Heffingen lokale overheden stijgen met 2,6 procent

In 2010 verwachten de lokale overheden 11,5 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is 2,6 procent meer dan in 2009. De opbrengst stijgt het sterkst bij de waterschappen, gevolgd door de provincies en de gemeenten. Dit blijkt uit cijfers van het CBS op basis van de begrotingen van de lokale overheden.

Gemeenten begroten dit jaar 2 procent meer inkomsten uit heffingen dan vorig jaar. De stijging is in de afgelopen 25 jaar niet zo laag geweest. Uitzondering hierop is 2006, toen de heffingsinkomsten van gemeenten fors daalden door de afschaffing van de onroerendezaakbelasting (OZB) voor gebruikers van woningen.

De opbrengst van de reinigingsheffingen neemt met 1,1 procent toe. Dit is bijna een halvering ten opzichte van de stijging in 2009. Ook de opbrengsten van de twee andere grote gemeentelijke heffingen stijgen in 2010 minder dan vorig jaar. De OZB-opbrengst groeit in 2010 met 3,2 procent. Dit is 1,5 procentpunt minder dan vorig jaar. De rioolrechten brengen dit jaar 4,8 procent meer op, tegenover 6,5 procent in 2009.

Aan bouwleges verwachten de gemeenten dit jaar 6,9 procent minder inkomsten, vooral als gevolg van de economische crisis.
De provincies verwachten dit jaar ruim 1,4 miljard euro te ontvangen aan opcenten motorrijtuigenbelasting. Dit is bijna 3 procent meer dan in 2009.

De totale begrote opbrengst van de waterschapsheffingen bedraagt in 2010 bijna 2,3 miljard euro. Dit betekent een stijging van ruim 4 procent ten opzichte van 2009. De watersysteemheffing (onder andere voor aanleg en onderhoud van waterkeringen, vaarwegen en waterlopen) stijgt met bijna 6 procent het meest. De stijging weerspiegelt de toegenomen aandacht van de waterschappen voor het houden van droge voeten.

bron: CBS

Share Button
Tagged with: ,
62 comments on “Heffingen lokale overheden stijgen met 2,6 procent
 1. Martijn says:

  Ja, het gaat niet goed met het grondbedrijf, dus wat moet je dan.

  Pensioenen gaan inderdaad ook aangesneden worden: http://www.volkskrant.nl/economie/article1342922.ece/Versobering_pensioenen_lijkt_niet_af_te_wenden

 2. Hugo says:

  Heb je toevallig het jaarverslag ABP 2008 gelezen? Ben benieuwd wat er in 2009 instaat. Hier een samenvatting van wat posities;

  http://abp.turnpages.nl/DS2/public/slot030/pdf/compleet.pdf (p.70)

  – Freddie Mac 3.0 miljard
  – Fennie Mae 6.1 miljard
  – Ginnie Mae 1.2 miljard (hoort in rijtje van Freddie en Fennie)

  Overig prachtbezit van het ABP
  – Italiaanse overheidsschuld 7.2 miljard
  – Griekse overheidsschuld 1.6 miljard
  – VS overheidsschuld 4.1 miljard
  – Frankse overheidsschuld 10.6 miljard
  – Bank of Amerika 1.0 miljard
  – ING 0.4 miljard
  – Bank of Amerika 1.0 miljard
  – Onroerend goed 18.2 miljard

  Als klapper op de vuurpijl ruim 25 miljard aan derivaten.

  Tja hoeveel zal eea afgewaardeerd moeten worden en wie zal de ambtenarenpensioenen betalen? Lijkt er op dat deze club een financieringsvehicle is geworden voor politieke dromen in plaats van pensioenen. Vandaar al die politieke benoemingen in de top van deze club. De systeemrot komt steeds meer bovendrijven?

 3. adamus says:

  Feit is dat de pensioenen uitgekeerd worden uit de opbrengsten en niet rechtstreeks van het kapitaal worden afgeboekt. Hoe dat in elkaar gaat grijpen?
  Worden afboekingen van uitgezette vermogen van het rendement afgeboekt?
  Wordt vast vervolgd.

