De woningmarkt wordt momenteel gekenmerkt door een groot gebrek aan vertrouwen en inactiviteit. Dit blijkt uit de Woonindex van makelaarsorganisatie VBO over het eerste kwartaal van 2009.
De VBO Woonindex meet elk kwartaal de stemming onder particuliere woningbezitters over de huidige woningmarkt.
Ondanks dat de onderhandelingspositie voor kopers verbeterd is, wacht 23% van hen toch met de aankoop in verband met de onzekere situatie. 15% van hen wacht tot de prijzen verder zijn gedaald.
De huidige situatie wordt door 90% van de woningbezitters beoordeeld als verre van ideaal voor het kopen van een woning. Een overgrote meerderheid (80%) zegt op dit moment dan ook niet actief te zijn op de woningmarkt.
Het merendeel van de woningeigenaren (55%) verwacht verdere prijsdalingen en een verdergaande verslechtering van het economisch klimaat (56%). Een derde denkt dat dit gevolgen zal hebben voor de eigen financiële situatie. Het vertrouwen in de woningmarkt is dan ook zeer laag te noemen.
Inmiddels ervaart 56% van de woningeigenaren daadwerkelijk de gevolgen van de recessie. Zo heeft 32% van de kopers meer moeite om een hypotheek te krijgen.Ruim 25% van de kopers ziet een daling in het maximaal te lenen hypotheekbedrag. Maar liefst 12% van hen stelt een aankoopbeslissing daarom uit.
“Tot nu toe heeft de overheid nagelaten een actieve rol richting banken te spelen bij de problematiek rond de krediet- en hypotheekverstrekking. Terwijl een gezonde hypotheekverstrekking aan de basis ligt van een aantrekkende woningmarkt. Zodra banken weer reële eisen aan hypotheekverstrekking stellen, biedt deze markt met name starters meer kansen. Zij hebben op dit moment meer keuze uit aanbod, lagere prijzen en een betere onderhandelingspositie. Als starters weer kunnen kopen kan er vervolgens doorstroming naar hogere segmenten ontstaan. Ook een evenwichtige kredietverstrekking is essentieel voor de nieuwbouwproductie. Nu niet bouwen betekent straks nog meer woningtekorten met waarschijnlijk een prijsexplosie tot gevolg. De overheid moet kortom die banken aanspreken”, zegt directeur Hans van der Ploeg van VBO Makelaar.
bron: Telegraaf.nl
Ik had hem op GS al gepost, maar hier nog maar eens. Ter overweging:
Denkend aan Holland
zie ik simpele huizen
duur in oneindig
laagland staan,
rijen ondenkbaar
treurige blokken
als hoge schulden
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
makelaardijen
verspreid door het land,
kantoren, banken,
geknotte mensen,
dikke adviseurs,
in een groots verband.
De lucht wordt er dun,
het geld wordt er langzaam,
in trieste, te hoge,
schulden gesmoord.
en in alle gewesten
wordt de stem van de rede
met zijn eeuwige rampen,
steeds beter gehoord.
Vrij naar H. Marsmans “Herinneringen aan Holland”.
Hulde @ Balsaq
“Nu niet bouwen betekent straks nog meer woningtekorten met waarschijnlijk een prijsexplosie tot gevolg.”
..we zitten pas aan het begin van een prijsdaling van de huizen en we hebben het al over een prijsexplosie die straks gaat komen…wanneer is straks? Over 1, 5 of 10 jaar? Of misschien wel nooit?
Als er een prijsexplosie op de huizenmarkt ontstaat in de toekomst,is het toezicht op de financiële sector niet verbeterd en zijn de banken onderweg naar de volgende crisis.
Als men roept dat het vertrouwen laag is in de woningmarkt dan kon dat wel eens van korte duur zijn, mits de werkeloosheid toeneemt Ik zie weer stijgende prijzen en meer verkochte huizen. De mensen hebben weer zin in het kopen van een huis en de banken beginnen weer met geld te smijten….We gaan binnen twee jaar ons klaar maken, ten minste zo lijkt het, voor een ongekende stijging van niet alleen huizenprijzen, maar van alle prijzen. We gaan ons klaar maken voor hyperinflatie met daarna een totale afslachting van de economie.
@ISS
Dat is een mogelijkheid. In dat geval zal men inderdaad graag huiseigenaar zijn, al zijn er misschien investeringen die het tijdens hyperinflatie nog beter doen.
@M
Huizen zijn om in te wonen, men zou zich beter kunnen verdiepen in aandelen of misschien nog beter in edelmetaal. Maar besef wel dat edelmetaal niet is te eten of te drinken en je kan er niet in wonen. Ik zou alleen beleggen in edelmetaal of aandelen met geld dat niet onmiddellijk aangewend hoeft te worden voor iets anders.
Natuurlijk is het allemaal niet zeker, maar ik krijg steeds meer het vermoeden dat de boel opnieuw behoorlijk zal worden opgeblazen en meer dan ons lief is. Men heeft dus niks geleerd van de crisis en werkt alwaar aan een volgende nog grotere.
Al naar het RTL avondnieuws gekeken van 9 april. Daar zie je het nieuws flink gemanipuleerd door de sector.
Terwijl de woningmarkt instort met 43% ziet dezelfde sector weer licht aan het eind van de tunnel? Mensen gaan weer woningen bekijken, zoeken weer op websites, de rente is lekker & laag. Hoe maak ik van negatief nieuws een positief praatje. Wie bedondert hier nou wie ?
@Spaarvarken
Instort met 43 procent (!) ??
Vergrootglas tegen het lijf gelopen?
@M
Zie hier:
Met 19.200 transacties nam de verkoop van woningen in het laatste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar af met 43 procent.
http://www.nrc.nl/economie/article2208442.ece/Huizenprijs_blijft_dalen
BRON:
NRC 9 april 2009
@Spaarvarken nr. 8:
Tja, zou RTL de belangen van haar adverteerders dienen?
Ok, duidelijk.
Geeft in elk geval aan dat kopers en verkopers het bij de huidige prijzen niet eens kunnen worden.
Zie hier:
http://www.wegwijs.nl/3138/
Verkoopprijs woning volgens NVM met 15% gedaald tov mei vorig jaar.