdat de meeste politici zelf een (top)hypotheek hebben

    ”De korting op hun salaris heeft bij veel Kamerleden toch tot commotie geleid. Sinds januari 2013 is hun salaris van 7300 euro per maand met 170 euro bruto omlaag gegaan.”
    http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/19524_kamerleden_schrikken_van_salariskorting_van_170_euro/

  69. tinus says:

    In al mijn dwaasheid weer eens afgestemd op Nieuwsuur.

    Had ik niet moeten doen.

    Man man man, Boelhouwer mocht weer eens aanschuiven om de politieke ontwikkelingen te “duiden” en hij begon natuurlijk meteen erover dat de starter het slachtoffer is van de verplichte aflossing.

    Terwijl de starter alleen maar baat heeft bij lagere prijzen, En de verplichte aflossing daaraan bijdraagt.

    Wat een opportunisme zegt om de starter te misbruiken om de prijzen hoog te houden.

    Om misselijk van te worden.

  70. Steven says:

    tinus,

    ja na 30 jaar te dure huizenprijzen wil je (en ik al helemaal) ze lager hebben uiteraard. Maar goed. ik WEET gewoon dat DE markt zijn werk doet. het duurt alleen soms wat lang.

  71. Henk 6 says:

    tinus:
    In al mijn dwaasheid weer eens afgestemd op Nieuwsuur.

    Had ik niet moeten doen.

    Man man man, Boelhouwer mocht weer eens aanschuiven om de politieke ontwikkelingen te “duiden” en hij begon natuurlijk meteen erover dat de starter het slachtoffer is van de verplichte aflossing.

    Terwijl de starter alleen maar baat heeft bij lagere prijzen, En de verplichte aflossing daaraan bijdraagt.

    Wat een opportunisme zegt om de starter te misbruiken om de prijzen hoog te houden.

    Om misselijk van te worden.

    en de veh die zich zorgen maakt om de bouwvakkers? komen ze daar nu ook al voor op.

  72. Voerman says:

    maarten: er is hier niets wat me bindt

    Een uitkering misschien? 🙂

  73. a says:

    Apekool: Nog even een leuke quote uit de rabo publicatie:
    “Onlangs is uit onderzoek van het NIBUD en de ING
    gebleken dat huurders van 30-jarige leeftijd zonder kinderen met een netto maandinkomen van € 3.500 een gemiddelde spaarpot hebben van € 16.600. Deze potentiële koopstarters zijn goed in staat een eigen woning aan te schaffen, maar blijkbaar zien zij hier onvoldoende aanleiding toe.”
    Even gezocht: spaarbaak.nl/NIBUD…sparen_te_weinig.txt
    Hoe groot zou die groep nu werkelijk zijn? En de retorische vraag: is 16000 euro eigen geld voldoende om een huis te gaan kopen?
    Ik vermoed dat je vrijwel alle beweringen kan weghonen zodra de brondata erbij gehaald wordt.

    Misschien is de hamvraag: hoeveel procent van de 30-jarige huurders is kinderloos en heeft een netto maandinkomen van 3500 euro? Dat degene díe dat hebben 16k gespaard hebben geloof ik wel 😉

  74. a says:

    Apekool: Hoe groot zou die groep nu werkelijk zijn? En de retorische vraag: is 16000 euro eigen geld voldoende om een huis te gaan kopen?

    En om daar nog aan toe te voegen: 16k is wel net voldoende om een huis te kopen vind ik…

    …als de prijs van dat huis 100k is dan 😉

  75. a says:

    tufkaj: Bloomberg: hoge huizenprijzen grotere reden voor emigratie uit staten dan belastingdruk in de VS. bloomberg.com/news…t-of-california.html

    Misschien moet je deze link eens naar onze politici sturen… wellicht krijgen ze dan eens door dat ze de kip met de gouden eieren slachten.

  76. HNK says:

    Henk 6: In al mijn dwaasheid weer eens afgestemd op Nieuwsuur.

    Ik ook ik snap niet zo goed wat nu precies het doel is van deze geplande maatregelen.

    -. 35 jaar aflossen voor starters terwijl de HRA gelimiteerd is op 30 jaar, gaan ze dat dan oprekken? Wat valt er in de categorie starter?

    -. Het herstel van 50% aflossingsvrij lijkt mij onzinnig als banken aangezien banken dat toch niet kunnen. Het zou de uiteindelijke lasten verlagen maar de totale financiering duurder maken.

    -. Hoe strookt dit alles met het financieringsdoel naar maximaal 100% op het onderpand. Blijft dat intact dan haalt het zelfs vanuit de Nederlandse overheid niks uit.

