‘Staak hypotheekrenteaftrek en hogeschuldfinanciering’

Een nieuw kabinet moet stoppen met het overstimuleren van schuldfinanciering bij de eigen woning en bij het bedrijfsleven, zegt de studiegroep Belastingen die door demissionair minister Jan Kees de Jager is ingesteld.

Lees verder op de site van het Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
97 comments on “‘Staak hypotheekrenteaftrek en hogeschuldfinanciering’
 1. adamus says:

  We kunnen beter naar USA kijken. Op Wallstreet maakt men zich ernstig zorgen over de schulden van Griekenland………smiley

  nog een klein land aan de Noordzee is wereldkampioen getallen toveren; 99.9%.

 2. anderhalf keer modaal says:

  België? Het Griekenland van het noorden.

 3. adamus says:

  2

  hun noorderburen dacht ik aan.

 4. nhz says:

  van de vijf voorstellen van de ambtenaren werkgroep is er niet één die serieus wat doet aan het bevorderen van schulden. En het voorstel van De Jager werkt alleen als de rente niet meer kunstmatig laag gehouden wordt; maar het lijkt erop dat de centrale banken daarmee eeuwig doorgaan omdat men bang is voor zware onthoudingsverschijnselen als de rente weer normaal zou worden. Als de rente steeds verder omlaag gedrukt wordt maakt het fiscaal beleid niks meer uit en is maximale schuld altijd aantrekkelijk.

  Oja, de huizendip is voorbij!

  NVM: huizenprijzen stijgen weer!

 5. nhz says:

  @4:
  correctie, moet zijn:
  “die serieus wat doet aan het ontmoedigen van schulden. ”

 6. ll says:

  Vraag me af, hoe men die daling van 8 of 10 % berekent, modellen…, die zijn alleen gemaakt voor groei, geen daling.

  Indien er geen kopers voor een huis zijn, is dat huis niets waard. De waarde wordt bepaaald door wat kopers er voor willen betalen, geen kopers geen waarde.

  Hier bij ons zijn luxe appartementen gebouwd, van de 40 appartementen en penthouses zijn er 13 verkocht, maar mensen wonen er niet [ dubbele lasten ]’, alleen het trappenhuis is verlicht de rest is donker.

  Gebouwd voor leegstand….. prijs 234k v.o.n.

 7. Woger says:

  @4 nhz

  Vraag me af waar de cijfers van NVM zijn. In hun persbericht zie ik als enig controleerbaar nummer 175.000 te koop staande woningen staan. Een snelle controle op hun eigen website geeft meer dan 201.000 huizen aan. (overigens een historisch record, waar ze geen ruchtbaarheid aan hebben gegeven).
  Wat ik ook vreemd vindt is dat er 30 maart ineens een huis op funda stond met een vraagprijs van 735.000 die 8 maanden geleden al verkocht was. de vage tekst verwees naar een amsterdams grachtenpand van 1.5 miljoen. na een paar dagen was ie weer verdwenen.

 8. adamus says:

  Oja, de huizendip is voorbij!

  NVM: huizenprijzen stijgen weer!

  je loopt er op vooruit. Om 10.00 pas. Het lek is nog broos.

 9. adamus says:

  7

  Spookhuis?

 10. Woger says:

  @9 blijkbaar, wel vreemd dat het precies op de tijdstip is dat de gemiddelde huizenprijs wordt berekend.

 11. tinus says:

  Onder leiding van Jan Kees de Jager?

  De man die ik gisteren nog zag pleiten bij Nova tegen ingrijpen in de hypotheekrente-aftrek?

  Het was trouwens een prachtige kronkel. “Nee”, zei Jan Kees, “de markt is nu instabiel dus is het geen goed moment om aan de hypo-aftrek te komen”.

  Tja. Die markt is instabiel omdat de huizenprijzen vanwege de hypotheekrente-aftrek tot een irreeel niveau zijn gestegen. Wij nuchtere geesten zien dat de markt zich al aan het corrigeren is. Degene die belang hebben bij instandhouding van het absurde prijzenniveau houden het om een instabiele markt. Linksom of rechtsom, die markt blijft instabiel zolang de hypotheekrente-aftrek bestaat. Uiteindelijk komt het er gewoon op neer dat een modaal huis bij een modaal inkomen hoort, en zolang die twee (ver) uit elkaar liggen, hou je dit.

 12. Woger says:

  oh, ik zie dat het aantal verkochte vrijstaande (en dus dure) huizen fors is toegenomen (34%). Gelukkig draait die markt nog wel goed….
  Bij de vorige kwartaalcijfers had ik 3 minuten nodig om de gemanipuleerde cijfers te kunnen vinden. Deze keer heb ik iets meer tijd nodig en is het niet meer direct aantoonbaar. Compliment voor de NVM!

 13. ll says:

  Het Rijk maakt zelf steeds meer i.p.v. minder schulden.

  Practise what you preach.

 14. adamus says:

  Zal JanKees een zorg zijn. Hij woont nog bij zijn moeder. Conservatief mannetje, durft niets. Soort Mark Rutte 😛

 15. adamus says:

  Wager,
  verstoppertje spelen gaat niet werken voor de NVM. Uiteindelijk is het de portemonnee, die telt. Nog meer makelaarskantoren kunnen worden opgeheven. Nog meer particulieren met valse hoop. “Wie het laatst liegt……..” , de richting is duidelijk.
  Woningmarkt is bijzaak. Het is maar één ding in het geheel van rottigheid. Op naar Kirgizië.

