‘Makelaars smokkelen er veel vierkante meters bij’

goed gevoel......;-)Makelaars ronden het aantal vierkante meters van woningen die ze verkopen vaak af naar boven. Bij een steekproef van consumentenprogramma Radar onder zeven makelaars in Amsterdam en Utrecht bleken alle onderzochte makelaars er vierkante meters bij te verzinnen, soms tot wel elf meter.

Bij de woning met de elf fictieve vierkante meters, bleek de woning in werkelijkheid 56 vierkante meter te zijn.

Dat scheelt negentien procent met de geadverteerde 67 meter, waarmee de woning op Funda stond aangeprezen. In een aantal gevallen werd een gezamenlijke trap ten onrechte meegerekend.

Radar liet drie makelaars kijken naar een woning in de Indische Buurt in Amsterdam, die door de huidige bewoner werd gekocht met de omschrijving dat die 53 vierkante meter was.

Twee makelaars wilden dit naar boven afronden tot 55 vierkante meter, de derde stelde zelfs voor de woning aan te melden als zestig vierkante meter.

Kleiner

Bij nadere inspectie bleek de woning kleiner dan gedacht. Volgens de richtlijnen van de NVM-makelaars meet de woning slechts 44 vierkante meter, meldt Radar.

De Vereniging Eigen Huis noemt de voorbeelden ‘onbestaanbaar’ en spreekt van bewust verkeerde voorlichting. De organisatie noemt het ook opvallend dat geen enkel huis te klein werd ingeschat. De NVM reageert maandagavond in de uitzending.

Triest

De Nederlandse Vereniging van Makelaars noemt de bevindingen ‘triest’, zei voorzitter Ger Hukker. “Wij staan normaal voor kennis en integriteit, maar uit de uitzending blijkt dat dat laatste niet helemaal klopt.”

Hukker zei dat NVM-makelaars die over de schreef gaan maatregelen kunnen verwachten.

Hukker wijst erop dat NVM-site Funda al wordt aangepast. De oppervlakte van bijvoorbeeld de tuin wordt straks apart vermeld en niet meer onder de noemer woonoppervlakte.

bron: Novum

Share Button
Tagged with:
252 comments on “‘Makelaars smokkelen er veel vierkante meters bij’
 1. Homey says:

  Dit speelt al jaren, met name in Amsterdam/Utrecht.

  Ik woon zelf in de indische buurt (huur). Het zijn hele kleine woningen van uiterst matige kwaliteit.
  Enkel glas/slechte isolatie, you name it. Met deze sjoemelende makelaars vragen ze al snel 4000 euro per m2 tegenwoordig.
  Het is een leuke buurt, maar zeker geen topbuurt. Veel hangjongeren en uitkeringstrekkers wonen hier.
  Ik zou er niet aan moeten denken hier wat te kopen.

 2. lorenzo says:

  Aan onder- of overmaat kunnen geen rechten worden ontleend.
  Daarbij dienen kopers maar eens een meetlintje mee te nemen.

 3. Joe Sixpack says:

  Te hoge prijzen en te hoge vierkantemeters. Als dat geen bubbel is dan weet ik het ook niet meer.

 4. adamus says:

  smokkelaars makelen er m2’s bij.

 5. chantal says:

  dit fenomeen is ook in Belgie.
  Ahja, je kan zelf toch kijken…. zijn de laagste stukken onder een schuin dak nog bewoonbaar? Of onder een trap? Rekenen ze een kruipzolder mee? Etc… we zijn toch slim genoeg om hier zelf door te prikken?

 6. nhz says:

  “De oppervlakte van bijvoorbeeld de tuin wordt straks apart vermeld en niet meer onder de noemer woonoppervlakte.”

  verder commentaar overbodig …

 7. nhz says:

  @5:
  ik weet niet hoe het nu normaal is, maar tien jaar geleden gaf de makelaar je zeker niet de gelegenheid om alles zelf na te meten.

 8. brikkebekker says:

  wij hebben problemen met het leefoppervlak van een kip.
  Is het ook niet mensonwaardig om op een oppervakte van 57m2 te moeten leven. Als een woning meer dan 120m2 is, dan gaat men niet zuren om een paar meter.
  Blijft staan dat je niet mag foetelen(een netter woord voor bedriegen).

 9. anderhalf keer modaal says:

  De cultuur binnen de makelaardij is al sinds jaar en dag dat het aantal vierkante meters woonoppervlak flink naar boven wordt bijgesteld. Volgens de norm mogen verkeersruimten (hal, overloop) en oppervlakten onder schuine daken lager dan 1.50 meter niet worden meegerekend. Maar als volgens deze norm wordt gerekend lijkt een ruime 2-onder-1-kap niet groter dan een tussenwoning of appartement. Alle makelaars doen eraan mee, de individuele verkoper die het ‘volgens het boekje’ wil doen snijdt zichzelf in de vingers. Tijd voor een cultuuromslag. Of zou enkel regelgeving en toezicht helpen?

 10. anderhalf keer modaal says:

  @ adamus

  Inderdaad. Gezien het belang van een juiste aankoop voor mensen en de bedragen die erin omgaan…dit kan echt niet.

  Als een autofabrikant 5 pk meer in de advertentie vermeldt dan werkelijk het geval is staat iedereen op zijn achterste benen.

 11. dalen says:

  @5 “Etc… we zijn toch slim genoeg om hier zelf door te prikken?”

  Dit is natuurlijk een dooddoener.

  Feit is dat ze onbetrouwbaar zijn en dat die lui oneerlijk te werk gaan.

  Er zijn veel mensen die niet bekwaam zijn om een huis goed in te schatten op waarde enz. Er zijn niet voor niets de laatste jaren enorme schandalen i.v.m. valse voorstelling van zaken. Welke dat allemaal zijn dat kun je zelf wel invullen.

  Als ik in mijn advertentie zet dat de auto die ik verkoop makkelijk 300 km doet met 1 liter benzine en jij gelooft dat, wil dat nog niet zeggen dat ik eerlijk bezig ben en tegen jou kan zeggen “had je maar moeten kijken”.

  Het blijkt maar weer dat die hele branche ROT is.

  Voor mij is het tuig van de bovenste plank. PUNT!

  Als ik wat heb met die boeven procedeer ik met ze tot aan de Hoge Raad toe.

 12. Mario says:

  Bij ons in Purmerend is dit al zo lang ik de markt aandachtig volg aan de gang. Heb meerdere malen makelaars gevraagd waarom zij dit doen kreeg diverse antwoorden: de andere makelaars doen het ook, op verzoek van de verkoper, de andere huizen staan ook zo op Funda en meer van dit soort leugens. Ga ze nu allemaal aanmelden bij Hukker/NVM kijken wat er gebeurt. Doet deze niets dan maar weer naar Tros Radar!!!
  Ik hoop dat er meer lezers van deze site zijn, die dit ook willen doen, op deze wijze is ook de DSB uiteindelijk failliet gegaan.
  Wellicht is dit boeven gilde alsnog te stoppen.

 13. Scheefhuurder says:

  Deze had ik gisteravond al gepost op andere draad na de uitzending. Vooral triest dat heer Hukker met droge ogen beweert “ich habe es nicht gewusst, daar gaan we wat aan doen”;

  Iedereen die serieus op Funda een woning zoekt, kan het volgende constateren:
  Een inpandige garage of berging wordt nog regelmatig in het woonoppervlak meegenomen. Evenzo balkons. Het is al verbeterd tov. 1-2 jaar geleden, toen deed iedere verkoper/makelaar dat. Het komt voor dat het woonoppervlak berekend wordt op basis van de buitenmaten. Ook wordt simpelweg het oppervlak van begane grond vermenigvuldigd met het aantal verdiepingen. Zo worden dakterrassen, schuine daken en/of vlieringen volledig meegeteld. Tenslotte kan je met enige oefening aan de oppervlakte/volume-verhouding al zien of het klopt of niet. Tip: let ook op de verschillen tussen te koop staande woningen van hetzelfde type. Ik heb de indruk dat verkeerde opgave soms uit gemakzucht gebeurt, echter vaak doelbewust: makelaar wil de klus en volgt de wensen van de verkoper, de verkoper sjoemelt om zo hoge vraagprijs te rechtvaardigen. Hier hoort de koper beschermd te worden, en zou de verkopende makelaar als professionele partij aansprakelijk gesteld moeten kunnen worden. Tip: neem als aspirant koper een afstandmetertje mee tijdens een bezichtiging. Zelf heb ik een laserapparaat: zeer snel, nauwkeurig, en geschikt voor grote maten zoals een tuin. Zo’n investering verdient zich vanzelf terug in de onderhandeling. Een verkopende makelaar zal je dat niet altijd in dank afnemen (vertrouw je mij niet?). Helaas blijkt het gewoon nodig, en verder gewoon handig voor de ontbrekende maten.

 14. ZK says:

  Tsjonge jonge koop je een woning via NVM met woonoppervlak van 200 m2, blijkt dat ik een berging heb gekocht van 100 m2, met garage van 25 m2, met een balkon op de garage van 25 m2 en een tuin waarvan de helft vijver van 50 m2.

 15. lorenzo says:

  ja , in de gouden jaren waren we zo druk met kopen en nu hebben we tijd voor dit.
  Als we het huis bezichtigen zien we de ruimtes toch ook ?
  Later horen we de getallen en zijn we boos…..

  De koper koopt , dus onderzoeken.

 16. Jan modaal says:

  @2: “2.lorenzo Zegt:Daarbij dienen kopers maar eens een meetlintje mee te nemen.”

  Waar hebben we dan nog een makelaar voor nodig? Men moet ook maar een aannemer mee nemen….(en een schilder)

 17. Scheefhuurder says:

  @14: shit happens, enigzins overtrokken maar helaas met kern van waarheid. Ook in de funda omschrijvingen zit hoog onzingehalte. Zo kwam ik tegen: royale woonkamer met garage. Blijkt garage verkleind en alleen als berging bruikbaar, berging bij woonruimte opgeteld, met close-up vd. garagedeur. Of mogelijkheid tot werken aan huis. Lees: buren hebben garage omgebouwd tot werkruimte.

  @15: er is meer jurisprudentie nodig. Als koper heb je informatieplicht, maar je mag er toch vanuit gaan dat een professionele partij (makelaar) correcte informatie verstrekt.

  @16: goede vraag. Het is mij inderdaad niet duidelijk wat ik aan een aankoopmakelaar heb. Verder: meetlintje is ouderwets, ik zweer bij lasermeter. En neem ook een zaklampje mee om in de kruipruimte te kijken.

 18. Martijn says:

  @Scheefhuurder

  Je gaat grondig te werk zo te zien, dat kan ik wel waarderen.

  Toch moet je flink wat maten nemen en rekenwerk verrichten wil je de totale oppervlakte van een huis berekenen.

  Knappe jongen als je met een paar keer schieten 5% overdrijving uit de opgave vist.

  Al opmerkelijke zaken in de kruipruimtes tegen gekomen trouwens?

 19. adamus says:

  pocketcamera op een stokje kan ook wel handig zijn om vanuit het dakraam bovenop het dak te kijken.
  Stel je komt witte spinnen tegen in de kruipruimte. Wat wil dat zeggen?

 20. adamus says:

  Waar hebben we dan nog een makelaar voor nodig? Men moet ook maar een aannemer mee nemen

  er zijn ook hypothekers die een inspectierapport eisen. Inspectiebedrijfjes zijn lenen zich ook weer voor gesjoemel. Vaak zijn ze ook “klusser”.

 21. Scheefhuurder says:

  @18
  Rekenwerk valt reuze mee, althans voor type waar ik naar zoek: woningen hebben standaard maten waarbinnen alles wordt opgetrokken. Als er bijv. staat 6m breed, ga er dan maar vanuit dat binnenmaat 5.7 is.
  Verder dank voor compliment (knappe jongen): als iemand per ongeluk de garage meerekend zit je al snel op 10% overdrijving. Ik zeg ook niet dat het altijd voorkomt, maar het valt wel op: ijn schatting 1:3 geeft teveel op, gemiddeld 3-7%. Toch de moeite waard als je dat omzet in een bedrag.

  Kruipruimtes: vocht, schimmel, grondwater. Hoeft allemaal niet erg te zijn, maar wel minpuntje: wisselgeld in onderhandeling, handig om te weten. Gaat erom: alles waar je zelf achter kunt komen is meegenomen en voorkomt problemen achteraf. Zo ook bestemmingsplan, en vraag voor paar Euro de verkoopprijzen op van de straat waarin je geinteresseerd bent. Misschien ben ik teveel doe-het-zelver en denk misschien teveel na. Maar dat is nu precies het kenmerk van een hype: niemand denkt meer na en loopt als lemmingen de massa achterna: kopen, kopen, kopen voordat het te laat is, bang om boot te missen. Dat betekent niet dat huizenmarkt op instorten staat, wel dat we in rustiger vaarwater terechtkomen.

 22. nhz says:

  @10:
  kortom, het doet denken aan de spreekwoordelijke ‘used car salesmen’.

  @18:
  kruipruimtes? in mijn vorige pand kwam ik ruim twee grote kamers onder de vloer van de 1e etage tegen (van het formaat dat ze tegenwoordig als luxe appartement verkopen). Had de verkopende makelaar niet eens gemerkt, ikzelf ook niet – kwam er pas na jaren achter, toen ik iets aan de badkamer wilde doen.

  Dat waren nog eens tijden; tegen de tijd dat je weer vele kuubs huis gratis erbij krijgt is het weer interessant om te kopen, voorlopig dus niet 😉

 23. Scheefhuurder says:

  @19
  Dank voor tip (camera op stokje), maar om nou met gereedschapskist aan te komen: daar ligt voor mij wel grens, dat mag bouwkundige doen. Goed inspectierapport is waardevol, maar heeft ook beperkingen. Overigens wel ooit op punt gestaan om te laten checken op betonrot (Kwaaitaal, jaren ’70)waar bepaalde wijken om bekend zijn.

  Spinnen in kruipruimte minder erg dan op vliering. Met witte spinnen heb ik geen ervaring, zou dan toch camera meenemen voor een foto…

 24. Oproep aan iedereen:
  – zelf meten
  – zelf rekenen
  – zelf nadenken

  Het is namelijk een fabeltje dat:
  – er altijd woningnood zal zijn
  – huizenprijzen altijd stijgen
  – financiele adviseurs altijd het beste voor u doen

  Hier volgt dan ook een waarschuwing:
  – pas op 🙂

 25. adamus says:

  enig idee wat tegenwoordig een villa wordt genoemd? 😉

 26. Goeie tips says:

  Fijne tips hier en daar,

  Laatst zagen we een woning met ” 800m2 tuin”

  Thuisgekomen kijk je even op deze site:
  https://www.vindjeeigenhuis.nl/

  En zie je dat de tuin 773 m2 is.

