Waarom wil Mark Rutte zo graag hoge huizenprijzen?

Ja, waarom eigenlijk?

Share Button
Tagged with: ,
237 comments on “Waarom wil Mark Rutte zo graag hoge huizenprijzen?
  1. bosa says:

    zodat wij straks allen loon en bankslaven zijn

  2. Steven says:

    De vvd is natuurlijk voor de haves. Dat starters zich blauw moeten betalen interesseert ze niet.

  3. Steven says:

    En wat ik al vaker heb gezegd: je kan de huizenprijs niet altijd boven inflatie laten stijgen want dan vertrekt iedereen naar het buitenland.

    Dure huizen zijn echt alleen leuk voor een heel klein speculeren

  4. Steven says:

    speculerende minderheid.

    (het posten ging even mis dus daarom wat fouten)

  5. Arjan says:

    @Steven,

    Een verklaring van de hoge huizenprijzen wordt hier goed uitgelegd:

    https://www.youtube.com/watch?v=1Bl9MoRj16s

  6. Steven says:

    Arjan,

    Word het standaard om altijd te overbieden zegt ie na 25 minuten.. Kom op zeg.. Dat is toch gewoon raar bubble gedrag. Hij ziet het niet.

  7. Steven says:

    Of hij ziet het wel, maar denkt dat het omslagpunt nu niet kompt.

  8. Steven says:

    En ik schrijf weer allerlei vreselijke spellingsfouten dus ben weer off. Proost

  9. maff says:

    Mission succedeed 😉

    De gemiddelde vraagprijs is nu MEER dan 10 x modaal

    https://www.huizenzoeker.nl/

  10. maff says:

    ‘Toch maakt 37 procent van alle Nederlanders zich zorgen over zijn financiële situatie, ‘ 37 % ??????

    Geldzorgen? Niks om je voor te schamen

    https://www.dvhn.nl/advertorial/Geldzorgen-Niks-om-je-voor-te-schamen-23720226.html

  11. Nico de Geit says:

    Steven: je kan de huizenprijs niet altijd boven inflatie laten stijgen want dan vertrekt iedereen naar het buitenland.

    Er zijn miljoenen mensen die in gesubsidieerde huurwoningen wonen. Vaak met een uitkering. Die mensen gaan nergens heen.

    De werkers die opdraaien voor de kosten van duur wonen en hoge belastingen, die kunnen wel weg – voor zover ze niet klem zitten in hun koopwoning. Er is een risico dat er een exodus komt van werkers en dat Nederland blijft zitten met kansarmen: langdurig werklozen, ouderen, zieken.

    Sterker: de overheid jaagt ‘scheefhuurders’ hun woning uit. Iedereen die normaal werk heeft moet de wijk uit. En op die manier neemt de concentratie van probleemgevallen toe. Hoe groot die (fundamentele) problemen zijn wordt pas echt duidelijk als (ooit) het geld op is om ze te pamperen.

  12. Nico de Geit says:

    Uit de vorige draad: een drastisch dalend aantal geboortes in westerse landen. Volgens demograaf Jan Latten kwam dat voornamelijk door duur wonen en de onzekerheid op de arbeidsmarkt.

    Te weinig kinderen geboren dus. Er wordt geen onderzoek gedaan naar de exacte oorzaken en de gevolgen. Mensen die niks snappen van macro-economie begrijpen totaal niet wat de consequenties zijn van een (drastisch) dalend aantal geboorten.

    Natuurlijk kun je mensen uit de derde wereld importeren om het aantal mensen op peil te houden. Dat is vooral goed voor de druk op gesubsidieerd wonen en de uitkeringsfabriek.

    Aanvankelijk waren Duitse werkgevers heel positief over de komst van een miljoen nieuwkomers. Veel Nederlanders hebben/hadden ook hoge verwachtingen. Je hoort niet zoveel meer over die verwachtingen. Het schijnt dat de overgrote meerderheid van de nieuwkomers in sociale woningen leeft van sociale uitkeringen. Hoe zoiets afloopt?

    Mark Rutte kan niet anders dan zich inzetten voor het financiële kaartenhuis: de banken en de woningmarkt. Want als dat kaartenhuis in elkaar dondert is er een probleem, zegt hij. Daar heeft hij gelijk in natuurlijk. Hij kondigt maatregelen aan om het kaartenhuis te lijmen waar nodig. En zo sukkelen we door.

    Wat Mark eigenlijk zegt is dat de financiële sector, waaronder de huizenmarkt, in gevaar is. En dat de overheid geld vrij maakt om het financiële kaartenhuis te lijmen, indien daar aanleiding voor is.

    Dat ‘lijmen’ hoe gaat dat precies? Pensioenfondsen dwingen hypotheekleningen te verstrekken en geld in te zetten om klappen op te vangen? Het financieren van media-campagnes ‘koop nu een woning’? Met een klein beetje geld kun je behoorlijk tijd rekken. Zodat het financiële kaartenhuis nog even overeind blijft.

  13. Nico de Geit says:

    maff: Australië

    In Australië ging in 2008 de telefoon: grote (Europese) banken wilden hun geld terug. Daar hebben ze het Australië nog steeds over.

    Goud – het Australische goud, zo’n 80 ton. Het zou in Londen moeten liggen. Maar de Britten hebben het uitgeleend. En toen het was uitgeleend zijn er sieraden en zo van gemaakt, en muntjes, baren voor particulieren. En dan is er nog de 11 ton Australisch goud waarvan niemand weet waar het is.

    Australië heeft giga-schulden en weinig bezittingen, buiten OG dan. Vergelijk dat eens met Nederland: 612 ton goud, waarvan ruim een derde in NL ligt. Zo’n 1200 miljard in de pensioenkassen. Nederland is in vergelijking met veel andere landen erg rijk.

    DNB – 612.000 kilo goud – € 34.129 per kilo – dat is € 20.886.948.000 – is ook niet de hele wereld.

    Het kan zijn dat de Nederlandse goudvoorraad wordt aangehouden vanwege strategische doelen. Niet om schuldeisers te betalen.

    Australië leeft van de grondstoffen, China is de grootste afnemer. Maar China haalt steeds meer uit Afrika. Wat blijft er over van de Australische welvaart als de mega-xl-leenbubbel knapt/de rente stijgt, en ze hun grondstoffen niet meer kwijt kunnen?

  14. Google het 2e Kamer rapport met de naam
    ‘Kosten Koper’ eens.

    Trek er een dag voor uit om het te lezen
    en voor de rest van je leven weet je hoe
    het zit met NL-huizen/Overheid.

    Waarschuwing: Het is erger dan je denkt, ja dat kan !

  15. Steven says:

    En die “sociale” huur is geen sociale prijs. Er wordt dik winst op gemaakt door de steeds maar hogere huren. https://www.ad.nl/binnenland/woonbond-corporaties-maken-flink-winst-op-sociale-huurwoning~a017ee0f/

    Het is en blijft eigenlijk gewoon raar.

  16. Steven says:

    Mijn woning is niet veel meer dan een dagje beton gieten. (bij wijze van spreken) maar ik betaal er wel 600 euro per maand voor. Ik heb dan wel gelukkig een achterlijk grote tuin. (grondkosten waren bij de bouw toen blijkbaar nog niet echt belangrijk).

  17. Nico de Geit says:

    Steven: Mijn woning is niet veel meer dan een dagje beton gieten. (bij wijze van spreken)

    Toch wel hoor. Reken maar eens een keer uit. Een gewoon appartement kost al snel 150k om te bouwen. Afschrijven in 50 jaar maakt 3k per jaar. Dan komt er nog onderhoud bij, eventueel rente, grond, dus 600 euro per maand is echt niet veel.

    Het argument om te kopen: omdat woningen altijd in waarde stijgen. Als dat waar was zou ik ook mee gaan doen.

    Wie gaan straks die woningen kopen als er veel te weinig baby’s geboren worden? Juist ja: de nieuwe Nederlanders. Volgens minister Blok wil je daar niet tussen wonen.

  18. Steven says:

    150.000 om een appartement te bouwen? Volgens mij is dat 100.000 grondprijs of zo en 50.000 bouwen

  19. Hans- says:

    Een huis bouwen is door de overheid duur gemaakt, waarom konden de steun fraudeurs uit Roemenië, een paar jaar terug, van het geld in eigen land een groot huis laten bouwen?

  20. Nico de Geit says:

    Steven: 50.000 bouw

    Reken het maar eens uit. Er zit meer in een appartement dan alleen betonnen muren. Arbeid erbij, een beetje winst. Maar dan heb je een nieuwe woning.

    Ik heb een oude woning, ruim 60 jaar oud, en die willen ze nu aan mij verkopen voor de prijs van een nieuwe woning. Dat lijkt me geen slimme zet, althans, niet voor de koper.

    Opeens kwamen er druppels uit mijn keukenplafond, opnieuw. Het is twee jaar droog geweest. Kit-rand maar weer vervangen, van de badkamer. Terwijl ik bezig ben zie ik lekkage: de kraan druppelt heel iets.

    Demonteren dus. Maar eerst de hoofdkraan van het water dicht, als die nog draait na ruim 60 jaar. Badkamerkraan eraf, pakkingen (China?) blijken vergaan, na negen jaar. Nieuwe pakkingen ertussen, uit Duitsland.

    Ik kom in de kelder en er staat een plas water onder de hoofdkraan. Geweldig. Open maar weer, en straks even controleren of mijn kelder niet onderloopt.

    Het werkt allemaal weer, geen lekkage. Het keukenplafond maar eens opnieuw van een verflaag voorzien.

    Tegels op de badkamervloer, tegels op de wand. Natuurlijk gaat dat werken, natuurlijk gaat dat lekken. Het is gewoon een pruts-constructie, bedacht in de jaren 50 of zo? Of kwamen ze daarmee toen huizen van beton werden, en dus minder werking tussen muur en vloer? En hebben ze dat ook maar meteen toegepast in oudere huizen met balkenplafonds?

    Ik kan me herinneren toen ik nog heel jong was dat we een douchebak hadden. Die stond gewoon vrij. Er hing een douchegordijn in om het water binnen te houden. Op de rest van de ‘badkamer’ lag linoleum of zoiets.

    Die douchebak moet zijn gekomen toen de geiser kwam, vijf liter warm water per minuut of zo, als het koud is minder. Daarvoor werden bakken met water op de kolenkachel heet gestookt, en dat water ging in de teil.

    http://4.bp.blogspot.com/-Dc-CLtwPoxY/UL33Pl6DTUI/AAAAAAAABQ8/cJ4p3UV1p9E/s1600/29686.jpg

    En in die teil ging het hele gezin. Blijkbaar. Misschien was er stadsgas voor de geiser, maar dat is allemaal voor mijn tijd.

    Tegels dus in de badkamer, op de wand en op de vloer. En dat gaat op termijn altijd lekken. Ik geloof dat daar een uitzending van is, van de Rijdende Rechter. Lekkende badkamer, buren zitten met de ellende.

    Nederlanders zijn een minderwaardig volk, dat ze dat soort problemen niet op kunnen lossen. Zelfs negers in hutjes in Afrika hebben dat soort problemen niet. De woningen zó duur, en van zo’n slechte kwaliteit.

    Als je ergens iets huurt en je muur wordt nat, dan bel je gewoon je verhuurder: ‘mijn muur is nat’. Dat kan een stevige reparatie worden, bij de buren. Heel handig als je gewoon je verhuurder kunt bellen. Dan hoef je het niet op te lossen met je buren – want die boeit het helemaal niks dat jouw muur nat is.

  21. Arjan says:

    Steven,

    150 euro huurverlaging gehad? Jij zwetst ook maar wat he.