 16. nhz says:

  @6:
  bij mij in de buurt staat ook een foeilelijk betonblok met luxe appartementen grotendeels leeg. Voor een deel door een foute gok t.a.v. subsidie door het rijk. Maarja, het is van de WBV dus dan doen ze gewoon voor alle andere huurders de huur omhoog en is het probleem weer opgelost.

  @7,12:
  waarschijnlijk hebben ze zowel bij het aantal te koop als bij de prijs een restatement van de oude cijfertjes gebruikt; dat werkte in de VS ook altijd prima om een optimistische toon te kunnen aanslaan 😉 Ben te lui om het te kontroleren, toch allemaal leugens wat je bij NVM voorgeschoteld krijgt.

  @11:
  Jan Kees heeft minstens drie petten (minister, CDA politicus en IT ondernemer in ruste), je moet altijd goed opletten welke hij opheeft (extra lastig omdat je het niet direct kunt zien).

 17. ll says:

  @ nhz, maar er is ook een verplichte vereniging van eigenaren, met een maandelijkse bijdrage voor de toekomstige pot onderhoud, en die moet nu worden betaald door 13 i.p.v. 40 bewoners.

  Het onderhoud en onderhoud aan liften, gaat gewoon door, ook al staat meer dan de helft leeg.

 18. adamus says:

  il
  gaat het complex een andere bestemming krijgen met behulp van een regeling dan kunnen de vroege kopers er weer uit. Ik neem aan dat er een clausule in staat. Eenrichting welliswaar.

 19. adamus says:

  Of huurders er tussen. Kom je echt bij de beer als koper.

 20. boefke says:

  Uhm, woningmarkt hersteld?

  Gelukkig, dan kunnen we nu rustig aan beginnen met het afschaffen met alle subsidieregelingen. Ze hebben wel gelijk, dat moet je niet in een dalende markt doen………echter de markt trekt gelukkig weer aan!!!

  Dus weg met de koop- renteaftreksubsidie e.d. 😉

  De vlag kan uit, Nederland is bevrijd van het kredietspook!!

 21. ll says:

  Klopt adamus, men probeert nu te verhuren, prijzen vanf 955.00 per maand, exclusief service kosten.

  En het zijn n.b. ook nog woningen gebouwd door een wbv.

  Dit is een dikke strop voor de wbv, en zal door de soc. huurders van dezelfde wbv weer moeten worden opgebracht, dat is nu het wrange van de situatie.

 22. Woger says:

  @20 Boefke

  Natuurlijk niet! Je gaat toch niet de subsidie regels afschaffen in een stijgende markt!!! Dan help je de hele markt om zeep!!!

 23. adamus says:

  IL 21

  bij een echte markt komt er een partij die goedkoper kan verhuren.

 24. karel says:

  deze film al eens gezien ? gaat over hoe alles moet veranderen op de wereld inclusief de huizenmarkt

  http://video.google.com/videoplay?docid=915643024925961431#

 25. Goudbelegger says:

  De onderliggende oorzaak van alles wat op dit forum gezegd wordt is de veel te grote overheid.

  Dit forum zou beter overheid-zeepbel kunnen heten.

  Stel dat de pvda aan de macht komt, kunnen we het boek van het mooie Nederland sluiten.

 26. nhz says:

  @17:
  ja, ik zou er niet willen wonen. Zouden die kosten trouwens ook voor huurders gelden? ze proberen de appartementjes hier ook tijdelijk te verhuren, bij gebrek aan kopers.

  Heb een jaar of twee terug al een programma gezien over situatie in de UK, waar het overgrote deel van de appartementen in nieuwe flats verkocht waren aan speculanten die uiteindelijk niet betaalden (meestal niet konden betalen denk ik). De minder dan 10% in de flats die wél betaald had woonde in een bijna lege flat, volop criminaliteit en uiteindelijk gingen ze natuurlijk allemaal failliet aan de VVE kosten …

 27. nhz says:

  @21:
  ah, precies hetzelfde verhaal als hier dus. De huur zou eigenlijk 1500 euro per maand moeten zijn maar ze vragen nu 875-950; weinig interesse voorzover ik kan nagaan.

  @25:
  datzelfde kun je van alle andere partijen zeggen, want er is er niet één die serieus wat aan de HRA wil doen. En plannen om de overheid kleiner te maken of ambtenaren salarissen in toom te houden hoor je regelmatig, maar de laatste 15 jaar ofzo heeft geen enkele partij dat serieus gedaan. Uiteindelijk zijn de politici hier allemaal (net als in VS en UK) ‘socialisten’, hoe meer overheid (in bed met de grote bedrijven, dat wel) hoe beter.

 28. Patrick says:

  Citaat NVM site over nieuwe cijfers:

  “De consument durft weer te kopen en de prijzen zijn niet verder weggezakt. Dat is goed om vast te stellen. Daarbij moeten we wel aantekenen dat de vraagprijzen van het nieuwe aanbod op een lager niveau liggen dan voorheen.”

  Kan iemand mij uitleggen waarom “lagere vraagprijzen van het nieuwe aanbod” niet hetzelfde is als verder wegzakkende prijzen?