  MVG

 27. spongebob says:

  Verkopende makelaars zijn natuurlijk niet te vertrouwen.
  NVM adviseert niet voor niets om een aankoopmakelaar mee te nemen.
  Dieven vang je het beste met dieven.

  Vanmiddag nog een huis bekeken, de ramen en kozijnen waren in een donkere kleur geverfd. Ik vroeg aan de makelaar: dit zijn zeker hardhouten kozijnen ?, waarop hij gelijk bevestigend antwoordde.
  Nu ben ik een tijdje huisschilder geweest en kan het verschil tussen hardhout en vuren/grenen wel zien.
  Als argeloze koper wordt je echt geknipt en geschoren, net als in de beleggingswereld 😉

 28. chantal says:

  Overal waar ik kom hangt ‘de beste’ verwarmingsketel. Als ik dan zeg : ‘er zijn er nog betere’ dan word het meestal stil en trekt men schele ogen… Ahtoe, we zijn niet marginaal hé, die alles geloven wat ze ons zeggen. De bakker zegt ook van zijn brood, dat het het beste is…

 29. adamus says:

  28
  ik neem het voor kennisgeving aan. Waarom zou ik hardop die conclusie moeten trekken?

  De bakker zegt ook van zijn brood, dat het het beste is…

  so do you 🙂

 30. adamus says:

  gelukkig zijn de prijzen in Amsterdam weer op het oude niveau (dagblad de Pers).

 31. lorenzo says:

  ach , wat doet het er toe , de m2 prijs is niet bepalend voor de prijs van een woning .
  Zeker nu niet 🙂

 32. Bouke says:

  @goeie tips (26)

  Hoe meet jij het aantal m2 van een perceel met die site?

 33. Goudbelegger says:

  Zo gaan ze dus de woningmarkt ondersteunen….

  ———–

  Steuntje voor 35.000 kwetsbare Rotterdammers ROTTERDAM – Rotterdam gaat 35.000 inwoners helpen. Ouderen zich niet meer zelf kunnen redden en kwetsbare jongeren krijgen een steuntje in de rug.

  Samen met de landelijke overheid en Achmea gaat Rotterdam ervoor zorgen dat zij beter hun weg kunnen vinden in de hulpverlening. De betrokken partijen maken daarover woensdag afspraken.

  Het project heeft een looptijd van vier jaar. In de afgelopen jaren hielp wethouder Jantine Kriens (PvdA, Volksgezondheid) 2900 dak- en thuislozen hun leven weer op de rails te krijgen met een woning en een baan. Naar dat voorbeeld wil de stad nu andere kwetsbare groepen, waartoe ook lichtverstandelijke gehandicapten en gedetineerden met een korte straf worden gerekend, helpen.

  Kwetsbare mensen gaan er flink op vooruit als ze persoonlijk worden benaderd, is de filosofie van het project. Door een begeleidingsplan, met zorg, woonruimte en een baan doen ze weer mee in de maatschappij. Overlast en criminaliteit zouden daardoor afnemen.

  Rotterdam telt 17.000 65-plussers die zich niet al te best kunnen redden en elfduizend overbelaste jongeren (van de 34.000 op de regionale opleidingencentra). Verder zijn er vijfduizend gehandicapten, 2203 kortgedetineerden en duizend dak- en thuisloze jongeren. In het project werkt Rotterdam samen met de ministeries van VWS en Justitie, Achmea Zorg en Achmea Zorgkantoren.

  Rotterdam telt bijna 600.000 inwoners. De groep van 35.000 kwetsbaren bij wie aan de voordeur wordt gebeld, beslaat dus ruim 5 procent van de inwoners.

 34. Marketwatch says:

  De site “Woningmarktcijfers” komt vandaag met de conclusie dat de gemiddelde huizenprijs vorig jaar 6,5% is gedaald:

  http://www.woningmarktcijfers.nl/nieuws/2009_een_verloren_jaar_voor_de_woningmarkt.htm

 35. Fred says:

  Ik heb trouwens al 3x meegemaakt dat ik naar een vrijstaand huis ging kijken maar die vervolgens helemaal niet vrij stond.

  In een dorpje vlakbij R’dam was het zelfs zo dat het huis aan 2 kanten was vastgemetseld. Toen ik de arrogante makelaar vertelde dat ik 150 km heen en 150 km terug voor J..L.. reed gaf als antwoord “Tja dat had ik nog niet gezien. Was er nog niet omheen gelopen.”. Zelfs in zijn brochure stond dat het huis vrijstaand was. Excuses? Welnee meneer was nog boos.
  Inmiddels is het op de site aangepast.

  Dat is ook bij de andere makelaars gebeurd nadat ik een pittige e-mail had gestuurd met een CC naar NVM.

 36. Fred says:

  Even aanvullen.

  De foto’s waren zo genomen dat het leek of ze vrijstaand waren.

 37. ll says:

  Hoera, de zon is niet meer dood, hij leeft….
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8494225.stm

  Hoera rente Rabo variable naar 3.8…….

 38. adamus says:

  Excuses? Welnee meneer was nog boos.

  op zijn Amerikaans een rekening sturen voor de reiskostenvergoeding.
  Indien niet willen betalen, doorsturen naar IntrumJustitia. Die willen zo’n vordering wel overnemen en gaan ze nog jarenlang pesten.

 39. adamus says:

  Goudbelegger, dat is verkiezingspraat. Heel Feijenoord stemt bijna al pvda en dat willen ze zo houden.
  http://almanak.overheid.nl/31737/Deelgemeente_Feijenoord/

  Als mensen kwetsbaar zijn is dat politiek bepaalt. “We willen immers allemaal kwetsbaren helpen……”
  of “aan de onderkant van de samenleving”. Hoe arrogant en incompetent kun je zijn. (Taleb?)

 40. Henri says:

  “in mijn vorige pand kwam ik ruim twee grote kamers onder de vloer van de 1e etage tegen”
  Kamers onder de 1e etage?? Klinkt alsof je twee kamers op de begane grond gevonden hebt.

 41. adamus says:

  Hoera, de zon is niet meer dood, hij leeft….

  of zoals de echte BD boer het ziet: het is 2 febr. geweest (maria lichtmis r.k.) en het bodemleven gaat weer op gang komen. Zo moeilijk is het allemaal niet na miljarden jaren.

 42. Henri says:

  Tuin op het lijkt ook via een dobbelsteen bepaald op Funda. Niet eens altijd in het voordeel van de betreffende woning. Gelukkig heeft Funda een linkje naar Google maps.

 43. adamus says:

  Kamers onder de 1e etage?? Klinkt alsof je twee kamers op de begane grond gevonden hebt.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Souterrain

 44. Goudbelegger says:

  @39, verkiezingspraat, zit wat in maar het probleem is structureler. Woon nu in Amsterdam tegen Osdorp aan, mensen zijn heel aardig hoor maar de overheid heeft een hele ‘hulpverlenings’sector eromheen opgezet, krijg je allemaal folders voor hulp met taal, hulp met opleiding, hulp met sporten, hulp met huiselijk geweld, hulp met vrouwen ontwikkelen, buurthuis met cursussen, fietscursussen etc.

  We zijn gewoon voor een zeer groot deel communistisch geworden en een communistisch systeem gaat kapot, het is heel eenvoudig.

 45. Patrick says:

  Even tussen haakjes… Waar blijft Charles Nenner nou met z’n voorspelling over 08-02-2010?

 46. Martijn says:

  @44

  Als we communistisch zijn geworden terwijl we eerst kapitalistisch waren lijkt dat me een indicatie dat een kapitalistisch systeem blijkbaar ook kapot gaat.

 47. Martijn says:

  Op zich ziet het er bij de Sloterplas beter uit dan ik had verwacht.

  Kan meer over mij zeggen dan over de omgeving hoor.

 48. Goudbelegger says:

  @46, alles trekt naar de overheid, banen zijn daar het beste, uitkeringen krijg je cadeau, overheidsopdrachten voor het bedrijfsleven zijn het beste, je krijgt zeker je geld, reddingen van bedrijfsleven etc. Zo verandert een kapitalistisch systeem met een steeds grotere overheid langzaam naar een meer communistisch systeem. Lijkt mij dan..

  Rond Sloterplas is inderdaad niet slecht.

 49. Dalen says:

  @ 45

  Kijk eens hier. Deze heeft een ander idee over goud. Ik deel zijn mening wel.

  Staan trouwens goed onderbouwde artikelen op dit blog.

  Voor mij is dat een realist!

  http://goldandglory.blogspot.com/

 50. adamus says:

  http://www.polderkol.nl/

  of hoe je door dikke muren minder m2’s krijgt.

  KISS 🙂

 51. adamus says:

  49

  indien: goud = vaste waarde= rest ?

  vul maar in…….maar ik ben daar nog niet uit.

 52. adamus says:

  goudbelegger, het is zoals het is. Je kunt alleen maar proberen je voordeel eruit te halen. Die zwarte zwaan niet voorbij laten gaan. Ook niet gefixeerd zijn op die communisten lijkt me,”in the long run they are all dead”. Eigenlijk zijn ze nu all dood en vieren hun eigen begrafenisfeestje.

 53. Martijn says:

  Leuk, dat polderkol.

  Voor wie er van houdt heb ik een nog beter boek dan Batra in de aanbieding: Ubiquity – why catastrophes happen van Mark Buchanan. Wat mij betreft het beste boek dat ik de afgelopen jaren (!) heb gelezen.

  Ligt in de lijn van Taleb en kan het enigszins vinden met Batra, maar is gewoon nog veel baanbrekender.

  http://physicaltheory.blogspot.com/2010/01/ubiquity-ch-1-3.html

  http://www.investorsinsight.com/blogs/thoughts_from_the_frontline/archive/2009/10/02/another-finger-of-instability.aspx

  http://www.rizdin.com/2009/04/book-review-ubiquity-by-mark-buchanan.html

  http://thisischinablog.com/2010/01/19/the-ubiquity-of-dragons/

  Verder moeten jullie zelf maar even op google loeren, of gewoon bestellen.
  Amazon.de is vaak veel goedkoper dan bol.com.

 54. Martijn says:

  Eigenlijk zijn ze nu all dood en vieren hun eigen begrafenisfeestje.

  Daar valt wat voor te zeggen, al staat met betrekking tot de toekomst natuurlijk niets ooit vast.

 55. Martijn says:

  @51 Kees

  Wat is je vraag precies?

 56. Martijn says:

  Over dat boek:

  At the dawn of this new century, Buchanan reveals, we are witnessing the emergence of an extraordinarily powerful new field of science that will help us comprehend the bewildering and unruly rhythms that dominate our lives and may even lead to a true science of the dynamics of human culture and history.

  Ik kan niet geloven dat het destijds (2001) aan mijn aandacht voorbij is gegegleden.

 57. Martijn says:

  @56

  Ik heb voor de zekerheid meteen alles van hem besteld. Dit zou wel eens revolution in the making kunnen zijn…

 58. Goudbelegger says:

  het is zoals het is. Je kunt alleen maar proberen je voordeel eruit te halen.

  Adamus, eens. Heb ook eens gezegd, ‘wil niet alleen klagen over hoe het nu is maar ook profiteren van wat er fout zit’.

  Wel bewondering voor Wilders die wél iets doet gewoon.

  Wat ook nog belangrijk is, of het belangrijkst na zien dat dingen fout zitten, correct voorzien wanneer het echt instort. Vanaf 1990 had je kunnen roepen dat massaimmigratie fout was, belastingen te hoog, had je 20 jaar lang voor jan sukkel geroepen. Maar als je het nu roept en zegt dat het nu instort, gewoon vandaag en de komende 2 jaar en het klopt ben je beter bezig.. dat denk ik dus maar dat was al duideljk..

 59. nhz says:

  @27:
  “Dieven vang je het beste met dieven.” behalve als de dieven allemaal elkaar kennen en samenspannen …

  @30:
  het oude nivo, is dat de prijs van 1736 die – gecorrigeerd voor inflatie – in 2009 opnieuw bereikt werkt?

  @35:
  in mijn woonplaats is een wijk met ‘vrijstaande huizen’ waar ongeveer 0.75m vrije ruimte tussen te huizen zit (kan net een fiets tussendoor, ik betwijfel of je er nog naast kunt lopen). Creatief zijn ze wel.

  @40:
  nee, was een 17/18e eeuws pand, die hebben allerlei nivo’s met trappetjes ertussen, waardoor je niet altijd goed ziet waarde etages zitten. Eronder zat nog bijna 4 meter begane grond, en daaronder nog een voormalige bomvrije kelder (had ooit de BB verstoppertje in gespeeld).

  @44:
  is in de provincie ook hoor, wij hebben speciale ambtenaren die alle ‘zielige gevallen’ langsgaan om te kijken of ze nog gratis computers, bankstellen, koelkasten en vakanties kwijt kunnen. En die dan trots ieder jaar melden dat ze weer voor tonnen extra hebben kunnen uitdelen. Zielige bijstandgevallen zijn spekkoper hier, die hebben het stukken beter dan mensen die van minimumloon moeten leven.

  @55:
  klinkt een beetje als een moderne versie van chaos theorie. Is weinig nieuws aan, dateert al uit de jaren zeventig en was halverwege jaren tachtig erg populair, ook t.a.v. de beurs (diverse boeken van Mandelbrot) en sociale wetenschappen. Het is trouwens ook niet helemaal waar dat je zulke catastrofes niet kunt voorspellen, je kunt doorgaans minimaal zeggen dat (op een bepaald moment) een katastrofe wel of niet waarschijnlijk is.

 60. adamus says:

  Martijn Zegt:
  10 February 2010 om 4:31 pm
  @51 Kees

  Wat is je vraag precies?

  dat waarde verward wordt met geld is mijn idee.
  Eigenlijk geen vraag, alleen wordt die vraag steeds weer opgeworpen is mijn idee.

 61. adamus says:

  Ik kan niet geloven dat het destijds (2001) aan mijn aandacht voorbij is gegegleden.

  je bent anders gaan lezen?