  22. Nico de Geit says:

    De huizenhoge huurstijgingen moeten aan banden worden gelegd. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil een ’noodknop’ invoeren om hoge huurprijzen op de woningmarkt te bestrijden. De bewindsvrouw wil het middel, een verbod op te hoge huurprijzen, inzetten om iets te doen tegen uit de pan rijzende huurprijzen die door woningtekort vooral in grote steden worden gevraagd.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2738704/noodknop-tegen-hoge-huurprijzen

    Als je een beetje kunt rekenen kom je al snel tot de conclusie dat de huurprijzen te laag zijn, in verhouding tot de waarde van de woning dan.

  23. maff says:

    ’Consument gaat opdraaien voor milieuschade’

    Boodschappen fors duurder https://www.telegraaf.nl/nieuws/2739547/boodschappen-fors-duurder

  24. maff says:

    Twittertjes 🙂

    Op de betaalrekeningen van huishoudens staat een recordbedrag.

    https://twitter.com/INGnl_Economie/status/1056952757008113664

  25. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: De huizenhoge huurstijgingen moeten aan banden worden gelegd. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil een ’noodknop’ invoeren om hoge huurprijzen op de woningmarkt te bestrijden.

    De lonen moeten omhoog.

  26. Nico de Geit says:

    maff,

    ‘Hogere betaaltegoeden gaan vaak samen met hogere detailhandelsverkopen.’

    Ik heb absoluut geen plannen. Ben juist aan het minderen. Dat schijnen jongeren ook te doen: een trend naar eenvoud.

    We hebben te maken met culturele veranderingen, waaronder een drastische daling van het aantal geboren baby’s. Baby’s kosten geld.

    Vroeger had je vrouwen die het geld van hun man verspilden, dat was de standaard, dat is op zijn retour. Rechters proberen nog wel geld naar verspillende vrouwen toe te schuiven via alimentatie en zo, maar ook dat neemt af. Niet de verspillende vrouwen, niet de onrechtvaardige rechters, maar de mannen met geld zijn terughoudend geworden.

    Voordeel van vrouwen is wel dat ze altijd alles opmaken, alsof er een houdbaarheidsdatum op het geld staat. In Azië schijnt dat nog erger te zijn: als je je Aziatische vriendin wat geld geeft, maakt niet uit hoeveel, het is binnen vijf minuten weg – of sneller. Alsof het niet houdbaar is.

    Heel goed: geld moet rouleren. Stel je eens een economie voor vol met vrouwen die het geld nog geen vijf minuten vast kunnen houden.

    Straks komen er nog wetten, dat geld naar vrouwen moet (zoals vroeger). Een vrouw geen toegang geven tot je spaarrekening is mishandeling, huiselijk geweld. Ik hou het scherp in de gaten.

    Geld zit nu vast bij een minderheid. De overheid zoekt naar manieren om dat geld bij de meerderheid te doen belanden. Dus pas maar op als je een spaarrekening hebt. De lage rente is dus al zo’n dingetje.

    https://www.youtube.com/watch?v=jLE1xKo6dns

  27. vrouwonvriendelijk says:

    Nico de Geit:
    maff,

    ‘Hogere betaaltegoeden gaan vaak samen met hogere detailhandelsverkopen.’

    Ik heb absoluut geen plannen. Ben juist aan het minderen. Dat schijnen jongeren ook te doen: een trend naar eenvoud.

    We hebben te maken met culturele veranderingen, waaronder een drastische daling van het aantal geboren baby’s. Baby’s kosten geld.

    Vroeger had je vrouwen die het geld van hun man verspilden, dat was de standaard, dat is op zijn retour. Rechters proberen nog wel geld naar verspillende vrouwen toe te schuiven via alimentatie en zo, maar ook dat neemt af. Niet de verspillende vrouwen, niet de onrechtvaardige rechters, maar de mannen met geld zijn terughoudend geworden.

    Voordeel van vrouwen is wel dat ze altijd alles opmaken, alsof er een houdbaarheidsdatum op het geld staat. In Azië schijnt dat nog erger te zijn: als je je Aziatische vriendin wat geld geeft, maakt niet uit hoeveel, het is binnen vijf minuten weg – of sneller. Alsof het niet houdbaar is.

    Heel goed: geld moet rouleren. Stel je eens een economie voor vol met vrouwen die het geld nog geen vijf minuten vast kunnen houden.

    Straks komen er nog wetten, dat geld naar vrouwen moet (zoals vroeger). Een vrouw geen toegang geven tot je spaarrekening is mishandeling, huiselijk geweld. Ik hou het scherp in de gaten.

    Geld zit nu vast bij een minderheid. De overheid zoekt naar manieren om dat geld bij de meerderheid te doen belanden. Dus pas maar op als je een spaarrekening hebt. De lage rente is dus al zo’n dingetje.

    https://www.youtube.com/watch?v=jLE1xKo6dns

    Geit, wat heb jij toch veel pech in het leven, zeker bij vrouwen.

  28. Steven says:

    ???
    Arjan,

    ???

  29. Nico de Geit says:

    Minder baby’s. Waarom kopen mensen een woning? Gezinsvorming?

    De man wil een vrouw, die vrouw wil een huis (want ze wil een kind). Dat huis moet er gewoon komen, anders wordt die man ingeruild. Sterker: mannen worden door vrouwen geselecteerd op leencapaciteit. Om een hypotheeklening te kunnen krijgen heb je inkomen nodig. Meestal heeft de man het hoogste inkomen – niet zo’n fijne baan, maar als je je wilt voortplanten heb je die baan nu eenmaal nodig. De vrouw zoekt de woning uit, de man moet de hypotheek regelen, zo schijnt het ongeveer in elkaar te zitten.

    Je kunt dus stellen dat achter de aankoop van een woning vaak de voortplantingsdrang schuil gaat. Niet dat ze daar voor uit gaan komen natuurlijk – er rust een taboe op. Wat ook vaak speelt is dat ze een minderwaardigheidsgevoel hebben, en ze willen bewijzen dat ze wèl iets voorstellen. Dat doen ze dan door iets duurs te kopen, in de hoop een ander te overtreffen. Daarop is het taboe nog groter.

    Ik zie twee factoren op de achtergrond: voortplantingsdrang en minderwaardigheidsgevoel. En die twee gaan samen. Want als je iets voorstelt kom je in aanmerking voor voortplanting. En als je oud bent is het toch wel fijn ‘als je prettig woont’, waarbij de status die een bepaalde woning heeft toch wel stevig mee telt. Wie wil daar nou niet bij horen, bij de gelukkige, gezonde, vruchtbare en welvarende mensen?

    En het is natuurlijk zo dat prettig wonen over het algemeen een hoge status heeft. Niet vreemd dus dat vrouwen als eis stellen dat ze prettig willen wonen. De man heeft nu eenmaal de protector/provider rol, en een goede protector/provider zorgt voor een prettige woonomgeving.

    Er zijn culturele veranderingen gaande, inzake de baby’s. Voortplanting, relatie-vorming. Wonen is erg duur geworden, de risico’s zijn hoog. Ze krijgt één kind en wil in de woning blijven wonen, zonder de man.

    Scheidingen: steeds meer mannen hebben het gezien bij hun ouders. Jongens die opgroeiden bij hun moeder, en absoluut geen zin hebben om zoiets te herhalen. Niet eens het risico durven nemen. En dat zie je terug op de relatiemarkt, steeds meer vrijgezellen. Dat komt uiteindelijk ook bij de woningmarkt terecht, want mensen moeten wel een dak boven het hoofd.

    Hoogopgeleide vrouwen die geen man kunnen vinden. Vrouwen van bijna 40 die wanhopig op zoek zijn naar een man (met geld), voor voortplanting. Steeds minder mensen geloven in het plaatje van een gelukkig gezinsleven.

    Het schijnt dat in Toronto de appartementen van twee miljoen vrijwel uitsluitend verkocht worden aan vrouwen. Greater Fools. Vrouwen schijnen risico’s niet zo groot in te schatten: vrouwen worden toch wel gered, zo is dat cultureel bepaald.

    In Nederland wordt voor de opvang van dakloze mannen ca. 20k per jaar uitgegeven, voor dakloze vrouwen 50k. Vrouwen kunnen dus minder ver vallen, de maatschappij redt ze wel. Dat is de gedachte, ook op de huizenmarkt, bij het aangaan van een hypotheeklening.

    Minder baby’s dus, volgens het CBS. Hoe dat precies komt en wat de gevolgen zijn op termijn, daarover hebben ze het niet echt. Als het goed gaat met een samenleving, als mensen lekker in hun vel zitten, dan planten ze zich voort. Als ze afzien van voortplanting gaat het niet best.

  30. Steven says:

    Er wordt winst gemaakt op sociale huurwoningen. Dat is iets wat ik niet verzin, maar wat de overheid ook weet. Vandaar die idiote verhuurdersheffing die woningbouwverenigingen moeten betalen. Dus die heffing aan de ene kant en dan weer huursubsidie aan de andere kant.
    Ze zijn gewoon een beetje gek..

  31. Nico de Geit says:

    We leven in een swipe cultuur. Je swiped een partner op Tinder, Googled een loodgieter, woning, baan of hypotheek. Met de laagste rente, herstel, laagste maandlasten. En als het niet bevalt dan swipe je zo honderd, herstel, 100 miljoen, anderen.

    De gevolgen? We gaan het meemaken.

  32. Dr.t says:

    Steven:
    En wat ik al vaker heb gezegd: je kan de huizenprijs niet altijd boven inflatie laten stijgen want dan vertrekt iedereen naar het buitenland.

    Dure huizen zijn echt alleen leuk voor een heel klein speculeren

    Precies andersom Steven de expats zorgen juist voor een prijsopdrijvend effect.

    https://www.parool.nl/amsterdam/huren-in-amsterdam-toch-weer-omhoog~a4606811/

  33. Arjan says:

    Steven: maar ik betaal er wel 600 euro per maand voor

    Steven: Eerst lezen en dan reageren (Arjan)

  34. Arjan says:

    Nico de Geit: Straks komen er nog wetten, dat geld naar vrouwen moet (zoals vroeger). Een vrouw geen toegang geven tot je spaarrekening is mishandeling, huiselijk geweld. Ik hou het scherp in de gaten.

    Gekke, arme

    Nico de Geit: Geld zit nu vast bij een minderheid. De overheid zoekt naar manieren om dat geld bij de meerderheid te doen belanden. Dus pas maar op als je een spaarrekening hebt. De lage rente is dus al zo’n dingetje.

    Wat ik gedaan heb: veel geld in een huis gestopt. Hoe meer ik erin stop, hoe meer geld het me oplevert, vraag maar aan Gerhard Hormann. 🙂 Onlangs heb ik een nieuwe auto gekocht. Gewoon omdat het kan, omdat ik veel geld overhou iedere maand. En verder luxe wonen in een nette, modern afgewerkte en ruime woning tegen belachelijk lage maandlasten.

  35. Arjan says:

    Arjan: Gekke, arme

    geit

  36. Nico de Geit says:

    Arjan: Wat ik gedaan heb: veel geld in een huis gestopt

    Pas maar op dat je vrouw je er niet uit trapt. Want dan woont zij in jouw betaalde woning.

  37. maff says:

    En een Boelhouwertje 😉 Back to the basic ? lol

    ‘ het gemiddelde hypotheekbedrag ligt op 277.000 euro, maar met een gemiddeld inkomen kun je slechts 145.000 lenen ,

    HOOGLERAAR TU: ‘BELASTINGVRIJE SCHENKING IS MARKTVERSTORING’
    https://www.bnr.nl/nieuws/bouw-woningmarkt/10359048/hoogleraar-tu-belastingvrije-schenking-is-marktverstoring

  38. maff says:

    maff,

    Wat ie maar ff vergeet erfbelasting UK vrijstelling drie tonnetje hoger dan in de NL https://www.gov.uk/inheritance-tax

  39. maff says:

    Minsky Moment ?

