De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in december gemiddeld 5,3 procent lager dan in december 2008. De prijsdaling is, na drie maanden waarin deze afnam, weer toegenomen. In november waren de huizen 4,7 procent goedkoper. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.
Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in december 2008. De prijsdaling van appartementen was met 4,3 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere woningtypen zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden met respectievelijk 6,1 en 7,2 procent het meest in prijs.
In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Friesland en Noord-Brabant, waar koopwoningen 6,0 procent goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 3,7 procent het kleinst.
Vergeleken met november 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,4 procent lager. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Overijssel en Zeeland circa 1,5 procent hoger dan een maand eerder. In Noord-Holland en Utrecht lagen ze echter circa 1,5 procent lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.
Ruim vijftienduizend bestaande woningen wisselden in december van eigenaar. Dat is 8 procent minder dan in december 2008. Deze afname is weliswaar veel kleiner dan die in de eerste elf maanden van 2009, maar dat komt deels doordat het aantal transacties in december 2008 al flink gedaald was.
Over heel 2009 wisselden in totaal ruim 127 duizend woningen van eigenaar. Dat is 30 procent minder dan in 2008, toen 182 duizend transacties plaats vonden.
bron: CBS
Dit was te verwachten: dit volgt precies het patroon van elke andere bubbel:
1. Smart money gaat long.
2. Prijzen stijgen een beetje.
3. Bear trap: sommige mensen denken dat dit het was, en verkopen; prijzen dalen een beetje.
4. Prijzen stijgen verder; smart money neemt winst, iedereen en z’n hond begint te kopen.
5. Hysterie, fantasieprijzen.
6. Prijzen beginnen te zakken.
7. Bull trap / dead-cat bounce: prijzen stijgen een beetje (c.q. dalen minder hard) omdat sommige mensen denken dat de daling wel voorbij is.
8. Prijzen dalen weer.
9. Paniek: Prijzen storten in het bodemloze.
10. Situatie van voor de bubble.
We zitten nu in fase 7.
We beginnen langzaam over te schakelen No. 8.
Ik heb hem denk ik al wel twintig keer gepost, maar zo nu en dan kom ik nog comments tegen van mensen die het niet snappen en die denken dat hier alleen maar zielige verliezers rondhangen die depressieve praat uitslaan omdat ze zelf niet kunnen kopen.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-02-2009/levenscyclus-van-een-zeepbel/
Lekker blijven geloven en kopen zou ik zeggen. Met twee benen de stierenval in.
Jeuhhhh!!! We zijn op weg naar een betere woningmarkt. Nog even wachten een tijdje en dan ga ik positief worden op de huizenmarkt (nu nog uiteraard negatief).
Grafieken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Voorbeeld: zie huizenprijzen Ierland, een vrij rechte lijn naar beneden.
Ik voorzie geen panieksituatie, eerder jarenlange daling met het percentage wat we tot nu toe gezien hebben (zeg 5%).
Het wachten is op paniek bij de banken, die nu nog uit alle macht proberen de gedwongen verkopen te beperken. Anders moeten ze immers hun eigen voorraad ook afwaarderen.
Ik denk niet dat er hier alleen maar zielige verliezers rondhangen die depressieve praat uitslaan maar de huizenmarkt gaat de levenscyclus van een zeepbel echt niet volgen.
We hebben het hier over huizen, niet over tulpenbollen of internet aandelen.
Ik zal het uitleggen:
-Mensen willen zo mooi wonen als ze kunnen
-Zijn bereid dat te financieren tegen: ‘wat ze op kunnen brengen’/’toegestaan wordt te lenen’
Onder de huidige omstandigheden is het nog altijd mogelijk om tegen 4,75% NHG voor 10 jaar vast te financieren.
Voor een huis van 250K kost dat aan rente bruto 1,000 euro per jaar, netto 600 euro per jaar.
Komt er nog 215 euro aflossing bovenop maar dan heb je na 30 jaar ook wel 137K bij elkaar gespaard.
Kortom, in de prijsklasse tot 350K gaat er echt niet veel veranderen daar zijn de marktomstandigheden simpelweg niet naar.
Alleen als de lange rente omhoog schiet en er fors gesneden gaat worden in de hypotheekrente aftrek zijn er grote veranderingen te verwachten.
Foutje:
Voor een huis van 250K kost dat aan rente bruto 1,000 euro per jaar, netto 600 euro per jaar.
per jaar moet uiteraard per maand zijn.
@7 Onthoud vooral die laatste zin.
@7
“-Zijn bereid dat te financieren tegen: ‘wat ze op kunnen brengen’/’toegestaan wordt te lenen’”
En dat is voor de gemiddelde starter/arbeider geen 350k hoor…
Al kon ik 350k opbrengen dan nog zou ik zoveel geld uitgeven aan een huis.
Want wie kan voor mij uitrekenen hoeveel dat huis van 350k mij naar 30 jaar TOTAAL heeft gekost?
NIET uitgeven natuurlijk
Gemiddelde starte kan hooguit 200k financieren. Voor 250k is al bijna 2x modaal voor nodig.
“Bijstand beter dan baan DRACHTEN –
De prikkel om vanuit de bijstand aan het werk te gaan is voor een groep alleenstaande ouders in Drachten niet meer zo groot, omdat ze er dan financieel op achteruit gaan.
De ouders deden mee aan een project van de gemeente, werken nu 32 uur per week en ontvangen het minimumloon, maar ontvangen minder geld dan toen ze nog in de bijstand zaten, meldt de Leeuwarder Courant.
De gemeente Smallingerland vindt dat de Tweede Kamer moet ingrijpen.”
Gelukkig krijgen ze huursubsidie.
Klinkt interessant! Hoe zijn de huizenprijzen daar in Drachten?
Huursubsidie financieren met een obesiTAX?
Ik vind het knap dat ondanks alle extra subsidies, verhoging nhg enz de markt al wegzakt. Als de deleveraging toeneemt en de hra wordt versoberd zullen de prijzen geleidelijk blijven zakken. Ik wens verkopers met 350k plus woningen veel succes met de verkoop en vooral niet verlagen, lekker blijven hopen op de hoofdprijs. dream on.
Of de huizenprijs verder gaat dalen hangt ook deels af van de hardheid van de euro. Wanneer deze gaat verzwakken door de problemen in Griekenland, dan kan deze daling minder hevig zijn. Let dus de komende tijd op het monetaire beleid betreffende de euro..
Ik heb mijn twijfels over de zeepbel die hier voorspeld wordt – ik woon in Engeland en prijzen stijgen hier gewoon weer. Zeker in Londen liggen verkoopprijzen gewoon weer op niveau van 2007. En ik al die tijd maar geloven in wat die lui van http://www.housepricecrash.co.uk/ te zeggen hadden. Een correctie van zeg 10% is waarschijnlijk, maar een crash..
hoe gaat het met de pensioenen van Britten die in Frankrijk wonen?
Wat is de rol van de Engelse overheid in die prijsstijging? Ook hier leek de prijs weer in een stijgende lijn te bewegen maar…
En wat Hans zegt; wat als de Nederlandse overheid zich terug trek?
Begint er aardig op te lijken…
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/index.php?s=dna
Alle seinen staan nog steeds op rood:
Werkeloosheid loopt op
Schulden particulieren nemen toe
Overheidsschuld neem toe
Spaartegoeden particulieren nemen af (schulden worden afgelost)
Demografisch: levensverwachting wordt steeds hoger: pensioenuitkeringen worden daardoor lager en de gezondheidszorg wordt steeds duurder.
Zolang huizenprijzen niet betaalbaar blijken te zijn, zal de kunstmatig in stand gehouden huizenmarkt op slot blijven zitten, ondanks 10 miljard HRA, ondanks NHG.
Of: de grote daling zet in.
Ik gok op het laatste!
Ieder heeft zo zijn eigen mening over de economie van dit moment.
Er is nog nooit 1 econoom geweest,die het 100 procent onderbouwd heeft kunne voorspellen.
Dus succes met jullie eeuwigdurende wijsheden.
Pathatic little kids
De rol van de Engelse overheid/bank is natuurlijk groot – een aantal banken zijn genationaliseerd en de basisrente ligt op 0.5%.
De huisprijzen zijn sinds begin 2009 op maandbasis gaan stijgen en doen het nog steeds. Op jaarbasis zijn prijzen in 2009 met 5.9% gestegen.
Ik verwacht dat de prijzen best zullen zakken als de rente bv fors verhoogd wordt, maar een crash/paniekverkoop is gewoon niet gebeurd en de groeicijfers voor Engeland voor 2010 zijn al weer positief bijgesteld door de IMF.
