NVM ziet licht herstel van woningmarkt

Rotterdam, 8 april. De huizenmarkt is licht hersteld van de gevolgen van de recessie. Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Ten opzicht van het eerste kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen het afgelopen kwartaal met 1,7 procent gestegen en zijn er 14,7 procent meer huizen verkocht. In de eerste drie maanden van 2009 werd de huizenmarkt getroffen door de recessie: de gemiddelde huizenprijs daalde en het aantal verkochte woningen kelderde.

NVM-voorzitter Ger Hukker noemt de cijfers bemoedigend. „De consument durft weer te kopen en de prijzen zijn niet verder weggezakt”, aldus Hukker. „Daarbij moeten we wel aantekenen dat de vraagprijzen van het nieuwe aanbod op een lager niveau liggen dan voorheen.” Een gemiddeld huis kost nu 232.000 euro. Dat is nog fors minder dan op het hoogtepunt van de markt in 2008. De transactieprijs van een gemiddeld huis was toen ruim 250.000 euro.

In de eerste drie maanden van het jaar worden er doorgaans minder woningen verkocht dan in andere kwartalen. Dat is ook dit jaar het geval. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er door NVM-makelaars 22.352 woning verkocht, ruim 12 procent minder dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde huizenprijs is met 0,4 procent wel licht gestegen ten opzichte van het eind van vorig jaar.

De regionale verschillen zijn groot. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar werden er in Flevoland en Zeeland tussen de 15 en 20 procent minder huizen verkocht. In Amsterdam (24 procent), het Gooi (21 procent), Breda (20 procent) en de regio Utrecht (16 procent) werden juist meer woningen verkocht in de eerste drie maanden van dit jaar, vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Een huis staat gemiddeld 231 dagen te koop. Van de 175.000 huizen op de markt staat bijna eenderde langer dan een jaar te koop. In het eerste kwartaal van vorig jaar stond 17 procent langer dan een jaar te koop. Volgens de NVM staan vrijstaande, vaak duurdere, huizen langer te koop dan appartementen en rijtjeshuizen.

De verkoopcijfers gelden alleen voor makelaars aangesloten bij de NVM, die circa 70 procent van de markt in handen heeft. De economische crisis heeft de makelaars van de NVM zelf ook getroffen. In totaal hebben NVM-makelaars vorig jaar 127.000 huizen verkocht. In 2008 verkochten ze nog 180.000 woningen. Dit heeft geleid tot een daling in de omzet van alle NVM- makelaars van 27 procent.


bron nrc.nl

Share Button
Tagged with: ,
34 comments on “NVM ziet licht herstel van woningmarkt
 1. Mark1 says:

  Op Funda is het aantal te koop staande huizen ineens weer toegenomen naar 201.455. Tot voor kort er nog 196.000 huizen te koop. Ik weet niet hoe actueel/betrouwbaar de cijfers van NVM zijn maar ze lijken mij tegenstrijdig.

 2. boefke says:

  tegenstrijdig!? 😉

 3. Dennis says:

  Wat raar, jaap.nl telt er wat meer! 237.482 Koophuizen!

 4. Jasper says:

  Die man roept al meer dan een jaar dat de huizenprijzen niet meer dalen. De cijfers blijken achteraf nooit te kloppen. Het idiote is dat de media daar niet doorheen prikt.
  Er zal wel een filosofie achter zitten dat starters zich door dit soort berichten opgejaagd voelen (ik moet nu snel kopen…).

 5. Huizenkoper says:

  Het is geruststellend dat het ergste nu al ruim twee jaar steeds net achter ons ligt en de prijzen steeds weer stabiliseren.

 6. Jasper says:

  Herstel, ik hoor nu het BNR fragment; er begint toch openbaar kritiek te komen.

 7. ll says:

  Funda klopt niet met de realiteit. B.v. flat met nieuwbouw appartementen hier staat voor 1 appartement in Funda, terwijl bij de makelaar 22 van deze te koop zijn.

 8. lorenzo says:

  Een realistiser verhaal van Hukker in de AD , waarin hij iedereen aanraadt : verkoop NU uw huis !

 9. adamus says:

  Wat raar, jaap.nl telt er wat meer! 237.482 Koophuizen!

  zal Japie niet uitmaken. Dat is een advertentieboer.