    Australians face $700b wealth wipe-out as debt levels rated riskiest in the world: Morgan Stanley

    https://www.abc.net.au/news/2018-10-30/australia-most-country-to-risks-of-rising-household-debt/10445814

  40. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Pas maar op dat je vrouw je er niet uit trapt. Want dan woont zij in jouw betaalde woning.

    Erger: ze verkoopt de boel en vergokt het geld in het casino.

  41. Arjan says:

    Nico de Geit: Erger: ze verkoopt de boel en vergokt het geld in het casino.

    Zei onze ervaringsdeskundige. Zal mij niet gebeuren hoor, de enige die iemand eruit kan trappen ben ik. 🙂

  42. b says:

    Huis kraken, opknappen en verhuren en eigenaar worden na een rechtzaak omdat de 12 jaars-termijn is vervallen.
    https://www.news.com.au/finance/real-estate/buying/i-decided-to-take-possession-of-it-developer-claims-squatters-rights-on-17-million-sydney-home/news-story/1f2805419ece0d91b721976bd125612f
    De kraker is developer en zijn bedrijf heet Geitonia 🙂

  43. maff says:

    Ondertussen in Grunn, armoede groeit

    Opinie: Schaamte voor armoede in de Stad
    https://www.dvhn.nl/Meningen/Opinie/Opinie-Schaamte-voor-armoede-in-de-Stad-23747863.html#

    ‘Het begrip gaarkeuken komt bij ons op tafel’

    En loze vissertjes vissen op snoekbaars in de grachten van Grunn om hun kids te eten te geven, maar dat staat er niet bij

  44. maff says:

    ‘Starter volgend jaar vrijwel kansloos op woningmarkt’

    https://www.amweb.nl/financiele-planning/nieuws/2018/10/starter-volgend-jaar-vrijwel-kansloos-op-woningmarkt-101113450

    Lees vooral ook de reacties 😉

  45. ps says:

    maff, 🙂
    “I never worry about the housing booms or bubbles.”

    …or the high water 😉
    https://twitter.com/ABC/status/1057394974650757121

  46. Steven says:

    Dr.t: Precies andersom Steven de expats zorgen juist voor een prijsopdrijvend effect.

    Hoi Dr.T leuk weer wat van je te zien. Het gaat me er natuurlijk niet om waarom de prijzen stijgen, maar dat de stijging zowieso ergens stopt als er steeds boven inflatie gestegen wordt. (dat kan gewoon wiskundig niet anders)

  47. Steven says:

    Dus denken: mijn huur stijgt elk jaar vijf procent dus dan leen ik liever 3 ton voor een huisje.. kan slim zijn, maar de prijzen gaan toch ergens weer zakken. (wanneer en hoe weet ik niet, maar het zal hoogst waarschijnlijk door stijgende rente zijn)

  48. Steven says:

    Om het nog simpeler uit te leggen: Als brommers jarenlang exorbitant stijgen in prijs kan je er ook gewoon afblijven. (of huren)

  49. Arjan says:

    Steven,

    Ah weer de vergelijking met brommers. Sinds wanneer is het huren van een brommer goedkoper dan een kopen als je ‘m elke dag gebruikt?

  50. Steven says:

    Arjan,

    Als brommers 34000 euro kosten of zo dan huur ik er liever eentje.

  51. Arjan says:

    Steven,

    Als mijn huis een half miljoen kostte ook. 🙂 Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren.

  52. Steven says:

    Of ik koop een klein barrel. Maar ik ga er niet vol voor lenen.

  53. Steven says:

    Je snapt het best wel.

  54. Arjan says:

    Steven: Of ik koop een klein barrel. Maar ik ga er niet vol voor lenen.

    Zo lang de rente niet heel hoog is en de leencapaciteit zo ruim, zul je zulke bedragen blijven betalen voor huizen (met twee inkomens meestal). Niet lenen voor een huis is iets wat sowieso onmogelijk is voor de massa. De rente daalt al 30 jaar en de leencapaciteit, tja, misschien wordt de LTV nog eens 90%. Maar LTI-normen worden weer verruimd. Je kunt er verder weinig over zeggen. Een barrel kopen kan ook, we noemen dat een bouwval, dan betaal je aanzienlijk minder, maar zul je zelf forse investeringen moeten doen.

  55. Steven says:

    Arjan,

    Wat ik doe is niet zo interessant. Wat ik zie wel. Men koopt bijna in de regel een zo’ n duur mogelijk huis. Kun je 3 ton lenen dan ga je daarvoor. Dat zorgt uiteraard met lage rente voor veel te hoge prijzen.

    We gaan het verder wel zien (zoals in Japan, de VS, Spanje en Ierland)

  56. Hans- says:

    Je kunt gerust een huis kopen, van 3,5 ton met in modaal inkomen.
    Het geld is toch monopolie geld!! kijk maar naar Italië,
    een schuld van 2000 miljard €. Dus de pensioen leeftijd kan omlaag…ze kunnen het nooit meer terug betalen, en je leeft NU!En het leven in Italië is waarschijnlijk nu beter dan in NL.Hier hebben we inmiddels slaven, maar het volk wordt niet wakker in NL.

  57. maff says:

    Bricks and slaughter: Part one – Exposing Australia’s housing crisis …. filmpje 11 minuutjes

    https://www.youtube.com/watch?v=smPR0s2W-Ck

  58. maff says:

    Hans-: Hier hebben we inmiddels slaven, maar het volk wordt niet wakker in NL.

    Schuldverslavingsbeleid van onze overheid 😉 twittertjes https://twitter.com/CodyHochstenB/status/1058256184354910211

    Schuldvrij maakt blij 😎

  59. NewKidInTown says:

    Ze zeggen wel eens, wat er in de USA gebeurt, zie je een paar jaar later in Nederland.

    “In California, Home Sales Are Plunging Like It Is 2008 All Over Again

    What goes up must eventually come down…

    For years, the California housing market was on the cutting edge of “Housing Bubble 2” as we witnessed home prices in the state soar to absolutely absurd levels.

    In fact, it got so bad that a burned down house in Silicon Valley sold for $900,000 earlier this year, and a condemned home in Fremont sold for $1.2 million. But now things have changed in a major way. The hottest real estate markets in the entire country led the way down during the collapse of “Housing Bubble 1”, and now it looks like the same thing is going to be true for the sequel.”

    Staat ons dat in NL ook te wachten ? Het AANTAL transacties loopt fors terug, 1 op de 6 makelaars schijnt het loodje te gaan leggen, las ik afgelopen week. Voorbode ?

    https://www.zerohedge.com/news/2018-11-02/california-home-sales-are-plunging-it-2008-all-over-again

  60. Nico de Geit says:

    Als gevolg van het extreem lage grondwater door de buitengewoon droge zomer zijn veel huizen aan het verzakken en het scheuren.

    ,,Er komen steeds meer klachten van panden met zogenaamde staalfunderingen, huizen die niet met palen maar rechtstreeks op de ondergrond zijn gefundeerd”, ….En wat er nu al zichtbaar wordt, is mogelijk nog maar het topje van de ijsberg …. gevolgen van klimaatverandering voor onder meer woningen.

    https://www.gelderlander.nl/zevenaar/huizen-scheuren-door-droogte-steeds-meer-klachten-bij-gemeenten~af2a284b/

    Achter betaalmuur.

    Grafiek droge jaren: heeft dus niks met ‘klimaatverandering’ te maken, hoogopgeleide en duurbetaalde prutsers: https://2.bp.blogspot.com/-AC5lihZqsnI/W9SPDMnE5pI/AAAAAAAAAxw/9x8lgbWSYag2rhNJJafZDtYBPhvyZU6_QCLcBGAs/s1600/waterstand%2Bgrafiek%2B%2Bjaren.jpg

    Het moet nu eenmaal door ‘klimaatverandering’ komen. Mafkezen.

  61. Nico de Geit says:

    Huizen verzakt door droogte? In zo’n uitzonderlijke situatie moeten gemeenten de schade vergoeden

    De vraag is wie in die gevallen moet opdraaien voor de schade.

    https://www.gelderlander.nl/home/huizen-verzakt-door-droogte-in-zo-n-uitzonderlijke-situatie-moeten-gemeenten-de-schade-vergoeden~ae29b89a/

    Weinig regen? Gemeente moet betalen????

  62. NewKidInTown says:

    In Australie heerst er ook veel droogte en ook verzakkingen, niet van huis of grond, maar wel de prijzen.

    In Australie is het “niet veel beter”:

    Exposing Australia’s housing crisis

    https://www.youtube.com/watch?v=smPR0s2W-Ck

    https://www.youtube.com/watch?v=BbFvwYVfwq0

  63. Nico de Geit says:

    Je koopt een woning, een vers gebouwde woning. Dan volgt er een zomer waarin het extreem weinig regent. Niet bijzonder, komt wel vaker voor.

    Zie grafiek, hoe langer de lijn, hoe droger het was, het heeft dus niks te maken met klimaat-opwarming, afkoeling of verandering, het is van alle tijden: https://2.bp.blogspot.com/-AC5lihZqsnI/W9SPDMnE5pI/AAAAAAAAAxw/9x8lgbWSYag2rhNJJafZDtYBPhvyZU6_QCLcBGAs/s320/waterstand%2Bgrafiek%2B%2Bjaren.jpg

    De nieuwbouwwoning, droge zomer, het begint allemaal te bewegen, met schade als gevolg. Waar ging het mis? Er is op een bepaald moment gekozen om op een bepaalde locatie te bouwen met een bepaalde techniek. Daarbij zijn waarschijnlijk, of vrijwel zeker, weer foute aannames gemaakt.

    De gemeente gaat het vrijwel zeker niet betalen, de aannemer ook niet. De koper had maar beter op moeten letten wat hij kocht, en draait waarschijnlijk zelf voor de schade op.

    Bepaalde locaties zijn nu eenmaal niet erg geschikt om te bouwen.

  64. Steven says:

    maff,

    En dat in Australië.. Mensen handelen overal volkomen idioot in een bubble. (aan waarde, geschiedenis en common sense wordt dan even niet naar gekeken)

  65. Nico de Geit says:

    Lost post – ik schreef een stukje over mijn lekkende kranen, lekkende plafond in mijn dure woning. Anderen zijn bezig met krankzinnige onroerend goed projectjes, of beter: krankzinnigen zijn bezig met OG-projecten, de bank schijnt het te financieren. Er zijn overeenkomsten met de dot com bubble, toen kon ook alles, alles was goud waard.

    Op een gegeven moment was het over met de dom com bubble. Had je er geld in zitten, dan moest je op de blaren zitten. De meeste investeringen waren hun geld niet waard.

    We leven in een schuldgedreven economie. Er komt ergens een keer een omslagpunt, dat de schulden niet langer houdbaar zijn. Door oplopende rente bijvoorbeeld. We gaan het meemaken.

  66. maff says:

    Jut en Jul ( copyright ? sorry vergeten 🙂 ) Column: Lastendruk wordt een kernprobleem van Nederland https://www.telegraaf.nl/financieel/2756309/column-lastendruk-wordt-een-kernprobleem-van-nederland

    Ps 🙂 the party is over, they’ve burst your pretty balloon https://d1yhils6iwh5l5.cloudfront.net/charts/resized/27620/large/Housing_04.25.2014.png

  67. Nico de Geit says:

    maff: Lastendruk

    Geen ruimte meer dus om de belasting op werk te verhogen. Maar het geld moet ergens vandaan komen. Iedereen die geld heeft kan gekort worden. Om te beginnen kan de eigen woning naar box 3. En het pensioen hoort eigenlijk ook in box 3. De AOW wordt inkomens- en vermogensafhankelijk, zoals de bijstand nu al is.

