Hypotheekbeleid niet aangescherpt

J.C.G.M. (John) de Jonge, directievoorzitterDe Rabobanken in Zeeuws-Vlaanderen passen ervoor het hypotheekbeleid aan te scherpen, omdat het aantal inwoners afneemt en de huizenprijzen onder druk staan. “Wij houden er bij onze hypotheekadviezen wel rekening mee dat de woningmarkt in Zeeuws-Vlaanderen behoorlijk onder druk staat”, verklaart directeur John de Jonge van Rabobank Terneuzen-Sas van Gent. De Rabobank in een andere krimpregio, Noord- en Oost-Groningen, heeft recent ingegrepen. Zij heeft besloten geen 100 procent aflossingsvrije hypotheken meer te verstrekken. Veel huizen in het hoge noorden dalen in waarde. Als mensen dan door echtscheiding of verandering van werk opeens hun huis moeten verkopen, kunnen ze zeker bij een geheel aflossingsvrije hypotheek met een restschuld blijven zitten en in financiële problemen komen.

De Jonge, zijn collega Peter Essenberg uit West-Zeeuws-Vlaanderen en manager particulieren Jolanda Kint uit Hulst onderkennen dat de huizenmarkt ook in Zeeuws-Vlaanderen niet florissant is, maar algemene maatregelen zoals in Groningen wijzen ze van de hand. Ze willen hypotheekaanvragen blijven beoordelen op wat een individuele klant aan financiële risico’s kan dragen en van welke kwaliteit een koopwoning is.

Essenberg vindt de beslissing van de Groningse Rabobank gevaarlijk. “Als je niet oppast, versterk je een tendens en wordt het een self-fulfilling prophecy. Ook niet alle woningen in Zeeuws-Vlaanderen dalen in prijs.”

Op de Zeeuws-Vlaamse woningmarkt moet wel iets gebeuren, constateert De Jonge van de Rabobank Terneuzen-Sas van Gent. Er zijn te veel goedkope woningen. Woningcorporaties hebben al veel huurhuizen gesloopt. In de koopsector is dat lastiger. De Jonge is voor een sloopfonds. Makelaarsvereniging NVM pleitte daar in maart dit jaar ook al voor. Het is daarna akelig stil gebleven.

bron: PZC

Share Button
13 comments on “Hypotheekbeleid niet aangescherpt
  1. Humpie fietsband says:
  2. spongebob says:
  3. spongebob says:
  4. Robald says:
  5. spongebob says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*