 29. Goudbelegger says:

  Had dit forum gelezen.. hij kreeg ‘spijt’, met andere woorden, dacht ‘dit gaat toch niet lukken, beter de straf beperken’…..

  —-

  ENSCHEDE – Een 48-jarige werknemer van de Universiteit Twente (UT) heeft 1,8 miljoen euro van zijn werkgever verduisterd en overgeboekt naar een privérekening in Peru. De Enschedeër is dinsdag aangehouden, zo maakte de politie donderdag bekend. Het geld is afkomstig van drie rekeningen van de faculteit ITC van de universiteit.

  Volgens de politie kreeg de man tijdens het paasweekeinde spijt van zijn handelen en nam hij vervolgens zelf contact op met de directeur. De politie doet geen verdere mededelingen over de zaak.

 30. Goudbelegger says:

  @27 Moet je het programma van Rita eens lezen…. Ik was zeer verbaasd, 100% rationeel en goed programma.

  Wilders zal ongeveer hetzelde zijn neem ik aan.

 31. nhz says:

  @28:
  in plaats van direct 30% overvragen zoals vorig jaar gaat de huiseigenaar nu beginnen met 25% overvragen.

  opmerkelijk trouwens dat in Zeeland waar de prijzen nog nauwelijks gedaald zijn de huizenkopers het allergrootste aanbod heeft (gemiddeld 27 huizen per persoon, da’s 10x zoveel als een kleine tien jaar geleden).

  @30:
  je bedoelt 100% rationeel hypotheekrente volledig handhaven, pensioenleeftijd op 65 houden en meer van dat soort totaal onrealistische plannen?

 32. Goudbelegger says:

  @31 dat is lasten bij de burger leggen, dat is niet bezuinigen.

  Zij wil echt bezuinigen, 1 tv zender van de communistische overheid, 1 radiozender en ontwikkelingswerk afschaffen.

  De OVERHEID moet bezuinigen, niet de burger. Waarom bijna niemand het verschil begrijpt????????????

 33. Martijn says:

  Verdonk wil de dienstverlening van de overheid verder uitkleden in de traditie van de afgelopen decennia.

  Vroeger kon je nog in de trein, naar het ziekenhuis en aan de telefoon van je belastingcenten. Tegenwoordig mag je daarvoor in de “vrije markt” aftikken.

  Verdonk gaat geen euro minder uitgeven, zoals nog nooit iemand dat heeft gedaan.

  Minder dienstverlening vanuit de overheid en meer boetes kan je bij haar wel krijgen, dat dan weer wel.

 34. Okkie says:

  @Woger:
  Staat dat spookhuis nog in de Google cache?

 35. dawg says:

  @ 31 nzh

  “….pensioenleeftijd op 65 houden en meer van dat soort totaal onrealistische plannen?”

  Dat de AOW leeftijd niet te handhaven zou zijn op 65 jaar is echt je reinste bedrog. Ik begrijp werkelijk niet dat iedereen zo makkelijk meegaat met die veronderstelde noodzaak tot verhoging van de AOW leeftijd.

 36. Okkie says:

  @32:
  Ik verwacht dat Wilders graag alle kwaliteitstelevisie de nek omdraait ten gunste van commerciële rotzooi.

 37. adamus says:

  <i. Uiteindelijk zijn de politici hier allemaal (net als in VS en UK) ’socialisten’, hoe meer overheid (in bed met de grote bedrijven, dat wel) hoe beter.

  uiteindelijk zullen de bedrijven zichzelf dan ook te gronde richten. Het scherpe raakt eraf. We hebben de voorbeelden Fokker en RSV hier gehad. Bouwwereld is al lang van de appa·rat·sjik. We kennen Bredero nog? http://www.nrcboeken.nl/recensie/de-lotgevallen-van-bouwer-bredero

 38. nhz says:

  @35:
  handhaven op 65 kán, maar het lijkt me heel onverstandig. Op dit punt krijgen SP en Wilders van mij dus een dikke onvoldoende. In een tijd van enorme schulden bij de overheid is het een voor de hand liggend punt om te bezuinigen. Straks duurt het pensioenbestaan voor sommigen bijna even lang als het werkzame leven, iedereen moet toch snappen dat dat uiteindelijk totaal onbetaalbaar is, zelfs als je geen rekening houdt met de omgekeerde bevolkings pyramide.

  Vasthouden aan 65 is heel leuk voor wie nu bijna 65 is (zoals de halve vakbond achterban), maar gewoon oneerlijk want dan moet er over 10 jaar ofzo extra hard gesaneerd worden. Maar net als bij HRA en andere onhoudbare regelingen is er natuurlijk nooit een ‘goed moment’ om er wat aan te doen dus laten we het lekker steeds verder uit de hand lopen ;(

 39. nhz says:

  @37:
  de grote bedrijven gaan met het systeem ten onder; maar dat zal pas gebeuren nadat ze de burgers en kleine bedrijven volledig hebben uitgeknepen. Dit soort parasieten daar kom je nooit meer vanaf, helaas.

 40. dawg says:

  @ 38 nzh

  Door gebruikmaking van termen als “onbetaalbaar” en “onhoudbaar” stel en suggereer je van alles, maar je toont niets aan.