    -. BTW voor 1 jaar naar 6 procent op verbouwingen, ik had meer gezien in een equivalent in een grondprijs daling daar had de bouwsector en de woningmarkt meer aangehad, dan kan nieuwbouw voor koop en huur beter concurreren met bestaande bouw.

    Nou ja morgen zal er meer duidelijk zijn maar ik zie niet waar ze hier mee naar toe willen. Ruimere financieringsruimte gaat niet gebeuren in elk geval.

  77. a says:

    Er is een principe akkoord:
    http://www.telegraaf.nl/binnenland/21291707/__Akkoord_over_woningmarkt__.html

    Hoe hard gaan wij huurders genaaid worden?

    Ik heb de vaseline alvast klaar staan.

  78. a says:

    HNK,

    Heb je ergens een linkje waar je deze “maatregelen” vandaan hebt?

  79. erik says:

    Wow, mooi akkoord, en als klap op de vuurpijl wordt me dakkapel nog is 1000 euro goedkoper, hoppa weer een vakantie er bij.

  80. svg says:

    Steven:
    het gaat ook niet om wat eurootjes. mensen leenden zo 8 jaarlonen voor een hutje. (ook politici: en die zijn nou niet bepaald briljant of zo)

    8 jaarlonen?????????

  81. Adamus says:

    Voerman: Een uitkering misschien?

    Aow/40 jaar aaneengesloten in NL wonen.

  82. Deutsche Mark says:

    maarten:
    …. dan vertrek ik definitief, er is hier niets wat me bindt

    En wat gaat je binden op de gekozen bestemming?
    (de bijdragen die ik hier van je gelezen heb doen me twijfelen of je elders wel je boontjes kunt doppen. Ik vraag me af waarmee.)

  83. Deutsche Mark says:

    erik:
    … wordt me dakkapel nog is 1000 euro goedkoper, …

    Toch te klein gekocht?

  84. Hugo says:

    Bijzondere spin om te laten lijken dat schulden afnemen terwijl in het stuk staat dat ze dat niet doen en het duurdere schulden zijn.

    ”Dooplopende kredieten naar dieptepunt”.

    ”De totale schuld op de doorlopende kredieten is in december gekrompen tot 12,4 miljard euro. Het is voor het eerst sinds januari 2004 dat de schuld onder de 12,5 miljard euro is gedaald. In de maanden voor de kredietcrisis was de schuld nog ongeveer 13,6 miljard euro.”

    Ok die schulden zijn dus afgenomen met 1,2 miljard.

    ”Hoewel mensen hun schulden proberen af te lossen, staan mensen wel dieper in het rood. Uit de cijfers van het CBS dat Nederlanders in december op ruim 2,6 miljoen rekeningen 10,2 miljard euro rood stonden.

    Voor de kredietcrisis ging het om ongeveer evenveel mensen, maar zij stonden met 8,5 miljard euro minder ver in de min.”

    Dat is dus 1,7 miljard meer rood staan welke een duurdere vorm van lening is dan doorlopend krediet.
    http://www.nu.nl/geldzaken/3190215/doorlopende-kredieten-dieptepunt.html

    Kop van stuk zou dus moeten zijn ”Duurste vorm van krediet kent nieuwe top in omvang” (ofzo, echt geen subprime, is namelijk gegarandeerd door de belastingbetaler 🙁 )

  85. Steven says:

    svg,

    yep 8 netto jaarlonen. (ik uiteraard niet)

  86. xenobinol says:

    Deutsche Mark: Toch te klein gekocht?

    Met die lagere BTW is een complete verdieping er bovenop ook binnen bereik 🙂

  87. Steven says:

    vreemde is namelijk dat ze kijken naar bruto, salarissen bij de schuld van een huis, maar die schuld staat er gewoon. Dus 8 keer netto komt vaak voor. !

  88. dawg says:

    Deutsche Mark: Toch te klein gekocht?

    Nare man.

  89. Steven says:

    nu echt off want zelfs mijn nederlands laat me in de steek, maar de huizenprijs is hard dalende…. en daar gaat het om!

  90. Deutsche Mark says:

    dawg,

    Erik of ik? 😉

    Ik vind em vaak wel grappig.
    Zo’n typ: Lachen dat iemand over een bananenschil uitglijdt, terwijl ie zelf net in de poep is getrapt, maar het nog niet ruikt. 🙂

  91. dawg says:

    Ik vond ‘m netjes ingetikt door je.

    ‘k Ken Eric niet, maar zijn posts zijn in ieder geval duidelijk bedoeld om reacties uit te lokken. Hij lijkt me eerder iemand die twijfelt en bevestiging zoekt voor z’n beslissing om een huis te kopen dan iemand die de wijsheid in pacht meent te hebben.

