huizenprijs gaat fors dalen in 2012

Calcasa voorspelt een verdere daling van de gemiddelde woningwaarde voor volgend jaar. De prijs van een woning zal in de loop van 2012 met ruim vier procent dalen.

Calcasa, een ‘onafhankelijk‘ technologie bedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, onderzocht de markt voor koopwoningen vanuit vijf invalshoeken: de prijsontwikkeling, de verkoopaantallen, het aanbod, de doorlooptijden en het verschil tussen vraag- en verkoopprijs. De trend voor aankomend jaar is overwegend negatief.

De lage rente en de verlaging van de overdrachtsbelasting hebben ervoor gezorgd dat de negatieve prijsontwikkeling werd getemperd het afgelopen jaar. Het aanbod van woningen blijft toenemen terwijl de verkoopaantallen teruglopen. Dit levert een onhoudbare situatie op voor de woningmarkt voor aankomend jaar. Al in het vierde kwartaal van 2011 gaan de prijzen dalen met -0,9% op jaarbasis. Deze prijsontwikkeling is nog gering door de lage hypotheekrente  en de lage overdrachtsbelasting, maar als deze in 2012 weer wordt verhoogd zal de prijs nog verder dalen. Calcasa voorspelt een negatieve prijsontwikkeling van -4,3% op jaarbasis voor het 3ekwartaal 2012. De reële prijs van een woning zal naar verwachting zelfs met bijna 7% dalen in 2012.

lees verder op de site van Eufin Financieel Nieuws

Bedrijf: Calcasa
Groei: 510%
Wie: Evert van de Wauwer en Bas Meeuwissen
Wat: vastgoedwaardering
Omzet: vertrouwelijk
calcasa directie
klanten:

 • DTZ Zadelhoff
 • Woonbron
 • Gemeente Dordrecht
 • ELQ hypotheken
 • DHV
 • VROM
Aan het eind van de 20ste eeuw besloot een aantal grote spelers in de onroerend goedmarkt en de ABF Group, een onderzoeksbureau en softwareontwikkelaar op het gebied van wonen, demografie, ruimte en economie een haalbaarheidsstudie uit te voeren naar een Nederlands AVM. ABF stelde een team samen van database ingenieurs, wiskundigen, woningmarktonderzoekers en econometristen, die de mogelijkheden analyseerden
Frank van der Heijden is sinds 1 mei 2010 executive-consultant bij ABF Valuation (CALCASA) . Hij was tot zijn pensioen medio 2008 CEO van de ABN AMRO Hypotheken Groep. Hij kan bogen op een lange historie in de vastgoed en hypothekenbranche.Frank van der Heijden vervulde vanaf 1986 diverse directiefuncties bij Bouwfonds. Hij speelde een leidende rol bij de integratie van de hypotheekactiviteiten van ABN AMRO en Bouwfonds en wist vervolgens als CEO de nieuwe organisatie tot een succesvol hypotheekbedrijf te ontwikkelen. In 2001 startte hij Moneyou, de eerste online hypotheekverstrekker van Nederland. Hij wist voorts Florius een stevige plaats op de Nederlandse hypotheekmarkt te geven. Momenteel is Frank van der Heijden commissaris bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG), Quion, TCN, de Hypothekers Associatie, Habion en de Alliantie.
Wilt u op een snelle en effectieve manier een portfolio van woningen waarderen, die dienst doen als onderpand voor leningen, Residential Mortgage Backed Securities (RMBS) of Covered Bond Programma’s?
Share Button
Tagged with:
105 comments on “huizenprijs gaat fors dalen in 2012
 1. beurse beurs says:

  4 % is toch geen “forse daling”

  En wat wordt hier bedoeld met reële prijs? (ik zou zeggen de reële prijs van een woning is ongeveer 50% van het huidige prijspijl, maar dat is het hier niet).

 2. Marketwatch says:

  Vastgoedfondsen kunnen de pijn blijkbaar ook niet goed meer onder de pet houden:

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_245892.z24/AFM_waarschuwt_voor_vastgoedfondsen.html

 3. Marieke says:

  Als ik een verkoper 4% verlies bied zullen ze allemaal JA zeggen….nee ik wacht nog even geduldig 1 jaartje of wat in mijn huur woning. Ik wil eerst duidelijkheid DAT en HOE ze de HRA gaan inperken. Tot die tijd die ik niets. Deflatie in huizenland is onderweg.

 4. floor says:

  Tegen die tijd, in 2012, is er allang complete chaos in Europa.
  We zijn nu al zover dat Sarko het goud van Duitsland en Nederland in dat EFSF gestort wil zien als “onderpand” om dat fonds vergroten. 1000 miljard is nauwelijks genoeg voor de kleine landjes.
  1/3 van de Italiaanse buitenlandse leningen komen op het conto van Frankrijk, ja, dat land waar ze de pensioenleeftijd nu op willen trekken naar 62. 62 zegt U? Ja dus en daar worden wij geacht onze laatste harde assets aan in bruikleen te geven.
  Ik word er kotsmisselijk van zo langszamerhand.

 5. Frans says:

  @ Marieke: verstandig!

 6. Nou says:

  @1 inderdaad, weer geen forse daling.

  Gelukkig zijn we er hier thuis wel zo’n beetje uit.
  We gaan gewoon nooit een woning kopen.
  We liepen zo’n 5 jaar met het plan om ooit nog eens wat te kopen, eerst sparen, hopen op een daling, en dan eigenaar worden.
  Ook met de voorspelling van 7% daling, mogen ze die hypotheek lekker houden. Wij gaan ons niet committeren aan allebei 30 jaar fulltime voor een rijtjeshuis in een moeras vol reumalijers.

  We worden te oud voor een hypotheek(35+) en zijn te jong voor de erfenis.
  Gelukkig wordt vrije sector huren bij elke verhuizing leuker.
  Dus verhuizen we elke 1.5 jaar 🙂

 7. koga maurata says:

  @1 reële prijzen zijn voor inflatie gecorrigeerde prijzen. De voorspelde daling van 4% is ‘nominaal’. Gecorrigeerd naar het algemeen (gestegen) prijspijl is de daling dus groter.

 8. Dim says:

  Prijspeil!

 9. anderhalf keer modaal says:

  in december 2010 weer voorzichtig ingestapt, na in aug 2008 te hebben verkocht. Wel voorzichtig; een oud vrijstaand huisje dat is gekocht voor het kavel.

  Moet je wel geluk mee hebben; het stond niet op Funda. Onderhandse koop.

  Bouwvergunning voor de nieuwe woning is inmiddels verleend; nu nog een aannemer die voor een scherpe prijs wil bouwen…

 10. koga maurata says:

  @ 8 ‘t is inderdaad peil. Doet aan de strekking niks af.

 11. ruud says:

  forse daling van 4% naar beneden in 2012….waar halen ze het vandaan.
  Boven 10% kan je pas van een dalinkje spreken…nar jaren met % tegelijk te zijn gestegen.
  Ga voorlopig huren, maar ook huren is fors, 1250 euro is niks in amsterdam.

 12. ruud says:

  waar halen ze het vandaan.
  ”forse daling van 4% naar beneden in 2012”….Boven 10% kan je pas van een dalinkje spreken…na jaren met % tegelijk te zijn gestegen.
  Ga voorlopig huren, totdaat er tenminste 25% van de huizenprijzen af is, maar ook huren is fors, 1250 euro is niks in amsterdam.

 13. Suzanne says:

  @6 Nou

  Je bent niet de enige hoor.
  Wij doen ook al jaren aan ‘villahoppen’. Al het verhuizen is niet leuk, maar wel leuk is dat we zo langzamerhand Gelijk krijgen en een lange neus kunnen maken naar al die mensen die ons ooit voor gek verklaarden dat wij nog steeds huurden (en zogenaamd ons geld weggooiden).
  Who’s laughing now??

  Maar ja, ook niet voor lang, want van een kale kip kun je niet plukken, en raad eens bij wie ze dán aan komen kloppen??

  Nog een schrale troost bij al het ge-verhuis is dat wij in dat geval de boel niet in een vrachtwagen proppen maar in een container en vér weg verhuizen.

  Toch gek, zit je eerst jarenlang te wachten tot eindelijk de huizenprijzen zullen dalen, en doen ze dat, dan wil je nog steeds niks kopen, maar eerder emigreren…

 14. sarends says:

  @13 weet natuurlijk niet wat “ooit” was. Ik zou nu misschien gaan huren als ik moest beginnen. Maar heb geen spijt van m’n woning bezit. Mijn ouders (generatie BB) huren al heel hun leven. Ik weet zeker dat ze de bouwkosten en de grond van hun eerste huurhuis 5x hebben betaald. En dat alleen om er te mogen wonen. 🙁 Na hun vertrek is het huisje te koop gezet, en ook nog een voor een heel vette prijs verkocht (in relatie tot het gebodene). Ik weet wel wie er in het geval van mijn ouders lacht. Helaas: “Het verleden bied geen garanties voor de toekomst”

 15. Mark says:

  waarom zou er 20% daling zijn van huizenprijzen, dit willen banken, eigenaren, politiek en gemeenten niet!
  Er zijn teveel partijen betrokken in de huizenmarkt die geen daling willen, zie het dan ook niet gebeuren dat ze 20% gaan dalen, al zou ik het wel willen want ik huur nu nog 🙂

 16. Phylipulus says:

  Dus als er maar genoeg partijen zijn die géén daling willen, dan kómt er ook geen daling?

