Veilingsysteem op de schop

De banken, verzekeraars en notarissen in ons land gaan vanaf oktober regelmatig gezamenlijk regionale veilingdagen voor executieverkoop van woningen houden. Hiermee hopen ze, ook in het belang van hun klanten, meer geld te vangen bij een gedwongen verkoop van woningen. Het oude veilingsysteem werkt in hun ogen vaak te schimmig en ondoorzichtig en moet dan ook op de schop. Dit stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Er zijn inmiddels zestien zogeheten veilingregio’s gevormd, waar periodiek huizen geveild worden. Aan het initiatief doen vrijwel alle hypotheekverstrekkers mee. Zij zien het als noodzakelijk om actie te ondernemen, met het oog op mogelijke stijging van het aantal executieverkopen. Bij dit nieuwe veilingsysteem wordt volgens vaste gebruiken gewerkt, zoals één advertentie, een vaste locatie op een vaste dag en met dezelfde veilingvoorwaarden in alle regio’s.

Volgens de NVB start het initiatief in oktober. Het gaat onder meer om groot Rotterdam, groot Den Haag, Utrecht en het Gooi, Hollands Midden en Groningen en Noordoost-Drenthe. In dat kader gaat het om huizen waarvan eigenaren de hypotheeklasten niet meer kunnen ophoesten en waar de bank besluit de woning gedwongen te verkopen. Het idee is dat het professionaliseren van het veilingsysteem zowel in het voordeel van de bank als van de klant werkt. Deze laatste blijft bij een lagere opbrengst met een flinke restschuld zitten. Dit kan inhouden dat hij nog jarenlang bezig is met afbetalen van de schuld.

Volgens cijfers zou een bank bij een eventuele gedwongen verkoop een verlies van 37 procent ondervinden. “Regelmatig is de veiling het domein van vastgoedhandelaren die door het maken van prijsafspraken een gunstige opbrengst van een te veilen huis frustreren. In plaats van die bestaande lappendeken van lokale onroerendgoedveilingen zal er vanaf oktober periodiek op zestien regiolocaties worden geveld. Hiermee slaan de notarissen en banken voor het eerst de handen ineen om een einde te maken aan de wanpraktijken op reguliere veilingen”, reageert hypotheekdeskundige Edward Feitsma van NVB.

Behalve de regionalisering zal in de toekomst ook de toegang van particulieren tot de veiling worden verbeterd. Zo is het idee dat potentiële kopers een woning eerst kunnen gaan bekijken. Nu is dat bij panden die executoriaal worden verkocht niet of nauwelijks aan de orde. Volgens de NVB zal dit proces de komende maanden vorm krijgen. “Met het moderniseren en aanpassen van het veilingsysteem wordt het gehele proces transparanter gemaakt. Door executieveilingen centraal te organiseren, kan het aantrekkelijker worden voor particuliere verkopers om mee te doen.

Het idee is dat er in de toekomst ook een algemene website komt, waar woningen uit allerlei verschillende regio’s te zien zijn en waarna ze kunnen besluiten naar een regio af te reizen om een bod te doen”, vertelt Feitsma. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), verantwoordelijk voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), zei onlangs te verwachten dat het komende jaar een verdubbeling optreedt van het aantal executieverkopen, van 700 naar 1600 in het jaar 2010. Een groeiende groep zou in financiële problemen geraken, door de oplopende werkloosheid.

Volgens hypotheekverstrekker Obvion tekent zich de laatste tijd een duidelijke tendens af, waarbij financiële dienstverleners zich steeds meer bewust worden van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Volgens directeur Roy van Diem is het nieuwe veilingsysteem toe te juichen, maar is het ook van belang dat de financiers aan de ‘voorkant’, al voor het afsluiten van een hypotheek, allerlei maatregelen nemen.

“Een hypotheek sluit men af voor een lange duur, meestal voor 30 jaar. Dat betekent niet alleen het ontvangen van een premie voor het afsluiten van een hypotheek, maar dat houdt ook in dat wij de plicht hebben om ervoor te zorgen dat de klant tevreden blijft en dat hij geen betalingsachterstanden krijgt”, aldus Van Diem. Obvion biedt sinds mei samen met het intermediair een speciale service aan om de consument te helpen als hij een financiële achterstand dreigt op te lopen.

bron: de Telegraaf

Share Button
Tagged with:
19 comments on “Veilingsysteem op de schop
  1. Knospe says:

    Categorietje beter laat dan nooit lijkt me.

    Ondertussen in België:

    Huizen voor het eerst in jaren goedkoper

    De gemiddelde prijs van huizen in België is in de eerste zes maanden van 2009 voor het eerst in jaren gedaald. Dat blijkt uit gegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.

    (belga) – Vooral villa’s kenden een sterke prijsdaling van 5,6 procent in een jaar tijd.

    Bij de goedkopere gewone woonhuizen is de prijsdaling minder fel (-1,3 procent op jaarbasis).

    De prijs van bouwgrond daarentegen blijft stijgen. De prijs van appartementen blijft min of meer constant.

  2. Dalen says:

    @ 1

    “Dat blijkt uit gegevens van de Federale Overheidsdienst Economie.”

    Waar staat dat?

    Ik vermoed ook dat dit alleen in de regio Brussel is waar de prijzen soms met 50% en meer per jaar omhooggingen.

    Ik zie dat de woningen in de regio Antwerpen vlot worden verkocht.

