Rabobank: daling huizenprijs tot dertig procent

De prijs van koopwoningen blijft nog jaren dalen. De komende vier jaar neemt de gemiddelde prijs per jaar met drie tot vijf procent af. In 2015 is een gemiddelde koopwoning in Nederland twintig tot dertig procent goedkoper dan tijdens de topperiode halverwege 2008.

Dat voorspelt Rabobank in een nieuw rapport over de perspectieven van de bouwsector. De mate waarin de prijzen verder dalen in de komende jaren is afhankelijk van de ingrepen in het huidige woningmarktbeleid.

Lees verder op de site van het Nederlands Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
127 comments on “Rabobank: daling huizenprijs tot dertig procent
 1. Paul99 says:

  “De komende vier jaar neemt de gemiddelde prijs per jaar met drie tot vijf procent af.”

  Dat zou betekenen dat er in totaal de komende 4 jaar tussen de 11,5 en 18,5 procent afgaat.
  Dat lijkt me aan de heeeel voorzichtige kant, wellicht bedoeld voor extern gebruik. Volgens geruchten circuleren er schattingen van de Rabobank intern uit 2008 waarin met een daling van 40% rekening werd gehouden, ik meen me te herinneren dat dit door Jos Koets op IEX is gepost, kan het even niet meer terug vinden zo gauw.
  Ik denk dat het eerder minimaal 30% is vanaf nu en dan kom je inderdaad eerder in de buurt van 40% in totaal vanaf 2008. Met de inflatie erbij zit je dan gauw op een ruime halvering.

  Over inflatie gesproken de komende jaren, er is al veel over gesproken, maar toch.
  Er wordt verwacht dat Europees Steunfonds de komende jaren circa 15 miljard Nederland per jaar gaat kosten, komt bovenop de huidige bezuinigingen. Allerlei belastingen en door de (r)overheid vast te stellen tarieven gaan alleen maar stijgen. Besteedbaar inkomen kan dan niet anders of teruglopen nog even afgezien van wellicht hogere rente en verplicht meer aflossen.
  Lagere bestedingen zal in diverse sectoren zoals de retail hun tol gaan eisen, meer ontslagen enz. enz. enz.
  Minder geld, minder vraag, prijzen zullen dalen waar dat mogelijk is en niet onmogelijk wordt door hogere grondstofprijzen op de wereldmarkt.
  Inflatie, deflatie of biflatie ?
  Ik zelf denk het laatste.
  Dat betekent dus zowel voor de (r)overheid als voor de burgers BEZUINIGEN. Alleen betekent deze term voor de overheid totaal iets anders dan voor de gewone burger. Overheid VERHOOGT gewoon de lasten en dus haar inkomsten. De burger VERLAAGT z’n uitgaven.

  Inflatie, deflatie of biflatie ?
  Zeg het maar.

 2. Paul99 says:

  Ik kom in het bericht over de bouwsector trouwens geen verwachting tegen over de woningprijzen, wellicht wel in een andere toelichting aan het Nederlands Dagblad.

  https://www.perscentrumrabobank.com/publications/mkb/rabobank_herstel_nederlandse_bouw_zet_niet_door_in_2012.html#pressbasket

  Rabobank: herstel Nederlandse bouw zet niet door in 2012

  Rabobank schat in dat het voorzichtige herstel in de Nederlandse bouw dat in 2011 is ingezet, niet doorzet in 2012. ‘Het uitstel van het herstel zien we ook in veel andere Europese bouwmarkten’, stelt Leontien de Waal, bouwsector analist bij Rabobank. Rabobank gaat in haar nieuwste ‘Construction Update’ van januari 2012 in op actuele ontwikkelingen in de Nederlandse, Europese en Amerikaanse bouwmarkt. Zij signaleert een mogelijke krimp in Nederland van 1.5 tot 2% procent in 2012.

  De combinatie van de schuldencrisis, bezuinigingen en een dreigende nieuwe recessie leiden tot massaal uitstel van investeringen. In Nederland is de druk op zowel de tarieven als de omzetvolumes nog steeds hoog. De Waal: ‘Efficiencyslagen zijn grotendeels al uitgemolken, het vet op de botten is verdwenen, dus is het wachten tot de consolidatiegolf verder op gang komt.’ Daarbij is het uitzicht op krachtige groei in de komende jaren afwezig. Dat ziet Rabobank terug in de koersen van beursgenoteerde spelers; de verwachtingen ten aanzien van hun opbrengstengroei zijn laag.

  Rabobank ziet opnieuw een terugval van de woningbouw (45% totale bouwproductie). Verslechterde economische vooruitzichten zijn hiervan deels de oorzaak, maar daarnaast is er een noodzaak tot structurele hervormingen in de woningmarkt. Een integrale hervorming van de koop- en huurwoningmarkt is noodzakelijk voor het vlot trekken van de woningmarkt en dus het op gang houden van de bouwproductie.

  Naast de woningbouw kent ook de utiliteitsbouw (30% totale bouwproductie) een lichte krimp in 2012. Door de bezuinigingen van lokale overheden en de onveranderd lage vraag vanuit de private sector komen er weinig nieuwe projecten op de markt. De utiliteitsbouw blijft bovendien last hebben van een structureel overaanbod van bestaande, leegstaande panden. Eerder was overaanbod vooral een issue in de kantorenmarkt, maar dit is nu ook het geval in de retailmarkt. De uitdaging in de utiliteitsbouw ligt steeds nadrukkelijker op het terrein van duurzaamheid: gebouwen moeten energiezuinig zijn, goed bereikbaar en dichtbij andere voorzieningen liggen.

  De infrasector (25% totale bouwproductie) is traditioneel sterk afhankelijk van investeringen van lokale overheden (>50%) en die hebben last van sterk tegenvallende opbrengsten uit grondexploitaties. Daarbij zijn vanaf 2011 gemeentes sterk geraakt door bezuinigingen. Het volume aan PPS (Publiek Private Samenwerking) projecten neemt wel toe. Zo heeft Rijkswaterstaat in 2006-2010 op deze manier al voor EUR 4 miljard aanbesteed en daar komt in de komende jaren nog eens EUR 10 miljard bij. Vooral grote bouwers profiteren hiervan.

 3. ll says:

  Paul, nou ja, hoe je het ook wendt en keert, het is en blijft voorlopig een negatieve spiraal……..een deflatiespiraal, en die is moeilijk te doorbreken, want iedereen blijft wachten tot het nog goedkoper is……, misschien wel 50 % ?

  Een taxateur vertelde mij gisteren, dat de taxatie van de woning de DAGWAARDE is, ze kijken niet naar de toekomst, dus elke dag een stukkie eraf of erbij 🙂

 4. Paul99 says:

  @ll,
  inderdaad, voor de woningmarkt krijgen we een deflatiespiraal, geen twijfel mogelijk. Als zelfs belanghebbers als Rabbank en NVM zover zijn, dan is de ontkenningsfase ruim voorbij.

  Ik doelde met inflatie, defaltie of biflatie meer overall. Mij lijkt dat de woningmarkt en diverse andere sectoren deflatie zullen laten zien. Overheidstarieven inflatie ofwel hogere tarieven/belastingen.

  Rentetarieven ? Ik ben er nog niet uit, daarvoor zijn we volgens mij teveel afhankelijk van internationale geld- en kapitaalmarkttarieven en die kunnen alle kanten uit de komende jaren in Europa.

  Even weer naar het onderwerp: mocht je al willen kopen, dan nooit meer bieden dan MINUS 30% van de vraagprijs en dan moet je nog uitkijken wat je doet. En anders verder naar het volgende kasteeltje.

 5. ll says:

  Paul 99, nou ja in dit rapport staat het wel, huizenprijzen kunnen 30% zakken, en er staat ook nog eens duidelijk in dat de hypotheekschulden 1000 miljard zijn, héél andere cijfertjes dan DNB. 😉

  http://www.consultancy.nl/nieuws/ernst-young-vastgoedadviseur-huizenprijzen-in-nederland-kunnen-met-30-dalen

 6. Paul99 says:

  Huizenbubbel
  Pensioenbubbel
  Euro op instorten
  Global warming ? -8 graden

  Je zou er bijna depri van worden, gelukkig is er ook nog positief nieuws:

  “Nog jaren bloeden voor crisis

  De crisis gaat de Nederlandse burger nog jaren achtervolgen. Het kabinet heeft bezuinigingen in kaart laten brengen die minstens vijftien miljard euro moeten opleveren.”

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/11419595/__Nog_jaren_bloeden_voor_crisis__.html

 7. ll says:

  Paul 99, oef zelfs de overheid zit in een deflatiespiraal, zal wel ff wennen zijn voor ze 🙂

  Dit vergt anders denken, moeilijk, moeilijk……

  En dan met het beperkte geestelijke vermogen van de lagere en hogere overheden, men maakt nog steeds de schulden GROTER i.p.v. kleiner, 1000 miljard extra lenen aan de banken, een beetje héél erg dom……….

  En nu blijkt dat zelfs onze staat niet in staat is Vestia te ‘redden ‘, minister Spies staat machteloos……..

 8. Paul99 says:

  Gelukkig gaan we aan Griekenland verdienen. En daarna aan Portugal, Spanje en de grootste winst halen we uit Italie.

 9. ll says:

  Paul 99 YES WE CAN 🙂

 10. Frans says:

  Tja, en dan maar (je blijven) afvragen waarom banken nauwelijks hypotheken willen verstrekken, de rente zo hoog is, en de banken zo “nobel” zijn om uit zichzelf de hoogte van de hypotheek te limiteren…
  Nou ja, het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk komt er wat beweging in de sector en wortdt deze site eindelijk eens goed te bestudeerd.

 11. Frans says:

  Tja, en dan maar (je blijven) afvragen waarom banken nauwelijks hypotheken willen verstrekken, de rente zo hoog is, en de banken zo “nobel” zijn om uit zichzelf de hoogte van de hypotheek te limiteren…
  Nou ja, het heeft een tijdje geduurd, maar eindelijk komt er wat beweging in de sector en wortdt deze site eindelijk eens goed bestudeerd.