  Een zin als deze bijvoorbeeld:

  “Straks duurt het pensioenbestaan voor sommigen bijna even lang als het werkzame leven, iedereen moet toch snappen dat dat uiteindelijk totaal onbetaalbaar is, zelfs als je geen rekening houdt met de omgekeerde bevolkings pyramide.”

  Ondertussen is het feitelijk zo dat de arbeidsparticipatie van de beroepsgeschikte bevolking voortdurend oploopt.( wellis-waar in deeltijd, maar toch). Daarnaast is het zo dat VUT en prepensioen langzaam uitgefaseerd worden. Alleen al deze twee trends leiden er toe dat hoewel de beroepsgeschikte bevolking op het pieken van de vergrijzing in 2040 10% kleiner zal zijn, het aanbod van arbeid toch nauwelijks of niet kleiner zal zijn dan nu het geval is.

  En hoezo moet er over tien jaar extra hard gesaneerd worden. Ik schreef gisteren al dat het aantal AOW gerechtigden in de afgelopen 30 jaar verdubbeld was en dat de uitgaven aan de AOW desondanks daalden van 6,1% van het bbp naar minder dan 5%.

 41. ll says:

  BIS , over Europa, schulden, hogere rente, hogere schulden etc., unsustainable

  http://www.bis.org/publ/othp09.pdf

 42. adamus says:

  bbp nu is hetzelfde als bbp “toen”? Cijfers zijn in politieke handen en is geen echt zicht op.

  Ik heb wel een vermoeden dat door HRA af te schaffen, in een klap, AOW leeftijd een detail kan zijn. Maar er moet weer geklooid worden met toeslagen als een partner jonger is. Geen idee waar dat pleasen voor nodig is.

 43. Hugo says:

  Ben het helemaal met goudbelegger eens. Zou zelfs nog een stapje verder willen gaan, de beste overheid is geen overheid. Graag dat de overheid 0 ‘dienstverlening’ levert. Dan wordt zelfs voor de grootste idioot duidelijk dat de overheid geen haar beter is dan de maffia. Face it, je bent in de ogen van de staat gewoon haar slaaf. Niets meer, niets minder.

 44. @ 8 adamud (NVM bericht)

  Bij een daling van 10 procent verdampt circa 170 miljard euro aan vermogen op de woningmarkt. Vermogen dat niet meer kan worden aangewend voor consumentenbestedingen of als pensioenaanvullingen.

  Dat klopt met de toevoeging: verdampt vermogen kan dan niet door huidige huiseigenaren aangewend worden. Tegelijkertijd is die 170 miljard “opgepotte toekomstige inflatie” dat, eenmaal verdampt, ook niet hoeft te worden geleend (=opgehoest) door starters en doorstromers. die dat dan alleen maar kunnen door te scheeflenen . Eén “DSB vergeet met u mee” is voldoende.
  Als financiele stabiliteit geen eigenaar heeft, is het makkelijk rijk rekenen.

  NVM is aan makelaars-organisatie. De rol van NVM is het belang van makelaars te vertegenwoordigen. Makelaars helpen mensen door aan- en verkopen te vergemakkelijken. Makelaars hebben niet de verantwoordelijkheid van de minister van Economische zaken. Ten tijde van de transparantie door het internet brult nog steeds, zo hard dat het volledig ongeloofwaardig is: ja de prijzen stijgen weer.

  Hahahahahaha.

 45. Woningmarkt toont herstel

  Het wordt nu echt tijd dat de heer Hukker uit de oedkope krantenkoppen verdwijnt en met hem zijn opvolger. Feitelijke informatie over de huizenmarkt van CBS/Kadaster is beter op zijn plaats:.

  – hypotheken (2009-2008) -50%
  – transacties -30%
  – huizenprijs -3,3%

  Momenteel zijn de cijfers van Spongebob, een blogger, meerzeggend dan die van de NVM, internet beats spindoctors

  Tombola Top Tien: wat geveild wordt, wordt gezien !

 46. @12 Woger, zie boven, binnen 3 minuten…

 47. nhz says:

  @40:
  het leek me dat gisteren je betoog door anderen al onderuit gehaald was maar ja, het zal wel één groot komplot tegen de pensionado’s van de wereld zijn (gek dat ze overal ter wereld het zelfde waanidee hebben …).

 48. @22 Welke markt doelt u precies op, die met -50% hypotheken 2009 tov 2008 ?

 49. nhz says:

  P.S.:
  het NVM journaal meldde een villa van 8 miljoen uit Blaricum die uiteindelijk verkocht werd voor 2.6 miljoen. Goed voor de tombola top tien lijkt me 😉

  helaas is die trend in Zeeland nog niet doorgedrongen, het aantal panden boven de miljoen dat de koop staat blijft hard groeien en dat komt naar mijn mening vooral doordat men steeds meer durft te vragen.

 50. dawg says:

  @42 adamus

  Bbp = waarde van de binnen onze landsgrenzen geproduceerde goederen en diensten. Hoe dat wordt gemeten is een kwestie van talloze, vaak internationaal vastgelegde, definities, procedures, rekenregels etc. Als die afspraken worden gewijzigd, en dat gebeurt van tijd tot tijd, verandert ook de begripsinhoud achter het bbp. In dat opzicht is iedere waarde van ons bbp altijd aanvechtbaar. Dat is wel iets anders dan simpelweg stellen dat de nationale rekeningen niet meer dan politieke machinaties zijn.

