Maximale hypotheek moet naar 80 procent van waarde huis, vindt IMF

Nederlandse huiseigenaren hebben nog altijd te hoge hypotheekschulden in verhouding tot de waarde van woningen. Nieuwe hypotheken zouden op termijn nog maar 80 procent van de woningwaarde mogen uitmaken.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een rapport over de Nederlandse economie.

Het IMF signaleert dat nog altijd 20 procent van de de Nederlandse hypotheken een waarde heeft die hoger is dan de woningwaarde. Veel huiseigenaren blijven daardoor kwetsbaar voor economische schokken.

Hypotheekleningen moeten vanaf 2028 worden beperkt tot 90 procent van de waarde van het betreffende huis, stelt het IMF. Het maximale leenbedrag wordt momenteel afgebouwd naar 100 procent in 2018.

Bovendien moet worden overwogen het zogenoemde Loan-to-Value verhouding na 2028 verder af te bouwen naar 80 procent, stellen economen van het IMF.

Om de schuldenlast te verlagen pleit het IMF ook voor een verdubbeling van het tempo waarin de hypotheekrenteaftrek nu wordt afgebouwd, een verlaging met 1 procentpunt per jaar.

Hoge hypotheekschulden

Het IMF ziet hiermee op dezelfde lijn als financiële toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). Die stelde op 22 november nog dat “een versnelde versobering van de hypotheekrenteaftrek, een verdere verlaging van het maximaal te lenen bedrag in relatie tot de waarde van de woning na 2018 en meer betaalbare woningen in het vrije segment van de huurmarkt onverminderd noodzakelijk” blijven.

Dat Nederlandse huiseigenaren de crisis op de huizenmarkt die in 2008 startte, hebben overleefd met relatief weinig wanbetalingen is volgens DNB geen reden om de hoge schuldenlast te laten voortbestaan.

De schulden van huishoudens zijn bijna nergens ter wereld zo hoog als in Nederland, stelde IMF-econoom Tom Dorsey in een toelichting op het rapport van donderdag. Dat zorgt voor voorzichtigheid onder consumenten, die bij een lagere schuld wellicht eerder bereid zouden zijn om hun bestedingen op te voeren.

Politiek liggen deze voorstellen van het IMF en DNB zeer gevoelig. Het kabinet Rutte 2 wil, zeker in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2017, niets weten van extra maatregelen op de huizenmarkt.

bron: businessinsider.nl

Share Button
Tagged with: ,
1,288 comments on “Maximale hypotheek moet naar 80 procent van waarde huis, vindt IMF
 1. Voerman says:

  Maximale hypotheek moet naar 80 procent van waarde huis, vindt IMF

  Niks bijzonders, was 50 jaar geleden al een goede gewoonte.
  Moet nu nog veel gemakkelijker zijn me de lage rente, dubbele inkomens etc.
  Niet voor iedereen gemakkelijker, maar dat was toen ook niet. 🙂

 2. Steven says:

  Voerman: Maximale hypotheek moet naar 80 procent van waarde huis, vindt IMF

  Bij een huis van 500.000 is dat een ton zelf meebrengen…Dat is denk ik ook in verhouding een stuk meer poen dan 50 jaar geleden door de huizenzeepbel. (grafiek inkomen vs huizenprijs en zo)
  http://marketupdate.nl/wp-content/uploads/2013/10/huizenprijzen-versus-inkomen-nederland.png

  feiten zijn vaak duidelijker dan overpeinzingen.. 🙂

 3. Steven says:

  halveert de prijs dan staat het weer netjes in verhouding. Vandaar dus dat “alles door de helft” wat men hier verkondigt af en toe. (en dat lijkt me ook gewoon vrij logisch)

 4. Voerman says:

  Steven: Bij een huis van 500.000 is dat een ton zelf meebrengen…

  Toch vreemd, dat 50 jaar geleden het kopen van een huis uitzonderlijker was dan nu!

 5. Steven says:

  Voerman,

  Het is ook gewoon een hype. Man wil bezit en de vrouw wil gewoon een lekker huis en de bank betaalt 100 procent.

 6. Steven says:

  Steven: en de bank betaalt 100 procent.

  Moeilijk om dan te zeggen: Nee doe maar niet: ik huur liever duur. (maar ik en de norse Geit doen dat bijvoorbeeld wel)

 7. Latida says:

  Steven: Bij een huis van 500.000 is dat een ton zelf meebrengen

  Een ton is niet zo heel veel meer. Je kunt er misschien wel een jaar of 10 de huur mee betalen, en er ondertussen nog een ton bijsparen als huurder. Kun je toch 20 jaar lekker leven zonder zorgen.

  Als koper is het op dit moment nog maar de vraag of je op de lange termijn beter af zou zijn als je een huis van 5 ton koopt.

  Ik sprak laatst iemand met een geweldig groot huis, volledig aan de eigen wijze van begin tot eind neergezet met een architect en alles. Het was er inderdaad prachtig.

  Mij werd echter verteld dat al het geld wat in het huis gestoken wordt er waarschijnlijk nooit meer uitgehaald wordt; omdat het afgelegen ligt (40 km buiten de stad) zal het heel moeilijk worden om er een koper te vinden. De spoeling wordt namelijk steeds dunner.

  Zet dat eens af tegen een waanzinnig dure keuken en badkamer, een tuin waar tienduizenden in gestoken zijn, etc. etc.

  Nu de rente laag is, is het dan ook geen zaak om schulden aan te gaan maar juist om er van af te komen als je ze hebt.

  Maar ja, als je geen eigen geld hebt, en er zijn geen huurwoningen te vinden, wordt je in Nederland inmiddels bijkans gedwongen om te kopen. Je moet toch wat dus daar zit je dan in een vinexwijk met een hypotheek van 5 ton, waar straks gewoon alsnog een ton vanaf gaat als het verkocht moet worden.

  Ik voorspelde al veel eerder dat het in de media alleen nog maar over de prijsontwikkelingen en de schaarste in de grote steden zou gaan en dat is dus gewoon uitgekomen.

  En ja, had je in 2013 op een triple A-lokatie gekocht dan had je nu dikke winst kunnen maken maar het is de uitzondering die de regel bevestigd; de lange termijn trend is nog altijd naar beneden.

  Ook als de rente niet gaat stijgen; verder dalen gaat niet meer.

  Door in 2007 op een Triple A-lokatie in te stappen wist ik toen ook al dat het toch echt om de lokatie gaat, en Triple A is het meest waardevast / meeste kans op stijging.

  In de polder in een willekeurig dorp or kleine stad hebben ze het in Nederland volgens mij veel te hoog in de bol; de jongere generaties kunnen bij lange na niet de aantallen duurdere huizen van de ouderen overnemen, ook al zegt de taxateur 100 keer dat het wel 7 ton waard is; je zult toch iemand moeten vinden die het op tafel kan neerleggen, en dat worden er nu eenmaal steeds minder.

  Als dat besef een beetje begint in te dalen gaan de prijzen mee.

  Zie ook:

  “Rabobank is druk bezig haar hypotheekportefeuille in te krimpen. Klanten uit verschillende delen van het land zeggen nu tegen Follow the Money dat de bank ook nogal agressief optreedt tegen bestaande particuliere hypotheekklanten. ‘Ik vraag me wel af of de bank dit allemaal zomaar mag.’

  Een ondernemer uit Gendringen is al zijn hele leven een trouwe klant bij zijn lokale Rabobank. De Achterhoeker, eigenaar van een constructiebedrijf, heeft sinds jaar en dag een zakelijk krediet bij de bank en daarnaast een Rabo-hypotheek op zijn woonboerderij met bijbehorend stuk grond. In totaal rond de 400.000 euro aan leningen. Op zich niets bijzonders – verspreid door het land heeft Rabobank honderdduizenden van dit soort klanten. Ze vormen de basis van de lokale economie. ”

  https://www.ftm.nl/artikelen/wil-rabobank-iets-te-graag-van-haar-slechte-hypotheken-af

 8. Hans- says:

  Voerman, in de jaren 80, had je meer baan zekerheid dan nu!! U heeft al die jaren wind mee gehad, maar nu heb je tegen wind, misschien wordt het wel storm!In de 70-80 90 jaren was huren noch mogelijk voor een redelijke prijs, nu kost je het vaak over 50% van je inkomen, of nog meer!!
  Maar, volgens het 8 uur journaal gaat het met de economie prima, de credit crisis is voorbij, en koop dan dat huis, koop dan die auto, kijkt U veel TV???
  ZET DE TV UIT, EN UW VERSTAND AAN!!!!

 9. Steven says:

  Latida: In totaal rond de 400.000 euro aan leningen.

  Tja.. ik zou er rillend van wakker worden: maar men vindt het gewoon omdat er onroerend goed tegenover staat. Het zijn echt twee verschillende werelden. Ik kijk (ook door nare ervaringen) heel anders tegen schulden aan dan de meesten.

 10. Steven says:

  Ik voel me zeg maar al 400.000 rijker dan die Achterhoeker plus wat ik heb gespaard.

 11. Arjan says:

  Steven: Bij een huis van 500.000 is dat een ton zelf meebrengen…Dat is denk ik ook in verhouding een stuk meer poen dan 50 jaar geleden door de huizenzeepbel. (grafiek inkomen vs huizenprijs en zo)
  marketupdate.nl/wp…nkomen-nederland.png

  feiten zijn vaak duidelijker dan overpeinzingen..

  Het lijkt mij onvermijdelijk dat de prijzen dan verhoudingsgewijs naar beneden gaan, want vraag en aanbod. Dus dan wordt het alsnog minder geld inbrengen. Zijn nu trouwens sowieso al weinig mensen die 500K kunnen lenen.

 12. Arjan says:

  Steven: Ik voel me zeg maar al 400.000 rijker dan die Achterhoeker plus wat ik heb gespaard.

  Wat gek, ik bezit nu een twee-onder-een-kap en ik voelde me echt rijk toen ik de sleutel kreeg en in het huis rondliep. Rijker dan ooit zelfs. Best vreemd, want er is wel wat vermogen naar stenen gegaan, maar toch, het gevoel is er. Dit ruime huis is gewoon van mij. 🙂 Rationeel vast wat tegenin te brengen, maar gevoel kun je niet ontkennen.

 13. Arjan says:

  Steven: Vandaar dus dat “alles door de helft”

  Lijkt me prima, zowel de schulden als de bezittingen door de helft. 🙂

 14. Arjan says:

  Hans-: de credit crisis is voorbij

  Is die er ooit geweest dan in NL?

 15. maff says:

  Zo, en de eerste tien jaar Japanistan zitten er nu bijna op ………

  Nederlandse economische groei vertraagt

  ‘ De groei van de woninginvesteringen vertraagt. Het aantal verkochte woningen stijgt ook minder hard, aldus de onderzoekers.’

  http://www.deaandeelhouder.nl/news/2016/12/8/beursblik_nederlandse_economische_groei_vertra/

  ps 🙂 growth http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2016/09/18/economic_growth__gatis_sluka.jpeg

 16. maff says:

  Topic

  Draghi bedankt, maar we luisteren niet NRC

  IMF bedankt, maar we luisteren niet

  We love them bubbles 🙂

  http://image.slidesharecdn.com/spinoza-oldpowerpoint-091105134938-phpapp01/95/spinoza-going-rogue-way-before-sarah-15-638.jpg?cb=1380140556

 17. ps says:

  ps,

  Maff, missing link!

 18. KruidigMeisje says:

  Nu weet ik dat het IMF (en de ECB) geen benul hebben van de gekoppelde spaardepostio’s bij onze hypotheken. Zelfs DNB kan die getallen moeilijk koppelen, omdat bij de bank dat 2 verschillende nrs zijn, zonder dat de koppeling wordt doorgegeven.
  Daarnaast hebben mensen in NL vaak een pensioenpotje. Dat is helemaal losgekoppeld van je hypotheek. En dat gaat pas in na AOW leeftijd. Maar toch: daar hoef je zelf minder voor te sparen (dan in andere landen)
  En als je dat allemaal neit meetelt, is 100% hypotheek eng.

  Maar als je weet hoeveel er wordt gespaard in NL (KEW en pensioen), en hoeveel mensen onder water staan (weinig) en heoveel mensen daadwerkelijk hun hypotheek niet kunnen betalen (verrekte weinig < 1%) zelfs in de crisisjaren.
  Dan zou 100% hypotheek soms kunnen. Al blijft 80% misschien een prima ideaal-scenario.

  Want mensen die hun huis hebben afbetaald, en een pensioenpotje hebben, dat zijn ouderen die juist veel beter bestand zijn tegen economische schokken – dan ouderen in andere landen.
  Daar lees ik nou nix van terug. Weet iemand hoe IMF(en ECB) dat meetelt)?

 19. Voerman says:

  KruidigMeisje: Want mensen die hun huis hebben afbetaald, en een pensioenpotje hebben, dat zijn ouderen die juist veel beter bestand zijn tegen economische schokken – dan ouderen in andere landen.
  Daar lees ik nou nix van terug. Weet iemand hoe IMF(en ECB) dat meetelt)?

  Zie niet in, wat dit met het ouder zijn te maken heeft.
  Er zijn ook verstandige jongeren, die economische schokken prima op kunnen vangen.

 20. rubje says:

  Laten we hopen dat het volgende kabinet er minimaal nog 10 jaar aan vast plakt om in ieder geval naar de 90% gaan. Over 10 jaar zal het effect van verplicht aflossen ook steeds zichtbaarder zijn en zal het uiteindelijk ook wel weer allemaal goed komen op de huizenmarkt.

 21. BBB says:

  Voerman: Zie niet in, wat dit met het ouder zijn te maken heeft.

  Voerman begrijpt wel meer niet.

 22. Steven says:

  Arjan: Rationeel vast wat tegenin te brengen, maar gevoel kun je niet ontkennen.

  Een goed gevoel en een mooie woning is natuurlijk fijn, maar die woning is eigenlijk gewoon van de bank en jij hebt die schuld en moet er rente over betalen. Maar goed: dat is zo’ n eindeloze discussie van twee gezichtspunten.

 23. Steven says:

  Er zijn ook zo veel dingen waar je rekening moet houden bij kopen. Een nieuwe sprankelende keuken is nu prachtig, maar na 20 jaar is dat ingebouwde espresso-apparaat kapot en zien ook die kastjes er niet meer uit. De badkamer zal ook wel gedateerd zijn en die plastic kozijnen kunnen naar het afval. Die prachtige buitenmuur wordt een beetje grauw en enz. enz.

  http://www.geenstijl.nl/archives/images/wijkje.jpg

 24. Voerman says:

  BBB: Voerman begrijpt wel meer niet

  🙂

 25. Arjan says:

  Steven: http://www.geenstijl.nl/archives/images/wijkje.jpg

  Vreselijk ja, in Vathorst (Amersfoort) geloof ik.

 26. Arjan says:

  Steven: Maar goed: dat is zo’ n eindeloze discussie van twee gezichtspunten.

  Idd de bankslaaf/huurslaaf-discussie is al vaak genoeg gevoerd. Ik had gehoopt jullie arme huurders nog te kunnen overtuigen een huis te kopen, maar helaas, het lijkt niet te lukken. Ik gun jullie namelijk een mooi huis en lage maandlasten. 🙂

 27. Steven says:

  Arjan: jullie arme huurders

  Ik ben een rijke huurder.. 😉

 28. Arjan says:

  rubje:
  Laten we hopen dat het volgende kabinet er minimaal nog 10 jaar aan vast plakt om in ieder geval naar de 90% gaan. Over 10 jaar zal het effect van verplicht aflossen ook steeds zichtbaarder zijn en zal het uiteindelijk ook wel weer allemaal goed komen op de huizenmarkt.

  Ben idd ook wel benieuwd of die spaarhypotheken als 100% schuld worden geteld.

 29. Steven says:

  Arjan: Vreselijk ja, in Vathorst (Amersfoort) geloof ik.

  Je verzint het toch niet zoiets lelijks te bouwen? (en als koper het te kopen)

 30. Arjan says:

  Steven,

  Idd typisch Nederlandse, fantasieloze Vinexbouw. Waar zijn de bomen?

 31. Arjan says:

  Steven: Ik ben een rijke huurder..

  Ik zou zeggen: red jezelf, koop een huis, smijt er een smak geld tegenaan en leef. 🙂

 32. Arjan says:

  Ik bedoelde trouwens niet ‘arm’ in termen van geld.

 33. Arjan says:

  Hoewel niet alles in Vathorst lelijk is:

  http://www.architectuur-fotograaf.eu/wordpress/wp-content/uploads/DV0_1256-Vathorst2010.jpg

  Maar over smaak valt niet te twisten…

 34. Steven says:

  Arjan,

  Ik heb een prima huis met voor Amsterdamse begrippen een enorme tuin en huur voorlopig lekker door. Ook de locatie is voor mijn huidige werk prima: A2 A10 en A9 zijn op steenworp afstand. Hutje mutje wonen met buren aan 4 zijden is niets voor me zoals vroeger midden in Amsterdam: Ik zit hier goed. Huurtje betalen en LEVEN! 😉

 35. Steven says:

  Arjan,

  ja dat ziet er wel weer ok uit.

 36. Nico de Geit says:

  KruidigMeisje: En dat gaat pas in na AOW leeftijd

  Wat is dat precies, AOW-leeftijd? Dat je AOW krijgt als je dat echt nodig hebt?

 37. maff says:

  ps: …het had zo mooi kunnen zijn…

  🙂 Survival of the fittest http://www3.allaroundphilly.com/blogs/pottstown/TonyAP/uploaded_images/stei080923-770385.gif

  Ondertussen op de Zuidas
  Dodelijke sprong Quote 500 lid

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27200820/__Dodelijke_sprong_Quote_500-lid__.html

 38. maff says:

  Ondertussen in Vathorst

  ( Ongoing soap op dit blog 😉 )

  Jong scheiden in Vathorst

  ‘ Maar achter de voordeuren van al die mooie huizen vind je de keerzijde van deze idylle.’

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/06/25/jong-scheiden-in-vathorst-2900762-a1505282

 39. Nico de Geit says:

  maff: Dodelijke sprong

  Het schijnt te maken te hebben met het Buzz Aldrin syndrome: Mensen kunnen alle problemen aan. Maar mensen zijn niet toegerust om probleemloos te leven.

  Adam had er ook last van. Daarom schiep de HEERE God een vrouw voor hem. Toen was de ellende compleet. Die vrouw was niet Adam’s idee. God kwam ermee aanzetten.

 40. Nico de Geit says:

  Veel mensen hebben een vrouw en een hypotheek en nog heel veel andere rottigheid. Dat houdt ze overeind. Mensen hebben ellende nodig.

 41. ps says:

  Nico de Geit,

  Waarom worden Adam en Eva eigenlijk afgebeeld met een navel? 😉

 42. maff says:

  van de twittertjes

  Voor de liefhebbers 🙂

  Steve Keen in room for discussion

  https://www.youtube.com/watch?v=RYOSbAHtpNk

 43. Hans- says:

  Wat nauw huren of kopen, max. 100 statushouders-asielzoekers met verblijfsvergunning krijgen een nieuw te bouwen woning in Kijkduin ( Den Haag)op een AA locatie tegenover landgoed Meer en Bosch.Zonder inspraak! Onze bevolking zit in oude tochtige afbraak woningen uit de 50’jaren, met elk jaar een vette huurverhoging!

 44. lachertje says:

  Nico de Geit:
  Veel mensen hebben een vrouw en een hypotheek en nog heel veel andere rottigheid. Dat houdt ze overeind. Mensen hebben ellende nodig.

  hoe hou jij het overeind zonder vrouw?

 45. BBB says:

  Nu het ABP de premies verhoogt om zo geen kortingen hoeven door te voeren is het volgende stuk zeer interessant om te lezen. Het betreft de roof van de overheid in de pensioenpot van het ABP.

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-abp-en-het-mysterie-van-de-verdwenen-miljarden.php

  De babyboom is zichzelf sinds de jaren negentig structureel aan het verrijken ten koste van hun eigen nakomelingen.

  Zelfs Drs. Kemner zag het toen al. “Na ons de zondvloed”.

 46. Voerman says:

  Nico de Geit: Die vrouw was niet Adam’s idee. God kwam ermee aanzetten.

  Ooit goed door een vrouw bemind?

 47. huizenhyper says:

  Hans-:
  Voerman, in de jaren 80, had je meer baan zekerheid dan nu!! U heeft al die jaren wind mee gehad, maar nu heb je tegen wind, misschien wordt het wel storm!In de 70-80 90 jaren was huren noch mogelijk voor een redelijke prijs, nu kost je het vaak over 50% van je inkomen, of nog meer!!

  Helaas zeer mee eens.

 48. Voerman says:

  Hans-: nu kost je het vaak over 50% van je inkomen, of nog meer!!

  Ligt aan de hoogte van je inkomen en de hoogte van de huur die je met betalen.
  Als je de helft van je inkomen aan huur kwijt bent, leef je misschien wel boven je stand?
  Dat kon altijd al. :-
  Even langer bij moeders wonen, bijv. tot je groter gegroeid bent.

 49. Steven says:

  Latida,

  ja inderdaad. er wordt wel meer geld rondgepompt door bedrijven als banken en advertentiebedrijven, maar ik hoorde laatst van Kees de Kort dat de gemiddelde Amerikaan er in koopkracht geen steek op vooruit is gegaan de afgelopen 30 jaar bijvoorbeeld. En dat is toch vreemd met alle nieuwe technologie. Het geld gaat vooral naar de top 1 procent en zo.

  Hier bijv. de garage van Jay Leno (betaalt door advertenties uiteindelijk natuurlijk van zijn tv station)
  https://www.youtube.com/watch?v=4qlO5g2AFCw

 50. Steven says:

  t=d (van betaald)

 51. Arjan says:

  Steven: Ik heb een prima huis met voor Amsterdamse begrippen een enorme tuin en huur voorlopig lekker door.

  Ik kan me voorstellen dat in en nabij Amsterdam een huis kopen geen optie is.

 52. b says:

  Voerman: Ligt aan de hoogte van je inkomen en de hoogte van de huur die je met betalen.
  Als je de helft van je inkomen aan huur kwijt bent, leef je misschien wel boven je stand?
  Dat kon altijd al.:-
  Even langer bij moeders wonen, bijv. tot je groter gegroeid bent.

  Voerman het heeft vaak niet met boven je stand leven te maken: Loon is vaak gewoon minimum jeugdloon bij voltijdswerken ongeveer 1340 euro netto per maand, het gaat fout bij verhuizen: men wordt geconfronteerd met huren van 710-750-1000 euro per maand waarbij de huursubsidie vaak vervalt.
  Stel nu dat je 4 ipv 5 dagen werkt, minder dan die 1340 euro netto per maand verdient (-20%), de huur gaat echt niet parallel omlaag.

  Houd je 5 volle werkdagen per week vol tot 67,5 jaar?
  Meestal niet.
  Wat denk je dat er gaat gebeuren indien je die ratrace niet volhoudt Voerman? Of werkeloos wordt? Van flex- naar flexcontract gaat, met tussenpozen minder inkomen procentueel?

  Waarom gaan die mensen dan toch het schip in? Omdat ze moeilijk aan een andere woning komen.Schaarste, gecreeerde gemanipuleerde schaarste naar mijn mening.
  Waarom denk je dat kinderen langer thuis wonen? Niet voor de lol, maar uit financiele noodzaak.

  En toch blijf ik huren, omdat mijn huur laag is en mijn risicoprofiel hoog is mbt het peil van het inkomen tesamen met de baangarantie (dat is wat anders dan werkgarantie).Baangarantie heb je een wettelijk minimum loon, en werkgarantie is voor mensen die bijv. voor hun uitkering werken of als vrijwilliger.

 53. b says:

  b,

  Een voorbeeld uit mijn directe omgeving:
  Man, gescheiden met 2 volwassen thuiswonende kinderen, waarvan er een studeert op HBO-niveau.
  Hij werkt 4 dagen per week voor zijn bijstandsuitkering, en kan na verloop van tijd in vaste dienst komen: hij blij netto inkomen omhoog.
  Maar wat gebeurt er net voordat hij dat vaste contract krijgt? Laatste ouder overlijdt en de man erft een vrijstaand huis waarop een flinke hypotheekschuld rust:hij moet de bijstandsuitkering terugbetalen. Bovendien kan hij de hypotheek niet betalen, het huis moet verkocht worden.
  Hij had de pech dat de laatstlevende ouder zijn huis moest opeten omdat hij ook in de bijstand terecht was gekomen op oudere leeftijd.
  Een passende sociale huurwoning was onbereikbaar, tijdelijk huren bij een makelaar was te riskant vond hij, en kreeg een woning van 750 euro excl servicekosten per maand. Boven de huursubsidiegrens, dus geen huurtoeslag. De man verdiende toen 80% van het minumim loon, ongeveer 1000 euro netto per maand.
  De kleine erfenis was zeer snel op. Je vraagt je af hoe deze categorie mensen de moed er nog inhouden?