    De belasting op autorijden, roken en drank kan verder omhoog. Zo hoog, dat bijna niemand meer drinkt, rookt of auto rijdt.

    Hogere belastingen leiden dan tot lagere belastinginkomsten. Iemand die is gestopt met drinken, roken of auto rijden, die ben je vaak kwijt. Iemand die van vier naar drie dagen werken is gegaan, wil liever twee dagen gaan werken. Van meer naar minder dus. Want minder is vaak meer. Meer tijd voor jezelf in ieder geval.

  68. b says:

    Vandaag in de krant: ‘Gemeentes die nu grond aankopen, zijn te laat.’
    Doordat bestemmingsplannen, vergunningen, beschikbaarheid van materialen en werknemers niet synchroon lopen.

    Gemeente heeft 9 euro pm2 weiland betaald en verkocht voor 225 euro p m2 met de voorwaarde er een huis op te bouwen (tesamen 500-550k). Wat voor risico loop je dan? Het werd als koopje gepromoot.
    Toch hapte de plaatselijke ontwikkelaar\makelaar niet toe. De gemiddelde burger had het nakijken, tweede keus opknappers bleven over.

  69. Nico de Geit says:

    b: Wat voor risico loop je dan?

    De gemeenten schijnen de verwachte opbrengst geleend te hebben en te hebben uitgegeven aan andere dingen.

  70. Steven says:

    De gekte zit dus al in dat 9 naar 225 euro. Zelfde land, maar regeltjes die het meer dan 2000 procent laten stijgen.

  71. Steven says:

    Steven: We gaan het verder wel zien (zoals in Japan, de VS, Spanje en Ierland)

    En nu dus ook Australië..

  72. Steven says:

    Als optie en sprinters handelaar kijk ik juist naar dingen (assets) die goedkoop zijn, maar Henk en Ingrid kijken elke keer weer alleen naar dingen die duur zijn. (huizen, bitcoins, classic cars of vroeger zelfs tulpen). Daar kan ik niets aan doen. Het is zo.

  73. Steven says:

    Overigens hoop ik wel dat de formule 1 naar Zandvoort gaat omdat mijn moeder in Haarlem-Noord woont in een afbetaald huis en dus op fiets afstand. Indirect zit ik ook in onroerendgoed. (vind de stijgingen toch ridicuul)

  74. maff says:

    “Posh Ghost Towers”: Gloom Spreads Over London Housing Market as High End Freezes Up

    https://wolfstreet.com/2018/11/03/london-housing-market-luxury-apartment-freezes/

    Van de markt gehaald, nou ja de helft dan 😉
    https://newstartmag.co.uk/wp-content/uploads/2018/02/poshtowers.jpg

  75. maff says:

    Nederlands huishouden betaalt in 2019 gemiddeld bijna € 700,- meer aan vaste lasten

    https://www.pricewise.nl/blog/vaste-lasten-2019-fors-hoger/

    Ps 🙂 in de houdgreep https://www.toonpool.com/user/5126/files/cost_of_living_1103065.jpg

  76. Nico de Geit says:

    maff: Nederlands huishouden betaalt in 2019 gemiddeld bijna € 700,- meer aan vaste lasten

    Groei dus. Een groeiende economie. Mooi. Zolang de schulden meegroeien komt het vast helemaal goed. We leven immers in een schuld-gedreven-economie. Ik verwacht geen loonstijging van 13%.

  77. Steven says:

    Klaas Knot (lijkt me geen dommertje toch?) ziet ook de boom-burst grafiek. Maar “we” lenen gewoon nog even vol door…

  78. Steven says:

    ps,

    Ha ha. Hij staat die sinaasappels in ieder geval niet in de min. (een prepper) 🙂

  79. Arjan says:

    Steven,

    Al is een huis kopen nog zo duur,
    Is altijd nog goedkoper dan huur. 🙂

  80. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Een groeiende economie.

    13% groei.

  81. b says:

    Off-Topic:
    In Australie moet je het pensioen in de tweede pijler (bedrijfspensioen bij ons) zelf regelen, het heet SuperAnnuation.
    Bij het ingaan van het Staatspensioen(AOW bij ons) laten de mensen het gehele bedrag van de SuperAnnuation uitbetalen ineens. Gemiddeld is dat 25 k in Euro’s.
    In de krant van vandaag:
    Does your financial planner have a university degree? They’ll soon need one to handle your retirement nest egg
    https://thewest.com.au/business/your-money/does-your-financial-planner-have-a-university-degree-theyll-soon-need-one-to-handle-your-retirement-nest-egg-ng-b881006705z
    Een Financieel planner moet voortaan een universitaire graad hebben daar.Terecht.

    Afgelopen zaterdag was er een landelijke opendag van notarissen, per toeval kwam ik daar iemand tegen die mijn vragen over erfrecht beantwoordde.Na zijn naam op internet te hebben opgezocht bleek het geen (kandidaats)notaris te zijn maar een Financieel Life Planner, met als 5 dagen-deeltijdopleiding (pas op een cursus, zonder examen).
    Buitenlandse opleiding. Uurtarief 275 euro.(‘droogkooktarief’? grapje 🙂 )Op zijn profiel stond dat hij ook advies gaf mbt beleggen in fondsen.
    Dan heeft Australie het toch beter geregeld volgens mij.Niet alleen was de notaris daar met een speech,maar ook de plaatselijke aankoopmakelaar, begrafenisondernemer en deze Financiele specialist.
    Wie helpt wie nou aan het werk, ten koste van wie?

  82. b says:

    Sluiting vakantieparken: mogelijk 160.000 daklozen
    https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/sluiting-vakantieparken-mogelijk-160-000-daklozen.9600541.lynkx
    ‘Het onderzoek toont wel aan dat 34 procent van de campings en vakantieparken “niet vitaal” is. Volgens de definitie hiervan is er dan te weinig toekomstperspectief en te lage kwaliteit in de recreatiesector.’

    ‘De brancheorganisatie wijst twee oorzaken aan: nu ze voor een paar tientjes kunnen vliegen, vieren Nederlanders hun vakantie liever in het buitenland en ondernemers hebben zich niet snel genoeg aangepast. Zij investeren volgens Slager niet, omdat de marges zijn gedaald en banken niet meer willen financieren’

  83. b says:

    Kadaster en CBS meten spanning op woningmarkt
    https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/kennispartners/kadaster/kadaster-en-cbs-meten-spanning-op-woningmarkt.9599460.lynkx

    ‘Minder koopstarters, ouder wordende doorstromers, verkoopprijzen boven de vraagprijs. Hoe groot is de spanning op de woningmarkt? Kadaster en CBS brachten het in beeld voor het ministerie van BZK.

    Elk half jaar publiceert het ministerie van BZK de Staat van de Woningmarkt. Voor de versie die in november verschijnt heeft het Kadaster twee onderzoeken uitgevoerd; een daarvan samen met het CBS en de ander over koopstarters.’

  84. b says:

    Huizenkoper wordt steeds ouder (Kadaster,oct 2018)
    https://www.kadaster.nl/documents/20838/1314605/Publicatie_Spanningsindicatoren/284f45c5-10d2-dc48-f4e6-15682479908e

    ‘Hoofdconclusies:
    – De huizenkoper wordt steeds ouder. Momenteel is de gemiddelde leeftijd waarop een woning wordt gekocht ongeveer 40 jaar.
    – Het leeftijdsverschil tussen de starter en doorstromer neemt toe en bedraagt inmiddels ongeveer 10 jaar. Dit komt doordat de doorstromer steeds ouder wordt en de leeftijd waarop de eerste woning wordt gekocht vrij stabiel blijft.
    – Vooral in de leeftijdsklasse tussen 35 en 50 jaar koopt men steeds duurdere woningen.
    – Ook wordt een woning steeds vaker gekocht door een duo van kopers, meerdere verkrijgers. Inmiddels gaat dat voor zo’n 60% van transacties op.’

  85. meelezer says:

    Hans-: En het leven in Italië is waarschijnlijk nu beter dan in NL.

    Vertel. Wat is er beter in Italie behalve gratis meer zon?
    Zo veel beter dat de jeugd blijft.Deze emigreren massaal uit het land zonder toekomst. Italie groeit economisch al 20 jaar niet of nauwelijks.

  86. meelezer says:

    Steven:
    Overigens hoop ik wel dat de formule 1 naar Zandvoort gaat omdat mijn moeder in Haarlem-Noord woont in een afbetaald huis en dus op fiets afstand.

    Jij wil 1x per jaar op de fiets naar Zandvoort???

  87. meelezer says:

    Steven:
    Als optie en sprinters handelaar kijk ik juist naar dingen (assets) die goedkoop zijn, maar Henk en Ingrid kijken elke keer weer alleen naar dingen die duur zijn. (huizen, bitcoins, classic cars of vroeger zelfs tulpen). Daar kan ik niets aan doen. Het is zo.

    En jij bent nooit het schip in gegaan met een optie?
    En je hebt natuurlijk ook nooit een aandeel gehad dat helemaal in elkaar is gedonderd?

    Of terwijl jij hebt nooit te veel voor iets betaald?

  88. Nico de Geit says:

    The Coming Retirement Crisis

    https://www.youtube.com/watch?v=5OFaZcC0lRU

    De babyboomers gaan met pensioen. Ze gaan hun aandelen verkopen, na vele decennia gekocht te hebben. Dat zal een sterk dalende koers veroorzaken.

    Ze hebben te weinig geld, gaan minder spenderen, veel minder spenderen. En dat heeft dan ook allemaal weer zijn gevolgen.

    Jammer dat hij afsluit met Bitcoin, niet mijn ding.

    Hij verwacht dat het binnen 1,2,3 jaar van start gaat.

  89. Steven says:

    maff,

    meelezer: En jij bent nooit het schip in gegaan met een optie?
    En je hebt natuurlijk ook nooit een aandeel gehad dat helemaal in elkaar is gedonderd?

    Of terwijl jij hebt nooit te veel voor iets betaald?

    Ik heb meerdere malen alles verloren en ook veel gewonnen. Ik gok al vanaf mijn dertiende..

  90. Steven says:

    Dus dan vind ik het logisch dat als het over kans en gokken gaat..,, ik wat kan zeggen.

  91. Nico de Geit says:

    b: Een Financieel planner moet voortaan een universitaire graad hebben

    Ik heb totaal geen hoge pet op van mensen met een universitaire graad. Vaak zitten ze vol waanideeën, of eigenlijk altijd. En ze geloven ook echt in die waanideeën, anders kom je de uni niet door.

    Voor domkoppen die financieel advies vragen heeft het wel effect: zij zullen vaak denken dat iemand met een universitaire achtergrond het wel zal weten. Wat hebben ze anders al die jaren op de uni gedaan?!

    Een financieel adviseur verkoopt financiële producten – hoe simpel moet je zijn om zoiets te begrijpen?! In plaats van je financiën zelf te regelen, al dan niet via internet, zit er iemand tegenover je met een universitaire opleiding – dat moet vertrouwen uitstralen. Dan weet je dus zeker dat je genaaid wordt.

  92. Steven says:

    meelezer,

    Nee ik hoop dat de prijs van de woning stijgt.

  93. Nico de Geit says:

    ‘Banken en gemeenten rommelen met hun boekhouding’

    Café Weltschmerz

    https://www.youtube.com/watch?v=7shC2rqdTQs

    Ontslagen en gefrustreerde accountant vertelt zijn verhaal.

  94. maff says:

    De stand in schuldenland ……..
    ruim 6 ton per gezinnetje ( was 5 ton )

    Countries with the most debt

    https://universitymagazine.ca/countries-debt-2018/

  95. maff says:

    ‘ECB Distances Itself From Danske Bank Oversight
    Law360-13 uur geleden
    Nouy said that because Denmark is not a “participating member state” in the European banking supervision framework, the ECB does not have …’

    Iemand ?