  Hadden ze dát maar geweten in Ierland, Spanje, de VS enz.

 17. Starter says:

  @ artikel

  Ik denk dat over de hele linie er een daling is. Maar staar je niet blind op die 20%. Die zie je misschien in Oost-Groningen eraf gaan, maar daar waar werk is, en “de mensen” dus graag willen wonen (= de randstad) zal de daling veel minder zijn. Net als nu het geval is.

 18. rick says:

  @mark,

  Ik denk dat eerder het tegendeel geldt. Een groot deel van Nederland is “all-in” gegaan. Dat is de beste indicatie dat er een flinke daling gaat komen. Simpelweg, omdat je nooit meer dan “all-in” kan gaan. Elke tegenslag werkt als een negatieve multiplier.

 19. nhz says:

  beurse beurs: 4 % is toch geen “forse daling”

  nee, en ook die 7% waar het later over gaat niet. Vergeleken met de voorafgaande 500-1000% stijging is het peanuts, totaal irrelevant.

  floor: Tegen die tijd, in 2012, is er allang complete chaos in Europ

  nu al – ECB is definitief het pad van Weimar ingeslagen. Rente omlaag, en in één week tijd al 300 miljard aan Bunga-bunga bonds opgekocht. Lees eens hoe de hyperinflatie daar van start ging, de ECB doet sinds Dragi het roer heeft precies hetzelfde. Als de vergelijking met Weimar stand houdt hebben we nog hooguit een jaar voordat de prijzen hier ook gaan accelereren (commodities zoals olie en goud/zilver zijn de afgelopen weken alweer 10-20% gestegen!). Gelukkig wordt er door sommige Duitsers met verstand/geheugen nog gewaarschuwd, maar ik vrees dat het te laat is:
  http://www.zerohedge.com/news/ecbs-weidmann-spoils-party-says-leveraging-efsf-violation-eu-treaty-warns-hyperinflation
  In dat geval zie ik de NL huizenprijzen trouwens niet verder zakken 🙁

  ruud: forse daling van 4% naar beneden in 2012….waar halen ze het vandaan.

  het zegt veel over het sentiment; of misschien dat deze onderzoekers nog in de luiers lagen toen de bubble van de jaren ’70 leegliep.

  Suzanne: Nog een schrale troost bij al het ge-verhuis is dat wij in dat geval de boel niet in een vrachtwagen proppen maar in een container en vér weg verhuizen.

  ik ben door inmiddels ook een paar keer ‘kleiner’ verhuizen terug van 6 zeecontainers aan inboedel (zat ook nog wat bedrijfsinventaris bij) terug naar minder dan 1. Weg uit NL wordt zo een stuk makkelijker.

  Mark: Er zijn teveel partijen betrokken in de huizenmarkt die geen daling willen, zie het dan ook niet gebeuren dat ze 20% gaan dalen,

  rond 1980 waren er ook zat partijen die geen daling wilden, maar hij kwam wel. Ik geef toe dat monetisatie toen nog maar net op grote schaal van start ging, dus helemaal vergelijkbaar is de situatie niet.

  Phylipulus: Hadden ze dát maar geweten in Ierland, Spanje, de VS enz.

  in de VS en enkele andere landen kun je je terdege afvragen of de grote spelers die daling niet wilden. De grote banken zijn meer dan gecompenseerd voor hun subprime verliezen, zelfs de ‘Tan Man’ loopt nog vrij rond in plaats van met een loden bal en in strepenpakje rond te strompelen. Alle schade is afgewenteld op belastingbetalers en (soms) huiseigenaars en kleine bouwbedrijven.

 20. Cinelux says:

  Ga ook voorlopig niet kopen zonder echte prijsdalingen.Was vorig jaar nog aan het kijken op veilingen, maar is ook niet interessant genoeg.

  Blijf voorlopig nog in het edelmetaal zitten.

 21. JR says:

  Gewoon de storm afwachten dat is een goede beslissing. Dan maar niet de aller scherpste prijs, maar wel zekerheid. Wie doet je wat in je huurwoning,je betaald huur en problemen en onderhoud zijn voor de verhuurder. Rustig aan sparen en desnoods beleggen. Met het laatste zou ik nog ff wachten op bodemvorming op de beurzen.

  Is wel triest dat de nieuwe generatie nu de sores op mag gaan ruimen van een generatie welke het te goed heeft gehad, en onverstandig gedrag heeft vertoont.

  Vergeet niet dat de hele economie draait op VERTROUWEN vertrouwen in de woningmarkt is op alle fronten zoek, dus gebeurt er nog maar een ding en dat is een daling van de huizenprijzen.

 22. Scheefwoner says:

  JR:

  Is wel triest dat de nieuwe generatie nu de sores op mag gaan ruimen van een generatie welke het te goed heeft gehad, en onverstandig gedrag heeft vertoont.

  In ieder geval wordt aan de nieuwe generatie wat meer tijd gegund om de sores op te ruimen.
  Van 65 naar 67 dus 2 jaar langer slaaf van het systeem. Als je het al haalt.

  Kotsmisselijk word je van deze regering. Eigen volk wordt verkwanseld aan het groot kapitaal. Schande!

 23. nhz says:

  JR: Vergeet niet dat de hele economie draait op VERTROUWEN vertrouwen in de woningmarkt is op alle fronten zoek

  en dan zullen we het maar niet hebben over vertrouwen in de waarde van de pensioenen, en op het eeuwige recht op gratis zorg, en op (central) banken die goed op je centjes passen. Nog een jaar en al deze zekerheden zullen verregaand aan het afbrokkelen zijn.

 24. Frans says:

  Ha Cinelux: me too in de edelmetalen. 🙂
  Netto winst zilver 96%, nettowinst goud 55%, en dat in een goede twee jaar.
  Als je hetzelfde rendement wilt maken maar dan negatief, dan is de huizenmarkt een uitstekende keuze!

 25. Frans says:

  Economie kwestie van vertrouwen: daar wordt ik doormoe van. Met andere woorden de consument heeft het gedaan als het niet goed loopt. Lulkoek: wat je niet kunt uitgeven kan je niet uitgeven. En how about: als het verschil tussen rijkdom te grote verschillen gaan aannemen dan klapt een economie. En how about als we in een corporate fasiscm state leven dan is het resultaat dat de overgrote meerderheid schuldslaven zijn.

 26. Maria says:

  @24 Frans

  Kleine correctie:

  Wat je niet hebt kun je niet uitgeven!!

 27. Dawg says:

  Frans,

  Inderdaad. Weer zo’n bezweringsformule die misleidend suggereert dat als dat magische “vertrouwen” maar weer terug komt het weer businesa als usual wordt. Alsof we niet midden in een systeemcrisis zitten.

 28. tufkaj says:

  Wat waren de voorspellingen van calcasa afgelopen jaren en in hoeverre zijn deze uitgekomen?

 29. hugo says:

  Nooit vergeten;

  ”Paper money will always return to its intrinsic value. Nothing.’ (Voltaire)

  Hier een grappige exercitie om de intrinsieke waarde van een Euro briefje te bepalen.

  The minimum value of paper money after the Euro crash corresponds with its calorific value.

  A €5 banknote weighs 0.6 grams. The calorific value of one kilogram European fiat money (= 1,667 €5 notes) is 5 kilowatt hours (kWh).

  You can fare much better with gold:

  Based on Monday’s Euro gold price of €1,260/oz one ounce will buy you 21 metric tons of wastepaper (current price €60/ton) which has a calorific value of 105,000 kilowatt hours.

  The average heat energy consumption of a single family detached house is around 5 kWh. So 21 tons will heat a house for 21,000 hours or 2.4 years.

  If you hold on to your Euros instead of gold, 252 €5 notes (=€1,260), they will deliver a calorific value of 0.76 kWh
  (252 x 0.6 x 5 / 1000 = 0.76 kWh) will keep you warm for a mere 9 minutes instead of 2.4 years.

  This is the calculation for ‘paupers’ who hold such small denominations.

  If you happen to be a wealthy money bag, drug dealer or tax evader, who all tend to stash the handy €500 notes, you will likely be much worse off despite their higher weight of 1.1 grams per banknote.

  Rounding up the Euro gold price to €1,500 (I expect to see this price within a few weeks) your wealth will make you long for a thick blanket much sooner. Here is the calculation based on €500 notes:

  3 x 1.1 x 5 / 1000 = 0,016 kWh
  that will keep your house inhabitable for only 10.8 seconds.