 62. adamus says:

  @27:
  “Dieven vang je het beste met dieven.” behalve als de dieven allemaal elkaar kennen en samenspannen …

  loyaliteitsconflicten liggen altijd op de loer.

 63. Martijn says:

  klinkt een beetje als een moderne versie van chaos theorie. Is weinig nieuws aan, dateert al uit de jaren zeventig en was halverwege jaren tachtig erg populair, ook t.a.v. de beurs (diverse boeken van Mandelbrot) en sociale wetenschappen. Het is trouwens ook niet helemaal waar dat je zulke catastrofes niet kunt voorspellen, je kunt doorgaans minimaal zeggen dat (op een bepaald moment) een katastrofe wel of niet waarschijnlijk is.

  Het gaat om critical state theorie. Wel gelieerd aan, maar niet hetzelfde als de chaostheorie.

  En ergens zelfs het omgekeerde. De critical state benadering kijkt emergent gedrag van een systeem als geheel, chaos theorie focust juist meer op individuele gebeurtenissen. Chaostheorie verklaart een schijnbare wanorde uit een onderliggend definieerbaar systeem, terwijl critical state eigenlijk stelt dat er op ieder moment van alles kan gebeuren vanuit dezelfde beginconditie; kleine effecten kunnen grote gevolgen hebben.

  Misschien leg ik het niet helemaal goed uit, maar choastheorie is echt iets anders.

 64. Martijn says:

  @61

  Waarde is inderdaad niet hetzelfde als geld, maar omdat door iedere transactie geld stroomt zijn mensen geneigd waarde wel in geld uit te drukken. Het is echter niet hetzelfde. Geld is een ruilmiddel dat het mogelijk maakt de waarde van zaken op enig moment met elkaar te vergelijken. Over tijd kan de waarde van geld echter verschillen. Voor een gulden uit ’70 kocht je een heel brood, tien jaar later nog slechts een snee.

  @62
  Ik ben inderdaad anders gaan lezen, dat kan het zijn, al had het me destijds ook best kunnen opvallen.

 65. Martijn says:

  Het is trouwens ook niet helemaal waar dat je zulke catastrofes niet kunt voorspellen, je kunt doorgaans minimaal zeggen dat (op een bepaald moment) een katastrofe wel of niet waarschijnlijk is.

  Dat is waar, ook volgens deze gedachte. Ook over de grootte kan je enigszins een gok doen, maar zeker is die niet.
  Je kan – afhankelijk van de situatie – zeggen dat de kans op een grote catastrophe duidelijk aanwezig is, maar als die kans niet zichtbaar is kan je niet stellen dat het mee zal vallen, daarover blijf je onzeker.

 66. nhz says:

  @63:
  zoals je het uitlegt klinkt het verregaand hetzelfde, maar misschien moet ik maar eens wat meer over ´critical state´ lezen. Chaos theorie kan ook twee kanten op werken: het laat zien dat je met zeer simpele regels uiterst complex gedrag kunt krijgen; omgekeerd hoeft een complexe wereld niet gebaseerd te zijn op simpele regels. Kleine effecten – grote gevolgen geldt voor beide.

  Gerelateerd aan economie etc. vind ik fractals zeer bruikbaar, maar je moet je dan realiseren dat het niet altijd werkt, dus alleen gebruiken als het patroon heel duidelijk is. Ik heb de indruk dat voor biologie, milieu etc. chaos theorie ook bruikbaarder is, maar misschien komt dat gewoon omdat het al langer bestaat.

  @65:
  dat bedoel ik inderdaad. Soms is er goede voorspelbaarheid, soms niet en zekerheid heb je nooit. Je kunt dat wel gebruiken in die zin dat je bijv. soms beter gewoon even uit de markt kunt blijven terwijl op andere momenten een gokje de moeite waard is.

 67. Martijn says:

  @67

  Er zijn ook veel overeenkomsten hoor. Poincaré wordt bijvoorbeeld ook aangehaald.

  Los daarvan is de manier waarop Buchanan de critical state en de bijbehorende power law op aardbevingen, bosbranden, financiële markten en geschiedenis betrekt uitermate interessant.

  Wellicht heb je gelijk dat het minder revolutionair is dan ik stelde, maar niettemin weet deze schrijver het goed en bovendien met veel onderbouwing te brengen.

  Daarbij stelt hij overigens nergens dat wat hij volledig of zelfs waar is, maar hij weet het zeer goed te matchen.

  Voor mij deed dit boek een aantal uiteenlopende dingen die ik elders (zoals bijv Taleb, of Eric Hoffer) ook al tegenkwam op zijn plaats vallen.

  En wat je zegt klopt inderdaad. Soms kan je duidelijk zien dat je beter niet in de markt kan zitten, terwijl op andere momenten het vaarwater wat rustiger lijkt en je eventueel een gokje kan wagen.

  Wat mij betreft zien we momenteel overigens de spanning op veel fronten (Iran, VS-China, financieel systeem etc.) opbouwen waardoor de kans dat een kleine gebeurtenis verder gaat dragen toeneemt.

 68. Goudbelegger says:

  VS – China..

  Wordt steeds duidelijker dus..

  Dat bedoel ik met niet alleen kijken naar huizen in Nederland, AEX, zijn andere zaken die belangrijker zijn voor je toekomst……….

 69. adamus says:

  68

  om je nu zorgen te maken over een hoopje stenen en de prijzen van bouwmaterialen? Inderdaad.
  Ik heb zowiezo andere ideeën over bouwen, alleen de “communisten” zijn er niet van overtuigd.

 70. Martijn says:

  @69

  We kijken wel verder, maar goed, kerntopic van dit forum blijft toch Nederlanse steen. Wellicht verklaart dat eea.

 71. Goudbelegger says:

  Behoorlijk aantal, 90.000 per jaar. Maar wat voor mensen zijn het? Ingenieurs, zelfstandigen? Ik neem aan dat het voornamelijk dit soort mensen zijn, degenen die juist geld krijgen van de overheid gaan niet weg. Komen er veel terug?

  ——–

  Nederlanders willen grens over AMSTERDAM – Steeds meer Nederlanders verhuizen naar het buitenland. Per dag emigreren rond de 320 Nederlanders, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).

  Scandinavië is erg populair bij Nederlandse emigranten.
  „Eenderde van deze mensen wil werken in het buitenland, eenderde denkt erover een eigen bedrijf te beginnen over de grens, een kwart wil stage lopen en de rest heeft andere redenen”, vertelt Frans van Houten, directeur van de Emigratiebeurs die op 13 en 14 februari in Expo Houten plaatsvindt.

  „In Europa zijn vooral Scandinavië, Frankrijk en Spanje populair, terwijl buiten Europa Australië, Canada en de Nederlandse Antillen hoog scoren”, aldus Van Houten.

  Recent onderzoek onder bezoekers van de site van de Emigratiebeurs wijst uit dat de interesse in de afgelopen 3 maanden is verviervoudigd in vergelijking met dezelfde periode in het jaar daarvoor.

  Op de Emigratiebeurs bieden ruim 300 organisaties ondersteuning op het gebied van wonen, werken, stage en ondernemen in het buitenland. 30 landen geven acte de présence en er vinden meer dan 60 gesegmenteerde presentaties plaats.

 72. Goudbelegger says:

  @70

  Jullie kijken zeker verder!! Zeer indrukwekkend niveau vergeleken met andere sites. Geen gescheld op elkaar, er wordt standaard naar op geldelijk gewin gerichte motieven achter allerlei regelingen gekeken. Een aantal wereldwijze mensen bijelkaar..

 73. spongebob says:

  Ik kom hierbij nog eens terug op het Casametrics verhaal van professor Francke waar we het hier vorige week over hadden. http://www1.fee.uva.nl/pp/bin/nonrefereedbookpublication499fulltext.pdf

  In “2. Real estate model valuation” veronderstelt hij dat aandelenmarkten werken volgens het principe dat de prijs waarop aandelentransacties worden gedaan de juiste marktptijs is. Geheel volgens het idee dat alle prijsbeinvloedende faktoren op het moment v/d transactie bekend zijn en dus verdisconteerd zijn.

  Hij gaat hier helemaal voorbij aan het feit dat er bewijzen zijn voor partij(en) die de aandelenmarkten manipuleren en sturen. Zoals b.v. The Plunge Protection Team die, zoals vroeger valuta werden ondersteund, nu aandelenmarkten ondersteunen met zogoed als ongelimeteerd geld.

  In de huizenmarkt zijn er overtuigende aanwijzingen voor een gelijksoortig mechanisme, namelijk dat banken met veel/goedkoop geld de huizenprijs ondersteunen door objecten die tegen de gewenste marktprijs onverkoopbaar blijken van de markt te halen op een transactieprijs die de gewenste marktprijs benadert.

  Om het verschil tussen marktprijs en transactieprijs dan aan te duiden als ‘transaction noise’ lijkt me een welliswaar spitsvondige maar niet realistische en eerder een gevaarlijke voorstelling van zaken.

  Hoeveel vergelijkingen of statistische berekeningen met de voorhanden liggende cijfers ook worden gedaan, het zal niet de juiste marktprijs als uitkomst geven of voorspellen maar slechts de gewenste marktprijs. Deze is voor gemeentelijke balastingdiensten natuurlijk goed genoeg om de OZB waarde vast te stellen. Maar voldoet niet om tot een oordeel te komen of de huidige huizenmarkt juist gewaardeerd is.

 74. spongebob says:

  Zo’n bewijs voor hypotheekbank interventie’s kwam ik vandaag weer tegen op funda.
  Vorige maand was ik op een huizenveiling in Gilze-Rijen waar o.a. dit huis werd geveild: Lagevaert 6 Kaatsheuvel.
  zie mijn posting: (http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-01-2010/prijsdaling-bestaande-koopwoningen-neemt-weer-toe/#comment-27090)
  Het was net of het aan een particulier werd gegund omdat die maar steeds hoger bleef bieden. Tot de prijs uiteindelijk 223.000 was met 7.000 kosten.
  Vandaag zie ik als nieuw in funda http://www.funda.nl/koop/kaatsheuvel/huis-56778677-lagevaert-6/
  Conclusie: de bank heeft de huizenmarkt ondersteund door de transactie van dit huis op 85% v/d woz waarde(262.000) te doen.
  De hypotheek bank leent voor 0,25% geld van de Nederlandse bank en blijft daar de huizenbubble mee in stand houden.

 75. John says:

  Wat de ‘makelmannetjes’ (K.de Kort..) als woonopppervlak in de brochures is in ieder geval nooit het woonoppervlak volgens NEN 2580.
  (http://nl.wikipedia.org/wiki/NEN_2580)
  Hooguit misschien het totale oppervlak inclusief schuur, tuin, (en tuin van de buren) etc.
  Ik heb een wel eens wat tijd hier aan zitten spenderen door brochures te downloaden met plattegronden er in…
  Van 8 woningen de berekening gedaan: de woonoppervlakken waren 24, 40, 42, 43, 45, 51, 56 en 67% overdreven!!!
  67%!!!! Laat ik die laatste eens toelichten. Het was een woning geadverteerd als woonoppervlak 150 m2. Als je alle binnenvloer ging optellen kwam je gunstig gerekend op 125 m2.
  Dat stond ook onderaan op de plattegrond:oppervlakten volgens bouwbesluit: 122.1 m2.
  Nou hoe ze dan aan 150 m2 komen weet ik echt niet….Het tuinhuisje was in ieder geval geen 30m2.
  Ga je vervolgens echt woonoppervlak uitrekenen volgens NEN 2580, dan kom je op 90 m2. 150 m2 is dus een overdrijving met 67%!!!
  Dus als Ger Hukker die paar vierkante meters al ‘triest’ vond, dan zijn hij na het lezen van dit bericht wel de ballen uit zijn broek janken..
  Devies: zelf meten, woonoppervlak goed berekenen.

  Groeten, John

 76. adamus says:

  74

  item voor TROS radar?

  We kunnen natuurlijk morgen de nvm en de makelaar gaan spammen?

 77. spongebob says:

  adamus, doordat het hier staat kan iedereen het vinden.

  Morgen is er weer een veiling in Gilze-Rijen waar ik naar toe ga.

  Ik zal de opbrengsten hier weer openbaar maken.

 78. adamus says:

  SB,

  weet je zeker dat het een bankstroman is of kan het iemand zijn die iedere maand een huis koopt en zo meer rendement wil halen dan de 1.6 op een spaarrekening?

  lijkt me niet, maar alles kan.

 79. adamus says:

  77

  misschien kom je dezelfde koper weer tegen.

 80. spongebob says:

  Die handelaars die op het plokgeld uitzijn weten vaak wel wanneeer de bank een huis koopt.
  Er word dan ‘gefluisterd’ aah . . . da’s de bank .

 81. spongebob says:

  @78

  Een particulier die dat huis koopt voor 223.000 moet daarover dan 6% OB en ook 7.000 kosten betalen.
  Dat is totaal zo’n 243.400 euro. Nu op funda voor 259.000
  Wie koopt er nu in deze markt een huis voor de vraagprijs.
  Dus in het uiterste onwaarschijnlijke gaval kan zo iemand 15.600 over 243.400 dat is maar maximaal 6.4% rendement en een goede kans dat het gewoon veel minder wordt.

 82. adamus says:

  Uit meijer’s blog:

  Het begrip monetaire inflatie is twee jaar terug uit de examenprogramma’s gehaald van HAVO en VWO. Alleen vraaginflatie en kosteninflatie zijn nog onderdeel van het programma. Hoe de geldhoeveelheid groeit en de gevolgen daarvan zitten niet in de leerstof. Daarom vrees ik dat de verwarring de komende jaren helaas alleen maar toe zal nemen.

 83. ll says:

  Zo, eerst kunnen wij belastingbetalers de banken spekken tegen bankroet, en nu mogen wij belastingbetalers ook nog de Grieken spekken, dat zij met 61 pensioen kunnen krijgen, maar misschien wel 63.

  Zijn wij nu helemaal gek geworden…..

 84. ll says:

  En, pas op hoor,als u een OV chipkaart heeft, kunt u EXTRA gaan betalen in de spits.

 85. ll says:

  Nog eens voor de Taleb liefhebbers, een video “are there any white swans “, duurt wel een uurtje hoor….

  http://2010.therussiaforum.com/news/session-video3/

 86. nhz says:

  @82:
  de huidige generatie economen snapt ook al niks van monetaire inflatie, dus zoiets was te verwachten; er zijn geen docenten meer om het uit te leggen (we herinneren ons nog de dame uit Rondom Tien, nietwaar …). Wat niet weet, wat niet deert.