  96. Nico de Geit says:

    maff: Iemand ?

    Denemarken zou als lidstaat van de Europese Unie officieel de euro moeten invoeren als valuta. Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.

    De Deense centrale bank houdt zelf een bandbreedte van 0,5% koersverschil aan ten opzichte van de euro.[4] De onafhankelijkheid van de nationale bank is daarom erg beperkt. Dit beleid is de voortzetting van de periode toen de koers van de kroon gekoppeld was aan de Duitse mark met een bandbreedte van 0,5%

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Denemarken_en_de_euro

    Zweden heeft geen opt out, en moet dus ooit de euro invoeren.

  97. b says:

    Nico de Geit,

    Wanneer een financieel planner of specialist zo goed de weg weet, waarom werkt hij\zij dan voor een ander?
    Het is een service die verkocht wordt, risico voor de koper,denk je vaak.

  98. b says:

    Durfkapitaal(voorheen speculant genoemd) vertrekt weer uit de Nederlandse huurmarkt.
    Vandaag in de krant die niet genoemd mag worden.
    Huizen opgekocht van wooncorporaties die in financiele moeilijkheden waren in 2014, en van pensioenfondsen en particulieren die ervan af wilden.
    10% rendement behaald in nog geen 5 jaar tijd, doelstelling gehaald.
    Volgens kenners de stijging van huren en prijzen de komende jaren afvlakken.
    Deze huizen worden door institutionele beleggers (buitenland vaak) gekocht voor de lange termijn, waarbij ze wel wat aan onderhoud willen doen en een betere band met de huurders willen hebben.

    Ja groot onderhoud gaat eraankomen en de energietransitie…… 🙂 Dag rendement en nog meer geld.

  99. meelezer says:

    Nico de Geit: Ik heb totaal geen hoge pet op van mensen met een universitaire graad. Vaak zitten ze vol waanideeën, of eigenlijk altijd. En ze geloven ook echt in die waanideeën, anders kom je de uni niet door.

    Hmmmm Geit, als ik bovenstaande lees, zou ik toch denken dat jij ook een unversitaire graad hebt.

  100. meelezer says:

    Steven:
    Dus dan vind ik het logisch dat als het over kans en gokken gaat..,, ik wat kan zeggen.

    Zekers mag je wat zeggen. Maar in interpreteerde jouw woorden alsof jij dingen koopt (aandelen etc) die laag gewaardeerd zijn.
    Jij lijkt me nog dommer, want je verliest niet één keer bijna al je geld, nee een paar keer. En dan kan je het wel weer terug verdienen, maar dat zal ook meer geluk dan wijsheid zijn.

  101. meelezer says:

    Steven:
    meelezer,

    Nee ik hoop dat de prijs van de woning stijgt.

    Maar dat gaat toch niet gebeuren? De markt gaat crashen, toch?

    ps. En door de F1 zal geen enkel huis in Haarlem Noord meer waard worden.

  102. Nico de Geit says:

    b: een betere band met de huurders

    Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar die huurders. Het zijn vrijwel zonder uitzondering mensen met lage inkomens, vaak zal het om mensen met een uitkering gaan, aangevuld met woontoeslag. Als er gesneden gaat worden in de uitkeringen of woontoeslag, dan is er een probleem. En de problematiek is nu al groot.

    Hele wijken zijn volgestroomd met kansarme bewoners waar de meeste mensen zich niet prettig tussen voelen, inclusief de bewoners zelf. De woningbouw was eigenaar, maar dumpte het bij een buitenlandse belegger. Rare toestand, aangemoedigd en mogelijk gemaakt door de overheid zelf als ik me niet vergis.

    Het gaat om best veel woningen. Om de huur te laten stijgen zullen dus ook de uitkeringen en de woontoeslag omhoog moeten. Misschien is dat de reden dat de overheid die woningen liever sloopt. Waar moeten die mensen heen? Naar de camping? Ook al niet dus.

  103. b says:

    Woningeigenaar maakt niet aannemelijk dat WOZ-waarde moet worden verminderd met sloopkosten
    https://www.taxlive.nl/nl/documenten/vn-vandaag/woningeigenaar-maakt-niet-aannemelijk-dat-woz-waarde-moet-worden-verminderd-met-sloopkosten/

    ‘Hof Arnhem-Leeuwarden verenigt zich met de beslissing van Rechtbank Gelderland om de WOZ-waarden van de onroerende zaak te verlagen tot de grondwaarde.

    Belanghebbende, X, is eigenaar en gebruiker van een vrijstaande woning uit 1990. De woning vertoont bouwtechnische gebreken veroorzaakt door plaatsing van een grote aanbouw in 2000. Rechtbank Gelderland verlaagt de WOZ-waarden over de jaren 2015 en 2016 naar de grondwaarde.

    Hof Arnhem-Leeuwarden verenigt zich met de beslissing van Rechtbank Gelderland om de WOZ-waarden van de onroerende zaak te verlagen tot de grondwaarde. Het hof ziet geen aanleiding om ook nog de sloopkosten in mindering te brengen. X heeft niet aannemelijk gemaakt dat de beste koper de opstal zou willen slopen en niet meer dan de grondwaarde verminderd met de sloopkosten zou willen betalen. Uit het feit dat X nog geregeld in de woning verblijft, leidt het hof af dat de woning nog in enige mate bruikbaar is. Dat sloop uitblijft vanwege een verbod van de hypotheekhouder, doet daaraan niet af. Het hof verhoogt wel de proceskostenvergoeding voor deskundigenbijstand tot € 2308,68. Gelet op de complexiteit heeft de heffingsambtenaar ingestemd met een vergoeding voor twee taxatierapporten.’

  104. Steven says:

    meelezer: Jij lijkt me nog dommer, want je verliest niet één keer bijna al je geld, nee een paar keer

    Ik gok al vanaf mijn dertiende staat er toch?! Ik verloor veel met pokeren bijv. Dat spelletje ligt me totaal niet. Dat je andermans kaarten niet kan zien en dat vervelende wachten op goede kaarten.. Dan ook nog dat bluffen. Blij dat ik er al jong achter kwam dat dat me niet lag. (Er zijn mannen van mijn leeftijd die berooid zijn door poker en dat is flink erger).

  105. Steven says:

    meelezer: Maar dat gaat toch niet gebeuren? De markt gaat crashen, toch?

    Tuurlijk gaat de markt crashen. Alleen hoop ik dat het huis van mijn moeder stijgt in prijs. (was gewoon een geintje om aan te geven dat veel mensen alleen naar hun eigen situatie kijken).

  106. maff says:

    OPLUCHTING VOOR HUURDERS. GROOTKAPITAAL KLAAR MET LEEGZUIGEN NEDERLANDSE WONINGMARKT

    https://www.daskapital.nl/5152357/opluchting-voor-huurders-grootkapitaal-klaar-met-leegzuigen-nederlandse-woningmarkt/

  107. maff says:

    Woning Roden op instorten: ‘Van de ene op de andere dag ben je alles kwijt’ (+ video)

    https://www.dvhn.nl/drenthe/Woning-Roden-op-instorten-Van-de-ene-op-de-andere-dag-ben-je-alles-kwijt-video-23513703.html

  108. maff says:

    Mike “Mish” Shedlock

    Australia’s Housing Bust Impacts Retail Sales, Recession Coming Up

    https://moneymaven.io/mishtalk/economics/australia-s-housing-bust-impacts-retail-sales-recession-coming-up-FRuwr4cLBUO75kjLgM6yJQ/

  109. Nico de Geit says:

    Schrijnend: leraar terug bij ouders

    De gekte op de woningmarkt lijkt het toppunt te hebben bereikt. Niet alleen in Amsterdam is er voor veel mensen niets meer te halen, maar ook in kleinere plaatsen in de nood hoog. Wij bezochten o.a. een leraar die geen kant meer op kan.

    https://www.telegraaf.nl/video/2756531/schrijnend-leraar-terug-bij-ouders

    Haperend filmpje van de Telegraaf

  110. Nico de Geit says:

    Periode 2009-2019

    Waarde woning 2009 400.000
    Waarde woning 2019 400.000
    kosten koper (af te schrijven in 10 jaar) 10% 40.000
    Rente (10jr vast) 5,20% 208.000
    Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 10.000
    Totaal kosten: 258.000
    Af: 50% betaalde rente 104.000
    Totale kosten* 154.000
    Dit is per jaar 15.400
    Dit is per maand 1.283
    * exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
    Gemiddelde huur over de afgelopen 10 jaar per maand 994
    Totaal betaalde huur afgelopen tien jaar 119.220
    Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

    Periode 2013-2019

    Waarde woning 2013 330.000
    Waarde woning 2019 400.000
    Waardestijging 2013-2019 70.000
    kosten koper (af te schrijven in tien jaar) 6% 19.800
    Rente (10jr vast) 5,50% 90.750
    Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 5.000
    Totaal kosten: 115.550
    Af: 50% betaalde rente 45.375
    Totale kosten* 70.175
    Dit is per jaar 14.035
    Dit is per maand 1.170
    * exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
    De verplichte aflossing blijft buiten beschouwing.
    Gemiddelde huur over de afgelopen 5 jaar per maand 1.028
    Totaal betaalde huur afgelopen vijf jaar 61.680
    Voordeel door te huren 2013-2019 8.495

  111. Nico de Geit says:

    Nico de Geit:

    Periode 2013-2019

    Die klopt nog niet helemaal.

  112. Nico de Geit says:

    Zo klopt hij beter:

    Periode 2013-2019

    Waarde woning 2013 330.000
    Waarde woning 2019 400.000
    Waardestijging 2013-2019 70.000
    kosten koper (af te schrijven in tien jaar) 6% 9.900
    Rente (10jr vast) 5,50% 90.750
    Door verhuurder verricht onderhoud 2009-2019 10.000 5.000
    Totaal kosten: 105.650
    Af: 50% betaalde rente 45.375
    Totale kosten* 60.275
    Bij: waardestijging 70.000
    Netto opbrengst 2013-2019 9.725
    * exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
    De verplichte aflossing blijft buiten beschouwing.
    Gemiddelde huur over de afgelopen 5 jaar per maand 1.028
    Totaal betaalde huur afgelopen vijf jaar 61.680
    Nadeel door te huren 2013-2019 71.405

    ———–

    Door die 70k waardestijging in de afgelopen vijf jaar was eigenaar zijn interessant – gratis wonen, geld toe. Maar dan moet je wel op tijd in- en uitstappen.

  113. Arjan says:

    Nico de Geit: De verplichte aflossing blijft buiten beschouwing.

    En daar mis je een cruciaal punt, want daar zit de grootste besparing in van een koopwoning!

  114. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Voordeel door te huren 2009-2019 34.780

    Ik woon hier sinds 2009. Dus als ik toen had gekocht en nu had verkocht, zelfs dan was huren goedkoper geweest. Je mag gerust concluderen dat eigenaar zijn alleen interessant is als de woning in waarde stijgt.

    En niet meegerekend: verplicht af te sluiten verzekeringen en andere kosten van de bank, en wat ik verder nog vergeten ben. En die 50% rente-aftrek is misschien ook een beetje veel. Ik heb in de afgelopen jaren niet veel belasting betaald, want ik ben een erg arme Geit.

    Nu instappen met extreem lage rente en bijgevolg lage maandlasten, ik pas wel op. Nogmaals: eigenaar zijn is alleen leuk als de prijzen stijgen. Gaat de rente omhoog dan is het niet waarschijnlijk dat de waarde omhoog gaat.