 12. tufkaj says:

  Dit soort berichten heeft m.i. de grootste impact op mensen die hun onverkochte huis “even” in de verhuur hadden in afwachting van het “aantrekken” van “de markt”. Die komen de komende weken weer in de verkoop.

 13. Suzanne says:

  En dan nog zijn er mensen die denken dat het allemaal wel meevalt, en dat ze op het journaal zo overdrijven… boy, komen die mensen straks van een koude kermis thuis.

  Overigens weet ik niet of je er uiteindelijk baat bij hebt om de economische meltdown wél te zien aankomen… geen idee waar een safe haven is… ons geld staat buiten EU, maar het blijft gewoon geld natuurlijk… vraag is of het ook maar ergens veilig is… mijn persoonlijke doemscenario is hyperinflatie: dan zijn wij met z’n allen ons spaargeld kwijt maar hebben alle scheefleners voor één maandsalaris hun huis afbetaald 🙁

  ps ll dank voor alle links!

 14. Frans says:

  Sorry voor dubbel post. (probeerde op het laatst nog te verbeteren)

  Paul99:
  Gelukkig gaan we aan Griekenland verdienen. En daarna aan Portugal, Spanje en de grootste winst halen we uit Italie.

  hahaha! 🙂 Ja, inderdaad. Als het geld opbrengt wordt er gesproken van we, en als het geld kost dan gaat het van “Nederland” of “De Nederlandse staat”.

  Een gotspe dat er zo wordt gelogen in de politiek: willens en wetens!
  Al jaren terug weet ik uit insider information dat de rechterhand van JkdJ letterlijk wakker lag van de problemen in Nederland, en dat hij overwoog te stoppen omdat hij de spanning niet aankon.
  Ergo: het was donders goed bekend wat de problemen waren en hoe groot deze waren.
  Ondertussen zijn de problemen alleen maar groter geworden.

 15. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Hulde wederom voor de Rabobank.

  Zij geeft aan het lange termijn belang
  realisme = markt zal gewoon zijn werk doen in huizenprijzen
  boven
  korte-termijn casametrie/struisvogelpolitiek van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Zoals Kees de Kort ook al reeds eerder zei:
  – een kleine groep mensen die boven hun stand leende en leefde houdt de huizenmarkt in gijzeling.
  Hoe lang nog ?
  – huizenprijzen stegen tijdenlang met meer dan 100%, waarom zo panisch doen over een daling van 20-30% ?

  Politiek gezien zet dit de deur open voor aanpak HRA.

  Daarom:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

  (zet de deur open voor het Realisme van Rabobankiers en Eerstekamerleden) 🙂

  P.S. “wereldverbeteraar” / “pessimist” Juan zal nu wel weer te optimistisch zijn en de vorm van de stierenvechter zal ook wel weer niet goed zijn ?
  Juan hoort het wel weer.

 16. ll says:

  CREDIT EVENT ……… woco Vestia

  Derivaten zijn financiele massa vernietigingswapens

  http://www.z24.nl/ondernemen/artikel_258529.z24/Spies_machteloos_in_Vestia-kwestie.html

 17. Frans says:

  Suzanne:
  En dan nog zijn er mensen die denken dat het allemaal wel meevalt, en dat ze op het journaal zo overdrijven… boy, komen die mensen straks van een koude kermis thuis.

  Overigens weet ik niet of je er uiteindelijk baat bij hebt om de economische meltdown wél te zien aankomen… geen idee waar een safe haven is… ons geld staat buiten EU, maar het blijft gewoon geld natuurlijk… vraag is of het ook maar ergens veilig is… mijn persoonlijke doemscenario is hyperinflatie: dan zijn wij met z’n allen ons spaargeld kwijt maar hebben alle scheefleners voor één maandsalaris hun huis afbetaald

  ps ll dank voor alle links!

  Ten eerste weet ik niet of mensen met een huis in de verhuur wel zo open staan voor dit soort informatie.
  Ik heb mijn kapster, die nu ook verhuurt, al jaren geleden elke keer haar onomwonden verteld dat de huizenmarkt (verder) gaat instorten. Als ze had geluisterd dan had ze nu niet zo in de problemen gezeten. Dat wordt langer en meer doorwerken, en altijd zeer krap bij kas zitten.

  Verder: er is genoeg informatie te vinden op het internet over hoe je te beschermen in de komende tijd.
  Ik kan en mag geen advies geven, maar kan je vertellen wat ik doe, en wat in de afgelopen paar jaar me zo’n 60% “winst” t.o.v. geld heeft gebracht:
  fysiek goud en zilver.
  Ik zou er een boek over kunnen schrijven, maar er is genoeg te vinden op het internet.
  Sites bijvoorbeeld:
  http://www.tfmetalsreport.com/
  http://kingworldnews.com/kingworldnews/King_World_News.html
  http://www.24hgold.com/english/Gold_silver_prices_charts.aspx?money=Euro
  http://www.edelmetaalplaza.nl/web_koersen.asp?grafiek=zilver
  http://maxkeiser.com/
  http://traderdannorcini.blogspot.com/
  http://www.zerohedge.com/
  http://www.davidicke.com/headlines
  De laatste is erg breed georienteerd, en gaat erg ver, maar verwerp niet de informatie vanwege hetgeen je als onzin en zeer speculatief misschien ziet: de meer down to earth informatie is uitzonderlijk goed in mijn opinie.

 18. Paul99 says:

  En is er nou nooit eens een journalist met ballen die vraagt: “He Jan Kees, eh meneer de Minister, eh excellentie, heeft u toen gewoon keihard staan liegen of wist u gewoon niet beter ?”

 19. Juan Belmonte says:

  ll: in dit rapport staat het wel, huizenprijzen kunnen 30% zakken, en er staat ook nog eens duidelijk in dat de hypotheekschulden 1000 miljard zijn, héél andere cijfertjes dan DNB

  Dank voor de link.

  Nederlandse huiseigenaren bezitten ongeveer €1400 miljard aan woningen. De nationale hypotheekschuld bedraagt €1000 miljard.

  Laten we hopen dat E&Y de juiste indruk wekt door, als ze twee opeenvolgende zinnen te schrijven, te mogen aannemen dat dit de particuliere koopwoningmarkt betreft en dat hier geen corporatie-huizen en corporatie-schulden in zitten (laat staan corporatie-derivaten 🙂 )

  Wellicht brengt DNB de netto hypotheekschuld naar buiten? Gesaldeerd met hypotheekgerelateerde beleggings- en Spaarsaldi ? Het blijft een raadsel waarom dit zo onduidelijk blijft.
  Het zal zijn dat Juan’s beperkte verstandelijke vermogens tezamen met beperkte kennis van de Hollandse taal (blijft lastig voor een stierenvechter) hier credit aan zijn (of was het debet?). 😛

  Nooit enige oekoenoom of casametrist over gehoord, netto of bruto hypotheekschuld en het is nota bene toch een beetje hun vak, maar het is inderdaad gezelliger als ze over koetjes en kalfjes praten, laat de stieren maar buiten beschouwing 🙂

  Komt Tijd
  komt Rekenkamer
  komt Raad

 20. Frans says:

  Juan Belmonte:

  huizenprijzen stegen tijdenlang met meer dan 100%, waarom zo panisch doen over een daling van 20-30% ?

  Juan weet het antwoord natuurlijk zelf op deze vraag…
  Omdat alles geleveraged is to the hilt, er mega schuld is gecreerd.

 21. Suzanne says:

  Ja, derivaten maken de markt kapot: een van de vereisten van een goed functionerende markt is transparantie. Door derivaten is de transparantie volledig verdwenen. Dat is wat de vorige crisis veroorzaakte, dat zal uiteindelijk ook deze keer de trigger voor de echte ineenstorting blijken.

  Als opnieuw een financieel stelsel zou moeten worden ontworpen, zouden derivaten moeten worden verboden, evenals hedgefonds.

 22. Frans says:

  Paul99:
  En is er nou nooit eens een journalist met ballen die vraagt: “He Jan Kees, eh meneer de Minister, eh excellentie, heeft u toen gewoon keihard staan liegen of wist u gewoon niet beter ?”

  Kan ie 1 keer doen, en daarna wordt hij niet meer toegelaten.

 23. Frans says:

  @ Paul99: de journalisten have to play it by the rules….. THEIR rules! 🙂

 24. Juan Belmonte says:

  NVM 2011: Huis Kopen in 2011? Slimme Z.
  Juan 2011: Wachten = Slimme R
  Rabo 2012: verwachte daling huizenprijs 20%-30%

  Faisiez vos jeux
  rien ne va plus 😛

 25. Frans says:

  @ Zusanne:
  Geld is op dit moment zelfs een riskantere “belegging” als aandelen. In de kern gesproken (lekker krom Nederlands) vind op dit moment het instorten van het monetaire systeem plaats. De laatste plek waar je je vermogen in veilig wilt stellen is cash.

 26. Juan Belmonte says:

  Voor wie wat langer meediscussieerd:

  Geduld,
  komt u dit jaar maar eens kijken

 27. Claude says:

  Toon wordt wat paniekeriger, nu ook onder journalisten. HP De Tijd: Huisje, boompje, schuldje http://www.hpdetijd.nl/2012-02-01/jouw-huis-mijn-huis

 28. lapje says:

  @Frans(26)
  Geld op de bank is riskant. Geld in munt of papiervorm zou bij een ineenstorting wel eens heel erg schaars en waardevol kunnen zijn.

 29. Frans says:

  lapje:
  @Frans(26)
  Geld op de bank is riskant. Geld in munt of papiervorm zou bij een ineenstorting wel eens heel erg schaars en waardevol kunnen zijn.

  Dat is de eerste trap van de raket die gaat ontploffen: inderdaad is het goed geld voor 3 maanden cash aan te houden. De tweede trap van de raket is de waarde van fiat geld.
  Zilver in kleine porties, bijvoorbeeld zivleren guldens, is handig voor deze fase.

