Angstwekkende cijfers huisprijzen Californie

Het probleem waar het allemaal mee begon, dalende huizenprijzen, is nog lang niet voorbij. De daling van de huizenprijzen in Californie gaat heel snel.. bron: mrmortgage.ml-implode.com

California House Prices

Lage rente geen reden voor aankoop nieuw huis

Een tegenvaller. De Fed doet er alles aan om de rente omlaag te krijgen om zo de huizenmarkt te ondersteunen. Lagere rente zou potentiële huizenbezitters aanzetten tot het aangaan van hypotheekleningen waardoor een bodem onder de huizenprijzen zou worden gelegd, zo is de gedachte. De Fed is er inmiddels met draconische maatregelen in geslaagd om de hypotheekrente omlaag te krijgen. Maar het helpt niet veel. Lagere rente blijkt namelijk geen reden te zijn om een nieuw huis te kopen. Financieel onzekere en werkloze mensen kopen immers geen huizen. Je kunt een paard wel naar de bron brengen, maar het niet dwingen te drinken. bron: CNBC.com

Reddingsgeld kan afschrijvingen niet bijhouden

Nog een tegenvaller. De economie in de VS verslechtert zo snel, dat de bankbalansen aan alle kanten worden geraakt. De gedachte was dat het geld van het TARP-reddingsplan zou worden aangewend om te bankbalansen
te versterken. Maar het is niet genoeg. De bankbalansen krimpen zo snel, dat het reddingsgeld in een zwart gat verdwijnt. Het blijkt een druppel te zijn op een gloeiende plaat. Money to burn, zegt het Amerikaanse gezegde. bron: HousingWire

bron: nieuws-flash.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
11 comments on “Angstwekkende cijfers huisprijzen Californie
 1. Linda says:

  Heel fijn dat we nu eindelijk weten hoe hard de huizenmarkt in de USA onderuit gaat.
  Maar wanneer krijgen we eens de dalingen in NL op de huizenmarkt te zien, hoelang gaat dit duren. En hoe hard gaat NL onderuit. En word vannalles vertelt, de huizenmarkt zou dalen maar ik zie weinig verandering, op een enkele daling na dan. De meeste verkopers klammen zich nog wanhopig vast aan hun TE DUREN vraagprijzen en dan heb ik het voornamelijk over diegene die het huis van een overleden familielid proberen te verkopen, deze hebben 40jaar geleden een prikkie betaald voor het huis, mensen denken nog steeds slapend rijk te worden.
  Wanneer breekt de tijd aan voor de starters, en wanneer is het nu eens afgelopen dat alleen de rijkste leuk kunnen wonen, we hebben toch allemaal recht om leuk te wonen tegen betaalbare prijzen.

 2. johnny says:

  Daar gaat een paar maanden overeen , in 2009 denk ik !
  En net als in de VS deflatie , er kan nog meer af . We worden allemaal vastgoed handelaren…

 3. stijn says:

  zakkende huizenprijzen lijken
  leuk, maar vergeet niet dat daardoor hun verliezen nog hoger
  worden en dit met onze belasting
  centjes moet worden opgelost.

 4. Martin says:

  Het zijn allemaal deprimerende maar ook voorspelbare berichten.

  The bottom line is: het geld is op. De banken zijn op sterven na dood, de “financiele schaduwmarkt” ligt op zijn rug en krediet zal schaars en duur worden.

  Gevolg: eenieder die van vreemd geld afhankelijk is, bedrijven en particulieren, zullen zware tijden tegemoet gaan. Ik heb nog steeds de indruk dat de aard, omvang en gevolgen van deze crisis door de meeste mensen niet begrepen en zwaar onderschat wordt.

  Linda en Johnny,
  De huizenprijzen zullen zeker omlaag gaan, maar het is de vraag of wij dan nog werk hebben en die sterk verlaagde prijzen kunnen betalen.

  En deflatie? Zelf denk ik eerder aan stagflatie: een stagnerende economie en een oplopende inflatie.

 5. johnny says:

  Ja deflatie : we zitten nu al in de situatie dat we ”wachten’ op lagere prijzen .

