Woningmarkt staat op springen


Door: Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis

Gisteren had de Telegraaf als kop dat Schiphol op springen staat. Oude explosieven uit de Tweede Wereldoorlog die in dijken en dergelijke begraven liggen, kunnen een ramp veroorzaken en de luchthaven doen onderlopen. Nu was ik toevallig in de gelegenheid om de discussie hierover op de radio te volgen en zoals zo vaak bleek het allemaal wel mee te vallen. De gemeente Haarlemmermeer wist er lang van dat er rond Schiphol nog allerlei oorlogstuig in de grond zit (wie had dat niet kunnen bedenken) en heeft als beleid dat er geen schep de grond in gaat voordat er een bodemonderzoek heeft plaatsgevonden. Lijkt mij heel verstandig beleid van de gemeente.

Inundatie
U voelt natuurlijk al waar dit verhaal naartoe gaat. Want druk als ik altijd ben met mijn werk, maakte ik onwillekeurig een associatie met de woningmarkt. Ik zag het al helemaal voor me: de kop ‘Woningmarkt staat op springen’, waarbij dan de Telegraaf had ontdekt dat er allerlei onrechtmatigheden onder het oppervlak van de woningmarkt voortleefden die op elk moment de markt volledig onderuit konden halen. Veel te hoge leningen die in het verleden zijn verstrekt, banken die de risico’s volkomen verkeerd hebben ingeschat, huizenprijzen die veel te hoog zijn gewaardeerd, enz. enz. En net zoals bij het verhaal van Schiphol, waarbij een aantal omwonenden visioenen zal hebben gehad van een ‘inundatie’ van de luchthaven die hen zou bevrijden van de voortdurende geluidsoverlast, zijn er bij het verhaal over de woningmarkt veel mensen die verheugd reageren bij het idee dat de huizenprijzen gaan kelderen en zij eindelijk de kans krijgen om tegen een fatsoenlijke prijs een huis te kopen.

Ontevredenen
Bij de omwonenden van Schiphol en bij de ‘ontevredenen’ over de woningmarkt zit – de naam zegt het al – veel onvrede. Verschil is dat de eerste groep relatief beperkt is en de tweede groep steeds breder groeit in de samenleving. De woningmarkt biedt immers steeds minder mensen de kans om een ‘passende’ woning te vinden. De moderne media maken het gemakkelijk om die onvrede te meten. Ik hoor en lees het steeds vaker, waarbij de ontevredenen soms tot in grote lengte gaan om door hen gesignaleerde misstanden op de woningmarkt aan te tonen en aan de kaak te stellen. Verontrustend is daarbij de gedachte van ‘laat de zaak maar eens goed in elkaar donderen, dan zal je zien dat het daarna veel beter gaat’. Dit soort revolutionaire gedachten geven meer blijk van de mate van onvrede die er onder de mensen leeft, dan dat ze nog gebaseerd zijn op gezond verstand. Desalniettemin moeten dit soort signalen niet genegeerd worden.

Revolutie
Het kwam bij me op om hier een parallel te trekken met de situatie in Egypte waar mensen te lang in onvrede hebben moeten leven. Maar decennia van onderdrukking en uitbuiting is wat anders dan niet het huis kunnen kopen dat je graag wilt hebben. Dus dat doe ik maar niet. Wel is het een les om misstanden en onvrede niet te laten voortduren. Als je ziet dat de koopkansen steeds minder worden, de wachtlijsten steeds langer en de dynamiek op de woningmarkt steeds geringer, dan kun je als politiek niet tot in de eeuwigheid lapmiddelen blijven inzetten. Om mensen in de komende jaren een beter perspectief te bieden, moet er nu voortvarend gewerkt worden aan een geleidelijke overgang naar een beter functionerende woningmarkt. Dat is verstandiger dan een situatie te laten ontstaan waarin de roep en de kans op een ‘omwenteling’ steeds groter worden.

bron:  Spacemakers.nl

Share Button
Tagged with: ,
49 comments on “Woningmarkt staat op springen
 1. dalen says:

  “Om mensen in de komende jaren een beter perspectief te bieden, moet er nu voortvarend gewerkt worden aan een geleidelijke overgang naar een beter functionerende woningmarkt.”