 30. Frans says:

  @ 39 lapje:

  Een waterfilter, gevriesdroogd voedsel, en verdere zaken om of the grid te overleven is ook geen slecht idee.
  Zelf heb ik besloten dat ik het tot de zomer nog “vertrouw”. Ik ga in de zomer dus mijn maatregelen nemen op dat gebied.
  Als het niet nodig is: geen probleem, ik hoop daar natuurlijk op. Als het wel nodig is, dan zonder deze maatregelen you are fucked!

 31. Frans says:

  off the grid natuurlijk.

 32. Henk says:

  beste mensen,

  Bovenstaande informatie is heftig. De journalisten pakken het nog mild op.

  De consequenties van bovenstaande zijn mij niet duidelijk:
  1) wat betekent dit voor de stress testen van de banken, die waren volgens mij gebaseerd op 10% daling.
  2) Er staan nu 30% van de mensen onderwater volgens de ING. Hoeveel als bovenstaande waar wordt is dat dan 50%?
  3) Er ligt een stuwmeer aan bedwongen verkopen, gaan die nu los komen, omdat wachten de banken nog meer geld kosten?
  4) Als straks bv 50% van de mensen onderwater staat, wie kan dan nog doorstromen? niemand lijkt me. (het verhaal van de HP journalist is duidelijk hij niet.)
  5) feitelijk ligt het risico van een dalende markt geheel bij de banken en de overheid (NHG) aangezien er weinig mensen aflossen. Welke banken zijn nog veilig?

  Al met al de zaak staat op instorten,… en niemand ontkent het meer.

  Mijn vraag aan de anderen, kunnen we gezamenlijk een aantal scenario´s uitwerken (suny, worst case) voor de komende 2 jaar en die hier ergens op de blog plaatsten.

 33. dalen says:

  @ 15 suzanne

  “En dan nog zijn er mensen die denken dat het allemaal wel meevalt, en dat ze op het journaal zo overdrijven… boy, komen die mensen straks van een koude kermis thuis.”

  Gisteravond weer eens een “verplicht” etentje bijgewoond. Het restaurant was afgeladen en 3 van de 10 tafelgenoten hadden de laatste 3 maanden een woning gekocht. Toen ik vroeg of ze een flinke korting op de vraagprijs kregen zei de één “van 275k naar 265k” de ander van 335k naar 300k maar kreeg de inboedel (voor wat het waard is) cadeau. De laatste deed geheimzinnig en het werd mij niet duidelijk. Wilde ook niet doorvragen.

  Ik vroeg “maken jullie je geen zorgen om een daling van de prijzen”. “Nee”, het enige waar men zich zorgen om maakt is wat er gebeurt wanneer er een andere regering zou komen: SP of PVDA, en dat de HRA er aan ging. Toen ik vertelde dat er mss een vlaktaks voor in de plaats komt, hoorde de ik dat ze dat al hadden laten uitrekenen maar dat ze er zwaar op achteruit gingen in dat geval.

  Kortom men maak ze alleen zorgen als de HRA er aangaat want dan hadden ze alle drie een probleem.

  Ik ben toen maar zwijgend aan het diner van 65 euro pp begonnen.

  Dit is dus het beeld van mensen die nu nog kopen. Korte termijn visie en het valt allemaal wel mee maar toch enkele zorgen. Voor de rest: uit eten, vakantie en “Keeping up with the Joneses”.

  PS gisteravond het programma (met Martijn Krabbe)gezien dat iemand failliet ging in Hellevoetsluis omdat hij zich een ongeluk pinde. Eind van het liedje was een schuld van 65.000 euro. Moet dan nodig geholpen worden. Ik zou zeggen alle passen afpakken en niks zielig.

 34. Suzanne says:

  Frans,

  Ik heb zelf besloten mijn collectie gouden sieraden uit te breiden. Als het monetaire stelsel ineenstort, moet je makkelijk verruilbare waardevolle artikelen hebben. Staven of plakken goud zijn in dat geval ook niet echt handig: daar koop je niet even een bloemkool voor bij een boer. Met een klein gouden object, zoals een ring of een oorbel, misschien wel. Maar ook dat blijft een gok. Ik weet niet of het nodig is om echt “off the grid” te gaan leven: producten blijven wel bestaan, alleen de mogelijkheid om ze te ‘kopen’ wordt een uitdaging… overigens denk ik dat dat tijdelijk zal zijn: er zal snel genoeg een nieuw monetair stelsel ontstaan. Ik denk dat als ik voor 1000 euro aan sieraden koop, ik wel genoeg zal hebben om de tijd te overbruggen.

 35. Marketwatch says:

  Even ter volledigheid hier is het hele artikel ook vrij toegankelijk:

  http://www.destentor.nl/inbox/hermesinbox/10375295/Huizenprijs-daalt-tot-30-procent-.ece

 36. philipulus says:

  dalen:

  Dit is dus het beeld van mensen die nu nog kopen. Korte termijn visie en het valt allemaal wel mee maar toch enkele zorgen.

  Idd, zo werd ons laatst aangeraden door een “stuurman” uit de vastgoed wereld: “prijzen kúnnen nog wel wat zakken, MAAR: niet te lang wachten, beter nu een huis kopen, want anders zijn alle leuke huizen mss wel verkocht”.

  Als zelfs zij met niets beters kunnen komen dan dergelijk advies, dan weet je: hakken in ‘t zand en wachten maar tot die etterende woningpuist rijp is.

 37. Suzanne says:

  Claude: Ik ga er van uit dat die 90% hypotheekwaarde (ofwel zo’n 16% onder de kosten van een nieuw huis incl. k.k.) pas over 20 jaar er komt. Dit nu invoeren zou de titel van dit topic tot een lachertje maken.

  Je hobbelt achter de feiten aan. De facto is die 90% al lang ingevoerd. Je krijgt eenvoudigweg geen hypotheek meer als je niet een substantieel deel van het neerwaartse risico zelf draagt.

  Had deze link als een gepost, maar speciaal voor Claude:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3134223/2012/01/23/Een-hypotheek-afsluiten-is-zo-goed-als-onmogelijk.dhtml

 38. Claude says:

  @38 Suus, die 90% is nog lang niet als regel ingevoerd, behalve bij Moneyou. Voor de rest heb ik het nog nergens gezien of bevestigd. Het artikel waarnaar je linkt, en ik overigens speciaal voor jou ook al naar had gelinkt 8 dagen geleden toen het uitkwam 😉 http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-01-2012/voorspellingen-van-ger-hukker-2008-2011/ , is een opinie-artikel van Helder Hypotheek punt NL. Niets meer, niets minder. Geloof best dat banken terughoudend zijn met hypotheek-verstrekking, maar niet dat die 90% als regel overal is ingevoerd. Zou betekenen dat starters bij een woning van 2,5 ton 45.000 euro zelf moeten meenemen. Of doorstromers naar een woning van 5 ton iets van 70.000 euro. En dat zonder verbouwingskosten. Dat zou einde oefening woningmarkt zijn en dan zou er geen enkele woning meer worden verkocht.

  Dit idee van (recentelijk) Knot had overigens ook een ingangsdatum van enkele decennia vanaf nu en zeker niet op dit moment. Daarom was ik verrast dat ik het teruglas in het FD. Dus….

 39. Bluppie says:

  @Henk 33

  Het is inderdaad veel dramatischer dan de MSM de brave burger tot nu toe voorschotelt. En het omvat veel meer dan een daling van de huizenprijs en een enkele bank die omvalt.

  Goed idee om over scenario’s na te gaan denken, als staan ze meeste ondertussen al gewoon op papier. Ik kan je aanraden ze zeker te lezen:

  ‘Deflatie in aantocht’ van Eric Mecking (vorige druk staat voor 5,- te koop op bol.com)
  ‘Als de dollar valt’ van Willem Middelkoop
  ‘Economie op ramkoers’van Frank Mulder & Freek Koster

 40. Suzanne says:

  Best, dan geloof je het niet.

  Er zijn zat mensen die ook niet geloven dat

  – de hypotheekrente substantieel zal stijgen in de komende maanden

  – er sprake is van deflatie

  – er een algehele meltdown komt van het monetaire stelsel.

  – je jezelf en je kinderen goed moet aankleden met muts, handschoenen en geschikte jas als het – 5 is.

  Tja, die mensen heb je.

  Ik wéét het ook niet (behalve van de muts), want ik kan nog steeds niet in de toekomst kijken, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat al deze zaken plaatshebben of plaats zullen hebben.

  Bijvoorbeeld: de hypotheekrente zal stijgen doordat er gebrek is aan concurrentie, doordat de banken hun klanten in een wurggreep houden (zie Radar uitzending van afgelopen maandag) en doordat de banken het zich niet kunnen permitteren teveel geld uit te lenen omdat ze moeten voldoen aan de nieuwe kapitaalseisen (dus maken ze het duurder en moeilijker om geld bij ze te lenen).

  Maar goed. We wachten af, en zien wie er gelijk krijgt.

 41. dalen says:

  @ 41

  “- de hypotheekrente substantieel zal stijgen in de komende maanden”

  Ik dacht dat ik onlangs iets voorbij zag komen over Belgische banken die op de Nederlandse markt hypotheek aan boden met een lagere rente?

  Wat is substantieel stijgen? Banken hebben nu al gratis geld en volgens mijn bank in Belgie zakt, alhans op korte termijn, de hypotheekrente.

  Van mij mag de rente 10% worden maar dat zie ik de komende 10 jaar niet gebeuren, tenzij er hyperinflatie komt, maar ook dan stijgt het langzamer dan de (werkelijke) inflatie.

  Voorlopig laten banken je nu met je spaargeld weglopen als je oppert dat je ergens anders 0,25% meer krijgt.

 42. Nico de Geit says:

  Back on topic, 30% eraf?

  In 2009 deden de huizen hier in de straat zo’n 4 ton, een enkeling vroeg 5 ton. In 2010 en 2011 gingen ze weg voor rond de 315K, allemaal van een pensioenfonds. De particuliere aanbieders vroegen nog steeds 4 tot 5 ton en bleven met hun woning zitten.

  Ook voor 315K gingen de woningen moeizaam weg. Soms binnen enkele maanden, soms een jaar.

