Woningcorporatie hebben vorig jaar veel geld verloren. Dat blijkt uit de jaarverslagen, die door de NOS onderzocht zijn. Van de 430 corporaties heeft de NOS de jaarverslagen van 364 corporaties geanalyseerd.
166 corporaties maakten verlies. Bij sommigen gaat het om forse verliezen, die oplopen tot tientallen miljoenen. In totaal moesten zij voor bijna twee miljard euro afschrijven.
eel corporaties verwachten dat de verliezen dit jaar nog verder zullen oplopen. Investeringen in buurten en wijken zullen daardoor stilvallen. Daarnaast verwachten corporaties dat ze niet langer geld hebben voor investeringen in zaken als infrastructuur en publieke gebouwen.
Te grote broek
Jacob Kohnstamm, voorzitter van de raad van commissarissen van woningcorporatie Stadsgenoot (vorig jaar 88 miljoen verlies): “Ik ben er van overtuigd dat er een standstill komt van enkele jaren. Alle corporaties zullen opnieuw in overleg gaan met het rijk en de gemeenten. De vraag is of investeren in wijken en infrastructuur nog wel tot de kerntaken behoort van de corporaties. Er zal veel minder worden ontwikkeld.”
Rene van Genugten van de Woonbond denkt dat de bestuurders in het verleden een te grote broek hebben aangetrokken. “Als je de zaken op een rij zet, zie je dat er structurele problemen zijn bij de corporaties. Vroeger was er geld voor de regenten, nu niet meer. Corporaties hebben op een te grote voet geleefd.”
bron: Nieuws.nl – ‘Aedes maakt zich te veel zorgen’
Saskia Groenewegen, vice-voorzitter van de raad van commissarissen van De Key (verlies vorig jaar 31 miljoen) verwacht dit jaar opnieuw verlies. “Minimaal 32 miljoen, waarschijnlijk meer. Alle projecten worden doorgerekend. Een aantal projecten zal worden vertraagd. Vooral op grondaankopen en projecten voor hoge huren zal verlies worden geleden. Het heeft alles met de kredietcrisis te maken.”
Weggestuurd
De organisatie is volgens Groenewegen te enthousiast geweest. Er zijn te grote risico’s genomen in sommige projecten. Corporatie De Key stuurt de directeur weg.
Ook bij Rentree in Deventer moet de bestuurder weg omdat hij de financiën niet op orde heeft. Inmiddels zijn er forensisch accountants aan het werk om te onderzoeken of er fraude is gepleegd.
SGBB, een corporatie met het hoofdkantoor in Hoofddorp, leed in 2008 een verlies van maar liefst 300 miljoen euro.
bron: NOS
Een vies, frauduleus wereldje. Anders kan je er toch echt niet van maken, al zeker niet met dergelijke berichten.
Alweer een ruifje leeg gegraaid ?
huishuur omhoog, probleem opgelost 😉
Dit bericht is niet zonder reden en zal niet zonder gevolgen blijven.
Sociale huur gaat er langzaam aan.
HRA op ten duur ook.
http://www.z24.nl/bedrijven/bouw_vastgoed/artikel_107225.z24/Dubai_World_grote_investeerder_Tweede_Maasvlakte.html
Donderdag werd bekend dat Dubai World in de financiële problemen zit. Wat de gevolgen daarvan zijn voor de Rotterdamse haven is niet duidelijk. Het Havenbedrijf Rotterdam zegt er “vertrouwen in te hebben dat Dubai Ports zijn verplichtingen nakomt”.
Vind ik optimistisch…
Dit zat er al tijden aan te komen. Directies van WBV in NL dachten ineens dat ze wel even projectontwikkelaartje konden gaan spelen met overtollige gelden (uit de verkoop van verpauperde jaren 60 flatjes voor topprijzen). Nu komt uit dat vele van dergelijke projecten niet rendabel zijn of met verliezen moeten worden afgeboekt. Treurig voor huurders van de WBV aangezien zij en hun wijken er de dupe van zijn…
@4 Martijn
Associale huur gaat er aan. Alles zal terug socialer worden, voor iedereen.