Ik huur zelf overigens, en wacht al jaren op een crash, maar zonder resultaat tot nu toe.
De info van het fd verdwijnt waar je bijstaat. Is ook geen prettig bericht hoor, maar moet wel eventjes worden doorgegeven, en niet onder de tafel worden geschoven.
Wabeke zegt in verhoor van de kredietcrisis bij commissie de Wit het volgende.
Nu geen hypotheek afsluiten, informatievoorziening over de kosten en de RISICO’s van hypotheken op dit moment zijn onvoldoende.
Wabeke heeft dit al aangekaart bij de AFM
@27 Il
Het is natuurlijk ook onzin om te zeggen dat de risico’s onvoldoende in beeld zijn.
Een kale NHG spaarhypotheek is een heel simpel rechtoe-rechtaan product.
Hij kan beter zeggen dat oplettendheid gebaat is.
Misschien is hij ook wel verkeerd geciteerd, misschien weet hij meer dan wij allen, maar hij waarschuwt wel, en dat in een hoorzitting. Openbaar voor een ieder live te volgen.
Toch wel treurig om te lezen dat van de 15K verkochte woningen er meer dan 9000 jongeren (tot 35 jaar) er toch ingetrapt zijn afgelopen maand. Zie pagina 5 van van het kadaster:
http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_200912.pdf
Ik hoop voor hen dat ze lang gefinancierd hebben…
“informatievoorziening over de kosten en de RISICO’s van hypotheken op dit moment zijn onvoldoende”
Welke informatie moet een bank nog meer verschaffen dan? Alle informatie staat in de offerte, met voorbeelden, scenarios en waarschuwingen erbij.
pathatic,
Dus succes met jullie eeuwigdurende wijsheden.
Pathatic little kids
duidelijk ook geen econoom 😛
John Zegt spaarhypotheek
provisie bij afsluiten! Leuke verdienste voor tussenpersoon.
was Wabeke begin deze week bij RADAR?
“ik heb gezegd wat ik heb gezegd”
Is iemand die niets zegt.
31Welke informatie moet een bank nog meer verschaffen dan
een reallife interactief filmpje. Je vult alle bedragen en situaties in. Vervolgens zou daar een tekenfilmpje (geen cartoon) uit kunnen rollen.
zoiets dus.
“Vervolgens zou daar een tekenfilmpje (geen cartoon) uit kunnen rollen.”
Iemand die een tekenfilmpje nodig heeft om een lening met onderpand te begrijpen kan maar beter geen huis kopen.
@Frouke (24)
Binnen één post nog wel.
Schulden particulieren nemen toe Spaartegoeden particulieren nemen af (schulden worden afgelost)particulieren
Op zich klopt het meeste van je rijtje wel, maar schulden kunnen niet tegelijkertijd oplopen en afgelost worden, althans, niet in het totaalplaatje.
Engeland: pond omlaag, buitenlandse producten duurder. Deel van de inflatie is “geïmporteerd” voor zover je het zo kan noemen.
De Britten hebben hun pensioenen zien verdampen in landen als frankrijk en spanje , daarna de huizenprijzen en ze zitten nu weer letterlijk en figuurlijk in de kou.
Hans @ 25
“Pathatic little kids”: patatgeneratie?
Op de site van nos.nl is niets terug te vinden over de huizenprijscijfers van het CBS.
Ook op het journaal hoor je er niets over.Ze hebben meer met Ger Hukker bij onze Stazi 😉
en ja hoor goud word weer verkocht (op papier) staat nu 1090 ounce
http://www.wegwijs.nl/3497/
Woningprijs in 2009 met € 16.600 gedaald!
Aantal geregistreerde woningverkopen in:
– december 2005: 24.042
– december 2006: 21.604
– december 2007: 19.662
– december 2008: 16.780
– december 2009: 15.456
@25
Eens met je.
Valt me op dat hier figuren zitten die 24/7 kunnen posten, Als die gewoon gaan werken kunnen ze ook huis kopen i.p.v. jaloers over anderen te zeiken.
Knoop eens in je oren dat de prijzen niet zakken omdat de tekenen daar voorlopig nog niet op wijzen. Bovendien wordt er zoveel geld bijgemaakt dat iedereen wel snapt dat vastgoed een goede belegging is. Niet voor niets stappen veel beleggingsinstellingen en rijke particulieren in vastgoe.
@John:
Ook rijtjeshuizen worden minder verkocht dus er is al heel wat veranderd in de lagere prijsklasse.
@Mathijs nr.31:
Je bedoelt die offerte die je pas na aanschaf van de woning te zien krijgt. Veel financiële producten blinken niet uit in duidelijkheid. De Opmaat Hypotheek is een goed voorbeeld van hoe het niet moet.
@Wake up:
Bedoel je die succesverhalen in Dubai?
@ wake up,
1 – “Knoop eens in je oren dat de prijzen niet zakken omdat de tekenen daar voorlopig nog niet op wijzen.”
In welke woestijn heb jij het afgelopen jaar gebivakeerd?!
De prijzen zijn al gezakt en zakken zo te zien nog steeds!
2 – “Valt me op dat hier figuren zitten die 24/7 kunnen posten, Als die gewoon gaan werken kunnen ze ook huis kopen i.p.v. jaloers over anderen te zeiken.”
De meeste realisten hier konden en kunnen kopen, maar hebben in tegenstelling tot jouw spaargeld genoeg om een beter moment af te wachten 😉
3 – “Niet voor niets stappen veel beleggingsinstellingen en rijke particulieren in vastgoe.”
Kom eens met cijfers om deze stelling te onderbouwen…
Heb je het nu trouwens over dezelfde experts die 2 jaar geleden nog vol long in (bank)aandelen gingen omdat dat ook zo’n goede belegging is 😉
Ook even een post vanuit een andere hoek:
Verkochte woningen: stijging ten opzichte van november 2009
Het aantal verkochte woningen dat bij het Kadaster is geregistreerd, is in verhouding tot voorgaande maand
met 55,03% gestegen. In december 2009 zijn bij het Kadaster 15.456 verkochte woningen geregistreerd. In
november 2009 waren dit er 9.970. In vergelijking tot december 2008 is het aantal geregistreerde verkopen
gedaald met 7,89%: er werden toen 16.780 verkochte woningen geregistreerd
Bron: http://www.kadaster.nl/pdf/Vastgoedbericht_200912.pdf
44Valt me op dat hier figuren zitten die 24/7 kunnen posten
wat is nu je probleem?
Hij kan het niet bijhouden Adamus.
@47:Klaas2
Het vastgoedbericht van december 2008 gaf ongeveer dezelfde stijging ten opzichte van november 2008 te zien. Het lijkt erop dat aan het einde van het jaar het Kadaster wat opruimerig wordt of zo.
Bert heeft nog niet door dat wij hier in ploegendienst posten. De zaak moet wel doordraaien 😉
Weet waarom ik zo blij ben: spruitjes kunnen tegenwoordig machinaal geoogst worden.
ik werk dan wel voor mezelf, maar misschien zit lvm wel beter in zijn slappe was. Vrijheid heeft niets van doen met loondienst/voorjezelf. Vrijheid moet je vaak bevechten.
Ik was vandaag op een huizenveiling in Gilze-Rijen. De opbrengsten daar zullen zeker niet bijdragen aan hogere huizenprijzen over de maand januari 2010. Dus de grafiek zal volgende maand wel weer verder dalen verwacht ik.
Ook heeft de bank de prijs van sommige huizen moeten ondersteunen door zelf te kopen.
Voor de geinteresseerden volgen hier de opbrengsten. en de kosten excl. overdrachtsbelasting.
Ginnekenweg 337 5, BREDA : opbrengst 143.000 ( kosten ca 11.400 )
Staartsestraat 23, HUIJBERGEN : opbrengst 284.000 ( kosten ca 6.300 )
Elisadonk 226, ROOSENDAAL : opbrengst 128.000 ( kosten ca 7.300 )
Nieuwe Dieststraat 222, BREDA : opbrengst 113.000 ( kosten ca 9.200 )
Lagevaert 6 , KAATSHEUVEL : opbrengst 223.000 ( kosten ca 7.000 )
De Schans 47c, TILBURG : opbrengst 110.000 ( kosten ca 8.400 )
Veerseweg 8, OOSTERHOUT : opbrengst 228.000 ( kosten ca 9.900 )
Mettegeupelstraat 36, OSS : opbrengst 265.000 ( kosten ca 10.800)
Arkelhof 74, Zevenbergen : opbrengst 129.000 ( kosten ca 7.500 )
Inderdaad admin:
ban die Bert! Hulde!