    Ook niet genoemd: er komt veel onderhoud aan, deze woning voldoet gewoon niet meer aan de eisen van deze tijd.

    Lekker blijven huren dus. De waardestijging of waardedaling is voor de eigenaar, niet voor mij.

  115. Nico de Geit says:

    Arjan: En daar mis je een cruciaal punt, want daar zit de grootste besparing in van een koopwoning!

    Sparen kun je overal Arjan.

  116. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: De waardestijging of waardedaling is voor de eigenaar

    Voerman dus. De eigenaar van mijn woning is het pensioenfonds van Voerman.

    Maar voor het pensioenfonds geldt een andere rekensom: de onderhoudskosten zijn laag, ze doen alleen het noodzakelijke. Ze willen van de woning af.

    Het pensioenfonds kocht deze woning goedkoop. Toen deze woning nieuw was kostte hij HFL 40.000,–. Ik heb geen idee wanneer zij zijn ingestapt, maar dat ze winst gaan maken staat vrijwel vast. En al die tijd vangen ze huur.

    De tijd dat woningen ieder jaar in waarde stegen ligt vrijwel zeker achter ons. Kijk bijvoorbeeld naar de periode 2009-2019: geen waardeverschil, zelfs niet gecorrigeerd voor inflatie. En dat was in de afgelopen tien jaar toch zo’n 15-20%.

    Deze woning had dus van 400k naar 460k-480k gemoeten in 2019. Dat gebeurde niet.

    Huiseigenaren spelen op de OG-markt met geleend geld. Waardestijging is heel belangrijk voor ze. Gratis geld, dat is het doel.

  117. Arjan says:

    Nico de Geit: Door die 70k waardestijging in de afgelopen vijf jaar was eigenaar zijn interessant – gratis wonen, geld toe. Maar dan moet je wel op tijd in- en uitstappen.

    “Op tijd uitstappen”, een typische zeepbellersuitspraak. Prijzen moeten in korte tijd wel fors naar beneden om de kosten van een vervangende huurwoning te kunnen rechtvaardigen. Aflossing speelt hierbij ook weer een cruciale rol. Je moet het ideale in- en uitstapmoment daarbij ook nog eens precies kunnen voorspellen. Is het nou echt zo moeilijk te begrijpen dat dit eigenlijk niet mogelijk is?

  118. Arjan says:

    Nico de Geit: Sparen kun je overal Arjan.

    Ja in mijn geval is dat dus sparen door aflossen, door sparen op de bank en besparing op mijn maandlasten. In een huurwoning is alleen sparen op de bank mogelijk.

  119. Arjan says:

    Nico de Geit,

    Voor een huis als belegging gelden uiteraard heel andere spelregels dan voor een huis voor eigen bewoning. Is je dat ook al niet heel vaak uitgelegd?

  120. Nico de Geit says:

    Arjan: sparen door aflossen

    Lijkt me heel vervelend, verplicht aflossen. Misschien wil je wel wat anders doen met dat geld.

  121. Arjan says:

    Nico de Geit: Lijkt me heel vervelend, verplicht aflossen. Misschien wil je wel wat anders doen met dat geld.

    Mijn God Geit, leer nou toch eens lezen!

    Arjan: …en besparing op mijn maandlasten. In een huurwoning is alleen sparen op de bank mogelijk.

  122. Arjan says:

    Nico de Geit: want ik ben een erg arme Geit.

    Hoe kan een werkloze platzakke geit nou een vrijesector-huurwoning betalen?

  123. Nico de Geit says:

    Arjan: Hoe kan een werkloze platzakke geit nou een vrijesector-huurwoning betalen?

    Ze toetsen alleen je inkomen vóórdat je erin komt, of beter: voordat ze de woning überhaupt aan je aanbieden. Daarna is niemand meer geïnteresseerd wie de huur betaalt, als het geld maar op tijd op de rekening van de verhuurder staat.

    Ik wil goedkoper wonen, maar ik geloof niet dat dat echt tot de mogelijkheden behoort. Voor een flatje ben je ook zo 900 euro kwijt, als het niet meer is. Als je echt minder uit wilt geven moet je waarschijnlijk naar het buitenland.

    Zo’n 65-70% van wat ik uitgeef gaat aan wonen op. Huur, gas-licht-water, belastingen. Met wat ik over hou weet ik niet zo goed raad momenteel. Ik wilde een nieuwe fiets kopen maar dat ging ook niet door, de oude doet het nog prima. Het geld komt wel een keer op in slechte tijden.

    Ik vind (prettig) wonen toch wel heel belangrijk. Het is echt naar dat ze van wonen een woeker-product hebben gemaakt.

  124. b says:

    Arjan,

    Op tijd uitstappen:
    https://www.daskapital.nl/5152357/opluchting-voor-huurders-grootkapitaal-klaar-met-leegzuigen-nederlandse-woningmarkt/
    bestaat wel degelijk.
    Bij stijgende huizenprijzen.
    Wegwezen bij afvlakkende huizenprijzen, onderhoud, energietransitie en evt renteverhoging.

  125. b says:

    b,

    O ja, ben wat vergeten: het rendement van 10% was gehaald, en het huidige rendement was afvlakkend een lijn naar beneden (amper 3 %).

  126. b says:

    Round Hill heeft 3 jaar geleden woningen gekocht voor 75% van de WOZ-waarde van wooncorporaties:
    https://www.woonbond.nl/nieuws/britse-belegger-zet-10000-huurwoningen-verkoop
    en verkoopt het nu weer, tegen welke prijs?
    Huurders wordt deze optie ontzegd.

  127. Arjan says:

    b,

    Arjan: Voor een huis als belegging gelden uiteraard heel andere spelregels dan voor een huis voor eigen bewoning

    Voor jou geldt ook: beter lezen!

  128. maff says:

    Is de krappe woningmarkt anticonceptie voor millennials?

    https://www.stadszaken.nl/economie/wonen/1897/woningmarkt-anticonceptie-millennials

    De begin dertigers die ik ken krijgen nu allemaal hun eerste baby ( allemaal jongetjes dat dan weer wel ) so no problem 🙂

  129. Nico de Geit says:

    maff: Is de krappe woningmarkt anticonceptie voor millennials?

    Er is veel te weinig aandacht voor de huidige bevolkingspolitiek. Waaronder de gevolgen van immigratie uit de derde wereld. Het idee is nog steeds dat 3/4 imbecielen uit de derde wereld in het Westen veranderen in kansenparels.

    Vrouwen stellen geboortes uit. En als het te laat is willen ze opeens een kind. Onze maatschappij is zo ingericht: uitstel. En dan komt het er dus niet meer van.

  130. Nico de Geit says:

    De leefbaarheid in wijken met veel sociale huurwoningen gaat hard achteruit. De leefbaarheid staat onder druk door een sterke instroom van kwetsbare groepen, dat wil zeggen: mensen met een (zeer) laag inkomen of bijstandsuitkering en mensen met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2776199/leefbaarheid-armste-wijken-holt-achteruit

  131. Nico de Geit says:

    maff: Is de krappe woningmarkt anticonceptie voor millennials?

    Sletlana legt het uit, het komt door feminisme: https://www.youtube.com/watch?v=YgtkjSeyUsw

    Geen relatievorming, of wegwerp-relaties, je swiped een nieuw persoon als de vorige swipe niet bevalt. Geen duurzame relaties, minder kinderen, meer alleenstaande ouders, vooral moeders. Met alle problematiek die daaruit voortkomt, kinderen die kinderen opvoeden. Scheidingen, alimentatie, steeds meer mensen hebben daar geen zin in.

    De overheid en de maatschappij moedigen deze maatschappelijke ontwikkelingen aan. Via school, media en meer. En zijn vervolgens verbaasd als het effect heeft.

    Wat de relatie is met de huizenmarkt? Nou, ze moeten allemaal wonen. En als de maatschappij verandert verandert het wonen ook. Nederland staat vol met één-gezinswoningen, terwijl steeds meer mensen niet in gezinsverband leven en dat ook nooit meer gaan doen.

    De Nederlandse overheid is er nu nog voor al die emotioneel bepaalde gescheiden vrouwen. Maar probeert wel de kosten te verhalen op een man. Het is allemaal ideologisch gepland, zonder einddoel. Het uiteindelijke resultaat is een gigantische puinzooi.

  132. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: Geen relatievorming, of wegwerp-relaties

    Mannen willen een vrouw, gedreven vanuit oer-instincten. Vrouwen willen een man die een gezin kan onderhouden, dat is de gedachte bij mannen, protector/provider. Veel mannen gaan dan een opleiding doen en daarna werk zoeken met dat achterliggende doel: een vrouw, een gezin.

    Maar als dat gezin er niet komt denkt die man op een gegeven moment: waarom doe ik al die moeite, waarom sta ik iedere ochtend zo vroeg op? Soms – steeds vaker – gooien ze het bijltje erbij neer. Dat leidt tot een behoorlijke maatschappelijke ontsporing.

    Gezinswoning: heel duur. Zo duur dat het de moeite vaak niet loont als je een niet-zo-fijne-baan hebt. Zeker niet als je geen gezin hebt. Het is alleen leuk als je denkt dat geld gratis is, dat je woning meer waard wordt.

    Dalende huizenprijzen betekent meer mensen die het niet leuk meer vinden, ermee stoppen, al dan niet vrijwillig. Als je niet gemotiveerd bent ben je vaak de eerste die ontslagen wordt. Ook de belastingdruk werkt lekker mee: waarom werk je als je heel veel moet inleveren?

    In zekere zin kun je stellen dat blanke mannen de ruggengraat zijn van de westerse maatschappij. Feminisme en zo valt die ruggengraat aan. Dat begint al bij kleine jongetjes op school, echt zielig. Zimbabwaanse toestanden dreigen, of beter: zijn te verwachten.

    Mijn motto: red jezelf. Enjoy the Decline.

  133. Nico de Geit says:

    Periode 2019-2029

    Waarde woning 2019 400.000
    Waarde woning 2029 336.200
    Waardedaling 2019-2029 63.800
    kosten koper (af te schrijven in tien jaar) 6% 24.000
    Rente (10jr vast) 2,00% 80.000
    Door verhuurder te verrichten onderhoud 2019-2029 15.000 15.000
    Totaal kosten: 119.000
    Af: 50% betaalde rente 40.000
    Totale kosten* 79.000
    Bij: waardedaling 63.800
    Totaal kosten 2019-2029 142.800
    * exclusief eventueel bijkomende kosten en verzekeringen.
    De verplichte aflossing blijft buiten beschouwing.
    Gemiddelde huur over de komende 10 jaar per maand 1.190
    Totaal te betalen huur komende tien jaar 142.800
    Verschil –
    ——-

    Dus bij een waardedaling van 16% over de komende tien jaar is huren net zo duur als eigenaar zijn. Niet meegerekend: allerlei kosten die de bank in rekening brengt aan de koopkneus, en onderhoud buiten de begroting.

    Mijn verwachting voor 2029:

    Economie mogelijk in het slop
    Vrijwel zeker hogere rente
    Eigen woning naar box 3 of die kant op
    Zwaardere belasting op (betaald) eigenwoningbezit (ze moeten het ergens halen)
    Nederland verder richting derdewereldland
    Na 2029 gaat het naar verwachting nog veel harder achteruit, babyboomers dumpen hun zooi.
    Minder ruime financieringsmogelijkheden.
    En bijgevolg: lagere woningprijzen. De all-time-high-fase is dan waarschijnlijk wel voorbij.

    Samenvattend: zodra de zeepbel plopt ben je blij dat je huurt (in dezelfde woning) – al met 16% prijsdaling ben je (veel) beter af – huren geeft vrijheid. Groeien de prijzen, dan loop je die winst mis.

