Bouwcrisis treft gemeentekas

Tegenvallende opbrengsten van grondexploitatie kost de Nederlandse gemeenten minimaal 2,4 miljard euro. Dat is een gevolg van de crisis op de bouwmarkt. Het blad Binnenlands Bestuur bericht daar woensdag over op zijn website.

Het magazine baseert zich op een nog vertrouwelijk onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het voormalige ministerie van VROM.Door de crisis in de bouwsector wordt er minder gebouwd, waardoor gemeenten minder bouwvergunningen hoeven af te geven en dus minder leges ontvangen.
Verder kampen gemeenten met lagere ozb-opbrengsten (onroerendezaakbelasting). Als dat laatste aspect wordt meegerekend, kan het tekort oplopen tot 3,5 miljard.Vorig jaar hadden de gemeenten nog te kampen met een financiële strop van 1,8 miljard en voor dit jaar was een negatief resultaat van 1,3 miljard euro voorspeld.

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
16 comments on “Bouwcrisis treft gemeentekas
  1. ll says:

    ” Volgens de NVM ligt de gemiddelde transactieprijs momenteel rond 229.000 euro en bedraagt de gemiddelde vraagprijs 307.000 Euro ”

    Hunk, staat er echt in, juli dit jaar.

  2. nhz says:

    pareltjes uit het Fakton rapport

    “De geregistreerde prijsdaling onderschat waarschijnlijk nog de werkelijke prijsdaling. In een neergaande markt zoeken consumenten de krenten uit de pap.”

    ik zou graag horen wat Ger Hukker hier van denkt.

    “Ten opzichte van 10 jaar geleden is het aanbod verzesvoudigd.”
    de vraagprijzen zijn sindsdien ook ongeveer verzesvoudigd …

    kun je nagaan hoeveel marktwerking er is in de polder.

    “Een dergelijke exit van bouwvakkers levert meer schade op dan alleen de directe productie. Het is namelijk de vraag of de expertise die hiermee de sector verlaat niet voorgoed verloren gaat.”

    dat lijkt me juist een goede zaak, aangezien de sector totaal niet concurrerend is en hoognodig moet innoveren in plaats van het oude truukje blijven herhalen (uit de tijd dat alles al verkocht werd voordat het gebouwd was).

    “Tegenvallende inkomsten (voor de overheid) uit BTW, vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting (stagnerende doorstroming) en inkomstenbelasting aan de ene kant en oplopende uitkeringen aan de andere kant maken de kosten per minder verkochte woning bijna 210.000 euro”

    hilarisch, gezien het feit dat de gebouwde woningen veel minder dan 200.000 euro waard zijn. En dan stellen ze ook nog dat allerlei andere kosten voor de overheid niet eens zijn meegenomen. Eigenlijk is het pure chantage dit soort voorstelling van zaken. Vervolgens rekenen ze even voor dat de totale schade voor de overheid 10 miljard is, en dat het dus bovenop de 1 miljard die nu al is uitgetrokken voor de boevenbende van Elco de overheid ook nog garant moet staan voor alle nieuwbouwprojecten en 15% korting op iedere nieuwbouwwoning subsidieert. En dan durven ze nog praten over een gebrek aan marktwerking, alsof overheidsgaranties en subsidies voor alle nieuwbouw de marktwerking verbeteren …

    De meeste berekingen in dit rapport zijn trouwens boterzacht, niet al te subtiel toegerekend naar de conclusie dat er veel meer geld naar de bouwsector moet. Maar ja, van de club van Elco B. kun je niet anders dan grote kolder verwachten. Kielhalen dit soort firma’s (Fakton dus) voordat ze nog meer schade aanrichten voor de belastingbetaler.

    @2:
    opmerkelijk in de grafiek is dat de opwaartse explosie van de vraagprijzen en woningaanbod (sinds 2e helft 2008) gelijk op gaat met de prijsdaling in de transactieprijzen. Denial en goudzoekers dus …

  3. Juan Belmonte says:

    @artikel.

    Dit is exact wat Prof Dr. Willem Buiter voorspeld heeft.

    the next crisis is a fiscal crisis
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/willem-buiter-wereld-wordt-spannend-chaotisch-en-verwarrend/

    We zitten J.i. nu nog steeds niet in “spannend”, hoewel de rente in het Oosten omhoog gaat.

  4. Juan Belmonte says:

    De grootste klap komt door het verlies aan belastinginkomsten als gevolg van de recessie. Deze verliezen zijn niet alleen conjunctureel, maar ook structureel. Want de uitzonderlijke baten die westerse landen hadden door belastingen die de financiële en de vastgoedsector betaalden, komen niet meer terug.

    En daarom staan de grondopbrengsten in Eindhoven in de Tombola Top Tienduizend (op plaats 16):
    http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-10-2010/veel-leed-huiseigenaren/#comment-54712

    Maar als u bij andere gemeenten gaat informeren is er ook gerede kans dat die zwaar onder budget zitten.

  5. Juan Belmonte says:

    Maar ueh, dat is helemaal niet in lijn met de lijn Balkenende om ellende dood te zwijgen.

    Hier op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl vindt een echte discussie plaats, daar kan de Tweede Kamer nog iets van leren en ook menig kwaliteitsmedium loopt achter de feiten aan 🙂

  6. tokkert says:

    Volgens mijn eigen bescheiden berekeningen na twee jaren en een maand “studie” kom ik op een prijsdaling anno 2010 november op het gemiddelde huis van 20,83 %.

    De tijd zal het leren

  7. ll says:

    Juan, hier zijn de risico’s van de huishypotheken, aflossingsvrije hypoheken totaal bedrag 264 miljard

    http://www.dnb.nl/binaries/Risico%20op%20de%20hypotheekmarkt_tcm46-222059.pdf

  8. lorenzo says:

    1.”Een maatregel waarvan wel wordt gedacht dat het effect groot is, is het afgeven van garanties. Hiermee komt een vliegwiel op gang wat de maatregel zeer effectief maakt.”

    Ook eentje die zal sneuvelen , garanties in de Eu zullen gezien worden als steunmaatregelen en niet zullen worden toegelaten.

    De markt zal toch echt zijn werk gaan en moeten doen.

  9. nhz says:

    @12:
    marktwerking in de EU?? Tijdens de kredietkrisis zijn tal van gigantische steunmaatregelen voor grote bedrijven ingevoerd, o.a. met hoge staatsgaranties voor allerlei investeringen. In veel EU landen zoals NL lopen die maatregelen nog steeds, onder het mom dat de crisis nog niet over is (voor het geboefte dat het belastinggeld vangt, aan de gewone burger vertelt het Ministry of Truth natuurlijk dat de crisis al lang over is).

    Als lokale overheden garanties voor vastgoed gaan geven, op hun beurt weer gedekt door garanties van de overheid, dan denk ik niet dat de EU daar iets van gaat zeggen (wellicht op voorwaarde dat buitenlandse bouwers ook mee mogen doen met het feestje).

  10. lorenzo says:

    Ten tijde van de crisis zijn er , tijdelijke , wetten van stal gehaald en toegepast onder het mom van….
    Er zijn nu tal van voorbeelden die het niet meer halen ( laatst nog wieringer meer of hoe dat heet..), alleen nog de gang naar het HOF.
    BTW , het geld is er niet eens voor en dat is maar goed.

  11. nhz says:

    @14:
    geld is er niet eens voor? leg dat maar eens uit aan Ben Bernanke, ligt hij rollend van de lach op de vloer. Binnenkort ook in dit theater te verwachten.

  12. lorenzo says:

    Nee, in nederland hebben we het geld er niet voor ,aldus de enige realist hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*