 54. Arjan says:

  b: tijdelijk huren bij een makelaar was te riskant vond hij

  Hoezo is dat riskant?

  b: en kreeg een woning van 750 euro excl servicekosten per maand.

  Da’s boven de liberalisatiegrens, dus toch een vrijesectorwoning van een makelaar gehuurd? Ik snap eigenlijk niks van dit verhaal.

 55. Steven says:

  b,

  Even een tip als je iets aan Voerman post. : Hij begrijpt niet dat wonen veel duurder is in verhouding dan toen hij zelf 30 was. Daarom lopen de discussies met hem steeds fout.

  Hij kan misschien geen historische grafieken lezen of hij wil het niet. Maar dat gebrek zou hij misschien zelf eens kunnen uitleggen. 😉

 56. b says:

  Arjan,

  Tijdelijk huren bij een makelaar heeft het risico dat je niet weet wanneer de woning verkocht wordt, de huurcontracten zijn vaak 3 maanden. Vind op zo’n korte termijn maar wat anders. Vaak zijn het grote woningen, verwarmingskosten hoog en niet te vergeten verhuizen kost geld.

  750 euro is boven de liberalisatiegrens, en was bij een Woco.Een Woco die alleen vanaf 750 euro per maand verhuurt: geen passende huren meer in lijn van jouw inkomen.

  Dat je het verhaal niet snapt , dat kan en dat mag. Er zijn mensen voor wie dit realiteit geworden is: men erft schuld, en worstelt met demotie, scheiding en terugvorderingen van de bijstand, tel daarbovenop inwonende werkeloze volwassen kinderen.
  Het effect van de nieuwe Participatiewet (miv 1 januari van 2015) is voor de meeste mensen onbekend terrein. Nou kan je je hierin verdiepen of niet, snappen of niet.

 57. b says:

  Arjan,

  Misschien had ik erbij moeten vermelden dat Opa, zoon en 2 kleinzonen in het koophuis van opa woonden.
  Zoon moet het huis uit met zijn gezin, redenen zie post 59, en is aangewezen op een huurwoning. En dan begint de ellende….

 58. Latida says:

  Zijn dit soort cijfers eigenlijk bekend voor Nederland?

  https://twitter.com/ArmandVervaeck/status/807499280827248640

  Ik vraag het voor een vriend

 59. Latida says:

  Leider van motorclub gaat de politiek in.

  Want lucratiever?

  https://www.youtube.com/watch?v=fNTgQfuPFCo

 60. maff says:

  een overschot bij het rijk
  is een verarming van het volk

  Fiscaal populisme
  https://www.groene.nl/artikel/fiscaal-populisme

  ps,

  Peter van Straaten RIP https://pics.onsizzle.com/cartoon-cherish-these-moments-before-they-are-lost-forever-1120405.png

 61. Nico de Geit says:

  Arjan: Ik kan me voorstellen dat in en nabij Amsterdam een huis kopen geen optie is.

  Leg uit. Waarom wel huren en niet kopen?

 62. Nico de Geit says:

  b:
  Arjan,

  Misschien had ik erbij moeten vermelden dat Opa, zoon en 2 kleinzonen in het koophuis van opa woonden.
  Zoon moet het huis uit met zijn gezin, redenen zie post 59, en is aangewezen op een huurwoning. En dan begint de ellende….

  Misschien was het beter geweest om opa in de schommelstoel voor het raam te zetten. En niet op te geven als overleden.

 63. BBB says:

  Steven: Even een tip als je iets aan Voerman post. : Hij begrijpt niet dat wonen veel duurder is in verhouding dan toen hij zelf 30 was. Daarom lopen de discussies met hem steeds fout.

  Ik begrijp zo wie zo niet waarom die onnozele oude man steeds weer terug komt op dit forum. Hoe vaak heeft hij al niet gezegd dat hij er vandoor is. Voerman is helaas niet de enige oude onnozele man. Nederland zit er vol mee. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de verkiezing volgend jaar. Hoeveel zetels zal 50plus (na mij de zondvloed) behalen?

 64. Voerman says:

  BBB: Hoe vaak heeft hij al niet gezegd dat hij er vandoor is.

  Heeft hij nooit gezegd.
  Verder……… 🙂 ………

 65. Voerman says:

  Overigens:
  Het menselijk welzijn wordt in overwegende mate bepaald, enerzijds door factoren al geluk en pech en anderzijds door factoren als domheid en gezond verstand.

  Dat is een gegeven van alle tijden, alle generaties en alle mensen.

  Als je graag tot de pechvogels wilt behoren werkt het uitstekend om op een verkeerd moment met dichte ogen de snelweg over te steken.
  Als je tot de dommen wilt behoren ben je erg succesvol door je vrienden te kiezen in domme kringen.

  Meer is er niet. 🙂

 66. Arjan says:

  BBB: Ik begrijp zo wie zo niet waarom die onnozele oude man steeds weer terug komt op dit forum. Hoe vaak heeft hij al niet gezegd dat hij er vandoor is. Voerman is helaas niet de enige oude onnozele man. Nederland zit er vol mee.

  Onnozelheid zie ik vooral bij de jongste generaties. Meteen een tophypotheek willen hebben, maar gaan janken als ze die niet kunnen krijgen en de regels zo streng zijn. Dat terwijl ze hier juist belachelijk soepel zijn. Die LTV moet echt naar beneden.

 67. Hans- says:

  Voerman, mijn zoon, afgestudeerd TU Delft, met IR voor zijn naam,zoekt al anderhalf werk,woont in bij zijn ouders. Is dat het kan (bij zijn ouders inwonen) anders was hij beter af geweest als vluchteling!Hij kan niet huren, laat staan kopen!Dat is de werkelijkheid van vandaag de dag.Of geloof jij de cijfers van het 8uur journaal?(minder werkelozen) waar komen al die ZZP érs dan vandaan?? En jij gelooft Rutte, die weer van alles belooft, en gaat doen? en Jan Kees de Jager, al het geld komt terug met rente!!Misschien geloof je ook nog in Sinterklaas?

 68. Hans- says:

  anderhalf werk, moet zijn: anderhalf jaar werk.

 69. BBB says:

  Arjan,

  De jongste generatie wil geen tophypotheek maar worden gedwongen er een te nemen. De generatie die bestaat uit de kinderen van de babyboomers en die zijn opgegroeid met het idee dat huizenprijzen altijd stijgen zijn net zo onnozel geweest als hun ouders en hebben tophypotheken genomen vaak op aanraden van hun ouders.

  Dit heeft veel schijnwelvaart opgeleverd voor de babyboom. Maar de rekening is nog niet betaald en wordt doorgeschoven naar de volgende generatie. Ik hoop maar dat de jongste generatie het wel wil zien zo dat we in 2030 eindelijk de troep op kunnen ruimen.

 70. Voerman says:

  BBB: De jongste generatie wil geen tophypotheek maar worden gedwongen er een te nemen.

  Je kunt de grootst mogelijke hypotheek proberen te krijgen en daar een huis bij zoeken.
  Je kunt ook een huis zoeken wat bij je draagkracht behoort en daar een verantwoorde hypotheek bij zoeken.
  Lieden van het kaliber BBB raken verward van dat soort gedachten en gaan op ouderen schelden.

 71. BBB says:

  Voerman: Je kunt ook een huis zoeken wat bij je draagkracht behoort en daar een verantwoorde hypotheek bij zoeken.

  Je leeft in het verleden, zoals zo velen ouderen. Sinds de huizenmarkt kapot is gemaakt vanaf de jaren 90 gaat die vlieger niet meer op.

 72. BBB says:

  Voerman: Lieden van het kaliber BBB raken verward van dat soort gedachten en gaan op ouderen schelden.

  Schelden heeft geen zin. Dat doe ik ook niet. Ik doe slechts een constatering.

 73. ripoff says:

  een overschot bij het rijk
  is een verarming van het volk

  Fiscaal populisme
  https://www.groene.nl/artikel/fiscaal-populisme

  ps,

  Goede post;
  Landje inrichten t.b.v. banken overheid en bedrijven.
  #corporatefascism

 74. Arjan says:

  BBB: de kinderen van de babyboomers

  Aha, dus die maken zich schuldig aan hetzelfde onnozele gedrag. Kunnen die dan zelf niet nadenken? Waarom altijd meteen alles maar moeten hebben? Juist door dat gegraai krijg je onbetaalbare huizen.

 75. Arjan says:

  BBB: Sinds de huizenmarkt kapot is gemaakt vanaf de jaren 90

  Door Paars?

 76. huizenhyper says:

  De huizen”markt” is kapotgemaakt door de VVD met zeer goede samenwerking van de PvdA.

 77. Voerman says:

  Arjan: Door Paars?

  Was bijna wereldwijd. Schuldencrisis bestaat overigens nog steeds en wordt met de dag opgeblazen.
  Paars heeft natuurlijk wel meegeholpen.
  Maakt weinig meer uit. Onomkeerbaar. De geest is uit de fles en inmiddels zo groot, dat hij niet meer terug kan in de fles.

 78. lachertje says:

  huizenhyper:
  De huizen”markt” is kapotgemaakt door de VVD met zeer goede samenwerking van de PvdA.

  De huurmarkt is kapot gemaakt door de weggelopen Pvda’er Jacques Monasch, die nu probeert de afgevallen PVDA kiezers (huurders!) binnen te halen.
  Karaktermoord.

 79. Nico de Geit says:

  Voerman: Je kunt ook een huis zoeken wat bij je draagkracht behoort

  Ik wil van 1000 euro per maand naar 500 euro per maand. Dat kan dus redelijkerwijs niet – voor 500 euro is er hooguit een vieze kamer. Daarom blijf ik hier.

 80. Nico de Geit says:

  Arjan: Door Paars?

  De huizenmarkt is kapot gemaakt door het goedkope geld, in zo’n beetje alle kapitalistische landen.

 81. Nico de Geit says:

  lachertje: De huurmarkt is kapot gemaakt door

  Al een halve eeuw maakt de overheid de verhuur van woningen onaantrekkelijk. Blijkbaar vond de overheid dat het domein van woningstichtingen en zo. Maar ook de woningstichtingen zijn nu niet sociaal meer.

 82. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: De huizenmarkt is kapot gemaakt door het goedkope geld, in zo’n beetje alle kapitalistische landen.

  Maar Nederland neemt wel een bijzondere plaats in. Vrijwel nergens is er – gemiddeld per slaaf – zo veel goedkoop geld geleend door schuldslaven als in Nederland.

 83. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit: De huizenmarkt is kapot gemaakt door het goedkope geld, in zo’n beetje alle kapitalistische landen.

  In NL echter al veel eerder, nog ver voor het goedkope geld. Dat zorgt er nu voor, dat de boel niet in elkaar klapt. In bijv. DE is de boom pas met het goedkope geld ontstaan.
  Gezonde huizenmarkten zie ik idd nergens meer. Zelfs oosteuropa vind ik (te) duur.

 84. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit,

  Ik kon rond ’90 al geen behoorlijke huurwoning krijgen (woonco). Belangrijke reden om het land de rug toe te keren.

 85. Hans- says:

  In 1983 kreeg mijn broer een woonco woning,toen was er ruimte gekomen in de soc. woning voorraad, maar door de open grenzen was die ruimte snel weg.De eenwording in Duitsland in 1991, had men nog niet door dat samen gaan samen delen is, later wel… o.a. verhoging belastingen!
  Hier dank Stef Blok de hemel, met de instroom, dat werkt prijsverhogend.En,but no last, verhogen de huren ook maar.
  Waarom het drinkwater niet?? of rioolheffing,kan allemaal, want betalen zul je, linksom of rechtsom.

 86. maff says:

  Ouderenwoningen ……….

  Nieuwe regeltjes ‘passend toewijzen’

  Monitor http://www.npo.nl/de-monitor/11-12-2016/KN_1686909

 87. BBB says:

  Deutsche Mark,

  Ik ben het helemaal met je eens. De woningmarkt is kapot gemaakt door de overheid die de banken heeft gedereguleerd zodat er financiële wanprodukten op de markt kwamen zoals de aflossingsvrije tophypotheek op twee inkomens. Dit heeft tot de crisis van 2008 geduurd. Daarna heeft de overheid er alles aan gedaan om de huizenmarkt te stutten (schenkingen, overdrachtsbelasting verlagen, verhuurdersheffing invoeren). Toch gingen de prijzen omlaag en ging de overheid beperkt maatregelen nemen (HRA alleen bij verplicht aflossen, HRA afbouwen en LTV naar 100%). Maar het leed was al geschied in Europa. De schuldenberg werd onhoudbaar en drukt op de economie. De ECB voelde zich genoodzaakt de rente te verlagen naar 0 en maandelijks geld te creëeren om de economie een boost te geven. Die boost kwam er maar niet in de economie maar in de aandelenmarkt en huizenmarkt.

  Het zal de laatste beweging omhoog zijn. Wat ons te wachten staat is een Euro die uit elkaar valt, gevolgd door de Europese unie. Een rente die ooit weer gaat stijgen nu die niet meer kan dalen. De babyboom die zijn laatste adem uitademt. Pensioenen die verdampen. Het effect hiervan op de huizenprijzen is mij duidelijk. Dit alles gaat gebeuren tussen nu en 2030.

  Als je weet dat er een zondvloed komt kun je je er op voorbereiden en er zelfs gewin uit halen. Daar is het mij niet om te doen. Het gaat er mij om dat diegene die de zondvloed hebben veroorzaakt er zichzelf van bewust worden en hun nageslacht de waarheid te horen krijgt. Die bewustwording gaat er waarschijnlijk niet komen maar de waarheid zal ik het nageslacht nog lang na 2030 vertellen.

 88. maff says:

  Oh jeetje, en nog meer nieuwe regeltjes over de hypotheek

  AFM wijzigt hypotheekregels

  de peildatum verandert !

  http://www.destentor.nl/algemeen/economie/afm-wijzigt-hypotheekregels-1.6731710

  ‘De gevolgen kunnen verstrekkend zijn ……

  Door de nieuwe regel dreigen hypotheken die afgelopen weken zijn aangevraagd onder de nieuwe leennormen van 2017 te vallen.’

 89. maff says:

  BBB: Dit alles gaat gebeuren tussen nu en 2030.

  De verwachting is een nieuwe ijstijd
  voor een nieuwe ijstijd is warmte nodig
  en die is er nu

  https://bonerjea.files.wordpress.com/2015/11/global_warming_cartoon.jpg?w=300&h=196

 90. Nico de Geit says:

  Hans-: Waarom het drinkwater niet?? of rioolheffing

  In IJsland zijn levensmiddelen scheeeuwend duur, alcohol onbetaalbaar. Zou ook zomaar binnen de EU ingevoerd kunnen worden. Eten moet je toch.

 91. Latida says:

  maff:
  Ouderenwoningen ……….

  Nieuwe regeltjes ‘passend toewijzen’

  Monitor http://www.npo.nl/de-monitor/11-12-2016/KN_1686909

  Ja daar zijn ze goed in. Ze weten waar ze het halen moeten en waar ze het heen moeten sluizen.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27211571/__Oxfam__Nederland_grootste_belastingparadijs_EU__.html

 92. Latida says:

  “Wie vanaf 2017 een hypotheek afsluit met een rente onder de 2% (bijvoorbeeld 10 jaar vast), kan volgend jaar gemiddeld zo’n 5% minder lenen op zijn inkomen.”

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/experts/harriejanvannunen/27212108/__Chaos_bij_hypotheken_dreigt_door_nieuwe_zienswijze_AFM__.html

  Tsja..

 93. Nico de Geit says:

  maff:
  Ouderenwoningen ……….

  Nieuwe regeltjes ‘passend toewijzen’

  Monitor http://www.npo.nl/de-monitor/11-12-2016/KN_1686909

  Mooie uitzending. Nog niet iedereen heeft het door blijkbaar. Jammer dat de mensen die wel een woning vonden onder de 585 euro niet aan het woord kwamen.

 94. Arjan says:

  Nico de Geit: Ik wil van 1000 euro per maand naar 500 euro per maand. Dat kan dus redelijkerwijs niet – voor 500 euro is er hooguit een vieze kamer. Daarom blijf ik hier.

  Idd, je zit muurvast in je huurwoning. De huur zomaar opzeggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is als iemand die onder water staat en z’n woning niet kwijt kan, ook die kan geen kant op.

 95. Arjan says:

  BBB: Als je weet dat er een zondvloed komt kun je je er op voorbereiden en er zelfs gewin uit halen.

  Wees es wat concreter…

 96. Arjan says:

  BBB: Ik ben het helemaal met je eens. De woningmarkt is kapot gemaakt door de overheid

  De overheid dat zijn toch niet allemaal babyboomers?

 97. Nico de Geit says:

  Arjan: Idd, je zit muurvast in je huurwoning. De huur zomaar opzeggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is als iemand die onder water staat en z’n woning niet kwijt kan, ook die kan geen kant op.

  Er lijkt me toch wel een behoorlijk verschil. Maar die oude mensen in de uitzending vinden inderdaad ook dat ze opgesloten zitten in hun te dure huurwoning van 815 euro. Ze willen subsidiabel wonen onder de 586 euro.

  Wie zijn de mensen in de woningen onder 586 euro, met huurtoeslag? Netto voor 300 euro wonen. Niks om jaloers op te zijn want je wil daar niet tussen zitten.

  Geit betaalt liever iets meer.

 98. Nico de Geit says:

  Arjan: je zit muurvast in je huurwoning

  Dat is niet helemaal correct. Je zou beter kunnen stellen dat ik vast zit aan dure huurwoningen, en daar zijn er best veel van. Er zijn niet zo veel mensen bereid en in staat om zomaar meer dan 1000 euro huur per maand weg te gooien.

 99. BBB says:

  Arjan: De overheid dat zijn toch niet allemaal babyboomers?

  De overheid zijn wij. Het electoraat bestond en bestaat voornamelijk uit babyboomers.

  Om een paar namen te noemen die verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie:
  Lubbers, Kok, Balkenende, Bos en Zalm.

  Google even wat ze nu doen en waar ze leven. Bankhoeren en graaiers zijn het. Alles voor het eigen gewin. Correct me if I am wrong.

 100. BBB says:

  Een democratie werkt niet als één generatie er bewust voor kiest een volgende generatie kleiner te laten zijn. Je kunt je dan afvragen of je als nakomeling überhaupt nog wel in een democratie leeft. Wilders zou dit een nepdemocratie noemen. Helaas gedroeg deze ene generatie zich ook nog eens erg onnozel en egoïstisch en de gevolgen beleven we nu. Do I need to say more.

 101. Nico de Geit says:

  Arjan: je zit muurvast in je huurwoning

  Het buitenland is ook nog een optie.

 102. Steven says:

  Op bnr gaat het nu over woningbouwbeleid.

 103. FSC says:

  De maximale hypotheek had al lang op 80% moeten staan. Bod gedaan op een huis met WOZ 210000. Tweekapper in zuiden van het land. Tegenbod van 260000 euro gehad. Verkoper had zelf op top van de markt voor 245000 gekocht. Kortom, een totaal verziekte “markt” door de lage rente en opdrijven prijzen vanaf 1990. Met kosten koper een hypotheek van 275000 op een tweekapper haha. Dat is financiële zelfmoord. Maar kennelijk lopen er nog idioten rond die alleen naar de maandlasten kijken en niet naar de schuld die ze hebben. Je moet er niet aan denken wat er gaat gebeuren als de rente stijgt of als er andere triggers zijn die de economie een tik geeft (kansen hierop zat). De politiek zal dan wel weer geschokt zijn. Dit land is doodziek. Het e

 104. FSC says:

  Het enige dat kennelijk belangrijk is in dit land zijn de belangen van de babyboomers. Voor de mensen die nu woonruimte zoeken is dit land totaal verziekt. En dan zullen we de pensioendiscussie maar niet starten… volgende graaipotje voor onze meest geliefde generatie.

 105. b says:

  Off-Topic:
  Weg met heilige huisjes bij bestrijden ‘woonarmoede’
  (nog steeds actueel):
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/companen/weg-met-heilige-huisjes-bij-bestrijden.9452380.lynkx

  ‘Liefst 20% van alle huishoudens heeft een inkomen onder € 1.250
  Niet zo interessant is of de woonquote hoog is, maar veel meer of mensen voldoende geld hebben. Vooral mensen met bijstand, WW of die arbeidsongeschikt zijn, hebben het moeilijk. Uit onderzoek dat wij uitvoerden blijken vooral de onderste 20% inkomens het zwaar te hebben. Zij verdienen netto minder dan slechts € 1.250 per maand. Goed om daar bij stil te staan.’

  ‘Met de extramuralisering van mensen met een psychiatrische aandoening of verstandelijke beperking, wordt deze groep alleen maar kwetsbaarder; 60% tot 75% kan niet rondkomen. 40% van hun inkomen gaat op aan huur, energie, gas en water. ‘

  ‘Sociale huur niet bereikbaar voor laagste inkomens ‘
  Ter illustratie. Medio oktober stonden in de hele stadsregio Arnhem-Nijmegen (740.000 inwoners) zeven woningen tot €400 te huur, terwijl 125 woningen een prijs boven € 400 hadden’

 106. b says:

  Off-Topic:(bron kadaster dec 2016)
  Oudere woningbezitter dreigend probleem krimpgebieden
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/oudere-woningbezitter-dreigend-probleem.9553777.lynkx

  en
  Grijs te honkvast
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/achtergrond/achtergrond/grijs-te-honkvast.9553798.lynkx

  ‘De woonplaatsen van welgesteld Nederland scoren dit keer niet met woongenot, rijkste mensen of outdoorlaarzendichtheid. Nee, het is de leeftijd van de woningbezitters waarmee zij aan kop gaan.’

  ‘De gemeenten op de lijst zijn vooral typische welvarende gemeenten waar de woningen te duur zijn voor jongeren of waar ouderen gemiddeld zo lang wonen dat er weinig woningen op de markt komen,’

  ‘Interessant is dan om de kenmerken van het seniorenbezit te kennen. Wonen de senioren vooral in verouderde vrijstaande woningen, of bezitten ze nog hun vijftig jaar oude gezinswoning of zelfs de oude arbeidershuisjes?’

  ‘Nog een stap verder is te onderzoeken of het vergrijsde woningbezit nog gewild en financieel bereikbaar is voor jongeren. Ouderen bezitten relatief veel vrijstaande, grotere woningen, stelt Brugman. ‘Je kunt je afvragen, als dat bezit vrijkomt, of dat aansluit bij de behoefte en mogelijkheden van jongere kopers.’

  ‘Alleen: de ouderen die erin wonen maken geen aanstalten om te vertrekken.(oude boerderijen, goedkope gezinswoningen)’

  ‘De urgentie is helder in Berkelland. Het aantal huishoudens daalt van 18.800 nu naar 17.800 in 2040. En in dat jaar telt de gemeente 240 procent meer tachtig-plussers dan nu, luidt de prognose volgens wethouder Hoytink. Tegelijkertijd vindt er ontgroening plaats: jongeren verlaten de Achterhoek. Ook dat heeft gevolgen voor het woon- en zorgbeleid’

  Kernvraag: wat zijn de woonwensen van de jongeren (lees kopers) versus het woningaanbod van de babyboomers, met nadruk geboren voor 1946.

  graphic:
  http://www.binnenlandsbestuur.nl/Uploads/2016/12/figuur-Berkelland.jpg

 107. Arjan says:

  Nico de Geit: Het buitenland is ook nog een optie

  Ja, alleen waar wil je dan heen?

 108. Arjan says:

  BBB: Lubbers, Kok, Balkenende, Bos en Zalm

  – Lubbers, 7 mei 1939, geen babyboomer
  – Kok, 29 september 1938, geen babyboomer
  – Balkenende: babyboomer
  – Bos: 14 juli 1963 te jong om babyboomer te zijn.
  – Zalm: 6 mei 1952 (64 jaar), ja hij mag zich ook babyboomer noemen.

  Het huidige kabinet bestaat veelal uit dertigers en veertigers, iig de belangrijkste kopstukken grotendeels. Om er een paar te noemen: Rutte, Samsom, Asscher, Dijsselbloem.

 109. Arjan says:

  Nico de Geit: Er zijn niet zo veel mensen bereid en in staat om zomaar meer dan 1000 euro huur per maand weg te gooien.

  Denk je nog een zelfde kwaliteit woning weer te vinden voor deze prijs? Lijkt me dat zodra je de huur opzegt de huur (fors) verhoogd en ook zo weer weg is.

 110. Arjan says:

  Nico de Geit: Wie zijn de mensen in de woningen onder 586 euro, met huurtoeslag? Netto voor 300 euro wonen. Niks om jaloers op te zijn want je wil daar niet tussen zitten.

  Idd, in zo’n buurt woon ik nu (wel particuliere verhuur met inkomenseis vreemd genoeg). Tokkies die er al dertig jaar huren en ‘ruime’ eensgezinswoningen bezet houden waar nu veel vraag naar is. Ze hebben alleen inflatievolgende huurverhogingen gehad en zijn zo spotgoedkoop komen te zitten. Dit vind ik de echte scheefhuurders.