  Momenteel zijn er alleen particuliere aanbieders die nog steeds 4-5 ton vragen, maar geen kopers. Het zal ook wel lastig worden nu de banken minder willen financieren.

  Ik blijf lekker huren voor 950,– euro per maand inclusief schilder, verwarmingsman, dakgotenman, boomonderhoud, etc.

  Voor 120k wil ik het wel kopen, anders betaal ik liever huur.

 43. asd says:

  Alle voorstellen tot bezuinigingen in dit land is broddelwerk.

  Om een lousy 15 miljard in de komende jaren te besparen (bijv. om via het ESM een aantal PIIGS-landen te kunnen ondersteunen) wordt de burger op een breed front aangesproken. Dat kennen we intussen allemaal. Daar moet het dan vandaan komen. Dat er veel slachtoffers zullen vallen, is duidelijk.

  De werkelijke schuldigen, de banken, blijven met hun misproducten buiten schot. Dáar moeten de grote herstelbedragen vandaan komen en niet via broddelwerk van de burgerij.

  We kunnen op onze vingers natellen, welke politieke partijen het goed voor hebben met het wel en wee van banken en hun wanproducten, die de wereld naar de verdommenis helpen; politieke partijen die de deficits nu afwentelen via de zorg, pensioenen onderwijs, cultuur, natuur, vervoer, etc. op “de mensen in het land”.

  Waar knokken we dus tegen? Tegen een kongsi van (Euro)politici, banken en multinationals.

  Bah, voor de foute boerenlullen in dit kabinet, die nauwelijks hun overall en hun tractor zijn ontgroeid en hun shit overal(l) uitstrooien.

  Wanneer mensen op dat soort lieden stemmen, dragen ze bij aan de verdere verloedering van de samenleving.

 44. Flore says:

  @34 dalen: ik vrees dat er heel veel mensen op die manier denken en leven.

  In mijn directe omgeving ook een stel. Ze willen hun huis verkopen en de makelaar stelde hen tussen 25.000 en 40.000 E verlies in het vooruitzicht. Ze hebben geen spaargeld en gaan ook niet sparen want dat betekent een hele lange tijd etentjes en vakanties schrappen en die hebben ze juist zo erg nodig om te onstnappen uit het veel te kleine huis. In plaats daarvan door middel van tijdelijk roodstaan toch nog maar een vakantie geboekt. Nu is de auto definitief stuk en is er geen geld om die te vervangen…

  Ik sta er echt versteld van maar ik vrees dat uitgaven terug brengen voor heel veel mensen moeilijk is omdat men aan de luxe gewend is maar ook omdat men al onder behoorlijke stress staat om de levensstandaard die ze hebben te kunnen bolwerken.

  @ scenario’s
  Een onderkomen in the middle of nowhere met moestuin en een redelijke voorraad eten organiseren? Of is dat te dramatisch?

 45. analyze says:

  @45

  moestuin?
  als er een echt voedsel tekort gaat plaatvinden ben je met je moestuin niet veilig…
  dan is een bunker met blikken bruine bonen een betere optie

 46. Flore says:

  @46 analyze.
  Hahaha ja je hebt gelijk. Dag en nacht je moestuin bewaken, leven op bruine bonen… het is niet te hopen dat het ooit werkelijkheid wordt.

 47. Kapotjeplov says:

  Met al die bruine bonen is er tevens geen tekort aan biogas waar je dan weer op kan koken 😉

 48. Suzanne says:

  Flore,

  scenario’s:

  zwart tot zeer zwart:

  – hyperinflatie: alles wordt waardeloos
  – wereldwijde monetaire meltdown (zels geld wordt waardeloos)
  – oorlog
  – terug naar de (donkere) middeleeuwen: een rechteloze samenleving, waarbinnen men keihard moet vechten voor zijn bestaan.

  gunstig tot goud:

  – ernstige krimp van de economie waardoor burgers genoodzaakt worden alleen geld te besteden aan de basisvoorzieningen, waardoor vraag naar goederen en grondstoffen instort en het milieu meer wordt ontzien
  – hyperinflatie waarbij alle tegoeden, maar ook alle schulden verdwijnen, en alles en iedereen weer met een schone lei kan beginnen
  – ineenstorting van corrupte politieke systemen waardoor de burgers het voor het zeggen krijgen, en lokale handelssystemen de globale totaal vervangen
  – the age of Aquarius!

  (helaas, ik ben geen hippie. ik kan wel fijne scenario’s bedenken, maar ik geloof er niet in).

 49. dalen says:

  @ 33

  “Mijn vraag aan de anderen, kunnen we gezamenlijk een aantal scenario´s uitwerken (suny, worst case) voor de komende 2 jaar en die hier ergens op de blog plaatsten.”

  Niet eens zo’n gek idee henk.

  Begin met een voorraadje hout te verzamelen en koop een allesbrander. Ik zie in Belgie altijd dat de mensen hout verzamelen en 10 rijen dik tegen het huis opstapelen. Zij vinden gas en elektra veel te duur terwijl wij alleen maar de termostaat kunnen en willen bedienen.

  Zorg dat je fietsen er prima bij staan want overheidsdiensten worden (zijn) onbetrouwbaar.

  Koop een hengel want zelfgevangen vis is gezond en goedkoop.

  Bedenk wat je als ruilmiddel ipv geld kan aanbieden.
  Psychiatrische hulp zal veel gevraagd worden. Pff die geef ik zomaar weg.

  Ben je handig in klussen…..?

  enz enz

 50. Frans says:

  Overleving:

  – een community vormen. Voor overleven is het nodig groepen te vormen die elkaar helpen.
  – Alles wat nodig is om 6 maanden off grid te leven in huis halen
  – 3 maanden cash geld in huis
  – Als er geld overblijft fysiek zivler en goud, ook kleine eenheden.
  – Schulden afbouwen
  – rekening houden met de noodzaak tot plotselinge evacuatie.
  – Rekening houden met onrust, en ongebreidelde overlevingsdrang van anderen die zich niet hebben voorbereid. Als je bijvoorbeeld een fiets hebt, dan kun je hem misschien niet gebruiken omdat je onderweg er vanaf kan worden gesleurd.
  – Zorgen dat niemand weet dat je reserve voedsel in huis hebt.
  – denk ook aan bijvoorbeeld zeep, WC papier, medicijnen.
  – Flessen whisky kunnen als ruilmiddel veel waard worden.
  – Wereld ontvanger

 51. Gerhard Hormann says:

  Juan Belmonte: – huizenprijzen stegen tijdenlang met meer dan 100%, waarom zo panisch doen over een daling van 20-30% ?

  Hierom: als de huizenprijzen zakken van 200.000 naar 100.000, dan is dat een daling van 50%. Om op het oude niveau te komen, moeten ze vervolgens weer 100% stijgen. Snap je?

 52. JR says:

  het rekensommetje is heel eenvoudig. Er heeft (hopelijk) een cultuuromslag plaats gevonden. Mensen willen nu een hypotheek waarbij het gehele bedrag wordt afgelost in 30 jaar. Aangezien deze constructie niet te betalen is door de meerderheid van Nederland erbij uitgaande de gemiddelde huizenprijs 250k.

  Dit houdt in dat die 250k moet zakken tot een prijs waarbij deze hypotheekconstructie wel betaald kan worden. De prijs zal dan liggen op ((900/1400)*250)= 160k oftewel een daling van +/-36%

  Denk maar eens na over de berekening, is niet moeilijk maar klopt wel.

 53. ferdo says:

  Hier is een link naar het “Contruction Update” rapport: http://hugin.info/133178/R/1581376/493904.pdf

 54. ll says:

  ferdo thankxxxxx

 55. Claude says:

  @53 Muchos gracias. Nog eens 12% tot 20% eraf de komende jaren. Als je op 1 januari 2012 dus een huis van 2.5 ton hebt gekocht zegt de Rabo: wij denken dat jij 50.000 euro teveel hebt betaald. Hoeveel jaar moet de gemiddelde Nederlander eigenlijk sparen om 50.000 euro netto beschikbaar te hebben?

 56. magnum says:

  Mij lijkt 50.000 een vrij nauwkeurige schatting.

 57. dalen says:

  @ 53

  Dank

  Enkele passages in het rapport. Speciaal voor Elco Brinkman. Er is lobbywerk te doen!! Faillissementen komen er keihard aan en er is te veel gebouwd. Goh, en ik jaren geleden maar denken “Waarom bouwen ze zoveel kantoren”. Het antwoord is er dus. Wanneer er veel faillissementen zijn, kan je de komende jaren niet bouwen dus…….een voorraadje is welkom dacht de bakker die het brood in voorraad bakte.

  “We expect a slight decline the total number of bankruptcies in 2011 to around 1100, but 2012 will be another dreadful year. Many companies have already lost everything they ‘saved’ for a rainy day.

  Moreover, the Dutch construction sector is facing structural overcapacity in the light of socio-demographic changes. Most of the overcapacity has been kept alive by supportive fiscal incentives (e.g. mortgage interest tax deduction) which will be restricted more and more.

  Non-residential recovery will be halted in 2012. Before 2013 we do not expect significant growth of new-built activities in the Dutch market. After two years of firm decline, new nonresidential production increased by a meagre 2.7% in 2011. Besides the office market (30% of total construction volume), oversupply is also becoming an issue in other segments.”

 58. Dow Jones says:

  “Rabobank: daling huizenprijs tot dertig procent”

  Dat lijkt me aan de lage kant. Het IMF en de OESO hadden het in 2007 immers ook al over een “pricing gap” van zo’n dertig procent. Ceteris paribus zou het dus kloppen. De zaken zijn echter wel een beetje veranderd de laatste drie jaar. De aflossingsvrije hypotheek bestaat al niet meer (GHF), straks komt er volgens Klaas Knot van DNB een maximum hypothecaire financiering van 90% van de aankoopprijs van de woning (met volledige aflossing), de HRA wordt afgebouwd of zelfs afgeschaft en de NHG heeft ook geen eeuwig leven…

  Salarisstijgingen zitten er bij de huidige hoge werkloosheid ook al niet in. Een gemiddeld huis (een verdieping en een zolder, tuin van vijftig vierkante meter achter en twintig vierkante meter voor) gaat dus 4,5 keer modaal kosten, dat is dus ongeveer 135.000 euro. Dan zou volgens de Rabobank zo’n huis dus nu al ongeveer 195.000 euro kosten. Dat kan kloppen.