  Vraag me af hoe deze praatpaal zich een geleidelijke overgang voorstelt. Dat is namelijk ook de achterliggende gedachte van het huidige kabinet maar het blijkt niet te werken.

  Kortom noem man en paard en zeg gewoon wat het probleem werkelijk is
  1 Prijzen van woningen zijn te hoog
  2 Bouwgrondbeleid moet herzien worden
  3 HRA keihard op de helling
  4 Vlaktaxs invoeren
  5 enz enz

 2. Frans says:

  Uiteindelijk keert de wal het schip: je kunt niet tot in het oneindige een markt met kunstmatige hoge huizenpijzen instand houden.
  Dat het moment van de waarheid echter soms erg lang op zich laat wachten is jammer.

 3. nhz says:

  “Dit soort revolutionaire gedachten geven meer blijk van de mate van onvrede die er onder de mensen leeft, dan dat ze nog gebaseerd zijn op gezond verstand.”

  nee, brave burgers met gezond verstand die kopen nu een waanzinnig overprijsd huis, worden lid van de Vereniging Geleend Huis en rekenen op financiele solidariteit van alle huurders in Nederland.

  “Het kwam bij me op om hier een parallel te trekken met de situatie in Egypte waar mensen te lang in onvrede hebben moeten leven. Maar decennia van onderdrukking en uitbuiting is wat anders dan niet het huis kunnen kopen dat je graag wilt hebben. “

  nou, de overeenkomst is in ieder geval dat de Egyptenaren dankzij falend financieel/economisch beleid een te groot deel van hun inkomen aan voedsel moeten besteden, en Nederlanders aan huizen. Voedselprijzen zijn wellicht verdubbeld in tien jaar, huizenprijzen zijn 5-10x hoger dan 20 jaar geleden. Meneer Maas mag blij zijn dat er nog geen revolutie is uitgebroken in Nederland …

  Hij zegt wijselijk ook niet wat er moet gebeuren, maar extra het zullen wel maatregelen zijn die geen pijn mogen doen voor de scheefleners van zijn club; kortom, nog verder uitknijpen die ‘scheefhuurders’.

 4. nhz says:

  P.S.: als ik meneer Maas was zou ik wat opstootjes organiseren rondom de te hoge huizenprijzen in krimpgebieden. Dan kunnen zijn tegenstanders stoom afblazen, en als het lekker uit de hand loopt (onze AIVD en politie grossieren in het soort ‘linkse provocateurs’ die hierbij graag een handje helpen) dan zijn we gelijk van een hoop woningen af en kunnen de huizenprijzen daar weer in de lift 😉

  sterker nog, met een flinke rel door heel Nederland kunnen we misschien ook de landelijke dip in de huizenprijzen de baas worden. Tijd voor een Woninginnedag ofzo denk ik.

 5. tinus says:

  Laat ik dit pleidooitje maar als positief kwalificeren.

  Immers, tot voor een paar jaar was een geluid anders dan “hosanna, de huizenprijzen zullen altijd stijgen en maken ons allemaal rijk” ondenkbaar.

  Een iemand die het in zijn hoofd haalde om een kanttekening te plaatsen bij dit evangelie, riskeerde een scala aan maatregelen, varierend van meewarig hoongelach tot sociale uitstoting.

  En nu is er, helemaal niet zoveel later, zo maar zo eens iemand, nota bene van een club die de belangen van het status quo vertegenwoordigt, die het aandurft om – in extreem bedekte bewoordingen, dat wel – te opperen dat we iets aan de woningmarkt moeten doen.

  Het past allemaal mooi in het beeld dat de perceptie van het eigen huis inmiddels allang is gewijzigd.
  Van een geldboom naar een potentieel financiele nachtmerrie.
  Het was perceptie (gevoel) dat de huizenprijzen tot grote hoogte deed stijgen. Het is de perceptie (ditmaal van de realiteit) die de huizenprijzen weer gaat terugbrengen tot een normaal niveau.