  Er is praktisch geen doorstroming en dit komt door het falende huurbeleid van de overheid. Een inkomensafhankelijke huurverhoging om die tokkies eruit te krijgen zou beter zijn. Die kunnen dan naar kleine flatjes toe.

 111. Arjan says:

  Over Rutte en Zalm gesproken, ze zijn van dezelfde partij, maar je zou ook bijna zeggen dat ze familie van elkaar zijn:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22677891/__Gerrit_Zalm_naar_Bilderbergconferentie__.html

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24863632/__Cabaret_met_Mark_Rutte__.html

 112. BBB says:

  Arjan,

  De term babyboom gebruik ik in iets ruimere zin. Ik weet dat de mensen geboren tussn 45 en 60 de echte babyboomers zijn. Ook Voerman is geen babyboomer en jij waarschijnlijk ook niet. Maar als je je gedraagt als een babyboomer dan label ik je als babyboomer. Een boom is een snelle groei van tijdelijke aard die meestal gevolgd wordt door een bust en meer schade dan gewin opleverd. Sluit perfect aan op deze groep ouderen. Zij hebben korte termijn gewin gehad maar laten een enorme schade achter voor hun nageslacht.

  Beste Arjan om te provoceren gebruik ik vaak de term babyboom. Daarmee bedoel ik dus iedereen ouder dan 50 die zich m.i. onnozel gedraagt.

 113. BBB says:

  Arjan: Het huidige kabinet bestaat veelal uit dertigers en veertigers, iig de belangrijkste kopstukken grotendeels. Om er een paar te noemen: Rutte, Samsom, Asscher, Dijsselbloem.

  Deze prutsers zijn de nakomelingen van de babyboomers. Gaan niets veranderen als ze de waarheid niet onder ogen willen zien. Ze zijn er alleen voor hun eigen poltieke gewin en proberen dus de stemmen van de ouderen (het electoraat) te winnen. Het is wachten op 2030.

 114. Nico de Geit says:

  Arjan: Ja, alleen waar wil je dan heen?

  Waar kan ik heen
  Ik kan niet naar Duitsland
  Kan niet naar Duitsland daar zijn ze zo streng
  Waar kan ik heen
  Ik kan niet naar chili
  Kan niet naar chili
  Want daar doen ze zo eng

  Ik wil niet wonen in Kuweit
  Want Kuweit, dat is veel te heet
  En wat Amerika betreft dat land bestaat niet echt

  Waar kan ik heen
  Ik wil niet naar Noord-Ierland
  Niet naar Noord-Ierland daar gaat alles stuk
  Waar kan ik heen
  Ik kan niet naar China
  Ik wil niet naar China, dat is me te druk
  Ik wil niet wonen in Schotland
  Want Schotland dat is me nat
  En de U.S.S.R. dat gaat me echt te ver

  Is er leven op Pluto
  Kun je dansen op de maan
  Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan
  Is er leven op Pluto
  Kun je dansen op de maan
  Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan

  Waar kan ik heen
  Ik kan niet naar Cuba ik wil niet naar Cuba, dat is me te zoet
  Waar kan ik heen
  Ik kan niet naar polen ik wil niet naar polen daar gaat het te goed
  Ik wil niet wonen in Lapland want Lapland, dat is me te koud
  En ik wil weg uit Nederland want hier krijg ik het benauwd

  Is er leven op Pluto
  Kun je dansen op de maan
  Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan
  Is er leven op Pluto
  Kun je dansen op de maan
  Is er een plaats tussen de sterren waar ik heen kan gaan

  Ik heb getwijfeld over België
  Omdat iedereen daar lacht
  Ik heb getwijfeld over België
  Want dat taaltje is zo zacht
  Ik stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  Ik heb getwijfeld over België
  Ik stond zelfs in dubio
  Maar ik nam geen enkel risico
  Ik heb getwijfeld over België

  België, België, België, Bel-gi-je

 115. Voerman says:

  BBB: Sluit perfect aan op deze groep ouderen.

  Hallo!
  Volgens de jongste juridische opvattingen behoren de ouderen veelal tot het ras der ‘babyboomers’. 🙂
  Je maakt je dus schuldig aan het aanzetten tot rassendiscriminatie!

 116. Nico de Geit says:

  Voerman: rassendiscriminatie

  Dat is dus ook typisch zo’n babyboomding. Gezeik over emancipatie, ras, seksualiteit, dat soort dingen. Babyboomers zien het als een periode van verlichting. Maar de babyboom-periode is een van de duisterste uit de geschiedenis van de mensheid.

  Babyboomers zijn geboren onder een uiterst kwaadaardig gesternte. De een is er meer vatbaar voor dan een ander. Een duivels tijdperk. Het wordt hoog tijd dat de draak in de afgrond wordt gegooid.

 117. Voerman says:

  Nico de Geit: Gezeik over emancipatie, ras, seksualiteit, dat soort dingen.

  Ook wel genoemd, ‘maatschappelijke betrokkenheid’, anders dan gezeik over wonen en huren. 🙂

 118. Nico de Geit says:

  In de reportage doen de oude mensen met het gehuurde appartement van 815 euro per maand er zielig over dat hun vermogen krimpt. Beetje vreemd. Geld dat je spaart voor je oude dag is om dan je rekeningen te betalen. Rijk dood gaan en al die tijd leven op kosten van de gemeenschap is niet mooi.

  Misschien dachten ze dat gespaard geld er alleen is om leuke dingen te doen, en niet om gewoon te verwonen.

 119. Arjan says:

  Nico de Geit: Misschien dachten ze dat gespaard geld er alleen is om leuke dingen te doen

  Mag het misschien een keer, nadat je je hele leven hard gewerkt hebt?

 120. Arjan says:

  Nico de Geit: Een duivels tijdperk.

  Je bedoelt de 5 jaar voorafgaand aan de babyboom. 🙂

 121. BBB says:

  Arjan: Mag het misschien een keer, nadat je je hele leven hard gewerkt hebt?

  Als je met 60 jaar met VUT bent gegaan heb je niet je hele leven hard gewerkt.

 122. Nico de Geit says:

  Arjan: Mag het misschien een keer, nadat je je hele leven hard gewerkt hebt?

  Je hand ophouden bij de gemeenschap terwijl je vermogend bent. Dat is toch raar? En dan ook nog met het excuus dat ze hun vermogen niet op willen eten – het geld dat gespaard is voor de oude dag niet op willen maken op hun oude dag.

  Ik denk dat het beter is om 814 euro af te tikken voor een mooie flat waar je met plezier woont dan dat je terecht komt in de sociale verhuur. Want sociale verhuur is steeds vaker uitsluitend beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben. Ik heb ooit in zo’n wijk gewoond en was er snel weg.

  De onderkant van de maatschappij is deprimerend. Het idee was dat die depressie weg zou gaan als je ze een mooi huis gaf. Maar de depressie bleef, ondanks de mooie nieuwe lekker warme woningen.

 123. ripoff says:

  Als je met 60 jaar met VUT bent gegaan heb je niet je hele leven hard gewerkt.

  Ik had ooit een overbuurman die zat bij de marechaussee kon weg met 55 . Mijn zwager in duitsland is als 14-jarige met een lehrstelle bij een bedrijf gaan werken opgewerkt tot ir. maar wel contractueel na veertig jaar werken de mogelijkheid om ermee te kappen. Incl. tussentijdse verplichte dienstplicht, ik geloof 18 maanden, 56 met pensioen.
  Het is maar hoe je een maatschappij inricht of wilt inrichten en wat voor afspraken je met elkaar maakt.
  De afspraken van nu bevallen me niet. Het is schulden maken en geld creëren. Alles voor de bankjes bedrijven en overheid. Zij willen ons doen geloven dat we met zijn allen deze entiteit zijn.Erg belangrijk zijn. @gajeeigengang

 124. Arjan says:

  Nico de Geit: Je hand ophouden bij de gemeenschap terwijl je vermogend bent. Dat is toch raar?

  Ik weet het niet, je hebt ook je hele werkende leven forse premies en belastingen afgedragen, daar mag je toch wel wat voor terugkrijgen? Toch raar dat je dat weer afgestolen wordt? Voor werklozen vind ik het een ander verhaal, die hebben al hun hele leven op kosten van de maatschappij geleefd. Maar een beetje solidariteit mag/moet wel. Vraag me af waarom ze met dat vermogen niet een huis gekocht hadden, dan hadden ze dit probleem niet gehad. Maar moet eerlijk zeggen dat ik ook niet weet welke documentaire je bedoelt. Ik neem aan dat het ouderen zijn met een pensioen.

  Verder ben ik tegen iedere vorm van spaarbelasting. Nu is het zo dat schulden maken gesubsidieerd wordt en sparen afgestraft.

  Nico de Geit: De onderkant van de maatschappij is deprimerend.

  Ja, dat is wel vaak zo.

  Nico de Geit: Want sociale verhuur is steeds vaker uitsluitend beschikbaar voor mensen die het echt nodig hebben. Ik heb ooit in zo’n wijk gewoond en was er snel weg.

  Idd ook de reden dat ik hier wegga. Het is sociale verhuur, omdat het particuliere huurwoningen onder de liberalisatiegrens zijn. Wat een waanzin. Woningen die wat mij betreft uitstekend geschikt zijn voor de middenklasse en subsidiebehoeftigden niets te zoeken hebben. Wil ik “op stand” huren, dan ben ik bijna een derde van mijn netto-inkomen kwijt. Dat wordt me te gek.

 125. Arjan says:

  BBB: Als je met 60 jaar met VUT bent gegaan heb je niet je hele leven hard gewerkt.

  Die regeling is al geruime tijd geleden afgeschaft.

 126. BBB says:

  Arjan,

  Ben je gewoon dom of doe je onnozel?

  Arjan: Die regeling is al geruime tijd geleden afgeschaft.

 127. maff says:

  Geweldig …..
  de overheid is blij
  de crisis is voorbij

  ‘ de economie weer terugkomt op het peil van voor de financiële crisis in 2008. ( in 2017 misschien, is natuurlijk wel een CPB gokje …. )

  maar wat ze er NIET bij zeggen is dat de schuldenberg in DIEZELFDE periode is gegroeid met bijna 500.000.000.000.- en die komt voor rekening van ons ALLEMAAL

  De overheid is gered,
  de reddertjes mogen verzuipen

  ps,

  🙂 In the long run we are all Santa

  Ho Ho Ho

  https://backstoryblogger.files.wordpress.com/2014/12/santa-claus-evolution-2.jpg

 128. maff says:

  maff,

  Ps missing link Ho Ho Ho

 129. BBB says:

  Arjan: Die regeling is al geruime tijd geleden afgeschaft.

  Maar daar hebben de werkenden tot 2016 nog steeds premie voor betaalt.

 130. Nico de Geit says:

  Het gaat er niet zo zeer om hoe lang of hoe hard iemand gewerkt heeft, maar of hij vermogen/ruime inkomsten heeft. Sociale huurwoningen en huurtoeslag is een kostbaar sociaal vangnet. Het is terecht dat daar niet al te gul mee wordt omgesprongen.

  Die oudjes met hun mooie flat moeten niet zeuren maar blij zijn met hun rijkdom.

  Wie wonen er in de woningen onder de 586 euro? Mensen die het echt nodig hebben maar wel een auto voor de deur hebben staan, die ze anders misschien niet konden betalen? Feitelijk rijden ze die auto dus op kosten van het collectief.

  Leve de afbouw! Tot je het zelf nodig hebt natuurlijk.

 131. Arjan says:

  Nico de Geit: Sociale huurwoningen en huurtoeslag is een kostbaar sociaal vangnet. Het is terecht dat daar niet al te gul mee wordt omgesprongen.

  Daar ben ik het natuurlijk mee eens

  Alleen ik heb al eens eerder gezegd dat ik de liberalisatiegrens te hoog vind en bovendien vind dat die voor particuliere verhuurders afgeschaft moet worden.

  Nico de Geit: Wie wonen er in de woningen onder de 586 euro?

  Mijn woning (vrije markt) ben ik gaan huren eind ’13 voor 595 euro. Nu zit de huur al rond 650. Ik denk dat zodra ik hier wegga hij dicht tegen de liberalisatiegrens aan verhuurd gaat worden. De huren zijn gewoon veel te hoog en alleen omdat zo’n woning dan ineens het stempeltje ‘sociaal’ krijgt zou je je vermogen moeten opeten? Vreemde redenatie. Woningen gebouwd door particuliere investeerders zijn toch geen sociale huurwoningen? Maar volgens de Nederlandse wet dus wel.

 132. Arjan says:

  BBB: Arjan,

  Ben je gewoon dom of doe je onnozel?

  Ja, wat wil je nou, dat die VUTters hun te weinig gewerkte jaren weer gaan inhalen? Het was een regeling volgens mij begin jaren tachtig ingevoerd om werkloosheid onder jongeren tegen te gaan en die is er al een tijdje niet meer.

 133. Arjan says:

  ook niet, dan niet…

 134. Nico de Geit says:

  Arjan: en alleen omdat zo’n woning dan ineens het stempeltje ‘sociaal’ krijgt zou je je vermogen moeten opeten?

  Je hoeft je vermogen niet op te eten. Voerman zei het al, je kunt ook bij je ouders gaan wonen.

  Als ik oud was zou ik gewoon lekker in een fijn huis gaan zitten als ik dat kon betalen. En dat wil de overheid dus ook: alleen sociale huurwoningen met huursubsidie voor mensen die dat echt nodig hebben.

  Vervolgens zouden ze eens moeten kijken of dat soort mensen aan voortplanting moeten doen. Want je moet er niet aan denken dat je van dat soort straks een land vol hebt: van generatie op generatie leven van de bedeling.

  Beter: stop de bedeling. Laat die mensen het zelf uitzoeken.

 135. Nico de Geit says:

  Voordat er een verkeerd beeld ontstaat: ik ben tegen huursubsidie omdat het de prijs van huurwoningen opdrijft. Ieder hok met een woonbestemming kost 700 euro, want subsidiabel.

 136. Nico de Geit says:

  Statushouders krijgen niet langer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Met de wetswijziging wil het kabinet voorkomen dat reguliere huurders geen kans maken. Tot dusver vielen statushouders automatisch in de groep mensen voor wie een urgentieregeling geldt. Dat is niet langer het geval. Vanaf 1 april mogen gemeenten zelf beslissen of die groep voorrang krijgt.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27232077/__Statushouders_geen_voorrang__.html

  Zelf beslissen…. Zielige mensen eerst.

 137. Arjan says:

  Nico de Geit: Je hoeft je vermogen niet op te eten. Voerman zei het al, je kunt ook bij je ouders gaan wonen.

  He? Bejaarden die bij hun ouders gaan wonen? Voerman bedoelt jongeren, niet ouderen.

  Mijn punt is dat alles in NL zo’n beetje onder sociale huur valt.

 138. Arjan says:

  Arjan: Mijn punt is dat alles in NL zo’n beetje onder sociale huur valt.

  +alles

 139. Arjan says:

  Nico de Geit: Statushouders krijgen niet langer automatisch voorrang bij de toewijzing van een huurwoning. Met de wetswijziging wil het kabinet voorkomen dat reguliere huurders geen kans maken. Tot dusver vielen statushouders automatisch in de groep mensen voor wie een urgentieregeling geldt. Dat is niet langer het geval. Vanaf 1 april mogen gemeenten zelf beslissen of die groep voorrang krijgt.

  telegraaf.nl/binne…geen_voorrang__.html

  Zelf beslissen…. Zielige mensen eerst.

  Een non-issue dat verbazend veel aandacht krijgt in de media. Maar het zal de gemiddelde Telegraaflezer wel aanspreken. Want dat er zo weinig huurwoningen zijn komt natuurlijk door de tsunami van asielzoekers die ons land overspoelt. Net het lijstje gezien? Nederland heeft bijna de laagste instroom van asielzoekers in Europa.
  Je mag de overheid en dit kabinet in het bijzonder als schuldige aanwijzen voor het tekort aan betaalbare huurwoningen.

 140. Arjan says:

  Nico de Geit: ik ben tegen huursubsidie

  Vind je niet dat die liberalisatiegrens te hoog is en dat het vreemd is dat die in heel NL exact hetzelfde is? Waarom moeten private verhuurders daar ook aan meedoen? Waarom bepaalt de huurprijs of een woning geliberaliseerd is of niet?

 141. Arjan says:

  Nico de Geit: Leg uit. Waarom wel huren en niet kopen?

  Tja, als je 5 ton uit eigen zak kan betalen voor een klein appartementje, dan kan kopen een optie zijn.

 142. Voerman says:

  Arjan: He? Bejaarden die bij hun ouders gaan wonen? Voerman bedoelt jongeren, niet ouderen

  Bedankt voor de correcte uitleg, Arjan
  Ik doe zelf meestal geen moeite om Geit en een paar anderen te corrigeren wanneer zij warrig – of met vooringenomenheid reageren. Je kunt vaak beter proberen om een mossel de tafel van zeven bij te brengen.

 143. Latida says:

  Rente weer een klein beetje omhoog:

  “Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. ”

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27238038/__Federal_Reserve_verhoogt_rente__.html

 144. Nico de Geit says:

  Arjan: Want dat er zo weinig huurwoningen zijn komt natuurlijk door de tsunami van asielzoekers die ons land overspoelt.

  Dat zeggen veel wethouders inderdaad ook. ‘Normale’ mensen kunnen die woning op hun buik schrijven.

 145. Nico de Geit says:

  De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, verhoogt de rente. Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten wordt met een kwart procentpunt opgeschroefd naar een bandbreedte van 0,50 tot 0,75 procent. De Fed gaf verder aan dat voor 2017 op drie renteverhogingen met een kwart procentpunt wordt gerekend, terwijl eerder van twee rentestappen voor volgend jaar werd uitgegaan.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27238038/__Federal_Reserve_verhoogt_rente__.html

 146. Latida says:

  Schandalig. Waarom worden mensen met tienduizenden gelijk aan de kant geschoven?

  https://twitter.com/politieRdam_C/status/808177860074672129

  De regering dient zich diep te schamen

  “Nederland kent steeds meer daklozen. In 2010 kwamen er 55.230 mensen bij de opvang terecht en in 2013 waren dat er 60.550. Dat is een stijging van tien procent, blijkt uit nieuwe cijfers van Federatie Opvang.

  De groep 65 plus kent relatief de grootste stijging: er zijn nu drieduizend ouderen. Dat is 43 procent meer vergeleken met 2010. Ook is er een grote stijging te zien van het aantal zwerfjongeren; er zijn ruim zesduizend jongeren zonder thuis. Dit is een stijging van 14 procent.”

  http://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2009279-aantal-daklozen-stijgt-vooral-meer-jongeren-en-ouderen.html

 147. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat zeggen veel wethouders inderdaad ook. ‘Normale’ mensen kunnen die woning op hun buik schrijven.

  Dit is wat ik zei, wat bedoel je nou?

  Arjan: Een non-issue dat verbazend veel aandacht krijgt in de media. Maar het zal de gemiddelde Telegraaflezer wel aanspreken. Want dat er zo weinig huurwoningen zijn komt natuurlijk door de tsunami van asielzoekers die ons land overspoelt. Net het lijstje gezien? Nederland heeft bijna de laagste instroom van asielzoekers in Europa.
  Je mag de overheid en dit kabinet in het bijzonder als schuldige aanwijzen voor het tekort aan betaalbare huurwoningen.

 148. Arjan says:

  Latida: Schandalig. Waarom worden mensen met tienduizenden gelijk aan de kant geschoven?

  twitter.com/politi…s/808177860074672129

  De regering dient zich diep te schamen

  Waarom maak je je hier zo druk over?

 149. Latida says:

  Arjan: Waarom maak je je hier zo druk over?

  Omdat als je het beschavingsniveau van een land nu eenmaal afmeet aan hoe zij met haar zwakkeren omgaat.

  Dat zijn 60,0000 daklozen die je koud laten.

 150. BBB says:

  Latida: Omdat als je het beschavingsniveau van een land nu eenmaal afmeet aan hoe zij met haar zwakkeren omgaat.

  Dat zijn 60,0000 daklozen die je koud laten.

  Klopt maar je moet je afvragen of Nederland überhaupt nog wel een beschaving is.

 151. maff says:

  Beware dudes
  wijziging
  DGS spaargeld regeling

  Garantie spaargeld tot 1 ton: in 2017 vallen SNS, ASN en Regiobank onder één vergunning

  ‘ meer dan 100 duizend euro per persoon hebt op alle rekeningen bij ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, SNS of ZwitserlevenBank.’

  https://www.businessinsider.nl/garantie-spaargeld-tot-1-ton-2017-vallen-sns-bank-asn-en-regiobank-onder-een-vergunning/

 152. maff says:

  ps,

  Proest 🙂

  Missing link Lucy viel uit een boom ?

  A 3.2-Million-Year-Old Mystery:
  Did Lucy Fall From a Tree?

  https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-evolution-evolving-charles_darwin-ape-homo_sapiens-mmo0034_low.jpg

 153. maff says:

  Typisch …….

  LIJST VAN PRODUCTEN: WEL OF GEEN DGS
  De Nederlandse Bank

  6. Bankspaardeposito eigen
  woningschuld

  ‘ Bankspaardeposito’s eigen woning
  voor zover deze
  ingevolge artikel 3:265d van de Wft worden verrekend
  met een verbonden eigenwoningschuld, vallen niet
  onder de dekking van het DGS’

  https://www.dnb.nl/binaries/Lijst%20van%20producten%20-%20wel%20of%20geen%20DGS_tcm46-342045.pdf

 154. maff says:

  maff,

  Gelukt, en nu puntje 6

  6. Bankspaardeposito eigen
  woningschuld

  Valt NIET onder DGS

 155. maff says:

  Het komt er dus op neer dat vermogen dat is opgebouwd bij ALLE soorten van spaarhypotheken ( banken en verzekeraars ) NIET gedekt is ……..

  https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/money-banking-property_price-house_prices-housing_ladders-property_ladders-assets-llan1936_low.jpg

 156. Nico de Geit says:

  maff:
  Typisch…….

  LIJST VAN PRODUCTEN: WEL OF GEEN DGS
  De Nederlandse Bank

  6. Bankspaardeposito eigen
  woningschuld

  ‘ Bankspaardeposito’s eigen woning
  voor zover deze
  ingevolge artikel 3:265d van de Wft worden verrekend
  met een verbonden eigenwoningschuld, vallen niet
  onder de dekking van het DGS’

  dnb.nl/binaries/Li…DGS_tcm46-342045.pdf

  Dat betekent dus dat bij een crisis mensen met een spaarhypotheek het opgebouwde spaardeel niet gegarandeerd is, en zomaar zonder enige dekking in het faillissement van de bank terecht kan komen?

 157. Nico de Geit says:

  Mensen met een spaarhypotheek zouden zich af moeten vragen of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

 158. Nico de Geit says:

  Een spaarhypotheek kan dus in de praktijk aflossingsvrij zijn, Wel afgelost, maar de aflossing terecht gekomen in een faillissement.

  Tegen de tijd dat alles omvalt zullen de voorwaarden om gebruik te maken van het deposito garantie stelsel ongetwijfeld scherp zijn.

 159. Arjan says:

  Latida: Omdat als je het beschavingsniveau van een land nu eenmaal afmeet aan hoe zij met haar zwakkeren omgaat.

  En dat is in Monaco wel goed geregeld?

 160. Arjan says:

  Nico de Geit: Een spaarhypotheek kan dus in de praktijk aflossingsvrij zijn, Wel afgelost, maar de aflossing terecht gekomen in een faillissement.

  Een afgeloste spaarhypotheek? Je bedoelt een afgeloste lening. De hypotheek komt dan te vervallen.

  Nico de Geit: Tegen de tijd dat alles omvalt zullen de voorwaarden om gebruik te maken van het deposito garantie stelsel ongetwijfeld scherp zijn.

  Alleen bankspaarhypotheken vallen onder het depositogarantiestelsel. Heb je cijfers hoeveel mensen zo’n product hebben?

 161. Voerman says:

  Arjan: En dat is in Monaco wel goed geregeld?

  Zo goed geregeld, dat er geen zwakkeren zijn! 🙂
  Hoogste vorm van beschaving! 🙂

 162. Latida says:

  Er is gewoon keihard een ruime verdubbeling van het aantal daklozen in Nederland in de afgelopen drie jaar, maar als je mensen daarop wijst halen ze op de meest onverschillige wijze hun schouders op, want Monaco.

  “Aan de stijgende trend van het aantal daklozen lijkt een einde gekomen. Tussen begin 2010 en begin 2012 steeg hun aantal nog van 23 duizend naar 27 duizend. Op 1 januari 2013 waren er naar schatting 25 duizend daklozen in Nederland.”

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/10/stijging-aantal-daklozen-lijkt-voorbij

  Het zijn er waarschijnlijk al meer dan 100,000 als je de niet geregistreerde gevallen mee zou kunnen tellen.