Hij kan het niet bijhouden Adamus
we worden allemaal ouder……
typevoutje, spongeboS moet spongeboB zijn.
Huh, bericht van Bert is verwijderd. Ook goed.
44 Niet voor niets stappen veel beleggingsinstellingen en rijke particulieren in vastgoed
Nieuwe Steen Investments (kleine speler) verkocht daarom ook een flinke hoop stenen in Zwitserland?
Veiling rij nieuwe woningen in Akersloot?
Cash is soms ook welkom.
Wat als banken meer contanten nodig hebben en Bos kan ze niet verder helpen.
@ 55 : Veiling rij nieuwe woningen in Akersloot?
Weet ik niet, ik ben alleen geinteresseerd in woningen beneden de grote rivieren.
Ik was vandaag op een huizenveiling in Gilze-Rijen
amboss heb je enig idee wie de kopers zoal zijn?
(just nosey)
adamus, precies weet ik het niet . Ik schat in dat enkele huizen door handelaars zijn gekocht. Ook een paar door particulieren ( o.a. deze : Lagevaert 6 , KAATSHEUVEL)
En deze :Staartsestraat 23, HUIJBERGEN is zo goed als zeker door de bank gekocht.
Het ondersteunen door banken gebeurt natuurlijk achter de schermen.
Ten eerste word een hypotheek-wanbetalerer vaak uitstel gegeven zodat pas na 2 jaar het huis op de veilig komt.
Brengt het daar niet voldoende geld op dan koopt de bank het zelf. Ten koste van alles moet voorkomen worden dat de huizenprijzen te sterk dalen. Als het ergste toch gebeurt dan probeert men het geregisseerd en langzaam te laten dalen.
Staartsestraat 23, HUIJBERGEN
een jaar geleden 429K in de markt gezet!
140K onder de vraagprijs verkocht. Er staat veel te koop daar.
(zelf ben ik meer bekend/geïnteresseerd in de omgeving groot molenbeek)
Veel werkloosheid in NB en veel vergrijzing hier, daarom staat er veel te koop.
Dat huis in huijbergen heeft wel een vlekje 😉 . Wietkwekerijtje en daarna heeft het bijna een jaar leeg en onverwarmd gestaan. Gesprongen waterleiding en/of CV
interesse in groot molenbeek, het landgoed is grapje spb.
maar apart gebied is het wel.
Ik ken het gebied wel een beetje, groot molenbeek bij Bergen , ligt helaas maar een paar 100 meter van A58, je kunt snelwegen tot kilometers ver weg horen. Ik zelf zoek liever iets verder van de snelweg weg.
65
20 jaar geleden waren de bewoners al 80’ers en hoorden al niet veel meer.
@ Spongebob,
Thanks,
Ik probeer al maanden een keer naar de veiling van nw brabant te gaan, maar aangezien die altijd op donderdag is, kan ik nooit.
Ben je overigens om te kijken naar de veiling gegaan of om te bieden? En waar heb je de veiling info vandaan?
Woger, op http://www.veilingnotaris.nl en http://www.veilingbiljet.nl kun je alle te veilen huizen met de belangrijkste gegevens vinden. Ook vind je er veel informatie hoe het op de veiling er aan toe gaat.
Ik ben geen handelaar dus bied niet , tenzij , een soort huis waar ik zelf in wil gaan wonen geveild wordt.
Ik zoek iets met minstens 600 meter grond, tuin op zuiden, rustige mooie omgeving met bos/hei, niet te afgelegen, dicht bij grens belgie/nederland, instapklaar en voor een goede prijs.
@68
Hier zitten toch alleen maar verliezers die zelf geen huis kunnen betalen en daarom de hele dag alleen maar triest kunnen lopen schelden?
@ 44
“Er wordt veel geld bijgemaakt” Als je beseft dat geld door schuld wordt gemaakt. Hoe komt dat geld dan in de “markt”? Deze vraag leeft al een tijdje bij me, ook al omdat een (hoge) inflatie wordt voorzien. Het deflatiescenario lijkt langzaam maar zeker op de achtergrond te raken.
Als je beseft dat geld door schuld wordt gemaakt. Hoe komt dat geld dan in de “markt”?
Al wel eens naar de staatsschulden gekeken?
Maar deels ben je correct. Een bank die nieuw – door staatsschuld of de drukpers – gemaakt geld krijgt zal dat moeten uitlenen om het in de markt te zetten.
Of aandelen kopen.
Waarom denk je dat de koersen zo zijn opgelopen? Dat is ook de reden dat ik denk dat we de bodem wel gezien hebben.
@71
Al hoor je mij niet zeggen dat je over een paar jaar van hetzelfde (in prijs gestegen) aandeel evenveel boterhammen kan kopen als nu.
@ 71, 72 Martijn
De staatschuld is idd toegenomen: financiering overname ABN AMRO etc. Echter, andere schulden zijn geliquideerd. Dus dan rijzen er al snel vragen: hoeveel schuld is er nu bijgekomen en hoeveel afgeboekt. Dan nog met een blik op de toekomst: het lijkt erop dat schulden immer lastiger voldaan kunnen worden en er meer en meer defaults zullen ontstaan. De bereidheid om schulden aan te gaan wordt lager en lager. Daarnaast zijn de mogelijkheden om schulden aan te gaan ook voor de overheid gelimiteerd. Japan scenario?
Daarnaast zijn de mogelijkheden om schulden aan te gaan ook voor de overheid gelimiteerd. Japan scenario?
We hebben altijd de drukpers nog. Via inflatie kan ook een hoop geregeld worden.
Japan scenario?
Nee.
@73
Er zit een rangorde in de (financiële) wereld die veel mensen niet zien:
Goud – echt geld
Geld – een beetje geld
Schuld – nog minder geld
Derivaten – eigenlijk geen geld
Er worden nog steeds derivaten gemaakt, maar er moet ook op worden gaan afgeschreven. Schuld idem. Wie denkt dat de twee geld zijn gaat uit van deflatie, maar we zullen gaan zien dat goud harder gaat stijgen dan papiergeld, en dat eten (wat met geld gekocht wordt) sneller duurder wordt dan huizen (die met schuld gekocht worden).
Het lijkt complex, maar dat is het eigenlijk niet.
Maar het wordt hier geen Japan.
Japan scenario?
Zeker weten!
Hoeveel van de huizen die al meer dan een 1 jaar te koop staan worden nog (goed) onderhouden? Er staan er al heel wat bij ons in de buurt waar de kozijnen al zo verrot van zijn dat ze vernieuwd moeten worden. Leuke kosten post!
@ 75
“We hebben altijd de drukpers nog.”
Hebben wij idd een drukpers? Geld ontstaat uit schuld heb ik geleerd. Daar komt geen drukpers aan te pas.
@ 75
“Goud – echt geld”
Goud is vervanging van directe ruilhandel. Maar geen geld in de ware zin des woords.
@ 75
Derivaten. Natuurlijk de CDO’s Maar let ook op de CDS-en. En het speculatieve element in dit product.
Het valt mij toevallig even op dat er nu geen berichten in de media verschijnen van bv. een rabobank? DE HUIZEN PRIJZEN STIJGEN WEER!!! oh nee, dalen!! haha sukkels, wordt wakker en zie dat de overheid iedere woningbezitter tuk heeft! ozb hoger en hoger, meer belasting!!
@ 81
Is waar maar leer toch maar positief denken en denk vooral aan je eigen familie.
De wereld verbeter je hier echt niet.
Neem aktie of zwijg en besteed meer tijd aan je gezin. Er is namelijk niets belangrijkers dan DAT.
In omgeving Apeldoorn staan veel (verouderde) woningen al langer dan een jaar te koop, met name de wat duurdere woningen. Verkopers doen liever niet teveel met de prijs. De huizen staan leeg. De eventuele nieuwe eigenaar moet de woning geheel renoveren (gaskachels eruit, isoleren, etc…) Er zit bijna geen beweging in deze markt. De vraagprijzen dalen echter maar mondjesmaat. Wat veroorzaakt deze ‘trage’ reactie bij verkopers? Liever eerst 2 jaar lang dubbele lasten?
83
Wat veroorzaakt deze ‘trage’ reactie bij verkopers?
schuldenvrij en het geld niet nodig hebben?
83
precies , een schuldenvrij reserve pandje is een goede ‘hedge’ tegen mogelijke toekomstige hyper-inflatie.
83
vergeef me mijn vooroordeel, maar ik heb altijd de indruk gehad dat er bij veel panden in en om Apeldoorn nogal sprake is van “oud Indiëgeld”.