  “hoeveel hypo heeft de buurman”. Nou dat kun je bestellen bij het kadaster, Japie.

 10. adamus says:

  De cijfers blijken achteraf nooit te kloppen. Het idiote is dat de media daar niet doorheen prikt.

  in Trouw klakkeloos overgenoem. Staat niet eens bij dat het een persbericht is.

 11. nhz says:

  @5:
  inderdaad, als ze dat niet meer zeggen (zoals recent in de VS) dan weet je pas dat het echt foute boel is en de markt nog jarenlang achteruit gaat kachelen. Valse hoop is altijd goed om de trend (omlaag) voort te zetten.

  @8:
  blijkbaar is de omzet dramatisch ingezakt, als ze met zoiets komen …

 12. Hugo says:

  @NHZ 11

  Dat er zelden tot nooit over commercieel vastgoed wordt gesproken/geschreven spreekt boekdelen.

 13. adamus says:

  12

  broos herstel. -60 of zoiets.

  Zadelhoff/dtz: Nog 6000 ha te herontwikkelen, maar dan moet de overheid wel zo flink zijn om mee te doen. “Ze moeten wel hun nek uit durven steken”. Lullo’s lopen overal.

 14. adamus says:

  Japie heeft nu ook de volgende gegevens;

  “hoeveel herrie maakt de buurman”.

 15. Onderwaarde says:

  nou dan … is alles weer goed, de nachtmerrie is over en wij worden zwetend wakker en realiseren dat ons huisje de afgelopen twee jaar 30% meer waard is geworden … 😉

 16. adamus says:

  16

  familie ook weer blij. Leek even dat het huis op Ijburg niet duurder werd. Maar op het volgende feestje hoor ik waarschijnlijk dat de hertaxatie erg gunstig uitviel.

 17. @13 Okkie goed artikel

  Kees de Kort in het kort:
  – extend and pretend
  – delay and pray

  In de bedrijfs O.G. wereld laat men soms liever panden onverhuurd, dan mag boekhoudkundig de huidige waarde op de balans blijven bestaan. Bij verhuur tegen lagere huur moet er (boekhoudregels) dan afgewaardeerd worden….

  De kans lijkt groot dat er nog één of meer ronden afwaarderingen zit aan te komen, de put is nog niet geheel gedompen: vrij van dompers….

 18. Maar de NVM ziet weer lichtpunten. Om met prof Dr Ir Hugo Primus te spreken:

  “Wij moeten rekening houden –ondanks ongetwijffeld weer wat lichtpunten die b.v. makelaars weer weten te bedenken- dat er nog een aantal jaren een min zal zijn in de prijsontwikkeling.”

  “Ga niet ontzettend veel haast maken, denk er nog eens over na.”

  🙂

 19. nhz says:

  @17:
  “Maar op het volgende feestje hoor ik waarschijnlijk dat de hertaxatie erg gunstig uitviel.”

  en daarna waarschijnlijk weer twee jaar klagen over de veel te hoge OZB taxatie 😉

 20. adamus says:

  20

  nee hoor, dat is slechts een bevestiging van hun gelijk v.w.b. juiste koop en taxatie. Perceptie, daar gaat het om.

  Hebben Cohen c.s. ook goed door. Wilders en Verdonk zijn waarschijnlijk te stom om het door te hebben; stelletje opgepluste vmbo’ers.

 21. nhz says:

  wat betreft het herstel: ik zag net een nieuwsitem van de regionale omroep over de huizenmarkt in Zeeland. Na een jaar lang juichverhalen (de prijsdaling was steeds veel kleiner dan landelijk) blijkt nu dat het 1e kwartaal 2010 een nieuw dieptepunt was, zowel wat betreft prijs als (blijvend) laag aantal transacties. De gemiddelde koper heeft hier keus uit 27 woningen, het hoogste aantal van Nederland en veel hoger dan een paar jaar geleden (ik denk dat dit cijfer inhoudt dat er voor 27 maanden voorraad is bij de huidige omzet).

  Volgens de makelaars is de verkoopprijs gemiddeld 20-25% lager dan de vraagprijs – dat verklaart dat ik nog steeds hogere vraagprijzen zie dan vorig jaar. Recent in de verkoop gekomen huizen zouden doorgaans wel snel verkopen omdat daarbij realistischer prijzen gehanteerd worden (onder druk van de makelaars?). Verder de bekende zielige verhalen over mensen die al twee jaar met hun huis leuren, dat moet hier inmiddels zo ongeveer normaal zijn…

  zijn deze cijfers in de rest van het land vergelijkbaar, of is de afstand tussen wat verkopers vragen en wat kopers willen (kunnen) betalen elders kleiner?

