Ontwikkelaar: nieuw huis kan 30 procent goedkoper

logo CruimingProjectontwikkelaars, architecten, aannemers en overheden hebben de prijzen van nieuwbouwhuizen onnodig opgedreven. In tien jaar tijd zijn de huizenprijzen verdubbeld. Een gemiddeld huis kost tegenwoordig 300.000 euro. Dat is voor velen onbetaalbaar.

Projectontwikkelaar en architect Doede Cruiming uit Zuidhorn riep zijn gehoor gistermiddag tijdens een nieuwjaarsreceptie van zijn bedrijf in Groningen hierin verandering te brengen. Hij ziet mogelijkheden om ‘zonder al te veel moeite’ de prijzen van huizen in het Noorden terug te brengen met 30 procent zonder dat in te boeten op kwaliteit.

Een van de grootste boosdoeners is volgens hem de hoog opgelopen grondprijzen. Die zijn in tien jaar tijd verviervoudigd en maakt nu al een kwart uit van het totale bedrag dat voor een huis moet worden neergeteld. Volgens Cruiming zijn gemeenten geneigd woningbouwprojecten te gebruiken als melkkoe. Hij noemde het voorbeeld van de gemeente Grootegast die in de exploitatie van haar uitbreidingsplan Casper de Robles (200 tot 300 woningen) uitgaat van een winst van bijna zes miljoen euro. Dat geld steekt de gemeente in de vernieuwing van het dorpscentrum. Daarmee dragen de bewoners van Casper de Robles per gezin 20.000 euro bij aan het oplappen van het centrum. Cruiming pleit voor stopzetting van deze praktijken.

Ook op andere fronten kan er volgens hem op bouwkosten worden bespaard. “Ik ben ervan overtuigd dat de arbeidsproductiviteit bij architecten, bouwers en ontwikkelaars met minstens tien procent kan worden verbeterd.” Hij wijst ook nog op de ruime marges die in acht worden genomen om eventuele tegenvallers tijdens de bouw op te vangen. “Dat is een post van nog eens tien procent die kan worden geschrapt.”

Cruiming ziet wonen als eerste levensbehoefte. Om die reden is er in zijn ogen alles voor te zeggen om de btw te verlagen van nu nog 19 naar zes procent. Daarmee kan de prijs van een gemiddeld nieuwbouwhuis met nog eens ruim 20 mille worden teruggebracht, rekent hij voor. De Zuidhorner ondernemer ontwikkelde in veertig jaar tijd zo’n 5000 woningen in Noord-Nederland. Jarenlang werkte hij onder de naam Bouwfonds Langewold. Dat bedrijf verkocht hij in 2007 – met 59 hectare grond – voor 17,5 miljoen euro aan Heijmans Vastgoed en opereert nu onder eigen naam.

bron: Dagblad van het Noorden

Share Button
Tagged with: , , , ,
7 comments on “Ontwikkelaar: nieuw huis kan 30 procent goedkoper
 1. House says:

  Eerst voor 17,5 miljoen je zakken vullen en nu met de zweep er over hoe anderen moet doen!
  Belachelijk, dit soort figuren zijn 2x hypocriet!
  Of te wel proberen met boeven andere boeven te vangen?

 2. Nico says:

  Jaren heb ik met het plan gelopen om zelf een huis te laten bouwen. Als de huizenprijs flink daalt dan is dat niet langer interessant. Het is dan aantrekkelijker een bestaand huis te kopen dan om er zelf een te laten bouwen.

 3. Scheefhuurder says:

  Ik neem aan dat dhr.Cruiming de hand in eigen boezem steekt en in zijn eigen bedrijf de produktiviteit met 10% ziet stijgen. Verder: 30% goedkoper met weinig moeite in het Noorden. Wat betekent dat met wat meer moeite voor de prijzen in het Westen? 40% daling? Welke ondernemer rekent ons dat even voor?

 4. mark says:

  Ik denk dat op het moment dat de huizenprijzen gaan dalen, de nieuwbouw prijzen met gelijke trend zullen dalen. Als ze dit niet doen, prijzen ze zich uit de markt. En daar heeft niemand wat aan. Vaak is het zo simpel.