  @84:
  gek waren we al in Nederland, kijk maar naar onze eigen vakbonden die ondanks de recessie een verbod op ontslagen EN ook nog 1.5% loons verhoging eisen (da’s dan nog minimaal, want er worden doorgaans per sector ook nog allerlei extraatjes geeist).

  Bij de provincie hier werd ook alweer gestaakt, ik snap niet dat ze daar tijd voor hebben als ik zie hoeveel vrachtwagens van de traiteur daar doorlopend komen uitladen …

  En hoewel ik het er mee eens ben dat Griekenland ver boven zijn stand heeft geleefd (dankzij de euro) hebben de vakbondsmannetjes en vrouwtjes in Nederland het natuurlijk al vele malen beter dan die in Griekenland.

  Helaas, het probleem gaat ongetwijfeld opgelost worden door op een slinkse manier veel pleuro’s bij te drukken zodat iedereen die wél verstandig met geld omgaat er voor op draait. Omgekeerde evolutie zullen we maar zeggen, dankzij de politiek.

  @85:
  omdat rekeningrijden definitief niet doorgaat? Zou wel helemaal in lijn zijn met het kabinetsbeleid, alle kosten van de auto voor rekening van wie OV of fiets gebruikt. Even strak volhouden en dan is er niemand meer die nog OV gebruikt. Vervolgens gaan de blijde rijders natuurlijk weer klagen over de CO2 tax maar ja, het moet ergens vandaan komen.
  but, het lijkt de huizenmarkt wel …

 87. nhz says:

  @88:
  ik zou wel eens willen weten hoeveel mensen die leugens van het Ministry of Truth nog geloven. Het wordt er wel konstant ingeheid door het NVM journaal etc. maar toch, de gewone man moet inmiddels in de portemonnee merken dat hij getild wordt …

  We zouden eigenlijk een Nederlandse Shadowstats website moeten hebben, ik wed dat de echte inflatie hier sinds de euro ieder jaar zeker 5% hoger is dan ze opgeven. Maar in NL is de echte data nog moeilijker te krijgen dan in de VS 🙁

 88. adamus says:

  il

  En, pas op hoor,als u een OV chipkaart heeft, kunt u EXTRA gaan betalen in de spits.

  “de vervoersmarkt in nou eenmaal vrij”, zei het ministerie.

 89. adamus says:

  omdat rekeningrijden definitief niet doorgaat? Zou wel helemaal in lijn zijn met het kabinetsbeleid, alle kosten van de auto voor rekening van wie OV of fiets gebruikt.

  jij denkt dat er beleid aan ten grondslag ligt. Er is geen beleid. Er wordt iets in werking gezet en men ziet wel waar het schip strandt. Van Griekenland tot
  NZlijn tot Betuwelijn, hoewel een de Betuwelijn een succes schijnt te zijn want er moet nog een afsplitsing bij of zo. Misschien jokken “ze”, het kan allemaal.

 90. adamus says:

  NVM journaal etc. maar toch, de gewone man moet inmiddels in de portemonnee merken

  de gewone man volgt het nieuws en de gevolgen helemaal niet. Ik woon in een buurt waar nieuwsprogramma’s niet bekeken of beluisterd worden, ze DSB niet kennen, laat staan dat ze weten waar Wognum ligt, verder wordt alleen het nieuws uit het weekblaadje gehaald.
  Ze gaan alleen iets opmerken als de huurtoeslag omlaag gaat en de huur omhoog.

 91. adamus says:

  Kevin Zegt:
  11 February 2010 om 10:31 am
  nos.nl/artikel/135…dkopere-energie.html

  da’s 1% per maand = 13% per jaar

 92. nhz says:

  @90:
  en overigens betaal je met de OVchipkaart ook buiten de spits vaak zo’n 20% extra.

  @92:
  tja, misschien zijn dat soort buurten wel representatief voor Nederland. Niet dat het veel anders is dan de buurten waar ze alleen wijzigingen in de huizenprijzen en HRA zouden opmerken, of het moet zijn dat verandering daar nog trager doordringt.

 93. Goudbelegger says:

  Wat ik altijd gezegd heb over dit soort sites, als je 10 seconden langs de snelweg staat komen er meer mensen voorbij dan in een jaar deze site bezoeken.

  Daarom werkt democratie ook niet.

 94. Martijn says:

  @93

  Die mensen leven – voor zolang het ze (nog) wordt toegestaan – op zich wel relaxed.

  Daar valt ook wat voor te zeggen.

 95. Martijn says:

  @96

  Sinds het doordrukken van het verdrag van Lissabon na een democratisch “nee” is democratie hier eigenlijk overleden.

  In Amerika is de democratie inmiddels verkocht aan de hoogste bieder: bedrijven mogen daar onbeperkt politieke campagnes financieren.

 96. adamus says:

  tja, misschien zijn dat soort buurten wel representatief voor Nederland.

  zoiets ja. Je wilt niet weten wat ze in Blaricum ontgaat, ze hebben alleen meer gevoel voor die zwarte zwaan, of ze sturen die zwaan naar elkaars vijver, zou ook kunnen.

  herinnert U zich deze nog:
  http://bank.blog.nl/spaarmarkt/2010/02/11/bartjens-fd-maakt-uitglijder-inzake-leaseplanbank

 97. Martijn says:

  Goud is vandaag weer wat aan het stijgen. Die Nenner maakt de verwachtingen die ik van hem had in elk geval waar.

 98. ll says:

  De rente is aan ‘t stijgen door Griekenland 365 miljoen per jaar extra voor ons belastingbetaler per jaar…..zie rtlz.nl

  Vraagje, hoeveel pensioenjaren gaan Italia en Spanje en Portugal ons kosten ????

  Gokje van 67 naar 68 jaar…..

 99. Ludwig von Mises says:

  99

  Het komt mij voor dat de vierde try over de neergaande weerstand van de bullish wedge gaat.

  Naar 1380 zoals je weet.

 100. adamus says:

  http://www.marcdemesel.be/2010/02/permanente-portefeuille-slechts-06.html

  waarom griekenland niet failliet gaat. Printen is gemakkelijker.

 101. adamus says:

  99

  Goud is vandaag weer wat aan het stijgen. Die Nenner maakt de verwachtingen die ik van hem had in elk geval waar.

  jij hebt hem hoog zitten…..er bijna altijd naast zitten is ook een verdienste waarnaar gehandeld kan worden.

 102. nhz says:

  @99, 104:
  goud doet al met al weinig vandaag; zolang we onder $ 1100 blijven stelt het sowieso niks voor.

  Euro goudprijs is wel duidelijk omhoog, maar dat komt omdat de pleuro zijn naam weer eens eer aan doet; zakt helemaal weg en dit keer niet alleen ten opzichte van dat andere toiletpapier. Ik hoor de EU politici en burocraten gniffelen achter de schermen, voorlopig staan ze weer voor in de race naar de bodem, met dank aan Griekenland.

 103. Ludwig von Mises says:

  106

  Ik discussier niet meer Niek. Anders zou ik je wijzen op het feit dat je rond de 930 dollar nog even afwachte met goud komen.

  “Niek Zegt:
  13 May 2009 om 10:15 pm

  Ik denk dat we de komende weken/maanden nog een deflatie scare krijgen (hoop ik, kan ik misschien goud enzo weer voordelig terug kopen) en daarna off to te races voor alle fiat currencies.”

  Enfin. De minderheid wint nu eenmaal op de markten.

 104. @72 Goudbelegger
  Eens.
  Graag deel ik met u de vreugde dat hier (veelal) inhoudelijk gereageerd wordt met bronvermelding en elkaar in de waarde latend. Wie wil er dan ook schelden, schelden toont een bepaald innerlijk, de kracht van de rede is veel mooier, die van de humorvolle rede ultiem :-).

  Hoewel iedereen natuurlijk meestal zelf gelijk heeft is een op inhoud gebaseerde gemeenschappelijke visie altijd sterker dan die van één individu: de kracht van internet.
  Zelf leer ik meer van een aanvuling of correctie van één van de forumleden dan van “mijn eigen gelijk” omdat er niemand op reageert.

  Internet verslaat daarmee de intransparantie van middlemen (b.v. NVM) en andere spindoctors (b.v. Maurice de Hondt), er zitten gewoon teveel slimme vogels in het publiek.
  Hoe beter die slimme vogels gehoord worden, hoe kleiner de kans dat kunstmatige bellen ontstaan.

 105. @73 Spongebob
  Eens.
  Eerder al stelden wij vast dat het einde van een overwaardespiraal ontstaat omdat de onderliggende condities veranderen. Simpel gezegd: de totale hypotheekschuld ten opzichte van het totale inkomen (BNP) is zo groot geworden dat risico´s op “lenen maar niet terug kunnen betalen” te groot worden. De schulden kunnen niet blijven stijgen en overwaardespiraal komt tot een halt. De prijzen zijn zo hoog dat ze onfinancierbaar worden voor instappers waarmee de doorstroom stopt. Het huidige niveau, huis JanMo / inkomen JanMo van 8 lijkt hierop te duiden.
  Een statistisch model zonder die logica zal de overwaardespiraal tot in het oneindige laten doorgroeien. Waarmee meteen de vraag hoe realistisch dat model met de huidige kennis is. Het is een feit dat de overwaardespiraal in NL gestopt is. En zoals ex-Robeco topman Jaap van Duin van de zomer al zei: “die spiraal gaat dan de andere kant op werken”.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-02-2010/in-welke-vinex-wijk-daalden-de-woningprijzen-het-meest/#comment-28408
  Dat is, net als uw betoog, m.i. de kern van de kritiek op het model van prof. Dr. Francke.
  Het is prima om verschillende wetenschappelijke visies te hebben, het is geen geloof met een claim op de absolute waarheid. Tegelijkertijd mag men van een wetenschappelijke discussie verwachten dat de kwaliteit komt bovendrijven.
  Wellicht heb ik het allemaal verkeerd begrepen en is met de inzichten van deze hoogleraar “casametrie” de wetenschap een klasse rijker.

 106. Verders:

  Het is ook logisch en wellicht goed dat banken zullen proberen door opkopingen de huidige waarderingsniveaus in stand te houden.
  De huidige orde grootte kan een behoorlijke opgave blijken.
  M.i. is de huizenmarkt, net als vastgoedspecialiste Dr. Ir. Maartje Martens in juni 2009 al stelde, gebaat bij transparantie en een daarmee mogelijk gepaarde correctie.
  Hoe langer iets kunstmatig hoog gehouden wordt, hoe dieper het (potentieel) kan vallen.

  We doen nèt of markten niet zouden vallen en opstaan. Dat doen ze nu eenmaal. Vinden we misschien niet leuk in de appeltjesmonarchie maar ook daar gelden soms de wetten van de grote boze buitenwereld.
  Eens dat we extremen moeten voorkomen maar “communistische marktsturing” (“nooit never nooit niet naar beneden”) werkt m.i. ook in de Hollandse Polder uiteindelijk niet.

  We zullen zien en wie geduld heeft hoeft niet elke 5 seconden een (andere) conclusie te trekken.

 107. @74 Spongebob
  Opmerkelijk. Wellicht dat anderen soortgelijke patronen van opkopingen herkennen. Het aantal te koop staande woningen daalt hierbij echter niet.
  Wellicht hoeven banken geen overdrachtsbelasting k.k. te betalen als ze het weer binnen een bepaalde periode verkopen?
  Kijk uit naar uw verslag van de veiling in Gilze-Rijen van vandaag.

 108. @88 Kevin
  Had de heer Greenspan ons net aangeleerd om in termen van “kerninflatie” te denken, waarin energie en voeding buiten beschouwing gelaten wordt, spreekt men nu van inflatie waarin energie wel weer een rol speelt.

  De economische wetenschap ontwikkelt zich snel, we lijken wel inflatie te moeten willen 🙂

 109. nhz says:

  @107:
  ik heb eind 2009 een ritje gemaakt van EUR 670 naar EUR 760; toen kreeg ik hoogtevrees door de snelle stijging en helaas is er geen gelegenheid geweest om weer gunstig terug in te stappen.

  Als we nu direkt door de $ 1100 / EUR 810 heen schieten dan verandert de situatie, maar eerst zien dan geloven.

 110. ll says:

  @ adamus, leuk stuk, dank, vooral ook omdat Hugh Hendry er ook instaat, die volg ik al jaren….en hij heeft tot nu toe in alles gelijk gekregen.

 111. boefke says:

  off topic: WHAT’S HAPPENING TOO GOLD BOY’S??

 112. Martijn says:

  Boefke,

  Goud gaat gewoon verder stijgen het komende jaar. Dat gebeurt zoals je ziet met pieken en dalen.

 113. Martijn says:

  Griekenland gaat niet failliet, en de Duitsland kan onmogelijk terug naar de mark (voor wie dat zouden denken). Als ze dat doen klapt alles waar met de euro voor is gestreden – de contrapositie op de dollar – en gaat de macht weer terug naar de dollar. Er is werkelijk niemand die dat wil.

  Wat de link van adamus betreft: Een failliet van Griekenland, zonder bailout, is het beste dat de Euro kan overkomen.
  Daar kan je aan twijfelen. Een failliet van Griekeland zal ongetwijfeld de aandacht verleggen naar Spanje, Portugal, Ierland, België of wellicht Italië, om over de CEE nog maar te zwijgen.

  Dat is niet iets wat de eurozone wil, althans niet nu.

  De strijd is met de USD waar oa Californië, New York, Pennsylvania en tig andere States en municipalities er belabberd voor staan.

  Zo lang de aandacht bij de problemen in de Eurozone blijft is de VS blij, maar ook daar gaat het niet geweldig.

 114. Martijn says:

  Voor wie het leuk vind wat opmerkelijks over de US treasurymarkt te lezen: http://www.professorfekete.com/articles/AEFFrontRunningTheFedInTheTreasuryMarket.pdf

  Zeer interessante theorie. Geeft in elk geval aan dat er op de achtergrond meer kan spelen dan velen zien, maar maakt ook eens te meer duidelijk dat we in een instabiel systeem zitten.

  Daar zitten we al 40 jaar in, en de klap zou best nog even kunnen duren, maar veilig is het allerminst.

  Als we de prijs van goud volgen lijkt dat de laatste tien jaar steeds meer mensen duidelijk te worden.

 115. ll says:

  @117 , er staat net een stuk analyse in Z24, dat Europeze banken 184 miljard hebben uitstaan bij Griekse Banken aan schuldpapier, en als die Grieken in betalingsproblemen zouden komen, er op eigen vermogen moet worden afgeboekt.

