Goudzoekers: Warme Grond

Goudzoekers

De huizenmarkt zit al twee jaar in het slop. Maar kopers van een nieuwbouwhuis hebben nog steeds niets te zeggen over de grootte van hun tuin, het aantal slaapkamers, laat staan een fikse daling van de prijs. Hoe kan dat? Cruciaal is de grondprijs. Meer dan een derde van de prijs van het nieuw te bouwen huis moet worden betaald voor de grond. En die grondprijs is de afgelopen jaren fors gestegen.

Verslaggevers Martijn Kieft en Pieter van der Wielen duiken daarom in ‘warme grond’. Want wat nu een weiland vol koeien is, kan volgende maand zomaar een nieuwe bestemming krijgen. En dat is in de prijs te merken. Landbouwgrond kost per vierkante meter niet meer dan 5 euro, maar warme bouwgrond is zomaar 500 euro of nog meer waard. Wie houdt deze exorbitante prijs in stand?

Woensdag 15 september 19.25 h Nederland 2


bron: Goudzoekers

Share Button

admin

76 Comments

 1. Wie houdt deze exorbitante prijs in stand?

  de kopers, die wensen geen marktconform gedrag te vertonen.
  Als wij morgen allemaal in een plaggenhut willen wonen dan gaat dat gebeuren. Willen we vandaag €600m2 betalen voor bouwgrond dan past de verkoper zijn prijs graag aan.

 2. ‘de kopers, die wensen geen marktconform gedrag te vertonen.’

  Maar die kopers zijn altijd wel geholpen door de overheid.

  Da’s vooral sinds de kopersstaking van de laatste 2 jaar duidelijk geworden. Overheid heeft het stokje overgenomen.

 3. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod:

  Als de vraag stijgt, stijgt de prijs bij gelijkblijvend aanbod.
  Bij grond is het aanbod inelastisch.
  Les 1, uhh. ok. , les 2 economie.

 4. @5 p.j.v.a.

  Les 3:
  Grondprijs wordt bepaald volgens de methodiek van de residuele waardebepaling. Kost het 2 ton om een huis neer tezetten en brengt dat huis drie ton op bij verkoop, dan is de grondwaarde dus 1 ton. Hoe hoger de huizenprijzen, des te hoger de prijzen voor grond.

 5. @ p.j.v.a.ben jij een vastgoed mannetje met veel overgewaardeerde grond?

  In Tokio halveerde de huizenprijzen ondanks een grotere schaarste dan in Amsterdam…

  geloof niet langer in sprookjes vriend 😉

 6. Die ouwe cubaan durft voor zijn doen het roer om te gooien. Harry Mulisch zou weer een lans voor hem moeten breken en het vertalen naar NL conservatisme.

  De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod:

  in door de overheid gestuurde markt? 🙂 zie cubaan.

 7. Mensen bieden gewoon wat ze maximaal kunnen lenen bij de bank (evt aangevuld met winst uit hun vorige woning/transactie binnen het piramidespel).
  Gemeenten vragen gewoon wat ze maximaal kunnen vangen voor bouwgrond en dat is door bovenstaande kamikazekoopgedrag van de gehersenspoelde piramidespelers vrij veel.
  Zolang deze spiraal niet word doorbroken, tenzij door hogere rente danwel politieke maatregelen veranderd er niets.

 8. Vanochtend was ik, samen met de directeur van de jubilaris, te gast bij BNR voor een uitgebreid interview inzake de woningmarkt. Bij deze de linke naar het intervriw, moet helaas in twee delen omdat BNR slecht opnames van 30 minuten faciliteert.
  Ed
  spacemakers.nl/web…10/09/bnr-interview/

  Dat makelaardij en techniek niet samengaan was mij al eerder opgevallen 😉

  tijd=09:31&lengte=45

  Gelukkig heeft van de Bijl meer verstand van makelaardij 😉

 9. Prima om hier weer een aandacht aan te besteden, maar wat is de nieuwswaarde t.o.v de uitzending met de heer Sisselaar uit 2005 ?
  Dat staat hiernaast direct onder de tekst “De Nederlandse woningmarkt is het grootste legale piramidespel van Europa!”