  To sum it up, here are your choices after the Euro crash:

  Hold the monetary equivalent of one ounce gold in €500 notes and you can heat your house 10.8 seconds,in €5 notes and you can heat your house for 9 minutes, in 21 tons wastepaper and stay warm for 2.4 years, but 1 ounce gold based on James Turk’s price expectation of €11,000/oz will keep your house heated for 23 years.

  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-true-intrinsic-value-euro-money

  Gaat uiteraard ook op voor junk zoals de Dollar, pond, Yen etc.

 30. Scheefwoner says:

  nhz:irrelevant.

  ik ben door inmiddels ook een paar keer ‘kleiner’ verhuizen terug van 6 zeecontainers aan inboedel (zat ook nog wat bedrijfsinventaris bij) terug naar minder dan 1. Weg uit NL wordt zo een stuk makkelijker.

  @NHZ

  Is dat een 20ft of 40ft zeecontainer?

  Er wordt veel geschreven om goud of ander edelmetaal te kopen als alternatief voor de Euro maar ik lees maar weinig over diamanten. Werd door Joodse handelaren bijvoorbeeld als ideaal gezien bij vervolgingen etc. Een klein zakje vol ipv van kilo’s goud. Zeg maar meer met minder. Zou dat geen goed alternatief zijn?

  Of zitten daar nadelen aan vast?

  Wie het weet mag het zeggen.

 31. asd says:

  @19 (nhz)

  Wat!? Van zes zeecontainers aan inboedel terug naar één container?

  Dat is pas onthechting in optima forma. Nog even en je bent boeddhist!

  Niet alleen, dat je dan geen slaaf meer bent van de bank, maar ook niet langer van je bezit (en van je haar ;-)).

  Ik zit inmiddels op een halve (kliko)container. Ergo, naast travel light, live light!

  Verdomd gemakkelijk als je snel wilt verkassen, om wat voor reden dan ook.

 32. Steven says:

  Wat ik wel vind en ik doe er ook aan mee: velen hier zagen het al lang aankomen en toch doen we er niets aan. Wel zouden we ons direct moeten mobiliseren als er echt rare maatregelen worden genomen die de hoge huizenprijzen in stand houden en scheefleners compenseren of zelfs uitkopen of zo. Jaren lang heb ik huur betaald en niet om daardoor geld te hebben om miskopers te spekken. Dat ze die koop-belasting even naar beneden doen is niet echt een subsidie: dat mag van mij best, maar huurders bijv. verplichten een huis te kopen zou echt te ver gaan. Ik kreeg bijv. de mogelijkheid mijn huurpand te kopen met korting en moest binnen een maand beslissen: ha ha. dat soort onzin mag best, maar zit al op het randje.

 33. nhz says:

  Maria: Wat je niet hebt kun je niet uitgeven!!

  was het maar waar … hoe denk je dat zelfs jongeren van ver onder de 18 aan duizenden euro’s schuld komen? Over de volwassen schaapjes zullen we het maar niet hebben, je kunt in de polder zonder een cent op zak een huis van tonnen kopen 🙁

  dus ja, vertrouwen is wel degelijk zeer belangrijk want mensen die alleen uitgeven wat ze in de portemonnee hebben zijn een uitstervend ras. En zoals men zegt: vertrouwen komt te voet en gaat te paard; maar in dat stadium zijn we m.i. nog niet voor de huizenmarkt, of de consumptie economie in het algemeen.

  tufkaj: Wat waren de voorspellingen van calcasa afgelopen jaren en in hoeverre zijn deze uitgekomen?

  het viel me ook op dat één van de mannetjes bij NHG werkt; misschien sprake van vermenging van belangen, vooral geen schokkende voorspellingen doen waar politici van kunnen wakker worden.

  asd: Niet alleen, dat je dan geen slaaf meer bent van de bank, maar ook niet langer van je bezit (en van je haar 😉 ).

  Ik verwacht dit jaar nogmaals het volume te halveren, maar daarna wordt het lastiger 🙂 Slaaf van de bank ben ik nooit geweest, maar het helpt wel met de opslagkosten voor alles wat niet meer in huis paste en wat ik nog niet direct weg wilde doen. Als spullen een paar jaar in opslag staan realiseer je je dat je eigenlijk weinig nodig hebt. Ik ben vermoedelijk wat ouder dan jij, en heb flink wat design meubels en andere volumineuze anachronismen zoals boeken en LP’s waar ik nog geen afscheid van heb kunnen nemen. Maar ik sluit niet uit dat ik over een paar jaar ook op een halve kliko inventaris zit, inderdaad erg makkelijk als je weg wil 🙂

 34. Ronfin says:

  @huizenmarkt zeepbel.nl

  ELQ hypotheken

  Hoe durven jullie deze misdadigers te noemen, verkopen de meest vreselijke wurg-hypotheken!
  Een zeepbel benoemen is uitstekend, maar de mensen die profiteren van andermans ellende…..;-)

 35. nhz says:

  Steven: Wat ik wel vind en ik doe er ook aan mee: velen hier zagen het al lang aankomen en toch doen we er niets aan.

  ik denk met een paar anderen hier dat er toch niet geluisterd wordt en dat je uiteindelijk alleen met je voeten kunt stemmen. Als mijn gezondheid geen roet in het eten had gestrooid dan was ik hier al lang weg geweest.

 36. nhz says:

  nhz: het viel me ook op dat één van de mannetjes bij NHG werkt; misschien sprake van vermenging van belangen,

  sorry, dat was naief. Ik heb het verhaaltje na de opmerking van Ronfin hierboven nog eens beter doorgelezen en deze lieden zijn 200% prominent lid van de vastgoed maffia. Dus je weet bij voorbaat wat zulke voorspellingen waard zijn; window dressing, niks meer en niks minder.

 37. nhz says:

  leuk detail over de US markt, nadenkertje voor de polder.
  http://www.zerohedge.com/news/got-primex-short-half-countrys-mortgages-are-underwater
  Volgens een nieuwe analyse staat feitelijk de helft van de huiseigenaars van de meest solide hypotheken (‘jumbo prime mortgage’) onder water: de markt drijft op repeat sales (doorschuiven naar andere / duurdere woning). Daarvoor heb je in de VS 6% makelaarscommissie en 10% aanbetaling nodig, oftewel: wie meer dan 85% hypotheek heeft en geen cash zit vast. En dat geldt inmiddels dus voor 50% van deze topkwaliteit hypotheken. Fijn dat je in Nederland een huis kunt kopen zonder een cent op zak en de makelaar weinig kost, want naar US normen staat hier vast veel meer dan 50% onder water …

 38. Steven says:

  aan NHZ (34)

  als wij daar voor moeten boeten straks, dan ga ik ook met een spandoek lopen (nog nooit gedaan overigens)

 39. nhz says:

  Steven: dan ga ik ook met een spandoek lopen (nog nooit gedaan overigens)

  ik heb in het verleden veel meer gedaan dan alleen met spandoeken lopen, en daarvan geleerd dat politici overal lak aan hebben. Spandoeken daar lachen ze om in Den Haag; ze gaan pas nadenken als je ze het mes op de keel zet. Het aantal mensen dat de dupe is als de scheefleners gebailed worden door inflatie (terug naar het duppie in plaats van de pleuro?) of een greep in de kas bij spaarders (en eventueel andere groepen waar makkelijk wat te halen valt), dat aantal is gewoon heel klein vergeleken met het aantal kiezers dat er riant van profiteert. Kat in het bakkie voor de psychopaten in Den Haag. Het enige wat zou helpen is een crash die zo snel gaat dat ze geen maatregelen kunnen nemen, wat gezien alles wat speelt in pleuroland niet uit te sluiten is.
  En anders wordt het toch echt emigreren.

 40. Steve says:

  @33

  Dit bericht lijkt me vooral propaganda gericht op het permanent maken van de verlaging van de overdrachtsbelasting.

  De huizen maffia is al een tijdje bezig via verschillende ‘onafhankelijke’ kanalen steeds dezelfde boodschap te herhalen: ‘maak de verlaging permanent anders stort de markt in’.

  De cijfers van Calcasa zijn consequent te rooskleurig zowel van het verleden als de toekomst projecties.

  Calcasa voorspelde vorig jaar in Q3:
  “Op basis van de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt voorspelt ABF voor het volgend kwartaal een stijging van de woningmarkt met een prijsontwikkeling van +1,0% op jaarbasis.”

  Dat werd volgens henzelf dus +0.1%:
  “In het derde kwartaal van 2011 is de jaarlijkse prijsontwikkeling in Nederland +0,1%”

  Volgens het CBS was de daling in Q3 2011 -2,7%. Lijkt me een vrij groot verschil met de +0,1% van Calcasa.

  Hun core business is taxatie ten behoeve van MBS zoals ‘covered bonds’: verpakken en doorverkopen van schuldpapier met vastgoed als onderpand.

  Als hier de bubble knapt dan imploderen al die gebundelde hypoteekpakketten die zijn doorverkocht op basis van de uiterst betrouwbare taxaties van Calcasa.

  “Calcasa’s Automated Valuation Model wordt internationaal erkend en voldoet aan de maatstaven van toezichthouders en de gerenommeerde ratingbureaus Moody’s, Fitch Ratings en Standard & Poor’s.”