 6. Scheefhuurder says:

  Linda: huurders/starters wachten nu met smart tot de prijsdaling zich gaat inzetten. Als dat tijdig gebeurt zullen zij bereid zijn om verdere dalingen af te wachten. Zo onstaat de neerwaartse spiraal. Als een zichtbare daling echter te lang uit blijft, is er een gereed risico dat starters weer massaal instappen en ingaan op de absurde koopprijzen. Starters zijn een drijvende kracht onder de huizenpiramide. Zonder het te beseffen financieren zij de peperdure nieuwbouwprojecten en het doorstromen van zittende eigenaren naar nog duurdere woningen. Zie ook andere reacties die ik zojuist heb geplaatst. Dus: aspirantkopers heb geduld, verenigt u en blijf in 2009 massaal weg van de koopmarkt. De prijsdalingen lachen u dan tegemoet! Maar bent u ongeduldig, klaag dan niet over de (woeker)winsten in de bouwsector. En om u een hart onder de riem te steken: achteraf gezien had ik 5-6 jaar een huis kunnen kopen, maar heb dat helaas niet gedaan. Nu vind ik de markt al 4 jaar te overspannen om in te stappen en wacht af. En daar kan ook nog wel een jaar bij. Mijn advies advies aan starters: ga of blijf huren, blijf voorlopig bij je ouders of op kamers, maak desnoods een wereldreis, maar koop nu niet. En misschien wel het allerbelangrijkste: laat u niet verleiden door de banken, makelaarswereld, overheid en media. Zij allen zijn belanghebbende om het bestaande systeem overeind te houden en kennen maar 1 advies: kopen, kopen, kopen! Laat u dus ook niet beinvloeden door mogelijke rentedalingen en kredietverruimende noodgrepen van overheidswege: tijdelijke verlaging overdrachtsbelasting, verruiming van NHG en schenkingsrecht etc.etc. En als u toch kopen overweegt: bedenk dan eerst wat een eigen woning u echt waard is. Want uiteindelijk is het toch wel vreemd: als u een auto koopt verwacht u kortingen, extra’s en onderhoudsgarantie. Bij de aankoop van een woning staat u in de rij om teveel te betalen voor postzegeltje grond met een poppenhuis dat bovendien ook nog eens achterstallig onderhoud heeft of met mankementen wordt opgeleverd. Op dit moment verkeren zittende eigenaren nog in ontkenningsfase. Liever geven zij hun auto of boot erbij cadeau dan de prijs te verlagen. Het is een kwestie van tijd: koop niet en wordt spekkoper!

 7. Igor says:

  Prima adviezen, Scheefhuurder.

 8. Nico says:

  @ Scheefhuurder:

  Of mensen kopen hangt in belangrijke mate van de banken af. Als de banken bereid zijn door te gaan met het verstrekken van subprime hypotheken – laten we de 125% hypotheken in Nederland ook maar zo noemen – dan blijven mensen kopen. De meeste mensen zijn nu eenmaal hebberig en kortzichtig.

 9. Nico says:

  @ Linda

  De schulden zijn zo onvoorstelbaar groot dat het nog decennia gaat duren voordat de economie weer in goede conditie is, en dat is het gunstigste scenario.

  Als het tegenzit verandert de VS als eerste in een derdewereldland, gevolgd door andere westerse landen.

  Nederland wil toch zo graag de VS in alles nadoen?

  Wie wil er kopen in een dalende markt? En het zou wel eens kunnen dat de markt een glijvlucht gaat maken die tientallen jaren gaat duren. Daar komt nog eens bij dat de samenstelling van de Nederlandse bevolking verandert: er zijn volgens het CBS veel nieuwkomers met een (blijvend?) lagere arbeidsproductiviteit.

  En omdat de huizenprijs in belangrijke wordt bepaald door wat mensen kunnen betalen zal ook deze (blijvend) lagere arbeidsproductiviteit een neergaand effect hebben op de prijzen van vastgoed.

 10. xandr says:

  “Not a recession, but a reset.” Steve Ballmer, MSoftie.

  Beetje overcapaciteits-eliminatie, de vraag her-en-der wat uitschakelen, en voor je het weet zijn de overblijvende werknemers weer productief genoeg om hun hypotheek af te betalen! 😀

 11. Martin says:

  Johnny,

  Misschien was ik niet duidelijk genoeg.

  Vastgoedprijzen en deflatie? Ja!

  De economie in het algemeen? Stagflatie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*