  Manjana weten we die meerwaarde.

  2005… 5 jaar verder en nog weinig veranderd in de polder.

  Alleen nu een stapje verder denken, hoge grondprijzen zijn prima, zolang ze maar niet tot overmatige schulden leiden …

  Want dan financier je grond met opgepotte toekomstige deflatie, zie Japan ….

 10. Ik dacht altijd dat de reeele grondprijs normaal gesproken hetzelfde is als de verwachte opbrengst (in termen van landbouw) en dan gecorrigeerd voor de rente.
  Dat de “warme” grondprijzen zo gigantisch hoog zijn in Nederland komt toch alleen maar omdat we perverse bestemmingsplannen.
  Fantastisch winstmogelijkheden als je de juiste connecties hebt. Tenminste, dat heb ik in mijn (kleine) gemeente vaak genoeg gezien. Weilandje of oud fabrieksterrein voor een habbekrats opkopen en dan maar zeuren en duwen bij gemeente.
  Jammer genoeg kan ik het programma niet zien maar hoop dat iemand het online zet.

 11. Vanwege de zomervakantie is het een beetje stil geweest op het veilingfront maar het seizoen is weer begonnen en het zier er goed uit :-).

  Ik verwacht dit najaar realistischer prijzen dan afgelopen najaar en voorjaar toen de makelmannetjes en de grote meute dacht dat weer omhoog gingen.

 12. toen de makelmannetjes en de grote meute dacht dat weer omhoog gingen.

  de rozebrillenmannetjes dachten het echt hè. Zo dom en toch je zakken kunnen vullen. Geluk? tuurlijk niet; opportunisten en dan adviseren over tonnen €’s.

 13. Het bewijs dat er dit voorjaar te veel betaald werd op de veiling is te zien aan dit huisje:

  In maart geveild en toen bracht het 168.000 op
  huizenmarkt-zeepbe…itici/#comment-33024

  Gekocht door een handelaar die dacht er wat aan te verdienen maar in 4 maanden afgeprijsd van 214.500 naar 204.000 naar 189.000 naar 184.000 naar 179.000 en nog steeds niet verkocht.

  Hier wordt dus verlies op gemaakt door de handel.

 14. spongebob ik denk dat hij er echt zelf in geloofd.

  ik ken ook zo’n makelaar. Ze snappen niet dat het stopt. Ook niet dat het slechter gaat met hun pensioenwinkeltje. Je schat ze te hoog in. Dat de overheden failliet zijn gaat er echt niet in, “er is geld zat”.

 15. “er is geld zat”, maar zelfs mijn personeel wil niet besteden, wachten zelfs met het kopen van een nieuwe fiets. Als iedereen zo denkt gaat het echt mis. Taal van de man met de roze bril anderhalf jaar geleden……..
  Ik zie op de website dat het aantal personeelsleden flink is uitgedund. Er zijn wel een paar junior makelmeisjes voor in de plaats gekomen.

 16. VPRO Goudzoekers was niet vernieuwend: ja er is grond voor 5 euro de meter in Mierlo en even verderop voor 200, weer verder 360 en er waren ook kamikaze kopers die 660 euro voor overhadden.
  En dat terwijl die grond op enkele honderden meters van elkaar ligt.

  Maar dat wisten we in 2005 al. De aflevering met grondspeculant Sisselar was baanbrekend, deze slecht een bevestiging van een beeld van 5 jaar oud.

  Bovendien sprak de heer Prof. Dr. Ir Hugo Priemus zijn eerdere stelling dat huizenprijzen structureel zouden gaan dalen tegen voor de randstad.

  Juan zoekt verder naar echte onderzoeksjournalisten, deze VPRO mannen, no saben torear. Zij verstaan de kunst van het stierenvechten niet, jammer.

 17. @7:
  en de grondprijzen gingen in stedelijke gebieden met vaak meer dan 90% omlaag. Zou zomaar ook in de polder kunnen gebeuren.

  @15:
  klopt van geen kant die site.