86
Klopt: in sommige panden tref je nog ‘souvenirs’ aan uit Nederlands-Indië. Oud geld, en vaak veel meer dan aanwezig in de generatie 30-ers van nu. Logisch ook, geld sparen en huis aflossen doe je gedurende je leven. Er mag dus ook enig verschil zijn in welvaart tussen de generaties. Via de verkoop van deze oude huizen gaat er echter nog meer geld van de jonge naar de oude generatie. (aangewakkerd door onroerend goed stijgingen afgelopen 20 jaar). Mijn vraag is wat de oude generatie drijft om de topprijs te verlangen. Het huis is ooit gekocht voor een fractie van wat het nu waard is. Toch komt het woord ‘daling’ van huizenprijs niet in het woordenboek van deze mensen voor. Ze kunnen het ook: zonder hypotheek op het huis laten ze het rustig 2 jaar leeg staan. Kosten eigenwoningforfait hoeven dan ook niet betaald te worden (huis is geen hoofdverblijf). Ik moet dus nog meer geduld hebben vrees ik.
@79
Goud is geen echt geld?? Hele domme opmerking.
Wat wil je liever 10 jaar in een kluis bewaren om te sparen? Een stapeltje bankbiljetten uit Thailand, Zweden, Hongarije, Bangladesh, Japan, China, Mongolië of 100 gouden munten.
goudbelegger,
in een kluis bewaren
dit is nu juist het probleem, het fysieke deel.
Geldmiddelen komen en gaan, maar goud blijft altijd bestaan.
@86
“Ze kunnen het ook: zonder hypotheek op het huis laten ze het rustig 2 jaar leeg staan. Kosten eigenwoningforfait hoeven dan ook niet betaald te worden (huis is geen hoofdverblijf).”
Zonder hypotheek hoeft er helemaal geen eigenwoningforfait bij het inkomen opgeteld te worden. (wet Hillen). Dit heeft niets met hoofdverblijf te maken.
Ikzelf heb de hypotheekrenteaftrek altijd gezien als een achterlijk iets.
Je kan nml. alleen maar veel aftrekken, als je ook veel verdient. HRA is dus in feite een slavenmiddel om de mensen zoveel mogelijk te laten werken.
Ikzelf (39) heb altijd zoveel mogelijk op mijn hypotheek afgelost, en werk momenteel nog maar 26 weken per jaar (als ZZP-er). Over 3 jaar heb ik mijn huis vrij, en dan werk in nog maar 20 weken per jaar.
Mensen die veel van HRA willen genieten, zullen wel hun hele leven vol moeten werken. En dan ook nog eens tot 67. Ik met mijn 20 weken per jaar, hoe het wel vol tot 67 😉
@75:
Ik ben geen financieel expert en deze laatste zin snap ik niet “maar we zullen gaan zien dat goud harder gaat stijgen dan papiergeld, en dat eten (wat met geld gekocht wordt) sneller duurder wordt dan huizen (die met schuld gekocht worden).”
Zeg je nu ook dat je beter kunt investeren in producten die voornamelijk met echt geld worden gekocht in plaats van producten (huizen) die eigenlijk alleen maar met schulden worden gekocht? Ben hier wel in geintresseerd want ik maak mij zorgen over mijn spaargeld.
Ben hier wel in geintresseerd want ik maak mij zorgen over mijn spaargeld.
wie niet? Spaargeld gaat eraan door inflatie en rap ook. Zoals mises hier al zei over VS “oude vrouwtjes hun geld afpakken”. Ik ben er niet gerust op dat het in NL anders zal gaan.
En hoe moet Eurlings anders al die knooppunten betalen?
@92
“en dat eten (wat met geld gekocht wordt) sneller duurder wordt dan huizen (die met schuld gekocht worden)”
Dit is ook wat Jim Rogers zegt: boeren worden de nieuwe bankiers.
Geld is op.
http://www.nrc.nl/binnenland/article2465590.ece/Bouw_wolkenkrabber_Utrecht_van_de_baan
Wees zuinig met de spaarcentjes, als je die hebt.
Goud is geen geld. Het is een ruilmiddel, net als het papier wat we nu geld noemen. Alleen als mensen vinden dat goud geld is, is het geld. Terugkeer naar de goudstandaard? Wie heeft daar belang bij? Inflatie wordt dan zo goed als uitgebannen. Met de gigantische schuldenberg is dat geen optie in mijn optiek. (Hyper) inflatie is de enige uitweg in deze crisis. Ik blijf me afvragen hoe je dat wilt gaan creëren. De drukpers aanzetten? Iedereen contant een x bedrag geven? Nog meer schuld in de wereld pompen? Wie wil er nog schuld? De overheid? Volgens mij is er sprake van verschuiving van schuld: van de particulier naar de overheid, maar is er geen sprake van meer schuld en dus meer geld en dus inflatie.
Zie ik wat over het hoofd over hoe je inflatie kunt realiseren binnen het huidige systeem?
Dit is ook wat Jim Rogers zegt: boeren worden de nieuwe bankiers.
zou je niet denken met de Poolse aspergestekers in het achterhoofd.
Geld is niet van de bezitter, zo ook boerenland niet (goud?). Hoe dichter bij “het torentje” deste minder kans op armoede (honger lijkt me ver gezocht).
@ 97 Geld wat men in eigen bezit heeft, en niet op de bank heeft staan, is wel degelijk van de bezitter, toch……..
Zit er in de goudprijs inmiddels ook al geen grote bubble? Ik zal me hier meer in moeten verdiepen want ik wil eigenlijk zo min mogelijk risico nemen.
Vroeger, toen er nog loonzakjes waren, was het werken voor echt geld, in eigen bezit.
Toen moest men het geld afstaan aan de bank, die er alle geld nu doorheen heeft gejaagd, door er gokspelletjes mee te doen.
Nu moeten de centrale banken bijspringen, om de banken te redden, maar dat is vals geld.
Daar is niet voor gewerkt, geen 1 manuur zit erin.
ll, je teksten zijn echt zeer goed. Je loopt al wat langer mee op deze aarde of hele wijze ouders, veel meegemaakt? Zeer wijs allemaal.
Jammer dat ik dat niet van Piet kan zeggen… Goud is het ENIGE echte geld, een ruilmiddel en opslag van toegevoegde waarde. Papiergeld is wel een ruilmiddel maar alleen maar omdat we dat afgesproken hebben, omdat we de overheid, nu nog, betrouwbaar vinden en een betrouwbare opslag van toegevoegde waarde is het zeker niet. Stel dat de overheid nou 2x zoveel geld bijdrukt en digitaal creëert? Kijk eens naar de jaren ’70, zeerrrr hoge inflatie, zeerrrr hoge werkeloosheid. Daar gaat het argument van het deflatie kamp, ‘het komt niet in de economie’, daaaaaaaaaaaggggggg, wel dus.
@ 101 Goudbelegger
Je stelt dat goud het ENIGE echte geld is. Goud is gelijk aan papiergeld een afspraak: ik geef jou product x jij geeft me goud, omdat ik weet dan ik van dat goud ook weer een product kan kopen. Kortom, goud is ook ruilmiddel en dus net als papiergeld gaat het om geloof. Dat geloof gaat overigens zeer diep. Tot op heden kan ik overigens met goud niet betalen en heeft goud de functie van opslag van waarde.
Binnen het huidige systeem (en voor zover mijn kennis reikt) kan geld niet zomaar digitaal gecreëerd worden. Als dat wel zou kunnen waarom is dat dan niet in Japan gebeurd?
Boeiend stuk:
http://www.iexprofs.nl/analyses/51186/Donkere-wolken-boven-2010.aspx
Voor goudbelegger en Piet Bakker
http://www.inflatie-deflatie.nl/
Kijk, het mooie van goud is dat er GEEN afspraken hoeven te worden gemaakt Piet. Ik vind knappe vrouwen meteen aantrekkelijk, hoeft niks voor afgesproken te worden, goud vind ik ook meteen aantrekkelijk, dit geldt blijkbaar voor bijna alle mannen.
Wat betreft inflatie, deflatie denk ik ook, huizen, reguliere aandelen naar beneden, voedsel en goud/ goudaandelen omhoog. Amerman heeft dat heel goed uitgelegd, m’n gevoel zegt me dat dit best wel eens kon kloppen.
Il
Daar is niet voor gewerkt, geen 1 manuur zit erin.
maar…….in de praktijk blijkt dat je er rechten aan kunt ontlenen. En 99,9 % gelooft dat ook nog. Ik heb Wouter Bos nog niet horen zeggen, ook met de inzichten van nu, dat het niets waard is. Ook de fam. Bos moet langs de kassa of anders komt Albert wel langs, voor het gemak dan.
inflatie verbloemen:
zojuist in de supermarkt is mij opgevallen dat alle groenten per stuk verkocht worden. Zelfs een kiloprijs wordt niet vermeld. Ik heb de groene kool wel laten wegen. Heeft de supermarktmanager van Dirk gedaan bij de buren, de slager. €1,85 pkg.