 163. Nico de Geit says:

  Er is zeker enige overeenkomst tussen Nederland en Monaco: alles is er duur.

  Ik weet niet of het van beschaving getuigt als je alles dat zwak, laag en mislukt is subsidieert. De oude Grieken lieten zwakkelingen en mislukkelingen gewoon omkomen.

 164. Latida says:

  Er worden gewoon stelselmatig mensenrechten geschonden in Nederland. Op verschillende gebieden.

  Dat zie je aan mensen die bed bad en brood worden onthouden, en dat zijn zowel Nederlandse burgers als al dan niet legale vreemdelingen.

  En dat zie je ook aan dit soort fratsen zoals de aftapwet:

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/27243389/___Aftapwet_schendt_rechten___.html

  Wel alles van je willen weten, maar als je aan de onderkant van de samenleving bungelt doen we net of je niet bestaat.

 165. Arjan says:

  Latida: Er is gewoon keihard een ruime verdubbeling van het aantal daklozen in Nederland in de afgelopen drie jaar, maar als je mensen daarop wijst halen ze op de meest onverschillige wijze hun schouders op, want Monaco.

  Zegt onze Monegask.

  Belasting betalen is ook een teken van beschaving in een land. Dat doe jij niet.

  Je verhaal klopt van geen kanten. Zeg nu eens eerlijk, waar woon je nu echt?

 166. Nico de Geit says:

  Latida: als je aan de onderkant van de samenleving bungelt doen we net of je niet bestaat.

  Als je wat rijker bent is er ook niemand die het ook maar iets interesseert. Het tekort aan woningen wordt gecreëerd, dakloosheid is dus ook voor een deel gecreëerd.

 167. Arjan says:

  Nico de GeitIk weet niet of het van beschaving getuigt als je alles dat zwak, laag en mislukt is subsidieert. De oude Grieken lieten zwakkelingen en mislukkelingen gewoon omkomen.

  Zal Latida vast een goed idee vinden. Tjonge jonge jonge…

 168. Arjan says:

  Latida: Wel alles van je willen weten, maar als je aan de onderkant van de samenleving bungelt doen we net of je niet bestaat.

  En daarom hebben we zaken als huursubsidie, uitkeringen, zorgtoeslag, noem het allemaal maar op. Denk niet dat Nico het met je eens is.

 169. Nico de Geit says:

  Arjan: En daarom hebben we zaken als huursubsidie, uitkeringen, zorgtoeslag, noem het allemaal maar op.

  Zonder woning wordt het allemaal wat lastiger.

 170. Latida says:

  Arjan: En daarom hebben we zaken als huursubsidie, uitkeringen, zorgtoeslag, noem het allemaal maar op. Denk niet dat Nico het met je eens is.

  Je zou het denken. Maar het lijkt er steeds meer op dat de huursubsidie er is om de verhurende pandjesbazen te spekken, de uitkeringen er zijn om makkelijk personeel te kunnen lozen, en de zorgtoeslag om de winsten van de zorgverzekeraar en de borgbestuurder omhoog te krikken.

  Kan het moeilijk anders zien als je ondanks dat 60,000 daklozen heb.

  Met Nico ben ik het eens dat de dakloosheid gewoon moedwillig wordt ‘gedoogd’.

  Geen huursubsidie, geen uitkeringen, en geen zorgtoeslag en moet je dan eens kijken hoeveel geld mensen wel niet zouden overhouden.

 171. Arjan says:

  Latida: Je zou het denken. Maar het lijkt er steeds meer op dat de huursubsidie er is om de verhurende pandjesbazen te spekken, de uitkeringen er zijn om makkelijk personeel te kunnen lozen, en de zorgtoeslag om de winsten van de zorgverzekeraar en de borgbestuurder omhoog te krikken.

  Kan het moeilijk anders zien als je ondanks dat 60,000 daklozen heb.

  Met Nico ben ik het eens dat de dakloosheid gewoon moedwillig wordt ‘gedoogd’.

  Geen huursubsidie, geen uitkeringen, en geen zorgtoeslag en moet je dan eens kijken hoeveel geld mensen wel niet zouden overhouden.

  Kom je nu op voor de zwakkeren in de samenleving of niet? Je post over daklozen was zo fel en vol verontwaardiging en nu wil je ze ineens weer laten verrekken. Wat is nu je mening?

 172. Nico de Geit says:

  Latida: Geen huursubsidie, geen uitkeringen, en geen zorgtoeslag

  Je krijgt dan een heel andere maatschappij.

 173. Maria says:

  Latida:

  “Je zou het denken. Maar het lijkt er steeds meer op dat de huursubsidie er is om de verhurende pandjesbazen te spekken, de uitkeringen er zijn om makkelijk personeel te kunnen lozen, en de zorgtoeslag om de winsten van de zorgverzekeraar en de borgbestuurder omhoog te krikken.”

  Je vergeet de hypotheekrenteaftrek! Banken spekken!

 174. Latida says:

  Steven,

  Maria:
  Latida:

  “Je zou het denken. Maar het lijkt er steeds meer op dat de huursubsidie er is om de verhurende pandjesbazen te spekken, de uitkeringen er zijn om makkelijk personeel te kunnen lozen, en de zorgtoeslag om de winsten van de zorgverzekeraar en de borgbestuurder omhoog te krikken.”

  Je vergeet de hypotheekrenteaftrek! Banken spekken!

  En zo is het maar net!

 175. Latida says:

  Arjan: Kom je nu op voor de zwakkeren in de samenleving of niet? Je post over daklozen was zo fel en vol verontwaardiging en nu wil je ze ineens weer laten verrekken. Wat is nu je mening?

  Mensen hebben geen huurtoeslag nodig. Enkel een dak boven hun hoofd en een bed om in te slapen.

  Ze hebben geen zorgtoeslag nodig, maar aandacht van een dokter of specialist op de momenten dat het nodig is.

  Een welvarend land als Nederland dat te pas en te onpas een van de meest ontwikkelde landen beweert te zijn laat haar eigen bewoners stikken en jongeren en ouderen op straat slapen en aan hun lot over.

  Wees daar maar trots op.

 176. maff says:

  Oud bestemmingsplan? Dan kunt u gratis (ver)bouwen

  http://www.volkskrant.nl/economie/oud-bestemmingsplan-dan-kunt-u-gratis-ver-bouwen~a4435082/

  ps: …and therefore ban the banksters and their servants!

  🙂 te laat http://media.cagle.com/217/2011/12/31/103847_600.jpg

 177. maff says:

  Nederlandse verzekeraars kwetsbaar voor stressscenario met langdurig lage rente …..

  http://amweb.nl/news-1218322/nederlandse-verzekeraars-extra-kwetsbaar-stressscenario-lage-rente

  Is alles onder een tonnetje wel verzekerd ( DGS ) als ie omvalt ?

  http://corpath.info/images/photos/42/4/fa29622c69518d984f370d83.jpg

 178. maff says:

  maff: Is alles onder een tonnetje wel verzekerd ( DGS ) als ie omvalt ?

  Tuurlijk niet ( sukkel die ik ben ) …. DGS regeling is alleen voor BANKEN

  Verzekeraars zijn de dochters van de banken, off- blance gezet a.h.w.

  De risico’s zijn off balance gezet, de verzekeraars zijn de verzekeringen voor de BANK, niet voor U 😉

  Je pensioen moet je niet opbouwen bij een verzekeraar die kan omvallen duzzzz

 179. Nico de Geit says:

  Fors meer AOW’ers in 2040

  In 2040 zal Nederland naar verwachting 3,9 miljoen inwoners in de AOW-gerechtigde leeftijd tellen, bijna 30 procent meer dan nu.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/27249419/__Fors_meer_AOW_ers_in_2040__.html

  ‘AOW-gerechtigde leeftijd’ – tegen die tijd zullen er meer eisen zijn om AOW te krijgen dan alleen leeftijd. De verwachting is dat er straks alleen nog AOW is voor hen die het echt nodig hebben, en dus geen ander inkomen of vermogen hebben.

  AOW wordt bijstand.

 180. maff says:

  Phishing mail

  Hierin is een hoge functionaris van de democraten getrapt ( Hillary gate )

  Beware ! ! !

  Apple ( Mail )

  Please verify your Apple ID

  Your Apple ID has been disabled for security reasons
  To confirm your informations please click on the link below or copy and paste it to your browser then follow instuctions …….. etc.

  De link waar je naar toe wordt gestuurd wordt is gehackt ……

  Trap er niet in ……
  hij circuleert nu ook in de NL

  https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/computers-hacker-internet_security-lures-baits-scams-kscn2660_low.jpg

 181. Arjan says:

  Latida: Mensen hebben geen huurtoeslag nodig. Enkel een dak boven hun hoofd en een bed om in te slapen.

  Ze hebben geen zorgtoeslag nodig, maar aandacht van een dokter of specialist op de momenten dat het nodig is.

  Een welvarend land als Nederland dat te pas en te onpas een van de meest ontwikkelde landen beweert te zijn laat haar eigen bewoners stikken en jongeren en ouderen op straat slapen en aan hun lot over.

  Wees daar maar trots op.

  Ah, je bent het dus niet met Nico eens. Die zegt namelijk, laat ze maar verrekken…

 182. Arjan says:

  Voerman: Bedankt voor de correcte uitleg, Arjan
  Ik doe zelf meestal geen moeite om Geit en een paar anderen te corrigeren wanneer zij warrig – of met vooringenomenheid reageren. Je kunt vaak beter proberen om een mossel de tafel van zeven bij te brengen.

  Tja, moe word je ervan…

 183. maff says:

  Grote banken luiden noodklok om dreigende crash op de aandelenmarkt

  http://www.volkskrant.nl/economie/grote-banken-luiden-noodklok-om-dreigende-crash-op-de-aandelenmarkt~a4435870/

  ps: …nee hoor, maff!

  🙂 tough times ahead

  http://media.cagle.com/205/2008/12/06/99782_600.jpg

 184. maff says:

  COELO:
  Woningbezitter betaalt gemiddeld 1.286 euro aan lokale en regionale belastingen

  Huurders gemiddeld 856 euro …….

  http://taxlive.nl/-/coelo-woningbezitter-betaalt-gemiddeld-1-286-euro-aan-lokale-en-regionale-belastingen

 185. forex says:

  ik denk dat hypotheekleningen moeten vanaf 2028 worden beperkt tot 90 procent van de waarde van betreffende huis…

 186. maff says:

  Typisch ……

  Onverwacht sterke toename van methaan

  http://www.astroblogs.nl/2016/12/13/onverwacht-sterke-toename-van-methaan/

  ( en de eerste vluchtelingen van Spitsbergen )

  Oceanen en permafrost worden warmer ( en zijn loaded met methaan )

  Maar koeien ? 😉 http://lowres.jantoo.com/farming-field-fart-methane-farting-cow-01233063_low.jpg

 187. ps says:

  maff, 🙂

  …oh what fun it is to ride in a “one-horse open sleigh”…
  http://www.infiniteunknown.net/wp-content/uploads/2014/12/US-Obama-Santa-Claus.jpg

 188. Steven says:

  Wat het schulden systeem ook zo in de hand werkt is dat mensen dus niet sparen. In de schuld staan vindt men vrij normaal en bij hypotheken kan je de rente ook nog eens van de belasting aftrekken. (van je bruto loon halen dus)

  En bij deze lage rente ga je dus niet sparen. Dat heeft natuurlijk enorme gevolgen. De meeste mensen hebben dus geen spaargeld tzt. Er hoeft maar iets te gebeuren: hogere rente, valuta schommelingen, huizenprijs dalingen of werkeloosheid enz. enz. en ze zitten zonder geld. Het is echt een rare financiele situatie nu voor veel Nederlanders. (vandaar dat ik dus dat edelmetaal heb zonder schulden)

 189. Steven says:

  soms beseft men dat papiergeld slechts papier is en gaat het fout (ook af en toe in Europa hoor): http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2846452

 190. b says:

  speciaal voor Voerman en Lassie 🙂 :

  Is mijn koophuis straks nog wel wat waard?
  https://fd.nl/werk-en-geld/1179315/is-mijn-koophuis-straks-nog-wel-wat-waard

  ‘De waarde van koopwoningen kan behoorlijk onder druk komen te staan als de rente stijgt en de dure woningen van babyboomers massaal in de verkoop gaan.’

  ‘Het aantal woningen dat op de markt komt door sterfte van ouderen gaat exploderen’, zegt Johan van Iersel, partner bij onderzoeksbureau Rigo, dat veel onderzoek doet naar de relatie tussen woningmarkt en vergrijzing.’

  ‘De zestigers en zeventigers wonen vaak mooi. Veel vrijstaande huizen en 2-onder-1-kapwoningen, dikwijls in het groene buitengebied. Als die woningen massaal op de markt komen, zal dat de vraagprijs weinig goed doen.’

  ‘In veel regio’s gaat het helemaal niet zo goed, stijgen de prijzen niet of nauwelijks en staan huizen lang te koop. De perspectieven voor de woningmarkt zijn er niet zo florissant. Dan gaat het om de krimpregio’s aan de randen van het land ‘

  ‘De woningmarkt profiteert momenteel van de extreem lage rente en de groeiende vraag van een groot aantal kopers dat daarvan wil profiteren. Maar de markt krijgt al wat hoogtevrees nu de rente voorbij het laagtepunt lijkt. Als de rente in tien jaar stijgt naar 5,75%, zullen de prijzen eerst stabiliseren en vervolgens dalen, leert een voorzichtige berekening van Rabobank in april.’

  ‘Maar maatregelen als een lagere loan-to-value, strengere hypotheekeisen, verplichte aflossing en beperking van de maximale renteaftrek worden nu tenietgedaan door de extreem lage rente. Pas als die stijgt, wordt de leencapaciteit van de koper kleiner. En dat zal uiteraard de woningprijzen drukken.’

  ‘Het Planbureau voor de Leefomgeving constateert dat de vergrijzing van de koopmarkt nu een tekort veroorzaakt, maar straks een groot overschot, met name van eengezinswoningen en vooral in regio’s en gemeenten waar de markt al ‘ontspannen’ is. ‘Als we nu eengezinswoningen gaan bouwen, hebben we er daar straks te veel van,’ zegt Frank van Dam van het PBL.’

  ‘In de Randstad en stedelijke regio’s elders zullen de huizenprijzen redelijk op peil blijven, ook als de rente gaat stijgen en de babyboomers overlijden, zo is de verwachting. In de krimp- en anticipeerregio’s en vergrijsde plattelandsgemeenten ligt dat anders. Daar bestaan nu al opkoop- en sloopprogramma’s voor koopwoningen, vooralsnog vooral voor de onderkant van de markt, maar die grens kruipt naar boven. Dat er ook daar nu sprake is van stijgende woningprijzen is omdat alleen de aantrekkelijke huizen meetellen die nog wél worden verkocht. ‘De woningen die niet meer worden verhandeld zie je niet terug in de statistieken’, zegt Johan van Iersel.’

  ‘De babyboomgeneratie is opgegroeid in een woningmarkt die alleen maar omhoog leek te kunnen, vaak spectaculair. De kredietcrisis heeft dat idee – tijdelijk – onderuitgehaald. Als de babyboomers straks zelf massaal gaan verkopen, zal dat in combinatie met het overheidsbeleid tot lagere prijzen leiden. De toekomstige verkoopgolf werpt zijn schaduw vooruit. Dat deed het ook in de krimpgebieden, waar de huizenprijzen al begonnen te dalen ruim voordat de bevolkingskrimp inzette. De prijsontwikkeling van ruime vrijstaande en 2-onder-1-kap woningen blijft al jaren achter bij het gemiddelde.’

  ‘‘Eigen huis verliest gouden glans’, schreef ING anderhalf jaar geleden in een visie op de Nederlandse woningmarkt van de komende tien jaar.
  Ook CBS-demograaf Jan Latten twijfelt sterk aan de toekomst van het eigen huis als zekere spaarpot. ‘Als zestiger kun je nog twintig jaar prettig in je eigen huis blijven wonen. Goedkoop, zeker als het helemaal is afgelost. Maar kun je als tachtiger dat huis nog verkopen? De Randstad lijkt me vrij veilig qua prijzen, maar aan de randen van het land ligt dat heel anders. Er komen een miljoen huishoudens bij, maar die zoeken andere woningen en op andere plaatsen dan er straks vrijkomen.’

  Nogmaals:
  ‘Woningen die niet meer worden verhandeld zie je niet terug in de statistieken, dat vertekent het beeld’
  ‘Prijsontwikkeling van ruime vrijstaande woningen blijft al jaren achter bij het gemiddelde’
  ‘Er komt een miljoen huishoudens bij maar die zoeken andere woningen en op een andere plaats’

  ‘Het eigen huis is voor de meeste mensen het grootste vermogensbestanddeel. In pensioenland wordt er voor gepleit om het eigenwoningbezit mee te rekenen bij de pensioenopbouw. Dit om te voorkomen dat mensen te veel sparen tijdens hun leven, zeker nu verplicht moet worden afgelost op de hypotheken. Een afgelost huis op pensioendatum heeft als voordeel dat de woonlasten lager zijn. Maar het verzilveren van de waarde in stenen, is niet eenvoudig. Speciale constructies, zoals omgekeerde hypotheken, die dat mogelijk moeten maken zonder te verhuizen zijn duur en weinig populair. De meest voor de handliggende oplossing is verhuizen naar een kleinere woning. Maar die moeten er dan wel zijn in de buurt, want ouderen veranderen niet graag van leefomgeving. En er moeten kopers zijn voor de oude woning. Als die er niet zijn, is de woning geen pensioenvoorziening, maar een loden last. In Limburg en Zeeland wordt al geëxperimenteerd met het opkopen van koophuizen van oude bewoners met sloop op termijn als doelstelling.’

 191. b says:

  Dan heb ik nu mijn antwoord op ruimte-voor-ruimte-beleid in mijn woonplaats: er is geen schaarste, maar een teveel aan woningen in een krimpgebied.

  Er moet eerst gesloopt worden voordat er nieuwbouw plaatsvind.

 192. Nico de Geit says:

  Steven: soms beseft men dat papiergeld slechts papier is

  Een stapel geld gaat in crisissituaties ver boven een digitaal tegoed bij de bank. Probleem in Oekraïne was niet zozeer de geldontwaarding, maar meer dat je je geld niet terug kreeg van de bank.

 193. Latida says:

  “Vorig jaar bleek uit het onderzoek ‘Voor mijn gevoel had ik veel gel’d van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat meer dan de helft van de jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar een schuld had in de vorm van een studielening, koop op afbetaling, persoonlijke lening of schuld bij de Belastingdienst.”

  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/09/een-kind-met-een-gat-in-de-hand-5659283-a1536030

 194. maff says:

  De Steeg over het gejuich van de nieuwe raming CPB 🙂

  ‘Deze euforie deed mij denken aan de periode voor de financiële crisis. Toen ging het, afgemeten aan deze kentallen, economisch ook goed. En we weten hoe het daarna verder ging.’

  Gunstige economische dagkoersen

  https://www.linkedin.com/pulse/gunstige-economische-dagkoersen-hans-stegeman

 195. Tijl says:

  maff:
  COELO:
  Woningbezitter betaalt gemiddeld 1.286 euro aan lokale en regionale belastingen

  Huurders gemiddeld 856 euro …….

  taxlive.nl/-/coelo…egionale-belastingen

  Zou er in die berekening ook bedragen zijn meegenomen die betaald moeten worden door de eigenaar van een verhuurd pand, en dus onderdeel van de huur zijn?

  Verder lees ik dat provinciale belastingen zoals opcenten van de wegenbelasting voor autobezitters wordt meegenomen. Kan het niet toevallig zo zijn dat er veel meer autobezit is onder huiseigenaren dan onder huurders?

  Wat een onzin nieuws eigenlijk weer.

 196. Nico de Geit says:

  AOW wordt bijstand. De vraag is of dat ook voor bestaande gevallen gaat gelden, of alleen voor de nieuwe garde.

 197. Voerman says:

  Nico de Geit: AOW wordt bijstand. De vraag is of dat ook voor bestaande gevallen gaat gelden, of alleen voor de nieuwe garde.

  Waaraan ontleen je die wijsheid, Geit?
  Niet dat het Voerman zal raken maar graag een linkje of verwijzing!

 198. b says:

  Voerman: Waaraan ontleen je die wijsheid, Geit?
  Niet dat het Voerman zal raken maar graag een linkje of verwijzing!

  Nou Voerman, hier heb je hem dan, wat opvalt is dat men het over de AOW (partnertoeslag) heeft in het stuk. Dan heb je het over de huidige AOWers met een jongere partner, deze weg is voor nieuwkomers afgeschaft.

  Eindrapport harmonisatie inkomensbegrippen (d.d. 22 sept 2016)
  rijksoverheid.nl/m…ie-inkomensbegrippen

  Bijv het 1e rapport: Inkomen (voor aftrekposten) uit box 1, box 2 en ook uit box 3 PLUS verzamelinkomen bepalen in de toekomst de hoogte van WW, WIA, AOW (partnertoeslag) en ANW. Waarbij T-2 telt (dwz peiljaar ligt 2 jaar ervoor).
  Het kan niet zo zijn dat mensen die vermogen hebben (2 miljoen mensen hebben spaargeld\beleggingen\vermogen in stenen boven de vermogensgrens van 24.437 euro in 2016) aanspraak maken op sociale uitkeringen die bedoeld zijn voor minder draagkrachtigen.

  Spaargeld en een afgelost huis (of deel ervan) gaat de hoogte van je toekomstige AOW bepalen.
  Naar Engels voorbeeld.

 199. Nico de Geit says:

  Voerman: Niet dat het Voerman zal raken

  Als ze je AOW afpakken, lijkt me een flinke dreun.

  Het is voor mij ook even wennen: straks alleen AOW als je platzak bent. Anders niet. AOW wordt bijstand. Misschien gaan ze ook nog wel een tegenprestatie vragen.

  Sparen dus voor je oude dag. Maar de vermogensbelasting gaat volgend jaar omhoog, van 1,2% naar 1,41%.

  http://jasoncoman.co.uk/wp-content/themes/eddiemachado-bones-79c7610/images/blog/grid/goat3.gif

 200. Latida says:

  Dit soort zaken schijnt aan de orde van de dag te zijn tegenwoordig

  “Bijna iedereen in de Vogelbuurt van Amsterdam-Noord kampt met schulden.”

  http://www.npo.nl/specials/armoede-in-nederland

 201. maff says:

  Nico de Geit,

  Geit, praktijkgevalletje in het NU ……

  Ze ( oud kennisje ) heeft een IOAW uitkering van 900 per maand, en kreeg dit jaar een erfenis van 7 ton , zij gaat dan volgend jaar volgens jou 1.41% vermogensbelasting betalen = 9800 euro, en haar IOAW uitkering levert ze weer in duzzzz, of zie ik iets verkeerd ?

  ps: …als dat maar goed afloopt…

  🙂 Never worry about a thing http://awesomeon20.com/wp-content/uploads/2013/12/keep-calm-and-merry-on.jpg

 202. maff says:

  7 years later ….. debt netherlands

  Knap gedaan jochies 😉 Overdue 870 mjd

  http://1.bp.blogspot.com/-1beOyMy2khc/VNnC-2w7ELI/AAAAAAAAcZI/YNCEPEkC5hU/s1600/mk5.png

 203. ps says:

  maff, 🙂

  …the proof of the christmas pudding is in the…
  https://pbs.twimg.com/media/Cz6QcffVQAA3ypC.jpg:large

 204. Nico de Geit says:

  maff: praktijkgevalletje in het NU

  Die uitkeringen, dat is nog niet zo ver, maar ze hebben het er al wel over. De vermogensrendementsheffing verandert in 2017. De eerste 25k vrij, tot een ton ca. 0,7%, tot een miljoen 1,41%, daarboven nog meer.

 205. László says:

  b: Is mijn koophuis straks nog wel wat waard?

  Wat maakt dat uit?

  Ik bespaar elke maan huur. Maand na maand na maand.

  Zo zielig dat je dat nog niet snapt

  b: In de Randstad en stedelijke regio’s elders zullen de huizenprijzen redelijk op peil blijven

  Sommige mensen moet je wel héél vaak uitleggen wat krimpgebieden zijn.

  Zo zielig en zoveel jaloezie.

 206. László says:

  Latida: Dit soort zaken schijnt aan de orde van de dag te zijn tegenwoordig

  Ach gut, spuit elf. Schulden zijn van alle tijden.

  En het is een industrie (schuldhulpverlening) die graag reclame maakt. Alleen arme mensen trappen daar in. Politici lachen in hun vuistje (behalve de SP).

 207. László says:

  maff: Ze ( oud kennisje ) heeft een IOAW uitkering van 900 per maand, en kreeg dit jaar een erfenis van 7 ton , zij gaat dan volgend jaar volgens jou 1.41% vermogensbelasting betalen = 9800 euro, en haar IOAW uitkering levert ze weer in duzzzz, of zie ik iets verkeerd ?