  @16:
  geen veiling, maar ik kreeg een paar dagen terug een prijsreductie door die met stip op 1 binnenkomt in de TTT: van 2.8 miljoen naar 1 euro 😛

  @10,29:
  inderdaad. Ik heb het begin van het programma gemist, maar het lijkt erop dat het mechanisme dat de prijzen opdrijft (lenen, lenen, lenen en nooit meer terug betalen) totaal niet aan de orde kwam. Misser voor open doel van de VPRO; een beetje dieper spitten had best gemogen en helaas is dit niet de eerste keer dat ze zo’n onbenullig programma maken over dit onderwerp. Zijn ze nou echt zo dom daar of durven ze niet?

 18. VPRO is op zich een goede club, eigenzinnige vrijdenkers. Laten we het er maar op houden dat deze journalisten wat “lichtgewicht” zijn. Waarschijnlijk kennen ze deze site niet, anders hadden ze de vraag hoe vernieuwend ze zouden zijn tov de Sisselaar uitzending ook zelf kunnen bedenken.

  Kijk vroeger had je bij de VRPO Lex Runderkamp en Feike Salververda. En die hadden niet allen smaak, ze reden in een Citroen DS, ze hadden ook echt onderwerpen te pakken die erom vroegen om eens aan de kaak te stellen.

  We wensen de VPRO succes om hun niveau weer wat op peil te brengen.

 19. @36:
  ja, ik sluit me aan bij je analyse. De VPRO is lichtgewicht geworden, en helaas heb ik niet echt de indruk dat het nog wat wordt. Teveel gemiste kansen, de spirit ontbreekt gewoon. Tegenlicht op internet valt me ook steeds vaker tegen.

 20. Wethouder Wim Vissers van Mierlo staat met een stalen gezicht te beweren dat een grondprijs van 350 net kostendekkend is.
  Wethouder Harrie Bosch van Utrecht denkt dat 550 euro niet eens een hoge prijs is. Gezien de prijzen van bestaande woningen.

  Deze mannen leven nog in het tijdperk van voor 2007 waarin grond en huizenprijzen gegarandeerd 5% a 10% per jaar stijgen.

  Het zal nog wel enige tijd duren voordat de realiteitzin in het gemeentehuis is neergedaald en de prijzen flink naar beneden aangepast worden.

 21. @38:
  wat nog erger is is dat ze misschien zelf ook nog denken dat het zo is (dat die grond de gemeente echt 350 euri kost etc.). Je hebt er geen idee van hoe verschrikkelijk dom (in praktisch/financieel opzicht) sommige politici zijn. Misschien worden ze over zulke zaken bijgespijkerd door een vrindje die projectontwikkelaar of NVM lid is …

 22. @ Spongebob

  eens.

  Enige poldermedicijn is Geduld 🙂

  Kijk Juan heeft al een jaar de hamvraag van 1004 miljard tov 609 gesteld, geen antwoord.

  Maar die 1004 -als ze er zijn- verdampen niet.

  Dus gewoon volhouden, er zijn vragen onbeantwoord, de kwaliteitspers is niet erg happig op een dergelijke primeur “Grote onduidelijkheid over de totale NL Hypotheekschuld”

  Nadie tiene cojones 🙂

  Op de lange termijn loont de lange adem…

 23. @NHZ en Spongebob,

  Het is maar wat je kostendekkend noemt. Als de volledige gemeentebegroting wordt mee genomen dan WAS deze kostendekkend, maar nu niet meer.

 24. Inderdaad op veilingbiljet.nl kun je de veilingen volgen.
  De meeste staan online.

  @KariZ,
  Ik heb de gegevens hiervoor voor den Haag van het afgelopen jaar redelijk compleet.

  Ik heb even de 4 huizen van de veiling gisteren die bekend zijn doorgerekend. De prijzen die betaald zijn, zijn 65%, 78%, 83% en 88% van de WOZ waarde.
  Dat is dus opbrengst+kosten delen door WOZ.
  Ik moet zeggen relatief hoge opbrengst.

 25. Ik volg de veilingen in Den Haag als een jaartje (op afstand).
  Wat erg opvallend is, is dat je voor 98% huizen in bepaalde wijken ziet. In de betere wijken wordt bijna nooit iets aangeboden. Heel toevallig deze maand wel weer in 3 veilingen iedere keer 1 huis.