 6. Nico de Geit says:

  Na 20 jaar feest op de woningmarkt zal wel eens 20 jaar neergang kunnen komen. Ik doe niet mee in ieder geval, ik blijf huren of ga ronddobberen in de Cariben.

  De toekomst van Nederland is er een van oude mensen en allochtonen. Wie gaat al die woningen kopen over 20, 30 40 jaar, en tegen welke prijs?

 7. Mark says:

  Jammer, weer geen nieuws. Ik wacht al jaren op het bericht ‘Nederlandse huizenprijzen met 40% gedaald’.

 8. dr t says:

  Geen van de reacties gaat in op de aanbevling zoals verwoord in beter perspectief.
  Jammer want ze vormen bij uitstek een doeltreffend perspectief.

  Om te beginnen afbouw van aflossingsvrije hupotheek.
  Wordt hier niet vaak genoemd als oplossing van het probleem, maar is het wel degelijk.
  Aflossing van de hypotheekschuldbetekent in feite dat ook de HRA vermindert en verminderd tegelijkertijd het risico dat schulden niet meer in berhouding staan tot bezit.
  Ten tweede maar niet met zoveel worden gezegd. Koppel de financiering van de bouw van sociale huurwoningen los van de bouw en verkoop van woningen in de niet gesubsidieerde sector. Het zou een stuk transparanter zijn om inkomenspolitiek te bedrijven via subsidieregelingen op basis van inkomen, pak je meteen het scheefwonen aan.
  Drie zorg voor stabiliteit.
  Vier zorg voor een platform waarin partijen tot een integraal beleid kunnen komen.

 9. dr t says:

  sorry voor de spelfouten, mijn vriendin kwam net binnengelopen….

 10. nhz says:

  @10:
  mag je vriendin niet weten dat je hier doorlopend zit te jokken en spinnen? 😉

 11. Simply Henky says:

  Ik wacht ook tot het moment daar is dat is huizenprijzen -30% vanaf de tot ca. 2 jaar geleden.

 12. k. ritisch says:

  @ 10 (dr t)

  Afschaffing aflossingsvrije hypotheek is inderdaad wenselijk.

  Maar euh…,

  Het probleem c.q. “de uitdaging” ligt wellicht meer in het feit dat een betaalbare woning en/of een betaalbare hypotheek voor de “gewone koper”, waar de woningmarkt het toch van moet hebben, niet voor handen ligt…?

  Er zich nog een “propje” bevindt op de woningmarkt…?

  Een restschuldrisico ook aanwezig is wanneer de hypotheek niet aflossings vrij is…?

  Zomaar een paar losse opmerkingen van mijn kant.

 13. dr t says:

  Geestig, ik vind het heel leuk om een bericht te mogen plaatsen en dat ziet zij.
  Moet natuurlijk niet te koste gaan van onze interactie… maar dat is weer een ander eindeloos probleem tussen man en vrouw waarbij de huizenmarkt in het niets verdwijnt.

  Maar nu je reactie toch een persoonlijk wending aanneemt wil ik je -julie laten weten dat ik de dicussie op deze site als heel verrijkend ervaar en het mij de nodige inzichten verschaft.

  Om van tijd tot tijd de advocaat van de duivel te spelen, ik zal het helaas niet kunnen laten.
  Hopelijk als bijkomend voordeel dat de dicussie wordt verlevendigd en wie weet soms verdiept.

  Maar terug naar de inhoud, wat vinden jullie van mijn argumenten in het vorige bericht, ben benieuwd!

  Theo

 14. FT says:

  Wazt ik wel voor de VGH club vindt pleiten, is dat het bericht ook op hun site is terug te vinden.

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2011/02/woningmarkt-staat-op-springen.html

  Met een link naar deze site. Dat zal druk gaan worden 😉

 15. affie says:

  Nee hoor, de markt is supergezond:

  http://den-haag.www.miljoenhuizen.nl/details/propnl/841404/Mechelsestraat-18-Den-Haag?searchtype=archive

  Huis is weliswaar nog belachelijk overpriced, maar in het 800k – 1100k segment van de statige buurt Belgisch Park is weer een bres geslagen. Sinds 2 dagen opnieuw in de verkoop. Vraagprijs -20% sinds augustus 2008. Zo’n typisch propje in de markt dat maar niet weg wil.