  Maar goed, we hoeven die discussie helemaal niet te voeren. Ik baseer mijn standpunt ten aanzien de AOW leeftijd op de gegevens waarop de voorstanders van verhoging van die leeftijd zich baseren.
  Ik neem hun gegevens en projecties als uitgangspunt en constanteer dan dat die gegevens niet leiden dt de AOW onbetaalbaar wordt door de vergrijzing.

 51. dawg says:

  @ 47 nzh

  Ik heb het niet over complotten, maar over ondeugdelijk argumentatie.

  Ik hoor nog geen argumenten.

 52. @28 da’s NVM logica = makelaars logica = gladpraten.

  Dat hoeft inhoudelijk en qua vorm niet te rijmen.

  Voorbeeld:
  Maurice de Hond onderzocht het en 64% van de NL denkt dat de huizenprijzen in 2010 niet dalen…… dus da’s de meerderheid dus dan gebeurt het gewoon niet..

  Juan kan ze de kost niet geven, zij die daar gewoon “ja” of “ok” op antwoorden 🙂

 53. @31 nhz

  in Zeeland waar de prijzen nog nauwelijks gedaald zijn de huizenkopers het allergrootste aanbod heeft (gemiddeld 27 huizen per persoon, da’s 10x zoveel als een kleine tien jaar geleden

  Interesse: kunt u de basis van uw berekening laten zien ?

 54. @33 Martijn

  Hola

 55. Suusje says:

  Hoe zorgt de eigen woning in box 3 voor vermindering van de hypoptheekschuld? Als je meer aflost, heb je meer vermogen en betaal je meer belasting? Dus net als dat 1-1=-1? Hier krijg ik de kriebels van. Imaginaire cijfers, 5e dimensies, 3 dubbele boekhoudingen; de NVM kan samen met De Jager meedoen aan de Uri-show en het liefst in Kirgizië.

  Ik kan er ook nog steeds niet over uit dat plots dalende huizenprijzen slecht zouden zijn! Dat zijn ze niet!! Plots de hypotheekrenteaftrek afschaffen zou misschien voor problemen zorgen, maar daar kan je ook meer tijd voor nemen. (bijvoorbeeld maximaal 10 jaar)

  De partijen zijn bang dat ze stemmen missen, als ze slim zijn hebben ze het niet meer over ‘hra afschaffen’, maar over ‘markten herstellen’. (Lees: een gezonde markt, heeft gezonden/reële prijzen.)
  Zoek ook een mooie middenweg voor het aow probleem: per direct naar 66 jaar.

 56. adamus says:

  HUGO,

  Verdonk heeft ook alleen nog maar overheidsbanen gehad. Referentiekader?
  Iedere Nederlander een enkelbandje met gps en een “oortje”; “na de ophaalbrug bij Nieuwersluis linksaf”. Gevaarlijke types, zijn geen libertariërs.

  Maar ik begrijp dat ze de HRA afschaft \o/

 57. adamus says:

  als ze slim zijn hebben ze het niet meer over ‘hra afschaffen’, maar over ‘markten herstellen’

  niet in die volgorde hoor. HRA afschaffen, dan herstellen zich veel markten vanzelf.

 58. “49 gracias nhz, we hebben wel een postcode nodig voor die villa van MINUS 6 miljoen, heeft u die ?

  Anders kan iedereen wel iets beweren en bij de NVM kunnen we niet op beeldvorming en waarschijnlijk zelfs niet op cijfers vertrouwen.

  Opvallend overigens in NVM journaal:
  “je ziet dat de nieuwbouwmarkt aantrekt”

  De heer Mr. G. Hukker (ja de man is jurust en heeft dus gestudeerd, rechten naar we mogen aannenen, geen exacte vakken) zal niet begrijpen dat wanneer de verhuisboete k.k. eraan gaat (onontkoombaar) dat dan het relatieve voordeel van v.o.n verdwijnt en dat dan DUS prijzen MOETEN dalen ?

  We zullen het op deze blog nog eens rustig uitleggen wat de waarde van GEDULD is 🙂

 59. @ artikel

  De heer Jan Kees de Jager (CDA) positioneert zich nog even tov de heer Balkende (CDA lijsttrekker), wiens best before nu toch wat verstreken lijkt, door zich indirect VOOR afschaffing HRA te uiten (welliswaar via één commissie, maar dat doet de heer Balkenende ook, zij het met twintig commissies, wel een stuk duurder)

  Is NL politiek, Spanjaard Juan heeft natuurlijk geen stemrecht en geen mening, maar toch.

  🙂

 60. Suusje says:

  @57 Klopt, maar je moet het ook nog ‘verkopen’. Oftewel beter laten klinken dan dat het is. Voor de stemmers dus. Markt herstellen = hra afschaffen. Het klinkt alleen anders.

 61. Wel briljant die commissies, mocht nu zo’n onderwerp misgaan kan er een parlementaire commissie komen die die eerste commissie (ook van ambtenaren) gaat onderzoeken.