  Fijn he, diezelfde rating agencies die zulk goed werk deden bij het beoordelen van de subprime, alt.A, etc. toxic waste.

 41. Steve says:

  Wat achtergrond info over deze knakkers.

  http://www.calcasa.co.uk/en/technology/calcasa-avm

  “This model provides a quick, accurate, and reliable estimate of the current open market value and the foreclosure value of a given residential property, based on comparable sales and hedonic regression techniques.”

  Bij het woordje ‘hedonic’ gaan wat alarm bellen af. Hiermee manipuleert men bij het CBS b.v. ook het inflatie cijfer.

  “The Calcasa AVM has been extensively back-tested internally and by clients and rating agencies since 2000.”

  Track record van een decennium. Helemaal niets dus. Alsof ze trendbreuken kunnen voorspellen. Ze zijn waarschijnlijk goed in lijntjes omhoog te extrapoleren ten behoeve van de banken.

 42. Scheefwoner says:

  @ artikel

  4% daling is peanuts, eigenlijk nominaal geen daling als je
  de inflatie er vanaf haalt.

  Veel te rooskleurig voorgesteld door deze bende met hun zogenaamde wiskundige berekeningen. Er is maar een waarheid en die is dat een normaal denkend mens niet koopt in een dalende markt. Het wachten is op uitbodeming op zo’n 40% lager.

  Gebruik toch je boerenverstand, economische malaise, onzekerheid over pensioenen/toekomst, minder te besteden/stijgingen ziektekosten etcetera.

  En als je echt nu wilt kopen dan 25% lager bieden en als ze niet willen dan door naar de volgende. Er komt er echt een op je pad die hapt.

 43. Scheefwoner says:

  Steve:
  Wat achtergrond info over deze knakkers.

  http://www.calcasa.co.uk/en/technology/calcasa-avm

  “This model provides a quick, accurate, and reliable estimate of the current open market value and the foreclosure value of a given residential property, based on comparable sales and hedonic regression techniques.”

  Bij het woordje ‘hedonic’ gaan wat alarm bellen af. Hiermee manipuleert men bij het CBS b.v. ook het inflatie cijfer.

  “The Calcasa AVM has been extensively back-tested internally and by clients and rating agencies since 2000.”

  Track record van een decennium. Helemaal niets dus. Alsof ze trendbreuken kunnen voorspellen. Ze zijn waarschijnlijk goed in lijntjes omhoog te extrapoleren ten behoeve van de banken.

  Allemaal gladde jongens in het leven geroepen door angstig wordende vastgoedmaffiosi die hun waarde zien verdampen.

  Met een daling van slechts 4% zijn ze voorlopig weer wat gerustgesteld. Waarschijnlijk berekend via de omgekeerde candlestick analyse.

 44. Scheefwoner says:

  Nog een dan voor het slapen gaan:

  Laten ze die candlestick maar in hun zwarte gat steken.

  welterusten

 45. Steven says:

  aan scheefwoner (39)

  Belachelijk om minstens 100 maandlonen neer te tikken voor een huis waar mooie bouwpakketen voor zijn voor een schijntje.. (of koop een oudje over de grens)

 46. Steven says:

  Scheefwoner:
  @ artikel

  4% daling is peanuts, eigenlijk nominaal geen daling als je
  de inflatie er vanaf haalt.

  Veel te rooskleurig voorgesteld door deze bende met hun zogenaamde wiskundige berekeningen. Er is maar een waarheid en die is dat een normaal denkend mens niet koopt in een dalende markt. Het wachten is op uitbodeming op zo’n 40% lager.

  Gebruik toch je boerenverstand, economische malaise, onzekerheid over pensioenen/toekomst, minder te besteden/stijgingen ziektekosten etcetera.

  En als je echt nu wilt kopen dan 25% lager bieden en als ze niet willen dan door naar de volgende. Er komt er echt een op je pad die hapt.

  mijn laatste “quote” was ter aanzien van dat.

 47. asd says:

  @30 (nhz)

  “In Nederland gebeurt alles vijftig jaar later,” zou Heinrich Heine hebben gezegd.
  Laten we zeggen, dat bij ons alles iets later gebeurt.
  Dat klopt dan aardig voor wat betreft de neerwaartse trend van de huizenmarkt in vergelijking met een aantal andere westerse landen, die ons duidelijk zijn voorgegaan.
  Hoe “vervelend” dan ook voor menigeen, valt daar niet aan te ontkomen.

  Schrale troost: elk nadeel hep z’n voordeel: met een beetje doordenken besef je eens, dat je inderdaad weinig nodig hebt.
  Dat kan je dan een onafhankelijk mens maken.

  Wat overblijft zijn de “essentials”, waaronder ik ook boeken, LP’s, muziekinstrumenten e.d. reken, verder een oude (goed onderhouden) auto om je te kunnen verplaatsen.

  Denk je nu nog steeds, dat jij vermoedelijk ouder bent dan ik?
  Je zou erin blijven als je dat wist: ik ben zeker en vast “the oldest kid on the blog.”

  Overigens keren steeds meer NL-ers terug. Er komen best gezellige tijden op ons af.

  @37,38 (Steve)
  @39,40 (Scheefwoner)

  Zo klaar als een klontje. Dergelijke onderzoekjes zijn te doorzichtig voor woorden.

 48. W. says:

  nhz,

  Een halve zeecontainer vind ik nog veel. Ik was laatst bij een adviseur voor een inboedelverzekering. Hij zij dat de gemiddelde mens €42.000 aan spul heeft. Het meest waardevolle dat ik heb is dit mobieltje dat ik ook gebruik om te internetten a €500. Ik heb geen auto, geen meubels, 1 broek, 1 trui, oja en een bed. Als ik een lagere premie wil moet ik aantonen dat ik niks heb. Ik weet echt niet waar je zoveel spul vandaan haalt. Mijn situatie is wat overdreven omdat ik een minimalist ben, maar al zou ik iedere maand €500 aan troep kopen (en bewaren) dan nog ben ik bijna 10 jaar bezig om zoveel troep te verzamelen.

 49. W. says:

  Ps,

  Ik ben wel wat jong. En nee, ik heb geen tv, geen huishoudelijke apparaten, geen kast, geen stofzuiger geen strijkbout, geen tafel, geen stoel, en ik wil het ook niet. Dan kan ik namelijk beter het overzicht houden. Die adviseur had al alles bedacht en alles is nee.

 50. W. says:

  De slechtste slaaf is een tevreden slaaf.

 51. anderhalf keer modaal says:

  Toch leuk die discussie over inboedel en zeecontainers. Zelf ook redelijk ‘onthecht’. Na de verkoop van de woning in 2008 vrijwel elk item van de inboedel verkocht via marktplaats. Er zijn meer dan 300 mensen over de vloer geweest, en toen was de tent (525 m3) leeg.

  Een tijdje met minder werkt heel therapeutisch. Op een gegeven moment mis je wel wat comfort; ons kersverse slooppand (ex-kraakpand) heeft geen CV, geen isolatie en het lekt op meer dan 10 plaatsen.

 52. Expat says:

  asd,

  Precies asd. De drijfveer van velen die hier roepen dat emigratie de oplossing is, is behoud van koopkracht of een beter perspektief op verrijking. Juist dat econimische eigenschappen waar alle “graaiers” op afgerekend worden. Emigratie doe je vanuit een passie en niet vanuit een frustratie (@asd en al helemaal niet om meer stemrecht te verwerven…), anders kom je van een koude kermis thuis.

  What goes up must come down, een veelgehoorde quote over de huizenmarkt. Dit geldt net zo voor alle negatititeit en drang naar econimische verrijking in NL. Er komen veel interessantere tijden aan, dus juist een reden om te blijven.

 53. nhz says:

  Steve: extensively back-tested

  tja, daarmee kun je alles bewijzen; ik snap niet dat iemand blindvaart op zulke cijfers, of misschien ook wel. Je sleutelt net zo lang aan het model tot het – op basis van oude data – een superrooskleurige toekomst voorspelt voor alle subprime in de portefeuille en voila, weer miljoenen verdiend. Ik heb zo’n pensioenverzekering die op basis van prestaties van vergelijkbare fondsen in het verleden een pensioen van meer dan een miljoen beloofde; inmiddels is de waarde gedaald tot een fractie van de inleg en het blijft dalen (ik leg ook niet meer in natuurlijk …).
  Je mag hopen dat deze heren in privé worden aangesproken op de schade die ze straks ongetwijfeld gaan veroorzaken (voor WeW – de belastingbetaler, vrees ik). Maar ja, ijdele hoop; het zal wel allemaal goed afgedekt zijn door beroepscriminelen van een ander type 🙁

  Scheefwoner: Allemaal gladde jongens in het leven geroepen door angstig wordende vastgoedmaffiosi

  ik denk eerder dat je de oorzaak bij de politiek moet zoeken, die wil doen alsof de belastingbetaler geen enkel risico loopt en het pyramidespel zo lang mogelijk aan de gang wil houden. Bedrijven zonder rugdekking willen meestal wél weten wat voor risico ze lopen.

  asd: Denk je nu nog steeds, dat jij vermoedelijk ouder bent dan ik?

