Krijgt Willem Middelkoop toch gelijk over de nationalistie van alle banken?

Minister Wouter Bos (Financiën) sluit voor de inrichting van het financiële stelsel na de crisis niets uit, ook een genationaliseerd bankwezen niet.

“Begrijp me goed, ik zit niet te wachten op een genationaliseerd bankwezen. De publieke belangen kunnen ook op een andere manier gewaarborgd worden. Alleen is de vraag: op welke manier. Daarop heb ik het antwoord nog niet”, aldus Bos zaterdag in een interview met Trouw.

Nieuwe steunoperaties
Volgens hem is nu alle aandacht nodig om de gevolgen van de crisis te bestrijden, nieuwe steunoperaties aan financiële instellingen zijn niet uitgesloten.

Bos noemt een genationaliseerd bankwezen de “meest extreme variant”. Het is in zijn ogen ook mogelijk dat meer en beter toezicht op banken volstaat. “Ik weet echter wel dat de variant waarin ik vertrouw op de blauwe ogen van de bankiers niet meer zal worden toegepast. Voor het overige sluit ik op dit moment niets uit.”

Bos maakt in het interview opnieuw duidelijk veel meer zelfkritiek te verwachten bij bankiers over de lessen die te trekken zijn uit de financiële crisis. “Ik zou willen dat iedereen duidelijk was dat het nooit meer kan worden, zoals het was. Zeker in de wereld van de banken.”

Nederigheid past banken
Met een houding zoals bankiers die laatst hadden tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer lukt het volgens Bos niet. “De banken moeten hun maatschappelijke functie zien. Ze zullen zich wat nederiger moeten opstellen en opener moeten opereren.”

In het interview gaf Bos ook aan dat de Nederlandse economie in 2009 met een half procent gaat krimpen.

krijgt Willem Middelkoop toch gelijk over de Nationalistie van alle banken?

bron: anp

Share Button
Tagged with: ,
One comment on “Krijgt Willem Middelkoop toch gelijk over de nationalistie van alle banken?
  1. House says:

    Nederland wordt klein China, kunnen we Oranjes ook wel naar Argentinië sturen en Balkenende naar Suriname.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*