Investeringen in buurten en wijken ?
Dat geld ging toch naar die directeuren !!
Lucky England
http://ftalphaville.ft.com/blog/2009/11/27/85801/european-banks-most-exposed-to-uae-debt/?source=rss
@Chantal
Tsja, hangt af van de definitie van ‘asociaal’.
Volgens de politiek, woningbouwbranche en woningcorporatiesis ‘scheefhuren’ asociaal.
Volgens de weldenkende rest van de planeet is een ‘steeds groter, luxer en duurder koophuis, gefinancierd over de rug van de volgende generatie’ asociaal.
Maar ook Nederlandse banken zitten tot over hun oren in de “shit” beleggingen.
Da ga nie goed komen denk ik.
een leuke : http://www.marcdemesel.be/2009/11/vastgoed-v-ersus-goud-vastgoed-nog.html
12
bewijst dat goud minder waard is geworden 😛
@13 zo is het, op mijn goud van 30 35 jaar oud nu 2% rendement oid / jaar. Het zou vele malen meer waard geweest moeten zijn, ik geloof er niet in als
waardeopslag voor lange termijn, zeer zeer riskant. Als korte snelle binnenloper is het fantastisch, een leuk toetje na 10 jaar pandjes splitsen in de grote steden.
@13
Minder waard geworden omdat je nu voor minder goud een huis koopt dan in 2001?
@14
Goud vind zijn waarde niet op het moment dat er overal luchtbellen geblazen worden. Die tijd is echter voorbij.
Volgens mij willen jullie het gewoon niet zien; blijkbaar bevalt zeuren beter. Ik denk dat Joselito wel begrijpt dat de echte beslissingen in het heetst van de stijd genomen worden.
@15 Maar luchtbellen lopen leeg in het niets, niet in goud. De vastgoed waardedaling zal niet omgezet worden in een evengrote goudprijsstijging, vastgoud staat stil. Ongelukkig zijn degenen die vastgoed bezitten. En het nadeel van goud is dat je er verder helemaal niets aan hebt, in één huis kun je tenminste nog wonen.
Is het de grootste bubble allertijden? Dan ook de grootste deflatie aller tijden, hyperdeflatie. Niet voor te stellen. Erger dan Japan 1990-2000?
stukje over Japan
http://www.cpb.nl/nl/pub/cepmev/cep/2009/kaders/kader04.pdf
@ 16. Dat is een leuk stukje, alleen herhaald de geschiedenis zich nu niet ?
Banken hier in Holland zijn ook Zombie banken geworden. Geldjunkies…..ING is ons Ijsland zwaard.
De C.B.’s zijn al begonnen met QE ……een deflatie maatregel.
En waar zit het intellect…. In elk geval niet in de politiek, die zijn slaven van een systeem, dat ze zelf hebben gecreerd en ook nog eens niet vervangbaar is.
Nu moet het systeem uitzieken.
Kan wel een tijdje duren.
En pas op je spaarcentjes, alle potjes zijn leeg, behalve jouw spaarpotje. Dat gebeurde ook in Japan……..
Je wil het niet zien, van mij hoeft het niet.
Maar luchtbellen lopen leeg in het niets, niet in goud. De vastgoed waardedaling zal niet omgezet worden in een evengrote goudprijsstijging
Onzin. Er zijn wel degelijk mensen die eerder verkopen dan anderen. Zij zullen hun geld wel veilig proberen te stellen. Enig idee hoe klein de goudmarkt is?
En het nadeel van goud is dat je er verder helemaal niets aan hebt, in één huis kun je tenminste nog wonen.
Ook onzin. Goud is geld, goud is waarde. Dat heb je er dan ook aan. Is al meerdere duizenden jaren zo. Dacht je nou werkelijk dat jij iets hebt gezien dat centrale banken niet zien? Die laatsten kopen namelijk goud, voor het geval je het gemist hebt.