  Dus puur eigenbelang.

 116. Martijn says:

  Als we de prijs van goud volgen lijkt dat de laatste tien jaar steeds meer mensen duidelijk te worden.

  En bij voldoende duidelijkheid komt de klap.

  Het kan spannend gaan worden de komende jaren.

 117. ll says:

  En dus weer staatssteun aan de banken.

  Dus meer pensioenjaren

 118. Martijn says:

  @120

  Ja natuurlijk is het eigenbelang, maar wel om meer redenen dan die uitstaande lening.

  Dit is een internationaal schaakspel dat deels via valuta gespeeld wordt. Met nationale munten ligt Europa direct onder tafel, dus moet de euro blijven.

  Simpeler kan ik het niet voor je maken.

 119. ll says:

  De pensioenfondsen in Europa zijn de PPT voor de banken van Europa.

 120. nhz says:

  @115:
  iemand weet meer dan jij en ik (GS wellicht?); altijd reden om extra voorzichtig te zijn. Het zou te maken kunnen hebben met de details van het EU reddingsplan voor Griekenland, d.w.z. stiekum toch een bailout.

 121. ll says:

  Onze spaarcentjes zijn al vergokt, nu de rest nog.

  En dan zijn we allemaal blut.

  Het is net het boek van Ayn Rand.

  En vanuit de Caiman eilanden [ of andere prachtige exotische eilanden ]zal de economie weer gaan groeien en bloeien.

  Maar dan volgens andere normen en waarden.

 122. ll says:

  “We spreken Griekenland in eerste instantie aan zelf zijn verantwoordelijkheid te nemen”

  Ja, en dat hebben ze al heeeeel lang gedaan….

  http://www.fd.nl/artikel/14184632/eu-leiders-zwijgen-hulpplan-griekenland

  UK en USA zitten veel erger in de shit, is gewoon een afleidingsmanouvre, volgens Kees de Kort.

 123. adamus says:

  il,

  alle spaargeld van de hele familie op een hoop en huis kopen voor verhuur. Als de sodemieter. Eigenlijk maakt het niet meer uit wat je koopt, desnoods een container chinese banjo’s 😉

 124. adamus says:

  Balkenende: Griekenland moet begrotingstekort met 13%. Mooi getal. Inflatie 1% per maand……..

  M3?

 125. adamus says:

  13% terugbrengen.

 126. adamus says:

  Ik zou bijna denken dat Deutsche Bank vreselijk in de griekse shit zit gezien de handelswijze van Duitsland.

 127. nhz says:

  @126:
  het is typisch politiek, pappen en nathouden en er gebeurt dus weer niks. Ondertussen geniet men van het instorten van de eurokoers, want onder burocraten leeft nog steeds het idee dat een zwakke euro goed is voor de economie (goed voor enkele multinationals …).

  @128:
  zullen we eens een voorschot nemen op het NL begrotingstekort na de bailout van het NHG garantiefonds en alle huiseigenaars? Die kun je tenslotte net zo min op hun verantwoordelijkheden wijzen als die Griekse amtbenaren die om 15 uur klaar zijn met werken en met 55, uiterlijk 60 jaar met pensioen willen.

 128. ll says:

  @ adamus 3 duitse banken 31 miljard, zie Z 24 .nl

 129. nhz says:

  alleszins spannend met de goudprijs vandaag, het twijfelt al twee uur of het door de weerstand heen wil (blijkbaar rond $ 1095, al zit de echte downtrendgrens iets hoger).

  En dat terwijl de details van het EU plan officieel pas volgende week komen, je zou bijna gaan denken dat er weer wat mensen voorkennis hebben 🙁

 130. nhz says:

  @132:
  dat krijg je ervan als je geen huizenbubble organiseert in eigen land. Ze hadden echt in een vroeger stadium de professors Francke en Eichholtz moeten inschakelen voor advies!

 131. adamus says:

  nhz Zegt:
  11 February 2010 om 8:05 pm
  @132:
  dat krijg je ervan als je geen huizenbubble organiseert in eigen land. Ze hadden echt in een vroeger stadium de professors Francke en Eichholtz moeten inschakelen voor advies!

  ik neem aan dat ze in het engels publiceren.

 132. adamus says:

  135

  …….en natuurlijk ook congresjes bezoeken op oorden als Grieks Cyprus.

 133. Piet says:

  Het idiote is dat de wet dit expliciet toelaat. Zie art. 7:17 lid 6 BW:

  “Bij koop van een onroerende zaak wordt vermelding van de oppervlakte vermoed slechts als aanduiding bedoeld te zijn, zonder dat de zaak daaraan behoeft te beantwoorden.”

  Je mag dus eigenlijk per definitie niet afgaan op zo’n vermelding, en zo’n vermelding hoeft dus ook helemaal niet te kloppen.

 134. adamus says:

  Piet er zijn maar drie dingen belangrijk zegt de makelaar.
  1 De plek
  2 ,,
  3 ,,

  dus wat doet de rest ertoe.

 135. Goudbelegger says:

  Goud is het enige echte geld maar tot het systeem instort kun je met goudaandelen meedoen. Moet je wel op het eind veel doen..

 136. adamus says:

  goudbelegger, aandelen zijn tegen die tijd ook een idee fixe. Het gaat om het echte spul.
  Hoeveel goud krijg je in handen als je nu die aandelen verkoopt?
  Goude is waarde vastgelegd, aandelen zijn speculatie.
  Gewoon de helft omwisselen voor echt en dat telkens doen als je winst hebt gemaakt. Stapsgewijs de ladder op. Doe je dat niet dan ben je permanent aan het afmeten tegen enen en nullen of papier.

 137. ll says:

  Waar blijven de cijfers.

  gemiidelde woningprijzen dalen 6.5 % in 2009

  http://www.woningmarktcijfers.nl/nieuws/2009_een_verloren_jaar_voor_de_woningmarkt.htm

 138. nhz says:

  @139,140:
  de ervaring leert dat goud het soms beter doet dan goudaandelen (ondanks dat hele volksstammen menen dat je met de stocks meer leverage hebt). En wanneer moet je omwisselen? valt in de praktijk niet mee …

  Ik kijk de vooral naar de euro goudkoers, als er weer een rit omhoog aan lijkt te komen dan stap ik in, en als het teveel gestegen is ga ik terug naar cash. Ik denk dat goud potentieel ver omlaag kan (momenteel zeker -40%) als er weer deflatie angst komt. Het is enorm opgejaagd afgelopen jaar en m.i. nog onvoldoende afgekoeld, nog te veel speculatief geld in de markt.
  Vandaag was ‘close but no cigar’ en vrijdag is traditioneel goud dump dag (na 16 uur ofzo, sluiting LME), dus we zullen zien.

  @141:
  vermoedelijk moeten ze nog wat sleutelen aan de voorgaande cijfers, zodat er toch een mooi plaatje uit de bus kan komen. Later volgt dan weer een correctie maar niemand checkt dat …

 139. ll says:

  Nouriel Roubini ziet graag dat de PIGS leren vliegen.

 140. Goudbelegger says:

  @140 Adamus, dat bedoel ik met dat je op het eind dan veel moet doen, veel omwisselen : )

  @142 Goud is juist een verzekering tegen deflatie en niet tegen inflatie, ook tegen inflatie maar minder. Bij een flinke deflatie daalt alles in prijs en ga je naar goud omdat dat het enige is wat in prijs stijgt. Kondratieff winter dus.

  Nou vraag ik me af hoe vaak er echt deflatie geweest is maar is niet zo relevant, lees voor deflatie, Kondratieff winter, gewoon crisis, hoe meer er fout zit hoe groter de crisis, dat wordt nu een onvoorstelbare crisis dus daarom is het goed om goud te hebben.

  Allemaal redelijk bekend toch??

 141. Goudbelegger says:

  Ik handel trouwens niet, die gok kun je volgens mij niet nemen met de situatie waar we in zitten. Heb één keer verkocht in 2007. Eind 2008 weer gekocht. Nu houden.

  Trouwens, handelen in het algemeen.. wat levert het voor ons gewone sukkels op?? Meestal gaat het toch fout. De handelshuizen lenen Euro 10 miljoen op een dag, kopen dure aandelen, verkopen ze weer na een stijging van 5 cent en pakken Euro 1000 en dat een aantal keer per dag.

 142. adamus says:

  ll Zegt:
  11 February 2010 om 9:33 pm
  Waar blijven de cijfers.

  gemiidelde woningprijzen dalen 6.5 % in 2009

  woningmarktcijfers…r_de_woningmarkt.htm

  en hoeveel is dat als we naar m3 kijken?

 143. adamus says:

  <i.Nouriel Roubini ziet graag dat de PIGS leren vliegen.

  ik associeer die naam ook met een circus.

 144. spongebob says:

  Was vandaag op de huizenveiling in Gilze Rijen. klein aanbod deze keer van 5 objecten.

  Sibeliusstraat 711 TILBURG
  woz 168.000 opbrengst 135.000, kosten ca 8.300

  de Branden 59, 4714 HN SPRUNDEL
  woz 390.000, opbrengst 295.000, kosten ca. 12.800

  de Branden 59, 4714 HN SPRUNDEL
  (hypotheek 398.000), woz 407.000 , opbrengst 282.000, kosten ca. 7.300

  Kortevaert 4, 5171 ME KAATSHEUVEL
  woz 367.000, opbrengst 313.000, kosten ca 10.000

  Postelse Hoeflaan 79 B, 5042 KB TILBURG
  (hypotheek INGbank 199.000)
  woz 161.000, opbrengst 125.000, kosten ca 12.000

  Slechts een object, de branden 59, is zeker door een particulier met makelaar gekocht. De Postelse Hoeflaan 79 B vermoedelijk door een dame v/d ING bank en de rest is gekocht door handelaren/makelaars.

 145. spongebob says:

  NB over de opbrengst moet nog 6% OB overdrachtsbelasting worden voldaan door particulieren. Handelaren/makelaars zullen wel een manier kennen om dit door te schuiven naar de uiteindelijke koper

 146. spongebob says:

  sorry, zit een foutje in het derde object, dit moet zijn

  Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  (hypotheek 398.000), woz 407.000 , opbrengst 282.000, kosten ca. 7.300

 147. spongebob says:

  Het zal wel door het late tijdstip komen 😉

 148. @Spongebob,

  Latertje inderdaad.

  Als WOZ = Hypotheek = 4 ton en opbrengst = 2.8 ton en vraagprijs op Funda was 5 ton:

  http://www.funda.nl/koop/lage-zwaluwe/huis-47564940-repel-6/

  dan heeft dat huis in Lage Zwaluwe
  – zo’n 30% minder geld opgebracht dan de hypotheek en
  – 44% minder dan de oorspronkelijke vraagprijs

  Opmerkelijk die -44%

 149. spongebob says:

  De vraagprijs van 5 ton was natuurlijk veel te hoog.

  Ik denk dat bewoners die in de schulden komen soms bewust de vraagprijs hoog houden, of hun huis helemaal niet te koop zetten. Zodat zij zo lang mogelijk de schone schijn voor de buren op kunnen houden dat alles geweldig gaat. Op die manier duurt het soms wel 2 jaar voordat ze eindelijk uit hun huis gezet kunnen worden.
  Is het huis eenmaal geveild dan kan zo’n onwillige bewoner wel snel gedwongen worden zijn/haar biezen te pakken.

  Het lijkt mij dat in dit geval de hypotheekgever/(ex)bewoner zo’n 1,2 ton schuld aan de bank overhoud , die nooit betaald gaat worden, dus de bank leidt een verlies van 1,2 ton.

 150. “Nederlanders verwachten geen verdere daling woningprijzen”
  aldus Maurice de Hondt.

  Hij heeft groot gelijk, 64% van de Nederlanders die een huis bezit verwacht geen verdere daling.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/#comment-23093

  Die 64% doen er namelijk niet toe, die hebben al een huis……………………

 151. @153 Spijtig

  “Wie het laatst liegt, betaalt het gelag” en dat geldt zowel voor de voormalige eigenaar als de bank, ze zullen het beiden niet zo voorzien hebben.

  Evenmin toezichthouders, banken, politiek en publiek.

  Zeepbellen blazen: geen kinderspel !

 152. spongebob says:

  Ik denk wel dat veel Nederlanders geen verdere daling verwachten.
  Ik zie om me heen dat het aantal transacties toeneemt. Had zelf nog een appartement in een grote stad te koop wat nu na 21/2 jaar verkocht is en het huis wat ik huur en tegelijk te koop staat is na 3 jaar ook ineens verkocht. Ik moet dus op zoek naar ander onderkomen huur of koop.

  De prijzen stabiliseren nu (tijdelijk ?). Ik geloof zelf nog steeds in een japanachtig scenario waarbij de prijzen jarenlang zachtjes dalen.
  Ik vraag me ondertussen af of de daling wel snel genoeg is om kosten die ik maak aan huren te dekken.

  Ik hoop (voor mezelf) op een spoedige rentestijging. 😉

 153. spongebob says:

  ik kan altijd nog in een ananas op de bodem van de zee gaan wonen. 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=W6pC6EN27zc

 154. @156 Van Lanschot Bank gaf eerder aan geen grote rentewijzigingen op korte termijn te voorzien.

  Als de lange rente opeens zou stijgen is er minder kans op de door u voorspelde jarenlange zachte daling, die zal de betaalbaarheid negatief beinvloeden en daarmee prijzen doen dalen.

  @157
  Heeft u (maritieme) telefoon in uw ananas:

  Het spel “geen jagers geen negers” gaat nog steeds door:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-01-2010/heffingen-lokale-overheden-stijgen-met-26-procent/#comment-27688

  De heer Jan Kees “El Cazador” is een verstandig mensch, wij hopen snel van hem te horen……

 155. bigD says:

  Het niveau hier was hoog gisteren, dames en heren!

  De VS zijn maar wat blij met de afleiding van de Griekse tragedie. Echter Griekenland is slechts een micro event van dezelfde problemen in de VS en wereldwijd. Allez, één druppel kan een emmer doen overlopen, maar de implosie zal vanuit de VS komen naar mijn mening.

