Prof. Bas Jacobs wordt doodmoe van het geleuter van politici

Econoom Bas Jacobs (Erasmus Universiteit Rotterdam) heeft furieus gereageerd op uitspraken van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA). De minister gaf deze week aan dat sleutelen aan de hypotheekrenteaftrek wat hem betreft taboe is, mede omdat het een lastenverzwaring zou zijn.

“Ik word doodmoe van dit soort geleuter van politici”, aldus Jacobs vandaag in De Kijker Aan Zet (RTL Z). “Er is een enorme opgave in de overheidsfinanciën van bijna 30 miljard euro. Dan schiet het helemaal niet op als politici om de haverklap zeggen dat ze bepaalde maatregelen niet willen. Uiteindelijk zal er dan niets gebeuren.”

De hoogleraar economie maakt zich kwaad over het feit dat er veel geld rondgepompt wordt op de koopwoningenmarkt.

Jacobs: “Per jaar kost de fiscale behandeling van woningen netto ongeveer 15 miljard euro. Dan gaat het niet alleen om de hypotheekrenteaftrek, maar ook de gemiste belastinginkomsten omdat sparen in het eigen huis niet belast is, minus de overdrachtsbelasting en de fiscale bijtelling van het eigen huis. Ik vind het belachelijk dat wij een staatssubsidie hebben op eigen woningbezit.”

Jacobs beweert tevens dat de hypotheekrenteaftrek het eigen woningbezit niet bevordert en dat andere belastingen kunstmatig hoog zijn om de hypotheekrenteaftrek te kunnen financieren. Ook zou de aftrek vooral terecht komen bij hoge inkomens.

“Het is echt van de zotte dat één van de meest krankzinnige maatregelen van ons belastingsysteem nu als een politiek taboe wordt voorzien door de minister van Financiën”, aldus een boze Jacobs.

Tekst fok.nl

Twitterkoning Jan Kees de Jager leutert wat VVD-praat inzake de aanpak van de hypotheekrente-aftrek. Hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs veegt vervolgens de vloer aan met de uitspraken van Jan Kees.

Share Button
Tagged with: , , , ,
212 comments on “Prof. Bas Jacobs wordt doodmoe van het geleuter van politici
  1. adamus says:

    We moeten gewoon zorgen grootverdiener te worden of te blijven. De opmerkingen van Jacobs krijgen toch geen poot aan de grond. Simpel. De rest zoekt het maar uit en wel betalen lachend belasting om alle toeslagen uit te keren; sigaartje uit eigen doos. Ofwel de minder bedeelden jatten van elkaar 🙂

  2. nhz says:

    Jacobs is één van de weinige economen met goede analyses van dit soort problemen. Lijkt me een prima kandidaat voor minister van economische zaken, mits hij niet aan de leiband van de partij (belangen-)politiek hoeft te lopen.

  3. nhz says:

    wat een ongelofelijke sukkel trouwens die Jan Kees, je broek zakt er van af. Tijdens 20 jaar stijging was het nooit een goed moment om wat aan de HRA te doen, en nu het wat slechter gaat is het helemaal geen goed moment; nooit dus. Van een minister van EZ verwacht ik iets meer dan dit soort prietpraat.

    De Griekse hangmat cultuur in het kwadraat, en dat moet dan beslissen hoe we Griekenland de duimschroeven gaan aandraaien 🙁

  4. Peter says:

    Woningbouw nodig voor herstel van de economie?

    Weer een politiek figuur die keihard door de mand valt.

  5. nhz says:

    @5:
    (gesubsidieerde) woningbouw is DE factor die herstel van de NL economie onmogelijk maakt; dat lijkt me een eerlijker inschatting van de situatie.

  6. 6 HRA gaan eraan, k.k. moet snel eraan, jammer voor de heer de Jager, capabele man, maar geen gevoel voor urgentie, het gaat gebeuren, waarmom het niet zelf meemaken ?

  7. Hij doet wel watti moet doen: de fragiele woningmarkt geen verdere zet geven.

    Tegelijkertijd is het beter HRA af te schaffen en verhuisboetes en belasting op echte toegevoegde waarde (IB uit werken) te verlagen. Het moet gaan gebeuren, het is nooit een goed moment om naar de tandarts te gaan….

  8. adamus says:

    8

    als je er te lang mee wacht, wordt de prijs ook opwaards aangepast. Er zijn mensen die hun gebitje ook verzekerd hebben……….

  9. Fragiele woningmarkt, met verkoopprijzen die soms 40-80% onder de laatste vraagprijs liggen (igv gedwongen verkoop), da’s inderdaad fragiel

    NVM: 7 redenen om nu te kopen

    1 Reden om (nog even) niet te kopen: FRAGIEL.

  10. Nee adamus de boomers verlaten de arbeidsmarkt en denken te kunnen rentenieren…

  11. nhz says:

    @8:
    doen wat ie moet doen? denk het niet, Jan Kees is even bezig met de verkiezingscampagne van het CDA.

    verder helemaal mee eens: HRA, huursubsidie en overdracht belasting allemaal afschaffen, de inkomstenbelasting kan dan naar 20-25%, dan hebben mensen ook weer een reden om de handen uit de mouwen te steken (helaas is dat voorlopig dan alleen degenen waarvoor werk is, maar het is niet anders).

    @10:
    reden 8 om nu te kopen: je krijgt nu soms 80% korting, wat niet uitsluit dat het straks nog meer wordt 😉

    @11:
    veel boomers zijn allang aan het rentenieren dankzij super-VUT en allerlei andere riante rekeningen. Je zou hopen dat ze die mensen nog even voor tien jaar terugroepen voordat ze hun (uitgeknepen) pensioencentjes echt krijgen.

  12. @12 100$ home =99,9% korting, dat zullen excepties zijn.

    Toch is er geen substantiele prijsval in Nederland, het land waar de prijsval potentieel het hoogst si als men kijkt naar groei schulden tov groei inkomens.

    De tijd gaat het leren…

    Het is de boomers gegund om rustig aan te doen, maar starters kunnen niet eeuwig scheefleners blijven, “het hele huis mag een etage omlaag”…

  13. Goudbelegger says:

    Ik gun die boomers niks. Waarom is ze wat gegund? Luie oplichters zijn het die dit land kapot gemaakt hebben, niet allemaal, veel wel. Maar ok, mijn generatie is niet veel beter, lijkt veel op ze, links en alleen maar doen alsof.

    Enniewee, bouwlobby werkt goed.

    100 miljoen voor aanjagen bouw DEN HAAG – Gemeenten kunnen binnenkort weer subsidie aanvragen voor nieuwbouwprojecten die stil zijn komen te liggen door de economische crisis. Het kabinet heeft vrijdag besloten 100 miljoen euro beschikbaar te stellen voor deze regeling om de bouw aan de gang te houden. Het gaat om de derde en laatste ronde van een regeling waarvoor in totaal 395 miljoen euro was uitgetrokken.

    Gemeenten en andere betrokken partijen moeten ook zelf geld in nieuwbouw steken om in aanmerking te komen voor de subsidie van maximaal 10.000 euro per woning. Het gaat om koopwoningen of duurdere huurwoningen. Uiterlijk eind dit jaar moet begonnen zijn met de bouw.

    Bij het uitdelen van de subsidies krijgen projecten die extra werkgelegenheid opleveren voorrang. Dan gaat het om bijvoorbeeld woningen die samen met winkels of andere voorzieningen verrijzen.

  14. adamus says:

    Je zou hopen dat ze die mensen nog even voor tien jaar terugroepen voordat ze hun (uitgeknepen) pensioencentjes echt krijgen.

    je gaat er van uit dat er nog centjes over zijn. Net als bij het Griekse deficit moet er straks nog een oplossing voor de verdwenen pensioenfonds centjes komen.
    Hebben we de Jager nog niet over gehoord.

  15. Probleem op de huizenmarkt is dat overheidsinvloed te groot is geweest:
    – kunstmatig lage rente
    – HRA: subsidie om belastingvrij kapitaal in box 1 op te bouwen
    – diverse startersregelingen
    – diverse opvang van scheefhuurders
    – geen ingrijpen op woekerproducten

    Laten we inderdaad maar weer voor een constructie met nog meer overheidsregulering kiezen….. 🙂

  16. adamus says:

    Enniewee, bouwlobby werkt goed.

    “klauwend nederland”

    400 miljoen! voor plannetjes 6000ha Bedr. O.G. herontwikkeling. die DTZ knul was hier gisteren ook vermeld.

    Goudbel. maak je geen zorgen, de centjes zijn op en het gaat allemaal niet gebeuren. Eerst de A2 A’dam naar Maastricht maar eens dichten, nu het misschien nog mogelijk is. Laat die zichtlocaties maar zitten.

  17. Martin says:

    Kunstmatig laag houden van rente is volgens mij ook een kostbare gebeurtenis. Waarom hoor je daar niks over?

  18. @18 Luister Kees de Kort

    Als een economie niet meer dan 1% rente kan verdragen gaat het echt niet goed….

  19. @18 kostbare gebeurtenis

    Niet nu (da’s welvaartsvehogend) maar op termijn.

    Als financiële stabilitiet géén eigenaar heeft is het makkelijk rijk rekenen….

  20. “Opgepotte toekomstige inflatie” door excessieve schuldengroei tov inkomensgroei of hoe men het hieruitvolgende verschil tussen waarde en prijs van vastgoed ook noemen wil…

  21. adamus says:

    Juan Belmonte Zegt:
    19 March 2010 om 8:21 pm
    @18 Luister Kees de Kort

    Als een economie niet meer dan 1% rente kan verdragen gaat het echt niet goed….

    Waarom niet? Kees is nogal van consumentenbestedingen en zo.

  22. @23 adamus

    Laten we het omdraaien: als geldschepping/schuldengroei tussen 1990 en 2008 vijf maal groter was dan inkomensgroei en daardoor serieuze problemen zijn ontstaan bij de component terubetalen (hoort immers bij “lenen”, lenen is niet gratis)

    Kortom, stel de kort en lange rente gaan morgen naar 10% wat gebeurt en dan in
    1) USA
    2) NL/eurozone?

  23. adamus says:

    21

    ze hebben blijkbaar wel 1.5 miljard ter beschikking om Arriva over te nemen.

    Nederlandse Arriva kreeg ook geen vergunning om de lijn Groningen-Leer door te trekken richting Bremen/Hamburg. Politiek dus. Nederland zal fors over de brug moeten komen.

  24. RealisT says:

    @adamus

    “je gaat er van uit dat er nog centjes over zijn. Net als bij het Griekse deficit moet er straks nog een oplossing voor de verdwenen pensioenfonds centjes komen”.

    Dat noemen we gewoon het zwitserlevengevoel. Je hele leven braaf naar je werk gaan om er bij je pensioen achter te komen dat de inleg net genoeg was om de ‘kosten’ van het pensioenproduct dekken. Blijf je in ieder geval niet met een schuld zitten, dus da’s dan weer een meevaller.

  25. adamus says:

    24

    Juan, met wie? Ik zie voor mezelf niets veranderen.
    Hoewel, laat die 10% maar komen 😉

  26. adamus says:

    26

    en je hebt in o.a. Heerlen een boel mensen aan het werk gehouden.

  27. @27 Eens, welkomsgeschenk voor sommigen.

    Vraag is: wat gebeurt met adamaus en de rest?

    .. met name de rest als overheidsschulden, faillissementen, investeringen, economische groei, bedrijfs O.G., woningmarkt (en de overige delen van de rest)

  28. sorry adamus banken, ff vergeten, de financiele sector….

  29. Als de klassiek Grieken al failliet zouden zijn bij +- 6% rente, wat dan met Spanje Portugal, Nederland bij 10%

  30. adamus says:

    Juan, daarom hebben we het hier dan ook over een zeepbel.

    Moeten we ook medelijden hebben met de locale middenstand van Wognum, denk bv. aan de bakker.

  31. Als in USA banken nog steeds bij bossen vallen en huizen voor 100$ van de hand gaan in krimpgebieden, bij een rente van tegen de 0%, wat dan bij 10% interest, interessante vraag toch, niet komt er nu wel of niet herstel deflatie/inflatie, nee hoe robuust is de huidige situatie ?