    Verder: Met een afgeloste woning krijg je vrijwel zeker geen AOW, geen toeslagen, niks. Je moet betalen want je bent rijk. Eventueel via een opeet-hypotheek.

    Verdere voordelen van huur boven koop: niemand kan de woning afpakken, geen vrouw, geen schuldeiser, zelfs de Belastingdienst niet. Is toch wel een zeker gevoel.

  134. b says:

    Arjan,

    Arjan, welke andere spelregels bedoel je dan (huis als belegging tov eigen bewoning), en dat heeft niets te maken met ‘beter lezen’.
    Mijn voorbeeld betreft durfkapitaal (= particuliere belegger, voorheen speculant)die wil winst maken netzoals jij.

  135. meelezer says:

    Nico de Geit: Mannen willen een vrouw, gedreven vanuit oer-instincten. Vrouwen willen een man die een gezin kan onderhouden, dat is de gedachte bij mannen, protector/provider. Veel mannen gaan dan een opleiding doen en daarna werk zoeken met dat achterliggende doel: een vrouw, een gezin.

    Nico, jij spoort echt niet. Misschien moet je vooral voor jezelf spreken.
    Wel vermakelijk hoor, jouw analyses. Wel eens van de flat earth society gehoord? Zou je zo bij kunnen met je gedachte kronkels.

  136. meelezer says:

    maff:
    Gevangen in de vrije sector

    amstelveenz.nl/nie…de-vrije-sector.html

    Huren en werkloos raken.. net zo vervelend dus als een huis kopen en werkloos raken.

  137. Nico de Geit says:

    meelezer: Nico, jij spoort echt niet.

    Kom je daar nou pas achter??!!

  138. Maria says:

    Nico de Geit,

    Jammer van deze site!

  139. Nico de Geit says:

    Drie miljoen huishoudens in Nederland bestaan intussen uit één persoon. Dus van elke vijf Nederlanders woont er eentje zonder ouders, kinderen, partner of andere huisgenoten. De Telegraaf duikt deze maand in de wereld van deze singles: hoe leiden ze hun leven, hoe wonen ze en wat zegt hun groeiende aantal eigenlijk over onze maatschappij?

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2779435/singles-hebben-meer-seks-dan-getrouwde-mensen

    Achter betaalmuur

  140. Nico de Geit says:

    Maria: Jammer van deze site!

    Wat precies?

  141. Arjan says:

    meelezer: Wel vermakelijk hoor

    Ook de hoofdreden dat ik hier nog rondhang. 😀

    meelezer: Huren en werkloos raken.. net zo vervelend dus als een huis kopen en werkloos raken.

    Het grote probleem is natuurlijk de scheve verhouding tussen sociale en vrijesectorhuur. Vrijesector-huurwoningen, daar zou de gewone man in moeten kunnen, de politieagent, verpleger, zoals de politiek ze graag noemt. Prima uitgangspunt. We hebben echter besloten dat vrijesectorhuurwoningen per definitie duur moeten zijn (vanaf 710 euro, in de praktijk vaak minimaal 1000 euro per maand), dus dat wordt al een probleem als je maar één inkomen hebt. Dus komt het gros toch uiteindelijk in de sociale huur te zitten, als dat al lukt. Tegelijkertijd wordt die vraag naar geliberaliseerde huurwoningen nijpender vanwege aangescherpte normen voor sociale huur aan de onderkant en tegelijkertijd de verplichting een flinke som eigen geld mee te nemen voor een koopwoning. Die twee zaken zijn gelijktijdig ingevoerd en bijten elkaar. Waar zijn ze in Den Haag toch in godsnaam mee bezig?

  142. Arjan says:

    meelezer: Huren en werkloos raken.. net zo vervelend dus als een huis kopen en werkloos raken.

    Het grote probleem is natuurlijk de scheve verhouding tussen sociale en vrijesectorhuur. Vrijesector-huurwoningen, daar zou de gewone man in moeten kunnen, de politieagent, verpleger, zoals de politiek ze graag noemt. Prima uitgangspunt. We hebben echter besloten dat vrijesectorhuurwoningen per definitie duur moeten zijn (vanaf 710 euro, in de praktijk vaak minimaal 1000 euro per maand), dus dat wordt al een probleem als je maar één inkomen hebt. Dus komt het gros toch uiteindelijk in de sociale huur te zitten, als dat al lukt. Tegelijkertijd wordt die vraag naar geliberaliseerde huurwoningen nijpender vanwege aangescherpte normen voor sociale huur aan de onderkant en tegelijkertijd de verplichting een flinke som eigen geld mee te nemen voor een koopwoning. Die twee zaken zijn gelijktijdig ingevoerd en bijten elkaar. Waar zijn ze in Den Haag toch in godsnaam mee bezig?

  143. Nico de Geit says:

    Arjan: Waar zijn ze in Den Haag toch in godsnaam mee bezig?

    Ze noemen het de schuld-gedreven-economie. Via hypotheekleningen wordt de economie aangejaagd. De overheid zou dat ook kunnen doen door de staatsschuld te vergroten, maar nu wordt de schuld bij huiseigenaren geparkeerd. Hoe dom moet je zijn om een schuld van tonnen op je nek te nemen?

    Om mensen de koopsector in te dwingen moet er wel een beetje druk worden uitgeoefend. Enerzijds door het ontbreken van fatsoenlijke en betaalbare huurwoningen, anderzijds omdat mensen liever niet in een achterstandswijk wonen.

  144. maff says:

    Econoom Mariana Mazzucato: ‘Voegen banken echt iets toe aan onze economie? Nee. Ze verplaatsen geld’

    https://www.volkskrant.nl/economie/econoom-mariana-mazzucato-voegen-banken-echt-iets-toe-aan-onze-economie-nee-ze-verplaatsen-geld-~b025229e/

  145. Nico de Geit says:

    Bouwvolume ondermaats: ’Straks zelfs daling’

    De grote beloftes van gemeenten om flink te gaan bouwen blijken vooralsnog loos te zijn. Dit jaar zal de productie slechts iets hoger uitvallen, waarna de bouw de jaren erna juist zal gaan dalen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2780136/bouwvolume-ondermaats-straks-zelfs-daling

  146. Nico de Geit says:

    Torenhoge huren in de vrije sector moeten aan banden worden gelegd door een maximum in te stellen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) kondigt aan ’woekerhuren’ op die manier onmogelijk te willen maken. Dat plafond wordt bepaald op basis van een percentage van de WOZ-waarde van een woning.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2783319/woekerhuren-aan-banden

  147. Steven says:

    Appartement naast me is verkocht voor 209.000 euro. Terwijl ik de kans had de mijne te kopen voor 140.000. Daar loop ik dus 69.000 mis in een paar jaar.

    Maar is dat wel zo? Ik woon daar dus, :wat men het waard vindt maakt niks uit. Pas als je het verkoopt heb je eventuele winst, maar dan moet je weer ergens anders iets duur kopen. (of huren)

  148. Arjan says:

    Steven: 140.000

    En jij hebt die kans niet gegrepen omdat je je daarvoor diep in de schulden moest steken?

  149. Steven says:

    Arjan,

    Ja inderdaad. Ik ben zo helder dat ik liever geen 140 ruggen in de min sta.

    Denk ook aan afschrijving. Over 30 jaar is zo’ n huisje waarschijnlijk niets meer waard.

  150. Arjan says:

    Steven,

    Als rijke man had je daar toch zeker (een deel) van moeten kunnen aanbetalen.

  151. Steven says:

    Straks krijg je luxe prefab woningen waarvan het dak uit zonnepanelen bestaat. Dus dan is mijn beneden betonnen oude shit appartement niet echt interessant en zeker niet voor 209.000 euro waar mijn buur het voor verkocht heeft.
    Nadenken is misschien moeilijk, maar wel nuttig.

  152. Nico de Geit says:

    Steven:
    De brommer van de buren is verkocht voor 209.000 euro. Terwijl ik de kans had de mijne te kopen voor 140.000. Daar loop ik dus 69.000 mis in een paar jaar.

  153. Arjan says:

    Steven,

    En je beweert hier altijd schatrijk te zijn. 140K, dat is dan toch zeker peanuts?

  154. Steven says:

    Arjan,

    Niet dus. 140.000 is ook voor mij veel.

  155. Steven says:

    En ik heb toch ook nooit beweerd schatrijk te zijn? (wel heb ik prima assets)

  156. Arjan says:

    Steven,

    Jawel meerdere keren gezegd

  157. Arjan says:

    Steven: Ik ben een rijke huurder..

  158. Steven says:

    Arjan,

    Tjonge. Ja ik ben een rijke huurder. De meeste kopers staan meestal meer dan een ton in de min.

  159. Steven says:

    Ik ga wat biefstuk en champagne kopen. Tot morgen.

  160. Steven says:

    Nico de Geit,

    Je legt de idioterie daarmee echt goed uit.

  161. Maria says:

    Nico en Steven, jongens, 10 jaar later en nog niets anders?

    Nep nieuws. Jammer!!

  162. Nico de Geit says:

    Maria: 10 jaar later en nog niets anders?

    Eind jaren ’90 dacht ik dat er een ommekeer zou komen. Die kwam pas in 2008. En die ommekeer zette niet door maar werd gered met goedkoop geleend geld.

    Ooit komt de ommekeer, we gaan het meemaken. En in tussentijd leven we goed en bouwen we vermogen op.

  163. Steven says:

    Maria,

    Het is wel steeds meer van hetzelfde, maar nep is het niet.

  164. huurderin2008 says:

    Nico de Geit: Eind jaren ’90 dacht ik dat er een ommekeer zou komen. Die kwam pas in 2008. En die ommekeer zette niet door maar werd gered met goedkoop geleend geld.

    Ooit komt de ommekeer, we gaan het meemaken. En in tussentijd leven we goed en bouwen we vermogen op.

    Er is een profeet opgestaan.

  165. b says:

    Andere kant van de medaille in deze maatschappij anno 11-11-2018:
    Architect maakt kartonnen huisje voor thuislozen in de Jordaan .
    https://www.parool.nl/amsterdam/architect-maakt-kartonnen-huisje-voor-thuislozen-in-de-jordaan~a4607456/

  166. Nico de Geit says:

    maff: Is de huizenmarkt een vloek of zegen voor beleggers?

    Wat niet in het stukje zit: AOW is een regeling ter voorkoming van oudedags-armoede. De AOW is niet bestemd om ouderen vet te mesten, zoals nu gebeurt. Maar de AOW is al wel ingecalculeerd in rente en aflossing van de eigen woning. Niet bij iedereen wordt dit een probleem, maar bij velen wel.

    2. Import van kansarmen uit de derde wereld. Het gaat niet om enkele zielige mensen, meer dan de helft van de jeugd in Nederlandse grote steden komt oorspronkelijk uit de derde wereld. Het idee is dat ze heel productief worden, maar die visie is zwaar ideologisch gemotiveerd. Er is een lagere gemiddelde arbeidsproductiviteit te verwachten en bijgevolg lagere lonen. Verder: meer gedoe waardoor een blanke vlucht ontstaat, zie minister Blok. Het resultaat: onleefbare getto’s. Zie daar je woninkje maar duur te verkopen.

    In het stukje hebben ze het over beleggen in aandelen of OG. Je kunt ook even wachten met kopen totdat er flink wat klappen zijn gevallen, als je dan überhaupt nog interesse hebt. Als de prijzen hoog zijn (vanwege de lage rente) kun je beter niet instappen, dat zou een belegger moeten weten.

  167. Nico de Geit says:

    Ook onvoldoende in het stukje: veel te weinig baby’s. En nog veel minder Blok-baby’s. Die Blok-baby’s gaan later verderop wonen, aldus minister Blok. Want ze willen niet wonen in een getto.