    Best wel treurig dat het zorgen voor een beetje aardig dak boven het hoofd van je gezin zo’n speculatieve operatie is geworden.

  92. Deutsche Mark says:

    Zit eens te zoeken waar ik voor 7 tot 8 jaarlonen (helaas bruto) terecht zou kunnen, als ik in de buurt van Erik zou willen gaan wonen.

    Kom niet verder dan zoiets:
    http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/huis-47149501-beemsterhof-18/

    Wel wat luxer (vooral keuken) dan ik nu woon, maar zonder kelder, geen garage, niet vrijstaand en ~200m² kleiner kavel.
    Per saldo niet echt een alternatief. En wij hoefden er slechts 3,5 jaarloon te lenen (wel 0,5 gespaard).

    Nederland is doodsimpel onaantrekkelijk voor ijverige mensen die uit het buitenland komen. Slechts kansarme parasieten vinden hier een warm bedje.
    Treurig dat mijn vaderland zo in het slop is geraakt.

  93. Elite Troep says:

    http://www.nugeld.nl/sparen/3012156/hoogste-spaarrente-verder-omlaag.html

    De banken hebben te weinig geld. Dus moeten ze gebaild met overheidsgeld van de belastingbetaler terwijl ze voor spaarders al 5 jaar de rente verlagen.
    Aan de andere kant is het gras altijd groener?

    http://www.debtfreeadventure.com/orange-account-savings-free-25-bonus/

    De overheid gaat er volstrekt ten onrechte van uit dat u 4% rente maakt op uw spaartegoed terwijl het in werkelijkheid zowat de helft minder is.
    Omdat de overheid uw geld te hard nodig heeft vinden ze het rechtvaardig te doen alsof u 2x zoveel rente opstrijkt dan in werkelijkheid. Dat is oplichting en een vorm van stelen. Maar erger nog, sparen wordt ermee ontmoedigd, gesanctioneerd en bestraft!
    Schuldcultuur, schuldeneconomie, top!

    Geld moet rollen ja, in de zakken van de zich verrijkende elite en van de slaven die boven hun stand leefden, slachtofferhulp! Daarnaast moeten er nieuwe gratis drugs aan starters verstrekt, dat geld moet worden opgebracht door…
    Ondanks de demografische vooruitzichten waar het vergrijzing betreft rekenden de politici er kennelijk op dat de bejaarden straks wel ‘n huisje aan de Costa Bravo konden kopen. Senioren woningen zijn niet gebouwd in een tijd waarin er schandalig veel verdient werd aan vastgoed. En nu? Wiens schuld?

    Banken verstrekten hypotheken en bedachten constructies om de huizenprijzen op te drijven met medewerking van de corrupte politici die dachten ‘n graantje mee te kunnen pikken, wat natuurlijk vaak zo was. En daardoor hebben we nu inmiddels ‘n minister voor wonen. Zometeen een koning voor bewoning.

    Banken moeten genationaliseerd en gebaild door de belastingbetaler, ook hen die op generlei wijze profiteerde of debet was aan de marktverstorende politiek van bankiers, een parasiterend bedrijfsleven, aandeelhouders, toezichthouders, bestuurders en politici. De onschuldige belastingbetaler die er slechts hinder van ondervond, en in wezen de hoogste rekening krijgt gepresenteerd.

    Bij schulden krijg je zorgtoeslag.
    Heb je gespaard ‘n middelvinger in je smoel.
    Teveel gespaard? Oneerlijk, had je maar schuldpapier moeten tekenen nu krijg je ‘n extra rekening.
    Ergens loopt iets rood aan.

    Na boer zoekt vrouw, bestuurders zoekt melkkoe. Huisjesmelken 2.0. Huis gehuurd? Betaal je mee aan de schuld van hen die schuldpapieren tekenden om ‘n huis te lenen van o.m. subsidies waar de huurder aan mee mag betalen vanwege de rechtvaardigheid en om het eigen woningbezit te stimuleren. Bezitten is nodig!
    (En iemand als de ethicus Eric lacht zich dan rot.)
    Politici geven inmiddels toe dat huurverhogingen als instrument worden ingezet om huurders tot kopen te dwingen. Het woord scheefwonen gebruiken ze om te verhullen dat het eigenlijke scheefwonen de hypotheeknemers en verstrekkers zelf waren die hebben de problemen veroorzaakt, niet de huurders! Het dalen van de woningprijzen van de scheefleners moet voorkomen worden vind de corrupte politiek en daar moeten de asociale huurders de prijs voor betalen.
    En daarom geven ze de huurder de schuld die hij juist niet had. Wanneer je iets maar lang genoeg roept, over selffullfilling prophecy gesproken…

    De tarieven van de belasting voor de woz waarde gaan evenredig omhoog wanneer de woningwaarde bij nieuwe indexeringen daalt want het kan natuurlijk niet zo zijn dat er minder binnen komt. Zeker in deze tijd. Waarmee maar weer ‘ns bewezen is dat het oneigenlijk want nergens op gebaseerd, en manipulatie en volksverlakkerij is.