 5. Bert says:

  In provincie Groningen zijn de prijzen de afgelopen 10 jaar extreem snel opgelopen.
  En ik denk eerlijk gezegd dat ze bij de top 3 van nederland horen.

  Collega van mij, voor de grap eens berekenen om een nieuw huis te bouwen net naast Delfzijl.
  Een vrijstaande woning zonder poespas, dus geen aangelegde tuin keuken, badkamer inrichting etc.

  Alleen aan de grond prijs was hij 125.000 euro kwijt.
  Huis er op en 250-300.000 euro ben je zonder moeite kwijt.
  Inrichting erbij en reken maar op een dikke 350.000 euro, en dan doe je het nog zuinig aan.

  Maar goed, dat heeft hij maar niet gedaan.
  En gelijk heeft hij, te zot voor woorden.

  Als je kijkt naar de nieuwbouwprojecten in Groningen worden er vanaf 200.000 euro nieuwe woningen aangeboden.
  Maar dit zijn er maar een handje vol, en je woont 3 hoog of piepklein.
  De meeste nieuwbouw woningen worden voor 300.000 euro aangeboden.
  Dat is mijn ogen ook veel te veel.
  Groningen is een studentenstad, en neem aan dat zij de studenten hier ook een huis willen aanbieden wanneer ze zijn afgestudeerdt.
  Maar deze prijzen zijn nou niet echt startersprijzen.

  Wanneer je familie of vrienden in Drenthe of Groningen hebt wonen, vraag ze maar eens naar de huizenprijzen.

 6. Bert says:

  Oh ja,

  Ook de mooie dorpjes net naast groningen(stad) gelegen zijn explosief gestegen in de afgelopen 8-9 jaar.
  Vrienden van ons hebben er 9 jaar geleden voor 45.000 euro een rijtjeswoning gekocht.
  Nu staat hij te koop voor 145.000 euro, dikke 200% zonder blikken of blozen.

 7. Roberto says:

  De huizenprijzen moeten in verhouding staan met het inkomen. Wij zijn tweeverdieners
  verdienen samen 64.000 bruto per jaar. toch kunnen wij in A’dam waar wij werken en willen blijven kopen niet wonen. Ik hoop dat mensen ens in opstand komen. Waar zijn de tijden van vroeger dat je een woning kón kopen naar inkomen. Dit is allemaal de schuld van de grote schoften die ons land regeren. PvdA, CDA, VVD en noem maar ze blijven schijt hebben en vallen doorlopend in herhaling. In ons land wordt er niets voor mensen jong en oud gedaan. Je kunt niet meer ondernemen. Bij de grote geldgraaiers(banken) hoef je niet aan te kloppen. En binnen de nederlandse cultuur wordt je nu eenmaal niet gesponserd door je familie. die hebben géén kapitaal en bezittingen over de grens. zo gebeurt het (met alle respect) dat in de grote steden al winkels door andere culturen wordt overgenomen, waar het nooit meer in handen van een Nederlander komt. Nederland slaapt en de overheid en uperclass denkt alleen maar aan graaien in kas van de belastingbetaler en voor sinterklaas spelen om het vette spaarvarken weer van een bonus met spek te voorzien. Ik denk dat het nog eens slecht afloopt met ons land waar ontwikkelingsgeld over de grens wordt gegooid(in een bodemloze put…met respect voor de mensheid in het algemeen)daar wij jonge mensen in het onderwijs, onze bejaarden en gehandcapten absoluut geen steun geven. Den Haag een stelletje schijthuizen. De vakbond FNV massaal je lidmaatschap opzeggen. Het is weggegooid geld. Ik ben 30 jaar lid geweest maar deze hufters sluiten net zo goed een pact met de duivel.

  De mensheid en onze cultuur gaat ten onder. Mensen durven niet meer te staken. moegstreden of durven niet omdat ze anders onslag kijgen. Misschien is het goed voor een handje vol ambtenaren. Voor de rest spek je alleen de kas van FNV of CNV.

  Triest, triest. Er wordt gezwegen en anderzijds te veel gelult zonder aktie.

  Roberto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*