  OK, foute inschatting dan; chapo 🙂
  Tja muziekinstrumenten zijn ook essentieel, mijn piano heeft een tijdje noodgedwongen in opslag gestaan wegens ruimtegebrek. Ik gebruik hem nu weer maar ben achteraf wel blij dat ik geen concertvleugel heb (was er ooit bijna van gekomen), dan heb je echt een probleem bij verhuizen (nog afgezien van alle VVE bepalingen etc. die zulke instrumenten verbieden).

  asd: Overigens keren steeds meer NL-ers terug. Er komen best gezellige tijden op ons af.

  ik denk eigenlijk dat dat meer is omdat er ongezellige tijden aankomen. Ik lees wel eens op emigratieblogs, en dan valt me op dat een flink deel uiteindelijk terugkomt vanwege het superriante sociale vangnet in Nederland. Eigenlijk zijn dat geen echte emigranten. Ik denk dat we er daarvan steeds meer gaan zien nu het bijna overal moeilijk gaat met de economie.

  anderhalf keer modaal: ons kersverse slooppand (ex-kraakpand) heeft geen CV, geen isolatie en het lekt op meer dan 10 plaatsen.

  ja, dat is op termijn toch niet zo gezond lijkt me. Helemaal niet als er kinderen bij zijn of als je wat ouder wordt (al zijn de echte ouderen onder ons het wellicht van vroeger nog wel gewend). Je kunt ook overdrijven …

  Expat: De drijfveer van velen die hier roepen dat emigratie de oplossing is, is behoud van koopkracht of een beter perspektief op verrijking.

  ik betwijfel of dat zo is, maar die groep gaat nu volop terugkomen denk ik. Ik wilde zelf naar Nieuw Zeeland, vanwege natuur/milieu/ruimte, relaxte lifestyle, minimale overheid, meer egalitaire samenleving etc. Voor carrière maken, veel geld verdienen of de consumptiemaatschappij hoef je daar echt niet naar toe (vergeleken met NL).

 54. deutsche Mark says:

  De “oplossing” te emigreren, waar enige bloggers hier steeds weer mee aankomen zetten, wordt imho teveel “geromantiseerd”.
  Welke landen hebben jullie op het oog?
  Willen die landen jullie wel ontvangen?
  Wat willen jullie daar doen voor de kost?
  Is het realistisch dat jullie dat werk gaan krijgen, danwel mogen uitoefenen?

  Zomaar een paar praktische vraagjes van iemand die bijna 20 jaar terug zelf emigreerde, en die ondanks dicht bij huis te blijven, ook op deze vragen een antwoord moest hebben. (en ook had, anders was ik wel gebleven)

  Emigratie gaat ipv uit frustatie of passie ook vaak gewoon “vanzelf”. Er ontstaat in het priveleven een probleemsituatie die door emigratie het eenvoudigst op te lossen is. Een kwestie van “waar kan ik m’n leven het beste op de rails krijgen”.
  Dan pak je je spullen en vertrekt. Heel koel en zakelijk, onvergelijkbaar met die kleverige ik-vertrek-soaps op TV.

 55. Startert says:

  Ik emigreer vanwege de liefde, is dat een goede reden?

  En daarnaast emigreer ik ook omdat de Nederlandse huizenmarkt van mij keihard dood mag vallen.

  Niet-emigranten die emigranten de les gaan lezen..muhaha :’)

 56. Startert says:

  p.s. mijn inventaris is inmiddels gereduceerd tot 1 koffer en vier sporttassen.

 57. Startert says:

  Mobiliteit is het nieuwe goud.

 58. lorenzo says:

  Expat stelt het heel goed . Op blogs over emigreren” dreigen” zal nooit tot emigratie leiden is mijn ervaring .Maar goed ook, en boosheid mag al helemaal geen reden zijn , en waarom ook ?
  We (..) leven in het nagenoeg rijkste land ter wereld, dezelfde wereld die hier massaal naar toe wil komen , het boevengilde smult van dit land , waar floortje Dessing meer verdient ( namens u)dan een medisch specialist , kortom ik niet anders concluderen dan dat de triple A rating meer dan terecht is , het geld klotst ons tegen de plinten.
  Laten we dankbaar zijn in dit geweldige land geboren te zijn.
  Een minuut stilte mag nu best.

 59. Startert says:

  @54 Ik had mijn 2 visums al op zak voordat ik op dit blog kwam.

  Feit is dat de lezers hier over het algemeen hetzelfde doen als de huizenbezitters: Zichzelf vastzetten, stilzitten en indekken, de bijbehorende asset maakt daarbij niet uit.

  Wil je echt anti-cyclisch te werk gaan, dan investeer je in mobiliteit. Want hoeveel liquiditeiten je ook hebt, in vrijwel alle landen buiten Europa mag je als toerist maar drie maanden verblijven. De zeldzame groot-investeerder uitgezonderd.

 60. asd says:

  W., anderhalf keer modaal, Expat, deutsche Mark,

  Wat te doen, is uiteindelijk een kwestie van wijsheid, hoewel dit als een cliché klinkt.

  Nog niet “verlichte” personen, zouden het in de komende tijd wel eens een stuk lastiger kunnen krijgen. Wat ik overigens niet voor ze hoop.

  Kun je beter slave to the rythm zijn i.p.v. de bank 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=Vy3fsj-aGWw

 61. nhz says:

  lorenzo: dezelfde wereld die hier massaal naar toe wil komen

  ja, alle parasieten en criminelen van de wereld, die hier komen voor het uitkerings- resp. het belastingparadijs. Maar mensen die de handen uit de mouwen willen steken en capaciteiten hebben, die slaan Nederland massaal over. Enige nuance is dus wel op zijn plaats.

 62. nhz says:

  P.S.: Griekenland is inmiddels oud nieuws, vandaag gaat Italië door het afvoerputje. Ik wed dat de ECB nu tientallen miljarden verlies per week maakt, en daar mogen spaarders en belastingbetalers in NL en Duitsland straks voor opdraaien. Op deze manier staat de inflatie voor het eind van het jaar boven de 5%. Bizar dat de rente voor NL staatsleningen nog steeds maar ruim 2% is, in plaats van 6-8% zoals voor Spanje en Italië.

 63. Long Time Lurker says:

  Zangares Anoukt is al 23% gedaald met de vraagprijs van haar woning! Binnen NEGEN maanden!!

  van € 2.200.000 naar € 1.695.000

  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/huis-47938327-vondelstraat-128/

  http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/amsterdam/vondelstraat-128/details.html

 64. Paul99 says:

  Die Anouk, gaat haar huis bijna weggeven voor slechts 3.735.000 gulden. Weliswaar in een rijtje en vrij oud, maar toch. NU moet je er wel heel snel bij zijn. 🙂

 65. Expat says:

  Startert,

  De liefde lijkt me een prima reden startert! Maar wat interesseert jou de Nederlandse woningmarkt als je toch weg gaat?

  Waar ga je naast NZ nog meer heen?

 66. Frans says:

  ER IS VOORSTONDS GEEN ENKELE REDEN TOT ONGERUSTHEID!

  De rente op Italiaanse obligaties vliegt de pan uit!
  Maar…. geen nood! De Nederlandse banken zitten slechts voor 52.1 miljard Euro (of USD?) in Italliaanse schuld!

 67. HartjeAdam met 36% korting says:

  Of wat dacht je van Prinsengracht 672 met 36% prijsdaling tov de originele vraagprijs:
  http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/amsterdam/prinsengracht-672/details.html

 68. lorenzo says:

  nhz: ja, alle parasieten en criminelen van de wereld, die hier komen voor het uitkerings- resp. het belastingparadijs. Maar mensen die de handen uit de mouwen willen steken en capaciteiten hebben, die slaan Nederland massaal over. Enige nuance is dus wel op zijn plaats.

  Ja , dan kan ik net zo goed een boek gaan schrijven , wellicht een idee …

 69. lorenzo says:

  Bovenstaande wel dure huisjes , en boze mensen daar allemaal in Ollanda.
  Waarom niet een dagje autorijden en het echte leven voor € 86.000 een leuke Villa zoals ik hier zie ..
  http://www.tweedewoning.eu/woningen/toon/2324844

 70. Suzanne says:

  @asd, deutsche mark, lorenzo, expat

  Ja, het is waar, ik dreig vaak met emigreren.

  Ik heb het al eens gedaan en de enige reden dat ik nu nog niet weg ben, is dat ik uit ervaring weet dat het heel erg moeilijk is.