@ 19 CB’s hebben het licht gezien inzake goud …. ze verkopen het goud als de prijs laag is en kopen als de prijs hoog is, precies andersom als nu de beleggers……
@18 ja, herhaald zich, maar er zijn meerdere wegen bewandeld
http://www.forbes.com/2009/02/10/recession-tarp-japan-opinions-columnists_0211_thomas_cooley.html
Het betrof steeds deelsystemen.
Het systeem als geheel is niet vervangbaar, voor een systeem als geheel zijn er mi ook geen vluchthavens, ofwel slechts door ruilhandel van bruikbare goederen. Welk betaalmiddel behoudt van alle betaalmiddelen het meeste vertrouwen? Arbeid, maar dat is natuurlijk een vies woord in de dienstverlenende bubbleblaaswereld waarin een hele generatie is opgegroeid. Maar waar zijn dan onze fabrieken? uh uh..
@21
Daar zie ik goud dus de rol spelen die over de afgelopen duizenden jaren herhaaldelijk speelde. Voor oa centrale banken heeft het die rol ook de afgelopen 38 jaar gespeeld.
@19, ja natuurlijk, een fractie van de virtuele vastgoedwaarde wordt nog in geld omgezet, maar de rest….oude virtuele waarde. Lang niet iedereen kán meedoen met dit spel. De zoektocht naar een betaalbaar huis voor een niet-starter loopt ook hier vooralsnog steeds noodgegwongen dood, en is dit meestal een doodgewoon beleggersforum met wat vreemde eenden ertussen, zoals ik :).
Ach, dat maakt het juist leuk om te lezen, leerzaam voor de nieuwkomers in de wereld van het grote hebben.
Dus je zou willen adviseren, gooi je 400K huis van je oude overleden moeder maar op de veiling en zet het om in wat blokjes goud. Deed iedereen dat maar… 🙂
Maar het financiele geld voor goud systeem is juist ontworpen om het goud eruit te drukken en dat is gelukt………
Waarom kopen nu Centrale Banken goud ? Zelfde reden ? Of voor beleggingsdoeleinden.
Maar het financiele geld voor goud systeem is juist ontworpen om het goud eruit te drukken en dat is gelukt………
Dat is niet gelukt. Daarom kopen CB dus weer goud.
Waarom denk je dat een nieuwe munt als de euro goud als enige tegen marktwaarde op de balans zet? Om aan te geven dat het niet belangrijk is?
Ik zou er nog maar een keer over nadenken.
@24, nou ja, dan ga je haast denken: om het spel opnieuw te kunnen beginnen, met hetzelfde systeem dus. ‘Goud long’ heet hoog te staan toch? Maar de gewone man heeft betaalmiddel nodig, en de goudkoorts is ook een piramide spel. Wij willen ons goud binnen ons vitale leven weer uitgeven, eenmaal achter een (aluminium) looprek geloof je het allemaal wel. Een bank denkt daarentegen in decennia, wij willen morgen weer verder met luilekkerland, en dat is alleen voor geluksvogels en stille rovers weggelegd. Middelkoop gaat ons straks allemaal weer vertellen hoe goed hij het gedaan heeft en dat wij allemaal te laat en stom waren, maar leunt met een zekere arrogantie volledig op de piramide van de laatkomers. Goud is soms even heftige speculatie, ook voor banken. Maar of het hedentendage een volledige systeemovergang naar de volgende munteenheid dekt weet ik zo net nog niet. Ook in de jaren dertig was dit niet het geval las ik.
Je kunt het nog bonter maken, stap in uranium, daar is nog minder van, misschien het thema van een volgende oorlog, wellicht in Venezuela oid. Maar het interesseert mij niet, ik wil een betaalbaar huis. Dus hebberige mensen, gooi de waardeloze huizen op de veiling en stap in aandelen Azië, uranium en electradraden en geef mij nou eens wat stenen uit die oude huizenbubbel. 🙂
Er komt geen nieuwe munteenheid, maar de rol van geld gaat veranderen. Die van goud ook.