 16. Adamus says:

  De markt even dotteren met een ballonnetje en we kunnen er weer 20 jaar tegenaan.

 17. nhz says:

  @15,16:
  starten met aflossingsvrij afbouwen is beter dan helemaal niks, maar persoonlijk vind ik dat alle subsidie per direct afgeschaft moet (en kan) worden. Want ieder jaar dat deze subsidies voortduren blijft het probleem groeien, stagneert de markt en wordt de NL economie steeds ongezonder.

  Als die afschaffing van HRA etc. gebeurt in kombinatie met een redelijke verlaging van het IB tarief is er voor mensen met een verantwoorde hypotheek weinig aan de hand. Het eigen huis + hypotheek onderbrengen in box3 mag ook van mij, als het maar een eerlijk systeem wordt waarbij huiseigenaars met hypotheek niet meer bevoorrecht worden boven andere burgers (die huren of geen/weinig hypotheek hebben). En dus niet de belachelijke uitzonderingspositie die we nu hebben met superdik subsidiëren en dan ook nog alle winst bij verkoop belastingvrij.

  De bouw van sociale huurwoningen en koop is naar mijn indruk in de praktijk allang losgelaten. Veel WBV’s hebben speciale bedrijven opgericht die puur commercieel opereren en waarvan de winst NIET naar de sociale huur gaat, maar gewoon naar de eigen zak van de bestuurders etc. En dat vaak ook nog dankzij via de ‘echte’ WBV goedkoop verkregen grond (zo doen ze dat in mijn woonplaats, maar vast ook elders). De enige koppeling die hier nog bestaat is wat de gemeente doet met de grondprijzen, wat er in de praktijk op neerkomt dat ze voor sociale huurwoningen iets minder schandalige grondprijzen berekenen dan voor de rest.

 18. Juan Belmonte says:

  @ artikel
  zijn er bij het verhaal over de woningmarkt veel mensen die verheugd reageren bij het idee dat de huizenprijzen gaan kelderen en zij eindelijk de kans krijgen om tegen een fatsoenlijke prijs een huis te kopen.

  Het valt dus wel mee, in NL onstaat langzaam het besef dat het pad naar de (realistische) Duitse huizenprijzen zo’n minuis 38% is, dat is het eigenlijk wel.

  Ontkennen blijkt inderdaad niet langer een optie, maar dat bloggen een aantal onder ons wel langer.

  Leuk dat de Vereniging Geleend huis zich hier voor leent.

  Welcome to the real world (VPRO ) 🙂

 19. Juan Belmonte says:

  De huizenmarkt is net het onderwijs.

  Welke kant het ook opgaat doet er niet zo toe. Minder bemoeienis en terug naar de kernwaarden (sommen maken, rijtjes leren en feitenkennis igv het onderwijs) is het devies.

  Teveel pedagogen met allemaal briljant ingevingen over nieuwe kunstmatige ingrepen om maar te kunnen blijven Hogehuiznerijsminnen verknoeieneren (igv de huizenmarkt) de boel.

  ….verstieren zou niet de juiste uitdrukking zijn -alsubegrijpt wat Juan bedoelt 🙂

 20. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  La deuda hipotecaria de las familias cierra 2010 con 680.367 millones de euros, lo que supone un incremento del 0,8% respecto a 2009, cuando también crecía a un ritmo del 0,2%, lo que refleja una recuperación de los préstamos para la adquisición de vivienda, según datos del Banco de España.

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/02/02/suvivienda/1296663904.html

  Kortom: er komen per saldo geen hypotheken meer bij, geldgroei is dus ook nul in Spanje.

  Juan begrijpt het niet… hieruit zou blijken dat totaal in ES 680 miljard aan hypotheken uitstaat en eerder was het 1084 miljard…

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-01-2011/sub-prime-starterslening-in-amersfoort-weer-mogelijk/#comment-61827

  Kan het niet terugvinden, wordt (ooit) vervolgd.

