Albert Spits over de Kondratiev-winter

Nikolai Dmyitriyevich KondratieffMensen denken volgens hun instinct, spreken volgens hun kennis en bevooroordeelde opinies, maar voeren uit in het algemeen volgens hun gewoonte – Francis Bacon (Engels filosoof, 1561-1621)

We zien dat de Kondratiev-winter niet alleen de Verenigde Staten heeft bereikt, maar ook de rest van de wereld. Vanaf de eerste beurskrachs in het begin van dit decennium tot aan de laatste kredietcrisis is het een feit dat we nu in een saneringsfase zitten van de mondiale economie.

Zoals ook bij de vorige crisis van de jaren 30 is deze ook begonnen in de Verenigde Staten en wel in maart 2000 toen de schermenbeurs de Nasdaq in elkaar zakte en de eerste biljoenen dollars in rook opgingen. Na een behoorlijke baisserally, waarbij veel krediet werd gecreëerd ten aanzien van de onroerendgoedmarkten is deze rally nu ook aan het einde gekomen in 2007. De gevolgen van deze crisis zien we dus nu weer in de financiële markten en heeft zich uiteindelijk en onvermijdelijk verplaatst naar de reguliere economie.

De voormalige minister van financiën en ex-topleider van de Citigroup, Onno Ruding, vertelde deze week zonder blikken of blozen, dat niemand deze crisis had kunnen zien aankomen. Dat is uiteraard een uiterst domme en naïeve uitspraak van een politicus en corporatistische bankier, want iedereen die bekend is met de klassieke economie weet dat aan elke kredietexpansie een einde komt en de resulterende inzinking even groot zal zijn als de hausse. Ruding is een typisch product van zijn economische opleiding, welke erbarmelijk slecht is geweest over de afgelopen 60 jaar. Deze mensen konden en kunnen zich alleen handhaven in een situatie van kredietexpansie en monetaire inflatie en zijn daarop afgericht door ons educatieve stelsel en de Keynesiaanse mythologie die daarbij een grote rol in speelt. Alles wat maar enigszins buiten dit domein plaatsvindt daar speelt men achterlijke Gerritje. Om hun eigen onwetendheid te verdoezelen, dan in programma’s aan te geven dat niemand hiervan af zou weten.

Nee meneer Ruding, integendeel, er zijn bijzonder veel mensen geweest, tevens in het verleden, die wisten dat er een grote depressie zat aan te komen, alleen heeft u de ogen altijd gesloten voor de economische werkelijkheid.

We hebben frequent moeten aanhoren dat de Amerikaanse economie bijzonder veel te lijden heeft en dat is ook zo. Echter er is nog een andere economie, die nog veel harder zal moeten lijden over de volgende jaren en dat is die van de Europese Unie. Veel Eurofiele politici en Eurocraten dachten dat de crisis van de Verenigde Staten aan hen voorbij zou gaan en dat de Europese Unie met haar esperantovaluta, de euro, het wel zou redden. Niets is minder waar, want de EU moet nu alle zeilen bijzetten om ook niet net zo hard getroffen te worden door de kredietcrisis. Banken in de Eurolanden lenen niet meer, zelfs niet nadat er biljoenen in het bancair systeem zijn gepompt. Dit heeft te maken met de problemen die banken ondervinden in het versterken van hun eigen vermogens na de onzekerheid dat ze hun eigen leningen en hypotheken niet meer geheel terug kunnen krijgen. Het is vanwege de non-betaling dat hun draagvlak aangetast is. De balansen zijn net als die van Japan in het begin van de jaren 90 niet zo slecht geweest als nu. Vanwege de liberale richtlijnen van de leningen zijn de vermogens van veel banken bijna verdampt.

De renteverlagingen sinds begin jaren 80 hebben meegewerkt aan deze afzwakking van de bankbalansen. De lage rentestanden hebben ervoor gezorgd dat men namelijk veel meer kon lenen dan in het verleden. Hier hebben bedrijven van geprofiteerd door middel van overnames te financieren, of hun marktsegmenten uit te breiden, alsmede de productie flink op te schroeven. De particulieren werden in staat gesteld om dure aankopen zoals huizen, vakantiewoningen, jachten, verbouwingen, caravans en dure auto’s te doen.

We zijn in dit decennium dus aangeland in een complete sanering en dat betekent dat veel banken in Europa het loodje zullen leggen.

De euro is eigenlijk een dode valuta en zal grotere klappen krijgen dan andere valuta zoals de yen of dollar.

De redenen hiervoor zijn eigenlijk eenvoudig uit te leggen:

1. De euro is nooit een valuta geweest, maar een verzameling munten van diverse landen met eigen culturen, achtergronden, mentaliteiten, politiek beleid etc.