  Een bailout van Griekenland door de Duitse belastingbetaler is onverkoopbaar in Duitsland. Die gaat er dus ook niet komen. Vraag is of de ECB zal zwichten onder politieke druk om Griekenland te redden. Er zijn genoeg constructies te bedenken die indirecte monetisatie van Griekse staatsschuld mogelijk maken. Hoe ver dat mag gaan ligt aan Duitsland’s tolerantie voor prijsinflatie. Ik denk dat de monetaire unie onhoudbaar zal blijken de komende jaren.

  Hoe je het ook wendt of keert: goud, goud, goud!

 156. adamus says:

  @156 Van Lanschot Bank gaf eerder aan geen grote rentewijzigingen op korte termijn te voorzien

  vanL gaat nu de klantjes langs om ze warm te maken voor verhoging van de rente, deze zomer.

 157. Martijn says:

  @127

  UK en USA zitten veel erger in de shit, is gewoon een afleidingsmanouvre, volgens Kees de Kort.

  Exact, dat is ook wat ik probeer te zeggen. Dit is een mondiaal spelletje dat uiteindelijk om de dollar draait. De euro is de eerste munt die de dollar in 2001 een hak zette, en sindsdien stijgen goud en olie.

  Niet dat de euro nu kerngezond is, maar de problemen worden door de VS en gelieerde banken overdreven om de dollar wat sterker te maken. Met alle gecomputeriseerde trades (meer dan 70% de laatste tijd) kan een klein zetje in een bepaalde richting flink doorwerken. Dat is wat we nu zien. Maar het gaat geen jaren duren voordat we naar de problemen van de VS en het VK gaan kijken, en die zijn aanzienlijk en elke dag groeiende.

 158. Hugo says:

  @ 118

  Zeer leerzaam, bedankt. In aantal draadjes heb je een aantal boeken aangeraden. Helaas heb ik deze niet opgeschreven. Zou je deze nogmaals willen posten?

 159. Hugo says:

  @161

  Zou goud en olie niet ook zijn gestegen als er geen Euro zou zijn? Is Europa niet gewoon jaloers op de VS en wil de elite hier niet ook gewoon een empire? Is het toeval dat de ECB hetzelfde monetaire beleid heeft gevoerd wat de VS de grote depressie heeft ingestort? Is het toeval dat men in hoog tempo een facistische superstaat aan het uitrollen is?

 160. adamus says:

  Hugo, ik kan je aanraden de webclipper
  van http://www.evernote.com te downloaden met een click vul je je geheugen.

  http://www.evernote.com/about/download/

  Want het is al de tweede keer!

 161. Hugo says:

  @150
  Stel dat er huurders in het pand zitten dat je op een veiling hebt gekocht.

  Hoe ga je die er uit krijgen en aan welke kosten moet je dan denken?

 162. nhz says:

  @144:
  mee eens, goud werkt beter als deflatie hedge, en minder goed bij inflatie. Maar ik had het niet over deflatie, maar over een deflatie SCARE, da’s in de praktijk het omgekeerde (gaat vaak samen met extra veel money printing door de centrale banken).

  @145:
  achteraf gezien heb je gelijk, maar niemand heeft een kristallen bol. Ik was blij dat ik de goudcrash van 2008 aan de zijlijn heb meegemaakt ipv er midden in te zitten.
  Ik ben er niet van overtuigd (zoals Mises etc.) dat we nu direkt doorgaan naar $1350 of nog hoger, dus ik wacht gewoon af wat de markt doet, als het nodig is zal ik weer instappen.

  @156:
  ik heb een vergelijkbare situatie behalve dat het pand waar ik woon zeker niet verkocht gaat worden omdat de vraagprijs veel te hoog is. Maar ik moet na de zomer ook verlengen of iets anders vinden, en de vrije huren zijn hier gemiddeld ook onaantrekkelijk. Kopen peins ik niet over bij het huidige prijsnivo, maar ik zie ook wel prijsstabilisatie (net als in veel andere landen zoals UK, pre-election bounce etc.). Ik vrees ook dat NL één van de allerlaatste landen zal zijn waar de woningmarkt normaliseert, tenzij we een mega (euro-?) crash krijgen.

 163. Hugo says:

  Beste administrator,

  Ik zie de naam en het email adres van Hugo, maar ben het niet.

  Gaat iets niet helemaal goed.

  Groet,
  Hukker for president

 164. Martijn says:

  @163

  Je kan beginnen (in deze volgorde) met:

  1. http://www.amazon.de/gp/offer-listing/0609809989/ref=sr_1_olp_1?ie=UTF8&s=gateway&qid=1265968525&sr=8-1&condition=new

  2. http://www.amazon.de/gp/offer-listing/0230613950/ref=sr_1_olp_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1265968585&sr=1-1&condition=new

  3. http://www.amazon.de/gp/offer-listing/0141034599/ref=sr_1_olp_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1265968606&sr=1-1&condition=new

  4. http://www.amazon.de/gp/offer-listing/0060505915/ref=sr_1_olp_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1265968629&sr=1-1&condition=new

  Nummer 1 en 3 horen een beetje bij elkaar en geven een goed beeld van de onzekerheid in onze maatschappij en de achterliggende principes. Erg interessant voor een breder perspectief en relativering.

  Nummer 2 gaat over een maatschappelijke cyclus in bestuur. Interessant, maar houd in je achterhoofd dat er op dit gebied meerdere theorieën zijn, en combineer het met 1 (en 4).

  Nummer 4 is voor de liefhebber en gaat zoals de titel zegt over “mass movements”. Sluit aan op 2 en komt ook enigszins terug in 1 en wordt daar alles behalve ontkracht.

  Bij elkaar geven deze boeken je in elk geval een mooie basis voor een breder perspectief op wat we vandaag de dag zien gebeuren.

 165. Martijn says:

  @164

  Dat is geen toeval. Lees Batra (nummer 2 van de boeken die ik aanried er maar over).

  En ja, Europa wil tegenwicht bieden aan de VS en doet dat door op dezelfde schaal te komen. Dit is een strijd tussen empires die zich waarschijnlijk nog wel heftiger gaat onladen de komende jaren. Daarbij gaat het zowel om empires tegen elkaar, als tussen regeringen en burgers. Dat laatste zie je duidelijk terug in het opkomende fascisme. Voor meer daarover heb ik nog een kleine bonustip: http://www.amazon.de/gp/offer-listing/0942617223/ref=sr_1_olp_7?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1265969127&sr=1-7&condition=new

 166. adamus says:

  167
  nooit gedacht dat hugo en hukker dezelfde zijn.
  ik zie ook geen emailadres.

 167. Hugo says:

  @Adamus,

  2e keer dat ik het vraag. Het eerste antwoord heb ik klaarblijkelijk gemist… Bedankt voor de webclipper tip

 168. Hugo says:

  @ Hukker for president,

  Denk dat we voor hetzelfde bedrijf werken…..

 169. adamus says:

  171
  in de baas zijn tijd……..
  maar hoe zit dat met het emailadres dat zichtbaar is?

 170. Hugo says:

  @ Martijn

  Ben niet zo een snelle lezer maar als ik Taleb uit heb zal ik Batra gaan lezen en dan deze nieuwe tip.

 171. Hugo says:

  Misschien leest de baas wel mee:-)

 172. adamus says:

  175
  en de NL versie is nogal prijzig of je moet een stapel boekenbonnen hebben die je door aankopen bij Bol c.s. niet kwijt komt.

  Ik heb zelf ook de NL versie op marktplaats gekocht want ik wil dat ook bv. het kind het leest.

 173. adamus says:

  Hugo, you’d better go !

 174. adamus says:

  hoewel de neuzen in dezelfde richting staan.

 175. Martijn says:

  @174

  I found this book thought provoking, challenging and educational on a level that I guess the library in queston cannot comprehend.

  Het is het lezen waard.

 176. Martijn says:

  @180

  De neuzen van jou en het kind?

  Was die laatste niet ergens in gestudeerd? Dan leest hij ook Engels neem ik aan?

 177. adamus says:

  Nou erger Martijn, ze is bijna dr, presentaties van hier tot Tokyo en publicaties in het Engels, allemaal moeiteloos. Kom ik met een boek dan is de reactie: “oh engels?”. De nerd is nogal van scheiden werk/privé.

 178. Goudbelegger says:

  @nhz, zat een keer goed met goud in 2007 inderdaad en later redelijk goed weer ingestapt maar daarvoor en daarna met andere dingen zooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo vaaaaaaakkkkkkk fout. Mijn inzicht, beleg nooit BEHALVE als je extreme tijden verwacht.

  Denk dat 97% verliest op de beurs. Laatst onderzoek Alex, 90% van hun klanten verloor. Het is zo moeilijk, zo onvoorstelbaar moeilijk.

  Daarbij hebben degenen met veel geld >2 miljoen ook een heel groot voordeel omdat ze bijvoorbeeld 10.000 stukken Philips kunnen kopen en met een paar cent hoger weer kunnen verkopen, ik kan dat niet. Dus ga je naar opties, ellende. Futures, is ook niet goed gegaan, eigenlijk heb je daar ook veel geld nodig.

  Wat doen de daghandelbedrijfjes? Die lenen ‘s ochtends 10 mln. of meer, handelen de hele dag met zeerrrrrrrr lage kosten en kunnen dus steeds met een cent al verkopen, doe je dat 100x op een dag, lukt er misschien 60, hebben ze winst. Zo schijnen er in Amsterdam een stuk of 100 te zijn.

  Als je dat niet kan moet je een andere manier zoeken. Voor sukkels is de enige manier, aan het begin van een bull markt kopen, zoals reguliere aandelen begin jaren ’90 of ’95 nog. Die hebben hun bull markt gehad, als je die als particulier koopt zonder ermee te handelen ben je wat mij betreft bezig met een enorm risico.

  Enniewee, beleggen, onvoorstelbaar moeilijk. Ik denk dat ik het nu goed doe maar ja..

  Kijk naar Paulson, 7% gegarandeerd verlies op positiets tegen de huizenprijzen. Hij moest talloze mensen enorm overhalen om mee te doen, huizenmarkt stort in, hij verdient iets van 16 mrd voor z’n bedrijf dacht ik en 4 mld. of zo prive. Beste trade ooit.

  Dat doe ik dus in het klein. Ik kijk wat er fout zit en anticipeer op wat er gaat gebeuren. Paulson zit ook in goud, op zich is dat goed, hij is rationeel, uiteindelijk winnen de rationelen altijd, het kan even duren.

 179. Martijn says:

  @183

  Apart. Als je zoveel met de taal in aanraking komt wordt het op ten duur tweede natuur. Wellicht toch wat minder interesse dan papa in de aangereikte lectuur?

  Wat IJsland betreft: zo’n crisis kan wel degelijk positieve effecten hebben!
  http://www.niemanlab.org/2010/02/iceland-aims-to-become-an-offshore-haven-for-journalists-and-leakers/

 180. Goudbelegger says:

  En wat betreft huizen, rond Sloterplas waar ik nu huur staan zo’n 50 flats te koop, te huur aan de kant van Osdorp bij het water, er komen ongeveer elke maand 2 bordjes te koop bij.

  Verder hangen er op IJburg zelfs grote pamfletten met appartementen te huur.

  Maar ja, dat is Amsterdam, kan me voorstellen dat er in veel provinciestadjes niks te huur is.

 181. Onderwaarde says:

  iets heel erg anders … iets wat je in de nederlandse media heelemaal niet kan vinden

  http://www.faz.net/s/Rub0E9EEF84AC1E4A389A8DC6C23161FE44/Doc~EE2292FA641BB42D89B3C4F7B014B6C19~ATpl~Ecommon~Scontent.html

  helaas in het duits (sorry, sorry, sorry) MAAR … kijk eens naar de laatste paragraaf

  “Niederländische Banken besonders gefährdet” … NL banken hebben 140 Miljard Dollars aan Griekenland, Portugal en Spanje geleend….

 182. adamus says:

  Martijn, Wellicht toch wat minder interesse dan papa in de aangereikte lectuur?

  apart ja, kreeg bull nog niet uitgereikt omdat er nog wat propedeuse dingetjes moesten worden afgewikkeld. Gaf dan zelf al onderwijs in zo’n vak en dacht er zo onderuit te komen ;”want in Maastricht moet je gewoon regelen” en dan ging zo’n docent “die nooit dr zal worden” er niet mee akkoord om vervolgens ook nog wat extra opdrachten te geven. Kom ik nu met zo’n dik boek dan wordt er gekeken met de blik van “kan het niet op een a4tje. Vind ook dat wetenschappers elkaar en zichzelf erg belangrijk vinden en vooral te lang van stof. Kan zich ook opwinden over het feit dat niemand, zowel prof als student, overweg kan met statistiek en berekeningen. Zelfs niet bij vakken als IB en Economie.

 183. adamus says:

  “Niederländische Banken besonders gefährdet” … NL banken hebben 140 Miljard Dollars aan Griekenland, Portugal en Spanje geleend….

  ah, risicospreiding.

 184. adamus says:

  Goudbelegger,
  IJburg is wel een goudkustje hoor.
  kopen voor 325von en na een paar jaar is 525.
  In 2002/3 kon het project niet loskomen omdat er
  onvoldoende vraag was naar 425K huizen. Later is er sociale huur bijgezet en goedkopere verkoopwoningen. Het kan verkeren.

 185. nhz says:

  @182:
  wat beleggen betreft: ik ben daarmee gestart rond 2000, precies het foute moment. Heb een enorme hoop geld verloren zonder dat ik het in de gaten had (zoals velen); was mijn duurste opleiding ooit. Maar heb er wel veel van geleerd, sindsdien geen enkel jaar met verlies meer gehad (afgezien van inflatie). De hele dag op de beurs letten heeft mijn interesse niet, dus ik doe alleen mee als ik grote bewegingen verwacht. Anderzijds heb ik veel ‘verdiend’ met mijn vorige woning zonder ooit op de huizenprijzen te letten …

  @184:
  de situatie in de provincie is vaag; er is veel te koop maar men gokt er blijkbaar op dat de bui overwaait. Een studenten zolderkamertje kan hier zo 600 euro/mnd kosten, in de provincie! Tegelijk heb je hele volksstammen die voor minder dan 300 euro (gesubsidieerd) in een riant huis met tuin wonen; die gaan dus never nooit niet verhuizen. Er zijn hier ook nieuwbouw complexen met luxe appartementen (van de WBV) waar wel 75% leeg staat, huur of koop. Gezien de prijzen zal dat wel zo blijven, maar blijkbaar eoeft de WBV geen bewoners nodig om geld te verdienen. En er komt hier nog een enorme hoop nieuwbouw aan de komende jaren. Kortom aanbod zat, maar geen prijsdaling.