Ik moest de prijs even weten want volgende week verkoop ik weer wat langs de weg, bio dus.
@ 105 Goudbelegger
Mooie vergelijking. Ik begrijp wat je bedoelt.
Als je goud koopt moet je ook echt fysiek goud kopen want anders ga je alsnog de mist in.
http://www.evestor.nl/2-de-bubble-in-goud-zilver-np-309.html?evestor=omnwbhwc
http://www.koopgoud.nl is niet van mij, heb er niks mee te maken maar als je die gouden munten ziet….
Wat betreft Japan is er nooit echte deflatie van voedsel en gebruiksgoederen en medicijnen e.d. geweest zegt Amerman, een serieus figuur die er jaren op gestudeerd heeft, dat is dus een misverstand. Verder had Japan spaargeld, export en is het al die jaren gewoon goed gegaan met dat land. Er was wel deflatie van aandelen en huizen.
Ik studeer al bijna 10 jaar op dit alles, het is m’n hobby en leven nu, wat mij betreft kun je de importantie van de juiste financiële keuzes nu niet onderschatten, vandaar dat ik er wat veel over te melden heb.
Hoe dan ook, inflatie, deflatie, volgens mij is dat straks maar een detail, ga er vanuit dat de komende jaren on-voor-stel-baar extreem worden, als een vulkaan die 40 jaar borrelt en dan explodeert, rol man en vrouw, overheid, belastingen, echt werken etc. er zit zo on-voor-stel-baar veel fout, perfect storm noem ik het, oorlog. Eigenlijk is China al begonnen met oorlog voeren.
@ 110 Goudbelegger, helemaal eens, men is bezig financieel gaten met gaten te vullen, totdat er uiteindelijk blijkt dat er aan het einde van de rit er een enorme krater overblijft.
@ adamus, de kool is 1.49 hier, biologisch.
@ 110 goudbelegger, idem aan IL be ik het met je eens en heb ik het idee van ” we aint see nothing yet” we leven in boeiende, snel veranderende, tijden. En dan niet enkel economische. En wat de toekomst brengt: we zullen zien.
@ 113, het is net een spannend boek, maar er is nog niet uit.
Het is nog niet uit.
2 leuke linkjes over de banken:
http://www.marketoracle.co.uk/Article16705.html
En deze op goud.com:
Het pokerspel van de centrale banken, deel 2
Overigens nog even terugkomende op de geld – goud discussie; Dit heeft mijns inziens te maken met waarde. Het zijn beide betaalmiddelen, maar met een verschillende waardevastheid.
Daarbij is geld meer algemeen toepasbaar als betaalmiddel en goed meer waardevast.
Goud kan ook beiden zijn. Gewoon weer net als voor 1970, we werken met elektronisch bankieren, papiergeld, muntjes maar bijvoorbeeld Euro 1 is altijd inwisselbaar voor 1/100 ounce goud.
Doodsimpel, we hebben het al gedaan, alles kan zo blijven maar ineens komt de zekerheid en voorzichtigheid bij banken en overheid en betrouwbaarheid van geld in het algemeen terug.
Het zou me niet verbazen als Rusland binnen een paar jaar goud weer invoert als achterliggende waarde van geld.
@116 mezelf
goed moet goud zijn uiteraard.
Het zou me niet verbazen als Rusland binnen een paar jaar goud weer invoert als achterliggende waarde van geld.
Ik zou perplex staan
De goudstandaard heeft afgedaan. Met een vast convertibiliteit krijg je altijd gezeik. Ook dat hebben al talloze malen gezien.
Volgens mij moet je nog ff studeren goudbelegger.
Ik studeer al bijna 10 jaar op dit alles, het is m’n hobby en leven nu, wat mij betreft kun je de importantie van de juiste financiële keuzes nu niet onderschatten, vandaar dat ik er wat veel over te melden heb.
Ah jij was die held die het voor elkaar had gekregen om tien jaar lang om ANOTHER en FOA heen te lezen.
@Woger(116)
“Overigens nog even terugkomende op de geld – goud discussie; Dit heeft mijns inziens te maken met waarde. Het zijn beide betaalmiddelen, maar met een verschillende waardevastheid.
Daarbij is geld meer algemeen toepasbaar als betaalmiddel en goed meer waardevast.”
Het verschil tussen goud en geld is dat goud waarde heeft en geld een waarde vertegenwoordigd.
Het blijft natuurlijk ook met goud zo dat het een afspraak is dat goud waarde heeft, maar door de geschiedenis heen heeft goud zijn vaste waarde “bewezen” en geld blijkt zomaar van het ene moment op het andere niet meer waard te zijn dan het papier wat het is.
Yep,
Kijk naar zimbabwe waar mensen in de rivier staan te spitten om een korreltje goud te vinden. Ze hebben weliswaar 400 miljard zimbabwaanse dollars op zak, maar daar kunnen ze geen sneetje brood van kopen.
Zou er ergens een overzicht zijn van wisselkoersen van de Zimbabwaanse dollar?
Martijn, je toon is echt vreselijk. Hoe jij mensen benaderd.. Ik heb die stukken gelezen, vind het totale onzin.
Ik heb nu al gigantische winst op m’n goudaandelen, praktisch niemand behaalt ooit winst met beleggen, dat betekent dat tot nu toe mijn ideeën exact kloppen.
Het enige wat uiteindelijk je gelijk bepaalt is je rendement, dat is gewoon een feit. En of je in leven blijft als er oorlog komt natuurlijk, dood en rijk is ook niks.
112 IL
de kool is 1.49 hier, biologisch.
nette prijs.
(Groene kool, we moeten het wel over hetzelfde hebben, want niet iedere super heeft het in het assortiment.)
Biowinkel (odin) was het wel per gewicht. €3,10 kg.
Maar mijn punt was eigenlijk ook dat de super de beprijzing wat mistiger maakt door van prijs per kg naar p.st. te gaan. En dat geeft dan mogelijkheden tot verhoging van detailhandelsprijzen.
goudbelegger, Doodsimpel, we hebben het al gedaan
en we gaan het nooit meer doen. We weten toch wie de machthebbers zijn; wij niet.
Al moet de halve wereld in de fik gestoken worden om het tegen te gaan. Nooit meer gouden standaard.
Hebben we Prof. Boot c.s. al gehoord over goud?
goudbelegger,
vind het totale onzin.
zo’n opmerking biedt wel een opening voor discussie 😉
goudbelegger, aandelen in goud zet ik mijn vraagtekens bij. Dan moet je wel erg veel vertrouwen in het systeem hebben.
Het enige wat uiteindelijk je gelijk bepaalt is je rendement
Het is hier al honderd keer verteld. Waar ging het uiteindelijk om?
@ Goudbelegger, hiet een artikel over goudmijnaandelen, als je deze hebt zit je voorlopig goed
http://www.marcdemesel.be/2009/02/goudmijnaandelen-interessant.html
Morgen op TV tegenlicht, buigen of barsten.
Wordt boer.
http://www.tvgids.nl/programma/8967281/Tegenlicht%3A_2010%3A_Buigen_of_barsten/
@adamus, je hebt gelijk met het systeem, is goed opletten met goudaandelen..
@ll, heb m’n goudaandelen op een aantal zaken geselecteerd, bijvoorbeeld grading, als er 80g/t goud in de grond zit levert dat veel meer op dan 2 g/t, verder hoeveelheid land, verhoogd de kansen, enigszins productie en ook heel belangrijk, dat de grond zo gewonnen kan worden zonder mijn, open pit, extreem belangrijk, lokatie, liefst in Canada etc. etc.
Ik heb nu al gigantische winst op m’n goudaandelen, praktisch niemand behaalt ooit winst met beleggen, dat betekent dat tot nu toe mijn ideeën exact kloppen.
Het enige wat uiteindelijk je gelijk bepaalt is je rendement, dat is gewoon een feit.
Nee. Dit geeft wederom blijk van gebrekkig intellect, goudbelegger. En de reden dat ik je zo benader is jouw air het allemaal wel te denken te weten.
Iemand die een casino in loopt en staat te schreeuwen dat hij “weet” dat het nu rood gaat worden krijgt van mij ook geen gelijk als het rood blijft te zijn. De beste man lift dan mee op puur geluk, terwijl hij in zijn debiliteit zichzelf heeft aangepraat er verstand van te hebben.