  Ik ben NIET met je eens, expat, dat de drijfveer verrijking is.
  Mijn drijfveer zou zijn: gebrek aan voorzieningen alhier (de school van mijn kinderen dreigt te sluiten ivm gebrek aan fondsen). Daarnaast gevoel ik absoluut geen solidariteit met de armoedeval voor scheefleners, en wens daarvoor dan ook niet op te draaien. Wij hebben altijd de tering naar de nering gezet, terwijl Henk en Ingrid zich scheel leenden voor nog een duurdere auto en nog een duurder huis. Als onze belastingdruk omhoog gaat om dit soort idioten uit de nesten te helpen, is dat voor mij de druppel. Het is een feit dat hier in NL de hoogste belastingdruk ter wereld geldt en het is mij een doorn in het oog dat al die belastingcenten aan subsidies voor nietsnutten opgaan, terwijl de school van mijn kinderen sluit omdat niemand iets schijnt over te hebben voor goed onderwijs.
  Armetierig rotland.

  Het verschil met mij en de ‘dreigers’ en de romantische ‘ik vertrekkers’ is dat ik a. weet waar ik aan begin en b. het voor ons relatief makkelijk is om te bewerkstelligen (ivm internationale baan).

  Wat mij tegenhoudt is dat ik nog niet zéker weet of de school aan het eind van het jaar dicht gaat (ik denk het wel, maar ik heb nog geen 100% zekerheid), en ik weet ook niet zéker of de scheefleners straks uit de wind gehouden worden met mijn belastingcenten. Ik denk het wel, maar ook dit wil ik toch eerst maar even afwachten. Want zo’n besluit om de boel op te pakken en ergens anders buitenlander te worden, is niet heel lichtvaardig te nemen. Dat doe je niet op een ‘gut feeling’.

  Maar je kunt erop rekenen dat we het wel doen, als wij het gevoel krijgen dat onze geachte landgenoten ons een poot willen uitdraaien.

 71. Expat says:

  Suzanne,

  Ik zeg ook niet dat voor iedereen de drijfveer verrijking is. Maar je geeft wel aan dat frustratie een reden is, dat lijkt me wel degelijk een risico.

  Ik denk dat jullie de eerste emigranten uit Nederland zouden zijn die om de “slechte” voorzieningen vluchten, dus pas op voor je eigen emoties. Zelfs als NL flink in gaat leveren dan zullen we nog steeds bij de top horen. En zo niet, dan zijn die gates nog echt niet closing..

  Wat betreft de frustratie jegens scheefleners, dat is echt jammer. Kijk eens naar wat je hebt / mee hebt gekregen en niet naar wat je in moet leveren. Flexibiliteit scheelt een hoop frustratie.
  Dit geldt overigens voor meerderen, waardoor het forum steeds meer shift van mooie analyses / discussies naar paniekvoetbal. Dat is jammer.

 72. anderhalf keer modaal says:

  Niet je geachte landgenoten, maar meneer Draghi wil ons een poot uitdraaien.

 73. Frans says:

  Draghi = bad news.
  Maar…die poot is allang uitgedraaid, de meeste mensen zijn te verdoofd door de TV en andere massa media, zo voorgelogen dat ze het nog niet voelen.

 74. Expat says:

  Toelichting op mijn laatste opmerking:

  Ik heb de analyses van bv nhz altijd met plezier gevolgd (mede hierdoor mijn huis in NL begin dit jaar verkocht -> dank daarvoor..). Maar zodra de euro begint te zakken, worden de euro’s in nhz’s analyses pleuro’s en gaan de huizenprijzen volgend jaar weer omhoog door de hyperinflatie. Al een paar keer gelezen. Dit lijkt toch puur gedreven door frustratie? Hebben de mensen meer te besteden als hyperinflatie plaatsvindt?! Mochten lonen uberhaupt gaan stijgen, dan met jaren vertraging.

 75. nhz says:

  Frans: De Nederlandse banken zitten slechts voor 52.1 miljard Euro (of USD?) in Italliaanse schuld!

  al was het nul euro, het maakte niks uit. Wij draaien samen met Duitsland op voor de volledige euro-shit. Ondertussen gaat de Griekse hangmat cultuur en de Italiaanse bunga-bunga praktijk gewoon verder.

  Expat: Flexibiliteit scheelt een hoop frustratie.

  politiek een uiterst gevaarlijk standpunt. Lekker je mond houden terwijl Europa afbrand, door de scheefleners en hun geestverwanten in de politieke top. En met afbranden bedoel ik dan niet alleen financieel, maar vooral ook moreel en politiek (want dit gaat niet zonder gevolgen blijven). Met paniekvoetbal heeft dit niks te maken, als je moet zwijgen over het konstant verleggen van ethische grenzen dan houd voor mij alles op. Jouw materialistische ‘kijk eens naar wat je hebt’ vind ik daar tegenover slap gelul.

 76. ll says:

  @ W. inboedelverzekering.

  Als je deze lijst invult en meeneemt, kan je tegen het totaal bedrag worden verzekerd. 🙂

  Het werkt prima……

  http://www.verzekeringssite.nl/pdf/inboedellijst.pdf

 77. Expat says:

  nhz,

  Tuurlijk hoef je je mond niet te houden. Het is juist alleen maar aan te moedigen dat er tegenstromingen in de maatschappij ontstaan. Maar als het je teveel kost (net zoals “hebben” heeft dit niet per definitie betrekking op materialsime..) heb je er meer aan om flexibel te zijn dan zwaar gefrustreerd. En wij hebben er meer aan omdat het ten koste gaat van de discussies op het forum.

 78. floor says:

  @Il
  Yeh right en achterlijk Nederland maar blijven schuiven.
  Begrijp hieruit dat we vanaf nu de huur van werkeloos Ierland gaan subsidiëren. Dacht dat we daar in Nederland juist vanaf wilden.
  Het is een, laat ik het netjes zeggen, zootje
  Duitsland moet als de donder uit die euro stappen, met ons in hun kielzog, want we gaan met de rest van Europa down the drain op deze manier.
  De USA (de obligatiemarkt dus) zal niet ophouden europese landen aan te vallen zolang als dat de ECB die persen niet aanzet. Zijn doelbewust Europa naar de gallemiezen aan het werken omdat we niet mee willen werken, tot nu toe.
  De USA wil gewoon nog jarenlang de “can” vooruit “kicken” vanuit het pray and delay principe. Maar daarvoor zullen die persen moeten draaien hier.
  Het is gewoon oorlog.

 79. floor says:

  @nhz
  Mocht Duitsland en dus Nederland onder druk van de USA hier aan toe geven, dan heb je mijn zegen met je hyperinflatie, dan slaan we die deflatie gewoon over.
  En mister Expat, in dat geval kunnen ze hier in Nederland allemaal de pestpokken krijgen, ja ik ben kwaad en reageer nu dus inderdaad uit rancune, maar dan is deze mevrouw hier echt weg. Geen stuiver van mij krijgen ze, verbras m’n “vermogen” liever in een ontwikkelingsland.

 80. nhz says:

  voor alle duidelijkheid: ik maak mij boos over wat er momenteel in Europa gekonkeld wordt omdat het PRECIES HETZELFDE amorele gedoe is dat plaatsvindt op de huizenmarkt in Nederland (en vrijwel alle andere angelsaksische landen). Henk en Ingrid de scheeflener doen in het klein wat de banksters van ING of G$ in het groot doen. EFSF en ECB doen hetzelfde wat het NHG/WeW doet voor de scheefleners: risico afschuiven op partijen die niet verantwoordelijk zijn, helpen van financiële brokkenpiloten en afstraffen van mensen die proberen financieel verantwoordelijk te zijn, en het zo lang mogelijk laten doorgaan van het grote pyramidespel (zodat de schade straks nóg groter is). De hele economie van het Westen is doodziek door het kankergezwel van de financiele dienstverlening. Maar in plaats van maatregelen te nemen (ik geef toe, misschien al te laat) besluit de politiek steevast om de patient te vertellen dat het prima gaat, en nog wat extra pijnstillers te verstrekken. Zachte heelmeesters … Deze samenleving gaat keihard crashen. War and peace and war, voor de lezers onder ons.

 81. nhz says:

  ll: Het nieuwe verdienmodel van de banken 😉

  is niet nieuw hoor, dit werd in de US na de Savings & Loans crisis ook zo gedaan, op enorme schaal. En volgens sommigen legde dat uiteindelijk weer een belangrijke basis voor de recente huizenbubble, via de regelgeving en instituties die eruit voortkwamen. Onverantwoordelijk gedrag moet beloond worden in het Westen, stel je voor dat mensen zich verantwoordelijk gaan gedragen en hun eigen broek ophouden …

 82. nhz says:

  P.S. wat betreft het Ierse plan, over ‘moral hazard’ gesproken …

  The county council would rent back the house to the former homeowner, with the rent amount based on the means of the family.

  This will mean that those who have lost their jobs will end up paying low rents.

  Veel van die Ierse huizen horen bij de duurste van Europa, vanwege de voorafgaande boom. Dus nu gewoon je baan opzeggen, of een minimumbaantje van 1 dag per week nemen, dan kun je tot in lengte van dagen voor een appel en ei in je miljonairswoning blijven wonen. Fijn dat er ambtenaren en politici zijn die zulke mooie oplossingen kunnen verzinnen voor de mensen, is toch een stuk beter dan marktwerking nietwaar?