  De gemeente is al een jaar bezig met plannen om alle nieuwbouw op te kopen voor risico van de belastingbetaler, maar ik geloof dat het nog steeds niet rond is. Tot die tijd zit de markt in ieder geval muurvast.

 186. adamus says:

  Wat IJsland betreft: zo’n crisis kan wel degelijk positieve effecten hebben!

  ook daar kan het gras groen worden.

 187. Onderwaarde says:

  @ 187 “ah, risicospreiding”

  idd risicospreiding…wie draagd het risico als ABN, Rabo enz. weer in de “shits” zijn?

 188. Martijn says:

  @188

  De boeken die we hier tot nu toe besproken hebben vind ik van een vrij handzaam formaat, maar als je liever A4-tjes leest is ieder boek misschien dik.

  Wat de statistiek betreft ben ik het met haar eens. Artsen – voor wie statistiek eigenlijk heel belangrijk is – zijn daar ook niet altijd even sterk in, al ken ik er persoonlijk ook die het wel snappen.

 189. adamus says:

  Een studenten zolderkamertje kan hier zo 600 euro/mnd kosten,

  je wilt niet weten wat ouders er voor over hebben.
  Naast mij werd ook verhuurd aan bv. een wajonger gesponsord door ouders. Schone schijn kent ook geen tijd.

 190. adamus says:

  De gemeente is al een jaar bezig met plannen om alle nieuwbouw op te kopen voor risico van de belastingbetaler, maar ik geloof dat het nog steeds niet rond is. Tot die tijd zit de markt in ieder geval muurvast.

  waar blijft de gemeenteraad? Tot en met de CPN waarschijnlijk een koophuis en hra.

 191. Onderwaarde says:

  “15 Miljoen Mensen op een heele kleine stkje aarde…..”

  Propaganda-liedje??? 😉

 192. Goudbelegger says:

  Adamus, IJburg goudkustje, ja, maar wel op zee grote afstand na KNML en Java eiland, daar zitten de echte rijken. Verder staat er op IJburg heel veel te koop en nog veel meer te huur en bouwen ze gewoon door.

  Hoor verder iedereen in m’n omgeving over huren en niemand meer over kopen, wat dat betreft zie ik de huizenmarkt echt niet meer snel stijgen maar ook los daarvan, dit was zo’n onvoorstelbare bubble, die stijgen daarna niet meer binnen een paar jaar, moeten we minstens 20 jaar wachten maar ik denk zelf dat er zoveel gaat gebeuren de komende jaren dat het gewoon irrelevant zal worden.

  Het typeert ook een gigabubbel dat mensen nadat er een onvoorstelbare hype is geweest er nog in blijven hangen, zoals met AEX aandelen ook, hoeveel mensen daar niet mee bezig bleven, is nu minder maar nog steeds.

  Het domste wat je kan doen met beleggen, investeren is yesterday’s hype kopen, echt het domste. En huizen was een hype, daar kan geen twijfel over bestaan.

  Weet het allemaal ook niet..

  Gold, guns, getaway plan.

 193. Goudbelegger says:

  Zit ook wat sociale woningbouw op KNMS, Java, ik weet het. Maar de meesten die er zitten zijn rijk, zie je ook aan de winkels daar. Het is ook gewoon mooi daar.

 194. Goudbelegger says:

  @168 100% eens.

  GGG

 195. Martijn says:

  Voor wie Richard Maybury leest: fascisme komt er in de kern op neer dat de Staat “alles mag en moet doen wat nodig is”. Dat is het principe van de Roman lay, in tegenstelling tot het veel geavanceerdere systeem van common law waarbij wet- en regelgeving van onderaf wordt opgebouwd en gestoeld is op ethische principes.

  Het Neurenberg-proces was in het Westen een van de laatste grote voorbeelden van common law. Daar werden mensen veroordeeld omdat ze op basis van algemene ethiek zelfstandig hadden kunnen en moeten handelen, terwijl ze ter verdediging aanvoerden “slechts bevelen op te volgen”.

  Onder de Roman law is er geen andere ethiek dan welke door de staat in de (top-down) wetgeving is vastgelegd. Slechts het niet opvolgen van bevelen is dan ethisch onjuist.

  And the different forms of government make laws democratical, aristocratical, tyrannical, with a view to their several interests; and these laws, which are made by them for their own interests, are the justice which they deliver to their subjects, and him who transgresses them they punish as a breaker of the law, and unjust. And that is what I mean when I say that in all states there is the same principle of justice, which is the interest of the government; and as the government must be supposed to have power, the only reasonable conclusion is, that everywhere there is one principle of justice, which is the interest of the stronger.

  – Thrasymachus

  Wat we nu in Duitsland zien gebeuren is wederom een kleine stap richting het fascisme: de Duitse regering maakt zich schuldig aan heling (een strafbaar feit) door het kopen van gestolen data over belastingontduikers.

  Het opgebouwde rechtssysteem stelt dat strafbaar, maar de regering stelt dat “het nodig is” en dus mag.

  Zuiver fascisme, als we Maybury mogen geloven (en dat doe ik in deze).

 196. Martijn says:

  @200

  @168 100% eens.

  Jij ziet ook het mailadres van Hugo, maar bent het niet?

 197. Martijn says:

  @201

  Thrasymachos zou overigens best een vooruitziende blik gehad kunnen hebben. Toen hij leefde was het Romeinse rechtssysteem bij mijn weten pas net begonnen aan de omslag naar het fascisme (in de beginjaren – tijdens de opbouw van de welvaart – was de common-law het dominante systeem).

 198. Martijn says:

  @201

  Overigens wil ik niet stellen dat het op welke manier dan ook een uitzondering is dat een overheid haar eigen wetten schendt.

 199. nhz says:

  @193:
  wajong is dan ook een riante uitkering, die hebben doorgaans meer koopkracht dan de gemiddelde werkende Nederlander.

  @194:
  inderdaad, de gemeenteraad is van links tot rechts voor dit soort plannen; (vrijwel?) allemaal ‘beter gesitueerde’ burgers die belang hebben bij aan de praat houden van het grote pyramidespel. Dat heet dan democratie …

 200. adamus says:

  Artsen – voor wie statistiek eigenlijk heel belangrijk is –

  Nenner heeft medicijnen gestudeerd.

 201. adamus says:

  zoals met AEX aandelen ook, hoeveel mensen daar niet mee bezig bleven, is nu minder maar nog steeds.

  wij kennen hier een 60+ dame, die haar erfenis van een ton 3 jaar geleden bij Robeco heeft gebracht. Een of ander veilig beleggingsfonds. Ze heeft het geld nodig vanaf 65jr. Het was vorig jaar nog 55K.
  Ze was heel blij toen de beurs aantrok en het naar 65 ging. “Zie je wel: de beurs komt altijd weer”. Een zwaluw maakt lente bij beleggers.

  IJburg kun je mee aankomen. Triest. Maarten de wethouder was wel zo slim om niet de ring over te steken. Toevallig?

 202. adamus says:

  Het opgebouwde rechtssysteem stelt dat strafbaar, maar de regering stelt dat “het nodig is” en dus mag.

  en Jan Kees wil daar als slimste jongetje uit de klas van profiteren. Nederland is neutraal……

 203. adamus says:

  In de tijd van Napoleon (?) mocht het volk toch alleen doen wat aangemerkt was als niet verboden of zoiets?

 204. adamus says:

  Overigens wil ik niet stellen dat het op welke manier dan ook een uitzondering is dat een overheid haar eigen wetten schendt.

  pikmeer arrest is daar uit voortgekomen?
  Er zijn bij onderzoek ook meerdere wegen. Bv. milieu-agent komt bedrijf binnen met hulpje, toevallig belastingambtenaar of justitiemedewerker en alle kasten mogen opgemaakt worden zonder huiszoekingsbevel. Dat soort dingen.

 205. adamus says:

  Ik neem aan dat de Duitsers Zwitserland ook gaan aanpakken wegens onderdak geven aan wederrechtelijk verkregen gelden? Ook die boef achter de tralies neem ik aan, of was het een undercover die nu vreemd gaat?

 206. adamus says:

  nhz, wajong is een treurige uitkering. Vooral beter gesitueerden profiteren ervan. Dat hoogbegaafde kind dat op een 22ste de hele dag computerspelletjes doet en iets “digitaals dat wij niet snappen” mag echt niet in een personeelsbusje stappen om grondverzetwerk te gaan verrichten.

 207. option trader says:

  Is de huizenmarkt een piramidespel?
  Zijn de WW, AOW enz, enz uitkeringen een piramidespel?
  Is de FOREX markt een piramidespel?
  Is pensioen een piramidespel?
  Als het klapt…..dan klapt het. Game over. Muntjes inleveren, terug naar start.
  De uitkomst van de som is -89%

  http://www.cijfers.net/piramide.html

 208. Martijn says:

  @209

  Dat verklaard dan weer de revolutie.

 209. Martijn says:

  @215

  Daar was ik niet helemaal helder.

  Die revolutie was – meen ik – een massabeweging (net als Hitler) gebaseerd op een sterke leider die de onvrede van het volk (met de adel) wist te verwoorden. Mensen die aan zo’n beweging meedoen hebben er vaak veel voor over. In zo’n situatie krijg je vaak een min of meer dictatoriaal systeem.

  Lees Eric Hoffer maar eens.

 210. Martijn says:

  @216 (en Adamus)

  Ik haal zaken door elkaar merk ik.

  Eerst de revolutie als reactie op onvrede met het Adelijke systeem en de oneerlijke welvaartsverdeling.

  Vlak daarna Napoleon (die erg populair was). Bij zijn aantreden nog steeds broeierig.

  Vervolgens heeft Napoleon zich als de bekende dictator ontpopt. Je zou hem fascistisch kunnen noemen; je opmerking kan kloppen.

 211. nhz says:

  @210:
  ja, ik ken ook wat voorbeelden uit de omgeving; teveel drugs of drank geslikt in de jonge jaren, daarom ‘onhandelbaar’ (lees: geen zin om te werken en altijd een grote bek) dus levenslang een riante uitkering. En maar klagen, want ze kennen altijd iemand die het NOG beter heeft.

  @211:
  allemaal pyramidespelen, met dat verschil dat de schade vooral verhaald gaat worden op de mensen die NIET meespelen (of -speelden).

  @214,215:
  ik heb ooit wat interessante essays gelezen over de swings in social mood, samen met economische, politieke, culturele etc. ontwikkelingen, en hoe dat de invloed heeft op de persoonlijkheid van het volk resp. de leiders die in zo’n periode naar voren komen. Weet niet meer van wie, was niet Prechter 😉

 212. Martijn says:

  @Niek

  Misschien moet ik toch eens wat van die Prechter gaan lezen, al is het alleen maar om te lachen…

 213. spongebob says:

  @165

  @150
  Stel dat er huurders in het pand zitten dat je op een veiling hebt gekocht.

  Als het een hypotheek-executie is dan staat er eigenlijk standaard altijd in dat de eigenaar niet zonder toestemming v/d hypotheekbank mag verhuren, het zgn. huurbeding.
  Is er toch (zonder toestemming)verhuurd en er is een geldig huurcontract dan zul je via de rechter ontruiming moeten eisen vermoed ik.
  In alle gevallen is het raadzaam om vooraf even een bezoekje te brengen op het kantoor van de notaris die het hus gaat veilen. Die is verplicht alle informatie te geven.

 214. option trader says:

  Even gebeld met Madoff. 65 miljard weg, 1 miljard terug gevonden.
  Uitkomst van de som -98%.
  Waarom ben ik altijd te positief?

 215. nhz says:

  @219:
  je bent niet te positief maar veel te negatief; die 65 miljard is natuurlijk niet weg, het is alleen verhuisd naar andere bankrekeningen. Misschien via een financieel wormhole zodat we er nooit achter komen waar het is uitgekomen …

 216. adamus says:

  en die oude man zit nu te brommen naast Martin Armstrong, ja die waren we bijna vergeten.

 217. Martijn says:

  @Kees

  Jij bent ook flink aan het lezen geslagen de laatste maanden, of niet?

 218. dalen says:

  @216

  “En maar klagen, want ze kennen altijd iemand die het NOG beter heeft.” hahaahaha. Die Niek. Ik hoor mezelf spreken als ik jouw comments lees. Ben het met je eens.

  @182
  “Enniewee, beleggen, onvoorstelbaar moeilijk. Ik denk dat ik het nu goed doe maar ja..”

  Toen ik op de universiteit studeerde was er een clubje dat belegde op de beurs. Het resultaat na 4 jaren was negatief en dat was nog in de makkelijke tijd. Het ging aan mij voorbij omdat ik toen al wist dat je alleen kon winnen met voorkennis. Ja ja men kwam er toen nog ongestraft mee weg. Holdings en allerlei schimmige vennootschapjes op de meest exotische eilandjes die enorme bedragen inzetten. Voorkennis was nooit te bewijzen.

  Maar ja ik met mijn eenvoudige rechtenstudie wist er niets van. Later heb ik ze wel aangepakt via de STE wat nu de AFM is.

 219. 160 adamus
  Op het publiek toegankelijke gedeelte van de site van F. van Lanschot Bankiers, doorgaands een bezoekje waard, staat het volgende:
  “Wij verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) haar tarieven tot ten minste 2011 ongewijzigd laat vanwege de matige economische vooruitzichten met lage groei, aanhoudende overcapaciteit en geringe inflatie.”
  “We verwachten dus dat de lange rente in 2010 rond het huidige niveau blijft schommelen van circa 3,5% voor de 10-jarige Nederlandse staatslening.”
  http://www.vanlanschot.nl/vanlanschot/rentevisie.html

  Van Lanschot staat bekend als een serieuze partij, dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze de waarheid in pacht hebben, ze opereren verder zonder staatssteun.

  Mag ik vragen waar uw de indruk vandaan komt als zou Van Lanschot haar klanten warm maken voor verhoging van de rente deze zomer, het lijkt in tegenspraak tot wat ze publiceren in de rentevisie ?

 220. Off-topic: krimp BNP 4%
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/6017847/__Economische_krimp_vorig_jaar_4_procent__.html?tsi=dft11822

  @Administrator:
  Verzoek hier een nieuwe draad van te maken, dit is nieuws, de grootste krimp sinds de jaren ’30.
  Niet leuk, en hoewel er ook iets voor Surrealisme te zeggen is, is realisme toch de beste houding, dus niet nege… uehhh ontkennenen.

