DNB waarschuwt voor kredietrantsoenering door Nederlandse banken

DNB waarschuwt voor het feit dat de mogelijkheid van kredietrantsoenering door de Nederlandse banken aanwezig blijft voor de komende jaren. “Het gebrek aan krediet kan een beperkende factor worden voor verder economisch herstel.”

Uit het rapport van DNB van vandaag: :
De banken die zwaar zijn geraakt in de crisis, zullen hun balansen willen saneren. Dit is een traag proces, ook omdat bedrijven op basis van eerder afgesloten kredietlijnen nog toegang hebben tot bankfinanciering. Mocht op termijn de beschikbaarheid van krediet worden beperkt, zodat zelfs bedrijven met goede vooruitzichten geen nieuw krediet meer kunnen krijgen, zelfs tegen minder gunstige voorwaarden, dan kan men van kredietrantsoenering spreken.

Rantsoenering
De mogelijkheid van rantsoenering blijft aanwezig, zaker voorbij de huidige ramingsperiode tot 2011. Juist als vanaf de tweede helft van 2011 de economie weer wat steviger op haar benen komt te staan en gezinnen en bedrijven meer willen gaan besteden, zal de kredietvraag aantrekken. Bij een onvolledige herstructurering van de balansen zouden banken echter op dat moment wellicht nog niet in de positie kunnen zijn om volledig aan de hernieuwde vraag te voldoen.

Gebrek aan krediet
Indien overheden bovendien na 2011 er onvoldoende in slagen de begrotingstekorten terug te dringen, zou het vraagoverschot in de kredietmarkt nog groter kunnen worden. In dat geval zou het gebrek aan krediet een beperkende factor kunnen worden voor verder breed gedragen economisch herstel.

Lees hier het hele rapport (9 pagina’s pdf):
Economische ontwikkelingen en vooruitzichten voor Nederland

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: ,
2 comments on “DNB waarschuwt voor kredietrantsoenering door Nederlandse banken
  1. simply henky says:

    Gewoon een fatsoenlijke rente laten betalen, zuivert bedrijf en consument. Kwestie van vraag en aanbod. Laat de economie maar gewoon zijn werk doen, maar als Den Haag zich er mee gaat bemoeien (steunmaatregelen)hoef je er niet veel goeds van te verwachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*