Kijk hier, het is voor niks:
http://www.marketwatch.com/investing/stock/edf?countryCode=fr
Als het systeem geld voor goud faalt is er geen bestaansrecht meer voor de Centrale Banken, ze vechten nu voor zichzelf. Puur eigenbelang.
@Martijn nr.19:
Het meeste geld bestaat in de vorm van krediet. Als vastgoed in waarde vermindert, zal er fiatgeld uit het systeem moeten verdwijnen. In de praktijk zal alleen ‘echt’ geld in goud worden omgezet.
Het klopt dat goud waarde heeft in het bankwezen, maar kun je er ook gemakkelijk een huis voor kopen als dat nodig mocht zijn.
@Bankschroef:
Aan een gouden rollator heb je inderdaad niets, je moet het opmaken voor het te laat is.
Het klopt dat goud waarde heeft in het bankwezen, maar kun je er ook gemakkelijk een huis voor kopen als dat nodig mocht zijn.
Je kan goud altijd ruilen voor geld, geld altijd voor een huis. En wie weet kan het straks direct.
De ECB kan vals geld drukken, kunnen ze ook met dit valse geld echt goud kopen ?
“En erger: we hebben ons aangeleerd dat je een bubbel kan oplossen met een nieuwe, nog veel grotere bubbel.”
HRA is een enorme bubbelversterker, een multiplier. Ondanks tophypotheken met HRA is de doorstroom op de huizenmarkt gestopt.
“prijs ook de waarde?”
Reden stop doorstroom: bubbel is zo hoog opgepompt dat niemand meer vertrouwen heeft dat de prijs ook de werkelijke waarde is.
We weten (feiten):
– de woningmarkt is in prijs gedaald (prijs gaat richting waarde)
– HRA moet er op termijn uit
– wisselkoersen met Azie worden anders
speciaal voor chantal :
Loonsverlaging voor half miljoen BelgenZATERDAG 28 NOVEMBER 2009, 12:40 | 167 keer gelezen
BRUSSEL (AFN) – Een half tot driekwart miljoen Belgen gaan volgend jaar minder verdienen. Ze krijgen een loonsverlaging als gevolg van de aanhoudende deflatie: de prijzen liggen bij de zuiderburen al zeven maanden gemiddeld lager dan een jaar geleden, zodat de inflatiecorrectie in cao’s er in 2010 negatief uitvalt.
Het gaat om een daling van bijna 0,5 procent, meldden Belgische vakbonden zaterdag. De loonsverlaging treft werknemers in de voedingssector, horeca en een grote groep die de cao voor bepaald kantoorpersoneel volgt.
De bonden stellen wel dat bedrijven kunnen beslissen om de loonsverlaging niet door te voeren.
@ 36 Wow, is dit een grapje ?
@36 juist, België denkt Oost-Europeesch, lagere lonen, arbeid is de moeder van alle waarde.
Nog een keer voor de slimmeriken die een keer een bubbel hebben gezien en nu denken dat alles een bubbel is:
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100002252/china-gold-and-the-civilization-shift/
Personally, I have been feeling vertigo with gold near $1180. All my contrarian instincts cause me to dislike momentum stories — but there again, maybe this is not momentum. Perhaps it is a civilization shift. Can’t make up my mind.
Ik zeg dat het de laatste optie is. Daar komt Ambrose nog wel achter. Jullie ook.
Wat ik ervan begrijp:
Goud is tijden zwaar onderdrukt geweest d.m.v. futures contracten / papier goud. Nu iedereen geld nodig heeft en contracten ingewilligd moeten worden slinkt de zichtbare voorraad. Er is op papier gewoon meer goud geweest dan er werkelijk bestond. De financiële instellingen kunnen het spel niet langer spelen, het water staat ze aan de lippen.