 21. Juan Belmonte says:

  Ahaa, toch weer het voordeel van google:

  http://www.elmundo.es/elmundo/2011/01/18/suvivienda/1295364073.html

  La variación por entidades presenta grandes diferencias, ya que las cajas de ahorros registraban hasta noviembre una caída del 4,26%, con un total de 581.904 millones, mientras que los bancos registraron un repunte del crédito del crédito destinado a la compra de vivienda del 2,42%, con un total de 412.223 millones de euros.

  581 + 412 = 993 het moet dus wel meer zijn dan 680.

  Wellicht speelt bruto netto, wellicht is het Spaans van Juan gewoon ontoereikend, laten we het maar op het laatste houden.

 22. djantje says:

  @dr t

  Ten eerste, dan kun je nog aardig multitasken tijdens posten 😉

  1. Afbouw aflossingsvrij, lijkt me een goed idee. Verminderd inderdaad uiteindelijk het uistaande hypotheekbedrag en dus HRA.

  Wat ik me ook afvraag, wat zijn de aflossings voorwaarden van een aflossingsvrije hypotheek.
  (mag je deze zomaar af gaan lossen)

  2. Ik vind het vrij bizar dat de sociale woningbouw gekoppeld is aan de verkoop van vrije sector woningen.

  Verkoop woningen worden bij bouwprojecten in bijv. Amsterdam ingezet om sociale woningbouw rendabel te maken, het gemeentelijk bouw/grond bedrijf kan alle bouwprojecten stil leggen, dat betekend geen particulier initiatief.
  (+ wie verdient er dan geld.. ja)

  3.
  Stabiliteit, wat moet er stabiel zijn, groei/daling prijs, het aantal huizen, de juiste huizen, de doorstroming?

  Dit vind ik, voor nu, bijna ondefinieerbaar.

  Wat ik zou willen is flexibiliteit, en niet zoals nu, in mijn geval, sociale huur geen optie meer, koopwoning met m’n studieschuld ook geen goede optie voor de iets langere termijn.
  En huurwoning in de vrije sector is ook nog wat utopisch.

  (ik kom niet onder de 45% netto vaste woonlasten en dat valt volgens het Nibud toch echt in hoge woonquote)

  Naja, dus dan maar geen eigen plek.

  4.
  Integraal platform met alle partijen, dat lijkt me een goed idee.

  Ik denk dat hier wel de grootste kansen liggen voor de woningmarkt in Nederland.

  Met als doel;
  Wonen om ergens te wonen en de
  woningmarkt inrichten op doorstroming en wensen van markt.
  ipv. verrijking van wie/wat dan ook.

  Voorzetje;
  Liberaliseer de sociale woningbouw naar beneden (zeg max 650 – maximale huursubsidie = 450 euro ofzo?) + inkomenseis omlaag vasthouden voor boven 450 sociale huurgrens.

  HRA annuitair / in gradaties afbouwen.
  Aflossingsvrij beperken

  Zeker gelet op vergrijzing, studenten die geen kamers vinden, starters die niet kunnen starten, mensen die niet kunnen verhuizen cq vast zitten, executie verkopen, restschulden, mensen die lekker goedkoop in hun wonen, maar dat niet mogen als dat in een sociale huurwoning is.

  Zou hier wel iets mee moeten gebeuren.

  Vind ik dan, maar anders zit ik hier ook niet 🙂

  Jan

 23. tokkert says:

  Sinds october 2008,in 5 jaar
  50 % daling.

  Aus dem Bauch heraus(intuitie)

  nu 28 maanden x 0,83333 =

  23,33%

  minder voor gemiddelde woning.

  Wij zijn bijna op de helft.

  Joepiiiiiiiiiiiieeeeeeeeee.

  Ik word optimistischer.

  Het kan alleen maar beter worden.

  Leren is herhalen.

  De tijd zal het leren.