  Terecht toch?

 208. László says:

  Tijl: Verder lees ik dat provinciale belastingen zoals opcenten van de wegenbelasting voor autobezitters wordt meegenomen. Kan het niet toevallig zo zijn dat er veel meer autobezit is onder huiseigenaren dan onder huurders?

  Lees het artikel nog even goed door. Bij huurders en eigenaren gaat er 222 euro naar de provincie.

 209. László says:

  Steven: En bij deze lage rente ga je dus niet sparen.

  Je moet juist harder sparen om je doel te bereiken.

  Of je houdt geld over per maand en dat spaar je dus.
  Of je spaart voor een bepaald doel.

 210. László says:

  https://www.hdn.nl/live/#grafieken

  Kijk dan, dat gaat gewoon door.

  Meer dan 43% zet de rente 20 jaar vast en nog eens 42% 10 jaar.

 211. Arjan says:

  Nico de Geit: Die uitkeringen, dat is nog niet zo ver

  Dat is dan het antwoord op Voermans vraag, met een hele omweg, dat dan weer wel. Je weet het gewoon niet.

 212. Latida says:

  “This Is What Happens When a Spanish Judge Sends a Senior Banker to Jail”

  https://ragingbullshit.com/2013/10/18/this-is-what-happens-when-a-judge-dares-to-send-a-banker-to-jail/

 213. Nico de Geit says:

  Als er straks alleen nog AOW is voor hen die het echt nodig hebben zullen heel wat mensen straks hun huis op moeten eten. Het huis als appeltje voor de dorst. Logisch dat de overheid het eigen woning bezit bevordert.

  En voor wie net rond weet te komen van het pensioen is er een verassing: de eigen woning naar box 3.

 214. Nico de Geit says:

  Arjan: Je weet het gewoon niet.

  Of jij wilt het niet weten.

 215. Nico de Geit says:

  László: Je moet juist harder sparen om je doel te bereiken.

  Als je spaart ziet het er naar uit dat je steeds vermogensrendementsheffing betaalt. Ben je straks oud en/of versleten dan krijg je ook geen AOW, je hebt immers spaargeld.

 216. Nico de Geit says:

  Mensen met een eigen woning, die aflossen op hun hypotheek, bouwen dus vermogen op. Mits de huizenprijzen niet al te veel dalen. Dat opgebouwde vermogen mogen ze opeten als ze oud zijn, ziek of werkloos. Zo ongeveer ziet het eruit.

 217. Voerman says:

  Nico de Geit: Mensen met een eigen woning, die aflossen op hun hypotheek, bouwen dus vermogen op. Mits de huizenprijzen niet al te veel dalen. Dat opgebouwde vermogen mogen ze opeten als ze oud zijn, ziek of werkloos. Zo ongeveer ziet het eruit.

  Wat is daar mis mee?
  Je laatste pak heeft geen zakken.

 218. Luisindepels says:

  Nico de Geit: Als er straks alleen nog AOW is voor hen die het echt nodig hebben zullen heel wat mensen straks hun huis op moeten eten. Het huis als appeltje voor de dorst.

  Dus net als de rest van de wereld? Of weet jij een land waar dit niet voor geldt? Dan hoor ik dat graag!

 219. Luisindepels says:

  b: ‘In de Randstad en stedelijke regio’s elders zullen de huizenprijzen redelijk op peil blijven, ook als de rente gaat stijgen en de babyboomers overlijden, zo is de verwachting.

  Oei. Redelijk vloeken in deze kerk…

  b: In de krimp- en anticipeerregio’s en vergrijsde plattelandsgemeenten ligt dat anders.

  Gelukkig. Geen gezichtsverlies voor de zeepbellert. Gewoon blindstaren op 10% van de huizenmarkt en daarmee denken dat je gelijk hebt gekregen.

 220. Arjan says:

  Nico de Geit: . Dat opgebouwde vermogen mogen ze opeten als ze oud zijn, ziek of werkloos.

  Hoezo opeten? Ze hebben toch ook pensioen, of is dat te weinig?

 221. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoezo opeten? Ze hebben toch ook pensioen, of is dat te weinig?

  Als ze een riant pensioen hebben, zo ruim dat ze alle kosten die het leven met zich meebrengt kunnen betalen, inclusief hoge belastingen op van alles en nog wat, inclusief een box 3 heffing op de betaalde woning, ja, als ze zo’n ruim pensioen hebben is er niets aan de hand. Maar de meeste mensen hebben niet zo’n ruim pensioen.

  Voerman: Wat is daar mis mee?

  De meeste mensen stellen zich ‘het beste pensioenstelsel ter wereld’ anders voor. Een Zwitserleven gevoel.

 222. Arjan says:

  Nico de Geit: Als ze een riant pensioen hebben, zo ruim dat ze alle kosten die het leven met zich meebrengt kunnen betalen, inclusief hoge belastingen op van alles en nog wat, inclusief een box 3 heffing op de betaalde woning, ja, als ze zo’n ruim pensioen hebben is er niets aan de hand. Maar de meeste mensen hebben niet zo’n ruim pensioen.

  Ik heb de cijfers niet, maar het lijkt me dat de meeste mensen met een afbetaald huis ook een redelijk pensioen hebben opgebouwd. De meeste mensen gebruiken een hypotheek voor de financiering van hun huis en hebben dus ook gewerkt, en vaak pensioen opgebouwd. Maar corrigeer me maar als ik het fout heb.

 223. Steven says:

  Arjan: Ik heb de cijfers niet,

  De situatie ie gewoon voor iedereen anders: maar als de aow echt een soort bijstand wordt dan geeft dat natuurlijk een hoop problemen als je je bezit moet afknabbelen. (maar dat is dus gewoon niet zo: mijn moeder met afbetaald huis krijgt ook gewoon nog aow (buiten het pensioen). Het is dus inderdaad wel een “als” verhaal.

 224. Steven says:

  ie=is

 225. Arjan says:

  Morgen weer de cijfers van het CBS. Komt er een afvlakking van de prijsstijgingen? Ik zou het wel een keer verwachten.

 226. Steven says:

  Vind het wel diep-triest dat er een speciale ouderen partij is. Een jongeren partij lijkt me logischer. Zij moeten wel voor hun studie betalen, mogen niet met de VUT en moeten juist langer doorwerken enz. enz.. Toen ik werkeloos was stuitte ik ook op een aantal rare profijtvolle regelingen die alleen golden voor mensen die voor 1965 geboren waren. (en laat ik nou net uit 1965 komen). …
  Misschien dat mij daarom net als BBB zo veel vreemde dingen opvallen: wij vallen net buiten de babyboomers. (patat generatie, generatie-X?)

 227. Nico de Geit says:

  Steven: mijn moeder met afbetaald huis krijgt ook gewoon nog aow

  Ik beweer ook niet dat de AOW na de oliebollen een soort bijstand wordt. Het gaat over de toekomst.

 228. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ik weet het beste Geit: ik kijk uiteraard ook verder. 🙂

 229. Nico de Geit says:

  Steven:
  wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Generatie_X

  Het werd na school met werk niks, voor de huizen kwamen ze te laat en met vrouwen schijnt de generatie niks ook al pech te hebben.

  Inmiddels komt de Ritalin-jeugd van school. En dat is dus echt rampzalig.

  http://blogsdir.cms.rrcdn.com/8/files/2012/12/christmas.png

 230. Steven says:

  Nico de Geit,

  Toen ik ging studeren werd opeens de studiebeurs zwaar verlaagd. Toen ik in militaire dienst kwam werd het soldij verlaagd. Nu ik ouder wordt verhogen ze de AOW leeftijd, dus als ik aow zou moeten krijgen zal het wel niets zijn.. Dat is het gevolg voor de generatie NIX.

  Maar dat maakt allemaal niet uit. Ik red mezelf toch wel. (zoals jij ook altijd zegt). Wel is het dus oppassen dat je straks helemaaaal niets meer krijgt en daarom spaar ik dus ook nog edelmetaal.

 231. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoezo opeten? Ze hebben toch ook pensioen, of is dat te weinig?

  Moet ik dat dan nog uitleggen dan? Eigen woning naar box 3 – 1,41% aftikken, ieder jaar. En dan ook de AOW weg. Dat hakt erin.

  Nederlands aardgas raakt op, huizen moeten straks elektrisch verwarmd, en dat is duur. Wie wil dan nog zo’n veel te grote babyboomwoning hebben – voor heel veel geld?

 232. Steven says:

  Dit was zo’ n beetje de muziek toen ik 16 was:
  https://www.youtube.com/watch?v=BaHhxRGYjFA

 233. Steven says:

  Steven: Dit was zo’ n beetje de muziek toen ik 16 was:

  Ik ben daar overigens helemaal niet in meegegaan. Denk dat die generatie NIX juist daarom hele leuke diverse mensen zijn omdat ze niet gepamperd werden en iedereen zijn weg zelf moest vinden.

 234. Arjan says:

  Nico de Geit: Moet ik dat dan nog uitleggen dan? Eigen woning naar box 3 – 1,41% aftikken, ieder jaar. En dan ook de AOW weg. Dat hakt erin.

  Volgens mij vroeg ik naar pensioen, niet naar AOW.

  Nico de Geit: Nederlands aardgas raakt op, huizen moeten straks elektrisch verwarmd, en dat is duur.

  Hoezo is dat duur? Het is straks zo goed als gratis met al die zonnepanelen op het dak. En de energieprijzen blijven sowieso dalen. Verder blijft het glazen bollen kijken. Wie weet boren we weer een nieuwe aardgasbel aan in de vorm van een niche, een nieuwe technologie of wat dan ook…

 235. maff says:

  ps,

  🙂 exploded ( des Buffetts, maar dan anders ) http://0.tqn.com/d/politicalhumor/1/S/L/N/2/401Kaboom.jpg

  100 Ceo’s hebben net zoveel spaargeld in hun pensioen zitten als 41% van alle gezinnetjes in de USA

  http://www.vox.com/policy-and-politics/2016/12/20/13951866/ceo-100-retirement-savings-gap

 236. maff says:

  maff: alle gezinnetjes

  Moet zijn ‘which is roughly equivalent to the retirement savings of the bottom 116 million Americans’

  so sorry

 237. Nico de Geit says:

  Huizenprijzen opnieuw flink in de lift

  De huizenprijzen zijn in november met 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster woensdag.

  De huizenprijzen laten al een paar jaar weer een stijgende lijn zien. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld ruim 13 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich inmiddels weer op het niveau van september 2005. Dat is wel nog altijd dik 11 procent onder het piekniveau van augustus 2008.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/27282898/__Huizenprijzen_opnieuw_flink_in_de_lift__.html

 238. Luisindepels: : ‘In de Randstad en stedelijke regio’s elders zullen de huizenprijzen redelijk op peil blijven, ook als de rente gaat stijgen en de babyboomers overlijden, zo is de verwachting.

  Oei. Redelijk vloeken in deze kerk…

  Rente is nauwelijks meer van invloed sinds de invoering van annuïtaire hypotheken. Voorbeeldje: 3 ton hypotheek 2% rente is netto 951 euro maandlasten (70k inkomen, WOZ 3 ton), bij 5% stijgen die naar 1085. Rente maal 2.5, lasten maar 15% hoger. Dus effecten in het prijspeil van woningen zullen er nauwelijks zijn.

  Nico de Geit: Moet ik dat dan nog uitleggen dan? Eigen woning naar box 3 – 1,41% aftikken, ieder jaar.

  Ik denk dat dit plan volslagen onhaalbaar is. Er zijn denk ik in Nederland honderdduizenden gepensioneerden die ‘mazzel’ hebben gehad in de afgelopen 10-tallen jaren en nu in een leuke afbetaalde woning zitten met alleen een klein AOW-tje of pensioentje. Die kunnen die 1.4% absoluut niet betalen van hun inkomen, en ook niet vanuit het vermogen want dat zit immers vast in stenen. Moeten ze hun woning dan maar verkopen omdat ze de belasting niet op kunnen brengen? Dat kan dan ook weer niet want dan kom je lijnrecht tegenover artikel 17 EVRM te staan. Daar komt de Nederlandse staat echt met geen mogelijkheid omheen (tenzij… riep iemand Nexit?).

 239. Arjan says:

  Arjan: Morgen weer de cijfers van het CBS. Komt er een afvlakking van de prijsstijgingen? Ik zou het wel een keer verwachten.

  6,0% stijging deze keer ongelofelijk, en 0,5% maand-op-maand. Misschien volgende maand een tempering van de prijsstijgingen. 🙂

 240. Arjan says:

  Steven: Een jongeren partij lijkt me logischer.

  Een partij voor de woningmarkt lijkt me beter.

 241. Arjan says:

  🙂

 242. BBB says:

  Hypotheekkater: Rente is nauwelijks meer van invloed sinds de invoering van annuïtaire hypotheken. Voorbeeldje: 3 ton hypotheek 2% rente is netto 951 euro maandlasten (70k inkomen, WOZ 3 ton), bij 5% stijgen die naar 1085. Rente maal 2.5, lasten maar 15% hoger.

  Volgens mijn berekeningen gaat de prijs van woningen dan 15% omlaag en aangezien de meeste mensen maximaal lenen heeft iedere rentestijging wel degelijk invloed op de maximale leencapaciteit en dus woningprijs.

 243. BBB says:

  Hypotheekkater,

  30 x 12 x 134 = 48.240.

  Een kleine € 50.000,- meer betalen voor een huis van € 300.000,- vind ik niet niks. Aanpassing van de HRA is hierin nog niet verwerkt.

 244. BBB says:

  Kopers gedragen zich als huurders. Maandlasten zijn belangrijker dan wat iets kost of waard is.

 245. BBB: Volgens mijn berekeningen gaat de prijs van woningen dan 15% omlaag en aangezien de meeste mensen maximaal lenen heeft iedere rentestijging wel degelijk invloed op de maximale leencapaciteit en dus woningprijs.

  Eens, maar mijn punt was alleen om aannames/uitspraken te ontkrachten in de trant van “als de rente fors stijgt, nou dan gaan de prijzen echt fors onderuit”. Dat effect heeft rente tegenwoordig niet meer vanwege die annuïteiten.

  BBB: 30 x 12 x 134 = 48.240.

  Een kleine € 50.000,- meer betalen voor een huis van € 300.000,- vind ik niet niks. Aanpassing van de HRA is hierin nog niet verwerkt.

  Ook eens, maar (bijna) niemand die dat sommetje maakt. Iedereen kijkt naar de maandlasten en daarmee is het wel klaar…

 246. maff says:

  Koolmonoxidevergiftiging kinderen door barbecue in ijskoud huis

  http://nos.nl/artikel/2149495-koolmonoxidevergiftiging-kinderen-door-barbecue-in-ijskoud-huis.html

  De kinderen hadden het koud. Gas en elektriciteit waren afgesloten in de woning omdat daar niet voor was betaald. De kinderen waren alleen thuis

  Ouders waren aan het werk. Woningstichting Maaskant Wonen, dat het huis verhuurt, bevestigt dat de bewoners met schulden kampen, reden waarom de energie was afgesloten.

  Wie gaat zich ff schamen ?

 247. Bucket says:

  Lees sinds een klein jaartje mee op deze website inclusief de vaak boeiende comments, graag zou ik willen weten wat jullie in mijn situatie zouden doen.

  Ik ben halverwege de 20, werk in het buitenland en spaar ruim 6000 euro per maand. Omdat ik niet meer in nederland sta ingeschreven betaal ik geen vermogensbelasting over mijn spaargeld, nu net over de 100000 euro.

  Zou zelf dolgraag iets willen kopen, puur als investering en dan direct door verhuren. Maar twijfel is er ook. En ik kan wel doorsparen tot de 2 of 3 ton maar wat als de euro klapt. Heb ook zitten denken aan goud kopen maar is voor me gevoel momenteel te duur.

  Wat is jullie mening?

  Alvast bedankt.

 248. Deutsche Mark says:

  Arjan:
  …Het is straks zo goed als gratis met al die zonnepanelen op het dak. …

  Gratis???
  Waar kan ik die gratis zonnepanelen afhalen?

 249. Deutsche Mark says:

  Deutsche Mark,

  Dat de kostprijs van een Kwh opgewekt door een zonnepaneel nog “net effe” hoger is dan door simpel gewonnen fossiele brandstoffen, is nu precies het probleempje dat een verdere verspreiding van deze panelen in de weg staat. En de kosten om de troep op te ruimen, die de zonnepanelen aan het einde van hun levensduur veroorzaken, zie ik in de kostenplaatjes zelden opduiken.
  We zullen nog op betere technologie moeten wachten, om de zon concurrerend voor de energiewinning in te kunnen zetten. Is nu meer hobby van de mensen die het aanschaffen.

 250. Arjan says:

  Deutsche Mark: We zullen nog op betere technologie moeten wachten, om de zon concurrerend voor de energiewinning in te kunnen zetten. Is nu meer hobby van de mensen die het aanschaffen.

  Nee het is geen hobby, het is een investering met een terugverdientijd die steeds korter wordt.

 251. Arjan says:

  Deutsche Mark: Het is straks zo goed als

  Het is STRAKS ZO GOED ALS gratis. Overigens moet je zonnepanelen niet met energiekosten verwarren.

 252. Arjan says:

  maff: Wie gaat zich ff schamen ?

  Die ouders? Het is toch hun schuld?

 253. Arjan says:

  😉

 254. Deutsche Mark says:

  BBB:
  … Maandlasten zijn belangrijker dan wat iets kost of waard is.

  Vooral dat laatste is een punt waar hogehuizenprijs-liefhebbers graag aan voorbij gaan.
  70k inkomen en een huis van 3ton is wat mij betreft vooral in de randstad (daarbuiten ook vaak) een “mismatch”. Iemand met zo’n goed inkomen zou meer huis voor z’n geld horen te kunnen kopen dan wat er voor 3ton te koop is. Voor 3ton krijg je namelijk slechts een doorsnee huis in de randstad, terwijl 70k een 2x modaal inkomen is. Conclusie: je koopt tegenwoordig te duur. En dat inmiddels al dik 15 jaar. (en het 2-inkomens-excuus telt voor mij niet!)

 255. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  Droom verder Arjan…
  Vooral zonder subsidie en eerlijke berekening van alle kosten, is de terugverdientijd te lang.

 256. Nico de Geit says:

  Hypotheekkater: Moeten ze hun woning dan maar verkopen omdat ze de belasting niet op kunnen brengen?

  Hoe iemand zijn belastingen betaalt is zijn eigen zaak. Gewoon betalen dus. Leuker kunnen we het niet maken.

 257. Nico de Geit says:

  Hypotheekkater: bij 5%

  5% – is dat de hoogst denkbare rente? Blijkbaar moeten dingen eerst gebeuren voordat mensen het geloven.

 258. Nico de Geit says:

  Deutsche Mark: Gratis???
  Waar kan ik die gratis zonnepanelen afhalen?

  Hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om in december je huis lekker warm te stoken? In Nederland dus hè, nu. Niet met de energie van de zomer in de winter willen stoken, want daar zijn andere systemen voor.

  Korte dagen, nauwelijks zon, vooral grijs. Die panelen leveren in de winter nauwelijks stroom. En je huis ermee warm stoken? Ik denk niet dat dat kan, of je moet heeeel veel panelen hebben. Onbetaalbaar veel, en zeker niet efficient.

  Dan zie ik meer in warmte opslag: warmte van de zomer opslaan voor de winter.

 259. Arjan says:

  Deutsche Mark: Droom verder Arjan…
  Vooral zonder subsidie en eerlijke berekening van alle kosten, is de terugverdientijd te lang.

  Het gaat over de toekomst. Daar had Nico het toch ook over?

 260. Arjan says:

  En alles wat goedkoper wordt drijft in theorie de huizenprijzen ook weer omhoog, want meer geld te besteden. 🙂

 261. Arjan says:

  Hypotheekkater: Rente is nauwelijks meer van invloed sinds de invoering van annuïtaire hypotheken.

  Idd, pas als er een flinke stijging komt dempt het de prijzen op lange termijn, zal het merkbare invloed hebben, mits alle andere variabelen ongewijzigd blijven.

 262. Arjan says:

  Pelletkachels worden ook door steeds meer mensen aangeschaft.

 263. Deutsche Mark says:

  Arjan: Die ouders? Het is toch hun schuld?

  Wel een beetje trieste opmerking.
  Ok, we kennen natuurlijk het hele verhaal niet, maar je zult toch ouders hebben die hun financien zo beroerd managen dat je op zulke idiote ideen komt. Arme kids…

 264. Deutsche Mark says:

  Arjan:
  Pelletkachels worden ook door steeds meer mensen aangeschaft.

  In Dld. al op z’n retour, meen ik onlangs gelezen te hebben.

  Wind en water blijven imho wel sterke regeneratieve oplossingen. Niet toevallig was de mens daar honderden jaren (en langer) geleden ook al mee bezig. Onze voorvaderen waren zo dom nog niet.

 265. Deutsche Mark says:

  Arjan,

  En dat is het addertje onder het gras: “andere variabelen”!
  Opvallendste huizennieuws van de afgelopen jaren vind ik de sterk gestegen leeftijd van huizenkopers. Het lijkt wel een hobby van een specifieke leeftijdsgroep te zijn. En als deze groep nog ouder wordt, wat dan? En als ze massaal gaan sterven, wat dan?
  Welke nieuwe groep nederlanders gaat hun huisjeshandelgedrag overnemen?
  Ik weet het antwoord niet. Wie wel?

 266. Arjan says:

  Deutsche Mark: En dat is het addertje onder het gras: “andere variabelen”!

  Kan een addertje onder het gras zijn, maar voor hetzelfde geld ook niet.

  Deutsche Mark: Opvallendste huizennieuws van de afgelopen jaren vind ik de sterk gestegen leeftijd van huizenkopers.

  Een gezonde ontwikkeling lijkt me. Op je 25e een huis kopen met een lening van 125% is toch niet normaal? Probleem in NL is de huurmarkt. Te weinig betaalbare huizen. Daar moet wat aan gebeuren.

  Deutsche Mark: Welke nieuwe groep nederlanders gaat hun huisjeshandelgedrag overnemen?

  Jongeren worden ook ouder. En er is schaarste. Die wordt dan automatisch opgelost. Huizenprijzen kunnen ook naar beneden.

 267. Arjan says:

  Deutsche Mark: Droom verder Arjan…

  Er is niets mis met dromen. 🙂 Beter dan voortdurend wakker te moeten liggen van theoretische nachtmerriescenario’s.

 268. Nico de Geit says:

  U kunt ook zelf met een zachte borstel de sneeuw van uw zonnepanelen verwijderen. Houdt hierbij uiteraard wel rekening met uw eigen veiligheid.

 269. maff says:

  Nico de Geit,

  Praktijkgevalletje ( in experimentele fase ) , huis bouwjaar 1993 oppervlakte 107 m2

  7 nieuwe en 4 oude zonnepanelen buiten ( in theorie opbrengst mogelijk 2.370 KWh ) binnen 9 infraroodpanelen voor de warmte

  S’avonds als het koud en als het vriest moet de CV aan, en die infraatjes vreten stroom

  en ja, en de woonkamer en keuken heeft ze ingesmeerd met energiebesparende verf …..

  Kosten ? geen idee, ik zal haar eens vragen wie dit allemaal betaalt, zelf heeft ze bijna geen geld ( hypotheek enzo )

 270. maff says:

  Aegon is toch een verzekeraar ?

  Jos: ‘Mensen met hoge inkomens vinden het vaak lastig om hun uitgavenpatroon aan te passen. Ze hebben het gevoel dat ze een stukje status moeten inleveren.

  Blog ‘Schulden? Samen zoeken we naar de beste oplossing’

  https://www.aegon.nl/blog/%E2%80%98schulden-samen-zoeken-we-naar-de-beste-oplossing%E2%80%99

  Ps 🙂 http://www.glasbergen.com/wp-content/gallery/cartoons-about-credit-credit-cards-debt/holiday5.gif

 271. maff says:

  Uit de denial fase ? lol

  Van de twittertjes ( Walewijn )

  http://evonomics.com/wp-content/uploads/2016/11/economists.jpg

  Distinguished Economist Says Economics Has Gone down a Blind Alley

  http://evonomics.com/macroeconomics-alan-kirman-blind-alley/

 272. maff says:

  662 miljard hypotheekschuld
  het wordt alleen maar meer …….

  Aflossen hypotheek blijft populair, mede door lage spaarrente

  http://nos.nl/artikel/2149633-aflossen-hypotheek-blijft-populair-mede-door-lage-spaarrente.html

 273. Nico de Geit says:

  Hypotheekkater: Rente is nauwelijks meer van invloed sinds de invoering van annuïtaire hypotheken. Voorbeeldje: 3 ton hypotheek 2% rente is netto 951 euro maandlasten (70k inkomen, WOZ 3 ton), bij 5% stijgen die naar 1085. Rente maal 2.5, lasten maar 15% hoger. Dus effecten in het prijspeil van woningen zullen er nauwelijks zijn.