 4. Hans- says:

  3 art:

  ’Minder op je 80ste’

  Waarom zou een oudere gepensioneerde niet minder pensioen krijgen dan een jongere? De Tilburgse hoogleraar Harrie Verbon, gespecialiseerd in pensioenen, kan er zich best wat bij voorstellen. „Tot hun 75ste zijn mensen vaak heel gezond en hebben ze nog wel iets aan een hoge uitkering. Maar op je 80ste heb je echt niet meer 70 procent van je laatstverdiende loon meer nodig.”

  Inflatie??? daardoor ben je al straatarm met 75.

 5. ll says:

  @ 4 Zeker krijgt nog een staartje, want begint behoorlijk naar Ponzi te ruiken. Dit verhaaltje heb ik al eerder gehoord.

 6. adamus says:

  2 Hugo,

  dat zou ongeveer de helft zijn van vermogen.
  Kan zo gauw niet vinden waar de andere helft zit.
  NL en Dlnd schuldpapier?

 7. Hugo says:

  Even on topic, we hadden toch deflatie? Toch bijzonder hoeveel duurder de ‘dienstverlening’ vanuit de overheid is geworden. Allemaal de buikriem aanhalen is de boodschap vanuit die club terwijl ze de overheidsriem wel weer een gaatje groter zetten.

 8. Martijn says:

  @9

  De overheid is net als de markt, denkt ook alleen aan zichzelf.

  De reclame is alleen anders. Marktpartijen doen het via advertenties, de overheid met slappe verhalen.

 9. Hugo says:

  @ Adamus (8)

  Helaas geeft het ABP geen inzicht in alles, slechts de top 10 per asset categorie.

  DL overheidsschuld 2,8 miljard
  NL overheidsschuld 1.7 miljard.

  Op pagina 70 staat eea toegelicht
  (http://abp.turnpages.nl/DS2/public/slot030/pdf/compleet.pdf)

 10. Hugo says:

  @10

  Was het maar zo. De overheid doet het, in mijn optiek, met (dreigen met) dwang, geweld, opsluiting en aanverwante nare zaken. Iets wat in de markt niet het geval is.

 11. John says:

  @2
  Tsja, de rapen zijn echt gaar.
  En dan te bedenken dat je als ambtenaar gedwongen deel moet nemen aan dit ABP gedrocht.

 12. adamus says:

  13 John,
  het is gefundenes fressen en dan maakt het niet zoveel uit. In crisistijd zijn ambtenaren altijd beter af geweest dan de burger. m.i.

 13. Martijn says:

  Toch is er wat voor de te zeggen dat de boomer aan het graaien is: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/01/pats_exwethouders_020_pakken_1.html

 14. adamus says:

  Freij is halverwege de vijftig en moet zijn tweede scheiding nog verwerken……….

 15. @17 Martijn

  Goed initiatief om al die deelgemeenten op te doeken. Allemaal overbodige spellen en regels van de lokale overheid. Tevens goed om die wachtgelden op te volgen de komende jaren, een schone taak voor de stad met de hoogste parkeertarieven ter wereld: I AM STERDAM, THEY PAY STERDAM.

 16. Goudbelegger says:

  may not like what has happened, and still is happening, with the behavior of our politicians and the country’s financial elite but we can, and should, prepare now for the financial rewards their actions (and inaction) will bring our way. Just prepare for the inevitable, be patient as it unfolds and then enjoy your new found prosperity.

 17. bankschroef says:

  Dear fellows…your American Dream:

  http://www.flickr.com/photos/thecount88/3661637186/

 18. Het posten werkt inmiddels (als u dit ziet)

 19. @2 Il. Goede inhoudelijke punten.

  Even terug naar artikel:
  – het is opmerkelijk om tegen onderstaande achtergrond te constateren dat de OZB-opbrengst volgens CBS zal groeien in 2010 met 3,2 procent. Hieruit blijkt dat er “niets aan de hand is.” De heer Loudon lijkt bij De Wit c.s. iets heel anders te zeggen, die is spaarzaam geweest …met verliezen naar buiten brengen.

 20. Bovendien is de huizenmarkt in 2008/2009 een kopersmarkt geworden. Passend daarbij is nu een mogelijkheid om te bieden op een huis. Internet biedt mogelijkheden om biedingen transparant te maken en kan een belangrijke rol vervullen in het inzichtelijk maken van de marktprijzen van vastgoed anno 2010.