 83. dr.t says:

  NHZ
  De hele economie van het Westen is doodziek door het kankergezwel van de financiele dienstverlening.

  Ik heb meer het idee is dat de politiek de oorzaak is van veel ellende, omdat zij de speelruimte bepalen van de kredietverleners.

  Voorbeelden.
  Staatsobligaties worden als bezit op de balansen van banken genoteerd, waardoor ze nog meer krediet kunnen verstrekken.

  Het doordrukken van de euro voor er politieke controlesystemen waren ingericht.

  Landen toestaan deel te nemen, zonder dat hun begroting op orde was.

  Het loslaten van Merkel wn consorten van de begrotingsdiscipline. een paar jaar terug, toen het hen uitkwam.

  En inderdaad het doorvoeren van allerlei maatregelen op de hypotheekmarkt waardoor er geen echte relatie meer is tussen reele vraag en aanbod.

  De banken vervullen er hun rol in, maar zijn volgens mij niet de oorzaak van de ellende
  .
  Nog een voorbeeld. ECB kan Griekenland zelf niet direct aan financien helpen , maar wel aan griekse banken leningen verstrekken, de banken kopen vervolgens weer staatsobligaties in.

  Waar ligt de schuld? De ECB, griekse overheid, banken..

  Veel zou al gewonnen worden als banken zich zouden toeleggen op kredietverstrekking aan bedrijven en particulieren of n zich met ´hogere of lagere´ overheidszaken bezig houden.

 84. floor says:

  @nhz
  Even een must read van ZH er tussen door.
  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-some-things-you-should-know-about-china
  In mijn jonge jaren bezocht ik gedurende middelbare school zomervakanties “internationale studentenwerkkampen”, in mijn geval in Engeland.
  Daar waren altijd veel arabische studenten aanwezig, met name uit Egypte.
  Heb later altijd het idee gehad dat men op jonge leeftijd bepaalde eigenschappen van bepaalde nationaliteiten beter oppikt.
  Bijv. verhalen van zakenlui over hoe de arabieren liegen.
  Heb deze lieden altijd getracht uit te leggen dat arabieren dat woord zoals wij het gebruiken, helemaal niet kennen.
  Liegen, omkopen etc. zijn daar een “way of life”.
  Daar gaat dit artikel dus over, daarom snappen de amis de europeanen niet, de europeanen de chinezen niet en om het iets dichter bij huis te houden, de Nederlanders de Italianen niet.
  Europa de Verenigde Staten van..? Forget it.

 85. dr.t says:

  Het financiele systeem heeft bovendien tientallen jaren naar behoren gefunctioneerd en ineens is het door en door corrupt, dat gaat er bij mij niet in.
  Uit zo´n situatieschets speelt volgens mij een zekere mate van calvinisme een rol, er moet een schulidige zijn, wie kunnen we waar op afrekenen en dat nog een hele zware alle levensvreugde opzuigende wijze.
  In werkelijkheid speelt iedereen een rol en verdient het de voorkeur om rationeel over de inrichting van een financieel systeem te debateren.
  Termen als mafia, corruptie en complottheorien leiden maar af van de hoofdzaak.

 86. floor says:

  Nog een aardige van ZH
  http://www.zerohedge.com/

 87. nhz says:

  dr.t: Ik heb meer het idee is dat de politiek de oorzaak is van veel ellende, omdat zij de speelruimte bepalen van de kredietverleners.

  ben ik helemaal met je eens, ik zeg ook niet dat de financials de oorzaak zijn, maar ze zijn wel hét probleem op het moment. Zonder de politiek (mét echte marktwerking) zou de fin. sector zeker 5-10x kleiner in omvang zijn, en waren er geen TBTF banken (of TBTF huiseigenaars of TBTF landen).

  floor: Even een must read van ZH er tussen door.
  zerohedge.com/news…uld-know-about-china

  ik kwam toevallig net een wetenschappelijk onderzoek tegen over hoe liegen en corruptie feitelijk overal en bij iedereen voorkomen, maar vooral cultureel bepaald zouden zijn. Daar werd gesteld dat bijv. studenten uit ontwikkelingslanden die naar de UK komen aanvankelijk relatief corrupt zijn (makkelijk liegen voor eigen voordeel), maar gaandeweg de ‘culturele waardes’ van de UK overnemen en dus minder corrupt worden. Laat me niet lachen, stukje oogkleppen onderzoek ten voeten uit. Ze bedoelen zeker dat ze de culturele waardes van de City Banksters overnemen: als je de zaak belazerd dan moet je het zo groot aanpakken dat niemand er meer wat van durft te zeggen. En natuurlijk ook zorgen dat je een mooi verhaal hebt waardoor die corruptie gewoon een sociaal acceptabel etiket krijgt. Ik zal niet ontkennen dat er culturele verschillen zijn, maar in moreel opzicht zou ik erg voorzichtig zijn met zulke conclusies.

  dr.t: Het financiele systeem heeft bovendien tientallen jaren naar behoren gefunctioneerd en ineens is het door en door corrupt, dat gaat er bij mij niet in.

  niet ineens, maar in de afgelopen 30 jaar is er héél veel veranderd in de financiele wereld wat corruptie en moreel verwerpelijk gedrag in de hand werkt. Er is bekend welke factoren daarbij een belangrijke rol spelen (bijv. gebrek aan toezicht, grote afstand tussen dader en slachtoffer) en ze spelen allemaal een rol in het financiële systeem van nu. Vroeger kwamen de bankdirecteur en de hypotheekgever elkaar bij wijze van spreke tegen (in de kerk, of bij de bakker), en als het slecht ging met de bank had de directeur zelf een probleem. Tegenwoordig zitten bankster en scheefleners soms een halve wereld van elkaar verwijderd, en maakt het voor grote banken geen barst meer uit of het goed gaat: bonusgeld is er altijd. Niks complottheorie dus, het is allemaal heel rationeel verklaarbaar wat er gebeurt.

  P.S. voor floor ook op Zerohedge:
  Game Over? Reuters Says Germany, France Exploring Idea Of Core Euro Zone, End Of Existing Structure
  http://www.zerohedge.com/news/game-over-reuters-says-germany-france-exploring-idea-core-euro-zone-end-existing-structure

  detail: sinds vandaag gaat ook Frankrijk hard onderuit op de obligatiemarkt, dus ik dat ook dit plannetje geen lang leven beschoren zal zijn.

 88. Peter2 says:

  dr.t:
  Het financiele systeem heeft bovendien tientallen jaren naar behoren gefunctioneerd en ineens is het door en door corrupt, dat gaat er bij mij niet in.

  Je kan ook nuchter concluderen dat het al die tijd niet heeft gefunctioneerd en dan vervolgens helemaal niet verbaast zijn dat het mis gaat.

  Je weet immers pas zeker of je je uitgeleende geld terug krijgt wanneer je het opeist. Tot die tijd is het gewoon een belofte om terug te betalen, en heel veel partijen hebben nooit de intentie gehad terug te betalen. Maar ondertussen klopt alles boekhoudkundig wel, want de aanname van terug betalen wordt daarin als zeker bezit opgenomen.

  Dus termen als ziek, kanker, bedrog, en nooit goed gefunctioneerd hebben lijken mij rationeel beschouwd heel toepasselijk. Nu komen dit soort uitingen er meestal meer emotioneel uit, maar dat maakt het niet minder correct.

  En dat het zo lang “goed” heeft kunnen gaan? Ook eenvoudig, zolang we de demografie en technologische ontwikkelingen mee hebben lijk het allemaal net zo te kloppen als eeuwig stijgende huizenprijzen in de hoofden van de deelnemers.

  Terwijl ieder rationeel denkend mens, en dat is soms best lastig voor mensen, met zekerheid kan zeggen dat er nooit voor altijd aan die voorwaarden voldaan kan worden.

  Is het toeval dat just wanneer de babyboom generatie stopt met werken, en opgebouwde rechten gaat claimen, ook het financiële systeem begint te kraken?

  Die mag je zelf beantwoorden natuurlijk!

 89. nhz says:

  uit het bovenstaande artikel:

  In Sarkozy’s vision, the euro zone would rapidly deepen its integration, including in sensitive areas such as corporate and personal taxation … France and Germany see themselves as the backbone of the euro zone and frequently promote initiatives that other euro zone countries reject. The idea of a core, pared-down euro zone is likely to be strongly opposed by the Netherlands and possibly Austria, although both would be potential members.

  ja, dat zou dus echt het einde betekenen van de HRA en de meeste andere woningmarkt subsidies. Of Nederland uit de euro zone (wedden dat de rente dan gelijk met vele procenten omhoog schiet). Dus linksom of rechtsom, game over voor de vastgoed sector lijkt mij; al kan het nog even duren voor het zover is.