Nu geloof ik best dat jouw keuze voor goud beter onderbouwd is dan het voorbeeld hierboven, maar stellen dat rendement je gelijk aantoont is pure nonsense.
Kan je dat inzien?
@Goudbelegger
Ik zie dat Kees je het ook al uitlegde. Afgelopen periode haalden banken waanzinnige rendementen, nu stort het systeem in.
En inderdaad, bij de opmerking ik vind het totale onzin zou een korte toelichting niet misstaan.
@ll
Mooite tv-tip, de stukken met Rogers en Faber zijn altijd zeer de moeite waard.
@ 133
“nu stort het systeem in.”
Is dat wishful thinking? Er stort niets in hoor.
@ 127 adamus
“Dan moet je wel erg veel vertrouwen in het systeem hebben.”
Heb jij nog iets positiefs te melden in je leven. Allerlei spookscenario’s verzinnen kan iedereen wel.
Zoek een goede baan dan kan je ook een huis kopen!
Groeten van een positieve realist.
@Realist
“nu stort het systeem in.”
Is dat wishful thinking? Er stort niets in hoor.
Zoals je al zag betwijfel ik dat. Staatsschulden gaan niet goed, en valuta ten opzichte van goud gaan ook niet al te best de afgelopen 10 jaar.
Ik ben het met je eens dat het er van buiten nog goed uit ziet, maar ons financiële systeem lijkt een beetje op een ui. Mooi rond van buiten, maar hoe verder je pelt, hoe harder je begint te huilen.
Er wordt nu langzaam gepeld.
Ik denk dat het uitje van binnen wat bruine plekken begint te vertonen. Laat de buitenkant maar op zijn plaats…….
135
“Dan moet je wel erg veel vertrouwen in het systeem hebben.”
Heb jij nog iets positiefs te melden in je leven. Allerlei spookscenario’s verzinnen kan iedereen wel.
je geeft er blijk van niet te kunnen – of te willen lezen en zaken ook uit hun context te halen.
Martijn, je maakt een aanmatigende opmerking, daar reageer ik op en dan ga je piepen, dat kan echt niet. Maar zal ook proberen iets op te letten wat ik schrijf. En inderdaad, rendement zegt alleen wat aan het EIND van je beleggingsavonturen, dat is 100% waar. Hoeveel sukkels hadden in 1999 niet 100% rendement. Klopt.
@Realist. Er zit extreem veel fout, onvoorstelbaar veel. Te grote overheid is het ergste, belastingen, schulden, hypotheken, leningen, massaimmigratie, China, pensioenen. Dit komt niet meer goed, er kan alleen een crisis komen, daarna komt het wel een keer goed. Mijn mening, we zien wel wie er gelijk krijgt.
Onderstaande is om te kotsen en typisch voor Nederland, Europa, Amerika.
Kijk ook eens op usdebtclock.org, oh, sorry, is negatief, mag niet.
—-
Ambtenaren van het Europese Parlement mogen op dit moment niet alleen blij zijn met een salarisverhoging van 3,7 %. 80 kinderen van EU-ambtenaren gaan in februari op skivakantie, zoals ”NWZOnline” bericht. Een deel van de kosten wordt betaald door de belastingbetaler.
”De personeelscommissie helpt de gezinnen, die niet echt een hoog gezamenlijk inkomen hebben”, rechtvaardigt de woordvoerster van het parlement Marjorie Van Den Broeke de ondersteuning. Wanneer bijvoorbeeld het maandelijkse inkomen tussen netto € 5100,- en € 6000,- ligt, neemt het parlement goed de helft van de kosten van het één week durende verblijf in een bergdorp in Noord-Italië op zich.
De belastingbetaler betaalt in totaal meer dan € 84.000,- voor de kinderen van de parlementsambtenaren. De kinderen krijgen, naast skilessen, ook ”oefeningen met sneeuwhonden” en taallessen, bevestigt de woordvoerster van het Europese Parlement.
”De personeelscommissie helpt de gezinnen, die niet echt een hoog gezamenlijk inkomen hebben”, rechtvaardigt de woordvoerster van het parlement Marjorie Van Den Broeke de ondersteuning. Wanneer bijvoorbeeld het maandelijkse inkomen tussen netto € 5100,- en € 6000,- ligt, neemt het parlement goed de helft van de kosten
Euro 5500 NETTO is dus NIET HOOG BIJ HET EUROPEES PARLEMENT!! Echt ziek.
@Goudbelegger
Goed, ik zal ook mijn houding letten en me (nog) meer op de inhoud richten, wie weet komt komen er nog interessante dingen uit.
Ik ben het grotendeels eens me je opvatting dat er veel scheef zit. Ook denk ik dat aandelenkoersen momenteel veel te ver boven de onderliggende waarde van de bedrijven staan, maar daarbij moeten we niet vergeten dat er veel liquiditeit (vers gedrukt geld) richting banken is gegaan en dat toch ergens naar toe moet. De noodzakelijk correctie kan liggen in een dalende beurs, stijgende inflatie of een combinatie. Ik verwacht de laatste en daarom lijkt een AEX 100 me niet waarschijnlijk. Voordat we daar aankomen verwacht ik nieuwe steunmaatregelen.
Wat ANOTHER/FOA betreft ben ik erg benieuwd naar een onderbouwing van je mening dat het “onzin” is, als je het hebt gelezen. Voor iemand die 10 jaar met goud bezig is vind ik dat een interessante conclusie.
Kijk ook eens op usdebtclock.org, oh, sorry, is negatief, mag niet.
nieuwe nick: Erica (Terpstra)
142
verband met goud is dan snel gelegd.
141
wat is een bedrijf waard?
de cash? zeg het maar.
de spulletjes?
de stenen?
de machines?
de kennis, goodwill?
wordt allemaal uitgedrukt in de bekende currencies.
@144
Klopt, wordt uitgedrukt in valuta. Op zich grappig dat we het zowel valuta (afgeleid van waarde) als currency (van tijdelijk) noemen.
Tijdelijke waarde?
Het biedt een vergelijking van zaken op enig moment. Via de currency kunnen we het omrekenen naar sinaasappels, bloemkolen, een zwembad of een blikje cola.
En wat een bedrijf waar is? Daar zijn hele boeken over geschreven.
Maar het is mogelijk dat men op ten duur begint in te zien dat een bedrijf (doorgaans) nog wat tastbare waarde (zaken die niet uit een printer komen) bezit. Ten opzichte van de currency waarin de waarde nu door velen gemeten wordt zou een aandeel dan wel eens wat kunnen stijgen terwijl de bedrijfsmatige uitzichten niet verbeteren.
Daarom acht ik een AEX van 100 niet het meest waarschijnlijk zolang er geld gedrukt blijft worden.
@110
Je tip van Amerman kan ik waarderen; dank.
zal Kleisterlee weten wat Philips echt waard is?
Van Apple wordt wel gezegd zolang Steve Jobs meedoet. Dan kun je nog ergens vanuit gaan voor zolang het duurt. Maar bv. Philips?
over alle positievelingen die zich storen aan de scenarios die geschetst worden kan ik maar 1 ding zeggen, better prepare for the rain while the sun shine’s.
Ik weet niet of je wel eens op you-tube gezocht hebt naar tentekampen in Amerika van dakloze mensen. kan enorm verhelderend werken voor deze en gene.
En om alvast uw antwoord van repliek te dienen dat Amerika géén Nederland is, dat klopt. Maar toen amerika booming was waren wij dat met 1, 2 jaar vertraging ook. destijds was Amerika wel een goede indicator. Nu er slecht nieuws van de overzijde deze kant opkomt is het totaal anders……hmmmm, either way you don’t buy it.
Dan toch beter later gezegd dat je voorbereid was en het allemaal meeviel, dan dat je het kon weten en niets deed.
http://www.hypotheker.nl/Hypotheken/Ik+wil+een+woning+kopen/Wat+doen+de+huizenprijzen/Ontwikkeling+Nederland/Default.htm
Verder denk ik hetgeen wat Martijn in #3 uitlegt. 🙂
@148
Er zijn inderdaad meer overeenkomsten dan verschillen tussen de VS en NL.
En volgens de OECD bestaat er inderdaad een zwakke correlatie tussen prijzen op de huizenmarkt in de VS en NL. Met een vertraging van 3, 4 jaar zouden de huizenprijzen in NL die van de VS volgen.
We liggen ongeveer op schema zou ik zeggen.
Met de kantorenmarkt en bedrijfspanden (CRE) in NL ziet het er net als in de VS ook niet goed uit. En een herstel verwacht men in NL voorlopig niet.