    Ziek ligt het half verotte lijk op straat, stinkend uit z’n open etterende wonden en dan stiet het een straal kots uit waarvan de onderhandelaars spetters en klodders in het gezicht krijgen. En ze weten wat ze moeten doen. Het kind in bad hapt naar adem. Ze hebben een accoord. Meer lucht en meer water. Nu komt alles goed. Met de bezittende klasse, coûte que coûte.
    Stelletje keizers zonder kleren!

    Iedereen gefeliciteerd.

  94. maarten says:

    Deutsche Mark,
    meer avontuur minder betutteling en geen narratief om ponzi te verhullen, en wat maakt jou zo een expert in mijn kwaliteiten?

  95. Voerman says:

    Adamus: Aow/40 jaar aaneengesloten in NL wonen.

    De AOW bindt je niet aan Nederland!
    Die krijg je zelfs doorbetaald in Turkije bijv.

  96. afbetaalde huiseigenaar says:

    Deutsche Mark:
    dawg,

    Erik of ik?

    Ik vind em vaak wel grappig.
    Zo’n typ: Lachen dat iemand over een bananenschil uitglijdt, terwijl ie zelf net in de poep is getrapt, maar het nog niet ruikt.

    die is om te gillen l.o.l. 🙂

  97. lorenzo says:

    RealisT: Op de markt voor Ferari’s is ook sprake van krapte, zowel aan de kant van het aanbod als aan de kant van potentiele kopers.
    Het hele verhaal van krapte staat of valt gewoon met financierbaarheid. No money = no movement.

    plagiaat is strafbaar ( we overwegen slechts..)

  98. lorenzo says:

    nhz: Die 1.25-1.5% verschil met het buitenland komt grotendeels door de hogere risico premie in NL, en dat is dus volkomen terecht. Dat er geen echte concurrentie meer is speelt ook mee, maar zelfs Blok heeft al aangegeven dat hij inziet dat buitenlandse banken geen trek hebben in onze hypotheekmarkt, gezien de riskante hypotheken die hier ‘normaal’ worden geacht.

    nou , nou ….( solicitatie gaande ? )

  99. lorenzo says:

    En ondertussen raadt het UWV u aan te emigreren , hetgeen ik kan aanraden voordat het schip met zure appels het zuur daadwerkelijk gaat inwilligen in nederland.

    (glas wijn € 1.50 )

    http://www.rss24.nl/newsitem/251196-uwv-raadt-arbeidsongeschikten-aan-te-emigreren.html

  100. Mastah says:

    Voerman: De AOW bindt je niet aan Nederland!
    Die krijg je zelfs doorbetaald in Turkije bijv.

    Maar om AOW op te bouwen moet je in Nederland wonen en/of woonachtig zijn (iig de jongere generaties). Of je mag ieder jaar een flink netto bedrag bij de SVB storten om je “vrijwillig” te verzekeren voor de AOW.

  101. Mastah says:

    Mastah: wonen en/of woonachtig

    Whoops, ik bedoel: “werken en/of woonachtig”

  102. Deutsche Mark says:

    lorenzo,

    Ja, ja, de kneusjes “mogen” oprotten.
    Wat mij betreft de 1e stap op weg naar “Arbeit macht frei”. Nichts gut…

  103. Deutsche Mark says:

    maarten,

    Dat ik een expert op het gebied van jouw kwaliteiten ben schreef ik niet.
    Ik schreef dat de inhoud van je bijdragen hier die kwaliteiten niet toont. Da’s wat anders.

    Als je dingen kunt, waar ze in het buitenland om zitten te springen zou ik meteen vertrekken, als ik in jouw schoenen stond.
    Verken je markt, Maarten, en wacht niet tot anderen jouw kansen gegrepen hebben!

  104. lorenzo says:

    Deutsche Mark: lorenzo, Ja, ja, de kneusjes “mogen” oprotten.Wat mij betreft de 1e stap op weg naar “Arbeit macht frei”. Nichts gut…

    don”t shoot the messenger ..

  105. Deutsche Mark says:

    lorenzo,

    Keine Angst. 😉
    Bedankt voor het linkje.

  106. maarten says:

    Deutsche Mark,

    eye of the beholder

  107. Remarkable! Its in fact remarkable article, I have got much clear idea about from this
    paragraph.

    Feel free to surf to my weblog: waste king
    Garbage disposal Installation – Chathamdamu.livejournal.com,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*