    U heeft een scherpe blik, vast ook op “de rest”.

  32. @32 adamus
    MKB/middenstand is de kern van het polderdorp, Juan gunt die ondernemens (die wel risico’s lopen in de “reële economie”) het beste.

    En dat is op dit moment zeker geen 10% rente (hoewel het u wel gegund is natuurlijk)

  33. adamus says:

    6% lijkt me iets te weinig voor de Griekse overheid.
    Gezien de risico’s. Gewoon die €’s in laten leveren en een strafmuntje voor hun. Randopschrijft “wie het laatst lacht……”. Zo gauw een Grieks € muntje wordt besteed in ander EU land krijgen ze er een echte digitale voor terug.

  34. adamus says:

    Werkt ook niet, ze gaan er Roemeense en Bulgaarse slaven van betalen. Dan maar gewoon de stekker eruit. Gaat er vast een VW bank failliet.

  35. Wat men al niet moet doen om mijn naamgenoot te pogen te devalueren, Juan’s zijn eigenwijs ….

  36. Bij R=10 gaat de betaaldsicpline van bedrijfsleven en consumenten hard achteruit, investeringen naar onder nul, huizenmarkt stort in, bankwezen plat, lopen de overheidsschulden lekker op, komen er looneisen en waarschijnlijk maatschappelijke onrust.

    …en adamus rentenieren 🙂

  37. adamus says:

    Juan, je maakt onderscheid tussen de echte economie en de rest. Alleen heeft de rest het verpest. De bakker is nu ook de pineut. Het is niet te overzien wie niet het haasje is.

  38. Alleen heeft de rest het verpest.

    🙂

    R gaat dan ook niet op korte termijn naar 10%, denkt een willekeurige torero.

    De bakker bakt ze gewoon nog bruin, er wordt niet zozeer minder brood gegeten.

    De makelaar daarentegen is geen spraakwaterval meer….

  39. adamus says:

    38

    ik denk niet dat rentenieren er in zit. Zal een hele hijs worden om kapitaaltje niet al te veel te laten interen. Ik probeer het een beetje te regelen dat ik tot mijn 80ste nog wat productief ben 😉

    Twijfel om nog activiteiten in het “polderdorp” of omgeving te ontwikkelen. Waarom zou ik eigenlijk? Wonen veel te veel “amsterdammers”. Ostfriesland is ook een polderdorpgebied met meer groen en ook een dialect 🙂

  40. adamus says:

    De makelaar daarentegen is geen spraakwaterval meer….

    roze brillenmannetjes, makelmannetjes, bromfietsmannetjes. Volgens KdeK.

  41. @ 38 Juan kent een man van surinaamse afkomst, boven de 70, werkt nog want hij is bang voor de dood, denkt datti dood gaat als-niet zijn ding kan blijven doen, of hij vreest zijn vrouw, kan natuurlijk ook.
    Toegegeven: een uitzonderlijke man, bijna vreemder dan den man die de Sarphatistraat de mooiste straat van de wereld vond.

    Kortom: er is niets mis met onderdeel blijven van de reële economie.

    De man die Ostfriesland de mooiste straat van de wereld kent Juan dan weer niet 🙂

  42. adamus says:

    juan, daar staat de stier nog in de wei. Moet jou toch prikkelen.

  43. Eens, en er zijn voldoende rode lappen voorhanden

  44. Toch de wind adamus, er is aldaar teveel wind, winderige streken stelen de smaak van het vlees, een groot deel van smaak is immers reuk

  45. Een arena staat in Spanje, arena betekent “zand”, zand is hier wel maar geen arena, als u begrijpt wat ik bedoel 🙂

  46. Maar terug naar Kees de Kort:

    Als een economie niet meer dan 1% rente kan verdragen gaat het echt niet goed….

    Kortom: ooit gaat de zeepbel, ook in NL. De Tombola Top Tien is een voorspeller.

  47. Pinball says:

    Handel, meneer de Jager, dat is de core business van Nederland, niet de woningbouw.
    De woningmarkt is een voortvloeisel uit de wereldhandel.

    Zolang die wereldhandel problemen vertoond, zal de woningmarkt ook problemen vertonen.(uitgaande van de topjaren voor de woningmarkt van voor de crisis).

  48. MikeStrike says:

    De woningbouw, de banken … Iedereen moet gesteund worden…
    maar ten koste van wie? Juist de rest van NL. Waarom wordt daar nooit over gesproken door politici.

    Wat een schijnvertoning van die man. Wie zit te wachten op nog meer kantoren / woningen?

    Ik kan me er net zo boos over maken als mr Jacobs.

  49. adamus says:

    Laten we eerst maar eens de bevindingen van de 20 werkgroepen afwachten. Tot die tijd: uitstel van behoeftenbevrediging.
    De Jager doet dit allemaal niet bewust. Jacobs gaat er van uit dat JK verstand van zaken heeft. Denk het niet. Bankiers weten hoe de vork in de steel zit. Politici niet, Jacobs ook niet. Waar was Jacobs voor 2008?

  50. ll says:

    Van het ene naar het andere huizendraadje, Choke

    http://www.telegraaf.nl/dft/forum_dft/?url=posts/list/41351.page

  51. @Il

    Goed punt, als starters al een uitgangspositie met schulden hebben vanwege studie en studentenleven is het voor financiers die hechten aan terugbetalen niet verstandig om de blik op oneindig te blijven houden vwb aangaan nieuwe schulden, zoals top-hypotheken.

  52. @51 Hoogleraren hebben idd. in koor gewaarschuwd voor de kredietcrisis, deze man was op TV en had de kans om de NL schulden toe te lichten met cijfermateriaal, maar kiest zelf ook voor het neuzel-pad.

    Vast ook gepromoveerd in de casa-metrie 🙂

  53. adamus says:

    Juan, ze moeten zich in hun “schulpje” terugtrekken. Zou meer passend zijn.

  54. adamus says:

    52

    Het niet productieve boerenland is al heel lang gaande. In mijn omgeving ligt denk ik 90% braak, te wachten op verkoop, die niet komt tot Rabo er iets mee moet. Het viel 30 jaar geleden nog niet op doordat nog productie werd gehaald uit bloementeelt in een kas, dus op beperkte oppervlakte t.o.v. akkers. De braakliggende akkers werden als onderpand ter financiering van de nieuwe werkzaamheden gezien. Er werd wel over het hoofd gezien dat die braakliggende stukken niet meer nodig zijn, dus waarom waarde als onderpand?

  55. nhz says:

    @15:
    wat de ambtenaren pensioenen betreft is de oplossing simpel, de belasting zal omhoog gaan. Ik geloof nooit dat die groep er zelf voor op gaat draaien, hooguit in de vorm van inflatie waardoor het pensioen minder riant blijkt dan ze dachten.

    @18:
    dat wordt nu volledig betaald door spaarders, maar de echte kosten moeten nog komen in de vorm van stijgende inflatie. Daarom hoor je er nog niemand over.

    @24:
    bij 10% rente zijn beide hardstikke failliet, want de schulden zijn dan met geen mogelijkheid meer te financieren en de waarde van al het vastgoed dekt de hypotheken niet meer. Ik denk trouwens dat 20% rente ook nog tot de mogelijkheden behoort als de remmen eenmaal doorgebrand zijn.

    @31:
    inderdaad, NL gebruikt veel meer leverage dan de Grieken.

    @34:
    ik denk dat een deel van de kleine ondernemers bij 10% rente tenminste weer een vuist kan maken tegen de grote ketens; want juist die profiteren bij uitstek van de 0% rente, de kleintjes veel minder want die vind de bank toch niet interessant. Moet je natuurlijk wel als ondernemers de kosten en baten afwegen en zorgen dat je zo weinig mogelijk leent, dat is iets wat veel nep-ondernemers van de afgelopen 10, 15 jaar nooit geleerd hebben.

    @38:
    nee hoor, dan moeten ondernemers gewoon weer leveren calculeren wat rendabele investeringen zijn enzo, net als in de jaren 80/begin jaren 90. Ik heb er nooit een probleem mee gehad.

    @49:
    Jan Kees kiest voor windhandel, dat is wel duidelijk.

    @54:
    is dat zo? Zo lang ik Jacobs bij RTL zie zit hij al op dit spoor en heeft doorgaans vrij degelijke analyses vind ik; maar geen idee sinds wanneer dat is (in ieder geval sinds 2008).

  56. adamus says:

    @49:
    Jan Kees kiest voor windhandel, dat is wel duidelijk.

    kiest?
    (Is mij ook nog niet duidelijk wat die fotograferende ondernemer nou klaar gemaakt heeft)

  57. ll says:

    @ 52 adamus, hier snap ik niets van, 90% braakliggende akkers.

    Dus dat impliceert dat braakliggen meer opbrengt dan productie van de akkers, dat kan toch niet waar zijn, daar zit iets helemaal verkeerd.

    Dus het verdienmodel van de Rabo zijn braakliggende luchtige akkers.

    Het lijkt de tulpenmania wel uit het verleden, maar dan nu met akkers, grote luchtige zeepbel.

  58. nhz says:

    @58,59:
    windhandel is al eeuwen het voornaamste verdienmodel van de BV Nederland, sinds ze ergens begin 17e eeuw stopten met innoveren en hard werken.

    Die akkers zijn net als de huizenmarkt zelf onderdeel van het grote pyramidespel, met als verschil dat men hier (als de subsidiestroom ooit stopt) niet hoopt om aan het volgende boertje te verkopen maar aan de samenleving (gemeentes met uitbreidingsdorst etc.).

  59. nhz says:

    @60:
    schaamteloos artikel, doet alsof je gewoon rustig moet wachten totdat landbouwgrond van bestemming wijzigt. Zo werkt het natuurlijk niet, je kunt hiermee alleen rijk worden als je goede connecties in de politiek en/of voorkennis hebt, waardoor je dit proces kunt beinvloeden. Grote projectontwikkelaars hebben een véél betere positie dan gewone particulieren. Als zo’n grote speler aan jou wil verkopen dan ben je dus gewaarschuwd (tenzij ze wellicht bijna failliet zijn en snel geld nodig hebben, maar dan moet je ook op je tellen passen). Trouwens grappig hoe het artikel suggereert dat de prijs van landbouwgrond in NL alleen maar omhoog kan, dit is bubbledenken bij uitstek.

  60. ll says:

    Ja, en als je uitgespeculeerd bent gaat het licht uit

    http://www.denverpost.com/news/ci_14303473#ixzz0eKYwe45Q

  61. rechtvaardig says:

    @
    “Ik gun die boomers niks. Waarom is ze wat gegund? Luie oplichters zijn het die dit land kapot gemaakt hebben, niet allemaal, veel wel.”

    Jij bent wel erg gefrusteerd. Veel boomers hebben jaren meer dan 70 uur in de week gewerkt en konden hun eerste huisje pas kopen met 10% eigen geld. Dit na vele jaren driehoogachter te hebben gewoond.

    De prijsopdrijving ligt niet aan de boomers maar aan het zieke systeem van NL. Tijd dat jij je frustaties en paranoid gedrag afreageert waaar je het moet doen en niet hier op een furum. Je grote *** past beter in Den Haag.

    Jammer dat jij ouders hebt, die je kennelijk niets gunnen (constateerde dat al eerder). Bij mij en bij veel kennissen ligt dat gelukkig wel anders.

    Ook boomers zijn niet blij met die idiote prijsstijgingen. Ik ken er zat die hun huis moesten verkopen omat de OG belasting niet meer op te brengen was. En zo zijn er nog wel tientallen andere nadelen te vertellen. Maar helaas voor degeen die dit niet wil zien, zal altijd hun eigen falen worden afgereageerd op anderen.

  62. adamus says:

    Als zo’n grote speler aan jou wil verkopen dan ben je dus gewaarschuwd

    zo is Fortis nu landbouwgrond aan het uitventen aan omwonenden.