2. De eurozone is een politiek verbond geweest en is nooit gestoeld op normaal economisch denken, want men dacht dat men eerst een munt kon hebben en dat later het land (Europese federale staat), maar dit plan is eigenlijk in duigen gevallen bij de eerste referenda die werden uitgeschreven. Dit vanwege de top-down besluitvorming door de Eurocratie en niet gebaseerd op een bottom-up benadering door de Europese volkeren erbij te betrekken. Dit zal hen later zowel politiek als economisch bijzonder opbreken.

3. De Verenigde Staten heeft in totaal maar $ 500 miljard dollar uitgeleend aan opkomende markten, de Japanners hebben maar $ 200 miljard dollar openstaan aan deze economieën, maar de Europese banken hebben omgerekend zo’n $ 3,5 biljoen aan Oost-Europese leners uitstaan. De Europese banken zitten dus tot aan hun nek in de leningen aan opkomende markten in Oost-Europa, zoals Polen, Tsjechië, Oekraïne en Hongarije. Laatstgenoemde landen hebben geleend in euro’s, maar kunnen alleen hun schulden afbetalen in lokale valuta. Deze zijn in veel gevallen nog verder gekelderd dan de euro, dus kunnen ze hun leningen niet meer terugbetalen en zullen ze zichzelf failliet moeten verklaren met alle gevolgen van dien voor de West-Europese bancaire sector.

Zoals men kan zien gaat de gehele Europese droom in rook op en zal het een nachtmerrie worden voor de Eurocraten alsmede lokale centrale bankiers en politieke partijen die hun ziel hebben verkocht aan deze illusie.

De gevolgen van deze crisis zijn dat vroeg of laat landen uit de euro moeten stappen om zodoende te redden wat er te redden valt. Dit zal de vorm aannemen van een terugkeer naar hun eigen valuta om zodoende hun enorme staatsschulden te kunnen monitiseren en een rentestand te hanteren voor hun obligaties die concurrerend zullen zijn met andere landen. Uiteindelijk zullen Duitsland en Nederland moeten beslissen om er een punt achter te zetten, opdat de belastingbetalers en gepensioneerden niet meer willen opdraaien voor de financiering van de staatsschulden van andere eurozonelanden via de uitgifte van euro-obligaties en als gevolg daarvan het bijdrukken van enorme sommen contant geld of monetaire inflatie. Deze inflatie heeft natuurlijk rechtstreeks invloed op de prijsstelling van de producten in de Europese
Unie, waardoor prudente landen als Nederland zwaar worden getroffen.

Het wachten is nu op het uiteenvallen van de eurozone en een terugkeer naar de nationale valuta. Natuurlijk worden al deze corrupte politici en centrale bankiers na deze sanering hierop afgerekend door de respectievelijke volkeren.

Albert Spits

bron: DeepJournal

Share Button
Tagged with: , ,
12 comments on “Albert Spits over de Kondratiev-winter
  1. Xandr says:

    Check het ballonnetje van de FED om z’n eigen schulden te mogen creeren (WSJ, Reuters). Iemand voor Dollar v2.0? Of, hoe spel je R-E-S-E-T?

  2. Knilles says:

    Ik zou er geen problemen mee hebben als de gulden weer terug komt. Dan komt iedereen er snel achter dat een gemiddelde lap grond en een paar stenen geen hfl 500.000 – hfl. 800.000 (!) hoeft te kosten.

    Liever gisteren dan vandaag, laat de gulden maar komen en opzouten met die kl*te euro!

  3. Ronald says:

    In de blog van theautomaticearth wordt al bijna een jaar voor deze zaken gewaarschuwd.

    Kijk op:
    http://theautomaticearth.blogspot.com/

  4. Knilles says:

    Bedankt voor de blog!

    Persoonlijk hoop ik dat de dictoriale politiestaat die de EU heet, zo snel mogelijk valt

  5. Nils says:

    Onzin.

    Als landen willen terugkeren naar hun oude munten dan moeten ze nog steeds hun huidige euroschulden in euro’s afbetalen. Dat zullen landen niet willen en daarom blijven ze in de euro.

    Het gevaar van het eurostelsel zit in de Europese Centrale Bank omdat heel veel overheidsobligaties in onderpand zijn gegeven bij de ECB. Gaat een euroland failliet dan heeft de ECB een probleem en met de ECB alle euroleden.

  6. Ilargi says:

    Hallo, ik run The Automatic Earth. Mijn sitemeter linkte me naar deze site. En ik spreek nog Nederlands ook.

    Vòòr TAE schreef ik voor The Oil Drum, en heb al veel langer dan een jaar gewaarschuwd voor wat we zien en gaan zien, ook in Nederland. En ik heb tot nu toe zo ongeveer overal gelijk in gehad, en daag vaak mensen uit om dat te weerleggen. Dat mag klinken alsof ik vol van mezelf ben, maar dat rijmt weer niet met publiceren onder een pseudoniem.