  De eisen worden echter strenger. Dat men 4,5 keer het bruto inkomen mocht lenen was leuk, maar als er straks wordt verwacht dat je weer gewoon zo’n 18% van de woning zelf betaalt (10% + de kosten), dan wordt het een ander verhaal. Ik denk namelijk niet dat veel consumenten zomaar even 35.000 euro op tafel leggen.

  Dat hoefde toch nooit met een huis, sparen?

  Cheerio,

  Dow Jones

 59. Suzanne says:

  Maar als er helemaal niets meer wordt verkocht (omdat er ook helemaal niets meer wordt gefinancierd, of omdat mensen massaal aan de zijlijn gaan staan om af te wachten wat er gebeurt), dan is ieder huis dat niet verkocht wordt, helemaal NIETS waard. Een object krijgt pas waarde als er een koper bereid is om er een bedrag voor te betalen.

 60. Beertje says:

  Dow Jones,

  Sparen hoefde nooit als je je eerste huis wilde kopen?
  Vergeet dat maar. Bijvoorbeeld in 1968 kreeg je vast niet meer hypotheek dan 15.000 gulden voor de aanschaf van een huis van 20.000 gulden. De hypotheekrente was toen ong. 7,75 %!
  Ook toen had je die 5.000 gulden niet snel bij mekaar gespaard, zeker omdat het tweeverdienerschap vaker uitzondering dan regel was. Een huis kopen was dus in die tijd vaak jarenlang afzien.

  Het belangrijkste verschil van nu met toen is, dat dat huis van 20.000 gulden nu 250.000 euro kost, dus ruim 20 keer zoveel.

  Anderzijds is het modale loon van een enkele verdiener nu ongeveer 5x zo hoog geworden als toen.
  Tweeverdieners hebben dus samen 10x het inkomen van de eenverdiener uit 1968.

  Je kan rekenen zoals je wilt, maar de huidige situatie voor adspirantkopers van een eerste huis ziet er gemiddeld zonder eigen geld slecht uit.

  Als ook de rente nog eens zou stijgen met een paar procenten ziet het er in veel gevallen echt hopeloos uit. Eerst zoals vroeger sparen dus!

  Sterkte jonglui!

 61. Beertje says:

  Suzanne,

  Je bekijkt het nu wel erg eenzijdig van de kant van de koper!
  Voor de koper is een huis wat hij niet gekocht heeft inderdaad niets waard.
  Voor degene die het huis te koop heeft gezet is het huis niet alleen maar een object, maar een plek waar hij met plezier heeft gewoond (en waarschijnlijk nog, want hij maakt weinig haast met de verkoop, gelet op de voor jou te hoge vraagprijs).
  Bovendien, als hij zijn hypotheek grotendeels heeft afbetaald betekent het bijna gratis, of tenminste goedkoop wonen.

  Snap je?

 62. Juan Belmonte says:

  Gerhard Hormann: Hierom: als de huizenprijzen zakken van 200.000 naar 100.000, dan is dat een daling van 50%. Om op het oude niveau te komen, moeten ze vervolgens weer 100% stijgen. Snap je?

  Dank voor uw reactie en een prima punt.

  Des te meer verantwoordelijkheid er ook rust op die organisaties die invloed op de Hollandse huizen-“markt” hebben om geen zeepbellen te blazen.
  Helemaal eens !

 63. dr.t says:

  Altijd min 30 procent bieden want dat is reëel, lijkt me niet echt realistisch, tenzij je per definitie wilt dat het aanbod wordt afgewezen.
  In Amsterdam bied ik een appartement te koop aan voor 172.000. Woningbouwverenigingen neigen voor een dergelijke appartement onder dat aanbodprijs van particulieren te schieten (dat levert per slot van rekening toch geen persoonlijk verlies op, dus wat maakt het uit) en vragen 170.000.
  Min 30 procent betekent dat je in dat geval 119.000 euro biedt voor een dergelijk appartement in Amsterdam.
  Ik daag iedereen uit om met bewijs te komen dat, dit heeft geleid tot een sucesvolle verkoopstrategie ( in Amsterdam.
  Blijf gezellig met zijn allen 20 jaar op een wachtlijst voor een sociale woning staan, of zoek een baan, denk ik dan.

 64. Nico de Geit says:

  Ik zie ook niets in die -30%. Voor het huis verderop dat al jaaaren te koop staat vragen ze nog steeds 5 ton, terwijl vergelijkbare huizen afgelopen jaar weggingen voor 315k.

  Momenteel is er hier geen prijs, want er wordt niets verkocht. De laatste prijs is ca. 315k, maar de banken geven nu minder krediet.

 65. Juan Belmonte says:

  Off-topic: grappige “capitulatie” van Drs Rob Mulder van de Vereniging Geleased Huis (zelf korten ze af tot VEH).


  Grappig
  En grappig genoeg werden we juist door de uitkomsten van de peiling in deze laatste opvatting gesterkt. Aan de peiling deden ruim 120.000 mensen mee. Er kwam uit naar voren dat voor de meeste mensen de hypotheekrenteaftrek niet heilig is. Maar wel maakten zij zich zorgen om de gevolgen van een beperking van de renteaftrek voor onder meer de woonlasten en de huizenprijzen. Dit sterkte Vereniging Eigen Huis in haar standpunt dat de hypotheekrenteaftrek geen taboeonderwerp mag zijn, onder de voorwaarde dat betaalbaarheid en waardebehoud gegarandeerd zijn.
  http://eigenhuis.nl/actueel/weblog-eigenhuis/Goodbye-blogspot.com/

  Kijk de heer Mulder begint het te vatten:
  – zó maait u dus het gras voor de stierenvechter weg: met grappen 🙂

  Maar die stierenevchter, die laat er geen gras over groeien, immers sterenvechten doet men in het Zand en niet op een gazonnetje.

  Nog een keertje dan: HRA mag geen taboeonderwerp (complimenten voor de spelling) zijn, onder de voorwaarde dat betaalbaarheid en waardebehoud gegarandeerd zijn.

  Garanties op waardebehoud,
  garanties op waardebehoud,
  garanties op waardebehoud. 🙂

  Beste meneer Mulder, met kennelijk zoveel onzekerheden over waardebehoud van de huidige huizenprijzen, sluit u dan toch een “niet-dalen verzekering” af op de particuliere verzekeringsmarkt, Juan is benieuwd naar de premie 😛

  Ofwel raak gewend aan het markt-element in de woning-markt, bijvoorbeeld de Rabobank kan u hier zeker en vast het nodige over uitleggen….

  Er moet nog heel wat water door de Maas
  vooralleer
  de VGH
  gewend geraakt geworden zal zijn
  aan het markt-element
  in de huizen-markt 🙂

  Bye bye peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com
  Juan heeft er veel grappen over gemaakt, een dankbare bron van inspiratie gaat ten onder in de woelige baren van de tijdsgeest.

 66. Boerke says:

  dr.t,

  Uw bericht zet mij aan tot het bedenken van de volgende stelling:

  -Een verkoper biedt een huis aan wat hij wel heeft.
  -Een koper biedt vaak met geld wat hij niet heeft.

 67. Nico de Geit says:

  Ik baal er toch wel een beetje van dat ik geen eigenaar ben van ‘mijn huis’. Ik wil een open haard maar dat is wat lastig in een woning van een pensioenfonds.

  Aan de andere kant: ik ben niet van plan om de rest van mijn leven aan een hypotheek vast te zitten en me blauw te betalen. En ieder jaar mijn huis in waarde te zien dalen.

  Dan maar wat kaarsen aan, da’s ook gezellig.

 68. Juan Belmonte says:

  01/02/2012 De VGH is uitgepeild 🙂

  Welnu als dàn de TWEEDE KAMER nog steeds niks durft met HRA.

  Dàn wordt het echt tijd om die volksvertegenwoordigers die geacht worden het Land te dienen AF te schaffen.
  Tot nu toe was dat slechts een grap van Juan, de democratische wapperaar 🙂

  But seriously:
  SCHAF
  DE TWEEDE KAMER
  AF

 69. dr.t says:

  Ondertussen gaat het in de echte wereld op de beurs weer goed.
  Belegers zijn optimistisch over de deal met Griekenland. De rentes voor staatsleningen van Italie dalen. Ierland schijnt zich er weer boven op te werken.
  De VS kent ook positieve marktscijfers en opkomende economieen blijven opkomen.
  Men wordt ook een beetje crisismoe. De rapportages van ratingbureaus hebben allang niet meer zoveel impact en ondertussen boekt Goldman S. vette winsten.

  De ECB komt gelukkig ook steeds meer onder druk te staan om een significant dee van haar vorderingen weg te strepen, hetgeen al lang was gebeurd als A. Merkel niet haar herverkiezing moest binnenslepen, dus kredietverruiming zit er nog steeds in.

  De belangrijkste obstakel zit hem nog bij de banken die de kredietverlening aan particulieren terugschroefd, omdat zij verminderd kredietwaardig zijn, maar onverminderd met goedkoop geld obligaties van zuidelijke staten opkoopt, want dan verdwijnt wel in een keer het vraagstuk van de kredietwaardigheid.

  De ECB zou eigenlijk moeten bedingen dat een vast aandeel van haar ruime kredietverlening wordt doorgegeven aan de burger. Dat zou een hoop problemen verlichten.

  Het valt op zijn minst nog te bezien of de crisissfeer

 70. Juan Belmonte says:

  dalen: Gisteravond weer eens een “verplicht” etentje bijgewoond.

  Perdón Juan is Spanjool: u bent het meest belangrijke vergeten te vermelden: was de maaltijd lekker ?