    Ook weer gezien: de overheid heeft het erover de ellende te spreiden. Volgens de theorie van Blok trekken de succesvolle mensen/de oorspronkelijke bevolking dan weg. Ze moeten dan nog wel even hun huisje zien te verkopen aan de mensen uit de derde wereld.

    Beter: in een land dat er naartoe werkt om derde wereldland te worden moet je geen lange termijn investeringen doen, zoals investeren in OG. Als het je niet bevalt moet je zo los kunnen koppelen. De economie kan zomaar in het slop raken, en dan zit je muurvast, moeras-vast, met je OG.

  168. Nico de Geit says:

    maff: Is de huizenmarkt een vloek of zegen voor beleggers?

    De slingerbeweging van de rente zit er ook niet in: na een lange tijd van lage rente kan de rente de andere kant op slingeren, als een pendulum. Het hoeft niet, maar het kan wel: van langdurig extreem laag naar langdurig extreem hoog.

  169. Arjan says:

    b,

    Dat ideale uitstapmoment is flauwekul voor een koophuis voor eigen bewoning natuurlijk. Daar hadden we het over.

  170. Nico de Geit says:

    Na het afstoten van ketens zoals Intertoys, Xenos en Leen Bakker wil de familie Blokker nu ook een meerderheidsbelang in de gelijknamige winkelketen verkopen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2788584/familie-zet-nu-ook-winkels-van-blokker-in-de-verkoop

  171. Nico de Geit says:

    Arjan: Dat ideale uitstapmoment is flauwekul voor een koophuis voor eigen bewoning natuurlijk.

    Dat hangt er vanaf, of dat huis je niet in ernstige problemen brengt als het tegen zit. Want als dat zo is kun je het beter op tijd dumpen.

  172. b says:

    Nico de Geit: Dat hangt er vanaf, of dat huis je niet in ernstige problemen brengt als het tegen zit. Want als dat zo is kun je het beter op tijd dumpen.

    Yep. 🙂

  173. huurderin2008 says:

    Beste Geit,
    De Nederlandse koopwoningmarkt wordt gecontroleerd door de politiek.
    Een meerderheid van de bevolking heeft een koopwoning en stemmen op partijen die de markt controleren.
    Bijna alle polici hebben een koopwoning.
    Al jouw donkere voorspellingen zullen door deze partijen teniet worden gedaan.
    Zoals uit de laatste crisis bleek waren het de huurders, die het gelach mochten betalen.

  174. Steven says:

    huurderin2008: Zoals uit de laatste crisis bleek waren het de huurders, die het gelach mochten betalen.

    En dus gaan de huurders dat straks weer doen?

  175. Steven says:

    Ik haal de hooivork alvast uit de schuur..

  176. Nico de Geit says:

    huurderin2008: De Nederlandse koopwoningmarkt wordt gecontroleerd door de politiek.

    Het is een ongecontroleerde puinzooi. Niemand weet hoe het verder moet met de rente en zo.

    https://fellowshipoftheminds.com/wp-content/uploads/2015/05/kick-the-can-down-the-road.jpg

  177. Nico de Geit says:

    huurderin2008: De Nederlandse koopwoningmarkt

    http://georgiagoldengirls.org/Cartoon_KickCan.gif

    De lage rente, goedkoop geleend geld dat rendement zoekt, komt vrijwel overal. Je kunt beter vragen: waar niet?

  178. Arjan says:

    Geit,

    Je weet altijd weer die randgevallen eruit te halen die er altijd zijn, maar op zich niets afdoen aan de waarheid van mijn stelling. Dat kenmerkt jouw kijk op de wereld, wat mis kan gaan zal misgaan. Probeer eens anders te kijken.

  179. Arjan says:

    b: Yep.

    Snap je het nu b? Geloof het niet…

  180. Arjan says:

    Nico de Geit: ernstige problemen

    Die zie jij altijd.

  181. huurderin2008 says:

    Nico de Geit,

    Controleren kan ook betekenen de crash voorkomen door minder woningen te bouwen.

  182. Nico de Geit says:

    huurderin2008: de crash voorkomen door minder woningen te bouwen

    Je snapt het niet: de extreem lage rente is niet alleen een Nederlands dingetje, het is wereldwijd. En ze zijn de controle kwijt, weten niet hoe het verder moet, prutsen maar wat om het kaartenhuis overeind te houden. Het is een Ponzi-scheme, het loopt niet goed af.

    Eventueel kunnen ze Bernie Madoff uit de gevangenis halen als het kaartenhuis niet meer overeind kan blijven. Bernie is een expert in Ponzi-schemes, hij weet vast nog wel even tijd te rekken.

  183. Nico de Geit says:

    Als een Ponzi-scheme klapt zijn de deelnemers (een deel van) hun geld kwijt. Dat ze dat geld geleend hebben is hun probleem, en het probleem van de eventuele geldschieter – ook die is mogelijk zijn geld kwijt. Heel veel mensen lopen het risico geruïneerd te raken, het is van alle tijden. Maar deze zeepbel is wel HEEL GROOT, de grootste ooit.

    Mogelijk vragen mensen zich straks af: ‘hoe hebben we zo dom kunnen zijn om voor ZOVEEL geld een woning te kopen?’ en, natuurlijk: ‘Iedereen deed het’. Hysterisch schreeuwende vrouwen op tv/youtube: ‘ik heb geen woning gekocht om te eindigen met schuld’ (alsof de winst gegarandeerd was!)

    Wanneer klapt het Ponzi-scheme? Ook Mark Rutte wil ‘de huizenmarkt’ zolang mogelijk overeind houden, zie filmpje boven. Achteraf zeggen ze ‘het moest wel misgaan’, ‘het was een piramidespel’, en, ze willen dan bloed zien. Dus pas maar op als je geld verdient aan de zeepbel.

  184. Arjan says:

    Nico de Geit: Als een Ponzi-scheme klapt

    Nico de Geit: geld kwijt

    Nico de Geit: Maar deze zeepbel is wel HEEL GROOT

    Nico de Geit: dom

    Nico de Geit: ZOVEEL geld

    Nico de Geit: Hysterisch schreeuwende vrouwen op tv/youtube

    Nico de Geit: Wanneer klapt het Ponzi-scheme

    Nico de Geit: piramidespel

    Kan jij ooit ergens iets positiefs in zien?

  185. b says:

    Arjan,

    Ben het met Geit eens, wat meetelt is dat ik een lagere huur heb dan jouw hypotheek.
    Dat is een uitzonderlijke situatie.

    Het gaat niet om ‘niet snappen’, het gaat dat je er anders over denkt. Omdat je dat (financieel) kan.
    Netzoals als Geit. 🙂

  186. Arjan says:

    b,

    Zonder subsidie? Dan ben je een van de weinigen die zo weinig huur betaalt voor een ruime eensgezinswoning. Verder die zeepbellers die hier nog over zijn snappen gewoon niet dat tegenover een lening ook aflossing staat. Dat is talloze keren uitgelegd en jij bent daar blijkbaar ook een van. En je loopt opvallend kritiekloos achter het geblaat van Geit aan zonder argumenten aan te voeren waarom je het eens bent met iemand of niet.

  187. Arjan says:

    b,

    Zwakke reactie, bovendien niet waar. Kom eens met argumenten.

  188. Arjan says:

    b: Omdat je dat (financieel) kan.

    Het gaat daar wel om, nogmaals: lezen. Ter herinnering we hadden het over het ideale uitstapmoment uit de koopmarkt. Kul als je eenmaal ingestapt bent. Tenzij je naar een goedkoper oord verhuist.

  189. Nico de Geit says:

    Nico de Geit: ernstige problemen

    Arjan: Die zie jij altijd

    Als je risico’s niet wilt zien, dat noemen ze een roze bril.

    http://i.imgur.com/tRMT29V.jpg

  190. Nico de Geit says:

    Arjan: Dat ideale uitstapmoment is flauwekul voor een koophuis voor eigen bewoning natuurlijk.

    De woning waar ik nu woon moet voor tonnen verbouwd worden om weer enigszins te voldoen aan de eisen van deze tijd. Maar als ze hem echt van het aardgas gaan halen is er een probleem, ook na renovatie van tonnen. Van zoiets moet je gewoon geen eigenaar willen zijn.

    De douche lekte weer, je komt van het één in het ander terecht. Hoofdkraan dichtdraaien, begint die ook nog te lekken. Alles is eigenlijk aan vervanging toe. Maar wel gewoon € 400.000,– k.k. vragen, bieden vanaf. Ik betaal liever huur, zelfs als dat iets duurder zou zijn.

  191. Steven says:

    Elke “belegging” met puur geleend geld is uiterst risicovol en maakt weinig kans als zovelen het doen. (of je moet hopen op het pamperen natuurlijk, maar dan nog is het zinloos)

  192. Steven says:

    In normaal Nederlands: als iedereen zich schomp leent voor een huis.. Doe het dan niet.

  193. Nico de Geit says:

    Steven: Elke “belegging” met puur geleend geld is uiterst risicovol en maakt weinig kans als zovelen het doen.

    Het is erger: ze hebben het geld extreem goedkoop geleend. En dat geld hebben ze dus belegd in OG, dat momenteel historisch duur is – de prijzen zijn lekker opgelopen vanwege ‘goedkoop lenen’. Wat kan er mis gaan?

    Het is al zo vaak hier voorbij gekomen, maar het wil maar niet doordringen. Beleggen met geleend geld heeft grote risico’s.

  194. Arjan says:

    Nico de Geit: ze

    Wie zijn ze?

  195. Nico de Geit says:

    Arjan: Wie zijn ze?

    Iedereen die geld heeft geleend?

  196. Arjan says:

    Nico de Geit,

    OMG geit je bent gestoorder dan ik dacht.

  197. b says:

    Nico de Geit:
    Als je risico’s niet wilt zien, dat noemen ze een roze bril.

    http://i.imgur.com/tRMT29V.jpg

    Niet alleen geen risico’s willen zien, maar ook geen andere mening dulden.(daar bedoel ik niet jou mee Geit).
    Overgaan op ‘beter lezen’ en ‘zwakke argumenten’ en dat soort kreten….
    Gewoon nuchter blijven met het financiele totaalplaatje van de kosten en inkomen, en je niet laten opjagen door niet onderbouwde media en kreten.

  198. Nico de Geit says:

    Arjan: OMG geit je bent gestoorder dan ik dacht.

    Meen je dat nou Arjan? Denk je echt dat bestaan zonder schulden niet mogelijk is?

  199. Steven says:

    Nico de Geit: Wat kan er mis gaan?

    Haha. Leuke cartoon van te maken..

  200. Nico de Geit says:

    Minister Kajsa Ollongren (Wonen) voelt niets voor een landelijke aanpak van schimmel en vocht in huurwoningen.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/2793008/minister-geen-landelijk-actieplan-schimmel

    Misschien een beetje ventileren?

  201. Deutsche Mark says:

    Nico de Geit:
    The Coming Retirement Crisis

    Jammer dat hij afsluit met Bitcoin, niet mijn ding.

    Idd een goed onderbouwde visie, die hij onnozel afsluit met het cryptosprookje. Blockchain kan zeker een belangrijke rol in toekomsige processen gaan spelen, maar niet met het huidige “cryptomonopoliegeld”.
    Verder blijven de thema’s energie en milieu volledig buiten beschouwing in zijn verhaal en vind ik zijn fastfood-groeiplaatje op het gebied van voedselvoorziening te kort door de bocht.
    Vooral energie en duurzaamheid op gebied van milieu en voeding gaan imo belangrijke hoekstenen van een nieuwe economie na de bbb’ers worden. In pyramidespelletjes met cryptogeld hebben de millenials waar ik dagelijks contact mee heb geen trek.

    Alles bijeen wel het kijken/luisteren waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*