  Gisteren (dacht ik) heb ik al aangegeven (uit betrouwbare bron) dat een deel van de huizen niet naar de veiling gaat. Deze wordt via een bevriende makelaar in de reguliere markt gezet voor de maximale opbrengst. Ik moet nu concluderen dat blijkbaar dit in de ene wijk wel op deze manier gaat en in de andere wijk niet.

 26. @FT
  Mijn ervaring is dat alleen hopeloze gevallen op de veiling komen. De huizen waarvan de eigenaar zijn belastingen en energie wel betaalt, dus waar nog geen deurwaarder aan de deur staat, worden gespaard ook als de hypotheek niet (volledig) betaald wordt. De banken willen een ineenstorting van de markt voorkomen. Dat zie je in de USA ook. De banken hebben liever een huis waar nog een (niet betalende) eigenaar inwoont i.p.v. een leegstaand huis met een ‘forclosure’ bord in de tuin.
  Hier in Holland zelfde idee. De banken laten liever de schuld van de eigenaar/bewoner oplopen met de achterstallige betalingen i.p.v. dat die huizen geveild worden. Ondertussen worden deze huizen dan via het makelaarscircuit op de markt gezet voor steeds legere prijzen, want de verkoop is toch wel urgent als er geen uitzicht is dat de eigenaar zijn verplichtingen kan nakomen

 27. @44 spongebob

  Wat gebeurt er in die gevallen (veiling) met de NHG? Keert die uit (aan de bank dan) een bedrag gelijk aan het verschil lening-verkooprijs?

  Niet-performing leningen (waar de huiseigenaar dus niks meer betaalt) die als MBS verpakt en in een SPV gestopt zijn, moeten toch de maandelijks rente opbrengen aan de ene die het MBS kochte? Dekt de bank dat af?

  Verder, hoe verpak je aflossingvrije hypotheeken? Wie koopt die sjiet? Weten de kopers dat aflossingvrije leningen in de MBS zitten?!?

 28. @FT

  Haha, laat de jeugd maar uitdagen.

  @ Spongebob

  Klinkt aannemelijk, dat wil zeggen dat de pijplijn gevuld is.

  Laten we een eventuele daling van huizenprijzen nog maar even -kostte wat het kost- uitstellen:-)

  hahahaaa

 29. U valt alleen onder NHG als U aan Uw verplichtingen voldoet inzake aflossing van de woning. U moet dus elke maand aflossen. Elke maand wordt dus de NHG afgebouwd.

 30. In de betere wijken wordt bijna nooit iets aangeboden.

  Dat beeld heeft Juan ook.

  Terwijl die wijken juist duur zijn en dus ook bevolkt door ambitieuze scheefleners.

  Niet dat er iets mis is met ambitie, maar als ambitie en realisme niet samengaan loopt u het risico failliet te gaan of genationaliseerd te worden, al naar gelang uw rol in de maatschappij.

 31. @42

  Klinkt inderdaad als een vrij redelijke opbrengst.

  Over het algemeen had de heer van de TU-Delft gister op zich nog wel een puntje: de verstedelijking lijkt door te zetten.

  Leegloop in de randprovincies en extra druk op de randstad.

  Dat natuurlijk náást de bel die de afgelopen twee decennia is geblazen.

 32. Bovendien sprak de heer Prof. Dr. Ir Hugo Priemus zijn eerdere stelling dat huizenprijzen structureel zouden gaan dalen tegen voor de randstad.

  Hij had daar wat onderbouwing voor. Maar toch zal de bel van de afgelopen decennia ergens gecorrigeerd moeten worden. De sluipcrash is al twee jaar bezig, en als ik naar funda kijk is de draai nog niet ingezet; er staan nog steeds iedere dag meer te koop.

 33. @ Martijn

  Kijk, deze prof heeft al hele scherpe uitspraken gedaan en zal zich ook niet altijd voor het karretje laten spannen van de mensen die verwachten dat er een daling in het vat zit.

  Kortom een verstandige man.

  Tegelijkertijd:
  Wie -ook in de randstad- geen sluipcrash in de hogere sementen is stekelblind.

 34. @50 de trend van verdergande verstedelijking is ondergeschikt aan de mogelijkheden tot financiering.