  Complimenten voor DFT, ditmaal schrijven ze -ook in de kop- wat ze bedoelen.
  Want … laten we brood brood en wijn wijn noemen.

 221. @212 Option trader.

  NEE.

  De huizenmarkt is m.i. géén pyramidespel. Wel is er een verband tussen overwaarde en overwaardering en zou m.i. een correctie gezond zijn en een betere weergave van de markt:
  – vraag versus
  – aanbod.

  Maar dat is iets fundamenteel anders dan een pyramidespel pur sang waarin deelnemers deelnemen en het geheel opgeblazen kan worden. Er zijn namelijk ook veel verstandige huizenkopers die schuldenarm of schuldenvrij zijn.
  Het hele systeem van de woningmarkt zal dus per definitie zich nooit als een puur piramidespel gedragen.

  En gelukkig maar 🙂

  Tegelijkertijd geldt dat héél de wereld (USA UK IR ES) een daling in huizenprijzen ervaart en daar juist daar waar die daling potentieel duidelijk aanwezig zou moeten zijn (wegens hoge hypotheken en HRA) blijft een daling uit: in de appeltjesmonarchie, de keurige poldervariant op de bananenrepubliek ……

  Wij Nederlanders zijn gewend om de rest van de wereld te vertellen hoe het moet, wij hebben het hier voor elkaar, wij bepalen wel even dat hier een daling uitblijft en hebben slimme mannen als Maurice de Hondt die dat wel even voor elkaar boksen

  Geluk is dan met de dommen,
  arrogantie met de dominanten…:-)

 222. Succes is volgens sommigen simpelweg een keuze.

  Is wellicht waar (onder de randvoorwaarde dat er maar flink geld geschept wordt, dan lukt ook alles)

  Er is weinig mis met nuance en dan bedoel ik niet: er is niks mis met nuance 🙂

 223. optiontrader says:

  Huizenmarkt is geen piramidespel?

  Afgelopen 30 jaar zijn de huizen in 020 met:

  a. 100%
  b. 200%
  c. 300%
  d. 400% gestegen

  Ik ken mensen in Almere die zich jaren geleden op elk nieuwbouwproject probeerde in te schrijven en hun ‘oude’ huis met winst van de hand te doen.

  youtube: The Housing Ponzi Scheme by Peter Schiff

 224. @229 Option trader

  020 ? 30 jaar ? maal 10 o.i.d. dus dan d)

  We hebben een ander inzicht over Ponzi. Als iets sterk stijgt is het niet meteen een Ponzi, een Ponzi is systeem dat alks geheel klapt en een ongecontroleerde daling vertoont. De huizenmarkt zal hier m.i. niet aan voldoen.

  In die zin eens, de overwaardespriaal op de huizenmarkt is uitgemond in te grote overwaardering.

 225. Sorry Option Trader, ik heb vaak last van nuance ….

 226. en ben benieuwd op D) de juiste keuze was…..

 227. @29 V´d Klop
  Een jaar geleden, stelde u dat een -30% tot -50% daling in de Nl woningmarkt onmogelijk zou zijn. Het is mogelijk dat u deze blog nog steeds volgt.
  Wij kijken beiden naar de huizenmarkt met een blik van “de tijd zal het leren” oftewel “geduld”.
  Met de kennis van nu is het dan ook goed om nog eens terug te kijken naar het cijfermateriaal van toen.

  Enkele correcties (m.i. feiten met bronvermelding):
  – de gemiddelde huizenprijs was einde 2008 243 k euro en niet 225 k euro, dit is “het huis van Jan Modaal”. Bron CBS.
  – het gemiddeld gezinsinkomen was einde 2008 37 k euro bruto per jaar, niet “rond 50.000”. bron CBS
  – JanMo -het modaal verdiend inkomen- is 30 k euro bruto per jaar. Bron CBS.
  – overweging:
  – omdat niet iedere huizenkoper een meerpersoonshuishouden (gezin) vormt, reken ik de betaalbaarheid van huizen liever uit in JanMo´s (modaal inkomen)

  Betaalbaarheid NL huizen:
  – Op basis van de waarden in uw post komt u op een verhouding “verondersteld gemiddelde huiswaarde / verondersteld gemiddeld gezinsinkomen”: 225 / 50 = 4,5
  – Op basis van bovenstaande CBS cijfers komt de betaalbaarheid van huizen, uitgedrukt in “huisJanMo/JanMo” op 243/30 = 8,1.
  – ik hoop dat wij het eens zijn dat hoe hoger dat getal, des te duurder huizen zijn (minder betaalbaar).

  Spongebob geeft anno 11-2-2010 een concreet voorbeeld van een huis in Lage zwaluwe dat recent geveild en verkocht is voor
  – min 30% op de hypotheekwaarde
  – min 44% op de oorspronkelijke vraagprijs
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2010/makelaars-smokkelen-er-veel-vierkante-meters-bij/#comment-28797
  – nu hoeft dit voorbeeld niet maatgevend te zijn voor de hele huizenmarkt, hiermee is inmiddels wel aangetoond dat een daling tussen -30% en -50% niet onmogelijk is.

  Vergelijk NL huizenmarkt met USA:
  – het vergelijk met USA gaat in die zin op dat in USA hypotheekschulden 5 maal (bron VPRO Tegenlicht midden januari) de inkomensgroei was
  – het vergelijk met USA gaat in die zin op dat in NL de hypotheekschulden tussen 1990 en 2008 eveneens 5 maal (bron CBS) de inkomensgroei was
  – het klopt natuurlijk dat er ook diverse verschillen zijn, USA kent bijvoorbeeld geen HRA, NL wel, hierboven staat een m.i. belangrijke overeenkomst vwb de financierbaarheid van woningen.

  Wij kijken mogelijk nog steeds verschillend naar de betaalbaarheid (8,1 vs 4,5) van woningen in NL. Het is ook heel goed mogelijk dat u met de kennis van nu dan ook tot andere inzichten bent gekomen.
  Mocht u dit lezen ben ik benieuwd naar uw reactie op deze zienswijze.

  Oorspronkelijke post:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-06-2008/huizenprijzen-hoogleraar-verwacht-een-correctie-van-minstens-30/#comment-2797

 228. Martijn says:

  @Juan Belmonte

  Je bent een goede cijferbijter. Op deze manier verwijzen naar een post van een jaar geleden kan ik wel waarderen.

 229. @J

  Goede vragen.

  Anderzijds leenden die jongeren wel vrijwillig, of is hun rekenonderwijs door een komplot van Boomers zo samengesteld dat ze niets anders konden dan al die schulden aan te gaan ????

 230. @234 Martijn

  “Meten is weten.”
  Past ook mooi bij de titel van deze draad, dsw dat weten de makelmannetjes (Kees de Kort) ook 🙂

  We kunnen prachtig van mening verschillen, als we het meetbaar kunnen maken (kan vaak, niet altijd) kunnen we het verschil van inzicht terugvoeren naar aannames of rekenmethoden.

  Optellen delen vermenigvuldigen begrijpen we allemaal op dezelfde manier. Meestal zijn het aannames….

 231. optiontrader says:

  @ Juan,

  Ik denk ook dat de prijzen in A’dam vanaf 1980 met een procent of c (300) of d (400) gestegen is.
  Heb je in 1980 gekocht dan ben je een van de eerste deelnemers.

  Ponzi fraude: Dit is een opzet, waarbij deelnemers (beleggers) een hoog rendement wordt voorgespiegeld. Die rendementen lijken te worden gehaald omdat de eerste deelnemers betaalt worden met de inleg van latere deelnemers. Zolang er nieuwe deelnemers komen, blijft dit systeem werken en wordt dus een prachtige performance voor de bestaande deelnemers opgebouwd. Op basis daarvan worden dan weer nieuwe deelnemers gevonden, die gretig ook graag zulke mooie rendementen willen halen.
  Op deze manier worden steeds grotere bedragen ingelegd, waarmee de eerste deelnemers dus onwaarschijnlijke rendementen halen etc etc.
  Uiteindelijk loopt dit natuurlijk een keer stuk, want er is vrijwel geen geld waarmee daadwerkelijk rendement gehaald wordt.

 232. Ik kan hier honderd gedichten schrijven -die ik zelf amper begrijp- over hoe ongeloveloos maf de huidige Nederlandse sitautie op de huizenmarkt is.

  Drie maal een groffe rekensom maakt het -ook voor mij- een stuk duidelijker. Deze site is een goed manier om gedachten te ordenen. 🙂

 233. @237 Er zitten inderdaad Ponzi kenmerken in het systeem.

  Tegelijkertijd als geheel geldt dat het systeem huizenmarkt met de processen:
  – toegang,
  – doorstroom naar boven,
  – doorstroom naar onderen,
  – uitgang
  m.i. niet.

  Reden: zittenblijvers vallen buiten gedwongen processen. Bij Ponzi heft het hele schema zich op.
  Is misschien een wat technische benadering, hoop dat ik

  In Jip en Janneke: een aantal onfortuinlijken loopt het risico om als laatste gekocht (gelogen tov werkelijke waarde) te hebben en <alleen als ze moeten moeten ze het schema (de huizenmarkt) verlaten en verlies nemen.

  Als er zoveel boomers (post 233) schuldenarm en/of schuldenvrij inzitten, raakt een eventuele daling in waarde ze alleen op papier, ze blijven gewoon wonen, doen niks, da’s daarmee geen Ponzi waarin het geheel ineenklapt, begrijpt u?

 234. “Geduld” beste Option Trader “Geduld”.

  “Komt u over een jaar maar terug” om grootmeester Freek de Jonge aan te halen.

  De appeltjesmonarchie kan wel UITstellen, niet AFstellen.

 235. optiontrader says:

  @ 240

  Mee eens. Ik wil het allemaal ook geen fraude of opzet noemen maar een richting moet te ver doorschieten om de tegengestelde reactie op te roepen. De tegengestelde reactie kan ook overdrijven en dan bedoel ik te ver naar beneden.

 236. @ Option trader

  Eens. Opzet is een groot woord wel is rente bewust kunstmatig laag gehouden (Juan Belmonte en Joselito verschillen zelden van mening).

  Men ziet nu pas de reacties van hoogleraren en politici die wijzen op schulden en de (on)betaalbaarheid van woningen. Niet te vergeten: de afwezige kritische pers.

 237. Goudbelegger says:

  @233 ook eens. Hoe de babyboomers in luxe leven dat wil je niet weten, heb een hele familie met dat tuig, bijna allemaal ambtenaar geweest, velen hebben flinke erfenissen gehad, zijn echt steenrijk. Delen? Ben je gek. Opmaken aan huizen, boten, vakanties en later enorme kosten voor verzorging. Van mij hoeft niemand te delen als je er zelf hard voor gewerkt hebt maar als je toch veel cadeau hebt gekregen en dan werk ik ook nog voor die aow die ze niet nodig hebben…

 238. @ Goudbelegger

  Juan Belmonte heeft gelukkig geen tuig in de familie en als dat wel zo zou zijn maakte hij dat hier niet openbaar, ik heb het met u te doen, er wordt u ongetwijffeld groot onrecht aangedaan door uw eigen oudere generatie die “you are what you consume” heeft uitgevonden. Sterkte 🙂

 239. nhz says:

  @223:
  wat beleggen betreft: zeker, zonder voorkennis begin je heel weinig vandaar dat bijna alle kleine beleggers verlies maken. Daar komt nog bij dat intelligente (gestudeerde) mensen doorgaans extra slecht zijn met beleggen, vermoedelijk door te veel zelfvertrouwen.

  Ik hoor wel eens verhalen over voorkennis zaken en mijn vingers zouden jeuken om die lui hard aan te pakken. Maar het is nu struktureel geworden, vooral bij GS die posities inneemt en vervolgens via hun marionetten in de politiek zorgt dat de knikkers rollen zoals het hen uitkomt. Vandaar dat ze dik verdienen in deze markt 🙁

  @228:
  bij mij in de binnenstad is de stijging over de afgelopen jaar minimaal 500% (waardeloos appartementje ofzo) maar doorgaans 800-1000%, voor de betere panden dus. +1500% komt ook nog wel voor. Cijfers die ik van de Herengracht in A’dam gezien heb lijken daar veel op, 1000-2000% erbij in ongeveer 25 jaar.

  Dat Ponzi scheme voor nieuwbouw is in mijn woonplaats ook met veel sukses toegepast, ze begonnen met huizen van 200K gulden, en dan om de 1.5-2 jaar een nieuw stuk erbij met 1.5-2x duurdere huizen. Ruim tien jaar laten zitten veel bewoners van het eerste uur nu in villa’s van 800-900K euro, met een enorme hypotheek natuurlijk want hun inkomen is niet navenant gestegen.

  @229:
  mee eens dat het niet voor iedereen een Ponzi scheme is, maar het spel als geheel wel degelijk. Het funktioneert namelijk precies zoals alle Ponzi schemes: starters moeten voortdurend voor nieuw bloed zorgen, anders stort de zaak in. En de enigen die groot verdienen zijn de instappers van het eerste uur, plus de partijen die het spel organiseren (vastgoed maffia, banken, politici etc.).

 240. @245 Ach….

  Er storten geen huizen in, ze dalen gewoon in waarde, wel duidelijker dan nu zichtbaar, maar ook daar is aan te wennen.

  Het proces van nieuw bloed geldt inderdaad ook voor de huizenmarkt. Vandaar de bankierende gemeente Assen. Er worden overigens nog steeds huizen verkocht aan starters alleen weinig.

 241. Onderwaarde says:

  MAAR….er is hier toch helemaal geen ruimte voor huizen? Land is nu eenmaal krap in NL! Daarom kan je beter vandaag als morgen gaan kopen, want de huizenprijzen kunnen…ach wat zeg ik zullen … ach wat MOGEN allen maar omhoog gaan.

 242. Martijn says:

  velen hebben flinke erfenissen gehad, zijn echt steenrijk.

  Steenrijk…

  Leuk woord op deze site, niet?

 243. @250 🙂

 244. A. Verheij says:

  De kopers van mijn huis komen vlak voor de ondertekening nog op de proppen met een verschil van 9 vierkante meter tussen opgave van mijn makelelaar en hun opmeting. Ik heb mij gebaseerd op de opgave die ik indertijd heb gekregen toen ik het kocht (maar die klopt blijkbaar niet ) en mijn makelaar heeft dit gewoon overgenomen.

  Wie gaat er nu opdraaien voor de schade (prijs zal wel alsnog omlaag moeten denk ik)?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*