  3. Niek says:

    Behalve de regionalisering zal in de toekomst ook de toegang van particulieren tot de veiling worden verbeterd. Zo is het idee dat potentiële kopers een woning eerst kunnen gaan bekijken.

    het is wel duidelijk dat het hier om het belang van de banken (en de vastgoed sector – geen belang bij prijsuitschieters omlaag) gaat; ik denk niet dat particulieren moeten verwachten op deze manier straks goedkoper aan een woning te komen …

  4. irydium says:

    zeer goede ontwikkeling

    Niet alleen wordt de boel transparanter en niet meer voorbehouden aan de vaste handelskliek. Mocht dit een succes worden kunnen de banken eerder overgaan tot gedwongen verkoop. Dit voorkomt dat huiseigenaren te lang de hand boven het hoofd wordt gehouden doormiddels van oplopende betalingsachterstanden. Daarnaast in een veiling een reine manier van marktwerking, vastgoed gaat daar weg voor de marktprijs i.p.v. woeker vraagprijzen.

  5. kees says:

    Iedereen mag nu stroman worden. Ik geloof er niks van dat het zo’n vaart gaat lopen. Er is bij particulieren helemaal geen historie op dit gebied. Ik ken het alleen uit de jaren 60 bij verkoop van boerderijen en dan waren de centen al door en met de bank geregeld. Meer kijkers dan kopers en plukgeld-lieden natuurlijk.

  6. Niek says:

    @4:
    Daarnaast in een veiling een reine manier van marktwerking, vastgoed gaat daar weg voor de marktprijs i.p.v. woeker vraagprijzen.

    ik geloof daar helemaal niks van; in een markt waar in de verste verte geen sprake is van marktwerking (vooral dankzij overheidsingrijpen op alle punten) zou ineens marktwerking en transparantie komen? Dream on …

  7. bigD says:

    Grote vraag is en blijft, moet je een voorschot of bankgarantie kunnen overleggen voordat je mag deelnemen aan de veiling? Uiteindelijk is dat de grootste drempel voor de particulier.

  8. Niek says:

    @7:
    als het aan mij ligt voortaan ook een voorschot of bankgarantie kunnen overleggen als je via de normale kanalen een huis gaat kopen 🙂

  9. allert says:

    Wat als u uw woning met verlies moet verkopen?
    http://www.wegwijs.nl/3353/

  10. kees says:

    @8
    Als je een huis via een makelaar verkoopt krijg je per definitie mensen/kijkers in je huis waarvan je zeker weet dat ze het niet kunnen betalen. Makelaars schiften niet, want dat raakt teveel de persoonlijke levenssfeer van de hotprospect.

  11. Martin says:

    Een makelaar laat je zelfs een huis zien, als je zelf zegt dat je 25% minder niet eens kunt (of lees: wilt) ophoesten, maar dat je (lees: vrouw) de woning zo geweeeldig vindt dat je gewoon alleen wilt kijken. Uren heeft deze makelaar er in gestoken. Pand is 2 jaar later overigens nog steeds onverkocht/leegstaand sinds jaren.
    Kwestie van tijd springen we er voor -40 toch nog in?
    Kollosaal huis, postzegel als tuin.
    Je hebt die reclame toch: ik doe het voor de helft? Zouden ze er hier ook in trappen?
    Ik heb alweer iets mooiers gezien, dat ik ook erg leuk vind: ach, paar tonnetjes erbij.
    Wanneer begint de uitverkoop nou?

  12. paul says:

    Kopers kunnen op een veiling geen financieringsvoorbehoud maken. Daar ligt het probleem. Er komt dus niets van terecht.

  13. kees says:

    @12
    Koper kan dus nooit meer betalen dan hij/zij aan contanten in de zak heeft.

  14. allert says:

    Dat financiering voorbehoud gaan ze ook echt niet bieden want dan hebben ze geen gegarandeerde verkoop. Dat is voor hun immers het sterkste punt van een veiling dus die 37% gaat ook niets af.

  15. kees says:

    @12
    waarom zou dat een probleem zijn? Voorbehouden zorgen alleen maar voor oponthoud bij de reguliere verkoop. Daarom is een veiling zo mooi; boter bij de vis.

  16. Bouke says:

    @bigD (7), kees (13)

    Jullie hebben helemaal gelijk. Ik ben wel eens naar een veiling gegaan. Eerst even bij de bank langs, want ik had slechts de helft van wat ik maximaal wilde bieden op een spaarrekening staan. De bank werkte echter nergens aan mee. Een bankgarantie, bewijs van financiële gegoedheid? Niets ervan. Ze wilden niet verder gaan dan een verklaring afgeven over het spaargeld dat ik bij ze had staan. Natuurlijk kon ik wel, als ik het huis gekocht had, er een tophypotheek op nemen. En ook nog wel op een twee keer zo duur huis…

    En om nou doorlopende kredieten aan te gaan zodat ik voor de veiling voldoende cash bij elkaar kon sprokkelen, dat zag ik toch niet zitten.

    Uiteindelijk was er op de veiling een gek veel te veel voor het huis heeft betaald (wat al tijdens de veiling tot hoongelach bij de andere aanwezigen leidde). De woning staat nog altijd te koop.

    @paul
    Een financieringsvoorbehoud zou het probleem voor de particulier wel oplossen, maar het veilingsysteem inefficiënt maken. De uitkomst van een veiling moet een gegarandeerde verkoop zijn.

  17. kees says:

    Bouke je kon dus bieden tot het bedrag wat ter beschikking had. Voor de bijkomende kosten had je dan een r.c. krediet bij een bank moeten hebben (kan wel eens makkelijk zijn).

  18. Bouke says:

    @kees (17)

    Ja, maar ik had het niet erg gevonden om een hypotheek van 50% te hebben op dat huis (gegeven mijn max. biedprijs). Het is wel wat frustrerend dat banken niet zomaar meewerken.

  19. kees says:

    @18
    nu misschien wel 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*