Gevolg is een correctie naar de werkelijke waarde van goud. We hebben een negatieve goud bubbel en gaan nu alles aan het corrigeren is, dus flink omhoog waar de rest naar beneden gaat.
Echt inzicht waar we nu in dit proces zitten weet ik niet. Maar de mensen die ik volg hebben tot nu toe gelijk gekregen en ze zeggen allen dat het nog heel erg veel hoger gaat liggen dan nu het geval is.
Denk aan 4-5x zo hoog!
En zijn namelijk nog andere versterkende effecten gelijktijdig aan de gang.
@Peter
Wij zijn het honderd procent eens en hebben tot nu toe gelijk. Je hebt het hier duidelijk opgeschreven, maar de jongens hier kunnen slechts in bubbels en papiergeld denken.
Ik laat ze vanaf nu. Wie het niet wil zien verdient het ook niet.
Karel,
Een half tot driekwart miljoen Belgen gaan volgend jaar minder verdienen.
Chantal zegt dat een huis voor hen minder betaalbaar gaat worden, dus opwaardse druk huurprijzen 🙂
Bankschroef,
lagere lonen, arbeid is de moeder van alle waarde.
Hoorde zojuist op bnr (prg. Lasseur) dat we misschien in ons stadsstaatje niet iedereen meer moeten hebben, maar ons veel meer op kenniswerkers moeten richten……feit dat de financiële business een jasje uit heeft gedaan werd geloof ik gezien als een kleine correctie.
@karel
niets om ongerust over te zijn. Op een nettoloon van 1500€ is dat 7.5€ vermindering.
Enkele maanden geleden had belgie nog een deflatie van iets minder dan een (1)%
Vorige maand was het nog maar 0.12% en volgende maand of de maand nadien verwacht ik terug inflatie… en die stijging verwacht ik nog minimum 3 jaar verder gaan. Beetje nat vinger werk natuurlijk, maar binnen 1,5 jaar verwacht ik een inflatie van rond de 4%
chantal:
Krijgen je huurders nu ook korting i.v.m. deflatie?
@okkie
als hun contract van deze periode is wel, is hun contract van april dan zal de inflatie of deflatie van april tellen. Maarja, op een huishuur van 500€ is dat 2,5€ vermindering. De verhuurder die daar aan doodgaat heeft slecht gebudgeteerd.
Ook moeten huurders die deflatie doorgeven aan de verhuurder. Doen ze dit niet, dan kan de verhuurder de oude prijs blijven vragen. Sommige verhuurders laten hun huurders uit zichzelf iets weten. I
http://economie.fgov.be/nl/statistieken/cijfers/economie/consumptieprijzen/huurindexatie/index.jsp
LOL…officiële, gemanipuleerde inflatiecijfers over consumptiegoederen bepalen of huur omhoog of omlaag geïndexeerd wordt.
Dus men neemt iets onjuist en past het vervolgens toe op iets totaal niet gerelateerd en maakt het vervolgens een verplichting via wetgeving.
Ik wist niet dat België een regering had die tijd genoeg had om zulke absurde regels te maken en zoveel schade aan te richten aan de marktwerking.
Best wel efficiënt van die belgen…wel jammer voor de bevolking, die gaat naar de klote op deze manier.
Best wel efficiënt van die belgen…wel jammer voor de bevolking
maar …….. in B. is autobezit weer goedkoop, daar komt niemand aan.
@Peter:
Het is ongebruikelijk dat er deflatie plaatsvindt, maar voor de rest is het niet anders dan in Nederland.
@Okkie…
Klopt helaas. Politici overal hebben kennelijk eenzelfde gedachtegang en komen met gelijke onzin regels aanzetten.
Zodra er iets scheef gaat zijn meer meetgegevens en meer regels altijd de oplossing in hun ogen.
Is er ook een lijst waar alle woningbouwcorporaties staan die schulden hebben?