 22. @Nhz

  Meestal (bij groei) leidt de randstad.

  In dit geval (krimp) leiden de wingewesten.

  Oost-West, krimp is geen test (in het Westen wel te verstaan)

 23. adamus says:

  22

  was een jaar geleden al in de dorpen van kop Noordholland het geval. Hoekhuis 1975 bjr met garage 400/500m2 erf vr.pr. 310K naar 230K verkoop. Zijn nog veel meer voorbeelden, maar niemand wil ze opzoeken bij kadaster. Het is slecht nieuws en dat wil je niet weten.

 24. adamus says:

  Goudbelegger, bij welke echte bedrijven hebben Wilders en Verdonk nu gewerkt? Zijn toch vreters uit dezelfde ruif. Verdonk ook nog hoereren met die O.G. handelaren. Rita de Roerganger. Getverdegetver.

 25. nhz says:

  @24:
  ik denk dat het bij ons ook al langer aan de hand is, maar dat de makelaars het onder de pet hebben kunnen houden; de gemiddelde prijsontwikkeling zag er tot eind 2009 prima uit, met maar hele kleine minnetjes. Wellicht omdat de verkoop van (relatief dure) nieuwbouw de cijfers de afgelopen jaren sterk beinvloed heeft. In kleinere dorpen op Beveland etc. staat al jaren zeker een kwart van de huizen te koop – vaak voor fantasieprijzen, maar niemand koopt dus je weet niet wat de ‘waarde’ is. Dat begint nu dus duidelijk te worden …

  Vroeger werden zulke huisjes nog wel eens verkocht aan rijke Duitsers als vakantiewoning, maar de voorraad greater fools lijkt daar toch ook uitgeput te raken; zeker als je voor een klein vakantiehuisje een paar keer meer vraagt dan voor een degelijke woning in de Heimat.

 26. Mark1 says:

  Het gaat nu echt hard op Funda. Het gaat nu al over de 202.000 te koop staande woningen heen. Het lijkt wel alsof verkopers gewacht hebben op het “juiste” moment. De positieve berichten van de NVM zorgen er juist voor dat er nog meer aanbod komt, denk ik zo. Het stuwmeer aan woningen wordt nog groter.

 27. ll says:

  @ 27, kan toch niet, er is een schaarste aan woningen….

 28. Mark1 says:

  @28: klopt mensen wonen zelfs in kartonnen dozen onder een brug omdat er een groot tekort is aan woningen…..

  Nog wat feitjes (feiten hebben mijn voorkeur):
  http://www.wegwijs.nl/3557/

 29. Okkie says:

  @Mark1 nr.27:
  Ik zie ook wat huizen die er weer ‘nieuw’ op staan zodat het niet opvalt dat ze al langer dan een jaar te koop staan.

 30. Okkie says:

  @Adamus nr.25:
  Wilders heeft nog nooit een echte baan gehad (volgens Goudbelegger is dit iets voor vrouwen).

 31. nhz says:

  @27:
  de woningmarkt trekt weer aan, dus dit is HET moment om je huis te koop te zetten voor een topprijs 🙂

  @29:
  in mijn regio waar de keus voor kopers maximaal is zijn het afgelopen jaar ook de eerste mensen gesignaleerd die wonen in een kartonnen doos. Ik heb het vermoeden dat een en ander met elkaar samenhangt.

 32. Patrick says:

  Voor de belangstellenden:

  Ik houd inmiddels al 2 jaar een lijst bij van 50 woningen tussen 4 en 5 ton in regio den bosch.

  Tussenstand per heden:

  12 van de 50 zijn in die 2 jaar uit de verkoop gehaald.

  Één woning is verkocht, vraagprijs was al 20% gezakt.

  De overgebleven 37 blijven stug vragen wat ze in 2008 vroegen.

 33. nhz says:

  @33:
  dat klinkt heel erg als Middelburg, voor de prijsklasse 500-1500K (misschien 400-500K ook nog wel, al heb ik de indruk dat dat hier nog vrij goed verkoopt).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*