 71. Michiel says:

  Ik heb een jaar of 10 relatief goedkoop gewoond op de Keizersgracht daarna paar jaar in Duitsland gezeten voor mijn werk. Nu wilde ik iets gaan kopen, Bloemendaal, Haarlem of toch maar Amsterdam. Maar ik wacht voorlopig lekker af, ik woon nu gratis. Dat Amsterdam niet onschendbaar is bewijst dit artikel:

  Jouw huis, mijn huis

  De buurman gaat het schip in met zijn dure hypotheek. Wij niet. Net als zoveel huizenbezitters wiegen de redacteuren van HP/De Tijd zichzelf in slaap in hun onverkoopbare huis, terwijl hun hurende collega’s met leedvermaak toekijken. Slechts één redacteur ziet in de verte een ijsberg opdoemen: ‘Ik ben het haasje. Nout Wellink, bedankt.’

  Sommige mensen hebben gewoon geen talent voor financiële beslissingen. In 2000 ging ik na lang aarzelen toch ook maar in aandelen, op een moment dat de kenners allang schaterlachend waren uitgestapt. Binnen de kortste keren was eenderde van mijn inleg verdampt. Eind 2007 zocht ik een veilig huis om mijn dochter – parttime – in groot te brengen. Ik wilde een kindvriendelijke buurt, die zich toch op twaalf minuten fietsafstand van het Spui bevindt. Oud-Zuid viel af wegens te duur. De Watergraafsmeer haalde ik net, met een tophypotheek van 272.000 euro – het appartement zelf kostte 241.000 euro. “Is het wel verantwoord?” had ik een collega gevraagd die als huizenmarktexpert te boek stond. “Ja hoor,” stelde hij me gerust. “Mensen moeten altijd blijven wonen, nietwaar?” Dat was zo. En op de dag dat de deal rondkwam, las ik dat de huizenprijzen in Amsterdam het voorbije jaar met zeventien procent waren gestegen. De verwachting was dat dat in 2008 wederom het geval zou zijn. Misschien word ik nog wel eens rijk, jubelde ik.
  Via een ondoorgrondelijk spaar/beleggings/ levensverzekeringsproduct met een sterke woekerpolisodeur zou ik binnen dertig jaar 55.000 euro aflossingskapitaal opbouwen, de rest was aflossingsvrij. Ik ging de ING 1130 euro per maand aan rente betalen en SNS Reaal, waar ik die 55.000 euro had ondergebracht, 71 euro. Van de fiscus kreeg ik 430 euro retour. Netto woonlasten aldus: 770 euro, plus 75 euro voor de kas van de VVE. Dat was te doen. En als ik groter wilde gaan wonen, kon ik mijn flink in waarde gestegen huis altijd voor minimaal 271.000 euro verkopen, wist ik. Tjonge, wat voelde ik me safe. Toen. Ik woon in een goede buurt, zoals dat heet. Er wonen veel (halve) BN’ers en mijn straat heeft een heuse fontein. Maar mijn appartement uit 1910 is slechts 62 vierkante meter groot. Ik heb een balkonnetje op het zuiden waar precies één stoel op past. Mijn bovenburen bepalen hoe laat ik wakker word, namelijk als zij uit hun bed stappen en richting Senseo snellen. Mijn huis is groot genoeg voor anderhalve bewoner: ik en mijn dochter. Maar samenwonen met een nieuwe liefde? Onmogelijk.
  Het grote probleem is: ik kan niet weg. Een soortgelijke woning staat al driekwart jaar voor 229.000 euro te koop, een groter appartement aan de overkant zelfs voor 219.000 euro (zonder verwarming, dat wel). Ik heb er nog nooit een aspirant-koper kunnen ontwaren. En de huizenprijzen zullen volgens alle prognoses voorlopig blijven dalen. Ik ben, kortom, het haasje. Nout Wellink, bedankt.Toch probeer ik van mijn huis te houden. Mijn dochter voelt zich er fijn en ik doorgaans ook. En mijn fiets kan ik zonder slot in het rek plaatsen – ik heb het terugkerend van het Spui diverse keren gedaan. Ik heb zelfs een keer ongestraft een hele nacht een jasje van driehonderd euro over mijn stuur laten hangen. Dus zeg ik: leve de Watergraafsmeer! Maar in de etalages van makelaars kijk ik niet meer. Uit zelfbescherming.

  bron: HP de tijd

 72. Juan Belmonte says:

  Michiel,

  Juan ziet het probleem ofwel het haasje niet, de beste man is gelukkig met zijn dochtertje op 62 vierkante meter in een buurt met bijna BN-ers waar hij 9 maal JanMo voor neertelde.

  Waarschijnlijk een hypotheek met kunstmatig lage rente, HRA subsidie eraf, woonlasten zijn kennelijk voor hem betaalbaar en hij is er gelukkig, wat wil-i nou nog meer ?

  Als-i verhuizen wil zijn vergelijkbare woningen vergelijkbaar in waarde gedaald en k.k. straks afgeschaft. Uit de woningmarkt stappen is wel een minder handige optie, maar da’s het risico van kopen (behalve voor Drs Rob Mulder van de VGH, die denkt dat garanties op waardebehoud de gewoonste zaak op aarde is)

  En als-i slim was heeft-i NHG, dus bij verplichte verkoop komt-i er ook zonder kleerscheuren van af.

  Maar Juan snapt wel meer niet, bijvoorbeeld waarom journalisten niet snapten dat wanneer inkomens tussen 1990 en 2008 ruim drie maal minder snel stijgen dan de hypotheekschuld, ze dit niet opmerkten en opschreven.

  HP de tijd zonder tijdsgeest

 73. Gerrit says:

  Heeft Ger Hukker al gereageerd?
  Ik neem aan dat hij toch vast wel na 2015 lichtpuntjes ziet.

 74. Steven says:

  en dat ze niet beseffen dat de huizenprijzen in Japan met 80 procent waren gedaald (volgehypotikeerd) en dat in de 70 en tachtiger jaren er ook 30 procent afgeramd werd. En dat een free-lunch niet voor eeuwig bestaat en dat lenen geld kost en en en..

  koop je iets voor 7 jaarlonen dan ga je toch eerst nadenken voor DOEN? Als je je vinex overigens 7 jaarlonen waard vind dan heb je dus echt twee linkerhanden, want dat bouw je zelf ook wel in twee jaar voor een kwart van de prijs.

 75. dr.t says:

  7 jaarlonen voor de een is één jaarloon voor de ander gelukkig..

 76. dalen says:

  @ 68 Juan

  Dalen, om maar in jouw spreektaal te blijven, is Belgisch ‘bourgondisch’ eten gewend met een heerlijke “Corsendonk” of een “Westmalle” uit het vat, hetgeen in Nederland bijna niet te krijgen is.

  @ 70

  Mooi verhaal en zo uit het leven gegrepen, hoewel de werkelijke verhalen m.i. vele malen triester zijn wanneer ik hoor dat jonge stellen apart slapen (hij op zolder en zij beneden) omdat ze vanwege de restschuld niet kunnen scheiden.

  Lang leve de welvaart!! Psychiatrische hulpverlener: vak van de toekomst. Bouwvakkers misschien omscholen?

  @ dr. t

  Ik snap niets van je verhaal. Hoezo zoek een baan? Waarom niet 30% minder bieden? Heb jij al een kijker gehad? Reken eens uit wat de werkelijke waarde is van hetgeen je te koop aanbiedt.

  PS op dit moment zijn weer veel pseudo kopers actief. Was in de jaren 80 heel actueel. Kijk eens wat dit voor je kan betekenen. Deze oplichters tekenen het koopcontract maar nemen niet af. Na deadline komen ze cashen. Zoek eens op internet hoe het werkt, dan heeft deze blog toch nog nut voor je.

 77. Beertje says:

  Het wordt stil aan de overkant…………

 78. maarten says:

  Zeg beertje de toekomst dat is de jeugd.

 79. floor says:

  @dalen
  Kan aan het late tijdstip liggen want vat het niet helemaal, leg eens uit over die “pseudo kopers” bedoel ik.

 80. Beertje says:

  maarten,

  Beertje maakt zich zorgen om de toekomst…..

 81. maarten says:

  er is een bepaalde turnover snelheid in de natuur beertje

 82. dalen says:

  @ 78 floor

  Ik heb nu geen gelegenheid om het in details uit te leggen maar het komt er op neer dat er een koopcontract wordt getekend en dat koper niets meer van zich laat horen. Uiteindelijk na vele pogingen verkoopt de verkoper het aan iemand anders. Dan komt het probleem natuurlijk. De eerste koper komt schadevergoeding eisen enz.

  Dit was een truuk die destijds (30 jr gelden) nog al eens werd toegepast bij gedwongen verkoop en bij mensen die onder druk stonden of dollars tekens kregen en snel een gemanipuleerde eenzijdig geregelde koopovk tekenden. Er is vast wel iets te vinden.

  Ik hoorde van collega’s dat hier weer sprake van is.

  Dus m.a.w. let op en be careful als er veel wordt geboden. Je zit er maanden aan vast en kan geen kant meer op. Kopers zijn gewetenloos en tekenen keihard mee. Mijn ervaring is dat mensen niets lezen en overal hun handtekening zetten. Dit verhaal dus ook voor dr. t

  Ik ga naar bed, moet om 4 uur op en nog wat voorbereiden s6

 83. dalen says:

  @ 78 floor

  Ik heb nu geen gelegenheid om het in details uit te leggen maar het komt er op neer dat er een koopcontract wordt getekend en dat koper niets meer van zich laat horen. Uiteindelijk na vele pogingen verkoopt de verkoper het aan iemand anders. Dan komt het probleem natuurlijk. De eerste koper komt schadevergoeding eisen enz.

  Dit was een truuk die destijds (30 jr geleden) nog al eens werd toegepast bij gedwongen verkoop en bij mensen die onder druk stonden of dollars tekens kregen en snel een gemanipuleerde eenzijdige geregelde koopovk tekenden. Er is vast wel iets te vinden.

  Ik hoorde van collega’s dat hier weer sprake van is.