  Staatsrechtelijk interessant: de ambtenaren regeren, controleren, de Vijfde Macht is er om voor u de putten op tijd te dempen 🙂

 62. nhz says:

  @53:
  die 27x staat gewoon in de recentste makelaars cijfertjes, zie o.a. http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/14/0408_1200_woningkoper_kan_kiezen_uit_13_tot_27_woningen.xml

  kort na 2000 was het bij ons 3x (volgens de makelaars was het ‘voor de crisis’ 6-7, ik denk dat het dan over 2007 gaat). Wat dat cijfer ’27’ precies voorstelt weet ik ook niet hoor, ik denk dat het het aantal maanden voorraad is bij de huidige omloopsnelheid.

  @55:
  het klopt wel, maar het is een beetje krom inderdaad. In box 3 betaal je 1.2% belasting over de netto waarde van het huis (in de praktijk zal dat vast minder zijn voor het eigen huis, want men praat nu al over lager tarief en een forse vrijstelling).

  Als de HRA en dus de box1 aftrek verdwijnt dan is een hypotheek alleen nog fiscaal aantrekkelijk als je minder dan 1.2% hypotheekrente betaalt. Dat lukt nooit op de wat langere termijn, m.a.w. al die grapjassen die nu een tophypotheek hebben om belasting te besparen, maar helemaal geen hypotheek nodig hebben omdat ze zat geld hebben, die kunnen dan beter aflossen.

  Ik heb wel problemen met de diverse suggesties van de ambtenaren (die door de Balkenbende geinitieerde rapporten) die voorstellen om een netto schuld op de eigen woning toch weer aftrekbaar te maken in box1. Dat is werkelijk te gek voor woorden, want dan zou er toch weer volop subsidie op schuld zijn.

  Het idee van box3 is dat je alleen betaalt over je vermogen, en niets terugkrijgt over eventuele verliezen die daarmee samenhangen; dat zou dus ook voor de hypotheek moeten gelden. De gemiddelde huiseigenaar in de polder zal voorlopig een negatief vermogen in het eigen huis hebben, ze betalen dan geen box3 heffing maar moeten wel de hypotheeklasten volledig zelf ophoesten, in plaats van dat de staat de helft betaalt. Ben ik helemaal voor 🙂

 63. Wat Juan doet denken aan een opmerking van de heer Mark Rutte, die bij aanvang van die 20 commissies al stelde dat dit verloren tijd zou zijn.

  Hij kreeg met zijn vooruitziende blik gelijk 🙂

 64. nhz says:

  @58:
  is Hukker jurist? Ah, hij weet dus precies hoeveel je mag liegen in het openbaar …

  misschien had de villa van 8>2.6 miljoen te maken met de handige jongens van 4 miljoen bij van Lanschot waar adamus het wel eens over heeft? Nadere gegevens heb ik helaas niet, maar volgens de notaris die aan het woord was kwamen dit soort problemen met dure panden veel vaker voor.

  @59:
  het voorstel van Jan Kees klinkt wel beter dan de vijf voorstellen van de Balkenbende-ambtenaren; die waren t.a.v. HRA volstrekt onzinnig.

 65. @63 Heeft u ook een bron, kwam het voorbeeld van die villa op http://www.nvm.nl op de video niet tegen….

 66. adamus says:

  62

  kwestie van op het juiste moment de juiste bril op hebben. Gelukkig is Mark meteen van knopen doorhakken……..

 67. nhz says:

  @65:
  zat in het NVM (vooruit dan: NOS-)journaal van 18 of 20 uur vandaag. Via uitzending gemist ofzo?

 68. adamus says:

  nhz,

  geen hra = minder werk

 69. adamus says:

  ah, videoboodschap van Hukker.

  Vanuit zijn eigen ToraBora. Snap nu wel dat journalisten hier geen werk van maken; korte metten.

 70. Goudbelegger says:

  Zal maar even niet verder gaan op die overheid, zal het maar op hersenspoelen houden.

  Onderstaande vind ik onbegrijpelijk. Dit is een fantastisch salaris voor een pakjesbezoger, ongelofelijk. Als iedereen in Amerika zo betaald krijgt..

  UPS
  The company wants to hire 25,000 new drivers at an average salary of $74,000.

 71. De heer Mr. G. Hukker begrijpt GEDULD al wel:

  ,,Bijna 31 procent van de woningen staat langer dan een jaar te koop; een jaar geleden was dit nog slecht 17 procent”, aldus Hukker.
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6481758/__Woningmarkt_toont_voorzichtig_herstel__.html?p=29,1

  Gegevens over % vrijwillige veilingen en % onvrijwillige veilingen zouden de transparantie ook ten goede komen

 72. @69 UPS maakt vijfjarenplannen ?

  Wereld op zijn kop….

 73. adamus says:

  UPS
  The company wants to hire 25,000 new drivers at an average salary of $74,000.

  goeie business. Broos herstel van de pakjesbezorgindustrie.

 74. adamus says:

  Gegevens over % vrijwillige veilingen en % onvrijwillige veilingen zouden de transparantie ook ten goede komen

  iets voor een UvA’er?