    Op dit moment ben ik een paar weken in Nederland, mijn moeder woont hier nog, en ik moet zeggen dat het “alertheids” niveau erg laag is. Men denkt: “het gebeurt niet hier”, “dit is niet de US”, “wij pakken het veel beter aan”, etc etc. Wouter Bos werd de populairste politicus omdat hij de krediet crisis zo goed aanpakt, zag ik. Oh, werkelijk? Waar herken je dat aan?

    Bos heeft de Nederlanders een failliete bank gekocht. Wat is daar goed aan? Fortis is een wespennest en kruitvat in één. Daar komt nog veel meer rotzooi uit voort, en Bos heeft simpelweg the boeken niet goed gelezen. En nu zijn jullie de eigenaren van de schulden in die boeken.

    Nederland moet zorgen dat het zijn zaken in orde krijgt, en heel snel, en ik doel daarmee op eerste levensbehoeften, voedsel, water, energie.

    Als dat niet gebeurt, blijft er een land over met weinig energie (geen olie, en niet al te veel gas meer), en veel te veel mensen om van zelfverbouwd voedsel te voorzien. Alles moet worden aangevoerd, en de globale transport sector kright enorme klappen. Een land klaar om te exploderen.

    Huizenprijzen zullen hier, zoals elders, met vele tientallen procenten omlaag gaan. 10-20-30% van de mensen gaan hun baan verliezen. De economie gaat krimpen met 20-40% of meer. Banken en vele andere bedrijven gaan failliet. En wie is daar op voorbereid in NL?

    Ik weet dat het overgrote deel van jullie denkt dat ik ongelijk heb. Maar dat is ook al drie-vier jaar het geval in de US (waar mijn meeste lezers wonen) en Canada (waar ik woon).

    Je bent gewaarschuwd: het is tijd om op te gaan letten, om je af te vragen hoe je leven er uit zal zien als blijkt dat ik gelijk heb, wat er dan met je werk en je huis en je kinderen gebeurt.

    Groeten

    Ilargi

  7. Krediet crisis is momenteel erg hot. Volgens mij raakt het de gewone mens niet (mits hij/zij niet ontslagen is).
    De bedrijven die een goed onderpand hebben en een extra lening nodig hebben voor extra investeringen, die hebben het zwaar.
    Banken die in eens 2,5 procent extra rente vragen (risico rente) bovenop de gewone rente, dat noem ik oplichterij.
    Rob Grotewaal

  8. xandr says:

    @hypotheekvormen: “Volgens mij raakt het de gewone mens niet”

    Je maakt een grap, toch? Zoals Youp, maar dan anders, en minder geslaagd?

    Pensioenreserves, massa-ontslagen (in de pijplijn), belastingverhogingen (in de pijplijn), vast-in-eigen-huis dankzij de huizenmarkt (of ontbreken daaraan). Moet ik doorgaan?

  9. Lex says:

    @Ilargi Interessant verhaal. Het is goed te onthouden dat Nederland ook het land is dat de dag voor de invasie van de nazi’s in de tweede wereldoorlog dacht dat hier niets zou gebeuren. Die beroemde nuchterheid van de Nederlanders is vaak eerder verregaand ontkenningsgedrag dan echt realistisch naar moeilijke/dreigende situaties kijken.

  10. Rudi says:

    Ik ben het niet eens met Albert Spits dat de euro een dode munt zou zijn. Ik had er niet aan moeten denken als we de gulden nu nog hadden gehad. Het Ijsland model staat me nog helder voor ogen. (10% groeikrimp een inflatie van 17% en veel ontslagen) Wij hebben echter ook wel wat te vrezen omdat wij een gigantische huizenbubbel hebben. Ik geloof 570 miljard aan openstaande hypotheek-leningen. Daar waar banken een eigen vermogen van 6% tegen vreemd vermogen van 94% doet mij echt sidderen. Wanneer blijkt dat eigen huizenbezitters niet meer kunnen betalen lees: aflossen (door ontslag of stijgende rente en dalende huizenprijzen) dan zijn de rapen echt gaar.
    Ben vooralsnog maar gaan huren en wacht het allemaal maar rustig af.

  11. xandr says:

    @Ilargi: yup, zucht. Ik krijg het niet uitgelegd aan mensen dat ze zich zorgen moeten maken als hun “held” Bos glashard liegen goed probeert te praten. Sterker nog, – zij – praten het ook goed.

    Dus: seeds, deeds, tools, water. Buitenlandse bankrekening(en), cash, SUV, voorraden.

  12. ruben says:

    Gek om nu terug te lezen wat destijds als uithoek malloterie werd gezien….
    Ik bereid me voor op een sobere bezitloze toekomst met sociaal lokaal netwerk en heb wat eetbare bomen en vruchtenstruiken gepland, En veel kweek materialen en boeken in een hoek ter bewaring.
    Weg uit de randstad zit er niet in…alhoewel dat wel het beste zou zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*