  Dus m.a.w. let op en be careful als er veel wordt geboden. Je zit er maanden aan vast en kan geen kant meer op. Kopers zijn gewetenloos en tekenen keihard mee. Mijn ervaring is dat mensen niets lezen en overal hun handtekening zetten. Dit verhaal dus ook voor dr. t

  Ik ga naar bed, moet om 4 uur op en nog wat voorbereiden s6

 84. Jodha says:

  Wat een goed begrip geeft van de positie en beweegredenen van banken is het boek van Eustace Mullins: ‘the secrets of the federal reserve’. Hij beschrijft de oprichting van genoemde centrale bank, als georganiseerd door de amerikaans/duitse jood Paul Warburg die de structuur van de europese centrale banken heeft afgekeken. Met de andere namen die achter de oprichting zitten wirdt ook veel duidelijk over de hardnekkige druk naar duitse hegemonie en streven naar Frankfurt als financial center in europe.
  Dit gelezen hebbende komt de huidige crisis ineens in een andere context te staan. Niet dat je er blij van wordt, maar het geeft wel inzicht.

 85. Jodha says:

  En waar het voorspellingen tot 2015 betreft is het zaak om verder te denken: de nl gasvoorraad gaat vanaf dat jaar versneld minder capaciteit leveren. In de periode van 2015 tot 2025 gaat nederland de cumulatieve inkomsten uit het gas kwijtraken. Dit betekent met alle belastingen dat in 2025 jaarlijks iets van 30 mjd minder binnenkomt dat nu, in 2012 geld. Dit gaat nooit door de resterende saleskantoren van buitenlandse bedrijven in uitverkocht nl worden opgebracht.
  Leuker kunnen we het niet maken, wel inzichtelijker…

 86. Chateau Bellevue says:

  @ Scenarios

  Ik heb mij hierin al eens wat verdiept en ik denk het volgende:

  Er zijn verschillende scenarios voor verschillend categorieen nodig.
  In het geval van een categorie zoals geschetst in ‘als de dollar valt’ denk ik aan een relatief simpele oplossingen als : voldoende blikvoer,water contant geld, sigaretten, sterke drank. medicijnen, en evt goud of zilver in huis. een houtkacheltje zoals dalen aanstipt is ook handig, maar dat is inderdaad iets meer gangbaar in belgie dan in Nl. In nl zou je dan aan een oliekachel met een flinke voorraad olie kunnen denken.Een generator is ook handig. Goed contact met je buren ook. Hiermee zing je het wel een aantal dagen tot zelfs weken uit en dan is de grootste wanorde al opgelost.

  Bij een ineesntorting van de Nederlandse huizenmarkt hoef je, afgezien van door de straat dwalende en zwalkende getroffen scheefleners, volgens mij helemaal nergens bang voor te zijn, tenzij er banken failliet gaan en er een eurocrisis onstaat.

  Grootste moeilijkheid is wanneer de ‘shit hits the fan’: een (burger)oorlog, gigantische natuurramp, volledige destabillisatie van het economische en maatschappelijk leven, met als gevolg alle openbare diensten en commerciele diensten die uitvallen. God verhoede een atoomoorlog.
  In Amerika zijn er veel mensen die zich op dit soort dingen voorbereiden. Ik denk zelf dat dit is omdat daar nog steeds de zelfredzaamheid en de pionierscultuur, samen met een gezonde wantrouwen tegenover de overheid heersen. Hier is zoiets veel minder gangbaar en wordt je gelijk als paranoide gek weggezet als je de gedachte oppert dat er misschien wel weer eens een oorlog zou kunnen komen of dat de overheid ooit misschien eens niet in staat zou kunnen zijn je handje vast te houden.
  In ieder geval zijn er daar mensen die bunkers bouwen, noodvoorraden aanleggen, zich bekwamen in survival-, genees-, vecht- en andere technieken. Ook is het daar natuurlijk veel gangbaarder een flink wapenarsenaal te hebben waarbij je de rovers en de looters die ongetwijfeld op zullen komen wanneer ook het gezag weg valt van je af moet proberen te houden.

  Toch denkt men in die kringen tegenwoordig steeds meer in de richting van ‘off the grid’ zelf vooorzienende communities.
  De reden is simpel: in je eentje verschanst in een bunker o.i.d zul je het uiteiendelijk toch niet lang uithouden. Zodra de massa hongerige mensen dookrijgt dat jij daar lekker in je eentje temidden van een riante voedselvoorraad zit zullen ze je met zijn allen aanvallen en dat hou je zelfs met de in Amerika vrij verkijgbare krachtige verdedigingsmiddelen niet lang uit.
  Vandaar dat een goed werkend sociaal netwerk in zo’n situatie waarschijnlijk de hoogste overleveingskansen biedt.
  Een goed werkende community met verdeling van taken: dokter,landbouw, verdediging etc zou het waarschijnlijk lang kunnen uithouden. Dan komt de moeilijke taak de samenleving weer op te bouwen.

  Dit wordt allemaal vrij zwaar en ik denk dat het belangrijkste middel wat je in een dergelijke situatie kan helpen een goed verstand, een sterke wil om te overleven en een portie geluk is.
  Voorbereiding kan helpen, maar je moet met zoveel scenarios rekeing houden dat het haast onmogelijk is. Ik denk dat afstammelingen van de primitieve volkeren nog het beste voorbereid zijn op dergelijke scenarios omdat zij al weten hoe het is. Zij kunnen zelf hun eten vangen e.d en weten alles van survival uit instinct.
  In feite zijn wij met al onze technologie vervreemd geraakt van onze natuurlijke oorsprong en dat zal ons opbreken in een crisis wanneer die technolgie wegvalt en wij ons geen raad meer weten.

 87. Chateau Bellevue says:

  Sorry voor de vele spelfouten, ‘t is een beetje laat.

 88. jvjv says:

  Recessie begint nu pas ,kijk maar eens naar de Baltic Dry Index (kosten bulkvracht)dan weet je genoeg ….overcapaciteit…..deflatie

 89. Dawg says:

  Jodha,

  @85 Jodha

  Jaarlijks 30 miljard minder inkomsten voor de overheid door het opraken van de gasvoorraad? Lijkt me moeilijk voorstelbaar. Wat is je bron?

 90. 406 says:

  dr.t:
  In Amsterdam bied ik een appartement te koop aan voor 172.000.

  Er staat exact één appartement in Amsterdam te koop voor dat geld:
  http://www.jaap.nl/te-koop/noord+holland/groot-amsterdam/amsterdam/1067bm/ruys+de+beerenbrouckstraat+79+a/1794744/kenmerken/#

 91. lorenzo says:

  82 , veel belangrijker te melden in deze is de aanwezigheid van altijd min. 2 personen , bewijslast waar het uiteindelijk om draait .In de wetenschap dat Rechters niet vaak afwijken van de in de OVK gemelde boeteclause ex. eventuele additionele te eisen schadevergoeding.

  Een gouden handel , nu burgers menen hun huis zelf te moeten verkopen (terecht ,maar zorg voor expertise).

 92. Vedder says:

  dr.t “In Amsterdam bied ik een appartement te koop aan…”

  Hoewel wat tegengas de discussie scherp houdt vraag ik me bij sommige van je posts af of je weinig scholing hebt gehad, moeite hebt verbanden te zien, zin hebt om te sarren, of een door belangen ingegeven blinde vlek hebt. Kan ik uit bovenstaande quote concluderen dat van het laatste sprake is? Is vastgoedhandel een bron van inkomsten of bijverdiensten voor je?

 93. Vedder says:

  Typische hollandsche treurnis dat appartement aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Hoeveel lelijkheid kan een mens verdragen?

 94. asd says:

  Zo kan het ook!
  You gó Marc Bruin!

  http://www.vn.nl/Archief/Economie/Artikel-Economie/Marc-Bruin.htm

  “De bankier die geen bonus wil”

  ‘Joh, wat ga jij nou toch doen, hoe haal je het in je hoofd?’ Deze reactie kreeg Marc Bruin (44) van veel oud-collega’s toen hij aankondigde een kantoor van de Zweedse Handelsbanken in Emmen op te gaan zetten.

  De zakenbankier nam afscheid van de wereld van hoge bonussen, risicovol gedrag en het verkopen van complexe producten om – zoals hij het zelf noemt – vintage banking te gaan bedrijven. Terug naar het ouderwets bankieren, waarbij de klant centraal staat. Vanuit zijn oude werkgevers – ABN Amro en Van Lanschot – kreeg hij nauwelijks begrip voor zijn overstap, nu ruim een jaar geleden. ‘Ik voelde me bijna een malle Pietje.’

  Zelf was hij ook sceptisch toen hij op de personeelsadvertentie stuitte. De kantoordirecteur zou alle vrijheid krijgen bij het inrichten van de vestiging en het bedenken en benaderen van de klantendoelgroep. Bruin: ‘Zo werkt het niet, dacht ik. Een hoofdkantoor bemoeit zich altijd met alles wat je doet.’ Het was een van de redenen waarom hij op het punt stond de bankensector helemaal te verlaten. ‘Ook was ik al dat gekonkel tussen het bestuur en de managementlagen daaronder zat. Iedereen aan de top was zo druk met elkaar dat niemand nog bezig was met de klant. En de bankiers zelf verkochten onder druk van bonussen producten die klanten helemaal niet nodig hadden. Ik was er klaar mee.’ Na het lezen van de advertentie begon het in zijn achterhoofd toch te ‘borrelen’. Hij besloot te solliciteren.

  De Zweedse Handelsbanken is in 1871 opgericht en sinds 2002 actief in Nederland. Het kantoor in Emmen is de tiende vestiging. Alle medewerkers – in Nederland nu zo’n honderd – krijgen een vast salaris. De opgebouwde winst wordt gelijk verdeeld – schoonmakers krijgen evenveel als directeuren – en pas uitgekeerd bij pensioen. Ondanks dat de bank werkt zonder bonussen en jaardoelen, is het volgens de rating van Bloomberg een van de sterkste banken ter wereld. Ook scoorde de bank afgelopen december hoog in de kapitaaltest van de European Banking Association (14,7 procent, meldde een eigen persbericht).