@148 en 150
Noem die overeenkomsten dan eens?
Zal ik alvast een paar verschillen noemen? Sociaal stelsel, belastingstelsel, verzekering bij gedwongen verkoop van het huis, verzekeringen. En dan zijn er nog heel wat.
Ben benieuwd naar jullie relevante overeenkomsten voor de huizenmarkt tussen Amerika en Nederland.
@Martijn, gaan we weer, vergeet die inflatie nou maar verlopig, we gaan eerst aan de deflatie.
Trouwens enig idee hoeveel miljarden er verdampt zijn, duurt ff voordat ze dat bijgeprint hebben.
En kijk uit met je goud, ook mijnaandelen, bij deflatie gaan die echt mee naar beneden.
Cash is King.
Floor,
Ik heb toch wat andere inzichten dan jij. Wie weet kan ik ze je de komende tijd duidelijk maken.
Een derivaat is iets anders dan een lening, en een lening is iets anders dan cash, wat weer niet hetzelfde is als goud.
Op het moment dat de in geld uitgedrukte waarde van een derivaat afneemt is het niet per se correct en volledig om te zeggen dat er “geld verdampt”.
Tenzij je eigenaar bent natuurlijk.
Alleen in 2008 al $30.000 miljard.
Inflatie/deflatie betekend voor mij de staatsobligaties in de smiezen houden.
Om de reddingsacties te kunnen bekostigen moeten overheden obligaties uitgeven>>>aanbod wordt groter>>>investeerders willen hogere rente>>>>waarde obligatie neemt af>>>> deflatie.
Nu ga ik eerst even eten, misschien tot vanavond.
Trouwens enig idee hoeveel miljarden er verdampt zijn, duurt ff voordat ze dat bijgeprint hebben.
Die Geitner en Bernanke zijn een paar sufferds hè? Er is hardstikke veel geld “verdampt”, dus ze kunnen dat gewoon bijdrukken zonder iets aan de situatie te veranderen. Toch doen ze net alsof ze eerst staatsobligaties moeten verkopen voordat ze nieuw geld in de economie kunnen pompen.
Heb jij de staatsschulden eigenlijk wel eens gezien?
Tenzij je eigenaar bent natuurlijk.
Nee, ook als eigenaar is het verschillend, al proberen eigenaren wel de overheid zover te krijgen als derivaten gelijkwaardig met cash te beschouwen. Tot nu toe lukt het aardig, maar er is een verschil.
En je hebt gelijk dat de staatsobligaties en staatsschulden een probleem dreigen te worden.
Niet goed voor het vertrouwen in een munt. Verlies van vertrouwen betekent dat mensen minder geld willen aanhouden, en het sneller uitgeven. Daardoor krijg je uiteindelijk (hyper)inflatie.
Wist je dat?
@151
Voordat dit een oneindig spelletje, ik ga op vakantie en neem mee………verhaaltje wordt, zal ik een tipje van de sluier voor je lichten.
Amerika is uniek zoals elk land dat is en met Nederland is dat niet anders. Om nu te beginnen over….Amerika is groter, en nl is kleiner. Tja, dat is een verschil maar net zoals al de redenen die jij noemt niet relevant. Ik wil het je best uitleggen, maar ik ken je verder niet en ben dan ook benieuwd of je het zal begrijpen.
Gaan we.
Nederland en Amerika hebben het woningbezit beiden enorm gestimuleerd. Dit deden zij beiden omdat ze beiden enorm goed begrepen dat dit DE manier was om ”economische groei” te creëren. Want wat is nu de achterliggende gedachte? Nu dit, iemand wil een huis kopen. die kost bijv. 200.000 euro. Tja, probleempje…..dat heeft die persoon niet. Die gaat naar een bank, leent daar 200.000 euro (laten we het beschaafd houden) en koopt dat huis. Wat gebeurt er nu? De aannemer, makelaar, projectontwikkelaar, gemeente, bank, interrieurinrichter, bouwmarkt, enz enz enz verdienen geld aan deze persoon. Maar dat geld is dus met 1 ENKELE DRUK OP DE KNOP GESCHAPEN!! M.a.w. iedereen spint garen bij de huizenmarkt omdat er geld in de economie vloeit wat je anders nooit voor elkaar had gekregen.
Nu mag/mocht je in Nl 7x je jaarsalaris lenen en dan ook nog 125% van de koopsom. In Amerika waren de regels zo mogelijk nog soepeler. Daar heb je de beroemde (of beruchte) NINJA-hypotheken. Maar, wat doet dit met de prijsontwikkeling van de woningen? Door de beschikbare liquiditeit rijzen die op een gegeven moment de pan uit waardoor mensen meer en meer schulden maken. Als dan de prijzen stabiliseren, of erger nog dalen, zijn de poppen aan het dansen. Mensen kunnen hun schuld maar moeizaam aflossen of niet. Dan is er ook nog altijd het gevaar van stijgende rentes, die nog eens voor verhogende kosten zorgen.
Problemen dus alom, en dit proces duurt jaren. Niemand verkoopt zijn/haar huis met verlies, tenzij je moet. amerika zit reeds in die fase, wij nog niet. Dit versterkt het prijsdrukkende effect op de woningen. Als je het zo bekijkt is het raar dat de prijzen nu al dalen in ons land want zoveel keiharde gevolgen van de wereldwijde recessie hebben we hier nog helemaal niet gehad.
Dan wil ik ook nog wel een duit in het zakje doen hetgeen de verschillen betreft.
De hypotheekschuld per inwoner van Amerika en Nederland verschilt inderdaad wel, en daarom kan je niet 1 op 1 vergelijken. Amerika’s schuld is lager……..
Veels succes het komende jaar. Gebruik dit jaar om je buffers aan te leggen, en ga vooral geen schulden aan. Maak gebruik van het feit dat wij konden weten wat ons te wachten stond, velen anderen wisten dit niet.
Goedenavond
Boefke, je slaat de spijker op de (harde)kop van de naieve Nederlanders.
@ Martijn, nope gaat niet op die vlieger, mensen gaan never nooit meer “meer” geld uitgeven.
Krijgen ze de kans niet voor, aangezien men in het beste geval zijn/haar baan met bevroren salaris blijft behouden.
Nederland is er errug slecht aan toe Martijn.
Onze overheid heeft giga liabilities t.o.v. zijn onderdanen voor de komende decennia.
Dat is de rede waarom wij op één hoop gegooid geworden zijn met Griekenland, terwijl een nagenoeg failliet Portugal als een gradatie minder ernstig beoordeeld werd.
Wat goud betreft, ik wacht nog even totdat de SP500 een bodempje zet rond de 667 of lager en iedere kilo zaag ik eerst in tweëen.
Wat dat goud betreft, ik hoop niet dat de CB’s de boel in de ramsch gaan gooien (uitlenen aan de banken dus)
@Martijn, wat betreft Another/ fao. Een aantal dingen klopt wel maar het is zo onvoorstelbaar lang en gecompliceerd terwijl de kern heel eenvoudig is. Goud stijgt omdat we steeds minder vertrouwen in de overheid hebben en steeds onzekerder worden over de economie. Wat mij betreft komt daar snel oorlogsdreiging bij maar dat doet er even niet toe.
Wat Armstrong zegt en anderen ook, het gaat van goede tijden waarin mensen veel te veel lenen naar slechte tijden, weer naar goede tijden etc. Kondratieff dus ook. En nu gaan we waarschijnlijk een onvoorstelbare crisis beleven en lijkt het inderdaad zeer verstandig om goud te hebben. Of er nou gemanipuleerd wordt is niet zo belangrijk, er valt niet tegenop te manipuleren.
De meest intelligente en ervaren mensen denken er allemaal hetzelfde over dus we lijken goed bezig te zijn.
In de jaren ’70 was er ook enorme inflatie en werkeloosheid. Blijkbaar komt die inflatie er toch als overheden maar genoeg geld creëren. Hoe het precies kan snap ik ook niet helemaal maar ja, dat is niet zo belangrijk.
@ Martijn, nope gaat niet op die vlieger, mensen gaan never nooit meer “meer” geld uitgeven.
Kan wel, mensen hebben spaargeld en rekening courant. Als het vertrouwen in de munt zoekraakt, gaat men dat geld sneller uitgeven, waardoor er op één ogenblik meer in omloop komt. Daardoor gaan prijzen stijgen en zo gaat de cirkel lopen.
Ze gaan geld dus sneller uitgeven.
Dat is de rede waarom wij op één hoop gegooid geworden zijn met Griekenland, terwijl een nagenoeg failliet Portugal als een gradatie minder ernstig beoordeeld werd.