  63. adamus says:

    62

    schaamteloos? Zo werkt het blijkbaar. En voor beleggers die het geld voor lange tijd niet nodig hebben: perspectief. Stel, ze hebben het op stel en sprong nodig, pensioenen moeten betaald worden bv., dan wordt dit luchtige papier doorverkocht naar de volgende. Zo blijft fake in stand en echte waarde niet zichtbaar.

  64. adamus says:

    Veel boomers hebben jaren meer dan 70 uur in de week gewerkt en konden hun eerste huisje pas kopen met 10% eigen geld.

    Welke duim zuig je dat?

    10% begon de boomer in 1970 niets mee; denk eerder aan 30%.
    70 uur werken: lariekoek, misschien een agrarier in de oogsttijd.
    Boomer die zijn huis in 1970/75 heeft gekocht heeft afgelost en lacht om de – m.i. onrechtvaardige -OZB.

    je verhaal klopt niet.

  65. sven says:

    HRA of niet, de prijzen zullen de komende 20 jaar gaan dalen.

  66. Frouke says:

    Ik ben zelf een z.g. babyboomer en ik hoop dat de huizenprijzen nog minstens met 30% dalen, al bezit ik zelf een huis.
    Waarom?
    Omdat de hele woningmarkt is verziekt door overheidsgaranties en subsidies op schuld. Omdat mijn kinderen geen huis kunnen kopen voor een reele prijs.
    Omdat je na decennia-lange winsten op huizen, nu ook je verlies moet kunnen nemen. En daar vervolgens niet over moet klagen.
    Dat ons belastinggeld verkwanseld is aan mensen met hoge inkomens en dure huizen, zodat de woningprijzen zijn opgedreven naar ongekende hoogtes, is een feit.
    De HRA was ooit bedoeld voor mensen met een laag inkomen, zodat deze een huis konden kopen.
    Maximaal lenen om de maximale HRA subsidie binnen te halen is de norm geworden, met alle gevolgen van dien.
    Aflossingsvrije hypotheken….ja ja, dat spaart lekker op kosten van de belastingbetaler, waar je zelf overigens ook toe behoort.

    HRA schiet zijn doel volledig voorbij en dat weet iedereen.

  67. adamus says:

    69

    bij de afdeling eruditie van de VVD, Nepperus c.s. snappen ze het nog niet hoor…….

  68. rechtvaardig says:

    67.adamus

    “70 uur werken: lariekoek, misschien een agrarier in de oogsttijd.”

    Tijd dat je je ogen open doet en je meer productief opstelt ipv 24/7 hier te posten.

    Dat in jouw kringen, “gefrusteerde schoolmeesters” die altijd klagen dat ze het zo zwaar hebben, nooit is gewerkt, betekent niet dat mensen in de 60 en 70 jaren meer dan 70 uur is gewerkt. Dat waren dus je ouders of opa en oma die alles voor je over hadden.

  69. KariZ says:

    @63. Tjeezus….daar krijg ik dus kippenvel van.

    Thanx voor de link.

    En wij hier maar doormodderen of we nu wel of niet iets aan de HRA gaan doen….

    Men heeft écht gééééén idee wat er nu daadwerkelijk aan de hand is.

    Eerst maar weer eens een werkgroep…

    We wachten net zolang totdat de problemen acuut zijn (remember weekendje Lehamn / Fortis / ABN…).

    Dan moeten we ineens.

    ‘We zijn verrast door de kracht, snelheid en omvang van de recente gebeurtenissen, zelfs in onze meest uitgebreide risicoanalyses is zoiets niet aan het licht gekomen. Dit heeft echt niemand kunnen voorzien, het grote aantal gedupeerden, zowel bij ons alswel in de landen om ons heen is hier helaas een afschrikwekkend bewijs van. We zullen een commissie van wijze mannen instellen die de recente gebeurtenissen zal moeten doorgronden opdat een herhaling hiervan vermeden zal worden en er hieruit tevens lessen voor de toekomst kunnen worden getrokken.

    -Minister-President Job Cohen, tijdens de persconferentie na zijn bezoek aan de Koningin, November 2011-

  70. Goudbelegger says:

    @64 onzin. Boomers kwamen rond ’70 aan de macht, hebben Nederland links gemaakt en zijn 100% verantwoordelijk voor de massaimmigratie en het geld weggooien aan ontwikkelingswerk en voor het grootste deel verantwoordelijk voor alle wetgeving die de financiële hocus pocus windhandel mogelijk maakte waar we nu de bittere vruchten van zullen plukken.

    En ik nuanceer het nog, zijn niet allemaal links, mijn generatie, nu veertigers, denkt bijna hetzelfde.

    Natuurlijk ben ik gefrustreerd over dit land, het is propvol en een leuk huis in een normale buurt met normale mensen is onbetaalbaar. Vind dit een normale reactie op een foute situatie.

    Verder gaat het financieel met mij beter dan ooit dankzij goede investeringsbeslissingen. Waar wel jarenlang denkwerk en veel echt handelen aan vooraf ging trouwens.. ook dat komt niet zomaar, het is geen overheid..

  71. Frouke says:

    Babyboomers laten zich graag voorstaan dat ze het zo zwaar hebben gehad, hard werken enzo.
    Ik denk dat het wel meevalt al is de klaagcultuur groot.
    Ik denk juist dat babyboomers het meest hebben geprofiteerd.
    Echter, deze generatie heeft voor 30 jaar vooruit geleend en geconsumeerd.
    Daar moeten ze nu wat van inleveren…..en terecht.
    Het kan toch niet zo zijn dat onze kinderen de rekening gaan betalen.

  72. Goudbelegger says:

    @71 laat me nou niet lachen man. Mijn ouders, van de generatie die rond ’45 geboren is daar hebben velen nooit hard van gewerkt. Je klinkt zelf wat gefrustreerd met je beweringen en aanvallen.

    Hun ouders hebben wel hard gewerkt wat ik van de verhalen hoorde.

    Misschien moet er meer onderscheid gemaakt worden tussen boer, stratenmaker etc. en papierschuiver gelieerd aan of bij de overheid.

  73. adamus says:

    Dat waren dus je ouders of opa en oma die alles voor je over hadden.

    LOL, dan heb ik 80 uur gewerkt. Ik kom nog van de generaie waar de kinderen meewerkten in het gezinsbedrijf, zonder zakgeld. Kinderen waren er voor de ouders. Kweenie uit welke grot jij komt?

  74. adamus says:

    goudbelegger, toen ik 3 jaar was zat ik op de fiets bij opa, de kinderen deden het werk. Iets voor 1960. Opa’s waren halverwege de 50, welliswaar vroeg begonnen met werken, maar toch.

  75. adamus says:

    Hun ouders hebben wel hard gewerkt wat ik van de verhalen hoorde.

    werd vaak in een adem genoemd met “geen cent te makke”, maar dat is wat anders.

  76. Goudbelegger says:

    Ok Adamus, het verschilt ook zo per persoon, ik ga er dan maar vanuit dat generalisaties kloppen voor het grootste deel van de groep die aangeduid wordt.

    Ben zelf dus 41 en zie generatiegenoten eigenlijk bijna alleen maar links zijn en geloven in massamedia, de overheid en dat alles zo blijft, ook de rijke.

  77. Goudbelegger says:

    Deze is interessant, voor even iets anders.

    Hoogleraar tipt België als Griekenland van noorden door Herman Stam
    AMSTERDAM – Volgen de Belgen de Griekse sirtaki richting de financiële afgrond? Vaak wordt gewezen naar Spanje, Portugal, Ierland en Italië, die de volgende zouden zijn op de zwarte lijst van Europese brekebenen en ontspringen onze zuiderburen de dans.

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6334992/__Hoogleraar_tipt_Belgi_als_Griekenland_van_noorden__.html?p=1,1

  78. rechtvaardig says:

    Kan me niet onttrekken aan de gedachte dat jullie hier in tunnelvisie hebben en diverse dingen uit het verband trekken.

    Zie veel goede conclusies voorbijkomen maar om steeds maar de schuld aan anderen te geven gaat me veel te ver.

    Zolang jullie zelf niets doen dan alleen maar je gal op anderen te spuwen, draag je niets bij aan de oplossing.

    Zoals Frouke al hierboven zei dat zat boomers zich best wel kunnen vinden in een 30% of meer daling. Mij zou dat ook prima uitkomen. Tijd dat er een onderzoek komt wie nu echt voor aftrek van HRA is.

    Nogmaals het systeem is terminaal en jullie kunnen het helpen veranderen. Echter niet door steeds met de beschuldigde vinger naar boomers te wijzen.

    Het systeem verander je pas als je massaal de straat op gaat en zelf een partij opricht.

    24/7 hier iedereen besculdigen is laf.

    Om je op weg te helpen is hier een link waar je invloed kan uitoefenen. E-mail adressen staan er bij.

    Pak de handschoen nu eens op en verdedig je standpunt zonder te wijzen naar bepaalde groepen. Dat helpt echt niet.

    http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/index.jsp

  79. rechtvaardig says:

    @76

    “Kinderen waren er voor de ouders.”

    Dit zegt mij genoeg. Snap nu ook je reacties.

    Gelukkig hebben wij dit anders beleefd.

  80. adamus says:

    81

    iedereen is hier welkom.

    Leuke link, dat zijn volksvertegenwoordigers en die weten al wat er in de samenleving gaande is.
    Maar ze zouden hun kennis een beetje bij moeten spijkeren, door hier wat oude mail door te nemen en de boekenlijst ter harte te nemen.
    Dan hebben ze die 4 jaar wachtgeld wel nodig.

  81. @60 Il

    Volgens medewerker Marco Mus van GEO Vastgoed werkt de constructie ‘niet prijsopdrijvend’. Hij benadrukt bovendien dat landbouwgrond ook zonder bestemmingswijziging een redelijk renderende investering kan zijn met een beperkt risico.

    Door schaarste stijgt de waarde gestaag. Zelfs in periodes van economische neergang of financiële crises behoudt landbouwgrond volgens Mus zijn waarde.

    Verkoop het dan gewoon als landbouwgrond, vanwaar de pretentie dat het een KANS in de KRIMP is ?

    Maar ja als landbouwgrond 4 euro de meter kost en we gewend zijn om honderden euro’s per meter neer te tellen als er eenmaal een riooltje en een weggetje loopt is het natuurlijk slim om in de verkoop in te zetten.

  82. nhz says:

    @65:
    ja, ik zie ook regelmatig advertenties waarin ze suggereren dat het een mega investering is omdat de bestemming binnenkort gewijzig wordt. Hoe dom moet je zijn om daar in te trappen …

    @69:
    precies, het verziekt de economie en is een soort omgekeerde Robin Hood constructie waarbij de hoogste inkomens buitensporig profiteren; daarom is de hele politiek ook (in grote lijn) tegen afschaffing van de HRA, die lui in Den Haag zijn totaal niet meer representatief voor de rest van het land (nooit geweest misschien …).

    @73,79:
    dat Nederland links gemaakt is is onzin, ik merk er niks van. Hardstikke rechts overal waar je kijkt (vergeleken met bijv, 25 jaar geleden), net als de bulk van de nieuwe generatie trouwens. Van idealisme is vrijwel nergens meer sprake.
    Ik denk dat je ‘links’ verwart met ‘socialisme’ al la PvdA.

    @81:
    erg naief als je denkt dat dit door de politiek veranderd zal worden; zo werkt het nergens meer in de moderne wereld. De politiek zit volledig in de achterzak van de grote bedrijven, o.a. de vastgoed maffia en de banksters. Je kunt hoog en laag springen, goed beleid hoef je daarvan niet te verwachten. Nee, de politiek zal hooguit ooit gaan bekrachtigen wat door de tucht van de markt is afgedwongen; als het kalf verdronken is dempt men de put, als het meezit – veel meer hoef je van onze politici niet te verwachten.
    Wat wél helpt is het doorbreken van het bubblesentiment. Hoe meer mensen gaan twijfelen aan de luchtkastelen, hoe sneller de bal neerwaarts rolt. Laat maar komen 🙂

  83. adamus says:

    Maar mijn generatie X heeft wel weer het voordeel van de top studiebeurs, tot 1980, gehad. Mocht in een keer afgelost worden in 1990. 30% korting op 20K guldens was wel leuk. Alleen moest dat dan weer geleend worden.