  Zo dicht mogelijk bij de klant blijven en de kosten zo laag mogelijk houden, die bedrijfsformule hanteert ook Bruin bij zijn kantoor. ‘We doen gewoon normaal. Bij de verhuizing pakten we zelf de dozen in en rolden het tapijt uit. Je hoeft je niet anders te gedragen, alleen omdat je ‘s ochtends een stropdas voorhangt.’ Winst maakt hij met zijn drie medewerkers nog niet, maar dit jaar hoopt de directeur uit het ‘aanloopverlies’ te komen. Hij gelooft erin. ‘Ik zie dat andere banken net als voor de crisis weer rigoureus loketten sluiten en met call centers gaan werken. Hier is alles transparant. Als je aan komt rijden, zie je ons gewoon zitten.’

 95. dalen says:

  Vandaag verslag van vragen van 2e Kamerleden mbt afwaardering vastgoed (tot 70%) en de risiko’s voor de banken.

  https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-151461.html?zoekcriteria=%3fzkt%3dUitgebreid%26pst%3dStaatsblad%257CParlementaireDocumenten%26dpr%3dAfgelopenDag%26spd%3d20120202%26epd%3d20120202%26sdt%3dDatumPublicatie%26ap%3d%26pnr%3d1%26rpp%3d10&resultIndex=1&sorttype=1&sortorder=4

  Uitslag strestest wanneer 20% waardedaling is, 20% is te weining volgens velen.

  Hoe zit het met de IFRS-regels.

  Veiling vastgoedpakketten met inzet 20% minder maar blijkt 40% te zijn enz enz.

  PS gaat wel voornamelijk om commercieel vastgoed.

  Anaway, banken krijgen nog wat de verwerken.

  Werkt link niet, zoek dan op “Verslag van een algemeen overleg; Verslag van een algemeen overleg, gehouden op 13 december 2011, inzake Kapitaaltekort vastgoedmarkt”

 96. Jan says:

  Die hut uit 1067 moet héél rap in prijs zakken. De minimale prijsverlaging is echt ene lachertje en blijft dus ook ver achter bij de gemiddelde daling in de buurt. 150.000 zou ik er van maken. Misschien heb je mazzel. En anders over een half jaar
  weer 10.000 eraf. Voor je het weer zit je inderdaad op 119.000

 97. renren says:

  @ 95 Jan
  Het is wel Amsterdam he; het centrum van het leven. Hier kunnen de prijzen nooit hoog genoeg zijn 🙂

 98. Adamus says:

  jvjv:
  Recessie begint nu pas ,kijk maar eens naar de Baltic Dry Index (kosten bulkvracht)dan weet je genoeg ….overcapaciteit…..deflatie

  Vrachtprijsverlaging is iets anders dan deflatie. Mijn parkeernaheffing deze morgen ad€54,50 excl. €2,50 belasting, daarin herken ik geen prijsverlaging. OV en brandstof goedkoper? Straks tariefverhoging bij banken met vermelding solidariteitsheffing? De grote Woco’s staan borg voor Vestia: too big to fail 🙂 dat gaat niet alleen op huurhuisjes toeslaan!

 99. Adamus says:

  dalen:
  Vandaag verslag van vragen van 2e Kamerleden mbt afwaardering vastgoed (tot 70%) en de risiko’s voor de banken.

  Uitslag strestest wanneer 20% waardedaling is, 20% is te weining volgens velen.

  PS gaat wel voornamelijk om commercieel vastgoed.
  Anaway, banken krijgen nog wat de verwerken.

  Rij over een redelijk recente a73 en ieder dorp, waarvan de meeste mensen niet eens weten dat het op de kaart staat, is met een “zichtlocatie” bezig en er is nog veel in aanbouw. Ik heb het 25 jaar geleden ook zien gebeuren in friesland (a7), dus elders kan het ook. So far so good, tot voor kort heeft het ze kievietseieren gelegd.

 100. Beertje says:

  We dwalen steeds vaker en verder af van het eigenlijke onderwerp, namelijk de daling van de huizenprijzen.
  Nog even en we gaan kindrwagens en bankstellen te koop aanbieden op dit blog!

 101. Patrick says:

  Forumleden, ik heb te koop: een mooie tweezits bank, zwart leer, twee jaar oud, slechts 300 euro.

 102. dalen says:

  @ 106 adamus

  “Ik heb het 25 jaar geleden ook zien gebeuren in friesland (a7)”

  Als ik naar Sneek rij, zie ik dat nog steeds bij ieder bedrijventerrein staan. Prijzen zakken daar nu behoorlijk. Leuk om te zeilen en schaatsen maar verder….geef mij maar het zuiden.

 103. de_markies says:

  Patrick: Forumleden, ik heb te koop: een mooie tweezits bank, zwart leer, twee jaar oud, slechts 300 euro.

  Beste reactie op dit weblog tot nu toe!!!!!

 104. Nitwit says:

  tufkaj:
  Dit soort berichten heeft m.i. de grootste impact op mensen die hun onverkochte huis “even” in de verhuur hadden in afwachting van het “aantrekken” van “de markt”. Die komen de komende weken weer in de verkoop.

  Of ze blijven verhuren en verhogen de huurprijs. Ik ga namelijk niet kopen, maar wil wel graag een fijn goed huurhuis hebben…daar betaal ik graag wat voor.

 105. Adamus says:

  Jodha:
  Wat een goed begrip geeft van de positie en beweegredenen van banken is het boek van Eustace Mullins: ‘the secrets of the federal reserve’. Hij beschrijft de oprichting van genoemde centrale bank, als georganiseerd door de amerikaans/duitse jood Paul Warburg die de structuur van de europese centrale banken heeft afgekeken. Met de andere namen die achter de oprichting zitten wirdt ook veel duidelijk over de hardnekkige druk naar duitse hegemonie en streven naar Frankfurt als financial center in europe.
  Dit gelezen hebbende komt de huidige crisis ineens in een andere context te staan. Niet dat je er blij van wordt, maar het geeft wel inzicht.

  JODenHAter.

 106. lorenzo says:

  de_markies: Beste reactie op dit weblog tot nu toe!!!!!

  nou , nou , heel soms is er beste goede inhoud hier te vinden.

 107. Ann says:

  Adamus,

  JOost D’HAmecourt

  JOris Den HAm

  JOzien Den HArtog

  Enz. enz.

 108. Ann says:

  Adamus,

  Baltic Dry Index.
  (…)
  Why economists and stock market investors read it
  Most directly, the index measures the demand for shipping capacity versus the supply of dry bulk carriers. The demand for shipping varies with the amount of cargo that is being traded or moved in various markets (supply and demand).
  (…)
  Because dry bulk primarily consists of materials that function as raw material inputs to the production of intermediate or finished goods, such as concrete, electricity, steel, and food, the index is also seen as an efficient economic indicator of future economic growth and production. The
  BDI is termed a leading economic indicator because it predicts future economic activity.
  (…)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Baltic_Dry_Index

 109. Kariz says:

  Patrick,

  Heeft u er een kinderwagen bij?

 110. Patrick says:

  @115 Als je me 300 euro betaalt voor de tweezitsbank mag je er ook onze kinderwagen bij kopen voor 50 euro.

  Het is een mooie oude wagen met GOUDkleurige wielen.

  Die Kariz is het toch he? 😉

 111. arendsoog says:

  @ 116. Kariz

  “Lage huren leiden tot groot waardeverlies huursector”

  duh…?

 112. Help Me says:

  Dear All,

  Although I read and understand Nederlands yet I prefer to write in English. I am looking for a house in Maasland. The woningcorporatie wants to sell one of their houses for 249,000 Euros. I don’t understand the vraagprijs. If anyone understands let me know please!
  Keenenburg 24 3155 BG Maasland.

  Paul99, should I use your tip ?

  mocht je al willen kopen, dan nooit meer bieden dan MINUS 30% van de vraagprijs en dan moet je nog uitkijken wat je doet

 113. dalen says:

  @ 118 help me

  House prices will surely drop, so if it is possible for You to wait, WAIT. When it is your dream house, offer in that case at least 30% less.

  Sellers expect this, so do not be ashamed

  S6

 114. FT says:

  @Patrick,

  Het is voor een cadeautje.
  Is deze dan ook netjes ingepakt in een stapel stenen voor die prijs? 😉

 115. Help Me says:

  @Dalen

  But did you check that house on Internet? It is bizaar. If you need some fun just check it.

  By the way, thanks for your reply stating that house prices will surely drop.

 116. Help Me says:

  @ FT

  For 30% less, I will buy it without gift wrap pack.

 117. dalen says:

  @ 124

  I see it now on the internet. I agree with Paul99.

  Probably built for 20,000 euros. WAIT WAIT WAIT

  Or go to see a psychiatrist, sorry about this.

 118. AVE says:

  Maasland is the place to be for the “better off” in the Vlaardingen/Maassluis area.
  There seems to be a parking problem in Maasland, especially near the sporting grounds.
  Bear in mind that houses of similar construction in “low life area’s” and in the eastern part of the Netherlands are a lot cheaper:

  http://www.funda.nl/koop/coevorden/huis-47151446-d-h-van-der-scheerstraat-32/fotos/#foto-1

  But I guess Coevorden is not an option.

 119. Patrick says:

  @121 FT, het huis is binnenkort toch niets meer waar ddus dat kun je erbij krijgen 😉

 120. Paul99 says:

  AVE:
  ….But I guess Coevorden is not an option.

  Wie gaat er nou in Coevorden wonen als je ook “onder de rook van Rotterdam” kunt wonen ?

  Is dit niks ? Ben je voor een tonnetje klaar, 1974:

  http://www.funda.nl/koop/winschoten/huis-47538089-beverhof-128/

 121. mira says:

  zoals altijd lopen de banken weer achter de feiten aan.vlak voordat het slechter ging met de huizenmarkt hadden ze nog een meerjaren prognose van gemiddeld 3 procent stijging per jaar. deze stijging werd door de rabobank verwacht over de jaren 2008 tot en met 2012.
  vevrolgens draaien ze het net zo makkelijk terug op krimp.bij ons hebben ze daar een gezegde voor: Zoals de wind waait waait mijn hoedje.

 122. sander says:

  is er nog een politieke partij die het werkelijk goed voor heeft met de burgers of zijn het allemaal marionetten van de grote multinationals en de banken ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*