 75. @nhz

  Merci, na overleg met en goedkeuring van Joselito, arbiter in deze:

  Villa in Blaricum van 8 naar 2,6 miljoen = minus 67%.
  Op plaats TWEE (met stip)

  Goed om vlak voor de 15e april(Spongebob zal zich vast melden) een tussenstand van de Tombola Top Tien te geven:

  De NIEUWE Tombola Top Tien >/b>
  1)Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3)Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4)Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5)
  6)

  Bron: NOS video fragment:
  http://nos.nl/artikel/149307-veel-meer-nhghypotheken-afgesloten.html

 76. @73 iemand op het oog, UvA is prima…

 77. NVM zou humor hebben als ze een linkje naar dit forum zou plaatsen…

  Maar ze zullen het wel
  -niet kennen,
  niet kunnen en
  niet lezen

  🙂

 78. Roffa says:

  Voor wie het interesseert: economisch bestaat er een rede om een markt, zoals de huizenmarkt, te subsideren. Dit is, wanneer de gemiddelde kosten per extra woning daalt voordat het markt evenwicht berijkt is.

  Wie mij een passend argument kan dat dit voor de woningmarkt opgaand, heeft een groot tegenstander voor hypotheekrente aftrek overtuigd dit te behouden.

  Tot die tijd stapsgewijs (binnen 10 jaar) compleet afbouwen.

 79. Suusje says:

  Geen hra = meer werk

 80. Hugo says:

  Adamus,

  Op de SP en GL na wil elke politicus het vee chippen, permanent monitoren en alle welvaart eruit strippen. Uiteraard willen GL en SP ook alle welvaart van de mensen strippen. Die geloven echter nog in vrije uitloop van het vee.

  Voor de goede orde ik reageerde voornamelijk op post 25 van goudbelegger. Verdonk is niet de oplossing net zo min Wilders dat is. Van de politiek komt nooit een oplossing, alleen problemen. Zoals ik al aangaf, de beste overheid is geen overheid.

  Ook deze keer is het voor mij een vraag of ik ga stemmen. Privacy is de enige overweging. De rest zal wel. Weiger nog langer (in) te stemmen op wat de NL politiek biedt. Aanbod politiek NL; hoe hard wilt u worden genomen, extreem hard, mega hard of gruwelijk hard? Zegt u het maar. Zolang er geen optie is om te zeggen ‘ik pas’ heeft stemmen naast privacy overwegingen geen enkele zin.

 81. adamus says:

  Aanbod politiek NL; hoe hard wilt u worden genomen, extreem hard, mega hard of gruwelijk hard?

  ik zat te denken aan Pia Dijkstra…..

  maar het is inderdaad treurig, allemaal hetzelfde laken en pak.

  TROTS OP NEDERLAND

  je hoort het jezelf toch niet zeggen Goudbelegger?

  er hoeft maar een virusje ergens virtueel rond te waren en ze dwingen massaal injecteren op.
  We gaan toch niet zeggen dat Wilders anders is?

 82. nhz says:

  @70:
  zoals je wellicht weet verdient een politieagent in CA @125.000.
  Ik denk dat de UPS jongens onderbetaald worden; maar ik ben het met je eens dat je bij dit salaris toch zou denken dat ze vooral goudstaafjes vervoeren.

  @79:
  sinds vandaag heeft de NVM het zelf ook door 🙂

  @80:
  helemaal mee eens, helaas.

  @81:
  “er hoeft maar een virusje ergens virtueel rond te waren en ze dwingen massaal injecteren op.”

  gelukkig heeft de politiek het nu even te druk met de enge bacterien die dankzij onze landbouw(-industrie) sector overal oprukken, of in ieder geval te druk met doen alsof er geen serieus probleem is. MRSA van de varkens, Q-koorts van de geiten, multiresistente bacterien van de kippen, een toevloed aan genetisch gemanipuleerd voedsel met levende Frankenstein bacterien erin (met dank aan onze EU kleptocraten). Ben benieuwd wat er komende maand nieuw op het menu komt.

 83. adamus says:

  de cover van de “Gerda” moet nog verteerd worden. Te glossy om te mulchen.

 84. Martijn says:

  Hugo ik ben het volledig met je eens.

  De overheid gaat het niet oplossen, en zeker mw V en dhr W niet.

  En wat stemmen betreft: privacy en waarborging van de grondwet cq oprukkend fascisme zijn eventueel de enige reden om nog te stemmen.

 85. adamus says:

  En wat stemmen betreft: privacy en waarborging van de grondwet cq oprukkend fascisme zijn eventueel de enige reden om nog te stemmen.

  zoiets ja. Er blijft verdomd weinig over. Alle partijen die de laatste 40 jaar meegeregeerd hebben zijn ministeriabelen aan het ronselen. Bloedgeil om erbij te horen.

 86. adamus says:

  MRSA van de varkens, Q-koorts van de geiten, multiresistente bacterien van de kippen

  wel lekker dat er zoveel brabo’s naar Zeeland zijn verhuisd om met subsidie daar nog mooiere dingen te doen. Mais in overvloed, drijfmest ook.
  Doet het goed op de klei, blijft lekker in de grond hangen. “alle wurmen kapot”.

 87. Hugo says:

  Welkom terug Martijn. Goed je weer te zien. Waarborging van de grondwet is in NL helaas onmogelijk en dat is al heel lang zo. Het is niet voor niets dat rechters (nieuwe) wetgeving niet aan de grondwet mogen toetsen.

  Dat is trouwens wel een gelukje voor de leden van de 1e en 2e kamer. Op hoogverraad, zoals het opgeven van de souvereiniteit (Lissabon), staat officieel nog steeds de doodstraf.