  Klinkt heel voordelig. De praktijk is vaak anders.

 274. ps says:

  maff, 🙂

  …zou het iets te maken hebben met banksters dan?
  https://pbs.twimg.com/media/C0MDE41WQAAG5Kf.jpg

 275. Guppi says:

  Mijn flat verkocht omdat de buurt flink achteruit gaat. Mijn spaarsaldo hypotheek hierdoor kwijt, 11000.Maar voor rest speel ik exact quitte. Ik zoek vrolijk naar huis met tuintje in leiden e.o. wat blijkt, iedereen biedt over momenteel, woningen verkocht voordat ik nog kan bezichtigen. Pis naast de pot orde x, Nog maand, geen huis meer, en kan alleen duur particulier huren vanwege salaris. Dan maar een sabbatical in buitenland, nu toch geen huis meer heb….. wat gaat er gebeuren op de huizenmarkt, want droogt op en prijzen stijgen te snel.zelfs de lelijke woningen opeens verkocht

 276. Nico de Geit says:

  Dan hebben we de generatie snowflake (na 2010 van school), enigszins overlappend met de millenials. Snowflake slaat op prinsesjes en prinsjes. Niet echt een nieuw fenomeen.

  Je kunt je afvragen hoe de snowflakes straks gaan leven, en waar. Prinsjes en prinsessen horen niet in een achterstandswijk, of zien die achterstandswijk juist als paradijs, en veroordelen iedereen die het niet met ze eens is, of niet.

  Een slimme Geit is op zijn toekomst voorbereid.

  Geit jaagt op snowflake-prinses:

  http://p.fod4.com/p/media/849afa2424/9TPSAC2LR8qxGfDGHQed_g17.gif

 277. tinus says:

  Hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om in december je huis lekker warm te stoken? In Nederland dus hè, nu. Niet met de energie van de zomer in de winter willen stoken, want daar zijn andere systemen voor.

  Korte dagen, nauwelijks zon, vooral grijs. Die panelen leveren in de winter nauwelijks stroom. En je huis ermee warm stoken? Ik denk niet dat dat kan, of je moet heeeel veel panelen hebben. Onbetaalbaar veel, en zeker niet efficient.

  Dan zie ik meer in warmte opslag: warmte van de zomer opslaan voor de winter.

  warmtepomp stiebel eltron 21k
  zonnepanelen 27 panelen 11k

  auto ? seat lpg bj 1997 waarde 150euro
  (enorme status:)

 278. Nico de Geit says:

  ps: zou het iets te maken hebben met banksters dan?

  Zowel de Islamitische Staat als Al Qaida zijn CIA-projecten. Olie, pijpleidingen, oorlogen, goedkope domme huurlingen, strategische belangen, dat soort dingen.

  Veteranen hebben allemaal een steekje los. Immigranten zijn allemaal in min of meerdere mate gefrustreerd. Gefrustreerde jonge immigrant, getraumatiseerde veteraan of slachtoffer, dom, groot ego, radicaal gelovige, het zijn geen gunstige indicatoren.

  Ik weet niet wiens idee het was om gehersenspoelde, zwaar getraumatiseerde personen los te laten in de burgermaatschappij. Onder het motto van ‘vluchtelingen helpen’.

  De massa is dom en vol waanideeën, wen er maar aan, want het is iets van alle tijden. Mijn motto: red jezelf.

 279. Nico de Geit: Hoe iemand zijn belastingen betaalt is zijn eigen zaak. Gewoon betalen dus. Leuker kunnen we het niet maken.

  Eh, nee… Artikel 17 EVRM staat dit echt in de weg, in geval van het voorbeeld dat ik schetste. Huisvesting is daarnaast een primaire levensbehoefte, dat gaat dus heel zwaar wegen in de afweging of de belasting op zich rechtsgrond heeft. Als je schulden bij de belasting maakt omdat aan jou belasting is opgelegd op basis van een bepaald inkomen, je die belasting dus gewoon had kunnen voldoen vanuit dat inkomen maar dat uiteindelijk niet doet, dan heb je gewoon pech en kan je je woning verkopen. Maar een primaire levensbehoefte moeten verkopen omdat de fiscus juist die primaire levensbehoefte wil belasten, dat gaat geen stand houden. Of je nu met kekke one-liners blijft gooien of niet.

  Nico de Geit: 5% – is dat de hoogst denkbare rente? Blijkbaar moeten dingen eerst gebeuren voordat mensen het geloven.

  Die uitspraak is voor jouw rekening… 5 % is een goed voorbeeld omdat dat aansluit bij de tendens van de afgelopen 100 jaar. Dat de rente in de jaren 80 een paar jaar op 12% heeft gestaan doet daar niets aan af. Als je wat wil verduidelijken aan de hand van de hedendaagse realiteit helpt het niet om je op doemscenario’s te richten. Dan komt de discussie geen steek verder.

  Nico de Geit: Klinkt heel voordelig. De praktijk is vaak anders.

  Verduidelijk eens wat je bedoelt?

  tinus: Dan zie ik meer in warmte opslag: warmte van de zomer opslaan voor de winter.

  Ik zie wel wat in kernfusie, maar overheden hebben geen zin om daar haast mee te maken, visieloos… Hét grote onderzoeksproject ITER vindt nu plaats in Frankrijk (Cadarache), is een globaal samenwerkingsverband waarin de EU, VS en Japan meedoen en heeft de afgelopen 10 jaar zo’n 15 miljard gekost. Als je dan nagaat dat een klein pokkelandje als Nederland alleen al 20 miljard in windmolens stopt dan zijn de verhoudingen denk ik wel duidelijk. Laten we globaal gewoon eens 25 miljard per jaar (!) in kernfusie stoppen, dan schiet het tenminste eens op.

 280. Arjan says:

  Guppi: vrolijk naar huis met tuintje in leiden e.o. wat blijkt, iedereen biedt over momenteel,

  Had je het nieuws niet gevolgd de afgelopen jaren? Klinkt als niet zo’n slimme move…

 281. Arjan says:

  Nico de Geit: Een slimme Geit is op zijn toekomst voorbereid.

  Je bent nu in de vijftig. Over een paar jaar ben je bejaard. Zo zonde van je tijd om altijd maar bezig te zijn met die gitzwarte toekomst die je voor je ziet. Mijn advies: maak er nog wat van zolang je leeft. Het kan iedere dag afgelopen zijn.

 282. Nico de Geit says:

  Hypotheekkater: Huisvesting is daarnaast een primaire levensbehoefte, dat gaat dus heel zwaar wegen

  Hypotheekkater: Maar een primaire levensbehoefte moeten verkopen omdat de fiscus juist die primaire levensbehoefte wil belasten, dat gaat geen stand houden.

  Droom verder. De overheid heeft geld nodig en ze gaan het halen bij de mensen die het hebben, omdat er van een kale kip nu eenmaal niet te plukken valt. Bij dikke vette kippen wel.

  Hypotheekkater: Verduidelijk eens wat je bedoelt?

  Lees al mijn berichten op dit forum eens door.

 283. Nico de Geit says:

  Arjan: Mijn advies: maak er nog wat van zolang je leeft.

  Eens. Ga doen wat je wilt en word geen schuldslaaf.

 284. Nico de Geit says:

  Arjan: Mijn advies: maak er nog wat van zolang je leeft.

  Velen zullen dat dus niet kunnen vanwege geldgebrek. Omdat ze zo stom waren een slavencontract te tekenen.

 285. Vrijheidblijheid says:

  Laten we eerlijk zijn: de grote olifant in de kamer is maar 1 ding en dat is de rentestand.
  De reden dat 40 plussers nu de huizenzeepbelkar aan het trekken zijn heeft alles te maken met de lage rente die ze vergoed krijgen voor hun spaarrekening en de onredelijke vermogensbelasting.
  Dat zorgt voor al dat alle woningen opgekocht worden om ze vervolgens onder te verhuren of de kids in te laten wonen.
  Gaat die rente omhoog, dan is ook dat fenomeen de nek omgedraaid, want die zuurverdiende spaarcentjes gaat kapot doordat het huis minder waard wordt.
  Gaat die naar 10%, dan zijn de rollen omgedraaid.

 286. Vrijheidblijheid says:

  Wie bepalen de rentestanden? Dat zijn de centrale banken en de kapitaalmarkt.
  Laat in de kapitaalmarkt nu net de “bondbubbel” aan het barsten zijn.
  Let op deze indicator, dat is wat de rentestanden gaat worden:

  https://www.bloomberg.com/quote/USGG10YR:IND

  Je kan het crashen van de obligatiemarkt op de 3 wijzes interpreteren:

  1. er wordt een hogere inflatie onder trump verwacht, maar je kan ook zeggen.

  2. China, saoedi arabie en andere landen hebben geld nodig om hun schulden in (steeds duurdere) dollars terug te betalen.

  3. Angst voor een haircut van de obligaties onder trump (amerika komt zijn verplichtingen niet na).

 287. Arjan says:

  Nico de Geit: Omdat ze zo stom waren een slavencontract te tekenen.

  Maar jij hebt

  Nico de Geit: Eens. Ga doen wat je wilt en word geen schuldslaaf

  Heb jij een hypotheek nodig dan om een huis te kopen?

 288. Henkie says:

  Nico de Geit koopt pied a terre:

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-49057696-de-lairessestraat-124-e/

  Eind november j.l. in de verkoop voor een prijs van 825.000,– euro, maar het driekamer appartement is verkocht voor een prijs van 850.000,– euro.

  in juni 2015 voor een bedrag van 690.000,– euro gekocht door Leco van Zadelhoff. Nu is Nico de gelukkige eigenaar en hij hoopt op een verdere stijging.

  Huh, kopen was dom toch?

  Armoedige vutkrenten.

 289. Henkie says:

  kut bedoelde ik.

 290. Arjan says:

  Vrijheidblijheid: De reden dat 40 plussers nu de huizenzeepbelkar aan het trekken zijn heeft alles te maken met de lage rente die ze vergoed krijgen voor hun spaarrekening en de onredelijke vermogensbelasting.

  Veertigers hebben gewoon meer vermogen opgebouwd. Zo jammer dat altijd bevolkingsgroepen (babyboomers, ouderen, asielzoekers) de schuld krijgen van zaken die vooral resultaat zijn van politiek beleid. Is er iemand die gestemd heeft op Mario Draghi en dus voor een lage rente?

  Vrijheidblijheid: Dat zorgt voor al dat alle woningen opgekocht worden om ze vervolgens onder te verhuren of de kids in te laten wonen.

  Waar? In heel Nederland? Heb je daar cijfers van? Maartje Martens in ieder geval niet.

  Vrijheidblijheid: heeft alles te maken met de lage rente die ze vergoed krijgen voor hun spaarrekening en de onredelijke vermogensbelasting.

  De prijzen gecombineerd met de rente zorgen voor een bepaalde maandlast. Dit geeft voor de meeste mensen de doorslag.

  Vrijheidblijheid: Gaat die naar 10%, dan zijn de rollen omgedraaid.

  Zeer onwaarschijnlijk dat dat gebeurt.

 291. Latida says:

  Arjan,

  tinus:
  Hoeveel zonnepanelen heb je eigenlijk nodig om in december je huis lekker warm te stoken? In Nederland dus hè, nu. Niet met de energie van de zomer in de winter willen stoken, want daar zijn andere systemen voor.

  Korte dagen, nauwelijks zon, vooral grijs. Die panelen leveren in de winter nauwelijks stroom. En je huis ermee warm stoken? Ik denk niet dat dat kan, of je moet heeeel veel panelen hebben. Onbetaalbaar veel, en zeker niet efficient.

  Dan zie ik meer in warmte opslag: warmte van de zomer opslaan voor de winter.

  warmtepomp stiebel eltron21k
  zonnepanelen 27 panelen11k

  auto ? seat lpg bj 1997 waarde150euro(enorme status:)

  Met zonnepanelen alleen kom je er misschien inderdaad niet, maar met moderne, redelijk goedkope bouwtechnieken kun je wel degelijk voldoende warmte vasthouden uit een gebalanceerde combinatie van warmetevasthoudende bouwtechnieken en materialen.

  Maar vind jij in Nederland maar eens een leuk kaveltje en bijbehorende fondsen waar jij je eigen ideetjes op mag uitwerken.

  Dat blijft allemaal hangen op de onmogelijkheid voor een normaal burger om een normaal kavel te kunnen kopen. Althans zo lijkt het van een afstand weleens.

  Of heb ik het mis?

 292. Vrijheidblijheid says:

  Arjan: Veertigers hebben gewoon meer vermogen opgebouwd. Zo jammer dat altijd bevolkingsgroepen (babyboomers, ouderen, asielzoekers) de schuld krijgen van zaken die vooral resultaat zijn van politiek beleid. Is er iemand die gestemd heeft op Mario Draghi en dus voor een lage rente?

  Waar? In heel Nederland? Heb je daar cijfers van? Maartje Martens in ieder geval niet.

  Ik weet uit ervaring dat er heel vaak overboden wordt zonder behoud van financering in de randstad.

  Maar zie bijv. ook dit artikel:

  https://www.businessinsider.nl/in-amsterdam-huis-kopen-dan-moet-je-al-gauw-ontbindende-voorwaarden-schrappen-599791/

 293. Nico de Geit says:

  Latida: Dat blijft allemaal hangen op de onmogelijkheid voor een normaal burger om een normaal kavel te kunnen kopen.

  En als die kavel er al is dan staat precies geschreven wat je met die kavel mag doen, moet doen.

 294. Voerman says:

  Nico de Geit: En als die kavel er al is dan staat precies geschreven wat je met die kavel mag doen, moet doen.

  …En dat is maar goed ook!
  Stel je voor, dat en idioot op het idee komt om op een willekeurige kavel olie te gaan boren of intensieve geitenhouderij te bedrijven.
  En dat op een postzegel als NL! 🙂

 295. Nico de Geit says:

  Golf van verhogingen hypotheekrente in aantocht

  Maar liefst twaalf geldverstrekkers maakten deze week bekend de hypotheekrente in de komende dagen te verhogen.

  Het zijn vooral de populaire 10 jaar en 20 jaar rentevaste perioden die met 0,10% tot 0,20% gaan stijgen, meldt adviseur Hypotheekshop. Vreemd is dat de massale renteverhoging niet herleid kan worden tot een stijging van de kapitaalmarktrente, de basis van de hypotheekrente.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/27295970/__Golf_van_verhogingen_hypotheekrente__.html

 296. Arjan says:

  Voerman: geitenhouderij

  lol

 297. Nico de Geit says:

  Voerman: En dat is maar goed ook!

  Niet geheel oneens. Vroeger was er de welstandscommissie. Schuttingen, dakkapellen, grote schuren waar ooit een tuin was, allerlei uitbouwen, vaak is het gewoon drie keer niks.

 298. Steven says:

  Nico de Geit: Golf van verhogingen hypotheekrente in aantocht

  Die return to “normal” is dus precies nu geweest: we kunnen weer duiken met de prijzen// 🙂

 299. Steven says:

  (werd een keer tijd.. : ik twijfelde overigens niet hoor)

 300. Arjan says:

  Steven: Die return to “normal” is dus precies nu geweest: we kunnen weer duiken met de prijzen//

  Of mensen gaan nu massaal huizen kopen omdat ze denken dat de rentes omhoog gaan vliegen en ze de boot missen…

 301. Steven says:

  Arjan: Of mensen gaan nu massaal huizen kopen omdat ze denken dat de rentes omhoog gaan vliegen en ze de boot missen…

  Dat deden ze al.. (ze wisten natuurlijk ook wel dat de rentes niet nog lager gingen). Het past gewoon in het hype boom bust plaatje. Men denkt slim bezig te zijn maar achteraf is het gewoon dom massa gedrag.

 302. Steven says:

  Ik heb net weer wat smetteloze FDC rijksdaalders gekocht. Tja..Dat doet men dus niet.

 303. Arjan says:

  Nico de Geit: Niet geheel oneens. Vroeger was er de welstandscommissie. Schuttingen, dakkapellen, grote schuren waar ooit een tuin was, allerlei uitbouwen, vaak is het gewoon drie keer niks.

  Vwb de uitbouwtjes en schuren ook mee eens. Vooral bij rijtjeshuizen is dat vaak geen gezicht. En dan wordt de postzegel tuin die ze toch al hebben voor een groot deel opgeofferd om vol te bouwen met die zooi. Of men heeft een mooie karakteristieke 19e-eeuwse woning en bouwt er dan een spuuglelijk blok aan vast wat totaal niet past bij de originele woning.
  Vaak is zo’n uitbouw dan ook niet meer dan een statussymbool. Gelukkig is het wel meestal de achterzijde van de woning, dus je hoeft er dan niet al te veel tegenaan te kijken.

  Aftandse schuttingen zie je toch vaak vooral in huurbuurten. Ook wel vaker bij de goedkope klasse koopwoningen.

 304. Arjan says:

  Een dakkapel en zonnepanelen laat ik in de toekomst denk ik nog wel eens op m’n huis zetten (wel aan de achterzijde van de woning).

 305. maff says:

  Typisch ……….

  Hypotheekrente stijgt met grote stijgen maar het vertrouwen daalt

  ‘ De woonIndex van de ING slonk in het vierde kwartaal van dit jaar van 123 naar 115 punten.’ 100 is neutraal

  Prijzen dalen ook ……

  HRA aftrek bedrag is gegroeid naar 14 mjd van de 26 mjd

  14 mjd HRA aftrek ( per jaar n.b. ) daar red je pas banken mee ….. dat is in 10 jaar 140 mjd

  Monte Pashi heeft daar éénmalig maar 20 mjd voor nodig 😉

  Ps 🙂 This time it’s different https://anticap.files.wordpress.com/2016/07/static1-squarespace.jpg

 306. maff says:

  Eigenlijk is het waanzinnig

  De HRA schuldsubsidie aftrek is nu MÉÉR DAN DE HELFT van de in totaal betaalde hypotheekrente

 307. ps says:

  maff, 🙂

  …don’t mention the banksters!…
  https://www.youtube.com/watch?v=YUhb0XII93I

 308. Nico de Geit says:

  Sommige mensen kunnen je heel mooi voorrekenen hoe aantrekkelijk het is om een woning te kopen. Maar als ik tien jaar geleden had gekocht en nu verkocht, dan had dat zwaar geld gekost. Huren was in het midden en hogere segment over de afgelopen tien jaar veel voordeliger.

  Nu instappen met extreem lage rente, en bijgevolg de hoogst mogelijke prijzen, vanwege de lage maandlasten, hoe dom kun je zijn?

  Begin 2017 is het alweer negen jaar geleden dat de weg naar beneden werd ingezet. Ze probeerden het op alle mogelijk manieren te stutten, maar het zal geen blijvend effect hebben. Zeker niet in het hogere segment: babyboomwoningen. Daar zullen gewoon te weinig kopers voor zijn, die het willen en kunnen betalen.

  Al die oude babyboomzooi met verrotte aanbouwen die veel onderhoud vergen. Oplopende stookkosten. Was toen geen thema, bij hogere energieprijzen wel.

  Giga-bedragen lenen terwijl je niet zeker weet of je je baan, je relatie met een persoon met baan, je gezondheid zult behouden. Lage maandlasten kunnen weleens veel hoger zijn geweest als je je huis voor weinig moet verkopen, door wat voor een oorzaak dan ook.

  Diepe droevenis voor mensen die opgesloten zitten in hun woning. Van de bank mogen ze niet verkopen, of beter: moeten de lening aflossen bij verkoop, en dat kunnen ze niet omdat ze onder water staan. Daar zitten ze dan met elkaar, elkaar te haten, hun baan te haten. Jaloers te zijn op anderen.

 309. Nico de Geit says:

  Steven: Die return to “normal” is dus precies nu geweest: we kunnen weer duiken met de prijzen//

  De ‘return to normal’ was de fase tussen 2013 en 2016, waarin de prijzen terug leken te keren naar de vorige top. En daarna natuurlijk nog veel verder omhoog. Hoger dan ze ooit geweest waren.

  Grafiek:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/bubble.png

  Aan het eind van de ‘return to normal’ fase zet de daling verder door. Vergis je niet in de grafiek, de prijzen gaan niet loodrecht naar beneden, het gaat jaaaaaren duren.

  Kortom: de trend is naar beneden. Met een neerwaartse trend is het niet verstandig om in te stappen. Ook niet met ‘lage maandlasten’ vanwege lage rente. Als je verderop in het traject uit moet stappen en voor een veel lagere prijs moet verkopen, dan waren die maandlasten helemaal niet laag.

  Maar mensen moeten ergens wonen. Het goedkopere huursegment is volledig verziekt door de huurtoeslag. Voor een hok met voordeur betaal je 710 euro, ook al is het nog zo’n krot. Maar een paar honderd euro daarboven, daar is veel meer aanbod. Dat zal komen omdat mensen niet graag ‘geld weggooien aan huur’, zeker niet 1000, 1200 euro per maand.

  Ze gooien hun geld liever weg aan hun eigen woning, want dan hebben ze iets van zichzelf. Stilletjes rekenen ze erop dat de prijsexplosie van 1950 tot 2008 weer terugkeert. In 2008 bereikten de huizenprijzen een recordniveau, nooit eerder waren huizen zo duur. De laatste top was 300 jaar geleden. Daar zit geen verdubbeling meer in.

  De rent is nu extreem laag. Je zou stijgende huizenprijzen verwachten, hoge huizenprijzen. Maar het niveau van 2008 wordt niet meer gehaald, terwijl de rente toen veel hoger was.

 310. Nico de Geit says:

  maff:
  Eigenlijk is het waanzinnig

  De HRA schuldsubsidie aftrek is nu MÉÉR DAN DE HELFT van de in totaal betaalde hypotheekrente

  Dat wordt nog wat als de overheid geld nodig heeft. Ondenkbaar volgens veel huiseigenaren. ‘Want wonen is een primaire levensbehoefte en daar gaat de overheid geen misbruik van maken’.

 311. een goede raad van een ervaringsdeskundige says:

  Nico de Geit: Dat wordt nog wat als de overheid geld nodig heeft. Ondenkbaar volgens veel huiseigenaren. ‘Want wonen is een primaire levensbehoefte en daar gaat de overheid geen misbruik van maken’.

  Ik heb je opvatting over de woningmarkt jarenlang gedeeld, maar er bestaat geen marktwerking meer in dit land.
  Koop je huurwoning, want dan krijg je rust en je frustraties zijn verdwenen.
  De meerderheid bepaalt het beleid van de overheid en de woningbezitters zijn in de meerderheid.
  Het bewijs wordt geleverd door het beleid vanaf 1990, waarbij de huurder het gelach mag betalen.
  Huren is niet voor kapitaalkrachtige landgenoten.

 312. BBB says:

  Iedereen die denkt dat over 10 jaar de

  LTV nog steeds 100% is,

  de HRA nog steeds bestaat,

  de euro onze munt is,

  houdt zichzelf voor de gek.

  Het effect op de huizenmarkt als de babyboomers (grootste generatie in omvang) sterven zal enorm zijn. In 2030 zal de demografie flink veranderd zijn. De impact oo de huizenmarkt zal enorm zijn. Schulden maken is op dit moment zeer onverstandig en toch groeit de totale hypotheekschuld in Nederland ondanks de extra aflossingen. Wat een dom landje met egocentrische mensen is Nederland toch. Sinds de babyboom is het ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke. Het partijlied van 50 plus gehoord? Schaamteloos. We leven in een maatschappij waarin korte termijn gewin voorop staat en de spreuk “na mij de zondvloed” op ieders lijf is geschreven.

 313. Arjan says:

  Nico de Geit: De ‘return to normal’ was de fase tussen 2013 en 2016, waarin de prijzen terug leken te keren naar de vorige top. En daarna natuurlijk nog veel verder omhoog. Hoger dan ze ooit geweest waren.

  Citeer je nu uit een geschiedenisboek uit 2030 ofzo? 🙂

 314. Arjan says:

  Henkie:
  Nico de Geit koopt pied a terre:

  funda.nl/koop/amst…airessestraat-124-e/

  Eind november j.l. in de verkoop voor een prijs van 825.000,– euro, maar het driekamer appartement is verkocht voor een prijs van 850.000,– euro.

  in juni 2015 voor een bedrag van 690.000,– euro gekocht door Leco van Zadelhoff. Nu is Nico de gelukkige eigenaar en hij hoopt op een verdere stijging.

  Huh, kopen was dom toch?

  Armoedige vutkrenten.

  Nico heeft niks aan die prijsstijging als ie in Amsterdam wil blijven. Verkopen bij dalende prijzen lijkt mij beter.

 315. Nico de Geit says:

  Henkie:
  Nico de Geit koopt pied a terre:

  funda.nl/koop/amst…airessestraat-124-e/

  Eind november j.l. in de verkoop voor een prijs van 825.000,– euro, maar het driekamer appartement is verkocht voor een prijs van 850.000,– euro.

  in juni 2015 voor een bedrag van 690.000,– euro gekocht door Leco van Zadelhoff. Nu is Nico de gelukkige eigenaar en hij hoopt op een verdere stijging.