  De richting van de ontwikkeling is helder, maar als men het niet kan betalen houdt het op.

 35. @ 57

  Wachten op het najaar is niet nodig hoor. Met een record-aanbod van 216.000 huizen op Funda tekent de huizenmarktcrisis zich duidelijk af.

  Dit wordt aangevuld met gesprekken op feestjes over ‘verkoop met restschuld’ en ‘ongewild dubbel huizenbezit’.

  De wrede oktobermaand zal een en ander wel versterken.

 36. @58. Ja en Nee. DE OVERHEID is de grote onbekende in dit spel.

  We spelen Monopoly.

  Overheid is:

  1. deelnemende speler

  2. Toezichthouder op de spelregels + mogelijkheid om regels te veranderen gedurende het spel!

  3. De Bank: ‘iedereen even een briefje van 50.000’.

 37. @41:
  ja, ik heb wel eens gehoord hoe de ‘kosten bouwrijp maken’ (doorgaans 50-75 euro/m2) in mijn gemeente tot stand komen. Daar worden allerlei ‘formatieplaatsen’ en kosten van departementen bij gemeente aan toegerekend. Ik wed dat de werkelijke kosten eerder 20-25 euro/m2 zijn; alleen als er gif in de grond zit of andere serieuze problemen, dan kan de rekening flink oplopen.

  @46:
  “Wie koopt die sjiet?”

  onze pensioenfondsen, onder andere. Dezelfde waarschijnlijk die ook bouwgrond kochten van projectontwikkelaars. Een politicus in goudzoekers stelde: de vraag is nu of de verliezen echt gepakt gaan worden en door wie; ik denk dat die beslissing al een tijdje terug genomen is.

  @48:
  voor zover ik weet betreft de verplichting het NHG deel van de hypotheek en NIET alle hypotheken op de woning. Belangrijk verschil, gezien de constructies die gemaakt zijn. Dit betekent dat het risico op een hypotheek van NHG na 20 jaar verdwenen is, maar wat heb je er aan als ze zo weer een nieuwe NHG hypotheek afsluiten daar overheen (vanwege overwaarde of verbouwing)?

  @55:
  ja, altijd veiliger om het over het buitenland te hebben. Waar zijn al die nieuwsrubrieken die (veel te laat, maar toch) sappige verhalen hadden over de Amerikaanse subprime crisis? NHG is de Nederlandse variant van subprime, ze missen een wereldverhaal …

  @58:
  zo om mij heen hoor ik steeds vaker verhalen van mensen die zich erbij neergelegd hebben dat hun huis al 3 of 5 jaar te koop staat en er nog nauwelijks serieuze kopers langsgeweest zijn. Gelukkig hebben we de overheid die die jarenlang blijft subsidieren zodat niemand haast heeft. Ondertussen blijft het probleem groter worden en zal de crash (bij onverwachte ontwikkelingen) steeds dieper worden.

 38. @53 Juan

  De professor wees ons op één van de krachten in het veld, zonder andere te bespreken; ik ben het nergens met hem oneens, hij is slechts onvolledig.

  De trend verstedelijking zie ik niet zomaar omdraaien, en dat zal relatief meer druk op de randstad zetten in vergelijking met de rest van het land.

  Dat zien we overigens al deel in de prijzen – die in de randstad hoger liggen dan elders – verdisconteerd.

  De huidige situatie op de woningmarkt (een sluipkrach die al twee jaar lang bezig is) bleef onbesproken (maar daarmee niet ontkend). Logisch ook, het programma ging over grondprijzen, en niet over conjucturele ontwikkelingen op de woningmarkt.

 39. @58
  Er zijn mensen, die werken bij een bank die groei voorspelt, een nieuw huis hebben gekocht en zich 1 jaar voor oplevering al druk maken voor dubbele lasten en onverkoopbaar oude huis… Dus ook bij de banksters zijn de verhalen minder optimistisch.

  Nu ook ambtenaren hun baan kwijt en dus hun gesubsidieerde hypotheek zullen er wel meer verkopen komen…

  De dubbele dip komt eraan in de US en dus gaan wij een leuke herfst in. Goud in geld omgezet en lkkr genieten in 3e wereld land met 30graden zon en 150e kosten in de maand?

