Verzekeraars willen de financiële gevolgen van dubbele woonlasten niet meer dekken

hypotheekshopHuizenkopers storten zich massaal op overbruggingsverzekeringen. Daarmee willen zij zich indekken tegen de financiële gevolgen van dubbele woonlasten. De verzekeringsproducten zijn zo’n succes dat de Hypotheekshop na vier maanden alweer stopt met ze aan te bieden.

De hypotheekbemiddelaar leverde sinds augustus de overbruggingsverzekering. ”Je kunt stellen dat het product aan succes ten onder is gegaan,” zegt directeur Ron Bavelaar van de Hypotheekshop. ”We kunnen geen verzekeraar meer krijgen waar wij de verzekering kunnen onderbrengen. Aantallen kan ik niet noemen, maar de toeloop op een overbruggingsverzekering is de laatste maanden enorm.”

Nu de woningmarkt stagneert, wil geen verzekeraar garant staan voor dubbele woonlasten van een koper. Huizenkopers die zich willen indekken, kunnen vanaf januari nog wel terecht bij het Centraal Bureau Overbruggingsgarantie (CBO), een initiatief van makelaars.

Ook deze stichting ziet een enorme toestroom van klanten. Het aantal consumenten dat een overbruggingsgarantie afsloot bij CBO is vanaf oktober verdubbeld van duizend naar tweeduizend.

Vereniging Eigen Huis bevestigt dat er sinds het stagneren van de woningmarkt veel vraag is naar verzekeringsproducten die de dubbele woonlasten dekken.

Er is een duidelijk verschil tussen een overbruggingskrediet van banken en een overbruggingsverzekering of overbruggingsgarantie. Een overbruggingskrediet is een lening die niet dekt tegen dubbele woonlasten, maar de huizenkoper de mogelijkheid geeft om inrichting of verbouwing aan het nieuwe huis mogelijk te maken. De garantie en verzekering zijn nieuwe producten om consumenten door een periode van dubbele woonlasten te loodsen.

Met de overbruggingsgarantie delen verkoper en koper samen de dubbele woonlasten van de koper. De verkoper stopt 2,5 procent van de verkoopprijs in een pot. De koper accepteert daarvoor een iets hogere prijs dan de overeengekomen verkoopprijs. Uit die pot wordt maximaal een jaar een gedeelte van die dubbele woonlasten vergoed.

”Voor zowel de koper als de verkoper is dit voordelig,” zegt directeur Marco van Driel van CBO. ”De koper weet zich gedekt tegen tegenvallers die hem anders zou tegenhouden een woning te kopen. Verkopers betalen mee, maar raken wel hun huis kwijt.”

bron: parool.nl

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*