 21. U kunt ook inzicht krijgen in de hypotheek die op het pand rust:
  http://www2.jaap.nl/buurman/

 22. Kopers zullen de transparantie waarderen. Met name de verkopers zullen dan weer de beperkte kosten van die diensten waarderen. Een quote ” U kunt nu al uw woning laten veilen voor slechts € 295,- incl. btw”. Andere stunten met een tarief van 149 euro.

  De vastgoedwereld lijkt opeens ongekend transparant te worden. Bijwerking: als verder het merendeel van de transacties niet meer via bij de NVM aangesloten verkoopadviseurs (makelaars) loopt zal ook de macht van de NVM, de ambassadeur van Hogehuizenprijsminnend NL, afnemen.

 23. “Geduld”, zei grootmeester Freek in het verre Volendam. “komt u over een jaar maar terug” waren zijn woorden in de Nieuwjaarsconference. Freek de Jonge is moeilijk te begrijpen maar de meeste mensen voelen wel aan datti een punt heeft, zo nu en dan.

  Uuuueh terug naar OZB: die ging dus groeien in 2010, geen noodzaak tot onderscheid tussen een inbaar en oninbaar deel, sommige van die sites vermelden wel hoeveel belastingen achterstallig zijn ?

 24. @admin: Posten lukt weer, bedankt. Alleen indien kleine teksten gebruikt worden, met veel tekst en/of veel hyperlinks echter vooralsnog niet, kunt u hier een oplossing voor regelen?

 25. bankschroef says:

  @26, de hypotheek van de buurman lijkt mij van een twijfelachtige relevantie, behalve wanneer je wellicht op zijn/haar huis aast.

 26. @30 bankschroef, het werkt ook als u geen buurman bent.. ieder huis lijkt zo te bekijken te zijn 🙂

 27. Dat geeft potentiele kopers informatie die m.i. voorheen onbekend was.

 28. @admin: in 1 keer posten lukte niet, in twee delen wel.

 29. bankschroef says:

  @32 bij het kadaster kun je van ieder huis de laatste verkoopprijs opvragen,
  http://www.kadaster.nl/index_frames.html?inhoud=/particulier/producten/product_koopsommen.html&navig=/particulier/nav_serverside.html%3Fscript%3D1

  dus wat heb ik dan aan die hypotheek gegevens?

 30. @ 36

  U kunt zo b.v. de overwaarde inschatten.

 31. bankschroef says:

  @32, aha, ik snap het, dan zie je wat het bij een executie moet opbrengen om de eigenaar te verlossen van z’n schuld, tactische info dus.

 32. CBS voorspelt OZB +3,2%

 33. bankschroef says:

  maar desondanks al die mooie transparantie, zoals ‘Fred’ al aangaf mbt de aandelenbeurzen, het zijn en blijven allemaal ondoorzichtige doorgestoken kaarten. Rond het grote geld zit een grote mist en heimelijkheid, een besloten wereld, uiteraard bestaand uit keurige libertarische volgelingen met slechts één gedoogde ziekelijk hebzuchtige grote leider. (King Ill Poen) 🙂 .

 34. Juan bekijkt het allemaal, het onvermijdelijke gebeurt alleen als het niet te vermijden is.

 35. Het telefoonspel “Geen Jagers, geen Negers” (Herman Finkers) gaat daarom onverminderd door, wij hebben van staatssecretaris De Ja.. ueh “El Cazador” nog geen effectieve maatregelen gezien om de huizenmarkt vlot te trekken, de site “veilingnotaris.nl” neemt nog steeds in gebruik toe, zou hij de situatie nege… ueh ontkennen?

 36. De “overwaardebelasting” kosten koper is nog steeds van toepassing -ook als die voor de verkoper negatief is (voor alle duidelijkheid: u krijgt dan géén geld terug, dat is alleen bij de leensusidie HRA). Kortom als “JanstartMo” nu lukt om een gemiddelde woning voor 8 JanMo’s bijeen te financieren, belast de Staat Jan met een halve Mo (15.000 euro), zeg twee jaar sparen voor Jan als waardering voor de doorstroom….

  Logisch anno 2010. 🙂

 37. bankschroef says:

  @38 De OZB is toch afhankelijk van de WOZ….? Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, dus netto daling lijkt mij.

  in de USA mag de WOZ per jaar nooit meer stijgen dan 3%, maar dat terzijde.