  84. adamus says:

    Ik denk dat je ‘links’ verwart met ’socialisme’ al la PvdA.

    dat is dan weer een progressieve volkspartij.

    Hoe meer mensen gaan twijfelen aan de luchtkastelen, hoe sneller de bal neerwaarts rolt. Laat maar komen

    wil je hier niet onze verborgen agenda te grabbel gooien! 197.000 unieke bezoekers iedere maand.

  85. nhz says:

    @89:
    inderdaad, another brick in the wall. De waardering van vastgoed kan vér omlaag als straks niemand meer de droomhuren kan of wil betalen. Met de hoge leverage bij commercieel vastgoed investering kunnen er mooie klappen gaan vallen. Ook hier hebben de makelmannetjes en -vrouwtjes jarenlang op arrogante wijze de prijzen opgejaagd (hoge huur slikken of stikken), maar het spel lijkt nu toch echt in de eindfase aanbeland.

  86. floor says:

    Belangrijke oorzaak van de prijzenexplosie is natuurlijk ook die schandalige wisselkoers gulden-euro geweest en de hieruit voortvloeiende inflatie.

    Huiseigenaren hebben hier flink van geprofiteerd, iedereen met een vast inkomen ondervond echter nadeel.
    Ook (nieuwe) huizenkopers moesten zich diep in de schulden steken, in 1990 stond nog geen 40% van ons nationaal product uitgezet tegen hypotheekschuld terwijl dat in 2006 volgens het IMF reeds 100% bedroeg.

    Met alle gevolgen van dien, lonen hielden de inflatie niet meer bij met koopkrachtdaling als resultaat en rondkomen van slechts één inkomen was er niet meer bij.
    Met minimale inflatie zijn er nu twee inkomens nodig en nog wil het niet lukken.

    Dit alles met dank aan Wellink, Kok en Zalm. Den Haag lag toen te pitten en pit volgens mij nog steeds.
    Heeft volgens mij niet zo gek veel met “boomers” te maken, maar meer met slechte politici die “het opnieuw verkozen worden” boven het welzijn van het land en zijn onderdanen stellen.

  87. Maar ons Bruto Nationaal product zal wel niet krimpen ….

  88. En daarmee zal de verhouding schuld vs inkomen niet verder stijgen ….

  89. nhz says:

    @91:
    de wisselkoersverhouding was wellicht 20% scheef in het nadeel van eigenaars van guldens (en in het voordeel van mensen met schuld in guldens …). Maar dat is afgezet tegen de enorme prijsstijgingen van vastgoed geen relevante factor. Het psychologisch effect was des te sterker (euro als gulden uitgeven, ook bij huizen). In Spanje rekent nog steeds iedereen om naar pesetas, maar in NL hoor ik zoiets zelden.

    De lonen houden de inflatie WEL bij (tenzij je bedoelt dat de inflatie hoger is dan het Ministry of Truth voorrekent).

    @92,93:
    gelukkig hebben we historisch lage rente, dus niks aan de hand. En rente kan alleen maar omlaag, nietwaar? 😉

  90. nhz says:

    @81,88:
    In a time of universal deceit — telling the truth is a revolutionary act. (Orwell)

  91. floor says:

    Vergeet ook die veel vollere schatkist die Zalm er uiteindelijk aan overhield niet.
    Ook allemaal fake, die 10-20% zijn de eerste 10-20% die we er op achteruit gaan en dat heeft volgens mij niet eens iets met de kredietcrisis te maken.

  92. dawg says:

    @ 74 Frouke

    “Echter, deze generatie heeft voor 30 jaar vooruit geleend en geconsumeerd.”

    Dat is op z’n minst een zeer eenzijdige, maar misschien nog eerder, een volkomen onjuiste generalisatie.

    Babyboomers hebben onmiskenbaar voordeel gehad van een voor hen in financieel opzicht gunstige leeftijdsopbouw van de bevolking in de afgelopen jaren. Ook hebben vakbonden in de afgelopen decennia vaak de belangen van oudere werknemers aantoonbaar laten prevaleren boven die van de jongere generaties. (Denk bijv. maar aan de tamelijk ongegeneerde wijze waarop de afschaffing van VUT/prepensioen vorm kreeg in 2004.) Tenslotte heeft die generatie on der aanmerkelijk gunstiger voorwaarden kunnen studeren.

    Dat de boomers voor dertig jaar vooruit hebben geleend en geconsumeerd is echter feitelijk volslagen onjuist. Je zou dat nog kunnen beweren als je in USA woonde, maar voor Nederland mist die bewering een feitelijk grond.

    Zo kun je in de Macro Economisch Verkenning uit 200^6 (om maar een bron te noemen) lezen dat Nederland in de afgelopen jaren een onveranderlijk hoog en toenemende nationale spaarquote heeft gehad: tussen 1993 en 2005 steeg de verhouding tussen het totaal van de nationaleb besparingen en het nationaal inkomen van 5,6 naar 7,2 %. Dat zijn in internationaal opzicht hoge percentages.

    Meer zinnige observaties over het Nederlandse spaargedrag is te vinden in:

    http://overons.rabobank.com/content/images/sparen_tcm64-74188.pdf

  93. sd says:

    Babyboomers HEBBEN helemaal niet onder gunstige voorwaarden kunnen studeren. Studiefinancering was er pas sinds de jaren 80. Daarvoor moest je rijk zijn om te kunnen studeren.

    Babyboomers zijn geboren in de jaren 50, dat betekent dat ze 30 waren voordat de studiefinancering werd ingevoerd. Beetje oud om te studeren toch?

    Verder hebben de babyboomers het hele land weer opgebouwd na een oorlog, dat zie ik de huidige werk generatie (<40 jaar) niet doen, die huilen al wanneer ze blaren op hun handen krijgen.

    btw ik ben geen babyboomer.

  94. dawg says:

    @ 99

    Studiefinanciering bestond al in de jaren ’70. In de jaren ’80 werd het stelsel aangepast.

    Babyboomers werden geboren in de eerste tien jaar na WOII. je kwamen op de arbeidsmarkt nadat de wederopbouw was voltooid.

  95. sven says:

    floor, heel helder!

  96. spongebob says:

    Hier de opbrengsten van de laatste west-midden-brabantse huizenveiling.
    Zolang de banken met renteloos geld de huizenmarkt kunnen ondersteunen lijkt de huizenbubble slechts tergend langzaam leeg te lopen.

    Opbrengst huizenveiling Gilze Rijen, ex overdrachtsbelasting. Kosten incl btw en event. inzetpremie.

    Koestraat 100-05, 5014EE TILBURG 44.000 kosten ca. 6.500 tot max 10.500.

    1e Verdelingsweg 6, 4645RT PUTTE 13.000 kosten ca. 7.000.

    Korvelseweg 30, 5025jh TILBURG 281.000 kosten ca. 11.600

    Sluisweg 6, 5469et ERP 375.000 kosten ca. 9.000

    Noorddonk 89, 4651ZD Steenbergen 218.000 kosten ca. 7.400

    Dijkweg 38, 4696RW Stavenisse 102.000 kosten ca. 8.100

    Tilburgseweg 21-21A-21B, 5081 XH HILVARENBEEK 331.000 kosten onbekend

    Boonhil 13, 4756 SN KRUISLAND 250.000 kosten ca. 6.500
    heeft een wietplantage op zolder gezeten. Biedingen gingen tot 205k waarna gemijnd werd op 250k door de zelfde nette mevrouw die 205k bood (en zoals gefluisterd werd van de hypotheekbank was.)

    van Boutershemstraat 6, 4715 AR RUCPHEN 168.000 kosten ca. 9.100

    Koepeldwarsstraat 16 A, 4611 JV BERGEN OP ZOOM 118.000 kosten ca. 9.500

  97. @Spongebob

    Complimenten voor de transaparantie.

    Vraagprijzen waren:
    – Koestraat 100-05, 5014EE TILBURG
    67k (nu 44k)
    – 1e Verdelingsweg 6, 4645RT PUTTE 115 k nu 13 k (recreatiewoning)
    http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/putte/eerste-verdelingsweg-6-g19a/details.html
    – Korvelseweg 30, 5025jh TILBURG 499k nu 281k.
    http://www.jaap.nl/koophuis/Korvelseweg+30/5025JH/Tilburg/93028/overzicht/
    – Sluisweg 6, 5469et ERP 375.000 Niet gevonden
    – Noorddonk 89, 4651ZD Steenbergen vraag 278 nu 218
    http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/steenbergen/noorddonk-83/details.html
    – Dijkweg 38, 4696RW Stavenisse vraag 139k nu 102.000
    http://www.huizenzoeker.nl/koop/zeeland/stavenisse/dijkweg-36/details.html

    Wie beweerde ook alweer dat de woningmarkt alleen aan de top een beetje zou inzakken, dit zijn forse dalingen in het lagere segment.

  98. En voor wie wel eens magazines leest gericht op welgestelden (dure horloge en botenbouwers als reclames) weet dat al meer dan een jaar geleden “noviteiten” werden gepresenteerd om inruil van kleinere woningen in het topsegment te faciliteren.

    Redernatie van de betreffende ondernemer: nu heb ik een huis met waarde van 2 miljoen leegstaan, als iemand het wil kopen en zijn huis van 1 miljoen inruilt, heb ik nog maar een probleempje twv 1 miljoen ipv 2 miljoen.

    Ache voor sommige mensen is alles relatief 🙂

  99. Hugo says:

    @102

    Bedankt weer. In de tombola staat een nieuwe op nr 1

    1e Verdelingsweg 6 J12
    4645RT Putte
    Indicatie:
    € 236.000,
    http://www.jaap.nl/huis/1e+Verdelingsweg+6+J12/4645RT/Putte/4235086/contact/email

    96% prijsdaling….

  100. nhz says:

    @98:
    je generalisaties over het spaargedrag zijn kortzichtig. De echte spaarders zijn maar een fractie van de bevolking, de spaarsaldo’s zijn zeer scheef verdeeld in NL. Dit soort ‘macro-economische’ gegevens zegt dus helemaal niks over spaargedrag van de ‘gemiddelde’ Nederlander.

    @99,100:
    net als in de VS, en net als op de huizenmarkt eigenlijk, ging de studiefinanciering hand in hand met steeds hogere studiekosten (en excessieve salarissen voor de baasjes in de sector), en grotere schulden voor afgestudeerde studenten. Ook een bubble die nog moet leeglopen.

    De babyboomers konden wel degelijk goedkoop studeren (namelijk zonder schuld afstuderen) ALS ze konden studeren – want voor een flinke groep was dat financieel niet haalbaar. Pas in de jaren 70 (als ik me goed herinner) kwam er volledige studiefinanciering voor arme luiden, want later weer snel afgeschaft werd. Wie in de jaren 70 arme ouders had en ging studeren was even heel goed af.

    @103:
    ach ja, ik zag vandaag nog dat je in plaats van een nieuwe spijkerbroek voor 9 euro ook met gemak een ‘gebruikte’ met veel gaten en brand/slijtvlekken kunt kopen voor 400 euro of daaromtrent. Dat mensen een factor 5 ofzo overbetalen voor een tweedehands huis valt dan weer mee 🙂

    P.S.: ik hoorde net dat mijn voormalige buurvrouw die al een jaar of twee leurt met haar huis voor bijna 500K euro, inmiddels ruim 30 bezichtigingen heeft gehad en recent nog een bod van 6000 euro onder de vraagprijs zeer verontwaardigd heeft afgewezen. Voor de goede orde: ze heeft een goed pensioen, vermoedelijk zat geld op de bank en de vraagprijs is 2-3x wat ze er voor betaald heeft, incl. opknappen/onderhoud. Nee, hier in de buurt lijkt het nog steeds feest op de huizenmarkt.

    De buurman aan de andere kant is ook al twee jaar aan het leuren met een pand dat hij ooit van mij kocht voor 120K euro, vraagprijs inmiddels gezakt van ‘op aanvraag'(het idee was minstens 1 miljoen) naar 800K, en blijkbaar nog weinig vissen die willen kijken laat staan happen. Een bod van 600K bleek vorig jaar onbespreekbaar; we zullen zien wat het wordt.