 90. floor says:

  Oeps nhz das een goeie.
  Even over het artikel, dacht dat het verdrag er niet in voorziet “hoe landen uit de euro te knikkeren”?
  Waar rook is, is vuur, dus er is iets gaande, vermoed alleen dat het net ff andersom gaat gebeuren, noord europa uit de euro.
  Trouwens, wat een arrogantie van die Fransen, wat mij betreft mogen die aan het hoofd van de zuidelijke staten hun reis vervolgen.

 91. floor says:

  edit
  Maar dat zou deflatie betekenen hè.
  Duitsland heeft daar natuurlijk geen trek in ivm export, dus voorlopig kunnen we weer een tijdje vooruit met de geit.
  Maar zoals ik al eerder schreef, denk dat een exit van Duitsland toch een beter idee is, moeten ze snel zijn want die Fransen zullen daar ook wel trek in hebben. De eerste die gaat heeft het meest te winnen namelijk, aangezien de euro instort dan.

 92. nhz says:

  floor: Maar dat zou deflatie betekenen hè.

  waarom? Men geeft nu feitelijk toe dat de situatie niet meer te redden is, Italie is TBTF maar ook Too Bit To Bail. De ECB kan even op de rem trappen, maar zit dan straks met 300 miljard aan waardeloze bunga-bunga bonds die niemand meer wil hebben. Dus dat geld gaan ze dan bijdrukken. Deflatie zou plaatsvinden als schuldeisers (vooral de banken, inclusief de ECB) massaal hun vorderingen inslikken; hoe groot is de kans daarop? NUL, lijkt mij.

  Ik weet ook niet hoe dit afloopt, het is wel duidelijk dat de paniek nu permanent is en dat de enige ‘makkelijke’ oplossing is om de geldpers vol aan te zetten. Alleen Duitse bankiers en economen verzetten zich daar nog sterk tegen, maar de Duitse politiek lijkt in grote meerderheid ook al voor die oplossing – om hun eigen huid te redden, internationaal. Bij de volgende landelijke verkiezingen komen de partijen dan gewoon met een vervanging voor Frau Merkel en de andere boosdoeners, en het volk vergeet snel …

 93. asd says:

  De discussie wordt steeds feller en interessanter, maar wat hebben jullie een gelijk!
  Zou graag op een ieder afzonderlijk willen reageren, maar dan ben je wel even bezig en is er intussen een nieuw item aan de orde.

  Verheugend, dat de dames met zulke goede reacties komen. Begrijp hun zorgen om goed onderwijs voor hun kinderen en de gang van zaken in de huidige maatschappij. Kan er als vader over mee praten. Waar moet je heen? De mijne hebben ook op heel wat scholen in het buitenland gezeten. Kan natuurlijk weer teruggaan naar Zwitserland (waar inmiddels de bedenker van de Vinex-wijken woont), maar dat land is ook niet meer wat het is geweest.

  Wees ervan verzekerd, dat heel wat mensen in de EU (en daarbuiten) oprecht boos zijn op de politiek en op de financiële markten met hun criminele inslag, d.w.z. een bepaald slag mensen daar, waarvan ik helaas het “genoegen” heb er heel wat te kennen.

 94. floor says:

  @nhz
  Deflatie slaat op: noord europa uit de euro.
  Zoals ik al zei, waar rook is, is vuur, er is iets gaande, maar ik vermoed dat we weer op een dwaalspoor gezet worden.
  Men heeft tijd nodig.
  En mijn visie is dat Frankrijk en Duitsland momenteel een wedstrijdje “wie er het eerst uit de emu stapt” aan het houden zijn.

 95. Steve says:

  @nzh & dr.t

  Dat de boel gaat crashen is geen ‘bug’ maar een ‘feature’. Hyman Minsky is in dit opzicht de grote visionair geweest die ontdekte dat periodes van stabiliteit leiden tot ‘speculative euphoria’ die weer tot een crisis leiden.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hyman_Minsky#Minsky.27s_theories_and_the_subprime_mortgage_crisis

  Jullie hebben dus allebei gelijk! Zowel de stabiele fase, de eurofische fase en de crash horen bij de normale cyclus van de economie. Hoef je niet over te bakkelijen, gisteren was het mooi weer vandaag regent het, niemand die er iets aan kan doen.

  @dr.t
  Politiek de schuld geven ipv de private sector is een schijn discussie: het is de elite vs. de rest. Is het je ooit opgevallen dat de poppetjes probreemloos tussen de ‘publieke’ en ‘private’ domeinen overspringen. De zogenaamde scheiding tussen deze domeinen is puur theater voor het volk. Voor de buhne een beetje touwtrekken en achter de schermen samen dealtjes smeden en baantjes schuiven.

  Zolang het volk maar het *idee* heeft een stukje macht te hebben. Een soort collectief Stockholm syndroom. Todat je op een dag wakker wordt en je realiseert dat de politiek, de vakbonden, het bedrijsleven, etc. er allemaal op uit zijn hun eigen macht constant uit te breiden ten koste van de kleine man (jij dus) en dat deze partijen feitelijk onderdelen van hetzelfde systeem zijn.

 96. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Steve: Volgens het CBS was de daling in Q3 2011 -2,7%. Lijkt me een vrij groot verschil met de +0,1% van Calcasa.

  En nu opeens minus 4% ?

  Levensgevaarlijk voor de economie die club Calcasa, wie voorspelt er nu een daling in de polder: zwartkijkers, pessimisten, azijnpissers en onbetrouwbare sujetten (dat bleek al uit de voorspelling van vorig jaar).

  Hmmm, Juan denkt dan maar dat de Hollandsehuizenprijzen in Q4 2011 gaan stijgen met 6%, zeg maar compensatie voor de k.k. Immers ze zijn gedaald en dat was onverwacht. Juan ziet ook een enorme schaarste ontstaan op termijn, énorm.

  Laat dat maar aan de makelaars en de VGH over, die zijn tenminste positief, komt wel goed 😛

 97. Iwanjka says:

  Iedereen in deze markt is een boefje… inclusief de ‘adviseurs en consultants’… nog even en graantje meepikken wordt lijkjes meepikken… wanneer wordt iedereen wakker en zien ze dat het enige wat moreel is alles wat hypotheek heet, of ermee te maken heeft, los te laten? Ook al kost het hun zelf hun 500% omzetgroei? En kost het zelf hun baan? Zolang ze dat niet doen, en inmiddels weet iedereen wel van de waanzin van dit systeem, en dat het debet is aan oeverloos veel ellende, en niet nodig is, als ze blijven zitten, dan is het met voorbedachte rade… bloed aan handen. Google s op mortgage en suicide… alvast een tribunaal gaan inrichten?

 98. asd says:

  @101(Iwanjka)

  Je hebt volstrekt gelijk.
  Maar wees gerust (en alert): de geschiedenis herhaalt zich.
  Revolutie is een deel van de evolutie.

  Zo zal het griezelige soort van Berlusconi’s Helfer, dat de man 20 jaar lang met desastreuze gevolgen in het zadel heeft gehouden, mede ten onder gaan.
  Trek de vergelijking maar door.

  Aanpakken die lui!

 99. Alfred1 says:

  Zolang hypotheekverstrekkers bijvoorbeeld een ‘werkgeversverklaring’ voor juist accepteren van een hard drugsverslaafde en haar drugdealer, die hen in staat stelt een woning van meer dan 210.000 euro in bijvoorbeeld Gouda te kopen, dan zal duidelijk zijn wie er niet het slachtoffer worden van de ontwikkeling op de huizenmarkt.
  Juist, de grote banken want de maandelijkse lasten worden via hun bankrekening betaalt.
  Banken controleren niet waar dat geld vandaan kwam voordat het op de bankrekening van dat soort individuen werd gestort: ‘het gaat maar om ongeveer 1200 euro per maand’.

 100. Jerrel says:

  Frank van der Heijden is succesvol geweest in de Kondratieff herfst van 1982 tot 2000 + 8 jaren. Het was niet moeilijk om in die periode succesvol te zijn, gezien de karakteristieken van dat seizoen. De crisis moest eigenlijk in 2001 komen, maar werd verplaatst door de rente te verlagen door Alan Greenspan naar 2008. Deze groep onderzoekers redeneert lineair, vandaar 4%. Echter, het zal een grotere daling worden, de natuur en het gedrag van mensen is namelijk dynamisch.

  Mensen moeten zich voorbereiden op een halvering, welke gerealiseerd wordt uiterlijk 2017.

  Omgerekend vanaf 1996 zijn de gemiddelde huizenprijzen, in 14 jaar tijd verdrievoudigd. De ontwikkeling van de reele lonen ligt momenteel 44% lager t.o.v. de huizenprijzen.

 101. LIBERAL says:

  STIL MAAR
  WACHT MAAR
  ALLES WORDT NIEUW

  MAAR HET ZAL EERST KAPOET MOETEN

 102. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be useful to read through content from other authors and use a little something
  from their web sites.

1 Pings/Trackbacks for "huizenprijs gaat fors dalen in 2012"
 1. […] zitten we in 2012 en spreken de huizenprijzen het niveau dat Felix Duterloo in 2008 aankondigde. VN:F [1.9.13_1145]please wait…Rating: 4.6/5 (5 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*