 24. Dawg says:

  Zo’n Stichting van het wonen lijkt me al bij voorbaat bad news. Weer zo’n overlegkoepel waar deelbelangen worden afgekaart en de rekening gelegd wordt bij degenen die niet in de achterkamertjes vertegenwoordigd zijn.

 25. magnum says:

  Of deze maatregelen gaan werken in Sanghai is 2 maar het zijn in ieder geval wel maatregelen en niet van dat getrut in 25-30 jaar afbouwen…

  http://www.shanghaidaily.com/article/?id=463087&type=Business

 26. Frank says:

  @13
  Succes. Ze wachten hier al 5 jaar. 😛

  Ik geef ze groot gelijk dat ze wachten,link nodig?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

 27. Robald says:

  @Bob maas: “De woningmarkt biedt immers steeds minder mensen de kans om een ‘passende’ woning te vinden. Verontrustend is daarbij de gedachte van ‘laat de zaak maar eens goed in elkaar donderen, dan zal je zien dat het daarna veel beter gaat’. Dit soort revolutionaire gedachten geven meer blijk van de mate van onvrede die er onder de mensen leeft, dan dat ze nog gebaseerd zijn op gezond verstand”.

  Nee Bob, het is JUIST gezond verstand om in te zien dat de markt nu op z’n top zit en daarom en alleen daarom weinig kans geeft op een passende woning. Onvrede met een reden dus en aan de andere kant onvrede omdat de afgelopen jaren zelfs mensen met een laag inkomen dachten met een koophuis de kip met de gouden eieren te hebben gekocht.

  Maar de prijzen gaan zeker niet in elkaar klappen in Nederland omdat het merendeel van de kopers relatief zeer lage woonlasten heeft en zich dus nergens druk over hoeft te maken.

 28. denachtzuster says:

  Jammer dat de dictatuur in Egypte word betrokken in deze discussie. Het bied inzicht in de visie van smakeloos volgevreten westerse koopjes jagers. Alles heeft een prijs. Als een bouwvakker niks meer kan verdienen dan gaat hij op zoek naar ander werk. Wie van de lezers bouwd zijn eigen huis? Wie komt mijn huis bouwen? Ik betaal slechts het materiaal, en u moet dus gratis arbeid leveren. Verder verwacht ik een hoge kwaliteit en een grote mate van proffesionaliteit. Wedden dat ik geen biedingen zal ontvangen en ook ik net als eenander gewoon met een bouwbedrijf / grondhandelaar aan de slag ga. In Egypte vallen doden, laten we het fatsoen opbrengen en dit buiten de discussie van goedkope diensten en produkten houden?

 29. M@rk23 says:

  @7

  http://kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/kadaster/wat_doen_we/vastgoedgegevens.html&navig=/kadaster/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

  LET OP! Excl. kosten koper!

  Gegevens van de woning
  provincie Gelderland
  soort woning Twee onder één kap
  aankoopmaand oktober 2007
  aankoopbedrag € 250.000
  Prijsindex Bestaande Koopwoningen
  oktober 2007 109,7
  december 2010 102,7
  % stijging/daling -6,4 %
  gecalculeerde waarde € 234.047

 30. Adamus says:

  Wat ik me ook afvraag, wat zijn de aflossings voorwaarden van een aflossingsvrije hypotheek.
  (mag je deze zomaar af gaan lossen)

  Ik bij Aegon gezien: tweederde aflossinfsvrij, boetevrij aflossen 10%pjr. Let op 2de keer is 10%x90, 3de keer is 10%x81 etc.

  Btw verbouwingshypotheken worden als toetje nog ruimhartig toegekend. Wellicht kan met hiermee wat rommelen?

 31. M@rk23 says:

  En excl. inflatie…

 32. Adamus says:

  Inderdaad Robald, vooral omdat gezegd wordt dat een huis een belegging is, een appel voor de dorst, moet men op het juiste prijsmoment instappen. Of dat nu is hangt van ons eigen beoordelingsvermogen af.