  101. spongebob says:

    @ Hugo

    Dit betreft een mobiele recreatiewoning op park hazeduinen. Moet gerenoveerd worden maar heeft wel 199 m2 eigen grond. De vraagprijs voor grond op dit park is 100 euro/m2.
    Vergelijkbare recreatiewoningen hebben een vraagprijs vanaf ca. 40.000.
    B.v http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-brabant/putte/1e-verdelingsweg-0/details.html

  102. dawg says:

    @ 106 nzh

    Zeker, schulden en bezittingen zijn zeer ongelijk verdeeld over huishoudingen, maar per saldo heeft Nederland de afgelopen decennia gespaard. En niet weinig ook. En als je dan weet dat tweederde van die besparingen via de pensioenfondsen loopt dan kun je dus nagaan dat babyboomers niet voor dertig jaar op de pof hebben geleefd. Whatever die pensioenen in de toekomst dan ook gaan opleveren.

  103. Frouke says:

    98 dawg
    Ja als je schulden voor de helft worden gesubsidieerd door de overheid in de vorm van HRA is het aan de andere kant lekker sparen natuurlijk.
    Neem maar van mij aan dat vele vrienden van ons met huizen van zo’n 4 a 6 ton euro telkens hun hypotheek verhoogden op de overwaarde en daar auto’s, boten, campers en vakanties van kochten. Het zij hun van harte gegund, maar nu is dat feestje toch echt over.
    Ze zitten nu met een waardedaling van hun huizen (vooral in het dure segment) Dat betekent dat ook zij weer moeten gaan sparen voor consumptie zonder overheidssteun en dat valt niet mee.
    Je kunt nu moeilijk zeggen dat als HRA wordt afgeschaft dat zij benadeeld worden. Integendeel, zij hebben er al heel lang van geprofiteerd.

  104. Tijd om weens eens wat te rekenenen,. waar is de zakjapanner…..

    2007: AEX =710 punten.
    Winst uit bedrijven in 2007: 75,4
    Factor = 9.4. (delen dus)

    Dus de AEX2009 = totale winst (Miljard) = 9.4 * 15,9 = 149,7.

    AEX zou volgens bovenstaande logica (ijkpunt is de topstand van de AEX !!) op 150 punten moeten staan.

    AEX staat nu op het dubbele, wetende dat de banken nog eens flink mogen gaan afschrijven en de overheden moeten op een dag de broekriem aantrekken en de CEO’s wagen zich niet aan winstvoorspelllingen over einde 2010.

    Over LEF gesproken, roze brillen are back, drinkt alleen iets meer azijn 🙂

  105. Stapt allen NU in de beurs, de bedrijfs O.G. en de woningmarkt, het zijn enkel koopjes op dit moment 🙂

  106. dawg says:

    @ 109 frouke

    Ik zal de laatste zijn om dat allemaal te betwisten. Maar feit blijft dat de boomers veel hebben gespaard. Ze laten dus als generatie geen schuld na, hoe vaak die indruk dan ook gewekt wordt in reacties op deze site. Je hoeft die spaarzaamheid ook niet meteen als een persoonlijke verdienste van de boomer generatie op te vatten. Je kan het ook zien als de onvermijdelijke uitkomst van ons pensioensysteem.

  107. ll says:

    @ 110, dat noemen we monetaire inflatie

  108. Frouke says:

    112 dawg
    We moeten nog maar afwachten of ons pensioenstelsel overeind blijft. Ik heb begrepen dat de houdbaarheid vooral door winsten op de beurs in stand wordt gehouden. En wie garandeert dat de beurzen immer blijven stijgen? (het lijkt de huizenmarkt wel)
    Gezien de hogere levensverwachting ziet het scenario er niet rooskleurig uit.
    Ja, wel voor de levensverwachting natuurlijk, maar niet voor de financiering ervan.

  109. dutch_renter says:

    @60,61

    http://www.depers.nl/economie/464113/Undercover-beleggers-zoeken.html

    Over een boiler room, die grond probeert te slijten.

  110. dawg says:

    @ 114 Frouke

    Inderdaad, we moeten nog maar afwachten of de pensioenfondsen aan hun verplichtingen gaan voldoen. Ook dat zal ik op geen enkele manier betwisten. En als dat gebeurt zijn die boomers ook gelijk het meest de klos want het is hun pensioen wat er dan aangaat. Wellicht dat dat een aantal, ietwat rancuneuze forumbezoekers hier, tevreden zal stellen, ik zelf zie niet zo veel in het opkloppen van allerlei vermeende tegenstellingen tussen generaties, terwijl de werkelijke belangentegen-stellingen vaak langs heel andere scheidslijnen lopen.

    Zou ik er bijvoorbeeld heel ver naast zitten als ik stel dat je de felste verdedigers van de hra niet meer vind onder de boomers, maar bij de dertigers en veertigers in hun tegen een hoofdprijs gekochte en met hypotheekschuld overladen koophut?

  111. Frouke says:

    116 dawg

    Ben ik helemaal met je eens.

  112. rechtvaardig says:

    @ 116

    “Zou ik er bijvoorbeeld heel ver naast zitten als ik stel dat je de felste verdedigers van de hra niet meer vind onder de boomers, maar bij de dertigers en veertigers in hun tegen een hoofdprijs gekochte en met hypotheekschuld overladen koophut?”

    Precies! Het maakt een boomer op zich geen reet uit of de HRA wordt afgeschaft. Het enige waar hij/zij zich dan druk overmaakt is het welzijn van zijn kinderen, hoewel anderen hier er anders overdenken. Maar ja die hebben dan ook geen ouders die kinderen hebben om dat ze kinderen willen. Jeugdtrauma’s komen hier soms goed naar voren.

    Nogmaals het systeem is doodziek.

  113. nhz says:

    @109:
    ik denk dat dawg o.a. over het hoofd ziet dat een groot deel van het ‘spaarbedrag’ tegenwaarde is voor tophypotheken, aangezien dit de huiseigenaar risicoloos 1-2% rendement per jaar oplevert. Het toegenomen spaarbedrag reflecteert dus vooral de enorme toename van hypotheken (die een stuk hoger is dan die van de spaartegoeden).

    @110:
    zoals gezegd, de verklaring zit in de super lage rente, en de verwachting dat het alleen maar lager kan …

    @112:
    geloof ik niks van, we spreken elkaar nog als de huizenbubble leeggelopen is en we kunnen zien wat in werkelijkheid de schulden en vermogens zijn. Ik denk dat de boomer generatie verantwoordelijk is voor de grootste schuldenberg uit de geschiedenis (ze zijn niet de enigen met schulden, maar wel degenen die dit pyramidespel georganiseerd hebben, als generatie dan).

    @116:
    als het pensioenstelstel klapt is de generatie na de boomers veel meer de klos, want die hebben maximaal betaald en zullen er nooit een cent van terugzien. Veel boomers zijn nu al aan het incasseren vanwege VUT etc.
    Wat betreft verdedigen HRA heb je wel een punt, al zitten de grootste verdedigers m.i. bij de echte profiteurs, namelijk degenen die het allemaal organiseren (de vastgoed/geld maffia, de politiek, etc.).

  114. dawg says:

    @ 109 nhz

    Dawg ziet helemaal niets over het hoofd. Wel heeft ie nog even op CBS Statline gezocht naar cijfers over de nationale besparingen. Zou jij misschien ook eens moeten doen in plaats van verstrekkende generalisaties te maken op grond van speculaties.

    (netto)nationale besparingen:

    2000: 57.368
    2001: 53.671
    2002: 50.399
    2003: 49.832
    2004: 61.913
    2005: 60.327
    2006: 78.243
    2007: 78.524
    2008: 61.186

    Bedragen in lopende prijzen en miljoenen euro.

    Met behulp van dit linkje kun je een en ander zelf checken.

    En nogmaals, die besparingen kunnen verspeeld worden op de internationale kapitaalmarkten, maar het zou onzinnig zijn dat de boomers (en, inderdaad, de generaties na hen) aan te wrijven. Zij zouden immers als eersten het gelag daarvoor moeten betalen.

  115. nhz says:

    dawg: de term ‘besparingen’ zegt mij helemaal niks en op de site van het Ministry of Truth wordt ik ook niks wijzer (terwijl ik met lezen van gewoon Nederlands geen moeite heb). Net zo’n zinvolle term als ‘besteedbaar inkomen’, gewoon een zak statistische flauwekul.

    Ik kan alleen maar vaststellen dat de afgelopen 10 jaar het totaal aan uitstaande hypotheken in NL VEEL harder gegroeid is dan het uitstaande spaarbedrag. Dat feit alleen lijkt mij zorgwekkend, behalve als je aanneemt dat de oplopende ‘waarde’ van de huizen (sinds 2000) nooit meer omlaag kan.

    Wat er gebeurd is met het geld dat de afgelopen tien jaar naar pensioenen vloeide kan ik uit de MoT cijfers onmogelijk afleiden, maar het kan nooit erg aangenaam zijn gezien wat er met de pensioenreserves gebeurd is an 2000.

  116. floor says:

    @ een ieder:
    Hetgeen men sparen noemt in dit landje is het maandelijks verplicht afdragen aan pensioenfondsen. Buiten dat heeft de gemiddelde nederlander naar mijn weten niet gespaard.
    Bovendien ben ik bang dat de “rente” op die ingelegde pensioengelden de afgelopen jaren redelijk negatief geweest is.

  117. floor says:

    @ een ieder:
    Studiefinanciering was in 1972 reeds een feit, misschien al eerder, maar neem van mij aan dat een flinke bijdrage van ouders werd verlangt, voor zover ik mij kan herinneren lag het bedrag rond de fl.100,= per maand, omgerekend nog geen 50 E.
    En ook dat diende net als nu bij het niet afmaken van de studie terugbetaald te worden.

  118. dawg says:

    @ 122 nhz

    Onder economen heeft het begrip
    nationale besparingen een eenduidige betekenis, nl nationaal inkomen – nationale bestedingen. Daarbij bestaan de nationale bestedingen uit het totaal van consumptieve bestedingen plus de bedrijfsinvesteringen plus de overheidsbestedingen. En dat saldo is dus jaar in jaar uit hardstikke postitief.

    En, voor de zoveelste keer, dat die besparingen verloren kunnen gaan, door verkeerde beleggingen, koersverliezen of wat dan ook, geen zinnig mens die dat zal bestrijden. Je kan alleen niet met droge ogen beweren dat Nederland de afglopen jaren op te grote voet heeft geleefd. Zeepbel of de huizenmarkt of niet.

  119. adamus says:

    dawg

    wat jij moet doen: een ritje maken van Rotterdam Feyenoord via de Willemsbrug naar de ring, richting Utrecht afbuigen bij vinex Leidse Rijn, een ommetje door Maarssen-broek, stukje langs de Vecht, de Bijlmer en vervolgens A’damse deel waar “goudbelegger” over schrijft. Kun je zien waar het linkse-en rechtse geld blijft. Veel plezier met de ministry of truth statistics, er zijn mensen die zelf kunnen denken.

  120. Peter says:

    @125: dawg,

    Hoe netto is “netto”?

    “Daarbij bestaan de nationale bestedingen uit het totaal van consumptieve bestedingen plus de bedrijfsinvesteringen plus de overheidsbestedingen.”

    De nationale bestedingen bevat dus niet de “niet consumptieve” bestedingen. Dit betekend volgens mij dat hypotheken niet in de cijfers zijn verwerkt als besteding. En laat daar nu net jaarlijks steeds meer schuld in onder gebracht te zijn.

    Uitgaande van de CBS cijfers kunnen we onszelf dan nogal rijk gaan rekenen. Als we jaar in jaar uit meer nationale hypotheek schuld hebben, dan lijkt het me sowieso onzin om er van uit te gaan wat we tegelijk nog harder in inkomen vooruit zijn gegaan en dus welvarender zijn geworden.

