Nederlandse banken willen dat het depositogarantiestelsel wordt opgeheven

Nederlandse banken willen dat het depositogarantiestelsel voor spaarders zo snel mogelijk wordt opgeheven. Dit hebben ze in een gezamenlijke brief aan minister van Financiën Wouter Bos laten weten.

later  meer..

Share Button
Tagged with: ,
5 comments on “Nederlandse banken willen dat het depositogarantiestelsel wordt opgeheven
 1. NL markt is toch anders says:

  En terecht. Vreemde zaak dat alle banken moeten opdraaien voor bv een ING die buitenlandse spaarders 5 a 6% belooft en gebruikt maakt van het NL garantiestelsel. Kunnen alle banken of de staat ervoor opdraaien.

 2. woutje says:

  Op 7 oktober 2009 (let op deze datum met uw spaartermijnen !) wordt de 100.000 euro garantie weer teruggeschroeft naar de normale situatie met 20.000 euro spaargarantie per bank.
  Ik ben het eens met Buiter, de huidige regeling is gevaarlijk ‘ruim’ en kan Bos en de Nederlandse Staat (ons dus) in gevaar brengen, buiten dat er oneerlijke concurrentie is tussen banken. Wel schijnt het zo te zijn dat vele buitenlandse spaarders van bv ING buiten deze regeling vallen, omdat de vestigingen in het buitenland geen vergunning hebben volgens de richtlijnen van de Nederlandsche Bank maar werken met de locaal daar geldende regels.

 3. xandr says:

  De pijn zit hem bij het “omslag” karakter van de garantie-regeling: de verliezen worden omgeslagen over alle deelnemende banken, naar rato van hun spaartegoeden, met de omslag gemaximeerd op – ik meen – 5% van het eigen vermogen van een bank.

  Als dus een grote bank omvalt, zijn alle andere banken een flinke hap geld kwij.

  Met andere woorden, dit is wederom een poging risico bij de belastingbetaler neer te leggen, en niet bij de banken.

 4. xandr says:

  Overigens, ik heb nergens terug kunnen vinden wat er gebeurt als die 5% per bank niet voldoende.

  Impliciet is dan waarschijnlijk de NV Schatkist de klos, daar Wouter Kabouter natuurlijk liever niet heel veel ZEER boze burgers op het binnenhof heeft.

 5. Jeff says:

  Vrijwel iedereen in mijn directe omgeving gelooft dat deze maatregelen die genomen zijn door Bos de juiste zijn. mensen zijn gerust gesteld. Dus het plan van Bos en Wellink is daarin gelukt. Echter is de waarheid anders natuurlijk het is een schijnveiligheid en feitelijk is het een massavernietigingswapen waarvan het lot de ontsteker in handen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*