 33. Adamus says:

  door. Calon: ‘Intussen verslijten huizen, we moeten huizen aanpassen voor de toekomst en er staan veel woningen op de verkeerde plekken

  Verslijten en toch meer waard worden 🙂

  Bouwvakkers werkloos. Jammer dat de stenen gemetseld zijn met betonachtige specie, er valt weinig aan te bikken, anders zouden huizen steen voor steen verplaatst kunnen worden.

 34. Adamus says:

  denachtzuster Zegt:
  3 February 2011 om 9:50 am
  Jammer dat de dictatuur in Egypte word betrokken in deze discussie.

  florence nightingale?

 35. Bug says:

  @19 Adamus

  Zolang je de woonlasten niet gedeeltelijk stabiliseert dan kun je blijven dotteren-pompen-dotteren-pompen-dotteren. Voorstel:

  Hypotheekrente wettelijke bandbreedte geven bv. 5-10%
  Rente vast tijd gelijk aan looptijd en verplicht minimaal 50 % aflossen in die periode.
  Hypotheek (+rente)overdraagbaar bij verhuizing.

  Overigens als de HRA wordt afgeschaft en gedeeltelijk wordt gecompenseerd wordt met verlaging van de IB kan ik je wel vertellen dat de huurprijzen met hetzelfde bedrag per maand zullen stijgen dat men erop vooruit gaat. Want ja de woonlasten moeten natuurlijk wel rond de 25% van het gemiddelde inkomen blijven, toch ?

  Dus huurders onder ons, jullie zullen er echt niet beter van worden.

 36. Adamus says:

  1917
  Het Aardappeloproer

  De vrouwen rennen rond met politie op de hielen,
  hier bij de Groentemarkt.
  Er klinkt een schot…

  Het aardappeloproer ontstaat op 28 juni 1917 aan de voet van de Oude Wester
  Het duurde een week en er vielen 9 doden en 114 gewonden.
  Tijdens de Eerste Wereldoorlog, in de zomer van 1917, was Amsterdam een belegerde stad. Politie, marechaussee en militairen werden in de volksbuurten ingezet tegen de bevolking die de in de winkels en pakhuizen plunderden op zoek naar levensmiddelen en aardappelen. Dat leidde in de Jordaan en op de Oostelijke Eilanden tot heftige confrontaties.
  Op de Oostelijke Eilanden weigerden militairen het bevel met scherp op de menigte te schieten uit te voeren.
  De weigeraars werden voor de Krijgsraad gebracht.

  Bron: Wikipedia

  Erg hè daar in Egypte.

 37. Adamus says:

  Overigens als de HRA wordt afgeschaft en gedeeltelijk wordt gecompenseerd wordt met verlaging van de IB kan ik je wel vertellen dat de huurprijzen met hetzelfde bedrag per maand zullen stijgen dat men erop vooruit gaat. Want ja de woonlasten moeten natuurlijk wel rond de 25% van het gemiddelde inkomen blijven, toch ?

  En dingetjes als de kinderopvangtoeslag zullen worden afgeknepen.

  Huurders zullen er niet slechter van worden, ze zijn in ieder geval geen slaaf van de schuldeiser.

  “debt is the money of slaves”
  Nu is het de politiek natuurlijk van belang om iedereen aan een touwtje te hebben…..;-)

 38. Adamus says:

  DWAG, die clubjes moeten ook betaald worden en daar zal ook wel een afroompotje voor moeten komen.

 39. Sam says:

  “e woonlasten moeten natuurlijk wel rond de 25% van het gemiddelde inkomen blijven”

  Wat versta je onder woonlasten?

  Enkel de hypotheek/huur of ook gas, water en licht,(klein)onderhoud ??

 40. Sam says:

  http://www.nu.nl/economie/2438076/duurste-huizen-staan-in-blaricum.html

  Wie heeft de shortcut naar de TTT met de villa uit Blaricum die van 10 miljoen naar 2,9 miljoen is gezakt??

 41. Bug says:

  Adamus,

  Misschien bekijk ik het een beetje simpel maar of ik een schuld heb of de instantie waarvan ik huur maakt mij uiteindelijk niet zoveel uit. Uiteindelijk is een verhuurder ook een eisende partij voor woongenot. Uiteraard je kunt makkelijker verhuizen maar ja als je jonge kinderen hebt maak je daar ook geen hobby van.