  Huh, kopen was dom toch?

  Armoedige vutkrenten.

  Je kunt ook in Londen gaan kopen, of op een andere plek waar speculatie de prijs bepaalt. Ik ben van mening dat onroerend goed niet geschikt is voor snelle winst. Je gaat erin wonen of je verhuurt het.

  OG vind ik niet geschikt voor snelle winst vanwege de hoge aan- en verkoopkosten. Voor een huizenhandelaar die iets koopt op de veiling ligt dat anders, hij stoot de woning meteen door.

  De massamedia gaat naar verwachting nog jaren door met roepen dat het nu een zeer gunstig moment is om in te stappen.

  Mijn verwachting aan de hand van de zeepbel-grafiek: over drie tot vier jaar zijn we terug op het prijsniveau van 2013 – pin me niet vast op een procent, het gaat om de grote lijnen. Timing blijft lastig.

 316. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Je kunt ook in Londen gaan kopen, of op een andere plek waar speculatie de prijs bepaalt.

  Als je prijsverschillen wilt zien zul je naar Kiev moeten, Syrië is waarschijnlijk al te laat. Waar gedacht wordt ‘dit komt nooit meer goed’ daar is winst te behalen. Daar kunnen de prijzen makkelijk verdubbelen. In Nederland niet.

 317. Nico de Geit says:

  Arjan: Citeer je nu uit een geschiedenisboek uit 2030 ofzo?

  Ik heb een glazen bol.

 318. Nico de Geit says:

  BBB: Iedereen die denkt dat over 10 jaar de

  LTV nog steeds 100% is,

  de HRA nog steeds bestaat,

  de euro onze munt is,

  houdt zichzelf voor de gek.

  Ik citeer die ‘tien jaar’ erbij, anders denken bepaalde personen dat het morgenochtend gaat gebeuren.

  LTV gaat naar beneden, is al gaande.

  HRA wordt steeds minder, is al bezig.

  Euro is afwachten.

  Wat de rente gaat doen laat zich niet voorspellen.

 319. een goede raad van een ervaringsdeskundige says:

  Wat ik nooit lees van Geit is de inflatieverwachting en deze zal weleens behoorlijk hoog gaan uitpakken wat voor mensen met schulden voordelig is.
  De lage maandlast van de hypotheek verandert hierdoor niet, maar de huur is wel geindexeerd met bij de particuliere verhuurders nog een jaarlijkse opslag van 2,5%.

 320. Nico de Geit says:

  een goede raad van een ervaringsdeskundige: Wat ik nooit lees van Geit is de inflatieverwachting en deze zal weleens behoorlijk hoog gaan uitpakken wat voor mensen met schulden voordelig is.

  Inkomensstijging is voordelig voor schuldslaven, als alles duurder wordt en hetzelfde blijven verdienen, of minder, houden ze nog minder over.

  een goede raad van een ervaringsdeskundige: De lage maandlast van de hypotheek verandert hierdoor niet, maar de huur is wel geindexeerd met bij de particuliere verhuurders nog een jaarlijkse opslag van 2,5%.

  Ik huur van een pensioenfonds en zij passen een heel matige huurverhoging toe van 1,5%.

  Reclame lage maandlasten, je was gek als je niet mee deed:

  https://www.youtube.com/watch?v=Oe_PUve7kpc

 321. Nico de Geit says:

  Over de afgelopen tien jaar zijn de huizen goedkoper geworden. De trend was neerwaarts. Ik verwacht dat die trend doorzet.

  Hier eerder al genoemd:

  LTV
  HRA
  Rente
  Maar ook demografie.

  Die demografie kan nog een flinke puls naar boven gaan geven: met het geld van de Nederlandse pensioenfondsen kunnen vluchtelingen aan een koopwoning geholpen worden. En misschien ook wel aan een baan.

  Geit werkt aan zijn exit. Niet zozeer uit Nederland, maar wel uit het systeem. Huren past daarbij, kopen absoluut niet.

 322. een goede raad van een ervaringsdeskundige says:

  Nico de Geit:
  Over de afgelopen tien jaar zijn de huizen goedkoper geworden. De trend was neerwaarts. Ik verwacht dat die trend doorzet.

  Hier eerder al genoemd:

  LTV
  HRA
  Rente
  Maar ook demografie.

  Die demografie kan nog een flinke puls naar boven gaan geven: met het geld van de Nederlandse pensioenfondsen kunnen vluchtelingen aan een koopwoning geholpen worden. En misschien ook wel aan een baan.

  Geit werkt aan zijn exit. Niet zozeer uit Nederland, maar wel uit het systeem. Huren past daarbij, kopen absoluut niet.

  Beste Geit, ga hulp halen, want je gaat steeds meer lijden aan tunnelvisie.
  Ik ben op tijd gered door mijn huurwoning te kopen, want van het systeem win je nooit.

 323. Nico de Geit says:

  een goede raad van een ervaringsdeskundige: Ik ben op tijd gered door mijn huurwoning te kopen, want van het systeem win je nooit.

  Wat een slavenmentaliteit. Prima voor jou, maar niet voor mij.

 324. Arjan says:

  een goede raad van een ervaringsdeskundige: bij de particuliere verhuurders nog een jaarlijkse opslag van 2,5%.

  Sociale huurwoning bedoel je.
  Van huren word je financieel niet beter, het biedt wel andere voordelen. Waarom Geit nou precies huurt is me ook nog steeds niet duidelijk. Meende me te kunnen herinneren dat ie een keer zei dat ie 4 ton op de bank had staan.

 325. Steven says:

  Arjan: Waarom Geit nou precies huurt is me ook nog steeds niet duidelijk.

  Huizen zijn nog steeds extreem duur en we zitten.. toch echt in een dalende trend sinds 2008. Huren is gewoon veilig.
  http://www.meh.ro/wp-content/uploads/2011/11/meh.ro8745.jpg

 326. Arjan says:

  Steven: Huizen zijn nog steeds extreem duur en we zitten.. toch echt in een dalende trend sinds 2008. Huren is gewoon veilig.
  meh.ro/wp-content/…11/11/meh.ro8745.jpg

  De dalende trend was tot 2014. De trend is nu 3 jaar up.
  Proef ik hieruit dat jullie beiden van plan zijn een woning te kopen?

 327. Arjan says:

  Nico de Geit: Wat een slavenmentaliteit

  Wie zegt dat hij een hypotheek heeft? 🙂

 328. Arjan says:

  … of zij

 329. Steven says:

  Arjan,

  Probeer eens andersom te redeneren: als je 4 ton hebt ga je dat toch niet besteden aan een lullige vinex in Gorinchem of zo? Dan huur je liever en behoudt je poen.

 330. Steven says:

  Arjan: Proef ik hieruit dat jullie beiden van plan zijn een woning te kopen?

  Ik wil uiteraard ook eens iets voor mezelf, maar zo lang de prijzen hoogst waarschijnlijk in mijn opinie dalen koop ik uiteraard niet. (en ik huur vrij riant voor een lage prijs)

 331. Nico de Geit says:

  Arjan: De dalende trend was tot 2014. De trend is nu 3 jaar up.

  Ik had het over de afgelopen tien jaar. 2008 was het keerpunt, in 300 jaar waren woningen niet zo duur als in 2008. Goede kans dat de volgende top pas over 300 jaar komt. In 2308.

 332. Arjan says:

  Nico de Geit: Ik had het over de afgelopen tien jaar. 2008 was het keerpunt, in 300 jaar waren woningen niet zo duur als in 2008. Goede kans dat de volgende top pas over 300 jaar komt. In 2308.

  Het maakt voor jou allemaal niet uit, je zult toch altijd blijven huren.

 333. Steven says:

  Arjan: Het maakt voor jou allemaal niet uit, je zult toch altijd blijven huren.

  Denk dat Geit straks zo’n zwaar gekelderde babyboom hut gaat kopen met een hoop land er om heen: http://media.npr.org/assets/img/2014/12/14/ap798386886673_custom-247a20518bf04f86ef4457d12939f46521c8751b-s900-c85.jpg

 334. maff says:

  De nieuwe masters of the universe

  ‘De centrale banken hebben zich ontpopt tot de vierde macht. Geen rechter of regering die hier iets aan kan doen ‘
  http://www.groene.nl/artikel/de-nieuwe-masters-of-the-universe

  Het Centrale Banken Systeem is een politieke keuze
  Check your premises

  Ps 🙂 https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/money-banking-heaven-afterlife-after_life-after_life-angel-kscn3679_low.jpg

 335. Latida says:

  “In zijn aan het begin van dit stukje genoemde artikel laat Victor Lamme glashelder zien hoe mensen zich door de marketing van de NVVE, een mix van emoties en sociale druk, kunnen laten verleiden tot een ogenschijnlijk vrij, maar in werkelijkheid wezensvreemd besluit.”

  en

  “Bejaardenhuizen werden immers op grote schaal gesloten, men moest maar langer thuis blijven wonen – wat men toch zelf ook zo graag wilde -, op zorg en hulp werd rigoureus bezuinigd, onder verwijzing naar de in de vorige troonrede geïntroduceerde ‘participatiesamenleving’ moest men maar een beroep doen op zijn veelal non-existente ‘eigen netwerk’. De Nederlandse staat is dan ook al verschillende malen over de kwaliteit van de ouderenzorg gekapitteld door mensenrechtenverdragencomités als het CESCR (Committee on Economic, Social and Cultural Rights):”

  http://www.mensenrechtenkwesties.nl/zoeken/detail/1065?zoekUrl=/zoeken/resultaten/1/-/-/-/-/-/-/1000000059/-/-

  http://www.konfrontatie.nl/blog/node/1077

 336. Tijl says:

  Arjan: Wie zegt dat hij een hypotheek heeft?

  Wat valt er nog te winnen van het systeem als je geen hypotheek meer hebt? Dan heeft het systeem toch gewoon gewonnen?

 337. Voerman says:

  Latida: “In zijn aan het begin van dit stukje genoemde artikel laat Victor Lamme glashelder zien hoe mensen zich door de marketing van de NVVE, een mix van emoties en sociale druk, kunnen laten verleiden tot een ogenschijnlijk vrij, maar in werkelijkheid wezensvreemd besluit.”

  Erg luguber, helemaal mee eens!

 338. Arjan says:

  Tijl: Wat valt er nog te winnen van het systeem als je geen hypotheek meer hebt? Dan heeft het systeem toch gewoon gewonnen?

  He? Wat bedoel je nou te zeggen?

 339. b says:

  Off-Topic:
  Jubelen? Of toch maar niet?Erica Verdegaal:
  http://ericaverdegaal.nl/publications/index/1056

  ‘Vóór 2008 waren 45- tot 65-jarigen verreweg de rijkste Nederlanders. Maar de krediet- en huizencrisis maakte gehakt van hun fortuin. Het vermogen van deze groep slonk van gemiddeld €145.000 in 2008 naar nog geen €60.000 in 2014. Nog zwaarder werden 25- tot 45-jarigen getroffen door de economische neergang. Hun rijkdom kromp tussen 2008 en 2014 met 91 procent, van gemiddeld €22.000 naar vrijwel niks. Toch is er één groep die in de zes jaar na de crisis wél rijker werd: de 65-plussers. In 2014 bezat de doorsnee AOW’er ruim een ton. Dat was meer dan toen de krediet- en huizencrisis begon.’

  65- teert in op vermogen. De schenking van 100k in 2017 aan kinderen tot 40 jaar:
  ‘Die ene ton kan dan de aanzet zijn voor levenslange financiële afhankelijkheid, terwijl u juist het omgekeerde beoogde.’

 340. b says:

  Off-Topic:
  Bekijk ’t: internet zal nooit meer hetzelfde zijn
  https://www.rendement.nl/nieuws/id19044-bekijk-t-internet-zal-nooit-meer-hetzelfde-zijn.html

  ‘Kunt u zich voorstellen dat u uw werk uitvoert zonder gebruik te maken van internet? Waarschijnlijk is uw antwoord ‘nee’. Internet staat echter op het punt flink te veranderen.’

  Er valt wat voor te zeggen op punten, zoals: op internet staat veel onzin en wanneer men gericht zoekt vindt men modder.
  Het persoonlijke vermoeden dat de informatie op internet door de nieuwe Apps, Facebook etc zodanig manipulatief zijn mbt hoe je moet denken. Koop dat huis nou, koop die auto nou….doe de kinderen op fluitles (wat zouden ze zelf eigenlijk willen?), ga als tijdverdrijf haringhappen (en denk vooral niet na), roeptoeter het rond dat het zo goed is om een huis te kopen wanneer er gezinsuitbreiding komt (anders hoor je er niet bij).Bang om te verliezen op de verkoopprijs?

 341. Arjan says:

  b: ‘Vóór 2008 waren 45- tot 65-jarigen verreweg de rijkste Nederlanders.

  Vermogen in stenen blijft vermogen in stenen. Je kunt het niet uitgeven, dus dit is een hoop gejank om niks.

  b: ‘Die ene ton kan dan de aanzet zijn voor levenslange financiële afhankelijkheid, terwijl u juist het omgekeerde beoogde.’

  Idd. Hoe dom kun je wezen om zoveel geld aan je (klein)kinderen te geven? En de regering faciliteert het ook nog eens. Laat mensen eens hun eigen boontjes gaan doppen!

 342. Steven says:

  Het is ook nog eens een ton die de prijzen opdrijft of in ieder geval wat stut. zonde van het geld.

 343. Adamus says:

  Arjan heeft het stokje van Laszlo overgenomen(?) 😉

 344. Adamus says:

  Steven:
  Het is ook nog eens een ton die de prijzen opdrijft of in ieder geval wat stut. zonde van het geld.

  zo verwatert fiatgeld door de de jaren heen. Allemaal horig aan DNB en de monopolist op geweld. Gelukkig heeft Elon Musk een basisinkomen voor ons in het verschiet. Allemaal aan de melkrobot.

 345. Adamus says:

  Moeten we IMF (lagarde!) en DNB echt serieus nemen?

 346. Adamus says:

  een goede raad van een ervaringsdeskundige: Beste Geit, ga hulp halen, want je gaat steeds meer lijden aan tunnelvisie.
  Ik ben op tijd gered door mijn huurwoning te kopen, want van het systeem win je nooit.

  counterparty?

 347. b says:

  Arjan: Vermogen in stenen blijft vermogen in stenen. Je kunt het niet uitgeven, dus dit is een hoop gejank om niks.

  Arjan, ik haal alleen een stukje aan wat Erica heeft geschreven. Mij deert het niet of dat vermogen in stenen zit of niet, wat mij wel interesseert is de ‘trend’ dat mensen interen op hun vermogen (het hoe en waarom). Dit bijv tegen het licht houdt tegenover het stijgen van de huizenprijzen, indien we de media mogen geloven.Is interen (op vermogen)onvermijdelijk? Wat is het effect op langere termijn mbt de huizenprijzen? Waarom klapt die boel niet inelkaar?

  Idd. Hoe dom kun je wezen om zoveel geld aan je (klein)kinderen te geven? En de regering faciliteert het ook nog eens. Laat mensen eens hun eigen boontjes gaan doppen!

  Geld geven aan jouw(klein)kinderen kan slim zijn, geen erfbelasting bijvoorbeeld en geen eigen bijdrage wanneer je zelf zorgbehoevend wordt. Maar kunnen deze (klein)kinderen deze hogere levensstandaard continueren? Hoe zou je dat het beste vorm kunnen geven? Dat zou voor mij een grotere uitdaging zijn dan te stellen: laat ze hun eigen boontjes doppen. Wie gaat jou wassen en verzorgen wanneer je dat straks zelf niet meer kan? Kan de jongere generatie ook zeggen: dop je eigen boontjes maar.

 348. b says:

  Idd. Hoe dom kun je wezen om zoveel geld aan je (klein)kinderen te geven? En de regering faciliteert het ook nog eens. Laat mensen eens hun eigen boontjes gaan doppen!

  Er ging iets mis, dit is een quote van Arjan.

 349. maff says:

  Vrolijke kerstdagen zeepbellers 🙂

  Ondertussen in de NL

  De Kondratieff winter in beeld

  http://merlon.nl/wp-content/uploads/2015/03/voedselbankpersonen2014.png

 350. Nico de Geit says:

  een goede raad van een ervaringsdeskundige: Beste Geit, ga hulp halen, want je gaat steeds meer lijden aan tunnelvisie.
  Ik ben op tijd gered door mijn huurwoning te kopen, want van het systeem win je nooit.

  Dat is eigenlijk net zoiets als beweren dat je niet van boord mag/kan van de Titanic. Want overleven als Robinson Crusoë kan niet. Je moet aan boord blijven, want dat doen alle slaven.

 351. maff says:

  Typisch,
  stagflatie
  zonder modelletjes 😉

  Van de twittertjes

  Volgens voormalig centraal bankier Alan Greenspan zijn we vandaag de dag getuige van het leeglopen van een wereldwijde obligatiebubbel.
  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/greenspan-obligatiebubbel-loopt-leeg/

  http://4.bp.blogspot.com/-JbhEfnV-P_Y/TqBPilFPLaI/AAAAAAAAGY0/WyhghT60ZaU/s1600/thumb.jpg

 352. Latida says:

  Fijne kerstdagen allemaal

  “Zet even het journaal aan en er komt een hele reeks landen voorbij waar ze het toch net wat slechter hebben dan wij.”

  Als het welvaartsniveau daarop geijkt wordt heeft je boze oom misschien een punt.

  “We staan op plek 7 van de meest gelukkige bevolkingen van de wereld (shit, dat kan beter!).”

  Neem nog een pilletje tegen de depressiviteit, net als 1 miljoen andere Nederlanders:

  http://www.vektis.nl/index.php/publicaties/onderzoeksresultaten/35-in-nederland-gebruiken-bijna-1-miljoen-mensen-antidepressiva

  “We hebben de beste Formule 1-racer van het moment.”

  Je kan als Nederlandse sporter geen prijs meer winnen zonder dat er een of ander politieke gezagsdrager als kip bij is om zichzelf op de meest onbeschaamde wijze voor het oog van de camera het success van anderen toe te eigenen.

  “Het is de favoriete kreet van zowel je oom als van een berucht politicus in de Tweede Kamer: “grenzen dicht!” .

  Maar wat bedoelt hij er nu eigenlijk mee? Wil hij echt een hek om Nederland plaatsen?”

  Volgens verward en vereenzelvigt de VVD hier Trump en Wilders, wat die muur betreft. Vraag het anders de VVD zelf even, die willen namelijk zelf de grenzen dicht. Iets over opvang in de regio en “De huidige aanpak noemt de VVD’er onhoudbaar en een groot risico voor de veiligheid.”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/23834183/__VVD__grenzen_EU_dicht__.html

  “Als je iets overkomt, dan kun je rekenen op goede zorg en financiële hulp.”

  Leunt de VVD hier niet wat al te veel op de voedselbank en de tekortschietende schuldsanering? Hoe zit het met de hulp aan minimal 60,000 rondzwervende daklozen? Wat gebeurt er met mensen die geen adres en geen uitkering hebben, op welke zorg en financiele hulp mogen zij in Nederland rekenen behalve het leger des heils?

  “Tot slot kun je je oom ook vertellen dat het aantal asielzoekers in 2016 sowieso fors is gedaald. Het komt niet eens meer in de buurt van de aantallen van 2015. ”

  Geen woord over het verloop onder de bevolking de afgelopen 30 jaar, of het recordaantal emigranten. Laat staan de toekomstige bevolkingsprognoses, die laten zien dat zonder immigratie er sprake is van een krimpende bevolkingsomvang.

  “Of je nu oud of jong, gezond of ziek bent: de ziektekosten betalen we in Nederland samen. Zelf betaal je daar maximaal je eigen risico nog bovenop.”

  Ook dit is niet correct. Je betaalt zelf voor je tanden en je ogen na je 18e, en bovendien voor behandelingen en medicijnen die niet je ‘zorgpakket’ zijn ingbegrepen. Verzekeraars doen aan profiling en maken miljardenwinsten, terwijl de overheid een ‘voltooid leven’ als de ultieme vorm van zelfbeschikking probeert te verkopen. Noem mij cynisch maar dat zal vast de zorgkosten drukken en de winsten van de verzekeraars verder opkrikken en mensen die volgens anderen onrendabel zijn in een akelig parket brengen.

  Als je geen geld hebt om je zorgkosten te betalen, krijg je een boete.

  Ook betalen 4 miljoen vrijwillige mantelzorgers met hun tijd, bloed zweet en tranen voor het feit dat de zorg in Nederland volkomen ontoereikend is en zelfs al door het Comite voor de rechten van de mens Nederland op de vingers heeft getikt vanwege een tekortschietende ouderenzorg.

  https://vvd.nl/kerstmetjebozeoom/

 353. Nico de Geit says:

  Een zalig kerstfeest voor de mensen des welbehagens.

 354. Latida says:

  “‘Het bruto binnenlands product (equivalent van het nationaal inkomen, N.D.) omvat luchtvervuiling en reclame voor sigaretten en de ambulances die op de snelwegen verkeersslachtoffers weghalen. Het rekent de speciale sloten voor onze deuren mee en ook de gevangenissen voor de mensen die deze stukmaken. Het bruto binnenlands product omvat de vernietiging van de cederwouden en de dood van Lake Superior. Het neemt toe met de productie van napalm en raketten en kernkoppen. Het houdt geen rekening met de gezondheid van onze gezinnen, de kwaliteit van het onderwijs of het genoegen dat we aan spelen beleven. Het is net zo onverschillig voor de properheid van onze fabrieken als voor de veiligheid van onze straten. Het telt niet de schoonheid van onze poëzie mee of de kracht van onze huwelijken, noch de intelligentie van het publieke debat of de integriteit van ambtenaren… het meet kortom alles, behalve dat wat het leven de moeite waard maakt.””

  Ontzettend goed artikel, dank voor het delen

  http://www.ed.nl/mening/opinie-gejuich-over-de-economie-zegt-niets-over-welbevinden-1.6780596

  Voor Nederland omvat het hypotheekrenteaftrek, verkeersboetes, gemeentelijke belastingen, bijstandsuitkeringen, uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, werkeloosheid, zorgtoeslagen, kinderopvangtoeslagen, belastingontduikende grootbedrijven, drugshandel, prostitutie, verkoop van tabak, alcohol, en buitensporig medicijngebruik. Het bevat ook wegenbelasting, leges, overdrachtsbelasting, BTW, opslagen op te laat betaalde rekeningen, particuliere beveiligingskosten, etc etc. Hoge huren en dus hogere huurtoeslagen leiden misschien tot een hoger BNP, maar het leidt niet tot een hogere welvaart, terwijl dat wel op die manier wordt gebracht.

  Het BNP gaat omhoog, maar de koopkracht gaat omlaag en daarmee ook de ervaren welvaart.

 355. van huur naar koop says:

  Op dit forum wordt weinig rekening gehouden met stagflatie.

  http://thebigsecretsofmoney.be/algemeen-nieuws/stagflatie-zoals-de-late-jaren-70-lijkt-klaar-voor-come-back

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/greenspan-obligatiebubbel-loopt-leeg/

  Ik kocht in 1972 een woning voor 55000 gulden en verkocht deze in 1980 voor 160000 gulden, daarna vond een correctie plaats van ongeveer 40%.
  Nu mijn huurwoning gekocht met een korting van 10% en een rente van 2.5% 20 jaar vast.
  Geen grote huurstijgingen meer en een woning waar niets aangedaan werd en ook nog kapitaal op de bank staan.

 356. van huur naar koop says:

  Op dit forum wordt weinig rekening gehouden met stagflatie.

  http://thebigsecretsofmoney.be/algemeen-nieuws/stagflatie-zoals-de-late-jaren-70-lijkt-klaar-voor-come-back

  http://marketupdate.nl/nieuws/economie/kredietcrisis/greenspan-obligatiebubbel-loopt-leeg/

  Ik kocht in 1972 een woning voor 55000 gulden en verkocht deze in 1980 voor 160000 gulden, daarna vond een correctie plaats van ongeveer 40%.
  Nu mijn huurwoning gekocht met een korting van 10% en een rente van 2.5% 20 jaar vast.
  Geen grote huurstijgingen meer en een woning waar niets aangedaan werd en ook nog kapitaal op de bank staan.

 357. van huur naar koop says:

  Vanaf de negentiger jaren ben ik uitgegaan van een “Japan scenario”, waarbij deflatie de overhand zou krijgen.

  Maar door toedoen van de ECB is de deflatie heel licht geweest, maar zal op korte termijn een stagflatie veroorzaken.

 358. van huur naar koop says:

  Vanaf de negentiger jaren ben ik uitgegaan van een “Japan scenario”, waarbij deflatie de overhand zou krijgen.

  Maar door toedoen van de ECB is de deflatie heel licht geweest, maar zal op korte termijn een stagflatie veroorzaken.

 359. Nico de Geit says:

  van huur naar koop:
  Vanaf de negentiger jaren ben ik uitgegaan van een “Japan scenario”, waarbij deflatie de overhand zou krijgen.

