Burgemeester Hulman zit met drie hypotheken in zijn maag

Burgemeester HulmanDe gemeenteraad van Den Helder praat op 19 januari over de extra vergoeding aan burgemeester Stefan Hulman (VVD) waarover de afgelopen weken een storm van protest is opgestoken.

Hulman trad op 15 juni 2007 als nieuwe burgemeester aan in Den Helder. Daarvoor was hij wethouder in Rotterdam. En van burgemeesters wordt verwacht dat zij na hun benoeming zo snel mogelijk verhuizen naar de gemeente waarin ze werkzaam zijn. Hulman kocht daarom kort na zijn aantreden in augustus 2007 een woning in Julianadorp in de gemeente Den Helder. Hij is er echter tot op heden niet in geslaagd om zijn appartement in Rotterdam te verkopen. En daarom zit Hulman dan ook sedert augustus 2007 met dubbele woonlasten.

Het college van Den Helder besloot daarom half december om Hulman financieel de helpende hand te bieden door hem een bruto vergoeding van 3200 euro per maand extra toe te kennen. Dat bedrag staat gelijk aan de netto rentelast op zijn woning in Rotterdam. De extra vergoeding gaat met terugwerkende kracht in op het tijdstip van zijn benoeming en zou tot uiterlijk 1 augustus dit jaar duren.

Inmiddels is duidelijk dat de financiële problemen van de nieuwe burgemeester van Den Helder groot zijn. Want behalve zijn villa in Den Helder en zijn appartement in Rotterdam bezit Hulman ook nog een huis in Spanje. Op alle drie de woningen rust een hypotheek. Op de woning die hij in Julianadorp kocht voor 475.000 euro rust een hypotheek van circa 600.000 euro. Zijn appartement in Rotterdam staat inmiddels al anderhalf jaar te koop en is in vraagprijs gezakt van 785.000 naar 699.000 euro. Op dit appartement rust een hypotheek van iets meer dan 630.000 euro. Omdat Hulman er maar niet in slaagde de Rotterdamse woning van de hand te doen nam hij een hypotheek op zijn Spaanse appartement en sloot hij een overbruggingskrediet samen ter hoogte van zo’n 110.000 euro af. Hulman zit dus in feite tijdelijk met driedubbele woonlasten.

De lasten zijn zo hoog dat die met het salaris van een burgemeester – in Den Helder met 58.000 inwoners tussen 6401 en 7744 euro bruto per maand – lastig zijn op op te brengen. Hij betaalt maandelijks een bedrag van 5500 euro aan rente, terwijl hij netto ongeveer 5000 euro per maand verdient.

En ook de netto 700 euro aan wachtgeld die Hulman als oud-wethouder van Rotterdam ontvangt, zijn ontoereikend om te maken dat hij makkelijk aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Vandaar het besluit van het Helderse college voor de extra vergoeding van 3200 euro bruto per maand.

Die vergoeding is een groep burgers in Den Helder echter in het verkeerde keelgat geschoten. Zij vinden de gang van zaken te gek voor woorden. En inmiddels heeft het buurtcomité Van Galenbuurt dan ook ruim 1500 handtekeningen ingezameld tegen de regeling.

Voorstanders van de regeling zeggen dat de huidige wettelijke regeling om dubbele woonlasten te compenseren – vier maanden 250 euro – geen zoden aan de dijk zet. En dat om die reden goede kandidaten voor het burgemeestersambt af zouden haken.

Inmiddels heeft de zaak rond de vergoeding voor Hulman al zoveel stof doen opwaaien, dat er zelfs op Youtube een filmpje over te vinden is.

bron: Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
14 comments on “Burgemeester Hulman zit met drie hypotheken in zijn maag
  1. Joop Kl; says:

    Net als zijn flat in Rotterdam kan hij dat ding in Spanje nu ook aan de straatstenen niet kwijt zonder verlies te nemen, dus hij zit aardig in de nesten. Lost hij toch “slim” op door de inwoners van Den Helder zijn zooitje te laten betalen…

  2. Lex says:

    “Voorstanders van de regeling zeggen dat de huidige wettelijke regeling om dubbele woonlasten te compenseren – vier maanden 250 euro – geen zoden aan de dijk zet. En dat om die reden goede kandidaten voor het burgemeestersambt af zouden haken.”

    Behalve dat deze prutser in de praktijk al laat zien niet verantwoord met geld om te kunnen gaan en daar de gemeenschap voor op laat draaien… Hetzelfde flutargument heeft men eerder gebruikt om falende bankiers en anders bestuurders van bakken geld te voorzien. Je moet toch wel een enorm bord voor je kop hebben om hiermee nog te durven aankomen.

  3. Nico says:

    Ik ben spaarder. Mijn geld heb ik uitgeleend aan de bank. De bank heeft het weer uitgeleend aan lieden zoals hierboven omschreven.

    Ik ben gehecht aan mijn geld want ik heb er hard voor moeten werken, en er ging ook nog een hoop belasting vanaf. Ik zie mijn geld niet graag in een faillissement verdwijnen. Het geld opnemen van de bank biedt ook al weinig uitkomst, dan zit ik thuis met een pak papier en wie garandeert mij dat ik er in de toekomst nog iets voor kan kopen?

    De VVD-burgemeester heeft er een puinhoop van gemaakt. Zou de puinhoop bij de banken net zo groot zijn of is het erger?

  4. W . Jansen says:

    laat die man maar in een huurwoning gaan.niemand heeft die man verplicht om deze keus te doen .als men hem helpt., dan moet men iedere burger, waar dan ook in dit land helpen,met een dergelijke situatie.

  5. ZK says:

    Ik zou ook een huis in Spanje aanhouden als ik naar Den Helder toemoest als compensatie voor de mindere zonuren.
    Het lijkt erop dat de overheid, ook lokaal altijd te hulp schiet. Maar wat moeten nu 3 bijstandsmoeders denken in deze gemeente die dit bedrag van 3500 euro per maand met zijn drieen moeten delen.

  6. Scheefhuurder says:

    Ik zou deze petitie graag steunen, maar woon helaas niet in Den Helder. Ook hier zien we weer voorbeeld dat verkopers zich liever in allerlei bochten wringen, dan in vraagprijs te zakken. Als je het risico neemt om een huis te kopen terwijl je oude nog niet verkocht is en weet dat je binnen afzienbare tijd moet verhuizen, dan moet je de vraagprijs daarop afstemmen. En dat bepaalt vervolgens het maximum van je nieuwe huis. Als dhr.Hulman deze toelage inderdaad krijgt toegewezen, stimuleert hem dat niet om snel te zakken tot een “marktconforme” prijs. In tegendeel, hij zal de resterende tijd dat hij de toelage nog krijgt (aug’09) optimaal benutten om zijn huis alsnog tegen zo hoog mogelijke prijs te verkopen. En dat op kosten van de gemeenschap.

  7. johnny says:

    De beste man kan zijn woning in Spanje gratis (…) op mijn site zetten ,om te verkopen welteverstaan. Dit kost de gemeenschap dan even niets.

  8. W . Jansen says:

    Laat hem zijn huis in Spanje maar verhuren.

  9. hmm says:

    Voor wie nog een stulpje zoekt in Rotterdam…

    Wat de Telegraaf niet vermeldt is dat hij naast het appartement in Rotterdam ook nog twee parkeerplaatsen van € 70.000 en € 40.000 in de aanbieding heeft. Daar zal dus ook wel een hypotheek op zitten, gok ik zo.

    Er staat daar trouwens wel het <a href=”http://www.huizenzoeker.nl/koop/zuid-holland/rotterdam/willemsplein/”één en ander te koop. Het lijkt erop dat de burgemeester als eerste in prijs is gezakt, maar blijkbaar nog niet genoeg.

    Wie zeiden er allemaal ook alweer dat er in Nederland geen rare hypotheken zijn verkocht? Ik denk dat je in de hele VS niemand zult vinden die een hypotheek van 125% van de koopwaarde kon krijgen, laat staan iemand die al een zware hypotheek op zijn schouders had rusten. Maar in Nederland is 125% eigenlijk standaard, en een paar flinke schulden maakt daarvoor blijkbaar niet veel uit. Zal ook wel aflossingsvrij zijn.

  10. Scheefhuurder says:

    @hmmm: het is nu nog later en heb even op funda gezocht. In Den Helder staan fraaie woningen met evenveel ruimte te koop voor rond 3 ton… Verder is het toch bijzonder dat gemeente vasthoudt aan regel dat burgemeester zo snel mogelijk moet verhuizen, maar wel inbreekt op standaard vergoedingsregel. En voor een fractie van de toelage had men hem ook (tijdelijk) een appartement aan kunnen bieden.

  11. W . Jansen says:

    Als burgemeester geeft hij een super voorbeeld

1 Pings/Trackbacks for "Burgemeester Hulman zit met drie hypotheken in zijn maag"
  1. […] Hulman ooit in een artikel van Sonja Boutoille. Neem je verantwoordelijkheid burgemeester! Zie ook http://www.huizenmarkt-zeepbel Stem of voeg toe […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*