 38. Precies bankschroef, het CBS ontkent dan ook dat er iets knel komt, “de bankschroef wordt aangedraaid” 🙂

 39. Juan bekijkt het allemaal, het onvermijdelijke gebeurt alleen als het niet te vermijden is.

  “Geduld”, zei grootmeester Freek in het verre Volendam. “komt u over een jaar maar terug”.

 40. adamus says:

  Wat is dat met die Freek?

 41. ll says:

  ha, ha de DNB heeft Fred van dit draadje gelezen en direkt ingegrepen

  http://www.fd.nl/artikel/14094780/pensioentop-pme-weg-druk-dnb

 42. Goudbelegger says:

  Het maakt niet uit wie de pensioenfondsen beheert. Pensioenen zoals we die willen in de Westerse wereld kunnen gewoon niet, dat is logica.

  Wordt nog heel interessant.

 43. adamus says:

  Nog een groep in diepe schulden
  Studenten

  zie ook mijn posting over de pilotenopleiding.
  20 jaar en een schuld van 150K. Blauw staat ook jou.

 44. Hugo says:

  Bankschroef,

  Vind het wel meevallen wat voor mist er om het grootgeld hangt. Sites als kingworldnews.com, zerohedge.com, http://fofoa.blogspot.com/ bieden behoorlijk inzicht. Daarnaast zijn er vele boeken welke inzichten bieden. Daarnaast is zelfs van insiders het koop/verkoop gedrag bekend.

  Er is zoveel geschreven over darkpools, PPT, HFT, naked short selling, QE, handel met voorkennis etc dat je eea aan conclusies kunt trekken. Bijvoorbeeld dat je beter over smart-, halfsmart en dumbmoney kunt spreken.

 45. adamus says:

  Bijvoorbeeld dat je beter over smart-, halfsmart en dumbmoney kunt spreken.

  alleen al het feit dat je het zo moet betitelen.

 46. Hugo says:

  Zegt idd wat over mijn persoontje. Ben allicht halfdumb

 47. adamus says:

  is nu echt niets meer wat het lijkt ? 😉

 48. @48 adamus
  Freek de Jonge was weer lekker op dreef 1 januari in Volendam. Helaas is de link van die nieuwjaarsconference op uitzendinggemist inmiddels onvindbaar.

  Eén van de rode draden was een Nederlander die, op zoek naar spiritualiteit, naar het Oosten trok voor advies. De oude Oosterse meester sprak niet van een concrete oplossing maar zei iedere keer: “Geduld”, “komt u over een jaar maar terug”.

  Wellicht is dat ook in Nederland van toepassing.
  Iedere seconde komt er ander nieuws of er nu inflatie of deflatie zou zijn, of de economie weer oppakt, of de hogenprijzen weer stijgen. Daar hebben we niks aan als op pagina 23 een zinvolle analyse voor de lange termijn staat.

  Het onvermijdelijke gebeurt alleen als het niet te vermijden is. Hierboven staat een aantal mechanisme om er inzicht in te krijgen. Vandaar:

  “Geduld”, zei grootmeester Freek in het verre Volendam. “komt u over een jaar maar terug”. 🙂

 49. En langere posts lukken ook weer

 50. Net als paardrijden (insidertje)

 51. Hugo says:

  Geen idee adamus. Kijk eens op http://www.adamus.nl. Wie weet maakt dat eea goed.

  Wat niet zo is als het lijkt is Dubai. NL media, paar 100 miljoen schade. Echter op de 19e steun voor ABN, 27e klapt Dubai. Wat hadden ze daar uitstaan? $ 2.1 miljard auw, en voor hoeveel staat de staat garant? Nog een keer auw $ 4.5 miljard
  http://www.zerohedge.com/article/dubai-digits.

 52. Hugo says:

  Trouwens ook een leuke is deze quote “Greece will not default. In the euro area, default does not exist. There is no bailout problems.”

  Leerzaam filmpje waar European Union Economic and Monetary Affairs Commissioner Joaquin Almunia eindelijk echt aan de tand wordt gevoeld (go bloomberg). Vooral het punt waar ie uit zijn slof schiet is leuk. Do not create rumours!

  http://www.zerohedge.com/article/deny-all-rumors-almunia-lying-about-no-greek-bailout

 53. floor says:

  Meen ergens gelezen te hebben dat Duitsland en die zal toch het voortouw moeten nemen, geen enkel europees land uit de shit kan helpen i.v.m. wetten die aangenomen zijn ten tijde van de duitse éénwording.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*