  Maar door toedoen van de ECB is de deflatie heel licht geweest, maar zal op korte termijn een stagflatie veroorzaken.

  Leg uit wat je bedoelt.

 360. van huur naar koop says:

  Nico de Geit: Leg uit wat je bedoelt.

  zie 393.

 361. Nico de Geit says:

  van huur naar koop: zie 393.

  Duidelijk.

 362. Juan Belmonte says:

  maff,

  Zizo,
  Dr Alan Greenspan gaat nu
  -Na een megainjectie van geld in Yen Dollar Euro en zelfs Remnibi-
  Beweren dat M3 er toch toe doet.

  En Greenspan geeft ook ook aan de werkelijke prijs van geld niet ingeprijsd zit
  (De rente kan nu niet naar 20% zoals Volcker deed)
  ….Want dat kunnen de banken niet betalen, daar staat nu teveel schuld voor uit.

  Logisch ?

  We hebben allemaal in het volste vertrouwen in “money of mass creation”.

  Fijne kerstdagen
  Juan

 363. Nico de Geit says:

  Kersttoespraak van onze koning alweer zonder kerstboom.

 364. b says:

  maff,

  ‘Huren werd voor veel mensen duurder, op de koopmarkt hadden veel burgers te maken met een dalende waarde van hun huis.’
  http://www.ad.nl/economie/echte-welvaart-stokt-al-jaren~a2cfe7ac/
  met grafiekje.

 365. b says:

  Off-Topic:
  10e editie van het onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) . Het onderzoek wordt gehouden onder de 50 grootste Nederlandse pensioenfondsen. nov 2016:

  https://www.pwri.nl/client/pwri/upload/pdf/VBDO%20Benchmark%20Pension%20Funds%202016.pdf

  Hier kan je in diverse grafieken zien hoe diverse pensioenfondsen presteren op duurzaam beleggen, wat opvalt is dat men slechts 8% belegt in real estate (blz 22).

 366. Nico de Geit says:

  b:
  maff,

  ‘Huren werd voor veel mensen duurder, op de koopmarkt hadden veel burgers te maken met een dalende waarde van hun huis.’
  ad.nl/economie/ech…t-al-jaren~a2cfe7ac/
  met grafiekje.

  Nederland gaat richting derde wereldland, red jezelf.

 367. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Nederland gaat richting derde wereldland, red jezelf.

  Of er moeten drastische en nu nog ondenkbare maatregelen genomen worden: herstel van de schade die de babyboom-generatie heeft aangericht.

 368. Latida says:

  Dakloosheid is het bewijs van een falende overheid

  https://www.youtube.com/watch?v=jIRht6O7sCQ

 369. Nico de Geit says:

  Latida:
  Dakloosheid is het bewijs van een falende overheid

  https://www.youtube.com/watch?v=jIRht6O7sCQ

  De overheid wil hoge huizenprijzen. Alles waar een woonbestemming op zit is goud waard. Gecreëerde schaarste. Een stoelendans waar steeds een stoel wordt weg gehaald. Zelfs voor mensen met een normaal inkomen is het heel moeilijk om woonruimte te vinden.

 370. Voerman says:

  Steven: Bij een huis van 500.000 is dat een ton zelf meebrengen…Dat is denk ik ook in verhouding een stuk meer poen dan 50 jaar geleden door de huizenzeepbel. (grafiek inkomen vs huizenprijs en zo)

  Je mag ook een goedkoper huis kopen!
  Bijv. 250.000 is ook oké om te starten. 🙂

 371. Luisindepels says:

  Waar blijft eigenlijk de poll voor 2017? Zeeeeeer benieuwd naar de verwachtingen en motivatie daarvan van de laatste der Mohikanen hier.

 372. Nico de Geit says:

  Luisindepels:
  Waar blijft eigenlijk de poll voor 2017? Zeeeeeer benieuwd naar de verwachtingen en motivatie daarvan van de laatste der Mohikanen hier.

  Een beetje lastige poll. Ik verwacht dat er in 2017/2018 een einde komt aan het ‘herstel’. Oplopende rente, strengere eisen, minder aftrekmogelijkheden, dus een lagere leencapaciteit. Ook verwacht ik dat het aantal potentiële kopers af gaat nemen.

  Ik verwacht dat we over drie, vier jaar weer terug zijn op het niveau van 2013. Van 2020 naar 2030, Nederland steeds verder richting derde wereldland? We gaan het meemaken.

  Lichtpuntje: als vluchtelingen een huis kunnen kopen met een hypotheek gefinancierd door de Nederlandse pensioenfondsen kan dat voor een opleving zorgen. Vluchtelingen genoeg en de Nederlandse pensioenfondsen zijn uitstekend gevuld.

  Als huurder verwacht ik de komende jaren weinig verandering.

 373. Nico de Geit says:

  Klanten van ABN Amro krijgen vanaf komende zaterdag nog minder rente over hun spaargeld. De bank verlaagt de rente – als eerste van de grote partijen – naar 0,25%.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/sparen/27318003/__Spaarrente_ABN_Amro_naar_dieptepunt__0_25___.html

 374. Steven says:

  Ik ben een vrij logisch denkend mens met mijn Gymnasium B en visueel ingesteld dus ik zie het ook gewoon zo (ongeveer):
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2015/10/05/infographic-400-jaar-huizenprijzen-2015-update/

 375. Frans says:

  When Assets (Such As Real Estate) Become Liabilities

  http://www.zerohedge.com/news/2016-12-27/when-assets-such-real-estate-become-liabilities

  Heb ik het natuurlijk alhier al een paar jaar geleden over gehad.

 376. van huur naar koop says:

  Nico de Geit: Een beetje lastige poll. Ik verwacht dat er in 2017/2018 een einde komt aan het ‘herstel’. Oplopende rente, strengere eisen, minder aftrekmogelijkheden, dus een lagere leencapaciteit. Ook verwacht ik dat het aantal potentiële kopers af gaat nemen.

  Ik verwacht dat we over drie, vier jaar weer terug zijn op het niveau van 2013. Van 2020 naar 2030, Nederland steeds verder richting derde wereldland? We gaan het meemaken.

  Lichtpuntje: als vluchtelingen een huis kunnen kopen met een hypotheek gefinancierd door de Nederlandse pensioenfondsen kan dat voor een opleving zorgen. Vluchtelingen genoeg en de Nederlandse pensioenfondsen zijn uitstekend gevuld.

  Als huurder verwacht ik de komende jaren weinig verandering.

  Dus je verwacht verdere stijging van de huur, zeker als de inflatie verder op gaat lopen.

 377. b says:

  Off-Topic:
  Centraal Beheer biedt Thuis Hypotheek nu voor € 495 online aan
  http://amweb.nl/news-1218322/centraal-beheer-gaat-online-thuis-hypotheek

  comment:
  ‘Wel te hopen dat een klant niet hoeft te bellen met het Achmea concern.’ 🙂

 378. b says:

  Off-Topic;
  Aansprakelijkheid van medebezitters van dieren: the story continues…
  http://amweb.nl/partners-722743/dirkzwager/aansprakelijkheid-medebezitters-dieren-the-story-continues

  Met als basis het Hangmatarrest: je moet niet alleen mede-eigenaar zijn, maar ook de helft van de verzekering betalen om de wederpartij aansprakelijk te stellen voor schade.

 379. b says:

  b,

  O sorry, je mag juist geen mede-eigenaar zijn.

 380. Nico de Geit says:

  van huur naar koop: Dus je verwacht verdere stijging van de huur, zeker als de inflatie verder op gaat lopen.

  Ik verwacht dat mijn huur blijft stijgen zoals in de afgelopen jaren, ca. 1,5% per jaar erbij.

  Inflatie? Waar? Ik zie geen inflatie, ik verwacht geen inflatie. En als ze 30% belasting bovenop de voedselprijzen gooien, net als in IJsland, is dat geen inflatie maar gewoon extra belasting. Maar ook dat verwacht ik voorlopig ook niet.

  En jij verwart inflatie met loonstijging. Als je loon stijgt kun je je schulden makkelijker aflossen. Maar als alles duurder wordt en je blijft hetzelfde verdienen ben je mooi de klos.

 381. Arjan says:

  Nico de Geit: Klanten van ABN Amro krijgen vanaf komende zaterdag nog minder rente over hun spaargeld. De bank verlaagt de rente – als eerste van de grote partijen – naar 0,25%.

  telegraaf.nl/dft/g…tepunt__0_25___.html

  En toch verwacht je een stijgende rente?

 382. Arjan says:

  Nico de Geit: red jezelf.

  Hoe?

 383. Nico de Geit says:

  Arjan: En toch verwacht je een stijgende rente?

  Er is een verschil tussen rente die je krijgt op je spaargeld en rente die je moet betalen als je geld leent.

 384. Nico de Geit says:

  Arjan: Hoe?

  Dat is niet voor jou weggelegd. Om jezelf te kunnen redden moet je best wel slim zijn – dat ben je niet. En dan houdt het op.

  http://2.bp.blogspot.com/-qDpjQBvIH-Q/Ti7prz72zEI/AAAAAAAAGYg/YCld-Eohcls/s1600/80%2B%252821%2529.jpg

 385. Arjan says:

  Nico de Geit: Er is een verschil tussen rente die je krijgt op je spaargeld en rente die je moet betalen als je geld leent.

  Leg eens uit.

 386. Arjan says:

  Nico de Geit: Dat is niet voor jou weggelegd. Om jezelf te kunnen redden moet je best wel slim zijn – dat ben je niet. En dan houdt het op.

  Hou dan je mond eens dicht.

 387. Nico de Geit says:

  b: Aansprakelijkheid van medebezitters van dieren

  Er was nog niet zo lang geleden gedoe over koeien: de boer zat bij bijzonder beheer (bij zijn bank) en daar werden de duimschroeven aangedraaid. De koeien kregen onvoldoende te eten, vond de inspectie.

  De inspectie oordeelde dat niet alleen de boer maar ook de bank verantwoordelijk waren voor de koeien. De inspectie eiste dat de bank aanschoof bij de onderhandelingen over de behandeling van de koeien.

  De bank weigerde, vond dit een aangelegenheid van de boer. De inspectie dreigde vervolgens de dieren in beslag te nemen.

 388. maff says:

  Met de schaduwbanken stonden we op plaats 3 in the world, maar nu meer ……. want we veranderen gewoon de definitie

  Het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet

  ‘De totale balansomvang van alle OFIs in Nederland is 5552 miljard euro.’

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/32013/kst-32013-117?resultIndex=3&sorttype=1&sortorder=4

 389. maff says:

  maff,

  Ps missing link

 390. maff says:

  Wat is de definitie van een definitie ? 😉

 391. maff says:

  Typisch, en dit komt net binnen ….

  Non-banks shake up Dutch mortgages

  Pension funds and insurers have made a move on the Netherlands’ €660bn home loan market, bypassing traditional lenders

  https://www.ft.com/content/2c8045a2-c77f-11e6-9043-7e34c07b46ef

  Ff kijken of ie erdoor komt …..

 392. maff says:

  maff,

  Oh niet doorgekomen ……

  Non-banks shake up Dutch mortgages ft

 393. Latida says:

  Over dit verschijnsel zal nog heel wat geschreven gaan worden:

  https://www.ftm.nl/artikelen/vergrijzing-bezorgt-corporaties-hoofdbrekens

 394. Latida says:

  rubje,

  maff:
  Met de schaduwbanken stonden we op plaats 3 in the world, maar nu meer ……. want we veranderen gewoon de definitie

  Het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet

  ‘De totale balansomvang van alle OFIs in Nederland is 5552 miljard euro.’

  zoek.officielebeke…e=1&sortorder=4

  Schaduwbanken worden nu toch ‘regiepartijen’ genoemd?

  “Although the Netherlands experienced a period of price volatility in the housing market and reduced mortgage originations during 2008 – 2013, prices have started to move up as have originations of new loans. One consultancy calculated that 2015 saw €60bn of mortgage issuance, up from €49bn the previous year. However, fewer of these new originations are coming from traditional sources such as banks and insurance companies, but rather from mortgage funds known as “regiepartijen.”

  These mortgage funds are financed by equity from external counterparties such as pension funds, insurance companies and other financial institutions. The equity is used to originate new loans through broker networks. ”

  Schaduwbanken dus.

  Verder opvallend:

  “The Netherlands is Europe’s second largest mortgage market ”

  Deze 2e plaats is opvallend als je dit afzet tegen de bevolkingsomvang, waar Nederland slechts op de 8e plaats komt.

  “targeting an annual return of 7–10%”

  De krenten worden uit de sociale woningvoorraad pap gevist en verkocht.

  ” the returns from the new-style mortgage funds are kicking against the trend.”

  En die trend is dus nog steeds dalende.

  http://iir.nl/blog/the-new-dutch-approach-to-mortgage-origination/

  Verder is de mate en wijze van schaduwbankieren in Nederland uniek, en gaat waarschijnlijk ook RMBS hier in Engeland mee aan de slag.

  Overgiens vind ik het vreemd dat schaduwbanken en hun risicodragend kapitaal mogen meeliften op N3derlandse voorzieningen zoals de NHG, waardoor schaduwbanken hun risico afdekken voor toekomstige verliezen, die dan mogelijkerwijs dan bij de Nederlandse belastingbetaler terechtkomen.

  “One key question is whether these funds represent a new form of securitisation or are they a clever arbitrage of capital usage to minimize the impact of Solvency II and Basle rules? After all, mortgage origination incurs a substantially lower regulatory burden than securitisation, which was cast, unfairly from a European perspective, as one of the villains of the 2007 financial crash.”

  Een veel lagere ‘regulatory burden’ houdt immers ook impliciet in dat er tevens verhoogde risico’s aan vast zitten., en in feite omzeilen schaduwbanken nu de regels waar banken zich wel aan dienen te houden, met alle verhoogde (overdracht van) risico’s van dien.

 395. Arjan says:

  Luisindepels: Waar blijft eigenlijk de poll voor 2017? Zeeeeeer benieuwd naar de verwachtingen en motivatie daarvan van de laatste der Mohikanen hier.

  Ik verwacht een afvlakking van de prijsstijgingen begin volgend jaar. Probleem is dat Amsterdam een grote invloed heeft op het cijfer. En het is maar de vraag of de grote prijsstijgingen daar voorbij zijn. Dus een beetje een uit de lucht gegrepen verwachting, maar we zullen zien.

  Argumenten voor prijsstijging: schaarste neemt toe, werkloosheid neemt af, consumentenvertrouwen blijft stijgen, rente blijft laag of daalt nog verder.

  Prijzen kunnen m.i. alleen gaan dalen wanneer er weer een recessie komt. Zelfs dan is het de vraag of dat gebeurt.

  Algehele stijging volgend jaar: 4 tot 5%.

 396. maff says:

  Huren 2017: maximale stijging huursom voor woningcorporaties 1,3 procent

  1% doorstroombelasting
  0.3% inflatie

  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/12/28/huren-2017-maximale-stijging-huursom-voor-woningcorporaties-1-3-procent

  ps: …boefjes zijn het!

  🙂 To be or not to be, that’s the question http://www.cartoonmovement.com/depot/cartoons/2012/09/05/the_banksters__sofia_mamalinga.jpeg

 397. Nico de Geit says:

  De huren van sociale huurwoningen mogen volgend jaar met 2,8% stijgen. De huur van huishoudens met hogere inkomens mag maximaal 4,3% omhoog. Daarmee wil Blok de doorstroming van hogere inkomensgroepen naar een vrije sector huurwoning of koopwoning blijven stimuleren.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/27330437/__Sociale_huur_mag_met_2_8__omhoog__.html

 398. Nico de Geit says:

  Het vertrouwen op de woningmarkt heeft deze maand een knauw gekregen. De speciale marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) is na bijna vier jaar van onafgebroken stijgingen plots flink ingezakt, van 121 naar 117 punten.

  Daarmee lijkt de optimistische stemming van kopers en verkopers op de woningmarkt over zijn hoogtepunt heen, aldus de belangenbehartiger van huizenbezitters. Doordat de hypotheekrente weer oploopt en het woningaanbod afneemt, worden de omstandigheden om een huis te kopen nu minder gunstig beoordeeld dan in de afgelopen maanden.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/27329835/__Vertrouwen_woningmarkt_over_hoogtepunt_heen__.html

 399. Steven says:

  Nico de Geit,

  Steeds hogere huren en steeds duurdere huizen (boven inflatie) houdt natuurlijk ergens op. Mooi dat het nu is!

 400. hurenduurder says:

  Steven:
  Nico de Geit,

  Steeds hogere huren en steeds duurdere huizen (boven inflatie) houdt natuurlijk ergens op. Mooi dat het nu is!

  Ben jij tevreden met een huurverhoging van 2,5% of 4% verhoogd met een inflatie van 0,3%.

 401. Latida says:

  Dit filmpje bevat een hoop inzichten van een intelligente dame. Is 4 jaar oud, en juist daardoor, met de wetenschap van nu, bijzonder interessant.

  https://www.youtube.com/watch?v=nFwAxK1GyPE

 402. Nico de Geit says:

  Steven:
  Nico de Geit,

  Steeds hogere huren en steeds duurdere huizen (boven inflatie) houdt natuurlijk ergens op.

  Voor sommigen betekent dat dat ze dakloos worden. Maar de meeste mensen die hun huis niet meer kunnen betalen vinden wel ergens een plekje.

 403. Latida says:

  Meer marktwerking op de huurmarkt of gewoon hogere huuropbrengsten inclusief huurtoeslagen voor institutionele beleggers?

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/27330437/__Sociale_huur_mag_met_2_8__omhoog__.html

 404. Steven says:

  Latida: met de wetenschap van nu, bijzonder interessant.

  De olieproductie is meer dan 80 miljoen vaten per dag. Dat is meer dan de wereld rond als je ze langs de evenaar legt. En nog zijn er mensen die niet in peak-olie geloven. 😉

 405. maff says:

  Je kan uit je hypotheek worden gezet als je illegaal vuurwerk in huis hebt ……

  Nepnieuws ?

  ps 🙂 https://pbs.twimg.com/media/C0x5SnJXAAEXuq-.jpg

 406. maff says:

  Steven: En nog zijn er mensen die niet in peak-olie geloven.

  In trust we peak

  lol

 407. maff says:

  Goedkoopste huis in Friesland is verkocht ( verkoopprijs onbekend )

  http://holwerd.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/1173027/Hegebuorren-14-Holwerd

 408. maff says:

  Jos Koets

  2017: Hypotheekrente gaat stijgen
  huizenprijzen ook ……

  https://www.iex.nl/Column/259815/2017-Hypotheekrente-gaat-stijgen.aspx

  10 jaars staats 28-12-2016 0,345 %
  1 weeks Euribor rente -0,369 %

 409. Voerman says:

  Voerman wenst alle posters alhier een gezellige jaarwisseling en een goed, gezond en verstandig 2017!

 410. Juan Belmonte says:

  Voerman:
  Voerman wenst alle posters alhier een gezellige jaarwisseling en een goed, gezond en verstandig 2017!

  Eensgelijks Voerman en alle anderen !

  Maak er een mooi 2017 van.

  De zeepbel is er nog.
  Keurig opgepoetst dankzij de krankzinnig ultralage rente, lange rentes incluis.
  Dat wil niet zeggen dat een huis kopen per definitie onverstandig zou zijn.

 411. Juan Belmonte says:

  Mooie is dat de heer Dr Klaas Knot
  Wederom. Ogmaals en opnieuw past in de grachten van Juan

  Als eerste lid van het ECB-bestuur pleit Knot openlijk voor ‘tapering’, jargon voor het terugschroeven van de opkopen richting de nul.
  https://www.nrc.nl/nieuws/2016/12/26/klaas-knot-ecb-moet-snel-stoppen-met-de-drukpers-5925497-a1538421

  Een mooi uitsmijter

 412. Juan Belmonte says:

  Die Hollandsche huizenmarkt
  En de Hollandsche zeepbel op die markt
  Gered door de Grote Poenscheppers van FED en ECB
  Met het maandelijks bijdrukken van geld ter waarde van een hoofdstad
  (Zie recente TV documentaire van Maarten Schinkel)

  Francis Fukuyama zou er
  The end of History
  in zien

  Juan
  In al zijn bescheidenheid en gewapend in de wapperkunst
  Herhaalt maar weer eens een tekst van Brel:
  Il ne faut pas jouer les riches
  Quand on n’a pas les sous

  Mooie uiteindes !

 413. Juan Belmonte says:

  En laten we
  ook eens terugblikken
  En stellen dat alle poenscheppen ten spijt
  Niet is voorkomen dat de oudste bank van Italië genationaliseerd moest worden

  Brakke Bank
  gered door
  Solide staat ?

  Het kan aan de leeftijd van Juan liggen
  Maar waar o waar zijn die echte cabarettiers gebleven ?

 414. Jaap says:

  Dus met 60000 bruto in een sociale huurwoning van 738 euri is dus super!!
  b,

 415. Steven says:

  In ieder geval voor iedereen een gelukkig Nieuwjaar en lagere huizenprijzen in 2017!

 416. Maria says:

  Het lijken alleen nog maar cabaretiers te zijn die de website in leven houden.

  Huurprijzen stijgen tot enorme hoogten en waar nodig worden opbrengsten tezamen gebracht door de belastingbetaler.

  In het land der blinden is eenoog koning, ik heb alleen geen blinden om me heen.

  Zouden we nu eens niet gezamenlijk moeten kunnen concluderen en daarbij het eigen gewin loslaten dat:

  – De hypotheekrenteaftrek alleen heeft gezorgd voor hoge huizenprijzen en grote winsten voor de banken.

  – De huurtoeslag zorgt voor enorme winsten, uit belastinggeld, voor woning cooperaties en particuliere beleggers.

  – De zorgtoeslag zorgt, betaald uit belastinggeld, voor steeds hogere premies.

  – De kindertoeslag zorgt voor steeds hogere bijdragen aan de zorgverstrekkers bij de kinders.

  Kunnen we met z’n allen niet eens proberen te snappen dat hoe hoger de toeslag wordt, hoe hoger de kosten worden.
  Hoe hoger de winsten worden van de verstrekker!

  Hoe langer wij moeten werken om het zooitje betaald te krijgen.

  Jij en ik, betalen de belastingen.

  Mijn slogan was “Ban the Banksters”, mijn slogan wordt:
  “Ban the Banksters and the Governement”!!

 417. Nico de Geit says:

  Maria: Mijn slogan was “Ban the Banksters”, mijn slogan wordt:
  “Ban the Banksters and the Governement”!!

  Vrij vertaald: red jezelf.

  Iedereen die de banksters wil bannen sluit geen hypotheek af. Je moet toch ergens wonen, dus je koopt iets met eigen geld of je huurt.

 418. Nico de Geit says:

  Instantie na instantie en deskundige na deskundige hamert erop: de hypotheekschuld waarop Nederlandse huishoudens zitten, is een snel tikkende tijdbom.

  http://www.telegraaf.nl/dft/geld/huis-hypotheek/27339075/__Hypotheekplafond_voor_velen_omlaag__.html

 419. maff says:

  Nico de Geit: Vrij vertaald: red jezelf.

  Leve de vrijheid 🙂

  Steve Keen interview ….

  https://www.ftm.nl/artikelen/interview-steve-keen

  2017 is in aantocht
  maak er maar weer een mooi jaar van zeepbellers 🙂

  https://mudmap.files.wordpress.com/2012/01/ny1.jpg?w=510

 420. ps says:

  maff,
  🙂

  …de beste wensen, mensen!…van Europa…
  https://pbs.twimg.com/media/C01Uq-6XAAAjX9e.jpg

 421. maff says:

  ps: …boefjes, maff!

  🙂
  ondertussen onder the tower of London
  Crooked bankers escaping prosecution

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/11/14/1415924130223_wps_18_Mac_Cartoon_14th_November.jpg

 422. ps says:

  maff, 🙂

  …een vos verliest wel z’n haren…
  https://www.youtube.com/watch?v=8WRdJ5wBXpo

 423. Steven says:

  maff,

  ja. goed kort interview met Steve Keen!

 424. b says:

  Jaap:
  Dus met 60000 bruto in een sociale huurwoning van 738 euri is dus super!!
  b,

  Beste Jaap, er wordt een artikel geciteerd door mij waarin het tegendeel staat wat je nu stelt.

  Er verdwijnen steeds meer sociale woningen met een huur onder de 710 euro per maand, juist voor diegenen die het hard nodig hebben. Bijvoorbeeld mensen die 50% of meer van hun inkomen aan huur kwijt zijn.
  Dat wilde ik benadrukken.
  Wat die mensen met 60k inkomen per jaar betreft in een sociale woning, denk ik niet dat er veel zullen zitten. Die mensen gaan leven naar hun inkomen, zullen neerkijken op sociale woningen en hun inwoners.Het is die groep die met hun (koop)woning, auto en kleding pronken.Maar goed dat is mijn persoonlijke mening maar.