Door wie zijn we op die hoop gegooid?
@Goudbelegger
Met de kern zoals je hem stelt ben ik het eens.
Toch raad ik je nogmaals aan even te wennen aan de schrijfwijze van beide bovengenoemde heren. Ze hebben wel degelijk interessante dingen te vertellen.
Dat ze wat cryptisch schrijven maakt op zichzelf niet dat ze ongelijk hebben.
@161 hoe hebben we dat ook al weer opgelost, oh ja, met al dat fiatgeld en lenen, lenen en nog meer lenen.
In the UK, from 1880–1970, bank balance sheets (loans) remained fairly stable: about 50% of GDP. In the early 1970’s, this changed. By 2000, the ratio of balance sheets to annual GDP was 5-to-1 (p. 3). This was an increase in the ratio by a factor of ten: 50% to 500%. Something fundamental had changed.
From 1900 to 2000, capital ratios in the USA and UK fell by a factor of five. This means that the banks’ capital supported five times the loan amount. Liquidity ratios – instantly marketable assets on hand – also declined by a factor of five. This happened in half a century (p. 3).
The banks started getting more bang for their bucks. But one year’s profitable bang can become next year’s explosion of losses. Leverage is a door that swings both ways.
Bank investors started cleaning up after 1970.
As banks moved up the risk spectrum, the return required by shareholders has predictably increased. Between 1920 and 1970, the return on UK banks’ equity averaged below 10% per annum, with low volatility of around 2% per year. This was roughly in line with risks and returns in the non-financial economy. The 1970s signalled a sea-change. Since then returns on UK banks’ equity have averaged over 20%. Immediately prior to the crisis, returns were close to 30%. The natural bedfellow to higher return is higher risk. And so it was, with the volatility of UK banks’ returns having trebled over the past forty years (pp. 3–4).
I think of the punch line of a children’s poem. “When she was good, she was very, very good, but when she was bad, she was horrid.” In 2008, the banks’ returns became horrid.
In response, the Bank of England since 2007 has increased the base money supply by a factor of four. The last time this happened was in 1825, during a major crisis.
@Martijn, Europese Commissie toch?
Zie deze site, artikel 1 januari 2010
Floor, misschien zijn “wij” beter in boekhouden dan Portugal.
Waarom doet België het niet slechter dan NL?
Terwijl sprake is van 100% tegen 65% staatsschuld. Kan dat even niet vatten.
@ 162 Martijn zo ken ik er nog wel een paar en met dat spaargeld valt het hier in Nederland nog al mee.
Mensen houden gewoon de hand op de knip, niks uitgeven, de grote meerderheid heeft dadelijk niets extra meer om uit te geven.
Martijn zo ken ik er nog wel een paar
Ik ben benieuwd floor.
@ 167, Misschien omdat wij een, voor ons kleine landje, veel te grote bankensector hebben die voor faillisement behoed moet worden?
Mensen houden gewoon de hand op de knip, niks uitgeven
Zoland ze er op vertrouwen dat je met het geld waarmee je vandaag een brood koopt in de toekomst ook een brood kan blijven kopen, en niet slechts een snee.
Zodra dat vertrouwen wegvalt zullen ze inderdaad vasthouden aan wat ze “hebben”, maar niet in de vorm van geld. Dan liever in sigaretten, whiskey, goud of andere houdbare, relatief waardevolle en waardevaste zaken.
Jij bent snel Martijn en ja ik ben ook benieuwd, dat meen ik echt. Ik ben momenteel alleen geen Faber aanhanger, spoort niet met wat ik zie en hoor en lees.
168 floor,
@ 162 Martijn zo ken ik er nog wel een paar en met dat spaargeld valt het hier in Nederland nog al mee.
met spaargeld valt het wel mee. Dat kan nog afgeroofd worden.
Ik kon mijn bijn 80 jarige schoonmoeder gisteren niet blij maken met de uitleg over de opbrengst van haar telespaarrek. bij de Rabo. €2800 renteopbrengst. Belasting te betalen ………
Ik ben momenteel alleen geen Faber aanhanger,
Faber moet ook eens bijgepunt worden op een russisch eiland. Dat heeft bij drDoom ook wonderen gedaan.
Sigaretten zijn niet houdbaar, dan maar peuken rapen op straat.
Goud hebben we het al over gehad.
Blijft over de whiskey.
Ach, die wijzen uit het oosten van weleer (2007) vallen nu allemaal over elkaar heen.
En zoveel keus is er niet, dus is het best een gokje waard om een vastberaden statement de ether in te werpen.
Heren, welterusten.
177
had ik nog gehoopt op een verhaaltje. Nu geen drukte meer.
@170
In de bankensector is de ellende inderdaad nog niet voorbij.
@172
Jij verwacht ook deflatie. Faber zat met een aantal dingen goed: beursrally vanaf maart, rally van de dollar, goud (al een tijd) etc. Ik vind hem juist een van de betere.
@175
Er is wel meer denkbaar. Kortgezegd gaat men gewoon minder geld aanhouden als het vertrouwen verdampt.
@176
Je bedoelt een eerdere tegenlicht-aflevering?
Misschien is het mogelijk om de inflatie-deflatie onmin even te schikken.
Laten we het voorlopig houden op 1% zowel omhoog als naar omlaag, het Japan scenario.
Dan zien we over een jaar, bij leven en welzijn verder.
http://www.fondsnieuws.nl/fondsen/interviews/artikelen/5849-er-is-minder-reden-voor-goud-als-hedge.html
@ll
Het inflatierisico in het Westen neemt af. Daardoor is er minder reden is om goud als hedge aan te houden.
Het vrouwtje houdt zich vast niet met staatsschulden bezig.
Juist wel Martijn, Punt. 1 staatsschulden bestaan niet.
De staatsschuld is een lening van de staat van de grote pensioenfondsen.
punt 2. staatsschuld in 1939 was 69 % hetzelfde percentage als nu in 2011 zal worden bereikt.
Bobo-tinus ik wacht u reactie gaarne af, of was het te ingewikkeld?
Punt. 1 staatsschulden bestaan niet.
De staatsschuld is een lening van de staat van de grote pensioenfondsen.
Kan je dat wat verder toelichten? Je bedoelt dat de staatsschuld een lening van pensioenfondsen aan de staat is? En wat is dan het verschil tussen een schuld en een lening?
Pensioenfondsen hebben overigens ook (toekomstige) verplichtingen die je mogelijkerwijs als schuld kan beschouwen.
punt 2. staatsschuld in 1939 was 69 % hetzelfde percentage als nu in 2011 zal worden bereikt.
Ik weet niet of we beide periodes volledig met elkaar kunnen vergelijken. Destijds waren we bijvoorbeeld vrij ver de crisis in, nu niet. De bankensector staat nog steeds enorm onder druk, overheden hebben een deel van die risico’s overgenomen, belastinginkomsten gaan teruglopen, goud speelt een andere rol, etc.
verschil tussen een schuld en een lening?
niet dat het 1,2,3, mijn idee is maar je zou het onder de noemer “direct opeisbaar” kunnen plaatsen. Misschien krijgen de fondsen het geld nooit meer terug. Staat heeft toch in 1996 (?) ook gegraaid? Ook bedrijven als Philips deden dat bij hun pensioenfonds als ik me niet vergis. Het is dan voor de staat een kwestie van tegen elkaar wegstrepen.
Scheringa zou zeggen: “Iemand al op de lichaamstaal van Bos gelet”?
@ll
Wist jij dat Nederland toch 1936 aan de gouden standaard vastzat?
Het loslaten van zo’n standaard is eigenlijk een soort default op je schuld (in goud). Waar een schuldeiser eerst aanspraak had op goud, is dat recht nu komen te vervallen en kan slechts papier verkregen worden.
Nederland was overigens het laatste land dat zijn munt devalueerde tijden de grote depressie.
Gaan we volgens jouw logica van vergelijken nu ook een devaluatie tegemoet?
Het is jammer van alle verkopen van goud die de Nederlandse bank gedaan heeft. Als de huidige valuta vallen zal degene met goud degene met de macht zijn. Vandaar dat o.a. China ook zo massaal goud opkoopt.
Op deze pagina een artikel van de verkoop van goud van de Nederlandse bank: http://www.thesilvermountain.nl/blog/146/beleggen-in-goud/column-de-goudverkopen-van-dnb.html
Kijk, hierin is Olland goed voorbereid, andere landen om ons heen zijn hier nog mee bezig.
http://www.st-ab.nl/wetten/0211_Noodwet_financieel_verkeer.htm
! บุ๊คมาร์ค , ผมชอบ เว็บไซต์ของคุณ