    Micro:

    Stel je betaald veel te veel voor een woning doordat je in een bubbel gekocht hebt. En je financiert met geleend geld (Hypotheek), en de bubbel loopt nu leeg, dan verdampt de waarde van je onderpand (je huis). Waar op papier bij aankoop bezit en schuld in balans waren en dus niet consumptief (gedekt door bakstenen) is in werkelijkheid een deel wel degelijk consumptief, maar niet in de cijfers verwerkt. De CBS cijfers compenseren geen bubbels en schetsen dus een veel te rooskleurig beeld.

    Banken hebben overigs wel de hypotheek schuld als bezit in de boeken staan. De volle mep, en dat blijft zo, net zolang tot ze niet anders kunnen dan er verlies op nemen omdat de hypotheek niet inbaar blijkt.

    Dus we blijven onszelf net zo lang voor de gek houden tot we echt niet anders meer kunnen :).

  121. adamus says:

    Onder economen heeft het begrip
    nationale besparingen een eenduidige betekenis, nl nationaal inkomen – nationale bestedingen.

    Protocol? 🙂

  122. Frouke says:

    Nog even een paar cijfers over de HRA.
    De hoogste inkomens profiteren aanzienlijk meer (6,9 miljard) van de aftrek dan de laagste inkomens, die het met 0,7 miljard moeten doen.
    Van het totale bedrag aan HRA gaat jaarlijks 48% naar woningbezitters in de twee hoogste inkomensgroepen.

    In het afgelopen decennium is de hypotheekschuld in Nederland tussen 35 en 50 miljard per jaar gegroeid. Aangezien jaarlijks slechts 9 miljard euro wordt geinvesteerd in de woningbouw zelf, moet geconcludeerd worden dat de rest geconsumeerd wordt (5 tot 8% van het bbp).
    Dit wordt grotendeels geconsumeerd door de vastgoedsector, deels door lokale overheden (grondverkopen) en deels door particulieren die de overwaarde van hun huis verzilveren.

    De economische groei van Nederland is dus feitelijk gefinancierd uit deze hypothecaire leningen. Een deel van die opbrengsten kun je terugvinden bij “inkomens en vermogens” van gezinnen.

    Met droge ogen kun je dus stellen dat Nederland op te grote voet heeft geleefd en dat er wel degelijk sprake is van een huizenmarkt zeepbel.

  123. adamus says:

    124
    Floor, zelfstandigen die iets meer verdienden kregen geen volledige beurs. (Ambtenarenkinderen hadden nog een speciale regeling geloof ik) Maar waren er meerdere studerende kinderen of boven de 16 of 18 en onder de 27 (pfff) dan was er ook nog iets als uitwonend en weekeinde thuis ( fl. 90 extra kinderbijslag bovenop studiebeurs). Kortom het loonde bij meerdere studerende kinderen niet om een behoorlijk salaris te hebben. Dat inkomen laag houden lukte bv. in het bloementeeltbedrijf wel……….enne aardgas lekker goedkoop met subsidie, Wir premie, bomenaansplant subsidie 1968, fruitbomenrooi-subsidie 1978, varkenshouderijen met Mansholt subsidie. Knettergek is een eufemisme. Aflossen van studieschuld was ook afscheid nemen van een manier van denken en leven.

  124. adamus says:

    127

    kortom we kunnen de hedgefunds verwachten. De US zal er geen bezwaar tegen hebben.

    129

    zojuist zei Dalziel tegen Pascoe op de crime scene, een vervallen fabriek: “ik dacht dat hier wat gemaakt werd?”. Pascoe: “nee baas, we zijn een diensten-economie geworden”.

    Goed overzicht van het kaartenhuis, geeft de richting aan.

  125. dawg says:

    @ 126 / 128adamus

    Zelf nadenken kan nooit kwaad en een gezonde scepsis ten aanzien van economische theorie en statistiek is ook niet verkeerd. Maar dat is de ene kant van de zaak. De andere kant si lekker ins blaue hinein zitten filosoferen zonder te weten hoe economische statistieken in elkaar zitten ( dus zonder je wat van de feiten aan te trekken) omdat die statistieken toch alleen maar het belang van het MoT dienen.

    Ontkennen dat Nederland al jaren lang een zeer groot spaaroverschot heeft staat gelijk aan het ontkennen dat Nederland al jaren lang een groot overschot op de lopende rekening heeft. Want die twee zijn elkaars spiegelbeeld.

  126. Steve says:

    @125 dawg

    Wat gebeurt er met een balans als het onderpand van een lening in waarde daalt? Is dit dan negatief inkomen dat verminderd zou moeten worden op e.g. een spaarsaldo?

    Ik ben geen boekhouder maar een O.G. prijsdaling van 25%-50% kan waarschijnlijk behoorlijk wat spaarsaldo’s wegvagen.

    Over boomers vs. jongere generaties; je negeert de indirecte subsidies van ‘jongeren’ aan de boomers.

    Voorbeeld, een starter koopt een huis van een boomer voor 3 ton en de boomer heeft daar ooit 1 ton voor betaald. Dat is 2 ton die de starter extra moet lenen omdat de huizenprijs wordt opgedreven door de *kunstmatige* schaarste die de overheid in stand houd.

    De bovenmatige winst die oudere generaties kunnen maken ten koste van de jongere komt neer op een welvaartsoverdracht van jong naar oud.

    Dit gaat ook op bij nieuwbouw, de melkkoe van gemeentes, waarbij de starters dus het deel van de het gemeentebudget financieren dat door de grondexpoitatie wordt gedekt.

    Zoals bij ieder piramide spel zijn diegenen die laat instappen (jongeren) de sjaak en hebben vroege instappers (boomers) dikke winsten. Dit is simpelweg de structuur van dit soort economische ‘spelletjes’.

    Dit betekent niet dat boomers slechte mensen zijn ofzo, als generatie hebben ze gewoon geluk gehad. Jongere generaties mogen hier terecht kwaad over zijn maar helaas ligt de electorale macht bij de ouderen, dus behoud van de status quo ten koste van alles.

    Wat betreft ‘onder economen….’, whatever… het overgrote deel van de economen is irrelevant; propaganda laven van overheden, banken etc. levende in een hun cijfertjes echokamer die voor hen de realiteit is.

    Helaas zijn de ‘gegevens’ die economen uitbraken de basis voor het ‘beleid’ terwijl iedere jan L. met een gram boerenverstand al meer dan 10 jaar ziet dat de huizenmarkt in NL een bubble is.

    Helaas kunnen economen asset bubbles geen ‘eenduidige betekenis’ geven en bestaan ze dus niet tot dat er een uiteenspat en de realiteit het van de rekenmodelletjes wint.

    De spaartegoeden en rendementen op beleggingen blijken dan slechts een illusie te zijn geweest.

    De cijfers op Statline zijn dus in veel gevallen niet meer dan indicators van de illusies van economen.

    Lees wat over Minsky’s theorieen om te snappen waarom de gangbare economische theorie fundamenteel te kort schiet.

  127. dawg says:

    @ 127

    Netto betekent in deze context dat met de investeringen de netto investeringen worden bedoeld, dus de bruto investeringen – de afschrijvingen.

    Het meten van het nationale inkomen is nogal ingewikkeld en in hoge mate een kwestie van afspraken. Wat reken je wel en wat reken je niet mee? Als ik morgen mijn (denkbeeldige) huis van 3,5 ton aan jou verkoop heeft dat geen invloed op de door het CBS gemeten nationale inkomen. Ook als honderduizenden ander huiseigenaren morgen hun huis verpatsen voor het dubbele of slechts de helft van het bedrag dat ze er zelf voor hebben betaald dan blijft dit buiten het gemeten nationale inkomen. In de inkomensstatistieken van het CBS wordt dit soort transacties niet beschouwd als inkomensvormend maar als vermogenstransactie. net als bevoorbeeld de handel in effecten. Alleen nieuw opgeleverd huizen komen in de inkomensstatistieken van het CBS terecht,

    Indirect beinvloeden de prijsstijgingen op de woningmarkt de bestedingen, productie en het nationaal inkomen natuurlijk wel. Als in de afgelopen jaren de hypotheekschuld is opgelopen van 2oo naar 600 miljard euro dan is er, gegeven de wijze waarop banken die schuld financieren een vergelijkbaar bedrag aan koopkracht in de economie gepompt.Ik heb ooit eens ergens gelezen dat dit jaarlijks voor minstens 1 procent punt economische groei heeft gezorgd.

  128. adamus says:

    133
    zeer eens.

    bijkomend probleem. De jongeren zijn een beetje verwend – of moeten we het verwaarloosd noemen?- die willen helemaal niet werken voor de oudere generaties, hoewel ze niet door hebben dat ze daar al mee bezig zijn. Even wachten tot het kwartje valt?

  129. adamus says:

    134

    Zie verhaal Frouke.

  130. dawg says:

    @ 133

    Als je huis, je aandelen, je klassieke Ferrari of je zeldzame electrische gitaar meer waard worden, komt dat allemaalniet in het nationaal inkomen tot uitdrukking. Als ze in waarde dalen, al dan niet als onderpand, wordt dat ook niet zichtbaar in die statistieken.

    Wat die statistieken wel laten zien is dat de boomers in het verleden per saldo , ondanks staatsschuld en huizenbubble, een groot vermogen bijeen hebben gespaard. Je kan domweg niet zeggen dat ze de komende generaties alleen maar met schulden hebben opgezadeld.

    Dat neemt niet weg dat er belangenstegenstellingen kunnen zijn tussen de boomers en de jongere generaties. Je beschrijving van de Nederlandse woningmarkt als een piramidespel waarin de jongere generaties aan het kortste eind trekken is wat dat betreft een niet te missen voorbeeld.

    Wat de waarde die je aan de uitspraken van economen moet toekennen betreft: velen laten zich ongetwijfeld hoereren voor een of ander economisch belang. Maar daarnaast bestaat er ook integere wetenschapsbeoefening. En die leidt van tijd tot tijd tot nieuwe inzichten.

  131. dawg says:

    @ 129 Frouke

    Allemaal waar, alleen volgen je in de laatste twee regels vervatte conclusie niet uit de rest van je bijdrage.

  132. ll says:

    @ 120, de besparingen in de jaren 2000-2008, zo’n 550 miljard, wat is er met dat geld gedaan, waarom zijn er geen staatsschulden mee afgelost.

  133. adamus says:

    Niet onbelangrijk i.v.m. uitdelen studiebeurzen: In 1971 ging de kiesgerechtigde leeftijd naar 18 jaar.

    Kwamen veel stemmers voor links bij.

  134. adamus says:

    En die leidt van tijd tot tijd tot nieuwe inzichten.

    ?

  135. adamus says:

    @ ?

    inzicht: er is GEEN marktwerking, teveel overheid incl. adviesbureaus en andere overheidsklussers.

  136. adamus says:

    @142

    Look at homebuilders, for instance. Historically, when an industry goes through a retrenchment like this, you have two or three big companies going bankrupt and most of the companies in the industry losing money for a year or two or three. Well, we haven’t gotten anywhere near that in the homebuilding business, so I think that bottom is a long way off.

    We hebben een overheid om die ineenstorting tegen te gaan. Met hand en spandiensten van Elco’s “klauwend NL”. Vorstverlet tot de zomer etc.

  137. adamus says:

    dawg Zegt:
    21 March 2010 om 1:34 am
    @ 129 Frouke

    Allemaal waar, alleen volgen je in de laatste twee regels vervatte conclusie niet uit de rest van je bijdrage.

    zeg gewoon dat je niet snapt wat er staat.

  138. adamus says:

    142

    als die megacorrectie, volgens Rogers, plaats gaat vinden, wie gaat Rogers dan uitbetalen? Alle centen en veel bedrijven zijn pleite lijkt me of niet op de plek waar Jim het op kan halen.

  139. ll says:

    The point of no return is nog niet bereikt hoor adamus, maar over Taleb, QE is toch geen zwarte zwaan……

    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=aa4A6nIg1YNA&pos=1

  140. adamus says:

    147

    bij gebruik van partydrug zou het kunenn.

  141. adamus says:

    147

    Taleb is “concerned”. Vind ik curieus in zijn geval, hij is bevreesd voor wat komen gaat?