 40. @KariZ,

  Die heb ik gezien, 2 weken later een pandje in Bezuidenhout.
  Afgelopen dinsdag, in Benoordenhout: Waalsdorperweg 319, 2597 HZ ‘S-GRAVENHAGE (10671) (www.veilingbiljet.nl)
  WOZ waarde 325.000. Heeft ruim 2 jaar te koop gestaan waarvan de laatste maanden voor 275.000.
  Deze heeft nu 249.100 opgebracht en daar komt 11.000 aan kosten bij. Dat is wel een heeeeele hoge opbrengst op een veiling.

  Het kopen een veiling is niet zo moeilijk. Het enige is dat je 10% of 15% + de kosten direct moet afrekenen. De rest moet binnen 6 weken op de rekening van de notaris staan. Da betekend dat je de beschikking over het geld moet hebben, een externe financiering kun je niet regelen (lukt gewoon niet).

 41. Mooi, ik kijk in mijn oude buurt nog wel eens naar de prijzen.

  Er is daar nu een slimmert die zijn rooskleurige beeld ook wat heeft bijgesteld en zijn vraagprijs na 4mdn heeft verlaagd van 429 naar 419.

  Die wordt morgen natuurlijk overspoeld met kopers…

 42. @65

  Overigens heb ik destijds in verhouding een betere deal gemaakt dan hij nu vraagt, maar ik had ook het geluk lui met een exact tegenovergestelde visie van mezelf te treffen.

  Die gaat hij niet meer vinden; daar is ie twee jaar te laat voor. Maar als ie nu ff doorzet naar de 399 krijgt ie misschien wat meer interesse.

 43. @70:
  uit een onderzoek van alweer zeker 5 jaar geleden bleek dat een asielzoekers centrum, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geen negatieve invloed op de huizenprijzen in de omgeving had en na een paar jaar zelfs een kleine positieve invloed. Of dat ook zo is (ongetwijfeld een door de overheid betaalde studie) en of het ook geldt in een dalende markt is natuurlijk nog maar de vraag 😉

 44. Kortom FT, u kunt beter huren de komende jaren, immers de gemeentes zullen het grootste deel van hun tekorten afwentelen op de gemeentelijke melkkoe: huizenbezitters.

  Tot voorkort via grondprijzen, straks op een hoger percentage van de WOZ….

  En dan hebben we het nog niet gehad over de nationale overheid, die gaat straks HRA ontdekken, maar laf als de politiek is, pas als de klap op de huizenmarkt geweest is.

  Het is ook zo voorspelbaar dat het inmiddels wel een flauw spel geworden is.

  Niemand durft te sturen: de beste stuurlui dempen de put 🙂

 45. En makelaars adviseren aspirant kopers nog steeds om kamikaze te kopen want ze hebben er 7 reden voor.

  Prima, hoor, voor wie er in wil trappen, de polderaars laten zich ook woekerpolissen aansmeren zonder erover na te denken dus de NVM zal wel weer succes hebben met “de 7 redenen campagne”.

  Het enige tegenwicht is deze site, de rest praat nog steeds Hogehuizenprijsminnend NL na, want de Schuldvraag ligt nog steeds niet op tafel. En dan gaat het NIET om wie heeft het gedaan, maar gewoon om hoe groot is die schuld nu.

  U kunt nu kamikazekopen
  U kunt nu ook zelf nadenken 🙂

 46. @73:
  reden 1: beter kamikaze kopers dan helemaal geen kopers; de schoorsteen (en de uitlaatpijp van de Porsche) moet tenslotte roken bij de makelaar 🙂

  Het blijft inderdaad angstwekkend stil in de media. De huizenbubble krijgt wel wat aandacht, maar het gaat alleen over de zichtbare feiten. Geen enkele analyse, over de politieke en financiële achtergronden van de gekte geen woord. Grondprijzen zelfde verhaal: men signaleert een probleem, maar over grondpolitiek wordt niet gepraat terwijl dat, net als HRA, 15-20 jaar geleden al onderwerp van discussie was. Het H-woord wordt mondjesmaat bespreekbaar, nu het G-woord nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *