Hypotheekbeleid niet aangescherpt

J.C.G.M. (John) de Jonge, directievoorzitterDe Rabobanken in Zeeuws-Vlaanderen passen ervoor het hypotheekbeleid aan te scherpen, omdat het aantal inwoners afneemt en de huizenprijzen onder druk staan. “Wij houden er bij onze hypotheekadviezen wel rekening mee dat de woningmarkt in Zeeuws-Vlaanderen behoorlijk onder druk staat”, verklaart directeur John de Jonge van Rabobank Terneuzen-Sas van Gent. De Rabobank in een andere krimpregio, Noord- en Oost-Groningen, heeft recent ingegrepen. Zij heeft besloten geen 100 procent aflossingsvrije hypotheken meer te verstrekken. Veel huizen in het hoge noorden dalen in waarde. Als mensen dan door echtscheiding of verandering van werk opeens hun huis moeten verkopen, kunnen ze zeker bij een geheel aflossingsvrije hypotheek met een restschuld blijven zitten en in financiële problemen komen.

De Jonge, zijn collega Peter Essenberg uit West-Zeeuws-Vlaanderen en manager particulieren Jolanda Kint uit Hulst onderkennen dat de huizenmarkt ook in Zeeuws-Vlaanderen niet florissant is, maar algemene maatregelen zoals in Groningen wijzen ze van de hand. Ze willen hypotheekaanvragen blijven beoordelen op wat een individuele klant aan financiële risico’s kan dragen en van welke kwaliteit een koopwoning is.

Essenberg vindt de beslissing van de Groningse Rabobank gevaarlijk. “Als je niet oppast, versterk je een tendens en wordt het een self-fulfilling prophecy. Ook niet alle woningen in Zeeuws-Vlaanderen dalen in prijs.”

Op de Zeeuws-Vlaamse woningmarkt moet wel iets gebeuren, constateert De Jonge van de Rabobank Terneuzen-Sas van Gent. Er zijn te veel goedkope woningen. Woningcorporaties hebben al veel huurhuizen gesloopt. In de koopsector is dat lastiger. De Jonge is voor een sloopfonds. Makelaarsvereniging NVM pleitte daar in maart dit jaar ook al voor. Het is daarna akelig stil gebleven.

bron: PZC

Share Button
13 comments on “Hypotheekbeleid niet aangescherpt
 1. nhz says:

  slopen dit soort bankiers, voordat ze nog meer schade aanrichten. Werkelijk schandalig hoe ze een greep uit de zak van de belastingbetaler willen doen om de gevolgen van hun eigen wanbeleid op te vangen.

 2. dalen says:

  Vandaag in het FD ‘fraai’artikel over de curruptie in de bouwwereld en de overheid, in casu een gedeputeerde van de provincie NH. Het gaat om het project Wieringerrandmeer, vergelijkbaar met de ‘Blauwe Stad’. Er hadden 2350 woningen moeten komen. Hooijmaijers de gedeputeerde wordt verdacht van curruptie.

  Ik zou zeggen “What is new”.

 3. nhz says:

  @2:
  inderdaad … een politicus gesnapt met zijn vingers in de koekjestrommel? Wedden dat hij beloond wordt met een extra mooi baantje als deze storm in een glas water is overgewaaid?

 4. sven says:

  WAT ZEG JE…..?!!

  ” Er zijn te veel goedkope woningen. ”

 5. nhz says:

  @4:
  in navolging van ‘cash for clunkers’ stel ik voor dat de politie ophoudt met bonnen uitschrijven (want daar houdt rechts niet van, zeker niet voor mensen die met hun Porsche 200 rijden) en in plaats daarvan alle auto’s van minder dan 50K euro en tweedehandsjes gewoon van de weg schiet.

  ‘er zijn teveel goedkope auto’s’.

  Dat zal de prijs van auto’s zeker opdrijven wegens tekorten, veel omzet voor autodealers en iedereen snapt dat je voortaan een nieuwe auto van boven de 50K moet hebben om nog de weg op te kunnen. En dan na een paar maanden de grens naar boven bijstellen, natuurlijk met 120% financiering want ook een bijstandsmoeder moet Porsche of Bugatti kunnen rijden.

 6. John says:

  Voordat er veel belastinggeld verkwist gaat worden aan het slopen van leegstaande woningen, bied ik mij aan om voor het symbolische bedrag van 1 euro dit soort woningen op te kopen. Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat er in een krimpregio weer meer mensen gaan wonen met mijn succesformule : ik maak van 2 woningen 1 en verkoop ze met mijn succes “supergoedkoop en riant wonen buiten de randstad”. Uiteraard zal ik er zelf ook gaan wonen.

  Win-win-win situatie toch?

 7. Humpie fietsband says:

  “Er zijn te veel goedkope woningen.”

  eek!

  Straks kunnen de mensen hun woning betalen zonder zich tot de lippen in schulden te hoeven steken..

  Heel enge gedachte…Minder hypotheekslaven…brrrr..

 8. spongebob says:

  Ik begrijp de Rabo bank wel. Mogelijk hebben ze heel veel huizen zoals Wilhelminastraat 141 te Hulst-St.Janssteen in hun portefeuille zitten. Dit huis was al eens eerder op de ‘Zeeland en Zuidelijke ZH-eilanden Vastgoedveiling’ en bracht toen niet genoeg op naar de zin van de bank. Vandaag hebben ze het weer geprobeerd en ,grote ellende voor de bank, het bracht nog minder op.
  Het huis heeft een woz van 269.000 en de hoogste bieder bood 111.000 en dat was de bank zelf weer.
  De banken in o.a. Zeeuws Vlaanderen zouden maar wat graag op kosten van de belastingbetaler tegen w.o.z.- of hypotheek waarde al dit soort pandjes met de grond gelijk maken. Opgeruimd staat netjes, nietwaar meneer John de Jonge ?
  Met een daling van 59% t.o.v. w.o.z. komt ook dit huis weer in aanmerking voor een eervolle plaats op de Tombola Top Tienduizend.

  Ook werden op de veiling te Goes nog enkele andere pandjes geveild:

  Wilhelminastraat 141, 4564AA SINT JANSTEEN ,
  w.o.z. 269.000 opbrengst 111.000, kosten ca. 13.000

  Willem Barentszstraat 14, 4535BD TERNEUZEN
  w.o.z. ???, opbrengst 101.000, kosten ca. 7.000

  Tuindorp 29, 4341 CA ARNEMUIDEN
  w.o.z. ???, opbrengst 115.000, kosten ca. 6.000 (gemeind door de bank)

 9. tinus says:

  Wieringerrandmeer?

  Was dat het niet project waarbij alle winst voor de projectontwikkelaar was en al het verlies kon worden afgewenteld op de gemeenschap.

  Met een ambitieuse gedeputeerde/wethouder die wel heel dicht aanschurkte tegen het private geld.

  Typisch zo’n deal die is beklonken op de matrassen van Yab Yum of een ander etablissement.

 10. tinus says:

  En dan “er zijn teveel goedkope woningen”.

  Gebaseerd op welke maatstaf?

  Sla de krant open, en het is alleen maar negatief nieuws.
  Salarissen stijgen de komende jaren nauwelijks.
  Pensioenen staan er slecht voor.
  Zorgverzekering stijgt met 10%.
  Iedereen onder de 80k moet inleveren.

  En dan zijn de huizen te goedkoop???

  Opknopen die man.

 11. spongebob says:

  Nog even de Wilhelminastraat 141 te Hulst die eerder op 17 september werd geveild.
  zie: http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-09-2010/rechts-mikt-op-invoeren-vlaktaks/#comment-51500

  Wilhelminastraat 141, SINT JANSTEEN
  opbrengst € 145.000 kosten ca. € 12.800

  In eerste instantie is op 17 september 145.000 geboden(ook door de bank natuurlijk) en nu 2 maanden later wordt er 111.000 geboden.
  Die banken in Zeeuws Vlaanderen zitten echt in de put
  En de veilende notaris is de lachende derde, die strijkt tweemaal een flinke bonus op.

 12. Robald says:

  “Er zijn te veel goedkope woningen. (..) De Jonge is voor een sloopfonds”.

  Er zijn te veel woningen daar in Zeeuws-Vlaanderen en dat is heel wat anders dan te veel goedkope woningen.

  Een sloopfonds is heel aardig maar wie mag dat betalen? En waarom? Om schaarste in stand te houden.

 13. spongebob says:

  Een sloopfonds op kosten v/d belastingbetaler of pensioenfondsen is natuurlijk crimineel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*