    De inflatie is er al lang. Je kunt dat ook aan de huizenprijzen zien. Bedrag kan hetzelfde blijven, betaalbaarheid minder. Voor de mensen met baanzekerheid is er tot nu toe niets aan de hand. Inflatie op verschillende niveaus.

  142. bromi says:

    Intressante video van Max Keiser. Keiser Report nr 26 Hele economie 1 grote bubble.

    http://www.youtube.com/watch?v=J0nyR8pZaEg

  143. adamus says:

    ik wordt een beetje ziek van Max.
    Filmpjes duren te lang.
    Hij moet het eens samenvatten op een blogje.

  144. Peter says:

    @150, bromi:

    3300 x leverage (LOL)

    151: adamus,

    Ik ben ook geen fan van Max, hij is te hysterisch, verschrikkelijke stem ook. Daarnaast verdraait hij ook veel en daarom ben ik het zelden met hem eens.

  145. Peter says:

    Oh, en strikt genomen, ook Goldman Sacht was failliet op het moment van de crisis. De bailout van AIG heeft GS gered. En daarna natuurlijk bankrechten aanvragen en krijgen om tegen vrijwel 0% onbeperkt te kunnen lenen.

    Dus slimme jongens zijn het zeker niet zoals je veel leest. Eerder criminelen, net als een zakkenroller heel gemakkelijk met weinig “werk” en nul toegevoegde waarde geld “verdient”.

  146. adamus says:

    154

    en als het zo werkt doen we gewoon mee; alleen geen stap teveel doen en de prooi afwachten. Op weg naar een echt à sociale maatschappij, met dank aan de de “socialisten”.

  147. adamus says:

    @155

    en natuurlijk ook veel dank verschuldigd aan de redders van onze banken, waarvan er nu eentje thuis bij moeder zit en iedere dag verbaasd is dat hij nog kan pinnen bij zijn favoriete supermarkt.

  148. nhz says:

    @137:
    “Wat die statistieken wel laten zien is dat de boomers in het verleden per saldo , ondanks staatsschuld en huizenbubble, een groot vermogen bijeen hebben gespaard. Je kan domweg niet zeggen dat ze de komende generaties alleen maar met schulden hebben opgezadeld.”

    Het slimme van dit alles is dat het vermogen bij de boomers zelf terecht kwam, en de schuld voor een groot deel bij de rest van de maatschappij, via o.a. oplopende staatsschuld en hypotheken die nooit meer afgelost gaan worden. De schuld blijft gewoon staan, de meeste boomers hebben dan al jarenlang gefeest van hun ‘overwaarde’ etc. dus ze gaan er zelf niet meer voor opdraaien (hooguit via een wat lager pensioen).

    En nogmaals, je moet die Ministry of Truth statistieken met gezond verstand bekijken, en dat betekent meestal straal negeren. Ik ga liefst af op harde feiten: spaargeld, prive bezit van andere vaste waarden zoals aandelen en obligaties, schulden (hypotheek en anders). Bij elkaar opgeteld is dat netto zwaar negatief, de tegenwaarde hiervoor is de enorm toegenomen waarde van het vastgoed in NL. Als vastgoed meer dan 50% korrigeert dan is Nederland zo ongeveer failliet (zo uit mijn hoofd).

    Ja, er is dan nog een hoop belegd pensioengeld maar dat kun je daar niet mee verrekenen, want daar moeten nog alle boomers en wie daar na komt tientallen jaren lang van uitbetaald worden.

  149. adamus says:

    157

    ja.

    de kromme denker zal zeggen: pensioengeld wordt niet uitbetaald maar het rendement……..
    met dat idee kun je m.i. door inflatiespelletjes nog leuke dingen doen, maar zover gaat het niet komen. Die tijd is er niet meer dacht ik in 1972, maar Wouter van Dieren wordt inmiddels ook in een streched limo geïnterviewd 🙂

  150. dawg says:

    @ 157 nzh

    De Nationale Rekeningen van het CBS worden volgens een bepaalde systematiek opgesteld. Je zou je beter in die systematiek kunnen verdiepen dan de resultaten er van gemakszuchtig ter zijde te schuiven als uitspraken van het MoT. Tot die tijd blijft onze gedachtewisseling een herhaling van zetten waar ik eerlijk gezegd niet zo veel voor voel.

    Ik heb het onderstaande linkje al eerder geplaatst op dit forum:

    http://overons.rabobank.com/content/images/sparen_tcm64-74188.pdf

    Bovenstaand artikel leert ons wat over de wijze waarop het nationaal spaaroverschot tot stand komt, hoe groot het is, en waar het blijft (deels verdwenen dus door relatief slechte rendementen en koersverschillen).

  151. adamus says:

    159

    2006

  152. Jasper says:

    D66 wil HRA geleidelijk beperken. Helaas nog niet duidelijk wanneer, hoe lang en tot hoeveel.

    GroenLinks wil tussen 2015 en 2040 HRA volledig afschaffen

  153. nhz says:

    @159:
    ik weiger me te verdiepen in de flauwekul van ‘deskundigen’ die ons recent ook voorrekenden dat het uitstekend ging met de economie (2007/2008) en dat er helemaal geen huizenbubbel is (hoor ik zelfs in 2010 nog). Ik gebruik mijn gezond verstand en dat vertelt mij genoeg.

    @161:
    ik denk dat je op basis van de geplande afschaffingstermijn kunt schatten hoe oud het gemiddelde kamerlid van de partij is, d.w.z. hoe lang ze nog willen profiteren van hun eigen tophypotheek voordat het mes er in gaat. Lekker hypocriet allemaal (incl. GroenLinks). Ik denk dat de realiteit de politiek links gaat inhalen, en wel ver voor 2040.

  154. adamus says:

    161

    VVD wil er niets van weten. Gaat dus niet door. Bovendien komen we net de crisis te boven, zeggen ze.

  155. adamus says:

    162

    ik denk niet dat er over een paar jaar nog iets te fileren valt door de politici. De twee bij buitenhof waren het eigenlijk heel erg met elkaar eens. Ze wisten blijkbaar van elkaar dat ze er geen sjoeche van hadden. Die Jeroen Smit van “de prooi” had ook niet veel zinnigs te vragen.

  156. adamus says:

    de meeste boomers hebben dan al jarenlang gefeest van hun ‘overwaarde’ etc.

    kun je ze de schuld niet van geven: “ze wisten niet beter” , probleempje de tandarts is niet aan te ontkomen. Kan misschien opgenomen worden in ‘s rijks hallucinatie programma.

  157. adamus says:

    165

    Pijnloos zal het niet worden.

  158. KariZ says:

    @156 Yep, W. Bos heeft een kijkje kunnen nemen achter de schermen bij Dé Bank en de DNB.

    Hij weet dondersgoed wat er aan de hand is en niet hardop gezegd kán worden.

    Onze redder in nood zit lekker thuis bij z’n kleintjes..

  159. Rechtvaardig says:

    @ 103
    Juan Belmonte ik lees je posten graag omdat er je m.i. een van de weinig bent met humor hier.

    Toch met het juigen omdat iemand noodgedwongen zijn huis voor een veel lagere waarde moet verkopen, kan ik niet in meegaan. Realiseer je dat hier dikwijls veel ellende aan vooraf gaat en ellende overblijft. Het is wat kortzichtig om te roepen dat men dat aan zichzelf heeft te wijten.

    Ook voor mij mag de opgefokte woningmarkt flink afkoelen maar laten we wel de beschuldigde vinger vooral wijzen naar degenen die dit hebben veroorzaakt.

    Daarnaast is het zo dat een flinke ineenstorting van de woningmarkt ook voor een ieder een gevolg kan hebben, ook al raakt het je niet indirect.

    De economie zal nog verder down gaan. Verzin zelf maar wat dat voor gevolg zal hebben op jou huishouden. Ook jij kan werkloos raken of dat er een partner plotseling wegvalt odf je moet financieel flink bijstaan omdat een dierbare hulp nodig heeft.

    Ik blijf erbij “het systeem is ziek”.

  160. bromi says:

    151 en 153

    Ben het wel met jullie eens beetje lang van stof en hysterisch. Ik vind dat de huidige media meer verdraaid en hij heeft altijd gastsprekers.Hij heeft nu David MC Williams (13.30) en dit gaat over het banken systeem in Ierland en in het algemeen. Overheid die de banken geen garantie meer moet geven over de rug van de belastingbetaler.

  161. adamus says:

    Ik blijf erbij “het systeem is ziek”.

    we leven nu weer even in de vastentijd, schijnt ook een heilzame uitwerking te hebben.

    een van de weinig bent met humor hier.

    Juan, je wordt uit de tent gelokt, kom er maar in.

    Toch met het juichen omdat iemand noodgedwongen zijn huis voor een veel lagere waarde moet verkopen, kan ik niet in meegaan.

    wat is je definitie van “waarde”? Geen papier toch?

  162. Okkie says:

    @Goudbelegger:
    Het CDA heeft op 2 paarse kabinetten na altijd de dienst uitgemaakt. Je bewering over links wordt dus niet gestaafd door de realiteit.

  163. adamus says:

    Please, those of you with mortgages on your homes track down the real owner of your paper, and fast.

    stel dat……., ik moet denken aan Fortis, ASR, ABN . Wat is van wie?

  164. @169

    Dank voor de complimenten, humor is het leukste van discussie, leuk om te horen datti overkomt als-i bedoeld is.

    Eens in grote lijnen met uw betoog, zij het dat de Tombola Top Tien niet bedoeld is om te “juigen” (dat zijn uw woorden) alswel om te overtuigen.

    We weten allemaal dat huizen in NL overgewaardeerd zijn. We weten de kunstgrepen die Hogehuisprijsminnend NL (m.n. overheid) moet uithalen om de boel de boel te laten.

    Het is de hoogste tijd dat huizen naar rato van wat in NL verdiend wordt en daarmee verantwoord financierbaar gewaardeerd worden. Dat is op een wijze dat er sprake is van “lenen en kunnen terugbetalen” – dus zonder daarbij blijvend belachelijk veel geld te scheppen (kunstmatig lage rente) en de schulden (en daarmee risico’s op niet terugbetalen) nog groter maken.

    Het is inderdaad te hopen dat een terugval in huizenprijzen niet dramatisch uitpakt.

    Juan heeft tegelijkertijd een bloedhekel (zeg maar broertje dood) aan de gedachte dat er altijd maar voor iedereen gezorgd wordt >> en dat daarmee dus oneindige risico’s gelopen kunnen worden.
    De lusten voor de initiatiefnemers, de lasten op de maatschappij.

    Iedereen mag m.i. eerst zijn of haar eigen broek ophouden en als er zaken echt mis dreigen te lopen op een wijze die we als beschaafde maatschappij onwenselijk achten, pas dan dan is maatschappelijke steun voor zwakkeren op zijn plek. Daarbij een ordenende rol voor de overheid die de regels definieert.

    Volgorden, Realistisch, dat is waar Juan voor pleit, mogelijk conservatief, mogelijk oneerlijk ook allemaal, want wie het laatst liegt, betaalt het gelag en het gelach.

    Maar ja, de leeuw die een gazelle pakt krijgt geen haptonoom -hoe goed ook bedoeld- aan de tofu.

    🙂

  165. adamus says:

    Okkie,

    “in the end we’re all socialists” zei Keynes.

    Je kunt cda conservatief noemen, maar rechts? Voorzitter Steenkamp werd linkse Piet genoemd bv.
    Ook pvda en vvd zijn van het idee “herverdelen”.

  166. @Kees
    Maurice de Hond wordt met zijn 64$ voorspelling voor de Tofu gegooid, als u begrijpt wat er met surrogaatvlees wordt bedoelt 🙂

  167. correctie: 64% .. bedoeld 🙂

  168. adamus says:

    We weten allemaal dat huizen in NL overgewaardeerd zijn

    Juan, enige nuance. Huizen zijn niet overgewaardeerd, maar het bedrag van de hypotheeklening is te hoog. Enige opgepookte inflatie zou een en ander in evenwicht gaan brengen. Daarop is nu het wachten, vroeg of laat.
    Definitie “sterke schouders” moet nog volgen.