 88. nhz says:

  @86:
  ja, mooi voor de brabo’s dat er nog wingewesten zijn waar de boertjes van buuten het voor het zeggen hebben, en waar de stank van een mega-varkensstal of de eeuwige reflecties en lichtvervuiling van een mega-kas gezien worden als symbool van de vooruitgang. Inmiddels hebben enkele gemeentes hier door dat het fout loopt, maar de agrarische industrielen hebben nu overal hun tengels in de plaatselijke politiek, dus die krijgen ze niet meer weg tenzij met tientallen miljoenen aan oprot premies. Ik hoop dat we ooit processen gaan zien waarbij deze moderne agrariers kapot geprocedeerd worden i.v.m. alle schade aan milieu en gezondheid die ze veroorzaakt hebben.

 89. Hugo says:

  @88

  Ik hoop met je mee. Ik hoop ook dat meteen de Montesano’s & Oosterhoutjes van deze wereld meegenomen worden.

 90. nhz says:

  @89:
  het plan van Monsanto lijkt te zijn om de hele wereld te besmetten met hun genetisch gemanipuleerde rommel, zodat ze – op basis van US wetgeving – eigenaar zijn van alle mensen, dieren en planten en iedereen levenslang kunnen laten afbetalen voor de ‘diefstal’ van Monsanto’s intellectueel eigendom. Ik vrees dat dit duivelse bedrijf minstens meegaat t/m de slag bij Armageddon.

 91. nhz says:

  @90:
  nog een reden om tegen PVV en Rita te zijn, want als die het voor het zeggen krijgen wordt de AIVD het grootste ministerie. Als het aan mij ligt zou de AIVD gelijk opgeheven worden, dan wordt Nederland een stuk veiliger.

 92. ll says:

  @ nhz In Australie is alles, dier, gewas, genetisch gemanipuleerd. Zie uitzending Beagle.

  linker balkje – TV aflevering

  http://beagle.vpro.nl/

 93. adamus says:

  nhz,

  lichtvervuilende kassen; ik ben ooit verdwaald als “vrienden op de fiets” bij een terrein ter hoogte van Rilland. Stond toen nog niets, maar beloofde niet veel goeds, de paden waren aangelegd. “Komt vrienden uit het Westland’.
  Werd aan de borden te zien gepromoot als subsidieland. Zal best wel veel werk bieden aan “Polen” of allochtone uitzendbureaus. NrdLimburg, Emmen, Greenport Arnhem/Nijmegen, Wieringermeer/Medemblik, Rilland etc.. En allemaal Rabo.

 94. adamus says:

  89

  Hugo toch, ze leveren zelfs energie, er hoeft niets in te groeien. Een grote energie-winsituatie.

 95. nhz says:

  @93:
  ja, tragisch – lijkt ver van de bewoonde wereld maar ondertussen. Net als Nieuw Zeeland, lijkt een natuurparadijs maar is door de Amerikaanse agro maffia helemaal volgepompt met gif (gen gewassen is daar minder een probleem dacht ik). Ze zijn daar nu een beetje van aan het terugkomen, maar de komende generaties hebben ze net zo’n vervuilde bodem als grote delen van Europa en de VS.

  Europa is sinds dit jaar ook hard aan het inhalen met Frankenstein food. Waarschijnlijk heeft Monsanto flink in de buidel moeten tasten om zoveel kleptocraten om te kopen, de koerswijziging is bepaald dramatisch.

  @94:
  hier ook allemaal buitenlanders wat daar werkt, soms zelfs Afrikanen aan het uiterlijk te zien. Te gek voor woorden, met al die werkelozen die warmpjes thuis zitten 🙁

 96. adamus says:

  nhz,

  voor het zover komt mag ik aannemen dat er een aantal van die lieden tegen de genetisch gemanipuleerde vleesetende plant gezet worden.

 97. nhz says:

  @97:
  ik denk dat ze eerder van binnenuit opgevreten gaan worden door een of andere enge gemuteerde bacterie waar niets tegen bestand is, net als de rest van de bevolking helaas.

  Zie de uitzending van Zembla vanavond over de antibiotica maffia in de bio-industrie. De politiek is 30 jaar lang uitdrukkelijk gewaarschuwd maar heeft in het belang van de landbouw/farma maffia nooit wat gedaan. Kost inmiddels minstens honderden doden per jaar, en veroorzaakt gigantische extra kosten in de gezondheidszorg. Zelfs vegetarisch eten is niet meer veilig. Gerda (van de boerenpartij) weigert nog steeds maatregelen te nemen, dat laat ze graag aan de boeren maffia en de dierenartsen over want die hebben laten zien hoe verantwoordelijk ze zijn.

  Minister Ab (van het olijke farma-push duo Ab&Ab), Gerda (van de glossy) en de Voedsel en Waren Autoriteit wilden niet voor de camera reageren. Dat is niet de eerste keer wat dit onderwerp betreft, en het zal zeker niet de laatste keer zijn.

  Zie hier ten voeten uit hoe de politiek met netelige problemen omgaat. Met de huizenbubbel zal het niet anders gaan, men gaat gewoon lekker afwachten en zorgen dat de grote schurken zoals Brinkman en z’n vrindjes zo lang mogelijk kunnen doorgaan met zakken vullen. Als het kalf verdronken is dempt men de put, maar onze politici hopen gewoon dat er zoveel kalveren verdrinken dat de put vanzelf vol komt en ze helemaal niks hoeven te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*