  Uiteraard moet je als koper het spel wel een beetje snugger spelen. Nu natuurlijk geen huis willen kopen of in ieder geval met minimaal 20 % korting op prijs 2007. Daarnaast moet je je aan een aantal basisregeltjes houden die ik al een aantal keer vermeld hebt.

  Ben zelf in 1995 ingestapt ,zonder overspannen investeringen in woongenot, dus kan wel wat lijden. Was me in 1995 al van bewust van wat goes up must come down. Heb het toen ook aan de makelaar gevraagd. Beetje naïef om het aan die man te vragen natuurlijk. maar ja al doende leert men.

 42. Bug says:

  Sam,
  Moet toegeven is een beetje moeilijk te definieren. De regel die ik hanteer is Bruto rente lasten + GEBW + lokale lasten + onderhoud + Opstal.

  Ik reken met name met de bruto rente lasten omdat ik de HRA als tijdelijk beschouw (al sinds 1995) De HRA wordt gebruikt voor aflossing + hwf. In de toekomst zal dit door loonstijging door inflatie “als inkomstenbron” vervangen worden.

  Zo voorkom je dat je een te grote slaaf van je schuld wordt.

 43. denachtzuster says:

  Welnee, geen Florance hier. Ik vind het slechts ongepast om een vergelijk te trekken tussen de kwestie Egypte en de NL woningmarkt. De economie van Egypte word in deze als geldig argument neergezet om het vergelijk te rechtvaardigen. Ik bekritiseer deze goedkope stelling. Thats all.

 44. Dow Jones says:

  @31 (Robald)…

  “Maar de prijzen gaan zeker niet in elkaar klappen in Nederland omdat het merendeel van de kopers relatief zeer lage woonlasten heeft en zich dus nergens druk over hoeft te maken.”

  Ook niet bij een rente van boven de zeven procent? Vergeet niet dat de markt de rente bepaalt en dat er na 2012 zeker verkrapping op de geldmarkt gaat optreden. Bovendien zitten we nu al bijna aan die zeven procent voor de langere rentevaste perioden (inclusief HRA)…

  Ik zeg het nog maar een keer – en dat geldt voor alle beleggingsvormen:

  BELEGGEN IN EEN EIGEN HUIS? ALLEEN DOEN ALS JE HET GELD KUNT MISSEN.

  Dé les van 1929: beleg niet met geleend geld.

  Cheerio,

  Dow Jones

 45. Adamus says:

  Dé les van 1929: beleg niet met geleend geld

  Er zijn nog steeds slimmerikken die denken dat de banken hen dat wel gunnen. Bankiers zijn blijkbaar niet zo snugger.

 46. beurse beurs says:

  wel interessant om je eigen statistiek te doen. Neem een huisje of 10-20 en volg die via jaap.nl of funda.nl . De mailtjes dat de vraagprijzen zijn verlaagd komen nu bij me binnen.

 47. Dow Jones says:

  Something on 1929. High entertainment and historic value…

  Part I:
  http://www.youtube.com/watch?v=Kk_teY8feow

  “One of the most wondrous inventions of the age [1920s] was consumer credit. Before 1920 the average worker couldn’t borrow money…”

  Quote in Part II:
  http://www.youtube.com/watch?v=oadm_2vdU5Q

  Part III:
  http://www.youtube.com/watch?v=v_cDyZiEY8c

  Part IV:
  http://www.youtube.com/watch?v=bZafnv_zKnc

  Part V:
  http://www.youtube.com/watch?v=h-UGkfNCBBM

  Cheerio,

  Dow Jones

1 Pings/Trackbacks for "Woningmarkt staat op springen"
 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bonthuis en Vaartjes, Klaas Pals. Klaas Pals heeft gezegd: Vastgoednieuws bericht: Huizenmarkt-Zeepbel. komt zo wel aardig in de belangstelling te staan.http://t.co/SwCkkYz […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*