  169. bromi says:

    167
    Waarom horen we niets over bezuinigen op europa, IMF, ontwikkelingshulp. Alle subsidies stopzetten.

  170. Huizen zijn niet overgewaardeerd, maar het bedrag van de hypotheeklening is te hoog

    Wat wordt er dan met te hoge hypotheekleningen gedaan dat niet doorwerkt in huizenprijzen ? De tijden dat men consumptief krediet als hypotheek kon opvoeren zijn toch wel beetje voorbij ?

  171. Inflatie is om de economie te remmen, er is nu zoveel overcapaciteit dat zelfs met Rente = 0 we nog krimp hebben.

    Waar hadden we het ook alweer over?

  172. Lekker leeg laten staan, u deed in ieder geval niet mee aan een verlaging, le cordon sanitaire of le cordon sain….

  173. adamus says:

    Tofu gegooid, als u begrijpt wat er met surrogaatvlees wordt bedoelt

    Juan, als je goed hebt opgelet: ik heb hier nog wel eens een stiekem linkje geplaatst over dit onderwerp. Maar het is een misvatting dat tofu een vleesvervanger is. Tofu (soja) is wel een doorbreker van inefficiënt eiwit gebruik als het niet iets door dieren moet worden omgezet naar vlees.

    Grappige van vlees is dat men het verzwelgt, zoals leeuwen dat doen. Zie het voor je. Laat het vooral niet contamineren met de afscheiding uit de speekselklieren. Fout. Maar goed de arbeider heeft recht op zijn welverdiende stukje vlees. Er zijn wel meer dingetjes geweest waar ie recht op had of denkt te hebben.

  174. @185 De Tofu- en de huizenmarkt kennen verschillen.

    Nee, toch zeker niet de Tofutheker ?

  175. @ Tomba

    Voor uw rekening Tomba, geen verstand van, wel inmiddels meer inzicht in huizenmarkten en het proces van zeepbelvorming…. 🙂

  176. Goudbelegger says:

    @172 Inderdaad, Adamus snapt het helemaal. CDA is toch zo links als ik weet niet wat, het heeft wat rechtse trekjes in de zin dat ze ook het bedrijfsleven goed helpen maar dat doet de PVDA ook alleen die helpen de banken, het CDA de bouw en de banken. Een helemaal rechtse partij bestaat niet in Nederland. Het is links en PVV, PVV vind ik een partij van de vrijheid, niet rechts.

    Die Max Keiser is behoorlijk goed. Hij is wat gedetailleerder dan Celente. Ik ben meer een Celente.

    Vind ik nu ook belangrijker. Op grote lijnen de toekomst voorspellen. Het is zo duidelijk wat er gaat gebeuren, het fascisme wordt steeds sterker, de spanningen tussen landen lopen op. Het enige wat ik nog niet zeker weet is hoe snel we bij de eruptie zullen komen.

  177. nhz says:

    @169:
    de huiseigenaars als slachtoffer, al weer; ja, ze zijn allemaal beetgenomen, door hun eigen ambities wel te verstaan. Geen enkel medelijden mee, behalve mensen die in problemen komen door zaken die ECHT niet te voorzien en voorkomen waren; zaken als werkeloosheid, echtscheiding, stijgende rente etc. vallen daar m.i. zeker NIET onder.

    @179:
    los van de vraag of dat zin heeft, het helpt niks want is peanuts vergeleken met de 35 miljard per jaar die er afgeslankt moet worden. Maar laten we het eens hebben over steun aan domme banken en andere grote bedragen, dan praat je weer wél over serieuze bedragen.

    @184:
    dus staat er bij mij in de buurt al heel veel sinds 5 of zelfs 10 jaar leeg, tot de economie weer aantrekt 🙂
    Ze zullen vast blij zijn dat de bank nog niet gepiept heeft dankzij de intacte vraaghuur, en de bank is vermoedelijk ook blij omdat ze net kunnen doen alsof er niks aan de hand is.

    @188:
    off-topic maar vooruit: ik lees daar als onderdeel van EU (Barroso) plan voor 2020 o.a. “That 40 percent of young people have a university education”.

    Ik denk dat ze dan, in de geest van onze eigen PvdA, moeten beginnen om beheersing van optellen & aftrekken (laat staan moeilijker zaken …) en het schrijven in de eigen taal niet meer als voorwaarde voor toelating tot de uni te zien. Anders gaat die 40% nooit lukken.

  178. nhz says:

    correctie, opmerking #179 moet zijn:
    Maar laten we het eens hebben over steun aan domme banken en andere grote bedrijven, dan praat je weer wél over serieuze bedragen.

  179. adamus says:

    Every nation that has experienced a financial collapse did so because its government grew beyond the ability of its citizenry to pay for. They taxed too much, they borrowed too much and they spent too much.

    enniwee: they tapped out the taxpayer.

    http://www.safehaven.com/article-16163.htm

  180. Goudbelegger says:

    Wat betreft die huizen, je moest vaak wel mee om in een normale buurt te wonen en niet niet voor het dubbele van de hypotheek te huren…. Vind dus inderdaad dat je ook niet iedereen schuldig kan verklaren..

    40% een academische opleiding????????!!!! Totale waanzin. Nog meer socialisme, iedereen een fake diploma, daarna een fake baan bij de overheid, als je maar links stemt.

    De Westerse wereld staat op instorten. Totaal toe te schrijven aan politici en banken. Diep, diep, dieptriest.

    Alles is voorspeld, door de wijze founding fathers van Amerika en door andere wijzen.

  181. adamus says:

    “That 40 percent of young people have a university education”.

    Verwarrend. Hij bedoelt natuurlijk het gymnasium naar grieks voorbeeld (gymnos). Keizertjes zonder kleren.

  182. Hugo says:

    @146

    Jim is al uitbetaald. De waarde ervan zal door de markt worden vastgesteld als de Comex & LBMA de deuren hebben gesloten.

  183. adamus says:

    goudbelegger, schuldig niet, dan wel medeplichtig. “voorwaardelijk” lijkt me er wel in zitten in de vorm van nu afpakken.

  184. Goudbelegger says:

    Grote overheid is toch een goed idee? We hebben toch voorbeelden als Hitler Duitsland, communistisch Rusland, Cuba, Roemenië van Ceaucescu, China van Mao.

  185. Goudbelegger says:

    Adamus, zat zelf in die situatie. Nu zijn er veel appartementen te huur maar een aantal jaar geleden.. En nog steeds, als je een leuk huis met een tuintje wil moet je haast wel kopen. Doe het zelf dus even niet omdat ik denk dat de kans groot is dat het belangrijk is dat je je de komende 3 jaar snel moet kunnen verplaatsen maar snap degenen wel die toch kopen.

  186. Hugo says:

    Barosso is me er eentje. De vijf jaren plannen van de USSR werkte niet goed. Laten we 10 jaren plannen introduceren. Maken we onszelf extra geloofwaardig mee. Wanneer komt de officiele aankondiging van B uit P, na 6 jaar overleg hebben we besloten onszelf EUSSR te noemen. De kosten van deze restyling, a 1,5 miljard, is goed voor de economie.

  187. Hugo says:

    @197

    Je vergeet de rechtse rakkers uit Chili, Argentinie etc. Wat mij betreft is het over met de pret zodra er een clubje aan de macht komt welke ‘het wel beter weet’ en dat vervolgens gaat afdwingen.

  188. Goudbelegger says:

    @201 daarom zei Einstein ook dat vrijheid het hoogste goed is.

    Ter ontspanning..

    http://www.youtube.com/watch?v=QBQo8Rxapwo&feature=channel

  189. nhz says:

    @192:
    gelukkig is Nederland anders 🙂

    @194:
    🙂

    @198:
    toch heeft niemand ze een pistool tegen het hoofd gezet met de opdracht on NU te KOPEN. Als ze dat deden omdat ze bang waren de boot te missen, omdat de vriendin anders zou weglopen, omdat ze toch perse een extra auto gratis voor niks wilden of whatever, het is eigen keus geweest. Eigen schuld, dikke bult. En zoals ik hier al veel vaker aangaf, de enkeling die te dom was om te snappen dat ze wat doms deden die gaat maar lekker procederen, ik wens niet voor dit soort stommiteiten te betalen.

    @199:
    de USSA is onder kameraad Obama ook prima op stoom, alleen zijn het daar 4-jaren plannen. Hebben blijkbaar meer haast dan de Russen indertijd om in het socialistisch paradijs aan te landen.

  190. adamus says:

    degenen die bij DSB en icesave meer dan een ton gestald hadden worden toch ook niet vergoed? Waarom te hoge hypotheekleningen wel? Ik zie niet zoveel verschil.

  191. Hugo says:

    @203

    Ik weet zeker dat je de relevante verschillen wel ziet.

  192. nhz says:

    @203:
    tja, dat is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden: wie hoge schulden heeft is ‘zielig’ of, erger nog, ‘beetgenomen’. Wie spaargeld heeft is een smerige kapitalist, vrek of speculant die volledig uitgeperst moet worden.

  193. adamus says:

    Hoe gaat Cohen dat bij elkaar houwen. Aflossingsvrij gaat gewoon door. Leuk om dat samen met bouwen in de uiterwaarden te doen.

  194. adamus says:

    205

    sinds we huren is de vraag in de familie: “hebben jullie al iets op het oog?”. Zeg ik dat ik zelf iets ga bouwen dan wordt er vol ongeloof gekeken. Een huis betrek je, daar teken je voor en de bank maakt geld voor je over. Trajecten die helemaal buiten je om gaan……….hoef je ook nergens van wakker te liggen. Tekenen!
    Verkopen en gaan huren is bedreigend, je bent boodschapper….

  195. nhz says:

    @210:
    ach ja, mijn zus verklaarde me afgelopen week nog voor gek dat ik het (zeer kleine) huis waar ik nu huur niet koop, tegen de vorstelijke vraagprijs van 350K euro terwijl het m.i. nog niet de helft waard is. Dit nog even afgezien van het feit dat ik wegens geen inkomen geen HRA heb, en dus met huren altijd goedkoper uit ben. Dom vindt ze, want dan moet ik straks weer verhuizen als het huurkontrakt afloopt (de eigenaar wil nu toch werk gaan maken van de verkoop). 2 ton overbetalen voor een beetje gemak, financieel verstand is ver te zoeken tegenwoordig.

  196. Goudbelegger says:

    @205 wel eens. Heb je een kind, je bent een beetje een normaal persoon, rustig, je wil tussen andere normale mensen wonen die allemaal de prijzen opgedreven hebben. Heb je weinig keus.

  197. adamus says:

    211

    je noemt wel een aantal voorwaarden zeg. lijkt wel meerkeuze.

  198. Hugo says:

    @209

    Mijn familie (& vrienden) weten intussen wel beter. Riep jaren dat de huizen te duur waren net zoals de beurs. Idd ook uitgelachen maar afgelopen maand hebben zowaar 2 ervan fysiek gekocht. Heb zelf versneld mijn studielening (en nog wat) afgelost ipv tot over de nek de schulden in te gaan. Voel me nu dus ietwat (understatement) ‘genomen’ door het beleid.

    Wel geweldig dat je zelf gaat bouwen. Plannen om off grid (energienet) te gaan? Ik heb in ieder geval steeds meer de behoefte om autonomer te worden.

  199. Hugo says:

    @211

    De wereld is gek, ik niet. Normaal is dus heel bijzonder. Je hebt alle keuze, al zijn sommigen wat lastiger te maken. Reacties zoals die van Paflov dienen soms jaren onderdrukt te worden. Heel normaal. Heeft iets met irrationele markten en solvent blijven te maken?

  200. martino says:

    Ik woon nu over 10 jaar in NL en ik ga de Nederlandse staat aanklagen voor een ongelijke behandeling als EU burger voor de EU rechtshof. Omdat ik al 10 jaat lang al de huizen van mijn collegaes meebetaal en als ‘expat’ enorme huur moet betalen omdat er een wachtijd is voor sociale huur van 10 jaar plus !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*